• michalrysina

    Ahoj,

    plánuji kupovat notebook. Původně jsem chtěl něco kolem 10 000Kč. Ale ty notebooky jsou s Intel Celeron, Pentium apod. procesory. Od cca 13,5tis. Kč se dá sehnat už i s i5 procesorem. Co by jste mi poradili za notebook poměr/cena/výkon? Hrát hry se na něm pravděpodobně nebudou. Takže officy, internetm hudba a video nejvíc. Děkuji

    0 0
    • se-se  

      myslím, že nejsnáze si vybereš podle průvodce výběrem, který je na větších e-shopech. Například Alza to má celkem přehledně. Pokud nehraješ TOP hry ani se neživíš grafikou, 3D a podobně, tak ti výkonem stačí skoro cokoli z nových noťasů. Vybírej podle použití – tedy velikost displeje, klávesnice a pod. Tyky je dobrý se dívat na vybavení v ceně – zejména software.

      0 0
      • kolombo  

        Jestli na tom chceš opravdu dělat, tak i3 a výše.

        A u toho SW pozor, Office zpravidla znamená předinstalovaný „vzorek“, za který nejdříve musíš zaplatit, aby to šlo používat.

        A pozor na vybavenost, někteří výrobci Ti k NTB nedají ani instalační média a pokud se něco stane s diskem, po záruce, tak musíš do systémového servisu.

        Já kupuju jen Fujitsu-Siemens, má v Liberci servis :-)

        0 0
        • jIrI___  

          „Jestli na tom chceš opravdu dělat, tak i3 a výše.“

          To si myslím, že není pravda. Mám na starém noťasu Core Duo a to co psal (i mnohem víc :) ), na něm jede naprosto bez problémů.

          0 0
        • felix.org  

          Na běžnou práci s dokumentama stačí Office starter nebo jak se to jmenuje a je to zadarmo.

          0 0
          • se-se  

            na doma boooohatě OpeOffice ( a používá i ohrommná spousta firem), tak bych asi koukal jen po operačním systému v ceně.

            0 0
        • se-se  

          dnes je prakticky vše výkonnější než 5 let starý ultra NB a tak dělat se dá na všem. Já v nouzi dělal několik měsíců v Solidworksu na pabletu s 900 MHz a taky to šlo. Takzvaný „domácí použití“ zvládají s přehledem už i telefony.

          0 0
          • kolombo  

            To jo, ale on na tom nebude pouštět MS-DOS ale W7. A ty mají na HW jiné nároky. A nekupuje to na rok.

            WinXP taky parádně vyšlapovali na 512MB RAM, než byl SP3, pak to, najednou, přestalo stačit.

            0 0
        • vsn  

          instalační média ti nedá si myslím nikdo, je to stejně zbytečný … máš na to 2 roky aby jsi si je vypálil. nebo se dají pak sehnat i u výrobce.

          0 0
    • felix.org  

      Pokud bys chtěl menší než 15,6" a Do 2kg, tak třeba tento

      0 0
    • goofy  

      Odesel mi notas, tak jsem taky pokukoval po novem, ale asi se na to vykaslu a koupim uz normalniho kompa zase… Strasne me stve, ze za nejaky rozumny peniz se neda sehnat slusne rozliseni monitoru, a na tech „modernich“ sirokacich pak nic nejde delat :-/

      0 0
    • Janes  

      Když jsem přemýšlel o novém notebooku, vzal jsem v potaz, že ho mám hlavně jako náhradu PC a rozhodl jsem se pro 17,5 ku a nelituju, koupil jsem si na něj batoh a v pohodě, zas tak často ho nepřenáším, menší bych už nechtěl, i když tohle zrovna píšu na manželčině 12ce :-), ta je skutečně přenosná i v tašce.

      0 0
      • jIrI___  

        Já bych volil raději menší displej + externí monitor.

        0 0
        • Janes  

          Ze začátku jsem to připojoval na 23" monitor, ale prudilo mě to, tak jsem ho dal mladýmu, ta 17,5ka na surfování stačí a filmy atd. cpu přes HDMI do TV. Menší bych asi opravdu používal s monitorem.

