Recon SL 100mm AIR - zamykání vidle PopLock jde ztuha

38 nepřečtených
  • meiilax

    Ahojte,

    mám Recon SL Air 100mm a zamykání vidle z řídítek jde hrozně ztuha. Testoval jsem jiný kola a tam to jde zlehka. V jednom servisu mi řekli, že to je divný, ať to zkusím prostříkat, což jsem udělal WD40, ale nepomohlo. Bovden i lanko je OK a jde na volno zlehka. Nevíte čím to může být ? Mám trochu strach to nějak rozebírat.. Neřešil jste to někdo ?

    Díky mp

    0 0
    • McBlacky  

      nemáš to vedený nějak blbě, že se ti bovden ohýbá v ostrém úhlu

      0 0
      • Trey  

        Podle te fotky co ma v profilu me to taky napadlo, ale to si myslim ze by se na to uz prislo, spis jak se psalo ve vlaknu nekde vedle, ze se zadrhava mechanika toho zamykani.

        0 0
      • meiilax  

        Nemám, lanko běhá v bovdenu hladce, nikde žádný zlom nebo velký úhel.. Spíš se přikláním k tomu, že to někde drhne v tom mechanismu. Rozebrat MC si ale netroufnu, je to v záruce. I když těžký to asi nebude, na stránkách RockShox jsem našel servisní manuál, sice pro Recon 2006, ale asi to bude hodně podobné. Až bude za pár měsíců hnusno, mokro a pošmourno a vytáhnu zimáka, zkusím tuhle potíž vyreklamovat..

        0 0
        • meiilax  

          Recon SL nemá podle mne Motion Control systém. Je tam asi jen zamykání On/Off pro minimální/maximální běh vidle.. Na tom modrým kolečku nemám „Compression“ ale „Lockout“.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Zda se, ze mas vidlicic s TurnKey a ne s MotionControll. TurnKey nesteluje kompresi, ale ma jenom dve polohy a to Open a Lock. Vlastnost TurnKey mechanismu je, ze ma o dost silnejsi pruzinu nezli je v MC mechanizmu a tedy jde o poznani hur. Trochu se to da eliminovat rozebranim TurnKey a snizenim predpeti pruziny, ale jak uz nekdo psal, je to docela opruz trefit to:-/

          Pokud te to moc stve, rozebral bych TurnKey a promazal ho. Je tam plastova oska v plastovem pouzde zatesnenena jednim guferem. Jak se tam dostane bordel, zacne to tocela pridirat a zlobit:-/

          TurnKey se sroubuje stejne jako MC, staci ho vysrouvovat z vidlice, pres hard upnout telo do sveraku (S CITEM!) a povolit – LEVY ZAVIT. Pokud je matka plastova, doporucuju pouzit obrouseny 24mm orech namisto stranoveho klice.

          …na Tore jsem takhle upravoval zatuhly turnkey..

          0 0
          • meiilax  

            OK, díky :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              zalezi co mas, esi MC nebo TK (nespojovat s cembou:DD)…ale asi bych to jako prvni zkusil maznout silikonovym olejem nebo po rozebrani vazelinou…WD nebrat…

              0 0
              • meiilax  

                Jak poznám jestli mám vidli s MotionControl nebo TurnKey ?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  tak jednak to jde podle manualu;)

                  jinak je to jednoduche, TK ma jenom dve polohy, otevreno a zavreno. T tech krajnich polohach, nebo aspon v poloze „zavreto“ je tocitko lehce aretovano. Pri nastaveni polohy „nekde mezi“ toto nastaneni nijak zvlast neovlivni chod vidlice. Pro TK rovnez byva moznost nastaveni odskoku v rozsahu asi tretiny otacky spodniho sroubu.

                  MC meni chod vidlice v zavislosti na poloze tocitka, typicky pro otoceni do cca 2/3 od polohy „otevreno“ vydava vidle pri stlacovani takovy hezky sycivy zvuk. Tocitko odskoku je mozne otocit nekolikrat kolem sve osy, coz je dano jinou konstrukci ventilu odskoku..

