• Jenda

    Bohuzel krome tuneni kola  musim resit i tuneni zahrady a na to potrebuju sekacku – zahradu  800m2 kosou sekat nehodlam:-) penez neni nazbyt, takze hledam vhonou sekacku – pozadavky – pojezd, vykon alespon 4.5hp, mulcovani, cena max 10kkc. Verim ze me milovane bike-forum nezklame, muj dosavadni tip je toto . Prosim hodnotte kritizujte hlasujte, ja fakt nevim:-(

    0 0
    • mr.antik  

      No tak já to sem teda dám :-)

       

      http://www.bike-forum.cz/…l-12617.html

      0 0
      • Jenda  

        ta je super na tu jsem taky koukal ale nema mulcovani a vykon ma maximalne jednoho vola:-)

        0 0
    • stanin  

      Pokud hodláš sekat i vyšší trávu, doporučuju z vlastní zkušenosti větší maximální výšku sekání (10 cm) a menší záběr (nebo vyšší výkon). Pokud máš členitější pozemek – stromy, překážky – poohlédnul bych se možná po něčem se zatáčecíma kolečkama. Jinak tohle podle parametrů vypadá na solidní stroj.

      0 0
      • dieegoo  

        Pokud vezme jeste mensi zaber nez 53cm, tak u sekani stravi vecnost. Pokud je trava prerostla, resili jsme to tak, ze prvni kolo se jelo s vyssim vyskou seceni a naporduhy hodne nakratko, pak sekacka zvlada bez problemu. A nebo kdyz si chces maknout, tak rovnou na kratko, ale tlacit – cili bez pojezdu.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Ovce, sice jsou někdy vybíravý a zahradu ti vytuněj trošku jinak než by sis asi představoval, ale ty klobásky!

      0 0
    • dieegoo  

      Dulezity je uvedomit si, jakou zahradu vlastne mas, jaky je tam travnik a co sekackou chces docilit.

      Pokud mas naprosto rovny teren, travu budes sekat kazdy tyden, maximalne ob tyden, a chces docilit kratkeho strniste ala golfove hriste – staci to, co jsi vybral. Ovsem ty „dratovy“ packy pojezdu a chodu motoru nevypadaj zrovna pohodlne. A pozor na mulcovani, nase sekacka tuhle funkci nemela, ja se porad vztekal, ze ten 50litrovy kos je permanetne plny. Pak se poridil traktor s mulcovacem a neprijde mi to pouzitelny pro zahrady s anglickym travnikem, nechava to trosku drt a nevypada to pak pekne, jako kdyz se trava sbira do kose.

      Pokud mas ale zahradu hrbolatejsi, sem tam krtinec, travu vseho druhu, semtam husti, semtam ridsi, vis, ze se ti bude chtit sekat maximalne jednou za mesic – mrknul bych se jinde. Na druhou stranu tady bych recycler doporucil, ve vyssi trave se drt ztrati, nemusis resit, kam s hromadou kosu plnych posekane travy atd. Pro predstavu 19HP traktor (jo, vykon je 4× vetsi, ale taky celkova hmotnost 300kg) se zapnutym recyclerem v klidu poseka 40cm vysokou travu tak, ze rozsmelcuje vsechno na jemnou drt, ktera se v te vyssi trave – cca 5cm dokonale ztrati.

      0 0
      • Thidney  

        nepohodli "dratovych " pacek pojezdu jsem vyresil omotavkou co jsem dostal k vanocum. Jelikoz nemam silnicku tak alespon k necemu byla dobra :)

        0 0
        • dieegoo  

          Tady u te Partnerky nemyslim jen tvar, ale zejmena umisteni. Ta predni, ktera drzi motor v chodu, je dle obrazku hodne vzdalena od riditek. Sem tam se stane, ze mi prave ta predni packa „utekla“ z ruky, ale dalo se na ni snadno dosahnout z bez pousteni „riditek“. Tady nez prehmatnes, tak ti motor chcipne :)

          0 0
      • Jenda  

        zahrada je pozemek v byvale zahradkarske kolonii ktery uz neni cas a chut obdelavat, nicmene povazuju za slusnost to udrzovat ve stavu posekanem a nesiricim plevel po okolnich zahradach – tedy zadnej green, trava kolem 5 cm, hrboly caste, frekvence sekani vzdy kdyz je potreba resp nez to preroste netolik ze to nepujde:-) S tim kosem – to je prave to proc chci mulcovac – vynaseni kose prodluzuje sekani tak o jednu tretinu, navci napr. u hondy co maj nasi ten sber travy neni zadnej zazrak.

        0 0
        • dieegoo  

          Je potreba si uvedomit, ze nuz rotuje dejme tomu tech 3–5cm nad povrchem, pokud je tedy zahrada skutecne hodne hrbolata, semtam dira, jinde zas krtinec, tak nuz, ktery se kazdou chvili zatne do drnu travy nebo projede krtincem, brzo ztupis a bude potreba ho castejc brousit a vyvazovat.

          Jinak na to mulcovani je potreba vyssi vykon, nez na obycejny sber do kose. Z toho plyne, ze travu nesmis nechat moc prerust, jinak se ti pak bude sekacka budto dusit a nebo nechavat velky chucvalce travy na travniku.

          0 0
        • Crempa  

          na to bych koupil krovinorez (mot. kosu), z jara az to poradne zaroste tak to vezmes poprve a pak nekdy koncem cervence maximalne podruhe a mas pokoj. Sice to na 800m2 chvilku da ale s tim zaberem bych se nedivil kdyby to bylo stejne rychle jak s mrchou na koleckach… a aspon si u toho i trosku zacvicis.. :)

          0 0
        • ememem  

          no neviem ale to by som skor videl na krovinorez + sekacia hlava tak na minim. na 2.5 vlasec. aj ked plocha je dost velka ale poki­al nemas moc roz­nych „zahybov“ t­.j. kde to mu­sis obsekat do­kola tak to zo slusnou masinou ide docela rychlo. najviac zdrziava prave to obsekavanie cohosi, (stromy, kriky, stlpky atd. ) henta kosac­ka je dobra tak na v­elice pestova­ny rovny trav­nik bez kamenov.

          0 0
          • ememem  

            ja mam konkretne "tuto ":http://www.stihl.sk/…es/fs120.jpg

            je to z kategorie „poloprofi“ a k to­mu este hlavu au­tocut na 2.5 vla­sec zo zaberom tu­simze 45 cm. pokial je rovne plocha ze nie su ti­e rozne obseka­vacky tak za nou­ nestihas, to ide rychlo. ale trak­ktor to nie je to je j­asne.

            0 0
            • ememem  

              kua vzdy to omylom odpalim, neviem preco enter zavrie cely dialog…

              ma tak napadlo na­co ti je to m­ulcovanie? po­kial jak pises to neches mat super pekne tak ti moze byt jedno ci je rozsekane na jemno alebo na hru­bo, ked to tam ne­chas lezat tak sa t­o za tyzden  aj tak rozlozi a aspon to trocha menej rychlo narastie znova.

              0 0
        • dieegoo  

          Na krovinorez bych se teda vybodnul, sice maj hosi pravdu, ze posekani s tim bude asi rychlejsi, neni potreba sekat tak casto, ale… asi nechces mit na zahrade 3/4 metru vysokou travu, po posekani je potreba vsechno pohrabat pripadne ususit a kam pak s hromadou?

          0 0
        • Andrzej  

          no, tak na tohle je podle mne blbost tahle rotacni sekacka na kvalitni travu, ma to moc male kolecka a na vysokou travu to je na nic.

          to chce neco bez uzavreneho sekaciho prostoru.

