• kcvalin

    6 týdnů zpátky jsem si přetrh achilovku při squoshi. Teď jsem ve fázi začínající rehabilitace. Tak by mě zajímalo jestli někdo máte jakékoli zkušenosti s ohledem na tohle téma především v souvislosti s cyklistikou. Zranil jste si někdo achilovku na kole? Osobně si myslím že kolo bude jeden z prvních sportů, co budu moct dělat.

    0 0
    • bóďa  

      já jsem si ji přetrhl v lednu. Po dvou měsících začínám chodit bez fofrklacků (berle) a můžu na rotoped. Terapeut na rehabilitacích říkal, že zhruba za další měsíc budu moct konečně sednout na kolo, ale jen lehká zátěž a rovinky. Takže se uvidí jak to půjde v létě. Řerkl bych, že letošní sezóna nebude bůhvíjaká, a to nejsem závodník. Jezdím jen pro radost. Pokud má někdo zkušenosti, za jak dlouho se vrátil do sedla, tak sem s nimi prosím. A předem děkuji.

      0 0
      • kcvalin  

        No, tak to ja jsem zacal na rotopedu ted = 6 tydnu po operaci.

        Doktor mi rikal, ze lehkej klus muzu zacit 3 mesice po operaci a plnou zatez po 6ti.

        Rehabilitacni sestra mluvila mnohem pesimicteji.

        Jak sis to pretrh?

        0 0
        • bóďa  

          Tak to jsme na tom stejně, doktor optimista a terapeut mě brzdí. Jinak přetrh jsem si ji při nohejbale. Pikantní na tom je to, že už bylo po a šli jsme do šatny. Udělal jsem dva kroky a místo třetího jsem hubou ryl v umělé trávě. Odpoledne do nemocnice, večer na sál a druhý den v poledne už jsem byl doma.

          0 0
          • madcat  

            To mně celkem není jasný, jak se něco takovýho může stát…?? Něco jako „únavovej lom“? Nebos nějak blbě došlápl?

            0 0
            • bóďa  

              Asi jo, ani doktoři z toho nebyli moudří. A přitom mě nic nebolelo ani jinak nevarovalo. Prostě jsem uslyšel takový lupnutí a pak už „som zemegulu ryl čumákom ako červená myš“ :-). Teď už jsem vlastně třetí měsíc doma a začíná mě to poněkud krkat, protože začíná být venku hezky a bike dostal ježíška a já ho ještě nebyl projet. Ach jo.

              0 0
    • vlasof  

      brnki Beckhamovi .. ten si jí teďka přetrh a přišel tim o ms …

      0 0
      • karliner  

        Ale zase má story a ta je v jeho případě důležitější, než jestli bude na ms…

        0 0
        • kcvalin  

          tak tak, popravde jsem o ms neuvazoval ani se zdravou achilovkou. Natozpak nakej Back.

          0 0
    • děd (ek)  

      Totéž mně potkalo v r. 1981 v mých 33 letech (holt jsem dědek, no), začal jsem jezdit na kole asi měsíc po sundání sádry – zdravá noha šlapala, zraněná se „vezla“, postupně jsem ji zatěžoval, jakmile začala při jízdě otékat, tak jsem ochladil třeba v potoce a pokračoval. Musím přiznat, že když se to tehdy dozvěděl doktor, tak mně nejdříve vynadal, ale pak konstatoval výrazný pokrok. Přeju rehabilitaci bez pádů a brzké uzdravení.

      0 0
      • bóďa  

        Souhlas :-), mě taky doktor říkal, že neposlušný pacienti se hojej líp. Tak dělám co můžu.

        0 0
    • deyv  

      osobně jsem tento úraz neměl, ale prodělal ho můj kolega, kterému se to stalo taktéž při squashi někdy zjara 2008. V podstatě celou sezónu 2008 se dostával z tohoto srabu a kolo měl spíš jen jako rehabilitaci a na závody neměl ani pomyšlení (ne že by nechtěl). Příští sezónu ale nastoupil v plné síle :o) Moc Vám nezávidím a doporučuji jít na kolo z rozvahou. Jak vidím, nejste už žádní mladíci, tak by jste mohli mít rozum :OP

      0 0
    • loko  

      Záleží jestli máš nohu v sádře nebo v ortéze,sádra prodlužuje dobu rehabilitace zhruba o 14 dní. Na kole jsem jel první závod po 5 měsících.ale žádný bláznoviny jen zlehka.

      0 0
      • kcvalin  

        tak to zni dobre, jsem myslel, ze to bude trvat dyl…

        vcera jsem zacal ridit auto.

        Jak sis to pretrh?

        0 0
        • Arte  

          Ahoj. Po jaké době od operace achilovky jsi začal řídit auto?

          Mně to taky teď čeká

          Díky

          0 0
    • newbie  

      17. listopadu 2008 úplně utržena na squashi (ve 39)

      pak asi 2 měsíce víceméně v posteli, ortéza a sádra… potom rehabilitace, šlapání na takový ty nestabilní disky a tak…

      půlka března 2009 bylo první opatrné kolo… ale od dubna už jsem jezdil docela normálně, doktor to schválil. vždycky po jsem ji lehce cítil, ale jinak žádný problém a ani jsem neměl pocit nějakýho snížení výkonu

      problém byl jenom s nášlapama – utrh jsem si levou achillovku a levou jsem zvyklej vystupovat, ale ty vyškubávací svaly byly tak oslabený, že jsem zezačátku nejmíň 10× po zastavení upad :-)

      ale při chození pěšky po alpách to ještě ani v létě 2009 nebylo ok, po třech hoďkách mi noha najednou odpadla a měl jsem pocit, jako bych na ní tahal malý dítě

      takže závěr – myslím, že po těch zhruba dvou měsících flákání nejvíc odpadnou takový ty menší stabilizační svaly, který na kole nejsou až tak důležitý, taky při šlapání nejspíš zezačátku pomáhá druhá noha… a tak po pěti měsících jsem na už kole neměl pocit nějakýho omezení

      a to jsem ani nijak extrémně nerehabilitoval. ne že bych to zase flákal, ale určitě se dalo dělat víc…

      tak ať to rychle rozběháš :-)

      0 0
    • Vhalasta  

      To se ptáš už pozdě. Rehabilitace začíná 2. den po operaci. :)

      Nepíšeš, jestli jsi byl operován laparoskopicky, jestli jsi měl sádru, sádrovou dlahu, ortézu nebo ortézu s nastavitelným ůhlem. To vše zásadním způsobem ovlivňuje postup rehabilitace právě v prvních 4–6ti týdnech.

      Teď spíš poctivé cvičení všech svalů, i těch zdánlivě nepotřebných.

      Na kole strach o achilovku mít nemusíš, když se vyvaruješ pádů a nekontrolovaných došlápnutí atp.

      BTW, někde jsem slyšel, že urvaná achilovka je nejčastější zranění cyklistů při zimní přípravě v tělocvičně při nohejbálku.

      0 0
      • bóďa  

        Potvrzuji. Přesně můj případ :-(

        0 0
        • bóďa  

          Trochu to tu oživím, včera jsem se konečně dostal do posilovny (doktor povolil) a hned skočil na rotoped. Není to úplně ono, lýtko je pěkně ochablé, ale půjde to. Aspoň, že jsem si mohl zatočit nohama na pedálech. V nejbližší době se už opravdu chystám ven provětrat bike (už se vzpíná v „ohradě“).

          0 0
    • Indus  

      Ahoj, jak se ti teď po třičtvrtě roce s tou achilovkou jezdí? Mě včera sundali sádru a začínám s rehabilitací, tak abych věděl, na co se můžu těšit. Dík.

      0 0
      • bóďa  

        Ahoj, teď už je to v pohodě. Achilovka drží a nevím o ní. Jen ráno je kotník trochu zatuhlý, ale po pár minutách už je v poho. Akorát já jezdím na pohodu, žádný chrcení a najíždění kilometrů.

        0 0
        • Indus  

          Dík, potřebuju teď každej pozitivní impuls :)

          0 0
          • bóďa  

            Však ono to pude. Je to prostě pudová záležitost :-D

            0 0
            • Lubosch  

              Zdar. Můj otec byl svýho času hodně slušnej atlet a fyzicky na tom byl perfektně. Bylo mu tuším 45, lejtka jak kráva, nikdy žádnej problém. Jednou na volišu, v půlce hry, perfektně zahřátej šel na příjem, výpad a rana jak kráva..a bylo to. Před tím absolutně žádnej náznak problému.

              Operace se moc nevydařila, protože mu pok…y nějakej nerv a tak mu do dneška lejtko úplně atrofovalo, každopádně rkonvalescence byla hodně rychlá, poklusával za 8–10týdnů. Je to asi připad od případu. No snad to všem dobře dopadne.

              0 0
              • bóďa  

                No mě se naštěští operace vydařila a vše funguje jak má. Díky bohu, popřípadě kmukoli jinému kdo to měl na starosti. :-)

                0 0
                • CLZ  

                  ja si ji pretrhl 11/2007 (volejbalovy trenink), po sundani sadry me v tom zase „luplo“ ale pry se jen achylovka oddelila od nejakyho pouzdra ve kterem „jezdi“ a ze to bylo jedine dobre. V cervnu jsem zacinal zase pomalu trenovat oproti nazoru doktora… ale citil jsem se na to. V tudle chvili zase porazim vrstevniky ve squashi, badmintonu, beham 10km trate a vpohode jezdim na kole… Nikdy ale nebude lytko uz pracovat na 100% – mozna podvedomi, mozna to neni fyzicky mozne, ale pouzivam ji tak na 70%…takze ti drzim palce at to zvladnes hlavne psychicky, to je mozna na tom to nejhorsi…a rehabilitace a dukladne cviceni OBOU nohou je zaklad!!!!

                  0 0
                  • bóďa  

                    Plnej souhlas, když jsem poprvé sundal ortézu, choval jsem se k noze, jako by byla z křišťálu. Ale teď už je to v pohodě.

                    0 0
                    • Indus  

                      Me se to stalo taky pri volejbalu, uz uplne rozhejbanymu asi ve tretim setu. Vyskocil jsem, dopad a za chvili rana. Operace se snad povedla, aspon doktori se tvarili spokojene :) Nastesti mam znamyho fyzioterapeuta, tak chodim na rehabilitace k nemu. Je to docela optimista, rikal mi po pul roce plna zatez, tak uvidime. Ten volejbal bych tak vesele zas nevidel, ale kolo snad bude OK. Mam necelej tejden po sundani sadry a na rotopedu uz muzu slapat i s mirnou zatezi.

                      0 0
                      • bóďa  

                        Mě taky dali půl roku na zotavenou a trefili se. Po půl roce už jsem zase hrál fotbálek. A kolo úúplně v pohodě. A teď už jsem úplný optimista, protože z pojistky jsem si koupil nový bike. :-) Ale rozhodně tento způsob výdělku nedoporučuju, není to až tak ono. :-D

                        0 0
      • Ryback  

        Ahoj!

        Já si ji přetrhl 25.9.2010 po operaci jsem si připlatil za ortézu vacuachil a dobře jsem udělal.

        Ortézu jsem doma nenosil jen venku a začal jsem rehabilitovat ještě s ní, takže po jejím odložení jsem už mohl chodit teď jsem ve stádiu takového postřeleného jelena. Pořád to tahá ale lepší se to.

        Níže někdo píše že běhal po 8mi týdnech tak to je asi dost přitažené za vlasy, protože šlacha je srostlá za 10 týdnůa nebo ji neměl přetrženou.

        Doktor na sále mi řekl že v ní mám chronický zánět tak teď přemýšlí co si koupit za mast nebo výživu.

        Kdyby jste někdo mohli poradit budu jen rád

        Přeju brzké uzdravení

        0 0
        • Peko1  

          Čaute ja som si pretrhol achilovku v marci 2011 po 10 týždňoch som začal rehabilitáciu , no ako to chodí podkol som sa a pretrhlo sa to znova , takže som si všetko zopakoval ešte raz , no hľadal som niečo na liečbu po operácii. Doktori mi radili aby som si kúpil Wobenzym. No keď som zistil cenu(107€)za krabicu ,ktorá nevydrží ani 1 mesiac, tak sa mi to zdalo drahé. Hľadal som a našiel náhradu , no u nás sa to nedováža a vyrábajú to v USA , je to ako Wobenzým len je to o veľa lacnejšie a vydrží to 2 mesiace. Začal som to brať pri druhom pretrhnutí , Je to fantázia po 5 týždňoch po operácii je všetko zahojené a začínam s rehabilitáciou.

          0 0
        • Kaco  

          ahoj, prosímtě jak pokračuješ s tím chronickým zánětem? vypadá to že ho mám taky a rád bych slyšel jaké mám vyhlídky..

          0 0
    • lukasekalenka  

      Ahoj Achillové,

      nabízím soupravu VACO achill – vakuový polštář, hygienické vložky a podpatky za 1000,–Kč. Volejte 721715499.

      0 0
      • Vhalasta  

        Už asi neplatí, že?

        0 0
      • Babaobaba  

        Ahoj pacienti,

        právě jsme doléčili přítelovu achilovku a odložili VACO achill. Je jako nový velikosti Large (a ještě nastavitelná velikost nohy). Celý komplet (vakuový polštář, pumpičku, pratelný obal, podpatky a klíč k nastavení rozpětí pohybu) prodám za 1000,– Kč. Volejte 723 026 765.

        Léčbě zdar, všechno se zase zahojí.

        0 0
        • Iriss  

          Ahoj,

          chci se zeptat, zda máte ještě Vaco a achill, jsem měsíc po operaci achillovky, domluvila bych se s dr. a zavolala bych, ještě bych se chtěla zeptat, zda se opravdu zkrátí léčba, mám jet v polovině června na dovolenou, díky moc

          0 0
          • Petr L2  

            Ta ortéza je perfektní, já jí měl nasazenou týden po operaci a to jenom proto, že se čekalo až dorazí od dodavatele do nemocnice, jinak bych jí měl rovnou, dva měsíce po operaci jsem s ní už o berlích chodil, po dva a půl měsíci jsem jí sundal a začal rehabilitovat, po třech měsících už jsem chodil bez berlí, sice to stálo za houby, ale chodil. Dnes jsem čtyři měsíce p operaci a sice ještě nechodím dokonale a občas to bolí, ale jinak OK. Na konci pátého měsíce bude achilovka prý dokonale srostla a můžu jí postupně do zátěže, zatím mám dovoleno rehabilitovat a trenažér bez zátěže, aby to pořádně srostlo. Díky té ortéze jsem neměl tolik zatuhly kotník, kdykoliv jsem si jí mohl sundat, takže vana bez omezení kdy člověk chtěl a tak a hlavně se s ní dalo dost slušně chodit, odchodil jsem s ní týden po sněhu v Norsku zhruba v době po operaci, co ty píšeš, že budeš na dovolené :-)

            0 0
    • Vhalasta  

      Oživím.

