• RADO77

    Hledám nějakou partičku, se kterou bych mohl chodit do sauny – pro samotného je to otrava a v partě se sauna výborně prokecá.

    Nejlépe čtvrtek večer nebo v neděli večer (přes víkendy jsem dost často mimo Prahu).

    Buď to zorganizuju u nás na Barrandově v Aquaparku nebo se můžu k někomu připojit.

    Apropos, jakou máte zkušenost s regenerací v sauně? Já prozatím dobrou, hlavně po nějakém silovějším tréninku. Může to být ale jen subjektivní pocit.

    0 0
    • vladaza  

      pro mě je sauna perfektní relax – hlavně pocit uvolnění umocněný nějakým tím pivkem mi docela vyhovuje, doma máme jednu minisauničku v předsíni, myslím, že to byla dobrá investice / kdysi před 10 lety/, kterou využívá celá rodina, občas jdu s kamarády do nějaké veřejné /Olomouc a okolí/. nemohu potvrdit zdravotní efekt, protože nemám srovnání, jak by se moje imunita vyvíjela bez pravidelného saunování / většinou 1× týdně/. docela zajímavý efekt osvěžení přináší saunování i v létě / pro někoho možná méně obvyklé/, proto saunu využívám celoročně. po velké zátěži, kdy je člověk takříkajíc „nadoraz“, se mi saunování moc neosvědčilo.

      0 0
    • Medunka  

      nedavno jsem cetla clanek Ondry Vojtechovskeho: www.ondrej-vojtechovsky.cz/…/view/71/57/

      0 0
    • burnout/syndrome1  

      Mě by zajímalo,v čem je ta sauna tak zdravá a zdraví prospěšná.Čistě s fyziologického hlediska to nemohu pořád nějak pochopit.Já si vysvětluji její oblibu spíše tím,že pobyt v horku s doprovodnou termoregulací je pro tělo dosti zátěž,takže se poté lidi cítí uvolněně a příjemně unaveni,aniž by se museli vynaložit nějakou tělesnou činnost a námahu.Nemohu prostě pořád pochopit,v čem je toto přehřívání organismu prospěšné,nicméně netrvdím že není,jen nevím jak

      0 0
      • snas89  

        Kdyz za me popisu klasicky saunovani: 15 minut v saune pak studeny sok a pak relax. Takto 3× opakovat.

        Telo se behem ritualu paradne prokrvi. Pokud ma samo od sebe moznost se prokrvit (viz zdravi vyse).

        To je prece dostatecny plus ne?:)

        0 0
    • Rychlej turista  

      Suchá je skvělá na posílení imunity a taky funguje jako třetí ledvina :-)

      Pára je zase výborná na klouby. Ten výsledek je skoro hmatatelný :-)

      Je samozřejmé, že do suany i páry musí jít člověk úplně zdravý.

      0 0
      • burnout/syndrome1  

        Ale jakým způsobem může hypertermie posilovat imunitu?To právě nechápu,tu souvislost,ani moc ty klouby.Nicméně neříkám,že to tak není,zřejmě „empírie prostá“

        0 0
        • Rychlej turista  

          Organismus na ty vysoké a nízké teploty a jejich prudké změny musí nějak reagovat. Takže tady asi funguje něco jako: „Co tě nezabije, to tě posílí!“ :-)

          0 0
        • raadjek  

          Někde jsem před nějakým časem slyšel, že to prohřívání organismu funguje obdobně jako když máš zvýšenou teplotu – nastartujou obranný mechanismy v těle – taková simulace zvýšené teploty. A zvýšená teplota pomáhá organismu bojovat proti nemocem. Takže je to takový cvičení pro obranný mechanismus těla.

          0 0
          • Yura  

            1.Reagujes na koment z roku 2008

            2. co takhle misto spekulovani si na tom internetu neco najit. Nejaka fakta..

            http://www.youtube.com/watch?…

            0 0
            • Smazaný účet  

              Nevim o cem ta holka mluvi, ale kameraman odvedl dobrou praci:))))

              0 0
              • Yura  

                Ted byla ta slepice u Rogana (muj nejoblibenejsi podcast). Jeste jsem to nevidel, ale urcite tam bude mluvit o ucinku chladu a tepla na telo. Minule mluvila o tom jak telo pri tech hodne nizkych nebo vysokych teplotach vytvari bilkoviny, ktery maji pozitivni ucinky na zanety apod.. A jak dlouholeta studie ukazala, ze lidi kteri saunujou 4–7 tydne maji o 40% snizenou umrtnost ze vsech pricin.. Takze to neni jen o trenovani imunity a proti nachlazeni, jak tu nekdo zvatlal..