          (a jako vesnican jsem tvrdy odpurce krovinorezu, ten kraval je odporny, neni nad kvalitni dobre naklepanou kosu…)

          http://www.vari.cz/…e-travy.html

          0 0
          • Jenda  

            no asi abych to upresnil – jsem schopne to sekat cca 1× za 10 dni takze nejak extremne prerostla trava tam snad nebude. Mulcovani chci z duvodu abych se nemusel behem sekani jeste starat co s poseknaou travou. Dulezity je financni limit tech 10 kkc. Tedy bubnovy sekacky nepripadaji v uvahu, navic na pozemek 800 m2 je to jak s tankem na vrabce, krovinak aby byl kvalitni je v podstate uz taky mimo limit ale hlavne je to zase o tom ze se musi posekat a pak hrabat. Ono me nevadi venovat tomu 1× tydne cca tu hodinu spis by me vadilo venovat tomu 3× do roka pul dne:-)

            0 0
            • Andrzej  

              no, tak jestli  1 x za 10 dni to neni tak spatne, to trava nemusi byt moc vysoka, ale problem budou ty hrboly, skoro vsechny takove sekacky maji male a mizerne kolecka, i kdyz u spousty pisou ze maji kulickove loziska, tak porad je problem velikost kolecek a jejich pevnost (lozisko se sice toci, ale rupne plastove ulozeni okolo…)

              a mulcovani bude fungovat u ne moc vysoke travy, jinak to klidne staci sundat kos a vetsi hromadky posekane travy rozmest metlou a nechat shnit. a na pojezd se vykasli, pokud to je na rovine. akorat to zvysi cenu, hmotnost a slozitost a potrebu vykonu.

              0 0
        • stanin  

          Tak na to bych zdůraznil co jsem už psal – lepší by byla s větší maximální výškou sečení. Těch 7,5 cm u té co jsi uváděl je málo, čím vyšší střih tím vyšší trávu to zvládne. Mám podobně udržovanou zahradu, sekačku 5 HP, 53 cm záběr, maximální výška tuším 10,5 cm a trávu přes nějakých 30 cm už to stejně bere stěží. Prakticky se to nedá sbírat – člověk by víc vysypával koš než sekal a dost se to ucpává, takže mulčování je jediná možnost. U mulčování takhle vysoké trávy se nedá moc použít dvojí sečení (nejdřív na vysoko a pak na nižší) – v trávě je tolik mulče že potom při sekání na nízko už s tím má sekačka problémy. Křoviňákem se to dá, pokud ti nezáleží na vzhledu, jde i nechat trávu na místě. Strašně se v tom ale pak množí slimáci, sousedi tě budou mít moc rádi :-) – to ale platí i pro mulčování. S křoviňákem je to pěkná dřina, taky jsem si to užil, i když těch 800 m2 by ještě šlo… já mám tak 2,5 tis. m2 :-).

          0 0
      • Lister  

        jen jedna zkušenost s mulčováním. Máme sekačku, která tuto fíčuru má a po zkušenostech musím říct, že příště již nidky více. nemáme žádný ořezávátko, ale najakou husqarnu za cca 20 tisíc, přesto motor na mulčování nestačí, drť je velmi dlouhá a na trávník se sype v chuchvalcích. Navíc ta sekačka drtí trávu i v případě, že je pak sbíraná do koše. Ono to nevypadá jako problém, ale ve skutečnosti to problém je, protože pokud se koč naplní více než z cca 1/3–1/2 tak ta jemná drť asi už nemá „sílu“ aby obsah koše posunula dále a začně vypadávat na trávník. Je to otravné, musím měnit koše dost často i když je poloprázdný – dá se na to zvyknout a odhadnout kdy je potřeba koš vyměnit, protože se v tom okamžiku mění zvuk, ale je to opruz.

        0 0
    • stan.zak  

      Vloni na jaře jsme pořídili loňský model této

      http://www.abczahrady.cz/eshop/index.php?…

      až na barvy je to nemlich ta samá. Plocha je mírně svažitá poměrně hrbolatá normální zahrada s různými povrchy lehce nad 1.000m2 . Zatím naprostá spokojenost, s výkonem, hlučností, spotřebou, nastavením výšky sečení i výšky rukojeti, ovládáním. Obecně platí, že by to chtělo větší koš na trávu, protože každý je nakonec vždy plný,… a volant :- )

      0 0
      • stan.zak  

        … prima kolo, pane, moje zadní stavba zdraví tvoji zadní stavbu!

        0 0
    • Lance  

      vykaslal bych se na pojezd!

      0 0
    • jecnak  

      Pojezd urcite, mulcovani je zbytecny, nez vykon je dulezitejsi objem motoru – tocivy moment.

      0 0
      • Jenda  

        mulcovani je v podstate zakladni podminka – hodlam sekanim travit minimum casu a zkusenost je takova ze sber do kose to o cca 50% prodluzuje. Kdyby sekacka byla jen pro me tak bych se na pojezd asi vykaslal ale predpoklad je ze s ni budou sekat i osoby drivejsiho data narozeni a tedy tlacit 35 kilovou sekacku – to se mi otroci na plantazi budou bourit:-)

        0 0
        • jecnak  

          Nevim jestli jsi nekdy sekal se sekackou bez pojezdu, ale pokud mas zahradu trosku do svahu a treba i nejaky stromky, tak to je peklo i pro me. Jestli chces mulc, tak potrebujes i vetsi vykon – tzn objem motoru nad 100ccm.

          0 0
          • dieegoo  

            Presne tak, bez pojezdu se s tim nadres jak mezek. Sice se to nezda, 35 kilo na koleckach, ale pripocti hmotnost plnyho kose, razem ses na 50 kg a uz to tak slavne nejede.

            0 0
    • Howgh  

      děte do ríci – milovník přírody

      0 0
    • max78  

      Mimo rady, ktere jsi dostal vyse, bych Ti doporucil zkontrolovat, jaky ma Tebou vybrana sekacka servis. Mam doma sekacku Floraself, ktera ma 60cm zaber, 5hp motor BaS, pojezd, ale s vyjimkou zakladnich nahradnich dilu jako jsou tesneni, filtry apod. a ± univerzalnich dilu jako je napr nuz na ni nic nesezenu. Kupovali jsme ji pred peti lety, vyrobce to pry zabalil asi po roce od nakupu. Takze uz par let cekam, kdy ji „nabouram“ a odvezu ji rovnou do srotu.

      Pokud jde o mulcovani pak, jak pise dieegoo vyse, budes muset sekat casteji, coz asi neni to, co hledas. A pokud to budes nechavet prerust vic, pak se zda byt nejvhodnejsi kosa, jak pise ememem.

      0 0
      • ememem  

        to max78 & diegoo – ja som vychadzal z povodneho zadania – zahrada je pozemek v byvale zahradkarske kolonii ktery uz neni cas a chut obdelavat, nicmene povazuju za slusnost to udrzovat ve stavu posekanem a nesiricim plevel po okolnich zahradach – tedy zadnej green, hrboly caste, frekvence sekani vzdy kdyz je potreba resp nez to preroste netolik ze to nepujde. 

        toto podla mna ne­ni na kosacku a­le „motorovu ko­su“ jak vysite­. a s tym hrba­nim a vyhadzo­vanim resp. mulcovanim. na to sa treba vykaslat proste pokosis a nechas to tak obzvlast ak plati vyssie uvedene zadanie. nic bych nehrabal, je to zbytocna robota. okrem to­ho podla neja­kej uchylnej ze­lenej eu smer­nice je zakaza­ne pokosenu tra­vu hrabat!!!mat­ke prirode treba vrati co nam dala…

        btw - s tym servisom mas u­plnu pravdu, pre­to som kupil stih­l.

        0 0
        • max78  

          Souhlasim. Podle toho, co pise Jenda, je motorova kosa nejvhodnejsi. Stihl bude pravdepodobne moje pristi volba, pokud nekoupim rovnou traktor.

          Btw. nemate nekdo tip na mechanicky (ne motorovy) orezavac okraju/hran travniku?

          0 0
        • dieegoo  

          No pokud by mu nevadilo nechat vysokou travu lezet, tak pak krovinorez bude jasna volba. Urcite bych bral ale nejakou vyssi radu s motorem, ktery utahne bud kotouc nebo hodne silny vlasec, neni nic otravnejsiho, nez muset porad odmotavat strunu. 800m uz je clekem velka plocha na takovy typ sekacky, aby te neboleli ruce, urcite mrkni po modelu s ramennimi popruhy, neuveritelne to eliminuje namahu a vibrace do rukou.  Bubnova sekacka je na tak malou plochu nesmysl.

          0 0
    • Jenda  

      Dekuji za cenne rady a pripominky. uz jsem si ujasnil ze typ sekacky jaky chci mi na dany ucel bude vyhovovat. Otazka tedy ted zni – nejake zkusenosti s kvalitou sekacek Partnet ci jinych vyrobku od teto firmy? Pisou ze jsou soucasti Husquarna group ale jestli je to zaruka kvality si fakt netroufam tvrdit.

