• exncom

    Záměrně jsem založil toto téma, přestože se v jiném vláknu řeší problém saunování. Tam je ale řeč hlavně o klasické finské sauně, kterou pravidelně užívám min. 1 x v týdnu, v zimě spíše 2–3× v týdnu a to už mnoho, mnoho let, včetně léta. Infrasaunu jsem se rozhodl pořídit domů hlavně pro holky (manželka, dcera), které klasickou saunu nedají, ale o pozitivním vlivu na zdraví a psychiku jsem přesvědčen, proto infrasauna (resp. infrakabina).

    Rád bych se zde obrátil na pomoc při výběru vhodného typu infrasauny (resp. typu použitých zářičů) do bytu. Na základě reálných zkušeností mých dvou kámošů jsem již skoro objednal cedrovou infrasaunu pro 2 osoby Infrasauna Cedr + karbon s 8 karbonovými zářiči (2 záda, 2 boky, 2 vepředu, jeden lýtka a jeden od podlahy). Nicméně prodejce mě začal lámat, abych si za relativně nevelký příplatek koupil saunu s tzv. širokopásmovými zářiči (RedGlass, Vitae) konkrétně tuto: Infrasauna Cedr+RedGlass, které údajně prohřejí tělo více do hloubky. Zatímco u karbonových zářičů se mluví o prohřátí do úrovně tloušťky pokožky, u těchto širokopásmových se tělo údajně prohřívá do hloubky 5 mm. Tím má být zdravotní účinek výrazně příznivější.

    A teď nastává má nerozhodnost. Samozřejmě může to být jen tvrzení prodejce, i když CZ výrobce infrasaun tento zářič jednoznačně preferuje. Pojedu tento typ infrasauny vyzkoušet do showroomu, přesto hledám lidi s reálnou zkušeností. A u sportovců ta pravděpodobnost, že někoho najdu bude určitě vyšší, než mezi nesportovním lidem.

    Poradí mi někdo?

    0 0
    • Smazaný účet  

      Podle mne tam rozdil neni, ale nemam cisla abych to mohl spocitat…a jestli prohriva do hloubky 3 nebo 5mm je uplne jedno…

      0 0
    • mr.antik  

      tak uvidíš, já bych bral asi klasickou, vždyť si to můžou nastavit na méně stupňů. Na infrasauně nemám rád že to hřeje jen z jedné strany, hoří ti hlava nebo záda a přitom nohy jsou ledové, ale možná jsem měl smůlu na blbé kusy

      0 0
      • Smazaný účet  

        vpodstate kde mas panelz namirene na telo, tam IR hreje. Od dreva se neodrazi, takze smula – leda by vnitrek sauny byl z lesteneho hliniku/nerezi:))) (pak by to ale vypadalo jako skrinka, do ktere byli zavirani a grilovani vezni)

        0 0
      • exncom  

        Klasická sauna má ieden bodový zdroj tepla, který ohřívá vzduch v sauně. Ten pak rozehřívá tělo. Také u země je vzduch chladnější, než u stropu, proto ideální poloha ve finské sauně je poloha vleže. Což u veřejných saun kvůli množství saunařů bývá často problém.

        Sauna kterou jsem postoval má těch zářičů 8, které jsou kolem dokola, takže prohřátí by mělo být rovnoměrné, i od nohou.

        Právěže účinky těch zářičů jsou údajně různé, proto se ptám.

        0 0
        • vodic62  

          To se těžko radí. Málokdo má asi zkušenosti se všemi typy. Já osobně redglass v reálu ještě ani neviděl. Ale mám pochybnosti o tom, že když to navíc červeně svítí, tak že to má nějaké účinky navíc. Alespoň tak to leckde prezentují, že to je to záření, které nemá např. karbon.

          Ale abych přišel alespoň s nějakým info, tak jsem přišel na to, že hodně důležité je, aby to do tebe pralo, pokud možno, opravdu že všech stran. A to zrovna ta dražší varianta nesplňuje. Tam se v rámci snižování nákladů nedaly zářiče do boků.

          Ja osobně mám karbon a i když u keramiky, ale i redglass, píší jako výhodu, že se brzo vytopí sauna, tak tomu moc nerozumím. Já už minutu po zapnutí, ačkoliv vzduch v sauně nebude mít ani 30, se bez problému můžu začít saunovat, protože i karbon začne vyzařovat prakticky hned po zapnutí. A to záření je to nejdůležitější, teplota vzduchu není tak důležitá. Osobně mám zkušenost z cizí infrasauny, že mi dost vadilo, když termostat panely vypínal. Takže v té svojí mám zapnuté panely vlastně od začátku do konce.

          0 0
          • exncom  

            Můžu se zeptat, kterou saunu (typ) máš? S tou regulací máš pravdu, zřejmě typ regulace ovlivňuje četnost spínání zářičů. Na to mě upozorňoval prodejce, že u těch RedGlass zářičů je i kvalitnější regulace. Obecně jsi s infrasaunou spokojený, nebo už by jsi i nekoupil? Já jak jsem psal jsem spíše ortodoxní finský saunista a hlavně tu infrasaunu chci kvůli zbytku rodiny. Díky za každou odpověď, sbírám zkušenosti uživatelů, kde se dá.

            0 0
            • vodic62  

              Já mám samovýrobu. 6 karbonových panelů, celkem 2,3 kW, vestavěné do kumbálu v bytě cca 2m2, termostat na podlahové vytápění. Ten výkon je jen tak tak, takže vyhřátí na 60 trvá cca 40 minut. Ale i tak ji zapínám jen pár minut před použitím a i tak se po vstupu hned potím. S levnými z Mountfieldu zkušenost nemám, takže nemůžu porovnat.

