• old biker

    Zdravím Vás všechny, měřím 170 cm, mám Meridu 18 rám, tudíž rámová trubka 0,54 m, vzdálenost mezi špičkou sedla a řidítky 0,53m, představec mám 8,5cm, sedlo mám v úrovni řídítek a kolega mě říká, že mám moc vzpřímený posez, ale já mám ten dojem, že jak jsem menší a mám menší rám, tak kdybych dal delší představec, tak na 10 cm, tak  by se toho asi moc nezměnilo, dá se to nějak přibližně spočítat

    0 0
    • kubad  

      počítání je blbost, chce to skusit :-)

      je potřeba správně nastavit výšku sedla a jeho předozadní polohu ideálně postup najdeš na ivelo.

      pak ladit délku posezu (délka představce a jeho umístění – výška řídítek), ale to je hodně individuelní a záleží co od toho vlastně čekáš, pohodlnější nebo sportovnější posez, to si prostě musíš vyzkoušet sám

      0 0
      • Marskatin  

        Ano. VYzkoušet. Sohlasím s tím, že jediné co se dá nastavit objektivně je pozice sedla. Zbytek je o pocitech.

        Teorie a praxe na základě „já mám tolik a tolik cm a ty jsi také tak vysoký, tak musíš mít takovou velikost“ se může v rámech lišiti o dvě velikosti rámu na základě odlišností stavby těla a preferovaném stylu posezu.

        0 0
        • obda  

          jediné co se dá nastavit objektivně je pozice sedla

          To taky nemusí být úplně pravda – najdi si něco na téma „K.O.P.S. myth“. Navíc například já bych potřeboval rámy na míru, abych měl sedlo dost vzadu :( Na obou kolech mám hokejku sedlovku a sedlo posunuté na max vzad, a nestačí to.

          0 0
          • Marskatin  

            pozor, já tvrdil, že jediné co jde nastavit objektivně je poloha sedla. Objektivně myšleno výška vzhledm k délce nohy, podle pozice v dolní uvrati, a předozadní podle polohy ve vodorovné pozici klik. No však vš , co myslím. Kolmice z češky napedál atd. Netvrdil jsem že to půjde s původní sedlovkou. Mám podobná problém. Asi je to způsobeno o něco delším stehnem než lýtkem.

            Dál už je všechno subjektivní, nekdo rád vzpřímeně , někdo nataženě… Každému vyhovuje něco jiného. Ať ze zvyku, či zdravotních důvodů. Na to už žádné tabulky nejsou.

            0 0
            • obda  

              Právě ta předozadní poloha pomocí svislice z čéšky je ten K.O.P.S. (Knee Over the Pedal Spindle) A ačkoliv to v průměru vyhovuje, tak to zdaleka nemusí být optimální a nastavení předozadní polohy sedla je zdrojem kontroverzí. Tady máš odkaz na K.O.P.S. myth

              0 0
              • ememem  

                je to strasne dlhe, v strucnosti v com je ona kops metoda vo vseobecnosti zla resp. ako je to spravne?

                btw- ja mam problem ze mam koleno za oskou nech robim co robim resp. ak to dam podla kops tak ma zo strmeho kopca uz pomaly preklapa dole hubou.

                0 0
                • obda  

                  Ve stručnosti – ačkoliv se tváří odborně, tak nemá fyziologické opodstatnění. Pro lidi průměrných proporcí ale poměrně dobře funguje. Ovšem při méně běžných proporcích dává chybné výsledky.

                  0 0
                  • ememem  

                    cize spravne je to nejak inak alebo je to viac menj jedno? sorry za obtazovanie fakt to nemam aktualne cas luskat

                    0 0
            • obda  

              BTW podle všecho rekreačním cyklistům s delší stehenní kostí vyhovuje pozice kolena mírně vzadu oproti KOPS. Mně se zatím nepodařilo dostat ani nad pedál podle KOPS, na obou kolech mám koleno víc vpředu.

              Jinak jsem na netu narazil na úsměvnou historku, kdy si maník u Duratecu zaplatil za měření posedu FOG s tím, že si pak nechá vyrobit rám na míru. Když na prodejnu došla výsledná geometrie rámu, tak mu oznámili, že rám s tak malým úhlem sedlové trubky mu nevyrobí (pravděpodobně podobný problém s délkou stehenní kosti jako já). Tak si ho nechal vyrobit u rb ;)

              0 0
              • MlokCZ  

                To s těmi rekreačními cyklisty s delší stehenní kostí a vyhovující pozicí kolena mírně vzadu je zajímavé.