          0 0
        • hony007  

          +1

          0 0
        • borda  

          Taky rikam, ze vse nad 13,3 je desktop :-)

          0 0
        • Smazaný účet  

          Já třeba zdárně funguju na 12,5 a nevidím důvod pro větší :0) Do postele na filmy je to se sluchátyk ideál, na přenášení pohodlné a s výkonným HW je to prostě radost :0)

          0 0
          • jIrI___  

            Pokud to má člověk na word, excel, internet a filmy, tak není problém. Ale dělat na takovém displeji něco v Cadu nebo opisovat z jednoho dokumentu do druhého, to už zavání vyhozením celého noťasu z okna :D

            0 0
            • Smazaný účet  

              +1…nicmene domaci/kancelarskou praci proste resi velky monitor:)

              0 0
            • Smazaný účet  

              Jasně, ale to jde řešit externím monitorem a to nejlépe zapojeným do docku.. Protože připojovat furt kabely by mě štvalo..

              0 0
              • Smazaný účet  

                Jj..dock do kanclu je pohodicka:)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Zrovna jsem měl vyhlídnutý dock na device.cz za pětikilo, ale nepodporuje žádné Xko.. No časem se třeba dočkám :0) Hrozně mě totiž otravuje připojování a odpojování síťového kabelu na koleji :-D

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    no…kable jsou zlo..v kanclu jedu porad jenom pres wifi:D

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      To na koleji nemáme. Přitom nechápu proč, ale asi je to moc drahé.. Ale ani ti nedovolí wifi router… Přitom se mi doma jeden válí, protože rozvedení wifi po baráku nějak nevyšlo – nejde na něj nasdílet internet, protože máme net přes USB modem…

                      0 0
    • siafu  

      záleží, jaké máš priority – doma mám PC i starší notebook 15.4" a ten mi akorát leží ve skříni, pokud by mě někdy napadlo pořizovat další notebook, což se asi jen tak nestane, musel by mít HDMI, matný displej a hmotnost do 2 kg. Pak těžko říci, zda by to byl znovu Acer, vzhledem k PC by pro mě výkon nebyl až tak směrodatný, možná nějaký levnější Thinkpad by se dal snést

      0 0
    • Jones  

      Na lepsu CPU se vykasli. Schvalne se podivej, jak casto se ti pri kancelarske praci povede dlouhodobe vytizit CPU na 100%. Zamer se na veci, ktere budes vyuzivat nejvic – displej a klavesnici. Dulezity je, aby se ti na tom dobre psalo. Za usetrene penize si muzes koupit nejake prislusenstvi (mys, gelovou podlozku, sluchatka.. :).

      0 0
      • michalrysina  

        No to je právě to. Ale zase si říkám, teď jsem sestavil PC sice teda stolní, ale s i5 a ta odezva je úžasná. Ale podle mě by ten s obyčejným procesorem taky měl stačil, ale horší je to, že když se podíváš na ceny tak s CoreDuo pořídíš i s grafikou např. za 11 tis. a s i5 seženeš za 13,5. To není zas takový rozdíl

        0 0
        • Jones  

          Pokud ti jde o odezvu, tak si do toho kup raději ssd disk. A ten obřího si hod do externího boxu. Mě třeba štve, že mám služebni notebook i7, 750gb disk, když bych víc ocenil ssd a třeba podsvicenou klávesnici ( je to dell)

          0 0
      • kolombo  

        Koukni na to z jiné strany:

        Co v PC určitě nejde vyměnit za lepší, větší a rychlejší ? Procesor :-)

        Paměť a disk vyměníš, CPU a grafiku ne.

        Ale pro vestavěnou grafiku mluví něco jiného: Poslední dobou všechny opravdu rozbité NTB měly samostatný grafický chip a ten chcípnul :-(

        0 0
        • jachymk  

          Pokud koupíš Intel máš vždy ten integrovaný i v případě, že je samostatná karta a můžeš mezi nimi přepínat podle libosti!

          A procesor u PC vyměnit jde, ale asi jsi tím myslel notebook :)

          0 0
          • kolombo  

            Když se rozhodneš, že vyměníš CPU v počítači, tak zjistíš, že se už dělá do jiné patice :-)

            Navíc, CPU stojí, i ve stolním PC, víc než základní deska, tedy většinou. Takže jediné, co se vyplatí je nová deska+CPU a na 90% i nové paměti. A podle MS i SW …

            A to je co ??? No úplná blbost, nákup nového PC je levnější …

            0 0
    • michalrysina  

      A co integrovaná vs grafika se svou pamětí? Předpokládám, že by se na notebooku mohla hrát novější hra, ale nic náročnýho