                  0 0
                  • romachain  

                    Otázka: můžu do Recona, co má Turnkey, nacpat MC místo toho Turnkey? Řeším to proto, neboť mám ten MC z verze Recona s MC navíc a tak jestli bych té druhé tou změnou neprospěl…

                    0 0
                  • SnowWave  

                    Takže pokud jde vidlici pouze zamknout nebo odemknout a nikoliv nastavit „něco mezi“ (tzv. compression), jedná se automaticky pouze o TurnKey? Nicméně ta regulace odskoku nějak nesedí, točítko odskoku můžu otočit několikrát kolem své osy.

                    0 0
                    • romachain  

                      Na kole přítelky mám Recona s MC, kterej má jen dvě polohy. Celkově mám Recony dva, na druhým kole je s TurnKey a na obou se dá točit odskokem cca stejně.

                      0 0
                      • SnowWave  

                        Takže rozdíl mezi MC a TK?? Když oba systémy mají jen dvě polohy, tedy zamčeno a odemčeno… Pouze jiný název?

                        0 0
                        • romachain  

                          MC je pocitově jiný a umožňuje tu plynulou regulaci, ale musí na to být buď s ovládáním na korunce nebo s dalším hejblem na páčce na řidítkách.

                          0 0
                          • SnowWave  

                            Takže jednoduše řečeno v momentě, kdy nemáš regulaci komprese ani na řidítkách ani na korunce vidlice, jde o TK? Pořád nějak nechápu, jak můžeš mít Recona s MC, který má jen dvě polohy bez možnosti naštelování…

                            0 0
                            • meiilax  

                              Tak nějak to chápu taky, pokud nemáš tu páčku s regulací komprese, tak se to asi chová jako TurnKey, zkus kouknout do tohoto manuálu:

                              http://www.sram.com/…20Manual.pdf

                              0 0
                              • SnowWave  

                                Už jsem na to koukala, ale nějak se mi to nezdá. Podle toho by stačilo vyměnit páčku na řidítkách za tu se štělovátkem komprese a najednou by se z Tk stal MC… Myslím, že vidlice s MC mají ale i jiný „vnitřnosti“ oproti obyč TK. A že prostě vidlice s MC bez štelování komprese neexistuje.

                                0 0
                                • romachain  

                                  Já mám MC a k tomu páčku bez štelování. Vnitřnosti jsou opravdu jiný než TK se stejnou páčkou.

                                  0 0
                                • meiilax  

                                  Ano, TK a MC mají jiný vnitřek a z TK se MC nikdy nestane. Je ale možné, a v tom manuálu to tak chápu, že i vidle s MC můžou mít pouze „jednoduchý“ PopLock bez regulace komprese a funguje tak přepnutí pouze na min/max kompresi podobně jako je u TK on/off. Jaký je v tomto pohledu rozdíl mezi TK a MC nevím, zřejmě u MC a min. kompresi pořád vidle trochu pruží. No a pak existuje páčka, kde jde ta komprese regulovat, mají to tam popsaný jako PopLock Adjust Remote..ale to funguje samozřejmě jen u vidle MC, kde je MC namontovaný. Toť mé chápání problematiky…

                                  0 0
                                  • SnowWave  

                                    Máš pravdu, asi i MC může být bez toho štelování, aniž by to přestával být MC. Alespoň jak plyne z toho manuálu. Teď je ještě otázka, co máme my na tom Cube… Jestli pouze TK nebo skutečně MC, jak stojí v katalogu. Ale to bychom museli tu vidli asi jedině rozebrat.

