Spaní ve sněhu - výběr žďáráku.

39 nepřečtených
  • tigermoth

    Ahoj. Poohlížím se po žďáráku na 190 cm chlapa, který by vyhovoval podmínkám na sníh/led, s membránou. Použití – zimní turistika, běžky, vysokohorská turistika (žádný brutus). Zatím mi padl do oka sáček známé firmy ze Sušic, co mám zkušenost s jejich oblečením tak bych do toho klidně šel, ale zajímají mě vaše zkušenosti s vašima vakama.

    0 0
    • romachain  

      Zkus sehnat tento: http://www.armyburza.cz/…woodland-gtx

      Za skvělou cenu oproti všemožným outdoor-speciálům dostaneš goráčovej žďárák co fakt funguje. Nemůžu si ho vynachválit.

      0 0
      • Evilcleaner  

        no z mojí zkušenosti je to o štěstí na kus, z celkem tří co jsem měl fungoval pouze jeden, který se lišil od ostatních dvou jinými emblémy na vnitřní straně (všechny byly ale gore-tex a nové). takže za mě toto nemůžu doporučit. já ted budu kupovat od tilaku, to je jistota (beru od nich všechen membránový materiál, navíc jednoduchý a dostupný servis)

        0 0
        • scret  

          kamarad mel dva ks od Tilaku a byl velmi nespokojeny.. V HP si chrochta…

          0 0
    • black.horse  

      …že jsem tak smělý, ale nechtělo by to zip i po straně? na tom Highpointu ho vidím jen nahoře a přijde mi, že se do toho musí nepohodlně lézt, ne?

      0 0
    • pocestny  

      Jsem ti tu nechtěl nic psát, jsem čekal něčí tipy, protože nemám žďárák. Ale borec na heuréce si stěžuje, že mu do toho teče z krycí légy, která je prý nějak blbě našitá. Ale ve sněhu ti bude asi šumák, jak je ušitá ta léga.

      Za mě teda, asi by to ten zip chtělo a zapínat to jen když prší, nebo se zvedne vítr. Chtěl bych lehký (500g se mi zdá tak nějak moc), otevíratelný, a s překrytým otvorem – třeba s kapucí napnutou nějakým drátem. No určitě bych to nosil jen v zimě. Existuje to? Hoďte nějaké tipy. Třeba si to někdy pořídím. Dík.

      0 0
      • scret  

        o zadnym takovym nevim…:)) ale chtel bych ho taky:))))

        0 0
    • Evilcleaner  

      o tom jsem taky uvažoval, ale co mám informace, tak není prodyšný – žádný z těch od highpointu, navíc bez zipu po straně mi to přijde za ty prachy pěkně na hovno. psal jsem to výše, sám jdu do tilaku.

      0 0
    • scret  

      mam ho uz nejakej ten patek, okolo mne par kamaradu a vsichni vcetne mne si ho chvalime… Uz nejakou dobu i v soucasnosti je to asi jeden z nejlepsich zdaraku, ktery jsou na trhu!

      Sice ma zapinani jen nahore a nekomu se do nej muze hut lezt, ale za to perfektne funguje (da se docist i na ruz. forech) a i vaha je slusna… V soucasnosti delaj i lehci verzi (a samozrejme drazsi)…

      Nevyhoda muze pro nekoho byt, ze nema nijak prekryty otvor na dychani… Kdyz prsi, tak to privru na malej otvor a otocim se na bok a nemam problem… Kdyz snezi, tak taky nemam nejak vyraznejsi problem.

      Merim 180cm a do spicky davam treba i boty, takze by ses mel v pohode vlezt…

      Na vioce info se klidne ptej…

      0 0
    • tigermoth  

      Díky všem, to lezení zvrchu se mi právě líbí, do mumie se leze stejně a nikomu to neva. Myslel jsem – čím víc zipu, tím víc ku.vítko. Ale dík za tipy, pozjišťuju.

      0 0
      • scret  

        presne tak… Delam to tak, ze si rozlozim zdarak, otevru zip po cely dylce, vlozim tam spacak a normalne si do toho zalezu…

        0 0
        • pocestny  

          Dyt to nema zip po cele delce? Nebo jo? Sem myslel ze do toho lezes jak housenka.