                0 0
                • jIrI___  

                  Hukot, takže se mezi námi pohybuje poměrně dost nesmrtelných lidí.

                  0 0
                • MirosPikos  

                  Samozřejmě, že je těch účinků víc. Logicky třeba i určitá forma detoxu organismu. Jen 4–7 týdne v sauně nějak časově nezvládám :) Ale znám takový.

                  0 0
                • scret  

                  vis Juro, na tobe se mi libi, ze veris vzdycky uplne vsemu:) ja jsem v tomhle skeptictejsi… za 5 let se ukaze, ze to naopak skodi…:))

                  „A jak dlouholeta studie ukazala, ze lidi kteri saunujou 4–7 tydne maji o 40% snizenou umrtnost ze vsech pricin..“

                  Jak dlouho tuhle studii delali?:)

                  0 0
                    • scret  

                      ok, takze 5 let.. Pokud jsem to proletl v rychlosti spravne…

                      0 0
                      • Yura  

                        group of 2,315 middle-aged men

                        Results show that during a median (midpoint) follow-up of nearly 21 years

                        a di do ******, kdyz ani neumis cist a jen mas potrebu oponovat.

                        0 0
                        • scret  

                          Nn, zadny usmirovani nebude, ikdyz vim, ze bys rad:)))

                          Ver a vira tva te uzdravi!

                          0 0
                        • Jakobo  

                          Existuji 3 druhy lzi: Male lzi, velke lzi a statistika. Ja ti udelam statistiku na cokoliv s jakymkoliv vysledkem a to jsem mel statistiku jen 2 semestry.

                          Studii jsem necetl. V tom vzorku tech 2000 lidicek muze byt nejaka podobnost, v jejimz dusledku ziji dele nez ostatni. Aby to byla relevantni studie, musel bys naprosto nahodne na ulicich celeho sveta posbirat 2000 lidi a ty nahnat do sauny. Jinak je to studie, na ktere si jeden udelal doktorat a nekdo druhy ji zaplatil. Pokud ten vzorek zvolili takhle nahodne, tak to beru zpet, pokud ne, tak bez do ****** ty.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            +1…nebudou to lidi, kteri veduo bezny gaucovy zivot, ale kteri maji k saune i neco jineho…to je pak jasne mensi riziko nemoci oproti gaucakum:)))

                            0 0
                          • Jakobo  

                            Tak jsem to zbezne procetl a imho clanek pro prostacky napsany radoby odborne. Dulezite je parkrat zamavat titulem PhD.

                            Co se tyce te statistiky na cokoliv, tak uplne nejjednodussi priklad bude treba tvrzeni Kdo jezdi autem dozije se vyssiho veku, nez kdo jezdi pravidelne na kole. Lide v USA, ktreri pouzivaji auto si zrejme mohou dovolit lekarskou peci na rozdil od indianu, kteri po ulicich Kalkuty hrcaji na kolech. A nebo naopak Kdo jezdi autem zemre drive nez ti, kteri jezdi na kole. Pak bych klidne zustal v CR a vybral vzorek populace z BF vs nejake moto forum nebo delnik, co jezdi zarezavat na 6 do prace autem a dela prescasy. Ujasnim si dopredu zaver studie, podle nej nasmeruju reseni vcetne vzorku, parametru, pouziteho modelu a vysledek bude odpovidat ocekavani.

                            Tim ovsem netvrdim, ze sauna nemuze prodlouzit delku zivota. Je to mozne. Jde o princip a jak se ty tady chovas.

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Já zase četl o zkoumání inteligence na dožití, které prováděli po mnoho desítek let a zcela jednoznačně jim vyšlo, že ti inteligentnější se dožívali podstatně vyššího věku. Enormně se to pak projevilo ve válkách.

                              0 0
                • Breakpain  

                  .

