• krusnohorsky

    Chtěl bych se optat jak je rozdíl mezi trailem a singltrekem?

    0 0
    • noviisek  

      Trail znamená stezka a singletrek znamená něco jako cestování pro jednoho, takže jde podle mě o slovíčkaření.

      0 0
    • Smazaný účet  

      singltre je registrovana ochranna znamka, trail, cesky chodnicek nebo pesinka, je chodnicek nebo pesinka vedouci prirodou.

      0 0
    • scoty  

      Rozdíl v našich bajkerských podmínkách by měl být v tom že:

      trail je jakákoli pěšina v lese, po které můžeš chodit, jezdit na kole atd., a singltrek je také pěšina v lese, která je primárně projektována a stavěna pro jízdu na kole tak, aby ta jízda byla zábavná co nejvíc, flow, dropy klopenky a tak…

      0 0
      • Ivan  

        Definition: Singletrack is a term used to describe a trail that is only wide enough for one person or mountain biker at a time. Singletrack is the most popular or sought after type of mountain bike trail.

        0 0
        • scoty  

          Tak nějak mi přišlo, že se neptá na definici singletracku, ALE na rozdíl mezi významem upraveného slova singltrek a trail v tuzemsku…

          0 0
          • noviisek  

            Mě zase přišlo, že ho zajímá jestli je to to samé, nebo jaký je případný rozdíl ;)

            0 0
          • Singlespeed  

            Jak jsem si všiml, tak patentovaný ´singltrek´ je v mnoha případech širší spíše upravená cesta pro cyklisty, takže se singletrackem nebo singletrailem v původním slova smyslu nemá moc společného.

            0 0
          • scret  

            no hlavne vyraz „singltrek“ ma jeden hlavni ucel a to vydelat prachy:) o nicem jinym to neni…

            0 0
            • Trance  

              Tak snad to Kolombo nebo nekdo z Cemby vysvetli, at v tom neni takovej zmatek…bylo by trapny, kdybych nekoho lakal na nejaky traily a nakonec by se z nich vyklubaly singtreky nebo opacne

              0 0
              • scret  

                prave:)

                0 0
                • Trance  

                  No moc se nesmej, tohle je vazna vec a ja jsem rad, ze toto tema nekdo nacal :-) a at si ted nedko dovoli tvrdit, ze se na BF resej jen blbosti :-))))

                  0 0
      • Krušnohorec  

        Jestli je to skutečně alespoň některými vnímáno takto, tak bych byl rád. Já totiž dosud nemohu nějak krátce popsat, co mne baví jezdit a na co sháním hardtailové kolo. Jezdím po poli a po lese po různých pěšinách, které jsou primárně vytvořené pro jiné uživatele, než cyklisty. Po generace polňačky sloužily k přepravě lidí, dobytka, úrody, atd, mezi polem a vesnicí, lesní cesty k přepravě koní, dřeva, atd. Následně část cest používají pěší turisté. Já se snažím jezdit hlavně po pěších cestách značených třeba KČT (kde to není zakázané či nevhodné) nebo různých v mapě uvedených cestách, ale vyhýbám se uměle vytvořeným singletrekům a čemukoli z endura (nic proti nim, ale překážel bych tam a zdržoval, navíc se snažím potkat co njeméně lidí). Dá se tedy říci, že jezdím a kolo potřebuji na trail? Bojím se, zda nemálo lidí trailem nemyslí ty technicky velmi náročné sjezdy plné skoků, ostých šutrů, atd., které já technicky nezvládám, tudíž nejezdím a vlastně ani nevyhledávám, mně nejde primárně o to sjet co nejtechničtější úsek, ale dostat se co nejvíce přírodou třeba (čistě pro příklad) třeba z Pelhřimova do Žďáru nad Sázavou. Díky za vysvětlení, jak se nazývá to, co hledám a jak jezdím.

        0 0
        • novas752  

          Vykašli se na škatulky a obecná označení.

          Singltrack znamená jednostopá cesta = pěšina/stezka. Opakem toho je doubletrack = klasická polní/lesní cesta kudy jezdí traktory apod,., prostě dvoustopá cesta. U nás je to často zkracováno na „singl“, význam zůstává stejný, obvykle užší jednostopá cesta, a nebo ve významu Singltrek pod Smrkem atd.

