Problémy s dýcháním po dojezdu

30 nepřečtených
  • HonzaC

    Ahoj ve spolek. Ještě než se zastavím na plicním, zkusím se zeptat zde, jestli by se nenašla nějaká dobrá rada. Zkoušel jsem projíždět historii a i během se pasivní či aktivní účasti na BF jsem obdobné vlákno nepostřehl, tak se předem omlouvám, pokud duplikuji.

    Můj dotaz/problém. Tuto sezónu dnes poprvé (minulé však častěji) se mně stává, že většinou po delší vyjížďce, když zastavím a tak nějak se uklidním tepově apod. se nemůžu zhluboka nadechnout a mohu se nadechnout/vy­dechnout jen krátce, málo intenzivně. Pokud se pokusím zhluboka, nutí mě to do nepříjemného suchého kašle a není to úplně příjemné, protože i ten dech nejde pořádně popadnout.

    Zkusil jsem si koupit windstopprové triko, abych omezil vliv chladu při jízdě na zpocený hrudník, ale nepomohlo. Žádnou alergií netrpím (nejsem si vědom).

    Děkuji za každou radu, informaci.

    0 0
    • klingon  

      Problem s kaslem po dojezdu zavodu (rychlyho svihu) jsem taky mival a ukazalo se, ze to bylo lehkym astmatem. Pul roku beru patricny leky a v pohode.

      0 0
      • HonzaC  

        díky, u bráchy nedávno astma diagnostikovali, budu na to pamatovat

        0 0
    • Lukecz  

      Pokud chodíš často přes ANP a dýcháš hodně „do břicha“, tak bych podobný projev očekával. Resp. ten problém s nádechem, kašel to už je něco jiného :( Školy na to ale nemám

      0 0
    • velociped  

      astma mám diagnostikované, záchvaty nemám, po dojezdu rychlejších švihů mám obdobný problém..takže za mne to tím může být..rozhodně minimálně konzultovat/vy­šetřit. držim palce

      0 0
    • xshreck  

      Pozoroval jsem to u sebe když jsem málo jezdil a pak jsem jel rychle např 75km – měl jsem problémy se vůbec nadechnout, prostě to nešlo a bolelo to …

      Teď už mi to nedělá, nějak jsem to neřešil. Pak písni z plicního :)

      0 0
    • rexa  

      Jojo, tohle mívám někdy taky po delší intenzivní zátěži. Taky bych řekl že to bude lehkej astmatickej příznak jak píše klingon. Ale nějak to neřeším, takhle nadoraz často nejezdím a brát léky se mi na to nechce. Dej pak prosím vědět co ti řekl lékař, třeba i na můj mail v profilu. Dík ;)

      0 0
      • HonzaC  

        zítra dopoledne tam zaskočím, dám sem vědět, ne že bych chtěl ze sebe dělat hypochondra, to bych začal psát o kolenech, ale třeba bude v budoucnu (bohužel) někdo hledat obdobné téma.

        0 0
    • vsn  

      hodku po závodech se to dá přežít :) taky to tak nejak mám a při závodě takhle bufá dost lidi tak je to asi normální

      0 0
      • HonzaC  

        no začetl jsem se ve studnici lidských znalostí – wikipedii – a jsem celkem jasnej, tak uvidíme, zda se to zítra potvrdí. Nestává se mně to právě při jízdě, tam se to nějak záhadně „rozdýchá“, ale právě až po. Dám zítra vědět. Děkuji za reakce.

        0 0
    • kámen úrazu1  

      Pozátěžové astma? Na netu je dost informací. Já to občas mívám po závodech, když si ale fakt dávám. Dojedu a začnu se do 15 minut až téměř dusit. Hlavně na prvních závodech. Při zátěži bez potíží. U doktora jsem s tím ale nebyla.

      0 0
    • RendyD  

      Sem tam se mi to stalo při nebo těsně po odeznění respiračních potíží nebo viróz… Samo to časem přešlo.

      0 0
    • smith22  

      já už závody nejezdím a mívám ten stejný problém co ty i po normální svižné vyjižďce…Když se chci do plna nadechnout nutí mě to na kašel – to, že by to mohlo být mírný astma mě napadlo taky ale zatím se mi to nechtělo nějak řešit – nijak mě to neomezuje – trvá to jen chvíli po vijiždce než se tělo tak nějak stabilizuje…navíc když půjdu k doktorovi tak najdou i to co nemám a zasírat tělo lékama se mi nechce když mi prakticky nic není…

      ale dík za zajimavý zjištění, že v tom nejsem sám :-)

      0 0
      • HonzaC  

        minulý rok mně to chytlo i v noci několikrát, tak k tomu doktoru raději zajdu, uvidíme, jaký bude ortel. Všem děkuji za reakce.

        0 0
    • vlasto  

      ja mel obdobne potize vzdy kdyz jsem se rozchlastal a rozkouril. To pak prvni vyjizdka byla po dojezdu kriticka, ale do dvou dnu se to spravilo, pripadne astmaticky spray moji pritelkyne to vzdy srovnal.

      0 0
    • McBlacky  

      pokud je to i po lehčích a středních zátěžích tipnul bych pozátěžové astma – relativně běžné u sportovců vytrvalců.

      Pokud pouze po vícehodinové námaze – to je celkem normální u všech.