                  0 0
    • Yura  

      Ma nekdo zkusenosti s podobnyma prenosnyma saunama?

      http://www.google.cz/search?…

      Napred jsem premyslel o te drevene infra, ale prej ze to je na hovno, ze se to nevyhreje na dostatecnou teplotu, profukuje to apod.. Tak ze bych vyzkousel tu na vodni paru. Vidim ve videich, ze to pouzivaji fighteri v hotelech, hlavne pri stahovani vody pred zapasem, tak to asi funguje. Ted na zimu se fakt potrebuju nejak nahrivat/potit a horka vana denne nebo nekam do sauny chodit, to se prodrazi…

      0 0
      • ELx  

        Ja bych, tu infra nezavrhoval. Jen to chce trochu vybirat. Na 60–65 stupnu ji vytopis a hlavne ten ucinek neni o teplote v infrasaune . Za pul hodiny ze me leje jak po pul hodine v 100 st. Saune

        0 0
        • Yura  

          No a jakou teda mas doma?

          0 0
          • ELx  

            Ono je to tak nejak jedno, je to vsechno ze stejne cinske fabriky, jen to chce karbonove topne panely a hlavne nozni panel v podlaze. Ty nejlevnejsi co se prodavaji v mountfieldu atd jsou dost ojebany.

            0 0
            • Yura  

              No tak reknes je to jedno, ale ty v mountfieldu jsou ojebane.. Tak ktere nejsou? Ja ctu recenze na heurece treba a tam i u tech drazsich pisou, ze je to nekvalitne zpracovany. Ze tema dverma tahne apod.. Ted jestli tam jsou pouzity nejaka nezdrava lepidla, tak to bych si moc nepomohl. Cuchat ty vypary.. Kolik teda stoji ta kvalitni sauna? 100t? Tak tolik bych za to nedal ze.. Ta prenosna parni stoji kolem 3t a krome opruzu ze clovek musi pokazde vylejvat tu vodu apod.. to asi funguje. Tak sem se ptal jestli to tady nekdo nema, ze by doporucil nejakou znacku..

              0 0
              • standoslav  

                Co je přenosné to je nahovno. Sice si to poskládá doma i laik, ale pokud to chce někdo mít na 10< let, chce to zjistit jaké dřevo, koupit třeba v tom Mon.kamna a udělat si to sám, nebo se stolařem. Věřím, že se dají koupit i dveře a další vychytávky. Synovec má dům, zatím jezdíme do komerční, ale takto mu poradím, bo chce mít saunu i doma. Jen bude ošizen o ta setkání s peknyma slečnama.

                0 0
                • Yura  

                  „Co je přenosné to je nahovno“

                  No mozna je to ale furt lepsi nez to hovno.. 1. nemam dum 2. nemam 200t na saunu s kvalitniho dreva na zakazku. Tvoje uvaha je to same jako jezdit MHD je na hovno. Kup si bavoraka…

                  0 0
              • standoslav  

                Co je přenosné to je nahovno. Sice si to poskládá doma i laik, ale pokud to chce někdo mít na 10< let, chce to zjistit jaké dřevo, koupit třeba v tom Mon.kamna a udělat si to sám, nebo se stolařem. Věřím, že se dají koupit i dveře a další vychytávky. Synovec má dům, zatím jezdíme do komerční, ale takto mu poradím, bo chce mít saunu i doma. Jen bude ošizen o ta setkání s peknyma slečnama.

                0 0
                • raadjek  

                  Spousta se dá koupit. Dělal jsem si saunu v domě sám (před asi 8 lety). Dá se koupit hodně už hotových dílů. Dveře, šoupací dvířka na větrání, různé doplňky jako podložka pod hlavu atd. Většina se dá udělat i doma, ale obvykle ne tak hezky :-). Dnes toho bude ještě víc než tehdy a hlavně ceny asi šly dolů.

                  A zbytek (obložení + lavice) je relativně jednoduchá práce se dřevem.

                  0 0
                  • Yura  

                    „je relativně jednoduchá práce se dřevem.“

                    Pro cloveka v byte opravdu banalni zalezitost..

