Vliv nastavení posedu na tělesnou schránku

250 nepřečtených
  • vasek80

    Nedávná rada zde mne přivedla na nápad pokusit se sesumírovat a dát společně dohromady to, jak určité nastavení posedu a ostatních prvků na kole, působí na tělo. Třeba to pomůže někomu, koho něco trápí, či bolí a sám neví, že drobná změna by mu ulevila. Jsou mezi námi staří psi, co na kole strávily tisíce hodin, tak ať si své zjištění nenechávají pro sebe.

    Sice každej jsme jedinečnej, ale v určitých oblastech můžeme mít stejné problémy.

    Rád bych lépe chápal fyziologii těla a co a jak se zapojuje, namáhá a přetěžuje při určitých úhlech. Často na to člověk přijde sám metodou pokus/omyl, kdy po krůčcích přenastavuje posed. Přeci jen, dlouhodobě špatné nastavení posedu působící bolest či nepohodlí může vést ke konci s cyklistikou až k poškození zdraví.

    Bylo by fajn, kdyby kdo má chuť napsal, jak na něj působí negativně určitý prvek. Já sám nemám vše ani zdaleka vychytané a třeba mi někdo pomůže svou zkušeností.

    Začnu u sebe.

    1. Velký tlak na oblast stydké kosti mi způsobuje umrtvování a brnění

    přirození, ale také malíkovou hranu na dlaních včetně malíku a prsteníku. Řešení – (dlouhodobě) 145mm široké sedlo s dírou a (krátkodobě) si na chvíli stoupnout do pedálů (stačí minuta). Dříve jsem problém s dlaněma hledal a řešil řídítkama a gripama a trvalo, než jsem zjistil, že problém je v sedle.

    1. To je asi u všech stejné. Batoh mi působí strnulost bolest v zátylku.

    Zkraje potíže činila také helma, ale na to jsem si zvyknul. Taktéž to může činit sedlo výrazně výše nad řídítkama.

    1. Ještě nemám ideálně odladěnou výšku sedla. Loni jsem měl při

    vyšším vysunutí problémy s přetěžováním lýtek, letos jsem změnil nastavení kufrů a budu dále laborovat

    1. Největší laborace se u mě týká kufrů. Bolely mě úpony na zadní

    straně kolene při šlapání na spineru. Až mi biker jura poradil ať si zkontroluju umístění osy pedálu pod kloubem palce. Posunul jsem o necelý 1cm kufry vpřed a problém ustal. Jsem zvědavej, jestli se to bude týkat i pedálů na biku (tam mám jiné). Myslím, že letos díky tomu budu moci právě o chlup zvednout sedlo, jak jsem psal výše.

    1. Velký problém mám s rovnoběžně nastavenýma tretrama. Začne mě po

    chvílí píchat v koleni, zejména na vnitřní straně šikmo pod čéškou, po lehkém natočení pat dovnitř to ustane. Zámky v poloze když nutí mít nohy dál od kliky, zase způsobují píchání ve středu kolene. Jezdím tedy tak, že si skoro škrtám tretrou o kliku a paty lehce dovnitř a zatím je to nejlepší nastavení ke kterému jsem se dopracoval.

    1. Vliv předozadní polohy od doporučovaného ideálu u mě nemá citelně

    vliv na nic.

    0 0
    • vasek80  

      Ještě bych doplnil bolest v kříži. To trápí okolo mne spoustu rekreačních cyklistů. Mě to zkraje také trápilo na fullu, lék jednoduchý. Chce to více chrtí posed a páteř to ocení. U těch rekreačních cyklistů to většinou ale zase vystřídá ztrnulost šíje.

      0 0
    • biker jura  

      jsem rád že ti moje minulá rada pomohla a s těma kuframa a natočením nohy to je možná nepříjemné že si škrtáš o kliku ale naprosto normální. Skoro každý má ošoupané kliky právě od treter a lehce vytočené špičky ven jsou správně! v žádném případě by neměly být paty ven! když dělaáš dřepy (což sám dobře víš) taky je děláš mírně se špičkami od sebe, je to zkrátka přirozená poloha nohy, protože stehenní kost se „rotuje“ ven

      0 0
      • vasek80  

        Já jsem zvědavej jakej rozdíl to bude dělat na pedálech na kole. Na spineru mám oboustrané Force a na biku klasiku 520. Nějak zkraje jsem si je nastavoval podle vela a o tom pravidle, že má být osa pod kloubem palce a tedy v nejširším místě jsem věděl. Otázka je, jestli jsou ty Force trochu jiné (což se mi nezdá), nebo jsem to tehdá odfláknul. Posunul jsem to skoro o centimetr. Pořád ještě trochu ty zadní úpony v koleni cítím, ale je to daleko lepší. Víc dopředu už nemůžu.

        Loni mi tahaly lýtka a ráno když jsem vylejzal z postele jsem je dost cítil. Na druhou stranu se mi s patou na pedálu nezdálo, že bych měl sedlo vysoko. Rozhodně jsem neměl nohu na patě proplou. Jezdil jsem kvůli lýtkům se sedlem o cca 1cm níže, než bych odhadoval za správné. No, brzy už poznám jestli to bylo tím, že jsem šlapal více středem chodidla i na biku.

        Ty paty trochu dovnitř jsem zjistil skoro okamžitě. Až jsem se divil, že někdo zde radí a vozí paty ven. Sám jsem zvědavej co letos udělá koleno. Doufám, že dovolí odjet celou sezonu.

        0 0
        • MlokCZ  

          U toho úhlu nastavení kufrů (paty více či méně dovnitř) je ještě zajémavé to, že hodně lidí potřebuje každou nohu jinak a někdy i výrazně.

          Já mám třeba na pravé noze patu dovnitř o dost více než na levé.

          Kdysi dávno, co jsem přecházel na nášlapy, tak jsem s tím laboroval dost dlouho než jsem našel to správné nastavení (při špatném nastavení kolena hned bolela fest, při správném nemám problémy s koleny nikdy).

          A k problému mi stačilo jezdit současně v jedněch botech silničku a biku, kde na biku už jsem měl HT II kliky. A pedály tak byly výrazněji dále od roviny rámu než u silničky. Samo o sobě to problém nebyl, ale už bych potřeboval pro každé jiný úhel kufru (což při jedněch botech nešlo).

          S předozadní polohou kufru jsem nikdy problém neměl. Začal jsem s kufrem pod kloubem palce a to vždy bylo ok. I jsem zkoušel posunout mírně dopředu i dozadu a vždy se vrátil k původnímu nastavení.

          0 0
          • biker jura  

            no tím, že má člověk každou nohu jinak je tím, že má špatné postavení pánve a rotaci pánve, dneska to má skoro každej. Já to měl výrazně a na kole se to projevovalo, tak že pravá noha vytočená špičkou ven a levá skoro vytočená patou ven nebo rovně, takže jsem seděl na křivo. po několika rehabilitacích kde mě naučili na to cvičit se to zlepšilo behěm dvou měsíců natolik, že mám již obě nohy skoro stejně správně tedy spičkami lehce ven. odezněli i problémy s osezenou jednou stranou zadku a dalších plno nepříjemností

            0 0
            • blaf  

              myslim, ze mam presne tenhle problem co popisujes, sedim krive, jedna noha patou ven, druha dovnitr, co a jak jsi cvicil?

              0 0
              • biker jura  

                zajdi si k ortopedovi a nech se prohlídnout, udělat si vložky do bot(to byl jeden z problému u mě – nohy mi narušily správné držení těla) a poslat se na rehabku. Ne že bych ti nechtěl poradit, ale nadělalo by to víc škody než užitku, každý potřebuje cvičit to co má…

                0 0
          • vasek80  

            Já mám také pravou špičku vytočenou víc ven. U mě je to následek pádu na motorce před 15ti lety. Vpodstatě se mi pod 220kg těžkou motorkou otočila noha špičkou vzad a potrhalo mi to vazy. Časem se to ale srovnávalo a teď to mám už jen nepatrně.

            0 0
      • Breakpain  

        Já teda nechci být posel špatných zpráv a podrývat … ALE, byl jsem na podzím a cyklokempu a tam instruktoři říkali (závodníci) špičky dovnitř lehce a kolena dovntiř.

        Špičkvy ven – nebo-li paty donvitř = kolena ven = šlapu jako kačer a tím pádem to není efektivní kruhové šlapání. Já se rád nechám poučit.

        Tím myslím – argumenty, né „je to blbost“. Mně to opravdu zajímá, jenže teď co si má člověk vybrat, že jo :( …

        0 0
        • vasek80  

          Já to četl několikrát, ale já bych tak nedojel ani do krámu pro rohlíky. Už po 30 minutách (chodidlo podél) se u mě dostavují nesnesitelné bolesti kolene. Jak jsem teď laboroval s kuframa na spineru, tak jsem měl trochu podél nohu a říkal si po 40 minutách, že to do hodiny vydržím, ale nedalo se. Musel jsem slézt a přenastavit. Píchání okamžitě přestalo. Vytočit dokonce patu ven, tak bych nevydržel ani 5 minut.

          Takže pro mne je to nepoužitelné. Efektivnější to podle někoho teoreticky může být, ale k čemu to je, když by mě předjela i 80letá teta na skládačce.

          Navíc to takle obecně říci je imho opravdu kravina. Zkus jít, zastavit a podívat se na chodidla kam máš špičky, klidně to několikrát zopakuj. Tak jak ti míří chodidla jsou podle mě klouby narostlé a jakékoli snahy jít proti přirozenému směru a kroucení v kloubu podle mě logicky musí efektivitu snižovat. Někdo má nohy do X, jinej do O a tak to paušálně všem vyhovovat nemůže.

          0 0
          • pepek  

            Přesně tak. Kdysi psali v Bike-magazin, že máš dát papír na zem, vyskočit snožmo, ve vzduchu pokrčit kolena a po dopadu označit polohu chodidel na papíru. Potom do stejné polohy namontovat kufry. Tomu bych i věřil, než podle rady „závodníků“ točit nohy násilím do vrtule.

            0 0
            • vasek80  

              :-)

              0 0
            • kámen úrazu1  

              Tak jsem párkrát zadupala sousedům, ať mě mají rádi, a fakt že jo. Všechny dopady se špičkou levé nohy mírně ven, pravé výrazněji. To odpovídá mým zkušenostem s pozicí chodidel na kole, i běhu. Takovej poloviční Chaplin. Když jsem byla menší, mamku to rozčilovalo a v dobré víře po mě chtěla, abych se snažila pravé chodidlo stáčet špičkou dovnitř. Při chůzi jsem si jakžtak navykla. Ale čím větší zátěž, tím víc chce pravá špička ven – na kole, při svižnějším běhu, při jízdě na koni…

              Kdosi výše zmiňoval, že potřeba rozdílného úhlu v nastavení je dána špatným postavením pánve. Těch příčin je ale mnohem více. Já když dám chodidla k sobě, vnitřní hranou rovnoběžně, mám pravé koleno výrazněji vbočené dovnitř. U mě je tedy příčina „divné“ pravé koleno.