      0 0
      • Vito_OL  

        no tak třeba grafiky intel integrovaný v nejnovějších procesorech rodiny ivy bridge (myslím že to jsou HD 4000) si dokážou jakš takš poradit i s moderníma hrama

        0 0
        • Smazaný účet  

          Souhlas – na i5 + HD4000 rozjedu skyrim na nejnižší i AC3 na normal + nižší rozlišení než nativní. Navíc teď s 16GB ram i bez sekání :0)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Hmmm…mel jsme 8GB, ted mam 16GB a sekani na min detaily jak pises, nebyl problem…ale lepsi grafiku by to chtelo:)

            0 0
    • camlost  

      stejně jako u kol nebo foťáků, i v případě notebooku záleží zejména na tom, jak jej hodláš používat.

      a nejde jen o SW, který budeš spouštět (z něj vyplynou požadavky na RAM a někdy i na CPU, pokud dokážeš využít větší počet jader), ale i o režim práce – bude ntb ležet na stole a víceméně jen plnit roli domácího počítače, nebo jej budeš přenášet (po bytě, do školy, k příbuzným, … kamkoli). v případě druhém zvaž, jak velký a těžký notebook jsi ještě ochotný nosit.

      chceš oddělený numerický blok kláves? je to příjemná věc, bez které se třeba účetní neobejde. ale tím zase omezuješ výběr na notebooky s úhlopíčkou kolem 15" a větší.

      jak často budeš bez napájení? novější generace CPU (a ostatních kompoment obecně) jsou obvykle úspornější. a Intel má v tomto směru IMHO navrh.

      jaké rozlišení displaye? full HD cenu značně zvýší a velikost pixelu značně sníží (teď píšu na 1920×1080 při 15.6"; pro srovnání – můj první barevný monitor měl úhlopříčku 14" a 640×480 px :-)).

      obecně je třeba počítat s tím, že na malé úhlopříčce nemusí být vždy vyšší rozlišení výhrou, zejména pokud má člověk ne-zcela-funkční optickou soustavu.

      hráči ocení dedikovanou grafickou kartu, ale jak je uvedeno výše, není to bezpodmínečně nut­né.

      zbytek už jsou jen drobnosti – počet a typ USB portů a jejich umístění, HDMI výstup, počet slotů na RAM, HDD/SSD/hybrid a jejich kapacita (= (cituji) „každý hardisk je malý, až ho zaplníš“), atd.

      pak jsou další kritéria jako jakým výrobcům a jakým obchodům se vyhnout (= problémy při reklamaci). čili výběr vhodného notebooku je, slovy klasika, věc nelehká, ba přímo složitá. :-)

      0 0
      • MlokCZ  

        obecně je třeba počítat s tím, že na malé úhlopříčce nemusí být vždy vyšší rozlišení výhrou, zejména pokud má člověk ne-zcela-funkční optickou soustavu.

        Pokud nepoužívá nějaký specifický SW, kde jsou pevné velikosti oken, tak není problém změnit ve Win nastavení dpi a vše zvětšit (v novějších win už to tedy není pojmenované jako dpi). Vyšší rozlišení pak bude pořád plus.

        Už více let používám tenhle režim u HTPC + TV, kde při 2,2m pozorovací vzdálenosti + 46" je už vše na mě příliš malé. Mám nastaveno 125% (ve Win8 změna velikosti položek, volby 100% standardně s možností zvětšit na 125% a 150%).

        Před lety jsem ještě občas narazil na nějaký ten problematický SW s pevnou velikostí dialogů (kde se pak nevejde zvětšený text), dnes už nic takového nemám (třeba starší KMPlayer v dialugu nastavení to dělal, současná verze už bez problémů).

        V současných Win navíc lze mít pro různé uživatele v jejich profilech různá nastavení (tedy zvětšení jen pro některé uživatele) a změní se to jen přelogováním uživatele (v dřívějších Win to bylo společné pro všechny a změna vyžadovala restart).

        0 0
        • MlokCZ  

          Tedy osobně bych rozhodně bral co nejvyšší rozlišení co v dané cenové relaci sežene.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Jaké máš zkušenosti s Win 8? Právě zvažuju jestli na ně přejít – za 15 EUR… Akorát nevím jak by to bylo kdybych se chtěl vrátit zpět na 7ky..

          0 0
          • MlokCZ  

            Jsem s nimi spokojený. Už je mám nějaký ten měsíc na více počítačích.

