Trail Hunter - Biker v lese nevítaný: končíme s přírodními traily

534 nepřečtených
  • Honzajs

    celé vyjádření webu" tady":http://www.trailhunter.cz/…nimi-traily/

    0 0
    • MirosPikos  

      To je tak, když se někdo musí prezentovat cizí prací a chtít se taky cizí prací se všemi podělit. Na to má morální právo jen ten, kdo stezky v lesích upravuje a nebo ten, koho takový člověk pověří. Pak to dopadá jak to dopadá. Jak se o tom začne psát, je jen otázkou času, než nám skončí ta krásná možnost potulovat se v lesích na kole. V malých měřítkách se to tolerovat dá. Když k tomu někdo má vztah a stará se o stezky, není tam bordel. Jakmile se tam placatí každý, kdo má v prdeli díru, místo se rapidně změní. Začne to být trnem v oku závistivcům bez kola nebo dotčeným majitelům (pokud nejde o LČR, tam je právo přeci všech, když je to státní podnik :)). Je třeba si pomalu zvykat, že na starý kolena už se podíváme jen do bajkparků nebo na pochcaný cyklostezky. A pokud se to nás nedotkne, tak zřejmě našich dětí ano.

      0 0
      • mr.antik  

        bohužel neznám sebelepší přírodní trejl, který by snesl nějakou větší zátěž cyklistů, je uplně jedno jestli je to značka KČT nebo je to ilegál…

        0 0
        • Singlespeed  

          Proto je třeba ho zbytečně nezveřejňovat na netu, nechat si ho pro sebe. Pak tam nikdy žádný zákaz nebude, neboť se tam nebudou prohánět padesátkou davy exotů dle vzoru kluků z Trail Hunter, kteří tímto udělali terénním cyklistům spoustu „užitečných“ medvědích služeb :-).

          0 0
          • TrailHunter  

            „Kluk z Trail Hunter“ je jen jeden, táhne mu na čtyřicet a není to nějaký mladý floutek, který by se potřeboval někde realizovat :-) Na webu jsem zveřejňoval záměrně jen už silně profláknuté cesty, kam se dá na kole legálně jet. Žádné ilegály, nic, kde se něco upravovalo nebo stavělo. Jen čistě prošlapané nebo proježděné lesní cesty, zpravidla časem už proměněné v jednostopé. Web pochopitelně neoslovuje davy, nemá žádnou propagaci. Ke zveřejněným trailům se dostali jen ti, kteří ve vyhledávači naťukali „traily kolem Brna“ nebo tak něco. Svým zásahem to není o nic větší než nějaká skupina na Facebooku. Cílem bylo udělat službu právě komunitě bikerů.

            0 0
        • siskin  

          Nevím teda kde jezdíš, ale čím lepší trail, tím míň cyklistů tam potkávám.. Na těch nejlepších většinou nikoho..:D

          Takže bych to neviděl tak černě.

          0 0
        • Rekreant  

          Nesmysl, když stavím dům, tak vím pro kolik a koho to dělám, tady také to platí

          0 0
      • McBlacky  

        pořád dobrý, v soukromým lese tě u nás nemůžou zastřelit ;)

        0 0
      • AussigBiker  

        Toho se trochu desim. Nicmene na turistickejch skoro kdekoliv, pokud to nejsou vyletni mista, potkavam dost malo lidi, spis skoro nikoho, ani ty cesty nejsou udrzovany (na jare je to zarostly), protoze pred 50ti lety je lidi pouzivali, tak se o ne starali, dneska je doprava jina, nez pesky nebo konma :).

        Doufam, ze za myho zivota si jeste tu svobodu volnyho pohybu v lese jeste stihnu uzit. A jo, je lepsi to necpat na net, protoze jak se o tom zacne mluvit, tak se o to zacne zajimat zbytecne moc lidi a pak to takhle dopada. Majtele chapu, nikdo nechce ze svyho lesa udelat Vaclavak. Podle me vubec nevadi, kdyz tam projede par lidi, ale vadi to davat takhle verejne propagovat, byt je to v dobry vire… V dnesni dobe sports trackru, Strav, Endomond je to strasne jednoduchy.

        Desim se organizovanejch trail center… to neni nic pro me. Me bavi ta svoboda…

        0 0
      • Sunshine 29  

        Souhlas.

        0 0
    •  

      to říkám furt že čemba je škodná v našich luzích a hájích:-)

      0 0
      •  

        Tak tohle bys měl vysvětlit. Proč ČeMBA?

        0 0
    • Rice  

      Těch pár stezek co byly na webu stejne akorát vyvolávalo pocit, že jinde hezky cesty nejsou. Nezbejvá než doufat, že toho ČENBU už konečně pustej z lapáku a pořádně se do toho obuje…

      0 0
      • Rice  

        Ještě dodám, že dřív se třeba i na idnes.cz dávaly tipy na zajímavý vyjížďky jako celá, třeba 40km trasa, a v článku se uvedly zajímavý části trasy (bikemap.net). Tohle předkládání 2km částí cest je dobrý akorát tak pro ty co tam naháněj čas na Stravě a cestu si předem „načtou“ z videa. Ale cyklista, kterej to tam nezná si stejně musí na hoďku sednout k mapě, naplánovat celou trasu a tyhle tipy jsou jen zpestření. Bez snahy o osvětu a rekultivaci cyklisty používanejch cest jsou tyhle projekty zbytečný a to nemyslim jen TH, ale i ty co jsou o písmenko vpřed, u kterejch je třeba se zaregistrovat a jet s nima na vyjížďku, abych dostal tip kde a kudy jezdit.

        0 0
        • mr.antik  

          Tak ono je něco jineho výletní trasa a přirodní trejl

          0 0
          • Rice  

            Předpokládám, že výletní trasa vede i přes techničtější traily ať je to zábavnější. Výraz přírodní traily v mojem okolí jsou většinou cesty co někdo před 20 – xyz lety někdo pročistil a zprůchodnil aby se tam dalo chodit, jezdit a po čase z něj zbyla cestička. Naštěstí jsem se jako malej dostal na „traily“, který před 20 lety hrabali a projížděli místní nadšenci, za což sem moc rád a vim, že ne uplně všechny jsou průjezdný bez trošky něčí práce na nich. Nicméně nechci hejtovat, jen naznačit, že když je třeba tak cesty v okolí uklidit nebo poopravit, ať se pak nemusí jezdit jen tou „horší“ cestou okolo (případně tu dát do jezditelnýho stavu apod.).

            0 0
        • novas752  

          Zase celou (např. 40km) trasu přesně objede zlomek lidí, většina si jí stejně upraví (moc krátký/dlouhý, málo/moc do kopce, tudy by to určitě bylo hezčí), tyhle krátký tipy většinou projedeš tak jak jsou podaný, nebudeš v půlce odbočovat.

          Se zbytkem souhlas.

          0 0
    • black.horse  

      Pozavírat a zrušit všechny tyhle škodný zmrdoweby a spolky jako trailhunter, čemba apod. Jakákoliv propagace a osvěta a zpřístupnění trailů široké veřejnosti – Stravou a weby začínaje a elektrobajky konče – povede jen a pouze v dlouhodobém hledisku ke zhoršení situace. To jsem vždycky říkal a říkal budu nadále…

      0 0
      • k3nyL  

        +100

        0 0
      • Singlespeed  

        Moje řeč. Black.horse na hrad!

        0 0
      • AussigBiker  

        +100. Ted po turistickejch jezdi jenom par mistnich bikeru nadsencu, ostatni snerujou cyklostezky… bude fajn, kdyz to tak zustane :)

        0 0
      • iron.hide  

        +10

        okrem toho, ebajky na traily nepatria.

        0 0
      • 01carbon  

        Mluvil jsem pred rokem s lidma z vedeni lesu, sdruzeni majitelu lesu… a celkem vazne jednaji o defaultnim zakazu vcetne vstupu (tedy nejen kola). Bohuzel chovani mnoha lidi (pesaku, bezcu i cyklistu, spravcu i myslivcu) je mnohdy mimo jakekoliv normy slusneho chovani. A i ty lesy nekomu patri. Nevim jestli si to spravne pamatuji ale 1/3 plochy vsech lesu je total soukroma. Lesy CR myslim obhosporaduji 1/2 plochy lesu. Uvazuje se i o plotech. Pricemz pro ucely rekreacne turisticke ma zustat 1/3 soucasne plochy obhosporadovane Lesy CR. A potom se muzeme nadit i toho strileni co psal Blacky.

        Mam pocit ze na Slovensku v lese jen po cyklostezce a mimo (i kdyz vede lesem asfaltka) se tusim nesmi. To ze se to zatim toleruje je jina.

        0 0
        • Sunshine 29  

          To nic nevyřeší. Jezdit se stejně bude, jediný co to přinese bude to, že občas nějdo dostane přes hubu (na obou stranách). Obecně jsem se s největší mírou zhovadilosti a netolerance setkal u pěšáků (jde nás pět vedle sebe a polib si prdel) a u chrtů v lycře (jedu závod, seru na děti, psy a všechno).

          0 0
          •  

            Neasi moje rec, blaznivy cyklisti v lykre jsou zlo!

            0 0
            • IndyCZ  

              Ony jsou snad ty traily rozdrbané kvůli nim? :-o

              0 0
              • Sunshine 29  

                Zkus lépe číst, nic takového řečeno nebylo…

                0 0
                • IndyCZ  

                  Taky neodkazuju na tebe, ale na Tulipanka. Vzhledem k tomu, co toto téma řeší, jsou zalykrovaní pumpičkáři fakt to nejmenší zlo. :-)

                  0 0
                  •  

                    Ano a ja jsem smeroval na ty zaindexovane lykra-silnicni-vojaky :-) Jedu a zdravim silnicku predemnou a co se stane dal? Nic.....Asi honi kilaky a nevadi mu, ze prave prejel cervenou na krizovatce :-)

                    0 0
                    • Martin  

                      a ublížil té červené nějak? musela se jí volat záchranka?

                      0 0
                      •  

                        Mam takovy pocit ze dokonce i zahynul, viz zpravy na Idnes.cz :-)

                        0 0
                    • wilda81  

                      Co si mám představit pod pojmem „zaindexovany silniční voják“ a jak škodí v lesích?

                      0 0
                  • novas752  

                    Právě že je. Většině lidí je u zadele, že se na nějaký cestičce vymele pár míst (a nějaký zveřejnění na téměř neznámém webu zase tolik návštěvnost nezvýší, kor když je v oblasti zveřejněno kopec podobných), ale když je o pár centimetrů objede hustokrutopřísnej bajker, chytaj z toho psotník. Už jen co dokáže v „běžných lidech“ vyvolat zvuk brzdění/smyku.

                    0 0
                    • IndyCZ  

                      Jako co například? :-)

                      0 0
                      • novas752  

                        Zděšený uskakování na všechny strany, přebíhání ze strany na stranu na poslední chvíli, hysterický řvaní na psa/dítě, často i hlasitá poznámka jak jsme kreténi, idioti, hovada (a to přitom nejedu rychle/nebezpečně, nemám problém úplně zatavit nebo i pustit, jen prostě občas plášť při brzdění na nezpevněném podkladu podklouzne).

                        0 0
                        • Barak  

                          Pokud se ti stávají tyhle věci možná by nebylo od věci zamyslet se, jestli chyba nebude trochu někde jinde. Pokud zabrzdíš smykem někomu za zády (bez ohledu, zda záměrně nebo ne), nemůžeš se divit podobným reakcím.

                          0 0
                          • Martin  

                            jsou lidi, kteří pičují i při zazvonění

                            0 0
                            •  

                              mám od letoška zvonky na každým kole, zazvoním, poděkuju, žádný pičování se zatím nekonalo, měl jsem prozatím štěstí:-)

                              0 0
                          • novas752  

                            Nebrzdim smykem, jedu tak abych vždy zabrzdil na vzálenost kam vidim a záměrně se zablokovanym kolem nejezdim. Akorát v nějakém rozbitějším terénu prostě kolo trochu uskakuje (hardtail) a tudíž i lehce smykuje (aniž bych po tom toužil).

                            0 0
        • Martin  

          Chjo, zpátky na silnici :(

          0 0
        • goofy  

          Na Slovensku se samozřejmě může i mimo cyklostezky. Můžeš jezdit po svážnicích jak je libo.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Oplotit les? A zvěř bude mít klíček od branky?

          A turistické stezky se taky zruší?

          0 0
        • Forester  

          to je pěkná kravina, co píšeš. přesně tímto způsobem vznikají fámy.

          Ano, lesnatost je v ČR 33%, ano Lesy ČR mají cca 50% z této rozlohy. Ne, nelze udělat jakýkoliv „defaultní“ zákaz vstupu do lesa (vyjma případů definovaných v lesním zákoně), Ne nelze oplotit lesní pozemek (opět vyjma případů definovaných v lesním zákoně) – máš vůbec představu, kolik stojí metr oplocení, i toho nejjednoduššího?

          Tyto kecy mě fakt dostávají. A pro zdůraznění ještě použiji informaci, že se stýkám s vedením LČR a SVOL. Fakt směšné.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Je otázkou, nakolik je vůle zasahovat do zákona. Zatím asi není. Je pravdou, že prostupnosti krajiny už tak dávají zabrat liniové stavby (a provoz na pozemních komunikacích), ještě ji dále fragmentovat ploty, to by neprošlo – v první řadě přes myslivce.

            0 0
            • Smazaný účet  

              tak vždycky máš šanci prohlásit to za oboru…máš plot, žádní bikeři, žádní myslivci, přítulní jeleni…viz třeba ta u Litně…

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                To je snad složitější, než cokoliv jiného.

                0 0
              • Forester  

                tak ono to zase není tak jednoduchý, že si řeknu, tady je obora, vyfiknu plot a pohoda. A co ta cena za plot. Jedna věc je oplotit, druhá udržovat. To je fakt nesmysl. Jako ano, někde se to určitě stane, ale z toho nemůžu vyvozovat závěry.

                0 0
              • Lišák  

                Jj. To mně vzniklo za barákem. Měl jsem to do lesa 30 m a teď tak 1 000. :-/

                0 0
                • wilda81  

                  Nemáš štípačky nebo co? ;)

                  0 0
                  • tigermoth  

                    Torpédo Bangalore:)

                    0 0
                  • Lišák  

                    On ten vlivný a bohatý pán, který si to oplotil a vyhlásil tam „přikrmovací obůrku“ má barák kousek od nás. Pohybuje se tam co chvíli. Asi bych se se zlou potázal. Navíc si kousek cesty, která k lesu vedla odkoupil soused, takže bych to už měl přes ploty dva.

                    0 0
          • AussigBiker  

            +1. To byla nejaka JPP 4. cenovy :)

            0 0
          • Smazaný účet  

            K te cene oploceni. Cislo ti nedam, ale kdyz zalesnujes, je mnohem levnejsi les oplotit, nez porad jako debil dosazovat stromky, ktere ty kurvy srnky sezerou…

            (bavime o listnacich, dub/buk a pod.)

            0 0
            • meris  

              Potřebuješ oplotit i jehličnany. Jinak jim zajíci, srnci a podobná havěť ukoušou jarní výhonky a špičky. Jinak my řešíme ještě prasata.

              0 0
              • gerrard  

                Jo a pak ty svine lezou do vinohradu a okusuji revu. Nechte je pekne nazrat v lese. ;)

                0 0
              • Smazaný účet  

                Já to u tchána natíral tou smradlavou bílou barvou a víceméně stromky přežily.

                Horší pohroma jsou ožralí chataři a jejich ohýnky na zahradě, ti už vypálili pěknej kus mladýho lesa.

                0 0
              • Smazaný účet  

                Jasny…ja ale znam jenom financni situaci pro listnace, cenu jehlicnatych sazenic neznam.

                Jak to oplotis, tak se motaji po polich s repkou a nafetovane pak po cestach:)

                0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Čísla Ti dám, dle ceníku ÚRS kat. čísla 34895–1240, –1250, –1260 jsou ceny za instalovaný bm oplocení do 1,5 m výšky na neimpregnovaných kůlech do 120 mm po 3 m od sebe: 138,– 202,– 288,– Kč/bm bez přesunů hmot. Prostřední číslo je za 1 m plot a dva dráty nad ním, poslední číslo je za tyčový plot.

