• zgol

    Zdravím!

    Na podobné téma tu už proběhlo několik diskuzí, ale zatím jsem nenašla uspokojivou odpověď…

    Sháním sporttester, který bych mohla používat na kole, běžkách, při turistice a běhání. Takže takové hodinky, tepák a cyklokomp v jednom. Kromě klasických funkcí by měl mj. měřit nadmořskou výšku, převést všechno do PC, mít rozumnou výdrž baterky, dobře čitelný displej (hlavně při běhu)… Cenový limit můžu přizpůsobit, pokud to bude stát za to.

    Budu ráda za všechny pozitivní i negativní zkušenosti.

    0 0
    • Advid  

      Volil bych Garmin FR310XT. Mám a jsem moc spokojený. Nástupce 910XT má už barometrický výškoměr, je menší a má i další funkce, ale na tvoje použití by stačila 310. Ale dá se najít i 910XT za cenu 310XT plus 300Kč. Ale je to časově omezená akce. Kdybys chtěla vědět kde, napiš mi na blog.

      Pak to samé co Garmin 310XT umí i Timex Global Trainer, jen má na můj vkus zbytečně malé číslice (na to, jak má velký displej) a i pár dalších mušek (http://www.dcrainmaker.com/…iner-in.html – na konci článku je srovnávací tabulka s 310XT). Ale je zase o dost levnější. Nebo ještě Timex Run Trainer (na stejné stránce vpravo je seznam všech recenzovaných přístrojů)

      Ale jsem spíš pro Garmina. Možná by ti stačil i nějaký nižší běžecký model (mají i přeipravené obrazovky pro kolo a umí komunikovat s ANT+ snímačem rychlosti a kadence), ale zase mají menší displej.

      Každopádně Ray má ty recenze vyčerpávající a pokud to nějaké info nenajdeš u něj na stránkách, tak už nejspíš nikde. :-)

      0 0
      • MlokCZ  

        Ty větší Garminy jsou ale hodně nevhodné na malou ruku. Já jsem po vyzkoušení tohle řešení na moje malé zápěstí zavrhnul a vzal kvůli tomu jen 110tku (na kole už jsem měl CS600, když jsem kupoval Garmina). I ta je na můj vkus velká až dost (třeba oproti Polaru CS300 je pořád znatelně větší; což není nic divného když Polar má GPS senzor případně zvlášť).

        A větší výdrž na baterii u těch větších Garminů by se mi líbila, peníze bych si za něj také připlatil, ale ta velikost…

        Oproti dražším modelům Garminu bych uvažoval i o dvou přístrojích za podobnou cenu.

        Tím myslím právě kombinaci Forerunner 110 na běh/běžky/pěší a k tomu třeba CS600× na kolo.

        CS600× se dá za 5tis. Kč

        http://www.bike24.com/1.php…

        a 110tka kolem 3000–3500Kč.

        Na kole bude mít barometrický výškoměr, na ostatní sporty výšku z gps záznamu.

        CS600 se na ruce nebude nic (i když to také jde) a gps senzor samostatně navíc se mi taky nelíbí, proto nejsem pro řešení pouze CS600.

        Cyklo komplet 310XT bude stát v podstatě totéž co ty dva přístroje dohromady.

        A na kolo mi přijde CS600 o třídu lepší než jakýkoliv Garmin (teď srovnávám jen s Garminy na ruku, ne s většími zařízeními, které mají na kolo také něco do sebe).

        0 0
        • zgol  

          Jenže dva přístroje mi nebudou sčítat data

          0 0
          • MlokCZ  

            A to chceš sčítat data z různých sportů dohromady? Ještě tak možná hodiny by se daly, to ale není problém sečíst mimo Garmin/Polar.

            Ono je to vůbec problematické u pohybů s malou rychlostí, tedy zejména při pěší turistice získat rozumná data. Tím myslím zejména ten čas, který by se jako jediný případně dal sčítat s ostatními sporty. A to proto, že nikdy nebude dobře fungovat automatické vypínání když zastavíš (to mimochodem 110tka Forerunner neumí vůbec, umí to až ty dražší Garminy). Musíš nastavit nějakou limitní rychlost kdy má vypnout a protože při malých rychlostech lítá rychlost dle gpsky ve velkém rozptylu, tak to nefunguje. I když dáš nula, tak když stojíš, tak gpska si myslí, že se pohybuješ a bude čas dost nasčítávat.