                Jen by mě zajímalo, jak se k tomu došlo, když právě při delší stehenní kosti dochází přesně k tomu co popisuješ, že je často problém dostat se jen na tu polohu.

                Proto mi není jasné, jak by vůbec větší množství rekreačních cyklistů s delší stehenní kostí mohlo mít sedlo posunuté ještě více vzadu, aby z toho někdo mohl ten závěr udělat.

                0 0
                • obda  

                  Pokud si pamatuju, šlo o ten Bontrngerův článek, geometrie Lemond atp. Někde na amerických fórech se to řešilo, hodně lidí mělo rám na míru. Ale paměť mám děravou, můžu se plést.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    A taky mi napadlo, jestli to také nebylo dané tím, že dotyční jezdili na tak dlouhou stehenní část nohy příliš krátké kliky a tím posunem sedla více dozadu jen částečně obcházeli problém příliš krátkých klik.

                    Pro delší by to možná zase sedělo to pravidlo.

                    0 0
                    • Marskatin  

                      on je tu ještě jeden problém u těch delších stehen, který delka kliky neřeší. A to je poloha nohy v horní uvrati. Hůře se překonává, a proto potřebují být více vzadu.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        To je pravda, tohle delší kliky jen zhorší.

                        V tomhle nemám bohužel naprosto žádné praktické zkušenosti, protože já mám na svojí délku nohou stehenní část naopak dost krátkou, tedy jsem přesně opačný případ.

                        0 0
              • obda  

                Jinak už jsem to našel, ta historka s duratecem je odsud

                02.02.2009, 09:02 | autor: Neregistrovaný uživatel Neregistrovaný uživatel Jirka

                Hezka pohadka: „Jsme schopni splnit všechny požadavky a to jak délkové tak i pro úhly“. Bohuzel realita je uplne jina :-(( Me v ramci mereni FOG namerili uhel sedlove trubky 69st. a bylo mi receno, ze to Duratec vyrobit neumi. Kdyz jsem se ptal u ceske konkurence (RB), nebyl problem.

                0 0
            • rf  

              Mám dotaz: Jakou roli v tom všem hraje velikost chodidla? Osa pedálu by měla měla být +/-v ose kloubu palce, ale např. při naprosto stejných tělesných proporcích a různé délce chodidla se přece mění poloha čéšky vůči kolmici z osy pedálu.

              0 0
    • ekib  

      Záleží jak a co jezdíš. Já mám u své 26" sedlo výrazně výše než řidítka a v podstatě na kole ležím, no a u 29" mám sedlo v rovině s řidítky, takže posez vzpřímenější.

      A každé  jinak využívám. 29" na pohodu (rodinka, focení) a 26" na „závodníka“ (chrtění, rychle tam a zpět).

      0 0
    • black.horse  

      asi jak píše kubad. srovnaj hlavně výšku a pozici sedla a zbytek dolaď dle pocitů… pokud najdeš nějaký doporučení na „správnej posed“ tak to klidně zkus, ale jen jako výchozí bod, každej člověk je jinek, záleží na ohebnosti zad, na jízdním stylu a Tvém očekávání, takže si to stejně nakonec musíš doladit dle sebe, chce to prostě zkoušet různé verze a vybrat si co Ti sedne nejlíp a na čem si kolo užiješ bez toho že by Tě bolela záda nebo tak něco…

      0 0
    • Lsdenski  

      Moje první kolo byla 19" a měřím také 170cm. Od té doby stále snižuju velikost rámu až jsem se dostal na velikost 16".

      0 0
      • Lsdenski  

        Tabulkám bych moc nepřikládal. Je to fakt o pocitu.

        0 0
        • Lsdenski  

          Kamarád kupoval GT Avalanche a stále mu doporučovali vel. L. Rozhodl se správně, ale pro M a je spokojený.

          0 0
          • Zdenda CUBE  

            Tak tak, nevím jestli je to tím, že se spousta lidí cítí jako malý, stále utiskovaný národ, nebo chtějí za své prachy dostat co nejvíc :-), prostě nevím čím to je, ale hafo lidí a hlavně začínající hobíci, mají většinou tendence nakupovat kola o jedno, někdy až o dvě čísla větší, než by bylo vhodné. A aby to ještě nebylo málo, tak si pak nastaví sedlo tak ukrutně vysoko, ře na něm přesedají jak vosa na bonbóně. Pak jich spousta řeší sedlo, že je tlačí, ruce, že je bolí zápěstí, záda v kříži, nebo krční páteř. Nejhorší na tom je, že ve spoustě kšeftech jim to dokonce vnutí jen proto aby prodali ležák, který jim tam zůstal a to považuju za zvěrstvo.