              0 0
      • snílek  

        Totální souhlas! Z našich dříve velmi nenápadných přírodních trailů se vinou internetový sdílecí demence staly 3m široký tankodromy viditelný z vesmíru.

        0 0
        • McBlacky  

          bohužel, Zvolouš, Plot,… hnus hroznej. Dokud to nebylo na Stravě, dalo se to. Ted to gumuje každej retard co pluží pod plnou brzdou a myslí si jak jezdí hustý enduro

          0 0
          • snílek  

            Když jsem jel Zvolouše poprvý, asi deset let nazpět, tak to šlo ztěžka i najít. Dneska, to co tam je, to mi hlava nebere. Kdyby byla aspoň vyjetá jedna stopa, ale někde jsou i tři stopy vedle sebe (protože to jezděj lidi co nedávaj tu původní – proč tam pak do čerta ale jezděj), každá široká metr, no to je fakt moc. Totální demolice lesa, bejt majitel, tak všechny ženu.

            0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Copak? Cyklostezkoví bajkeři hromadně přesedlávají na endurka?

            0 0
            • Barak  

              Spíš bych řekl, že za ty roky tady na B-F bylo o téhle lokalitě napsáno tolik vč. mapiček, že tam jednoduše jede každej kkt.

              0 0
              • McBlacky  

                když byly jen XC nebo DH kola tak to bylo snadný. na XC to dala jen hrstka a zbytek se tam zabil x krát než to sešel na konec dolů pěšky. Na DH tehdejším jsi tam nedojel :) takže provoz nula nic

                0 0
                • Radek Broz  

                  Tohle se děje všude. Nový traily na Stravě nemáme a hodně si vybíráme, komu to ukážeme, což je asi dost nereálný u Prahy, kde je lidí násbně víc. Ale jak říkáš – není to jen o Stravě, ale hlavně ot om, že enduro kolo má dneska hrozně moc lidí.

                  0 0
          • Peslezedirou  

            Celá Závist je hodne frekventovana gumama, který si mysli, ze jezdi enduro :-\

            0 0
      • RomanH  

        1*

        0 0
      •  

        Neasi a treba takovy Trail guide bych jeste dodal, to je ciry zlo. Vubec se nedivim a ani nebudu ze do 10ti let budu mit zakaz chodit pesky v lese…:-(

        0 0
        • Makro  

          0 0
        • McBlacky  

          co ti na nich konkrétně vadí? jen se ptám.

          0 0
          •  

            Vsechno, od samotne zavisti k tomu ze maji sponzoring, az po tom ze jejich ucastnici maji zaplou Stravu apod. kraviny a zverejnuji tim traily a pak ukazujou ostatnim jak je tam a tady hezky vyhled. Jeden maly pripad. Kolem Prahy se nachazel takovy mensi trailik kde jsem byl na vylete do Phy minuly rok. Tezko se dal najit, dokonce ani samotni domorodci pesaci to neznali. Tedka co mi rikal kamos, tak prej tam chodi jak pejskari, deti, duchodci atd atd, skoky totalne vybrousene aby byly vhodne i pro kocarky s jejich maminkami. Z puvodniho ani ne 50cm prumer trailu s sutrama a korenama je tedka pomalu DALNICE. Kdyz nahodou nejaky tamten ejhle ,,endurista cyklista biciklista'' projede kolem, tak ho servou, ze je to pesi zona, a pritom jeste pred cca 2mi lety o tom nevedel nikdo krom par zapovezenych dusicek… :-( A to je jen jeden maly pripad z mnoha, to same se da rici o Trail Hunters apod kravoviny .....

            0 0
            • meris  

              Jen tak mimochodem TG má v pravidlech vyjížděk Stravu zakázanou. Tedy pokud ty pravidla ještě platí. (Tím je nechci obhajovat. Zatím čekám co z toho zpoplatnění vyjížděk bude.)

              0 0
              •  

                Ma zakazanou, ale jsi si jisty ze vsichni ji maji vyplou? :-) A nemusi to byt jenom problem se Stravou, problem je v tom ze ti lide co se tech ,,kurzu'' ucastni, tak to rikaji pak dalsim lidem a ti to rikaji zase dalsim, z tezce dohledatelne lokality se razem stane frekventovana dalnice

                0 0
                • meris  

                  Přijde mi, že hledáte problém, kde není. V době kdy Strava nebyla se ty traily předávali na mapkách. A to že tam někdo házel kameny a klacky (popřípadě prkna s hřebíkama) Strava nezměnila.

                  0 0
                  •  

                    Ja ale nemluvim o strave, ja mluvim o tom pristupu, viz dole jak to napsal Atilla.....

                    0 0
                    • meris  

                      Potávám větší skupinky bikerů u nás už léta a problém s chodci jsem nezaregistroval. Dokonce si myslím, že se vzájemné soužití o dost zlepšilo.

                      0 0
                      •  

                        To si teda opravdu nemyslim.

                        0 0
                        • meris  

                          Myslím, že jako že vyvíjí lokality, kde jezdím vím. A za těch 17 let je změna vidět.

                          0 0
                • IndyCZ  

                  S rozmachem horské cyklistiky se zvyšuje počet cyklistů, ale počet tras zůstává stejný. Je tedy přirozené, že frekvence průjezdu se zvyšuje. Do jaké míry se na tom podílí trail-cosi nevím, ale dobrá místa se šíří i šuškandou. Jestli se ti zdá, že je někde už příliš velký provoz, tak hledej nová místa.

                  Kdysi v prehistorii nás tu jezdilo jen pár, sám jsem na kolo lákal lidi, kteří na kole nejezdili. A začali. A pak začali další. Teď je tu lidí spousta. Mám se na ně snad zlobit za to, že si oblíbili činnost, kterou mám rád i já? :-) Chápu problematiku, kde se z úzké pěšiny stane silnic pomalu pro traktor, ale jak se tomu chceš bránit, kor na cizím pozemku? Já z toho mám pocit, že tu někteří nechtějí, aby se do lesa vydávaly masy, ale když se uvažuje o zákazu cyklistům, tak je hned oheň na střeše. A přístup „my tu jezdíme odjakživa, ale vy už sem nechoďte, nebo nám to tu rozjezdíte“ je jen stěží uskutečnitelný.

                  0 0
            • McBlacky  

              je to projekt, který je v jiných zemích zcela běžný. Uvidíme jak se to tady chytne. Mě to třeba je sympatické, navíc při jejich frekvenci 1× týdně kdy na vyjíždku přijede pár lidí a jezdí se na střídačku lehký terén a střední (žádný pekla) to má na traily vliv asi jako AirBnB na ceny bytů v Jihlavě :)

              Z tvé reakce mi přijde, že o tom víš málo a dost to generalizuješ.

              Tyto vidíš jako vejvar, ve skutečnosti má každý svoji práci a tohle rozjíždí za svoje jako start-up ;)

              0 0
              •  

                Ja tomu rozumim, jejich slogany typu ,,Nejezdi sam'' zni paradne, ale ja nepotrebuju jezdit s dalsima xxx lidma ktere neznam, me staci moje kamosi, popripade ani ta samota mi moc nevadi. A hlavne kdyz jedu sam, tak malokdo si najde duvod aby me v lese serval(teda pokud udelam nejakou blbost a budu jezdit kolem lidi jako debil tak to pak ano), za to kdyz kolem dvou starych zahorcenych duchodcu projede najednou 20 cyklistu s hustyma oblekama a kolama, myslis ze to nebude problem? Porad je lepsi jezdit po mensich skupinkach(3–4 je podle me ideal) nez 20 radoby cyklistu co si koupili novy kolo a nevi kam s nim maji jezdit… :-(

                0 0
                • IndyCZ  

                  Nevím jak u vás v Kralupech, ale já jsem takový peloton v lese nikdy neviděl. U nás už vůbec a na frekventovaných „turistických“ místech v horách taky ne. A i kdyby, nevím, v čem je problém. Zavolám na ně, že se je chystáme objet, oni uhnout, my je objedeme. Objíždím lidi denně a nikdy mi nikdo neřekl ani popel, stačí zpomalit, dát o sobě vědět, objet je a poděkovat. Spíš se omluví nebo poděkují, než aby mě seřvávali. Tak nevím, nerozumím tomu.

                  0 0
                  •  

                    U nas v Kralupech nastesti nic takoveho neni, ale zeptej se kolegu z Prahy, ti by mohli povypravet :-)

                    0 0
                    • IndyCZ  

                      S růstem města a počtu jeho obyvatel je přirozené, že se objevuje více a více cyklistů, kteří budou chtít vypadnout z betonové džungle. Čím bližší les, tím větší frekvence jízd. A i ty zapadlé stezky se prostě začnou projíždět. Jak se tomu bránit? Navýšit kapacitu jako u silnic je přece to, co tu nikdo nechce. A ty lesy prostě nejsou nafukovací. Já chápu, že když někdo jezdil léta víceméně sám a teď potkává stále více lidí, může to v něm vnitřně hlodat, ale co s tím nadělá? Maximálně bude muset jet o kousek dál od města.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        důvodem je víc volného času a bohatší populace. Mraky lidí v Praze žije už dávno.

                        0 0
                        • IndyCZ  

                          Pravda, blbě jsem to napsal, původně jsem to chtěl říct jinak. S tím, jak se na každém kroku propaguje cyklistika je jasné, že v Praze, kde žije kvantum lidí, bude nárůst cyklistů velký.

                          0 0
                          • pepek  

                            Tak tak. Dokud Jarda nevyhrál olympiádu, tak to bylo furt ještě dobrý.

                            0 0
                      • abel  

                        je to jako když chci provětrat silnici a v okolí prahy se rozšiřuje zástavba jak rakovina a díky tomu je každá silnice 3.třídy přeplněná. nezbývá mi než to přetrpět a popojet dál do středních čech.

                        0 0
                        • novas752  

                          Minimálně v jihozápadnim okolí je na vedlejších silnicích většinu dne pusto prázdno. Jestli potkám jedno auto za 5–10 minut, tak je to moc.

                          0 0
                          • abel  

                            tam se pohybuju jen na biku (ostatně lokalita k tomu vybízí) takže neumím říct, ale Praha-východ kde se pohybuju nejvíc doprava stále houstne…

                            0 0
                            • McBlacky  

                              Praha východ je jen pro dělníky silnic :) hustá urbanizace a dost úzké silnice = nic pro silničaření

                              0 0
                    • Dawy  

                      Když to tady tak pročítám, zlatý „Slavkovský …“

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak s nima nejezdi nikdo tě nenutí.

                  0 0
                • pumpy  

                  ja s trail guidem byl v Brne a kluci byli super – dost me treba pomohli v urcitych pasazich kde bych si nebyl jisty jestli to dam nebo ne – ale kdyz ti nekdo poradi jak a kudy to projet tak to das – takze se posunes ve svem jezdeni. Takze pro me je toto vyhoda.

                  A nejezdit sam – mam kamarady co ale jezdime spolu je XC – a ze sem jel s nekym cizim me az tak nevadi – seznamis se a pak treba s nekym z nich vyjedes – ono jezdit sam me take nevadi ale co kdyz se ti nekde neco stane ? Druhej ti aspon pomuze – proto je pro me lepsi jet vzdy s nekym.

                  Kazdopadne souhlasim ze kdy kolem tebe profrci 10 cyklistu najednou jsi nastvany nez kdyz kolem tebe projedou jen 2.

                  0 0
                  •  

                    Tak posunout se v jizde se da vzdycky, i sam nebo s par kamosema co te nahecuji, radsi bych aby se mi kamosi smali ze jsem nedoletel dopad a zlomil rafek nez aby se memu ,,nestesti'' smalo nejakych xx lidi kteri me videli poprve jezdit… :-)

                    0 0
                    • McBlacky  

                      jenže když ti radí někdo kdo to umí tak se zlepšíš rychle. Když se hecneš v lepším případě to dáš 50/50 :)

                      pro lidi co začínají je super jezdit s někým kdo to umí. Mimo jiné pak jezdí šetrněji k trailům

                      0 0
                      •  

                        Tak je pravdou ze ,,instruktori'' z TG jezdit umi, to souhlas.

                        0 0
                      • Atilla  

                        Tak bike campů je v čr myslím dostatek a netřeba aby je tahali po ilegal trailech.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          TG nejezdí illegal traily. Pokud za illegal myslíme, co někdo v lese/parku postaví. Jestli výjimečně na něco takovýho zabrousí, tak ne cíleně. Jezdí to co jezdí všichni ostatní kdo rádi prozkoumávají a narazí na pěšinky a stezky přírodního charakteru, některé více jiné méně vyježděné. Věci typu Modřanská skalka, Skála nad poslední lávkou jsou strop levelu co jezdí a to se jezdilo podle mapy velointestu už v pravěku. Třeba Zvolouš nebo Jarovská už jsou nad limitem obtížnosti takže tam nejezdí, což teda logicky vylučuje Mrázkoviny a jiný populární ilegály, kde už se trochu kopalo.

                          Před deseti lety jsem tohle dělal s lidma z BF taky, akorát teda to nemělo web, FB a nebylo to tak posh a organizovaný :)

                          0 0
                          • Atilla  

                            Tak to jsem tedy v klidu, když vyježděné cesty nejsou ilegal:)

                            0 0
                            • McBlacky  

                              ty cesty tam byly ve většině případů dávno než tak začal někdo jezdit na kole. Alespon teda v lokalitách Točná/Krčák/Pro­kopák kde je to prošpikovaný pěšinkama.

                              To za ilegál nepovažuju. Sem tam se vytvoří nová lajna direkt nesmyslu kolmo na vrstevnice, typu na zadním kole pod plnou brzdou a jsem hustej že to dám , jezdit tohle moc smysl nevidím, samozřejmě tady stačí jednotky jezdců a je stopa patrná a to vadit může.

                              0 0
                              • Atilla  

                                Tak kdybys to bral takhle, tak vlastně cokoliv od zvěře je pěšina po které se může jezdit. Mě by to nevadilo, ale leckdo to vidí jinak.

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  ty městský parky to maj jinak, tam je vyšší frekvence běžců a chodců než cyklistů na těch pěšinkách – mi přijde.

                                  Za městem už to takový divočina není. Jezdí se turistický, starý lesácký a sem tam nějaký pěšiny, když nekdo stavý ilegál tak už zpravidla velký skoky, lávky, klopky a to vadit může, majiteli.

                                  0 0
                          • Smazaný účet  

                            no, taková akce „hradec jede do prahy“ byla myslim zorganizovaná hodně slušně. :-)

                            0 0
                        • pumpy  

                          ano to je to nepopiram – ale zas na duhou stranu jsou i problem s casem hlavne kdyz mas male deti, toho casu na jezdeni moc neni a navic jet nekam na tri dny na kemp – pro me moc nerealne – a tak jsem rad ze se neco naucim noveho i tu nas.

                          @Tulipanek – zlomit rafek pri dopadu – mozna zabavne ale kdyz na to nemas a zlomis si ruku nebo neco jineho tak je lepsi kdyz tam jsi s nekym a ne sam

                          0 0
                          • Atilla  

                            Hele taky mám děti, takže tohle je blbá výmluva.

                            0 0
                            • pumpy  

                              a jak casto jezdis na tridenni akce na kole rocne ? moje dcera ma rok a pul.

                              0 0
                              • Atilla  

                                mám kluka 20 měsíců a k tomu holku 6 let. Teď jsem byl v schonecku 3 dny, za 4 týdny 10 dní itálie, pak závody sušice, špindl, k tomu nějaké backcountry, ještě určitě špičák a krušky. No párkrát to bude.

                                0 0
                                • pumpy  

                                  no to mas hold stesti ale ne kazdy to takto mame

                                  0 0
                                  • Atilla  

                                    Tak si to tak zařiď, štěstí s tím nemá nic společného.

