Pro majitele vozíků za kolo pro děti !!!!!!!!!

303 nepřečtených
  • Corbett

    Nějak jsem se hrabal v zákonech a narazil jsem na tento právní názor od JUDr. Skarky. Je fakt, že zmínka v zákoně 361/2000 o dětských vozících za kolo není. „Na jednomístném jízdním kole není dovoleno jezdit ve dvou; je-li však jízdní kolo vybaveno pomocným sedadlem pro přepravu dítěte a pevnými opěrami pro nohy, smí osoba starší 15 let vézt osobu mladší 7 let.“ Sice za kolo můžeš připojit přívěsný vozík, který není širší než 800 mm, má na zádi dvě červené odrazky netrojúhelníkového tvaru atd., ale o přepravě dítěte, nebo dokonce dětí tam není ani zmínka. Požádal jsem o vyjádření ještě ministerstvo dopravy, tak jsem zvědavý co mi napíšou:)

    0 0
    • jardas92  

      kup detem kolo a mas po problemech

      0 0
    • homat  

      //§ 48

      Přeprava osob

      (1) Řidič nesmí připustit, aby počet přepravovaných osob starších 12 let překročil počet povolených míst určených k přepravě osob (dále jen „povolené místo“).

      (2) V motorovém nebo jeho přípojném vozidle, které je určeno pro přepravu osob,2) se smějí na povolených místech přepravovat osoby pouze do přípustné užitečné hmotnosti, počet osob starších 12 let však nesmí převyšovat počet povolených míst.

      (3) Odstavec 2 platí i pro přepravu osob v kabině řidiče nákladního automobilu.

      (4) Ve zvláštním motorovém vozidle nesmějí být přepravovány osoby mladší 15 let.

      (5) V jiném přípojném vozidle, než které je určeno pro přepravu osob, je přeprava osob, s výjimkou případů podle § 51, zakázána.

      (6) Ustanovení odstavce 5 neplatí pro přípojné vozidlo Horské služby při přepravě zachraňované osoby.//

      Třeba je vozík přípojné vozidlo určené k přepravě osob

      0 0
      • Corbett  

        Cyklista není řidič a vztahuje se na něho toto ustanovení: §57 – Jízda na jízdním kole Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít. Na vozovce se na jízdním kole jezdí při pravém okraji vozovky; nejsou-li tím ohrožováni ani omezováni chodci, smí se jet po pravé krajnici. Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. Cyklisté smějí jet jen jednotlivě za sebou. Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti. Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, nesmí cyklista ohrozit chodce jdoucí po stezce. Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, na které je oddělen pruh pro chodce a pruh pro cyklisty, je cyklista povinen užít pouze pruh vyznačený pro cyklisty. Pruh vyznačený pro chodce může cyklista užít pouze při objíždění, předjíždění, otáčení, odbočování a vjíždění na stezku pro chodce a cyklisty; přitom nesmí ohrozit chodce jdoucí v pruhu vyznačeném pro chodce. Jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty může užít i osoba pohybující se na lyžích nebo kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení. Přitom je tato osoba povinna řídit se pravidly podle odstavců 3, 5 a 6 a světelnými signály podle §73.

        §58 Cyklista mladší 15 let je povinen za jízdy použít ochrannou přílbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu[2] a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě. Dítě mladší 10 let smí na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikaci[1] jet na jízdním kole jen pod dohledem osoby starší 15 let; to neplatí pro jízdu na chodníku, cyklistické stezce a v obytné a pěší zóně. Na jednomístném jízdním kole není dovoleno jezdit ve dvou; je-li však jízdní kolo vybaveno pomocným sedadlem pro přepravu dítěte a pevnými opěrami pro nohy, smí osoba starší 15 let vézt osobu mladší 7 let. Cyklista nesmí jet bez držení řídítek, držet se jiného vozidla, vést za jízdy druhé jízdní kolo, ruční vozík, psa nebo jiné zvíře a vozit předměty, které by znesnadňovaly řízení jízdního kola nebo ohrožovaly jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích. Při jízdě musí mít cyklista nohy na šlapadlech. Za jízdní kolo se smí připojit přívěsný vozík, který není širší než 800 mm, má na zádi dvě červené odrazky netrojúhelníkového tvaru umístěné co nejblíže k bočním obrysům vozíku a je spojen s jízdním kolem pevným spojovacím zařízením. Zakrývá-li přívěsný vozík nebo jeho náklad za snížené viditelnosti zadní obrysové červené světlo jízdního kola, musí být přívěsný vozík opatřen vlevo na zádi červeným neoslňujícím světlem.

        0 0
        • Lišák  

          " to neplatí pro jízdu na chodníku, "

          Mám tomu rozumět tak, že na kole se může jezdit po chodníku?

          0 0
          • Polka  

            Dite mladsi 10 let ano. I bez dohledu osoby starsi 15 let.

            0 0
            • Lišák  

              Zajímavě nastavený zákon. Myslím, že dítě mladší 10ti let kolo většinou ještě nedokáže ovládat jako dospělý, ani nedokáže tolik předvídat. Takže je v podstatě nebezpečnější. Na druhou stranu zase nejezdí (většinou) rychle.

              0 0
        • kolombo  

          Cyklista samozřejmě, ve smyslu tohoto zákona, řidič je.

          0 0
        • Eva  

          Ale o zakazu vozit dite v privesnem voziku neni nic,takze co neni zakazano je dovoleno? :-)

          0 0
          • Volf  

            Naprosto přesně. Co není zákonem zakázáno je povoleno. Jen někteří soudruzi se s tím dodnes nedokážou smířit :-)

            0 0
      • KubaBajk  

        v motorovém vozidle nebo jeho přípojném vozidlem, tzn. přípojném vozidle MOTOROVÉHO vozidla

        0 0
    • Luka  

      to je zajimavy zjisteni, ooovsem. jentak mimochodem, asi bych po zadne frekventovane silnici s vozikem nevyjela!

      0 0
      • Corbett  

        Jasně, já bych s malou do dopravní džungle jaká panuje na našich silnicích také nevyjel. Já takový vozík ani nevlastním, protože nevím, kam bych v mém okolí s malou jezdil. Pokud ale vyrážím s rodinou někde na toulky po České republice, tak si ho půjčuji. Tady jde o princip. Něco co se volně prodává, je to homologované a proskoušené mnoha atesty a podle mého názoru daleko bezpečnější, než sedačka na jízdním kole vlastně není ani povolené. Proto jsem požádal o vyjádření i ministerstvo dopravy.

        0 0
    • mr.nobody  

      tahám mutantíka na trailgatoru, o tom tam nic nepíšou?

      0 0
    • Paja  

      Se mi zda, ze ten pravnik nepochopil rozdil mezi prepravou 2 osob na 1 kole – vyjimka pro dite do 7 let v sedacce a 1 osoby na 1 kole a ditete v sedacce. Podle meho nepravniho nazoru:o))) pokud vozik splnuje podminky §58 a jinde neni takovy zpusob prepravy ditete zakazan, nemelo by jit o prestupek. Navic, neni to tak, ze aby se u nas mohlo neco prodavat pro prepravu osob na pozemnich komunikacich, musi to byt k tomu ucelu schvaleno?

      0 0
      • Paja  

        ups prvni veta ma byt samozrejme: Se mi zda, ze ten pravnik nepochopil rozdil mezi prepravou 2 osob na 1 kole – vyjimka pro dite do 7 let v sedacce a 1 osoby na 1 kole a ditete ve voziku:o)

        0 0
    • Corbett  

      Posílám kopii odpovědi z Ministerstva dopravy. Úsudek si udělejte sami, ale podle jejich tvrzení vozit děti v takovém vozíku je protizákonné.

       

      Ministerstvo dopravy, odbor provozu silničních vozidel, obdrželo dne 17. března 2008 od Vás dotaz, týkající se přívěsného vozíku za jízdní kolo. K Vašemu dotazu Vám podávám následující sdělení.

      Platná právní úprava provozu na pozemních komunikacích přepravu osob, tj. ani dětí, v přívěsném vozíku za jízdní kolo neumožňuje. Obecně je přeprava osob upravena v § 48 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů. V odstavci 5 tohoto ustanovení je uvedeno, že přeprava osob v jiném přípojném vozidle, než které je určeno pro přepravu osob, je zakázána. Určení pro přepravu osob pochopitelně nemůže být skutečností závislou pouze na výrobci či uživateli přípojného vozidla, ale na tom, zda bylo vozidlo pro tento způsob užití schváleno.

      Přitom je třeba poukázat také na § 5 odst. 1 písm. a) uvedeného zákona, ze kterého vyplývá, že řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít pouze takové vozidlo, které splňuje technické podmínky stanovené zvláštním právním předpisem. Tím je zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a jeho prováděcí právní předpisy. Podle § 30 vyhlášky č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších přepisů, technická způsobilost jízdních kol, potahových vozidel a ručních vozíků nepodléhá schválení a v příloze č. 13 k této vyhlášce se pouze stanoví technické požadavky, které jsou stanoveny především s ohledem na bezpečnost cyklistů a dalších účastníků silničního provozu. Také tento právní předpis vůbec nepředpokládá, že by za jízdní kolo mohl být připojen vozík pro přepravu osob.

      Zvláštní pravidla silničního provozu týkající se jízdy na jízdním kole jsou upravena v § 57 a § 58 zákona č. 361/2000 Sb. Zde je upraven způsob jízdy na jízdním kole, včetně podmínek přepravy jiné osoby, kterou však může být pouze dítě mladší 7 let.

      Možnost připojení tzv. přívěsných vozíků za jízdní kolo vyplývá z § 58 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb., přičemž takový vozík nesmí být širší  než 800 mm, musí mít na zádi dvě červené odrazky netrojúhelníkového tvaru umístněné co nejblíže k bočním obrysům vozíku a je spojen s jízdním kolem pevným spojovacím zařízením. Zakrývá-li přívěsný vozík nebo jeho náklad za snížené viditelnosti zadní obrysové červené světlo jízdního kola, musí být přívěsný vozík opatřen vlevo na zádi červeným neoslňujícím světlem. Také z prvních slov poslední věty uvedeného ustanovení vyplývá, že zákonodárce rozhodně nepředpokládal možnost přepravy osob v takovém přívěsném vozíku. 

      Z uvedeného je zřejmé, že ani jedno z dotčených ustanovení nepředpokládá možnost přepravy dětí v přívěsných vozících za jízdní kola. Podle názoru Ministerstva dopravy je důvod zcela zřejmý, a je jím především bezpečnost přepravovaných osob, neboť cyklista má velmi omezené možnosti sledování situace za sebou a tedy také velmi omezenou možnost reakce na nepředvídané rizikové situace. Především na rušnějších pozemních komunikacích z toho plyne pro přepravovanou osobu i pro samotného cyklistu vysoká míra rizika.

       

       

       

      Ing. Josef Pokorný

      ředitel

      Odbor provozu silničních vozidel

       
      0 0
      • Palos  

        Hmm tak to je slušný, tak u nás 20 tisíc v háji za vozík, nebo pouze Šumava. :)

        0 0
        • Eva  

          Muzu te uklidnit:

          Zákon o pozemních komunikacích řeší přívěsy za kolo jako takové, nerozděluje ty nákladní a dětské. Platí tedy to, že co není zákonem zakázáno, je dovoleno, jak nám potvrdilo několik odborníků jak právnické, tak policejní (státní i městské) erudice.

           

          Námi dovážené přívěsy splňují požadavek na rozměr ( s výjimkou dvoumístného Croozeru, který je o několik cm překračuje), spojení s bicyklem a bezpečnostní prvky, tedy odrazky a podobně.

          Nově připravovaná DIN norma EU bude speciálně dětským přívěsům věnována a poslouží jako definice dětských přívěsů pro silniční zákony členských zemí, co se týče konstrukce, bezpečnosti dětí, upínacích pásů, nárazových zkoušek, rozměrů a pod.

          Hlavním konzultačním partnerem pro tvrobu této normy je ZWEI PLUS ZWEI GmbH, německý výrobce vozíků Croozer a evropský distributor kanadského Chariotu.

          Obě firmy jako jediné na světě provádějí crash-testy svých modelů, vozíky testují v americkém ústavu ASTM, který je daleko přísnější než TÜV.

          Je tedy zřejmé, že po vstoupení této normy v platnost (v průběhu roku

          2008) už bude úplně jasno, alespoň v Evropě.

          Přesto v každém případě doporučuji se silnicím vyhýbat – a nejde o nic jiného, než o ohleduplnost řidičů. Přestože jsou zkušenosti našich zákazníků (i moje) právě s kolemjedoucími řidiči velmi dobré, nikdy nevíte, koho míjíte.

           

           

          S přáním prima jízdy

           

          Robert Franěk

          Dvě plus dvě s.r.o.

          www.dveplusdve.cz

          +420 241 741 947

          +420 602 292 490

          0 0
          • jecnak  

            To je sice fajn, ale zakon je nadrazeny jakymkoli normam a atestum, takze tak.

            0 0
            • Eva  

              Ano,ale v zakone se opravdu nezakazuje vozit v privesnem voziku dite,a protoze plati dle vyjadreni samych vykonavatelu zakona ze co neni zakazano je dovoleno,tak na silnici muzu.:-)

                     
              0 0
              • jecnak  

                V zakone se jasne povoluje co je povolene a to ostatni proste na silnice nesmi.

                0 0
                • Eva  

                  Jses snad pravnik?Ja taky ne,tak jsem nechala vyjadreni na dovozci,osobne jsem s nimi mluvila,maji vyjadreni od policistu,prav­niku,…a to mi staci.

                  Citace zakona:

                  Za jízdní kolo se smí připojit přívěsný vozík, který není širší než 800 mm, má na zádi dvě červené odrazky netrojúhelníkového tvaru umístěné co nejblíže k bočním obrysům vozíku a je spojen s jízdním kolem pevným spojovacím zařízením. Zakrývá-li přívěsný vozík nebo jeho náklad za snížené viditelnosti zadní obrysové červené světlo jízdního kola, musí být přívěsný vozík opatřen vlevo na zádi červeným neoslňujícím světlem.

                  Opravdu plati ze co neni zakonem zakazano je dovoleno,vsak toho spousta pravniku zneuziva :-).A my majitele voziku musime tez.

                  0 0
                  • jecnak  

                    Jenze pritom plati i § 48 zákona č. 361/2000 Sb. Takze vozik ano, ale bez ditete. 

                    0 0
                    • Eva  

                      ???

                      Vozik je dle mne pripojne vozidlo urcene pro prepravu osob.

                      Slovickareni

                      Jsem zvedava jak budes hovorit az budes mit decko a nebudes mit jak se snim dostat na cyklostezku nebo do lesa nez castecne po silnici :-)

                      Je mi jasny ze spravny vyklad zakona je pouze soudni,tak daleko bych se nerada dostala :-)

                      0 0
                      • Jarous1  

                        O přepravě osob v přípojném vozíku za kolo ve 361/2000 a i následujících úpravách opravdu nic není. Takže podle tohoto se vozík dá použít jen pro přepravy nákladu…

                        0 0
                    • Jarous1  

                      Tohle se ale týká jen přípojných vozíků za motorové vozidlo…

                      0 0
          • kovar  

            hm. Tak to je síla. Názory nějakých firem jsou mi víceméně ukradené, spíš mě zajímá prohlášení institucí, které mě případně budou popotahovat.

            0 0
            • Eva  

              Vsak oni to prohlaseni instituci maji :-)

              0 0
              • kovar  

                neříkej. A kde?

                0 0
                • Eva  

                  nevim kde,tvrdili mi to a neni duvod jim neverit,jako kazdy dovozce musi splnovat platnou legislativu toho statu kam dovazi,ne?