            Metru jsem dal nějaký čas šanci, ale nevyhovuje. Takže jsem akorát nahodil Classic shell a Metro tím zrušil. A po delší době jsem ho vůbec nepotřeboval. Ověřeno tím, že mám vypnutý UAC (zcela vypnout je třeba v registrech, nestačí v nastavení) a aplikace v Metru v tomhle režimu nejedou (jde to vyřešit, mám tu uložený odkaz jak, jen jsem to odložil, až nějakou budu chtít spustit a to se jaksi nestalo).

            Spousta pozměněných dalších drobností se mi líbí, od lepší podpory SSD (trim už podporují Win7, ve Win8 je rovnou místo defragmentace naplánována správná údržba SSD), přepracovaný správce úloh a další.

            Já měl hlavně na domácích počítačích ještě Visty (já s nimi byl spokojený a neměl s nimi problém, pořizoval jsem SSD a to je ve Vistách opruz vyřešit, takže se upgrade na 8čky za pár korun hodil).

            To různé zvětšení pro různé uživatele se mi také hodně hodí, protože se na ten počítač přihlašuji i vzdáleně a to většinou na monitoru, kde zvětšení naopak vadí. Takže používám jiného uživatele doma a jiného pro RDP (a oba mám pořád přihlašené).

            0 0
    • Dzany  

      Lenovo Thikpad jakekoli rady, jen muzu doporucit. EDGE 520, EDGE 530 atd.

      0 0
      • jIrI___  

        Pokud ThinkPad, tak nebrat ošizené Edge verze…

        0 0
        • Dzany  

          A E520 je osizena? To mi neprijde :)

          0 0
          • jIrI___  

            Mám E420 a oproti „normálním“ ThinkPadům (T,Z,…) je ošizená brutálně. Především v materiálech, zpracování a drobných vychytávkách. A především je ten noťas neskutečně hnusný :D

            0 0
            • Dzany  

              Tak to jsem asi z jine planety, ja mam Edge 520 a je to pro me super notas, perfektni, rychly, dva grafiky, jeste nezklamal. Takze to si asi koupil spatny kus. Navic i moje segra ma Edge 530 a je to skoro stejny jako mam ja. Cili super :)

              0 0
              • jIrI___  

                Měl jsi někdy v ruce aspoň to Téčko?

                0 0
                • tonik666  

                  Mam Edge i T a rozdíl je značný, třeba v bytelnosti, ale také v ceně (asi tak +10k).

                  Edge 320 s SSD HD a spokojenost.

                  0 0
            • Smazaný účet  

              Popravdě ani „pravé“ thinkpady nejsou bez chyb…

              0 0
              • jIrI___  

                To jsem nikde netvrdil ;)

                0 0
              • jecnak  

                Bohuzel prave Thinkpady uz se nejaky patek nevyrabi.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Souhlas.. Zrovna to Xko mě trošku zklamalo. Čekal jsem bezchybné zpracování, ale na spoustě míst vrže, praská, lupe atd. Ale výkon, výdrž, ticho, nezahřívání, naprosto dokonalá klávesnice a pocit nezničitelnosti (např. kovové panty drží víko naprosto v klidu) těch pár detailů vyrovnává a relativizuje.

                  0 0
                  • jecnak  

                    Ja nevim. Poslednich par kousku T400, X200, T61 a dalsi post IBM nejsou nic uzasnyho. Samozrejme v porovnani s kokurenci ve stejne cene jsou lepsi, ale proste sla kvalita dolu. Zlaty Tcka se znakem IBM.

                    0 0
                • Rychlej turista  

                  Ale jedou furt :-)

                  0 0
    • Smazaný účet  

      obnova tématu… sháním notebook pro holku tak do 400 liber

      šli by jste v téhle ceně do Win 8 nebo Win 7?

      0 0
      • Smazaný účet  

        up

        0 0
      • Smazaný účet  

        Win 7 Pro mám nahraný a Win 8 Pro mám ve virtuálním stroji jen na blbnutí a jako hlavní systém navíc nahraný na netbooku, kde původně byly 7 HP. Netbook se slabým AMD C-60 neskutečně zrychlil, pro slabší počítače to je tedy rozhodně lepší volba. Akorát mě na 8kách štve pár věcí, které jsou ale možná způsobené mou nevědomostí. A to je například složité vypínání pomocí několika kroků (doprava vyjet lištu → nastavení → vypnout). Další věcí jsou ty pitomé dlaždice a chybějící nabídka start (kdybych měl více času, tak bych možná nějak to Metro vypnul, ale čas zatím nebyl, takže tohle je sporné). Osobně bych rozhodně na 8ky z vyladěných 7 nepřecházel. Jiná věc je, pokud je to rovnou s PC, které je navíc slabší, tam bude 8 výhodou.