            0 0
            • old biker  

              S tím s Tebou souhlasím, ale to není můj případ, když jsem koupil kolo, tak bylo jen tak na malé ježdění no a nějak mě to vzalo a jezdím více a více a kolo i ten posed chci zdokonalit a nevím jestli mě pomůže dát delší představec o 1,5 cm, jestli už o takovou délku to bude znát na posedu.

               
              0 0
              • Hornet  

                Ja som zmenil predstavec z 90 na 110mm a citim ze je lepsie.

                0 0
              • Zdenda CUBE  

                Nejpoctatnější otázka je, vůči čemu ten posed zdokonalovat. Jestli se ti na tom nesedělo pohodlně, pak to samozřejmě má smysl a opoctatnění, nebo proto, že ti to někdo povídal, nebo si si to někde přečetl, nebo viděl. Rohodující je vlastní pocit a né to co někde někdo řekne. Co člověk to jiný požadavek. Těžko se dá srovnávat posed chrta třeba na silničce, který má 40 kg i s kolem a jezdí závody, tedy drží řidítka převážně ve spodním úchopu a rekreačního jezdce, která má metrák, ve předu si veze 20kg batoh který mu při větším předklonu brání zvednutí nohou, protože si do něj kope. Takový jezdec samozřejmě bude volit posed odpovídající jeho parametrům a potřebám. Proto i v nastavení posedu neexistuje žádná zaručená pomůcka stejná pro dva, třeba i stejně vysoké jezdce .....  Základ tohoto nastavení by měl být vždy hlavně dobrý pocit, aby člověk po půlhodině neslezl z kola a nebyl rozlámanej, jako by po něm jezdil vlak.

                Jinak k druhému bodu: Samozřejmě, že prodloužení představce o 1,5 cm bude na pocitu z kola znát již dost. Jsou jezdci (zase, ti co na tom sedí každý den a polikaj stovky km), kteří přesně znají své míry a posunutí kteréhokoliv parametru jen o několik málo mm hned poznají a cpou to zase zpět. Proto při každé změně by se na tom mělo jezdit trochu delší dobu, aby si člověk zvykl a mohl porovnat zda to bylo k lepšímu, nebo jestli to není ono. Projetím se na kole kolem baráku nemůžu zjistit, zda je nastavení optimální, nebo né. Na každou změnu si musí tělo nějaký čas zvykat.

                0 0
              • MlokCZ  

                Přesně jak psal Zdenda Cube. A není nic jednoduššího než pár změn zkusit. Jen vždy dělej pouze jednu změnu a tu nějaký čas vyzkoušej jeslti je k lepšímu nebo horšímu.

                Začít můžeš výškou řídítek přehazováním podložek, případně otočením představce (otočením představce ale měníš současně i délku, s tím je potřeba počítat; přehozením podložek se délka změní také, ale to je jen minimální v řádu 1–2mm).

                Další fáze může být zkusit delší/kratší představec.

                A samozřejmě to chce začít správným nastavením sedla, s tím by se už pak nemělo hýbat.

                A na délce je znát i 1cm poměrně dost, to samé s výškou řídítek (u výšky je znát i 0,5cm).

                0 0
            • camillio  

              ad ‚sedlo ukrutně vysoko‘ – toho jsem si moc nevšiml, zato si všímám všech těch co mají sedlo ukrutně nízko, což je snad ještě větší zlo. Hlavně takoví ti extrémisti, co šlapou do kopce, koleno je v horní úvrati výš než kyčel a kadence tak 20. V ideálním případě ještě drahý dres a drahé kolo (typicky to jde vidět v létě na Šumavě). V nejhorším případě tímhle způsobem ještě ku… vlastní děcka. Každopádně faktem je, že většina lidí v Čechách jezdí na špatných velikostech kol. Nejlepší jsou klasicky kola – dárky – „protože se mi líbilo, tak jsem ho koupil přítelce/manžel­ce/dceři/… k narozeninám/Vá­nocům…“ Jedno takové má moja milá od rodičů :-/