              Spokojený jsem, rozhodně bych ji chtěl znova. Jediné co mě pije krev, že se tam hromadí bordel, takže před každým saunováním musím minutu vynášet krabice ven :)

              Do finské chodím také, ale někdy mám pocit, že to je na mě až moc hardcore. Infra je pro mě víc odpočinková.

              0 0
              • exncom  

                O stavbě už jsem také uvažoval, na trhu jsou k dostání panely českého výrobce (Fenix Jeseník), který má s infra vytápění letité zkušenosti. Mají k tomu i regulaci.

                Další samo-domo možností by bylo použít náhradní infratrubice do přenosných infrazářičů, které se často používají jako pomůcka při fyzioterapii. Ideální by byla možnost regulace každého jednotlivého zářiče tak, že by si člověk teplotu nastavil rovnoměrně dle pocitu.

                0 0
                • vodic62  

                  Po těch jsem také pokukoval, ale ty jsou myslím dělané jen do běžného prostředí, takže okolní teplota nesmí překročit 40 stupňů.

                  Ale do čeho bys ty trubice dal? Dělat pro to podomácku nějaké žáruvzdorné pouzdro je už trochu moc, ne?

                  No kdyby bylo zářičů fakt hodně, tak by se to dalo regulovat, že by chvíli běžela třeba jen polovina, ale stejně to vždycky vyjde tak, že má člověk za zády jen jeden.

                  0 0
                  • exncom  

                    Měl jsem na mysli tyto, které jsou přímo konstruovány pro infrasauny:

                    IRC Panel

                    Mám nákup za velkoobchodní ceny, tam už to vychází docela zajímavě. Jen jsem se nikde nedočetl, v jakém vlnovém pásmu vyzařují

                    edit:

                    tady je sortiment včetně regulátoru (ale těch prodejců je v ČR hafo):

                    IRC-sortiment

                    0 0
            • vodic62  

              Ještě k té kvalitě regulace. Vsadím se, že tím mohl prodejce myslet maximálně že to má hezčí displej. A nebo kecá. Všechno se to reguluje stylem on/off (jinak to ani nejde), takže jakmile vyleze teplota výš, prostě to vypne.

              0 0
    • bestom  

      Minulý rok sem taky vybíral infrasaunu ,ty levnějších typu mountfield apod mají hodně špatnou účinnost ,trvá hrozně dlouho než se vyhřejí na požadovanou teplotu a velká část energie se ztrácí do vnějšího pláště sauny ,dřevo zvenku bylo hrozně horký , ty co mají zářiče VITAE jsou na tom podstatně líp ,nažhaví se během chvíle ,jsou sice dražší ,ale ušetří se spoustu energie .

      Možností je koupit tu levnou saunu a ty zářiče si tam vyměnit ,jestli trochu rozumíš elektrice .

      Každopádně ty levné zářiče typu karbon apod nebrat ,jsou to vyhozené peníze

      0 0
      • vodic62  

        Karbon nemůže za to, pokud je blbě udělaný plášť. Účinnost kteréhokoliv přímotopu je vždy 100%. Jde jen o to, aby se to teplo neztrácelo kam nemá. Naopak si myslím, že u vysokoteplotních zářičů je složitější udělat izolaci tak, aby to topilo jen jedním směrem.

        0 0
    • ELx  

      Delam pro jednoho dovozce montaz a servis infrasaun, tak jsem se ho na to ptal a rikal, ze karbon je lepsi. Ze lepsi ucinnost redlightu jsou jen marketinkove kecy. Ja je ze sve sauny vykuchal a nahradil karbonovymi. Ted mi prijde prohrivani mnohem rovnomernejsi.

      0 0
      • exncom  

        RedLight a RedGlass jsou dvě zcela odlišné kategorie zářičů. RedGlass mají vyzařovat v celém spektru infra, tedy IR-A, IR-B i IR-C (nejdelší vlny).

        Karbonové zářiče mají pouze IR-C, kdežto RedGlass (ne RedLight) mají mít IR-A, B i C.

        Ale jasně, vše můžou být marketingové vějičky, právě proto sháním uživatele se zkušeností.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Nemas IR A B a C nekde podle vlnovych delek? Internet mlci…

          0 0
          • exncom  

            Infrared – A / short-wave – SHORT – NEAR

            Wavelength 780 – 1400 nm

            Penetration approx. 4 – 5 mm

            Infrared – B / middle-wave – MID

            Wavelength 1400 –3000 nm

            Penetration approx. 0,5 mm

            Infrared – C / long-wave – FAR

            Wavelength more than 3000nm

            Penetration approx. 0,1 mm

            0 0
            • Smazaný účet  

              Hmmm…tak NIR a MIR maji trochu posunute…ale to je jedno…

              NIR 0.8–2.5 μm, MIR 3–5 μm, and FIR 8–12 μm,

              https://en.wikipedia.org/…gical_tissue

              Takze pokud to sviti nekde v oblasti „biookna“, 750nm az 1.2mikronu, je penetrace do tela vetsi…takze paleny, ktere „viditelne sviti“ nebo operuji na vyssi teplte budou prohrivat vice do hloubky.

              0 0
              • exncom  

                Docela by mě zajímalo, do jaké hloubky se tělo prohřeje při použití klasické suché finské sauny. Po 15 min pobytu v cca 100 stC má člověk pocit, že je usmažený, ale to vše může být jen otázka nervových receptorů v pokožce a pod ní už svaly mohou být nahřáté podstatně méně.

                A to je právě ten argument, kterým prodejce šermuje, že právě prohřátí širokopásmovým zářičem je ze zdravotního hlediska lepší (důkladnější).