              0 0
          • Carloss  

            čus, jak se tohle řeší třeba na běžkách? na pedálech mám patu hodně dovnitř a když sem musel na kurzu jezdit na pučenejch běžkách, kde sem měl nohu rovně, tak sem trpěl docela mučivejma bolestma levýho kolene.. tak tejdem po kurzu to odeznělo a šmitec.. jinak nikdy bolestma kolen netrpím

            0 0
            • McBlacky  

              na běžkách si to moc neumím představit. Vyosení vázání mi nedává smysl. Předpokládám, že tě to bolí na klasice. Zkusil bych bruslení, tak můžeš lyži položit jak budeš potřebovat (v rámci stylu teda)

              0 0
    • krokus  

      Nedávno jsem si nechal nastavit posed ve Ski a bike centrum Radotín (BG Fit). Měření bylo pečlivé, nastavování 2 kolo trvalo víc než 5 hodin.

      Nechal jsem si BG Fit udělat hlavně kvůli bolesti bederní páteře a mrtvení levého chodidla.

      Ukázalo se, že mám pravou nohu kratší ve stehně o 1 cm (to jsem trochu tušil). Pánové ale zjistili zvláštní věc: sedím na kole hodně křivě, a sice tak, že sedím víc na levé části sedla (zadek mám jakoby spadlý doleva) a celý trup (od zadku až po ramena) mám vytočený za pravým ramenem dozadu, takže pravé rameno je dál od řidítek a pravá strana zadku taky. Kratší pravou nohou to asi způsobené není – sedím tak, že k pravému pedálu to mám naopak dál.

      Kratší stehno by se mělo kompenzovat posunutím kufru dopředu. Pánům „fitterům“ se ale zdálo, že pak sedím na kole ještě křivěji, tak kufr posunuli na druhou stranu (do krajní polohy).

      Nové nastavení kol se mi líbí, ale posunutí kufru na pravé tretře dozadu mi příliš nevyhovuje. Připadá mi, že předozadní poloha kufru na „křivost“ mého posedu nemá vliv a že se mi hůř šlape do kruhu. Ještě s tím budu laborovat.

      Těžko říct, co je příčinou křivého sezení. Může jít o blbý návyk, ale ten by jistě nebyl náhodný, tj. byl by něčím motivován. Možná je zakopaný pes v bederní páteři. Podle fyzioterapeuta ji mám přetíženou, a pravou stranu víc než levou. Nevím ovšem, jestli je to příčina křivého sezení, nebo jeho důsledek (sedím tak, že se musím pravou rukou víc natahovat k řidítkům). S křivým sezením může souviset i brnění levé nohy.

      Mám pocit, že když jsem měl záda uvolněná (den po fyzioterapii), seděl jsem na kole rovněji. Snažím se na to myslet a neustále se rovnat, ale je to těžké.

      Celé je to pořádně zamotané, doufám, že ten problém vyřeším. Kdyby vás k tomu něco napadlo, budu rád.

      0 0
      • Breakpain  

        No a jak ti nastavili kufry? Špičky neutrálně, ven, dovnitř … ?

        0 0
        • krokus  

          Přiznám se, že nevím. Asi neutrálně. Mám pocit, že natočení kufrů ani moc neřešili (aspoň ne nahlas), spíš tu předozadní polohu.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Správné natočení kufrů je pro bolest kolen rozhodující. Vše ostatní je druhořadé. Takže pokud je to tak, jak píšeš, vyhodil jsi prachy za to, že se jim to náhodně povedlo trefit.

            0 0
            • krokus  

              S bolestí kolen problémy nemám a natočení kufrů je teď cca stejné jako před úpravou, takže snad to je ok. Pravdou ale je, že v BG fit formuláři se natočení kufru vůbec nezmiňuje. Chápu, že taková věc se blbě numericky vyjadřuje, ale asi to je chyba.

              0 0
      • Mark-H14  

        Mě by docela zajímalo, jak ti upravili celkový posed, oproti tomu, jak si ho měl nastaven před tím BG fitem. Díky za info.

        0 0
        • krokus  

          Viz obrázek

          0 0
          • winter78  

            Otočili ti predstavec z –8 do +8 ?

            0 0
          • zdenek  

            Tu výšku sedla fakt nastavují po celých cm nebo je to náhoda?

            Já jen, že většinou laboruju s každým mm.

            Trochu jim utekly jednotky u délky představce…

            0 0
            • krokus  

              To je spíš náhoda. Původní délka představce byla 90 mm. Ukázalo se, že mám příliš dlouhý rám – to jsem ostatně tušil.

              Jak jsem psal, měření bylo pečlivé, jenom nastavení kufrů se jim moc nepovedlo. Na pravé silniční tretře byl kufr pusunutý dozadu oproti tretře levé cca o 5 mm, u MTB tretech to bylo přesně naopak, na zimních tretrách byly oba kufry na stejné úrovni. Doma jsem si to musel opravit.

              0 0
              • Mark-H14  

                Tohle s těmi kufry je docela na pováženou, když si uvědomím kolik ten BGfit stojí a kolik hodin tomu věnovali.

                0 0
                • krokus  

                  Jo, taky mě to dost nepříjemně překvapilo. Je fakt, že jsem měl troje tretry, dvě kola a nastavování trvalo hodně dlouho. Ale stát by se to asi nemělo.

                  0 0
          • Mark-H14  

            Díky moc. Zajímavé. Koukám, že ti měnili i šířku řidítek o 2cm… a představec 75mm… jak se tak krátký představec na silničce projevil v ovladatelnos­ti/živosti ko­la?

            Představec do pozitivu a sedlo o 2cm výše … rozdíl sedlo-řidítka –2mm = 00nic

            Ještě jednu díky.

            0 0
            • krokus  

              Řidítka asi měnit nebudu, je to jen doporučení. Na nový představec zatím čekám – rozhodl jsem se pro 80 mm.

              Mám pocit, že se mi sedí i šlape líp, ale možná je to placebo efekt. Křivě bohužel sedím pořád stejně.

              0 0
              • Mark-H14  

                A čím ty užší řidítka zdůvodnili? Předpokládám, že jsi nechtěl co nejaerodinamičtější posed. K čemu přispějí užší řitka o 10mm na každé straně?

                Zajímá mě to, prtože jsem sám koupil jetou silnici a komponenty tam mám takové jaké tam byly. 120mm představec jsem už prodal a mám půjčený 100mm, ale ještě jsem to nestihl vyzkoušet. Možná také budu potřebovat 90mm. Zase jsme někde četl, že čím delší představec, tím klidnější jízdní projev.

                0 0
                • krokus  

                  Řidítka by měla cca odpovídat šířce ramen.

                  0 0
                  • Mark-H14  

                    ale jo, to vím, nicméně těch 20mm? … když vidím to rozpětí u MTB 500– 700 …

                    jestli to není někdy o tom, že doporučí výměnu řidítek (20mm), jen abys je třeba koupil u nich … už mlčím..

                    0 0
                    • krokus  

                      Asi by byli rádi, kdybych si u nich koupil nová řidítka, ale nic mi nevnucovali. Jen doporučili ideální šířku; je jasné, že 2 cm navíc nejsou takový problém.

                      0 0
                    • jonti  

                      Když se tak ptáš, tak na silnici asi nejezdíš. Ten rozdíl je docela velký a je docela cítít. Na silnici je ideální mít zápěstí, lokty a ramena přesně v ose ve směru jízdy a ten centimetr navíc to rozhodí a hůř se to drží.

                      Na biku máš řidítka širší než ramena a jde hlavně o ovladatelnost v terénu, tam ten 1cm nehraje takovou roli.

                      0 0
                      • Mark-H14  

                        No právě, že jsem ještě nevyjel, tak se ptám. Koupil jsem jetou silničku, kde mám tuším 420mm.

                        0 0
      • biker jura  

        jsi levák nebo pravák?

        0 0
        • krokus  

          Pravák. Navíc mám pravačku o dost silnější, od malička hraju pingpong. Může to s tím souviset?

          0 0
          • biker jura  

            myslel jsem si to. máš dominantní pravou stranu. má to ta tak skoro každý. chce se to zaměřit na posilování a protahování izolovaně. třeba cvičit každou nohy, ruku zvlášť. to stejné u protahování. vsadím se že máš pravou stranu těla víc zkrácenou. Kolikrát i ta rozdílná délka nohy muže být svalového zkratku. nemusíš mít kratší stehenní kost ale šparné postavení kloubů od kterých to měřili a hned ti to dělá ten rozdíl.

            0 0
            • krokus  

              To, že mám pravou nohu o 1 cm kratší, konstatoval i ortoped. Ale nemůžu pochopitelně vyloučit, že měřil blbě.

              Jo, pravou stranu těla mám podstatně víc zkrácenou. Přinejmenším ruku a záda.

              0 0
              • tonik666  

                1 cm rozdíl délky nohy není nic velkého a má to kde kdo. Mě také měřili a také mám nějaký rozdíl, nejsem si jist, zda 1 nebo 2 cm.

                0 0
      • Atilla  

        Zkus si zajít za někým kdo dělá dornovu metodu. Při pádu, tvrdém došlápnutí se může stát, že si vytáhneš nohu z kyčle a tělo se pak kroutí aby ten rozdíl dorovnalo. Po pádu na sjezdovce jsem měl nohu vytaženou o 2,5cm z kyčle, cítil jsem jak jsem na křivo a fest mě boleli záda. Kámoš mě za 15 min srovnal a naučil nějaké cviky. Teď se začínám zase kroutit, tak se půjdu nechat zase přeměřit a srovnat.

        0 0
    • mastihuba  

      No jo clovek tady vidi hromady roztodivnych zarucene vyhovujicich posedu a jak je videt spousta lidi si na problem bud zadelava a nebo ho uz spatnym posedem jenresi a zhorsuje.

      Ja loni poridil novyho zimaka nastavil posed podle zvyku a pohoda jen misto hokejky ksem mel rovnou sedlovku a nez jsem se dokopal k jine tak sicna praskla kvuli nevhodne montazi. Druhy sedlo jsem pridelal na stred lizin tj cca 2,5cm dopredu a asi o 1,5cm vejs. hned na prvnim vyjezdu me mrtvi prsty, tlaci sicna… Urcite by si na ten posed dalo zvyknout, ale k idealu ma asi daleko. Vcil vymenim sedlovku a uvidime.