              S tím zápěstím, zády a krkem je to složité, já letos řeším hlavně ten krk, ale ten mám z toho, jak jsem nějakou dobu pracoval v posteli vleže na břiše, hlavu zakloněnou abych viděl do LCDčka :-/ Už jsem předobjednaný k fyzioterapeutoj…

              Jinak i jako hobík mám nejraději spodní úchop a to mám berany „proklatě nízko“ :-D

              0 0
            • Marskatin  

              no to je dobrá teorie:)

              Musím vymyslet podobnou, která by vysvětlovala opačný příklad. Vidím dost lidí, co má evidentně malý rám, sedlovka 400mm na doraz, a to ještě nějaká hokejka s offsetem 30mm, vpředu představec 130mm …

              Já nepovažuji rozdál v jedné velikosti kola za fatální, pokud má aspoň trochu vytaženou sedlovku.

              To že když sedím v hospodě a dívám se kolem tak špatná pode už jen podle výšky sedla má tak 55% kolemjedoucích mužu a 85% žen, ty většinou mají posez ve stylu, když sedím na sedátku musím nejlépe oběma nohama celou plochou dosáhnout na zem.

              0 0
          • Hornet  

            L-ko snad tak od 180cm, mam tiez M-ko a je mi tak akurat, S-ko mi bolo kratke, ale na vysku by mi bolo dobre, mam kratsie nohy, na mojom som daval dlhsi predstavec a otacal som ho dolu, zhodil som aj lastovicky, dal som rovne. Dost dlho som laboroval s posedom po prechode zo stareho ocelaka s pevnou vidlou. to co pise Zdenda je fakt, ze v obchodoch sa snazia neznalym predat hocico, len nech zbavia kusa a zarobia.

            0 0
      • StuntJ  

        já mám +/- 185 cm a měl jsem mít 20,5", ale nakoce mi sednul rám na 19,5" palcích :o). Já mám taky problém s páteří,tak se špatně lámu v pase, takže spíše sedím, než ležím …

        0 0
    • Tommik232  

      Já měřím 173 a jezdím kellyse 17,5". Matika ti tady nepomůže, musíš sedlat různý velikosti a zjistíš co ti vyhovuje

      0 0
    • siafu  

      na první pohled to je nějaká „divná“ Merida, ta už snad pět let nedělala u XC pevných rámů výraznější změnu geometrie a efektivní délka u 16" Meridy je pořád 570 mm a u 18" 590 mm…

      no já měřím asi do 165 cm, kratší nohy, Merida 16", délka 570 mm, představec 100 mm, sklon –8 st., kvůli delší hlavové trubce dán bez podložek, zkoušen i větší sklon představce, ale nějak už to pocitově nebylo ono:), takže rozdíl sedlo – řidítka vychází zhruba odhadem do 5 cm (??), jinak vzdálenost od špičky sedla po střed řidítek je zhruba 52.5 cm…

      ono délku představce, stejně jako výškový rozdíl sedlo – řidítka chce vyzkoušet, podle mě jde poznat změnu i o 1 cm. Pro mě je ideální délka představce na XC 100 až 110 mm, k tomu rám odpovídající délky a výšky nejlépe 16" v kombinaci s offset sedlovkou. Možná ještě vyzkouším představec 90 mm, ale obávám se, že už to nebude ono

      0 0
    • vysmátej bajker  

      menší rám a dleší představec:).Trochu nechápu jak na 170cm někdo mohl prodat 18.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Tohle mě napadlo hned, když jsem si ta dvě čísla přečetl. Velký rám nezmenší a ať bude dělat, co bude dělat, nikdy to nebude ono :-(

        0 0
      • old biker  

        No prodal, tak jsem dnes vyzkoušel 110 přestavec a proti 85 je to rozdíl, ujel jsem 30 km v dobrým tempu silnice i terén a jelo se mě lépe, lepší kopce, více silově, pohodovější jízda v terénu a tak ještě něco najedu a uvidím, vyšli mě vstříc v Cyklowordu v Trutnově kde mě ten delší zapůjčili, výborný přístup vedoucího a jeho zástupce.

        0 0
    • R.A.Y.  

      Zdravím.

