Praha 13.5. oprava stezky pokračování

408 nepřečtených
  • Twister

    Zakládám nové vlákno, aby to nezapadlo.

    V sobotu jsme se v údolí Cholupického potoka sešli zprvu ve dvou, nakonec v pěti a udělali docela slušný kus práce, doufám, že k lepšímu. Jako konzultant dorazil Tomáš Kvasnička  a přivezl kromě rad i spoustu nářadí a osobního nasazení za což mu velký dík, stejně jako všem, kteří se objevili. Za sobotu jsme v rozježděném kořenitém úseku vytyčili nejpřirozenější stopu, kořeny vyskládaly kamením a zasypaly, mimo kořeny stezku lehce zařízly do svahu. Kritické zerodované místo jsme oproti původním předpokladům nebednili a nedosypávaly, což by dle zkušeností nebylo dlouhodobé řešení, ale zařízli, co to šlo, více do svahu. V tomto stavu je stezka delší dobu udržitelná. Aby bylo vše ideální, je ještě potřeba vykopat v sypajícím se svahu pod stezkou zásek a vyskládat tam opěrnou zídku, aby hrana dál neujížděla. Pro 4 lidi je to práce tak na dvě tři hodiny, takže by se to dalo zvládnout po práci. Navrhuji proto sejít se ve středu 13.5. v 17:00 na místě a dodělat to. Vemte s sebou lopatky a motyčky. Budu se na vás těšit. Jirka

    P.S.: Jsem si vědom toho, že se nový stav stezky nemusí někomu líbit, teď je to prostě lehčí, než to bylo. Na druhou stranu v zájmu udržitelnosti stezky je to dle mého pozitivní krok.

    0 0
    • StevensSFC  

      Už jsem tam jel je to super.Za mě mam radši méně technické pasáže ale na druhou stranu se to někomu nemusí líbit.Dobré by bylo udělat vždy dvě možnosti jednu pasáž technickou a druhou část pro lemry jako já :-) Samosdřejmě to nepujde udělat v každém místě.Ale určitě bych stoho nedělal dálnici.

      0 0
      • Gad  

        To by bylo uplně nejlepší řešení :-) Mě se teda ta zasejpání kořenů nelíbí, ty obtížnější místa mne tam vždycky bavily, ale zase chápu, že se to tam začalo rozjíždět do několika stop.

        0 0
        • ed v  

          ahoj Jirko a další. na jednu stranu díky za snahu! ale jak už někdo psal – skutečně se toto nemusí líbit všem......nejsem si vůbec jistý, zda je řešením přijít do lesa a prostě upravit část trailu, který snad i stovka lidí – ne-li víc – jezdí a má rádo, jak je. a navíc jak je cca 10, 15 let takřka beze změn.

           

          za mnohem závažnější a důležitější bych měl opravit do jetelného stavu provizorně lávky, když už něco.  a hlavně: tlačit na lesáky! ne jako bikeři, ale prostě návštěvníci přírody. co zase předvedli za posledních 14 dní, to jeden žasne…přitom tahle oblast byla ještě nedávno chráněna pro floru..... a nemyslím si, že je třeba přinést náš vklad do debaty v podobě údržby a pak teprve jednat. na to jako občané máme právo už nyní.

           

          Tomáš Taich.

          0 0
          • Twister  

            Ahoj Tomáši. Souhlasím s tebou, že stezka byla nejlepší tak, jak byla původně. Většina z cyklistů, kteří za těch pár hodin, co jsme tam dělali, kolem projela byla ale výletního ražení, a byli to ti, kteří v onom místě vyjížděli alternativní stopy. Tím rozhodně nechci říct, že by se celá stezka měla upravit pro potřeby cykloturistů, ale je potřeba vědět, že tam ti lidi prostě jezdí, a tam, kde tím stezku poškozují, je dobré udělat opatření, které co nejméně uškodí jejímu chakteru a zlepší její odolnost. To se tímto zásahem, podlě mě, splnilo a další úpravy stezky nejsou třeba.

            Lávky jsou v jednání, dostali jsme svolení od Lesů, jak budu mít chvíli, podám žádost na obor životního prostředí v Černošicích.

            Jirka

            0 0
          • Michal.J  

            Zlá, ošklivá Čemba.

            0 0
          • weekend warrior  

            Myslím, že zrovna tenhle úsek je jasnou ukázkou jak terenní cyklistika jako taková nepoškozuje kořenový systém. Vemte si kolik tam projede lidí denně a kořeny vypadají fajně. Tuto cestu jezdím sporadicky od roku 97 a vždy se pokuším o co nejpřímější stopu, někdy dám, někdy ne. Nejzajímavější na této stezce jsou právě ty proměny v čase způsobené převážně lesáky, dešti, provozem, ne/údržbou lávek a tak trochu vandalismem: myslím si, že kdyby se lidé nesnažili problematická místa různě objíždět atd… kolo přenesli nebo jeli po původní stezce, pokud na to mají, není co řešit. Fakt je, že k tomu člověk lidi nedonutí.

            Takhle z fotky se mi to staveniště vůbec nelíbí, ale čas to asi zahladí. Zajedu se tam mrknout.

            0 0
    • blue  

      tu kladinku jste zlikvidovali vy?

      0 0
    • Volf  

      No tak tomu říkám demokracie po stalinovsku ve stylu ,, až budu chít znát tvůj názor, tak ti ho řeknu ,,  / P.S.: Jsem si vědom toho, že se nový stav stezky nemusí někomu líbit, teď je to prostě lehčí, než to bylo. Na druhou stranu v zájmu udržitelnosti stezky je to dle mého pozitivní krok. /.

      Co když se tam příští týden objeví další ,, demokrat,, kterému se bude líbit zase něco jiného a prostě to zase udělá po svém ? Udělá tam třeba ,, skokánek ,, protože se mu to bude zdát jako přirozené osvěžení nudně cestičky. Alternativní vyježděné cesty znamenají to, že jen vy máte právo rozhodnout kudy vede ta správná a nealternativní ces­ta?

      Jestli je toto směr dalšího ubírání teréní cyklistiky, tak to je mimo rámec mého vnímání svobodného světa. Protože příroda začne být ohrožena ve chvíli kdy ji někdo začne ,, chránit ,,.

        
      0 0
      • Twister  

        Co se chystáme udělat, jsem tu s předstihem prezentoval a proběhla o tom diskuze.

        Že se v tom místě stezka sype, je fakt a že se s tím minimálně v místě utrženého břehu muselo něco udělat, je taky fakt.

        K opravě jsme nedospěli na základě okamžitého nápadu, ale už v zimě jsem to dohodl s tamním polesným.

        Každý může jezdit kudy chce, my jsme se jen snažili upravit jednu stopu tak, aby sama uživatele navedla.

        Impulsem k opravě bylo to, že ten rozježděný úsek nevypadal moc pěkně, neustále by se zhoršoval a v krajním případě by mohl posloužit jako záminka k osočování cyklistů, že ničí cesty. A tady by to byla pravda.

        Ten dovětek jsem myslel jako omluvu všem, jimž se teď oprava nelíbí.

        Snad jsem odpověděl na všechny tvé dotazy a na závěr mi dovol jeden můj vlastní. Znáš tu stezku? Viděl jsi ji před a po opravě? Z tvého profilu jaksi nejde vyčíst, jestli k tomu máš příležitost.

        0 0
        • speedy gonzales  

          dobre napsano.

           
          0 0
        • Bumerangista  

          Plně podporuji úpravu stezek, jako zde. Demokracie v tomto případě by vedla k tomu, že by všichni říkali svoje názory na internetu a nic by se nestalo.

          0 0
        • blue  

          abych předešel poznámkám makaka, tak na úvod jen to, že tu stezku a okolí znám hodně dobře pár let a opravenou část jsem viděl před i po opravě

          nemám nic proti opravě poškozenejch stezek, nicméně to, co jsem tam včera viděl, se mi hrubě nelíbí a s takovejma úpravama zásadně nesouhlasim…

          tvojí argumentaci k celý věci bohužel musim považovat za účelovou a ne zcela pravdivou

            
          0 0
          • Twister  

            Ok, beru tvůj názor. Bez jakékoliv ironie se tě chci zeptat, jak by jsi si to představoval ty?

            0 0
            • Tomáš Taich  

              ahoj všichni, pokusím se navázat na Bluea v duchu, ve kterém vedeme řeči v sedle i u píva.

               

              tedy oprava stezek ano. asi nemůže být řečem o tom, že když se někdo ve volném čase zvedne a jde opravit utržený břeh pěšiny, je to záslužné. bezesporu a pochyb. nicméně zde, v tomto konkrétním případě, se objevuje řada ALE a   A PROČ?

               

              ALE: místo opravy je tradičně dvojcestné cca 10 let nejméně – a myslím, že i ta spodní cesta prostě nepadá do potoka. vždy´t se pořád jezdí. a oprava horní cesty, po mohutných kořenech, není opravou, ale zjednodušením.  na to Blue naráží a já s ním. řeč tu byla o umožnění pohybu na lávkám i méně zdatným cyklistům. právě tohle ale jde proti myšlence MTB coby sportu, jak ho my s Bluem a další chápeme. jsou totiž prostě místa, kde sesednu, protože jsou nad mé síly. říkejme tomu pokora před přírodou, znalost svých limitů, jakkkoliv. anebo zasypeme a srovnáme i takovou Skálu k lávkám? jistě je také nad síly mnohých.

              další ale pak je to, že zde by někomu vadilo přenést cca pětimetrový kořenitý úsek, ale že podobně zdatný biker musí snášet a vynášet kolo na řadu lávek, už se jaksi se neříká. a že byly ve hře návrhy nájezdů na lávky, je také fakt. plus, jsou i další místa Lávek jako trailu, řekl bych výrazně těžší, než ono upravené. dočkají se snad naneštěstí také úpravy????

               

              a teď k A PROČ? Jirka píše, že oprava onoho fleku nám třeba pomůže před lesníky. to je velká potíž, myslím. s lesníky, kteří se chovají v lese tak, jako na Lávkách, bych nehandloval o ničem a jen psal a psal stížnosti a pletl bič. pokud si budeme hrát na malinké myšky, snažící se lva příliš nedráždit a být zticha a hodní a milí nehledě na tristní způsob hospodaření správce v NAŠICH lesích a jen budeme „politicky“ handlovat, je to podle mého chyba. je třeba říct jasně, že kolo neškodí a lesáci jsou prasata v rajónu.

               

              opakuju, respektujme přírodu i stezky a zanádávejme svým úředníkům, když dělají věci špatně. a nemusíme přeci hned jako bikeři se vším vysvětlováním a dohadováním se, stačí jako návštěvníci lesa.

               
              0 0
              • speedy gonzales  

                tome ja to misto neznam ale z fotky se da lecos videt.

                mluvis o pokore a respektu k prirode, ale na fotce vidim rozjezdeny mozna sestimetrovy koridor. tohle mi s prirodou moc spolecneho neprijde, natoz s respektem k ni…

                 
                0 0
              • Twister  

                Určitě nechci dělat stezku sjízdnější pro méně zdatné. Jenom jsem chtěl zabránit tomu, aby méně zdatní neničili široké okolí stezky objížďkami. V souvislosti na vysypaný úsek bylo trasování přes kořeny logickou ideální stopou. Proti hovoří zjednodušení cca 5 metrovéo úseku, pro zlepšení stavu cca 30 m úseku. Je na každém aby si rozhodl, co má větší váhu.

                0 0
                • Tomáš Taich  

                  …neběží tu přeci o záchranu stezky......tam se nic nevyjíždělo, jen se stromy objížděli roky ze dvou stran, a te´d prostě jedno kořeniště, nevyjeté, přirozené s kořeny plazícími se po povrchu, bylo zasypáno pro snazší objezd.

                   

                  nejde o tragédii, jen jsem to nadhodil, zda takový postup „opravy“ bude fungovat jako princip či co. a Pítr, právě, že to tam neznáš.......­...chápu, že agitka je náplň tvé práce, ale skutečně bys to musel vidět. jak toto místo, tak okolní devastaci lesáky. když pominu, že je tu nakročeno k Mrtvé stezce 2 – něco se povolí opravit, aby se to záhy zničilo těžbou, protože ta je světelné roky přede vším ostatním, včetně turistiky -, tak je to trochu jako zametat v domku po zemětřesení : je tu sto a jedna věcí, které si zaslouží prioritu. pokud je tedy něco nutné konat.

                    
                  0 0
                  • speedy gonzales  

                    jasne ze bych to musel videt, proto se nepoustim do zadnych dalekosahlych soudu, ale hodnotim jen co vidim. a vidim 5–6metrovy rozjezdeny koridor…

                    a v navaznosti na to co pises, tvuj pristup „lesaci delaji v lese bordel, tak ja muzu taky“ je mi docela proti srsti

                      
                    0 0
                    • Tomáš Taich  

                      Pítr, nezlob.......­......nepouštíš se do dalekosáhlých soudů, ale štípeš jak komár.....to, co vidíš, je právě, že nic nevidíš.......to, co je podle tebe 6 metrová rozježděná stopa je násyp čerstvý hlíny, stezka vede jen tam, co je to vysypaný, tedy cca metr…ono to tam totiž, ač se to z photky nezdá, jinak jet nejde, než v tom úseku metru cca.....anebo pak dalšího metru z druhé strany, jinak je sráz.....

                       

                      a netuším, o jakým bordelu to mluvíš…psal jsem o tom, že je nonsens opravovat decentně jeden úsek, když lesáci, těžící po vichrech (a ve stylu vichru!) tu to klidně za chvilku rozjedou…jinak bych řekl, že biky tu bordel nedělají, tedy ne ti, co sem jezdí právě pro kořeny a lávky, co si je užívají a neobjíždí je…

                       

                      ono je toto vůbec potíž – myslím objížděče. na to je i metodika jisté organizace, v českém nebo americkém vydání, asi krátká, ale naneštěstí i můj rozum a řady dalších.....vine se ti někde stezka, že i TK by zaplesal…neklesá, je dobře vedená, pomalá.....a evidnetně právě bikeři ji zničí ježděním přímo.....jsou ale občasní výletníci do terénu ještě bikeři? cílovka  oněch organizací a naši par´táci???? na ty nemáme žádné páky…

                       

                      jinak bych řekl, že v celém tomhle vláknu a jeho příčině běží o precedens – ať už toho, zda budeme zjednodušovat, či nosit kola přes těžší místa, ale i o to, zda kdejaký pan chytrý z organizace skautíků a bobříků made in wales/u.s.a. bude na dálku vysílat rady a popichovat......