                0 0
    • exncom  

      Tak jsem si dnes byl vyzkoušet saunu pro jednoho se širokopásmovými zářiči Vitae. Rozměr cca 120 × 100 cm (půdorys), 4 ks zářičů v rozích + 1 pod lavicí (lýtka). Do sauny jsem sedl oblečený, prodejce zapnul zářiče a začal povídat. Už cca za 2 min jsem cítil, jak to začíná účinkovat. Nevím, jestli ten pocit znáte, ale chvíle kdy zatopíte v krbu, oheň krásně hřeje, krb je rozpálený, sednete do ušáku před krb, zavřete oči a necháte se prohřívat, tak to bylo něco podobného. Kombinace teplo + příjemné oranžovo červené světlo mě připomínala teplo z krbu, nebo ze slunce. Tento typ zářiče se dá komfortně regulovat, regulace se nastavuje v různých zónách, různých intenzitách. Měl jsem možnost porovnat saunu i s karbonovými zářiči a řekl bych, že už mám skoro jasno. Nechám si na rozmyšlení ještě víkend a pak ji asi objednám :-)

      0 0
      • skorpion  

        co si nakoiec vybral? Pretoze teraz som zacal vyberat aj ja a „uzivam“ si tu krasnu zmes roznorodych informacii :-)

        0 0
        • exncom  

          Včera jsem objednal tuto: Infrasauna

          Našel jsem na netu jeden penzion, kde mají 3 týdny v provozu přesně stejný typ. Ochotná majitelka se mnou chvíli dala řeč, že je sice zatím moc krátká doba na hodnocení, ale že si ji zatím doslova užívá celá rodina.

          Saunu by měli přivézt do konce příštího týdne, další týden jedu na týden na lyže. Až se vrátím, pak sem můžu v případě zájmu dát nějaké osobní zkušenosti.

          0 0
          • skorpion  

            takze nakoniec RedGlass? Urcite sem hod nejake info! Ja chcem saunu spravit ako sucast kupelne, cize hladam jednotlive diely. Red Glass ziarice akoby solo ani neexistovali. Pride mi lacnejsie kupit nieco ako ty a rozobrat to na suciastky :-) Nevies aka znacka ziaricov tam je a kolko maju Watov?

            0 0
            • exncom  

              Jak jsem již psal, dal jsem si tu práci a vyzkoušel jsem jak s karbonovými zářiči, tak s Vitae (činská varianta RedGlass). Pocitově se mě pobyt v Vitae sauně zdál mnohem příjemnější a navíc to příjemné oranžovo-červené světlo připomíná přírodní oheň.

              Moje úvaha se nese úplně stejným směrem, jako Tvoje. Ta odkazovaná sauna je sice vyrobená v číně, ale je to už vyšší kategorie, kde je provedení mnohem kvalitnější, než to co se prodává na trhu za poloviční cenu. Navíc se mě bude docela designově hodit do interieru. Jediné co jsem chtěl byly kouřová skla, ale tuto saunu momentálně nemají skladem. Prodejce mě ovšem nabídl, že mě skla bez problémů vymění a budou za to chtít jen doplatek, co bych zaplatil za saunu s kouřovými skly. Stejně ta skla řežou tady v ČR. Tak pokud si je seženeš u nějakého skláře za lepší cenu než 3.000,– Kč, tak si je můžeš vyměnit sám.

              Sauna je vyrobená z voňavého nádherného cedru, v ceně máš už zónovou regulaci, audio panel (USB, Bluetooth, SDCard, Radio, světelná terapie).

              Přesný typ toho čínského zářiče neznám, ale na trhu u nás se dá sehnat originál Philips Vitae lampa 350W kolem 70,– EUR. Co jsem se ptal, tak není rozměrová kompatibilita mezi Vitae – RedGlass, ale pro elektrikáře to zřejmě nebude žádný problém vyměnit (příp. si nechat vyrobit reflektor s mřížkou na míru vybrané trubice). Když začneš hledat info zjistíš, že výrobců podobných zářičů jako Vitae je více a cenově jsou i na polovině Philipsu. Regulovat můžeš klidně každý jednotlivý zářič, to v dnešní době je ten nejmenší problém.

              Teď se budeme saunovat do sytosti a pak uvidím, jestli to nechám tak jak to je, nebo si to budu postupem upravovat. Ale zatím se chystá, že si to budeme hlavně užívat.

              Až bude doma, postnu nějaká foto.

              0 0
              • skorpion  

                super. Ja som nasiel Sentiotec ziarice. Prosim ta, skus potom pozriet v specifikacii Waty. Sentiotec su dostupne v 350, 500 a 750W. Zatial neviem, ktore vybrat. Urcite sa poradim s vyrobcom, ale zaujimalo by ma, co je v saune ako mas ty. Predajcovia to krasne taja :-)

                0 0
    • exncom  

      Zítra po obědě mě ji budou montovat, večer už budu mít za sebou první saunu, dám určitě vědět. Co stojí ty Sentiotec, nikde jsem nenašel cenu. Předpokládám, že je použitý 350W zářič.

      0 0
      • skorpion  

        Sentiotec eco full spectrum som nasiel za 113 Euro + cca 70 Euro sklo na saunamaster.sk. Cena rovnaka za vsetky vykony (co mi pride divne). Na inej stranke je 285 – 335 euro aj so sklom. na saunahaus.cz so mich nasiel za 10–12 tis czk. Zaujimave, ze pisu sentiotec vitae ziarice a vyrobca philips. Je to fakt zamotane. Prestava ma to bavit :-)

        0 0
        • exncom  

          Není to vůbec zamotané, naopak, je to zcela jednoduché. Popořadě:

          1. Nazvěme to třeba topný element. To je základní součástka a tu jako jedinou v celém řetězci budeš velmi těžko vyrábět, musíš ji tedy koupit. Je to něco jako zářivka (žárovka) ve svítidle. V našem případě to vypadá takto: Philips Vitae Toto např. vyrábí Philips a pojmenoval to Vitae. Něco podobného vyrábí více výrobců s různými parametry, např. soudruzi z číny tomu zovou RedGlass, nebo další výrobek namátkou: Dr. Fischer, nebo Sylvania, atd, atd. Takže vybereš si příslušný topný element a kolem toho pak stavíš dál.
          2. Topný element musíš nějak uchytit a pokud jej budeš používat v dřevěné sauně, musíš využít energii,která by normálně utíkala dozadu tak, že kolem vystavíš nějaký reflektor, který jednak uchytí topný element, jednak část energie odrazí směrem, tam kam potřebuješ. Provedení může být na stěnu, do rohu, záleží na konstrukci výrobce. Pokud toto budeš vyrábět na profesionální úrovni, pak se to bude jmenovat třeba Sentiotec, nebo EOS atd… Ale protože máš uvnitř topný elemet Vitae, dáš tomu do názvu tento přídavek. Proto např. EOS Vitae. Takže reflektor si necháš vyrobit od nějakého šikovného strojaře a protože je topný element horký, musíš před reflektor dát mřížku, nebo sklo.
          3. Mřížka Mřížka je jednoduchá na výrobu, ale hůř se bude udržovat např. v komerční sauně. Proto se zde používají dražší krycí skla Sklo, která se daleko jednodušeji a rychleji otřou (nemám zkušenost, jen jsem se toto dozvěděl od výrobce).
          4. Máš vyrobený kompletně zářič (může vypadat nějak takto Hotový zářič), doplníš příslušnou regulaci, světlo, kolem to obestavíš např. prkny z cedru a máš hotovo.

          Mě to až tak složité nepřipadá,

          0 0
      • cejn  

        Dobrý den, aktuálně také řeším saunu a nevím jestli s redglass nebo jiné mohl by jste mi sdělit poznatky s nákupem vaší sauny, volal jsem prodejcům ale půlka mi recituje info z webu a druhá mlží. Děkuji Wolf

        0 0
        • exncom  

          Mám ji zatím chvíli, ale první dojmy jsou zatím výborné. Saunuje se prakticky celá rodina, po zapnutí se dá do sauny rovnou sednout a pomalu se začít nahřívat. Zatím jedinou změnu co bych chtěl někdy v létě udělat, je natočení předních zářičů o 45st směrem do sauny. Převážně se saunujeme solo, možná bych dnes zvážil saunu pro jednoho. Oproti finské sauně se uvnitř sedí, většinou dáváme tak cca 40–50 min jedno kolo. Já jako ortodoxní sauner zvyklý na finskou saunu dávám po sauně ledovou sprchu, přestože se to obecně nedoporučuje. Mě to tak vyhovuje.

          Sauna je umístěná ve velké ložnici, hned vedle je k dispozici koupelna. Nejstarší syn dokonce přestal chodit do finské sauny, dcera když se vrátí z treningu, v rámci relaxu dá kratší, nahřívací cyklus.

          Nevím co by Vás tak zajímalo, klidně se ptejte. Teď už budu odpovídat obratem.

          0 0
          • yedy  

            Zdravim, dostal jsem se na zajimave tema infrasauna. Rada z vas ma zkusenosti s fullspektralnimi zarici. Pokud najdete cas na par radku, budu vdecny za kazde info. Zajima me jaky mate dojmy po vice jak roce pouzivani. Taky jestli probehl nejaky servis nebo reklamace? Nabidka se od lonskeho roku prilis nerozsirila. Prevazne je vsechno dovoz Cina. Jestli se nemylim, tak i ceny sly nahoru. Puvodne jsem uvazoval o celoprosklene infrasaune s Vitae svepomoci, ale manzelka by radsi v kombinaci dreva. Takze uz radsi koupim hotovy kus a nebudu nic vymyslet :-)

            0 0
          • yedy  

            Zdravim, dostal jsem se na zajimave tema infrasauna. Rada z vas ma zkusenosti s fullspektralnimi zarici. Pokud najdete cas na par radku, budu vdecny za kazde info. Zajima me jaky mate dojmy po vice jak roce pouzivani. Taky jestli probehl nejaky servis nebo reklamace? Nabidka se od lonskeho roku prilis nerozsirila. Prevazne je vsechno dovoz Cina. Jestli se nemylim, tak i ceny sly nahoru. Puvodne jsem uvazoval o celoprosklene infrasaune s Vitae svepomoci, ale manzelka by radsi v kombinaci dreva. Takze uz radsi koupim hotovy kus a nebudu nic vymyslet :-)

            0 0
          • meloun82  

            Saunu kterou jste koupil má hloubku 100cm, verze pro jednoho má „jen“ 90cm. Je to dostatečné pro 190cm vysokou osobu? díky

            0 0
            • tom xtr  

              Já jsem v té sauně pro jednoho (90cm hloubka) nedávno seděl, mám 182cm a cítil jsem se dost klaustrofobicky. Pro 190 cm chlapa malé.

              Nakonec jsem koupil saunu pro dva (100×130cm) a jsem za to rád.

              0 0
    • exncom  

      Ještě pár fotek z realizace a první spuštění…

      0 0
      • menty  

        Dobrý den,

        chtěl bych se zeptat na dojmy z užívání Vaší sauny se zářiči RedGlass. Rozmýšlím se mezi saunou pro 2 osoby, co máte vy nebo zda mám jít do sauny pro 1 osobu. Budeme se také převážně saunovat sólo.

        Děkuji za odpověď.

        0 0
        • exncom  

          Dnes už bych možná o koupi sauny jen pro jednoho též uvažoval, ale rozdíl v ceně ani jiných vlastnostech sauny už nebude tak velký.