      0 0
      • dieegoo  

        Partner nevim, Husqarnu vsichni vychvaluji, ale ceny jsou silene. Mame uz snad 8 let sekacku CastleGarden s motorem B&S z Mountfieldu a krom filtru vzduchu se nemenilo nikdy nic. Navic 7 roku bezplatna zaruka taky neni k zahozeni, sice je to obchod pro nekoho „pod uroven“, ale podival bych se i tam.

        0 0
        • Jenda  

          jo moutfield mam v planu uz jenom proto ze to mam temer za barakem. Ale pokud se rozhodnu tam tak pockam na kolo stesti abych ji mel zadarmo a k tomu jeste auto:-)))))

          0 0
          • dieegoo  

            My odtamtud brali traktor, auto jsme sice nevyhrali, ale vytocil jsem 50% slevu, coz z 95k nebylo spatny :)

            0 0
            • max78  

              Na jak velky pozemek ten traktor pouzivas?

              0 0
              • dieegoo  

                Odhadem rozlouhou tak 1,5 – 2 fotbalovy hriste. To se sice da zvladnout i s bubnovou sekackou, jenze – s ni posekat byla prace na cely den, nasledne travu pohrabat – dalsi cely den a bud odvist sousedovi na krmeni nebo nekam na hromadu a co pak s tim? Ses po tom sedrenej jak kun, zabijes tim cely vikend.

                S traktorem zapnu recycler a za 3 hodiny mam komplet hotovo bez starosti, co s travou.

                0 0
                • max78  

                  Rozumim. Musim sekat cca 1800m2 a premyslel jsem o mensim zahradnim trakturku, ale, jak o tom tak premyslim, tak mam pocit, ze to bude zbytecne, a zustanu radeji u sekacky.

                  Stejne mam nejvetsi problem s likvidovanim odpadu, tj. posekane travy. Kompostovani samotne travy neni zadny hit, odvoz bioodpadu u nas cvrka jednou za dva tydny a souseda s kralikama nemam. Snad uz jen ty ovce zabijou dve mouchy jednou ranou :)

                  0 0
                  • dieegoo  

                    Pokud mas problem co s travou, tak pak je dobry ten mulcovac. Nevim, co u tebe je „maly traktor“, ale na nekolika mistech nezavisle na sobe nam poradili, ze aby traktor zvladl mulcovani vyssi travy na uzitkovych zahradach, je potreba alespon 15HP a radsi vic,  jinak ten motor hodne trpi, dusi se a na zivotnosti mu to zrovna neprida. Taky je dobry koukat po konstrukci ramu a hlavne ulozeni sekaci soustavy – vyborna vec jsou vyrovnavaci kolecka, ktera ti nadzvihnou sekacku pri najezdu na nejakou muldu a automaticky tim zvysi vysku seceni – nenicis pak nuz sekanim do drnu a podobnych prekvapeni v trave.

                    0 0
                    • max78  

                      Snazim se minimalne na 1/2 toho pozemku o okrasny travnik, na kterem bych to mulcovani radeji vynechal.

                      Malym traktorem myslim neco mensiho zejmena rozmery. Zahradu mam pomerne clenitou, tak musim myslet i na to, kudy projedu a kudy ne.

                      0 0
                      • dieegoo  

                        Na druhou stranu zas – mensi rozmery – mensi slabsi motor – mensi zaber seceni. Aby pak vysledek nebyl takovej, ze si za vcelku velky penize v podstate poridis rotacni sekacku, na ktery se bude dat sedet a rychlost prace bude ve finale stejna.

                        0 0
                        • max78  

                          Idealni reseni, i kdyz kapku nakladnejsi, bude nejspis ten rider, jak pise tomfree. Jdu to nastudovat.

                          0 0
                          • dieegoo  

                            Tady je zakladni model od Husqvarny, cena „lidova“ :) Modely s hydrostatickou prevodovkou (automatem) jsou jeste o notny kus drazsi, ovsem komfort obsluhy nesrovnatelny.

                            Doporucuju mrknout na video, na ktere je odkaz v dolni strance, nas pri vyberu dost zvyklalo.

                            0 0
                            • max78  

                              hmm…podle toho videa jsou ridery docela mazarna. ze bych si tu udrzbu zahrady vazne zprijemnil? :)

                              0 0
                              • dieegoo  

                                Mazarna to je, ale jak pise tomfree, mazec je i cena. Nam nakonec stacil traktor za polovicni sumu nez je 200k, pod malyma stromkama, kam se s traktorem nevejdu, vezmu zbytek travy strunovou sekackou, prace maximalne na 20 minut a je taky hotovo.

                                0 0
                                • max78  

                                  to je taky varianta. dalsi varianta, ktera me napada je zahradnik. 100 resp 200k mi na nejaky cas bezstarostneho uzivani zahrady vystaci :)

                                  0 0
                                  • dieegoo  

                                    Kdybys nebyl tak zdaleka, tak bych ti to za tech 200k sem tam prijel posekat :)

                                    0 0
                          • tomfree  

                            Cena mého rideru byla cca 200t s příslušenstvím.

                            0 0
      • jecnak  

        Mame ted tohle. Je tam 150ccm motor a je to s ni oproti predchozi odhadem 70ccm podstatne prijemnejsi prace.  Je ovsem pravda u stare sekacky (neco jako toto), ze ke konci zivotnosti ten motor byl jak invalida. Zas ale po 10 letech sluzby na to mel narok. Za celou dobu jsem akorat menil 3× svicku, cistil valec a ventily od karbonu a tim padem menil i tesneni pod hlavou. No a sasi jsem nekolikrat svaroval, pojezd posledni rok taky uz nefungoval, protoze odesla spojka a cena byla cca 3k. Na sekacce se nekolikrat menil i hnaci remen k pohonu a nuz. Celkove dostupnost nahradnich dilu v Mountfieldu velmi dobra.

        0 0
    • tomfree  

      Sekám plochu cca 1500m2 a v součesnosti používám rider husqarna,sekaček jsem mněl předtím hodně,i sousedům je občas ladím,takže pro výběr bych zvolil motor honda,proti BaS menší spotřeba,klidnější chod,menší hluk,lepší regulace zatížení,pojezd je dobrá věc,zvlástě pokud je měnitelná jeho rychlost,ne však řazením rychlostí,ale variátorem nebo systémem ADS u Toro sekaček,šasi je lepší tlakově odlité z hliníku,ocelové mi vždy po 2 sezonách začalo praskat,tolik k výběru sekačky.

      0 0
      • dieegoo  

        O rideru jsme taky premysleli z duvodu mnohem lepsi manevrovatelnosti kolem stromu, rohu, keru. Ale rider bohuzel bez draheho prislusenstvi neumi sbirat travu, tak vypadl ze hry.

        0 0
        • tomfree  

          To je sice fakt,ale zato trávu sbírá i mokrou a také mokré listí narozdíl od traktoru a navíc já mám poměrně členitý terén takže bez pohonu všech kol si ani neškrknu:-)

          0 0
          • dieegoo  

            Tohle posoudit neumim, nikdy jsem s tim nejel :) Ale nepredpokladam, ze by rider pobral vysokou mokrou travu, takze … stejne by se muselo pockat, az uschne a teprv pak sekat. Ale jinak jsou to super vecicky, jen ceny zacinajici nekde na 90k + sberaci zarizeni a obcas dokonce + sekaci ustroji, to uz bylo trochu moc.

            0 0
            • tomfree  

              Nevím co myslíš vysokou trávou,ale 20cm porost v pohodě.

              0 0
              • dieegoo  

                Zhruba dvojnasobnou vysku. Trava u domu se sece kazdy tyden, max ob tyden, tam je to v klidu. Ale uzitkova zahrada tak jednou za mesic, nekdy i dyl. Tam by mohl byt uz problem, kdyby byla trava mokra.

                0 0
                • tomfree  

                  Jo tak na půlmetrovou trávu bych si netrouf ani za sucha, na to mám bubnovku,ale tu už moc nepoužívám,je pro mně rychlejší a méně pracnější to jednou za týden poséct celé.

                  0 0
      • Thidney  

        za motor od hondy se taky přimlouvám jen doplním, že číslo v názvu (honda gcv 160) značí objem motoru.