                  0 0
                  • Corbett  

                    Jo, tomuto nerozumím. Dováží se to, prodává se to a přitom se to nesmí používat k účelu, ke kterému je to určené. Nahoře máš vyjádření ministerstva dopravy, já si to nevymyslel a nemysli si, že mě to těší. Jsem příznivcem vozíku.

                    Nevím, jestli je někdo povolanější než ministerstvo dopravy, ale zajímalo by mě od koho to máš.

                    0 0
                    • MaPa  

                      Chybka v zákoně, nebo spíš jeho neaktuálnost, tak bych to viděl já.

                      Jako precedens už to v tomhle státě a dopravě bylo: třetí brzdové světlo – v jednu dobu se nesmělo používat ač jím byly vybaveny i nové dovažené automobily.

                      Otázka tedy ani tak nezní smí/nesmí se používat, spíš by mne zajímala reakce pojišťoven(!).

                      A tomu pánovi z ministerstva by možná někdo mohl napsat (klidně mi pošli jeho adresu na PM) že když už na to přišel jestli s tím bude něco dělat :-).

                      0 0
                      • Corbett  

                        To nemá cenu. Já se jich ptal na vše co se tu probírá (dovoz, prodej) atd. Řekl jsem jim i svůj názor na bezpečnost dítěte ve vozíku, proti dítěti v sedačce za sedlem. Odepsali to co je nahoře. Nikdo mi nevysvětlil proč se vozíky dovážejí a prodávají, když vlastně nejsou ani povolené.

                        Jinak píšeš na podatelnu Ministerstva dopravy a pošta musí splňovat určité kriteria. Na odpověď jsem čekal přes jeden měsíc. Myslel jsem, že už mi ani neodepíšou.

                        0 0
                        • djano  

                          Musis svoj list formulovat ako staznost – vtedy je zakonna lehota na odpoved(v SR 30 dni, v CR mozno tiez). A hlavne sa tym musia zaoberat, nie iba napisat svoj nazor, inak by mali problem. Ide o to, aby poradil skuseny stazovatel, pripadne nejaky pravnik, ako to formulovat.

                          0 0
                          • o.1  

                            A na co sa stazovat, ked nikto nerobi nikomu ziadne problemy. Takto sa moze dosiahnut iba to ze problemy zacnu… Taketo zbytocne iniciativy fakt nechapem.

                            0 0
                    • borda  

                      nedovedu si dovolit nekoho mene povolenaheho na cokoli, nez prislusne ministerstvo, potazmo jakehokoli ouradu. ti nejsou povolani vubec k nicemu (teda krome darmozroutstvi)

                      0 0
                  • honza.hk1  

                    dovozce musí splňovat platnou legislativu v tom, že musí vozík mít atesty jako takové, což jistě má, takže z hlediska bezpečnosti jako takové, je vozík bezpečný. Ovšem to, zda může či nemůže na komunikaci už je zajímat nemusí. Pokud jej koupím a budu bydlet u lesa a jezdit s ním pouze mimo komunikace po lesích a stezkách, tak nejsem účastníkem silničního provozu. Za použití vozíku už prodejce ani dovozce neručí.Myslím však, že by bylo minimálně slušností mí to v papírech při koupi vozíku, že vyhláška nedovoluje převoz osob v tomto vozíku na veřejných komunikacích. což by jistě mohlo ohrozit prodejnost, takže to tam jistě nebude :-).

                    0 0
      • o.1  

        Kua naco sa v tom rypete. Minule som isiel s vozikom okolo policajnej hliadky 3 auta asi 10 policajtov, vsetci sa usmievali, bola to pre nich atrakcia, nikto to nespajal s dopravnymi zakonmi. Ale ked sa este najde zopar iniciativnych blbcov, ktori sa budu pytat na dovolenie aj ked im nikto v nicom nebrani, tak je velka pravdepodobnost, ze sa najde nejaky iniciativny uradnik, ktory sa na tom bude odbavovat.

        Mozno vacsina outdoorovych aktivit sa robi desatrocia bez toho ze by mala oporu v zakone bez toho ze by to niekomu vadilo az kym sa nenajde zopar rypalov, ktori daju podobny podnet roznym pochybnym uradnickym existenciam ako v tomto pripade.

        Kua ludia, radsej jazdite, potom nebudete mat cas ani chut vyrabat sebe aj inym zbytocne problemy.

         
        0 0
        • Corbett  

          Možná jsem blbec, ale zajímá mě to. Zajímá mě to, protože stojím na obou stranách barikády. Jezdím na kole a vozík používám a používat budu dál. Jsem ale také policajt, který by to měl řešit. Tohle jsem sám nevěděl i když jak říkám jsem fízl, jako že to asi neví ani ostatní, ale při nějakém studiu zákonů jsem na to narazil. Protože se mi to nezdálo, tak jsem požádal o vyjádření MD. Protože by to mohlo zajímat i ostatní, tak jsem to šoupnul sem.

          Jinak jsem zásadně proti, když slyším řeči o bezpečnosti od lidí, kteří vozík viděli jenom na obrázku a na kole jeli naposledy před 40 lety. Vozík budu používat s čistým svědomím dál a řešit cyklisty s vozíkem samozřejmě nebudu, také se na ně jenom usměji i když to pro mě nebude taková atrakce jako u vás.

          Nechápu ale, proč o mě tvrdíš, že jsem blbec, když mě ani neznáš.

          0 0
          • o.1  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
            0 0
          • o.1  

            preco? (mail mam v profile)

            0 0
          • honza.hk1  

            jo, souhlasím s tebou a myslím si, že zrovna tohle vlákno je dost k věci. Je tu mraky přihlouplých threadů, ale tento mezi ně zrovna nepatří. A tvůj názor mně konkrétně jako "rozdvojené"o­sobnosti :-) dost zajímá.  A koho to nezajímá, tak ať se nepíše a jde jezdit a usmívat se :-).

            Ale výklad toho, že nevidím na dítě ve vozíku a nejsem schopen řešit tak některé situace je dost přitažený. Já jako řidič když jedu autem a dojedu vozík, tak jej objíždím s velkým odstupem, ale jistě. To daleko horší je dítko v doprovodu klidně dvou dospělých na vlastním kole a motá se jak vítr v bedně, ač má přilbu,odrzaky a co já vím co všchno ještě v souladu s vyhláškou. To je ok, a dítko v doprovodu dospělé osoby na komunikaci může…tady si myslí, že druhý člověk s tím neudělá vůbec nic pokud se dítě zamotá a spadne někde do vozovky.

            0 0
            • honza.hk1  

              …nějak jsem se v tom zamotal…mně zajímá tvůj názor, tebe jako rozdvojené osobnosti :-)))) polda a cyklista :-)))

              0 0
              • Corbett  

                Jsem přesvědčen, že pokud by došlo ke stejné kolizi mezi autem a cyklistou s dítětem v sedačce, autem a dítětem na samostatném kole, nebo autem a dítětem ve vozíku, tak dítě ve vozíku na tom bude absolutně nejlíp. Ve vozíku sedí k tomu naprosto pohodlně, může si tam v klidu zdřímnout. Může si s kapsičky vytáhnout pití, nebo dobrotu k snědku.

                V tomhle případě nejsem rozdvojená osobnost, tady mám naprosto jasno.

                0 0
                • honza.hk1  

                  taky si to myslím. pokud bude dítě ve vozíku připoutané, tak je tam řekl bych opravdu nejjistější. Ale jak je známo, tak rychlost našich zákonodárců dosahuej rychlosti světla při schvalování zákonů pouze v případě, že si mají navýšit platy nebo vymyslet podobné zhovadilosti. jinak je na vše dost času. Takže změny zákona se dočkáme v okamžiku, kdy budou vozíky okrajovou záležitostí a někdo přijde s něčím novým…tedy nepovolenýcm, tak se jistě dočkáme schválení použití vozíků na komunikacích :-)))

                  0 0
        • patman  

          tady nejde o to jestli jezdit nebo ne, vsichni asi jezdit budou dokud se nekomu nestane pruser. v momente pruseru nastupuje soud a vyklad zakonu pred soudem. podle zneni tech soucasnych zakonu si dokazu predstavit, ze kdyz te sejme na silnici nejakej magor a nedejboze se detem neco stane, ty das toho magora k soudu a on bude mit sikovnyho pravnika, tak se to jeste obrati proti tobe a muze to skoncit zalobou proti tobem,ze si ublizil valstnim detem

          0 0
    • Eva  

      Jeden zajimavy nazor z diskuze na www.nakole.cz

      Jelikož dle vyhlášky Ministerstva dopravy a spojů č.301/2001 Sb. Ze dne 7. srpna 2001,§ 16 odst. 3, toto potahové vozidlo nepodléhá schválení pro provovoz na pozemních komunikacích, je vysvětlení dle § 48 zák.361/2000 Sb. Totálním nesmyslem.

      Odkaz na zákon 56/2001 Sb. je rovněž alibistický, jelikož se v tomto zákoně téměř výhradně hovoří o silničních vozidlech.

      vyhláška č. 341/2002 Sb., byla nahrazena vyhláškou 100/2003 Sb. ale ani tato opravdu nepředpokládá, že by za jízdní kolo mohl být připojen vozík pro přepravu osob. Jelokož nepředpokládá, tudíž nezakazuje.

      Zvláštní pravidla silničního provozu týkající se jízdy na jízdním kole jsou upravena v § 57 a § 58 zákona č. 361/2000 Sb. Zde je upraven způsob jízdy na jízdním kole, včetně podmínek přepravy jiné osoby, kterou však může být pouze dítě mladší 7 let.

      Možnost připojení tzv. přívěsných vozíků za jízdní kolo vyplývá z § 58 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb., přičemž takový vozík nesmí být širší než 800 mm, musí mít na zádi dvě červené odrazky netrojúhelníkového tvaru umístněné co nejblíže k bočním obrysům vozíku a je spojen s jízdním kolem pevným spojovacím zařízením. Zakrývá-li přívěsný vozík nebo jeho náklad za snížené viditelnosti zadní obrysové červené světlo jízdního kola, musí být přívěsný vozík opatřen vlevo na zádi červeným neoslňujícím světlem. Také z prvních slov poslední věty uvedeného ustanovení vyplývá, že zákonodárce rozhodně nepředpokládal možnost přepravy osob v takovém přívěsném vozíku. Neznalost neomlouvá. To že zákonodárce nepředpokládal je jen jeho problém, měl se vyjádřit jasně, zakázat, nebo povolit. Není zakázáno, je povoleno.

      A k poslednímu odstavci jen maličkost: je zajímavé, že přestože dle názoru Min.dopravy jde především o bezpečnost přepravovaných osob a cyklista má omezenou možmost sledovat situaci za sebou, je zcela běžně možné mít sedačku pro dítě na nosiči kola, zatímco vozík možný není. Že by rozhodovala vzdálenost mezi cyklistou a přepravovanou osobou?

      0 0
    • Eva  

      Tak a mame tu prvni zkusenost z „terenu“.

      Cilene mne zastavila Mestska policie,jela jsem samozrejme s vozikem,po komunikaci 4 tridy kam je vjezd motorovych vozidel zakazan.

      Policajt na mne vytahl zakony a paragrafy ktere se v tomto dredu zminuji a pry ze je tento zpusob jizdy po pozemnich komunikacich s privesnycm vozikem za kolem a deckem v nem zakazan.

      Ja sla okamzite do opozice ze nema pravdu.Vyjadreni MD co zde zminuje Corbett mne opravdu nezajima,je to jen jejich nazor,ne vyklad zakona,mimistertsva jsou pouze zakonodarci,tvur­ci,vyklad prislusi pouze soudu.A jak to v pripade spatnych zakonu a mezer v nich vypada zna kazdy,zvlat v pripade kdyz v nem neni vyslovne neco zakazano ani povoleno.Dle mne to zakon neresi.A s tim jsem do toho sla.

      Mestak si opsal udaje z obcanky a vzal si na nne email ze mi posle legislativu a vyjadreni MD.Jsem zvedava zda a co mi napise jineho nez co znam sama.Kazdopadne budu informovat.

      Jo a proc toho mestaka zacala vubec tato situace zajimat?Nakonec z nej vypadlo ze jel takhle pomalu nekde na takoveto komunikaci se zakazem vjezdu motorovych vozidel a predjizdel ho ambiciozni tatinek s deckem ve voziku a pri riskantnim predjizdeni vozik prevrhl o jejich auto.

      Tak asi tak komu muzeme dekovat.Nebyt nejakeho ****** nikoho to nezajima.

      Mestak byl nastesti z tech chytrejsich a informoval mne ze od noveho roku by mel byt v platnosti novy zakon ci vyhlaska,nechci kecat,nepamatuji si,ktery by to mel upravovat tak jak to plati v zemich EU,kde je tento zpusob jizdy decka v pripojnem voziku za nemotorovym vozidlem na pozemnich komunikacich schvalen.

      Tak je tu nekdo dalsi z Brna s touto zkusenosti?

      0 0
      • Volf  

        Možná by legislaticvci měli řešit ne vozíky za kolo, ale pravomoce strážníků, protože v poslední době se ,, hrdině ,, zasazují o vymahatelnost práva u lidí, kteří pro ně nejsou ohrožením nebo zdrojem případného problému. Tj. raději budou měřit rychlost než v noci brouzdat ulice a bránit závažné kriminalitě.

        0 0
        • Honza729  

          Legislativci predevsim resi jak pomoci MP dostat z lidi co nejvice penez.

          0 0
      • Eva  

        Vyjadreni MDCR ktere mi poslal ten mestak,je v podstate stejne jak to dostal Corbett.

        Ministerstvo dopravy, odbor provozu silničních vozidel, obdrželo dne 11. května 2009 od Vás dotaz, týkající se přívěsného vozíku za jízdní kolo. K Vašemu dotazu Vám podávám následující sdělení.

        Platná právní úprava provozu na pozemních komunikacích přepravu osob, tj. ani dětí, v přívěsném vozíku za jízdní kolo neumožňuje. Obecně je přeprava osob upravena v § 48 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů. V odstavci 5 tohoto ustanovení je uvedeno, že přeprava osob v jiném přípojném vozidle, než které je určeno pro přepravu osob, je zakázána. Určení pro přepravu osob pochopitelně nemůže být skutečností závislou pouze na výrobci či uživateli přípojného vozidla, ale na tom, zda bylo vozidlo pro tento způsob užití na pozemní komunikaci schváleno.

        Přitom je třeba poukázat také na § 5 odst. 1 písm. a) uvedeného zákona, ze kterého vyplývá, že řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít pouze takové vozidlo, které splňuje technické podmínky stanovené zvláštním právním předpisem. Tím je zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a jeho prováděcí právní předpisy. Podle § 30 vyhlášky č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších přepisů, technická způsobilost jízdních kol, potahových vozidel a ručních vozíků nepodléhá schválení a v příloze č. 13 k této vyhlášce se pouze stanoví technické požadavky, které jsou stanoveny především s ohledem na bezpečnost cyklistů a dalších účastníků silničního provozu. Také tento právní předpis vůbec nepředpokládá, že by za jízdní kolo mohl být připojen vozík pro přepravu osob.

        Zvláštní pravidla silničního provozu týkající se jízdy na jízdním kole jsou upravena v § 57 a § 58 zákona č. 361/2000 Sb. Zde je upraven způsob jízdy na jízdním kole, včetně podmínek přepravy jiné osoby, kterou však může být pouze dítě mladší 7 let.