                                    0 0
                                    •  

                                      +1 Kdo si to jaky udela, takovy to ma

                                      0 0
                                    • tonik666  

                                      Hele tohle nejde zaridit. Proste mas bud partnerku tolerantni, nebo s vyssimi pozadavky. prepnout z jednoho do druheho mozna neni. ty mas spis to prvni, pumpy to druhe. proste to tak je a rikat „zarid si to“ je stejny jako bys mu radil at se jinak ozeni

                                      0 0
                                      • pumpy  

                                        partnerku mam tolerantni az az – ale nic se nema prehanet

                                        0 0
                                      • Auditor  

                                        A je třetí možnost – chceš s těma dětma bejt. Chceš partnerce, která je s nima doma celý dny, ulevit ať má i ona čas na nějaký aktivity. Proto pak nemáš tolik času .. (Navíc pokud to kombinuješ ještě s nějakým dalším sportem pravidelně). Ale to sme kua offtipic už.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Tak musis brát že někteří mají děti jen aby je meli. Ženská se přece postará sama. Chlap si dojde na pivo či zajezdit. On přece živí rodinu.

                                          0 0
                                          • Atilla  

                                            popisuješ sebe?

                                            0 0
                                          • Frostty  

                                            Jak jinak, baba má přidávat plyn je u plotny.

                                            0 0
                                          • pavlik6022  

                                            je problém vzit ženu a děti s sebou ?, ja to tak dělám a max. spokojenost.

                                            Nezajezdis si tolik jako kdyz jedes sam, ale jsme pohromadě, kdyz tak se prostridame a vsichni jsou spokojení

                                            0 0
                                            • pumpy  

                                              To neni problem ji vzit sebou jedeme takto v lete do Italie – kde ja z tydnu si na dva dny zajedu na Lago di garda ale tu prvne byla debata jezdit po kempech na tri dny – a dle meho tam snad nikdo nebere partnerku s detmi ? nebo jo ? ja tam nikdy nebyl tak netusim.

                                              Jednak jak tu nekdo psal chci parterce pomoci s malou a chci byt s malou. A presne krom kola mam jeste volejbal takze toho casu vazne neni. Ale to urcitym lidem nevysvetlim a druhym zas vysvetlovat nemusim.

                                              0 0
                                    • Sunshine 29  

                                      Tak. Pokud žiješ s normální holkou tak jde všechno…

                                      0 0
                                  •  
                                    • holt
                                    0 0
                                • Radek Broz  

                                  Off topic: Co se dá v Schoenecku dělat 3 dny???

                                  0 0
                    • jopny  

                      Moc ty „xx“ lidi generalizuješ.. Každý nějak začínal.

                      0 0
            • Smazaný účet  

              Takže traily jsou jen pro vyvolené?

              0 0
              • Atilla  

                To křičí ten co nikdy nebyl na brigádě a MTB scénu jenom prudí?!

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ehm ty tak víš co jsem dělal a co ne. Jdi raději zase stavět nelegály a brečet o tom potom sem.

                  0 0
                  • Atilla  

                    Tys toho udělal určitě mnoho:)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Ano, hlavně nestavím na cizím pozemku a nedivím se když mi to chtějí zbourat.

                      0 0
                      • Atilla  

                        :) tak mi prosím vyfoť co jsi postavil, rád se pokochám a půjdu ti to trochu prosmykovat:)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Klidně na Krkavci je toho dost. Jen aby ses nevysekal, není to pro máčka jako ty.

                          0 0
                          • Atilla  

                            Nějaká GPS, nebo něco?

                            0 0
                            • MnemonicJ  

                              za prvé bych tipoval, že tam Drobeczech nikdy nekopnul a za druhé si myslím, že kopec s převýšením asi 70m moc radost neudělal :)

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Jj jen bydlím kousek a byl jsem jeden za zakládajících nových ale nikdy jsem tam nekopnul. Ok ok.

                                0 0
                                • MnemonicJ  

                                  no myslel jsme si to, potkávám při jízdách přes Krkavec dost lidí, ale žádný bike z Tvojí galerie jsem tam neviděl :) Tak by bylo nefér, nechat to tam Atillu rozjezdit, když se tam tolik lidí snaží :)

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Ty bajky v galerce už jsou tak tři roky staré. Neboj mám už Gianta trance a teď budu kupovat RB takže se mne všimneš. A s Cube jsem tenhle rok tak byl asi 10×

                                    0 0
                            • Smazaný účet  

                              Copak najednou ti to nevadí jezdit na trailech kdo postavil někdo jiný?

                              0 0
                          • saintjv  

                            silna slova:)

                            0 0
              •  

                Ano, a myslim si o tom sve :-)

                0 0
                • Rockodendronus  

                  Tomu nerozumím, můžeš to rozvést? Protože ten přístup se mi zdá značně rizikový. Protože se ani nenaděješ, a mezi ty vyvolené patřit nebudeš. A to se ti líbit asi moc nebude. :)

                  0 0
            • xtonda  

              Tak jako já chápu, že člověk má svoje oblíbená místa a chce si je sám užít, podobně jako třeba houbaři mají svoje oblíbená místečka a nechtějí aby se jim tam někdo motal, ale to je čistě tvůj osobní sobecký přístup. Ale pokud to není tvůj pozemek nebo ho nemáš pronajatý, tak každý tam má stejné právo jezdit jako ty a když se někdo považuje za něco víc a snaží se usurpovat si něco jenom pro sebe, tak to mi dost vadí.

              Pokud se někde hodně zviditelní konkrétní místo, tak to může být kontraproduktivní pro to konkrétní místo. Ale lidi jezdí a jezdit budou, čili tajení jezditelných lokalit akorát znamená, že se bude o to víc jezdit jinde. Ale Strava plošně ukazuje, kudy se dá jezdit, každý si vybere to svoje a lidi se rozptýlí a celkově zředí, i když na jednotlivých místech to může znamenat zvýšení provozu.

              0 0
      • ceo  

        Jaká je nejlepší ochrana státu před státem, který má atomovku? Mít vlastní atomovku. Vytvořit tak pat…

        Pokud bikeři nebudou organizováni, nebude nikdo hájit jejich práva. Představa, že kdyz budu tiše šoupat nohama a všichni mě nechají být, je mylná. Zákaz ježdění mimo lesni cesty je v jednom řádku s koňmi, lyžemi. Když začnou vlastníci lesů řvát, aby se cyklisti, koně a lyže pohybovali jen po vyznačených trasách, začnou hned od začátku řvát svaz koňáků a lyžařský svaz, ale bikeři se o tom ani nedozví. A pokud dozví, stejně nebude žádná organizace, která by byla schopná zastupovat větší skupinu bajkerů…mimo ČEMBU. Fungování ČEMBY lze s úspěchem kritizovat, její existence je ale pro lidi jezdící na kole po lese hodně důležité.

        Nejsem člen ČEMBY

        0 0
        •  

          " její existence je ale pro lidi jezdící na kole po lese hodně důležité" – tak určitě:-), mluv za sebe

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tak! Jezdim po lese docela casto a rad a cembu ani jiny spolek k tomu nijak nepotrebuji. Dle meho nazoru ie zakladem vseho obycejna slusnost. Kdyz potkam v lese hajneho, lesni delniky, pesi turisty, jine cyklisty nebo koholi jineho vzdycky slusne pozdavim, pripadne prohodim i par slov a jeste nikdy se mi nestalo, ze bych mel s kymkoli nejaky konflikt. Parkrat uz jsem zazil, ze pesi turisti byli uz dopredu pripraveni rict mi neco od plic, ale hlasity pozdrav a usmev jim spolehlive vezme vitr z plachet. Jasne je, ze se mezi ne nepriritim jako lisak do hejna koroptvi.

            0 0
            •  

              +1

              0 0
            • raw 4  

              Přesně …zatím nikdo mi nevypadal..stačí zpomalit říct kudy jedu poděkovat a popřát hezky den..Toť vše..

              0 0
        • Singlespeed  

          Co konkrétně udělala Čemba užitečného pro cyklisty, co se týče pohybu v terénu mimo „trailcentra“ a „bikeparky“, které, jak se zdá, terénní cyklistice do budoucna spíše škodí? Já, běžný biker, nevím o ničem, takže k čemu mi ta organizace vlastně je?

          0 0
          • futurama  

            Je to zájmové/občanské sdružení, které je principiálně v naší společnosti schopné spolupracovat nebo bojovat proti jiným zájmovým sdružením. Jedinec nebo i slušná firma v této společnosti nejsou pro taková jednání vítána. O úspěších lze polemizovat, tak jako o všem

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Českomoravská myslivecká jednota je také jen zájmové sdružení. A jak je úspěšná v prosazování zájmů svých členů na nejvyšší úrovni a jak ji mají všichni nemyslivci rádi.

              Aby byla Blemba podobně úspěšná, bude muset zvát poslance a podnikatele do bikeparků (hony jaksi zatím nemá v rejstříku aktivit) a pořádat tam opulentní žrauty, jinak se nechytá.

              0 0
              • Barak  

                Voličů, kteří jsou cyklisté je mnohem více než těch, kteří jsou myslivci. Když bude nejhůř, pro nějaké poslance může být snaha o zachování současného stavu nástroj, jak vytřískat zadarmo trochu politických bodů.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Celkově je cyklistů (když do toho počítám každého kdo má kolo) opravdu hodně. Ale těch co by opravdu chtěli jezdit pěkné terény mimo široké lesní „dálnice“ už tak moc z celkového počtu není.

                  0 0
                  • Barak  

                    To máš samozřejmě pravdu. Ono je to vůbec zbytečné teoretizování, protože nevěřím tomu, že se něco takového v dohledné době chystá. Nebo možná nechci věřit.:-)

                    Ale pokud by na to někdy došlo, klidně by se to mohlo dotknout i cest, nad kterými by mnozí „tvrdí bikeři“ zde ohrnuli nos, ale mnoho „obyčejných“ cyklistů po nich jezdí. Např. dobře jetelné turistické.

                    0 0
              •  

                poslanci a podnikatelé nemají rádi na singlech kaluže, ten skotskej vožrala jim to nějak divně navrhnul:-)

                0 0
              • Honzajs  

                No KRABE nevím, jako biker a myslivec bych si dovolil tvrdit, že ČMMJ toho zase pro své členy tak moc nedělá. To, že pořádá družbu s Bavory nebo Kyrgyzstánem nevídím moc jako přínos…

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  ČMMJ hlavně trvale udržuje pro myslivce výlučné právo lovu a „hospodaření“ se zvěří. To samo o sobě stačí, protože (jak sám víš a vidíš) se udržují pekelné nadstavy (aby, když už se tedy výjimečně vyjede do revíru, se s jistotou slovilo), které likvidují nejen zemědělské plodiny a lesní výsadby (to je snadno prokazatelné a občas někdo něco i zaplatí), lesní a polní cesty (to je traktorům a SUV jedno), drobnou lovnou zvěř (prase je výkonný všežravec), ale také drobnou nelovnou zvěř, po které jaksi nikdo nevzdechne. [Tuším 80% našich ptáků hnízdí do výšky 1 m nad zemí – tedy hnízdilo.]

                  Ve spojení s eurobabišovskou energozemědělskou velkovýrobou je chování myslivců – protože právo lovit není ve skutečnosti vymahatelná povinnost (a není ani dost dobře proveditelné tak, jak by být mělo) – dost smrtící pro celé torzo ekosystému kulturní krajiny (a myslím tím opravdu ekosystém, ne tu ekologistickou vějičku, za který ho „odborníci“ vydávají).

                  ČMMJ trvale udržuje pozitivní mediální obraz myslivosti jako lidového spolku, bez ohledu na nesmyslné členění pronajímaných honiteb, nesmyslné plány odstřelu, nesmyslné částky za nájmy (které nájemce stimulují k přezvěření). A tento mediální obraz je k nezaplacení.

                  0 0
          • Jenda  

            např. díky Čembě připomínkoval svaz měst a obcí novelu mysliveckýho zákona (zkopírovali z 90% navržený text) která dost zásadně šla na ruku myslivcům co se týče možnosti omezit vstup do lesa. Vedle ministerstva obrany byl právě svaz měst a obcí jeden znejvýraznějších kritiků.

            Byla podepsána dohoda s Jihomoravským krajem o spolupráci a snaha je, pokud se nepletu, stejnou dohodu mít se všemi kraji, aby když někdo přijde s nějakým cykloprojektem na kraj, tak aby se na Čembu obrátili – věříme, že se tím třeba povede občas zabránit stavbě nesmyslný asfaltový infrastruktury ve jménu cyklistů, jak je to třeba teď na Brdech.

            Tý „úřednický práce“ je tam víc, jenže se tak nějak blbě prezentuje a normálního bikera to vlastně vůbec nezajímá. Takže nakonec jsou vidět jen pumptracky a trail centra, který leckomu nevoní a vidí v tom ohrožení volnýho pohybu po lese. Podle mě ale přístup budu dělat že tu nejsem a doufat že mi nikdo v lese nezakáže jezdit nefunguje. Myslivec nikdy nespí a chce les jen pro sebe ;-)

            0 0
        • Petr L2  

          Tak to by bylo na čase tu organizaci založit, protože zatim cyklisty veřejnost pokud vůbec, tak zná pouze prostřednictvím Čemby a takových obskurdit jako Automat, což neni uplně ono.

          0 0
          • Vilém  

            Zrejme jsi tu jeste nebyl, kdyz podobne argumenty pouzivali zakladatele Cemby. A jak to dopadlo?

            0 0
          • AussigBiker  

            Troufam si tvrdit, ze CEMBU nikdo z normalnich lidi vubec nezna. To spis AutoMAT, pac ty jsou sem tam v mediich. Kdybych nevybiral kolo a nenarazil na bike forum, tak bych vubec o nejaky CEMBE nemel ani tucha.

            0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Ale hovno. Tato logika se opírá čistě a jenom o to, že bikerů, kteří terénem jezdí, je málo. Jenomže bikerů přibývá a weby či spolky nejsou příčina, ale následek.

        Jediné, co může vést ke zhoršení situace, jsou zabednění lesáci, kteří odmítáním podpořit budování ofiko cest budou lidi i nadále držet na těch neofiko, čili všude tam, kde je to sjízdné. A jediný, kdo má reálně šanci do budoucna prosadit nějaké rozumné řešení, jsou právě ty spolky.

        Dosavadní situace „jezdíme kde chceme a jak chceme“ je schůdná jen do té doby, dokud bikování je jen okrajová záležitost pár nadšenců, jenomže počet bikerů roste, zrovna jako provoz v lesích. Určitě nebude schůdná možnost, že by bikeři měli do lesů vstup zakázán nebo byl jejich pohyb omezen – krátkodobě to sice může některé odradit, ale takto vzniklým ilegálem se bude jezdit dál, úplně stejně jako se pořád během cyklo vyjížděk pije alkohol – jednou za čas někdo dostane pokutu a to je všechno.

        Jakmile se něco zakáže úplně, i když to překročíš o malíček, už jsi to porušil celé, takže nemáš důvod zůstávat jenom u toho malíčku.

        Bude potřeba, aby si obě strany sedly a začaly to řešit takovým způsobem, aby potřeby obyvatelstva nezasahovaly do reálných potřeb majitelů. A tím myslím opravdu reálných potřeb – nic ve zlém ale mnozí nadávají jenom z principu a taky si tím vůbec nepomáhají. Že majitelé vyplcnou něco ve smyslu „pneumatiky kol ničí lesy“ je sice hezké, ale že to je úplná hovadina je druhá věc. Pneumatiky kol znatelným způsobem zasáhnou maximálně do terénu v gravity parku s vysokou návštěvností (stovky sjezdů denně) a i tak se nejedná o něco co by zasahovalo do prostředí, je to jenom něco, co bude ***** další jezdce.

        0 0
        • novas752  

          Ad 2: Ty bys chtěl jezdit jenom na oficiálních umělejch trailech?

          0 0
          • orm  

            Mam pocit, ze to tu chtej snad vsichni. Vsude kdyz se stoci mluva k mtb, tak to jsou same traily a parky a tak :-)). Skoro jako kdyby uz lide uplne zavrhli jezdeni volne prirodou po cestach. Doufam, ze to nezakazou.

            0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Jak tady už jednou někdo velmi chytrácky (nebyls to ty?) poznamenal, všechny traily jsou umělé.

            Když myslím ofiko cesty, tak mám na mysli něco ražení trail of life, kde tam je třeba 100km ofiko okruhů kolem kterých je hromada značených cest. Ruch se tedy soustředí téměř výhradně tam a s bikery pak není problém, zrovna tak jako není problém se střety bikerů a chodců, protože je to oficiálně označené jako cyklotrasa. A důležité taky je, aby se nestalo že účelové stezky (tj. ty které vedou někam kam se lidé často chtějí dostat) nebyly zahrnuty pod ty na které se jakože nesmí, protože pokud se tam dřív chodilo a jezdilo, tak jen těžko se tam bude prosazovat nějaký zákaz.