          Pod slovem trail si každý představí to své, tímhle slovem se označuje cokoliv po čem se na mtb jezdí a neni to klasická lesní zpevněná dvoustopá cesta. Může to být úplně primitivní mírně zvlněná hladká pěšinka skoro po rovině (například většina Singltreku pod Smrkem), může to být i krutopřísnej rozmlácenej prudkej sjezd. Většina oficiálních trailových lokalit (již zmíněný SpS, Jedovnice, Nové Město na Moravě, Rychlebky, Trutnov atd atd.) i ty profláklé neoficiální traily (třeba desítky místním notoricky známých úseků okolo Prahy) jsou většinou mnohokrát na YouTube, to dá daleko lepší představu o skutečné náročnosti.

          A Turistická cesta naopak o náročnosti a atraktivitě pro jízdu na kole neřekne vůbec nic, to může vést po šotolinové cestě stejně jako po nějaké obnažené spleti hadovitých kořenů nebo kamenitém schodišti.

          0 0
          • novas752  

            Jo a ohledně toho kola, na to co jezdíš stačí normální xc kolo. Ale zase kola dělaná víc do terénu ti umožní projet pro tebe náročné úseky s větší jistotou a pohodlněji. A taky je to o nastavení kola – nastavení posedu, odpružení, tlaků v pláštích…

            0 0
            • Archer  

              Nějak tak dřív bylo, že zdvih 80–100 mm je zavodní XC, 100–120 mm a 120–140 mm je hranice mezí XC a Trail, 140–160 je AM nebo Enduro, dal už freeride a DH. Víc zdvihu, větší váha, víc ztráta energii na odpruženi… Logicky to spojeno se schopnosti jet s tím kolem dlouho po rovince nebo nahoru. Čim dal ale tím lehči jsou kola, líp fungující odpruženi a hranice se posouvaji.

              Elektrokola jsou třešnička na dorte, s maximálním zdvihem tě vytáhnou nahoru rychleji než tam vyjede sportovec na XC rakete…

              P.S. když koukám na moderní zavodní trať XC poháru, tak některým usekám se dřív říkalo pořádný downhill :)

              P.P.S. lidi jsou zmatený z té obrovsky nabídky kol, zdvihu, určeni… a utkají na gravel stranu :)

              0 0
              • novas752  

                Jo, je v tom docela bordel. :) Orientace primárně podle zdvihu přestává být přesná, například Giant Trance 29 má asi 115mm vzadu? XC/Marathon kolo to rozhodně neni.

                Tady to je ale spíš případ „nějak jsem jezdil a nemám tušení jaký jsou dneska možnosti.“ Na výběr má v podstatě 3 – 4 možnosti. Ale může pro sich prubnout i to enduro, třeba ho to chytne. :)

                0 0
        • mr.antik  

          jezdíš lehký terén, takže normální, co nejlehčí 29kové kolo s relativně hladkýma gumama.

          ty slova jako trail, singltrack atd… neznačí nic okolo obtížnosti.

          0 0
    • Baba-Ji  

      rozdil je patrny uz z tech slov samotnych:

      • singltrek/sin­gletrack/single­trail – zpravidla jednosměrný trail/pěšinka, která je široká tak akorát pro jednoho „uživatele“
      • trail – prostě pěšina, na které můžeš jezdit jak chceš a bývá různé šířky
      0 0
      • novas752  

        Blbost. singltrack znamená jedna stopa, ne jeden směr. A naopak drtivá většina oficiálních trailů v trailových centrech jednosměrná je.

        0 0
        • Baba-Ji  

          ano, přeneseně jedna stopa má naznačovat i jeden směr ;)

          …protože je to jedna jízdní stopa/lajna/…

          0 0
    • theedge  

      To je jenom slovíčkaření a k nákupu kola neřekne nikomu nic. Traily můžou být hlaďoučký chodníčky až po pekla který pěšky skoro ani nesejdeš plný kořenů a kamení. Takže důležitý je jak obtížný a rozbitý terén chceš jezdit.

      A podle toho co píšeš ti stačí normální turistický – XC kolo. Je na tobě jestli HT a nebo to chceš mít pohodlný a vzít nějakýho nízkozdvihový­ho fula.

      0 0
    • Tomcat  

      Kdo se moc ptá málo googlý. Na anglické wikipedie to napsané je.

      0 0
    • doubeq  

      Směřuj to spíš na otázku pohodlí nebo rychlosti, do jisté míry je technika a náročnost o jezdci, samozřejmě každé kolo má svoje limity. A kup si co se ti líbí ;-)

      0 0
      • Krušnohorec  

        Díky všem za dobré rady, našel jsem tam dokonce i to, na co jsem se zapomněl zeptat. Tak zatím dík a šťastnou cestu!

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.