        Možnost připojení tzv. přívěsných vozíků za jízdní kolo vyplývá z § 58 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb., přičemž takový vozík nesmí být širší než 800 mm, musí mít na zádi dvě červené odrazky netrojúhelníkového tvaru umístněné co nejblíže k bočním obrysům vozíku a je spojen s jízdním kolem pevným spojovacím zařízením. Zakrývá-li přívěsný vozík nebo jeho náklad za snížené viditelnosti zadní obrysové červené světlo jízdního kola, musí být přívěsný vozík opatřen vlevo na zádi červeným neoslňujícím světlem. Také z prvních slov poslední věty uvedeného ustanovení vyplývá, že takový přívěsný vozík může sloužit pouze k přepravě nákladu.

        Z uvedeného je zřejmé, že ani jedno z dotčených ustanovení nepředpokládá možnost přepravy dětí v přívěsných vozících za jízdní kola. Podle názoru Ministerstva dopravy, odboru provozu silničních vozidel, je důvod zcela zřejmý, a je jím především bezpečnost přepravovaných osob, neboť cyklista má velmi omezené možnosti sledování situace za sebou a tedy také velmi omezenou možnost reakce na nepředvídané rizikové situace. Především na rušnějších pozemních komunikacích z toho plyne pro přepravovanou osobu i pro samotného cyklistu vysoká míra rizika.

        Z uvedeného vyplývá, že pokud cyklista veze v tzv. přívěsném vozíku za jízdním kolem dítě, bude se podle našeho názoru jednat o přestupek proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích podle § 22 odst. 1 písm. l) zákona o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů a může mu být uložena pokuta podle § 22 odst. 9 nebo odst. 10 zákona o přestupcích.

        Ing. Josef Pokorný

        ředitel

        Odbor provozu silničních vozidel

        0 0
        • Eva  

          Je pekne jak pisou ze „dle jejich nazoru“,ano je to jen jejich nazor,stejne jako si ho muze udelat kazdy co si precte silnicni zakon.

          Dale pisou ze „nepredpoklada“,te­dy je jasne ze nic to nezakazuje.

          Budu chtit od mestaka vyjadreni k poslednimu odstavci,kdyz jim jde o bezpecnost a plynulost provozu,proc mne zastavili na pozemni komunikaci 4 tridy kde je zakazan vjezd motorovych vozidel a vede tudy turisticka znacka a cyklotrasa.

          Jeste je zajimave ze se ani nepodepsal,jen Karel S.Proc?Kdyz si je tak jistej svym postupem a oporou v zakone.

          Uvidime jak se bude dale vyvijet komunikace,sa­mozrejme ze s vozikem dal budu jezdit, a pozadam o vyjadreni treba i ombudsmana :-).

          0 0
          • Hrosik1  

            Do dneška by mne nenapadlo, že by jízda s vozíkem mohla být zakázána. Jezdím s vozíčkem už tři roky a je to fantazie vyrazit s celou rodinou ( děti ještě na kole nevládnou ). Někdo třeba vyrazí sám a ženu s dětmi nechá doma ať si dělají co chtějí, ale to mně se docela příčí. Jednou jsme rodina a jezdíme všichni a hotovo. Jinak bych se asi spokojil s touto pasáží ve vyjádření „V odstavci 5 tohoto ustanovení je uvedeno, že přeprava osob v jiném přípojném vozidle, než které je určeno pro přepravu osob, je zakázána. Určení pro přepravu osob pochopitelně nemůže být skutečností závislou pouze na výrobci či uživateli přípojného vozidla, ale na tom, zda bylo vozidlo pro tento způsob užití schváleno.“

            0 0
          • patman  

            jakykoliv nazor vcetne statnich uradu nema zadnou pravni zavaznost, pouze soud muze provest svym rozhodnutim zaver zdali najaka situace je pro ci proti zakonu, pokud jde o perzekuce ze strany slozek moci vykonne tak je to minoritni problem, nez kdyz se resi nejaka vazna situace soudne. jsem presvedcen, ze v nasich normach je spoustu clanku, ktere umoznuji protichudne vyklady a dokud pravni norma nebude formulovana jasne a konkretne, ci neexistuje provadeci vyhlaska, ktera aplikaci dane normy zpresnuje, tak si tady muzem kopirovat vyjadreni ruznych stran a bude to jen o nazoru tech lidi co to vyjadreni sepisovali, jiny vyznam to nema. u soudu si prosadi svou ten co si muze dovolit lepsiho pravnika.

            0 0
            • Eva  

              Ano,presne napsane,to je i muj nazor,uz vyse jsem psala ze vyklad zakona prislusi pouze soudu.

              Ted je jen otazka jak k tomu pristupovat kdyz se zase setkam s tim ze mne policajt zastavi a bude to hodnotit jako prestupek.Mam jit az do krajnosti,tedy nechat to dojit k soudu?Nebo mu zaplatit pokutu?Ja nevim,nemam rada ustupky.

              0 0
              • Hrosik1  

                Docela mne překvapuje, že tě ten šmudla (policajt) zastavoval. Jsem z Beskyd a někdy je s vozíčky i strkanda, jako, že jich jezdí docela dost a zatím jsem (teda až do teď) neslyšel, že by chtěli někoho pokutovat.

                0 0
                • Eva  

                  Take mne to prekvapilo,po­licistu jsme za ty 3 roky potkali spoustu a zadny nas nestavel.

                  Vysvetleni proc zrovna on mne zastavil je vyse,viz:

                  Jo a proc toho mestaka zacala vubec tato situace zajimat?Nakonec z nej vypadlo ze jel takhle pomalu nekde na takoveto komunikaci se zakazem vjezdu motorovych vozidel a predjizdel ho ambiciozni tatinek s deckem ve voziku a pri riskantnim predjizdeni vozik prevrhl o jejich auto.

                  0 0
              • patman  

                asertivnim jednanim toho policajta odradit, myslim si, ze nemaji nastroj jak si tu pokutu vynutit pokud jim ji teda sama neodsouhlasis a nedas.

                0 0
                • Eva  

                  Je bohuzel jen na nich zda za prestupek dostanes „domluvu“ nebo pokutu.Narazis na blbce a muzes jit s asertivitou nekam.Navic pokud potkam toho stejneho mam smulu.

                  0 0
        • merlot  

          …Cyklista má velmi omezené možnosti sledování situace za sebou a tedy také velmi omezenou možnost reakce na nepředvídané rizikové situace…

          Ještě by mohli doplnit, proč má cyklista, táhnoucí „nepovolený“ vozík, horší možnost sledování situace za sebou než cyklista, vezoucí dítě v povolené sedačce :-)

          0 0
        • PjSky  

          , bude se podle našeho názoru jednat o přestupek

          a tim je hotovo. Nenapsal jedna se o prestupek

          Je zcela jasne, ze cela spekulace i panu inzenyrovi je dokonale nejasna, a tak formuluje vetu opatrne: zastrasujici klubko nazoru, podmineny typickym ja bych byl rekl ze bych byval si myslel.. viz. Samotari.

          voziky s detmi nejsou zakazane, proto PCR neresi nic, protoze na to uz davno prisli: dokud nebude v ZAKONE popsany prestupek prepravy deti ve voziku a nasledna sankce, klidne podej zalobu / odpor proti jakymkoliv pokutam, sankcim a rozhodnutim o nich. A zadny soudce nemuze rozhodnout jinak, nez proti uradu lomeno policii: protoze ten zakon proste neni a policiste NESMI konat pokud nejde o poruseni zakona.

          Museli by si najit jinou berlicku: zanedbani pece nebo obecne ohrozeni, ale na to nemaji dost pravni vzdelani :) se neboj.

          0 0
    • vset  

      No ja bych to trochu otocil… zakonodarci nepredpokladali ze by nekdo dostal vubec napad vozit v privesnem voziku za sebou dite po silnici me osobne by to taky nenapadlo to riziko nehody je opravdu velke a ten clovicek tak zranitelny i kdybych tu chybu neudelal ja stejne vina by byla na me uz jen pro to ze jsem ho tomu vystavil

      0 0
      • merlot  

        A z čeho ten pocit rizika vyplývá?

        Je zajímavé, že převážení dítěte v běžném osobním autě se většině lidí zdá jako normální věc bez nebezpečí, přesto každý rok přijde v ČR několik dětí při autonehodách o život.

        Naproti tomu jsem slyšel o jedné nehodě vozíku (silnice na Štěchovice), dítě ve vozíku přežilo.

        Ale některými lidmi je přesto vezení dítěte ve vozíku hodnoceno jako vysoce rizikové.

        Proč????

        0 0
        • pepek  

          Protože kdyby se vozilo tolik šklebáků ve vozejku, jak se vozí v autě, tak by to byl masakr největší.

          0 0
          • merlot  

            Kdyby – chyby :-)

            0 0
          • merlot  

            Promiň pražákovi – co je to šklebák?

            0 0
            • pepek  

              Malej bastardík

              0 0
              • Eva  

                Nemas pravdu,sklebak je decko,bastard je levobocek,tedy jen jedna cast sklebaku :-)

                0 0
                • pepek  

                  Aha, tak děkuji za osvětlení…ovšem procento bastardíků mezi šklebáky je myslím značně vysoké, akorát to nikdo neřekne.

                  0 0
                • Lišák  

                  To se mi nezdá. Šklebák je každý děcko do určitýho věku. Dyť se podívé, jak se ksichtí! ;-)

                  0 0
          • Krys  

            Keby sa vozilo toľko detí vo vozíku, ako v autách, museli by byť rešpektovaní, 'bo cesty by ich boli plné.

            0 0
        • vset  

          Promin ale tenhle argument je zcela zcetny uvedom si kolik jezdi aut a kolik kol s s ditetem ve voziku proste to riziko je tam velike a nestoji to za to vzdyt s prckem muzes delat uplne jine aktivity nez ho vozit po silnici

          0 0
          • heretik  

            Ano, přesně tak – můžeš dělat úplně jiné aktivity, než ho vozit po silnici, a je úplně jedno, jestli ve vozíku nebo v autě, že?

            V obou případech se chceš někam dostat, a někdy to jinak než po silnici nejde…

            Jediný, co je zcela zcestný v tvý větě, je, že ve vozíku je velké riziko. To je blbost, kterou sis akorát vycucal z prstu.

            0 0
            • Honza729  

              Pokud jedu autem po kresce 90km/h a zezadu do me narazi nekdo v rychlosti cca 110 km/h, je to naraz v 30km rychlosti do velke deformacni zony auta. Pravdepodobnost preziti ditete = 100%(predpokladam sedacku), tezke poraneni 5%, lehke 10%. Pokud vezes na teze okresce rychlosti cca 30 km/h na kole vozik s ditetem a zezadu do tebe narazi auto v 90 km rychlosti, pak pravdepodobnost preziti ditete = 0, tezke zraneni 100%, lehke 0%. Mozna to postaci takto.

              (Povinny dodatek na zaver: Timto nazorem si necinim naroky na prohlaseni prispevku jako jedineho spravneho. Zaroven prohlasuji, ze sice pracuji na manazerske pozici, ale muj nazor neni timto ovlivnen. Dale prohlasuji, ze jsem si vedom osoceni ze zasirani vlakna a ze tento prispevek nema tento cil. Podepsan Honza729)

              0 0
              • Krys  

                Predpokladám, že si to počítal bez zohľadnenia relativistických javov, takže 110–90=20

                Ale to len tak na okraj. Takáto drobná chyba nemení zásadne význam, toho čo si napísal.

                0 0
              • Ruprt2  

                Ale co když to do tebe našije auto, co jede 240km/hod

                to je jako by do stojícího auta najelo auto. 150km/hod.

                Možná by jsi měl tu dětskou sedačku vyhodit. Bude ti na nic.

                Jinými slovy. Sedačky jsou k ničemu a měli by se zakázat.

                PS: Tvůj dodatek je trochu trapný, nemyslíš? Asi tuším co tím myslím, ale ve výsledku akorát provokuješ. Zkus se nad tím zamyslet s chladnou hlavou.

                0 0
                • Honza729  

                  Dobre ale kolik aut jezdi po okreskach 240 km/h ? S troufalosti sobe vlastni si tipnu ze 0. Slovy Nula.

                  Dodatek nech dodatkem. Dokud me tu buou lidi peskovat za neco co sami delaji, mam pravo si o nich myslet svy. Nikoho nenutim na to reagovat. :-)

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    Kolik aut jedoucích 110km/hod bourá zezadu do vozíku.

                    Já si troufat nebudu, já to vím:

                    Absolutně žádné.

                    A jestli si fakt myslíš, že žádné autam po okreskách nejezdí 240km/h tak jsi trouba.

                    0 0
                    • Honza729  

                      Jel jsi nekdy 240 km/h ?

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        zapomněl jsi připsat svou obvyklou hloupou poznámku, protože toto je offtopic a zasíráš tím vlákno.

                        Ne promiň Honzo musím říct, že většinou s tebou souhlasím (aktálně např. ve vláknu o bruslařích jsi to napsal hezky), ale když máš na něco vyhraněný názor, tak to podáváš hrozně konfrontačním způsobem, který nepřipouští diskuzi ( v tomto případě si i dovolím říct, že ani znalost problému)

                        0 0
              • heretik  

                Ano, zasíráš vlákno.

                1. Obvykle dochází k úplně jiným druhům nehod, než tady jako manažer

                popisuješ. Hint: buď jeden brzí a druhej to do něj narve (pak je ta relativní rychlost u aut trochu vyšší), nebo nejde o srážku dvou vozidel jedoucích stejným směrem. I proto taky rozhodně záď auta neoplývá takovými deformačními zónami, jak tu popisuješ.

                1. Ty pravděpodobnosti sis zcela nesmyslně vycucal z prstu, zbytek proto

                vůbec nemá smysl řešit. OBA jistě víme, že snad jediný popsaný vážný případ střetu automobilu s vozíkem skončil smrtí několika zúčastněných, ale dítě ve vozíku přežilo (byť s těžkými zraněními). Dobře udělaný vozík má také deformační zóny a poskytuje dítěti velmi dobrou ochranu.

                1. Nemůžu se zbavit neurčitého pocitu, že ten tvůj příspěvek tak

                úplně nesouvisí s tím, co jsem psal a na co jsi reagoval, ale to může být jen tím, že to špatně chápu nebo jsem já špatně vyjádřil to, co mám na mysli.

                0 0
                • Honza729  

                  Nezasiram. Jen diskutuju. To ze to par individui tak nazyva, je jejich vec. Manazer, nemanazer – nevim proc to tu pouzivas. Taky te neoslovuji tvym povolanim. Tolik k te neslusne casti diskuze.

                  Ted zpet k tematu:

                  Samozrejme, ze pracuji jen s jednim druhem narazu a ta cisla jsou smyslena. Ale chtel jsem jen ilustrovat podle meho nazoru nesmyslny argument ze ve voziku neni velke riziko. Je. Mam v okoli nekolik znamych s voziky, dokonce majitele jedne pujcovny a nikdo z nich by na silnici I. a II. tridy nikdy s vozikem nejel. Maji svy deti radi.

                  0 0
                  • heretik  

                    Ok, k věci. NIKDO tu nemluvil o tom, jezdit s vozíkem na silnici první druhé nebo jaké třídy, diskutovalo se tu především to, jestli s vozíkem na silnici smíš nebo nesmíš – resp. jestli se vůbec smí používat.

                    Mám vozík, mám syna a mám ho rád, a bez použití silnice nebo chodníku se rozhodně do lesa nedostanu – v tomto případě rozhodně volím silnici. Domnívám se, že jako cyklista s přívěsným vozíkem jsem právoplatným účastníkem silničního provozu, a že mě budou ostatní účastníci silničního provozu respektovat přinejmenším tak, jako respektují jiné účastníky silničního provozu.