      Potřebuji od vás zkušenějších radu s posezem. Něco už jsem o tom pročetl a vím, že nejdůležitější je jak se na tom cítím já, ale přeci jen sem dávám fotku. Dle mého koupit delší představec, tak 110mm s menším úhlem..tak kolem 11st. a sedlo asi posunout dozadu. Tenhle představec mám pujčený a než koupím nový, chci mít alespoň trošku jasno. No a sedlo posunout dozadu. Za kažkou reakci budu rád. Jinak měřím 190cm a rám je 21. Moc dík..

      0 0
      • blisterexist  

        představec minimálně o 3cm větší s menším ůhlem a sedlo trošku dozadu(zkus se podívat na nastavení sedla na ivelo.cz)

        0 0
      • nox159  

        muzu vedet model toho ramu? mel sem za to ze merida dela sudé čísla

        jinak meřím 189cm a ani 24" by mi nebyla dost dlouha

        proto je muj usudek asi zkresleny ale rekl bych ze ten rám maš děsně krátky ;-)

        0 0
        • R.A.Y.  

          Model je to Merida matts sport 500. Ony všechny ty Meridy mají zvláštná geometrii rámů. Původní rám jsem zlomil, takže jsem koupil jen rám a přeskládal.

          0 0
          • Jarman  

            Taky mě připadá, že rám je na tebe krátký. Měl jsem Meridu matts 20 palců, 90mm představec a byla mě akorát.

            0 0
          • nox159  

            meridy jsou obecne kozy ( vysoke kratke)

            jinak porad vidim ve velikostech jen 20" (delka 605) nebo 22" (delka 615)

            na svoji vysku 189 vozim delku ramu 630 + 120 predstavec

            takze ja bych navrhoval predstavec tak 120mm – 130mm – pokud to budes schopny v pohode uridit, vím ze kamoš mel treba problem i z 120mm predstavcem :D a dal bych nejaky prijatelnejsi sklon

            0 0
            • Tygr  

              měřím stejně, ale rám mám 570 a klacek 11 a posed mi ideálně vyhovuje… je vidět, že je to opravdu značně individuální…

              0 0
              • nox159  

                taky sem tak dlouhy ram mel a taky sem si rikal ze mi vyhovuje nez sem stavel nove a nechal se ukecat k delsimu ramu. ( tim nechci samozrejme ric ze tobe to nevyhovuje nebo neco podobneho)

                jinak priste jak budu vybirat bych bral delku ramu 620+ 120 predstavec, ten jeden cm bych mozna mohl ubrat ale vic jiste ne

                jinak je to individualni a jak si psat tak dost značne ale pokud se mrknes jak na tom sedi R.A.Y tak musis uznat ze to vapada, ze je mu to dost kratke :)

                0 0
                • Tygr  

                  jtj, tam už dou ty ruce opravdu v krutým úhlu k zemi… tam je kratky všechno…

                  0 0
            • jIrI___  

              Já měřím 188 cm, rámovka 605 mm a představec 100 mm. Ale není to chrtí stroj :). Zítra sem taky hodím fotku na posouzení posedu, protože to chci trochu vyladit a nevím jak :-D

              0 0
              • nox159  

                taky sem planuju hodit fotku ale ze silnice tam mam predstavec 140 – nevim koho to napadlo to tam cpat :D tak nevim o kolik to zkratit protoze me z jizdy boli ruky ( zatim najeto cca 200km ) tak mozna je to jen nezvyk

                0 0
              • DaSnail  

                ja meriam 187cm. jeden rám mám vel 20", dlhý 622mm, predstavec 90mm 6° neg.

                druhý rám vel 18", dlhý 590mm, predstavec 90mm 12° poz.

                na obidvoch rámoch som skúšal rôzne dåžky predstavcov, šírky riaditiek, počet a umiestnenie podložiek. obidva posedy mi vyhovujú.

                keď sem zajtra hodíš fotku (na ktorej budeš pravdepodobne sedieť trochu inak jak v reále po hoďke jazdy) tak ti bohužial radiť nebudem. jedine že by som v noci získal nejaké nadprirodzené schopnosti…;o)

                0 0
                • Flegmatik  

                  Ta druhá varianta (18") je vskutku zajímavá… Si to nějak nedokážu představit :)

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Proč? Já mám 18,5" rám a poskládám se na něj v pohodě. Sedlovka je ale skoro na max :)

                    0 0
                    • Sobi  

                      Já mám 189 cm, Rám Merida AM 21(XL) a sedlo mám hodně vzadu a sedlovka vytažená na max co ryska povoluje.