      Po 8 letech jsem se nehlídal a utrhl si druhou. Tehdy mi to dělali perkutánně (jen 4 vpichy), jenže teď už, za jiného primáře, řežou. Já mám s tím miniinvazivním zákrokem docela dobré zkušenosti (dá-lí se to tak o úrazu říct), oproti ostatním docela rychlejší léčba a následně tedy i rychlejší rehabilitace. Doktoři říkají, že si to raději otevřou, aby to viděli. Tomu rozumím ale taky vidím tu délku léčby, včetně výplatní pásky.

      Jak vám to kde dělali? Máte někdo zkušenosti s oběma způsoby?

      0 0
    • frosty.home  

      Ahoj, pred tremi dny mi rupla leva achilovka a ted lezim po zakroku v urazovce v Brne, prave jsem si pichl latku na redeni krve, tu v hyzdovem svalu na tlumeni bolesti jeste taky citim a procitam diskuze, popravde jsem to pohybove omezeni na 6 mesicu nevstrebal. Zivim velkou rodinu, tak se potrebuji co nejdrive zapojit do pracovniho procesu, moje zamestnani podlahare je fyzicky narocna prace, asi nejvetsi obavy mam s nosenim 25kg pytlu nejen do schodu, ale zpracovat, rozmichat s 6l vody rozlevat nivelovat, uvidim co na to fyzioterapeut. Ja byl na takovou praci zvyklej, nikdy jsem u ni nepocitil bolesti achilovky, tu jsem si mimochodem pretrhl po pul hodine hrani saloveho fotbalu, je mi 44 let.

      Ted si nepreji nic vic nez se dobre uzdravit, u porodu ctvrteho ditete budu v berlich, co uz, ale tesim se, konecne jsme se dockali kluka, jinak mam tri sikovne holky. Gustav

      1 0
      • Johnnyxjr  

        Ahoj v první řadě přeji brzké uzdravení měl jsem něco podobného sice bydlím v Praze ale dostal jsem doporučení na pana doktora Čarvaše z Ivančic a nelituji info tady: http://www.nspiv.cz/…oddeleni.htm

        tak si tam zavolej je velice šikovnej navštěvuje ho dost sportovců

        0 0
      • plzakj  

        Takovej fotbalek nastve :-( Chce to co nejdrive co nejkvalitnejsi rehabilitaci. V cr je to trochu problem, protoze jsou rehabilitace plny. Snaz se sehnat neco co nejdriv po sundani sadry.

        0 0
    • Mařena75  

      zdravím a taky se hlásím do party. křup to udělalo 25.1. při squashi – klasický poslední balonek. hned ten večer jsem si s tím zajel (… blbec autem) na pohotovost a ráno před nástupem do nemocnice i na chvíli do práce. operace hned v poledne a další den již s nasazeným Vacopedem domů (resp. do práce:-). poté výměna auta za automat a relativně normální fungování s berlemi, i když manželce to (při domácím lehavém režimu) nevysvětlím. Vacoped si zpětně nemohu vynachválit (koupačka, polohování, výměna vložek …), sundáno po 6ti týdnech s malou komplikací (moje chyb, že jsem tomu nevěnoval pozornost) – vylezl mi vnitřní steh, který musel být vytrhnut. následně začala šlacha hnisat a musely být nasazeny ATB. nicméně prakticky okamžitě zabraly a tak jsem po 51 dnech od operace zahodil berle a nyní se doufám konečně dostanu i na rehábko … budu se (stejně jako v případě zahození berlí) to co nejvíce, ale s rozumem, urychlit. dám vědět …

      0 0
      • Mařena75  

        … no takže uzavírám (alespoň doufám) svůj případ: koncem března jsem začal zlehka s kolem a rehábkem. bohužel noha natekla, lékaři identifikovali zánět a rozhodli se pro operativní řešení (což jsem zpětně vyhodnotil jako chybu, stačily by ATB). další více než 4 týdny jsem ránu/řez léčil, pobíral ATB a bez možnosti RHB čekal … až zač. května jsem mohl opět začít s kolem, tento týden již naplno a dnes, po potvrzení absence infekce, i s lehkým během – tedy 15 týdnů od šešití šlachy. jsem docela zvědav, zda bude mít zbývající rehábko ještě vůbec nějaký smysl, bo nožka je i přes to zdržení (díky prakticky neustálému ale rozumnému zatěžování) v dost dobré kondici necítím tak potřebu kolo a běh doplňovat nějakými cviky :-) achilovkám ZDAR!

        0 0
    • Mr.Dan  

      Hlásím se hrdě k „polovičním lýtkařům“ – v neděli 11.6. po 35 km jízdy rekreačním tempem polabskou rovinou (s kámoši) při naprosto pohodovém relaxačním pohozu frisbee po výskoku rána, jako když švihne bičem. Ještě ten den operace, původně plánovaná pouze perkutánně, nakonec asi vzhledem k situaci klasickou otevřenou cestou, takže 10 nepěkných stehů, pak 8 dní dlaha koleno-nárt, potom na vlastní žádost Vacoped, samozřejmě s příplatkem. Po 3 týdnech od zákroku změna úhlu z 30° na 15°, včera po 5 týdnech z 15° překvapivě ne na pevný úhel 0°, ale rovnou tzv. dynamizace, tj. volnost ortézy v úhlu 5°-10° a doporučen nízký podpatek, který ale zatím vůbec nezvládám, protože nejsem schopnej narovnat zatuhlé koleno, takže zatím s berlema lehce ťapkám po vysokém. Bez berlí udělám „krok“ tak 5 cm. Nejde o bolest šlachy jako takové, ale o zesláblost celé dolní končetiny a o bolest plosky a paty, která není pocitově jakoby vůbec otlačená.

      Prozatimní komplikace: zcela klasická pro tento typ zranění, tedy natékání kdykoliv, kdy je noha navolno delší dobu položená na podlaze nebo zkrátka nízko, typicky u kompu. Stačí ale průběžně hýbat s nohou a prsty a prostě ji nenechat mrtvolně ležet a je to v pohodě.

      Pak nateklý vnější kotník, ale to bude asi i následek zatuhlosti a snahy to rozhýbavat.

      Ještě zvláště pro Vacopedisty, ale i pro sádristy: zatím jsem potkal tři stejně „postižené“ kolegy a z toho u dvou došlo k re-ruptuře, což je asi největší strašák, z toho u jednoho z nich dva týdny po druhé operaci zánět a potřeba to opět otevřít a vyčistit, což asi nikdo fakt nechce. A u třetího pro změnu již ve fázi chůze po cca 2,5 měsících trombóza v oblasti lýtka, takže přerušení rehabilitace a nošení kompresní punčochy. A tento jedinec měl jako jedinej Vacoped, zatímco ti „rerupturáci“ oba sádru, což tedy zcela vyvrací teorii o tom, že s ortézou prudce vzrůstá riziko reruptury… Každopádně zdá se tedy, že bez vážných či méně vážných komplikací to u ruptury Achilla asi nejde.

      Co je pikantní, že do toho „stavím“ dům (naštěstí stavějí zedníci) a jezdím to tam obden kontrolovat, a to jen díky tomu, že jsem si shodou okolností koupil před mnoha lety auto s automatem a mám postiženou levou nohu. Jinak bych byl v háji a odsouzenej k asistenci kámošů a rodiny. Takhle si v době vycházek jezdím na minivýlety a jsem asppň trochu na vzduchu. Jedinou nehodu jsem měl asi 2,5 týdne od operace, kdy jsem se byl podívat v současném zaměstnání a jelikož jde o pivovar a tam je všude mokro a dlaždičky, tak to asi ani bez nehody proběhnout nemohlo, páč ty mrchy berlovitý zkrátka děsně kloužou na mokré dlažbě. Takže jsem si na nohu pěkně dupnul v ortéze, ale ta to snad nejspíš zachránila, nicméně jsem si asi pro změnu pohmoždil kotník jako takový, proto asi stále trochu natýká.

      Držím všem Achillovkářům zdar, co nejrychlejší zotavení bez komplikací a co nejmíň podivných pohledů neznalého okolí, když se diví, že ani po dvou měsících vám tu ortézu ještě nechtěj sundat, když jde „jen“ o nějakou „blbou šlachu“…

      0 0
    • Torain  

      Ahoj. Tak jsem se, bohužel, přidal do „klubu achilovkářů“:( Rupla mi komplet, při basketu, zřejmě mi podklouzla noha dozadu a v tom se to stalo. Už to bylo po nějaké době hraní, takže tělo bylo myslím zahřáté, navíc v hale teplo, ale mezi zápasy byly i pauzy. Teď jsem v procesu léčení, cca 2 týdny od operace. Na nohu jsem dostal po 10 dnech od operace ortézu Vacoped, zřejmě nastavenou na 30° (do té doby dlaha se sádrou), zatím na nohu nenašlapuji. Při další kontrole v příštím týdnu bych měl dostat podpatek. Fixovanou nohu budu prý mít 6 týdnů, v průběhu budou měnit úhel ortézy. Operace byla klasickou cestou (otevřená noha). Před úrazem nikdy žádný problém se šlachama.

      Rád bych se touto cestou zeptal „kolegů“, kteří si tím prošli nebo také zrovna procházejí, případně i nějakých odborníků/doktorů na několik otázek:

      1. Jakých způsobem obvykle probíhá kontrola srůstu šlachy? Např. ultrazvuk, vizuálně, pohmatem, …?
      2. Je nějak zjistitelná příčina prasknutí šlachy? Jestli nějaká vůbec je, třeba nemusí být. Nemyslím teď to extrémní fyzické napnutí před samotným prasknutím, ale napadá mě, jestli byla třeba dlouhodobě nedostatečně vyživovaná ta tkáň nebo něco jiného (že by to bylo vidět při operaci třeba).
      3. Používali jste při léčbě nějaké doplňky stravy pro lepší hojení šlachy? Typu kolagen, Alavis, …? Jaké dávky případně?
      4. Dobrý nebo špatný nápad jet už po 8 týdnech od operace na týdenní dovolenou letecky k moři? Slyšel jsem různé názory i od doktorů na to, tak mě zajímají i další. Pozn.: dovolená objednána už před úrazem, zvažuji její zrušení, těžko se předpovídá průběh léčby, ale 8 týdnů od operace asi není moc dlouhá doba…
      5. A vrátili jste se po čase k tomu sportu, při kterém se vám zranění stalo? Dovolila vám to noha nebo hraje roli i hlava, že už raději ten sport nechcete pokoušet?

      Díky za názory. Všem achilovkářům hodně zdaru a hlavně nohu zase v pořádku, pro plné nasazení!

      0 0
      • Johnnyxjr  

        čus částečně ti odpovím v mém případě jsem si to načnul běháním v kanadách a střepinovce tím jsem to načal a dodělal při florbale jeden rychlej pohyb a bylo vymalováno od té doby běhám pouze na lehko rekreačně plavání a hlavní sport mám kolo

        0 0
        • Torain  

          Díky. To vypadá, že správný boty dělaj hodně… Ten tvůj trénink před úrazem, to je jak trénink á la Jarda J.:)

          0 0
      • bóďa  

        Ahoj, tož „vitaj“ ;-).

        1. Kontrola probíhala pohmatem.
        2. V mém případě na to přišel fyzioterapeut, kam jsem chodil na pooperační rehabilitaci. Celý život jsem špatně chodil a tím šlachu přetěžoval, takže to bylo únavové.
        3. Žádný doplňky jsem neužíval, hojení trvalo 5 měsíců. Šestý jsem už byl v práci.
        4. To by ti měli říct doktoři, já tohle neřešil. Ale v té době jsem chodil několikrát týdně na rehabilitaci, tak nevím.
        5. Mě se to stalo po nohejbale, když jsem šel do šatny, při normální chůzi. Nohejbal hraju s kámošema jen tak. Noha je v lepší kondici než ta nezraněná. Nohejbal hraju sem tam dál. Ale v hlavě to je, když jsem byl u doktora na preventivní prohlídce, tak si všiml, že nohu podvědomě šetřím.

        Ale nijak mě to neomezuje v běžným životě ani v práci, jsem voják a mám zdravotní klasifikaci bez omezení. Jen na boty jsem háklivej, musí být opravdu pohodlný, jinak mě ta achilovka bolí. Jo a je to už osm let od úrazu a operace. A jelikož „kupodivu“ nejradši jezdím na biku, mám kouče. Když to přepísknu, rozbolí mě.

        Ode mne asi všechno, drž se.

        0 0
        • Torain  

          Díky. Zajímavý.

          Kontrola šlachy pohmatem – tak to vypadá asi na standardní způsob, od doktora jsem slyšel podobné, že se to ultrazvukem obvykle nekontroluje.

          Hojení 5 měsíců, to je docela dost dlouho. Do toho počítáš celou dobu rehabilitace, že? Tzn. že až po těch 5 měsících jsi byl schopný řekněme běžného pohybu, bez omezení.

          Rehabilitace několikrát týdně – mně zatím o rehab. blíž neříkali, ale předpokládám, že s nohou se musí cvičit často, aby byly výsledky. To by ta moje dovolená přerušila docházení na rehab. Slyšel jsem na to od doktorů různé názory – jeden, že teoreticky by to šlo, ale je možné, že bych ještě potřeboval berle (tak to by nebyla moc dovolená). Jiný názor, že slaná mořská voda (plavání) je právě vhodná pro tu nohu, pro rozcvičení (hustší než sladká voda, větší odpor, …). Těžko předvídat dopředu, nikdo neví, jak na tom noha bude za x týdnů, ale po čtení různých příspěvků nabývám dojmu, že cca 2 týdny po sundání ortézy (=na rehabilitaci před dovolenou) není moc. Noha za těch nejmíň 6 týdnu nehybnosti bude „tuhá“…

          To rád slyším, že může být noha zas v pořádku, optimistická informace. Tak snad…

          0 0
          • bóďa  

            Jo jo, šestý měsíc už jsem mazal do práce a noha už byla v pohodě. Dokonce hybnost kotníku je lepší než na zdravé noze.

            Podle mého, noha nebude úplně „tuhá“. Ortéza se dá nastavit na určitý malý pohyb v kotníku, což je opravdu výhoda. Pro mě bylo nejhorší uvolňování srůstů v jizvě po operaci. Trochu to bolelo, ale zase trvalo to cca 14 dní a bylo to v pohodě. Berle jsem měl, jestli si to dobře pamatuju, asi 3 měsíce.

            Žádný snad, určitě :-)

            0 0
            • Torain  

              Hybnost kotníku lepší než na zdravé noze – myslíš tím možná větší hybnost (rozsah) – otázka jestli je to správně nebo ne:)

              Ortézu mám nastavenou fixně, bez pohybu v kotníku. Ale každý týden měním úhel na ostřejší (natahuju lýtko). Tak jsem zvědavý, až sundám ortézu, jak rehabilitace půjde.

              To si s berlemi ještě zřejmě „užiju“ nějaký čas, dle toho jak píšeš.

              Zajímavý, jak relativně rychle ta zraněná noha ztrácí na síle (obvodu) oproti zdravé noze, na stehně je to viditelný dost. Po měsíci to je cca 2 – 3 cm.