        0 0
    • Smazaný účet  

      chlapi, bude to stačit holce?

      má to být jen na facebook, stažení fotek a možná občas film…

      http://www.amazon.co.uk/…W/ref=sr1_4?…

      Processor Brand Intel

      Processor Type Pentium

      Processor Speed 1.6 GHz

      RAM Size 4 GB

      Computer Memory Type DDR3 SDRAM

      Hard Drive Size 500 GB

      0 0
    • Lister  

      Taky se přiživím.

      Už mě nebaví tahat s sebou tu moji 2,5 kg mrchu, takže hledám nějakou náhradu, ale jako vždy to se mnou nebude jednoduché.

      Uvažuju jen kategorii ultrabooků.

      První dotaz – dá se sehnat nějaký s opravdu kvalitním LCD? Ideálně aby to nebylo TN, ale nějaká lepší matrice, jestli bude matný nebo lesklý je mi fuk.

      Úhlopříčka 14–15,6 palců, libil by se mi displej s poměrem 16:10 (1280×800), ale asi bude skoro všechno 16:9 (1366×768)

      Váha rozhodně pod 2kg – pro výrazně nižší váhu obětuji klidně i pár palců obrazu.

      Musí mít možnost připojení siťového kabelu bez redukce a možnost připojení jak digitálního tak analogového výstupu (analog klidně s redukcí). Reálná výdrž cca 5 hodin běžné práce, kompaktní nabíječka (občas se nestačím divit jaké těžké mrchy dokáží výrobci přibalit k malým NTB).

      HW akcelerace videa široké palety formátů vítána – ale to už snad u současných grafik není problém.

      Podsvětlená klávesnice by byla fajn, ale netrvám na ni.

      Win 8 se nebráním, dotykovou obrazovku nepotřebuju.

      Rozpočet nechávám otevřený, řekněme že do 15 tis těžká pohoda, 20 tis fajn, do 25 tis ještě akceptovatelné.

      Shrnu: lehký, relativně skladný, s výdrží a dobrým obrazem, megavýkon nepotřebuju, hrát nebudu.

      0 0
      • enjoy  

        Přesně tohle jsem teď řešil!

        Nakonec jsem šel trošku nad svůj rozpočet a koupil Lenovo Yoga 13", má opravdu vynikající dotykový(bonus navíc) IPS display a další bonus navíc je, že je otočný dislpay, takže máš tablet.

        Zatím ho mám necelý měsíc a pochvaluju si to moc.

        Původně jsem nechtěl menší než 14", ale protože ani Sony VAIO neumí udělat display s rozumnými pozorovacími úhly, padla volba na tento.

        stojí 23 tisíc.Popře­mýšlej nad ním, protože jinak budeš kvalitní display hledat já hodně těžce.

        0 0
        • Lister  

          Jo ten se mi opravdu hooooodně líbi. Ale pokud se nepletu, tak nemá možnost připojení k síti přes kabel ale jen wifi?

          0 0
          • Lister  

            A taky by mi asi nestačil počet USB portů – aktuálně mám 4, občas jsem je využil všechny, se třema bych žít mohl, 2 by mi už asi nestačily.

            O Sony jsem uvažoval, tvrdí se, že mají dobré displeje, osobní dojem sice fajn, ale zase to není tak velký rozdíl oproti konkurenci. A všechno bude asi zase jen TN

            0 0
            • enjoy  

              Díval jsem se i na Sony a display mě nepřesvědčil, v podstatě totéž co ostatní.Možná ve vyšší cenové kategorii by něco bylo, ale to nevím.

              Ona ta Yoga má taky malý SSD disk, zato po zapnutí jsem za míň než 10 sekund na internetu, na to se zvyká hodně rychle.

              Jinak máš pravdu, málo portů a bez kabelového připojení a taky bez DVD mechaniky.

              Je to prostě tenký 1.5 kilový ultrabook no.

              0 0
              • Lister  

                DVD mechaniku nepotřebuju – to už beru jako přežitek, nemám ji ani v v obývákovém PC, 2 USB bych asi zkousl, ale absence LAN slotu by byl problém – většinou ho tahám do práce, kde nemám jiné připojení než kabel.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.