                    0 0
                    • RomanH  

                      Tak jeste si muzes na balkone postavit stan. :-)

                      0 0
                    • vodic62  

                      Já jsem si v bytě infrasaunu taky udělal. Nic moc složitého. Ti méně zdatní by to jen asi neměli tak vymazlené, ale musí to zvládnout prakticky kdokoliv. Materiál vyšel cca na 20tis. (šlo by to o 6tis. míň, ale chtěli jsme mít alespoň z části cedr) a práce o víkendech cca na 2 měsíce. Vestavěl jsem to do místnosti, která má cca 2m2 a při troše snahy se tam vejdeme celá rodina (5ks).

                      0 0
                      • scret  

                        vetsinou to lidi treba zastavujou v panelaku do takovy ty satnicky…

                        0 0
                        • vodic62  

                          Jo, tak nějak. A navíc to má nižší strop, takže nad tím vznikla bezva bordelárna :)

                          0 0
      • scret  

        tak kdyz to pouzivaj fighteri, tak to musi bejt dobry ne?:))

        Muj nazor je takovej, ze prestoze na to mam v baraku teoreticky misto a teoreticky i prachy, tak radsi jednou tydne skocim do klasicky verejny saunicky… Ve vysledku je to porad sakra o dost levnejsi…

        Ty prenosny mi prijdou jako komedie, ale zkusenost s tim nemam zadnou…

        0 0
        • Barak  

          Mám 2 kamarády, kteří to doma mají a nemůžou si to vynachválit. Kupodivu je to ani po letech nepřestalo bavit. Zejména si pochvalují tu možnost, skočit si hned do sauny, když přijdou vymrzlý třeba z kola, lyží, běhání…

          0 0
        • Yura  

          Me nezajima co si mysli nekdo, kdo s tim nema absolutne zadne zkusenosti. No kdyz to asi pouzivaji pri stahovani vahy, tak to asi funguje ne? Nebo to delaji ze srandy? Nekdy je fakt lepsi mlcet, nez psat hovadiny z hladu.

          0 0
          • scret  

            v poradku…

            Ruzny lidi delaj ruzny veci, to ale neznamena, ze je to nejlepsi cesta… Pokud ti nevadi mit doma takovou hruzu, tva vec… Jinak napsal jsi, ze infra je na h… , doslova cituji „prej“, takze mas taky evidentne nulove zkusenosti:)

            Ja byl v infra parkrat a naopak jen na takove to prohrati (jak sam pises) je to velmi dobre! A nic nikde nepodfukovalo:)

            Takze: „Nekdy je fakt lepsi mlcet, nez psat hovadiny z hladu“ :)

            Jinak jdu si skocit na obed, taky bys mozna mel:)

            0 0
            • Yura  

              Ja se chcu ale potit a ne jenom prohrat. Btw ja psal o tech domacich infra za 15–20t a na ty moc dobre recenze nejsou.. Jinak nechapu o jake hruze to pises. Je to skladaci/nafu­kovaci. Uklizene do par minut a o nejlepsi ceste tu zase placas co. Tady nejde o nejlepsi cestu, ale o financni dostupnost. Kvalita je uz cenove uplne mimo.. Proste kecani hocen uplne mimo. Ptal jsem se jestli to ma nekdo doma tečka..

              0 0
              • scret  

                tak ti nevim, evidentne neumim cist mezi radky nebo nejsem telepat…

                „Napred jsem premyslel o te drevene infra, ale prej ze to je na hovno, ze se to nevyhreje na dostatecnou teplotu, profukuje to apod.. Tak ze bych vyzkousel tu na vodni paru. Vidim ve videich, ze to pouzivaji fighteri v hotelech, hlavne pri stahovani vody pred zapasem, tak to asi funguje. Ted na zimu se fakt potrebuju nejak nahrivat/potit a horka vana denne nebo nekam do sauny chodit, to se prodrazi…“

                Tady nepises nic o domacich za 15–20tacu…

                Jinak pises nahrivat/potit, co jinyho se dela v saune?? Vzhledem k tomu, ze jsi tu radobychytre zpucoval raadjeka, tak evidentne vis, ze saunovat rekneme vickrat jak jednou tydne kvuli imunite je proste blbost, takze jsem usoudil, ze se proste chces jenom ohrejvat… Ma chyba…

                Mohl jsi napsat hned na zacatku, ze jiny nazory nez na ty nafukovaci stany te nezajimaji… Timto s tebou koncim…

                A to jsem si zrovna vcera rikal, ze ti napisu o par rad cviceni vs. strava… ale evidentne bychom si Juro nerozumeli a tebe by to urcite strasne obtezovalo…

                0 0
                • Yura  

                  „ze saunovat rekneme vickrat jak jednou tydne kvuli imunite je proste blbost“ a to si zase cetl kde? Terapie teplem nebo chladem neni jenom o imunite Frantiku. Proste ser na to.