            0 0
        • honzarb  

          Proc tohle tema po delsi dobe zase vytahujete? Hrozi snad u nas nejake nebezpeci, zakaz nebo omezeni?

          Nereste, jezdete, budte ohleduplni, nesdilejte a je to…:)

          0 0
      • Vecis  

        Přesně tak, tohle mě vážně sere! Od té doby co je na youtube kanál TH, tak …

        0 0
        • meris  

          To jsi se fakt probral po dvou letech?

          0 0
        • gs9  

          Další takovej, co si mysli, ze na vyslapanou pesinku od lidi muze jen on… Od TH dobrej napad! Rad sem se projel po okoli na cestach o kterych sem nevedel.

          0 0
    • futurama  

      Take nevím jestli je to ještě platné, ale pokud nebude celý les oplocený → spousta peněz a také nevím jak mě kdokoliv kromě PČR bude chtít legitimovat.

      verejna pristupnost krajiny nebo vstup do lesa

      Spíš to vidím na snahu některých sdružení vytvářet si alibi, aby je např. majitelé lesů mohli platit. Např. tam kde se kací, musí ten co provádí těžbu tu část lesa označit → drahé a dělníci na to kašlou a nejde je uhlídat.

      Všechny ty zákazy co naši zákonodárci od převratu vytvářejí omezují slušné (myslím, že většina) a také bezbranné občany.

      0 0
    • ceo  

      Tento boj se nevede jen u nás. Před 4 lety jsem jel Tour of Mont Blanc s místními průvodci. Nádherné singly, ušlapané do hladka chodci. Jedna z prvních infomací od průvodce byla – u chodců vždy zpomalte a pozdravte. Buďte na ně milí, protože je snaha MTB obecně na trailech zakázat a zpřístupnit jim jen vybrané traily.

      Pak jsme viděli krásný trail na protějším kopci – s komentářem – ještě loni jsme tam jezdili, od jara máme zákaz…

      Pod dojmem tohoto vývoje ve Fr mám jisté obavy, aby růst trailových center nevyústil k odkázání MTB právě a jen do těchto center a parků. Pro mě by to byla velká škoda. Mám přírodní trail 100× radši než trail centrum nebo bike park.

      0 0
      • Sunshine 29  

        Francie je v pr… celá takže bych to nesrovnával :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          jasně – budou traily v Paříži…s heslem „nedej se chytit!“

          0 0
        • 01carbon  

          To že je něco dnes, neznamená, že to bude i zítra. A silné řeči o rozbitých ústech (nedej bože i uskutečnění) nabije jenom další a definitivní střelivo. Takže možná nežli vypisovat ohnivé příspěvky by bylo lepší použít tu kulatou věc na ramenou a neeskalovat problémy.

          0 0
          • Sunshine 29  

            Nepochopil…nikde netvrdím že něco takového budu dělat, takže kde jsou ty silně řeči a ohnivé příspěvky???

            To že ten konflikt někdy přeroste v pár facek, to asi nastane, to je celkem jasný.

            0 0
        • oddie  

          Francie apod. je jen předobraz toho, jak to velmi snadno může dopadnout i u nás, takže bych to naopak srovnával velmi pečlivě a pokud možno se z toho snažil poučit, aby tím jediným rozdílem pak nebylo jen pár let…

          0 0
      • mr.antik  

        aby trail byl zakázaný, musí někomu vadit… takže prvním základním cílem je stavět tak, aby trail a provoz co nejmíň vadil. Pokud to dáš na net ještě s reklamou, tak ztrácíš kontrolu co se tam děje. Mysim že v tomhle stavu by to mohlo tady ještě pár let vydržet

        0 0
        • Smazaný účet  

          Zakladem je to, ze pokud chces neco nekde stavet, mel bys byt majitelem pozemku, nebo alespon mit jeho prokazatelny souhlas.

          0 0
        • ceo  

          Pokud se týká trailů v okolí Brna, tak si neuvědomuji, že by trailhunter dal nějaký, který by byl stavěný, ilegal nebo něco takového. Ve svém vyjádření sám píše, že dával výhradně traily zakreslené v mapách. Nebyly tedy značené turistickou značkou, ale existence byla tak jistá, že byly oficiálně zaznačeny v mapách…

          Myslím, že sundal trenky ještě daleko před brodem. Rozdíl ve značení na mapách je ale IMHO zásadní. V podstatě jsou v mapách značené cyklotrasy a turistické trasy. Neznačené zpevněné a nezpevněné trasy. Silnice pomíjím. Trailhunter se stáhl s tím, že vlastně můžeme používat legálně jen značené trasy.

          Podle §20/1 j) lesního zákona je zakázáno „mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních“

          Je tedy zřejmé, že lesní cesta nerovná se vyznačená trasa. V §3/1 b) se pak nachází pojem „zpevněné lesní cesty“. Takže zákon rozlišuje mezi zpevněnou a nezpevněnou lesní cestou. Stejně jako mapy – přerušovaná a plná čára.

          Pokud zákon rozlišuje mezi zpevněnou a nezpevněnou lesní cestou a dovoluje jezdit po lesních cestách, po zpevněných i nezpevněných.

          Z tohoto pohledu TH neudělal nic špatného. Samozřejmě frekvence se asi zvýšila, ale jak jsem psal- jde o cesty, které už jsou v mapách… Nejsou kopané, ani upravované…

          0 0
          • novas752  

            Fakt se mi ale nechce věřit, že zveřejnění na web, který zná hrstka lidí a ještě míň na něj častěji chodí, zvedne davy ze židle a vzhůru do sedel, jedem to tam objet!

            0 0
          • TrailHunter  

            Ano, nemusel jsem reagovat okamžitým stažením, ale je to strategie „moudřejší ustoupí“. Je to z důvodu, o kterém se tady motá celá ta diskuze – raději chci být s majiteli lesů za dobře a nechci s nimi vyhrocovat války. Mohli jsme se hádat a dotáhnout to třeba až před soud (jen teda nevím, kdo by ho platil…). Ale i kdyby ho bikeři vyhráli, byla by to prohra. Na druhé straně by zbyl tuplem naštvaný lesník, který by o to razantněji zakročil.

            Vyměnil jsem si s nimi pár e-mailů. Zjevně nečekali tak vstřícnou reakci. Jsou ochotni se bavit o problému dál, zjevně jsou si taky vědomí toho, že se vzrůstajícím počtem cyklistů v lese musí tak nějak počítat.

            Já myslím, že ve finále by tady v Česku mohla vznikat síť značených trailů podobně jako turistických značek. Ostatně, takhle to po několika letech jednání nakonec domluvili v Trail of Life. Mají 130 km tras, v tom zabudované i „zážitkové“ úseky. Dohodnuto s lesníky i Klubem českých turistů. Viz: http://www.trailhunter.cz/…ail-of-life/ Podobně fungují i Kokořínské stezky: http://www.kokostezky.cz/

            0 0
            • ceo  

              Chápu. Nicméně na co jsem narážel bylo „bavit se o problému“. Jízda po lesních cestách je zcela legální. Tvoje trasy a videa z nich byly z těchto legálních cest. Pokud legální jednání začnu označovat za problém, otvírám tím prostor k omezení…

              Pokud bikeři začnou připouštět „problém“ a diskuze k omezení jízdy po lesních cestách, tak to skončí zákazem (někdy hodně v budoucnu).

              Moudřejší ustoupí se dá aplikovat jen do určité míry. Někdy už nebude kam ustupovat.

              Momentálně je bajking ve stavu, kdy se můžeme legálně pohybovat po lesních cestách (mimo chráněné oblasti). Z mého pohledu už není kam ustupovat a majitelům jasné dát najevo, že jde o Les a ne pole nebo zahradu. V lese to musí snášet a odmítat o tom debatovat.

              Medvědí službu v tomto dělají ilegální kopané a upravované traily. To se stát nemělo.

              Samozřejmě něco jiného je ustoupit z medializace. To chápu.

              0 0
              • Frostty  

                V lese to musí snášet a odmítat o tom debatovat.

                Jako majiteli lesa si mi právě vykouzlil úsměv na tváři.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Když pominu stavění ilegálů, tak jako majitele lesa mě víc se.. to, že si tu samozvaný spolek vyhlásil honitbu a já to musím tolerovat. Jestli mi přes les po cestách a pěšinách jezdí lidi na kole, není podle mě až takový problém. Úplně odlišně se na to ale dívá třeba LČR a je to podle mě daný sortou lidí, kteří tomu velí, tj zaprděný bolševici co si jezdí sem rám do lesa zastřilet, ale jen vysokou…

                  0 0
                  • mastihuba  

                    hele v tom jejich zákoně je napsaný za jakejch podmínek se zakládá honitba a je tam i jasně napsaný že musí mít podepsanou smlouvu s jednotlivými majiteli na jejichž pozemcích se honitba nachází… už nevím kterej je to paragraf, ale určitě je to tam podobně popsaný.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Můj děda, táta a momentálně já jsem žádnou smlouvu nepodepsal a nepodepíšu (Stejně jako další v okolí). Ale i bez toho to právě funguje, to je marnej boj. Za první republiky majitel lesa rozhodoval o honitbě, dneska si to bolševici (ty stejný, kterým nejvíc vadí kola v lese) pojistili zákonama. On to moc nikdo řešit nechce, což je celkem logický, stačí se podívat jaký lidi jsou členama spolků…

                      0 0
                      • RomanH  

                        To je nejaky divny. Nas vsechny mistni sdruzeni obchazi se zadosti o podpis, stejne tak i jejich „konkurence“. Pokud nepodepises, tak akorat nemas pravo uplatnovat skody.

                        0 0
                        • meris  

                          My taky nepodepsali. A les je z ní vyjmutý. Jen se to nedá rozumně ověřit online. Tedy alespoň u nás. Mapa na netu bere v potaz jenom ohraničení a ne realitu.

                          0 0
                          • RomanH  

                            Tak na to, kde strili, si davaji sakra pozor, alespon teda u nas.

                            0 0
                            • meris  

                              Měli jsme s nimi spor a tam se to pak nějak řešilo. Nějaký aktivní myslivec nám porazil tři smrky a udělal si tam posed.

                              0 0
                              • mastihuba  

                                nechcu rict ze to je na trestni oznameni, ale ty smrky byly tvoje, maji nejakou vycislitelnou hodnotu a nechas si jen srat na hlavu. naco ten les mas kdyz neznas ani lesni zakon. chapu ze muzes byt ve spolecenstvi vlastniku, ale i to ma nejakyho pokladnika a za ten tvuj les je nekdo zodpovednej co se tyce udrzby prav a povinnosti. nekdo cizi ti tam rozhodně muze sbirat akorat houby a klest do urcityho prumeru.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  přesněééé, když mu blbej myslivec přeřízne tři smrky, tak jako že se nic neděje…ale kdyby on přeříznul tři myslivce, to by byl cirkus!

                                  0 0
                                • meris  

                                  Jsem psal, ze se to s nima řešilo. Jak už je jiné téma.

                                  A nazpět lesní zákon opravdu neznám.

                                  0 0
                        • obda  

                          Pokud se nepletu, do nějaké velikosti pozemku (500 ha) souhlas majitele se zařazením do honitby mít nemusí :( A dokonce tě pak ani nemusí přijmout do společenstva, stačí, když řeknou, že teď neberou nikoho.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            jojo přesně jak píšeš..

                            0 0
                          • mastihuba  

                            nepleteš si to s minimální rozlohou honitby?

                            0 0
                            • obda  

                              Nepletu. Co se děje, pokud si nemůžeš vyhlásit vlastní honitbu (například je tvůj pozemek úzká nudle, nebo má malou výměru), a kolem je nějaký dominantní vlastník (např. vše kolem vlastní Lesy ČR)? Tvůj pozemek bude přičleněn do jejich honitby, a to ani nemusíš souhlasit :(

                              0 0
                          • mastihuba  

                            paragraf 33 to jasně definuje a myslim že většina mysliveckejch sdružení v tom má pěknej bordel včetně toho našeho :)

                            https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-449#…

                            0 0
                            • obda  

                              Máš to tam – klíčové slovo je „přičlenění“. Hodně lidem úředník na obci přičlenil jejich pozemek k nějaké honitbě bez toho, aby měl jejich souhlas (který mít nemusí). Jsou pak z toho dost nepěkné spory.

                              0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Honitbou je soubor souvislých honebních pozemků jednoho nebo více vlastníků vymezený v rozhodnutí orgánu státní správy myslivosti, v němž lze provádět právo myslivosti. Právem myslivosti je souhrn práv a povinností zvěř chránit, cílevědomě chovat, lovit, přivlastňovat si ulovenou nebo nalezenou uhynulou zvěř, její vývojová stadia a shozy paroží, jakož i užívat k tomu v nezbytné míře honebních pozemků.

                            Honitby, v nichž může být vykonáváno právo myslivosti, jsou buď honitby vlastní nebo společenstevní. Oborou je druh honitby s podmínkami pro intenzivní chov zvěře s obvodem trvale a dokonale ohrazeným nebo jinak uzpůsobeným tak, že chovaná zvěř z obory nemůže volně vybíhat. Myslivost lze provozovat jen v rámci uznané honitby.

                            O uznání vlastní honitby může požádat vlastník souvislých honebních pozemků, pokud mají minimální výměru 500 ha.

                            O uznání společenstevní honitby může požádat přípravný výbor honebního společenstva vytvořený z vlastníků honebních pozemků za účelem dosažení minimální výměry 500 ha souvislých honebních pozemků.

                            O uznání obory může požádat vlastník souvislých honebních pozemků nebo přípravný výbor honebního společenstva, jejichž minimální výměra je 50 ha a které jsou trvale a dokonale ohrazené.

                            Rozhoduje se ve správním řízení.

                            Jinak:

                            Dle ustanovení § 19 odst. 1 zákona o myslivosti je honební společenstvo právnickou osobou, jejímiž členy jsou vlastníci nebo spoluvlastníci honebních pozemků. Pokud si nejste jisti, zda jste se stal členem společenstva, nebo zda byly pouze Vaše pozemky připojeny do honebního společenstva – navrhuji obrátit se s žádostí o sdělení těchto informací přímo na honební společenstvo, které je povinno Vám tyto informace § 19 odst. 8 zákona o myslivosti.

                            Zajjímavý je také §30 bod 2) o náhradě za přičlenění pozemků do honitby (provede státní orgán nezávisle na vůli vlastníka) za účelem zachování celistvosti honitby.

                            0 0
              • Forester  

                Z mého pohledu už není kam ustupovat a majitelům jasné dát najevo, že jde o Les a ne pole nebo zahradu. V lese to musí snášet a odmítat o tom debatovat.

                Jasně, protože vlastním les, tak musím vše strpět. Práva a povinnosti jsou jasně definované v lesním zákoně, ale nic o tom, že to majitel lesa musí snášet tam tedy fakt není. Jsi si asi malinko spletl dobu!

                0 0
                • ceo  

                  § 19

                  Užívání lesů

                  (1) Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců.

                  § 20

                  Zákaz některých činností v lesích

                  (1) V lesích je zakázáno

                  a) rušit klid a ticho,

                  b) provádět terénní úpravy, narušovat půdní kryt, budovat chodníky, stavět oplocení a jiné objekty,

                  c) vyzvedávat semenáčky a sazenice stromů a keřů lesních dřevin,

                  d) těžit stromy a keře nebo je poškozovat,

                  e) sbírat semena lesních dřevin, jmelí a ochmet,

                  f) sbírat lesní plody způsobem, který poškozuje les,

                  g) jezdit a stát s motorovými vozidly,

                  h) vstupovat do míst oplocených nebo označených zákazem vstupu,

                  i) vstupovat do porostů, kde se provádí těžba, manipulace nebo doprava dříví,

                  j) mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních,

                  k) kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa,

                  l) odhazovat hořící nebo doutnající předměty,

                  m) narušovat vodní režim a hrabat stelivo,

                  n) pást dobytek, umožňovat výběh hospodářským zvířatům a průhon dobytka lesními porosty,

                  o) znečišťovat les odpady a odpadky.