                       
                      0 0
                      • mtbjouda  

                        Tož mně by zajímalo proč si myslíš že v právu jseš ty a stezka musí být těžká a ne třeba někdo kdo ji raději chce lehčí. Je to tvoje stezka? Máš na ní větší právo než ostatní? Kde je možné takové právo získat?

                        0 0
                        • Tomáš Taich  

                          milý Joudo, přesně tak! kdo má právo na stezku? tedy přijít tam a zejdnodušit ji, když to – a já si to myslím – není vůbec nutné????

                           

                          připomíná mi to trošku situaci, kdy před x-lety kdosi vykopal na Maturitě kořen v místě zlomu nadějí a udělal tak z Maturity přijímačky na ZŠ......

                           

                          nejde vůbec o ty dva, tři metry opravy – úpravy , jde o princip. o tom se tu bavíme, zatímco část lidí jen kydá nadávky či v lepším případě chytré rady na dálku........­.......

                           
                          0 0
                          • mtbjouda  

                            Ale to je prave to, ty si myslis ze to neni nutne, ale kde beres jistotu ze vetsina lidi co tam jezdi si mysli opak? Ty se tady prezentujes jako hardcore megahustej bajkr, tak uz z principu vetsina populace musi byt min hardcore megahusta. Takze co ti dava pravo si osobovat narok na to aby stezka byla tezka kdyz vetsina lidi ji muze chtit lehci?

                            Nechci tim rict ze se musi vsechny stezky zjednodusit aby je projel i Sobi na svem SOBI 20, ale je dulezita brat do uvahy jestli nahodou nejde o nejakou frekventovanou spojnici. Kdyz chces neco tezsiho, musis si najit neco min na rane. A smirit se s tim ze jak se to casem stane znamejsi tak se tam natahnou i ne dost megahusty bajkeri a budou to chtit zjednodusit.

                             

                            zatímco část lidí jen kydá nadávky či v lepším případě chytré rady na dálku

                            Jsem potesen ze jsi schopny konstruktivni sebekritiky.

                            0 0
                            • Medunka  

                              jen technická, znáš ten úsek o kterém se tedy diskutuje?

                              0 0
                            • Sobi  

                              a. viš vůbec o jakém úseku se tu bavíme?

                              b. když už jsi mne zmiňoval, tak já chci právě onen opak a ne zjednodušení a sterilizaci přírody pod rouškou „trvale udržitelné teorie“

                              0 0
                            • Darkson  

                              Joudo,

                              mám pocit, žes daný úsek v životě neviděl! nejedná se o žádnou frekventovanou­ spojnici, v okolí lze najít spoustu jednoduších cest stejným směrem, jak např. já, TT a další místní dobře vědí:-)

                              0 0
                            • Splinter  

                              Ty seš fakt jarin, na tohle jsem alergickej…

                              Když něco neumím tak se to naučím (a nebo jedu jinam)… V Alpách taky nesrovnávaj svahy aby tam mohli projet i míň hustí lyžaři…

                              Ono zatím co sleduju tak je to tak, že to co není megahustý, tam je okamžitě narváno lidma… Zlatý úseky, který jsou těžší (už jich moc není)…

                              Naštěstí neplatí, že všichni chtějí stezky po kterých projedeš i na tříkolce…

                              0 0
                              • Sobi  

                                No právě, toho se bojim aby se z těch technických a pěkných cest nestaly takový ty sterilní singly. To přirovnání s Alpama bylo fakt výstižné a pškné! :-)

                                0 0
                                • Volf  

                                  No je velmi pravděpodobné, že to tak dopadne. Nedávno nějaký chytrý český politik řekl, že se raději bude mýlit s USA než mít pravdu s Ruskem !!! Takže to, že základní myšlenka MTB tj. volný pobyt v přírodě a zdolávání teréních nástrah / nedneseně řečeno / se změní díky normě na singl / ještě ve Velu 10 / 2007 se mluví ve článku ,,Ty ještě nejsi Čemboun ,,  výhradně o singlu / na unifikované cestičky ve stylu normy EU  na zakřivení banánů. Začne to tak, že někdo upraví / ne někdo to by bylo špatně musí to být někdo se svatým zápalem a s posvěcením čemby / kousek pro něho nesjízdné cesty a případný jednodušší objezd zruší. On má přece právo na určení jediné správné cesty. Nic se nestane a mlčící většina to přejde svojí oblíbenou činností tj. mlčením. No pro normalizátory pěšin to ale nebude znamenat veřejnou lhostejnost, ale kupodivu souhlas s jejich činností a s jídlem začne růst chuť. A za pár let bude každá pěšina vypadat stejně, budou v rámci čemby komise které budou kontrolovat zda je vše podle mormy kterou jim vytvořil někdo ve Skotsku, nebo ještě lépa na výjezdním zasedání ve Skotsku nebo raději ve Skalistých horách / konckonců takto se chovají i politici /. Budou pořádat zasedání, kde budou řešit zda příčný odklon 1 stupeň není málo, jestli to nemají být dva a budou stále jezdit na studijní cesty do zemí, které sice mají zákonem zakázán nebo výrazně omezen pohyb na kole ve volné přírodě, ale psst o tom nebudeme moc mluvit, protože třeba tadi hlupáci nevědí, že zde můžou na kole skoro všude. No a máš ještě druhý aspekt a to je ten, že MTB se dostane zvolna do kategorie SUV a bude to stejně fungovat. Většina těchto aut se sice tváří, že mohu do terénu, dost z nich tam i může, ale jeho majiteli stačí jen ten pocit, že kdyby chtěl a mohl, tak tam může zajet. Takže drahé MTB se sofistikovanými systémy pružení se budou prohánět po umetených cestičkách, kterým už ale nebudeme říkat singl a to umetení bude mít za důsledek to, že tam bude jezdit víc a víc cyklistů, kteří tam dříve nejeli právě třeba pro obtížnost té dané cesty. Tím se ta cesta  bude víc a víc ničit, bude se víc a víc poukazovat na škodlivost MTB vůči přírodě, teoretici se budou víc a víc setkávat ve Skotsku a v USA, kde budou řešit, zda by nakonec nemělo dojít ke kompromisu, že by se část přírody pro MTB zavřela v zájmu zachování některých stezek, které samozřejmě bude někdo udržovat, ale pouze za podmínky, že bude vš dozorováno příslušníkem čemby tak, aby byl zachován ten jeden jediný, ale proto správný postup a metodika. Přitom stačí jedno jediné. Nechte přírodu na pokoji. Ona si poradí, ale jen za předpokladu, že se do ní nebudete věčně šťourat. Jestli pro ni chcete něco udělat, tak si vemte pytle a rukavice a jděte vysbírat někde na kraj lesa černou skládku, ale neupravujte si přírodu k obrazu svému, protože ta mlčící většina se jednou může dožrat a pak pochopíte, že mlčení většiny nemusí znamenat souhlas.

                                  0 0
                                  • vojtechposmourny  

                                    :-)

                                    0 0
                                  • Twister  

                                    Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností, sobectvím a tyranií lidské zloby. Požehnán buď ten, kdo ve jménu lásky a dobré vůle vyvede chabé z údolí temnoty, neb ten jest skutečným pastýřem a spasitelem zbloudilých duší. A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny, kdo se pokusí otrávit a zničit mé bratry. A když uvalím svou mstu na tebe, seznáš, že jméno mé je .......  :) 

                                    0 0
                                    • Sobi  

                                      Bang, bang, bang, bang, bang, bang!

                                      Vinci jdeme! :-D

                                      Kua to jsem zase jednou natlemil :-)))

                                      0 0
                                    • Sobi  

                                      Neber to prosím ve zlým, je to ideový souboj, víš kdyby nebyla taková masírka, jak je to tady všechno na h…, jak se připravují zákazy jízd kol, jak nikdo tomu nerozumí jen VV a ostatní jsou neodborníci a jak jedině cesta božího DD je jediná správná atd. tak by asi nikdo neměl strach o plošnou sterilizaci přírody a potom by tvá oprava cesty vyzněla uplně jinak. Veškeré strašení z Čemby vyvolalo strach, ale na druhé straně, aby to nedopadlo jak psal Volf. Proto se to všechno obrací opačně.

                                      P.S.: S těma lávkama fakt počítám :-)

                                      0 0
                                      • speedy gonzales  

                                        presne jak rika sobi.

                                        staci koupit horske kolo a z cloveka je hned odbornik na problematiku rekreace v prirode a udrzbu stezek.

                                        taky mam doma kruzitko, takze jsem krome toho i expert na projektovani dalnicnich mostu…

                                        a mohl bych pokracovat cemu vsemu jeste rozumim!

                                        ps: "tady ":http://www.cemba.cz/clanek.shtml?… taky vsechno v pohode;-)

                                        0 0
                                        • Sobi  

                                          Víš když jedeš třeba po dálnici a přejíždíš most a na záčátku a na konci se ozve rána do podvozku takový to známe buch-most-buch tak taky poznáš že je něco v nepořádku, že by to být nemělo a nemusíš být odborník na mostní konstrukce :-) a poznáš chy bu a můžeš říct, tamten most je blbě udělanej, a budeš mít pravdu i jako neodborník. :-) Akdyž to řekneš, tak nikdo se do tebe nepustí, že tomu vůbec nerozumíš a že vůbec nic o tom nevíš!

                                          0 0
                                          • karliner  

                                            aby ale neprotestovali majitelé jeepů proti opravám výmolů a jiných silničních fíčur s argumentem, že když to někdo neumí přejet, tak ať jezdí jinde :-)))

                                            0 0
                                          • gargamel  

                                            Já myslel, že to tak má bejt, když to dělaj skoro všechny mosty :-)

                                            0 0
                                        • Sobi  

                                          Jinak, ono strašení má efekt jen v případě, že se opravdu něco konkrétně chystá, protože se straší tím a tím a až pak pude opravdu do tuhýho ( kdyby třeba někdo opravdu chtěl prosadit ten zákon podobný jako v Sk ) tak už budou všichni natolik otrávený a vyčerpaní z těch bubáků, že tížený efekt nenastane…

                                          P.S.: nejsem odborník na davovou psychologii :-D

                                          0 0
                                          • speedy gonzales  

                                            nechci se s tebou hadat.

                                            varovani pred chystanym zakazem vyslo jednou ve velu na zaklade konkretnich informaci od politiku.

                                            kdyz se na to podivam, jedine strasni, ktere tu vidim, je to tvoje, jak to omylas stale dokola.

                                            0 0
                                            • Sobi  

                                              A odkoho to asi měli? :-O Zavolali jim to UFOni ne? Ta informace byla od vás!!! Nebo se už od TK distancujete? :-O

                                              0 0
                                      • Twister  

                                        Já si myslím, že kdyby nic jinýho, tak Čemba dělá dobrou práci tím, že rozšiřuje povědomí o terénních cyklistech a mění jejich image s rebelů na standartní rekreanty. Mě je singl celkem jedno, ale pokud má pouze doplnit možnosti ježdění jako další alternativa ke zpestření, tak ať klidně je. A to strašení o zákazech asi úplně planý nebude. Jsou tu všelijaké CHKO a NP, kde je tendence pohyb cyklistů omezovat. A těhle zvláště chráněných oblastí přece není v Česku málo. Na Slovensku už oficiální zákaz mají. Sice v praxi nic neznamená, ale minimálně pro ten pocit budu radši bajkovat legálně.

                                        0 0
                                        • Sobi  

                                          Víš já mám z rozhovoru s ostatnímy opačný pocit. Právě tím jak všechny nazývá za neodborníky a jak tomu nikdo nerozumí, tak právě vzniká ten opačný efekt. Víš já jsem myslel to známé: „Pšš, mám informace z lobby kuluárů že se podobný zákaz připravuje i u nás!“ jinak myslíš si že tomu prospěje, když se na CHKO a NP vlítne s tím, že tomu vůbec nerozumí, že vycházejí z bludů atd., myslíš že si řeknou, „no jo, to je pravda, my o tom vůbec nic nevíme, co tady děláme? musíme se omluvit a dát to do pořádku!!“ naopak! Proto si myslím že efekt je opačný.

                                          0 0
                                          • speedy gonzales  

                                            takze mala rekapitulace:

                                            • informace o chystanem zakazu z kuloaru vysla jednou ve velu. dostali jsme echo od politiku, tak jsme to povazovali za nutne sdelit bajkerum. to je to tvoje NEUSTALE straseni? podivej se kolem nas, kde vsude je bajkovani na lesnich stezkach zakazane…
                                            • vcera se tom kvasnicka a hanka hermova vratili z jednani na NP ceske svycarsko, kde jednali o novem planu pece, ktery jsme pripominkovali kvuli tomu jak dela z bajkeru „podradnou“ skupinu rekreantu. jednani bylo oboustrane velice vstricne a vysledkem je predjednani „lepsiho“ pristupu k bajkerum (priprava tras, apod) a dalsi spoluprace s NP (pro klid tvuj a volfa…ne, opravdu zde nepadlo ani slovo o singltreku)
                                            0 0
                                            • Volf  

                                              Hele nemám nic proti tvému zápalu pokud se to nedotýká přímo mě jako osoby, ale prostě popírat holý fakt, že čemba od samého začátku hořela pro singl a až ve chvíli kdy zjistila, že prostě česká společnost moc nevěří na nejrůznější amerikanismy a také na to, že lidé zjistili, že v ČR prostě neexistuje defacto žádný zákaz po volný pohyb v přírodě, začala mluvit o Walesu / omlouvám se za omylem vloudělné Skotsko viz výše / a najednou se tváří jako naprostý odpůrce singlu, protože jejím cílem jsou lesní chodníky a pěšiny. A to že vaší činností jednou dojde k tomu, že nám zakážou jezdit ve volné přírodě je více než na snadě, protože jak se někde objeví nějací samozvaní torubadůři a začnou šťourat do problému, který se stal problémem až jejich šťouráním, tak o tom jsem prostě přesvědčený. To jen na okraj. Jo a když už mluvíte neustále o vašich úspěších ve smyslu, že jste se někde dohodli že se dohodněte s nějakým voleným nebo jmenovaným orgánem, který má nějaké konkrétní území či oblas ve své správě, tak na základě jakého mandátu vystupujete v tomto dialogu vy, repektive jak dalece nebo na základě čeho by jste měli být vůbec partnery v takovém jednání. Ono je velký rozdíl jednat a dojednat.