              Ano, určitě! ;-)

              0 0
              • bóďa  

                Hybnost v kotníku (rozsah pohybu) je lepší díky rehabilitaci. V ničem mi to nevadí. Tu ortézu mi nastavili až po určitém čase, už si nevzpomenu po jak dlouhé době. Ale to může být individuální a doktor od doktora.

                Obvod se trochu zmenšil, ale cvičením se to dá rychle dohnat zpátky.

                Drž se a rehabilituj. :-)

                0 0
      • Mr.Dan  

        Napíšu jen něco k tomu, co se tu neřešilo. K moři (byť už je asi pozdě) bych ti určitě jet doporučil, pokud se teda bude jednat o klasický válení na pláži. Plavání je totiž to, co mě ze začátku nejvíc pomohlo. Bylo to asi od 7.týdne, kdy jsem samozřjemě ještě nebyl schopnej došlápnout, takže jen o berlích, ale ve vodě jsem volnej jako pták. Kolo až za další cca 2–3 týdny a opět to samý jako s plaváním – skoro jsem nebyl s to udělat krok, ale jakmile jsem se rozjel, bylo všechno v pohodě. Prostě kolo a plavání je pro rekonvalescenci tohodle zranění to nejlepší.

        Co se týče sportů, před zraněním jsem nic závodně nedělal, jen jsem prostě jezdil a rád plaval a během léčby jsem navíc začal hrát discgolf, což je ideální rádobysporty pro takovýhle polokriply, jako jsme my, protože si tam můžeš dovolit jen tolik, kolik ti noha zrovna dovolí, a k tomu se tam hodně chodí v terénu mimo cesty, což je zase optimální na mobilizaci hlezna, jak tomu odborně říkají MUDři.

        0 0
    • šlésa  

      Ahoj, tak se také přidám mezi „šťastlivce“. Začátkem prosince při halovém fotbálku, při rozbíhání za míčem mi praskla achillovka na levé noze. Nemyslím si, že bych zanedbal rozcvičku, či byl rekreačním sportovcem (i když fotbálek moc nehraju), ale přesto to šlacha nedala. Následoval transport do FN Motol a druhý den operace. Další den jsem již byl doma a po týdnu na gauči mi doktor dovolil vyrazit do práce (půjčil jsem si auto s automatem a v práci sedím takže toho pajdání moc nemám), ale nohu mít nahoře. Hned po operaci jsem dostal sádru (dlahu) a až dnes tj. 4 týdny po operaci jsem přezul na speciální ortézu. Trošku za to mohou vánoce, které to zdržely. Aktuálně to vypadá tak, že 29.1. mi ortézu sundají a začnu rehabilitovat.

      Chtěl jsem se zeptat, jestli nemáte nějaké ověřené rehabilitační centrum v Praze, případně na Praze západ (Černošice a okolí). Rád bych co nejdříve zase jezdil na kole, doktor tvrdil, že když dobře nohu zrehabilituji, že v létě budu mít zase 100%nohu :-)

      Pro zasmání: dopoledne před nehodou jsem si dostavěl své kolo na zimu, 26´horák přestavený na „gravela“ na zimní dojíždění do práce. Asi jsem se moc těšil.

      0 0
      • Glum  

        Dobré rehabilitační centrum: CLPA Vysočany (kde jsem absolvoval rehabku po utrženém předním křížovém vazu a pak i po utržené achilovce), ale je problém se tam dostat. Achilovka průběh: praskla při výskoku při tenise, operace ten samý den (asi rozsáhlá, vyšíval na tom 2 a čtvrt hodiny), dva dny v nemocnici a pak na berle na 8 týdnů. Pak začala rehabilitace, docela dlouhá, některý svaly na noze úplně chcíply a nebyl jsem schopný je vůbec zapnout. Od osmého týdne rotoped, na kolo poprvé po 10 týdnech od operace (dost hrůza). Ale postupně dobrý, zhruba za půl roku prý plná pevnost, takže znovu tenis. Do roka od sundání sádry najeto na kole 11 000 km, není problém, svaly se plně obnovily, jen jizva trochu koliduje s polobotkami :-( .

        0 0
        • šlésa  

          Díky, vypadá to tam pěkně, uvidíme jestli budou na mě mít čas.

          0 0
          • šlésa  

            Tak u mě další pokroky, minulý týden jsem definitivně zahodil berle (3 týdny již bez ortézy), jizva se zdá zatím dost tvrdá (asi srostlé vrstvy) a kotník je dost oslabený, ale chodit tak nějak jde. Snažím se nepajdat, nohu rozcvičuji jak mě učí na rehab., jde to pomalu. Ale co je hlavní, včera prvních 20km na kole venku :-) pohodička podél vody, akorát zpátky protivítr tak jsem si zanadával. Od zítřka zkusím dojíždět do práce na kole každý den (2×20km) a uvidíme. Pořád si nemůžu stoupnout na špičku, ale jinak mi doktorka říkala, že už to je spíš o strachu a teď půjde o to tu šlachu dostat do provozní délky, což bude bolet :-) Tak už se těším, takže achillovkám zdar!

            0 0
            • Daniel26  

              Zdar na špičku si taky nemůžu stoupnout á to jsem 4měsíce od operace. Na špičce udržim 50kg,když zkoušim víc tak to jde přes bolest, vážil jsem to váhou. Jo a taky se mi udělala před měsícem a půl 10cm nad úponem patní kosti vazovitá boulička, která po ježdění,plavání zmizí a vklidu se objeví. Prej to je jak mi tahal nevstřebávající steh 30cm dlouhej ze šlachy, tak je to hematon/ srůst či co :-D Jo a ta achilovka je 3násobně tlustší než na druhé noze

              0 0
              • Petr L2  

                Jo na špičce po třech měsících také moc nedám a achilovka je také tak třikrát tlustší než dřív, ale to prý časem zmizí. Učím se znovu chodit, nepoužívam cele chodidlo a nepropinam nohu, to od toho pajdáni s ortézou. Co ale zatím nedokážu vyřešit je návrat na kolo. Doktor na RHB nedoporučuje ani trenažér bez zátěže, fyzioterapeut naopak trenažér bez zátěže doporučuje, chirurg povoluje zátěž do bolesti, neběhat, neskákat a kolo ani trenažér netuší, je běžec…

                0 0
      • Petr L2  

        Ahoj, hlasím se do klubu, v sobotu jsem si utrhnul achilovku na lyžích. Zatim noha v sádrové dlaze, v úterý dostanu ortézu atd. atd.

        0 0
        • šlésa  

          Tak hodně sil, já měl sádru 4 týdny a má výhodu oproti ortéze, dají se přes ní přetáhnout kalhoty :-)

          0 0
        • Petr L2  

          Takže začátkem března jsem mohl sundat ortézu a začala rehabilitace v bazénu, chůze ve vodě jde dobře, na suchu to je o hodně horší. Mám dovoleno opatrně zatěžovat a nejít do bolesti. Od minulého týdne chodim bez berlí, kolo mám zakázané, prý až v květnu.

          Noha pokud chodím otéká, svaly se postupně nějak vzpamatovávají, ale jde to pomalu.

          0 0
    • Daniel26  

      Čau sportovci, achilovku jsem si přetrhl 1.12 2018 na nohejbale po hodince hraní v pohybu zezadu dopředu, druhý den operace,3 týdny sádra pod zadek a 3 týdny sádra pod koleno. Po třech týdnech po sudání vysoké sádry mi byly vyndány kožní stehy. Nyní po těchto 3 týdnech mi bude sundána sádra a vyndání stehu ve šlaše. Koleno a stehno mažu koňskou mastí, cca 5 minut masíruju a cvičim cviky na stehenní svaly předkopávání,za­kovpávání atd. a na hybnost v koleni, která už je dost dobrá. Pomáhá mi vana. Prudším proudem sprchy jsem masíroval koleno a stehno. Po svěšení nohy mi zčervenají zfialověj prsty po pár minutách, když dám nohu do výšky těla, tak po pár vteřinách vpořádku. Zacpala se mi v lýtku žilka,bolelo mě lýtko, tak beru Eliquis na ředění krve a po pár dnech bolest lýtka při svěšení nohy pominula, akorát stejně prsty zčervenaj. Dočetl jsem se, že to může být, že lýtko dost chabne a přestává fungovat lejtková svalová pumpa, která akceleruje krev, jak je lýtko ve fixaci, tak je bez funkce. Tak doufám,že pozítří po sundání sádry se mi krevní oběh časem rozjede a bude se to odkrvovat jak má.Jinak o noze ani nevim, nebolí, neotéká v kotníku, nebrní ani nemravenčí, jizva se hojí dobře řikal doktor. Neviděl bych to tak bledě s dobou rekonvalescence. Koleno jsem rozhejbal dobře za 14 dnů, kotník bude na tom hůř se šlachou určitě protože jsou fixování 2× delší čas, ale myslim, že menšíprojíždky na kole bez nášlapů se dají dělat po 9 týdnech, ale šlapat na malej převod a nohu si dát na patu a rozjždět to po rovinkách od pár kilometrů jen a postupně to třeba zvyšovat, neuspěchat to. Plavat chci taky, ten den, co se mi to stalo, tak jsem uplaval 100× 25metrů prsama.Plavat bych chtěl začít taky tak od toho 9. týdne, ale s berlema tam nejdu protože berle+voda+dlaž­ba+schody je vražedná situace, do doby, co nebudu schopnej nějak tak pajdat po patě bez berlí, takse budu koupat jen radši ve vaně :D Všem přeju brzké hojení a jestli mi chce někdo poradit, tak napiš, budu rád protože stejně nemam, co dělat. Do práce ještě dlouho nepůjdu.

      0 0
      • Petr L2  

        Hele a proč jsi měl v sádře i koleno?

        0 0
        • Daniel26  

          No protože jsem měl 3 týdny sádru až po zadek(cca 10cm od zadku končila) Muj operatér doporučil absolutní klid a fixaci 3týdny vysoká a 3 týdny nízká bez změny úhlu. Nějakej účel ta vysoká bude mít. Myslim si, že je víc fixovaná ta noha a hybnost je menší ještě, tak asi aby ta šlacha srůstala v klidu bez jakýchkoli změn pohybů.

          0 0
        • Daniel26  

          Každá nemocnice a každej doktor má nějaký svoje metoty. Ortézy,vacopa­dy,dlahy,sádry pod kolena. Všichni se neshodnou na jednom principu léčení. Jinak kamarád se taky divil, když mě viděl s tou nad koleno stejně jak ty. Zase po surfování po netu jsem zjistil, že je to normální, že to dostává každej druhej tu vysokou. :)

          0 0
        • plzakj  

          Fixace pres 2 kloby.

          0 0
    • Patrik007  

      Zdar sportovci sem boxer 22.2 2019 na tréninku při spárování sem díky špatně udělané podlaze v ringu která byla tvořena gumovou podlahou z kazet, které bohužel nebyli přilepeny a noha se mi dostala mezi dvě kazety při kroku vpřed a noha se mi otocila špičkou pod kotník. Rána jako když praskne větev bez bolesti jen trochu hlava se mi zamotala.,kdyz mě chlapi zvedali:)) utrzena šlacha. 2 hodiny po ůrazu lokální umrtveni traumatolog profík 30minut sem koukal do blba:)operace asi laparoskopicky bez jizvy. Pátek úraz v sobotu doma sádra týden potom vacoped mazec. Všem doporučuji už jen kvůli pohybu a možnosti se normálně koupat. Doma už kulham bez ortézy a rozhybávám dneska 22.3 s vacopedem řízení auta bez problémů jen nevím jak zatěžovat a nakolik je šlacha srostlá.

      0 0
    • johnytříska  

      Ahoj všem, přetížení achilovky při nohejbale který jsem dříve hrál závodně. Dva týdny sádra teď ortéza 4 týdny a postupné nastavování ortezi na nižší stupeň sklonu. Doufám

      0 0
    • johnytříska  

      Ahoj všem, přetížení achilovky při nohejbale který jsem dříve hrál závodně. Dva týdny sádra teď ortéza 4 týdny a postupné nastavování ortezi na nižší stupeň sklonu. Doufám

      0 0
      • stenli  

        Taky s Vacopedem. Mohu vřele doporučit. Achilovka natržená před měsícem z 1/3 při předposledním balonu na volejbale. Holt máme zkrácené šlachy z bajků a nohejbal, volejbal a squash jsou velké riziko. Tak bacha.

        0 0
        • Páník  

          Ahoj, může se na tu ortezu už šlápnout, nebo noha pořád bez zátěže? Jsem 10 dní po operaci a tohle mě čeká…

          0 0
          • stenli  

            Nazdar. U mne 4 týdny v sádře s berlemi úplně bez došlapu. Pak mi dali Vacoped a za dalších 5 týdnů už s ním chodím s plným došlapem a bez berlí. Postupně jsem zvyšoval došlap a rozsah volnosti ohybu v kloubu ortézy. Budu nosit ještě cca 4 týdny. Ale bacha, já měl achilovku jen natrženou. Pokud jsi měl zcela utrhlou, bude asi delší. Rozhodně prober plán s Vacopedem s ortopedem. Volej dodavatele Vacoped, p. Řehák 608 131 306. Poradí ti, který Mudr z tvého okolí s tím má zkušenosti.

            Dost lidí si ji utrhne podruhé. Tak dej pozor s berlemi na mokré podlahy.

            0 0
    • Noah123  

      Ahoj,

      zdravím všechny Achillovkáře. Nikdy bych netušila, že se mi něco takového může přihodit, a to svůj zdravotní stav řeším od svých cca 18ti let velmi pečlivě kvůli vážným problémům s imunitou. Je mi 41. Přetrhla jsem si Achillovku na levé noze dne 5.7.2020, kdy jsem skákala naboso vysoko na dřevěné podlaze, když jsme tančili a bubnovali na šamanské bubny. To, že je Achillovka oslabená mi vlastně nedávala do posledního okamžiku vůbec vědět, pokud pominu lehké jakoby natažení lýtka právě po zběsilém tanečním skákání (alkohol už dávno nepiju) v únoru a dubnu tohoto roku.

      Operována jsem byla až 7.7.v Thomayerovo nemocnici, protože v Krumlově nemají sono (ultrazvuk) a nedokázali zjistit, co se mi stalo. Pak tři týdny s nohou v dlaze v poloze do špičky. Probrouzdala jsem celý internet, abych zjistila, že sádra na další tři týdny prodlužuje výrazně rehabilitaci, tak jsem si u doktora prosadila ortézu. Udělala jsem dobře, i když drobné nehodě, kdy mi uklouzla berle právě na mokré podlaze, a zrovna jsem ortézu neměla a došlápla přímo na nohu, jsem se nevyhnula. Podle mě jsem si nohu jen mírně pohmoždila, ale současně jí otestovala :-) Co mi doslova zachránilo život jsou doplňky jako aloe vera drinking gel, colostrum, minerály Probalance od firmy LR, které mi i dříve pomohli právě na imunitu. Skvělá je i řasa Chlorella. Nasadila jsem je hned po návratu z nemocnice a šlacha se díky tomu rychleji zahojila hlavně díky kolagenu který se vstřebává (pozor na rybí kolagen, který je k ničemu), a současně jsem tělu dodala potřebné živiny a minerály. Opravdu se to vyplatí. Produkty jsou sice dražší, ale když víte, že fungují, tak si stojí za to připlatit. Pokud byste měli zájem, mohu prodat za velkoobchodní cenu (opravdu z toho nic nemam).