                  Jo, individuálního cyklistu na lesní cestě musíš trpět. Bavíme se o cyklistice, ne o všem. Nemusíš trpět ilegály, ani organizované vyjížďky.

                  0 0
                  • Auditor  

                    Bohužel – nebo spíš pro nás naštěstí není přesná definice toho co je lesní cesta

                    0 0
                    • Barak  

                      Tobě ta definice přijde málo přesná?

                      0 0
                      • Auditor  

                        Jak jsem psal … je naštěstí nejasná – citace z té wiki:

                        Vzhledem k tomu, že pojem „lesní cesta“ se v ČSN 73 6108 používá střídavě ve dvou významech, tedy někdy tak, že zahrnuje i lesní stezky a lesní pěšiny, jindy tak, že zahrnuje jen lesní cesty 1. až 4. kategorie (tedy cesty určené primárně k lesnímu hospodářství), vzniká právní nejasnost ohledně těch ustanovení § 20 lesního zákona, podle nichž je v lese mimo lesní cesty zakázáno jezdit na kole, saních, lyžích a koních mimo lesní cesty nebo značené cesty: není jednoznačné, zda se tento zákaz vztahuje i na neznačené stezky a pěšiny. Vyhláška č. 433/2001 Sb., kterou se stanoví technické požadavky pro stavby pro plnění funkcí lesa, však lesní cestu definuje jako „účelovou komunikaci, která je součástí lesní dopravní sítě, určená k odvozu dříví, dopravě osob a materiálu pouze v zájmu vlastníka lesa a pro průjezd speciálních vozidel.“

                        0 0
                        • JSt  

                          prave proto to neni nejasne. nybrz je naprosto zrejme, ze muzes jezdit jak po lesnich cestach 1. az 4. kategorie, tak po lesnich stezkach a pesinach. ;-)

                          0 0
                          • Auditor  

                            Sak to rikam :D Ze je to dobre… a zadnej <dosad si dle libosti> nic nezmuze,

                            0 0
                        • ceo  

                          Vyhláška 433/2001 je prováděcí vyhláškou stavebního zákona a ne lesního zákona.

                          „Pro účely této vyhlášky se rozumějí ***u staveb* lesních cest**“

                          ČSN je technická norma pro výstavbu lesních cest.

                          Ani jedno se nedá použít pro výklad „lesní cesta“ v lesním zákoně

                          0 0
                        • ceo  

                          Proklínaná ČeMBA zveřejnila citaci z komentáře k zákonu

                          http://cemba.eu/…-zakon-864-d

                          0 0
                          • Auditor  

                            aha! Díky.

                            0 0
                          • krabica  

                            Jestli platí toto, tak jsem fakt v klidu. Rozjebat les ježděním na kole víc, než lesáci těžbou, to fakt nejde. :-)

                            „Lesními cestami se v této souvislosti rozumí všechny lesní cesty, tedy lesní cesty katastrované i nekatastrované, zpevněné i nezpevněné, ale i svážnice, zřetelné približovací linky apod., na kterých při jízdě na kole, na koni na lyžích nebo na saních nemůže dojít k poškození lesního porostu ani půdního povrchu, nebo alespoň ne způsobem, který by způsobil horší následek než např. přibližování dřeva.“

                            0 0
                      • honzarb  

                        ano (nastesti)

                        0 0
                  • Forester  

                    Ano, citace zákona o lesích.

                    Takže ještě jednou §19, odst. 1

                    1. Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců.

                    A co se týče pojmu lesní cesta, tak z logiky věci tam patří lesní cesty odvozní – zpevněné (dnes třída 2L1 a 2L2) a pak lesní cesty přibližovací – nezpevněné (dnes třída 3L a 4L, dříva cesta traktorová a ostatní). určitě ne lesní pěšiny. A jinak tyto cesty nejsou obecně značené, pokud tím pojmem není myšleno, že se nachází v lesnických mapách.

                    Jinak je dobré zdůraznit i výše zmíněný §20, odst. 1, písm. b)

                    Zákaz některých činností v lesích

                    (1) V lesích je zakázáno

                    1. rušit klid a ticho,

                    b) provádět terénní úpravy, narušovat půdní kryt, budovat chodníky, stavět oplocení a jiné objekty,

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      teď se dozvíš, že to je ale špatný zákon a špatný zákon se může ignorovat :-)

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      bije se mi tady „1.Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí“ a „dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců“ pokud pokyn bude at vypadnu. Co je nadrazenejsi? pokyn vypadni nebo pravo na vstup?

                      0 0
                    • Lišák  

                      Taky by mě zajímalo, když je vstup do lesa na vlastní nebezpečí, tak tady někdo psal o soukromém lese, že pokud by se bajkerovi něco stalo, může s tím mít majitel oplétačky. Jak to tedy je? Na vlastní nebezpečí, nebo na majitelovu zodpovědnost?

                      0 0
                    • ceo  

                      Celou dobu píšu, že ilegály nehájím.

                      Říkám, že lze legálně jezdit po cestách zanesených v mapách (rozhodně) a reálně existujících.

                      Pokynem nemůžeš dát zákaz vstupu do lesa. Zákaz vstupu má svůj proces upravený v §19/3.

                      Pokynem můžeš v odůvodněných případech a na dobu dočasnou zakázat užití nějaké cesty. Ale libovolně ho vydat nemůžeš.

                      Už jsem to psal dřív. Lesní cesty (mimo jiné) jsou značeny v např. turistických mapách. Plnou čárou zpevněné, přerušovaně nezpevněné.

                      To je ideální podklad k tomu, kam můžu a kam už ne. Ostatně to je účelem těch map.

                      0 0
                      • novas752  

                        „ilegál“ je ale taky reálně existující. Nezákonný je iegál stavět, ne po něm jezdit. ;)

                        0 0
    • -b-n-x-  

      Jako bych si četl diskuzi před 10–15 lety. Bych to zas tak nehrotil.

      0 0
    • Honzajs  

      Jak to mají u sousedů…, aby to nedopadlo stejně i tady..

      Onehdy jsem to řešil v hlavě, kdy jsem jel po takovém téměř neznatelném trailíku. Trail nebyl nijak upravovaný, jenom byl projetý a byl z něho uklizený ten největší bordel.

      Z mého pohledu to nebyla lesní cesta…protože primárně vznikl jako trail, ne jako cesta, kam bych řadil všechno co je :

      • v katastru nemovitostí,
      • co není v katastru, ale bylo vyjeto, nebo vyšlapáno ať už lidmi nebo zvěří ..
      0 0
      • kycis  

        U sousedu na zapad (Nemecko) je to trochu slozitejsi, kazda spolkova zeme ma na to vlastni zakony a pravidla. Treba v Bavorsku jsou (nastesti) celkem benevolentni. Jen je to pro cizince trochu slozity …

        0 0
    • Radek Broz  

      Skvělá zpráva, díky moc! Ještě poslat k ledu projekty jako Trailguide apod.

      0 0
    • MichalBr  

      Chápu i nechápu co máte proti trail guide a případně i trail hunteru

      Když to vezmu z pohledu dnešní doby, tak spousta lidí se začala věnovat sportu a ježdění na kole a hodně i v terénu lidi to prostě baví. Tyhle stránky jim pomůžou si takové cestičky projet, ale věřím tomu, že si to projedou párkrát a jedou jinam, takže to není kumulace typu front atp …

      Ať jsou stránky nebo ne stejnak si ty lidi budou jezdit cestičky lesem a hledat ideální trasy o které se pak podělí s přáteli a ty s dalšími atp, takže ve výsledku to ničemu nepomůže.

      Na opak myslím, že TG reguluje ty jednotlivce do skupinek, kde se lidi aspoň poznají …

      0 0
      • Atilla  

        Přijedou jelita, celou dobu zadní brzdu na krev – pěkná oranice. Pak se jim nezdá tenhle kamínek, tak si udělají cestu jinde. Takhle tam projedou 4 bandy lidí a z cestičky máš polňačku s 15ti odbočkama.

        Strava atd je zlo, zlo a zlo. Cizí traily máš projíždět s tím kdo je stavil a né podle toho, že si nějaké jelito zaplo GPS

        0 0
        • MichalBr  

          Když jsem já osobně jel s klukama z TG v Brně, tak z nich rozhodně nikdo nebyl začátečník a nikdo by neprojížděl trasy „na prase“ a hezky se jelo za sebou aneb žádné oraniště.

          Většinou taky dělí začátečníky a pokročilé a podle toho se určuje trasa..

          Chápu ty co si postaví někde cestičku a nebo si i vyjedou(teď nemluvím o užití třeba kluků z TG s povolením nebo ne), ale nikde není cedulka to je moje volejte a ptejte se tady bohužel a proto kdo to objeví tak si to projede a trochu logicky to řekne i podobně jezdícím kamošům. To je byl a bude podle mě úděl cest, které jsou „i tak nelegálně“ vystavěné s větším počtem lidí jezdících v terénu je potřeba se s tím bohužel. Už není doba pár nadšenců

          0 0
          • Atilla  

            Naše traily jen tak někdo nenajde, ale stačí aby je někdo hodil na stravu a zná je půl světa.

            Ty jsi jel třeba slušně, ale u nás jsou traily dost náročné a spousta(8z10) nemá koule dojet celý trail, tak vybrzdí přes mech jinou cestu dolů. Vídám to často a dost mě to se…e. pokud na to nemám, tak slezu a tlačím.

            Potkat u nás nějakou bandu TG a ještě aby mi tam někoho prováděli, tak na ně vytáhnu rýč a ženu je.

            0 0
            • orm  

              Sorry, chapu, ze necemu venujes praci a tak, ale ono je to tvoje, ze chces nekoho vyhazovat?

              0 0
              • goofy  

                Njn… Kdysi byvala slusnost se optat, kdyz nekdo sel na neci traily. Ono stejne je jinak ani moc nemohl najit. Ale ted je vsechno vsech, tak je to v pohode a nechapu Atillu, ze se rozciluje. Hulvat je to, vid?

                0 0
                • orm  

                  Nechci se tu hadat. Ja na biku moc nejezdim a traily nevyuzivam, kdyz tak jedu po turistickych znackach. TH, TG a podobne jsem nikdy nevyuzil. Chapu, ze tomu venujete hromadu casu, ale podle vseho nelegalne delate neco na cizim pozemku a pak pisete moje traily. To trha oci. Mne to prijde nekonzistentni schvalovat svoje porusovani a nadavat na jine :-).

                  0 0
                  • goofy  

                    Nejlepsi je se vyjadrovat k necemu, cemu nerozumim… ;-P

                    0 0
                    • orm  

                      Napsal jsem nejakou nepravdu? Pokud ano, tak napis jakou. Ja napsal jen svuj nazor, podle me pravdivy, na to co bylo napsano.

                      0 0
                      • goofy  

                        A ja nejakou napsal? Je to samozrejme strasna demagogir, co se ted siri vsude. Pokud bys neco kutal, tak bys vedel, ze pokud to majiteli vylozene vadi, tak ti to da dost jasne najevo. Stejne tak ze staveni trailu rovnou neznamena rozkopat cely les a ze pokud tam jezdi kontrolocane mnozstvi lidi, tak na to dost casto nikdo nemusi prijit nebo jim nevadi. Samozrejme pokud to pak nejaky dobrak nahraje na stravu nebo hodi na fejsicek, tak se vec zacne sirit i mezi dobraky, co si lesa a pobytu v nem zas tak nevazi a to pak mnohdy nese dalsi a dalsi uskali, az to pak zacne vadit i spravci/maji­teli lesa.

                        0 0
                        • orm  

                          Ja bych to nechal. Ja tebe i ostatni chapu a ja osobne proti tomu nic nemam. Ja jen narazel na ten rozpor, tak uz to nechme byt, at v tom nepalime vice casu :-).

                          Ja stravu pouzivam, ale osobne jsem se s timto jeste nesetkal, ze by nekdo jezdil podle stravy nekoho jineho v terenu, ale jak jsem psal vyse, tak jezdim neco jineho nez vy, kdyz uz jedu do lesa :-).

                          0 0
                      • Rockodendronus  

                        +1. Kdysi bývala slušnost se optat, když někdo šel na něčí traily. A to v praxi probíhalo jak? Na začátku byla adresa nebo telefonní číslo, na které jsem měl zavolat a požádat o svolení? Nebo tam vyčkávat, dokud se neobjeví někdo, kdo mi dá svolení to projet? No hate, jen mě to zajímá, protože mi to přijde srandovní.

                        Pokud se někdo vyjadřuje k něčemu, čemu nerozumí a vykládá si to špatně, tak kdysi zase bývala slušnost mu to vysvětlit a neodpálkovat ho s nosem nahoru. :-)

                        0 0
                        • IndyCZ  

                          Zajel na úřad a zeptal se prostřednictvím obecního rozhlasu.

                          0 0
                        • snílek  

                          Dřív většina návštěv na trailech probíhala na pozvání místních – malá komunita se tak nějak zhruba znala mezi sebou třeba ze závodů v DH a občas stavitelé pozvali kamarády k sobě domů na pojezd. S boomem terénní cyklistiky se to dost zkomplikovalo – ta stejná malá komunita pořád staví a čistí traily, pro sebe a pro pár kamarádů, ale jezdí tam kde kdo.

                          0 0
                        • -b-n-x-  

                          To je to krásné „Dříve“ :-)

                          Všechno bylo dříve hezčí, krásnější, lidé se chovali k sobě hezky, traily se nenicily, atd… :-)

                          0 0
                          • Atilla  

                            Drive to bylo normální u všech. Dnes je to normální jen u skupinek stavitelů. Bezne někoho pozvu a on me pak provede po svých trailech. Normální lidi mají porad dost slušnosti aby napsali na mail fb a my jim uděláme guide

                            0 0
                            • gerrard  

                              Promin, ale ty me pripades jak z jine planety. Jsi clenem nejake male komunity, kde funguji nejake pravidla a je to fajn. Ale nikdo, kdo do teto komunity nepatri o nich nevi a dodrzovat je nebude. Nebude vedet zadne jmena, zadne kontakty na FB nic. Vase zabava je provozovane ve verejne pristupnem prostoru a tak je tu riziko, ze se Vam do ni naveze a je potreba s tim pocitat. Jedine co bude fungovat je maximalni utajeni a kdyz neutajite, tak pak uz nema smysl brecet. To je proste riziko. Tak bud chlap a ber to tak jak to je. :)

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                a od toho je tagování – gangy si značí svoje teritoria a jak jim tam vleze někdo z jinýho gangu, se zlou se potáže…

                                0 0
                                • IndyCZ  

                                  A to je přesně to, co cyklistika potřebuje. :-)

                                  0 0
                                  • -b-n-x-  

                                    Tak ale je to staletimi a tisiciletimi a desetitisiciletimi a asi jeste dele provereny system. Zviratka si i v dnesni dobe oznacuji sve terotirium. Mozna by k takovemu overenemu systemu mohli terenni cykliste take prejit.

                                    0 0
                                    • Tecka  

                                      Někteří cyklisté už začali s přírodním „tagováním“ :-)

                                      0 0
                            • Barak  

                              Neber to špatně, ale přijde mi, že žijete v nějakém svém paralelním trailovém světě s nějakými nepsanými pravidly, o kterých ví jenom lidi z vašeho světa nebo lidi, kteří chodí sem na B-F.

                              Nepovažuji se za neslušného člověka, ale jak mám poznat někde v lese, když náhodou narazim na cestu, kterou evidentně někdo upravuje, kdo jí „spravuje“ a na koho se mám obrátit? Nevím jestli se ve vašem případě jedná o ten případ, kdy překopete půlku lesa nebo ne a snažím se pochopit tvůj pohled, ale jednou je to ilegál stavba na cizím pozemku, což s sebou přináší i to negativum pro vás, že se tam tím pádem může dostat k dokoliv, kdo to najde.

                              0 0
                              • alinceb  

                                Atillovy traily jsem jel a kopání je tam, dle mého, celkem málo. Spíš jsou to natrasované pěšinky v lese poměrně velké náročnosti, sem tam upravený dopad, ale žádné obrovské nakopané muldy a tak.