                                              0 0
                                              • Krys  

                                                Na to aby si mohol jednať nepotrebuješ nikoho mandát. Nežijeme v totalitnom zriadení. To že napríklad zváračov nenapadlo jdnať so správou NP, neznamená že iné záujmové skupiny by jednať nemohli. Predpokladám ale, že skôr máš problém s pocitom, že Čemba jedná za teba.

                                                0 0
                                                • Volf  

                                                  To jsem si nerozuměli. Já se už dneska klidně označím a odpůrce čemby, protože ji považuji za škodlivou. Já se ptal proto, že jistě může jednat každý s každým, ale ve chvíli kdy budeš zastupovat 900? lidí v populaci 10 000 000 lidí, se právě může stát to, že se někdo pokusí tomu rázně zabránit nějakým plošným zákazem, protože se zaštítí mnohem větší skupinou třeba členů KČT, kteří třeba budou lobovat za to, aby se ve volné přírodě na cestách užších než 1 metr mohli pohybovt pouze pěšáci. Já prostě vidím práci sdružení cyklistů například v upozorňování a označování nebezpečných míst / viz. mrtvý cyklista /, o lokálních mapách lesních a polních cest a podobně, ale v kopání singlů nebo samozvaných úprav něčeho si myslím není budoucnost teréní cyklistiky.

                                                  0 0
                                              • speedy gonzales  
                                                1. odpurce singlu? ne, singltrek ma stale pevne misto mezi projekty ktere realizujeme.
                                                2. jedname vzdy za cembu. a co nas opravnuje jednat? s velkou davkou nadsazky: to ze jsme na rozdil od ostanich prestali kecat v hospode, zvedli zadek a sli neco udelat.

                                                zijeme v obcanske spolecnosti – kazdy ma prece pravo jit na NP ceske svycarsko a nabidnout jim spolupraci, aby bajkeri meli lepsi podminky. kolik lidi to udelalo?

                                                0 0
                                                • Volf  

                                                  Víš tomu bych věřil až ve chvíli, kdy nebudete závislí na nějakém generálním partnerovi. Aby za chvíli nebyly v tisku slogany ve stylu 99% čembounů doporučuje kola Merida. Víš otázkou takto nezávislých skupin potom bývá to kam se pohne jejich chlebodárce, protože z členských příspěvků asi placený aparát čemby nevyžije.

                                                  0 0
                                                  • speedy gonzales  

                                                    panecku to je argumentace! ocenuji styl „kdyz uz nevim kudy, rychle zautocim jinde…treba si toho nevsimnou“

                                                    btw. tak nejak si myslim, ze meride jde z podstaty veci o to, aby bylo kde jezdit, stejne jako nam.

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Vím kudy kam a neútočím. Jen jsem prostě uvedl své důvody, proč nevěřím čembě a považuji ji za zbytečnou. Já na rozdíl od vás vítám každý i negativní podnět ke svému jednání či konání, protože se domnívám, že je to potřebné. No a jen se modli aby Merida nechtěla začít prodávat v ČR více třeba trekingová nebo silniční kola.

                                                    0 0
                                                  • treatt  

                                                    Hele tohle jako myslis vazne?

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    ano, považuji čembu za geniální podnikatelský záměr…

                                                    0 0
                                                  • Tomáš Taich  

                                                    ahoj, ahoj. zapojím se po pár dnech pasivního sledování opět příspěvkem, byť Víkendový bojovník či Vlk řekli vše podstatné rozumně jž výše.

                                                     

                                                    chtěl bych reagovat na zmínku Petra Slavíka aka Speedy Gonzalese o informaci o relevantním přibližování se zákazu cyklistiky od politiků, která se objevila ve Velu. jako autor onoho článku jsem byl ve vnitroredakční diskusi proti přiloložení onoho textíku-výzvy do již hotového článku. nakonec jsem ale byl přehlasován, neboť vedení usoudilo, že zpráva – by´t bez jakékoliv specifikace, o kterého politika či co jde – zaslaná Tomášem Kvasničkou je důležitá. dodnes však TK i VV ČeMBA nikdy neuvedli, kdo co říká, jaké je reálné nebezpečí, etc.......již několikrát jsem tento postup zde i jinde přirovnal ke strašení G. Bushe po 11.9. 2001.........­......jeden si musí myslet, že takové ovzduší strachu hraje komusi do karet. třeba developerům projektů stezk – možná.

                                                     

                                                    a poznámka k občanské společnosti a demokracii – opět z klávesnice Pítra S. ano, máme demokracii a v občanské společnosti je možné prosazovat své cíle sdružováním se. ne však vydávat se za OBECNOU organizaci bikerů a tlačit své..........­..anebo musí vzniknout vzdoroČeMBA, Praha Bikerská, MTB Brno sobě, etc…?????

                                                     

                                                    a do třetice, opět reakce na PS a jeho poznámku, že přestal v hospodě se svými kamarády kecat a začali makat........­.......vlastně odpově´d souvisí s onou občanskou společností. potíž je totiž v tom, že narozdíl od PS a spol. řada ostatních lidí nemusí být líná, jen prostě jsou se statutem quo spokojeni. a napak se děsí toho, že někdo straší a vytváří tlak a navozuje situaci, že bude třeba něco dělat a chodí za lesníky a ukazuje jim fotky z Walesu a USA, jak takový biking vypadá.......­.............mož­ná, že tak PS a s ním i ČeMBA se dočkají cíle a i ostatní budou nuceni  v krajíním případě vstoupit do hry a  vytvořit onu vzpomínanou protiorganizaci, vyvažující stanoviska, názory a cíle ČeMBA.

                                                     

                                                    typickým případem strašení je pak třeba ona situace v Německu, Mnichově. dirtoviště bylo strženo (byť neuvěřitelně rychle) pro absenci povolení a storno bikingu u Isaru nese pečeť potíží, které známe i my: přelidnění, uživatelské spory. razí-li ČeMBA právo na osobní odpovědnost pro pohyb v lese, neměla by se plošně stavět za bikery jako svatoušky – víme, že takový všichni nejsme.  zakáže-li či omezí někdo provoz v létě na takové Povltavské, je to jen pochopitelné. ČeMBA by však třeba mohla vyjednat povolení provozu ve všední dny či na podzim a jaře.  zde diskutované Lávky ale nejsou ani v létě přelidněné, strašit je tak třeba s důrazem na místní konkrétní provoz a třeba i jeho škody, které na Lávkách skutečně nejsou kdoví jaké, spíše udiví, jak málo tu je dvacet let bikování znát.

                                                       
                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    ta Povltavská /pokud myslíš zelená TZ Štěchovice-Třebenice/ je adept na zákaz přímo exemplární :(

                                                    0 0
                                                  • weekend warrior  

                                                    Ano, jsem přispěvatelem čemby od jejího vzniku, protože chtěla a chce chránit zájmy bikerů dle hesla MÍT KDE JEZDIT a zabránit tak zákazu pohybu na MTB po lesních cestách. To podle mě znamená, že bude vyvíjet aktivity dle těchto priorit, řazeno sestupně dle důležitosti:

                                                    • mediálně i osobně vysvětlovat a podávat jasné důkazy příslušným orgánům o tom, že mtb dlouhodobě prostředí nijak neškodí a není tedy z ochranářského hlediska jakýkoli důvod k nějakým plošným zákazům pohybu po stávajících cestách. Tam, kde je riziko konfliktu s ostatními uživateli, hrozí zákazy atd…navrhovat orgánům kompromisy v provozu.
                                                    • jasně říct a neustále opakovat mtb komunitě, že lopata, hřebíky, sekery atd.. bez plánu a povolení do lesa opravdu nepatří
                                                    • přesvědčovat mtb komunitu, že se má chovat slušně a tolerantně vůči ostatním
                                                    • podporovat očistu lesa a prostřih stezek
                                                    • podporovat opravu stezek
                                                    • podporovat budování nových stezek-singlů tam kde je to vhodné/nutné

                                                    Myslím, že teď v ČR máme kde jezdit a náplní čemby by mělo být to, aby to tak zůstalo. Dnes mám ale z čemba masáže pocit, že jedinou cestou pro budoucnost MTB je pouze singletrack, nový, skvělý, hravý. Možná, doufám v to, že to tak není, ale na mě to tak působí.

                                                    Pohyb na přesně daných místech podle mě není to slibované „Mít kde jezdit“. Jsem pro to, aby se to čembě neustále a hlasitě připomínalo.

                                                    0 0
                                                  • Twister  

                                                    Myslím si přesně to samé až na to, že Čemba opravdu nebere singletrack jak svojí vlajkovou loď, ale jenom jako jednu z aktivit. Mám pocit, že singl je takové zaklínadlo, lehce uchopitelné a pochopitelné a proto zní na vše strany i bez přičinění Čemby. Pak vzniká dojem, že jediné, o čem Čemba je, je právě singl.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    teď už asi ne, pod tlakem veřejného mínění ne, ale ještě před rokem byl singltrek božstvem…

                                                    Přesto všechno si myslím, že „špatná“ Čemba lepší, než žádná Čemba.

                                                    V této souvislosti mě opravdu mrzí, že členská schůze je opět v těch kotěhůlkách kam se dostat veřejnou dopravou zabere moře času (z Prahy 3,5 hodiny, z Ostravy více než 5 hodin, z Valašské Polánky 12 hodin, z Ostrova nad Ohří 13,5 a třeba z Hartmanic na Šumavě neuvěřitelných 21 hodin, s tím, že místní člen Čemby by si musel vzít půl dne dovolené a cestou přenocovat…). To mi přijde jako megaignorance…

                                                    0 0
                                                  • jecnak  

                                                    Naprosty souhlas.

                                                    0 0
                                                  • Sobi  

                                                    To podle mne je schválnost VV aby se nemohli dostaviti všichni. A mohli si dál totalitně vést Čembu. Ještě reakce k tomu nahoře, ohledně Čemby, myslím se že se současným vedením je žádná Čemba lepší než špatná Čemba. Souhlasím, že potřebujeme organizaci která by zastřešovala bikery a nejlépe ruku v ruce s turisty ( neb využíváme shodných cest ), ale bohužel současná Čemba s nynějším vedením to rozhodně není. Škoda :-(

                                                    0 0
                                                  • heretik  

                                                    Uf, co je to za hausnumera? Jestli se z Hartmanic na Šumavě nedá dostat za 16 hodin do Prahy (a pak 3,5 hodiny na místo), tak to chudák místní člen Čemby bude mít asi ku*a daleko kamkoli, pokud to nebude zrovna v Sušici a nepřijede na bajku… z tý Valašský Polánky by se to na kole dalo dát zhruba za dobu, co tam pojede Pražák mastnou tyčí.

                                                    Jinak teda nevím, jak velkou členskou základnu má Čemba v těchto vysoce zalidněných a uvědomělých lokalitách, ale dokážu si tipnout, že kdyby udělala členskou schůzi v Ostravě, kam se lze zřejmě dostat snáz (pravděpodobně s výjimkou toho chudáka z Hartmanic), tak bude reptat 3/4 republiky… dokud nezamluví stůl v hospodě v každým krajským městě a mezi nimi neudělají telemost, tak bude někdo reptat vždycky :)

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    hausnumera

                                                    0 0
                                                  • Jituschka  

                                                    Sice to není k tématu, ale fakt jsi mě pobavil :) Mastnou tyčí, hihi.

                                                     

                                                    Teda taky si myslim, že problém je někde jinde než v místě členské schůze. Na Michaela Jacksona taky lidi lítaj až do Londýna a nevadí jim to :)

                                                    0 0
                                                  • speedy gonzales  
                                                    1. mastale jsou napul cesty mezi cechama a moravou
                                                    2. cca pul hodky cesty z prosece je ceska trebova ktera lezi na zeleznicnim koridoru a kam jedou vsechny rychliky.
                                                    3. pokud nekdo chtel, mohl se ozvat, s dopravou bysme pomohli. lidi jedou z ruznych koutu CR a mista by se urcite nasly. stacilo napsat…
                                                    4. v mastalich mame bezplatne prostor pro konani schuze, coz jinde neni samozrejmosti
                                                    5. primo v miste konani je levna moznost ubytovani, coz je pro radu lidi vyhodou
                                                    0 0
                                                  • karliner  
                                                    1. blbost, ve smyslu, že schůze celostátní organizace má být na dostupném místě pro všechny a ne tam, kde je „geometrický“ střed míst bydliště členů
                                                    2. půl hodiny čím? Veřejnou dopravou tedy ne…
                                                    3. to je asi pravda, v pozvánce to však uvedeno nebylo, nevšiml jsem si nabídek ani na čembaforu (ale zase tak dokonale jsem to nestudoval…)
                                                    4. chápu
                                                    5. pro kolik lidí??? Čemba má +/- 900 členů

                                                    osobně se také přikláním k názoru, že místo konání schůze je vybráno tak, aby otrávilo co nejvíce členů a o důvodech, které k tomu VV vedou lze jenom spekulovat…

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    ad c) si snad děláš prdel, bo kde neni poptávka neni ani nabídka. Kdo tam chce dorazit tak tam dorazí a kdo nechce, tak by nejel ani 20km za barák. Bys snad chtěl aby ti někdo osobně zavolal a řek ti buď tak hodnej a vylez před barák za deset minut pro tebe dojedu.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    ne

                                                    když už vyberu takovou díru na konání výroční schůze (a pokud chci, aby tam členové dorazili v co nejhojnějším počtu), tak v pozvánce můžu zmínit, to, co speedy nabízel výše – možnost sharování dopravy, ještě něco na mé reakci nechápeš?