                    Dále jsem přesvědčen o tom, že vozík skýtá mému dítěti velmi dobrou ochranu, rozhodně mnohem lepší, než dítěti například v sedačce na kole, dítěti, které jde po ulici nebo je vezeno v kočárku, neseno v nosítku či krosně apod. Proto jsem si ho také pořizoval.

                    Úvaha, že v autě v seadčce je dítě bezpečnější než ve vozíku, a proto s vozíkem na silnici nemám co dělat, mi přijde stejná jako třeba ta, že bych chtěl zakázat vozit děti v autech s hmotností pod 1,5 tuny, protože v nich nemají dostatečnou ochranu.

                    0 0
                    • Honza729  

                      Bezva. Vitam te zpet ve slusne debate :)

                      Ano, ja souhlasim, ze na silnici s vozikem smis. S cim nesouhlasim je to, ze pripadny stret s vozikem by nemel fatalni nasledky. Rozumej: ja proste odmitam spolehat na to, ze OSTATNI daji pozor (viz tvuj argument "Domnivam se, ze…a ze me budou ostatni respektovat…atd). Pozor musim davat predevsim ja, proto jsem treba s vozikem prestal jezdit, protoze proste nebudu vystavovat svou holcicku riziku nehody na silnici, byt ji povezu jen cca ctyri km do lesoparku, kde rizika nejsou. Tak stoji situace tady v Praze, kde dostat se s ditetem nekam do zelenyho znamena nejdriv projet nekolik hlavnich tahu.

                      Rozhodne jsem nepsal, ze nemas co delat na silnici.

                      0 0
      • Eva  

        No jde o to ze les mi nezacina za barakem,uz takhle porusuju zakon kdyz se chci dostat na cyklostezku,jedu obcas po chodniku.NO a nevyhnu se ani par metrum po silnici,bohuzel to jinak nejde.Proste se riziko stretu s autem snazim omezit na minimum.Uplne stejne bych jela treba se sedackou na kole ktera je povolena,a troufam si tvrdit ze kdyby doslo ke srazce s autem,dopadne to stejne,ale myslim ze vozik je vice viditelny pro ridice,takze ridic staci drive reagovat.

        Znovu opakuji ze konflikt vznikl sice na pozemni komunikaci,tedy silnici,ale tam kde je zakazany vjezd pro motorova vozidla,takze tam jsem decko ohrozovala jak?To je ma otazka pro toho policistu,zatim neodpovedel.

        0 0
        • vset  

          Ja te naprosto chapu beru ze musis obcas jet po silnici jde jen o to ze kdyz u na te silnici jses mel bys tam byt s vedomim ze tam s prckem nemas co delat a podle toho se chovat zakon nezakon kdyz se neco stane co ti pomuze proste to tak je … kolikrat jsem zazil cyklisty s timto vozikem jak neohrozene si to frci po hlavni silnici x kilometru s pocitem ze kazdy je bude respektovat a davat si na ne pozor

          0 0
        • kwaker  

          svatá pravda

          0 0
        • Volf  

          K vozíkům za kolo jen jednu věc. Lituji toho, že moje dcera vyrůstala v době, kdy se nám o něčem takovém mohlo jen zdát. A když dneska vidím ty mladé kluky a holky jak tahají vozík a v něm si hraje nebo pochrupává baby, tak si myslím, že ten kdo má mozek v hlavě ho může skvěle využívat jak ve svůj prospěch, tak i ve prospěch mimina.

          0 0
    • li-borg  

      Tohle je ze světa outdooru: O legalitě používání vozíků a o podmínkách na vozíky kladených českými předpisy se napsalo už mnoho slov a bohužel můžeme na internetu nalézt mnoho nesmyslů. Ukažme si v kostce, co vlastně musí vozík splňovat.

      Mýtus číslo jedna je zákaz vozit osoby v přívěsech. Takové pravidlo skutečně existuje, ovšem pro pravidly definované tzv. přípojné vozidlo. Podrobné studium paragrafů ukáže, že se nevztahuje na jízdní kola, neboť vozík za jízdní kolo není ono přípojné vozidlo.

      Druhý mýtus (možná ještě významnější) je otázka povolení k provozu na pozemních komunikacích. Žádný vozík za jízdní kolo u nás nemá povolení k provozu, ovšem jen a pouze proto, že žádný vozík takové povolení nepotřebuje. Stejně jako jízdní kola (s výjimkou úplně malých dětských) ani vozíky nemusí být nijak schvalovány a povolovány.

      Jaké jsou tedy podmínky, které musí vozíky splňovat? České předpisy kladou na vozíky za jízdní kola jedinou zásadní podmínku, a sice, že nesmí být širší než 80 cm. A musí mít dvě bílé odrazky vpředu, dvě červené vzadu a oranžové v drátech. Za snížené viditelnosti musí mít vlevo neoslňující červené světlo. A to je vše.

      0 0
      • vset  

        V podstate ve vsem s tebou souhlasim ale tady se spise dohadujeme jak je vozik pri jizde po silnici pro dite bezpecna nez jest-li dostanes pokutu to ze je dira v zakone je zrejme

        0 0
    • nobody  

      tak to asi nebude košer ani Trail Gator

      http://www.bike-forum.cz/…p7260267.jpg

      0 0
    • Mug  

      Ahoj. Máte někdo nějaké další negativní zkušenosti s policisty při převážení dětěte ve vozíku? Informace o nezákoném používání a pokutách proběhla nedávno i zprávami ČT. Pořádně jsem si to nedohledal a koupil Chariot. Než se dostanu z města nebo na cyklostezku tak se silnici nevyhnu. Buď budu riskovat pokutu nebo ještě nerozbalený vozík někomu prodám. Dík.

      0 0
      • Ruprt2  

        Nikdy jsem neměl problém. Ty probémy jsou Imho jenom teoretické.

        Navíc s tím přece nebudeš jezdit po dálnici.

        0 0
        • Mug  

          To určitě ne. Jenže zdravý rozum a zákonné normy se ne vždy schodnou. Nerad vědomě něco porušuju. Ale vzhledme k tomu kolik toho najezdíme s vozíkem a kudy se budeme pohybovat, tak by to neměl být problém. Musím přesvědčit manželku a modlit se abych nenarazil na naštvaneho a zaslepeného policistu.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Fakt by mě zajímalo, jak si právníci ministerstva vykládají trailgator… dítě mladší 10 let smí jet na silnici pod dohledem osoby starší 15 let – což splňuje. Ale kontrolu nad ním má ta starší osoba ještě menší než u vozíku a bezpečnost je tuplem menší. Vůbec je absurdní, že tříletej prcek smí jet na silnici na kole, pokud je pod dohledem, ale ve vozíku ne? Esli voni by se vůbec ty dětský kola neměly taky zakázat.

      0 0
      • Ruprt2  

        Není vozík jako vozík. Proto to pravidlo existuje.

        A v praxi používají policajti hlavu. Alespoň tomu všechno nasvědčuje. Nebo ty víš o opaku?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Řikám, že mě zajímá názor MDČR, a né policajtů. Jdu jim napsat mail. Policajti názor nemaj. Výše se můžeš dočíst, že městští policisté hlavu používají na přetlumočení stanoviska ministerstva dopravy. Co se týče výkladu zákona o provozu na pozemních komunikacích, je to obvyklá praxe, protože odpovědnost za dikci tohoto zákona má MDČR, takže policajti (spadající pod MVČR) se na ně odvolají.

          Krom toho, jaké pravidlo a jaký vozík? Zákon neřeší ani přepravu osob ve vozíku ani dítě na tyči. Z pohledu MDČR je tedy obojí zakázaný.

          0 0
          • Ruprt2  

            Je to marný.

            MDČR ti bude citovat zákon nic víc nic míň. Nechápu co čekáš a co si od toho slibuješ.

            Ale napiš si kam chceš.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Když můžou citovat zákon, který věc neřeší, a vyvodit z toho závěr a legálnosti, tak mi snad vyvodí závěr i pro zažnou tyč.

              Zajímá mne hlavně to zdůvodnění o bezpečnosti dítěte, chci vědět proč je dítě samostatně se pohybující po silnici pod dohledem starší osoby v pohodě, ale ve vozíku není v bezpečí.

              0 0
              • Ruprt2  

                Uklidni se budou ti citovat zákon. Žádné výlevy ani vysvětlování.

                To jsi tak naivní?

                PS: vážně si myslíš, že na tyči je to nebezpečnější než ve vozíku? To jsi asi nevozil že?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Četls to zdůvodnění od MDČR? Tam krom citace zákona argumentují pocity.

                  Ano, myslím si, že dítě na tyči je ve větším nebezpečí než na vozíku. Z hlediska kontroly rodiče je na tom stejně, chráněné je míň. Z vozíku nevypadne, pokud není extra šikovný, z kola spadnout může, třeba při větší nerovnosti kterou nečekalo. 16ti palcový kolo drncá docela fest.

                  Náš web máš projetej, takže víš, že vozík nemáme. Kluk je neposeda, v kočáru nevydržel. Na kole vydrží, tam ho to baví, takže jezdí se mnou na sedačce a nyní i na tyči. Stačí to?

                  Co ty?

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    Mám vozík i tyč. Děti mám dvě.

                    Vozík je výrazně nebezpečnější než tyč.

                    Je široký zavazí, mnohde se nevlezeš. S dítětem nemáš jak komunikovat, je jednoduší ho přehlédnout.

                    Tyč drží stopu zabírá stejně místa nebo méně, na kole cítím, co se vzadu děje a můžu s dítětem komunikovat. Navíc je dítě na tyči starší než to trdlo ve vozíku, které si rozepíná třeba pás a snaží se chytat moje zadní kolo.

                    Z hlediska crash testů máš pravdu ty. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu pravdu nemáš.

                    V tom odůvodnění je taky důležité spojení „zejména na rušnějších komunikacích“

                    To co napsal ten Pokorný napsal v rámci svých mantinelů. Nikdy ti nenapíše, že to ignorují(tolerují), ikdyby to byla pravda.

                    Na výpadovku bys to dítě nikdy nevzal, zároveň právě tam by jsi tu pokutu mohl dostat. Když jezdíš polňačkou nebo po stezce či po dědině, tak je to OK. Zrovna tak přesuny po chodnících a přechodech a méně podstatných komunikacích v nekritický čas.

                    Samozřejmě, že si MDČR nepřeje, aby jim jezdili špalíry vozíků po okreskách.

                    0 0
                    • smallbrother  

                      …to myslím taky.

                      Další otázkou je, co by se dělo v případě nehody s vozíkem. Kdy by tam podle zákona dítě vůbec nemělo být.

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      OK. I když s tou šířkou je to relativní, motoristovi může bejt jedno co vezeš ve vozíku, pokud vozík splňuje požadavky zákona, nesmí tě ohrozit. To, zda si dítě rozepíná pás je na zodpovědnost rodičů, totéž může dělat na zadní sedačce (kde si toho bez zrcátka nevšimneš) nebo v autě. Stejně tak když malé děcko začne jezdit samo, spoléhá zákon na to, že rodič zváží kam s ním může jet. Ale u vozíků se předpokládá, že je rodič blázen a tak se prohlásí za zakázané…

                      Nevím proč by MDČR nemohlo říct „Vozíky jsou zakázané, můžete za ně dostat pokutu. Ale vzhledem k tomu, že jsou velmi rozšířené, a při jejich použití na málo frekventovaných komunikacích nebo cyklostezkách nejsou nebezpečnější než cyklosedačky, budeme instruovat policii, aby jejich použití v rozumné míře tolerovala.“ Přišlo by mi to poněkud civilizovanější, i s ohledem na zmiňované Rakousko a Německo. A také dle nakole.cz jetě na přelomu roku expertní skupina téma vozíků zpracovávala. Skutek utek, lékárničky se stihly změnit 10×, na vozíky se asi definitivně vybodli, nebo najatí experti jsou fakt kapacity v oboru. Jejich současné vyjádření (ČT24) zní spíš tak, že cyklisté s vozíkem by měli být co nejrychleji přesunuti na cyklostezky (kam by ovšem dle zákona a pana Pokorného s vozíkem také neměli jet), nebo rovnou zastřeleni na místě a dítě odebráno sociálními pracovníky. Aneb „dyk tomu nebožátku dávaj čuchat k výfuku“ – to je fakt expertní stanovisko. :o(

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        rozepínání pásu neřeš ber to jako úsměvnou historku.

                        Rozepnutí pásu sedačky myslím nejde.

                        Teda aspoň u Hamaxu ne. Ale to je jedno.

                        To co píšeš pan Pokorný napsat nemůže. Jako představitel autoritativní organizace si to nemůže dovolit. Vážně nechápeš proč?

                        Jinak ještě šířka je problematická jak pro řidiče, tak pro rodiče. Musíš si to hlídat dávat na to pozor. Sledovat kam se vlezeš, vykružovat zatáčky jinak atd. atd. Taky auta vidí cyklistu a předjíždí tě jak to mají v hlavě u cyklisty. Na vozík sice většinou dávají bacha, ale občas ne, když je to v zatáčce a doprotivky jede auto může to být někdy nebezpečné. To jsou situace, kdy je to s vozíme horší než s tyčí.

                        Co se týče smradů a dalšího, o tom toho bylo řečeno už dost. Na to nereaguju.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Už na to kašlem, ale myslim, že to klidně napsat může. Zákon zná pojmy jako přiměřená obrana, přiměřená rychlost, přiměřená míra bezpečnosti, takže by klidně mohli vymyslet kočkopsa a podmínit použití přívěsných vozíků povahou a hustotou provozu, či jinými podmínkami. Pokud se při případném postihu strany neshodnou, rozsekne to správní řízení nebo soud, stejně jako v mnoha jiných případech. Jenom chtít.

                          0 0
                          • cejny  

                            §48 odst. 5), zák. 361/2000 sice zakazuje přepravu za „přípojným vozidlem“, ale pouze za zapřaženým motorovým vozidlem, tak jak je definováno v §2, písm. i), zák. 361/2000. :-) :-) :-)

                            Ohánění se zák. 56/2001 je nesmysl, protože řeší vozidla a kolo neni definováno §2, písm. f), zák. 361/2000 jako vozidlo. Kolo je dle §2, písm. h) zák. 361/2000 „nemotorové vozidlo“.

                            Zákon 56/2001 stejně chápe „přípojné vozidlo“ takto: Přípojné vozidlo je silniční nemotorové vozidlo určené k tažení jiným vozidlem, s nímž je spojeno do soupravy. Platí to, ale nadřazený zákon „přípojné vozidlo“ definuje za motorovým vozidlem. :-) :-) :-)

                            Ohánění se vyhl. 341/2002 je také nesmysl, protože tak jak uvádí vyhláška opravdu žádný zákaz neřeší. To co legislativa neřeší není zákázáno. Pro stát, ale platí, že se musí držet toho co řeší legislativa, nemohou vyžadovat něco jen tak, že se to hodí.

                            Tohle co píši není obcházení zákona, to je něco jiného. Jedná se o situaci, kdy legislativa ukládá povinnosti/práva a věc nějak konkrétně řeší a vám dá někdo podepsat smlouvu, že se třeba vzdáváte nějakého práva (prodejce na netu, vás nechá odkliknout, že se vzdáváte práva zboží vrátit do 14-dnů bez udání důvodu), tak je to obcházení zákona.

                            Úsudek si udělějte vlastní. Nechci raděj rozebírat, proč MD vydává klamná vyjádření. Ho*no padá vždycky jenom dolů, k nim navrch se nevrátí, když už na někoho spadne, tak nekam hodně dole pod nima a ve finale se nikomu nic nestane.

                            Policajti by to řešily, pokud by to byla pravda.

                            Pokud by na tom chtěli trvat, tak není problém to velmy rychle shodit ze stolu.