      0 0
    • Tina  

      Vasek80: podľa toho čo píšeš sa mi javí, že máš vysoko sedlo (bolesť úponov, pichanie v kolene). Tým, že si posunul kufre dopredu ku špičke si akoby „predåžil“ nohu a tak sa ti zdá, že je to lepšie. Ale ideál to asi nebude. Vysoko nastavené sedlo je veľmi častá chyba. Koľko máš vnútornú dåžku nohy a koľko máš vzdialenosť stred BB a vrch sedla? Predpokladám, že kľuky sú 175mm.

      0 0
      • oddie  

        Sedlo příliš vysoko je velmi častá chyba? Já spíš vídávám, že mají lidé často sedlo moc nízko.

        0 0
      • JSt  

        pro kolena je imho mnohem horsi sedlo nizko nez vysoko.

        pri sedle vys dostavaji kour zkraceny slachy a svaly, naopak pri sedle niz zacinas zabirat s pokrcenejsim kolenem a zatapis kloubu.

        0 0
        • Tina  

          Nemáš pravdu. Keď máš sedlo vysoko tak trpia úpony a šľachy. Hlavne pri dlhších jazdách. A to je veľmi nebezpečné. Skús sa na to spýtať nejakého športového ortopéda ;) Už si si niekedy liečil natiahnutý úpon? To si niekoľko týždňov v kľudovom režime. Pri nízko nastavenom sedle netrpí nič. Kåby tým netrpia. Bavíme sa o posede v ± 1–2cm. Zjazdári majú sedlo oproti XC ideálu oveľa nižšie a mnohí tak aj trénujú vytrvalosť aby si zvykli šliapať v tejto pozícii. Bodybuilderi zaberajú pri drepoch s pokrčenými kolenami už odspodu a ešte som nepočula, že by to bol problém pre ich kåby ;)

          0 0
          • JSt  

            slachy a upony, pokud si je neprerves, jsou uplne vpohode, protoze po chvilce klidu se daji dohromady. kdyz si rozsalujes kloub je to vpodstate nafurt.

            co jsem vys popisoval mam vypozorovany na sobe. ;-) slachy natazeny pod kolenama jsem resil ze spesl bodygeometry bot. na to, ze Bodybuilderi zaberajú pri drepoch s pokrčenými kolenami už odspodu se muzu vykaslat, kdyz me boli kolena pri zvedani se z drepu i bez zateze. :-) na tech kolenach poznam aji kdyz si vemu boty s vyssi podrazkou, nez na jakou mam nastavenou vysku sedla, coz je mensi rozdil nez centimetr. kdyz mas kolena v kasi, jsou min tolerantni…

            0 0
            • pepek  

              Na už značně pochroumaném modelu můžeš pozorovat cokoliv, ale Tina má pravdu. Mechanika.

              0 0
              • RomanH  

                No ja Ti nevim. Na tom svym cinskym jednocepu jsem si dal sedlo stejne jak na RB a porad me trosku zlobily zada dole (to pred tim nikdy), ale hlavne me pichalo v levem koleni – ze spodu z vnejsi strany do ulopricky nahoru na vnitrni stranu. Pak jsem ohnul ty lyziny na sedle a protoze jsem musel sedlo posunout o kus dopredu, dal jsem jej i o neco vyse. A naraz me neboli ani v krizi, ani v kolene.

                0 0
                • pepek  

                  dtto Jst, oba už nejste standardní, nepoškozené (zánovní) modely.

                  0 0
                • Rychlej turista  

                  S výškou sedla se to má tak, jako s tréninkem – lepší je být nedotažený, než přetažený.

                  0 0
            • xshreck  

              můžu říct, že sedlo nahoře mi bylo nepříjemnější než když bylo níž

              0 0
          • Breakpain  

            Tak zrovna u kutluristů si dovolím nesouhlasit – to, že dělají dřepy odspodu – za prvé, mají fixovaná kolena stahováky, za druhé, pak každej naříká, že ho to po čase bolí – dokud je to dostatečně osvalené okolo, relativně to drží, ale pak se to projeví (pokud nemluvíme o spodních dřepech, kdy kolena rotují spolu se špičkami a nohy jsou na šířku). Kdo chce tam, pomozme mu tam. Tím neříkám, že to je smrt, ale mít zbytečně ohnutá kolena – není dobrý nápad. Mě z toho třeba bolí kolena. Ale u mě to byl případ, že jsem sedlo vytáhl asi o 5cm a je to nebe a dudy. Nicméně ho možná o 1 cm snížím, že se sice nepřehupuju zadkem ze strany a na stranu, ale není to ono.

            V případě kola se teprve „učím“ jak ho nastavovat.

            0 0
      • vasek80  

        Schválně to změřím, ale bohužel až po víkendu.

        Na biku je výška sedla to poslední čím si jistej nejsem. Dle klasické poučky pata na pedálu ve spodní úvrati a proplou nohu určitě nemám. Skoro si říkám, že mám ještě rezervu.

        Trošku mě znejistujou tretry, které se mi zdají, že mají pod patou patrně vyšší podrážku jak pod pedálem. Dále jsem zkoušel další poučku a to šlapat patama a v sedle se nekolíbám. Zkusím pak změřit nohy a tu výšku od středu.

        0 0
        • Crusoer  

          mě někdy tuhne krk, to může být čím, pokud se dá tak odpovědět?

          0 0
          • Breakpain  

            Tipoval bych na ruce moc vepředu ⇒ protrakce ramen ⇒ přetížení trapézového svalu a šíjového. Moc váhu na rukou a slabé zádové a mezilopatkové sva­ly.

            Jedna věc je vyřešit to posedem, druhá věc je vyřešit příčinu.

            Měl jsem podobný problém – začal jsem hodně posilovat mezilopatkové a zádové svaly a zlepšilo se to – ramena mi nejdou tolik dopředu, udržím je a tím pádem nezatínám svaly v oblasti krku tolik. No a samozřejmě nemám chrtí posed, abych nemusel ohýbat tolik krk.

            0 0
            • zdenek  

              Tak s tím mám poslední dobou problém taky. Hlavně teď v zimě.

              U mne bych to tipoval na řídítka moc nízko a tím zatížené ruce. Svaly kolem krku mám potom v nějaké křeči.

              0 0
          • vasek80  

            U mě to bylo zkraje když jsem začal nosit přilbu, tak krční svaly nebyly zvyklé na tu zátěž navíc. Když jsem boxoval, tak jsem krk cvičil. Ono taková hlava je velká zátěž. Zkus si schválně lehnout na záda a kolikrát se bradou dotkneš hrudníku. Zkus to 50×, no a v podobném slabém stavu máš i ty zadní svaly. Teď si vem, že máš pro tělo nepřirozeně zakloněnou hlavu a držíš ji několik hodin. Zase analogie. Lehni na záda a zkus držet zvedlou hlavu několik minut.

            0 0
      • krokus  

        Myslíš to tak, že posunutím kufru dopředu se jakoby zkrátí vzdálenost k pedálu? Tak by to předpokládám mělo být.

        0 0
        • Tina  

          Posunutím kufru dopredu máš možnosť prepnutím chodila „predåžiť“ nohu. Samozrejme šlapanie s našponovanými chodidlami nie je správne, ale v prvom momente sa môže zdať, že to pomohlo vyriešiť problém vysoko nasteveného posedu. Jedná sa samozrejme o milimetre, ale je to poznať. Pri dlhších jazdách však budú viac namáhané lýtka.

          0 0
          • krokus  

            Pořád nevím, jestli ti správně rozumím. Když se kufr posune dopředu, taky by se podle mě noha měla zkrátit (k pedálu by to mělo být jakoby blíž).

            0 0
            • Tina  

              Princíp nerovnoramenného trojuholníku. Prepona je vzdialenosť pedálu od vrchu sedla. Dlhšia odvesna je dåžka tvojej nohy od päty do rozkroku. Kratšia odvesna je od päty po kufor. Takže celková dåžka nohy, ktorou pedáluješ je súčet oboch odvesien. Keď posunieš kufor dopredu predåžiš jednu odvesnu a tým predåžiš aj celú nohu.

              0 0
              • pepek  

                Zajímavé :-)

                0 0
              • krokus  

                Mám špatnou prostorovou představivost, ale myslím, že to chápu. Otázka je, jestli se posunutím kufru nemění taky délka té delší odvěsny.

                Podle BG Fit by se měla kratší délka stehna kompenzovat předozadním posunutím kufru. Otázka ale je, kam a o kolik posouvat. Mám obavu, že to pánové od Specialized trochu popletli.

                0 0
                • JSt  

                  to neni v prostoru, je to enem dva dee. :-P

                  0 0
                • McBlacky  

                  ono v rámci jednotek mm to jde posunutím kufru, ale pokud to je víc tak pak už jen podložka mezi botu a kufr.

                  já posed nastavuji tak, že kufry dám na všech tretrách co mám naprosto shodně, nikdy s tím nehýbu a posed ladím předozadní polohou sedla, ofsetem sedlovky a vytažením sedlovky. Jako poslední volím představec a podložky pod něj podle toho jaká jsem si vybral řidítka a jaké je zaměření kola.

                  To jak to nastavovali tobě nelze obecně brát pro ´normální´jedince, bez tak výrazné disbalance jako máš ty.

                  Spíš než na posedu bys měl zamakat nyní na srovnání disbalance a posílení celých zad.

                  0 0
              • zdenek  

                Zdá se mi, že to píšeš přesně opačně. Kufr dopředu = pata dozadu. Takže odvěsnu zkracuješ…

                0 0
                • Tina  

                  skús ešte raz ;)

                  0 0
                  • zdenek  

                    Zkouším to a vychází mi to stejně. Tak se teď pro změnu zkus zamyslet ty:

                    Zkus šlapat na pedál špičkou boty. Je to jako bys měla kufr extrémně vepředu. Noha se ti přitom posune dozadu k sedlu.

                    Zkus šlapat patou (jako bys měla kufr extrémně vzadu). Budeš mít nohu nataženou dopředu třeba až tak, že budeš v zatáčkách špičkou škrtat o přední kolo.

                    Chci tím říci, že noha se vůči pedálu posune opačnýcm směrem než posuneš kufr.

                    0 0
                    • krokus  

                      Napadl mě ještě jiný argument: Jak se určuje předozadní nastavení kufru je všeobecně známo (olovnice spuštěná od kolene atd.). Kdyby sis prodloužil stehno, měření olovnicí by vyšlo jinak – musel by sis kufr posunout víc dopředu. Pravidlo Specialized, že rozdílná délka stehen se kompenzuje posunutím kufru, kdežto rozdílná délka holení se řeší podložkou pod kufr, tedy dává smysl.

                      0 0
                      • blaf  

                        Jak se určuje předozadní nastavení kufru je všeobecně známo (olovnice spuštěná od kolene atd.).

                        Pokud vim tak olovnici se urcuje predozadni poloha sedla, s pozici kufru nema nic spolecneho, ne? Kufry nastavujes jeste predtim.

