• Kaia

    Zdravím, již delší dobu zvažuji koupi SJ fsr 29. To kolo se mi líbí po designové stránce i zaměřením mi přijde vhodné (ht mi příliš dlouho nevydrží). Nedávno jsem byl v obchodě a prodavač mi mírně naznačil, že na Vysočinu to není úplně vhodné kolo, což mě trochu nalomilo, protože určitě toho o kolech ví víc než já a to kolo jsem nejel… jezdím hlavně v lese, ale samozřejmě si rád dám občas i takové klasické xc okruhy, silnici se nevyhnu…

    Není tu někdo z Vysočiny, kdo to kolo vlastní a podělil by se o zkušenosti? A jak je na tom kolo s obratností, rychlostí a pod.?

    Díky

    0 0
    • McBlacky  

      jezdil jsem hodněkrát Ždárské Vrchy a okolí na SJ FSR 26" 120/120 a bylo to na to celkem ideální kolo.

      Dnešní SJ FSR bych si na to nevybral a vzal bych spíš Cambera, protože hodně míst je celkem jezdivých nebo ***** do kopce (Tisůvka, Žákajda, Buchták,…)

      jel jsem snad všechny turistický v radiusu cca 50km od Svratky. Některý teda nejdou sjet celý, ale to není kolem, to by nešlo na ničem s čím se dá vyjet na kopec a někdy ani na DH (třeba červená z Malínské, Štarkov k silnic vrch)

      0 0
      • maajkee  

        červená z malinské sjet jde :)

        0 0
        • McBlacky  

          myslím tohle

          to kamenný pole přímo z vrchu. Pár desítek metrů jde jet v roští a pak metrový a větší kameny naházený volně? Nebyl jsem tam už dost let ale to fakt jetelný nebylo nikdy bez toho proskákat to z kamene na kámen. Jakmile se to točí do lesa už jde jet celkem v klidu (začátek horší pak ok)

          0 0
          • maajkee  

            Aha, tak to jsme jeli opačně, nahoru jsme vynášeli, to je fakt, ale pak na druhou stranu co si vzpomínám to celkem šlo.

            0 0
            • McBlacky  

              na druhou je to cajk a velká paráda na Lisovskou a dál na 9SK.

              0 0
              • maajkee  

                Jj, akorát pak na Lisovskou jsme myslím taky pod vrcholem tlačily, páč tam jsou hodně velký šutry.

                Celkově, ale Ždárky fakt miluju.

                0 0
                • McBlacky  

                  přes lisovskou se to oběma směry jet – zrovna od Malínský jeto malina, ale teda směrem od 9SK je to výšlap pro mě na hraně. Prudký + velmi technický.

                  si to možná pleteš před vrcholem 9SK tam jak žlutá tak modrá se nedá nahoru jet. Modrá asi ani dolů v horní pasáži, žlutá dolů chce skill a trochu to znát, nebo mít hodně solidní zdvihy :)

                  dost kopečků má závěry hodně kamenitý, tisůvka, štarkov, bohdalec, prosíčka, pasecká, 4Palice, Zk Zámek… víc nebo mín se to dá jezdit, někdy jen dolů. Chce to znát, nebo ty poslední desítky, výjimečně stovku metrů neseš :)

                  0 0
                  • maajkee  

                    Tak to si to možná s něčím pletu nebo nevim. Každopádně žlutou z devíti skal jsem si dal naposledy co jsme tam byli, 3 dny po sobě na 29" HT, poprvé jsme si šlápnul, další dny už v pohodě. Tohle kodrcání mě baví :)

                    0 0
                    • McBlacky  

                      ono tam jsou jen asi dvě opravdu blbý místa jak se vjíždí do toho hustníku. Chce to trochu rychlost a vybírat kudy. Někdy se to dalo i ojebávat po krajích, to záleží jak je aktuálně zarostlo.

                      Bohužel co jsme v 2012 prodali chatu jsem na Vysočině nejezdil :/ tak aktuální stav neznám.

                      0 0
              • Tehu  

                zdaraci pekne prosim, hodte gps bo nacrt na mape na peknej jezdivej trailovej vylet ( sjezdy, technicke pasaze muzou byt), ale zas abych celej den nenosil :-D . cca 40–60km :-) Jsem z Jihlavy ze bych se priblizil autem a pojezdil :-) Moc dekuji. ⇒ dinozzz@seznam.cz

                0 0
                • McBlacky  

                  už jsme to sem dával a nejen já, zkus spíš historii, onoto není úplne na chvíli to naklikat :/

                  0 0
                  • nitraq  

                    Dík za tvoje tipy na trasy, loni jsem podle nich poskládal pár fajn výletů ze Svratky.

                    0 0
          • MichaelSimek  

            nebylo by foto?