                                0 0
                                • mastihuba  

                                  popravdě mne by tama stezi napadlo jit pěšky, a tu skalu vetsina lidi obejde, kdo by sebou furt tahal lano a sedak :)

                                  0 0
                              • Rockodendronus  

                                Příště aby se člověk ptal srny, jestli může jít po cestě, kterou tam vyšlapala..

                                0 0
              • Radek Broz  

                Tohle je přesně ten přístup, kterej to celý posílá do kopru.

                0 0
          • scoty  

            Kolik jich tak jezdí pohromadě,

            0 0
        • alinceb  

          Si ani moc nedokážu představit jezdit třeba vaše traily podle GPS. To bych se asi někde zabil…:D

          0 0
      • Barak  

        Já myslím, že jsi uhodil hřebíček na hlavičku a pochopil, o co tady jde. „Tyhle stránky jim pomůžou takové cestičky projet“. Otázka je, jestli je to dobře. Já souhlasím s názory, že není.

        Proč navádět lidi, aby se soustřeďovali na nějakých konkrétních úsecích a ještě, jak píšeš, regulovali jednotlivce do skupinek? Vždyť to nedává žádný smysl. Copak ty si víc užiješ vyjížďku, když potkáš víc lidí? Čím víc lidí na jednom místě, tím víc bordelu, větší eroze a větší riziko, že někdo začne přemýšlet (lesáci, myslivci), jak odtud ty lidi dostat.

        Ať si každý na vyjížďce, má-li zájem, zkusí odbočit z hlavní cesty a vyzkouší, jestli sta boční cestička bude pěkný trail nebo po dvou stech metrech končí. Alespoň se to rozprostře.

        0 0
        • novas752  

          Jo jo, neni nad poctivý průzkum á-la „i na sebeztracenější pěšinu strčit nos“. :)

          0 0
      • novas752  

        No ale registrovat se abych měl „právo“ se účastnit a snad za to i platit (kdyby ty peníze šly na nějaký opravy jako nový lávky tak no problem)… Kluci si z vyjížděk dělaj byznys a spoustě lidem včetně mě se z toho dělá trochu šoufl. :)

        0 0
        • MichalBr  

          Já zatím doufám v to, že by se z toho mohl stát dobrý spolek, který by si mohl časem sám právě mohl budovat cesty případně čistit a za nějaké prašule udržovat, ale pokud by se z toho stal jen byznys beru a nedám, tak s tebou souhlasím, že bych od toho dal ruce pryč

          0 0
        • Doktor-Prase  

          Co vím, tak TG postavili částečně pumptrack na nový Bohnický, plus cvičný lavice…

          0 0
      • raw 4  

        Nejlepší je hledání nových cest a když se dozvím suskandou či mě někdo zavede na svůj trail, protože ví, že ho nerozryju a nikomu neřeknu. Nepotřebuji stravu či trail Guide..

        0 0
    • Marskatin  

      Takže konec dobrý, všechno dobré.

      0 0
      • t29  

        Takže konec otevřený, zpátky do ilegality a smazat své stopy na Stravě. Docela mě nedávno zaujala Global Heatmap – jestli se k tomu někdy dostanou myslivci, tak můžem čekat víc klacků a hřebíků po kola.

        0 0
        • Honzajs  

          jako myslivec to shledávám nezajímavé, jako biker tam taky nic moc nevidím

          0 0
    • Smazaný účet  

      Škoda byl to super web. Ale co na facebooku se stejně děje většina srazů.

      0 0
    • maajkee  

      Jsme prostě malá zemička a málokde je kus země, kus lesa, kde nikdo někam nechodí. Vždycky jsou lidi kterým bude něco vadit a budou dělat naschvály, tak to bylo a bude.

      Nejlepší traily a místa je stejně ideální předávat si jen mezi kámošema. TG jsem nikdy nesledoval a to, že končí, je mi tudíž uplně jedno :)

      0 0
    • TrailHunter  

      To se nám to tady nějak rozjelo :-) Tak tu máte nějaký info přímo od zdroje. Předně – Trail Hunter neodhaloval nelegální traily. Ve své původní podstatě byl určen primárně těm cyklistům, kteří před víkendem koukali do mapy nad plánem výletu a chtěli si ho zpestřit o nějaké zábavnější úseky. Legální, po stávajících cestách. Fandím bikování v lese a nejsem sobec. Prostě mi bylo líto těch, kteří si pořídí horský kolo a drhnou pak maximálně široké lesní cesty. Web nemá žádnou propagaci, dostali se k němu jen ti, kteří aktivně hledali „traily kolem Brna“ nebo dostali doporučení. Představa, že by zveřejňování způsobilo najednou nějaké davy nezkušených cyklistů na stezkách je směšná. Maximálně jste tam mohli potkat jednou za čas nějakou novou spřízněnou duši…

      Cyklistů v lese bude přibývat tak jako tak. Trailcentra a bikeparky rostou jak houby po dešti, celopéra se prodávají stále víc. Střet lesníků a bikerů je jen otázkou času. Někde už probíhá, jinde to teprve přijde. A po lokálních šarvátkách se to jednou začne řešit i na celorepublikové úrovni. Ostatně do stávající novely Lesního zákona už málem nějaké zvěrstvo padlo. Byly tady taky otázky nad smysluplností Čemby, tak třeba právě ona na to upozornila a lobovala za to, aby se dalo na kole v lese stále legálně jezdit. Čemba má podle mě smysl, jednotlivci proti velkým organizacím nezmůžou nic.

      Myslím, že budoucnost přírodního bikování v Česku není nijak černá. Kolem velkých měst možná časem lesníci začnou být trochu přísnější, ale za posledních dvacet let vlastně nepozoruju žádnou větší změnu – třeba takové typické klacky přes pěšiny se na Hádech objevovaly už hodně dávno. Teď jen možná o něco častěji. Hlavní je, aby se nějak zásadně nezměnila legislativa.

      Ale co hlavně – vznikají tady projekty jako Trail of Life nebo Kokostezky, kde se podařilo dohodnout s lesy a Klubem českých turistů. Bikeři se mohou ofiko prohánět na krásných přírodních stezkách. Dávám tomu pár let a věřím, že se začnou ve větší míře značit terénní cyklotrasy podobně jako turistické značky. Na Lučině už je takových 130 km vyznačených. Tohle je docela dobrá kompromisní cesta – lesníci skousnou pár stezek a hlavní tok bikerů se bude soustředit na ně. A že občas někdo sejde i někam jinam bude v podstatě jako když teď turista sejde z turistické značky. Pár jich takových je, ale nikomu v zásadě nevadí. Z

      Základem úspěchu je tolerance a domluva. Ostatně taky proto jsem se nepouštěl do sporů, byť si myslím, že jsem žádné nelegální traily nezveřejňoval. Mohl bych se s lesníky hádat, třeba to dohnat až k soudu a ten třeba vyhrát, ale ve finále bych prohrál za všechny bikery. Na druhé straně by to totiž zůstal o to víc naštvaný lesník.

      Každopádně TrailHunter.cz jede dál, jen trochu mění zaměření. Já trailcentra nějak nezavrhuju, ba naopak, tak se víc zaměřím na ně. Hlavně na ty méně známé.

      0 0
      • tonik666  

        Fandim a tleskam ti!

        0 0
      • nostro66  

        +1000

        0 0
      • JFtryall  

        Dava to smysl. Spis je s podivem, ze uz to tak nefunguje. Ono na znacenych turistickych obcas neni o co stat a kdo se chova neohleduplne, tak vetsinou pesakum dost vadi. Bylo by fajn mit v lese ofiko trail i pro kola, aspon v tech mistech, kde je ten provoz nejvetsi a koncentruje se tam hodne turistu. Myslim, ze i na udrzbu tech trailu kazdy rad prispeje nejakou stovku a nebylo by to spatne, obcas se da kopnout zatacka, ale zachovas prirozeny trail, neudelas umele trailcentrum, vlastne jen obnovis a udrzujes stary chodnik.

        0 0
      • Pedro404  

        Souhlas!

        0 0
      •  

        vyvolávat mrtvého ducha čemby mi připadá poněkud perverzní:-), dávat lesníky k soudu a všechny si proti bikerům ******, to už zkoušel kdysi Kvasnička a jak to dopadlo. Žádný vaše traily k ježdění nepotřebuju, brzy se nebude řešit nárůst kol v lese ale elektrokola který jsou a budou stále četnější v našich luzích a hájích

        0 0
        • Stingray  

          Románku, když nepotřebuješ, tak táhni a nezasírej vlákno :-)

          0 0
          •  

            že bych ti čembounku šlápl na kuří oko?:-), některým zaslepencům a zabedněncům je třeba rozšířit obzor i o jiné názory

            0 0
            •  

              Hele, na něco jsem se tě ptal, a tys nedokázal ani odpovědět. Pokud máš něco proti Čembě, tak napiš narovinu co a proč.

              (Ale řeš TEĎ a SOUČASNOU Čembu, ne její minulost a dramatický rozchod s Kvasničkou – to je minulost a život jde dál.)

              Takže – co podle tebe dělá současná bezkvasničková ČeMBA špatného nebo kontraproduktiv­ního, nebo dokonce škodlivého pro bikery???

              0 0
              • Singlespeed  

                Nevšiml jsem si, že by něco užitečného dělala. Na svých stránkách se věnuje jen bikeparkům. Zajímavý je třeba nadpis článku „Dokažte, že jsme velký kopací národ“. Tohle vytlačování bikerů na vykopané traily je, jak jsme se tady někteří shodli, velmi škodlivé.

                0 0
                • meris  

                  Například

                  ČeMBA MTB značení v praxi – Trail of Life. (https://www.facebook.com/…65432867217/?…)

                  Pomoc při sporu (https://www.facebook.com/…85813021846/?…)

                  0 0
                  • Singlespeed  

                    Trail of life = pumptrack + dobudovat cyklostezky s vysokým faktorem „zábavnosti“ = vytlačování bikerů do „rezervací“, tedy pořád to samé, v delším časovém horizontu velmi škodlivé.

                    0 0
                    •  

                      naštěstí je jich tak málo že i málo škodí

                      0 0
                    •  

                      Takže stavět pumptracky a legální traily je „vytlačování“?

                      0 0
                      • t29  

                        Ano. Existence „výběhu pro cyklisty“ povede k tomu, že cyklisté budou z jiných míst postupně nahnáni do toho výběhu.

                        0 0
                    • gerrard  

                      Zrovna trail of life aspon co vim kope minimalne a hlavne trasuje stavajici cesty a dela z nich rozumne okruhy. Za me dobre reseni podobne treba mastalim. Uz se moc tesim, je to muj rodny revir a pomuze to ozivit hezkou rekreacni oblast s koupanim co tam je. Za me velky palec hore. Co me ale zajima a netusim, jak to dopadne je singlkras v Brne v Marianskem udoli. Tam uz je ted hlava na hlave, neda se tam parkovat a o vikendu tam na kole uz vubec nejezdim a ted to tam jeste nekdo zahusti spoustou lidi na kolech na umelych trailech. Su moc zvedavy, jak to tam bude, ale cekam velke treci plochy a hromadu pesaku pi.....ch na cyklisty.

                      0 0
                      • RebelYell  

                        Na Lucinu se taky tesim: Doufam ze se to tam ozivi a vrati se davna „slava“ Luciny. Hroznovka zdravi Lipov ;)

                        0 0
                      • Singlespeed  

                        Cituji ze stránek Trailoflife.cz:

                        Navíc dobudovat nové lokality – speciálně navržené stezky pro cyklisty s vysokým faktorem zábavnosti. Tímto způsobem ekonomicky podpořit region a posílit volnočasové aktivity a vytvořit tak prostor sportovního vyžítí pro mládež a zkušené bikery.

                        Nebude tedy trvat dlouho a přijedou bagry a tatrovky s šotolinou… Časem pak třeba přijdou zákazy jízdy mimo vybudované šotrtraily a bude vymalováno.

                        0 0
                        • gerrard  

                          Celkem je sleduju a na ten tvuj cerny scenar to nevypada. :) Tak snad nebudu zklamany.

                          0 0
                        •  

                          Hmm a co čekáte jiného? Nedovedete se shodnout absolutně nikdy a v ničem, 5 bikerů má na jednu věc 6 názorů. Vizi vytvoření pevných, psaných pravidel a jejich následného dodržování se bráníte z principu, protože jste posedlí „svobodou“. Ale když se někdo, jako třeba ČeMBA, zorganizuje a pokouší se udělat „aspoň něco“ (podle vzoru Micimutr), tak mu kolektivně spíláte a házíte po něm hnůj. To se pak nedivte, že s takovým přístupem budete jiným zájmovým skupinám jen pro smích a nikdo se žádnými bikery zabývat nebude …

                          0 0
                          • JSt  

                            prave ten stav, kdy se nikdo bajkerama nezabyval byl nejlepsi. ;-)

                            0 0
                            •  

                              No jo, ale to mohlo fungovat, když bylo jen pár bikerů v republice a zbytek cyklistů se spokojil se silnicemi. Ve chvíli, kdy se z MTB stává masová záležitost (a ta prašivá elektrokola to udělají ještě masovější), nezbývá než se zorganizovat a táhnout za jeden provaz. Stotisícihlavá zájmová skupina už přece jen má nějakou váhu.

                              Ideální by bylo dokázat to, co dokázal KČT s turistickými značkami. Vybudovat podobně hustou síť cest, kam se oficiálně smí.

                              0 0
                              •  

                                a čemba vám k tomu pomůže – hlavně příspěvky za členství nezapomínat včas zaplatit:-), nemám pocit že bych byl někde výrazně omezován kam s kolem nemůžu, strašit by vám šlo, dokud jste nezačali s těma posranejma jednosměrkama, arogantním poučováním lesníků a KČT tak byl klid vy čajíčkové

                                0 0
                              • Barak  

                                A ty máš pocit, že tě, jako bikera, někdo odněkud vyhání nebo ti něco zakazuje? Ano, např. v CHKO nebo NP máš určitá omezení. Ale jinak se tady dá jezdit výborně. Nerozumím, co se ti nezdá nebo po čem voláš? Ok, až bude hrozit, že někdo chce prosadit nějaká omezení, pak bych chápal nějakou organizaci, která by prosazovala zájmy cyklistů. Ale nic takového neprojde ze dne na den, takže strašit dopředu je podle mě zbytečnost.

                                0 0
                                •  

                                  voni mají ten pocit už 10 let a jedinej co z toho někdy něco měl byl Kvašňa:-)

                                  0 0
                              • JSt  

                                krom toho, ze vzniklo par parku se pro mtb vubec nic nezmenilo, coz je dobre. lepsi to nejspis uz nikdy nebude. ;-)

                                0 0
                                • RomanH  

                                  Cece, mam pocit, ze se to trosku zmenilo. Ted to krome lidi, co chteli vypadnout za prirodou a kamarady (a meli radost, ze objevili trailik) natahlo i par honibrku a technofilu, co vyrazi jen kvuli tomu, aby se pomerili na Strave, pripadne si projeli nejaky usek, ktery si na zaklade cool videa natahli do mobilu. Ale toto neni jen u MTB, staci se rozhlednout v hospode, ja vsichni smrdlaji mobil.

                                  Drive si lidi traili navzajem ukazovali osobne, pripadne zverejnovali scany mapek. Diky smartphonum a radoby pomajicim webum (jako TG – psal, ze neni lakomy) to je najednou jednodussi a natahne to i lidi, kteri by to sami neobjevili.

                                  Doufam, ze se to mnozstvi ldi u MTB nebude zvysovat (lidi jsou pohodlni, po case odpadnou). Pokud do toho ovsem nepocitam e-biky.

                                  0 0
                                  • pepek  

                                    Nezměnilo se to trošku, ale hodně. Tady v okolí je odhadem v lese 5×-10× víc pedálistů, než dřív. Dříve všichni končili v Bilovicích, teď už lezou i do lesa.

                                    0 0
                                    • orm  

                                      Tak porad lepsi nez kdyz budou sedet doma u tv ne :-)? Jak bylo napsano vyse, uvidime co s tim udelaji mtb e-kola, z toho mam obavu zas ja.