                                                    0 0
                                                  • Vegan  

                                                    Me to prijde jako logicke se zeptat jestli by me nekdo nevzal, ale chapu, ze kazdy tudle vec muze vnimat jinak a pak ti musim dat za pravdu, ze pri vcerejsi mensi rozprave ve VV jsme zminili vec ze priste to tam radeji zminime.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    tak rozumnější by bylo příští schůzi přesunout někam do civilizace, ale i tohle je krok kupředu :-)

                                                    0 0
                                                  • Michal.J  

                                                    Schvalne, navrhni jedno nebo dve mista ktery by ti prisly vhodny.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    ok, nemám jiný přehled o struktuře členů, než ten, co je na čembě, ale navrhuji tedy jedno z měst Praha, Pardubice, Brno

                                                    v každém je mraky vhodných sálů i možností ubytování a doprava bez problémů

                                                    ale ta otázka je jenom řečnická, viď ;-)

                                                    0 0
                                                  • Michal.J  

                                                    Ne neni, myslim to vazne. Koneckoncu ja nejsem uplne nadseny z Mastali, ale i presto ze to vypada jako ukrutna dira tak dopravni dostupnost neni nejhorsi, do Prahy to trvalo pres dve hodiny. Koneckoncu ty Pardubice nejsou od Mastali zase az tak daleko.

                                                    Kdyz bude schuze v praze (brne) tak budou kricet lidi z brna (prahy) proc to neni u nich a ze jim cesta zabere 5 hodin neo kolik.

                                                    Do Prahy to maji daleko lidi ze severni Moravy, do Brna lidi ze zapadnich Cech. Vzdycky bude nekdo, kdo se bude citit poskozeny.

                                                    On je mozna zadrhel v tom ze schuze byla v mastalich podruhy a nikdy se nikdo z clenu neozval ze mu to vadi a ze kvuli tomu neprijede.

                                                     
                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Vždycky někdo bude proti, i když uděláte emailovou konferenci, tak zase někdo bude proti, když každého člena obejdete osobně, tak zase někdo bude protestovat, že kvůli vám musí sedět doma…

                                                    Jde jenom o to minimalizovat počet prudilů, pokud proti maštalím jsem jenom já, klidně to tam dělejte furt dál, nevím kolik se tam nakonec sjelo členů, ale jestli jich bylo méně než čtvrtina, tak bych se zamýšlel jednak nad místem schůze – viz výše a jednak nad termínem – jestli by nebylo lepší udělat členskou schůzi v období, kdy se tolik nejezdí na kole, protože spousta členů (včetně mne) asi nechtěla obětovat pěkný jarní víkend hádkám na schůzi. Výroba malého průzkumného dotazníku nezabere moc času, jde rozeslat mailem a vyhodnotit automaticky a kdo na něj neodpoví, má smůlu :-)

                                                    Co se týče dopravy a mnou vypočítaných „hausnumer“ – autem jseš v té naší malé české kotlině všude za chvíli, o to nejde, já jsem vycházel z toho, že když plánuješ členskou schůzi a opravdu chceš, aby se tam mohlo sjet co nejvíc členů, tak musíš vycházet z možností toho nejvíce hendikepovaného (nemá auto ani řidičák a bydlí v nějaký salaši v horách) no a pak postupovat po krocích, čili při svém návrhu jsem postupoval podle toho, že největší města jsou nejvíc dostupná veřejnou dopravou odevšad a nejvíc dostupná velká města jsou ta na nejdůležitější dopravní ose Praha-Pardubice-Brno a když se ukáže, že víc členů je na Moravě, tak se holt vybere moravské město atd…

                                                    Uffff

                                                    0 0
                                                  • Vegan  

                                                    Mene nez 1/4 :) tak me napda jestli mas predstavu jak to bouzel v CR funguje v o. s. ? ( a ted to nemyslim nijak spatne ne kazdy tim prosel ) Realne je to tak, ze i velka zdruzeni maji problem na clenskou schuzi dotahnout lidi a ja osobne nevim o zadne neziskovce u nas (at uz tech ve kterych jsem pusobil nebo jen tech kde znam lidi ) kdy by byt alespon jedinkrat ( krom zakladajici schuze ) presahl pocet primych ucastniku 5%. A to se bavime od Duhy pres Arnicu az pro CeMBU a nezpocet dalsich. Takze troufam si tvrdit, ze kdyby se nam sjela necela 1/4 clenu tak muzem otvyrat sampanske ( v mem podani rychle spunty :D ) a slavyt nekolik noci bez ustani :).

                                                    0 0
                                                  • Vegan  

                                                    jak pise heretik todle je fakt nerealne casove.

                                                    A jak pise peta slavik kdokoli se mohl ozvat vzdy jsme to nejak zaridili

                                                    Zrovna ja pres noc projizdim prahou a z prahy vyjizdim v CCA7 rano smer clenska schuze a jedu sluzebnim autem. Pokun nikdo nerekne pak je to smula toho kdo se neozve holt jak pravy ceske porekadlo „lina huba hole nestesti“

                                                    0 0
                                                  • pos3k  

                                                    Ze by byl napr. pro Prazske Pepiky problem vyjet v sobotu z Phy do Prosece? :D

                                                    Pokud by se nekdo ozval na foru, nebyl by problem pripadne cleny nabrat (obousmerne). Pravidelne se pres Prahu jezdi od Plzne a z Mostecka i ze samotne Phy. Casy zacatku schuze jsou pro prujezd Prahou temer vypilovane. ;) Napr. Pha (Cerny most) – Prosec  cca 1:40 (dle vyhlasky).

                                                    Me cesta jednim smerem (i s zastavkou na pumpe) obvykle trva max. neskodnych 2,5 hod (dnes projeto poseste).

                                                    PS: letos jsem oproti lonsku ani nabidku na bezplatny svoz a odvoz na forum nedaval, byt tak se mnou jel vcera jeden mistni clen (stacila jen domluva).

                                                     
                                                    0 0
                                                  • Sobi  

                                                    Díky za příspěvek, teď jsem se vrátil z práce a ráno jsem to nestihl rozepsat, ale teď už to nemá cenu, už jsi to napsal-popsal za mne.

                                                    Ano přesně tohle je to strašení. Celkově si myslím, že je to kontraproduktivní… A dokud se nedozvíme kdo to říkal, tak to považuji za účelovou, propagandistic­kou lež.

                                                    0 0
                                                  • speedy gonzales  

                                                    tome, dobra prace! tomuhle se rika docela vystizne „zlodej vola chytte zlodeje“ aneb strasime strasenim.

                                                    Stacilo vytahnout jeden (!!) alert ve vasem casaku (novinari si snad nechrani sve zdroje?), parkrat prihodit prirovnani s bushem (co bude priste? hitler?), jeste malinko postrasime uzavrenim na umele singly (nejlip prostrednictvim casaku)…a huraaa…mame tu paradni pribeh o tom jak cemba vsechny neustale strasi.

                                                    Pekne jsi tim psem zavrtel, smekam

                                                     
                                                    0 0
                                                  • Sobi  

                                                    Prosim tě, doteďka jsi celkem rozumě diskutoval, tak co blbneš prosim tě…

                                                    Jedinej kdo tu straší právě je Čemba! Já jsem v přirovnání použil zase Paroubka a to si myslím je ještě vulgárnější!

                                                    0 0
                                                  • Tomáš Taich  

                                                    .............­.myslím, že kdo chce, najde si v příspěvcích své. protože je to, jako když si pes honí ocas.......beze smyslu – a o tohle Pítrovi S. jde – jen připomenu, že odvádí pozornost. Bush není Hitler a on ani nikdo jiný neodpověděl na původ onoho strašení, kterým se svrchu oháněl a nyní snad tvrdí, že jiní jím straší..........tak kdo tady straší? nebo někomu straší? ve věži??? jinde??????

                                                     

                                                    a co ony podněty/otázky kolem občanské společnosti a působení ČeMBA v ní, o obecnosti bikerských zájmů, nebo o tom, zda brát bikery jako kolektiv, jednotlivce s individuální odpovědností,et­c.....???? lépe je ale volat chy´tte zloděj............a rozprostírat mlhu.

                                                     

                                                    weekend warrior to shrnul v prioritách ČeMBA jasně- není co dodat — snad jen, škoda, že tomu tak není.

                                                      
                                                    0 0
                                                  • Sobi  

                                                    Bohužel, naprostý souhlas…

                                                    0 0
                                                  • speedy gonzales  

                                                    omlouvam se za prodlevu. byl jsem na cely vikend v proseci na clenske schuzi, v nedeli jsme bajkovali a opravili par spatnych mist v mastalich.

                                                    1. ALERT – informace byla od nasich „lidi“ v politice. to tomas vi uz od pocatku. pripravovane zakony jsou casto (napr. diky boji zajmovych skupin) pripravovany v max. tajnosti. rict v te situaci zdroj rovna se ztratit cloveka v politice, ktery stoji za bajkerama. novinari si prece sve zdroje take chrani. pokud ta informace byla opravdu tak nekvalitni jak se tomas nyni po dvou letech tvari, tak prece nemela projit pres redakcni radu vela (!!).

                                                    b) MA VZNIKNOU ANTI-CEMBA? moje odpoved na otazky obcanske spolecnosti je zcela jednoducha. pokud ma tomas taich a jeho blizci potrebu:

                                                    • chodit na narodni parky a premlouvat je aby v nich bajkeri nadale nesmeli jezdit
                                                    • prednaset lesnikum na konferencich  ze spravny vyklad zakona je ten ze cykliste smi jezdit jen po zpevnenych cestach, na stezky urcite nesmi.
                                                    • rozjet osvetovou kampan „dejel bordel v lese“
                                                    • premluvit starosty noveho mesta pod smrkem aby misto site singltreku spojujicich lesni cesty vznikl mega lyzarsky areal (a sli pomoct kacet stromy)
                                                    • vymysleli projekt pro deti „nejezdi na kole, zapni si doma televizi“
                                                    • nezapomneli na zadne konferenci o cestovnim ruchu urednikum vysvetlit ze cykliste chteji asfalt a lesni stezky je poterba co nejrychleji zaasfaltovat.
                                                    • prelozili publikaci (pokud neni tak provedli prislusny vedecky vyzkum) „Cykliste jako nejvetsi skudce prirody“ a nasledne toto nalezite prezentovali v mediich, aby zachranili cesky bajking.
                                                    • poradali brigady, ktere by natahovanim klad, roubovanim vetvi do vyse oci a rozhazovanim odpadku vraceli stav stezek do puvodniho (praveho prirodniho) stavu pred brigadami cemby.
                                                    • chodili po lese a snazili se obnovene historicke stezky opet skryt a zahazet bordelem, aby po nich nikdo, predevsim bajkeri, nemohl jezdit.

                                                    Jestli je tohle v necim zajmu, pak rozhodne rikam, ANO, ANTI-CEMBA musi vzniknout!

                                                    1. STRASENI – nekladu zadnou mlhu, vse se snazim vysvetlit. jen mi prijde vtipne, ze to co  cembe tak horecne vycitate, sami bezuzardeni pouzivate jako hlavni argumentacni nastroj.
                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Jako placený funkcionář čemby těžko můžeš říct něco jiného. Ke vzniku antičemby ti jen řeknu, že doufám, že už nikdy nevznikne nic co by mělo v pojmenování čemba. Pokud si spočítáš, že vás je cca 900 členů, tak jste spolkem, který tvoří ani ne 0,001 % procenta české populace. A to máte drzost si dát do názvu česká. Zde doufám vznikne organizace, která bude mít zájem řešit problematiku zájmové cyklistiky, ale hlavně se nebude tvářit jako spása světa a hlavně jako jediná možná cesta. Víš ty možná jako zaměstnanec čemby se stále snažíš o slušnou a musím i uznat nemilitantní tvář čemby, ale když si zde přečteš příspěvky ostatních, tak opravdu je to až v poloze naprosto slepého kultizmu bez špetky soudnosti. Prostě konečně řekněte to, že čembu máte jako zdroj obživy a v rámci možností se snažíte vyvíjet nějakou činnost. Jen proboha ze sebe nedělejte zástupce cyklistů když ne na  zemi, tak alespoň v ČR.

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    Palec na horu…

                                                    0 0
                                                  • blue  

                                                    gratuluju k vynikajícímu příspěvku… hravě bys strčil do kapsy snad i Goebbelse :-)

                                                    vzpamatuj se Petře, vždyť znemožňuješ jen sám sebe touhle demagogickou propagandou… nikomu tady přece nejde o to, aby dělal bordel v lese nebo zasypával lovecký chodníky, nebo jestli má bejt v NMpS sjezdovka, o natahování klád do cesty ani nemluvim… fakt nevim, kde si k tomu přišel… a už vůbec tady nikdo nezpochybnil bajkovou školku… jestli chceš proti jinem názorům, než je ten váš, bojovat takovouhle demagogií, tak to je smutný…

                                                    PS (ne jako Petr Slavík, ale jako Post Scriptum): máš tam špatně písmena odstavců… to asi, že to bylo šitý horkou jehlou a horkou hlavou, viď? :-)

                                                    0 0
                                              • McBlacky  

                                                už z tvého zapáleného příspěvku výše mám dojem, že jediný co z tebe vypadne je komentář zde na foru.

                                                rozhodně se nebojím, že vše bude jednou čemba singl – na to nejsou prostředky ani síla. Čeho se ale bojím, je postupné vysunování cyklistů z oblastí, kde se ještě dá hezky zajezdit. Například mikroregion Toulovcovy Maštale – kdyby ze začátku neprosazovali MTB jako prioritu, již by se tam dnes pravděpodobně nedalo jezdit. Viz lokality o pár km dále ve Ždárských Vrších, kde je zákaz na každém kopci kde je pár skale – v praxi je zde nemožné jet souvisslou terení trasu bez porušení zákazů. Mohl bych pokračovat i jinde.

                                                proto považuji za přímosné jednání Čemby s úřady a připravování podkladů a referencí pro další rozvoj lokalit. A jestli to bude povolení jezdit po Čemba singlech nebo po stezkách je mi fuk. Důležitý totiž je to povolení.

                                                0 0
                                              • treatt  

                                                Aha…takze radsi budme potichu, vlastne at ani nejsme videt, abychom si neudelali problem…hm, zajimavy pristup…

                                                0 0
                      • weekend warrior  

                        jj, myslím že jde o precedenc a to ve smyslu, poručíme větru dešti(upravíme turist. trasy pro masu cyklistů) nebo necháme být. Jsem pro druhou variantu protože tím, že začnu něco upravovat je jen krok k dalším a dalším úpravám. kde je hranice? Můj táta by tam třeba chtěl alespoň metr širokou šotolinovou cestu.