        0 0
        • Jenda  

          coz o to ja bych motor od hondy taky bral (mam o nich i auto:-) jenze je jaksi nekompatibilni s pozadavkem pojezd a cena do 10kkc:-(

          0 0
          • Thidney  

            hecht od werca

               
            0 0
            • Jenda  

              dobrej tip, nicmene si rikam jestli skoro neni lepsi vzit pak tu samou ale s B&S motorem kterej ma misto 4.5hp 6hp. Po diskusi s dalsimi uz nejsem tak pevne presvedcen o nutnosti toho mulcovani takze toto me fakt zaujalo.

              0 0
              • dieegoo  

                Hlavne tahle ma nejaky maly zaber seceni a maly kos. Otazkou pak je, jestli vyhody motoru Honda vyvazi tyto nevyhody.

                0 0
                • Jenda  

                  no ja si na druhou stranu rikam jestli z hlediska zivotnosti neni preci jenom 53 cm zaber na 5hp motor moc? Ale je fakt ze zaber je o skoro 15% mensi. Jenze zase se slabym motorem a velkym zaberem stejne musim potom sekat tak 2/3 pri vyssi trave 1/2 zaberu. Ach jo zlaty vybery vidlice a pod:-)

                  0 0
                  • Thidney  

                    Mám 53 záběr, 5,5 koní od hondy /taky mám hondu auto – accord, 14 let starej 400000 nalítáno/ a mydlím tím 1700m sad kterej 20 let nikdo neudržoval. Seču cca 5× ročne, neřeším krtiny, nálety, šutry akorát ostružiník mě občas točí :) občas nechám vyvážit a nabrousit nůž. Jasně anglickej trávník není můj cíl, stejně je to na skále natočený na sever. Seču tehdy, když už se dětem ve vysoký trávě blbě chodí. Širší záběr by mi byl k ničemu – stejně jedu přesah tak aby to motor utáhl. Trávu kompostuju spolu s prořezanejma větvema a hlínou z truhlíků. Koš vynáším, až když se sekačka kucká :)

                    0 0
    • Hurka  

      Kup tuhle – http://www.garland.cz/…m6021spk.php Na netu ji seženeš za dobrou cenu. Já mám ten vyšší model 6021CK s otočnými předními kolečky. Největší výhoda je suprový motor, který normálně najdeš v sekačkách za 30 kolíků. můžeš i mulčovat (i když je to blbost, protože musíš sekat jednou za méně než týden, jinak to dělá ty chuchvalce trávy).

      0 0
      • Jenda  

        Jo ta je moc hezka, bohuzel i nejlepsi ceny prekracuji absolutni limit o 30%:-(

        0 0
    • dancing dog  

      Huskvarna, jedině husquarna…

      0 0
    • nomecz  

      Nemáte někdo tip na rozumný křoviňák který zvládá sekat rákos/vysokou trávu (kotouč ne strunová hlava) a je na elektriku ?

      Potřebuju něco bezúdržbového co se hned nerozpadne na chatu, sekat s tím bude i 75 letá bábinka proto ta elektrika :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        se stejnou logikou jsem otci kupoval motorovku – aby si s ní pořezal co potřebuje na dvorku a nenapadlo ho tahat jí do lesa…takže elektriku

        0 0
      • nomecz  

        https://cz.hecht.cz/…-krovinorez/?…

        tohle je zatím hlavní favorit

        0 0
      • Smazaný účet  

        Radeji cas od casu za ni zajed a posekej to benzinakem…na vysokou travu o zadnem poradnem na elektriku nevim. Treba Stihl FSE 81 ma jenom kilowat…to je malo…

        0 0
        • nomecz  

          no doted tam mela nejakou mrchu z Maunfildu, taky na el a spokojenost, ale uz se to po cca 15 letech rozpadlo a nemelo to moznost montaze kotouce.

          Je to spis nouzovka kdyz se proste na chatu nedostanu a preroste to a nebo na mista kam se s klasickou sekackou nedostanu a roste tam rakos a ruznej bordel kterej struna moc nedava.

          0 0
    • jIrI___  

      Vybírám křovinořez v ceně zhruba do 10 tis Kč (samozřejmě čím méně, tím lépe). Budou se s ním několikrát do roka sekat místa na parcele, kam se nedostanu bubnovou sekačkou (dohromady to dá orientačně 400 m2), ze třetiny to je maliník, zbytek kopřivy a vysoká tráva. Má smysl vzít třeba Huqvarnu 128R (nevím jak moc se platí za značku) nebo na takové drobné kosení stačí třeba Geko G81061 , který má výrazně silnější motor, hromadu příslušenství a poloviční cenu? A nebo si úplně pustit žilou a zvolit čtyřtaktní motor u Dolmaru MS335.4U ?

      0 0
      • Tom-T45  

        400 m2 3× za rok to je, když hodně, 6 hodin ročně?

        Nejdřív bych se zamyslel nad tím, jestli je opravdu nutné sekat veškeré plochy na pozemku jen proto, aby byly posekané.

        A pokud ano, tak buď si na to koupit normální kosu, nebo, když už to musí mít motor, tak na dané využití stačí prakticky cokoli neznačkového s dostatečným výkonem.

        Sám mám křoviňák z nějakého výprodeje za cca 1800 Kč a po pěti letech provozu už tedy startuje startuje až na třetí zatáhnutí, ale jinak funguje naprosto bez problémů.

        0 0
        • BabbaJagga  

          S kosou ne každý umí a navic ten malinik.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Žena si taky nadšeně pořídila kosu. Po pár pokusech, kdy se učila naklepávat a brousit a sekat, zjistila, že kosit se dá jen brzo ráno a za vhodného počasí, jinak to stojí za hovno. A pak se nám na zahradě usídlily sametky a musíme přes léto držet trávu nízkou = nevhodnou pro sečení kosou. Tak jsem koupil aku strunovku a pak ještě aku křoviňák a kosa rezne ve stodole.

          0 0
        • jIrI___  

          Kosa zcela jistě ne, na to jsem moc velké nemehlo. Dle souseda tu louku stačí posekat jednou za měsíc, takže mi to vychází tak 6–7× za rok. Ale díky za potvrzení, že na takové množství stačí něco obyčejného.

          0 0
          • Tom-T45  

            Jde o to, za jakým účelem to chceš sekat. Jestli tu plochu budeš aktivně využívat, tak ano, 6× ročně, možná i víckrát. Jestli to ale budeš sekat jen aby to nezarostlo, tak stačí 3× za rok. Takhle sečeme na seno, na začátku léta poprvé, pak otavu podruhé a případně na podzim to ještě jednou vyčistit + dle potřeby pod ovocnými stromy, aby se dalo sbírat spadlé ovoce.

            Nejsem příznivec sekání trávy jen proto, aby byla posekaná. Naopak na rozlehlejší zahradě mi přijde dobré nechat některá místa úplně bez údržby. Časem pak zjistíš, že se ti tam nastěhoval ježek, užovka, nebo alespoň nějací zajímaví hmyzáci, což je podle mě mnohem víc fajn, než zahrada se super anglickým trávníkem, která je ale jinak naprosto sterilní.

            0 0
      • BabbaJagga  

        Asi bych radil podobně jako Tom, za známou značku priplacis. Kamarád sece něco podobného a už u dvou motorovek ulomil madla. Osobně mám asi 16 let benzinovou Husqvarnu s pojezdem, stala tenkrát přes 20k a už 6–7 let má svoje mouchy, se kterými si zatím žádný autorit.servis neporadil. Secu 600 m2 v sezóně podle počasí každých 10–14 dnů. Oba mí sousedi za tu dobu už mají asi 3. no-name stroje, takže když to sečteme, vyjde to asi nastejno.

        0 0
      • goofy  

        Z toho výběru tu Husqarnu, ale pokud chceš opravdu kvalitu, tak Stihl. :-)

        Osobně jsme asi před pěti lety pořídili Stigu a na takové to menší sečení pohoda. Obsekám s tím trávník skoro každý týden, pak pár krát za rok v sadu, kolem včel asi 500 m2, zelené hnojení před zaoráním…

        https://www.stiga-shop.cz/…c-242-d.html

        0 0
        • Smazaný účet  

          Stihl vede .. stigu mame nuzky na plot a taky dobry … Tata ma na zahrade oleomac z mountfieldu a taky jede …ale ja bych to nechtel…

          0 0
          • jIrI___  

            Tak jsem se díval na ten Stihl a cenově to je ještě více mimo než Husqvarna, resp. dalo by se vybírat při rozpočtu 15k a více :). Naopak u Stigy se zdají být papírové parametry vzhledem k ceně velice dobré. Škoda, že tu v okolí není žádná prodejna, kde by měli výběr více značek a člověk by si ty výrobky mohl osahat.