      Nyní jsem 6 tý týden po operaci, ortézu nasazuji pouze, když jdu ven nebo na noc, jinak protahuju pořád dokola a zkoumám možnosti nohy. Při pokrčené noze v koleni se již dostanu na kýžených 90 stupňů, z čehož mám radost. Noha už mi taky tolik neotéká, už jsem zvládla 3 hodiny cestu v autě pouze s nohou přes nohu, aniž bych musela nohu strkat až ke stropu auta. Na otok se mi osvědčil také produkt od LR – krém s aloe vera, prý je snad ještě lepší než sádlo na jizvu.

      Věřím, že vše půjde dobře, a že snad za měsíc či dva, už budu chodit a odhodím jak berle, tak ortézu. Pokud by někdo výhledově měl o ortézu zájem, ráda prodám se slevou za cca 1000Kč (velikost 40).

      Držím všem palce a ať jste brzy v pořádku.

      Markéta

      0 0
      • Maya  

        Ahoj, Markéto,

        trochu jsi mě šokovala svým příspěvkem:) Jsem také Markéta, achilovku jsem si totálně přetrhla taky 5.7.2020 při poskočení v lese – prostě místo rovinky, tam byl zarostlý dolíček. Rozdíl mezi námi je v tom, že já to mám na pravé noze. Ještě v noci mě operovali, po třech dnech „odchod“ domů s dlahou a o dva týdny později sádra na 3 týdny. Dneska už je dole a týden jen s kotníkovou ortézkou. Cvičím jako divá, takže pravý úhel pohoda, propnutí bez problémů. Trochu tuhý kotník, ale to je pochopitelné. Horší je pohled na kostlivou nohu a zlenivělé koleno. Od příštího týdne bych měla dostat nějaké rehabilitace. Už se nemůžu dočkat…

        Přeju Ti brzké a hladké uzdravení.

        Markéta

        0 0
        • Noah123  

          Ahoj Markéto,

          no tak to je hustý :-) Kamarádka mě říkala, že zrovna v ten den byla nějaká špatná konstelace, a že by si lidé (hlavně ženy) měli dávat pozor na ruce a nohy, tak na tom asi něco opravdu bylo..

          Rehabilitaci jsem včera obsolvovala prvně – vířivku a cvičení. Bylo to celkem prima, kromě videí a infa z internetu mám další nové cviky.

          Mám tady jeden návod, jak a co cvičit v kterém týdnu, ale nejde mi to pdf přiložit. Můžu ti to třeba poslat do mailu, je to hodně dobrý.

          Jo, lýtko mám taky už jak stařenka, navíc mi i zarůstají chlupy na noze, no vypadam fakt hrozně :-)

          Jsi z Prahy? Třeba bychom se mohly sejít a posdílet tipy a triky.

          Měj se a ať jde vše dobře!

          Markéta

          0 0
          • Noah123  

            Ještě si čtu znovu tvůj příspěvek. Zlenivělé koleno? ty jsi měla sádru až pod zadek?

            0 0
            • Maya  

              Ahojky, sádra byla klasika pod koleno. Jen to koleno je prostě momentálně vlekoucí kloub – pořádně se neprotáhne a nezatíží a musela jsem protahovat podkolenní úpony, aby se nezkrátily. Dneska už je to v poho. Jinak jsem z Břeclavi…trochu z ruky, ale kdybys měla cestu k nám do JM, ráda se setkám. Super region na kola. Teda až za nějakej čásek:) Pokud můžeš, pošli mi ty cviky na email: javurkova.maja@email.cz. Moc dík a napiš, jaké děláš pokroky.

              0 0
    • Noah123  

      Ahoj,

      hlásím progress, jsem 8 týden po operaci a noha se zlepšuje každým dnem. Včera jsem prvně vyrazila do pražské MHD bez ortézy jen se dvěma berlema a úplně v pohodě. Už dokážu stát, začínám s krůčky a došlapem i bez ortézy za pomoci berlí. Zvládám „chůzi“ i jen s jednou berlí.

      Takže – je to tady – prodávám ortézu – cena 1000Kč – velikost M (39 – 44), téměř nepoužitá (tudíž jako nová, plně funkční). Ortézu lze dofukovat. Více v příbalovém letáku – viz fotky. Ozvěte se sem, pokud máte zájem.

      Markéta

      0 0
      • stenli  

        Zdravím. Nerad ti kazím obchod, ale ta tvoje fejk ortéza je nanic. Postrádá zásadní vlastnost originál Vacopedu a sice pohyblivý kloub kotníku s vymezením rozsahu dle potřeby dvěma zarážkami. To je základ úspěsné rehabilitace s postupným a pomalým zvyšováním rozsahu volnosti kloubu. Ortéza napevno, jako v tvém prípadě, toto postrádá.

        0 0
        • stenli  

          Navíc, každá přetrzená achilovka se sádruje s kotníkem pod úhlem 30°. Po cca 4 týdnech ti dají místo sádry Vacoped opět nastavený na 30°, je k tomu speciální výměnný podpatek. Postupně a pomalu, typicky po pár dnech až týdnu snižuješ ten úhel a zvyšuješ rozsah. Z pevného +30//+30 na přirozenější a více volnosti, třeba +20/+25, +10/+20, 0/+20, –5/+20, … podle ortopeda.

          Zároveň pomalu zyšuješ zátěž při došlapu.

          Noha ti tak prirozeně posiluje a zvyšuje rozsah.

          Detaily i s videii na jejich stránkach.

          Jestli ti dali ortézu hned s nulovým úhlem, tak bylo velké nebezpečí znovu utržení a kdo ti ten hnus předepsal/poradil, je velký hňup.

          0 0
          • Noah123  

            Jseš nějak moc chytrej, ne? :-)

            Ortéza je super, moc mi pomohla a je mnohem lepší než sádra. Jasně, máš pravdu není tak vychytaná jako originální Vacoped, nemá to nastavování rozsahu, ale i tak mi vyhovovala.

            V mém případě, jak jsem již psala v mém prvním příspěvku tady, to bylo tak, že jsem měla 3 týdny dlahu v poloze do špičky a pak jsem měla mát 3 týdny sádru rovnou v poloze nohy do flexe. O tom, že by mi někdo dal Vacoped nebyla nikde řeč, a po sádře jsem měla „rovnou chodit“.

            Jo, moje doktorka byla naprosto neschopná, proto jsem jí taky vyměnila za profi doktora, kterého mi doporučil kamarád. Ona mi chtěla nohu po sundání dlahy rovnou rvát (ano, že mi ublíží, jsem se opravdu bála – brečela jsem bolestí) do polohy nohy do flexe, ale díky nasazovací botě jsem si mohla úhel nohy v botě sama regulovat pomocí srolovaných kapesníčků, a to bohatě stačilo. Botu jsem stejně nasazovala pouze na noc, přes den jsem protahovala pořád dokola.

            A navíc, jak je vidět v příbalovém letáku, bota je taktéž vhodná na poranění Achilovky.

            Takže já jsem spokojená a teď po téměř 9 týdnech už začínám cvičit jógu :-)

            0 0
            • Petr L2  

              Vacoped se dá nasadit rovnou po operaci, já ho měl po týdnu jenom proto, že v nemocnici neměli na mojí nohu správnou velikost a čekalo se na dodání. První tři měsíce jsem byl taky optimista, dokonce jsem si střihnul dovolenou v Tromso, kde tedy jsem tu ortézu fakt ocenil, chůze po neuklizených zmrzlých chodnících byly dost o hubu, naštěstí tam bylo celou dobu tak hnusně, že se nedalo lyžovat, takže mě ta achilovka ani moc nemrzela. Po sundání ortézy jsem měl nohu jak špejli a docela slušný panděro z toho klidového režimu, noha vůbec nefungovala, ale pokroky díky rehabilitaci byly vidět každý den. Po půl roce jsem byl přesvědčený, že to mám za sebou, už měsíc jsem jezdi na kole, chodil, pohoda. V létě na pláži po chůzi na písku, nebo po windsurfu, těžko říct co byla ta příčina, jsem začal docela trpět, musel jsem zase nohu odlehčovat a bolelo to jako prase. V září jsem se vrátil na rehabilitace a do listopadu laboroval s nabouraným stereotypem chůze a práci s rovnováhou. Znovu vpohodě jsem byl zhruba na vánoce, takže u mě návrat do normálu trval celý rok.

              0 0
              • Noah123  

                Tak to jsi měl štěstí, že jsi mohl mít Vacoped prakticky hned po operaci. To já jsem si ortézu musela doslova vydupat, jinak bych trpěla v sádře. Sice ta doktorka byla neschopná, ale zase nebyla neoblomná, takže mi nakonec vyšla vstříc.

                No, tak to sis teda docela užil, to ti nezávidim. A po roce už to konečně bylo dobrý?

                Věřím, že u mě už to půjde hladce, jsem hypermobilní, před úrazem jsem zvládala rozštěp a provaz, a ohebnost je v rehabilitaci prý výhoda. Navíc se dopuju doplňky stravy, ten aloe vera gel je zázrak. Ten nový ortoped mě chválí, že jsem na tom hodně dobře a že mám potíže přiměřené až nevýrazné :-)

                0 0
                • Petr L2  

                  To nebylo štěstí, prostě jsme se s doktorem dohodli: klasika, nebo Vacoped. A bylo. Hele pokud RHB s Achilovkou, tak je ti nějaká velká mobilita a tak, tak nějak k ničemu, protože než se na to rehábko dostaneš, odpajdáš v ortéze nebo sádře kvartál a to ti docela slušně rozhází rovnováhu. Já na RHB chodil po chodbě na berlích s nohama ve vzduchu, pani se smála, že to je sice fajn, ale moc mě to nepomůže a nekecala. Stačilo zkusit si stoupnout na špičky a šel jsem k zemi, na balanční podložce jsem musel mít hole, abych jí vůbec ustál a naučit se propínat při chůzi kolena jsem myslel, že už nikdy nezvládnu. V životě bych neřekl, že ta noha tak rychle zapomene co má dělat a že o svaly přijdu ještě rychleji. Takže bych byl s tím optimismem opatrný a připravil se na tvrdou práci. Jo a co se týká doplňků, jakmile jsem si přestal píchat Heparin nasadil jsem deci Glenlivet před spaním a dělalo to semnou úplné zázraky!

                  0 0
            • stenli  

              S odpuštěním, ale „chytrou“ tu děláš akorát ty sama.

              Registrace pred 14 dny, samá samochvála a propagace přípravků s placebo efektem a navíc bazar se šmejdem předraženou dlahou v reálné ceně pár stovek.

              Ale hlavně tady prezentuješ svá „moudra“ , která nemají s odborným léčením nic společného.

              Já mám nastěstí ortopeda výborného, progres v rehabilitaci je super, tak se odvažuji sdílet své zkušenosti.

              A napravuji tu spoušť po tobě, pro někoho dalšího s podobným problémem.

              Běž se raději prezentovat na fórum jogínů, pseudogymnastek, exhibicionistů a nešiř bludy tady.

              0 0
              • Noah123  

                Nechápu proč sis na mě zasedl, co tě na mě tak rozčiluje?

                Předpokládám, že svoboda slova v této zemi stále platí, stejně tak v tomto fóru.

                A pokud se ti nelíbí, co tady píšu, nemusíš na to reagovat a ponižovat mě.

                Pouze šířím to, co pomohlo mě a vím, že informace, které tu dávám mohou pomoci i ostatním.

                Kdy jsem se registrovala je snad moje věc a nemá to na nic vliv. Za ortézu jsem dala 2000Kč koupenou ve zdravotnických potřebách a nabízím ji za poloviční cenu. Odborné léčení je přesně to, co mě zajímá, nikoli zkorumpovaná medicína se zastaralými metodami.

                Závidíš mi moji ohebnost a že se rychle léčím? Vyzkoušel jsi snad někdy jogu nebo LR doplňky? Můžeš říct, zda ti to pomohlo nebo ne? Až potom můžeš něco odsuzovat.

                0 0
                • stenli  

                  Přečti si Desatero zdejšího fóra.

                  Porušuješ hned dva body z deseti:

                  Je zakázáno vkládat příspěvky

                  s komerčním podtextem, reklamou a nebo spamem

                  Inzerce (vyjma vyhrazených témat) patří do bazaru, nikoliv do diskuse.

                  O dalším diskutovat nehodlám, každý ať si udělá zavěr sám.

                  0 0
    • Páník  

      Oživím mojí zkušeností.

      Achilovka přetržená v půl července. Po operaci 3 týdny sádrová dlaha bez došlapu, pak chodící ortéza. V 7 týdnech jsem odhodil ortézu, rozsah pohybu kotníku prakticky 100%, fyzio, radost…9 týden prořezání stehu šlachy ven (nevstřebatelný materiál), následná infekce. Steh šel v lokálu ven, ATB, otok, prakticky totální zatuhnutí kotníku.

      Teď jsem 10 týden – otok menší, ale hybnost kotníku velmi špatná, ale snad už se nebude znovu řezat. Jsem zas na začátku:(…

      0 0
      • Petr L2  

        Tak já měl na achilovce na konci stehů uzlík, co byl pod kůží normálně vidět, z dálky to vypadalo jako bych tam měl beďara. Po půlroce se vstřebal a byl klid

        0 0
    • RapMan  

      Z tohohle tématu si odnáším, že nemám hrát nohejbal…

      0 0
    • Libajz  

      Ahoj Bikeři, před 5 týdny jsem při nevinném tenisu s důchodci ( 10.30 ) po řádném rozcvičení slyšel prásknutí bičem a najednou jsem ležel na antuce, tak jsem zjistil k čemu je vlastně ta Achilovka! Okamžitě jsem volal svému ortopédovi, ten mi zakázal okamžitě jíst a pít a nechat se zavézt do špitálu.

      Jasná ruptura – naštěstí uprostřed šlachy. V 17.00 na sál, operace v lokále – injekce nebolí, ale 4 hoďky ještě nemáš nohy. Pak 3 dny sádrová dláha a výměna za " lyžařskou botu " Vacoped . cena 1850,– z vlastních zdrojů. I kdyby stála 5000,– tak to stojí za to! Ke kopýtku máte přístup, takže ho můžete léčit:

      Moje léčba: mazání a obklady kostivalovou tincturou + Fernet k tomu ( bylinky taky léčí ) , do toho kostivalové a cannabis masti – 3× denně masáž. Otok zmizel po 10 ti dnech. Vnitřně: doplňky stravy Arthroprim colagen + sulc neboli huspenina . Autem jezdím – klasické se spojkou od 3. týdne a od 4. týdne chodím bez berlí.