                            0 0
                            • merlot  

                              Jen pro upřesnění:

                              zák. 361/2000, §2:

                              1. vozidlo je motorové vozidlo, nemotorové vozidlo nebo tramvaj
                              2. nemotorové vozidlo je vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo

                              zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo

                              0 0
                              • merlot  

                                Oprava – 1=f, 2=h

                                0 0
                                • cejny  

                                  O f) by se dalo hadat, rika ze kolo je vozidlo. h) rika ze kolo je nemotorove vozidlo

                                  § 48 odst. resi zakaz prepravy osob na k tomu neschvalenem pripojnem vozidle. Zakaz plati jen pro motorove vozidlo+pripjne vozidlo. Zakon vozik za kolem nechape jako pripojne vozidlo, ale jako „přívěsný vozík“.

                                  § 2 Vymezení základních pojmů je zavazne, proto to tam je. Nemuzou delal z jedne veci jinou.

                                  0 0
    • juliik  

      Tak na Slovensku nás v legislatíve predbehli. Ktovie, či to proti prúdu Moravy dôjde aj sem. Viďte zmeny v dopravných predpisoch .

      0 0
      • PjSky  

        Medzi ne patrí napríklad aj povinnosť cyklistu mať nohy na pedáloch počas jazdy.

        nic ve zlem ale co je to za kokotinu? :D

        uz mate i narizeno jakou rukou si muzete vytirat prdel? a to vas jeste hodlaj zavirat do basy za alkohol.. :) uzijte si to…

        0 0
        • pepino  

          Tak i u nás nad 1 promile na kole hrozí až 3 roky nepodm., tušim.

          0 0
      • PjSky  

        a co je sakra toto?

        porušenie povinností spolujazdca, keď sedí vedľa šoféra, ktorí získal vodičák ako 17-ročný,

        0 0
        • redyuri  

          a čo tak si to prečítať celé, hm?

          „Osobné autá budú môcť šoférovať aj 17-roční. Návrh vychádza z pozitívnych skúseností po prijatí obdobného opatrenia v Nemecku.“ atď

          0 0
          • PjSky  

            jenze ta formulace vety: KTERY ZISKAL

            to jaksi plati cely jeho nasledny zivot :p

            0 0
    • pepino  

      Koupí se tohle a dítě je pod dohledem:) http://www.cykloplanet.cz/…-cyklovylet/

      0 0
      • Lišák  

        :-)

        Něco jim tam hapruje:

        je vhodný pro děti mezi 55 a 75 centimetry.

        je vhodná pro děti od 2 do 4 let.

        Půl metru má děcko, když se narodí, a náš Tom měl ve třech letech 95cm, a to není, mezi vrstevníky, žádný dlouhán.

        Nehledě ke konstrukci-zajímalo by mě odvětrání a odpružení. Taky jak to celé jezdí asi nebude žádná sláva…

        Já bych to shrnul asi tak: Jako pokus jistě zajímavé. Nechtěl bych to.

        0 0
    • SELMIRA  

      :o)))

      Vaše starosti bych chtěla mít.

      My jsme zrovna dneska „venčili“ naše dvojčátka v Chariotu, ale já spíš řeším, jestli je to v tom vozejku vůbec baví či spíš zda je to moc netrápí.

      Vždycky sedí jak pěny a tváří se hrozně vyděšeně. Přitom v klasickém kočáru vyvádějí psí kusy, řvou, chechtaj se, zpívaj, koušou se, pošťuchují…ale v bajkovém kočáru je vždycky ticho a klid.

      Je fakt, že my jezdíme skoro výhradně terénem. Ještě bez dětí jsem měla názor, že áčko jen v krajní nouzi a když máme za bajkem ty poklady tak tim spíš. Žel někdy není zbytí…:o(

      Ale na policii, ministerstva, soudy i jiné rozkazovače já kašlu!!! :o)))

      0 0
      • Bomba+  

        …tak zkus permanentne hodinu dejchat prach a mit pisek mezi zubama, do toho koukat na jistě výstavní zadek mámy, který v tom věku ale neocení a vědí o něm jen to na co je primárně určen, a přitom mít žaludek na vodě z jízdy v terénu…to by byl zaraženej jak hřebík i dospělej (s vyjímkou toho výhledu na zadek cyklistky) :)

        0 0
        • SELMIRA  

          …ještě ke všemu, když vozejk tahá táta!

          Máma jede za vozejkem a křičí akorát ať aspoň před těmi brody trochu zvolní tempo…

          A po včerejší vyjíždce nařídila bezodkladně zakoupit

          http://www.velofiala.cz/…/moskitiera/

          Jinač ale na písek mezi zuby jsou zvyklí. Konzumují jej, k mé nelibosti, dobrovolně téměř denně. Nějak zatim nepochopily hraní na pískovišti. :o)

          0 0
          • dafe  

            tu sitku od fialy urcite poridte, mame ji a je to dobry, prachu a bordelu proleze uplne minimum a to jeste mam pocit ze nekudy jinudy

            0 0
    • weekend warrior  

      Jako novopečený otec konstatuji, společně s manželkou, jedno: byť dnes páni z ministerstev, policie a já nevím ještě od kama všady říkají, že to je na silnici ilegal, kašleme na ně. Rozhodně mi přijde rozumnější=bez­pečnější volba vozík, než dětská sedačka. Beru to tak, že:

      1/ Za vozíkem jede v ideálním případě ještě jedno kolo

      2/ Máme všichni slušivou bezpečnostní vestu nebo alespon pěkně svítivej nový čemba dres:))))

      3/ V případném střetu s autem je to pravděpodobně stejně jedno, ale lépe, díky konstrukci, mi vychází vozík

      4/ Jezdíme po cyklotrasach na silnicích max. III. třídy pěkně „daleko“ od civilizace

      5/ Po takové silnici jedeme jen pokud je pěkně, tedy za max. viditelnosti a sucha

      6/ Přemýšlím o z5ném zrcátku

      7/ I tak budu posr*nej až za ušima:( narazit na vožralu v autě nejni žádný velký problém

      Takže otázkou je jen to, jaký vozík vybrat, ale to už řeší jiná vlákna:)

      0 0
      • Bomba+  

        Otazkou spis je, jestli se proste nevzdat nektery den kola a jit s detmi pesky do prirody. Zkus to, zjistis, ze z vyletu budou mit neco i deti, nejenom ty…

        0 0
        • weekend warrior  

          tak o tom to přeci není, ne. je jasné, že pěšky, momentálně s kočárem chodíme co se dá, a až „budeme“ sedět a budeme chtít vyrazit na nějaké členitější štreky, tak půjdeme do „krosny“, ale jde tu o to, že na některé typy/místa dovolené/weekendu je vozík prostě fajn přibližovadlo i pro ty děti, právě aby si to užili…buďto tam jedu autem anebo na kole, protože děti to neujdou. co je lepší???

          0 0
          • Bomba+  

            S detmi samozrejme autem.

            0 0
            • weekend warrior  

              tak asi jo, ale to je pak nejbezpečnější sedět v obýváku, kde je vše obaleno vrstvou molitanu, nefunguje elektrika, „vaříme jen studenou kuchyni“ a nejdou otevřít okna ani dveře.

              Jde přece o to snažit se používat mozek a minimalizovat riziko, ale některé věci stejně neovlivníš. Případ z minulého týdne, pád dítěte pod zabradlím do nějaké rokle + máti v záchrané akci za ním, dopadla ještě hůř než to dítě… to jen k té procházce:)

              ale stejně je teď nejhorší ten řev při prdíkách:(

              0 0
              • frdrx  

                Souhlas, řev při prdíkách je něco neuvěřitelnýho. Myslel jsem, že jsem byl připraven na nejhorší, ale teď vidím, že nejsem.

                0 0
              • PjSky  

                jemna masaz..

                0 0
              • Bomba+  

                V lekarne trubicka s jednim koncem se zaoblenymi hranami. Po vsech moznych fenyklovych cajich, mastickach a nesmyslnych jemnych masazich, zmenach jidelnicku, apod ta trubicka nasi dcerce ulevila…je to trochu nechutny, ale vysledek stoji za to :-)

                0 0
          • weekend warrior  

            jen kolem baráku na východě čech:

            vláčky: 3km tam

            luxusní dětské hřiště s pívem: 5km tam

            letiště: 2km nebo 10km tam

            koně: různě, ale min 2km tam

            jsou to vzdálenosti po „hlavních“ tazích, kde je „vopruz“ jít i pěšky, ale vše se dá dojet i po cestách s fakt min. provozem, je to sice delší, ale s vozejkem tam ledabyle dojedeš.

            0 0
        • Ruprt2  

          Závist je sviňa

          0 0
          • Bomba+  

            Tak nezavid druhym jejich vlastni nazor…ty stadni skote :)

            0 0
            • Ruprt2  

              nám nevadí, že žádný vozík nemáš. To si musíš vyříd sám se sebou :-)))

              0 0
              • Bomba+  

                Nemam…a z vyse popsaneho je videt proc. Ze to nechapes neni nic prekvapujiciho…

                0 0
                • Ruprt2  

                  Mě jsou tvoje imaginární pocity fakt ukradené, ale je vidět, že ty z toho máš mindránky.

                  0 0
                  • Bomba+  

                    no…ty tu dokazujes, ze mas mindraky ze me. Proste si me nevsimej a bude klid.

                    0 0
        • heretik  

          Nikdy nepochopím, co vede lidi k psaní podobných příspěvků.

          Uvědomme si, že se tu bavíme hlavně o prckách, co toho sami moc neujdou ani neujedou. Takže spojení rodič+kolo znamená podstatné rozšíření možností, a je spousta míst, kam se s dětmi v útlém věku absolutně nemáš šanci dostat jakkoli jinak (auto se tam nedostane a pěšky je to moc daleko).

          Nehledě na to, že dítě řekněme do roku nemá mnoho ani z výletu v kočárku, ani ve vozíku. Starší dítě může koukat, a to skoro stejně z vozíku jako z kočárku, akorát ve vozíku se dostane dál a vidí toho víc.

          Z vlastní zkušenosti s naším starším synem můžu říct, že když už se s ním dá mluvit, tak řekne, že za kolem jezdí rád, doteď ve vozíku, nově i v sedačce (ale ta je na ho*no na spaní), a když dostal na jaře vybrat, jestli jedem odpoledne s vozíkem na kolo nebo pěšky, chtěl kolo.

          0 0
          • Bomba+  

            Nic ve zlym, ale mne tyhlety voziky proste pripadaji spis jako reseni problemu rodicu, ktery se nechteji vzdat sveho kola…tahat s sebou mimino dychajici prach z cesty (a nepokousej se mi tu psatr neco o sitkach od Fialy – sami uzivatele pripousteji, ze se tam prach dostava jinudy) je proste egoismus nejhrubsiho zrna.

            Jiste, pokud je dite starsi a rekne si samo, ze se mu pobyt ve voziku libi, tak to je jina. i tady by ovsem mel zafungovat zdravy rozum a prochazka nebo projizdka na kole s ditetem – sice se nedojede daleko, ale dite bude z kola nadsene…nebo jde zase o kilometry pro rodice??

            Sorry, ale zaujatost z vas vozickaru primo kape…

            0 0
            • pepino  

              Není nad to, vyjet si autem na čerstvý vzduch. Jan Hraběta v Co je Vám, doktore by měl radost.

              0 0
              • Bomba+  

                Je tedy lepsi vlacet dite po meste plnem prachu?

                Jestli ty zas moc nemudrujes…:-))

                0 0
        • ememem  

          mas moc staromodne nazory, to sa dnes nenosi ale inak mas samozrejme pravdu. cele vlacenie niekolkomesacnych nemluvniat vo voziku na bicykli je len cisty egoizmus ich rodicov, decko z toho nema absolutne ale absolutne nic.

          0 0
          • Ruprt2  

            Ono i to plodění a výchova dítěte je jenom zlovůle rodičů. Chudák děcko je v tom nevinně. Mělo by se to nějak zakázat.

            0 0
          • Bomba+  

            Ne, to nejsou staromodni nazory…ja k tomu dosel zkusenosti (jeste celkem nedavno jsem proti vozikum nic nemel, ale zmenil jsem nazor), proste jsme si vozik na tyden pujcili a jezdili s dcerkou po ruznych povrsich…tahle zkusenost mi ukazala, ze malou nebudu trapit a radsi ji vezmu na prochazku s kocarkem nebo golfacem bez kola…budeme mit z vyletu jako rodina vic nez s vozikem…

            0 0
          • weekend warrior  

            Bohužel si ale pleteš egoismus s nutností vyvolanou změnou životního stylu městských lidí, kteří kromě sezení v práci v kancelářských profesích a přespávání v králíkarnách starého i nového typu prostě nemají jiné pohybové vyžití. Totiž dnes, oproti dřívějšku, kdy se i lidé ve městech museli pro maso, vodu a uhlí docela dost naběhat – máme vše až pod nos, což se u lidí projevuje neblahým nárustem psychických frustrací a tělesné hmotnosti… Obecně jediným možným řešením je úprava jídelníčku(tedy asi jeden lístek salátu, ryba a jabko denně) anebo sportovat…

            Pokud nejsou děti, je to relativně ok, můžeš sportovat společně s partnerem, sám, s kámoši atd…, jak je-libo…Dříve lidé makali na polích nebo chodili pro tu vodu, prali ručně atd…

            Pokud jsou děti, jeden z partnerů zůstává doma a celý den se stará jak o dítě, tak o domácnost, zatímco, druhý partner jde do práce a doráží večer, kdy už je ten domácí partner natolik psychicky zdecimován, že je nutné aby ten, co pracuje, také doma něco pomohl. Ano, normální jev, ale stále tady chybí ten výdej energie, pohyb, naopak se přidává stres atd…JE POTŘEBA POHYB

            Jistě, ten kdo je doma byl na procházce atd, ale to zase neřeší to, že u toho chyběl partner, kterého by tam chtěli oba, tedy jak ten rodič, tak to dítě…

            Tak mi pak řekni, co je špatného na tom, když si alespoň o sobotě o neděli udělají rodiče výlet i s děckem? To je jako lepší, když si vyjede jen otec, či jen matka, nebo radši nikdo a budou se užírat u televize???

            Uvědom si, že dříve (a asi i dnes) „všechny“ ženský, který nemuseli makat na poli, zahradě atd.. nebo neměli zápřah v práci(tím zase podle tebe zřejmě srali na děti:( končí jako bečky, který maj chirurgicky implantovaný druhý kyčle a třetí kolena…Ve městě je prostě třeba sportovat…

            PS: Dítě není nemoc a dá se s tím žít…

            PS2:Předpokládám, že ty patříš do té kategorie, která si chodí/chodila o volníčku a večerech na ryby, na kolo a na pivko s kámošema a manželka zůstávala nasraná doma, máš-li nějakou…

            0 0
            • frdrx  

              Dítě není nemoc a dá se s tím žít…

              Ha, dítě je nemoc. Vím to, mám ji. Ale dá se s ní žít podobně jako s cukrovkou.

              0 0
    • PjSky  

      http://www.novinky.cz/diskuse…

      tady media rikaji (novinky) ze to je nelegalni i na cyklostezkach :D

      jinak prectete diskuzi, je zase sladka, lidi co to v zivote nezkusili (a potazmo asi vubec nejezdi na kole) zase ostre rozhoduji proc ne vozik.

      jinak argument ktery sam uznavam:

      chudak dite dycha prach, ktery zveda kolo jeho tatinka/tahouna.

      to neukecate, a neni nutny jet rychle kdyz mame letni parak a cesty jsou potoky prachu… davate snad detem rousku / satek pres usta?

      0 0
      • Ruprt2  

        Potoky prachu dýcháš i v autě?