            0 0
            • Janes  

              Mám Stigu jak motorovou sekačku s pojezdem, tak motorovou řetězovou pilu (co jiného, než Stigu, čekat od pinecáka :-) ).

              Zatím 4 roky spokojenost…

              0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Naš zkušenost je taková: máme ve firmě v provozu vždy několik-mnoho křoviňáků současně a není to opravdu na 6 hod/ročně nebo nějakých 400 m2 – obsekávají se tím výsadby kolem cest, na výsypkách, fotovoltaiky, firemní areály, parky … . Všechen servis navíc dělá „doma“ kolega, tak mám i přehled, co a jak často za díly se objednává.

          Nejpodstatnější je, kdo s tím dělá: nejhorší jsou „bzikavci“, přesto se ani po 15 letech někteří ještě nenaučili sekat na plný plyn bez přerušování. Druhá věc je výběr hlavy (nebo kvězdice/kotouče) pro daný porost a způsob práce. Poloautomaty a automaty na strunu jsou ve vyšších porostech k ničemu, žerou strunu. A z jiného ranku – dej cikánovi vidiový kotouč a vydrží mu 10 minut, je mu to jedno, neplatí ho, s tím samým na tom samém fleku bude současně dělat jiný pracovník celý týden a v pátek v poledne se omluví, že vzal za kámen a už to neseká.

          Další je servisní domazávání úhlového převodu nad hlavou a jeho včasné čištění, aby se nepřehříval. A poslední zlozvyk je nechávat starý benzín v nádrži nevylitý několik týdnů/měsíců v nádrži; čerstvá směs je samozřejmostí. Se správným olejem.

          Značka je až skoro na posledním místě, ale za stejné peníze se zpravidla pořídí lepší (value for money) od Husqvarny, přestože na Stihl máme větší slevu a daleko přátelštějšího obchodníka. (U pil je to už jinak, tam je plný přechod na Stihl jen otázkou dožití Husqvaren.)

          0 0
          • pepek  

            bzikavci?

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Jo jo, bzikavci. Sekají tak, že na každý záběr přidají plyn a pak ho na konci zase uvolní. Takže slyšíš: bzik-bzik, bzik-bzik … což huntuje plyn, bovden, karburátor, motor, spojku (pružiny) a vůbec všechno. O spotřebě ani nemá cenu se bavit. Ale proti tomu máme borce, který, když nemusí přecházet, tak nastartuje, dá plný … a plyn pustí, až když začne motor škytat z důvodu docházejícího paliva. Dolije nádrž a jede dál.

              0 0
      • RomanH  

        Ja bych si teda uz 2-taktni krovinak nebral. Mam doma jeden stary McCulloch a prave tim, ze ho pouzivam jen parkrat rocne na obzinani pole, je se startovanim a cistenim docela problem. Tchan ma 4-taktni Hondu a parada.

        0 0
        • Vilém  

          Pouzivej jinej benzin.

          Mam pilu McCulloch, pouzivam obcasne, tak 5× do roka a neni problem, parkrat zatahnu a vrci.

          0 0
          • RomanH  

            Benzin beru od Benziny, 95. Ve dvoutaktni motorce s nim neni problem. Na druhou stranu, motorka na rozdil od toho krovinaku minimalne 2× do mesice (v zime) vrci, pres leto samo nekolikrat tydne. V krovinaku se snazim pred odlozenim vyjet vsechen benzin.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ja do sekacky leju vervu 100 nebo premiovy benal z eurooilu, i po zimne chytne na prvni/druhe natahnuti (ale ctyrtakt). Obsahu ethylterc.buty­lether (ETBE) namisto ethanolu, ktery ale nevaze vodu. U dvoutaktu taky zalezi na oleji a zda nevyschne komora karbecu a nezalepi se olejem.

              Spotrebuju toho benalu do 10l za rok, takze cenu neresim…

              0 0
            • kesu  

              Kupuju benzín bez biosložky a nebo prémiový palivo jako je Verva. Jo a pak je taky dobrý sehnat bezbiosložkovej olej, co se do toho přimíchává. Od tý doby co to tak dělám, tak mi chytá křoviňák (Stihl) a všechny další zahradní krámy klidně po roce nepoužívání na třetí zatažení. Každopádně ale ten Stihl je strašnej nezmar a chytal i na dost bídnej benzín..

              0 0
            • Vilém  

              No a v tom bude problem, v tom normalnim benzinu.

              Jak uz jsem tu nekde psal, do stroju co vic stoji, nez se pouzivaji liju pouze vervu, nebo 100okt od OMW.

              U dvoutaktu olej stihl pro pily, do motorky motul 710. S nastar­tovanim po odstavce neni, ani po dlouhe dobe, s nicim problem.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Zásada je benzínovou směs z nádrže stroje po dokončení práce před uskladněním vylít. A před další prací namíchat čerstvou.

                0 0
          • BabbaJagga  

            Moje paní vrčí i věž zatahnuti. Mám teda zkusit jinej benzin?

            0 0
        • pepek  

          No tvl, tos trochu přehnal, ne? Jaký startování, čištění? Po 6 měsících to chytne bez problému. A ten čtyřtakt (určitě flathead) nemá rozhodně větší vibrace, že?

          0 0
          • RomanH  

            Prijed, necham Te vyzkouset oba (loni jsme sekli cele pole)

            0 0
        • Smazaný účet  

          dycky když čtu, jak se lidi serou s těma benzíňákama (nebo když se seru já u tchána se starym rozflákanym křoviňákem), tak si gratuluju k tomu, že jsem šel cestou baterek. :-) ale chápu že na obžínání pole to chce delší výdrž.

          0 0
          • oddie  

            Jo, u sekačky to aku jde, křoviňák už si na aku nedovedu moc představit, a motorovou pilu jsem tuhle byl hodně rád za tchánovu Husqarnu, jinak bych ty kmeny přes půl metru v průměru hlodal ještě teď :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              tak jasně, já si vystačim se zahradou, tim křoviňákem vysekávám max maliní a tlustý bodláky. akorát musim furt brousit nůž, jak máme všude nějaký šutry, proč to kua nedělaj z něčeho odolnějšího.

              0 0
              • oddie  

                A co máš za křoviňák?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Nějaký 4v1 z lidlu. Používám nicméně jen křoviňák a nůžky na keře. Strunovku mám jinou lehčí a prorezavací pilka mi přijde obecně na hovno. Vlastně jednou jsem s ní řezal třešeň, úplně nahoře, kam mi nestačil žebřík.

                  0 0
                  • oddie  

                    To je ten na 20V? Tam zvažuju, že bych koupil tu jejich strunovku, na obsekávání záhonků apod., kde sekačka těsně nedošáhne, akorát jsem si říkal, jestli bude vůbec k něčemu… Jestli to utáhne křoviňák, tak to docela koukám.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      nene, 40 V, todle: https://www.lidl-shop.cz/…h/p100302403

                      i strunovku mám 36V, s tím už mi přijde aku nářadí použitelný. i když to furt nejsou kilowatty jako u benzínu.

                      0 0
                      • oddie  

                        Aha, ono je to na dvě baterky :) Na tuhle baterku mám malý průmyslový vysavač a flexu.

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Tak jsem si k baterkám dneska pořídil i sekačku. Konec kabelům! Rozdíl tak 20 let. :-)

                        0 0
                        • oddie  

                          Drsnej stroj!

                          V baterkách jsou tedy klasické 18650, když jsi je rozebíral a měnil? Nemáš fotku vnitřku?

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Tyhle jsem ještě nerozebíral, dělal jsem aku na tý strunovce BaD napravo. Ale můžu mrknout jak jsou rozebiratelný.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Klasicky 5S2P 18650 + balancér.

                              0 0
                              • goofy  

                                Kolik taková sekačka může vydržet sekat a jaký to má výkon?

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Nevim, neřeším, sekám dycky po částech. Ukázal jsem klukovi jak se to zapíná, nastavil mu ekonomickej mód a poslal ho sekat. Sekám co nejvejš – 75 mm, nepotřebuju drbat drny, takže stačí nižší výkon. Jel tak 20–30 minut, baterky byly podle ukazatele na půlce, já jsem je ještě dal do křoviňáku a chvíli sekal a nevyčerpal.

