• Lance

    Vzhledem k tomu, ze tu se fakt vyresi vse, tak bych chtel ujasnit nasledujici: (samo, ze na strankach squashe jsem byl a vsecky pravidla jsem cet,ale jde mi o to, jestli je to tak spravne, protoze nakres jsem nikde nenasel a pochybuju, ze by mi na strankach squashe poradili ohledne squashe tak dobre jak na bike-foru

    takze o co jde: viz. obrazek. zelene kolecko je podavajici a ten kdyz poda, samo, ze o protejsi stenu a ted ten prijimajici to muze zahrat primo ze? a pokud to spadne, tak jak jde podani CERNA CARA, tak to je spravne a podani MODRA CARA je spatne? Proste od te protejsi steny se to po podani nesmi nejdrive dotknout te bocni, ale spadnout na zem?

    Anketa: Kdo hraje squash?

    14x
    58%
    5x
    21%
    0 0
    • kubad  

      I modrá je dobře. Míček prostě jen musí dopadnout do druhého čtverce. Kolikrát se odrazi o stěnu je jedno.

      0 0
      • Lance  

        takze to muze liznout tu bocni stenu jako prvni po odrazu od protejsi??:

        1. protejsi stena
        2. bocni stena
        3. zem
        4. odpal prijimajiciho?
        0 0
        • kubad  

          Je to úplně jedno. Musí spadnout do zprávného čtverce. Kde a jak se dotkne se neřeší. Ideální podaní je to které praktický jede po zdi, spadne úplně do rohu a ani neodzkočí.:-)

          0 0
          • Lance  

            ok, diky

            0 0
          • Toams  

            Jj, teda najprv sa podavajuci musi trafit medzi horne dve ciary protilahlej steny:-) … k tomu ideal. podaniu … jak mam docielit, aby ta micuda isla pri podani po stene??? Nejak mi to geometricky nesedi:-) Skus naskicovat …

            0 0
            • kubad  

              Asi takhle squash jsme s kamošem na celkem slušné úrovni chodily hrát asi 3× týdne, myslel sem že celkem slušně na hobíka. Pak sem měl možnost si lehce ťuknout s borcem kolem 100 u nás a prostě to podání skoro nešlo vybrat a celkem sem byl rád, že sem úhrál 2–3 míčky v setu. Já byl mokrý jak kůň a on se prakticky nehl ze středu kurtu :-(

              0 0
              • Lance  

                tak to nekde delam chybu:)

                0 0
              • Toams  

                jj, to som uz zistil … ak zahras uder a super furt stoji v strede, tak si ho zahral blbo:-)

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  :-) Jsem si jednou takhle blbým úderem nepřímo přivodila zlomeninu nosu. :-) Byla jsem u pravý strany kurtu, blbě jsem zahrála míček blízko téčku, kámoš zleva přiskočil s raketou rozmáchlou k bachandu, já se k téčku automaticky vracela – a ta raketa mně přistála přímo na nose. :-)

                  0 0
                  • kubad  

                    Jo jo, squash je paráda. Nejlepší jsou modřiny od míčku třeba na krku. To se doma strašně blbě vysvětluje :-)

                    0 0
                    • kámen úrazu1  

                      :-)) Pěkně dokáže štípnout, prevítek jeden. Bohužel jsem hrála nejvíc na škole, doma pak už jen párkrát, těžko shánět sparingpartnera. Jende byl moc dobrej a nezahrál si se mnou, druhý se mně přiznal, že je po infartku a tak jsem měla strach s ním hrát… A letos, po stěhování, jsem ještě nehledala – tj. squash letos jen jednou a to jsem se pak ještě pár týdnů nemohla hejbat (kotník). Takže zneužiju tenhle thread. Sháním sparingpartnera, chci hrát přes zimu 1×, 2× týdně, Chrudim, Pardubice<úi>. Ideálně někoho mírně pokročilejšího nebo aspoň se zkušenostmi z jiných raketových sportů. S trpělivostí, bo jsem pořádně nehrála už dva roky :-( a budu se do toho pár hodin dostávat.

                      0 0
                      • kámen úrazu1  

                        Jetě jednou: Sháním sparingpartnera, Chrudim, Pardubice . Docela by mě překvapilo, kdyby se tu někdo našel. :-) Ale mile.

                        0 0
                        • Lance  

                          ....... nejdrive na squash, pozdeji mozna neco vic......

                          0 0
                    • MlokCZ  

                      Modřiny by člověk mít neměl ze squashe nikdy. Ke kontaktu by nikdy nemělo docházet a na vyšší úrovni dochází pouze zcela ojediněle.