          Teď přes léto byla sauna v provozu jen sporadicky, ale s odchodem tropického léta začne její opětovné používání. Zkušenost se zářiči RedGlass je velmi pozitivní, dobrá věc pro psychiku je určitě světelný efekt rozsvíceného zářiče (teplo + světlo). Jediný problém co s konkrétním typem sauny mám je nekvalitní vestavěné audio, kde je slyšet poměrně silné rušení ve vestavěném repro. Přehrávání z USB je ok, takže nám to ke spokojenosti zcela stačí. Je to víceméně „šumítko“, kde nelze očekávat vysokou kvalitu audia, ale pokud jsem v sauně sám, často si pouštím mluvené slovo a pro tuto aplikaci to je ok.

          Repro by se daly velmi jednoduše vyměnit, takže náhrada za nějaké širokopásmové kvalitnější nebude určitě problém.

          0 0
      • onuce  

        Postavil jsem si něco podobného, jen infrapanel mám na stropě a mohu pod ním tedy v leže spát.

        0 0
    • dc006  

      Ahoj, diky za uzitecne info.

      Rad bych se zeptal,

      na jakou teplotu se vyhreje kabina, kdyz saunujes?

      jak vysoky je zaric? (dosahne ti to az na zatylek)

      jestli se nekde v navodu daji vycist konkretni vlnove delky ve kterych RedGlass zarice pracuji.

      Vsude na strankach prodejcu (mimochodem mi to pripada, jak kdyby vsechny ty stranky, ktere nabizeji sauny proWell vlastnila jedna firma, vsude stejny okopirovany obrazky, ceny stejne) se uvadi, ze jsou zarice full spectrum A,B,C ale nijak to nikde rozvedene neni navic rozdil u sauny proWell s karonovymi zarici a RedGlass je cca 2.000,–. To mi prijde divny. Full spektralni zarice tipu Vitae se pohybuji okolo 8.000,– CZK (nikoli 70EUR jak jsem se docetl v tehle diskusi). Jasne cinan to umi levneji, ale o tolik?

      Chtel bych zustat pozitivni, ale nejde mi to. Vzdyt pozitivni ucinek infra sauny muze zajistit preci jen zaric v optimalnim spektru. Neni RedGlass placebo?

      0 0
    • choseef  

      Jsem ve fazi vyberu a studuji informace na webu, ten rozdil ceny mi take prijde maly, skoda ze neni dostupny merici pristroj na vlny, ktere vyzaruji. Hned by se to dalo porovnat.

      0 0
    • pepean789  

      Ahoj, ano firmy, které prodávají tuto sauna, je vesměs jedna a tatáž firma ze Zlína. mají i šourum :-) ,takže je možné saunu vidět a vyzkoušet osobně, což je určitě dobré. Já jsem však několik stovek km daleko, takže zajet a vyzkoušet je trochu horší, proto také sháním informace a zkušenosti kde se dá. Koupil tuto s RedGlass někdo další? jaká je zkušenost těch, co ji už mají…díky

      0 0
    • exncom  

      Ochladilo se, sauna je opět v provozu skoro denně. Sauna má max nastavitelnou teplotu 60stC. Doma jsme zavedli provoz, že pokud je sauna studená, zapneme ji a už po 10min je uvnitř krásně teplíčko (uvnitř lze sedět od začátku). Saunovací cyklus si dáváme kolem 45min, ale většinou to vydržím pouze já. Po cca 15min z člověka leje, jak ve finské sauně. Pokud se v sauně střídáme (někdy jede klidně i 3 hod. v kuse), pak většinou po 30min od zapnutí stahujeme intenzitu zádových a lýtkového zářiče na 50%. Tělo je prohřáté rovnoměrně, já v rozporu s doporučeními dávám na závěr ledovou sprchu.

      Co se týká samotných zářičů, těžko bez nějakého složitého měření deklarovat jejich vlastnosti. Jak už jsem psal dříve, protože výrobců těchto typů zářičů kromě Vitae je daleko více a potenciální výměna za jiný vůbec už není drahá záležitost. Na začátku má úvaha šla tímto směrem, ale díky mé dosavadní zkušenosti o tom zatím neuvažuji. Pokud by přece ano, tak po technické stránce to nebude nic náročného.

      Jediné o čem uvažuji je otočení předních zářičů o 45st dovnitř prostoru, protože většinou se saunujeme po jednom (ale ne vždy).

      0 0
      • LukasRo  

        Dobrý den,

        předem díky za založení tohoto vlákna. Začal jsem uvažovat o infrasauně a čím víc údajů zjišťuji, tím větší mám pocit, že pokud nedám za saunu 80 tisíc a víc, kupuji si nekvalitní, zdraví nebezpečný šmejd :( Dokonce i vesměs vychvalované zářiče Philips Vitae jsou při srovnávání s technologii Lava Tech TM označovány za druhou ligu, která v příjemnosti procedury saunování pokulhává – zmiňováno pálení atd. Vzhledem k tomu, že do infrasauny nechci investovat zmiňovaných 80 tisíc a více, docela se mi líbí Vámi vybraná varianta. Všude se řeší otázka EMF (elektromagnetická pole) a ELF (extrémně nízké frekvence) zářičů, jejich negativní vliv na zdraví a skutečnost, že u levných infrasaun jsou hranice bezpečného limitu EMF < 3 mG několikanásobně překračovány. Chci se zeptat, zda jste řešil při výběru sauny i tuto problematiku, jaký je výrobce Red Glass zářičů ve Vaší sauně, zda jste k daným zářičům obdržel nějaký certifikát, příp. hodnoty měření EMF / ELF. Oslovil jsem přímo prodejce, zatím však bohužel bez reakce :(