                      0 0
                    • op  

                      zajimave, zajimave, ja (188cm) mam dve kola Cube 20" a 22". 20 je troku kratke, 22 trosku dlouhe (ale obe v pohode), proste 21 by byl ideal. Na 18" se ale opravdu nedokazu predstavit. Asi je to vyrobce od vyrobce ruzne geometrie, i kdyz zrovna Cube by nemel byt extra kratky…

                      0 0
                  • DaSnail  

                    prečo ne? je to vpoho. podla obrázku by mi stačil (s high rise rajdami) aj 80mm predstavec.

                    mal som tam na skúšku aj 110mm. keby som nepotreboval chodiť za sedlo, zdvíhať predné koleso a meniť smer, tak by mi vyhovoval aj ten… 8o)

                    0 0
      • R.A.Y.  

        Každopádně vám všem děkuji za názory a reakce. S tím, že mám mylý rám už teď nic neudělám, pač nový kupovat nebudu, ale představec nový pořídím. Přemýším nad délkou 110 – 115mm a úhlem 10st. a to pro řídítka o průměru 25.4mm což je problém. Když už najdu úhel a délku, tak je to pro řídítka 31.8mm. Tak kdyby jste někdo o něčem věděli, tak budu rád. Cena tak do 800kč. Ještě jednou dík…

        0 0
      • maajkee  

        Mně příjdou na tu postavu především malý ty kola :)

        0 0
    • Hombre85  

      Ahoj, v návaznosti na toto téma bych se chtěl zeptat, jestli jde kombinovat různou délku klik? Při nastavování předozadní polohy sedla jsem zjistil, že mi jedno koleno vychází na osu pedálu a druhé na špičku kliky. (asi to máme v rodině, babička má jednu nohu kratší o 4cm)

      0 0
    • novcze  

      zdravím všechny, taky přidám nějaká fota, budu kupovat nový bike a ladím posez, abych tak nějak zjistil jestli mám pořídit rám jiné velikosti, současná Merida je 20"

      competitive cyclist mi vyhodil toto

      Inseam: 84

      Trunk: 64.5

      Forearm: 33

      Arm: 63

      Thigh: 63

      Lower Leg: 57

      Sternal Notch: 148

      Total Body Height: 180

      The Competitive Fit (cm)

      Top tube length: 53.3 – 53.7

      Stem Length: 10.9 – 11.5

      BB-Saddle Position: 74.2 – 76.2

      Saddle-Handlebar: 51.8 – 52.4

      Saddle Setback: 5.4 – 5.8

      The Eddy Fit (cm)

      Top tube length: 53.3 – 53.7

      Stem Length: 9.8 – 10.4

      BB-Saddle Position: 73.4 – 75.4

      Saddle-Handlebar: 52.6 – 53.2

      Saddle Setback: 6.6 – 7.0

      The French Fit (cm)

      Top tube length: 54.5 – 54.9

      Stem Length: 10.0 – 10.6

      BB-Saddle Position: 71.7 – 73.7

      Saddle-Handlebar: 54.3 – 54.9

      Saddle Setback: 6.1 – 6.5

      moje současné nastavení:

      Top tube length: 59

      Stem Length: 10

      BB-Saddle Position: 74

      Saddle-Handlebar: 55

      Saddle Setback: 6

      kromě top tube lenght, která je překvapivě ve skutečnosti delší než doporučená, i když to z fotek ani tak nevypadá, ostatní míry docela sedí, včetně saddle setback.

      problém je v tom, že i když mám sedlo dozadu co to jde, sedlovku s 25mm offsetem a sedlo nejvíš jak to jde (viz. druhé foto), tak pokuď pustím olovnici s čéšky k pedálu v přední poloze, mám koleno pořád cca 2,5 – 3 cm před osou pedálu

      otázka je jestli jít do 18" rámu a přiblížit se tak rozměru doporučované top tube, to by zároveň znamenalo o 1 cm niž řidítka, což by nebylo na škodu si myslím, 350mm sedlovka má schováno v 20" rámu ještě nějakých 7,5 cm k rysce max. vysunutí, takže taky ok, možná bych ale musel pořídit sedlovku s 40mm offsetem, abych kompenzoval menší sklon sedlové trubky u 18" rámu (rozdíl 0,5° – viz. http://www.merida-bike.cz/…RBON_FLX.pdf ) a celkově se dostal více dozadu protože ani teď to není ideální.

      díky za postřehy a názory

      p.s. fotilo se to doma jen tak v triku, takhle oblečený nejezdím ;-)

      0 0
      • newbie  

        eh… :-) sis od cc nechal spočítat posez – ale na silnici

        0 0
        • juli  

          :-) přesně tak.