                        Jinak to co pise Tina je dobre.

                        0 0
                • krokus  

                  Pokud jako kratší odvěsnu bereme spojnici mezi kufrem a patou, tak ta se posunutím kufru vpřed fakt prodlouží. Ale jak píšu výše, nejsem si jistý, co se děje s delší odvěsnou.

                  0 0
                  • Tina  

                    Dlhšia odvesna sa predsa nemôže zmeniť. Je to predsa tá nameraná vnútorná dåžka nohy (od paty po rozkrok) a tú už máš stále rovnakú ;)

                    0 0
                    • krokus  

                      No jo, nemění se ale posunutím kufru nepatrně úhel v koleni? Změnila by se pak i vzdálenost mezi patou a rozkrokem.

                      0 0
                      • Tina  

                        :D A čo má spoločné uhol kolena z dåžkou nohy? Ešte raz: Dlhšia odvesna = vnútorná dåžka nohy. Túto dåžku nameráš tak že sa chrbátom postavíš k stene s nohami prirodzene vystretými (žiadne ohýbanie kolena) a pomocou knihy odmeráš vrch knihy od zeme. Ako chceš túto pevne danú (reálne odmeranú) dåžku nohy meniť?

                        0 0
                        • McBlacky  

                          v reálu ale přichází do rovnice práce kotníku, kdy při vysoko vytaženém sedle to nesprávně kompenzuješ větším rozsahem (z toho pak bolí achilovka a lýtkový sval). V rámci milimetrů se můžeme bavit asi i o práci kyčelního a kolenního kloubu.

                          Tedy abych to nějak pojmenoval, při nastavení posedu pracujeme spíš s termínem ´efektivní délka nohy´. Tedy takové nastavení, kterého lze dosáhnout bez zdravotních komplikací s co nejvýše vytaženým sedlem (efektivita).

                          0 0
                          • Tina  

                            Ach jaj :( Ale veď toto čo si napísal celý čas tvrdím. Asi si si nečítal ako táto diskusia vznikla. Ak si prečítaš aj predchádzajúce moje príspevky tak tvrdím, že posunom kufru dopredu ako keby predlžuješ nohu. A to práve tým, že zapájaš „kotník“ a posunom kufra dopredu mu dávaš väčší rozsah posunu. Princíp dlhšej a kratšej páky.

                            0 0
                        • krokus  

                          Možná si jen blbě představuju ten nerovnoramenný trojúhelník. Chápal jsem to takto: Pedál je ve spodní úvrati, kufr je do něj zacvaklý. Přeponou trojúhelníka je vzdálenost od vrchu sedla k pedálu, kratší odvěsnou vzdálenost od kufru k patě a delší odvěsnou vzdálonost od paty po rozkrok (vlastně k vrchu sedla). Přece noha v této poloze není úplně natažená, jako když člověk stojí u stěny!

                          Pokud jsem natvrdlý, tak se omlouvám.:-)

                          0 0
                          • Tina  

                            To je OK :) Viď príspevok Blackyho vyššie. Do hry predsa vstupuje pohyb členku (kotníku).

                            0 0
                            • krokus  

                              Ok. Jen pro finální ujasnění: kdybych chtěl kompenzovat kratší pravé stehno, teoreticky bych měl kufr na pravé tretře posunout dozadu, je to tak? Jaký by byl převodní poměr (rozdíl v délce stehen : míra posunutí kufru)?

                              Je jasné, že toto není můj hlavní problém – tím je svalová disbalance, jak výše naznačoval McBlacky.

                              0 0
                              • McBlacky  

                                já to nikdy nedělal, ale pokud bych měl kratší pravou nohu tak bych na pravé tretře dal kufr naopak dopředu ne? Tedy tím bych tu nohu efektivně prodloužil.

                                Pokud má opravdu naměřené zkrácení 1cm. A ted je otázka jestli to je reálné zkrácení nebo zkrácení toho efektivního rozsahu, možná bych to kombinoval a drobnou podložkou pod kufr, řekněme 2mm podložka a 3–4mm posun kufru. Víc bych kufr neposouval, pak si akorát rozesereš kotník a lýtko. Až se začneš rovnat na fyzio, vyhodíš nejdřív podložku a pak posuneš kufr na půlku až ho ve finálne srovnáš s levou.

                                0 0
                              • Tina  

                                Ako píše McBlacky. Kratšiu nohu kompenzovať podložkou pod kufor.

                                0 0
      • vasek80  

        Tak jsem to změřil.

        Kliky jsou 175mm a vzdálenost mezi středem a sedlem je 76cm viz fotka.

        Dle videa jsem změřil nohy a to s chodidly 20 cm od sebe a vodováhou zapřenou tak, že simuluje tlak za jízdy a vyšlo mi 82 cm

        0 0
        • vasek80  

          Ještě jednou zmenšená fotka aby byla vidět komplet.

          0 0
        • biker jura  

          tak to máš hodně vysoko, já mám nohy 85cm a výšku sedla od středu 75,7cm, kliky taky 175mm

          0 0
          • vasek80  

            A ta výška sedla od středu se měří takle, nebo jinak?

            Koukal jsem na webu a našel jsem, že se to měří asi sisle nahoru. Tak jsem se ještě prošel a dal na sedlo vodováhu a pustil metr ke středu. V odhadovaném středu středu mám kolmo nahoru 73,5 cm.

            Ještě jsem si zkusil udělat míry na fit kalkulátoru a vyšlo mi tam že bych měl mít 72–73

            0 0
          • vasek80  

            Já budu asi opravdu hodně vysoko. Překládal jsem si některé články a dočetl se, že používání poučky o patě na pedálu či šlapání patama je nedostatečné. Ironicky teda prý dle toho jsou sedla nastavena nízko!! A tedy i já bych měl být nízko.

            Pak jsem našel vzoreček na vynásobení délky nohy 0,885 a dle toho bych měl jít o 3cm níže!!! Chybí mi smajlík s vyvalenýma očima.

            0 0
          • vasek80  

            Tak vše je jinak. Pořád se mi to nezdálo. Přečetl jsem další článek a zase mi vycházelo sedlo cca o 3cm dolů. Tak jsem narazil na radu jak si změřit dálku nohou a říkal si, že se ta má sekla. Vzal jsem tlustou knihu do rozkroku, vytáhnul nahoru abych cítil tlak podobný jako v sedle a knihu přiložil ke zdi, aby byla vodorovně s podlahou a udělal čárku. No a ejhle po 4 měřeních jsem zprůměroval délku nohou na 86cm. Teď jen nějak zamazat ty čárky na zdi.

            0 0
            • Tina  

              Aby si z toho mal ešte väčší guláš prečítaj si tento článok na bikeradar ;)

              0 0
              • vasek80  

                Ten jsem včera také četl.

                I tam píšou, že většině pokud se s patou na pedálu nepohybuje pánev, tak jsou většinou nízko.

                A také tam zmiňujou 88,3% nebo 109% délky nohy od středu, respektive od osy pedálu.

                Úhel v koleni těžce změřím, ale dle těchto mi celkem těch mojich 76cm na výšku nohou 86cm celkem sedí.

                0 0
                • Tina  

                  osobne si myslím, že tieto poučky sú pre nás hobíkov iba orientačné a záleží hlavne na osobnom pocite z jazdy a aby ťa nič nebolelo. A keď chce mať posed jeden nastavený oficiálne správne nech „vyplázne“ balík u Spešlu a potom nech tam reklamuje. Keby mi nebolo ľúto tých peňazí tak by som si nechala urobiť Body Fit v troch rôznych Spešl centrách a potom by som chcela, aby mi vysvetlili prečo im to v každom vyšlo inak ;)

                  0 0
                  • vasek80  

                    Já měl problémy s úpony v zadní části kolene a tak jsem vozil sedlo o 1cm níže, ale to mi nechutnalo také. Nakonec jsem jej vrátil jak je teď a celkem mi to vyhovovalo. Pořád ale to nebylo ono s ohledem na lýtka a úpony hamstringů. Pak jsem zjistil, že nemám osu pedálu pod kloubem palce a tak myslím, že už po posunutí zámku skoro o 1cm vpřed by to mělo být na tuto výšku cajk. Uvidím až začnu jezdit.

                    0 0
                  • McBlacky  

                    z čeho soudíš, že by to vyšlo jinak?

                    To jaké ti naměří rozsahy a míry bude pokaždé shodné ne?

                    Pak to záleží na tabulkách a tom co uvedeš jako svoji preferenci.

                    0 0
                • MlokCZ  

                  Stejně je to individuální. Někdy se zkus zaměřit třeba při přenosu z TdF na to jak mají nastavená vysoko sedla.

                  A uvidíš, že ten rozptyl (jak moc má kdo v dolní úvrati pokrčenou nohu) je obrovský.

                  Já třeba vozím sedlo přesně na hranici testu patou. Tedy asi o 1–2mm výše než udržím šlapání patami bez přesýpání těla (tedy už tam náznak přesýpání při šlapání patami mám).

                  A řekl bych, že takto je sedlo už poměrně vysoko. Pocitově se mi jezdí lépe se sedlem výše, dříve jsem vozil chvíli ještě o další asi 2–3mm výše (při zacvaknutém pedálu to mělo v dolní úvrati k natažené noze pořád ještě poměrně daleko), ale to už jsem měl sem tam nějaký problém, tak jsem zkončil u té uvedené výšky (tak se mi jezdí dobře a problémy žádné).

                  0 0
                  • vasek80  

                    Já si také k těm 76cm došel pocitově. O trochu níž a nelíbí se mi, jak zabírají stehení svaly a o trochu víc už cítím menší sílu na pedálu. Prvně jsem to měřil až včera.

                    Pocitově to tedy také cítím lépe se sedlem výše.

                    Zajímavější by byl teoretický test na 50km a jak by se projevilo např o 5–10mm spuštěné sedlo na únavě stehen a na celkovém času. Jenže tohle se otestovat stejně nedá.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      U testo je problém, že na větší změnu je potřeba dlouhodobě navyknout svaly jak je to bude zatěžovat trochu jinak.

                      A pak zase už budeš mít špatnou kontrolu ohledně aktuální výkonnosti.

                      0 0
                      • vasek80  

                        Přesně tak, ale třeba nás pocit mate a ač si myslím, že šlapu méně efektivně, tak klidně můžu být rychlejší.

                        0 0
                      • vasek80  

                        A využiju toho když tě tu mám. Nemáš nějakej test vlivu tlaku na valivej odpor pláště?

                        Chtěl bych zkusit jezdit ty RaR na maratonech co možná nejnižší tlak (kvůli zádům a pohodlí), ale zase abych ještě znatelně a zbytečně neztrácel. Na normálních projížďkách mi to je fuk, to s mojí váhou 80kg foukám lehce nad 2 bar.