        Děkuji za odpověď

        Lukáš

        0 0
    • exncom  

      Samozřejmě, že jsem se problematikou bezpečnosti zabýval docela podrobně. Přečetl jsem spoustu materiálů převážně v angličtině, ale nakonec jsem dospěl k závěru, že vlastně neexistuje relevantní hodnota vlnových délek, jejich intenzit a vliv na lidské zdraví. Víceméně za každým bombastickým videem na YT, resp. více či méně hodnověrnou zprávou na netu lze vystopovat jednoduchý konkurenční boj. Nakonec jsem si prostě všechny sauny vyzkoušel osobně (a to včetně té zmiňované LavaTech) a rozhodl jsem se, tak jak jsem se rozhodl. Ten LavaTech mě pocitově vůbec nevyhovoval (prohřev hlavně zad), u technologie, kterou jsem zvollil jsem pocitivě sázel na příbuznost s infrazářiči léta používanými ve zdravotnictví a fyzioterpii (různé mobilní infražárovky). LavaTech jsem zkoušel v Rakousku na horách na hotelu a nakonec jsem utekl do finské sauny. Když jsem hledal informace o tom zaručeně nejlepším a nejbezpečnějším infrasaunování, tak jsem vlastně narazil na minimum informací a to hlavně od prodejců v Rakousku a nejbližším okolí.

      Jak jsem psal, za celkem rozumné peníze jsem získal kabinu z cedru s kompletním vybavením (výkonová regulace, zářiče, audio), vyhovuje mě i designově s tím, že bych v případě nějaké pochybnosti klidně tyto zářiče vyměnil. Zatím k tomu ale nevidím žádný důvod, ale tím netvrdím, že nějaký v budoucnu nenastane.

      Certifikát žádný není, protože údajně neexistuje lékařská norma stanovující relevantní hodnoty. Takže sauna má obecné CE, ale je možné, že je to známé CE znamenající China Equipment :-)

      0 0
    • pepean789  

      Vybrat dnes infrasaunu pokud nemám 60tis. více a pokud se hlouběji začtu a sháním více a více informací o infrasaunách, tak pak je opravdu pro nás dost těžké si vybrat a rozhodnout pro tu pravou. Máme v práci (využívat možno pouze po práci) také jednu, řekl bych ale tu nejlacinější s keramickými topidly asi z Mounfieldu. Co má ještě ionizér a rádio-které je nekvalitní a šumí (mě nevadí, čtu si tam knihu nebo relaxuju v tichu). Ionizér nevím, jestli to je k něčemu, ale při zapnutí to poznám po čuchu, vzduch je trochu jiný v sauně, občas mi to vadí, takže to nepouštím. Chtěl jsem jen říct, že než jsem se začetl a začal zjišťovat, které druhy jsou na trhu, tak do té doby, jsem opravdu uvažoval koupit tuto ,, základní,, domu pro rodinu. Když v ní jsem, tak po 10–15 minutách se potím jak ,,........,,, je mi teplo a příjemně..... Jenže po hlubším zjišťování, zjišťuju, že je to jen asi ,,ohřívárna,, jako když si stoupnete k rozpálenému topení… I tak si ale myslím, že něco to má do sebe, když se člověk potí, vyplavuje ty špatné věci z těla. No a teď babo raď, nejsou žádné studie, nic podloženého (ty drahé sauny tedy uvádí, že mají nějaké podložené certifikáty z různých ústavů apod, ale na ty já nemám…) ale u našich reálných saun nic… tak jaký je pak rozdíl mezi tou za 20 tis. a tou za 40 tis. (s keramickými, karbonovými, Redglass,RedLight, RedLight+,..) http://www.infrasaunyshop.cz/…sic-line.htm http://www.infrasaunyshop.cz/…ium-line.htm http://www.infrasaunyshop.cz/…t-basic-line Čemu věřit, co koupit, aby to bylo opravdu za ty vynaložené peníze přínosné pro naše zdraví nejen v tom, že se tam potím jako ,,.....,,. Možná závěrem se rozhodnout dle peněz a hlavně dle pocitu, který v sauně mám (věř a tvá víra tě uzdraví :-) )

      0 0
      • bestom  

        Řekl bych, že zářiče ,které mají opravdu nějaký léčebný účinek ,budou mít certifikát a odborný posudek Ministerstva zdravotnictví s uvedením vlnové délky, samozřejmě pak cena je i vyšší ,po těch asi sáhnou hlavně sportovci a všichni kdo požadují kvalitní regeneraci ,

        ty čínské karbonové ,Redglass apod. takové vlastnosti samozřejmě nemají ,umí povrchově prohřát , díky velmi dlouhému žhavení cca 15min mají mnohem větší spotřebu oproti např.VITAE ,které startují během minuty ,každý si prostě může vybrat na co má a co mu vyhovuje ,zvláště když je možnost si jednotlivé typy infrasaun vyzkoušet a před nákupem porovnat.

        0 0
        • exncom  
          1. žádný takový posudek jsem od žádného prodejce nikdy neviděl. Jediné certifikáty, kterými se prodejci pyšní, jsou certifikáty elektrických zkušeben (že je zařízení bezpečné po elektrické stránce). Můžete tedy prosím nějaký zdravotnický certifikát přiložit?
          2. umí povrchově prohřát , díky velmi dlouhému žhavení cca 15min mají mnohem větší spotřebu oproti např.VITAE

          Seděl jsem ve všech dostupných saunách a VITAE startuje stejně rychle jako Redglass.

          A otázka spotřeby, kdy jeden saunovací cyklus přijde na cca 5,– Kč je podle mého irelevantní (i když spotřebu jsem ověřoval a je dle deklarovaných vlastností).