                  0 0
                • raadjek  

                  Děkuji náčelníku, že ses mě zastal :-D

                  0 0
              • Janek33  

                Já mám doma finskou saunu, tedy na zahradě. Je to opravdu super na posílení imunity a pro naprostý relax. Chodíme s manželkou 1×týdně a je to vždy úžasný zážitek. Je skvělé, když je potom možnost se ochladit v bazénu s ledovou vodou. Ted v zimě, když je venku sníh a člověk se spocený vyválí ve sněhu, pak jde do bazénu, kde plavou kousky ledu, to je fantazie. Nechápu, že někdo k tomu ještě konzumuje alkohol, protože ten veškeré účinky saunování ruší a to je velká škoda. Takže finskou saunu maximálně doporučuji.

                0 0
                • MirosPikos  

                  Jako, že jedno pivo po saunování ruší účinky sauny? To snad ne. Tedy rozhodně to na sobě nepozoruji. Jen to posílí ten relax po sauně.

                  0 0
    • MirosPikos  

      Nejlepší sauna je stejně sám nebo ve dvou, maximálně ve třech. Chodíme takhle pravidelně každý pátek s bráchou, případně s bráchama. Chodil jsem s ženou, ale teď kojí :) s milenkou (kolem) mě tam nepustí.

      Jinak od tý doby, co takhle pravidelně chodíme, tak neznám zánět průdušek. Předtím mi každý druhý nachlazení přešlo na průdušky. Do toho zmizela alergie. Běžný virozy se mi vyhejbají a nebo trvají 1–2 dny. Někdy je to taky tak, že mě ráno bolí celý člověk, jako při chřipce a večer už lítám s dětmi venku.

      Jinými slovy, sauna ze mě dělá nesmrtelného :) Super odpočinek jak po fyzický tak psychický stránce. Jinak saunu jsme vychytali k takové dokonalosti, že při příchodu dám chladit do ledové tříště lahváče, dáme si jeden cyklus 20 minut a pak ledová voda + zaledovat, 10 relax. Pak 15 – 20 minut sauna, zachladit, zaledovat a zachladit zevnitř. Sranda, když nám tento postup posvětil doktor propagující saunu :)

      0 0
    • Copernicus  

      kvuli takovym partickam, co to tam prokecaj, jsem prestal chodit do sauny, a mysli si o tom, co chces,. ja to povazuji za bezohlednost

      0 0
      • Infidel  

        Máš recht, v sauně si ukecanou bandu nedovedu představit.

        0 0
      • MirosPikos  

        Samozřejmě, ohleduplnost je na místě. Většinou nejsem první, kdo něco řekne. Vyjma pozdravu. Navíc jsme v sauně často sami.

        0 0
        • standoslav  

          V sauně se má trpět potichu, pokud už někdo šeptá, septat taky. Chodíme se synovcem už asi 8let, od října do května, pak už jezdíme na kole. V Bohumíně jsou tři finské, super výběr a další speciality. Rok co rok se nabídka zlepšuje,ale i se zdražuje. :-(((

          0 0
          • jIrI___  

            V dubnu se má otevírat Saunia v Ostravě ve Futuru. Na to nadšeně čekám, protože ceny běžných saun jsou pro mě dost mimo a veřejné sauny na bazénech apod. moc nesnesu.

            0 0
            • standoslav  

              Dej sem prosím nějaké info; jinak ta sauna nebude veřejná ? Tedy soukromá ? Pro členy? To pak zas nebude ale „za hubičku“.

              0 0
              • jIrI___  

                Žádné bližší info nemám, jen jsem viděl, že ve Futuru mají reklamu a že se to tam přestavuje :). Jinak sauna to bude veřejná. Zatím je Saunia tuším jen v Praze. Jednou jsem v ní byl a je to o mnoho příjemnější než ostatní veřejné sauny, kde jsem byl (prostředí, vybavení, mnoho druhů saun, saunové rituály apod.). Doufám, že stejná laťka bude nasazena i pro Ostravu. Cenově to taky vycházelo celkem fajn, kolem 200 Kč na neomezenou dobu.