                      Pokud totiž dojde ke kontaktu, tak jsou pouze dvě možnosti. Soupeř stál kde neměl a v tom případě nemám hrát a mám hlásit (takže to je neznalost pravidel a nebo je člověk nemá zažité a hraje a nehlásí). Nebo pokud stojí soupeř správně a není to situace na hlášení stroku či letu, tak to už musim být hrozně levej, protože musím poslat míček naprosto nesmyslným směrem.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        K tomu kontaktu dodám, že pokud k němu při turnaji dojde a není to nějaká opravdu náhodná situace, kde nehrající hráč blbě na poslední chvíli skočí do dráhy míčku a může za to hrající hráč (že nehlásil nový nebo vítězný míč a nehrál), tak jsou za to přísná napomenutí. Nejčastěji první napomenutí je jen důrazné varování a druhé je minimálně kontumace setu nebo často i celého zápasu. Je to plně v kompetenci rozhodčího, takže tohle není přesně dané pravidly, ale v praxi se to používá dost přísně.

                        0 0
                        • kubad  

                          To ale musíš hrát s lidma na úrovni, a nesmíš se nechat zlákat od nějakého snaživce, který to " úmí dobře hrát" a pak do toho řeže hlava nehlava hráč nehráč.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Já s tím právě problém nemám. Jen jsem reagoval na ostatní příspěvky o modřinách a zlomeninách. Snažim se to tu vysvětlit i těm co začínaj, že k tomu nemusí docházet na žádné úrovni (většinou to je tim, že téměř nikdo z hráčů, co začíná vůbec netuší, že by si měl něco hlásit a přerušit hru).

                            0 0
                            • kámen úrazu1  

                              No šak já vím, u koho nastala v mnou líčeným případě chyba. :-) A to jsem hrála už asi druhým rokem. Holt se ten den nedařilo. Stalo se to během prvních deseti minut a mně bylo líto zbytek hodiny nehrát. Nejlepší bylo, že ke konci hrací doby kámoš prohlásil, že jsem se ten den pohybovala prý jako v mrákotách a že se mu zdálo, že mě to nějak zvlášť pro tentokrát nebaví. :-)

                              0 0
                • MlokCZ  

                  Přesně tak. A k tomu ještě dodám, že na vyšší úrovni v podstatě není možné dobrými údery vynutit vítězný míč. Vždy je k tomu třeba soupeřova chybného (nebo několika nepřesných úderů). Proto pak velkou chybou začínajících hráčů bývá snaha řezat prudké údery těsně na lištu, kterými chtějí vynutit vítězný míč a pouze to většinou vede k velkému množství chyb při těch úderech.

                  A při velkém rozdílu mezi úrovní dvou hráčů to vždy dopadne tak, že jeden běhá jak magor a druhý stojí na T-čku a jen sem tam udělá krok.

                  0 0
              • MlokCZ  

                Pravidla přesně jak píšeš.

                S tím podáním těch nejlepších hráčů to ale nevidím tak černě jako ty. Squash už hraju teda hodně dlouho, určitě nejmíň 10 let. Pákrát jsem hrál chvilku s hráči z první 50-ky. S podáním jsem neměl žádný problém. Dokonce jsem i přinutil soupeře aspoň trochu běhat, já ovšem po 10 minutách málem zkolaboval. Problém byl ovšem dát nějaký bod. Hrálo se tenkrát ještě na ztráty, takže nějaký 2–3 body nehrozily (pokud jsi schopen dát tolik bodů s hráčem kolem 100-ho místa, tak je divný, že máš takové problémy s podáním od něj). Na body je šance pouze pokud se soupeř nesnaží naplno.

                0 0
                • kubad  

                  Jo jo, určitě nehrál na plno. A píšu, že to podání skoro nešlo vybrat. (myslím rozumě vrátit aby hra pokračovala)

                  0 0
          • MlokCZ  

            Zde dodám, že ideální podání se musí odrážet od stěny co nejvýše a někde na úrovni přední červené čáry, která vymezuje místo pro dopad podání.

            Pokud se odráží dále, tak se veme ještě před odrazem z voleje. Pokud se odráží ale ve správném místě, tak po tom odrazu je ho vzít z oleje mnohem těžší a pokud se to neudělá a nechá se spadnout na zem, tak už se nedá vzít vůbec, protože zkončí přesně u zadní stěny.

            0 0
        • kámen úrazu1  

          Může ******** i protější stranu, boční stěnu, zadní sklo a pak na zem. :-) Či kombinace přední, zadní, zem. Jen se musí od přední odrazit mezi správnými čarami a dopadnout do správnýho čtverce. Pěknou zábavu a bacha na vazy, hlavně achilovky cyklistů pravidelně nestrečujících squash přímo „milují“.