                                    0 0
                                    • meiilax  

                                      Vzhledem k tomu, že je naše korunka osazená „Key Lock on/off“, nikoliv štelováním komprese, chybí na vidli obvyklá MC samolepka a dále dle toho manuálu, kde to je celkem logicky a srozumitelně popisovaný, máme na 99% vidli pouze s TK. Volal jsem dneska tomu známému prodejci, moc nechápal proč je co problém, ale zeptá se prý oficielního distributora CUBE pro ČR, který je jeho kamarád a když jsem volal, tak zrovna se u něj stavoval. Sám říkal, že pokud se musí měnit komponenty, které jsou oficiálně k modelu garantovány, nikdy to nemůže být v neprospěch zákazníka, že by dostal horší a musí o tom taky vědět. Protože ten problém máš i Ty, nejde zjevně o problém u prodejce ale u distributora, ale ještě spíš o problém přímo u výrobce, psal jsem tedy dotaz i na technickou podporu výrobci jak to s tímhle modelem a vidlemi je. Kde jsi kupovala to kolo Ty ?

                                      0 0
                                      • meiilax  

                                        samozřejmě naše korunka je osazená „Lockout on/off“ jsem měl na mysli..

                                        0 0
                                      • SnowWave  

                                        Kupovala jsem ho v Come2bike (kamenná prodejna v Praze Vršovicích)… Jo taky mi přijde zvláštní, že oba máme stejný problém – zjevně to bude tedy problém samotného výrobce, který osazuje kola něčím jiným, než co slibuje v katalogu :-(. Otázka co ale s tím udělají.

                                        0 0
                                        • meiilax  

                                          No obávám se, že se nic moc s tím dělat nedá. Musel by být prodejce/distri­butor/výrobce ochoten vidli vyměnit, což nejspíš nebude, nebo ve vidli vyměnit TK za MC, což nevím jestli vůbec technicky jde. Myslím si ale, že právo je na naší straně a jedná se podle mne o skrytou závadu/nedosta­tek/záměnu, na kterou jsme při koupi nebyli upozorněni a kterou jsme těžko mohli odhalit s ohledem na indetický vzhled vidlí s MC a TK. Zákazník očekává komponenty garantované výrobcem v katalogu a nebude rozebírat kolo, jestli všechno co není na první pohled vidět sedí podle katalogu. Uvidíme, co mi zavolá a co mi sdělí od CUBE. Pokud se potvrdí, že je ta vidle jiná, můžeme to zkusit vyreklamovat jako skrytou závadu, kterou jsme dříve neodhalili no..ale…

                                          0 0
                                          • romachain  

                                            No a máte někdo jasno v tom, jestli je možné jednoduše vyměnit TK za MC?

                                            0 0
                                            • SnowWave  

                                              Já osobně v tom mám totální bordel hlavně kvůli tomu Tvému záhadnému Reconu s MC, který však vypadá úplně jako můj (podle fotek „Sector II“ v tvém profilu), o kterém si myslím, že má pouze TurnKey. Jak to tedy vlastně víš, že ten MC máš??

                                              0 0
                                              • romachain  

                                                Měl jsem obě rozdělaný. Na Sectoru II je MC, na Sectoru III je TK, ale jelikož mám doma jeden MC navíc, tak plánuju vyzkoušet jestli bude pasovat na místo toho TK.

                                                0 0
                                                • SnowWave  

                                                  A je velký problém to rozdělat, mrknout se co tam je a zas to zadělat? :-) Že bych se mrkla, co tam vlastně mám… Předpokládám, že rozdíl bych mohla vidět i já jako amatér, když si to někde naštuduju.

                                                  0 0
                                          • SnowWave  

                                            Tak jsem zkusila kontaktovat přímo výrobce a dnes mi přišla odpověď, že se jedná o chybu v katalogu a Recony u našeho kola Motion Control skutečně nemají…

                                            0 0
                                            • meiilax  

                                              Taky tak:

                                              Hello,

                                              sorry but this is a wrong information in our catalogue. The Recon SL fork has no Motion Control feature.

                                              Mit freundlichen Grüssen/best regards

                                              Mirco Ganzow

                                              Pending System GmbH & Co. KG

                                              Ludwig-Hüttner-Str. 5–7

                                              D-95679 Waldershof

                                              eMail: mirco@cube.eu

                                              0 0
                  • McBlacky  

                    a není ještě rozdíl v tom, že turnkey zamyká natvrdo, kdežko MC ne?

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.