                0 0
          • danis7  

            Cca v březnu se bude v Bohumíně otevírat zážitková sauna, tzn. bude tam další sauna v v ní borec s bylinkami, ručníkem rozhánět teplo…

            0 0
      • plevka  

        hluční lidé v sauně jsou zlo a nemusí to být ani partičky, setkal jsem se i s jedincem, který řval přes celou saunu, naštěstí ve většině případů bývá v mé oblíbené sauně klid :)

        0 0
      • scret  

        asi tak, v saune ma byt relax a kdyz je nekdo hlucnej, je po relaxu…

        0 0
    • Tehu  

      kdyz jste tady u tech samodomo saun, jak jste si je pekne vtesnili do sklepu, kulen, chalup a bytu.

      Nahodte klido fota pro pripadnou inspiraci ;-)

      Duvodem je ze letos bych chtel zmaknout barak (firma), ale pristi rok na rohu pozemku planovan maly zahradni domek prave se saunou.

      0 0
      • kamaro  

        Loni jsem stavěl dílnu a pro letošek mám naplánovanou saunu jako samostatně stojící domek. Jednu saunu už jsme takto postavili u rodičů (fotky nemám), čili to bude už moje druhá venkovní sauna. V rychlosti: založení na patkách (zemních vrutech), drěvostavba s difuzně otevřenou skladbou, sedlová střecha s vegetačním pokryvem, celkem cca 16m2. Na polovině potírna (uvnitř cca 2×2m) a nádrž s vodou, v druhé polovině zahradní domek fungující jako letní obyvák. „Projekt“ a založení už mám připravené.

        0 0
        • Tehu  

          Tak nafotit ;) 2×2 potirna + sauna + letní obývák na 16m2? To mě zajímá…

          0 0
          • kolvys  

            Tak já jsem si nechal udělat saunu na míru do podkrovního prostoru a nelituji. Chodíme každý týden jednou s manželkou a neznáme rýmu. Kamna mám kombi a provozujeme tzv. „Mokrou“ variantu, kde se nalévá voda. Je nižší teplota kolem 60 st. a vysoká vlhkost. Je to pro organismus méně náročné. Rozměry 2800*1500 mm.

            0 0
            • lazza  

              Ty palubky na stene jsou pod lakem nebo to je klam?

              0 0
            • Finidi  

              +1 Vypada to hodne dobre…

              0 0
            • MirosPikos  

              Jak se pohybuje cena takové sauny? Kompletně včetně kamen.

              0 0
              • tomxxx  

                Daj se koupit hotove skrine a ty zacinaj kolem 15. Nejaka lepsi cca 25.

                0 0
                • Yura  

                  On se ale nepta na ten smejd zbouchanej v cine.

                  0 0
                  • tomxxx  

                    Dobrej výkřik do tmy. Evidentně jednu doma máš, když víš jaká je to kvalita ;)

                    Nábytek se většinou z Asie nedováží, protože se to nevyplatí, i pro Ikeu často dělaj české truhlárny, to že to maj bídně zaplacené je věc jiná…

                    0 0
              • kolvys  

                Je to ta nejlepší investice -do zdraví. Počítej s 100 litry nešetři na kvalitě materiálu. Mám to z cedru. Když si vezmeš kolik vrazíš do kol…

                0 0
            • Smazaný účet  

              Hmmm…presne takove mistecko mame a zatim je to satna:)))

              0 0
              • Finidi  

                Musis presvedcit drahou polovicku, ze satna je zbytecna… a ze jedine co vazne potrebujete je sauna :o)

                0 0
            • scret  

              kamna jsou na elektriku? kolik to sezere v prepoctu na koruny na jedno saunovani?

              Diky

              0 0
              • Smazaný účet  

                kamna prumerne 8KW, optimisticky hodka nahrivani, hodka saunovani, 16kWh…jestli 1MWh stoji 2200, tak jsi nekde 35Kc/kura…trochu usetris, pokud teplo pustis pak do baraku.