                        Můj názor je ten, že pokud jedu do lesa musím počítat s tím, že někde ponesu!!!! To je pure mtb, ostatní varianty jsou různě technicky obtížné dráhové sporty. Neříkám, že jsou špatné, ale kam se vytrácí svoboda pohybu, když vše a všude bude nalajnované, srovnané nebo zase naopak plánovitě rozvorané, omostkované atd..?

                        Bohužel mám pocit, že snažení čemby může omylem vyustít až k tomu, že KČT trasy budou pro mtb zakázané a bude se moct jezdit jen po určených trailech a z toho mě, nezlobte se na mě, jímá hrůza.

                        0 0
                        • Sobi  

                          Ano naprostý souhlas! Mám strach aby to k tomu nedospěli… :-(

                          0 0
                          • gumid  

                            Taky se může stát, že si svého bika budeš moct přenášet jen zevnitř ven a naopak, protože do „lesa“ prostě nebudeš smět na biku vůbec. To bude hard core. Do lesa leda tak po parádní cestě se žlutou cedulkou – třeba najdeš za­líbení na trase  Vídeň-Varšava  (to jsou ony státem oblíbené a prioritně budované dálkové cyklotrasy pro všechny bikery jako jednotlivce ). Přece není potřeba na sebe upozorňovat, tatíček „stát“ dobře zná potřeby každého jednotlivého bikera a nedopustí, aby jej někdo krátil o jeho hard core zážitky - ochránci čehokoliv počínaje, stavebníky a budovateli čehokoliv konče :-)) Pšstrosí politika asi není to pravé ořechové… ale možná se mýlím.

                            0 0
                            • jecnak  

                              Clovece tuhle retoriku jsem poznal jeste nez jsem se podival do tveho profilu co jsi zac. Trochu mi to pripomina: Škodit a strasit. Pises jeden nesmysl za druhym. Cimz nerikam, ze nejlepsi je nic nedelat.

                              0 0
                              • gumid  

                                Díky za zhodnocení… fakt jsi mě odhalil. Nevím, co jsi poznal a co ne, já Tě osobně neznám a necítím potřebu se vyjadřovat o Tvých projevech jako o nesmyslech, byť bych si o nich myslel své. Pokus se, prosím, o totéž. Díky.

                                0 0
                                • jecnak  

                                  Proc prosimte? Tohle je forum a je tu od toho aby se vyjadrovali nazory. Mas li dojem, ze nekde pisu nesmysly, pak ti urcite nic nebrani to napsat. Ale to co tu pises, je presne jen straseni a prekrucovani. Namatkou:

                                  Taky se může stát, že si svého bika budeš moct přenášet jen zevnitř ven a naopak, protože do „lesa“ prostě nebudeš smět na biku vůbec.

                                  Do lesa leda tak po parádní cestě se žlutou cedulkou

                                  …to jsou ony státem oblíbené a prioritně budované dálkové cyklotrasy…

                                  0 0
                                  • gumid  

                                    Možná se Ti nemusí zamlouvat, co jsem napsal, nemusíš s tím souhlasit. Ok, klidně to napiš. Jen jsem nějak nepochopil, kde jsi vzal právo mě soudit ( …co jsi zač ) a určovat, co pro mě má smysl a co ne.  Nedělej jiným, co sám nerad! Jinak v poho, nemusím mít pravdu a každý názor, který vede k pochopení navzájem je dobrý, nemám tedy problém poslouchat lidi kolem. Přeji Ti hezký den.

                                    0 0
                                    • jecnak  

                                      Rozhodne te nesoudim, jen pisu, ze: Clovece tuhle retoriku jsem poznal jeste nez jsem se podival do tveho profilu co jsi zac. Teda, ze jsem poznal retoriku urcity casti CeMBA jeste nez jsem se kouknul, ze jsi z CeMBA a doslo mi, ze i aktivni clen z Brna co si tak pamatuju z cembiho fora. Prave tim, jak vsechny CeMBA strasi a zvelicuje me pekne stve. Nic proti tobe osobne, ale vadi mi tyhle nazory, navic podepreny polopravdama.

                                      0 0
                                      • gumid  

                                        Zkusme se spolu bavit normálně, bez škatulkování a zařazování se …a budování antagonismů. Jsi člověk s vlastním názorem, stejně jako já. Možná mne „cejchuješ“ na základě svého úsudku, kusých informací či nějaké obecné zášti – to je k ničemu a nadělá to jen zlou krev. Můžeme si názory vytříbit jinou cestou a nešpinit vlákno, souhlasíš?

                                        0 0
                                        • jecnak  

                                          Bavit se bez skatulkovani a zarazovani je dost obtizne, spis bych rekl ze i nemozne, protoze to dela kazdy, byt treba nevedomky. Ja jen poukazal na tvoje straseni nesmysly, navic na to, ze tohle straseni rada pouziva cast CeMBy, aby ucelove matla. Muzem se klidne bavit vecne o tomto. Budu rad, kdyz si usudek o tobe budu moct zmenit na zaklade dalsi diskuse.

                                          Uvaha o tom, ze bysme meli diskutovat jinde mi prijde zbytecna, vzdyt kolik je tu o oprave stezky a kolik o necem uplne jinem? Ostatne jako obvykle. To je zkratka to „koreni“ bike-fora, ze se nakonec resi uplne neco jineho, nez s cim se zaclo.

                                          Ale klidne toho nechme. Ja si obrazek udelal. Byt te za to rozhodne neodsuzuju, ale ani k tomu nebudu mlcet.

                                          0 0
                                          • gumid  

                                            Dobře tedy. Za sebe volím variantu ukončení -ne, že by mne nebavilo s Tebou diskutovat o těchto věcech. Problém z mé strany je v časových možnostech sledovat BF ( přece jen e-mail je operativnější a efektivnější formou ). A nebo počkej… já si na Tebe do Práglu dojedu… na férovku, F2F … :-)). Takže ještě jednou, hezký den.

                                            0 0
                                            • jecnak  

                                              Setkani tvari v tvar se nebranim, naopak se tak vestinou vyresi rychle a pohodove tyhe zabomysi spory z webu. Pripadne az budu v Brne, tak muzem nekdy zabikovat. Splinter mi slibuje nejakou bikovacku uz dost dlouho. Zatim v Brne akorat brousime silnici.

                                              0 0
                            • Sobi  

                              Ten zákaz bude mnohem dřív, když Čemba bude všem odpovědným orgánům říkat, jak všechno dělají špatně a jak tomu vůbec nerozumí…

                              0 0
                              • speedy gonzales  

                                zavolej na krajske reditelstvi Lesu CR Liberec

                                zavolej na Agenturu ochrany prirody a krajiny (ktera je nadrizenym organem chranenych uzemi)

                                zavolej na Narodni park Ceske Svycarsko

                                zavolej na Mendelovu lesnickou a zemedelskou univerzitu

                                 

                                zeptej se na reference o CeMBE a pak se podel o zkusenosti. mozna kdyz si zjistis fakta, prestanes placat.

                                pokud to nebude stacit, rad zprostredkuju dalsi kontakty.

                                0 0
                                • Honza729  

                                  Skoda ze uz na Evrope 2 nefunguje „Mrázek – ústřednáá“. Tenhle tvuj apel se primo nabizi k vyuziti… :-))))

                                  Halo, tady Mrazek, ustredna

                                  Dobry den, tady NP Ceske Svycarsko

                                  Budte zdrav, chci se zeptat na ty kluky......ty z ty Čendy.....no dyt vite, jak to tam jako zvladaj u vas

                                  Prominte, nerozumim.

                                  No ty čendové z Čendy…

                                  Jo ČeMBA myslite ? Ano tak s těmi jsme spolupracovali a udělali nám…

                                  .....vám tam udělali bordel v parku, co ? No voni furt sebou tahaj krumpáče, motyky, do všeho kopou.....

                                  0 0
                • ravag3r  

                  Myslim, že je to zbytečný vysvětlovat:) Jak tu někdo už poznamenal, vždycky se najdou odpůrci a zastánci řešení problému. Bohužel preference každýho z nás sou jiný.

                  Rozhodování v zájmu většiny, v tomhle případě jde o ,,zjednodušení" stezky se nemusí líbit těm, kteří maj radši techničtější terén. Ok, beru, nicméně už se stalo, koneckonců, jedná se o jeden krátkej 3m úsek a o tři kořeny méně a rozhodně nepůjde o precedens.

                  Vím, že ,,v zájmu většiny" je věc neskutečně hloupá, ale prosím ty, kteří nesouhlasí, aby přimhouřili oko. Většina bikerů opravdu nedosahuje úrovně bluea.

                  Jednoho krásnýho dne se můžou lávky klidně vyasfaltovat a nikdo z nás nebude moct říct ani popel, a možná to bude proto, že na nich nebude vidět jediná známka péče a pro ,,cyklisty/chod­ce/kohokoliv byla stezka naprosto nesjízdná". Takhle máme aspoň chabej argument, že ,,snaha byla".

                  Po technický stránce to bylo opravdu problematický místo, kořeny vem čert, ale to místo za nima, co se sype do potoka by se časem stalo obrovskou dírou, do který by jako bonus spad ten strom nad ní. A potom teda nevim, jak by to kdo jezdil (mezi návrhy byl posílák, ale neni tam místo na rozjetí:))

                  Na biku jezdíme zkrátka všichni a měla by mezi náma panovat jistá snášenlivost.

                  (btw, komu se to nelíbí, ať veme lopatu a rozbourá to, s tim my holt nic neuděláme, ale urážky přes internet jsou opravdu hlupáctví, základ spočívá v činu, i když zmaří hodiny práce)

                  0 0
                  • Jituschka  

                    „(btw, komu se to nelíbí, ať veme lopatu a rozbourá to, s tim my holt nic neuděláme, ale urážky přes internet jsou opravdu hlupáctví, základ spočívá v činu, i když zmaří hodiny práce)“

                    Tak s tímto tedy musím nesouhlasit. Raději se setkat, pobavit se o tom, probrat možnosti, ideálně jít společně na místo a snažit se dojít ke kompromisu, než v noci mařit práci druhé strany.

                    Základ podle mě spočívá v kompromisu.

                    0 0
                    • ravag3r  

                      100% souhlasím, základ je v kompromisu. Koneckonců, byl sem jeden z těch co to stavěli:)

                      Snažil sem se spíš naznačit, že spamovat tady na fóru je zbytečný, lepší je konat, i když rozbourání by byl značnej primitivismus a opravdu extrémní řešení.

                      0 0
                  • McBlacky  

                    právě že to sypací místo se „opravilo“ tak, že se vybral kus svahu ke stromu – což je opravdu udržitelná úprava, protože se to sype dál. Výsledek za čas bude stejnej, jen vyšší riziko pádu stromu.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      tak tohle jsem psal dřív než sjem to dočetl na konec – tj po prvním kole úprav. Jak je to teď je to ok a vydržet by to mohlo

                      0 0
              • karliner  

                někdo něco předem naplánuje, nachystá i plány potřebných prací, oběhá nutná povolení, práci provede a nejviditelnější výsledek jeho snažení je ten, že se probudí řada pindalů, která mu vysvětlí, co všechno udělal špatně a jak by to byli bývali udělali oni, kdyby dokázali zvednout své zadky od klávesnic…

                0 0
          • Jituschka  

            Myslím si, že nejpřínosnější by bylo se do celé věci aktivně zapojit už předem při přípravách a realizaci, mohlo by se tak zabránit nějakým nedostatkům, na místě by se konzultovalo atp. Což?

            0 0
            • blue  

              já si zas myslim, že tohle chytrý poučování, co a jak mám nebo nemám dělat, si nech pro někoho jinýho

              0 0
      • makak  

        á další mistr příměrů a přirovnání … mimochodem tu lokalitu znáš, nebo sis potřeboval jenom „ustříknout“.

        0 0
        • Volf  

          Koukám že nejsi ani vtipný a vlastně ani nic. Tu lokalitu neznám a moje rekace byla pouze na to, že se někdo rozhodnul, že zase upraví přírodu k obrazu svému. A pokud to považuji za nesmyslné, tak se prostě ozvu. Ty očividně takové věci schvaluješ, tak si nech diktovat i jiné věci, to je tvůj problém, ale s tím tvým ,, ustříknutím,, jdi do ******  ..... nejsem ti na to zvědavej…

          0 0
          • makak  

            ok neznáš, takže to bylo jenom takové slohové cvičení, díky za odpověď ;-)

            0 0
          • Honza729  

            a jéééé, poznávám vybranou etiketu mistra Volfa :-)

            Taky jsem mel tu cest byt poslan do onech mist :))))

            0 0
    • Twister  

      …A krom diskuze, chystá se někdo dorazit ve středu na tu dodělávku?

      0 0
      • jecnak  

        Pokud by tam nebyl Kvasnicka, tak bych prisel pomoci. Jinak si ale nebudu kazit stredecni podvecer. Dneska se tam jeste pujdu mrknout at vidim na miste co se udalo.

        0 0
        • Twister  

          :D Nechápu, co proti sobě máte. Můžu tě uklidnit, nebude tam. Klidně přijď. :)

          0 0
      • ronin  

         Jsem slíbil v minulém vlákně. V 17.00 na Beránku, jak se tu uvádí budu tam.

        0 0
        • Twister  

          Super. Sraz bych dal přímo na stezce, jestli teda víš, kde to je.

          0 0
    • Sobi  

      Kdyby jste potřebovali pomoc s těma lávkama, tak dej vědět. Tesařský kladivo máme, pilu určitě seženeme :-) Přesně tu lokalitu neznám, ale podle tohodle threadu, by oprava těch lávek byla nutná a ne-li žádaná. Bohužel musím konstatovat, že to platí pouze pokud tam nebude TK nebo jiný odborník toho ražení, mám tesařinu jako koníčka a relax a nechci se hnedka ******…

      0 0
      • vojtechposmourny  

        Hele, jsem neznalej, co všem TK udělal?

        0 0
        • Sobi  

          Bylo by to neslušné o někom mluvit za zády…

          0 0
          • karliner  

            nechci se nikoho zastávat, nic o tom nevím, na druhou stranu, když napíšeš A, je dobré říci i B…

            0 0
            • Sobi  

              Promiň, nechci aby se to zvrhlo v něco jiného, než o čem je tenhle dred, už toho bylo hodně v jiných. Prosím berte to jako fakt… :-)

              0 0
              • mtbjouda  

                Pán je přizdisráč že? Nebuď srab a obhaj svůj názor a nebo příště mlč.