                        Je mi jasné že i tady je spousta proměnných, jako váha, rozložení hmotnosti, povrch… Ale něco od čeho se cca dá odpíchnout. Já si potom zkusím svůj vlastní test. Mám cca 1km svažující se rovinu po pevné lesní cestě a budu to po ní zkoušet pouštět dolů.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          někde byla tabulka křivka grip proti rychlosti a protínalo se to kolem 2atm. Ale bylo to jen pro tvrdý povrch. V terénu ti vyšší tlak rychlost nepřidá, naopak

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Ta křivka ale ani moc neodpovídala měřením valivého odporu z praxe watmetrem pro bikové pláště a tvrdý povrch.

                            Měření z praxe ukazují výrazně nižší snížení valivého odporu pro vyšší tlaky pro tvrdý povrch.

                            0 0
                          • vasek80  

                            Dík, to tak nějak pozoruji i sám. Když pominu horší grip nabušeného pláště, tak mě překvapuje, že pocitově to na hlíně jede nejhůř úplně stejně.

                            Ono k nižším tlakům musí člověk dozrát.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              hlavně se musí naučit jezdit, protože když to naprasí do každýho šutru napřímo, tak to nedopadne dobře ani s UST :)

                              0 0
                        • MlokCZ  

                          Nějaký test z měření watmetrem z reálu tu v historii je (a měřil se tam vliv tlaku a šířky pláště pro asfalt, šotolinu a trávu). Problém je, že to platí vždy pro konkrétní plášť a daný typ povrchu. A k tomu ještě bylo měření pro rovnoměrnou jízdu.

                          Pokud jde o závody, tak je potřeba při nízkém tlaku počítat i s nějakou tou ztrátu při možném nástupu (to sice v celkové vynaložené energii moc nebude, ale může to být průšvih, že skupina ujede).

                          A oproti tomu se blbě hodnotí, co přinese lepší grip (na ušetřeném času).

                          Většinou platí, že čím agresivnější vzorek, tím méně nebo vůbec mu pomůže přifoukat na tvrdý povrch (zejména asfalt).

                          Na opravdu měkkém povrchu jede výrazně lépe nižší tlak. Opravdu měkkého povrchu na trase ale většinou moc není.

                          Na šotolině to většino vycházelo s velmi malým rozdílem a to většinou, že nižší tlak jel už o chlup lépe.

                          Na asfaltu pak vyšší tlak o trošku vedl, ale s velmi malým rozdílem (asi podobně jako šotolina to měla opačně).

                          Univerzální postup tedy neexistuje a je nutno zkoušet dle toho co a na čem jezdíš.

                          Já třeba mám zjištěno, pro mojich 72kg, tak RaR i RK nemá smysl ani na asfalt foukat na více než 35psi. Od tohoto tlaku už nejsem schopen naměřit vůbec žádné zrychlení ani na čistě asfaltové vyjížďce.

                          Nějaké ztráty při ostrém nástupu mi netrápí a neřeším je (ty tam při tom nižším tlaku budou, vliv na celou vyjížďku když nezávodím je ale neměřitelný).

                          Mírný sjezd (lépe někde v závětří) s větším množstvím opakování na stejném kole s hlídáním stejného posedu (tím myslím jak třeba krčíš ruce, to že se nic neměnilo v nastavení kola beru jako samozřejmost) je docela dobrý test valivého odporu.

                          Ale má to své limity co to dokáže rozlišit. A třeba menší rozdíly v tlaku stejného pláště to rozhodně rozlišit už nedokáže.

                          Stejně jsem vždy zkončil na určitém minimálním tlaku z jiných důvodů než nárůst valivého odporu na tvrdém povrchu. Buď už přílišné riziko poškození ráfku nebo se to už moc žvejkalo.

                          0 0
                          • vasek80  

                            Já si to schválně zkusím. Je to v lese a tak tam nefouká. A je i jasné, že strnulej posed nebude vypovídající pro silové bušení do pedálů do nějakého kopce.

                            Ale jak jsem říkal, alespoň se chci přesvědčit že můžu zkoušet chodit i pod ty 2,5 bar. Přeci jen se jinak jede s pocitem na startu, že mám podhuštěno a na kamarády okolo ztrácím už před startem teoretických 5 minut, než s vědomím, že můj tlak je rozumnej, nebudu ztrácet na technických výjezdech atd. Psychika u mě je minimálně půl úspěchu:-)

                            Já zkraje foukal zadek na 3 a dostal jsem se s bolestí zad od kořenů do takového stádia, kdy se mi i obtížně dýchalo a kolikrát jsem si říkal, jestli to mám zapotřebí a pak jsem se zase nechal překecat na další akci a po 30km jsem zase kvůli tomu měl 100 chutí se na to vykašlat.

                            Letos lehce cvičím břicho a vzpřimovače, upustím pláště a uvidíme.

                            0 0
                  • biker jura  

                    Tak mě napadlo, nebylo nejpřesnější tenhle test s patami udělat změřením délky od paty i s obutou tretrou po rozkrok a pak na tento rozměr přesně nastavit vzdálenost plocha pedálu-sedlo?

                    0 0
    • Neunzikger  

      Doporučení a metody stanovení optimálního posedu je dobré využít, aby člověk neměl vyloženě zcestný posed, ale striktně se toho držet asi né.

      Člověk je z mimocyklo života, kde tráví podstatně více času než v sedle, zdeformovaný, pokroucený, dysbalancovaný…, že k účinnějšímu odstranění bolestí na kole může vést optimalizace polohování a pohybových stereotypů v této době, než nedařící se hledání nastavení kola. Obzvláště laterální diference by mohly vést k zamyšlení, kde a jak si to způsobuju. Ve spolupráci s fyzioterapií nalézt slabá místa a naučit se cvičení k jejich eliminaci, patogenní činnosti nahradit méně závadnými.

      Tedy vedle štelování kola jde „poštelovat“ i figura.

      Na MTB těch faktorů ovlivňující optimální posed je více – v mimocyklo čase je dobré si zařídit, aby dominantním faktorem nebyla bolest.

      Následující jsem již uvedl v jiném vlákně B-F:

      Pro MTBiking jsou členitost tratě + pohybové dovednosti bikera natolik významnými proměnnými, že napasovat to na jednotnou metodiku (společně s dalšími faktory) nejde.

      Domnívám se, že optimální geometrii rámu a polohy cyklisty je třeba hledat v té členitosti (obtížnosti) terénu, která odpovídá jeho naturelu. Najít si meze, co už je moc – kde už „fyzika je proti mně“. Pokud si najdeš takovou polohu, co Ti umožní projíždět náročnosti vyžadující jak zadek až na zadním kole tak „pyjavici na představci“ s vyhovující stabilitou, bude to asi ono. Pak se ovšem může stát, že takováto poloha bude nekomfortní pro několikahodinové vyjížďky. (To mám na mysli takovou obvyklost, jako je pnutí v zádech přecházející časem až v bolest.) Rozhodně nechci posílat do bolesti. Záleží na individuálním přístupu jedince, jak se k tomu postaví:

      1. ustoupí s polohou do zóny komfortu (nalezené optimum jde vniveč, ale

      řešení okamžité.)

      1. dopřeje svému tělu trochu soustavné péče a posune si hranici

      komfortní zóny za nalezené optimum. Míra kloubních rozsahů a hybnosti páteře je variabilnější (a hlavně se dá individuálně upravovat) než prosté poměry délek tělesných segmentů.

      0 1
    • lens  

      už bys měl byt mrtvej nebo vyfasovat prukazku ZTP, pokud nejsi mrtvej ani nemaš ZTP jsi zombie.

      0 0
    • Azmir  

      Nevíte čím může být, když mě po delší jízdě na kole, více než 1,5h bez nějaké přestávky začnou bolet záda? Běžně na vyjíždkách se s tím nesetkávám, protože se furt někde stojí, pokecáme s kámošema, člověk se napije nebo tak, ale na závodech to dost obtěžuje.

      0 0
      • mastihuba  

        Pretahujes se uber na intenzite a posiluj vnitrni brisni svalstvo.

        0 0
      • jIrI___  

        V které oblasti tě bolí? Záda jsou celkem široký pojem :)

        0 0
        • Miramar  

          Přidám se k dotazu,mě bolí vždycky v bederní části,tzn. dolní část zad.

          Čím by to mohlo být,co se týče nastavení posedu?Protože mě to bolí jen ze silničky.Bajk ani zimák nic.

          0 0
          • blaf  

            Mozne priciny: prilis chrti posed, slabe sikme brisni svaly, urcite to muze byt i neco jineho

            0 0
            • Miramar  

              Aha,tak výše zase někdo psal,že na to pomáhá více chrtí posed,tak aby si člověk vybral:-D

              0 0
              • vasek80  

                To jsem psal já, ale na bika a psal jsem o civilistech, co mají sedlo ve výšce a nebo pod řídítkama. Potom každá nerovnost se jim přenáší přímo svisle skrz páteř a ta nepruží tak jako když je více kolmo.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Nemusí to být ani nerovnostmi. Při hodně narovnaném posedu často bolí spodní záda jen z té pozice. Tedy mě to tak funguje.

                  Když mám posed moc chrtí, tak je problém bolest za krkem. Když to přeženu a je moc narovnaný, tak na delších vyjížďkách bolí spodní záda. A to i v případě, že terénu je minimum a jedu na fullu (tedy neměl by tam být žádný velký vliv nárazů přes páteř, která se více blíží svislé poloze).

                  0 0
          • jonti  

            Na toto mi pomohlo intenzivne cvicit brisni svaly, pomahaji taky bezky – soupaz nebo skate.

            0 0
            • McBlacky  

              u skate ale jen synchronní styly. Naopak asynchronní, zvlášť prováděné soustavně na jednu stranu bolesti zad zhoršují.

              0 0
          • Toman  

            Je potřeba se o záda starat. Naučit se správně stát, sedět. Na kole se naučit izolovat práci nohou od horní části těla. A pak platí cvičit a cvičit. Na bederní část pátěře existuje soubor posilovacích a uvolňovacích cvičení.

            0 0
    • pavouk8500  

      ahoj, to brnění dlaní a prstu. Je opravdu sedlem? Často mě brní a myslel jsem že je to unavou. Mam široké sedlo ale bez díry!

      0 0
      • vasek80  

        U mě 100% je. Zkoušel jsem různé gripy, řídítka a rohy, nic nepomáhalo, koupil jsem i celkem drahé rukavice od spešlu. Až když jsem pořídil sedlo s dírou, které tolik nemrtví přirození odeznělo i toto.

        Občas ještě lehký náznak pocítím, ale je to zlomek toho, co to bylo dříve. Dříve mi z toho mrtvěl i palec s ukazovákem natolik, že jsem při jednom maratonu musel koukat na řazení, protože jsem neměl v palci vůbec cit a necítil jsem, jestli se dotýkám páčky řazení!