          Nechci v žádném případě obhajovat jakéhokoliv výrobce, jen jsem napsal své zkušenosti (reálné). Co si kdo koupí je mě zcela srdečně jedno :-)

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
            0 0
    • Luk3_c  

      Zdravím,

      řeším aktuálně to samé. Výběr venkovní infrasauny, zářičů, atd… Koupil jsem minulý týden venkovní infra kabinu s úmyslem výměny zářičů za kvalitnější (cena kabiny 36K)… Zvažuji vrácení, kvalita dřeva mi nepřijde dobrá a je divně cítit. U většiny kabin co jsem viděl za poslední dny zápach není.

      Co se týče zářičů. Zkoušel jsem v showroomu LavaTech a i když je to asi zdravotně špička tak mi to přijde hrozně málo intenzivní. Nejvíce mě zatím oslovila infrakabina kde byly nainstalovány zářiče Elstein FSR. Nijak nepálily ale v sauně bylo vedro, potil jsem se dost intenzivně. Vlnová déleka je 2–10 mikometrů, což je o něco málo užší spektrum než Philips Vitae. Zářiče jsou německé a přitom velmi příznivá cena.

      Co se týče ELF/EMF, trochu jsem to zkoumal a bohužel mi nikdo z výrobců saun se kterými jsem mluvil nebyl schopen říct nic jiného, že neví nebo to neřeší. Je to asi poslední aspekt sauny, ve kterém nemám jasno, takže jakákoli zkušenost/rada vítána :)

      0 0
    • exncom  

      V sauně jsem cca na začátku zimy vyměnil dva přední rohové zářiče za Philips Vitae. Těleso zářiče jsem zhotovil ze severského smrku, pod samotným zářičem jsem použil parabolický leštěný AL reflektor, který se používá v zářivkových svítidlech. Zářiče jsou umístěné v rohu 45st směrem dovnitř. Zatím jsem se nedostal k finální úpravě (vymýšlím mřížku před zářič), takže nebudu zatím postovat fotky.

      Výměna znamenala výrazné zvýšení používání sauny. Díky tomu, že Vitae hřeje ihned, často se stává, že když je venku hnusně, děti sednou do sauny i v domácím oblečení a zářič krásně prohřeje během 5 min (nemusí se potit). Je to přesně ten pocit, když si člověk v zimě sedne někde v závětří na sluníčko začne akumulovat teplo. Občas to také udělám.

      Až zářiče dokončím, dám sem nějaké fotky.

      0 0
      •  

        Zdravím,

        uvažujem o kúpe podobnej infrasauny, avšak je menšia o 10 cm čo mi nevadí, nakoľko väčšinu času sa budem saunovať sám a aj dvaja sa tam tiež v pohode zmestia. Dokonca predné žiariče RedGlass sú nastavené už v 45st uhle od výrobcu, takže vyzerá to na optimálnu voľbu.

        Od prípadnej kúpy ma však odradil tento článok : https://www.hightechhealth.com/…ar-infrared/ Je tam uvedené, že výskumom sa zistilo, že Full Spectum žiariče, resp. žiariče s krátkovlnovým pásmom majú negatívne účinky. Jedná sa o zrýchlenie starnutia pokožky, dokonca, že spôsobujú určitú genetickú aktiváciu, ktorá má potenciálne podporovať rakovinu ?! Pravdepodobne testovali práve tie čínske žiariče RedGlass.

        Samozrejme može sa jednať len o konkurenčný boj výrobcov, resp. marketing, nakoľko ten výskum robila firma, ktorá vyrába infrasauny. Zaujímali by ma Vaše názory, nakoľko všade inde sa dočítam, že FullSpektrálne žiariče sú kvoli zdravotným účinkom najlešov voľbou.

        0 0
      •  

        dobrý den, chtěl bych se zeptat na důvod výměny zářičů a zda byste dnes doporučil nějaký konkrétní výrobek-karbonovou saunu… z diskuse je jasné, že máte největší zkušenosti. zdraví a na fotky se těší Alda

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
          0 0
      • tom xtr  

        Jsem před finálním výběrem infrasauny a taky by mě zajímalo, jaký byl hlavní profit z výměny těch předních RedGlass za Vitae ? Jestli šlo jen o tu rychlost zahřátí, nebo i něco jiného ? Dík za info.

        0 0
        • exncom  

          Dnes už po nějaké době v provozu můžu svou vlastní zkušenost:

          1. Když sednu do ledové sauny a zapnu ji, během chvilky cítím ze předu (Vitae) příjemné teplo. Za cca 5 min už je to plus minus stejné ze všech zářičů.
          2. Vitae kromě tepla svítí příjemným teplým světlem (redglass je za zatmaveným sklem). Někdo si řekne, že to není důležité. Ale dnes vím že je, a to docela dost. Je to takový ten pocit, když v době podzimního marastu vykoukne sluníčko, vy nastavíte tlamu a hltáte paprsky. V tu chvíli je vám dobře. Prostě teplo a světlo jsou psychologicky neuvěřitelně účinná terapie. Asi jako když si sednete před hořící krb.
          3. Sauna našla další využití, hlavně teď v tento depresivní, podzimní, usmolený čas. Dcera dojede ze školy domů, utahaná fyzicky, třeba i psychicky. Zapne saunu, vleze do ní v kalhotech, košili, ponožkách a třeba za 10min vyleze krásně vyhřátá, nezpocená, spokojená. Zase ten samý efekt jako pobyt na sluníčku.
          4. Další pozitivní efekt sauny je v tom, že se mobil nedá uvnitř dlouho používat, aby se neuvařila baterka. Takže děti za chvíli mobil vyhazují ze sauny a jen tak relaxují (poslouchají hudbu, nebo dnes spíše mluvené slovo). :-)
          0 0
          • tom xtr  

            Super – díky za info a zkušenost :)

            Jen má ještě technické dotazy:

            • jak jsi vyřešil připojení Vitae na stávající řídící jednotku a ovládací panel ? Jde to vůbec jednoduše řešit ?
            • jak jsi vyřešil fyzické umístění Vitae ve stávající sauně? Jestli mám správné info, mají Vitae jiný rozměr a jsou hlubší než RedGlass, tzn. zaměnit se to asi jen tak nedá. Tzn. asi jsi musel vytvořit nový dřevěný kryt na zářič a ten nějak připevnit na ten dřevěný sloupek u 222 ?