                0 0
                • jecnak  

                  Mno ten s nevyplnenym profilem ma co rikat. Abych ale jen neryl, tak si dej hledat tema cemba a zjistis. Tenhle thread je o necem jinem.

                  0 0
                  • mtbjouda  

                    Je uplne irevelantni jestli mam vyplneny profil nebo ne, ja tady nikoho neosocuju, on ano. A neni to poprve a nikdy nerekne zadny duvod, pokaxde se krouti jak prejeta zizala a odkazuje kamsi do minulosti. Chova se zkratka jako baba.

                    0 0
        • Vegan  

          Byl schopen jim argumentovat tak, ze na to nemeli odpoved a protoze realnymi argumenty vyvratil napriklad sobimu, ze s lesnima stezkama to neni jako s dalnicema tak se tito lide urazili pac neunesly to, ze se jednou zmili-li a to jest cely konflikt. Pro objektyvnost nutno podotknout, ze tomasuv zpusob komunikace neni vzdy uplne zpravne zvoleny, ale takovy jsou lide, nekomu vytecou nervy driv nekomu pozdeji, lide by se meli soudit podle vysledku ne podle povahych rysu. Me take ledacos vytoci do bela jen se o tom zacne mluvit.

          0 0
          • Sobi  

            Po x-tý, nebudeme to tady rozjíždět, ať se to zase nezvrhne.

            No super dík, tak když jsi mě jmenoval, tak budeme pokračovat!

            Řekl bych že tomu bylo právě naopak! Fakt nevím proč to děláš? Máš náladu se hádat a prudit? Tak zkus ty thready, kde se to hádalo a tady se na to vybodni, byl bych rád kdyby se tenhle thread udržel na věcný úrovni a né na tá hádací!

             
            0 0
            • Vegan  

              Pokud nekoho narknes z neceho musis to oduvodnit pokud to neudelas je to jen tlachani. Ty si narkl cloveka o kterem mame diametralne odlisny nazor, ale o to tu nejde ..... nekdo se te zeptal proc a ty si po „Xte“ nebyl schopen nic vysvetlit tak jako v jinem threadu kde ses za tyto nepresnosti omluvil, je tu dalsi thread a zase placas o necem o cem vys prd. Takze ano dokud budes placat tyto nesmysly ja budu reagovat a klidne te budu jmenovat. Proste to ber jako fakt. Pokud si nepamatujes o cem mluvim tak si vzpomen na nemecke dalnice :).

              0 0
              • Sobi  

                Po x-te se chováš jako typický TK a Čemba: Jen řev, že nikdo krom Vás tomu nerozumí…

                Howk!

                0 0
                • Vegan  

                  Ale to preci neni pravda ja ti dal moznost se vyadrit ty si se bud nevyadril a nebo si napsal veci ktere jsem ti vyvratil. ve chvili kdy ty vyvratis neco me nemam problem to uznat. jen narozdil od tebe nepisu neco o cem vim 100% prd a nechtel abych sem prepostoval celou nasi dizkusi v jinem vlaknu to preci oba nemame zapotrebi.

                  0 0
                  • Thidney  

                    Nechápu proč to tady zasíráte a rejete do Sobiho. Má právo říct, že přijde pomoct, pokud tam nebude x.y. a je jedn,o kdo. Jen ví, že by se místo práce hádal a ve výsledku by jeho účast byla kontraproduktivní. To kdo má/nemá z tvého či obecného úhlu pravdu je naprosto irelevantní.

                    Před dvaceti lety jsem byl v horolezeckém klubu a na brigády/kontrloly kruhů, čištění skal/ jsem taky odmítal s něktrými lidmi chodit, protože jsme se jen seštěkali. A to šlo o sakra důležitější věci jako způsob osazování kruhů, jejich vzdálenosti a tak. Část lidí tvrdila, že smyčka na morál ve spáře a první kruh 9 metů nad zemí je v pohodě, protože to je to pravé nefalšované lezení a každý ví, do čeho jde. Část tvrdila, že je to kravina. Pokud se domlouvalo kdo kam půjde, tak se řeklo s ním nejdu a bylo zbytečný se v tom hnípat. Pokud se řešilo sporný místo tak se sešlo více lidí na místě. Vždy to bylo přínosnější než hospodské hádky od stolu.

                    0 0
                    • speedy gonzales  

                      to s tema horolezcama je trefne:-)

                       
                      0 0
                      • Thidney  

                        Já jsem lama nevyhraněná a snažil jsem se vždy prosazovat místní zvyklost doplněnou trochou zdravého rozumu. V tomto případě – na Točnou se dá vyjet několika trasami s různou obtížností a tedy úpravy směřující k ulehčení trasy z důvodu „to někdo nedá a pak to objíždí“ mi přijdou naprosto zbytečné. Spíš jsem schopnej uvažovat o znemožnění objízdných tras pokud znamenají riziko pro lokalitu.

                        Oprava břehu, který je zralý na utržení je akceptovatelná. Argument, už deset let je to tak stejný, je akceptovatelný pokud v daném místě občas slézáš a břeh kontroluješ. Při průjezdu toho imho nikdo moc nepozná do doby než se to urve. Jinak je to plácnutí do vody a ne validní argument. Způsob opravy je věc druhá, ale to je téma pro stavaře cest jestli to jde opravit s minimálním zásahem do průjezdné trasy/obtížnosti.

                        Oprava lávek mi naopak přijde velmi užitečná a ocení to i občasní pěšáci.) kromě Krysy.

                        0 0
                • mtbjouda  

                  Ma to byt howgh ty suvenyre.

                  0 0
        • Sobi  

          Koukni a dolu a pochopíš… Je to o přístupu…

          0 0
      • Twister  

        Díky za nabídku, určitě se bude hodit, ale ještě je to v jednání a chvíli to potrvá.

        0 0
    • jerryx  

      Tady se teda seslo dogmatickejch dementu. Nekdo hne prdeli a chce neco udelat s tou cestou (s nejvetsi pravdepodobnosti neco dobryho) a jiny debilove zacnou kafrat, ze by – kdyby – mozna – stejne. Hovada – ted jen cekam, ze se nekdo postavi proti oprave (je-li vubec planovana) tech shnilejch mostu.

      Bejt organizatorem tech oprav, tak bych z tyhle diskuze nablil celej kybl!

      0 0
      • Twister  

        No, já bych nebyl až tak razantní. Konstruktivní kritika může leckdy přinést dost pozitivního a rozšířit obzory, takže já bych vítal konkrétní připomínky a návrhy, jsou li nějaké, a klidně se o nich pobavím.

        Oprava mostku planovana je, jedna se o ni.

        0 0
        • Sobi  

          Nesmíš to brát tak zase zle, někomu se nelíbí uprava cest ( dobře víš, že jsem spíš zastáncem těch neupravovaných :-) ) je to tady ve dvou rovinách:

          1. v obecné: opravovat ano či ne
          2. v té konkrétní: jak konkrétně případnou úpravu provést
          3. můj názor znáš :-) nevadí mi občas slést, občas i tlačit, to je právě na tom to ono ;-), opravy spíš vidím jako mostky apod. aby se neničil potok atd…
          4. konkrétně: tedy podle fotografie, vzniklé zemní těleso, násyp, mi připadá nestabilní v části mezi stromy, řekl bych že při průjezdu bude vznikat velký tlak na korunu náspu, nevím jaký je tam v místě úhel vnitřního tření, ale řekl bych že to bude mít tendenci se utrhnout. Jinak je to jenom pocit z fotografie. Otázka: řešili jste právě ono místo nějakým způsobem, nebo jen lehkým zhutněním?
          0 0
          • Twister  

            Drží to kamenná zídka, mezi kořeny je to taky vyskládané kamením. Přesypáno štěrkem a nahoře zakryto hlínou.Myslím, že to vydrží. :)

            0 0
        • ronin  

          Jak jsem to teď pročet, tak nastává u mě panická hrůza vám jít pomoc. K vůli úpravě 2m možná 3m cesty se nenechám při práci od projíždějících ukamenovat. Připadá mi to jako boj o jedinou a poslední cestičku široko daleko. Jinak 16:30platí

           
          0 0
    • jonti  

      Musím rict, ze se mi uprava nelibi, ale kricet bylo treba driv. :(

      Na opravu lavek bych se ale mozna pridal taky.

      0 0
      • Darkson  

        mně se bohužel úprava taky moc nelíbí, přijde mi, že v tomhle místě to nebylo potřeba, protože to tam vypadalo už 10 let(co tam jezdim) stejně. myslel jsem, že se bude jednat spíš o opravu lávek…

        0 0
    • cabbage  

      Asi budu muset oprášit kolo a projet si svoje neoblíbený lávky, když jste schopní se kvůli nim pohádat i bez mojí asistence:-D

      p.s. OPRAVY stezek jsou záslužnou činností, ale na lávky bych se vykašlal – brody taky nejsou vůbec špatný;)

      0 0
      • Thidney  

        za trest pojedeš záhořanský brody až bude tak 5 pod nulou a foukat od severu.

        0 0
        • cabbage  

          V gaziku?;-)

          ale je pravda, že záhořanský můstky by si opravu zasloužily..

          0 0
        • Sobi  

          Záhořanský brody = vaše nejlepší myčka kol! :-)

          0 0
      • jecnak  

        Jenze lavky maj do sebe mnohem vic. Zacinaj a konci nekolika schodama, jsou vetsinou krasne kluzky a kdyz z nich spadnes, tak se stocis o zabradli a nebo vymachas hubu v potoce. Neni to super? :-) Proste to chce trochu techniky…

        0 0
    • Peslezedirou  

      Moc se mi ta úprava nelíbí, měl jsem ten úsek rád, ale zase se mi líbí, že má někdo snahu něco dělat :-)......

        
      0 0
      • jecnak  

        No taky se mi to moc nelibi. Ale v tom miste je to celkem vhodna uprava, navic se da jet pres stale koreny spodem. Dnesni uprava se mi ale libi a ma smysl. Doufam, ze sem Twister hodi vecer fotky.

        0 0
    • Twister  

      Dneska jsme ve složení Ječnák, Ronin a já dokončili úpravy a opravy vysypaného místa. Postavili jsme tam kamennou zídku, mohlo by to chvíli vydržet.

      Kontroverzní násyp na kořenech podešti a pár dnech užívání sesednul a vypadá stabilně.

      Dovolil bych si reagovat na diskuzi o využívanosti stezky. Tohle určitě je páteřní trasa na Točnou. Provoz cyklistů i běžců byl mezi 17 a 19h značný.

      0 0
      • Gad  

        Ten strženej břeh jste udělali moc pěkně, snad to vydrží. Ale že by lávky byla páteřní trasa to se mi moc nezdá. I když, pokud se někomu zalíbí zasejpání kořenů a bude v tom pokračovat, může se to stát. Myslim, že by se „opravovat“ mělo jen to, kde hrozí nějaký nebezpečí (strženej břeh).

        0 0
      • blue  

        tohle je dobrá a užitečná úprava a přesně tohle jsem předpokládal, když jsi to tady prezentoval a bavili jsme se o tom spolu

        0 0
      • weekend warrior  

        tohle je jina vec, nez ty zasypane koreny(i kdyz pohnutce rozumim, stejne bych nezasypaval). Za tohle davam 10 bodu z 10.

        0 0
      • Lenka.05  

        Tak to bývá, že se nezavděčíte všem…mně se ta ztezka moc líbí. Já na Točnou nejezdím, ale nemám to až tak daleko, tak se tam taky konečně vypravím. Líbí se mi, že někdo jen nekecá, ale zvedne se a něco udělá.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Se přiznám, že u takovejchdle věcí jsem trochu vnitřně rozpolcenej… na botičský červený to místy vypadá velmi „poničeně“, kořeny omlácený atd… že si občas řikám kdy nějaká chytrá hlava to svede na cyglisty… ale upřímně řečeno mě docela baví jak se ta stezka tak nějak průběžně mění… některej kus se změní k lehčímu a jinde se objeví horší část, některá se stane neprůjezdnou a vznikne objížďka… nebo kus podemele potok a jede se jinudy… ta stezka místy tak nějak meandruje jako ten potok… kdyžby se to „opravilo“ tak se to tim zabije… tak si řikám, že dokud ty stromy s obnaženejma kořenama v klidu vegetujou, stezka se drží zhruba ve stejnejch místech a případné objížďky neohrožujou žádný chráněný rostlinky či zvyřátka, tak snad nikoho nenapadne ani někoho vyhánět ani to opravovat do podoby lázeňské promenády… (to není narážka na tuhle opravu ani čembu; danej úsek neznám, tak ani nesoudím)

      0 0
      • Twister  

        Tu čevenou znám. A přesně jak říkáš, pokud stezka drží zhruba ve stejnejch místech a případné objížďky ničemu nevadí, není důvod k opravě.

        0 0
      • Sobi  

        Ta červená je super, moje oblíbená, testuji tam vždy vidlici a tlumič. Říkám si to samé, když vidím ojeté kořeny, ale jak jsi psal, dokud stromy a vše vegetuje není třeba úpravy. Jinak naprostej souhlas.

        0 0
      • Splinter  

        To je ta stezka od altánku tuším proti proudu směrem na Průhonice? Tuším sme tudy jeli při Lostu… Jedna z dvojic nás tam odrazovala ať tam radši nejezdíme, že je to tam hrůza (IMHO jeden z nejhezčích singlíků, co sme letos na Lostu projeli)…

        Přesně takový místa nechat jak sou, opravovat max kdyby to padalo do vody…

        0 0
      • treatt  

        Ktera to presne je prosim Te?

        0 0
    • kesu  

      to místo znám a docela mi vyhovovalo,zajedu se tam podívat abych viděl,jak to dopadlo.Opravy jsem ochotnej pochopit zvláště kde se sype svah a způsobuje větší erozi.Ale celkově se mi přizpůsobování delších úseků na MTB fakt nelíbí.Jízda na biku tím pak přichází o kouzlo nezávislotsi.Osobně jsem tohodle nebyl a nebudu nikdy zastáncem.Takovejch let nebyl problém a teď se najednou chytnem kampaně,že bez lopaty v lese to nepůjde.Je jen otázkou času,kdy se toho nekdo chytne.