            0 0
            • McBlacky  

              nenašel jsem na webu a já nemám, ale veř mi, že to je unreal. To není o tom, že na to já nebo někdo nemá skill, si představ klasický kamenný pole z větších hora, tady prorostlý křovinama. proskákat jde všechno, ale o jízdě bych tady mluvil tak z 10% v tom úseku co myslím, ale je to krátký 100–150m odhadem možná kapku víc

              0 0
            • Vilém  

              Neco takoveho.

              Je tam jeste nejake foto bez lidi.

              0 0
              • MichaelSimek  

                Akriggovinka pekna, ale uz dost highlevel

                0 0
                • McBlacky  

                  a to ani není to nejhorší, jsou tam hodně vysoký stupně kus výš, kde by jednotlivě asi šly skočit, ale ne do podobných šutrů co následují, byť jen levelu na fotce.

                  Byl jsem tam s Darksonem mimo jiné a ani ten neměl choutky na to zkusit i jen části toho vršku :) a on jezdí v rámci XC/AM už celkem level.

                  0 0
                  • MichaelSimek  

                    tak to uz by stalo za to sem Chrise pozvat at si poskace a udela nejaky videjko z cech :)

                    0 0
                  • tonik666  

                    Byl jsem tam s Bluem a pokusoval to ale v kuse to nedal. Fík by to myslím dal v klidu.

                    0 0
        • Gronholm  

          Ty velký kameny hned na začátku?

          0 0
        • Vilém  

          To jsem necekal, ze jsi tak dobrej:)

          Ale nekteri odsud by to jiste dali i nahoru.

          0 0
    • marapara  

      Já mám SJ FSR 2010 – 26" se zdvihy 150/140. Pro mě fajn ideál, ale kromě toho mám ještě i HTčko na ježdění po afaltkách, zpevněných cestách, polňačkách a občas na něm zabrousím i do lesa, ale spíš méně. Fulla mám primárně do terénu, i když někdy musím třeba absolvovat 30 km i víc km přesun po asfaltu. Pokdu nejedu proti větru, tak docela jede, ne o moc pomaleji než HT. Samozřejmě záleží na volbě plášťů.

      Pokud bys měl mít ale jen jednoho bika, tak bych pouvažoval asi o tom Camberovi s nižším zdvihem. Současné SJ FSR jsou dělané spíš AM/EN. 29tka ale nevím, jak bude dobře točivá.

      0 0
    • Gronholm  

      Rada je SJ otestovat. Já jsem teď měl konečně půjčený SJ FSR 29 Comp. Dojmy kladně rozporuplné. V terénu splnil všechny očekávání, je to pohodlný tank. Na lesních cestách a polňačkách jede taky krásně. Zkusil jsem i silnici a cyklostezky, a tady mi vyrazil dech, jak dobře si vedl. Asfaltových přesunů bych se na něm nebál, pila s 36z není brzdou.

      A teď to rozporuplné. Bez nějaké slušnější fyzičky si na něm nedokážu představit jet déle, než 3 hodiny. Na Vysočině to bude ještě míň. Celodenní švih bych na něm v prodávané specifikaci absolvovat teda nechtěl. Důvod- těžítka v podobě pneumatik a hlavně kol. To je skoro nutná investice, pokud bys nejezdil jen někde kolem baráku. Takhle je akcelerace jako když tě někdo drží za dres. Co se kolo rozjede, je to OK.

      Zkus si SJ půjčit, potom Camber a uvidíš. Za mě SJ29 super, ale jsou tam jistá ale :)

      0 0
      • McBlacky  

        no hele já mám na tom malým lehký kola i střední gumy a taky to není zadarmo, ty kola už geometricky nejsou stavěný na nějaký turbo palby a do kopce je to znát. Zase v terénu je to fakt tank ve 29 už tuplem, jel jsem ho v testu před dvěma lety, tedy jiný model než dneska a na 80–100km svih s 2–3tisíce metrů up potřebuješ fakt mít najeto.

        osobně až budu nahrazovat 26" SJ RSF tak to bude 90/10 ve prospěch cambera a to počítám, že SJ by byl 150/150 27,5" a ne 29". Prostě to kolo se dost vzdálilo původnímu určení a v současný specce to AM bajk podle mě není.

        0 0
    • tomfree  

      Měl jsem model 2009 26ku 150/140,teď mám 140/130 29ku vše v L-ku na 29ce mám najeto nějakých 500km o víkendu Rychlebky v dešti a na jízdu v terénu mi přijde ideální,jsem na něm ryclejší hlavně do rozbitých výjezdů jinak původní 26ka zaostávala za endurem SC nomad,které mám jako druhé kolo ve sjezdu o parník,nynější 29ka je ve sjezdu podstatně lepší,hlavně při vyjížďkách 80km a více nejsem tak unavený.