                                  0 0
                                • oddie  

                                  S 40V Hechtem a 2,5Ah baterkou posekám cca 300m, s timhle to bude podobné.

                                  0 0
                        • roman 3D  

                          napiš zkušenosti, zajímá mě to taky

                          0 0
                        • lazza  

                          Objednal sem stejnou :)

                          Mam od nich vrtacku i okruzni pilu a je neuveritelny, co to za ty prachy vydrzi; postavil sem s tim uz druhy podkrovi. Jestli bude sekacka podobna, tak cajk. Navrch zamenitelnost uni baterii mezi ruznymi nastroji je taky velkej bonus.

                          0 0
            • kesu  

              Hele aku řetězová pila funguje až překvapivě dobře, jenom abys mohl dělat v kuse, potřebuješ strašně moc baterek..

              0 0
              • oddie  

                V kuse až tak úplně dělat nepotřebuju, spíš s ní koketuju jako doplňkem na situace, kde se dělá lezecky… přeci jen houpat se někde 10m vysoko na špagátě s nastartovanou pilou v ruce nebo ji mít na čudlík trochu rozdíl je.

                0 0
                • kesu  

                  používám tuhle:

                  https://www.makita-eshop.cz/…v-solo-40691

                  ale aby šla používat plnohodnotně chce to aspoň 3 páry baterií a dvojnabíječku. Každopádně za dva roky co jí mám jsem benzínovou Stihl vytáhl jednou.

                  Ale jako vyvětvovačka je naprosto neocenitelý tohle:

                  https://makitanaradi.cz/…2z-5172.html

                  vypadá to jako bezmocná hračka pro děti, ale co to po zahradě udělá práce to je neuvěřitelný. A přesně na takovýhle lezení po mokrým hliníkovým žebříku v okovanejch botách je k nezaplacení.

                  Hele u mě to akunářadí změnilo pohled na spalovací motory. Funguje to jak má, neni to těžší a můžeš s tím dělat v uzavřených prostorách (stavby) a pak je s tím taky míň práce a vlastně žádnej servis.

                  0 0
          • Smazaný účet  

            Kasmoska ma stejne velkou zahradu jak my. Aku sekacka. Seka tri dny…ale vyhovuje ji to. Ja to oblitam za 3 hodiny.. Navic to mame z kopce do kopce, taktze bez pojezdu by to bylo naprd…

            0 0
            • Smazaný účet  

              Já to dělám stejně. Kus zahrady nechám růst, kus posekám. Půl hodinky, pivo. Teda co jsem pořídil druhou baterku, už není čas na nabíjecí pauzy. :-(

              0 0
            • Vilém  

              Poridili jsme barak s trochu vetsim pozemkem. Po prvnim petihodinovem sekani, ani ne poloviny pozemku rucni sekackou, zacla pritelkyne prochazet bazos a poridili jsme trakturek. To je panecku hracka:) Stejnou plochu dam ted. s 48" sekackou asi za pul hodky a sezere to trochu nafty.

              0 0
          • Vilém  

            Do te doby, nez zacnes resit baterku:)

            0 0
            • Smazaný účet  

              už jsem řešil, jasně, 10 ks 18650 není laciná položka, ale zas jsem si proti tovární verzi zvýšil citelně kapacitu.

              0 0
      • jIrI___  

        Tak po přečtení všemožných diskuzí do finále nakonec postoupily tyto tři kusy, řazeno od nejlevnějšího:

        Stiga SBC 252 D – 1,55 kW/ 51,7 cm3, struna 2,8 mm, hmotnost 8 kg, 4990 Kč,

        Fuxtec FX-PS152 – 2,2 kW/52 cm3, struna 2,3 mm, hmotnost 7,5 kg, skládací, oproti ostatním velice nízké vibrace rukojeti, 6189 Kč,

        Stihl FS 120 – 1,33 kW/30,8 cm3, struna 2,4 mm, hmotnost 6,3 kg, 8990 Kč.

        Takhle papírově je jasný vítěz Fuxtec, má to ale pár ale – v životě jsem o té značce neslyšel, na českém trhu snad jen jeden obchod kde se dá koupit (náhradní díly do budoucna?) a nevím jak moc se dá věřit tomu skládacímu provedení (možná kurvítko, ale pro mě taky výhoda kvůli převozu autem). Na druhou ale z fotek působí tak nějak nejlépe a v německých testech bývá na předních příčkách (ale víme jak to je, v ČR bývá na předních místech automobilových testů pravidelně Škoda…).

        Stiga mi dle všeho připadá jako relativně ověřená značka se solidními parametry a Stihl je sice papírově nejslabší, ale za to s přehledem nejdražší. Nicméně věřím, že kvalita zpracování a dostupnost náhradních dílů bude někde jinde než u těch dalších dvou kousků.

        Slyšeli jste někdy někdo něco o tom výrobci Fuxtec?

        0 0
    • Smazaný účet  

      Mám plochu na sekání 1000m/2 se stromky a koupil jsem „https://www.mou­ntfield.cz/ben­zinova-sekacka-sp-535-hw-4s-1sek2115“.Naprostá spokojenost /nízká-vysoká,suchá-vlhká,mulčová­ní,boční-zadní výhoz,…/.Upřímně-za 10 nový stroj patřičných parametrů budeš hledat těžko.

      0 0
      • BabbaJagga  

        To odpovidas na dotaz z 2008?

        0 0
        • li-borg  

          Tak to dopadá, když tazatel dodrzi doporučení " Použij stávající vlákna…"

          0 0
        • oddie  

          No jasně, co když ten chudák ještě furt tápe? :)

          0 0
          • Tom-T45  

            A nebo naopak, začíná řešit výměnu stroje a než se stačil zeptat, tak už tu má odpověď :-)

            0 0
            • oddie  

              Nevim, co lidi furt měněj, před asi 6 lety jsem v Mountfíldu koupil sekačku asi za litr a furt seká, akorát jsem jednou musrl koupit novej nůž, když jsem trefil šutr :)

              0 0
              • pepek  

                Měněj ti, co se chovají ekologicky a lejou tam eko (řepkovej) olej. A EU dobroty v benzínu tomu taky nepomáhají.

                0 0
                • oddie  

                  Achá, to je ono! Já neměním, protože mám elektrickou :)

                  0 0
                  • BabbaJagga  

                    A elekriku mas zelenou? ;-)

                    Já secu na benal, ale za kopcem mám EuroOil, tak tankuju bez řepky.

                    0 0
                    • Vilém  

                      Lih je i v benzinu s eurooilu.

                      0 0
                      • BabbaJagga  

                        No jo, mas pravdu, bio tam je. Zmatnul mě jejich OptimalDiesel, co tankuju do druhého auta, ten je bez bio. Benal je jen vylepsenej o aditiva. Však mi s nim taky sekacka po zahradě uhání… :o)

                        0 0
                        • Vilém  

                          Nafta ano, ta je od nich dobra. Benzin beru bud 100okt od OMW, nebo 100okt vervu od benziny. S tim mam odzkouseno, ze vydrzi dlouhe skladovani a vse v cem to mam nalito chytne i po zimne, nebo dlouhe dobe skladovani.

                          0 0
                          • BabbaJagga  

                            100 oktanu jsem do sekačky ještě nezkoušel, možná by pak i sama vysypala koš na kompost :-)

                            Zbytek benzinu na podzim naleju ženě do Fobie a mám do jara klid.

                            0 0
                          • pepek  

                            Myslím, že v tomto směru má Eurooil i ten benzín lepší. Vyléčil jsem tím mot. pilu, která nechtěla chodit (pumpa nedávala dost paliva-tvrdý membrány). Vyměnil jsem benzín, zaplavil karburátor, nechal dva dny ležet – a dobrý. Před zavedením EU nesmyslů se toto nikdy nestávalo.

                            0 0
                            • Vilém  

                              Ona i ta benzina a omv tam bioslozky davaji, ale nejake jine, nechce se mi to ted hledat ten rozdil a ty nedelaji tyhle problemy co popisujes. Mam to vyzkouseno s centralou, trema sekackama, pilou a motorkou.

                              U eurooilu pisou, ze je v tom bioethanol, u jednoho druhu jejich benzinu obohaceny aditivem.