      Nemám nic proti singletracků které jsou uměle vytvořené,ale ať  je staví jasně zodpovědnej majitel/provo­zovatel címž mám na mysli třeba bikepark.Kterej tím navíc dá i variantu k XC a FR/DH tratím.Taktéž to funguje i v zahraničí.Viz fotka,kde to sice není moc vidět ale singl se zde staví s použitím kompresorů, zbíječek a další těžké techniky.

      Chci tím říct,že takovéhle cestičky jsou jen jedna z alternativ která nemusí každému vyhovovat.Především jde přeci a soužití s přírodou ..

      0 0
    • mtbjouda  

      Co ma vlastne s touto opravou cemba spolecneho?

      0 0
    • Twister  

      …Ach jo. Asi jsem byl naivní, když jsem si myslel, že vyvolaná diskuze se konečně jenou někam posune. Jenom jsem si ověřil, že je velké množství lidí talentovaná v hlednání problémů a důvodů proč to nejde na čemkoliv.

      0 0
      • scoty  

        Zdar hoši,

        skvělá práce, jen dostat na místo ty kameny musela být hrozná dřina! Když si uvědomíte že vaše stezka bude sloužit třeba ještě za 50 let, tak je to fajn pocit, ne?

        Hlavně se nenechte otrávit zaručeně fundovanými poznatky místních chytrých. Neomylně se slétnou vždy, když je potřeba znevážit dobrou myšlenku, či do někoho kopnout. Jsou to vždy ti stejní a je úplně jedno, jaké se právě probírá téma. Oni by bezesporu rádi přišli a pomohli (nejlépe v nějaké vedoucí fci :), ale problém je v tom, že mají hodně práce, děti, manželky, milenky, tchýně…trochu je bolí záda a vlastně vůbec nemají čas…No tak tady alespoň kybicují. V podstatě vám závidí váš elán, schopnost se s problémem poprat a práci dotáhnout do konce.

        Přeji vám úspěch a radost z dalších akcích pro sebe i pro druhé.

        Petr

        0 0
        • Splinter  

          ta druhá fotka, to je kde prosímtě?

          0 0
          • scoty  

            Je to ze singlu ve svahu Holedné. Fotka vznikla když se prohlížel terén před letošní akci -  „Oprava stezky Jundrov – Bystrc“.

            Za mostkem u OBI 100m směr prasátka a pak do leva.

            Je to docela krpál od potoka nahoru k jezírku(bývalá žlutá), ale ty bys to dal na prostřední placku…asi…:-)

            Nakonec jsme letos přednostně opravili stezku z Čihadla na Sokolák…

            0 0
            • Splinter  

              Dík, zajedu se tam podívat… :)

              0 0
              • scoty  

                …a Hráz už zkusils..?:)  Dáš to až na hráz bez šlápnutí?

                …každopádně poslední model je Čihadlo..:)

                0 0
                • Splinter  

                  jako kudy? po singlu? po tom jo, přišlo mi že jsou teď širší ty zatáčky..

                  minulou neděli jsem to zkoušel najet přes ten šutr na začátku, ale měl sem malou rychlost, tak snad příště:)

                  0 0
                  • scoty  

                    Na jaře byla trochu rozšířena zatáčka u pilíře, jinak je všechno jak bylo dokončeno na podzim. Včera se trochu prosekala zeleň.

                    Ve směru od řeky tu skalku sjíždím po hraně u schodů. Nájezd od hráze by mohl být kamenem úrazu..:).., hlavně pro vidlici..

                    0 0
      • Sobi  

        Promiň, nechtěl jsem aby se to zase zvrhlo, ale bohužel byli to právě ortodoxní Čembisté co z toho udělali zase tohle… Nechtěl jsem to řešit, ale když tě někdo začne napadat tak se prostě bránit musíš. Je mi líto že jsme ti tím zas..... threat.

        Na druhou stranu se tu řeklo dost věcí, a mám dojem že je čím dál víc nespokojených lidí s tím jak Čemba se chová a hlavně její VV

        0 0
        • speedy gonzales  

          sobi, je zajimave, ze podle tebe za vsechno v kazdem threadu vzdycky muzou clenove cemby. minule te za tvoje vystupovani opakovane poslala do pr.ele cela radka lidi (i neclenu). takze bych od tebe uvital zdravou sebereflexi misto osocovani vsech kolem.

          mimoto, pocet nespokojencu s cembou a VV velice peclive sleduju a specialne v tomto threadu vidim pouze tri velice hlasite a tradicni odpurce – tebe, tomase taicha, volfa – kteri si spolecne prizvukuji.  (tim ovsem nezkochybnuji ze nejsou lide kteri maji vyhrady nebo  nesouhlasi, jen se pozastavuju nad tvym tvrzenim)

          0 0
          • Beeda  

            no ke me si udelej taky cernej puntik, pokud jej uz nemam,dekuji ;-) 

            0 0
          • weekend warrior  

            Vzkaz na zasedání čemby do proseče:

            Nevím no, ale z TT jsem na téma čemby vedl diskuzi jen jednou, možná dvakrát, ale z toho co říkal jsem pochopil, že je tu prostě jen obava aby vystupování čemby jako propagátora singlů neskončilo tak, že kolo bude klasifikováno jako motorky a odveleno do bikeparků z bufety, stánky atd… protože by to byla věčná škoda, v zemi, kde je velká tradice turistiky, značení snad nejlepší na světě a hlavně díky naší minulosti(zná­rodnění a kolektivizace) pro biking zatím skvělá opora v zákoně.  Z toho mám samosebou obavy taky a asi kde kdo.

            Můj názor na celý bikikng v ČR je ten, že: do budoucna by se mělo udržet ježdění po cestách jako dosud, více spolupracovat s KČT(geronti vymřou, mladí více jezdí na kolech(sám jsem ale taky často pěší turist)) na značení a klasifikaci cest, podporovat takový ten bikeready projekt(cyklisté vítáni) atd…

            Myslím, že relativně pěkně pojezdit se dá snad na každém desátém kilometru po celé ČR(viz cykloserver a mapy s mtb terénem), jediný problém je, že ty jednotlivé úseky nejsou pospojovány. Za mě jde tedy jen o to, jak tyto úseky spojit, klidně polnackama, sto let starejma cestama atd, a ani to nemusí bejt značený, stačí gpx:-) v podstate jde o jakesi ekvivalenty cervenych(dal­kových) turist znacek, jen pro mtb… jde to dělat pro koňáky včetně stájí, tak proc ne pro mtb???:-)

            na blbnutí ať jsou bikeparky, dh tratě atd, to je jasné

            biku zdar

            0 0
            • Sobi  

              Naprostý souhlas…

              0 0
            • weekend warrior  

              uff, sorry, ne z TT ale s jeho tátou, JT:(, ale to je asi stejné…

              0 0
            • speedy gonzales  

              jasne, tu obavu nekdo mit muze. moje argumenty jsou takove:

              1. pokud si nekdo mysli, ze chodime po konferencich a tam do lidi hucime „postavte vsude singltreky“ tak je to meganesmysl. na konferencich, jednanich, seminarich, v clancich mame ± takovy postup (viz napriklad clanek z lesnicke prace v priloze) :

              1. opakujeme ze bajkeri nejsou adrenalivove hovada, ze nevyhledavaji jizdu volnym terenem a ze radi vyuzivaji uzke lesni stezky.
              2. ze cykliste neskodi prirode vice nez pesi turiste (dokladujeme nasim prekladem vedeckych studii)
              3. hajime a upozornujeme na vyklad lesniho zakona, ktery rika, ze cykliste mohou jezdit po lesnich stezkach (stale je mnoho lesniku, ochranaru, uredniku, kteri pouzivaji „tvrdy“ vyklad, ze cykliste mohou jen po sirokych lesnich cestach (protoze termin lesni cesty, ktera je uveden v zakone, neni lesni stezka)). Tomas Taich si moc dobre pamatuje, jak byl TK nekompromisni a jak odborne argumentoval pri hajeni tohoto prava pri konferenci s lesniky a ochranou prirody v jablonci.
              4. upozornujeme ze tvrde restrikce jsou k nicemu a ze mnohem lepsim resenim je prirozena regulace planovanim rekreace (potrebujete ochranit citlivou oblast? tak znacku vedte druhou stranou udoli, 90% lidi samovolne do oblasti nepojede, a mate po problemu…)
              5. diky rekreaci se muzou vyskytnout problemy (napr. eroze, ochrana prirody, uzivatelsky konflikt,…). problemy se nemusi hned resit „tvrdymi“ zakazy ale napriklad uplatnenim principu udrzitelnosti, tedy metodikou singltreku (kterou dodnes ochranari nebo lesnici neznali a alespon podle me je to lepsi nez tradicni reseni: vyasfaltovat nebo zakazat)

              chci se zeptat: kdo jiny udelal tolik pro udrzeni naseho stavajiciho prava na jizdu po lesnich stezkach???

              2. REALIZACE SINGLTREKU V PRAXI

              • o singltreku se vypravi mnoho zarucenych zprav, ale opravdova praxe je jen jedna. jediny singltrek vznika v novem meste pod smrkem a na tomto projektu se nastavuji pravidla moznych budoucich projektu. vyuzity jsou stavajici lesni cesty, ktere jsou ucelne propojeny novymi useky prirodnich stezek (singltreku). stezky tu vznikaji jako podpora cestovniho ruchu extremne chudeho regionu (bylo na vyber – bud vysekat okolni kopce a postavit mega lyzarsky areal nebo postavit sit ani ne pul metru sirokych cesticek v lese). singltrek vznika v lokalite, ktera nema tradicni sit stezek (byla by blbost stavet singly v kokorine nebo v okoli prahy a nikdo to taky nedela). opravdu je toto spatny pristup ktery vede cesky bajking do pekla?

              3. PRIKLAD ZE ZIVOTA

              Nedelejte z lesniku a ochranaru blbce, kteri nez prisla cemba a tomas kvasnicka tak nevedeli ze cykliste zpusobuji erozi. jako pekny priklad slouzi priklad z bystrice pod hostynem. ozval se nam revirnik ze ma problem s bajkovou trati. ta trat vede rovnou z kopce dolu,byla tam celou radku roku a nikdy nebyl problem a kluci tam normalne jezdili. pak se to trochu rozkriklo, zacalo tam jezdit vic lidi a naraz se zacalo tvorit koryto. revirnik mel opravneny strach z pokuty Ceske inspekce zivotniho prostredi (ktera mu za bordel v lese napari pokutu ani nemrkne) a tak nas zavolal, jestli to muzeme pomoct nejak resit, jinak to zakaze a hotovo. zkontaktovali jsme se s mitnima klukama, dohodli schuzku a sli na obhlidku. nakonec jsme navrhli provedeni nejakych jednoduchych protieroznich uprav, kluci slibili omezit provoz „prespolnich“ a problem se vyresil k oboustrane spokojenosti obou stran. kluci muzou dal jezdit z kopce primo dolu pres koreny…

              0 0
              • speedy gonzales  

                jeste priloha k prvnimu bodu.

                „toto ":http://www.cemba.info/…aprace.jpgje muj clanek ktery vysel v lesnicke praci, coz je jakasi "povinna“ cetba lesniku. vyznam otisteni usmevne dokumentuje reakce jednoho lesnika: „tak ted uz vas z lesa nemuzou vyhnat, kdyz se o bajkovani psalo v lesnicke praci.“

                jestli je clanek bezmyslenkovite prosazovani singltreku nebo snaha o posileni pozice bajkeru a snaha o zachovani stavajicich podminek, at si posoudi kazdy sam.

                0 0
                • zbartos  

                  Kdo si to chce přečíst v lepší verzi může klinkout sem: http://lesprace.silvarium.cz/…ew/2202/178/ .

                  0 0
                  • speedy gonzales  

                    diky zdenku

                    0 0
                    • Tomáš Taich  

                      ............hele, Pítr, a konečně jsem si přečetl tvůj článek v Lesnický práci........trošku mám pocit, že si tu z nás děláš prču.........­.....když si přečtu toto, říkám si, proč všechny ty tvoje nástupy na to, že někdo v tomhle fóru píše, že Čemba sice jedná za práva bikerů, ale současně předkládá lesníkům řešení problemetiky především formou singltreků...­..???????

                      fakt doporučuji všem k četbě........

                           
                      0 0
                      • Twister  

                        Nějak nechápu, s čím máš problém. Zdá se mi, že stačí abys viděl slovi „singletrack“ a vidíš rudě. V tom článku je singl zmíněn jako alternativní možnost řešení v případě, že se uvažuje o úplném uzavření lokality pro cyklisty. Nikde se tam nepíše, že by to bylo to jediná správná cesta pro bajkery.

                        0 0
                        • cabbage  

                          jednoduše má problém přečíst a pochopit psaný text.

                          Na tomto problému evidentně závisí většina kritiky čemby (s výjimkou zatánců „taktiky mrtvého brouka“).

                          0 0
                          • jecnak  

                            Clovece ted jsi vtipnej a ani o tom nevis.

                            0 0
                            • cabbage  

                              To mě těší:-)

                               

                              Ale opravdu: Polovina odpůrců čemby hlásá vesměs totéž co čemba(to jsou ti, kteří neumějí číst).

                              A ta druhá se bojí, aby se o cyklistech náhodou nedověděla veřejnost(úřed­níci/kdokoliv jiný..) – to jsou zastánci „taktiky mrtvého brouka“.

                               

                              Máš jedinečnou příležitost to vyvrátit nalezením jiné skupiny odpůrců:-)

                              0 0
                              • jecnak  

                                Jednoclena skupiny skladajici se z uzivatele cabbage. Umi sice cist, ale nechape co cte. ;-) :-P

                                 

                                Mozna prijd do ty hospody, lip se to vysvetluje primo. Kazdopadne se aspon zas po dlouhy dobe sejde par lidi z b-fka.