        0 0
      • Rychlej turista  

        Pokud máš sedlo špičkou dolů, je to nejspíše tím. Standardní nastavení sedla je vodorovně.

        0 0
        • mastihuba  

          Me prijde ze dost lidi ma sicnu vysoko a pak to resi sklapenim spicky dopredu. :)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Sedlo špičkou dolů jsem dával jen ve zcela specifickém případě – při časovce, kdy se leží na hrazdě a řídítka jsou opravdu hodně dole.

            0 0
            • pavouk8500  

              špičku mam trochu dolu… Ještě vše poladím. mam obj. nové řídítka a představec. pak budu laborovat. :-)

              0 0
            • mastihuba  

              jasně, o tobě nepochybuju že to máš nastavený dobře, protože se špatně nastaveným posedem bys byl při svém nájezdu km na vozejku :) Akorát dycky když vidim nějakej extra závodnickej posed s rozdílem řiditek a sedla 15cm(někdy se sedlem špičkou k zemi) a víc, tak si vzpomenu na Amstronguv bajk s uplně běžným, pro někoho až turistickým posedem.

              http://www.everymantri.com/…exposed.html

              0 0
              • pavouk8500  

                :-)

                0 0
              • McBlacky  

                ono teda mimo top závodní level se doporučuje pro sportovní XC jízdu 5–7 a pro silnici 6–8cm rozdílu řídítka-sedlo.

                kdo vozí víc jak řekněme 12–14 a necvičí záda (jak rozsahy, tak posilování) tak má buď velkou kliku, nebo si koleduje o problémy.

                0 0
                • mastihuba  

                  ono to odpovídá tomu počtu lidí co si stěžuj na bolesti zad. Většinou to posilování zad a břicha nikdo neřeší a pak se diví že má problémkdyž doo toho víc šlápne. Pozoruju to na sobě, že když si dám 3h solojízdu, klidně i 4,5–5h a jedu ve svejch možnostech tak se žádná bolest zad nekoná. Pak vyrázím na 1,5–2h s někým rychlejším, kde se musím ždímnout a záda by mi už po 1h mohly upadnout. Recept je se nepřepínat nebo náležitě posílit břicho a záda. Ta rovnice je dost jednoduchá a posed na to má jen dílčí vliv.

                  0 0
                  • Toman  

                    Souhlasím a psal jsem to zde také. Starat se o záda, posilovat, protahovat, uvoňovat. Celou páteř, ne nej bedra. Krk a přechod do hrudní části páteře je také cyklistický oříšek. Cvičit zvláště s valstním tělem a balančními pomůckami jako gymnastický míč, balanční čočky, zavěšená lana s oky ( něco jako TRX ) a vůbec cvičení základní gymnastiky a soubory balančních cvičení od sjezdových lyžařů.

                    0 0
                  • Rychlej turista  

                    Tohle neobvkyklé ždímnutí mimo pořadí, obzvlášť do kopce a vstoje, kdy dostává záhul křížový kloub (či jak se to jmenuje), je nádherný test stavu zádového svalstva :-)

                    0 0
              • JSt  

                tak my, co nefetujem, to musime dohanet ajerodynamikou. ;-)

                0 0
                • mastihuba  

                  Tvoji aerodinamiku jsi beztak resil lehce zfetovanej a trochu i zlomenej :)

                  0 0
                  • JSt  

                    zapomnels dodat, ze i v polospanku :-)

                    0 0
                    • mastihuba  

                      V polospanku asi ne to bys mel urcite rodla tak aby ses o ne mohl oprit zadama

                      0 0
      • Toman  

        Brnění dlaní je nejčastěji způsobeno zablokovanou, strnulou krční částí páteře, resp. přechodu krční páteře do hrudní- 4., 5., a 6. obratel. Cvičit a cvičit. Rozhýbavací cviky na šíji, ramena, trapézy, pak je posílit, protáhnout a uvolnit.

        0 0
    • Toman  

      Přetěžování lýtkových svalů může mít příčinu v předozadním nastavení kufrů, jak píšeš, že tohle však u tebe nemá vliv. Mít může.

      Kyčel, střed kolene, podélný střed chodidla by měly být v jedné ose.

      Helmu máš kovovou, že ti způsobovala strnutí šíje? Tomu ovšem nevěřím. Potíž bude v posedu, kdy šíjovými a trapézovými svaly držíš " vyvrácenou " hlavu vzad. To by mohl být ten nezdravý chrtí posed. A dalším důsledkem brnění paží, dlaní a prstů. To má návaznost na 4. – 6. krční obratel – achylovu patu cyklistů.

      Z chrtího posedu může být další potíž a to brnění přirození a spodní pánve. Zatížením pánve horní částí těla, navíc v předklonu zlomením se právě v oblasti pánve si skřípeme nervy a cévy. Chybí okysličení a nervová vlákna způsobují varovnou bolest. Alespoň nám to signalizuje, že není něco v pořádku.

      A k tomu obecně problém mnoha – bederní oblast. Zde platí kompenzovat, čili pohybovat, posilovat, protahovat, uvolňovat. A naučit se šlapat tak, abychom izolovali práci nohou od horní části těla.

      0 0
    • kupi  

      Ahoj, jak byste řešili tento problém? Nejspíš mám každou nohu jinak dlouhou. Pravé lýtko mi zabírá výrazně víc. Na kole lýtko občas tahá. Když přijedu domů, tak lýtko občas i bolí. Když jezdím nějak soustavněji, tak lýtko pořád bolí a tahá. A ještě taková estetická vada, že mám pravé lýtko o trochu větší :-D Napadlo mě nějak posunout kufry. Díky za rady :-)

      0 0
      • vasek80  

        Lidi to řeší zjištěním u ortopeda o kolik je noha kratší a potom drobnější niance buď vložkama či ve větším rozdílu podložkou pod kufr.

        0 0
    • Luma  

      Mám vyhřes ploténky L5(9mm s mírnou blokací nervu pravé nohy).Výška sedla a řidítek-řidítka o cca 2cm níže,když počítám sag vidlice,jinak skoro stejně vysoko.Mám posed zkrátit nebo prodloužit.Mo­mentálně mám 75mm představec a vlaštovky zvednuté 20mm a šířka 650mm.Takhle jsem to měl před vyhřezem a vyhovalo mi to.Mám to nechat stejné nebo nějakou změnu.Jinak kufry mám nastavené pro každou nohu jinak-levá skoro rovnoběžně s rámem a pravá špičkou ven.

      0 0
      • Tina  

        Najskôr by som vyriešila tu „ploténku“ a na bajk zatiaľ zabudla.

        0 0
        • Luma  

          Asi jsi mě blbě pochopila,vyhřes mám,ale normálně se hybu akorát si musím dávat pozor na některé věci(rotační pohyby,zvedání těžkých věci atd.)Vlastně chci vědět při jaké poloze těla na kole je nejméně namáhaná bederní páteř.Doktor mi kolo nezakázal,akorát mi nedoporučuje nějaké extrémy.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Nejhorší pro bederní páteř je sedět ve strnulé póze, takže nejlepší je bajk s pevnou vidlí, který toto prakticky vylučuje.

            0 0
            • McBlacky  

              vzhledem k tomu, že na vyhřeznutou ploténku jsou naopak nejhorší nárazy, tak bych to s tím celopevnákem tak neviděl.

              0 0
          • Tina  

            Neboj, viem o čom hovorím :) Pár rokov som s takou „ploténkou“ žila (u mňa myslím že L3 a asi 7mm) a mala som dobré a špatné obdobia. Operácii som sa aj tak nevyhla. Odvtedy mám pokoj a jazdím ako chcem a koľko chcem a nemusím sa obmedzovať nejakým posedom. Avšak nezabúdať na posilňovanie brušných a zádových svalov. Asi mesia o operácii som už behávala cca 10km. Prvý rok po operácii mi hodne pomohla odpružená sedlovka. Neskôr som ju už nepotrebovala. Stačí karbonová alebo titanová sedlovka a sedlo s titanovými lyžinami.

            0 0
            • Luma  

              Díky za odpověď.Operaci se chci zatím vyhnout.

              0 0
            • Luma  

              Ještě jestli se můžu zeptat.Změnila si nějak posed na kole před operací a po.

              0 0
              • vasek80  

                Zkus zajít za nějakým fyzioterapeutem jak píšu níže. Lékaři mají jen svoje rehabilitace a ortopedie. Já nevěřím na nějaké alternativní medicíny a šamanství, ale tomuto bych věřil.

                0 0
              • Tina  

                Nie, posed som nezmenila. Riaditka som mala vždy pod úrovňou sedla na MTB cca 3–4cm a na silničke cca 6–7cm. Keď som však mala horšie obdobia a bolesti tak som na kole nejazdila kým sa to neukľudnilo. Potom sa môj stav zhoršil natoľko, že som mala bolesti aj pri ležaní. Nedokázala som sa predkloniť ani tak, aby som dočiahla rukami na kolená. ¼avá noha začínala tiež tàpnuť a bolela až po lýtko. Operácia mi fakt pomohla.

                0 0
            • Zerocool  

              myslím si, že více než nárazy skodi strnulá pozice a tím přílišné zapojení svalů kolem bederní pateře…

              0 0
      • McBlacky  

        fulla už máš tak prostě s citem. Předpokládám, že ti řekl, že buď kudla nebo to nechat a dávat si pozor.

        Většinou se pak nastavuje posed více vzpřímeně, dal bych širší řidítka a kratší forbec at jsi v terénu stabilnější a nemusíš se tolik kroutit tělem.

        0 0
        • Luma  

          Přesně jsi to vystihl-buď operace nebo si dávat pozor.

          0 0
          • Luma  

            Sehnal jsem 60mm představec(mo­mentálně 75mm) a širší řidítka 690mm(momentálně 650mm) tak vyzkouším a uvidím.

            0 0
        • Zerocool  

          ale musí být natažený, přílišne zkrácení posedu dostává bederní páteř do velkého oblouku (aby se vešel) a to nepůsobí VUBEC dobře!

          0 0
      • vasek80  

        Jedna fyzioterapeutka u nás známému při vyhřezlé plotýnce nějakým hmatem udělal otok vedle a tím tu ploténku stabilizovala na pár dní aby držela. Toto několikrát opakovali a on ještě dělal nějaké cvičení pro posílení stabilizátorů páteře.

        Říkal mi to před pár lety a od té doby si nestěžoval. Tak nevím jestli není nějakej šikovnej fyzioterapeut lepší než rehabilitace a operace.