          Krome toho poceni mě napadlo, ze bych se z toho treba nemohl v noci vychcat do sněhu, kdyz to nema ten zip… Ze by se z toho spatne lezlo kdyby se objevil medvěd nebo jiný problem. (ja vim nestava se to…)

          Beztak neco lehkeho s zipem nekde existuje, a nevozi se to sem, a tak o tom nevime

          0 0
          • scret  

            samozrejme jsem myslel po cele sirce…:)

            Jj, medved muze byt problem…:)) chcani resim pred spanim a kdyz uz potrebuju, stejne lezu ven ze spacaku, ikdyz nejsem ve zdaraku… Holt ho nemam asi tak dlouhyho… teda ne tak jako alespon polovina BF:))

            0 0
            • pocestny  

              Ale byla parkrat takova klemra, že se ze spacaku nechtělo.

              0 0
              • scret  

                to je vzdycky:) na Dachsteinu v unoru kdysi s kamosem, snehova boure, cca –15st., mozna min, pocitove diky windchill efektu samozrejme jeste min a to jsem proste radsi vydrzel do rana:)

                Kdyby jsme meli aspon stan, to by byla pohodicka, ale nee, my chteli bejt tvrdy:))

                0 0
                • tigermoth  

                  Kudyma jste šli? S bráchou jsme si říkali, že bysme to dali příští rok z Gossausee, loni jsme udělali průzkum předhůří z Halštatu a za dva dny myslím že by se to dalo navrch, ne?

                  0 0
                  • scret  

                    lanovkou na Krippenstein nebo jak se to jmenuje a pak smerem k Simony hutte, odtud po ledovci na vrchol Dachsteinu a pak zas zpet… Jinak vsechno zalezi na aktualnich podminkach, jak pocasi, tak snih atd.

                    My sli na sneznicich, takze to bylo narocny a pomaly:(

                    Dneska bych do velkejch hor v zime tahal uz fakt jen skialpy… Bohuzel tenhle konicek si nechavam na budoucno, az budu mit nekdy nejaky zbytecny penize…:)

                    0 0
                    • kankrlicek  

                      Jo peníze budou… a pak ti odejdou kolena :(

                      0 0
                      • scret  

                        ??

                        0 0
                        • kankrlicek  

                          Až počkáš na peníze, tak ti mezitím odejdou kolena :) Můj případ – tedy v tom druhém tvrzení.

                          0 0
                          • scret  

                            no tak se nezblaznim:) Je tolik veci/sportu, ktery v zivote bohuzel nestihnu vyzkouset…

                            Zatim slo stejne skoro vsechno stranou diky rodine… Az prckove trochu vyrostou, uz toho casu snad bude o chlup vic…

                            ted jsem rad, ze mam aspon trochu toho kola…

                            0 0
    • 777rada  

      Já ho mám. Měřím 192. Zatím jsem v něm spal asi tak 15 až 20 klidných nocí, pak asi 3 nebo 4 nepříjemné, v zimě zatím jednou při teplotě tak –5 a trochu sněžilo, ale žádný extrem. Opravdu se do něj souká blbě, ale jako problem mi to prišlo akorát když pršelo a to by stejně zip na straně nevyřešil, naopak si umím představit jak zip na boku zamrzne. Tkanina jako taková zatim nepromokla a to jsem měl pod nohama posledně už celkem kaluž, horší je to ale s tím otvorem pro hlavu, letos jsem si pro pohodlí a nervy pořídil na čundr ještě plachtu z tyveku na hlavu a věci. Bohužel nejsem takový zálesák abych uměl porovnat s jinýma žďárákama ale podle mě je HighPoint ok a rosení v zimě jsem si nějak extra nevšiml. Do chladnějšího počasí mám takový obyčejný péřák.

      0 0
    • martin_bakov  

      Pavel Richtr kterej prezil nekolik desitek noci na aljasce timhle zpusobem to na blogu popisuje do detailu.

      Zdroj : http://pavelrichtr.cz/…-bivak-tipy/

      Bivakovací pytel (žďárák) Není nezbytně nutný, ale rozhodně jej doporučuji – výrazně totiž zvyšuje tepelný komfort (izolací od větru a vytvořením dalšího termoizolačního prostoru okolo spacáku). Pokud sněží, ochrání spacák před padajícím sněhem, který může tát a způsobit vlhnutí spacáku. Bivakovací pytle jdou většinou zcela uzavřít kromě malého průduchu na dýchání. Některé disponují různými vychytávkami (vzpěry, zpevnění dráty), jak udržet materiál pytle pryč od obličeje. Moje osobní zkušenost je, že i přesto dochází ke značné kondenzaci vody z vydechovaného vzduchu a značnému nekomfortu. Téměř nikdy tedy pytel přes obličej nezapínám a pokud sněží, před sněhem padajícím do obličeje (s tím se fakt spát nedá) se bráním spaním na boku. Nepovinnou ale doporučenou věcí je vložení karimatky do bivakovacího pytle – sníh se nikdy nedostane na karimatku a pod spacák a současně se karimatka drží hezky pod spacákem. Nikdy se vám tak nestane to, co je na následující fotce. Já používám bivakovací pytel The North Face Assault Bivy.