                                      0 0
                                    • JSt  

                                      coz znamena, ze na 10km ctverecnich je misto jednoho bajkera pet az deset bajkeru. tzn. porad jsi v lese sam. ;-)

                                      0 0
                                      • pepek  

                                        km2, ani tlak a rosný bod nejsou relevantní. Podstatné je, že mě na 10km (délková míra) předjede ne jeden, ale hned deset bicyglových soudruhů.

                                        0 0
                                    • obda  

                                      Tak nějak. Před osmi lety byl Karásek ještě „JSt trail“, bylo na něm asi dvacet popadaných stromů a jel jsem ho tak akorát já dvakrát za rok, protože to mám kousek. Teď je tam rychlostní dráha, i s pár umělým zásahy. V blbej čas aby se člověk bál, že mu někdo vjede na hrb. Ale to tam nejezdím já :D

                                      0 0
                                      • siskin  

                                        Trochu to hrotíš, jezdím tam často, ale v 8 z 10 případu tam nepotkám ani nohu ani kolo..

                                        0 0
                                        • pumpy  

                                          No ja naposled pred 14 dny tam potkat sest lidi ve dvou skupinkach a vsichni jeli do kopce

                                          0 0
                                          • siskin  

                                            Tak ti tam asi byli omylem, každej normální tam jezdí z kopca. :))

                                            0 0
                                            • LM  

                                              No já tam potkal jezdce i skupinky jezdců v protisměru už několikrát – asi tam trénujou techniku nebo co :-)

                                              A taky běžce a pejskaře (všichni v protisměru), takže tam jezdím celkem opatrně…

                                              0 0
                                              • ufoncz  

                                                Za poslední dva roky jsem tama jel minimálně 67× a dohromady dvakrát jsem tam někoho potkal (jednou nějakýho pomalejšího chlapíka a jednou paní s jakýmsi pěkným vlčákem – pokaždé to bylo ve směru dolů). A vlastně ještě jednou jsem tam viděl dva kluky uplácávat ten jakoby skokánek, co je tam kousek po začátku. Tak snad je to reálnej stav věci a ne jen mimořádný štěstí.

                                                0 0
                                        • obda  

                                          Nehrotím, jenom na příkladu ukazuju, že z cestičky, kde nejezdil prakticky nikdo (a já tam mj. chodil s malejma dětma na výlety), se během pár let stala profláklá trasa, a je to tam dost poznat. A bohužel jsem byl i svědkem arogantního chování „bajkerů“ k rodince s dětma, která si jim dost rychle neuskočila ze svahu a pokazila flow :(

                                          0 0
                                    • scoty  

                                      sim tě:-) když objedu celou Holednou, tak potkám max 2–3 soudruhy a to někde na šoto či asfa…a někdy ještě méně:)

                                      Kdežto dole na cyklowegu se to může umlátit pumpičkama.

                                      Zkrátka lidi se nikdy nebudou ve významném množství vydávat tam, kde to není úplně bezbolestné.

                                      0 0
                                      • siskin  

                                        Přesně tak.

                                        0 0
                                      • Lišák  

                                        Zkrátka lidi se nikdy nebudou ve významném množství vydávat tam, kde to není úplně bezbolestné.

                                        S elekromotorem to půjde.

                                        0 0
                                        • novas752  

                                          Akorát v terénu použitelný elektrokolo je možná jedno, maximálně 2, ze sta prodanejch kol, takže aspoň v příštích několika letech to naštěstí s těma motorkama v terénu nebude tak horký.

                                          0 0
                                        • siskin  

                                          Elektromotor pomůže špatné kondici, špatné technice ale nepomůže nic. V pořádným těžkým terénu žádný davy nikdy jezdit nebudou..

                                          0 0
                                          • Lišák  

                                            Jsou i technicky jednoduchý cestičky, ale jsou v kopcích. Jsou příjemné, pokud na nich není nával.

                                            0 0
                                      • pepek  

                                        Tam nejedou pouze proto, že by jim spadla průměrka a tepy. Ale jinde se to bikerama jen hemží

                                        0 0
                                  • becis  

                                    Takze se ti nelibi, ze si lide hledaji traily na Strave a internetu a radeji by jsi byl, kdyby si je ukazovali navzajem jako za starych casu, coz je to co dela TG na vyjizdkach, ale to se ti take nelibi…

                                    0 0
                                    • RomanH  

                                      Neco jineho je, kdyz trail ukaze kamarad kamaradovi (zna ho), a nebo TG platicimu anonymnimu pacosovi.

                                      0 0
                                      •  

                                        +100…

                                        0 0
                                      • scoty  

                                        Jenže na druhou stranu traily patří všem a když po nich projedeš jednou za 14dní tak zarostou…

                                        Prostě věčné dilema.

                                        Nejlepší by bylo najít systém jak používané stezky úředně chránit, aby nedocházelo k jejich svévolnému ničení. Ale to by zase nahrávalo situacím, že by se majitelé pozemku trailů zbavovali, aby na ně nemuseli dávat pozor…

                                        Je to začarovaný kruh.

                                        0 0
                                        • babicak  

                                          Úředně chránit – to by byly zase jenom zákazy a příkazy a v konečném řešení by to vedlo k zákazu jízdy jinde, než po vyznačených (Cyklo) trasách.

                                          Nechal bych to v současném stavu, ať to není ještě horší.

                                          0 0
                                          • novas752  

                                            tak tak

                                            Navíc jak by to bylo s těma údržbama? Na každej kop do hlíny by bylo potřeba stavební povolení a posudek ekoteroristů…

                                            0 0
                                          • scoty  

                                            Pak ale lesáci zničí úplně stejně trail o kterém ví 10 lidí jako ten který jezdí 100 lidí…

                                            0 0
                                            • babicak  

                                              Pokud je lesák normální (viz hajný Václav) tak nic ničit nebude, neb žádné škody v lese nevznikají. Ty škody po těžbě jsou několikanásobně vyšší, a do půlroku je příroda zpracuje

                                              0 0
                                              • scoty  

                                                Tak proč se tu lidi bojí traily zveřejňovat?

                                                0 0
                                                • babicak  

                                                  Myslím, že jeden z důvodů, je například ten, že se toho chytne nějaký aktivní zeleně myslící člověk, který začne aktivisticky vystupovat proti jejich trajlíkům a pak musí proběhnout akcestátní správy. Opravdu si nemyslím, že by byť i větší skupina jezdců udělala nějaké větší škody. Na tratích endurozávodů na motorkách po roce, dvou nepoznáš, že se tam projížděly stovky motorek.

                                                  0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    ovšem to je tam poměrně dlouhé období, kdy tam nejezdí nikdo

                                                    například okolí Prášilského jezera na Šumavě je brutálně zničený turistama (převážně pěšíma) a je to prostě dané jen množstvím a frekvencí.

                                                    Byl jsem tam v létě 1990 (vlastně hned jak se to pásmo otevřelo) – nádherná příroda, mezi stromy mech, vše naprosto netknuté. A jeď se tam podívat teď :-(

                                                    0 0
                                                • JSt  

                                                  treba proto, ze nejsou legalni? :-)

                                                  0 0
                                              • ˘Ö˘ Krab  

                                                Do půl roku někdy zakryje nejhorší, ale něco zakrýt nejde. Mluvím třeba o rozsáhleší erozi do podloží a (čeho si nejspíš moc lidí nevšímá) o poškození báze kmenů ponechaných živých stromů (při vytahování kulatiny a poslední dobou i při skládkování). Občas si tak počítám a docházím k závěru, že středně- a dlouhodobé škody způsobené „citlivou“ těžbou evidentně přesahují cenu vytěžené dřevní hmoty na příslušné meziskládce.

                                                0 0
                                                • scoty  

                                                  A vůbec nejhorší je když do údolí najede „odborník“ s těžkou technikou = změna vodoteče, vznik bažiny, zničená stezka…

                                                  obr.: kaňon Čertoryje v Českém Ráji, pracovník na dotaz dostal prý za úkol do zimy vyrobit nějaké ty paseky.

                                                  Zmizel potok i stezka…

                                                  0 0
                                                  • Pain  

                                                    Klasicky obrazek z dnešních lesu.Vidam hodne často tady u nás.Jak poslednich par let jezdim trasy ktere byli dřív ryze lesní, ted přibyva stale vice mitin a to nemluvim o korytech plnych vody od lesní techniky.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Umělá jezírka jsou přece ku prospěchu, někde je na to dokonce povolávána voj. technika.

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Na prvni fotce to vypada, ze jsi ho nasral a jde po tobe :-).

                                                    0 0
                                                  • scoty  

                                                    Tak on byl hlavně nasranej na polesí, že mu tu práci zadali až tak pozdě na podzim…to že se tam něco ničí vůbec nechápal a odesílal nás na cyklostezky.

                                                    Ten traktor tam je věc jiná. Nechápu, že do podobných lokalit tyhle těžké mašiny můžou. Předpisy k ničemu.

                                                    Navíc to v tomhle krásným kaňonu udělali za 10let už podruhé a tím pádem je z něho strouha…

                                                    CHKO Český Ráj předvedlo jako vždy mrtvého brouka.

                                                    0 0
                                                  • Paja  

                                                    To je rybnik z „Jak dostat tatinka do polepsovny“?

                                                    0 0
                                                  • scoty  

                                                    Jasně:)

                                                    Je to Věžický rybník a zmíněný kaňon do něho v podstatě ústí. To poškozené místo je cca 500m odtud. Tam jsme všude jezdili.

                                                    0 0
                                                  • raw 4  

                                                    Takhle se bojim treba o hadi udoli a celou certoryjskou zelenou a stezky okolo..do Raje patri stahovani konem a ne traktorem…

                                                    0 0
                                                  • scoty  

                                                    Haďák za posledních 10 let už zplundrovali 2×, v dolní části vznikají bažiny…

                                                    0 0
                                                  • raw 4  

                                                    Myslíš mezi rybníčkama? Všiml jsem si že na konci už je navržena drť s cihel..

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    hele tidle chlapi se musi docela otacet aby udelali nejakej kubik a cena za vytezenej kubik sla krapet dolu bo babis… pak se jim clovek nemuze divit ze se s tim moc neserou. pracu predavaji polesnymu a kdyz by u mne zastavil nejakej curak na kole a zacal se mi do toho srat, tak jej poslu doprdele. me casto lidi mavaji pred ksichtem s mobilem a to me stoji dost usili zustat klidnej nad veci.

                                                    0 0
                                                  • scoty  

                                                    Ať se klidně otáčej, ale ne ve Skaláku kua…

                                                    Tady se jedná především o absolutní nekompetenci a selhání dohledových orgánů, které si za tím účelem platíme.

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    od toho je ale inspekce. ty muzes podat podnet na kterej vykonej organ nejak reaguje… vykladat neco chlapovi v lese je blbost, ten ma jen dalsi historku do hospody o tom jaci jsou cyklisti …

                                                    0 0
                                                  • scoty  

                                                    To jako že mi z polesí a CHKO odepíší proč nedělají svou práci?:)

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    jako oni si lidi na praci najimaji, ale pravděpodobně te poslou doprdele. nekdy ti to vysvetlim az se potkame na pive tady to psat nebudu. spis bych ti doporucil si nekdy sednout s nekym kdo v tom lese pracuje. Konakem, pilarem, borcem z nakladace, nebo z harvestoru. vsichni maji na cyklisty stejnej nazor jaky sou to bezohledny hovada. Lidi z mesta maji vetsinou nulový predstavy o tom co všecko a jak se v lese dělá, v jakejch termínech a s jakou predpotopni technikou. Zdenek B. tady kdysi zminoval novy stroje s sirokejma pneumatikama, ktery tolik nezatezuji pudu a vahu vic rozloží. o tom ze si neco takovyho koupi soukromej zivnostnik z toho co mu necha babisuv uniles nemuze byt řeč na to ma tak hrabe Kinský.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    cos napsal tak nejak plati na pohled laiku napric vsemi obory. pokud by se meli nadavaci na lesaky o ten les starat sami se svyma aktualnima znalostma, to by byla z dlouhodobeho hlediska teprv pohroma. ;-)

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    jj zkurveni ajtaci, furt je to rozesrany :)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    a co teprve ******** Microsoft?

                                                    0 0
                                                  • RomanH  

                                                    To mas tezky. Nas by meli nejvice platit za to, kdyz nas nepotrebuji a nevedi o nas. Vedeni ma naopak pocit, ze jsi nevyuzity.

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    Proto musis pravidelne neco ****** a pak to s velkou slavou spravit. Idelane mimo pracovni dobu s velkym nasazenim a ochotou. Neni nic horsiho nez dobre fungujici IT. Toho si nikdo nevazi. :)

                                                    0 0
                                                  • raw 4  

                                                    Já si myslím, že selhává dohled..prostě díry a velký prohlubne od velký techniky, by po těžbě neměly být…stejně tak ne uklízení dost velký část stromů jak jsem to teď viděl ve Žďárských vrších

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    jak by to mělo fungovat bylo vidět po Kirilovi v Německu (na Šumavě)

                                                    Jasně že tamní lesáci při tahání dřeva ty cesty taky rozrejou, s tím se nedá nic dělat…ale hned za těma strojema tam jezdila válcovačka a sypač se štěrkem a ty cesty spravovali…a když lesáci odjeli, cesty byly naprosto super

                                                    0 0
                                                  • Prasopes  

                                                    Třeba pro mě jsou ty dobře upravený cesty po těžbě to nejhorší, to ať to radši zůstane rozrytý a příroda se postará. Alespoň je to trochu hrbolatý:-) Uválcovaný šterkový cesty v lese jsou zlo, to můžu jezdit v parku. Samozřejmě nejlepší je, když lesáci v lokalitě nejsou vůbec, to je jasný.

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Tohle je v podstatě neškodné, zmizel jen potok a stezka. Až se odváží toho, co udělal u nás iniciativní dřevorubec v NPR Cikánský dolík, tedy že odvodní melioračními strouhami NPR založenou kvůli ochraně rostlin na malé ploše pěnovcového prameniště, tak bude o čem se bavit. Nestalo se to v nějaké dávné minulosti, jak by se snad mohlo zdát, ale cca před pěti lety a myslím, že vyvázl bez trestu. A to v podstatě zmizela celá jedna NPR.

                                                    0 0
                                                  • scoty  

                                                    Že by bylo v podstatě neškodné, když někdo v nejcennějších místech Č.ráje hodí potok do betonu a na cestu tuny štěrku se mi nezdá…

                                                    Cikánského dolíku je mi určitě líto, ale nikdy jsem o něm neslyšel, ovšem Věžák zná u nás skoro každý…kultovní záležitost…

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Proto jsem to tak napsal. Jsou škody a škody. Něco sice vypadá šíleně a rve to srdce, ale (trochu přehnaně) z hlediska přírody o nic moc nejde, poškozeno je ponejvíce citové a estetické vnímání člověka.

                                                    Opakem jsou zdánlivě nenápadné a mediálně bezvýznamné škody na neznámých místech, které jsou z hlediska přírody a krajiny nenapravitelné a nenahraditelné.

                                                    0 0
                                                  • scoty  

                                                    Ještě mně napadlo, že si tu lokalitu nějak špatně hlídáte, když tam ty meliorační rýhy udělali už v 90tých letech…

                                                    To je úspěšnost ochrany přírody jak v tom Č.ráji.

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Neboj, byla a je vzorně označená cedulkami se státním znakem, kupodivu i fungovala ta správná údržba s odstraňováním vysekané trávy mimo plochu, aby se zabránilo eutrofizaci a zabuřenění. A jestli si pamatuji dobře, podobně narušil vodní režim nějaký „dobrák“ i na vrcholu Vladaře.

                                                    Jen nakonec: bohužel, jak se soutěží údržby chráněných území (ale i např. zeleně kolem cest), tak to začíná dopadat jako s lesními pracemi, nikoliv pravda a láska, ale jen a pouze cena vítězí. Takže na jedné straně silnice se za drahé peníze alej sází, na druhé už vzrostlé stromy imbecil v oranžovém nenávratně poškozuje motorovou pilou.

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    Nevim jak v lese, ale zemedelci dostavaji penize na udrzbu polnich cest. A aby se dalo neco vykazat a ty penize dostat, tak to probiha tak, ze najedou s radlici za traktorem a ty cesty kazdy rok protahnou. Realne tu cestu kazdy rok vic a vic zakopavaji pod okolni teren a jeste se na tom minimalne mesic blbe jede, protoze je to nakyprene. Dotace jsou proste zlo.