        0 0
        • Zerocool  

          pokud je výhřez takový, že netlačí na míchu, páteřní kanál, natolik, že hrozí ochrnutí, tak je nejlepší bojovat cvičením, ale účinně, ne žádné lehy sedy, ploténka se bud jakoby zastrčí (zpevněním okolo) anebo, v lepším případě rosolovité (vypouklé) jádro vyschne a rozpadne se…

          0 0
      • Zerocool  

        kolik měříš, výhřez mám taky 4mm:(

        0 0
      • danis7  

        taky mám výhřez (asi měsíc) L5-S1, 7mm s útlakem nervu pravé nohy a snažím se to rozcvičovat. Na operaci nechci jít, to až poslední možnost. Posed mám zkrácený, představec 60 a řidítka 690. Doufám, že to rozhýbu a bude to v pořádku. Neurolog mi říkal, že se často výhřez vstřebá, ale musí se to rozcvičovat-rehabilitační cviky, nic těžkého a intenzivního.

        0 0
        • Luma  

          Tak to mas stejne jak ja akorat ja mam vyhres 9mm,uvidim jak se budu na kole citit,nesedel jsem na nem uz 5mesicu.taky chci zkratit posed.

          0 0
          • danis7  

            zatím si vůbec nezkoušel kolo, ani na chvíli?

            Já tomu dám ještě měsíc a potom to chci zkusit, když to nepůjde tak uvidím co dál.

            HT asi zruším, resp. zazimuji a budu jezdit jen na fulu.

            0 0
            • Luma  

              Zatim jsem kolo nezkousel,jenom rotoped doma a zatim je to v klidu .Ze zacatku se nebudu poustet do extremu a uvidime.

              0 0
              • danis7  

                Jak dlouho te to bolelo? Ja po mesici mam problem dele sedet na cemkoliv. Zkousim rehabilitacni cvi­ky.

                0 0
                • Luma  

                  Měl jsem to v roce 2011 a to bylo celkem v pohodě cca 2měsíce a pak byl klid(rehabili­tace,elektrika a masáře) a teď mě to chytlo v září 2012(totální rekonstrukce baráku) a to bylo hrozné ,nemohl jsem ani ležet.14dní kapaky na zmírnění bolesti a odstranění zánětu na kořenu hlavního nervu pravé nohy.Nemocenská až do ledna 2013.Momentálně už chodím do práce,sem tam to ještě trochu pobolívá a někdy brnění pravé nohy(chodidlo)Sna­žím se cvičit břicho na zpevnění,cviky mám od rehabilitační doktorky.V březnu ještě budu chodit na rehabilitaci.Tak počítam že bych mohl zkusit i kolo.

                  0 0
    • Mark-H14  

      Tak doma také laborujeme s nastevním posedu na silničce. Nafotil jsem pár fotek, jen nevím kde se ptát, zda tady a nebo v mém vlákně ohledně silničky

      http://www.bike-forum.cz/…cnikovi.html#…

      0 0
    • Mark-H14  

      OK. Tak to zkusím tady, snad to nebude zakladateli vlákna vadit.

      Podle fotek níže se mi ten posed něják nezdá. Bohužel různé poučky se dosti rozcházejí a uvědomuji si, že je to věc hodně individuální a že jde o doporučení.

      Nicméně se mi zdá, že by měla mít nohu vůči středu kliky více vzadu. Kufry jsou už teď v krajní poloze, tak zůstává posunout sedlo dozadu, což by jí ještě více natáhlo.

      Některé poučky říkají spouštět olovnici od češky jiné zase od kolení jamky a dodávají, že si mnozí cyklisté posunují sedlo záměrně dopředu až o 3cm. http://www.kolopro.cz/…-na-kole.htm

      Nebo třeba představec podle Fit Calcuráoru by měla mít představec 100mm. Teď má 80mm a přidat jí dalších 20mm se mi zdá nesmysl. Délka rámu podle Calcurátoru sedí.

      0 0
      • vasek80  

        Proč by to mělo zakladateli vadit, hezkých nohou není nikdy dost:-)

        PS: já to nezakládal pro sebe, ale pro všehny aby ostatní měli od kud čerpat.

        0 0
      • zdenek  

        Na tý třetí fotce mi přijde, že má moc nataženou nohu v kotníku. Taková nepřirozená poloha…

        0 0
        • Mark-H14  

          Je to možné. Myslím, že jsem jí dokonce nohu poopravoval, protože tlačila patu dolů.

          Kufry jsem posunul ještě asi o 2 – 3mm nadoraz dopředu. Sedo jsem posunul cca o 5 – 7mm dozadu. Pak přišla návštěva, tak nebyl čas to vyzkoušet.

          0 0
          • vasek80  

            To sedlo vzad, případně sedlovka s ofsetem by byla úprava co bych řešil na MTB kdybych na tom takto seděl. Já mám češku také cca 2cm před osou a prostě víc dozadu už mi vadí a přijde nepřirozené.

            0 0
      • jecnak  

        S predstavcem je to velmi slozite, protoze reach u oblouku muze byt extremne rozdilny. Ty oblouky co tam ma ted jsou pro zacatecnika dost nevhodne – velmi hluboke (velky drop) a i s velkym predsunutim oblouku (reach).

        Projdi si nastaveni kufru vuci chodidlu – kde ma byt osa otaceni pedalu. Pak teprv nastavuj kufry a s nimi pak uz nehybej. Potom az nastavuj predozadni pozici sedla.

        Az bude vse nastaveno, vyrazte ven a podivej se zezadu jak slape, zda nekrouti zadkem pri slapani – vysoko sedlo a nebo naopak nekoliba ramenama – nizko sedlo. Stejne tak propinani spicek ukazuje na nevhodnou polohu kufru. Jeste lepsi je posadit jezdce i s kolem na valce, tam se kazde nevhodne nastaveni silneji projevi.

        0 0
        • Mark-H14  

          S těmi řidítky máš určitě pravdu. Sám bych je nechtěl. Když jsem si to zkoušel na jejím kole, tak se mi zdály hodně hluboké. Možná by někomu vyhovovaly, jsou nahoře široké, ploché a perfektně se drží v horním úchopu. Holt byly na jetém kole. Nejraději bych je vyměnil.

          Neměli byste nějaký konkrétní tip mělká řidítka s malým předsunutím oblouku? Pokud by byly karbonové, nezlobil bych se. Případně po jakých hodnotách se má dívat na cyklobazaru?

          Co se týče nastavení kufru, tak jak jsem psal, dal jsem je max. dopředu (2–3mm). Dnes to zkusím nafotit po těch změnách.

          Děkuji

          0 0
        • Mark-H14  

          Tak jsme to opět zkoušeli. Spíše jsem přišel na to, že metoda olovnice od češky kolene je …

          Když jsem zkusmo přiložil k provázku vodováhu, tak jsem zjistil, že jak se provázek opírá o tretru, tak vlastně není svisle. Nebudu vás tady tím obtežovat, ale domácí měření stálo za … Provázek, vodováha atd. nakonec se stačí s foťákem trošičku povytočit z osy a na fotce to vypadá zcela jinak.

          • kloub palce je na osou pedálu
          • na svislici už mi docházela trpělivost a ne jen mě :)
          • jedno měření ukázalo svislici cca 1 – 1,5cm před osou a druhéměření v ose. možná to bude rukama!

          Jinak ty rodla jsou

          • 420mm široká (střed-střed)
          • 150mm drop (střed-střed) nevím jestli jsem to měřilsprávně
          • 110mm reach (střed-střed)

          Kdyby o ně někdo měl zájem :)

          Nějaké foto spíše pro pobavení:

          0 0
          • MlokCZ  

            Svislice od kolene má při měření dvě úskalí:

            • lehce změníš ohyb v kolenu a hned je to výrazně jinak, tohle jenejvětší problém
            • svislici musíš měřit tak aby nepřekážel pedál, na co už jsi narazil(tedy např. se lehce naklonit do strany
            0 0
          • Neunzikger  

            Tvá žena má kliky 172,5 cm. Neznám její tělesnu výšku ale ±180 cm to nebude. Kliky jsou na ní asi dlouhý, a proto Ti měření v přední úvrati vyhání kufr na tretře do nejpřednější pozice. Přesněji jsou spíš kliky dlouhé na zvolenou metodu měření. Jestli z těchto klik nebolí kolena, tak zvol metodu nastavení sedla a kufrů z dolní úvrati klik a na pocit.

            Přesné odhady z nepřesných měření je třeba brát s rezervou.

            Pokud se na vyjížďce nějaký diskomfort dostaví, značí to čas pro zastavení na pivko.

            0 0
            • Mark-H14  

              Díky. 70km zatím její nejdelší vyjížďka a nestěžovala si, naopak :)

              0 0
      • McBlacky  

        podle mě má kufry moc vpředu, střed pedálu by měl procházet pod kloubem palce. Ale třeba to tak je a jen to z fotky mate

        0 0
      • novas32  

        ne ze bych do toho tedy nejak videl, ale na te prvni fotce se mi zda postaveni nohou (chodidel) nejak neprirozene. paty moc nahore.

        0 0
    • jecnak  

      Ad 5. Existuji vlozky do bot od Speslu, ktere vboceni ci vyboceni kolena ci paty resi naklonem chodidla v tretre a nebo naklonem kufru. Bud cele vlozky a nebo podlozky pod vlozku. Pouziva se to behem B-G fit mereni. Pokud trochu pohledas byl tu nekde odkaz na manual k B-G fitu.

      0 0
      • vasek80  

        To si sám říkám, že bych potřeboval nohu více podepřít na vnitřku pod palcovou hranou. Trochu to tak cítím.

        0 0
    • novas32  

      a kdyz uz se tady resi posez, nenasel by se nekdo z Prahy, kdo by mi nekdy zjara, az bude silnice aktualni, rekl co a jak, zkouknul, jak na tom sedim a rekl co je blbe a co eventualne nastavit jinak?

      0 0
    • vasek80  

      Jaké máte zkušenosti s nastavením kufrů a bolestmi kolena?

      Když mám chodidlo podl rámu, tak mě začne bolet a píchat vnější část kolene. Musím dát paty dovnitř aby to přestalo. Když mám zase paty naopak moc dovnitř, tak mě píchá vnitřní strana kolene.

      Máte někdo zkušenost a víte jak se projevuje na koleni umístění chodidel dále či blíže klice? Můžu nastavit kufry tak, že škrtám o kliku, nebo jsem od ní přez centimetr. Stejně tak jako podložky při instalaci klik HT2. Jak má být nastaven rozkrok.Přeci to nemůže být univerzální pro 150cm a 200cm bikera.

      0 0
      • robb  

        SPD mam jenom krátce, a koleno mě taky bolelo, tak jsem si ty kufry posunul až skoro ke klikám a natočil, takže mam špičky víc ven a zatim je to dobrý.