      Vacoped jsem si pravidelně upravoval sklon, takže po 4 týdnech jsem byl na 0 a teď mám +/- 5 vůli.

      Občasné bolesti svalů, které se namáhají jinak než obvykle rychle rozmasíruju mastičkami. Doufám, že v zimě už budu zase lyžovat. Tento týden zkusím i trochu kolo. Rehabky nefungují, tak musím holt sám. To je zatím ode mě vše a doufám, že to někomu zraněnému pomůže!!! Zdar a sílu!

      0 0
      • stenli  

        Nazdar. Vacoped je super. Také vřele doporučuji. Máš bezva progres. Ale dej si bacha na uspěchání léčby. Stačí blbě došlápnout, doskočit a ruptura znovu. Dost lidem se urvala brzy podruhé. Dej achilovce čas, není to kost. Přidávej velmi pomalu. Potřebuje až půl roku do 100% stavu, někdy i více.

        Já kolo zařadil po 2 měsících. Nejprve platformy, trochu snížit sedlo, šlapání středem nohy, abych posílil stehna ale šetřil achilovku. První jen pár km, rovina a pomalu, staré babky mne předjížděly. Pomalinku zvyšovat dojezd a přesouvat nohu na pedálu dozadu. Po dalších 2 měsících spd a znovu od malých zátěží, ale progres už rychlejší. K tomu rehabky, cvičení. Hodně mi pomohl nordic walking, aby se tělo znovu naučilo obě nohy zatěžovat stejně. Po mnoha týdnech, kdy nohu šetříš, si na to hlava zvykne a učíš se znovu správně chodit.

        0 0
        • ladys  

          Je spousta cviků v sedě a i v leže, kdy se dá většina svalů posilovat.

          Stačí vlastní váha, následně závaží, lehké činky a podložka na válení.

          Samozřejmě cviky a zátěž je nutné dávkovat a nejlépe konzultovat s odborníkem.

          Měl jsem jen tříštivou zlomeninu nártu, ale kdysi i obratle.

          A tréning na 40 minut se dá vždy vymyslet.

          I na 2 × 40 minut denně a více . Ale to se bavíme o kompletním procvičení těla…

          Pak není třeba posilovat stehna.

          A je možné se soustředit na to kde je problém…

          0 0
        • Petr L2  

          Přesně na tohle mě upozorňoval operatér, sám běžec, že tomu mám dát na začátku klid a čím je člověk starší, tím opatrněji. Ještě upozorňoval na RHB, že se tam s ničím nemažou, že si mám dát bacha ať to netlačí moc zhurta, že by nejraději každého rozklusali za týden jako fotbalisty a že mě podruhé látat bude velmi nerad…

          0 0
    • Libajz  

      Nazdar, stenli má pravdu, nic se nemá uspěchat, však jsem to kolo myslel jen do hospy, ale když je zavřeno, tak to musím odložit na neurčito.Já už žádné dávky na kole nedávám a navíc kolo zkracuje šlachy, takže chůze je nejlepší. Jinak abych mohl botičku z Vacopedu taky vyprat, tak jsem místo ní použil botičku z lyžáku a funguje perfektně a navíc je odolná proti vodě a ve předu je plná, na rozdíl od Vacopedu.

      Ještě jednu poznámku jsem zapomněl, pokud máte doma kocoura, tak ten můj mi tu nohu celou noc léčí! Zvířata to cítí – je to neoddiskutova­telný fakt!

      0 0
      • Petr L2  

        Mě doktor povolil trenažét až víc jak po dvou měsících.

        0 0
    • jaykay  

      Tak se hlásím do klubu, jsem 2. den po operaci a bolí to jako kráva.

      0 0
      • RapMan  

        a při jakém sportu se to stalo?

        0 0
        • jaykay  

          Při běžecké rozcvičce doma v ložnici, pořád to nechápu.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ou :-/

            A neměl jsi předtím s achilovkou nějaké problémy? Nepřeběhával si bolesti? Nebyla ráno ztuhlá atd ?

            Bylo tam slyšet to prasknutí? Achilovka je silná šlacha, to musí být slyšet když se to stane … ?

            0 0
            • jaykay  

              Ne, vše OK, možná k tomu přispělo, že jsem byl na boso. Jinak rána prý byla slyšet, dcera přiběhla, co to prý bylo za ránu? :-)

              0 0
      • radek.g7  

        Ja za týden slavím 6 měsíců od operace. Trenážer je docela v pohodě, ale z lýtka toho moc nezbylo, práce bude dost.

        0 0
    • Páník  

      Zdar, řešili jste někdo pojistku a hlavně trvalé následky po utržené achilovce? Jsem 8 měsíců po ruptuře + následná reoperace abscesu za achilovkou…na kole jezdím, chodit můžu, ale běhat nejde a než nohu rozhejbu, tak kulhám jak postřelenej.

      Trvalé následky budu řešit cca rok po úraze, třeba se to ještě polepší – spíš mě zajímá, zda jste někdo měl po ruptuře dlouhodobé problémy a jestli vám to pojišťovna uznala.

      Dík a hodně zdravíčka:)

      0 0
      • radek.g7  

        Bojím se, že půjde o to jak sis to udělal, úrazové pojištění to nekryje, nebo aspoň jsem nanšel pojišťovnu, která by to kryla. U všech co jsem zjišťoval je to jako únavové zranění, za které si pokud se stalo při sportu můžeš sám. Hodně pojišťoven má na dost šlach vyjímku, že je to únavové a tedy máš smůlu, šlachy okolo ramen, bicepsu, achilovka apod. Nicméně pokud by se objevil někdo, komu vyplatili cokoli rád se něco dozvím taky.

        0 0
        • ladys  

          Může záležet co uvedl jako příčinu zranění.

          Dnes snad s úrazem k doktorovi jen s právníkem…

          0 0
        • blackseal  

          Mechanizmus zranenia musi byt popisany tak, aby to vyznelo ako uraz, nahle, necakane, bez moznosti ovplyvnenia. Bezal som a zrazu sa mi vyvrtol clenok. Dolezite je, co je v lekarskej sprave.

          0 0
          • radek.g7  

            Ja se na to v nemocnici ptal a rekli mi ze sanci mas pokud za to opravdu nemuzes, cili je zde cizi zavineni, nebo se stalo tak ze kamos vzal kosou pres nohy. U sportu to schovaji za to ze jsi nebyl protazeny apod. Doktor mi rekl ze achilovka nikdy nepraskne pokud je 100% v poradku, cili vsechny ruptury jsou z dlouhodobeho pretizeni a potom to v jeden moment uz nedaji. Jako u me. Primarne kolo, coz je zkracovac slach a svalu, a potom fotbalek s kamaradama, samozrejme ja jako nejvetsi „mistr sveta“ (dneska bych rekl debil) bez poradne protazeni, potom jeden nevinny krok, zadna dynamika ktera by trhala travu podemnou a bylo po vsem. Cili pokud se ti to stalo pri sportu, tak se bojim ze u pojistovny neni sance :-(

            0 0
            • blackseal  

              Neviem, ako to je v CR, na SR nemame vymedzeny explicitne pojem uraz a je to viac menej na definicii kazdej poistovne vo VPP. Ako, mozno optimisticky prispevok ponukam:

              Dôkazom, že definícia úrazu v poistnej zmluve môže viesť aj k súdnym sporom, je aj prípad, ktorým sa v roku 2016 zaoberal Krajský súd v Banskej Bystrici. Poistený nahlásil ako poistnú udalosť podvrtnutie členka v dôsledku zlého dostúpenia pri behu. Poisťovateľ v predmetnej veci odmietol plniť z dôvodu, že poistený ako príčinu úrazového deja uviedol fyziologický pohyb vykonaný z vlastnej vôle (zlé dostúpenie). Argumentoval vymedzením úrazu obsiahnutým vo všeobecných poistných podmienkach, podľa ktorého sa úrazom rozumie iba telesné poškodenie alebo smrť, ktoré boli spôsobené nečakaným, náhlym, násilným a jednorazovým pôsobením vonkajších vplyvov. Odvolací súd potvrdil rozhodnutie okresného súdu, keď dospel k záveru, že zlé dostúpenie pri behu (s dôsledkom podvrtnutia členka) bolo náhlou odchýlkou od bežného pohybu, ktorá bola vyvolaná nečakaným, náhlym, násilným a jednorazovým pôsobením vonkajších vplyvov (v danom prípade nerovným povrchom).

              0 0
            • iron.hide  

              diky za vynikajucu radu. Ja uz mam tiez velmi dlho bike ako moj jediny sport, takze poskracovane slachy…

              uz nehram ani fotbal, ani squash, okrem biku vobec nic.

              Myslis ze je nejake riziko aj pri turistike? Raz-dvakrat za rok idem namiesto biku peso do skal (Fatra/Tatry/Alpy…)

              A este by ma zaujimalo, preco sa pri cyklistike skracuju slachy?

              0 0
      • Páník  

        Tak trvalé následky pojišťovna uznala – důvodem je omezená pohyblivost kotníku (zjišťuje ošetřující lékař + potvrzuje revizní lékař). Zranění se stalo při sportu, což splňuje podmínky úrazového pojištění, které jsem měl dané ve smlouvě.

        Nadruhou stranu ta částka je docela směšná na to, že do teď nemůžu pořádně běhat a ráno, něž to rozhejbu, lezu ja Pejrak:). Ale to tak je, na pojišťovně se moc vydělat nedá:)

        0 0
    • Libajz  

      Zdar sportovci, jak jsem to tady prostudoval, tak co se týká uznání trvalých následků, tak bude asi záležet na pojišťovně, jak to má nastavené a hlavně musí být v pojistce napsané( po radě od doktora), že úraz se stal při neočekávané neobvyklé události, která to způsobila. To musí každý za sebe definovat, aby to mohl obhájit!

      0 0
    • David81  

      6.6.2021 ruptura při skoku. Věk 40 let, se šlachou dříve žádný problém, šlachy nezkrácené – sednu si na bobek i dám celé dlaně na zem v předklonu s patami na zemi. Když mi bylo náct, tak 5 tisíc kilometrů ročně na kole, pak asi 20 let nic. Druhý den po ruptuře (7.6.2021) operace otevřením, částečná anestezie. Mladý doktor, tipnul bych si tak 30 let. Dva týdny fixace dlahou, pak na vlastní žádost Vacoped s doplatkem. Doktor říkal, že lepší šlachu snad neoperoval. Že vypadala jako přeříznutá, žádné třepení, všechny obaly v pořádku. Nebyla přetěžovaná, byla v pořádku a praskla nadměrnou silou ve chvíli dopadu-odrazu (dvojskok) na šikmou plochu. Vacoped vřele doporučuji, lze po třetím týdnu sundavat, nohu mýt a opatrně s pomocí rukou hýbat kotníkem. Při operaci bohužel přeříznutý nějaký nerv, takže necítím pravou polovinu chodidla, od malíčku ke kotníku. Po třetím týdnu s vacopedem opatrně našlapovat – spíš se lehce opírat a nacvičovat pohyb chůze. Cvičit na zádech „jízdu na kole“ – v začátku s ortézou. Mezi 3–5 týdnem postupně měnit úhel z 30°na 0° – osvědčilo se mi měnit to na noc a zaspat nepříjemný tah. Ráno už ok. Zvyšovat zátěž na nohu (jen s ortézou, bez ní přísně nic). Po třetím týdnu bez ortézy s nohou v kotníku houpat, jen bezbolestně, co to půjde. Masírovat lehce jizvu, sprchy masážní hlavicí. Další týden se snažit nohu udržet 10s v krajních polohách, když to bolí, tak na to kašlat. Po čtvrtém týdnu jsem již s ortézou chodil – trénoval pohyb. Ortézu více sundavat a procvičovat kotník a prsty. Když to bolí, tak cvičení vynechat. Pátý týden dokážu chodit o jedné berli (jen když je potřeba), přenést celou váhu na postiženou nohu a byl jsem se projet na elektrokole (vše POUZE s vacopedem!). Po rovině bez motoru, v kopečku zapnout motor a jen točit. Od pátého týdne „jezdím“ rotoped, s minimální zátěží, stačí 5 minut 6× denně – procvičení kloubů, svalů a hlavně prokrvení nohy. 5–6tý týden udržování stejného režimu. Celou dobu velký klín. Od 6tého týdne předpokládám uvolnění vacopedu na –30 +10 a nácvik chůze s malým klínem. Terapeuta jsem ještě neviděl, rehabilitace mám od sedmého týdne a to ještě nebylo. Před tím, než se do něčeho pustíte, tak si promluvte s doktorem a nastudujte nějaké bakalářské práce na téma ruptura achilovky a následné rehabilitace. Neberte to úplně pesimisticky, záleží jakým způsobem achilovka praskla. Když se dělá plastika, tak to asi vypadá úplně jinak.

      0 0
      • David81  

        Update – malý klín jsem nasadil už pátý týden, povolení jen –10 +0. Dnes kontrola u doktora, který achilovku operoval. Vacoped již nemám používat a během následujících třech dnů odložit berle, tzn chůze bez berlí. Připomínám, že achilovka byla utržena čistě, bez třepení a poškození obalů. Nemusí to platit pro jiné případy a proto vždy svůj záměr a plán konzultujte s lékaři.

        0 0
        • David81  

          Update – po sundání vacopedu jsem měl poměrně velký lymfatický otok – od prstů až nad kotník. Ráno relativně v pohodě, do večera jako koule a už se to nedalo vydržet. Začal jsem používat kompresní podkolenku, která značně pomohla. Po třetí návštěvě rehabilitace (masáž + magnetoterapie) otok zmizel. Už se netvoří, respektive jen v nepatrné míře. Tři měsíce od úrazu, hybnost stejná jako na zdravé noze. Na rehabilitacích jsou nadmíru spokojeni, že někteří pacienti takhle neodcházejí ani po těch 10 cyklech. Chůze naprosto v pohodě, bez kulhání, i na nerovném povrchu. Běh zatím nic moc, ale necvičím jej. Nemám běhání rád :)

          0 0
      • RapMan  

        jen dotaz – stalo se to když svaly byly prohřáté? (ne protažené, ale prohřáté?)

        Podle nějakých teorií je spíše na škodu, když je člověk více mobilní (sednu si na bobek i dám celé dlaně na zem v předklonu s patami na zemi), pak může být riziko zranění větší. Mnohem větší důraz by měl být na pozvolné rozehřátí svalů a spíše je neprotahovat.

        0 0
        • David81  

          Neprotažené, neprohřáté. Vystoupili jsme se synem z auta a začli běhat a skákat.

          0 0
      • Vhalasta  

        ani ne, o dva týdny delší rehabka, noha už furt mírně oteklá takže na lyžáku jinak seřídit , cca 10% menší rozsah, na kole neva, a ke stáří občas bolí, což u druhé nohy, kde byla jen sešitá achilovka a ještě laparoskopicky, o ničem už ani nevím

        0 0
    • iron.hide  

      ahojte, ked mi v achilovke obcas skube, je to znamka oslabenia?

      stalo sa mi to za posledne 2 mesiace asi 10 krat, vacsinou vecer po cyklovyjazde.

      nerobim ziadne skakanie, tancovanie, fotbal, basket, ani beh… cisto len bike.