                                                    0 0
                                                • scoty  

                                                  Nebo tady se to za těch 10 let ještě úplně neprobralo…

                                                  0 0
                                                • 01carbon  

                                                  Na vlastní oči jsem viděl vytahování vytěženého dřeva z lesa vrtulníkem Nevím jestli ty stromy rostly na zlaté žíle :-(

                                                  0 0
                              • AussigBiker  

                                No u nas na turistickejch v Ceskym Stredohori je celkem prazdno, v Kruskach jezdi vetsina lidi po acku, takze tursiticky taky OK, i kdyz v Krusnejch horach bejva v lete posledni leta celkem narvano :).

                                Co jsem chtel rict – neni treba budovat znacenou sit pro kola v lese, ty se krejou s turistickejma a ani neni kudy ty cesty udelat jinudy a umele delat cesty pet metru vedle turisticky nema vyznam.

                                Jak je to treba v Praze a Brne nevim, tam je o neco vic lid.

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Jenže to jde právě a jen v místech, kde není příliš tlak na rekreační využívání krajiny. Nahrává tomu řídké osídlení (Sudety), málo větších měst nad 50.000 obyvatel (skoro žádná), dojezdová vzdálenost z Prahy ve srovnání s faktorem zábavnosti (přejezdy, šlapání, námaha). A zákonitě i složení místní populace a výška jejích výdělků – od potenciálních zájemců můžeš směle odečíst všechny zemědělce, nezaměstnané a nepřizpůsobivé. K tomu v podstatě nulová turistická infrastruktura. Těch pár přijedších dav nevytvoří.

                                  Stačí se podívat na Rakovnicko a porovnat jih (atraktivní Křivoklátsko), západ (Jesenicko – sem tam někdo) a sever (Džbán býval ještě před pár lety úplně prázdný) – byť se to velmi pozvolna začíná srovnávat.

                                  0 0
                                  • AussigBiker  

                                    To souhlas… velka koncentrace lidi proste vic problemu co se tyce infrastruktury a tak… Urcite v Jiznich Cechach v lete je to jakbysmet v lese na cyklotrasach jak na Vaclavaku. Ale zakazat vjezd plosne do lesa prave nedava smysl i kvuli turismu… a ne vsude by mel smysl, stejne tak specielni znaceni tras pro kola.

                                    No proste ja jenom doufam, ze za myho zivota zustane svoboda takova jaka tu je ted… no uvidime.

                                    0 0
                            • gerrard  

                              Myslis ten stav, kdy na nich nikdo nechtel vydelat penize. ;)

                              0 0
                    • meris  

                      Asi koukám na jiný Trail of life…

                      0 0
              •  

                Kvašňa byl jedinej čemboun co měl kule a tah na branku:-)

                0 0
            • tonik666  

              Jestli chceš něco věcně komentovat, tak prosím. Na tvoje věčné poznámky na adresu Čemby není už nikdo zvědavý, ostatně už je všichni známe nazpaměť.

              0 0
              • Smazaný účet  

                to mas marny, to je jako s epiconem a houpacim konem :) proste to ber jak fakt, nejak uz to ignoruju a filtruju automaticky v hlave.

                0 0
      • honzarb  

        Ok, to dava smysl a taky si myslim, ze k nakym problemum do budoucna jednou dojde – to co tady mame je fakt skoro zazrak. Jen me pak napada, jak to budeme resit, az k nakymu takovymu sporu bikeri vs. lesaci a legislativa, dojde? Kdyz vsichni nemame radi cembu, kdo se za nas bude bit?:) To pak treba za svy vemou i vase ilegaly, ktery tady resite. (tim neglorifikuju cembu, taky si o ni myslim svy, jen me to tak napadlo)

        0 0
        • gerrard  

          Dostaneme tezce naprdel. :( Jejich lobisticka sila je uplne jinde nez nase.

          0 0
          • Auditor  

            Pak nezbude než se buď stát členem ČEMBY a doufat, že dění a její jednání se dá ovlivnit tak, aby to mělo smysl… Anebo založit alternativu ..

            Ale oboje znamená čas a peníze. A ruku na srdce – kdo je ochoten to dělat za ostatní, číst a poslouchat takový … jako je tady Roman II … nikdy se nezavděčíš a budeš za špatnýho.

            Každopádně si myslím, že snad u nás tak zle nebude, ale nějakých restrikcí se dočkáme. Už teď se dá najít, jak vadí KČT to že se jezdí po jejich turistických značkách … zaškatulkování kol v centru Prahy mezi elektrokoloběžky apod stroje… před časem byl problém, jak to tu někdo už zmínil, s tím lesním zákonem (vypadlo na chvíli ustanovení o pohybu kol) …

            A tady narazíme, protože jednotlivci nebudou mít sílu ani zájem jít do střetu.

            0 0
        •  

          Jj. :-$ Na tu svou anarchistickou povahu bikeři jednou vážně dojedou.

          0 0
      • Forester  

        Ostatně do stávající novely Lesního zákona už málem nějaké zvěrstvo padlo.

        Mohl by jsi to nějak upřesnit nebo je to jen výkřik do tmy. Já jen, že jsem četl všechny návrhy novelizace za posledních několik let a nic zásadního ve vztahu k lesním cestám, resp. zákazu pohyby cyklistů po nich jsem tam nenašel.

        0 0
    •  

      A tady mate celkem pekny clanek k pochopeni celeho problemu, viz ,,Traily se hledaji v lese, ne na internetu :-)

      0 0
      • Lišák  

        On píše o vybudovaných (patrně ne úplně ofiko) trailech.

        TH postoval „traily“, které jako traily nikdo nebudoval. Jsou to normální lesní cesty a cestičky.

        Se závěrečným „poučení“ nelze nesouhlasit ;-)

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Moc pěkná je vložená mapka. Nejvíc cyklistů je kolem velkých měst, zcela logicky. Na venkově skoro prázdno, naštěstí.

        0 0
      • RomanH  

        Paradne napsany clanek

        0 0
        • ufoncz  

          No ja nevim, jestli to neni tak trochu kazes vodu, pijes vino (d:key Stravu prinejmensim pouzival, pokud v tom nepokracuje a nejakej segment tam u Rican hadam taky udelal). Navic pasaz se skladkou dreva mi prijde absurdni.

          Heatmap je teda taky ze Stravy, tudiz jistym zpusobem zkreslena. Ale v souvislosti s tim me tak napada, ze tady u Brna je nejvic dobrych trailu tak do 10 km od cedule Brno konec, dal uz jen zridka neco. Bez koncentrace pesaku a kolistu jsou v nasich (monokulturnich, hospodarskych) lesich casto jen traktorcesty.

          Kazdopadne smazani segmentu ukazujicich traily, kterym vetsi ruch rozhodne nesvedci, se na Strave spolehlive domoct nelze (vyzkouseno). Ale kdyz vidim, jakou erozi tam udelal jeden ilegal enduro zavod, tak si nejsu ani jistej, zda to ma bejt prioritou.

          0 0
      • ceo  

        Jen brečí na úplně špatném hrobě.

        Pokud by to pochopil správně, tak by to bylo „když jsme byli malí, tak jsme si hrávali na ulici. Problém je vtom, že si to jeden z nás natočil a tím sem pozval cizí děti. Najednou bylo na naší ulici víc.“

        0 0
      • RomanKa  

        Vskutku pěkný článek. Škoda, že je plný faktických chyb.

        0 0
      • nomecz  

        mě fascinuje jak jsou najednou všichni chytří a ví co by se mělo a nemělo, jak se to dělalo před 20 lety a podobně.

        Zajímalo by mě kolik lidí Davidovi (TrailHunter) za tu dobu co web provozuje napsalo, že to není dobrý nápad protože poroto. Vzhledem k jeho věku a inteligenci předpokládám že by to nebyl problém řešit, teď je kolem toho najednou hrozné haló, ale už trošku pozdě …

        0 0
        • Smazaný účet  

          To víš stavět ilegaly je punk a anarchie ale když ti tam jezdí někdo jinej je to zločin.

          0 0
          • nomecz  

            prosimtě všechny cesty co tam byli jsou normální lesní cesty kde se jezdí/chodí už několik desítek let … o žádným ilegálu nemůže bejt řeč

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak to jsi ten článek asi nečetl

              0 0
              • ceo  

                Blbě je ten článek. Buď nepíše o TH, nebo nemůže být víc mimo.

                0 0
                • Auditor  

                  Anebo reaguje na základě B-F, páč tady taky dlouho nemohli lié pochopit, že u TH nešlo o stavěné traily, ale existující lesní cesty…

                  0 0
                • mr.antik  

                  Proč je ten článek blbě? A proč by měl psát o TH?

                  0 0
              • nomecz  

                ale četl, a narozdíl od tebe všechny ty cesty v okolí Brna znám.

                U většiny z nich bych nepoužil ani slovo trail protože jsou to normální cesty které jsou v mapách už hóóódně dlouho

                0 0
          • snílek  

            Myslím, že tohle je obvyklý nepochopení. Nikdo rozumný nemá nic proti tomu když kdekoliv kdokoliv jezdí. Ale ten co tam jezdí by tak měl činit s rozumem – zbytečně nevyjíždět nový stopy (to ničí les víc než je nutný a širokej trail je to provokující) a zbytečně tam nelákat další lidi (sdílením, Stravou, hromadnejma vyjížďkama apod.). Zamezí tak zrychlený devastaci trailu, konfliktům s lesními mužíky a protože se mu často i jeho objev líbí, tak vlastně udělá službu i sobě, protože tam bude jezdit v klidu po hezkym trailu i v budoucnu. Pominu-li zcela ego stavitelů a osekám to na tyhle dvě pravidla, tak to je přece rozumný což?

            0 0
            • Atilla  

              +100

              0 0
            • Barak  

              Povesim to pod tebe… Prijde mi trochu usmevne, jak se tu uz mnohokrat objevuje argument tykajici se Stravy. Možná to vidim naivne, ale to si fakt myslite, ze nejake davy lidi vyzobavaji data ze stravy? Ze u anonymnich nicku analyzuji jednotlive aktivity, zkoumají podrobne dle mapy, kudy dany uživatel jel a pak to zkouseji najit? Mozna ano, nevim, ale z meho pohledu je to trochu divoka predstava. Aby se to objevilo na heatmape, muselo by tam tech lidi uz jezdit mraky. Navic, najit trail podle heatmapy…

              0 0
              • madcat  

                +100

                0 0
              • snílek  

                Přišlo mi to taky úsměvný, ale mrkni na Strava stránky a dej Explore Map – je tam prostě mapa se segmentama a podle jejich názvů, lokality či tvaru je dost snadný se dopídit, že se jedná o něco zajímavýho.

                Další věc je, že kdo má Stravu, tak se snaží o nějaký časy. Zároveň jsem si na domácích trailech všimnul objížděk okolo pomalejších částí, zkracování zatáček apod. Nevim, proč by jinak někdo takhle blbě jezdil, když nehoní stopky.

                0 0
              • Tecka  

                Asi máš pravdu co se týká počtu lidí zobající data ze stravy, ale přidám osobní zkušenost s heatmapou. Vloni na jaře jsem zakufroval a nakonec jsem asi 500m táhnul kolo na zádech do hodně prudkého kopce asi 1m vysokou vrstvou maliní a jiného podrostu. Nemyslím si, že by někdo jiný v té oblasti podnikl něco podobného. A tento můj „výlet“ jsem nedávno na heatmapě stravy našel. Takže stačí jeden průjezd aby se to na heatmapě dalo najít.

                0 0
                • Barak  

                  To je zvlastni, ja nedavno hledal, jestli bude nejaka stopa v ulici, kterou jezdim temer vzdy, nez dojedu na krizovatku a ani prd. Kazdopadne, hledej nejaky trail podle heatmapy… good luck.

                  Jasne, ze se třeba podle segmentu neco najit da. Ale, kolik lidi tomu bude venovat cas? Jsem vuci tomuhle proste dost skeptickej.

                  A jeste takovy dovětek. Parkrat jsem se nechal nalakat na nejaky trail. Vzdy to ale bylo tak, ze jsem do te oblasti mel stejne namireno. A vzdy to tady na B–F proflakli mistnaci v nejake diskuzi.

                  0 0
              • Radek Broz  

                To si nemyslíme, to je fakt.

                0 0
          • ceo  

            Přestaň prosím v reakci na TrailHunter používat slovo stavět a ilegál. Připadá mi, že spousta lidí tady debatuje a přitom ten web nikdy nevidělo.

            Já jsem to sledoval a TrailHunter NIKDY neodkázal ani neukázal na ilegál, nebyl tam ani žádný stavěný trail (mimo oficiálních trailcenter). Dával videa POUZE ze segmentů tras existujících léta, nebyly to traily někým cíleně vytvořené. Dokonce bych řekl, že to byly min. z 90% segmenty z cest zakreslených v turistických mapách.

            Třeba video z modré turistické z Obřanského hradu apod.

            Přestaň prosím mluvit o něčím trailu nebo stavěném trailu. Takové tam opravdu nebyly (mimo trailcenter jako Jedovnice a Trails of life apod.).

            0 0
            • Auditor  

              Me prijde, ze tohle nechtej mistni diskutujici ani ti na d:key videt…

              0 0
      • Frostty  

        Hoši jsou mimo. Zrušme ty internety.

        0 0
        •  

          Pro zajímavost: Dejte si do Googlu vyhledat slovo SURIZMRD … ;-)

          0 0
      • RomanKa  

        V tom článku je spousta nesmyslů, viz ta pasáž o zodpovědnosti majitele lesa za případné zranění nějakého vola nebo absurdní část o skládkách dřeva.

        0 0
      • misko  

        uplna kok. Problem nie je ten su traili na nete. Tak ci tak by sa mohli ludia zacat pytat napr viac v bikeshope a aj tak by tam zacalo chodit viac ludi. Tento problem nastane v kazdom meste, duplom ked kazdy kusok zeme zacina niekomu patrit. Imho o par rokov to vidim tak ze sa bajkery poskladaju na kus lesa ktory si oplotia a spravia trail, pripadne budu les zdielat s dalsimi ludmi co ho chcu vyuzivat, platit zan. Tak ako dnes platime za zahradky v mestach alebo v Nepale za permit.

        Dalej pises o jazdeni v lese ako keby to bolo nieco zakazane co som ja teda osobne nikdy nepocital a pride mi to prehnane ale dobre.

        Naozaj kazdy trail potrebuje udrzbu? Jedina vec co ma napada je padnuty strom, nic viac

        0 0
        • novas752  

          To záleží na frekventovanosti, stylu ježdění a odolnosti toho terénu vůči poškození. Když se na jakymkoliv přírodnim trailu bude prohánět stádo idiotů, co berou smykem každou zatáčku, brzo tam začnou vznikat vybržděné rolety, obnažené kořeny apod.

          A jestli takový stav vyžaduje údržbu? 100 lidí 100 názorů, podle mě celkem jo.

          Naopak některé málo využívané traily mimo vrostlý les poměrně rychle zarůstají, což je taky stav na trošku práce s nůžkama a pilkou.

          0 0
          • JakeF  

            Holt si na ten trail pak lidi budou muset vzít něco jinýho než silničku…

            0 0
    • Martin  

      500

      0 0
    • nomecz  

      https://www.zive.cz/…default.aspx

      priznejte se, kdo z vas ho z toho kola shodil …

      0 0
      • motacek  

        No, jel jsem přímo za ním, ale shodil se sám, jel na hranici adheze pneumatiky. To tak ale bývá u většiny pádů:-D

        0 0
      • Josech  

        To uz je nejakej cas, amerika objevena gratuluju!

        0 0
      • RomanKa  

        A kdo to jako je nebo o co jde? Ňepanimáju.

        0 0
    • ffanny  

      Ahoj všichni brněnští bajkeři. Prosím podpořte svým hlasem veřejný projekt dostavby pupmtrackových zatáček na „pupmtracku“ v Brně Obřanech u cyklostezky do Bílovic. Hlasování je pouze do konce tohoto měsíce a máme zase možnost, že nám město něco vybuduje,ale musíme hlasovat! Rozešlete i svým kamarádům, čím víc tím líp.

      0 5

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.