      0 0
    • Dorsiflex  

      Jezdím SJ FSR 29 (2013) asi rok a půl – nejsem si úplně jistý, jestli rozumím tvé otázce (jakým stylem jezdíš, proč se nehodí na Vysočinu), ale můžu ti popsat, proč jsem si ho koupil já.

      1. vyhovuje mi jeho geometrie a posed
      2. odpružení FSR (mám rád „žehličky“ a to SJ je, větší náchylnost

      k pohupování při šlapání mi vůbec nevadí)

      1. 29“ kola, univerzalita (bike na celodenní vyjížďky)
      2. líbí se mi

      Pokusím se ti zhodnotit nejdříve jeho silné stránky:

      1. univerzalita („nahoru do kopce, dolů z kopce a všechno mezi

      tím“ – můžu si s ním troufnout v podstatě kamkoliv)

      1. 29“ kola (netřeba rozebírat)
      2. váha – můj Comp ve velikosti XL váží bez pedálu 13,44kg (bez

      jakýchkoliv úprav)

      A teď jeho slabší stránky.

      1. univerzalita (daň za ní je, že v žádné disciplíně neexceluje)
      2. 29“ kola (je nesporný fakt, že těžký terén a menší kola jsou si

      bližší)

      Jinak já mám rád náročný terén – čím náročnější, tím lepší. Zároveň ale potřebuji kolo, na kterém můžu ujet pořádnou porci kilometrů. Rovněž někdy nemám chuť moc „řešit“ a spíše se v klidu (a svižně) projet. Tohle všechno SJ FSR 29 splňuje (třeba v sobotu jsem najel cca 60km, z toho asi 10km v náročném terénu, 40 ve středním a lehkém, zbytek po silnici – klasický celodenní bikový výlet).

      Obratnost nerad hodnotím, protože jde ruku v ruce s umem bikera. Samozřejmě, na hodně utažených vracečkách to je na 29er trochu těžší, ale je to pořád o tom, kdo drží řídítka (když to neumíš, 26 nebo 650b ti stejně nepomůže).

      Snad ti to trochu pomůže a každopádně (jak píšou ostatní) si je projeď. to je základ. S tím jakou mám Spešl testovací flotilu, to nebude žádný problém.

      0 0
      • McBlacky  

        tak pokud je celodenní 60km je to něco jinýho než třeba celodenní 100km.

        To kolo je ok, ale na velký přesuny už to je znát a na kopec se taky škrábeš celkem za úsilí

        0 0
      • Kaia  

        Díky moc, máš comp na hlíně?

        0 0
    • Tehu  

      prodejce neposlouchej ;) já mám 26" rok 2012 jezdím okolí Jihlavy, Telce, Světlý nad Sázavou a bombice !!! Dvakrát za rok nějaký hory. Dovedl bych si představit i více zdvihu… Často trasy i 50–70km. Uvidíme s čím se pochlapi 2015 a případně prodám a pokupim novější model.

      0 0
    • sodek  

      když jedu k Třeboni nebo kolem Lednice na kochačku, jedu s HT. Když jedu kamkoliv, kde už se to trošku houpe a drncá, třeba i na tu vysočinu, beru 29 FSR. Jsem rád, že s plotýnkama na kolo vůbec vlezu. Hezky to napsal Dorsiflex. Nedokážu posoudit až tak moc co psal jako slabší stránky, já žádné vzhledem ke svým výkonům nevidím. Jediná slabá stránka je moje tělo. Neřeším, jezdím svým tempem, fyzička a záda mi nedovolí žádné etrémy. Pokud poznáš na testovačce rozdíl mez SJ FSR a Camberem určitě si vybereš.

      0 0
    • Tehu  

      nevím jakej rozdíl je u 29" ale přišlo mi zvláštní, když jsem zkoušel cambera vs. stj ve 26" model 2012 stumpjumper jel mnohem lépe, jak udržování tak zrychlování tak hravost. Navíc měl oproti camberovy pohodlnější posed. By mě zajímal potom rozdíl u 29" jestli je pocit stejný. Po výměně plášťů navíc citelně ještě zrychlil co schanis za velikost? Vím o carbonu 2013 za 55k ale velikost M

      0 0
    • Kaia  

      Díky moc všem za názory, dost jste mi pomohli, ještě trochu přemýšlím nad Trance 29×, ale tam se zase bojím rámu, není to papír? Nechtěl bych měnit za dva roky kolo… A jakou velikost byste mi doporučili na 190 cm? O karbonu jsem uvažoval, rozhodující pro mě bude cena jakou mi prodejce nabídne, ani hlínu nechci kupovat za MOC

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.