      0 0
    • cyklista86  

      Heh kdyz to tady tak čtu. Proto mám rád cyklistiku. Pokud se člověk nevyseka. Tak nejake zraneni typu něco utržené a pod. Je defakto vyloučené.. sporty kde se běhá jsou prudké změny směru nedej bože kontaktní sporty jako fotbal. Tam můžeš davat pozor jak chceš a stejne se bez problémů dojebes…

      0 0
      • ELx  

        Yuro, máš pravdu. Tobě se na tvém virtuálním kole opravdu nic nestane…

        0 0
    • Mishell  

      Zdravím, 27.4.jsem si pretrhla achillovku, tedy podle doktoru cituji mi spis pukla a jedna cast byla vzata jak sekackem na maso a podobny nalez pry dlouho nevideli a byl otresny, ale py je vse OK, myslite ze je mozne se 5 mesicu po operaci vratit do prace ? Delam v prime peci s telesne postizenymi lidmi, nikoho nezvedam, klienti jsou mobilni ale 12hod.smeny. V zari mi konci materska, takze budu bez prostredku, coz si nemohu dovolit. Do rehabilitaci chci dat vsechno. Ted si pujdu pro vacoped po 4 tydnech kratke sadry. Dejte nadeji, ze je to mozne

      0 0
      • dr nick riviera  

        Myslím, že jo.

        0 0
      • jaykay  

        Určitě, já měl operaci začátkem února, na kole jsem začal pomalu jezdit v dubnu a od cca července už jsem jezdil normálně.

        0 0
      • iron.hide  

        ahoj, a mozes tu napisat ako sa ti to stalo?

        mala si nejaku dobu predtym s tou achilovkou nejake problemy? bolesti, skubanie, atd… ?

        inak samozrejme drzim palce v skore uzdravenie.

        0 0
        • Mishell  

          Dekuju moc. Nikdy jsem s achilovkou problemy nemela ani zadne bolesti, proste vubec nic. Nejsem tedy zadny sportovec, obcas kolo, plavani, doma rotoped, ale aktivni jsem dost diky praci a detem. Byla to blbost, rodice predelavaji zahradku, pomahala jsem jim vozit v kolecku hlinu a kdyz jsem do kopce zabrala tak rana jak blazen a bylo to

          0 0
      • Petr L2  

        kopíruji, co jsem psal před dvěma lety: „Po půl roce jsem byl přesvědčený, že to mám za sebou, už měsíc jsem jezdi na kole, chodil, pohoda. V létě na pláži po chůzi na písku, nebo po windsurfu, těžko říct co byla ta příčina, jsem začal docela trpět, musel jsem zase nohu odlehčovat a bolelo to jako prase. V září jsem se vrátil na rehabilitace a do listopadu laboroval s nabouraným stereotypem chůze a práci s rovnováhou. Znovu v pohodě jsem byl zhruba na vánoce, takže u mě návrat do normálu trval celý rok.“

        0 0
    • Mishell  

      Kéž by, moc děkuji. Ještě se zeptám co by mi mohlo krom rehabilitací urychlit nebo alespon podpořit hojení. Vim o Wobenzymu ale ten je ted nesehnatelny. Tak nejaka nahrazka, treba i levnejsi? A prosim o doporuceni masti a take neco na otoky? Neco co vam fakt pomohlo, na netu je toho mraky. Diky moc

      0 0
      • jaykay  

        Já to nemazal ničím. Kombinoval jsem kolo a chůzi do kopců a hodně chladil ve studené vodě – ta pomáhala na bolest a otoky hodně. Vždy jsem si plánoval jízdy na kole kolem řeky a dělal „chladící“ zastávky. Doma jsem často chladil pomocí chladících gelových polštářku z mrazáku.

        0 0
    • Mishell  

      Ještě bych se chtela zeptat, resil tu nekdo urazovou pojistku? Mam u CSOB, jestli se mam vubec snazit. Docetla jsem se, ze toto neberou jako uraz, coz teda nechapu, takove bolesti a ta doba leceni, hruza

      0 0
      • blackseal  

        Pozri si, ako je definovany uraz vo VPP. Bolest, doba liecenia s tym nema nic spolocne. Dolezite je, akym mechanizmom prislo k pretrhnutiu slachy.

        0 0
    • radek.g7  

      Ahoj, já jsem tedka cca rok a pul od operace. Stalo se mi to na konci srpna 2021 a v lednu 2022 jsem zacal s kolem. Co se tyce otoku, tak chlad a noha nahore. Wobenzym jsem bral, ale zda to k necemu bylo se nikdo nedozvim :-) Jinak co se tyka pojistky, je to jak pises, oni by to hradili jen pokud by te napriklad vzal nekdo kosou, ale takto je to klasifikovano, ze si za to muzes sama (pretezovani, neprotazeni apod). Jinak neco co urcite deje, a ja nedelal (nutne jsem musel „vedet“ vic jak doktor). Cvic :-) druhnou nohu, stehnu te zranene. To jak rychle jsem prisel o lytkovy sval a 7cm ze stehna bylo az neuveritelne :-(

      0 0
    • Mishell  

      Tak jsem po kontrole, přesně 2 mesice od komplikovaneho přetržení achillovky, kdy mi podelne pukla a nasledne i pretrhla a byla silně zdegenerovana. Takze prinasim postrehy, po mesici sadry, jsem si priplatila za vacoped a dekuju bohu za nej, vcera mi doktor dovolil ho odhodit, s tim ze hybnost je diky nemu skoro obnovena, ze ani nepotřebuji rehabilitace… chodim k memu udivu skoro normalne a bez bolesti, můžu zacit s kolem, plavanim a po mesici plná zatez. Takze za me vacoped super a stojí za to, si ho zaplatit. Jo a z pojistky jsem fakt nedostala nic

      0 0
    • schlapec  

      Ahojte chcem sa poradiť či je postup môjho lekára správny a či niekto mal takýto postup. Pretrhol som si na basketbale achilovku 16.9.2022, následne na druhý deň operácia, zošitie. Sádra do polovičky stehna jeden týždeň. Po týždni sme dali sádru dole a dostal som ortézu pod koleno. Teraz som po úraze 3,5 týždňa a lekár ma posielala aby mi otrtéza išla dole a že mi dajú teraz na 3 týždne tejpy. Všade čítam že všetci majú ortézu 6 týždňov tak sa mi to zdá byť skoro. Máte niekto takto skúsenosť s tými tejpami ???Ďakujem

      0 0
      • Petr L2  

        já týden po operaci ortézu Vacuped, šla dolů po dva a půl měsící. Než šla dolu, postupně mi zvětšoval doktor úhel pod kterým šlo nohu ohýbat v kotníku.

        0 0
      • schlapec  

        Len pre info píšem aký mám priebeh ďalej, kedže tie tejpy som nikde nečítal. Takže po 3,5 týždňa sme zhodili klasickú ortézu spravenú na mieru, nohu som si vyholil a nalepili sa mi tejpy, ktoré mi každý týždeň fyzioterapeut prelepí s väčšiou voľnosťou. Po 3,5 týždni, teda prvý týždeň s tejpami som začať jemne dostupovať na nohu ale bez záťaže, iba také jemné aby som si cvičil ako sa má noha správne ohýbať pri kroku. O ďalší týždeň / 4,5 týždňa / sa mi tejmy prelepili s tým, že som mal trochu väčší rozsah hýbania a mohol som začať už normálne stáť a na 50 % začať zaťažovať nohu. Teraz som bol 3× na tejpoch / 5,5 týždňa / a už sa na nohu môžem úplne postaviť a spraviť krok. Po dome a po dvore už prejdem aj bez barlí, samozrejme pokrivkávam ale dá sa v pohode, na dlhšiu vzdialenosť si vždy zoberiem barle aby som tú nohu až tak moc nezaťažoval. Začal som už úplne v pohode šoférovať, mám manuál a postihnutá je pravá noha. Keď sa pozriem na rozsah ako hýbem členkom tak už to mám skoro ako so zdravou nohou.

        0 0
        • Arte  

          Ahoj. Po jaké době od operace achilovky jsi začal řídit auto?

          Taky to mně teď čeká. Mám také manuál

          Díky

          0 0
    • Bazina  

      Ahoj všem, hodně mně pomohlo tohle fórum

      Můj příběh

      28.10. přetržená achilovka ,druhý den operace.

      Po prostudování fóra ,jsem si ihned pořídil ortézu

      Po 10 dnech od operace,

      jsem si nasadil ortézu a rovnou do práce, jezdil jsem tam na kole, spíš se jednou nohou odstrkoval, ale šlo to.

      Okamžitě jsem ortézu doma sundaval a cvičil s kotníkem, ne přes bolest

      Po čtyřech týdnech jsem byl na úhlu+ 10 pod nulou a chodil s ortézou bez berli.

      Pátý týden už bez ortézy a bez berli úplně v poho, ale s kulháním i do schodů…

      Za týden mám jít na kontrolu, doktor ortézu neznal tak jsem se léčil dle vlastních pocitů.

      Můj závěr, je třeba od začátku s kotníkem cvičit a nechat ho 6tydnu v sádře.

      0 0
      • RapMan  

        Datum přetržení asi nesouhlasí. Pro čem se to stalo?

        0 0
      • Petr L2  

        Kotník se rozhýbávat má, ale nemá s zatěžovat achilovka, takže s tou chůzí není vůbec na škodu být zdrženlivý. Ono se toi to časem nemusí vyplatit, spěchat do zátěže není na místě

        0 0
    • Bazina  

      Máš pravdu, sekl jsem se o měsíc. Přetrhl jsem si ji při badmintonu.

      0 0
    • DanTaylor  

      Ahoj všem, díky za vaše příspěvky..... já týden po operaci, zatím sádra pod koleno.Koupil bych od někoho kdo už nepotřebuje ortézu......725628067

      0 0
    • plateau  

      Zdravim. Vcera mi operovali pretrhnutu achilovku. Ake mate skusenosti s bolestou nohy po operacii? Mali ste bolesti? Ake? A ako dlho? V akejkolvek polohe citim bolest, nohu mam stale vylozenu. Dakujem

      0 0
      • Petr L2  

        jistě, mě bolela týden v jednom kuse a při chůzi v písku ještě půl roku po operaci…

        0 0
      • Mr.Dan  

        V mém případě jen natékání, pokud byla noha dlouho dole, i měsíce po operaci. Ale bolest v podstatě žádná, nicméně nějaká je asi celkem normální, když jsem při propuštění z nemocnice automaticky obdržel balení Nimesilu, který jsem naštěstí nepotřeboval.

        0 0
      • iron.hide  

        Ahoj, ak sa mozem spytat, ako sa ti to stalo?

        A tiez by som mal otazku, ci si pred urazom pocitoval, ze nieco s nou nie je v poriadku, napriklad obcasna bolest po zatazi…

        Vdaka, a prajem rychle uzdravenie

        0 0
        • plateau  

          Sluzobna telesna… Pri vykope nohy do strany bez supera mi ju pretrhlo. Hned na zem, bolest, po par minutach pohoda.

          0 0
        • plateau  

          Predtym ziadna bolest ani len naznak toho ze nie je nieco v poriadku s achilovkou. Ale na ultrazvuku mi lekarka povedala, ze tam vidi nejake kalcifikaty q kietny zapal. Tyzden pred urazom som bol na 9 hodinovej ture v tatrack – Koprovska dolina. Mozno pretazenie.

          0 0
    • radek.g7  

      Já už jsem přes dva roky po operaci a nemyslím že by nějaké omezení bylo, pokud to není to v hlavě. Jinak bylo to zničeho nic (žádná bolest, nikdy jsem na bolest šlach nebo kloubů netrpěl) na fotbale, jeden krok, rána, cesta do nemocnice a na sál a potom vícemeně stejně jako všichni tady.

      0 0
    • plateau  

      Zdravim. Po 6 tyzdnoch od operacie davam nohu zo sadry do ortezy vacoped. Myslite ze budem musiet mat ortezu celych 8 tyzdnov?

      0 0
      • Petr L2  

        Po šesti týdnech musíš mít tu nohu takřka nehybnou ne? Budeš rád že tu ortézu máš

        0 0
        • plateau  

          No to je fakt. Noha je slaba… Po 6 tyzdnov so sadrou ta noha vyzera ako moja ruka. Vcera mi dal lekar ortezu vacoped na 30 stupov, po tyzdni si mam nastavit uhol v rozmedzi 20 – 30 stupnov. O dalsi tyzden kontrola. Otazka: Mam po tych 6 tyzdnoch co najviac chodit, alebo radsej to neprehanat a nohu v klude? Noha je dost slaba a vsimol som si ze mi opucha pri kotniku, resp. horna cast kotniku, teda nárt. Je to v poriadku? Co radite? Co najviac chodit aj napriek tomu ze to opuchne? Inak obcas po dlhsej chodzi citim aj patu, resp. spodnu cast chodidla nad patou.

          0 0
          • radek.g7  

            Já jsem nechodil, na to jsem si počkal až s RHB, ona chůze s ortézou není žádná radost :-), jinak otok jsem měl docela dlouho, ale neboj, nárt i kotník splasknou :-) jen to nebude hned. Noha bude otekat když bude dole, čili sátní, sezení – tady to nebude dobry, Když budeš ležet nebo mít nohy nahoře, bude to lepší.

            0 0
            • plateau  

              Radek dakujem za odpoved a skusenosti… Snad mi to vsetko dobre dopadne. Inak mam pocit ze ked si prilis utiahnem tu ortezu tak vtedy mam aj ten opuch. Neviem ako silno to mam utahovat, lekar mi nepovedal. Tak este raz dakujem a Stastne a vesele ????????

              0 0
              • Petr L2  

                Hýbat v nastaveném rozsahu, nejít přes bolest na doraz a nepřetěžovat, čím je člověk starší, tím víc má být v těchto bodech opatrnější. Ta ortéza má ještě jednu výhodu, až sebou někde sekneš, ochrání ti nohu, aby sis nic neudělal. Já s ortézou chodit v Norsku po sněhu a ledu. Jeno bacha v letadle, než vzlétnete, je dobré si tu ortézu trochu ufouknout, mě málem cestou bouchla…

                0 0
    • Tabitta  

      Tak i já se přidám trošku do diskuze, mě se stal úraz v práci, sklouzla mi noha po stupínku, pád, bolest v lýtku, 23.11., hned si mě nechali v nemocnici a do tří hodin po přijetí jsem byla po operaci, klasické, v nemocnici týden, protože mi vyletěl tlak a nelíbili se jim výsledky u ředění krve, teď je to měsíc. Týden, co týden na kontroly kvůli lékům na ředění krve. Dostala jsem dlahu pod koleno a už doktor chtěl dát pevnou krátkou ortézu, protože jsme se mezitím dohodli na vacopedu, takže objednali a 27. 12. přijít na sundání a ortéza. Teď mám sevřenou zadnici, dneska 25.12. na mokrém mi ukouzla berle, pád dozadu úplně na záda, no když jsem volala, tak jestli praskla dlaha, ta ne, prý je to tedy v pohodě, prsty hýbu, kapku to bolí, no přiznám se, opravdu mám strach, že mi to prasklo znova. Když nebudou potíže, přijít až toho 27.12. Dřív jsem v práci jezdila na kole, ale potom jsem změnila pozici a vlastně polosedavé zaměstnání. Takže už tak mizerná kondička je teď úplně v háji. To trnutí a mrtvění lýtka a plosky, po tom, co jsem pročítala, je prý normální při dlaze nebo sádře. Tak vám potom řeknu, jestli je re-reptura nebo ne. Díky za zkušenosti s vacopedem, škoda, že jsem se o něm dozvěděla až za dva týdny po operaci. Bylo by to pro mě pohodlnější.