        0 0
        • PjSky  

          ale to je blbost :) filtry…

          0 0
          • Ruprt2  

            Mám pocit, že ty ani vozík nemáš ne?

            Nevím proč tě ta problematika zajímá, ale to co jsi napsal vylučuje diskuzi.

            Takže motivace proč jsi to napsal je zřejmě jenom flame.

            No tak si ho užij.

            0 0
      • roud  

        Ruku na srdce ale s takovymhle přístupem bys nemoh s díťetm dělat vůbec nic a pak z nich rostou takový ty městský alergici astmatici co jen celej život byli zavřený doma a nemaj vůbec na nic vybudovanou obranyschopnost…

        0 0
        • PjSky  

          ruku na srdce, jestli nechces mit mestsky astmatiky, odstehuj se na sumavu. neni prach jako prach… jinak jestli si se nekdy dostal do prasneho prostredi (napr. sena nebo jeste lip zne..) tak tohle nikomu neprospiva.. clovek kasle jeste treti den potom. vesnican, zvyklej na tyhle veci. prirodni prach neni nic extra, ikdyz je bio

          0 0
      • dafe  

        jak psala Selmira nahore sitka od Fialy funguje velmi dobre http://www.velofiala.cz/…/moskitiera/

        0 0
      • k.e.n1  
        • (naše) děti obecně špínu zbožňujou
        • v ozzíku jsou většinou nejšpinavější od jídla, nebo z hřiště(všimli jste si, jak jsou děti TOTÁLNĚ A MAKABRÓZNĚ špinavéz hřiště, kde je kačírek?)
        • prach chytí přední slída, ozzík i v těhle hicech dostatečněvětrá bočnicemi (u našeho CX2) a u těch jednodušších povozů pomůžeona protipylovka
        • pokud stojí terén za to (sjezdíky, houpáky, brody), tak naše dětinadšeně halekají a dožadují se opakovaného průjezdu
        • pokud je terén nudný, tak spí
        • takže bez ozzíku ani ránu!
        0 0
      • op  

        pouzivam sitku od Fialy a presto byvaji nekdy deti trochu od prachu (velmi mirne). Resim to tak, ze nikdy nejezdim po asfaltu a prirodni prach z lesnich cest detem nevadi. Dost to zalezi i na zadnim plasti, mnozstvi prachu se vyrazne lisi podle vzorku plaste. Nikdy nejezdim bez sitky nebo slidy, obcas nekoho tak (s otevrenym vozikem) vidim jet a fakt nechapu – pokud neresi prach, porad muze plast nabrat i vetsi kamen pripadne trefit nejaky klacek v lese (!!).

        Deti vylety zboznuji, nase deti ale nesnaseji ty nositka-batohy (neda se tam spat ani si hrat), takze vozik je jedina a idealni volba. Ocenuje to i manzelka, protoze se tam vejde spousta jejich serepeticek na deti. Ona si muze jet bez nakladu a pak mame zhruba stejnou vykonnost :)

        K fotce, starsi dcerka uz ma vozik za sebou, ted ho „vlastni“ mladsi.

        0 0
        • VW  

          No jo – když se někdo stydí dát na kolo pořádnej blatník se zástěrkou z gumy končící pod úrovní vstupu do vozíku – to je pak těžký.

          Používám samozřejmě pylovou síťku od Fialy v kombinaci s blatníkem a zástěrkou. Ale když je opravdu vedro a jede se pomalu někam do kopce, není důvod proč vozík neotevřít, respektive nenechat jen tu základní síť proti hmyzu.

          Zvýšené zaprášení prcka jsem ještě nezaznamenal – víc se zprasí tím, když se udělá pauza a vypustí z vozíku ven ;o)

          0 0
          • op  

            No jo – když se někdo stydí dát na kolo pořádnej blatník se zástěrkou z gumy končící pod úrovní vstupu do vozíku – to je pak těžký.

            Mel jsem, na tomhle ramu jsem jeste neprisel na to, jak blatnik pridelat, ram nema ocka. Kratky MTB blatnik je k nicemu.

            Vozik bych neotviral nikdy, kdy zvednes klacek nikdy nevis a i slahoun maliny nebo ostruziny by stacil..

            0 0
          • bajker  

            Já mám taky síťku od Fialy a vůbec ji nepoužívám, protože mám Chariot Cougar 1 a ten má sítku tak vysoko že se do vozíku vůbec nepráší holt mají to vymakané.

            0 0
    • Volf  

      Celé jsem to přečetl a docela se pobavil. Protože jsem ve věku v jakém jsem, tak si prostě pamatuji doby temna a prostě čím dál víc mám pocit, že se do nich začínáme vracet. Za socialismu se operovalo kolektivy dojiček z Horní Dolní, které něco pobouřilo a zhnusilo a na to pak reagoval stát. Nyní zde řeší blaho dětí. O blaho dětí se má pouze a výhradněš starat rodič a to tak, že co není výslovně zakázané je povolené. Ano dokážu uznat, že pokud někdo s dítětem ve vozíku bode dávat každý den kilo, tak asi existují mnohem lepší zábavy pro dítě, ale nechme to rodičům. Je úsměvné, jak se stát stará o blaho dětí tím, že manipuluje veřejné mínění prostřednictvím tisku, ale stejnému tisku nevadí, že dítě sotva se narodivší musí v porodnici zaplatit regulační poplatek :-). Je s podivem jak našim vyžraným svazákům nečasům nevadí naše zákonodárství, které vychází stále z komunistické představy toho, že co není výslovně povolené je zakázané a vůbec se nesnaží naše právo postavit do civilizované polohy co není výslovně zakázané je povolené. Zde se ukázal legislativní problém, který by se v civilizované zemi řešil formou legislativní nouze tak, aby se nedostávala do rozporu s nejasným zákonem velká část populace. U nás ale svazáčtí pravičci dokážou stav legialtivní nouze pouze fašisticky zneužít k protlačení protiústavních věcí. A sdělovací prostředky opět nalijou hrdinství do žil městským biřicům a méně mentálně zdatným dopravním a pořádkovým policistům, kteří budou statečně a odhodlaně skákat pod kola maminkám s vozíky za kolem a razantně a nekompromisně je pokutovat. Doufám, že se výrobci vozíků obrátí na Evropský soud a ten konečně zase zatne tipec těm našim svazáckým vůdcům místního Absurdistánu.

      0 0
      • Bomba+  

        a pritom stacilo rict, ze jsme v Cesku… :)

        0 0
        • Volf  

          Jenže bohužel dost lidí by takto postavenou a na dřeň obnaženou větu nikdy nepochopilo :-)

          0 0
      • Ruprt2  

        Pobavils :-)

        0 0
      • Hejdik  

        A to by mě navíc ještě zajímalo,pročpak to vytáhli až teď.

        Za ty 2 sezony co jezdím s vozíkem jesm minul bezpočet policejních hlídek a nikdy jsem ani náznakem nebyl upozorněn,že provádím něco v rozporu s předpisy,či zákonem.

        Tohle bych si rád nechal,při případném zastavení a snaze udělit mi pokutu,vysvětlit.

        Jde zase jenom o blbou mediální bublinu,kterou zřejmě vytáhl nějakej pisálek co se nudil,jinak si to neumím vysvětlit.

        Prostě těmito věcmi se zase zabývají teoretici,kteří zřejmě danou věc nikdy nezkusili a nemají o tom ani páru.

        A nejvíc mě dojímají názory,že pro děti je to nebezpečné,páč je můžou ohrozit řidiči,kteří nerespektují cyklisty.

        Proč se tedy nezačne s vyššími postihy pro takovéto řidiče,ptám se???

        Navíc tento argument je zcela zcestný,páč když jedu s vozíkem,všichni mě objíždějí obloukem,mnohem větší ryziko pro dítě je v sedačce,protže takové dítě není při případné kolizi nijak moc chráněno a je vystaveno mnohem většímu nebezpečí.

        A jak je to vlastně s tažnou tyčí pro dětská kola,ta nebezpečná není?,řekl bych že 100 násobně oproti vozíku a to to nikdo neřeší.

        Prostě opět pitomost nad pitomost.

        Naši zákonodárci mě v tomto pěkně S…OU !!!!

        0 0
      • karliner  

        Cituji „Férovou nemocnici“, projekt Ligy lidských práv:

        //Regulační poplatky se neplatí za:

        • pobyt novorozeného dítěte v porodnici ode dne porodu do dne prvníhopropuštění ze zdravotnického zařízení
        • jakékoli návštěvy u lékaře, pokud jde o děti mladší18 let//
        0 0
        • Ruprt2  

          dodám, že za novorozeně se neplatilo nikdy.

          Jestli ono to nebude to manipulování s „pravdou“ o kterém Volfík mluvil. Asi to myslel jako příklad :-)

          0 0
          • weekend warrior  

            Ale máti platí, ne že by mi to teda nějak vadilo.

            My platili i za nabíječku k tel. + notes v el. zásuvce:))) A i hajzlpapír si musíš donést a to i na nadstandartní pokoj za 450,–/den:))), ale jinak pohodka.

            0 0
            • karliner  

              Volf lhal o novorozeném dítěti, o matce nepadlo ani slovo.

              0 0
              • Ruprt2  

                Tak!

                0 0
              • weekend warrior  

                njn, se zase rozvášnil:) ale vyznění celého jeho postu je myslím bohužel trefné, tedy ve vztahu vozíku a blbinismu státní správy:(

                0 0
                • Ruprt2  

                  Hodil by se do odborů. Mají dost podobnou rétoriku.

                  0 0
                • karliner  

                  Někde jsem četl (nemířím na Volfa..), že strana s oranžovým logem si platí lidi, kteří přispívají do různých diskusních fór koktejly z vyložených lží, polopravd a populistických prohlášení a že dokonce na to mají manuál.

                  0 0
                  • karliner  

                    A jejich cílem je právě navodit dojem typu „něco pravdy na tom je…“

                    0 0
                  • frdrx  

                    Astroturfing nejspíš páchaj všechny strany. Na jiných serverech to dělá i Microsoft a další firmy, a tady, dost pravděpodobně, i někteří prodejci kol.

                    0 0
              • Volf  

                Jen mentálně méně zdatný a tím pádem pro naši pseudopravici cenný jedinec může tvrdit, že poplatky pro novorozence nebyly: http://www.mesec.cz/…novorozence/

                0 0
          • Volf  

            Zlín je vážně diagnóza. A jestli chceš tvrdit, že Julínek neobhajoval regulační poplatky u novorozenců před Ústavním soudem, tak jsi vážně ideologický truhlík, který si nevidí na špičku svého pravicového zlínského nosu:-)

            0 0
          • Volf  

            Jen mentálně méně zdatný a tím pádem pro naši pseudopravici cenný jedinec může tvrdit, že poplatky pro novorozence nebyly: http://www.mesec.cz/…novorozence/

            0 0
            • Ruprt2  

              ok, takže asi 8 měsíců se platili.

              Tak abych uhrál remízu tak poslyš:

              Víš co je komické?

              Přesně v tu dobu se mi narodila dcera a ani nevím, že se ty poplatky platili. A ty jako starý korzár jsi z toho celý béžový.

              Člověče já bych ti vlastně měl být vděčný. Ty za mě politicky bojuješ. A já si toho ani nevážím. Ještě že vás socany máme. Vy bojujete za nás prostý lid. (tedy dnes se má říkat za obyčejného člověka)

              Vážně ti děkuju. Moc si toho vážím.

              0 0
              • Volf  

                Spíš ti může děkovat ten vypasený svazák že tě má. Protože právě takoví lidé jako jsi ty jsou příčinou toho srabu, který zde je. Naprosto vymytý mozek pseudopravicovou propagandou. Ty jsi typ člověka, kterému až někdo zabije babičku, tak si nejdříve zjistí jeho politické přesvědčení a příslušnost a teprve až zjistíš, že je to ,, socka a netáhlo a sockomouši a dluhoš sobotka a podobně ,, / z vybraného slovníku tvého kmene / tak pustí stavidla svého hněvu. A mně neděkuj. Já si jedu jen a pouze sám za sebe. A promiň. Člověk, který popírá existenci regulačních poplatků pro novorozence / minimálně nešla přehlédnout jejich trapná a ubohá julínkova obhajova přede Ústavním soudem / asi není ten pravý typ pro demokratickou diskuzi a je podobný lidem, kteří popírají třeba holocaust. Možná že díky lidem jako jsi ty se jednou tvoje dítě bude učit, že nás v roce 1945 osvobodila americká pěchota. A charakteristika v tvém nicku také o lecčem vypovídá.

                0 0
                • Ruprt2  

                  Ještě něco mi o mě napiš. Je to zábavné čtení.

                  Sice ty kecy o babičce apod. jsou věci, za které bys normálně dostal pár pohlavků, ale ono to to fórum snese.

                  Ty vůbec rád určuješ, co je pro ostatní správné a co ne. Docela by ses hodil jakou nějaký EU ouřada. Třeba nějaké místečko za ty kecy od svého guru dostaneš. Určitě nám tu takovou osvětu neděláš jenom za pivo a párek.

                  0 0
                  • Bomba+  

                    Jsem rad, ze jsem se tehdy tou charakteristikou tve osobnosti (da-li se to tak vzletne napsat) nemylil.

                    Sice s Volfem, co se tyce politiky nesouhlasim, ale to neznamena, ze bych se k nemu choval tak odporne jako ty k nemu. Nemas k tomu sebemensi duvod. Nic ti neudelal, jen ma proste jiny nazor. A i kdyz s nim nesouhlasim, zastavam se ho proti nebetycne tuposti, kterou tu predvadis.

                    Zalovat muzes tam jako obvykle.

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      První škemráš ať na tebe nereaguju a pak se vtíráš, do debat, které se tě nětýkají.

                      Laskavě si to ujasni!

                      0 0
                      • Bomba+  

                        Tak kdyz uz jsme u toho ujasnovani: nemivals me bloknuteho a nerikals, ze to nezmenis? :-)))

                        jj, kaspare, dojels na svy hloupy reci…a opet odkazuju na to co mas napsano v profilu :)

                        0 0
                        • Ruprt2  

                          Nemáš na to odpověďět. Proč mě to nepřekvapuje.

                          0 0
                          • Bomba+  

                            Nekličkuj a přijmi odpovědnost za svoje blábolení o blokování, blumo :-))

                            0 0
                              • Bomba+  

                                V tom pripade nezbyva nez ocitovat to co mas ve svem profilu jako charakteristiku tve osoby:

                                „Ty jsi to nejnechutnejsi, co BF vyprodukovalo. To se neda jinak napsat. A nepisu to proto, ze blabolis nesmysly. Pisu to proto, ze jsi smejd z podstaty.“

                                :-))

                                0 0
                                • Ruprt2  

                                  No pokud by mě to nějak trápilo, tak mi věř, že bych si to do profilu nedal. Ono to spíš něco vypovídá o tobě. A ty to velmi dobře víš. Proto se toho tak křečovitě držíš. :-)

                                  0 0
                  • Volf  

                    Podle sebe soudím tebe ? Každý není jako ty…

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      No já narozdíl od tebe nikoho nesoudil.

                      Ale vysvětlil jsi mi to díky. Jenom je mi líto tvojí babičky. Protože když ti ji někdo zabije, tak si půjdeš oprášit stranickou knížku.

                      Pochopil jsem to správně?

                      0 0
                      • Volf  

                        Pochopil jsi to řeně tak jak se od tebe dá očekávat. Když ti nevyšlo popírání poplatků pro novorozence, tak si upravuješ nevyřčené opět pro svoje domněnky. Opravdu je diskuze s tebou pouhou ztrátou času.

                        0 0
                        • Ruprt2  

                          Vlezl jsi diskuze o vozících, o kterých nevíš nic a nejspíš tě to ani nemusí zajímat a udělal jsi z toho téma Volf vs. svět.