      Pokud pouze v určitém období – alergie (můžeš se projevit kdykoli)

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Tak už vím, co to je. :-)

        Běžně se mi stává, ať už po závodě nebo po nějaké šílené intenzitě na tréninku, že dojedu a při hlubším nádechu bolí plíce a začnu šíleně kašlat až škytat. Někdy mě i natahuje na zvracení, ale stačí pár minut počkat a odezní to samo. :-)

        0 0
      • martin_bakov  

        to zni fakt dobre ‚pozatezove astma‘ je to lepsi nez mnou pouzivany termin ‚kašlík‘ !

        0 0
        • McBlacky  

          to je ofiko lékařský termín.

          Násobně víc tím trpí vytrvalci než siloví sportovci.

          0 0
    • jonti  

      Po zavode nebo delsi vyjizdce vysokou intenzitou to mam taky.

      0 0
    • Kaco  

      mam to uplne stejne, u me je to astma. Jindy s nim problem nemam, jen po delsich vyjizdkach (hlavne kdyz se jezdi mezi posekanou travou a je sucho atd, kdyz je po desti nebo kdyz jedu ve vetsi vysce na horach tak no problem…)

      0 0
    • PítrsPraha  

      Viz ostatní, vypadá to jako typické příznaky astma.

      0 0
    • HonzaC  

      tak u nás přestavují ordinaci, takže za týden se uvidí, všem ještě jednou děkuji, zkusím zjistit co nejvíce informací. Do našich biků jsem alespoň hodil nějaký obrázky, abych tu netlachal na prázdno.

      0 0
      • Sharka1  

        Ja mela podobny problem pres loni i letos na podzim a pres zimu – chodili jsme casto behat nebo na lyze, a po treninku kdyz jsem sedla do auta, zachvat kasle, az do skytani, hruza, sice to do pul hodky vetsinou odeslo, ale rozhodla (resp. jsem byla dokopana :-)) to resit po doktorech.

        Absolvovala jsem na plicnim klasickou spirometrii, kde (prekvapive) zadny problem nezaznamenali, naopak nadprumerne hodnoty. Sla jsem tedy na zatezovy test, ktery spocival v tom jit se ven probehnout do intenzity, a po navratu v urcitych intervalech opet mereni spirometrie. Pri dobehu v ordinaci opet kasel (aspon videli, ze si nevymyslim :-)), nicmene na zaznamu ze spira zase nic, porad skvele vysledky.

        Na alergologii jsem byla tez, prekvapive zjistila, ze mam alergii na dost veci (ktera se mi ale vyvinula behem let, driv jsem zadne potize nemela). Ted sice jak litaly pyly jsem mela problem, ale spis ryma a palily oci, nez kasel, zachvaty ze zimy jsou pryc.

        Na podrobnem vysetreni na kardiologii jsem byla minuly rok, tam bylo vsechno v naprostem poradku tez.

        Takze je to porad mala zahada, prozatimni verdikt jsou drazdive prudusky, s tim, ze nejspis citlive reaguji na zmenu teploty. Astma tedy ne, ale obvodacka rika, ze se prej „stejne nakonec vyvine“… Tak nevim no.

        Byt tebou necham si udelat tu zatezovku, ale jak jsem zjistila, problem je slozitejsi a nejspis te ceka kolecko plicni-alergo-kardio a mozny je, ze ani potom nebudes vedet, proc to mas…

        0 0
    • HonzaC  

      Tak jsem absolvoval návštěvu u lokálního doktora. Nejdřív proběhly klasické testy, kdy jsem dýchal normálně, zhluboka a prudce a vše v pořádku vysoce nad normou. Potom nějaký test na tom stepperu. Tam jsem jim to málem prý strhnul, dýchání se ještě zlepšilo, jen tep, že byl hned na 150. Pozátěžové astma se prý často špatně prokazuje, předepsal mně Ventolin v tom „inhalátoru“, nebo jak se tomu říká. Pokud prý zabere, když se to projeví, tak to bude něco s průduškami, pokud ne, tak bude problém jinde. Tak uvidíme. Snad to někomu pomohlo.

      0 0
      • unavix  

        To je přístup :0/ Jak může „doktor“ předepsat nějaký lék když nezjistí na co to má bejt a řekne že když to zabere je to tak a když ne tak nevím.

        Na Tvém místě bych šel k obvoďákovi a nechal si udělat kompletní krevní testy i testy z moče.Donuť je aby Ti udělali testy i na cukr,štítnou žlázu atd. ,prostě komplet.Z hodnot se pak pozná jestli není něco mimo normu.Taky bych zašel na kardio a domluvil se s nima na vyšetření+holter (sledování srdce 24hodin).Krabička a dráty sou sice opruz na těch 24h ale pozná se z toho víc než jen z běžnýho EKG.

        0 0
        • HonzaC  

          Díky za rady, holt informační asymetrie hraje v můj neprospěch.

          0 0
        • Sharka1  

          s tim Ventolinem je to asi bezna praxe – mi ho doktorka dala taky, ze pry to mam zkusit… holt kdyz pokulhava diagnostika, nasadime pokus-omyl :-(

          0 0
        • xshreck  

          HOlter mám zrovna na ruce, byl jsem na ekg a prý mám vysokej tlak :-/// mno tak jsem zvědavej co z nich vypadne.

          0 0
    • Joseph de Sax  

      já jsem zjistil problémy s dýcháním jenom před odjezdem…jiní na to vyšlukují krabici cigaret na stojáka a jsou u moře už v pohodě…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.