            A pak je třeba počítat s tím, že Garminy mají všechny malou výdrž. Ty větší dražší mají kolem 20 hodin, malé jako 110tka má jen 8 hodin. A k vybití baterky dojde poměrně rychle i jen když je v pohotovostním režimu a ukazuje jen čas. A to je pěkně zákeřné. U samostatné gpsky (kde je výdrž podobná, 60CSxko mi vydrží cca 20 hodin) prostě vždy můžu vzít nové dobité baterky když vyjíždím. Ty tu mám vždy po ruce. Ale když zjistím, že jsem Forerunner nedal nabít až když chci vyrazit, tak je pozdě a smůla.

            Tím chci říct, že o Garmin je potřeba se trvale starat a pravidelně dobíjet i když zrovna ho nepoužíváš na sportovní aktivitu.

            U Polara nic takového neřešíš (v případě použití gps senzoru je výdrž podobně krátká, ale aspoň zase máš po ruce vždy tu nabitou tužkovku, kterou to používá). Přijdeš ke kolu a jedeš a nestane se, že nemáš dobité baterky.

            Já to mám u sobě hodně z pohledu, že kolo je priorita a to ostatní jen občasný doplněk, takže dle toho mám i ta zařízení.

            0 0
            • zgol  

              Já netrvám na tom, že to musí mít GPS, pokud výškoměr funguje barometricky. Výdrž je dost důležitá, protože jestli jedu někam na 3–4 dny, nechce se mi tahat několik párů baterek.

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak to na Garminy rovnou zapomeň. Maximální výdrž 20 hodin a pak musíš dobít a nemůžeš vyměnit baterky za nové. Forerunner 110 pouze těch cca 8 hodin (se zapnutou gps).

                U gps senzoru Polaru by to šlo aspoň pomocí náhradních baterek.

                GPS senzor je ale hlavně o tom, že budeš mít tracklog + vzdálenost i u běhání/bě­žek/pěší turistiky.

                To je první a zcela zásadní otázka, jestli tedy vůbec potřebuješ gps senzor nebo ne. Jestli tedy chceš mít i pro sporty mimo kolo tyhle údaje.

                Pokud nechceš gps senzor, tak bych o Garminu vůbec neuvažoval.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Já mám Forerunner 110 právě pouze kvůli gps měření vzdálenosti na sporty mimo kolo a současně přijatelné pro mě velikosti.

                  0 0
                • Advid  

                  Tak já měl Garmina v pohotovostním režimu přesně 64 hodin a po připojení na nabíječku ukazoval ještě 35% (a ještě v tom byl hodinový běh).

                  Ale jo, pokud nechce být závislá na elektřině 5 dní v divočině, Garmin není ideální. Ale tím pádem nebude mít GPS záznam, protože všechny GPSky žerou baterky. Já to s Garminem a mobilem řeším solární dobíječkou. Dá se nabít i doma a pak jen případně použít jako akumulátor a dobít někde večer nebo ráno. Ale ne vždy je slunce, je to další starost navíc atd.

                  Ultraběžci to řeší navigací kvůli mapám spolu s nějakým ne GPS zařízením kvůli výdrži.

                  0 0
                • zgol  

                  Přímo tracklog asi nepotřebuju (+ viděla jsem u několika lidí, jak se jim to při zastavení úplně zbláznilo). Ale samozřejmě i mimo kolo chci počítat km a nějaký výškový profil by taky nebyl špatný.

                  0 0
                  • Advid  

                    Takže potřebuješ/chceš GPS. :)

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Pokud chceš při běhu/běžkách/pěší turistice mít údaj o vzdálenosti, tak musíš vzít něco s gps a musíš řešit tu malou výdrž na baterky, jina to nejde.

                    Řešení senzoru na nohu nebude fungovat na běžkách (nebo třeba inlinech) a není tak přesné. Tomu bych se vynul.

                    U Garminu kromě údajů máš vždy i ten trakclog (i Forerunner 110). U Polaru si teď nejsem jistý, jestli celý tracklog ukládá nebo ne.

