Problém se zadní pevnou osou 12x142 mm

26 nepřečtených
  • culibrk

    Ahoj,

    měl bych jeden dotaz. Koupil jsem nová zapletená kola a zřejmě nemá zadní náboj zcela přesně totožnou šířku s původními. Pevná osa na zadku je no-name a nedaří se mi kolo 100% dotáhnout. Projevuje se to tak, že při silovém šlapání ze sedla jde od zadního kola karbonové praskání, náboj versus patka.

    Osa je na můj vkus podivné konstrukce, funguje podobně jako rychloupínák. Co mě hodně překvapilo a doteď jsem si toho nevšiml, že na rámu je asi „jakási ochrana proti přetažení“. Funguje to tak, že na straně, kde je na ose závit, tak po jeho kompletním zašroubování do protikusu v rámu se začne vnitřní kovová část oka v rámu protáčet společně s osou. Pak by mělo stačit teoreticky páčku na upínáku zavřít a hotovo. Nicméně síla pro upnutí je zřejmě malá a kolo v tahu vrže o rám. Vyřeší problém osa Maxle 12×142 mm? Bude se dát použít a je běžné, že se část upínání se závitem na zadní patce v rámu protáčí???

    Předem díky za názor a radu.

    0 0
    • Smazaný účet  

      Jake kola to jsou…?

      Zavit v ramu se nema co protacet…mozna ze nemas porblem s kolama, ale s ramem…

      0 0
      • Vilém  

        …a o jaky se jedna ram?

        0 0
          • MlokCZ  

            To nevypadá na X-12 osu.

            0 0
            • Krejca  

              Proč? maj ji psanou i v popisu.

              0 0
            • culibrk  

              Tohle je v popisu na tom webu:

              Hub (front)

              XLC Pro Disc, 15mm through axle

              Hub (rear)

              XLC Pro Disc, 142/12mm through axle

              Kola jsem kupoval na taky 12×142 a minimálně průměr osy pasuje.

              0 0
              • destr  

                Ten rám mám, střídám několik kol různých výrobců a problém nemám. To protáčení není žádná ochrana proti přetažení, ale proto, aby sis to nastavil tak, aby „zamknutí“ upínáku vycházelo stále na stejné místo.

                0 0
          • paja.krej  

            čauky,to kolo mám taky.Zadní kolo mělo vůlu.Těď jsem rozdělal zadní náboj.Ložisko a ořech rezavý,nevim co dělat asi vyměnit ořech a 1 ložisko záruka se asi na to nevstahuje.Najeto 3tisíce km.

            Pavel

            0 0
      • culibrk  

        Kola DT Swiss XR1501. V té karbonové patce na zadku je z každé části (zleva i zprava) kovový díl. Ty tu patku svírají a evidentně v jedno nich nich je závit. Nezkoušel jsem ty kovové díly ještě odšroubovávat a koukat jak je to pod nimi. Přišel jsem na to dneska. Kola jsem namontoval v úterý a včera to vrzalo trochu, tak jsem to přitáhl, dneska opět, tak jsem to opět trochu přitáhl a pak zjistil, že už to víc nejde, že se začalo vnitřní „pouzdro“ protáčet. Patrně je konec závitu na ose už nadoraz do toho protikusu.

        0 0
        • kubad  

          změř jestli zadní nába má přes koncovky opravdu 142mm, tím bych začal, pak se uvidí co s tím dál,

          0 0
    • MlokCZ  

      Jestli to je X-12 osa, tak to nemáš v pořádku. Matka, která je vložená v rámu má utahovací šroubek, kterým se rám sevře a drží matku proti otáčení. Rozhodně se matka X-12 osy nemá protáčet.

      0 0
      • culibrk  

        Díky. To zní jako slibný *******. Zkusím uvolnit a odmontovat ty kovové kusy z levé a pravé strany patky. Ta matka by měla být patrně sevřená těmi kovovými boky nebo je možný, že tam je ještě nějaký zajišťovací šroubek?

        0 0
      • culibrk  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • culibrk  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
    • tomfree  

      Jak píše Mlok,matka se v rámu nemůže protáčet.

      0 0
      • kubad  

        může, teď sem skládal Moonrakera ( variace X12 s DT RWS osou)

        a ta matice v levé části je taky navolno, problém to není utáhnout to jde v pohodě, jak se to chytne už se to neprotáčí, ale při demontáži sem tu matici honil po zemi, napikaču řešení

        a to ještě pod osu z druhé strany je konický kroužek, a ten je tam taky navolno :( defekt v trávě a je veselo

        0 0
        • culibrk  

          Abych se s tím netrápil sám, zavolal jsem distributorovi téhle značky do Čech. Druhý telefonát s ním (první loni na podobné téma) a … tragédie. Neví nic, jestli se má vnitřní vložka hýbat netuší (ani neví, že tam je) a volat do SRN produkťákovi nebude, páč ten by se tím prý zabýval pouze v případě reklamace. Ještě že existují šikovní a ochotní servisáci. Jestli to nepořeším sám (rozborka/proh­lídka/potřebná náprava/sborka), tak půjdu s prosíkem k jednomu šikulovi.

          0 0
        • culibrk  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
          0 0
        • culibrk  

          Problém vyřešen. Nevím jak moc je běžná pevná osa s upravitelnou­/proměnlivou délkou. Na straně u utahovací páčky jsem našel „červíka“, který po uvolnění umožňuje pohyb s hlavicí osy po krátkém závitu. Takže jsem trochu pokrátil její délku o cca 1 mm a vše nejednou funguje, jak má. Po změření jsem došel k závěru, že není náboj jako náboj. Šířka zadního náboje DT Swiss je o cca 1 mm kratší než původní náboj a proto původní délka nastavení osy kolo versus rám dostatečně neupínala.

          Hurej!

          0 0
          • Vilém  

            Tak jaka teda ta sirka byla?

            Mam tu shodou okolnosti jednu DT 142/12 a ta ma 141,9 mm.

            0 0
            • culibrk  

              Měřil jsem to špejlí. :) Prostrčil jsem ji jedním nábojem, pak druhým a rozdíl mezi ryskami na špejli byl cca 1–1,5 mm. By oko. :) Přesnější měřidlo k tomuto pokusu neměl a nepotřeboval.

              0 0
        • destr  

          Tu matku už se mi povedlo jednou ztratit, ale naštěstí soustružník měl za 5 minut novou. Jinak u toho haibike je šrouček, který tu matku „drží“, ale mě chyběl.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.