                          Ty jsi nemocný člověk. Už na tebe hnusný nebudu. Ty potřebuješ pomoct.

                          Za novorozence se neplatí to jsme si nad vyjasnili.

                          A pokud máš ještě nějaké poznámky o mé osobě, tak to proberte z Jeníčkem po mailu. Mě k tomu nepotřebujete!

                          0 0
                          • Volf  

                            Tebe nepotřebuji naštěstí vůbec k ničemu a jen doufám, že to tak navždy zůstane.

                            0 0
                        • Radim_2  

                          No nevím, ale byl jsi to ty kdo tu aniž bys měl cokoli k tématu začal s keci o politice a pod.

                          Jestli nemáš nic k vozíkům za kolo doporučuji ti novinky.cz tam si můžeš zalkát a ještě tě tobě podobní určitě podpoří.

                          0 0
                          • Volf  

                            Tak si přečti co jsem psal. Je to pouze podiv nad tím, co si necháváme v roce 2011 líbit a jak si necháváme ***** na hlavy. Politiku z toho udělal úplně někdo jiný.

                            0 0
                            • Bomba+  

                              Klid, chlape…je to jen odpad, nezabyvej se s tim.

                              0 0
                              • Ruprt2  

                                kluci nechcete si vyměnit kontakty na amatérech.cz a ohodnotit si fotky?

                                Řešit to tady je trošku trapné :-)

                                0 0
                                • Volf  

                                  Tak jsem si prohlédnul tvoje oblíbené stránky a myslím si, že bylo od tebe velmi odvážné ukázat zde způsoby tvojí seberealizace. Vždycky jsem tvrdil, že osoba mužského pohlaví má potřebu něco stavět, ale já nemám zájem vstoupit do tvého světa a raději budu ruce dále používat pro stavbu svých kytar.

                                  0 0
                                  • Bomba+  

                                    Nech ho uz byt, je to primitiv…

                                    0 0
                                  • Ruprt2  

                                    Já takový ten styl: „chytnu se jednoho slovíčka je jedno, že není k tématu a nandám to někomu v diskuzi“, který praktikuješ na Novinkách moc nevyznávám. Takže si hošové užijte spolu sami.

                                    Sorry.

                                    PS: Jsem si jistý, že na tom co jsem napsal, najde starý komouš jako ty nějaké politické pozadí a omlátí mi to o hlavu. Tak si to užij! :-)

                                    0 0
                                    • Bomba+  

                                      No bezva, my si to spolu uzijem, ty nam das pokoj a bude klid.

                                      Presne to je moje predstava koexistence s veci s nickem Ruprt2. :-)) Tak bud tak hodnej a dodrz to co rikas, minule jsi to s tim blokovanim nas dvou nedodrzel, tak mas moznost to ted napravit…:)

                                      0 0
                                    • Volf  

                                      Zajdi si na své oblíbené a tebou anoncované stránky a tam pokračuj… Vzhledem ke svému věku jsi opravdu ten pravý mít plnou hubu komunistů :-) Hrdinovi a komunistobijci jako jsi ty nehodlám nic vysvětlovat o své minulosti a ani mu nic dokazovat. Ty jsi taková nula, že mě nemůžeš ani naštvat, jen pobavit, ale hloupě… Prostě na tebe pasuje hláška z Forest Gamp, ale ty ji určitě znáš :-)

                                      0 0
          • MaPa  

            To není pravda. My za Matyho (leden 2008) reg. poplatek platili. Osobně v tom ale nevidím problém, spíš jen že neříkáš pravdu.

            0 0
            • Ruprt2  

              Jo už jsem to napsal výše. Taky se mi v lednu 08 narodila dcera.

              0 0
      • weekend warrior  

        hezky

        0 0
    • Ruprt2  

      200

      0 0
    • weekend warrior  

      všichni víme, ale i tak pěkné shrnutí toho současného humbuku kolem vozíků: http://www.gps-routes.info/index.php…

      0 0
      • petrpoko1  

        popsal to tak jak to je. musím hlavně říct jak mě nejvíc baví argument že se s vozíkem na silnici pletu autům a tudíž je to nebezpečné. Pokud někdo vyjede na hlavní tah na kole tak je víceméně sebevrah, s vozíkem (nebo i sedačkou) by se za to měl jít léčit a těžko se to omlouvá i když by těžko hledal alternativu kudy jinudy jet.

        S vozíkem jezdim po vedlejších cestách a cyklostezkách, při předjíždění chodců zvoním a zpomaluju protože potřebuju aby se rozestoupili neb potřebuju víc místa než single kolo. A držím stejný princip jako tam popsal – jeden cyklista za vozíkem. Kvůli barvě, praporku atd. je ten vozík porád vidět a zároveň je kontrola ce se uvnitř děje.

        A kolikrát se mi stalo že při zastávce ke mě někdo přišel a zastavil se pokecat o tom jak je supr vyjet s děckem na kole ve vozíku a že se s tim nikde nesetkal, nebo za nich to nebylo (v případě starších ročníků).

        0 0
      • Hejdik  

        Ten člověk ode mě snad opisoval? :-D

        0 0
        • Ruprt2  

          Všichni co máme vozíky to vidíme stejně, protože to jsou prostě fakta :-)

          Nicméně marný boj :-(

          0 0
          • Krutor  

            čtu tady ve vláknu místy skoro histerické názory:-), tak přidám svůj.

            Nemám vozík, nemám malý děti, až budou vnuci, budu možná vyhledávat místo terénu a kopečků spíš ty roviny, třeba s vozíkem za kolem nebo se sedačkou.

            Když se nad tím vším s chladným rozumem zamyslím, obě varianty (vozík/sedačka) mají svoje výhody i nevýhody. Někdo tady psal (Bomba+ myslím i další), že rodiče jsou sobci, když vláčí děcka po cestách necestách nebo že majitelé vozíků jejich používání nesoudně brání. Odpůrci je ale nesoudně haní, to je snad tady patrný dost jasně – některé argumenty… no…

            Jako u jiných aktivit a situací je míra nebezpečnosti závislá na míře rozumu a soudnosti účastníků. Kolo nevyjímaje, jeedno jestli jedu sám nebo ne. Takže, pokud je rodič rozumnej, s dítětem (nemyslím tím miminko, který sotva samo sedí) vybere trasu pokud možno bezpečnou i pohodlnou pro všechny. Pak nehrozí „sešrotování vozíku kamionem“, polykání kil prachu, dušení dítětě tunami splodin a podobné hrůzné situace, které tady byly vylíčeny. Vlastně mě ani nenapadá, že bych někdy autem potkal cyklistu s vozíkem na nějaké trochu rušnější silnici, takže ono se trochu dělá s komára velblouda…

            Prostě budou zastánci vozíků, ale i odpůrci. Já jsem zastáncem a určitě vozík využiju v budoucnosti, až vyvezeme vnuky. Nepochybuju, že se jim to bude líbit (neštastné dítě jsem v croozru ještě nepotkal). Sedačka na kratší jízdy, vozík na delší.

            0 0
            • Hejdik  

              Víš co je na tom všem nejsmutnější,že naprostá většina těch ,co kritizují vozíky je nikdy v životě nepoužili a v podstatě o jejich použití nic neví a jen hlásí to co si myslí.

              Byl jsem dost překvapen,když jsem četl názory veřejnosti na Novinkách CZ.tak byli všichni proti vozíkům a že llidi co je používají nemají rozum a přitom jedním dechem dodávají,že to nikdy nezkusili.

              0 0
              • Bomba+  

                Ja bych se ponekud ohradil. Ja ho pouzil, da se tady nekde v historii dokonce najit, ze jsem byl i zastancem voziku. Po tydenni zkusenosti jsem nazor ale zmenil. Proste si kolo v case, ktery mam pro dite, odpustim a vezmu dite treba na prochazku, na hriste, do bazenu, kamkoliv. To co jsem chtel prve rici bylo to, ze nekteri rodice maji dite jako hracku a neumi posoudit zdravym rozumem co je pro dite dobry a co ne. A co je nejhorsi, neumi se vzdat svych zajmu, lepe receno casti casu pro zajmy urcene, ve prospech jinych, pro dite lepsich a prospesnejsich aktivit…vzdyt co muze byt hezciho nez si behem celodenniho vyletu s prckem povidat a poslouchat jeho zvidave otazky? Diteti je uplne jedno, jestli za den urazi 5, 15, 25 nebo 55 km, jeho zajima poznavani, nove veci, nove zazitky. A tech je ve voziku pramalo…

                At si kazdy dela co chce, tohle je muj nazor po zkusenosti s vypujcenym vozikem.

                0 0
                • Lišák  

                  Proste si kolo v case, ktery mam pro dite, odpustim

                  Jsou i tací, kteří mají den rozčleněný na čas na práci a čas na dítě. Jiný čas nemají. Tvé dceři možná vozík „nesedl“, to ovšem neznamená, že nesedne jiným dětem.

                  Jak tady výše někdo psal-ještě jsem neviděl nešťastné dítě ve vozíku. Já také ne. A to ani v takovém případu, jako jsem popsal tady

                  Já bych takhle nikdy dítě nevozil, ale, jak vidno, dítěti to nevadilo. O zdravotní stránce nemluvím.

                  0 0
                  • Bomba+  

                    Precti si, prosim, jeste jednou mou zcela posledni vetu.

                    0 0
                    • Lišák  

                      Ta nějak vyvrací to, co jsem napsal?

                      0 0
                      • Bomba+  

                        Proboha….nevyvraci, vysvetluje. Kdybys ji pochopil, nemusels psat Tvé dceři možná vozík „nesedl“, to ovšem neznamená, že nesedne jiným dětem

                        Nepredpokladam, ze to pochopis, ale zkus to, neboli to :-)

                        0 0
                        • Lišák  

                          Napsat jsem to nemusel, ale mohl. Proto jsem to napsal.

                          Nepredpokladam, ze to pochopis, ale zkus to, neboli to :-)

                          Napiš ještě svoje poslední slovo a ukončíme to.

                          0 0
                • Hejdik  

                  Já asi chápu tvůj názor na věc,zkrátka radši trávíš čas s dítětem,než ho zavřít do vozíku projet s ním 50km a myslet si,že jsem vzal dítě na vyjížďku a že je z toho nadšené,ale přitom to tak být nemusí a čas ztrávený ve vozíku dítěti nic nepřináší,v tom máš samozřejmě recht.

                  Když to tak někdo bere,tak to tak to asi není ono.

                  Jenomže my ten vozík používáme na to ,abychom malou někam vyvezli,kde si může hrát,nebo když vyjedeme na nějakou delší trasu max do 40 km,tak ji pravidelně vytahujeme a trávíme s ní čas hraním,ona se pobaví a pak už se zase těší na další projížďku a říká „do uojícku!“

                  Takže je pravda,že i toto se musí dělat trochu s rozumem a ohledem na dítě,jinak by to nešlo.

                  0 0
                  • Bomba+  

                    Presne tak…napsals to rozumne…

                    0 0
                  • MaPa  

                    Asi tak. Ono je to všechno o tom, že v diskuzi nebo v článku pro širokou veřejnost mají autoři snahu všechno hnát do extrému a ty extrémy pokud možno uvést v jedné větě. Ve skutečnosti nikdo rozumný nedělá tyhle věci najednou, už vůbec ne často a nakonec se dojde k tomu že používá vozík úplně stejně jako např. kočárek u kterého to nikdo neřeší. Z hlediska zdravotních dopadů je na tom pak to dítě cca stejně.

                    Je mi spíš líto policie a lidí kteří jsou v původním článku uvedeni. Místo aby se situaci, na kterou byli upozorněni zkusili vyřešit a klidně přiznat že tu prostě něco není dodělané, rovnou přejdou do toho co je v tomto státě normální – zakazování paušálně. Navíc opravdu nechápu argumenty které při tom používají, resp. nechápu proč potom nejsou zakázány i sedačky, koloběžky, kočárky, nosítka, manduky, šátky a vůbec věechny věci se kterýma se na chodník dostat lze… Protože chodník není vždy všude, takže se se vším lze dostat i na tu samou komunikaci po které jezdí většina lidí s vozíkem.

                    0 0
                    • Hejdik  

                      Naštěstí policajti jsou zatím v tomto směru spíše rozumní,páč od té doby co byla rozpoutána tato mediální leč mě žádná hlídka nezastavila a že jsem jich za tu dobu potkal..

                      0 0
                      • Corbett  

                        Policajti jsou rozumní, protože také jezdí na kole a své děti tahají ve vozíku : – ))

                        0 0
      • Ruprt2  

        Jeden den vozíky, druhý den seqweye Pisálci atakujou dotazy pár ouřadů bez kontextu to zveřejní a vyjde z toho patlanina. Ostatně jako vždy.

        Dřív bývala okurková sezóna, teď jsou okurky celoročně. To je asi jediný rozdíl.

        0 0
        • Hejdik  

          Dennodenně slyším,že v autech umírá každý den spousta lidí,že bychom konečně ty auta zakázali???

          0 0
          • Ruprt2  

            Nevím počkal bych, co na to řekne Volf. Myslím, že ten v tom má naprosto jasno.

            0 0
    • Joseph de Sax  

      takový vozík za kolem sešrotovaný kamionem asi není ten nejkrásnější pohled na svět, zrovna jako cyklostezky, které se vymykají zdravému rozumu "cyklisto sesedni a cyklisto nasedni 20× na 100m…zrovna tak, jako že na takové stezce asi nepojedu a řidiči se mohou ****** při troubení, že to stálo 100mega. Snad jsem účastník provozu, když jedu po silnici a ten trouba, co troubí a neví proč je obyčejný *****. Zažil jsem už pomatence, který za jízdy vyskakoval z auta a posílal cyklisty na nějakou stezku, že nemají na silnici co dělat, když nějakej další ***** starosta utratil státní prachy za ni, místo aby uspořádal pořádný večírek pro místní opilce ze zastupitelstva obce…avotomtoje.

      0 0
      • roza  

        Ohledeně bezpečnosti tedy musím poznamenat, že vozík je na tom docela dobře – rozhodně lépe než samotné kolo. Nedávno tu někdo sešrotoval rodinu na kolech a přežilo pouze dítě ve vozíku.

        0 0
    • weekend warrior  

      Petice za nápravu legislativní díry ohledně vozíku: http://www.petice.nazory.cz/…e-detail.php?…

      fb: http://www.facebook.com/…274051155788?…

      0 0
    • petro  

      S dvojmístným vozíkem Croozer jezdíme už asi pět let, často i po silnicíh. Možná máme na Vysočině tolerantní policisty, ale i když jsme kolem nich projížděli, nebo když nás předjížděli, nikdy nás nestavili a to náš vozík nesplňuje ani max. povolenou šířku na našich silnicích.

      Jinak na stránkách dveplusdve je prohlášení avizující změnu vyhlášky:

      http://www.dveplusdve.cz/…ohlaseni.pdf

      Já bych svoje děti na kole ani jinak nevozil, vozík je bezpečnější a pohodlnější pro děti i pro mne. Přeji vám i vašim dětem hodně km bez komplikací. Petr

      0 0
      • hradman  

        Pozdrav všem,

        Ahoj, chci také trochu reagovat na tuto diskuzi.