                    Tohle např. to VDO neposkytne vůbec.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Ještě je tu jedno jiné řešení a to něco bez gps na kolo + jako tepák a k tomu samostatný gps logger.

                      Tohle má zase jiné výhody a nevýhody, samostatný gps logger má jednu hlavní výhodu a to nízkou cenu (dá se kolem 1000Kč).

                      Nízkou výdrž baterky u gps loggeru budeš řešit ale tak jako tak.

                      0 0
                    • Advid  

                      Je to tak. Vždycky je něco za něco. Ještě by šlo jít/běžkovat s vyplou GPS a občas ji zapnout, aby se chytla a měla trochu představu o trase/profilu, ale to by bylo takový kočkopes a asi i opruz.

                      0 0
          • MlokCZ  

            Možná bych tedy úplně nezavrhoval ani řešení pouze Polar + gps senzor.

            Více zaměřené na kolo a horší nošení na ruce s CS600. Nejlepší řešení na ruku RS800 (to bude na menší ruku o hodně lepší než ty velké Garminy).

            Cenově ale RS800 se senzory na kola + gps senzorem vyjde ze všech variant nejdřáž.

            Komplet se všemi senzory

            http://www.bike24.com/1.php…

            jen set na kolo + zvlášť gps senzor nevyjde levněji, takže je lepší vzít rovnou celý set všech senzorů včetně toho na běhání.

            0 0
            • zgol  

              Tož úplně levné to není a ta výdrž baterek též nic moc. Přece nebudu měnit baterky každý nebo každý druhý den?

              Slyšela jsem též dobré recenze na VDO Z3 http://www.cyklomania.cz/…puter-VDO-Z3, který je znatelně levnější. Otázka jak je velký na ruce…

              0 0
              • MlokCZ  

                Pokud budeš chtít gps senzor, tak baterky budeš měnit (u Polaru) nebo budeš muset pořád dobíjet bez možnosti měnit baterky (u Garminu).

                Řešení na ruku s gps senzorem, které vydrží dlouho (tedy více než těch cca 20 hodin) na trhu neexistuje.

                I samostatné gps loggery mají výdrž do 20 hodin…

                Pokud se vzdáš gps senzoru (takže mimo kolo nebudeš mít informace o uražené vzdálenosti a rychlosti), tak u Polaru žádné baterky měnit často nebudeš (vyměníš třeba jednou za rok nebo i za delší dobu dle četnosti použití).

                0 0
    • Advid  

      Jo a pokud jde o další značky, Sigma se nechytá a Polar má GPS zvlášť (ale zase můžeš nosit sporttester jako hodinky) a hlavně si šmrdlá svou technologii W.I.N.D. nekompatibilní s ostatními. Zato Garmin 310XT (i 910XT) se spáruje i např. se snímači výkonu.

      A pokud chceš tu nadmořskou výšku barometricky, tak leda 910XT, protože i kdyby se nějaký cyklocomputer dobře nosil na ruce, tak zase nebude GPS.

      0 0
    • Advid  

      Ještě tohle: http://lh4.ggpht.com/…%5B58%5D.png

      0 0
    • Johnnyxjr  

      Já osobně používám toto, před tím jsem testoval spoustu aplikací na mobil, ± 6 hodin provozu. Tohle je pro mě asi nejlepší poměr cena funkce výdrž. Těch 17,30. Hodiny jsem dal na jedno nabití a zůstalo v tom ještě 15%. Tak asi tak.

      0 0
    • Grinch  

      Máte někdo zkušenosti s Polar RCX5?

      Sháním něco slušivého a hlavně funkčního na běhání, plavání a kolo. Nepotřebuju GPS track, umím si to sečíst podle mapy anebo mám garmina GPS (stejně ji nepoužívám) – jde mi spíše jen o fyziologický výstup a pro nějaký doopravdy funkční dozor nad tréninkem.

      Budu rád za doporučení či názor. díky

      Martin

      0 0
      • Grinch  

        Tak jsem neváhal a pořídil Polar RCX5 s GPS 5 a čidlama pro rychlost i kadenci… no a po dvoudnech už mám naběháno 12km a cyklopremiéra se očekává také brzy:D

        jinak super a doporučuji

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.