      0 0
      • plateau  

        Zdravim. Ako dopadla kontrola? Dufam ze nie je reruptura. Ked vam dali dole sadru, nemali ste strpnutu, meravu nohu? Myslim priehlavok, nart, resp. clenok? Ja mam tyzden dole sadru, ortezu vacoped a vzdy ked si dam ortezu dole tak mam strasne strpnutu lavu cast priehlavku a miesto okolo clenku lavej nohy. Neviem ci to ma takto byt. A dnes som vacoped nastavil z 30 stupnov na rozpatie 20–30 stupnov. Ale po naslapnuti som hned citil slachu, nedalo sa mi uplne doslapnut na nohu. Pri 30 stupnoch nebol problem. Tak neviem, ci sa to rozhybe a natiahne ta slacha postupne.

        0 0
        • Tabitta  

          Ahoj, snad nevadí. No ok, žádná reruptura, doktor pokroutil „celého člověka“ a nic,rtg prý nemuselo být, ale natlučená jsem stejně pořádně, odnesl to pravý bok, a ten je teda znát, a krční páteř, namlátila jsem si už při utržení achillovky, modrý celý rameno, koleno taky. Takže se to jen přidalo. Poprosila jsem o něco na bolest, tak Nimesil. A že jestli by mi ulevil měkký límec na krčku, než jsem cokoliv dodala, už jsem ho měla kolem krku. Takže mnou navrhované, že si ho koupím, ani neprošlo. No v 27. a 28. mi hrozně pomohl, protože jsem brečela bolestí. Hlavně si dejte pozor na pády, utržená achillovka myslím stačí. Já byla po operaci týden ještě ve špitále, vyletěl mi spodní tlak, předtím jsem se s ním nikdy neléčila. A mám nasazený warfarin, proto musím každý týden na quick. Při náledí super věc ????. Takže už mám taky Vacoped, ale velký problém, mám vysoký nárt a musím vybírat proto i boty, co mě neřežou a sedí. No a teď, když mi nasadili vacoped, prosila jsem, aby tolik neutahovali. Dopoledne to šlo, večer už mi jedno místo tlačilo a tlačí. Nevím, jak to popsat, tam kde se utahuje ta první přeska v pořadí, je pod můstkem takové prohnutí a to tlačí na nárt. A dost to bolí, tam je totiž právě je jen suchý zip a nedosahují tam polystyren. kuličky z výplně. Vždycky navečer mi otíká dost noha, není moje. Zkusila jsem přefouknutí, trochu pomůže. Tak nevím, jestli měl někdo podobné problémy, mám nohu dost dlouho nahoře a brní. Prsty nemodrají.V návodu o tom nic nepíšou, nikde jsem podobný problém nevyčetla. Takže volat??? Jak už tady někdo psal, byl vyjukaný z toho, že ztratil objem lýtka, tak to můžu potvrdit, dneska jsem se třetí den odhodlala umýt alespoň trošku nohu. Ten úbytek je strašně znát, když byla dole dlaha, tak doktor zkoušel hybnost, no „kvíkala“ jsem slastí. Takže příští týden opět kontrola. Hlavně mi všichni zdůrazňovali, hlavně ať nedošlápnu, jinak si to utrhnu. Mám lehce našlapovat, spíš jen náznakově, cvičit jakoby jízdu na kole. Hýbat prsty, jako už předtím. Ono oproti sádrové dlaze je vacoped o dost těžší, takže najít optimální polohu na spaní je kapku o zkoušení, s dlahou jsem spala o dost líp. Byla jsem zvyklá si podložit jakoby druhou zdravou nohou. Teď to nejde. Dlahu jsem neměla ani tak vysoko jako je teď vacoped a když jste zvyklý spát na boku, tak hledáte tak půl noci pohodlnou polohu. No, co tak čtu, tak snad za 14 dnů by měli změnit úhel, to už bude skoro 7 týdnů, tak uvidíme. Protože pořád mám warfarin, nemůžu všechny přípravky na posílení, takže teď hledám, co budu moct. Zatím mi doktor nic o rehabilitacích neříkal, víc snad příští týden. Jo a kontrola, jestli se to náhodou nepřetrhlo byla pohmatem. Když mi měnili sádrovou dlahu po třetím týdnu, tak taky zkoušel pohmatem a hybnost. Jo a když mi tu dlahu 27. sundali, noha úplně mrtvá. Prsty jsem pohnula, ale zbytek nic, to prý je normální. Mám pravou nohu, vnější strana trnula už v sádře a teď to dělá taky. Odpověděla jsem na všechno? Já jsem už taky stará baba, 48. Tak jsem vyrůstala se slovenštinou, ale některým slovům už nerozumím, tak se omlouvám. Zbytek jsem si odvodila. Držte se, já jdu „slintat“ nad výlety, co mám slíbené, až to rozchodím, no plánovaný Praděd v květnu už asi nebude, pak se uvidí. Hodně sil a optimismu. A bude líp.

          0 0
          • Petr L2  

            si tu botičku sundej, vyfoukni a ty kuličky si napěchuj v té botce kam potřebuješ. Tu nohu tam máš fixnutou aby si ohýbala kotníkem jenom v určitém směru a do určitého úhlu, není důvod si drtit prsty u novy, prohlídni si pořádně tu ortézu, dá se s nastavením dosat čarovat

            0 0
            • Tabitta  

              Děkuju, video už jsem viděla, já to mám nastavené zatím od doktora, 30° to už není, odhaduju 25 až 20° zatím na pevno, tak jsem přes prsty a nárt fixační pásky povolila, přefoukla. Trošku líp. Ono totiž jak už jsem psala, právě v místě, kde to tlačí je už jenom suchý zip a ty kuličky tam už nedosahnou. Mám širší nohy a tak to takhle vychází, ve videu to hrozně utahuje, tak nevím jestli to zase nepovolím moc, teda ta noha nemá kam utéct, zatím nedošlapuju, ale já mám obavy, aby to neuteklo. Tak uvidíme, snad se už vyspim a každou půl hodinu nebo hodinu nebudu vzhůru bolestí, jak to tlačilo. S dlahou to taky nebylo tak utažený přes nárt, trošku jsem nohou jakoby mohla pohnout, tedy v tom lůžku to sedělo. Nebo spíš po nějaké době tak tři dny to trošku povolilo, ono mě mýlí, že mi furt jakoby trne noha. Což by v poloze nahoře asi nemělo být… Což zase v dlaze občas dělalo taky. Uvidíme.

              0 0
              • Petr L2  

                tak ty pásky jsou na skeletu, botičku si můžeš různě urovnat, na to přijdeš :-) já v tom odletěl na týden do Norska, měl jsem na noze tu nejtlustší Merino fusekli, co se dala koupit a vešel jsem se do toho. Probelhal jsem celé Tromso křížem krážem. Žádná problém. Na berlích jsem měl ty železné sklápěcí hroty jako důchodci a na zdravé noze na botě nesmeky, ostatě jako všichni Norové, byla to docela prdel. Tak věřím, že se do toho nějak porovnáš. Problém je možná to, že nemáš ortézu od začátku a máš tu noh ztuhlou

                0 0
        • Tabitta  

          Ahoj, snad nevadí. No ok, žádná reruptura, doktor pokroutil „celého člověka“ a nic,rtg prý nemuselo být, ale natlučená jsem stejně pořádně, odnesl to pravý bok, a ten je teda znát, a krční páteř, namlátila jsem si už při utržení achillovky, modrý celý rameno, koleno taky. Takže se to jen přidalo. Poprosila jsem o něco na bolest, tak Nimesil. A že jestli by mi ulevil měkký límec na krčku, než jsem cokoliv dodala, už jsem ho měla kolem krku. Takže mnou navrhované, že si ho koupím, ani neprošlo. No v 27. a 28. mi hrozně pomohl, protože jsem brečela bolestí. Hlavně si dejte pozor na pády, utržená achillovka myslím stačí. Já byla po operaci týden ještě ve špitále, vyletěl mi spodní tlak, předtím jsem se s ním nikdy neléčila. A mám nasazený warfarin, proto musím každý týden na quick. Při náledí super věc ????. Takže už mám taky Vacoped, ale velký problém, mám vysoký nárt a musím vybírat proto i boty, co mě neřežou a sedí. No a teď, když mi nasadili vacoped, prosila jsem, aby tolik neutahovali. Dopoledne to šlo, večer už mi jedno místo tlačilo a tlačí. Nevím, jak to popsat, tam kde se utahuje ta první přeska v pořadí, je pod můstkem takové prohnutí a to tlačí na nárt. A dost to bolí, tam je totiž právě je jen suchý zip a nedosahují tam polystyren. kuličky z výplně. Vždycky navečer mi otíká dost noha, není moje. Zkusila jsem přefouknutí, trochu pomůže. Tak nevím, jestli měl někdo podobné problémy, mám nohu dost dlouho nahoře a brní. Prsty nemodrají.V návodu o tom nic nepíšou, nikde jsem podobný problém nevyčetla. Takže volat??? Jak už tady někdo psal, byl vyjukaný z toho, že ztratil objem lýtka, tak to můžu potvrdit, dneska jsem se třetí den odhodlala umýt alespoň trošku nohu. Ten úbytek je strašně znát, když byla dole dlaha, tak doktor zkoušel hybnost, no „kvíkala“ jsem slastí. Takže příští týden opět kontrola. Hlavně mi všichni zdůrazňovali, hlavně ať nedošlápnu, jinak si to utrhnu. Mám lehce našlapovat, spíš jen náznakově, cvičit jakoby jízdu na kole. Hýbat prsty, jako už předtím. Ono oproti sádrové dlaze je vacoped o dost těžší, takže najít optimální polohu na spaní je kapku o zkoušení, s dlahou jsem spala o dost líp. Byla jsem zvyklá si podložit jakoby druhou zdravou nohou. Teď to nejde. Dlahu jsem neměla ani tak vysoko jako je teď vacoped a když jste zvyklý spát na boku, tak hledáte tak půl noci pohodlnou polohu. No, co tak čtu, tak snad za 14 dnů by měli změnit úhel, to už bude skoro 7 týdnů, tak uvidíme. Protože pořád mám warfarin, nemůžu všechny přípravky na posílení, takže teď hledám, co budu moct. Zatím mi doktor nic o rehabilitacích neříkal, víc snad příští týden. Jo a kontrola, jestli se to náhodou nepřetrhlo byla pohmatem. Když mi měnili sádrovou dlahu po třetím týdnu, tak taky zkoušel pohmatem a hybnost. Jo a když mi tu dlahu 27. sundali, noha úplně mrtvá. Prsty jsem pohnula, ale zbytek nic, to prý je normální. Mám pravou nohu, vnější strana trnula už v sádře a teď to dělá taky. Odpověděla jsem na všechno? Já jsem už taky stará baba, 48. Tak jsem vyrůstala se slovenštinou, ale některým slovům už nerozumím, tak se omlouvám. Zbytek jsem si odvodila. Držte se, já jdu „slintat“ nad výlety, co mám slíbené, až to rozchodím, no plánovaný Praděd v květnu už asi nebude, pak se uvidí. Hodně sil a optimismu. A bude líp.

          0 0
          • Tabitta  

            Ahoj, tak jen malý dovětek, deset týdnů po operaci, odložený vacoped, jen ortéza měkká na hlezno, ale tu odkládat taky a plný došlap na celé chodidlo zatím ještě s berlemi. RHB nejsou zatím potřeba – rozcvičeno doma, stejně po necelých 7 týdnech po operaci vacoped jen na přemisťování, jinak stále volně noha a co chvíli lehký pohyb, 2× denně delší rozcvičování, ale ne přes bolest. Jinak lehký došlap v ortéze už po sedmi týdnech s berlemi. Škoda, že jsem videa o chůzi našla na youtubku trochu pozdě, ale pomohlo to. No teď jen naučit hlavu, aby se nebála došlápnutí a znova se naučit mechanismu chůze, strašně rychle to noha zapomene. Doktor hlavně pořád říká, všechno s mírou a nepřetahovat. Ona si noha řekne sama, že už má dost a hezky rychle. Všem achillovkářům pevné nervy, ono je to fakt dlouhý.

            0 0
    • plateau  

      Zdravim. Ak by mal niekto zaujem o ortezu Vacoped, velkost M, napiste mi. Raz pouzita. Jedna vlozka, dve podrazky.

      0 0
    • Tabitta  

      Zdravím, jdu s dotazem, jak vás bolela achillovka při rozcvičováni? Už mám mít plný došlap na celou nohu a mám měkkou ortézu, zatím ještě s berlemi. Teda ta potvora tuhne, táhne, v noci to bolí jako blázen, lýtko taky dost. Když to kapku rozhýbám, tak je chvilku pokoj, ale za chvíli zas, budí to. Přes den při delší nečinnosti to udělá taky. Trochu nateklý v kotníku, ale to bylo už předtím. Snažím se s tím pořád hýbat, trošku. Nevím, jestli jsem to nepřehnala s tou chůzí, vzdyť od 10 týdne v poho a teď 12 týdnů a tohle. Prášky nechci brát, zatopil mi teď warfarin nasazený preventivně po operaci, modřiny jako hrom. Ten mi prý vezmou až budu pořádně chodit. Ledovali jste? Jizvu masíruju zatim normálním krémem, ale asi s kostivalem by bylo líp.

      0 0
      • jaykay  

        3 měsíce achilovka bolela až při zátěži, v noci vůbec. Tou dobou jsem docházel ještě na rehab, tam mi dávali celkem do těla a již jsem jezdil na kole i delší vyjížďky, ale vždy kolem řeky, abych mohl dělat přestávky a chladit nohu v řece. Bez chlazení bych to nedával ani náhodou. Doma v klidu častá aplikace chladících gelových podložek z mrazáku dost pomohla.

        0 0
    • iron.hide  

      ahojte, rad by som sa vas spytal, ci vam po uraze a operacii nasledne doktori odporucili uzivat nejake specialne doplnky stravy, hlavne by ma zaujimal kolagen. Ak ano, tak co presne, ak mozte napisat? Casto ma totiz bolia achilovky, bojim sa ze mi raz pri nejakom nesikovnom pohybe niektora praskne. A chcel by som preto zacat nieco na to kazdy den uzivat.