          0 0
        • Zodiax  

          Velmi pekne podani a vlastne i uder je lobem na spojnici zadni steny a podlahy, prip. primo do rohu. Jeden kolega od nas tohle porad hraje a uz to ma vypilovany naproste presne do spoje, micek udela jen takovy mlask a sedi a nehne se. A clovek pak beha jak debil a stejne to neda :(

          0 0
          • kubad  

            Přesně to mě ten h… dělal a mohl se uchechtat. Na bekendové straně mě to hodně vadilo.

            0 0
          • MlokCZ  

            To je pravda, jenže takový lob lze zahrát pouze z krátkého míčku zahraného ve špatnou chvíli (každý krátký míček u kterého může být soupeř včas je v podstatě chyba). Z dlouhé kvalitní lajny nebo lobu nebo crossu takový lob zahrát téměř nejde (pokud je hrán lob po takovém úderu, vždy je možno ho vzít z oleje před dopadem).

            0 0
            • kubad  

              a při podání do bekendu :-(

              0 0
              • MlokCZ  

                Podání do bekendu beru vždy hned po odrazu od boční stěny z voleje (pokud teda není špatné a není vhodnější si ho nechat spadnout na zem) nebo přímo z oleje, takže se nestává aby na zadní hranu spadlo.

                0 0
    • Vymi  

      uz se tesim az zase zacnu chodit na squash… hraju jen pres zimu abych mel i rychlejsi pohyb.. nez jen v posilovne nebo na lyzi a tak dale…

      0 0
    • Lance  

      wroume ty jsi mi dal opet ten nejkrasnejsi predvanocni darek, vis jak jsem citlivy, ale toto prekonalo vsechno

      0 0
    • MlokCZ  

      U pravidel hlavně doporučuju hned od začátku se naučit hlásit si stroky (vítězné míče) a lety (nové míče). Normálně podle pravidel o tom, zda to bude let nebo stroke rozhoduje rozhodčí, ale při běžné hře a i na turnajích pro hobíky si o to hlásí pouze sami hráči.

      Jde o to, že pokud se lety a stroky nehlásí, tak je to nebezpečný a může dojít ke kontaktu raketou a míčkem. A když se ty situace od začátku hrajou a nehlásí, tak to tak má člověk zažité a není jednoduché si naučit vše hlásit.

      Jedná se především o situace kdy soupeř je uvnitř trojúhelníku, který utvoří kraje přední stěny a míček v místě, kde ho hraješ (tohle je stroke a rovnou vítězný míč pro hráče co neodehraje úder a hlásí), dále situace, kdy by došlo při nápřahu ke kontaktu se soupeřem a pak situace, kdy se otáčích při odrazu od zadní stěny o 360st. za míčkem (v takovém případě je možno vždy hlásit let=nový míček, protože nemůžeš vidět, kde v tu chvíli je soupeř). Pokud chceš hlásit let nebo stroke (když je rozhodčí, vždy se hlásí jen let a rozhodčí rozhodne zda jde o let nebo stroke), tak musíš v tu chvíli být u míčku včas, mít napřaženo a být schopen ho hrát. Míček nezahraješ a jen řekneš let (nebo bez rozhodčího se rovnou řiká let nebo stroke, podle toho co to je). Akorát je v některých situacích sporné, zda je to let nebo stroke nebo dokonce, zda nehlásí hráč neoprávněně. V pravidlech je totiš napsané hrozně šalamounsky a to tak, že o stroke se jedná v tom případě, kdy by hráč z toho místa v tu chvíli při aktuálním postavení soupeře mohl hrát vítězný úder. Ovšem to je velmi sporné zvláště na nižší úrovni hráčů (to co je u profíků jasný stroke, tak často na nižší úrovni je posouzeno pouze jako let).

      0 0
    • RUMcajs  

      Ty blaho, ono to ma fakt pravidla :-)

      0 0
    • heretik  

      Ještě bych doplnil (i když v jednom příspěvku to skrytě zaznělo), že při podání musí míček trefit nejprve čelní stěnu (a samozřejmě mezi horními dvěma čarami). Pak se může teoreticky odrážet od kolika chce (včetně zadní), když dopadne do správného zadního čtverce. Mimo jiné to znamená, že podání se může po odrazu od čelní stěny odrazit i od vaší boční stěny (ale nesmí to být naopak, nejdřív boční a pak čelní stěna). Ale jediná síla toho servisu je v momentu překvapení neznalého hráče :-P

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.