        0 0
      • Smazaný účet  

        zkusenosti mam…kolena bolely a tak jsme nastavoval a nastavoval…pak rpisla dovolenka, na kolo jsem dal platformy a ty tan zustaly:D

        0 0
      • pendergast  

        Posúvaním kufra bližšie a ďalej od kľuky som žiadnu zmenu zaťaženia kolien nezaznamenal. Je teda pravda, že som to posúval maximálne 0,5 cm.

        Napriek všetkej mojej snahe ma bolelo ľavé koleno buď na rovine alebo do kopca. SPD som zahodil do kúta, keby niekto zháňal tretry veľkosť 43, predám Shimaná aj s PD-M520 :(

        0 0
    • mastihuba  

      tak jen taková technická.

      Zimu jsem odjezdil na zimáku, jaro na silnici a bez jakýchkoliv křečí. Pátek a v sobotu jsem vytáhl bajka, kde mám výrazně jinej posed (hodně vzpřímenej a šlapu víc před sebe, protože jsem si ***** kdysi koupil dlouhej rám.) Výsledkem celonoční křeče chodidel, lýtek, stehna zepředu i zezadu a občas mne chytla křeč i do bederních svalů. Šel jsem spát ve tři a v šest jsem musel vstat a rozchodit to. Takový trošku peklo. :D

      0 0
      • Zerocool  

        vysoko sedlo?

        0 0
        • mastihuba  

          možná taky, ale spíš jsem šlapal asi 2cm víc před sebe než jsem zvyklej. Já mám L s rovným zámkem sedlovky. A dyž jsem spustil včera olovničku od kolene dolu. Tak jsem byl ještě 2cm před osou pedálu a to bych asi měl být na konci kliky. Nechápu jak jsou na tom menší lidi. Měřím 179cm. Zimáka mám o číslo menší a silnicu RB 56. Kde je ***** chyba? Když dám níž sicnu tak se koleno posune blíž rozumim tomu dobře? :)

          http://www.marinbikes.com/…XC_MV5.6.jpg

          0 0
          • biker jura  

            takže šlapeš víc pod sebe, když máš koleno před osou.

            0 0
            • mastihuba  

              koleno před osou šlapu před sebe ne? pod sebe je dyž jsem kolenem za koncem kliky.

              0 0
              • biker jura  

                z toho jak to píšeš nepoznám jestli to máš před nebo za, ale pokud máš spičku kolena zhora před osou pedálu tak slapeš pod sebe (jako triatlonisti) pak zabírá víc přední strana stehen, máš větší sílu a lepší přenos síly ,ale je to náročnější.

                0 0
                • mastihuba  

                  ja to mám naopak. Z tvýho pohledu jsem skoro 2cm za osou, tedy šlapu hodně před sebe. Ale zkusim ještě poladit výšku sedla. Lýtka bolí většinou při vysokým posedu.

                  0 0
                • mastihuba  

                  . tak :) sicnu mám nadoraz, rovnou sedlovku a furt je to málo? tak nevim.

                  0 0
                  • danis7  

                    na té fotce máš malý rám :)

                    0 0
                  • biker jura  

                    jo chápu… no vypadá to, že geometrie rámu se s tebou moc nepotkala a taky máš asi poměrně krátké stehenní kosti. Jak vysoko máš sedlo? nemáš ho moc vysoko? změř si to jak to máš na zimáku a na silničce od místa na sedle kde sedíš po pedál kde se dotýkáš tretrou když je klika rovnoběžná se sedlovou trubkou. možná se budeš divit jaký tam máš rozdíl. stačí sedět na jiném sedle a už je to znát protože sedíš o několik mm jinde

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Jen doplním, že ještě dost může udělat některý full. Když se sejde větší sag na tlumiči a menší na vidlici, tak se to celé ještě výrazně posune a dostat sedlo dopředu pak bývá problém.

                      Na druhou stranu při hodně vzpřímeném posedu bych sedlo klidně nechal trošku více vzadu, ať se příliš nezvětšuje úhel trup x nohy. Když by ale měl problémy dále (které popisoval), tak s tím něco bude muset udělat.

                      0 0
                    • mastihuba  

                      Na silnici 79 dlouhej posed zimak 80 kratší posed a full 81 ale zase sag takže to fakt mohlo být tím že sem zabíral hodně spicou. Posunul jsem kufr i sedlo a uvidim co dál. Už teď na dvoře cítím že se dá lip točit. :)

                      0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Chlape, vždyť ti tam chybí trubka!

                    A vůbec, nemáš tam ani řetěz! Už se nedivím, z toho bych měl taky křeče celou noc…

                    :)

                    0 0
                    • mastihuba  

                      Vono jiná sicna nový tretry kufr dost u spice boty a tak jakože člověk něco nasroubuje od voka a pak todle to. Ten kufr s tím zacvicil dost. :)

                      0 0
    • xshreck  

      Můře špatný posed způsobit bolest v kyčli?

      0 0
      • biker jura  

        špatný posed muže způsobit bolest naprosto kdekoliv

        0 0
        • Petr.T.M  

          Hm, tak to mám neblahé tušení, že sedím blbě, pač mě bolí skoro všude…

          0 0
          • Slavoš  

            Musíš sedět hlavně rychle.

            :-)

            0 0
            • Petr.T.M  

              :-) No jo, ale to bych pak musel dát tak tři dni pauzu. Začínám najíždět km a chci jezdit aspoň 4× týdně. Sem tu přečet, že najíždění km v ZDV (či tak nějak) je důležité.

              0 0
        • blaf  

          +1

          0 0
        • xshreck  

          jojo, já si letos odtrpěl záda a kolena, než jsem to správně nastavil.

          Kámoše po běhu chytla kyčel … teď ho to bolí při všem. Nejsem si jistý jestli si to během nepodráždil a protože má horší posed, jestli se to kvůli tomu nechce pohojit. Právěže jsem si všiml, že má kolena dejme tomu 6–7cm od rámu v hodní úvrati, ale když „zatlačí“, tak mu kolena jdou silně k rámu, vypadá to jako by se mu podlamovaly kolena (to má koleno pomalu na rámovce). Nemůže to být z něčeho takového? :-/

          já třeba kolena mám pořád ve stejné vzdálenosti blízko k rámu.

          0 0
          • biker jura  

            jo muže má asi nohy do X. většinou je to plochýma nohama, čímž se ti bortí kotníky a následně i kolena,kyčle,…

            0 0
    • pakun  

      Zdravím, ještě bych chtěl rozebrat vliv předozadní polohy sedla na kolena.

      Mě bolí na silničce pravé koleno, když mám „předpisově nastaveno“ – kolmice spuštěná z čéšky protíná osu pedálu (kliky vodorovně). Bolest přichází až po jízdě a trvá do dalších dní. Když posunu sedlo hodně dopředu (alespoň o 3,5cm)tak je koleno v pohodě.

      Bolest kolene nedokáži blíže specifikovat. Je to takový pocit plnosti kolene. Nic ale neotíká.

      Jak si to mám vysvětlit? Obecně se udává, že když šlapeš „před sebe“ (sedlo vzadu) tak koleno méně zatěžuješ.

      Díky.

      0 0
      • Pajas04  

        A dokážeš se svým nastavením jet třeba 6+ hodin bez jakékoliv bolesti kolen?

        Pokud jo, tak to tak nech :).

        0 0
        • pakun  

          Nezkoušel jsem, ale asi určitě NE!

          Já jen nerozumím tomu proč mně pomůže posun sedla dopředu. Co se tím odlehčí pro koleno.

          0 0
          • blaf  

            muze to byt tim, ze treba zatezujes svaly trochu jinak pred posunem a po posunu sedla, nektere min, nektere vic, bolest muze byt klidne zpusobena jen svalovou dysbalanci, kdyz zmenis pomer zatizeni tech svalu tak to pak nemusi bolet, ale to je jen hypoteza, jedna z mnoha moznosti, jak je to u tebe bohuzel nikdo netusi :(

            0 0
      • Mr.Dan  

        Nevím, zda ti to pomůže, ale mně třeba vyhovuje být skutečně trochu víc „za šlapkama“, vlastně takový 3–5cm od tý ideální polohy to budou. Kolena mě nikdy nebolela… Zkoušel jsem měnit předozadní polohu po půl centimetrech, ale nakonec jsem to vrátil, i když by mi to jinak vyhovujícně zkrátilo posed.

        0 0
      • Nimrod  

        nepomohu s vysvětlením, ale některým jedincům pomáhají kratší kliky. ještě by mohla ulevit kolenům vyšší kadence, otázka ale je, jestli ji už nemáš dost vysokou…

        0 0
      • danis7  

        tak ta poučka je jen návod, ne řešení pro všechny. Dost záleží na poměru délky stehenní a lýtkové kosti, takže pokud ti vyhovuje mít sedlo více vpředu, tak bych to nechal tak.

        0 0
      • pakun  

        Díky všem za snahu poradit.

        Ještě jsem hledal tady na Bike-foru a taky se najdou jedinci, kterým od bolesti kolene pomohlo posunutí sedla dopředu!

        Kdyby se našel nějaký odborník (ortopéd) a vysvětlil mi proč to tak je, tak bych se nezlobil.

        0 0
    • Dragonfly  

      Zkusím oživit toto téma. Přecházím z HT na fulla a pořad si nejsem jistý posedem.

      Poučka praví, že když dám patu na pedál s klikou ve spodní úvrati (klika je svisle) tak bych měl mít propnutou nohu. Znamená to, že v tomto místě by měla být noha nejvíce propnutá? ja ji mám nejvíc propnutou, když je klika spíše šikmo dopředu-dolů…Znamená to že bych měl sedlo posunout ještě víc dopředu..?

      0 0
      • tromboonen  

        Napred si vyresis vysku sedla cca (noha patou na pedalu dole temer propnuta, ne uplne), pak zaslapat aby si sedla prdel a pedaly vodorovne a kolmice od kolene prochazi osou pedalu nebo tesne pred ni, to je predozadni poloha sedla..

        Pak ladit jemne po max 5 mm – ale na MTB se to tak moc neresi co vim..

        Jednoduchej navod tady https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
      • danielh  

        Natazenou bys mel mit v uhlu jakoby stejne jak sedlova trubka ne ve smeru klika kolmo k zemi.

        0 0
        • tromboonen  

          To by musel bejt mega uhel sedlovky aby se projevil nejakej rozdil, ale co ja vim, co na tech dnesnich endurospecific bajcich vozite :)

          0 0
      • biker jura  

        však tak je to správně, klika je v prodloužení sedlové trubky, bere se funkční největší vzdálenost…

        0 0
        • Dragonfly  

          Díky všem za reakci. Tohle jsem si prave potřeboval ujasnit protoze na starem biku jsem to mel jinak (asi spatne nastaveny posed…) Nejvic propnutou nohu jsem mel v podstate prave v te spodni uvrati…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.