      Btw – o kolagene uzivanom vo forme tabletiek viem, ze z traviaceho traktu prejde do klbov a vaziv len naproste minimum (ak vobec nieco), a preto sa to neoplati a preto ani nic taketo neuzivam, je to len vyhadzovanie penazi do luftu. Jedine co pomaha su priame injekcie do klbov, napriklad moja mama chodi kazdy polrok na injekcie do kolien (respektive myslim ze su to hyaluronove, uz neviem presne…)

      Ale mozno vam doktori odporucili nieco co naozaj funguje, a bolo by fajn, keby ste sa s tym podelili :) ak nechcete verejne, tak kludne do spravy, nebudem to nikam davat. Vdaka

      0 0
      • Melvin  

        Asi by ti k tomu víc napsal Yura, ale než kupovat předražený kolagen v tabletkách, tak můžeš koupit 1kg balení na 4fitness.cz. K tomu můžeš vzít glukosamin sulfát, případně to prodávají už namíchané jako kloubní výživu. Plus pro lepší vstřebávání se doporučuje vitamín C.

        2 0
        • iron.hide  

          ten glukosamin sa mi paci, dik za tip :)

          C uzivam dost, okrem toho kazdy den aj kombinaciu magnezium+B6 – to mi raz v lekarni odporucila lekarnicka, ked som sa jej pytal to iste co dnes tu.

          0 0
        • iron.hide  

          este som nasiel aj glukosamin kombinovany s chondroitinom, tak vezmem ten

          0 0
      • dr nick riviera  

        Ahoj,

        žádný doplněk stravy není zázračný. Jeslti máš v jídle dostatek kvalitní bílkoviny (viz Yurovy příspěvky), tak žádný kolagen navíc nepotřebuješ. Jestli Tě achilovka bolí z přetížení, tak je risiko prasknutí asi opravdu o něco vyšší, ale nemyslím, že by se to mělo stat na kole:-) Typicky je to nějaký dopad/doskok.

        Btw Tvojí mamce pomáhají ty injekce proto, že ten hyaluronát je v zásadě mazivo, takže těma injekcema jí vlastně „promazávají ložiska“:-).

        2 0
        • iron.hide  

          na kole sa to moze stat napriklad pri odraze pri rozjazde, hlavne ak je to do kopca, kde treba silnejsi odraz

          0 0
          • dr nick riviera  

            Njn, máš pravdu.

            0 0
          • Melvin  

            Pokud to není nějaký akutní problém, ale spíš dlouhodobý, tak by bylo vhodné zařadit nějaké posilovací cviky, kterých je plný internet. Důležité je ovšem určit správnou zátěž. Ideální je začít s pár opakováním a malou zátěží a pak podle toho jak se budeš cítit druhý den buď ubrat nebo trochu přidat. Je to sice běh na dlouhou trať, ale mělo by to pomoci. Jinak úplně nejlepší by byla návštěva nějakého fyzioterapeuta či ortopeda, který zhodnotí tvůj stav a poradí ti.

            2 0
        • gollum  

          Mně praskla (částečně se urvala), když jsem běžel rovně po rovině a pokusil jsem se ještě více zrychlit…

          0 0
      • cyklista86  

        „o kolagene uzivanom vo forme tabletiek viem, ze z traviaceho traktu prejde do klbov a vaziv len naproste minimum“

        to je nesmysl. Z kolagenu projdou do tela vsechny bilkoviny. Tady jde o to, ze v te tabletove forme toho do sebe dostanes hrozne malo. Nejzasadnejsi pro tvorbu kolagenu je aminokyselina glycin. Te je v kolagenu 30% a lidsky telo v idealnim pripade a vsechny procesy potrebuje nejakych 15g. Tak si spocitej kolik by jsi toho kolagenu do sebe musel dostat.. Z bezne stravy mas mozna 2g a telo si syntetizuje tak mozna taky 2g. Proto ja beru cisty glycin. Je to sladke chuti, takze muzes pridavat normalne treba do caje, ovesne kase a pod.. Jinak brani vysokych davek vit C nad nejake 2g taky neni dobre dlouhodobe. Protoze to Ccko muze z tela vycerpat měď, ktera je taky zasadni pro tvorbu kolagenu.. Proste opravdu limitni faktor je ten dostatecny prisun glycinu. Takze se opravdu vyplati si koupit treba na tom 4fitness cisty glycin a zaradit ho do bezne suplementace. 5–15g denne. Teda pokud dotycny neji denne veprove kolena, veprove nozky, pul kg tlacenky denne a pod.. To pak ma glycinu dostatek. Z lekarny bych nebral nic. Vsechno predrazene a zastarale formy danych prvku.. Jinak mam i docela radostnou zpravu. Pivo je docela bohate na křemík a to je taky docela zasadni prvek pro krosti a pojivove tkane. Ja teda kvuli tomu pivo nepiju. Ja si kupuju vulkanickou vodu z Islandu, ktera je prirozene nasycena kremikem.. :))) Ono toho je mnohem vic a je to dost komplexni a provazane, proto to chce opravdu bohatou a pestrou a kvalitni stravu. Problem je, ze drtiva vetsina lidi ma nejaky stravovaci stereotyp, ktery ma nejaky nutricni profil, ale ktery nutne nemusi dane osobe v dany moment vyhovovat. Vyhovuje mu treba slozeni a mnozstvi makrozivin, takze treba netloustne, nebo nehubne, ale ten nevhodny profil mikrozivin se zacne projevovat az za opravdu dlouhou dobu..

        0 1
      • cubista  

        Gelmodel je hodně dobrý a osobně vyzkoušený po těžkém úrazu.

        http://www.domacilekarna.cz/…odel-premium

        0 1
    • PavlinaZ  

      Ahoj všem, potřebovala bych par rad od vylecenych ;). Ja jsem si ji pretrhla na badmintonu 11.3., hned operace. Měla jsem dlahu 3 týdny a teď 3 týdny odlehčenou sadru bez došlapu. Sundat mi to mají 25.4. Každý doktor jiný názor, o průběhu rehabilitace ještě nikdo ani slovo. Podle jednoho doktora 3 měsíce po operaci bych už měla chodit. Je to reálné? Nepotrebuju běhat, jen normalne chodit ;). V půlce července pak letime do Kanady – lehké procházky, nic velkého (máme malé děti). Podle doktora to je úplně v pohodě. Zkušenosti?

      A můj zásadní dotaz – mám to na leve, auto manuál. Pro me úplně zásadní prostředek, jak vozit děti po krouzcich. Za jak dlouho jste byli schopni ridit?

      Kolo mi doktor ze klidně ty 3 měsíce po operaci po rovinkach je v pohodě.

      Díky moc.

      0 0
      • plateau  

        Ahoj. Ked ti daju dole ortezu tak par dni chodze bez barli a mozes skusit soferovat. Trochu to zo zaciatku bude boliet, ale prezijes to. Inak rehabilitacie su velmi dolezite a netreba zanedbat cvicenie. Odporucam chodenie v bazene a pravidelne natahovanie achilovky kolko to da. Zozaciatkuopatrne, v 4 az 5 mesiaci od operacie uz kludne viacej. Je to samozrejme individualne. Drzim palce

        0 0
        • Petr L2  

          kolko to dá je nejlepší způsob, jak si jí urvat začerstva znovu.

          0 0
      • Petr L2  

        no jestli máš nohu v sádře, tak klíčové bude jak se ti podaří rozhýbat zatuhlý kotník. Mě ještě po půl roce bolela achilovka po chůzi v písku jak prase. Jinak vpoho, tedy pokud nepočítám rozhozený stereotyp chůze.

        0 0
    • PavlinaZ  

      Tak update: 25.4. mi sundali sadru. Od druhého dne jsem začala lehce rehabilitovat. Po 6 dnech jsem zavravorala a doslapla na špičku, ale ne celou vahou. Nicméně mi prasklo siti. Do nemocnice, na sál… výsledek je ten, ze ta AS za tech 7t vůbec nesrostla a navíc konce znekrotizovaly. Takže mi to vyčistili, lezim v nemocnici, dostávám silný atb na týden. Následuje pozorování mezi 3–8t, zda bude rána Ok a pak mužů jít na plastiku šlachy. Tzn. Léčba pak dalších 6t. Nikdo mi vlastně není schopen říci, proč to nesrostlo, proč to prasklo (pravděpodobně infekce), když na každý kontrole bylo všechno Ok dle doktoru. Takže teď mi přijde 6t o berlich úplně prochazka růžovým sadem proti tomu, co me čeká :(. Nic jsem tady o tomto problemu nenašla, tak jsem asi jediná :/

      0 0
    • Marty2023  

      Zdravim, jsem dalsi do party, co si pretrhnul achilovku. Nyni jsem 5. tyden po operaci, od 3. tydne Vacoped. Doktor rikal, ze jeste bude min. 2–3. tydny, pak zacatek rehabilitaci.

      Chtel jsem se zeptat, zda jste po celou dobu s Vacopedem i spali, nebo si to na noc od nejakeho tydne uz zacali sundavat? Rizika?

      Zatim sundavam jen do sprchy, pri lezeni na pohovce a prani vnitrni vlozky ortezy.

      0 0
      • Petr L2  

        sundaval jsem si ho občas na chvíli během dne, jinak furt na noze. Vnitřní vložka se dsá objednat náhradní, takže jsem vždy jednu pral a druhou nosil. Něco to stojí, ale bylo to hodně fajn :-)

        0 0
    • wnat  

      Ahojte, tak ďalší kripel na fofrklackoch do party. Klasika pri športe po 20 min hry fotbálku som spravil krok a už som bol na zemi pričom došlo k čiastočnému pretrhnutiu (počas operácie sa to bohužiaľ údajne urvalo celé keďže to držalo na minime vlákien). Na druhý deň operácia (normálne to otvorili mám 17 stehov / kovových spiniek) a po 3 dňoch ma pustili domov so sadrou po koleno (sadra len z prednej časti zospodu je to len oviazané). V pondelok (po 17. dňoch od operácie) idem na vyberanie stehov/ spiniek a vymenia mi sadru za VACoped. Čo som sa dočítal tak je to asi na dlho avšak mám pár dotazov.:

      1. Odporúčate nejaké doplnky stravy? Beriem zatiaľ Wobecare, je to síce drahšie ale recenzie a odporúčania som na to čítal dobré tak aspoň mesiac to skúsim.
      2. Odkedy ste začali rehabilitácie? Stačia základné alebo ste skúšali aj nejakých špeciálnych športových fyzioterapeutov prípadne iné druhy liečby pre správne a urýchlené zhojenie. Ideálne viete odporučiť niekoho na rehabilitácie Kuřim / Brno?
      3. Mám to operované na pravej nohe, auto mám automat čo v prípade pravej nohy je aj tak naprd. Kedy je reálne že začnem šoférovať. Doktor strašil 3–4 mesiace

      Pevne verím, že do konca roku na bajk ešte sadnem. Človek má zatiaľ aspoň čas v rámci možností tráviť viac času s rodinou ako v práci :)

      0 0
      • wnat  

        Ešte dotaz, máte niekto počas rehabilitácie skúsenosť s „kolennou kolobežkou“ niečo takéto?

        0 0
    • M.i.k.e93  

      Zdravím, po úspěšné rehabilitaci mé přetržené achilovky zde zkusím prodat Vacoped , který mně strašně pomohl.

      Jedná se o velikost M (40–45) , použito cca 2 měsíce.

      Vše je oprané a desinfikované.

      Cenu bych si představoval tak 1500 ,– nebo dohoda.

      Kdyby měl někdo zájem kontaktujte mě na tel. :

      775939387

      a nebo email :

      m.i.k.e93@seznam.cz

      Děkuji a zdar sportu.

      0 0
    • iron.hide  

      Neviete co to moze byt, ked ma boli achilovka iba pri jazdeni na biku, a pritom peso vobec? Piatok som bol na dost dlhom vyjazde a asi som ju pretazil, sobotu som preto kvoli bolesti siel iba lahky rovinaty vyjazd. Avsak ozaj to boli iba pri jazdeni, a ked som vcera uprostred vyjazdu siel kusok peso, tak ma to pri chodzi nebolelo vobec. A po nasadnuti na bike okamzite znovu :/

      Je to divne, lebo pred rokom ma bolela achilovka tiez, avsak skor iba pri chodzi a na biku vobec, proste uplne opacne :/

      0 0
      • Ondraj  

        Zkusil bych nějakou změnu posedu, kufry na pedálech nebo jestli si za poslední rok něco neměnil.

        0 0
      • Cabasekxxx  

        Prostě si ji jen přetížil. Namohl jsi jí na kole a proto ti to při chůzi nevadí. Je to úplně jinak zatěžující pohyb. Mám to stejný s koleny. Na kole nemám problém, ale při delším výšlapu a hlavně pak při chůzi z kopce se ozývají boční vazy a úpony. Dej si pár dní od kola oraz a ona dá pokoj. A pak postupně přidávat.

        1 0
        • iron.hide  

          dva dni som to dost casto mazal Flectorom, a pomohlo to, vcera som mohol ist uz aj kopce (bolo u nas fakt pekne, tak som urcite nechcel cely den trcat doma).

          A uz to nebolelo cely vyjazd.

          Teraz vsak mam 5 dni pauzu, nech si to oddychne.

          0 0
          • Cabasekxxx  

            Jo Flector znám. Na namožene úpony je to asi to nejlepší. Tak za pět dní si úplně oddychne a při dalších vyjížďkách už to bude v pohodě.

            0 0
    • Tomas.no  

      Zdravím. Prišiel som sa podeliť s úrazom. 25.1. Som si pretrhol achilovku pri halovom futbale. Operáciu som mal 30.1. Následne som mal dlahu na 2 týždne po ktorých šli von stehy. Potom pevna sadra na ďalšie 4 týždne s tým ze posledne 2 týždne mi na sadru pripevnil lekár opatok s tým ze môžem na sadru stúpať s plnou zatazou. Po celkovo 6 týždňoch od operácie som mal dole sadru. A v správe bolo napísané chôdza s plným došlapom. Dnes už chodím tak ze viac menej nekulham na rovnej ploche. Rehabilitáciu som mal zatiaľ 2 krát kde mi ukázala pár cvikov na natiahnutie a rozhybanie sa. Tak sa zdá ze to bude asi fajn. Wobenzym som jedol zhruba 3 týždne po operácii do teraz. Mam otázku keď som v takom štádiu ze už chodím bez barli tak ci je reálne ze od teraz co je 2 mesiace od operácie ci sa vrátim do prace do mesiaca až dvoch. Pracujem ako elektrikar. Ďalšia otázka ci nie je skoro na to šlapat hneď ako sa dala dolu sadra? A privítam každú cennú radu. Samozrejme väčšina tu používala vacoped co ja som nemal. A operáciu som nemal laparoskopicky ale plný rez a zošit. Foto v prílohe. Vďaka vopred za každé užitočné informácie.

      0 0
      • iron.hide  

        A co si mal s tou druhou nohou?

        Inak prajem uzdravenie bez nasledkov, a nech uz v lete mozes znovu jazdit.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.