        Vozík jsme s manželkou moc chtěli, protože máme rádi cyklistiku. Pořídili jsme si o trochu levnější variantu a s trochou uprav je podle mě lepší než předražený crooser a chariot aale to není předmětěm mého příspěvku. Chci reagovat na to jak všichni tvrdí jak je to nebezpečné, jak se s tím nedá jezdit na silnicích a podobně, můj tchán mi o víkendu také dost vyčetl že s tím vozím naší holčičku. No můj názor je takový: Už to tu zaznělo že se s tím nedá ujet maraton, ale pohodový výlet někam do přírody, používáme silnice (né ty moc frekventované, cyklostezky a podobné cesty. Malá je podle nás velmi spokojená, protože nám ani jednou ve vozíku nebrečela, buď spinká, nebo kouká ven nebo si hraje s hračkou. Podle mě mám vozík dle parametrů, opatřený 2× zadni blikačkou, na kole vozím v řidítkách přidělaný viz http://aukro.cz/…2422999.html. V sobotu jsem jel trasu Libice nad Cidlinou – Nymburk a zpět a potkal jsem po cestě cca 50 vozíků.

        Podle mě pouze neaktualnost zakona

        0 0
      • Smazaný účet  

        Tak snad má pan Seifert lepší informace, protože na můj dotaz „Budou zákonem někdy v budoucnu stanoveny podmínky pro použití přívěsných vozíků pro děti?“ mi odpověděla Mgr. Zatloukalová z MDČR „Změna právní úpravy této oblasti je samozřejmě možná, v současné době funguje na Ministerstvu dopravy ČR Komise Ministerstva dopravy pro začlenění rozvoje cyklistické dopravy do silniční legislativy (“Cykloskupina"), která se touto problematikou zabývá a pracuje na podobě případné budoucí změny zákona." Jinými slovy serem na to.

        Jinak k tažný tyči jsou to stejný plky jako k vozíku, plus nově se ohánějí homologací, což je dost mimo. Kolo a jeho součásti schválení pro provoz na pozem. komunikacích mít nemusí, jsou povoleny tandemy, tří- a vícekolky, takže selským rozumem se dá vyvodit, že přípojná tyč je taky OK.

        Zařízení, které se připojuje za jízdní kolo, tedy tzv. spojovací tyč na kolo, nebo přívěsný vozík pro přepravu dětí, musí mít homologaci (schválení) pro provoz na pozemních komunikacích. Pokud ji nemá, není dle zákona určeno pro provoz na pozemních komunikacích. Tato zařízení zatím homologaci nemají, tudíž je v provozu na pozemních komunikacích nelze užít.

        Platná právní úprava provozu na pozemních komunikacích přepravu osob, tj. ani dětí, v přívěsném vozíku za jízdní kolo ani přepravu pomocí spojovací tyče dvou kol (dospělého a dětského) neumožňuje. Obecně je přeprava osob upravena v § 48 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů. V odstavci 5 tohoto ustanovení je uvedeno, že přeprava osob v jiném přípojném vozidle, než které je určeno pro přepravu osob, je zakázána. Určení pro přepravu osob pochopitelně nemůže být skutečností závislou pouze na výrobci či uživateli přípojného vozidla, ale na skutečnosti, zda bylo vozidlo pro tento způsob užití na pozemní komunikaci schváleno.

        Je mi z jejich práce trochu blivno. Ale nemám čas ani chuť se v tom dál rejpat.

        0 0
        • Ruprt2  

          Já ti to říkal.

          Jediná možná odpověď takového orgánu je, že se schová za nějaké existující odstavečky. Jinak to ani nejde. Ten co ti odpovídá nemůže převzít odpovědnost za to, co do budoucna někdo možná vymyslí nebo jak to posoudí správní orgán na druhé straně republiky. Nedej bože, že s tím máš problém a tou odpovědí by ses chtěl ještě někde ohánět.

          Označ si to jako osobní zbabělost nebo nekompetentnost nebo naopak korektní odpověď v rámci svých mantinelů. To je úplně jedno.

          A ty pindy co jsou v novinách, o tom, jak je to dle jejich názoru nebezpečné a o nárazníkách a výšce vozíku apod. Si novináři snad i vymýšlejí.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tak že tu tyč „zakážou“ jsem čekal, je to prašť jak uhoď. Ale doufal jsem, že aspoň řeknou, že se tim budou zabejvat. :-(

            0 0
            • Ruprt2  

              Myslím, že jenom kvůli tobě bohužel ne.

              A i kdyby tak naše děti budou už dost velké, aby nám to bylo jedno.

              0 0
    • Lister  

      Trocha paragrafů, na které jsem dnes narazil:

      http://www.autoweb.cz/…ne-zakazane/

      Celkem hezky napsáno a vysvětleno v čem se dá hledat opora „zákonné nezávadnosti“ vozíků. Možná tu ten odkaz už je, možná to dokonce psal někdo z nás.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Díky, včera jsem si částečně pročítal některé zákony a ztratil jsem chuť se v tom hrabat, naštěstí to někdo kvalifikovanější už udělal.

        0 0
    • Eva  

      Dosel mi email od Fialy, tak prosim pomozte :

      Vážení zákazníci, cyklisté, kamarádi,

      možná již víte, že Ministerstvo dopravy 5.7. 2011 prostřed­nictvím reportáže v České televizi pohrozilo uživatelům dětských přívěsů pokutou až 2500,– Kč za jízdu po silnici s dítětem v přívěsu.

      Na vině je zastaralý zákon, který vůbec nepočítá s existencí cyklovozíků pro přepravu dětí za kolem. Ministerstvo zpracovalo výklad tohoto zákona tak, aby mohlo cyklisty pokutovat na všech veřejných silnicích i cyklostezkách. Dětské přívěsy za kolo jsou přitom bezpečnější než cyklosedačky a ve většině evropských zemích jsou pro provoz na silnici schváleny. Cyklisté se bouří, diskusní fóra zaznamenávají stovky návštěv, v Hospodářských novinách a dalších denících vycházejí poměrně seriózní články na toto téma.

      Legalizace dětských vozíků na cyklostezkách a silnicích nižších tříd již je nějakou dobu připravována, ale celý proces může trvat ještě roky. Aktuální informace můžete získat na stránce Vozík za kolo a paragrafy http://www.velofiala.cz/…a-paragrafy/ , kde je též link na petici za urychlenou legalizaci dětských přívěsných vozíků za jízdní kolo.

      Na Facebooku je téma diskutováno na stránce Přívěsné vozíky za kolo – podporujeme změnu legislativy http://www.facebook.com/…274051155788 .

      Podpisem petice pomůžete asi 15 000 majitelům přívěsných dětských vozíků v ČR je legálně používat ještě před tím, než z nich jejich děti vyrostou.

      Podepsat petici lze zde: http://www.petice.nazory.cz/…e-detail.php?…

      Děkuji za Váš čas a případnou pomoc.

      P.S.: pokud by někdo z Vás chtěl pro věc udělat více, napište mi, zejména právní pomoc je vítána.

      s pozdravem

      Tomáš Fiala

      VELO FIALA – Prodej a servis jízdních kol AUTHOR a GT BICYCLES, prodej a úpravy dětských přívěsů CROOZER a CHARIOT

      Čistovická 499/ 54, 163 00 Praha 6, tel. 235 302 320 www.velofiala.cz , www.AuthorOnline.cz ,

      e – mail: tomas@velofiala.cz , facebook : www.facebook.com/…626755948866

      0 0
      • frdrx  

        Lidi, jaký máte názor na tento článek ? Přijde mi, že tam autor argumentuje docela obstojně, že vození dětí v přívěsech ve skutečnosti zakázáno není. Je tu nějaký právník?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Už to sem dával výše Lister. Je to právní názor, stejně jako ministerstvo má zas svůj. Dokud se někdo nezačne soudit, tak se nedovíme, kdo je v právu. ;-)

          0 0
          • frdrx  

            OK, stejně jako mně to mohlo uniknout dalším. Existuje vůbec někdo, kdo už dostal pokutu?

            0 0
            • Hejdik  

              Ptal jsem se kamaráda policajta,jak se k tomuto problému staví policajti a řekl mi ,že to neoficiálně nijak neřeší.

              To je evidentní i z toho,že jsem už i od té mediální bubliny potkal hromadu hlídek a nikdo nic.

              Asi si o tom taky myslí svoje…

              0 0
            • Corbett  

              I policajti mají děti – i policajti jezdí na kole – dokonce i policajti vozí děti ve vozíku za kolem : -))

              0 0
            • Eva  

              Jo ja malem ano :-), viz prihoda popsana vyse.

              0 0
          • pedrod  

            Postihu na silnici od polišů se moc nebojím. Ale možná se to tu až taky někde objevilo -problém vidím jen v tom případě, kdyby došlo, nedej bože, k nějaké nehodě. A to třeba i evidentně ne z vlastní viny. V praxi je vidět, že někdy si obhájci viníků doravních nehod vymýšlejí neskutečné blbosti, jen aby svého klienta z průšvihu vysekali – a v případě vozíku na silnici by měli situaci velmi zjednodušenou…

            Dodávám, že občas s vozíkem na silnici občas taky vjedem, protože nelze jinak. Dělám to nerad a jak jen to jde, ukryjeme se zase v lese.

            0 0
            • frdrx  

              Tohle bych viděl jako důvod pro vážné obavy a doufám, že zákon vyjasní než budu chtít do případného vozíku dát svoje dítě. Mají na to rok.

              0 0
            • MaPa  

              Přesně tak, policajti nejsou problém, problém je (?) pojišťovna…

              0 0
    • weekend warrior  

      jako čerstý majitel této vymoženosti, chariot cougar1 to mohu všem doporučit. Dceři je 5týdnů:

      • a vozík ala kočárek(joging set) je ultra luxus, jede to oproti běžnémukořáru jak drak. Prostě to díky velkým kolům jede, ideál na pochody,pokud se toho nebojíte(kojení a přebal in natura)
      • miminkovník: mazec, pluje to v prostoru vozíku na popruzích, o ostaníse stará pružení, kořeny, nekořeny (rozumně-údolí babického potoka totaké neveme:),
      • kočárkový set: ultra pohyblivost na malém prostoru, nahrazujeběžný ko­čár
      • za kolem: zatím jen tak kolem baráku, ale zdá se to gut
      • zpracování: luxus, lehké, skladné!!!!(s přís­lušenstvím násobněnahrazuje kočárek)
      • pokud možno, připlatte si za cx, má lépe vyřešeno boční větrání,ale i tak se s trouchou čarování dá cougar poladit. jinak je to stejné,jen to stojí o 5t víc
      • měřili jsme teplotu ve vnitř vozíku: zhruba stejná, trochu menší jakouvnitř batohu na zádech(hliník a dřevěný teploměr, takže měření neníasi určitě přesné)
      • konstrukce: no prostě techno, crash testy jsme z pochopitelných důvodůneprová­děli, ale…

      takže za mě: spokojenost

      za justýnku: chrápe tam jak zabitá, blíží li-se kojení(řev) a najedeme-li na hrboly zase usne:) prostě to funguje

      takže: vozíku zdar:)

      0 0
      • Bomba+  

        kristepane, petitydenni mimino,ktere nema jeste pevnou pater… :-(

        0 0
        • RendyD  

          To některým omezencům nevysvětlíš. Chápu, že někteří lidé nechají štěňátko běhat po schodech, protože prostě neví o zdravotních obtížích, které tím způsobí, ale když už někdo šuká za účelem plození dětí, měl by se informovat…

          0 0
        • weekend warrior  

          a v kočáru je to jiné???

          0 0
          • Radim_2  

            Předpokládám že Bomba své dítě nechal do roka v porodnici, jinak nevím jak to dítě dokázal převézt v sedačce domů :-).

            0 0
            • weekend warrior  

              asi:( Neřikám, že s takhle malinkym mimčem můžeš dělat psí kusy přes šutry a kořeny, ale po běžných leso parko cestách( říčany, jevany, průhonice, konopiště, krčský les atd…), prostě no problem, je to stejné jak kočárek, ne-li lepší, díky té plovoucí konstrukci…fakt bych to spíše přirovnal k dětskému vajíčku v autě…

              0 0
              • Eva  

                Bud v klidu, ja mela jen Chariot,tedy zadny kocarek, takze Adam v nem byl od prvnich dnu co nas pustili z porodnice, na kole jsme byli poprve kdyz mel 4 tydny. NO a ted mu jsou 4 roky a je naprosto v poradku :-). Jak rikas, jako vajicko v aute. Jsou treba zeme kde zadne hluboke kocary nejsou, deti jsou jen ve vajickach, a pozor jsou to civilizovane zeme :-)

                0 0
              • Lišák  

                Jak píše Eva. Náš Tom jezdil sice „až“ od čtyř měsíců (odpružený Croozer+vajo), jsou mu nyní skoro 4 roky a je taky v pořádku.

                0 0
              • MaPa  

                Buď v klidu. Pokud seš rozumnej není čeho se bát. Fascinuje mne jak tu někteří umí z pár vět vyčíst co vše s dítětem děláš špatně.

                0 0
                • weekend warrior  

                  eva, lišák, mapa: díky, zřejmě jsem to napsal málo něžně a bez šišlání, tak třeba nabyl dojmu, že se pohybujeme po tom nejrozmlácenějším terénu, co se v okolních lesích dá najít, ale opak je pravdou. Možná jsem blázen, ale nejdříve jel jako tester plyšovej medvěd:), protože jsem tomu nechtěl moc věřit, i když logiku to tlumení v rámci zavěšení mělo a MÁ… + máme celou záležitost „schválenou“ jak od dětskařky, tak i dvě fyzioterapeut­ky(teta a babička malé) v rodině nevidí v rozumném pojezdu s vozíkem problém…

                  0 0
                  • weekend warrior  

                    tedy samozřejmně jen v pohledu ergonomie vozíku, pojezd na silnicích vidí všichni jako problém, což prostě problém opravdu je, ale naštěstí je i dost relativně kvalitních zpevněných lesních cest. Tady je třeba pět chválu na lesáky a hospodářské využívání lesů, byť je v jiných vláknech a při jiných příležitostech často proklínáme:)))

                    0 0
        • dafe  

          5 tydnu je i na me dost na hrane, ale pozor, ten „miminkovnik“ je udelany na nepevnou pater – zaveseni je za popruhy volne v prostoru a dite opravdu hodne lezi, tlak na pater minimalizovany, rekl bych jeste o kousek lepsi nez ve „vajicku“ autosedacce. Je to takova pevnejsi „houpaci sit“ a s odpruzenim kol je evidentni jak je dite spokojene, malicke se naprosto neubrani spanku, trosku vetsi pak sem tam kouka ven a libi se mu ubihajici krajina. Mluvim tedy o miminkovniku v novych Croozerech, 2010 a dal, v Chariotu to bude jiste jeste o kousek vychytanejsi.

          Samozrejme to chce neblbnout a myslet taky na dite nejen na sebe. Tedy nenechat tam dite lezet pul dne v kuse, stejne jako v autosedacce. Hezky deku a vsechno sebou a najist, nechat protahnout, pohrat si, brisko atp. a az se dite unavi tak zpatky do voziku a popojedem.

          0 0
      • dafe  

        Ja jen dodam ze v novych Croozerech (2010 a novejsi) je miminkovnik take OK, a spolu s luxusnim odpruzenim od Fialy funguje na podtrzenou jednicku pri tahani za kolem, Fiala odpruzeni zehli jako drak, vozik temer nehybne pluje a kola kolem skacou.

        Jako kocarek je Croozer s odpruzenim nic moc, predni kolecko nedrzi smer a zlobi, zataci se nejlepe tlakem na odpruzeni na stranu na kterou chci zatocit, casem si na to clovek i zvykne. Ovsem Chariot je v tomhle podle reakci o dost lepsi. Nasemu diteti se nicmene v Croozeru pouzitem jako kocar libi vic nez v kocaru v hluboke korbe, protoze trochu neco vidi.

        0 0
    • weekend warrior  

      idnes: Přídavné vozíky za kolo možná budou smět na silnice nižších tříd, že by se blýskalo na lepší časy

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.