      0 0
      • scret  

        osobne si nedavam boty pod spacak/zdarak, ale do zdaraku… Rano z nich pak clovek nemusi vyklepavat snih a nemas v nich tolik led, kdyz je mel vecer clovek trochu propoceny… Nasledny lezeni do bot je tak trochu prijemnejsi, ikdyz na tuhle cast se nikdy netesim:))

        0 0
      • Fran-tic  

        pěkné fotky, můj problém je, že se furt v noci hýbu. takže ráno ksich zabořený do žďaráku a přes hlavu zatočený spacák, který jak je kolem mě omotaný, tak se ještě utahuje. S karimatkou vevnitř už to musí být slušná roštovačka :)

        0 0
    • Johnnyxjr  

      čus měřím 185 a používám tehle je v něm dost místa za mě spokojenost

      http://www.militarysklad.cz/…p-dpm-300000

      0 0
      • scret  

        a z jakyho materialu to je? pisou membranovy, ale o co jde, buhvi…

        0 0
    • pocestny  

      Ještě teda takový dotaz: Když dáte do toho ždáráku karimatku, jde to pak otočit se na bok a posunout ten otvor ke straně k zemi? Nechci dýchat dovnitř a raději mít ten otvor proti vodě směrem dolů. A jde mi o to, jestli to vůbec jde, když máte uvnitř tu karimatku. Musíte tam tu karimatku posunout o 90°? Asi jo, že?

      To povídání i fotky P.Richtra, to se hezky čte.

      Když sněží do xichtu, tak se nevyspím, jednou sněžilo, tak jsem si položil přes xicht čepici. Sněžilo na čepici, a když na ní už bylo dost sněhu, začal sníh stejně padat za krk pod ušima, a to bylo něco, takhle klidně spíš a najednou koule sněhu za uchem… Takže jsem tu čepici občas musel opatrně sejmout, vyklepat, taky setřít vrstvu sněhu ze spacáku, a čepku položit zpět na xicht… Nebylo ani moc zima, prostě jen hodně sněžilo, spacák vlhnul, ale další den už jsem valil domů a vysušil to doma. Na tyhle situace by byl žďárák ideální.

      Edit: tohle řešit v srpnu, to je vlastně trochu úlet :-) ale tak proč ne…

      0 0
      • scret  

        ja teda samonafukovacku do zdaraku nedavam, prave kvuli tomuhle… Jeste se mi nestalo, ze bych se probudil jinde nez na podlozce… ale je teda fakt, ze vseobecne blbe a malo spim takhle venku… Mam s tim problem, takze uz jsem zacal uvazovat o nejakym lehkym prasku na spani apod. Ale toho se zas trochu bojim, kdyz jsi nekde v horach a potrebujes pak rano hned fungovat, aby clovek nebyl z toho jeste oblblej…

        0 0
      • Evilcleaner  

        řešit tohle v srpnu je úlet?:-)) ne všichni chodí jen po českých kopečcích ;)

        0 0
    • tigermoth  

      Helou bojs, nakonec jsem pořídil Highpoint, u SR vyprodávali a nešlo odolat. Teď to ještě prubnout venku, ale to až po zápočťáku. Dík všem za zkušenosti.

      0 0
    • gollum  

      Diskuse jsem si všiml až teď. Na netu jsem objevil jednu další nevýhodu vkládání karimatky do žďáráku. V případě vkládání karimatk dovnitř se ti může v zimě stát, že ti přimrzně karimatka ke žďáráku a mohlo by to pak při balení poškodit membránu. Já zatím dávám karimatku dovnitř. V poslední době ho sebou tahám jen v případě, že se mi nechce stavět stan (používám 600g tarp od Jurka), jinak tahám sebou stan. Úspora proti stanu moc velká není, protože podložku pod sebe (Tyvek) sebou tahám i pod žďárák.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.