            Díky předem.

            0 0
            • exncom  

              Jde to velmi jednoduše, ale je to práce pro elektrikáře. Za pár Kč objednáš rovnou držák zářiče, ukončení přes stejnou koncovku, jako originál. Regulace funguje bez problémů.

              Rozměr zářiče je jiný, vytvořil jsem si nový sloupek ze severského modřínu. Pod zářičem mám leštěný Al reflektor + Al profil jako případný chladič.

              Zatím mám zářiče spuštěny ve zkušebním provozu, ale v zimě se chystám, že dodělám vrchní kryt reflektoru.

              Kdyby byl nějaký problém, můžu zpět osadit původní kompletní sloupek, včetně zapojení.

              0 0
              • tom xtr  

                Dík za info, dobré vědět, že to jde, když bude třeba. Mám objednanou tu 225.

                0 0
    • MTm  

      Dobrý den uvažuji o koupi infra sauny se zářiči RED GLASS PRO WELL 220 PREMIUM LINE, můžete mi napsat dosavadní zkušenosti s Vaší saunou na emil m. tischler @volny.cz Děkuji

      0 0
    • Martintop  

      Diky této diskuzi a hlavně jejímu zakladateli jsem ani moc nepremýšlel a koupil si stejnou infrasaunu s redglas zářiči.

      Mám doma finskou saunu a řešil jsem podobný problem. Ne že by manželka nezvládala vysokou teplotu, ale nedělala ji finská sauna dobře na žíly na nohou.

      Chtěl jsem nějakou alternativu. Ten popis toho prijemného světla mně moc zaujal a je to přesně tak.

      Jsen nadšený asi nakonec nejvic já.

      Chtěl jsem taky jit stejnou cestou a vyměnit ty zářiče za vitae, bez tmavého skla. Aby to světlo bylo intenzivnější. Ale narazil jsem na jednu informaci, kterou chci přispět do diskuze. Viz přiložené fotky navodu od Vitae.

      Doporučují se do toho nekoukat a používat sluneční brýle.

      Psal jsi že dáš před Vitae jenom mřížku. Možná je to chyba, nevím jestli ti to neuniklo, i když tomu bych se divil. Někde jsem viděl že i před Vitae se prodává zatmavené sklo. Potom bychom na tom byli podobně jako u redglas.

      0 0
    • AKK  

      Dobrý den, chci si pořídit infrasaunu hlavně kvůli účinkům na záněty kůže, mám vyzkoušenou saunu Grenada od Mountfieldu pro 2 osoby se 4 keramickými zářiči a 1 red light zářičem, příkon 1,7 kW nejlíp mi funguje red light zářič. Chci si pořídit saunu pro 1 osobu, ale někde jsem vyčetla, že i sauna pro 1 osobu by měla mít příkon 1,7 kW, aby byla dostatečně výkonná. A s tímto výkonem jsem našla už jen sauny s karbonovými topidly, ale nevím, jestli budou tak hojivé jako keramické a hlavně red light? Řešil jste to už někdo? Budu ráda za rady. Díky

      0 0
      • ELx  

        Jestli budeš kupovat saunu od Mountfieldu, tak je úplně jedno, jaké tam budou zářiče. Budou zářit všechny ve velmi podobné vlnové délce.

        0 0
      • tom xtr  

        K zářičům: celkem jednoduše a srozumitelně popsáno zde.

        Sám mám v sauně full spektrální zářiče v kombinaci s 2 karbonovými (příkon celkem 2,6 kW) a zatím mi to přijde jako dobrá kombinace i výkon.

        Jinak Red Light (co ti funguje nejlíp) je i v té Grenadě jen na lýtka !

        Ad Použití na záněty kůže: o tomto účinku infra teda nic nevím, nicméně pokud jak píšeš ti to funguje …

        0 0
    • LAZZiO  

      Zdravim Vas,

      Precital som vsetky info ktore ste spominali

      Vybral.som tuto

      https://m.alza.sk/…d6769594.htm

      Momentalne nemam 3k na cedr atd ako mate Vy

      Dosiel som k zaveru ako vy, S tym ze karbonove na boku casom vymenim za vitae,/ to bude asi narocnejsie nakolko bude treba upravovat aj konstrukciu / rovnako vsetky zvysne…casom :-)

      Vdaka za info ohladne konstrukcie

      Redglass podla mna budu rovnake ako pri vasom modeli, na alibabe stoja tieto ziarice par eur:-)..

      Takisto natocenie prednych, ako som si myslel bude nutne.

      Rovnako som sa pytal na bezp. emf, nieco mi poslal vyrobca, ale dnes tazko verit niecomu

      Pri vymene redglass za vitae vyrobca mi pisal ze sa meni uchyt a reflektor, snad nebude treba celu konstrukciu nakolko ponukaju vymenu redglass za vitae priamo…kazdopadne momentalne su vitae ziarovky nedostupne v celej eu.

      Mam len obavu ak nezapojim karbonove, ci chrbtovy a oproti ziaric bude stacit na saunovanie..mozno docasne necham karbonove zapnute..

      Karbonove resp. vsetky okrem fullspectrum nechcem pouzivat ..ci to je pravda alebo nie, tazko povedat..isty Dr. Wilson pise o infra saunovani celkom rozsiahle info''.

      https://www.drlwilson.com/…_therapy.htm

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.