                              0 0
                    • oddie  

                      Elektriku mám takovou, jakou mi sem pustí :)

                      Loni jsem pořídil ještě aku sekačku od Hechtu a je super, predčila všechna očekávání. Můžu ji v klidu svěřit dětem, a dá se s ní sekat zahrada ve vnitrobloku i v neděli, aniž by někdo pyskoval, skoro není slyšet.

                      0 0
                      • goofy  

                        Tak snad ti vydrží déle než nám. Věci od Hechtu mi už do baráku nesmí… :-)

                        0 0
                        • oddie  

                          Mám od nich ještě elektrickej vertikutátor, kterej je mi úplně na ho… :) musím ho konečně nafotit a strčit do inzerce.

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          Podle servisáka Stihlu jsou některý řetězy Hecht stejný jako Stihl, ale stojí teda „trochu“ míň

                          0 0
                          • goofy  

                            To je celkem možné, ale zbytek pily asi stejný není (aspoň bratránek se vždycky moc šťastně netváří :-D).

                            0 0
      • goofy  

        No dotyčný už asi něco pořídil, ale tuhle sekačku můžu taky doporučit. Jak Mountfield nemám rád, tak tohle se povedlo, a v různých akcích jde občas sehnat i kolem 13000…

        0 0
    • kamaro  

      Nějak se to tu rozjelo, takže přidám své vybavení a postup:

      Kolem domu cca 1000m2 pozemku kde je potřeba řešit trávu.

      Cca 600m2 kde se nechodí (ovocné stromy, přední část před domem a pod) udržujeme louku a sekáme 2–3× do roka, první seč tak na konci června. Dříve jsem to dělal kosou a částečně křoviňákem, loni jsem rezignoval a přejel to křoviňákem celé. Křoviňák Partner, čtyřtakt. Musel jsem to brát ale kotoučem, struna to nedávala, stébla se kolem hlavy nabalovaly. Jinak ten křoviňák mám už 10 let a kromě benzínu a občasné výměny oleje (cca 3× za dobu existence) nic neřeším. Ale je v zápřahu jen párkrát do roka. Trávu sesbírám a nahážu na kompost, který máme opravdu velmi kapacitní a vše se tam vejde. Sice je toho ze začátku hromada 2 metry vysoká, ale slehne to.

      Zbývajících cca 400m2 žena seče sekačkou, koupili jsme si letos levnou Hecht za cca 5k, snad to chvilku vydrží. Necháváme větší pokos. Trávu sbíráme do koše a hážeme na kompost. Soused ze začátku mulčoval, ale po pár letech byl ten trávník teda pěkně hnusný, tak začal sbírat do koše. My jsme ani o mulčování neuvažovali, nemám rád když se mi v mokré trávě lepí ta posečená tráva na boty a všude se to roznáší, takže když to sekačka posbírá tak jsem za to rád.

      Jinak benzín z motorové pily i křoviňáku vždy po použití vylévám a vyjedu do zastavení. V sekačce ho nechávám, pouze před zimou ho vyjedu do sucha.

      0 0
      • kesu  

        na to vylejvání bych byl opatrnej, ono úplně suchej karburátor taky není nicmoc. Řešením je důsledně kupovat jak benzín tak olej bez biosložky. Jo a pak taky zásadně nepoužívat bio olej na mazání pilovýho řetězu, pokud to nepoužíváš každej měsíc. Ten totiž umí zalepit dávkovač…

        0 0
    • unitak  

      Když už se to tu řeší, tak se taky přidám.

      Potřebuji na chatu nějakou lehkou elektrickou sekačku, záběr ideálně 40+. Pozemek je malý, pár stovek metrů.

      Vyhlídnuté mám tyto tři…

      https://www.zbozi.cz/…optima-42-e/

      Nebo

      https://www.zbozi.cz/…/hecht-1844/

      Nebo

      https://www.zbozi.cz/…ita-elm4120/

      Co byste vzali? Se značkou MTD mám super zkušenosti, mají ji rodiče i já (ale benzínové…) a jsme spokojeni. Nevím, jak to je ale u elektřiny..

      HECHT je dobře dostupný a Makita je asi super, ale momentálně těžko sehnatelná.

      Díky

      0 0
      • Romancero  

        Hecht 1641 použivám. No po technické stránce tam jsou mouchy- rezavějíicí samořezné šrouby upevněné v plastu. Měnil jsem řemen…no prostě čína

        0 0
    • Romancero  

      Tak sekám bubnovkou, strunovkou, rotační elektrickou i se spal. motorem. No a nakonec zjišt´uju, že je pro mě lepší sekat lehčí elektrickou sekačkou. Je to relax. Nedělá kravál, je jednoduchá na údržbu… a raději sekám častěji, kratší trávu. Beru to jako relaxaci a navíc mě chytlo tzv. Mozaikové sečení

      0 0
      • ratel  

        Nejlepší relax je sečení kosou. Okolo domu pas cca 3 m elektrickou sekackou, zbytek kosa. Nesporná výhoda kosy je i to ze pobere i dlouhou trávu

        Mozaikové sečení provádíme taky, jenom jsem doteď nevěděl ze se to tak jmenuje

        0 0
        • makimaki  

          Hlavní výhoda je, že je nehlučná. Nevýhoda, že jí neumím 100% naklepat. Má to svoje kouzlo.

          0 0
          • ratel  

            Jak nehlucna? Zvuk kosy v trávě je něco jako susteni štěrku pod koly…

            0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • kyl  

      Vybírám nový motor na křovinořez. Průměr spojky a rozteč děr na uchycení k tyči je daný, to je jasné. Starý motor měl 51,7cc 1,45kW a 12000 ot. a teď koukám na vhodné motory a našel jsem třeba 51,7cc 4,5kW a 8000ot. Jak může mít motor při stejném objemu a nižších otáčkách o tolik větší výkon?(motorům moc nehovím), není to jen lákadlo pro kupující stejně jako kapacita baterek na čínském shopu?

      0 0
    • Doktorzet  

      Využiju toto vlákno.

      Potřebuji koupit sekačku na trávu. Chci aby měla 46cm záběr, pojezd, mulčování. Menší zahrada. Cena cca 6–8k. V této cenové relaci je to všechno +/- stejné. Jde mi spíše o to abych nekoupil vyloženě nějaký šmejd. Heureka vyhodí sekačky Vega, vypadají celkem fajn, ale vůbec nevím co je to alza výrobce a nedokázal jsem to najít (takže asi Čína) Poradí někdo, jakou vybrat nejlépe s vlastními zkušenostmi?

      0 0
      • cibi  

        spíš jen takové okrajovky na základě vlastí zkušenosti:

        • Máš někde v okolí servis? Značka podle toho na co v servisu mají díly.

        (pitomý plastový držák bowdenu brzdy- v sezoně prostě nebyl)

        • nejlépe celoplastový koš,(ne textil) čím větší, tím lepší.
        • dělají se sekačky s koncovkou na hadici které umožní vypláchnutí zbytků trávy… potom to méně rezaví.
        • pro danou šířku co nejvýkonnější motor- oceníš na vysoké trávě

        obecně:

        • prvních pár sekání si projdi jestli se nepovolují šrouby výfuku, nádrže…
        • je dobré namazat i místa kde se skládá rukojeť (u mne šrouby s křídlovou maticí)
        • po sekání důkladně očistit, pod zbytky trávy to začne rezavět
        • benzím bez biosložky. (shell, 100okt) Ač se tvrdí že ne, přezije kanistr benzínu i zimu.
        • zazimovat pochopitelně nasucho, vyjet zbytek benzínu.
        • nestyď se sekat se šprunty v uších a brýlemi…

        sám mám Al-ko, není špatné, ale „chtělo péči“ (ty šrouby) začíná dost rezavět a silnější motor by bodnul

        Soused má právě modernější typ s připojením hadice a po 6 letech nerezaví…

        0 0
    • notobi  

      já VEGU koupil rodičům možná už před šesti lety a maká v pohodě (po záruce jsem jen měnil ložisko v pohonu, protože táta je lempl a i přes divný zvuky jezdil dál dokud pojezd nepřestal jezdit úplně, oprava za pár korun a od té doby bez problému použil sem ložisko SKF to původní odešlo, protože pohon nebyl moc dobře namazaný),

      Na chatu pozemek 450m2 jsem si koupil novější typ který má líp řešený koš (snáz se vysypávává) , za tu cenu pohoda a co si budem povídat ty motory jsou totožný ve více značkách sekaček