          Přepočítat v sekci MTB.

          0 0
          • novcze  

            oops, tak to by vysvětlovalo top tube, přepočítané výsledky:

            Virtual Top Tube Length 58.4 – 60.1 cm

            Stem Length 9.5 – 11.1 cm

            BB-Saddle Position 73.7 – 75.2cm

            Saddle-Handlebar 52.8 – 54.4 cm

            zbytek sedí zhruba stejně, takže radši bych zůstal u 20" jako do teď

            0 0
            • juli  

              Takže ti současné kolo papírově sedí. Pokud se na něm cítíš dobře a nehodláš měnit styl ježdění, tak hledej rám s podobnou geometrií. Vlastně ani není důležitá výška, jako spíš délka rámu a úhlování, které by tě mohlo trochu posunout dozadu. Mimochodem, nejsou na současném kole kliky 170mm?

              0 0
              • novcze  

                papírově 20" od Meridy sedí, úhel sedlové trubky je 73° a o moc menší jsem nikde neviděl, kliky mají 170mm ale to je papírově taky ok … asi já nejsem standardní :))

                0 0
                • juli  

                  Co papírově sedí na klikách 170mm? Myslím, že nejen kvůli poloze koleno/střed pedálu by 175 byly vhodnější.

                  0 0
                  • novcze  

                    to by zhoršilo úhel v koleni když je klika v horní úvrati

                    0 0
      • Stanislav__1  

        Posez nevypada dobre. V horni uvrati kliky nebudou uhly vubec vychazet.

        Rekl bych, ze mas o neco delsi femur, nez by bylo optimalni. Takovi lide si spravny posed podle poucek nenastavi nikdy.

        0 0
        • novcze  

          a jakým směrem by se úprava posedu měla ubírat? jde mi o to aby netrpěla kolena a celkově mít lepší posed z hlediska biomechaniky, díky

          0 0
    • mc.loki  

      no já myslim, že když tě při intenzivnim ježdění nebolí záda, je každá poloha správná. :)

      mně například záda při jízdě dost sílí. v porovnání s ostatními mám ale dost vysoko řidítka a nehrbím se, důležitá je rovná spodní část zad.

      0 0
      • JSt  

        zel bohu, telo cyklistovo se nesklada pouze ze zad :-)).

        0 0
        • novcze  

          Přesně, jak je to nastavené teď je relativně pohodlné a umožňuje celkem slušný přenos síly. Na začátku sezóny jsem na to vlítl a jezdilo mi to docela slušně, pak mě jednou v nějakém stoupání začalo bolet pravé koleno a byl jsem vůbec rád, že jsem dojel pouze na levý „válec“ … tak jsem začal laborovat s posedem, snížil trochu sedlo, ale ten přenos síly byl tragický, také jsem se tím posunul o něco dopředu což není dobré když se ani normálně nedostanu koleno nad osu pedálu.

          Taky jsem začal jezdit víc frekvenčně a nedával jsem takové kopce (třeba ty 20% na Holedné), koleno se tak nějak umoudřilo, takže jsem se vrátil se sedlem nahoru, spočítal si na competitive cyclist nějaké ty míry abych někde nebyl úplně mimo a docela to sedí, když už jsem dělal fotky pro moje účely, tak jsem to hodil i sem, kdyby měl někdo nějaké nápady (pozn. o délce stehení kosti je přesná, ale když jsem se nad tím zamyslel, tak ani přiblížení se ose pedálu nepomůže vzhledem k následné úpravě sedla).

          Koleno zatím OK, soustředím se na frekvenční šlapání, tak snad to vydží.

          0 0
      • xshreck  

        Záda, ramena, ruce…

        ¨Já měl kolo nastavené tak, jak jsem s ním vyjel a bolí mě rameno když jedu s báglíkem ( kterej taky není nejlepší na mojíé postavu :( )

        Mno, tak jsem se jeden den nudil ( nechtělo se mi do toho pouštět) a přenastavil si trošku sedlo. Tzn trošku dozadu ( cca 3cm :-) ) a špičku nahoru. Tak už to teď není taková zátěž na ruce a při poslední jízdě mi nevadil ani batoh, který byl menší než můj normální :-D a hlavně nebolí ani záda :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.