                Spise jestli mas 3f privod pro kaminka:)

                0 0
                • scret  

                  tak to neni nijak hrozny… Ja to cekal treba kolem 200kc za jedno saunovani…

                  Kurna a to jsem si myslel, ze udelam dilnu, pergolu a nejaky blbiny a tim koncim a jaktak koukam, jeste bude potreba aspon kilínko za saunicku:))

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ja to nastrilel od boku…jinak ale kilinko na saunu, jak rikas, deset let zivotnost (kamna nevydrzi vecne, mozna i casem prijdes, zes neco udelal blbe, nejake naklady na obnovu), to mas 10 000 rocne fuc.))). Kdybys sel kazdy tyden 2×, tak mas jedno saunovani za 140Kc:)

                    plus musis resit, zda ti to udrzi hlavni jistice na baraku nebo poresit elektroinstalci. Cena elektriky bude zavisla od tarifu jaky mas…jestli d45, tak pohoda, pokud nizsi, jde cena na MWh vys…ikdyz jsme se snazil v cenach ele zorientovat, tak „ani za ***** vole“…

                    0 0
                    • scret  

                      :))

                      Tak to je jen v rozmezi nejakych uvah, az nebudu vedet co s prachama:))

                      Ale kdyz pak bude saunovat cela rodinka, tzn. rozpocitas to ne na jednu, ale na 4 osoby, tak je to zas jinde…

                      0 0
                • Yura  

                  To je super cena za tak velkou saunu, kde se muzes i natahnout…

                  0 0
                • kesu  

                  Jenom pro doplnění, cena za 1MWh je sice nějak takhle, ale v plné sazbě to s distribuční sazbou, daní a poplatkem za obnovitelné zdroje může dát i přes 5Kč/kWh.. Což teda pořád nezahejbe výpočtem jestli sauna ano nebo ne:)

                  0 0
              • kolvys  

                0.5 hod nahřívání, 1_1,5 hod saunování 5 kW cca nejvíc bere rozehřátí pak jen udržuje teplotu t.j. do 50 Kč.

                0 0
        • kamaro  

          Takže sauna už je hotová a má za sebou dvouměsíční zkušební provoz. Opět chybí nějaké dokončovací práce – venkovní schody, schůdky do bazénku, lavice a stůl. To mám v plánu na letošní rok. Snad se mezitím rozroste i střecha. Kamna jsou elektrická 8kW, kapacita cca 5 lidí v komfortu. Omlouvám se za fotky, jsou jenom z mobilu.

          0 0
      • vodic62  

        Mám jedno ne úplně dobře slepené panorama chvíli po dokončení (ještě bez mřížek přes panely, které ale stejně stále chybí – teda jednu jsem už udělal :)), ale pro představu to snad stačí.

        0 0
      • raadjek  

        Před cca 8 lety jsem si dělal doma saunu (sám). Náklady na materiál cca 40t (dřevo, kamna, dveře, spojovací materiál, atd). Nevím jak by to vyšlo dneska.

        Náklady na saunování… nahřívání cca 1.5h kdy kamna běží furt, při saunování je termostat střídavě vypíná/zapíná. Při saunování cca 2 hodiny kdy kamna běží odhadem 50%, to máme cca 2.5h plného odběru. Kamna mají 6.9kW… ⇒ 17.25kWh tak se dostaneme při ceně kolem 2.8kč/kWh na nějakých 50 korun. Nezohledňuji paušální platbu za jistič, jen spotřebovanou el. Jelikož v přestávkách mezi saunou nijak nespěcháme, tak se to obvykle protáhne… zaokrouhleně radši počítám víc než těch 50kč za jedno saunování.

        Přikládám foto jak to vypadá teď (po 8 letech domácího relativně intenzivního provozu).

        [edit: upravena cena za elektřinu]

        0 0
    • Delkim  

      Jako by nestačili ti top baristi… už existuje i top SAUNÉR

      Historie saunování

      0 0
      • MirosPikos  

        Já si to snad ani nebudu pouštět. Nebo zjistím že dělám všechno špatně :)

        0 0
    • capo  

      Vybírám/vymýšlím si venkovní saunu. Na stavbu svépomocí bohužel nemám čas (ale vím že by mě to bavilo). Takže sháním doporučení na nějakou firmu, která to na klíč zařídí. Máte někdo konkrétní pozitivní zkušenost, prosím?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.