      0 0
    • jIrI___  

      Vytáhnu starší vlákno. Sháním sekačku na sečení miniplochy (500 m2). Nejedná se a nikdy se nebude jednat o krásný udržovaný golfový trávniček sekaný několikrát týdně, spíše naopak. Vzhledem k malé velikosti sekané plochy by byla jasnou volbou elektrická sekačka, je tu jedno ale – na pozemku je velké množství nízkých ovocných stromků, nedokážu si představit se mezi nimi proplétat s kabelem za zadkem. Takže teď váhám, zda pořídit raději motorovou či akumulátorovou sekačku. Plus pro motorovou sekačku hraje blbuvzdornost a takřka jistota života dlouhá léta pouze s dolíváním benzínu a nějakým základním servisem. Nevýhodou je hmotnost a tím špatná obratnost. Aku sekačka by byla díky nízké hmotnosti jednoznačně lepší, ale mám obavu z životnosti akumulátorů – snad všechna aku zařízení mi dosloužily kvůli baterii. Jak je to s aktuální generací akumulátorů? Jsou na místě obavy, že po dvou letech jim klesne kapacita na polovinu a plochu neposekám na jedno nabití nebo už to mají výrobce vyřešené a aku sekačka bude sloužit třeba 5–7 let stále stejně dobře, jako třeba ta zmiňovaná benzínová? Cenově je 10000 Kč úplná hrana, u aku sekačky v tom musí být zahrnuty a i baterie a nabíječka.

      0 0
      • oddie  

        500m2 v klidu pobere aku sekačka z Lidlu, cenová rezerva je u ní víc než dostatečná. Já mám na podobný účel nějakou aku Hecht, co tehdy stála v akci komplet necelých 5tis…

        0 0
        • nitraq  

          To jo, ale kdy bude zase v prodeji? Číhám na ni od podzima, kdy jsem přišel k zahradě velikosti právě asi 500 m2 a pořád není.

          0 0
        • jIrI___  

          Po přečeteních všemožných diskuzí se začínám přiklánět k té aku eku sekačce, byť ze začátku tomu bylo přesně naopak. Popravdě Lidl mě vůbec nenapadl, počkám jestli se tam něco objeví než začne růst tráva :). Překvapilo mě, že do té desítky se dá sehnat i Makita.

          0 0
      • tomfree  

        Mám aku stigu na 48v,protože pro ženu je motorová sekačka na sečení mezi stromy moc těžká,po 4 letech nepozoruji nějaké snížení kapacity baterie,mám dvě,ať se to může střídat,nabíjí se asi 3hodiny.

        Pokud motorovou,tak bez pojezdu,protože když jezdíš kousek dopředu a zase zpět,tak je ten pojezd stejně k ničemu a jen přidává váhu,dobré jsou stihl,mají plastové šasi,takže jsou lehčí,ale nevím,jak je to cenově.

        0 0
      • jeffi  

        Ještě zvaž, jak často budeš kosit. Pokud někde na chalupě, kde to děláš jenom občas, vzal bych benzín – je na přerostlou trávu „výkonnější“.

        Pokud pravidelně někde u baráku, klidně aku.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Aku Lidl je v klidu, zbyde ti i na druhou sadu akumulatorů. Zatím mě u ní nasraly jen kolečka, který jsou udělaný fakt fórově a už jsem je musel opravovat.

        1 0
        • K2  

          Lidl ale 40V na 2 baterky

          Vyplatí se mít k baterkám ještě nějaké jiné využité (Aku šroubovák, pracovní světlo a pod) aby baterky zbytek sezóny nebyly zcela bez práce

          Lidl aku nářadí a baterky jsou za rozumné ceny a kvalita pro hobby je taky OK.

          Standardně mají na elektronářadí 3 roky záruku

          0 0
      • jIrI___  

        Tráva pomalu dorůstá a do finále postoupili dva aku favorité. Nepředpokládám, že do budoucna budu kupovat nějaké aku nářadí a ani žádné takové nevlastním, takže nějaké sjednocení baterií neřeším. Po kterém z těch kousků byste sáhli?

        1. Makita DLM382CM2
        2. Lux-Tools A-RM-2×20/37
        0 0
        • nomecz  

          mam tu makitu a sem spokojenej, mam ale i dalsi naradi tak jsem resil stejne baterky

          0 0
      • JMT  

        Jako 500m prerostly travy s drnama mezi stromama aku podle me fakt neda…to je na benzin

        1 0
    • LadaM  

      Já mám malou aku božku 36 V (pidizahrádka, ex-sekačka elektro za pár stovek) a velká spokojenost. Lehká, silná, dobře vyvážená, rychle se nabíjí.

      Nemyslím si, že benzínová sekačka je blbuvzdorná a bezúdržbová – to je právě ta plastová aku. Strach, co bude za 5 let s akumulátorem bych neměl, pokud vůbec exne, cena nového akumulátoru za 5 let bude nižší než 5 let servisu a starání se o benzínovou sekačku. U aku stačí mít baterku přes zimu uvnitř v teple. Těch cyklů nebude tolik, jako u mobilu nebo nářadí, které je denně v zápřahu. Plus existuje možnost ještě levnější repase akumulátoru – z toho důvodu bych šel spíš do rozšířenější značky, kde to ty firmy umí parádně.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Hlavně by to chtělo stroj kde se baterky použijí i jinde… potom nakup nové baterky po 3 letech nebude mrzet.

        0 0
    • goofy  

      Na takové sekání zahrady plné stromků, a různých serepetiček jsme kdysi v pravěku měli Flymo na vzduchovém polštáři. Strašně dobře se s ní manipulovalo, protože šlo sekat i do boku a vůbec všemi směry. Bohužel nutnost kabelu byl strašný oser, a benzín přestali vyrábět. Když se rozpadla, tak padla volba na klasický benzín (celková velikost zahrady/zbavení se kabelu), ale kdyby se objevila tahle sekačka jako aku verze, tak ji beru hned na dosekávání části kde je stále hodně stromků. Škoda, že je to v dnešní době ještě nenapadlo…

      0 0
    • krabica  

      Na dosekávání používám Gardena HandyMower, manipulace je skoro jak s tyčovým vysavačem, baterky jsou nějaké kompatibilní s Bosch a jinými, za mně spokojenost. Akorát mě štve, že když se madlo dostane do krajních poloh, tak to bezpečnostní pojistka vypíná, což vadí v hůře přístupných místech.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Někdo kdo má zkušenosti s robotickou sekackou? Nejsem líný ale baví mne takové technicke vychytávky. Velikost trávníku k seceni cca 350m. Mírný svah.

      0 0
      • Nitroglycerin  

        příští týden mi ji budou instalovat – pokládat drát do země. Pokud bude fungovat alespoň z poloviny tak, jak slibují v marketingových materiálech, budu rád:-)

        0 0
        • krabica  

          Radši si to nech nainstalovat firmou, mají na to stroj a to co ručně člověku trvá několik hodin, mají za chvilku. ;-)

          0 0
          • Nitroglycerin  

            Vždyť to píšu „budou mi ji instalovat“. Samozřejmě firma:-)

            0 0
            • krabica  

              moje demence… :-D

              0 0
              • Nitroglycerin  

                v pohodě:-)

                Vybíral jsem asi rok, navštívil osobně několik firem, ve finále to zúžil na Robomow a Husqvarnu. Výbavou i jednáním konkrétní firmy/prodejce to vyhráli Švédové. Konkrétní firma ochotně přijela na pozemek, docela prima týpci v čistých montérkách se mnou prošli celou zahradu, probrali jsme každý kámen, strom a obrubník, příští týden mi to nainstalují. Uvidíme po pár týdnech provozu.

                0 0
                • krabica  

                  Skončil jsem stejně… :-) A 2 kolegové z práce taky.

                  0 0
                  • Nitroglycerin  

                    Zrovna takovouto techniku se mi v hobbymarketu ani v Lidlu kupovat nechtělo. Jinak jsem z Lidlu vybaven celkem solidně:-)

                    0 0
      • krabica  

        Osobně bych si to nechal doporučit odbornou firmou, záleží dost na členitosti pozemku, různých „pastích“, sklonech, podle toho je třeba vybrat vhodný stroj s dostatečnou výdrží, schopností sekat ve svahu, dostatečným počtem naváděcích drátů a udělat případné úpravy sekané plochy.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.