                                0 0
                              • Sobi  

                                Jenže vzniká tu pak rozdíl mezi tím co se hlásá a jak se to dělá… to je celý problém. Myslím že tu panuje skoro shoda na tom co všichni chceme, ale jsou tu rozdíly jak toho chceme dosáhnout…

                                0 0
                          • Tomáš Taich  

                            ..........ale, ne, nevidím rudě, jen žasnu a zatím čtu ještě dobře........­......právě, že se obávám, že dobře......skutečně doporučuju prokliknout ten link a přečíst si, jak nám a lesníkům pan tiskový mluvčí líčí historii MTB, jak krasořeční na téma, co že ti bikeři jsou zač a tak. všechna čest. potud jásá biker, že má organizaci, která se ho zastává.

                            pak však přijde odstavec o praktickém řešení provozu v lese a zde žasne oko mé: bikerů počet narůstá, stejně jako ostatních uživatelů stezek. ty MNOHDE (čili: ve velkém počtu případů) ale nevyhovují…co s tím? voilá! venku na to přišli! stavějí tam takové důmyslené stezičky, singltrek se jim říká.

                             

                            takhle se to tedy má, takhle na to tedy, milý lesníku, milá úřednice na městském úřadě!
                            a že nevyčteš ani mezi řádky ni slůvka o tom, že řada stezek je v reálu dobrá, naopak řekli by mnozí že MNOHÉ, že biking veskrze nic nepotřebuje na drtivé většině míst budovat? nediv se, nic tam o tom totiž není psáno ani naznačeno!

                             

                            tak se podle Petra ČeMBA tedy šavluje za nás! prosingltrekujeme celou republiku a bude rázem kde jezdit!!!!! (ale kdo tvrdí, že tak učiníme, je blázen a demagog........)

                              
                            0 0
                            • speedy gonzales  

                              tome, je mi lito, ze jsi kardinalne nepochopil cely problem, je mi i lito, ze to davas tak okate najevo.

                              stezky mnohde nevyhovuji ne z tveho omezeneho bajkerskeho pohledu (to ze bajkeri maji radi pekne lesni cesty a stezky je koneckoncu uvedeno v jine casti clanku), jak hlasite kricis na cele kolo. Jde o to, ze stezky mnohde nejsou na takovou zatez pripraveny z pohledu majitele (!!!). tedy toho cloveka kteremu jezdis po majetku, ktery nese odpovednost za vznikle skody, ktery bude platit sve penize za opravu takovych stezek.

                              rad te take uvedu do souvislosti proc jsem povazoval za nutne v male casti clanku uvest priklad reseni singltreku.

                              1. priklad singlterku je JASNE uveden v souvislosti jako vhodne reseni namisto UPLNYCH ZAKAZU Slo mi tedy o to upozornit na mozne reseni doposud zcela zablokovanych moznosti bajkovani…tedy napriklad v narodnich parcich.
                              2. trendem v lesich, ktery nas ceka je zkapacitnovani lesni dopravni site, kvuli efektivnejsimu hosporadeni. to znamena, ze stale vice cest v lese bude sirokych a zpevnenych. co to znamena pro bajkery je zrejme (pokud se mylim, prosim zdenka bartose o opravu). jde tedy o to nabidnout alternativu k budovani sirokych asfaltek (a cyklostezek), kteremu se NEVYHNEME!

                              Snazim se vysvetlovat tvoje osoceni na konkretnich argumentech a faktech. bohuzel podobny zachytny bod mezi tvymi vykriky a prekroucenimi nevidim. mozna by stacilo zacit tim, kdybys uvedl ktere tvrzeni v dotycnem clanku jsou nepravdiva a tolik poplasna.

                                  
                              0 0
                      • RUR  

                        sancta simplicitas ..... :-)

                        0 0
                • weekend warrior  

                  No musím říct, že právě nad takovým článkem musím kroutit hlavou. Článek celkem dle představ, ALE ten tón-souvislost, že je s cestama něco špatně a řešením je do budoucna budování singletracků tam prostě je, řekl bych značně nešťastný.

                  0 0
                  • speedy gonzales  

                    odpoved viz vyse tomasovi.

                    nejde vubec o to ze ty cesty nevyhovuji bajkerum, ale je problematika tykajici se majitele pozemku po kterych cykliste jezdi. na to proc neni zminovana oprava a udrzba cest je zcela primitivni odpoved – lesnici se to uci uz na skole,. aby jim to vysvetloval nejaky cyklista je a) zbytecne b) troufale…

                    0 0
                    • Tomáš Taich  

                      ......o to právě jde, Petře........že  by totiž ČeMBA měla říkat lesníkům, ne že jim postaví singly, ale že bikeři neškodí…konec konců to tam někde v tom článku máš sám, pak na to ale zapomeneš.....a důležitý detail: ty lesy nejsou podniku Lesy ČR, jsou moje, tvoje, státní zkrátka......oni je pro mě, tebe a další jen spravují.....­......v tom je velký rozdíl, než když to jsou třeba lesy pana Schwarzenberga.

                       

                      jinak má odpověď níže, pod jinou tvou invektivou.

                      0 0
                      • speedy gonzales  

                        tome to uz je nejaka myslenkova smycka ne?

                        nejdriv tvrdis ze cemba by mela rikat ze bajkeri neskodi, pak sam priznas ze o tom v clanku pisu. ale nakonec je to stejne uplne spatne. to jsem mel napsat cely clanek na dve A4 o tom jak bajkeri neskodi? to myslis vazne? to by jako nekdo otiskl? neprehanis to uz?

                        takze dalsi fakta, ktere upenlive prehlizis, abys sis obhajil svou pravdu:

                        • skutecnost neni takova ze bajkeri prirode neskodi, vedecke vyzkumy pouze dokazuji ze neskodi vice nez pesi turiste. napriklad nadmerny rekreacni provoz po nedostatecne kapacitni infrastrukture jednoduse skody ZPUSOBUJE! to nerikam ja, ani cemba, ani lesnici, to je proste vedecky dokazany fakt se kterym se musis smirit
                        • ano, oni pro nas lesy spravuji, proto je jejich povinnosti predchazet/ome­zovat/zamezovat skodam na majetku
                        • v nekterych regionech velka cast turistickych tras vede v soukromych lesich. zapomnel jsi take stale casteji diskutovanou privatizaci Lesu CR.
                          
                        0 0
                        • Tomáš Taich  

                          .....vogooooo, Petříku......­..člověk de facto také škodí přírodě tím, že dýchá – to nevíš? všichni – kromě tebe zřejmě – tu cítíme, že jde o rozdíl škodění/neškodění typu motorka vs. kolo.

                           

                          a bavíme se ne o národních parcích či superchráněných, protože ultracenných lokalitách, ale obyčejných stezkách. a ty tam máš ve svém textu, že bikeři neškodí více, než pěší – a ti snad mohou i do NP, ne? neřekl bych ale, že bike je vždy stejně citlivý jako pohorka, nicméně jeho dopad není řádově větší. a od toho ty v textu dále ustupuješ a nabízíš jako řešení singl…

                           

                          a jen doufám, že už jste coby organizace s Lesy ČR natolik nesplynuli, že tu nebudeš hájit jejich zájmy.....jako tiskový mluvčí tu teď v podstatě stojíš  proti bikerům a mluvíš o škodách „majitelů“ lesa, o profitu  lesníků......smutný čtení.  a hlavně pořád dokola, a tedy bez jakéhokoliv užitku.

                           
                          0 0
                      • hankah  

                        samozrejme, ze teze „lesy ve sprave LCR s.p. jsou nas vsech“, je samozrejme spravna, ale chtela bych te videt, jak to vmetes lesnikum pri jednani do tvare a zaroven jim reknes, ze bajkeri neskodi. ceho bys tim asi v realu dosahnul? a krome toho: zrejme budu osocena z toho, ze CeMBA hrozi, ale jsi si vedom toho, ze s.p. LCR, anebo jeho cast, muze byt taky zprivatizovan?

                        ale je pekne, kdyz si clovek dokaze zachovat sve idealy.

                        0 0
                        • Tomáš Taich  

                          ahoj Hanko,

                          no, říct lesníkům, že bikeři (celou dobu, jen pro pořádek, se bavíme o XC, ježdění po stezkách) neškodí, je minimálně nalití si čistého vína. povězení věcí tak, jak je cítíme. jak je možno se dočíst i ve studiích, prezentovaných ČeMBA/IMBA. vždyť škody na majetku v lesích, o kterých píše Petr, jsou škody na dřevu či floře – jak je , prosím, takový biker udělá????

                          jde o to, říct to na rovinu, abychom se mohli dál bavit smysluplně. protože pakliže toto lesníci neuznávají – je skutečně jedinou možnou cestou rychlá či postupnější úprava stezek. ale řekl toto někdo bikerům??????? asi by vzniklo pěkné tóčo, že?

                          a řekl někdo lesákům, že biky se provozují jinde i jinak, oficálně, úspěšně a zdaleka ne na tak robustních stezkách? vždycky je totiž cílem jakékoliv konstrukce přijít s přiměřenou, potřebnou odolností, a´t jsou to letadla či mosty a stezky.

                          biker škodí jinak: když je vůl a smete rodinku s dětmi, protože si myslí, že je právě dneska Steve Peat…ale to je společneskej problem, sociologickej, související s mentalitou lidí, ne škodami na majetku.

                           

                          a privatizace lesů, co vím, není uplně na programu dne. a především – i kdyby byla nakonec realitou, není kvůli předejití jí třeba zasypávat kořeny na Točné či si jako bikeři sypat před lesáky na hlavu popel......proti takovým opatřením by se , věřím, zvedla taková vlna obecné občanské nevole, že by v tu chvíli vůbec nezáleželo na tom, zda existuje nějaká ČeMBA a kolik Petr Slavík s přáteli odstranil v Maštalích padlých stromů.....

                             
                          0 0
                          • Black knives  

                            TT. Napadlo tě někdy koukat dál, než jen na špičku vlasního nosu? Umíš to sice podat velmi „kultivovaně“, ale v podstatě ti vyhovuje ona česká anarchie. Jezdím si, jak se mi zachce, kam se mi zachce, a pokud to někomu vadí, ať si mně zkusí chytit, stejně mu ujedu. Tohle mi vyznívá ze všech tvých textů. Pokud se holedbáš, že jsi bývalý DH rider, a dnes alespoň „drsnej týpek“, tak jistě víš, jak vypadá takový metrová díra, přímo koryto např. na klínovci. A udělali to bikeři, a pak i gravitace s vodou. Dej vodě šanci, a odnese ti i barák. Velká spousta oblíbených stezek vydrží nápor pár lidí, ale nevydrží nápor mnohonásobně větší. Pokud si tedy chceš elitářsky namlouvat, že zrovna ty tam jezdit můžeš, a budeš, co už. Jako stavitel trailů velice pečlivě sleduji, co jaká stezka či trail vydrží. Sleduju to už osmnáct let . Bikeři škodí, ale různě. Lesáci(ti, kdo se starají o les)musejí však být šílení zlostí, když vidí, kolik hraček dnes je k dispozici, aby brázdily les. Kapka ke kapce, a je z toho řeka. Kola, motorky, čtyřkolky, mountainboardy, freridelyže,snow­boardy,koloběž­ky,koně, a nevím co ještě do lesa chtějí. A jsou v něm. Vidím to denně. Být lesákem, mám tedy upřednostnit nějakou zájmovou skupinu před druhou? Proč? Snad jen proto, že např.ona prolínaná ČeMBA s těmito lidmi jedná, a snaží se o jakási pravidla tam, kde tobě vyhovuje ona anarchie.

                            0 0
                            • RomanH  

                              No a jsme u jadra pudla…Takze se za tim vsim opravdu skryva „zakaz anarchie“ a „nastoleni radu“. Dekuji, nechci.

                              A pokud se bavime o naporu lidi : pokud nebude cesta udelana jako umelej singltrack, ale budes muset obcas kolo prenest pres kmeny, po skale a podobne, tak tam tech lidi zase tolik chodit nebude.

                              Co dokaze vode mi povidat nemusis – vcera se pres nas prehnala bourka a cast z nas ztravila vcerejsi odpoledne s lopatou a s koleckami.

                              0 0
                              • speedy gonzales  

                                prosim precti si jeste jednou ten clanek,

                                prognozy jasne popisuji ocekavany vyvoj – exponencialni rust lidi v prirode. cim vic sou pres tyden zavreni v meste, tim vic chteji na vikend vypadnout do prirody.

                                je jasne ze forma jejich preferenci a napriklad pohybu v ni se bude menit. uz to nikdy nebude turisticka tradice dalkovych pochodu z prvni republiky. ale budou mista, predevsim atraktivni lokality, kam se bude chtit narvat stale vice lidi. a kdyz ti napriklad na cervene stezce v mastalich vzroste behem tri let provoz dvojnasobne, trojnasobne tak mas zadelano na problem. vzdyt uz ted tam ochrana prirody prska a snazi se o omezovani cyklistu. jake mas reseni? prijdes a zacnes povidat neco o tom ze cykliste neskodi, kdyz se jim stezka sype pred ocima (zajdi se podivat na strzene brehy uz ted) a denne tam bude 5 stretu pesi-cyklista. kazde reseni ma sve limity – osveta je efektivni v urcitych pripadech, obnova stezek v jinych a nekde proste uz nezbyva nez vytvorit novou infrastrukturu. pred 150 lety taky lide tvrdili ze silnice nejsou potreba…

                                dobrou zpravou pro tebe a tomase taiche je ze (zrejme) na zaklade zmen preferenci bude na tezkych stezkach a ve vetsi vzdalenosti od sidel/parkovist lidi ubyvat (ten trend se projevuje uz ted). tudiz by se problemy mely drzet v obvykle rovine…tech par lidi co tam projede nicemu a nikomu skodit nebude, takze koreny nikdo zasypavat nebude a kdo ma rad takove bajkovani tak ho bude mit stale stejne. ta kampan co tu tomas predvadi je uplne zbytecna. j

                                de o to resit problemy tam kde jsou/budou, aby to nepostihlo cele bajkovani. tvarit se ze problemy nejsou, kdyz se do lesa tlaci X zajmovych skupin, jak velice spravne popsal Black, je sebevrazda.

                                0 0
                                • Tomáš Taich  

                                  ........jestli taky nebude trošku problém, že jisté organizace, podporující ne turistiku, nýbrž turizmus, prostě lidi to těch míst hrnou a koncentrují. to je podle mě jednak špatný management návštěvnosti a jednak to, pochopitelně, vyžaduje jiné podmínky pro takové cesty. jde pak o bikeparky, Ride Centra a la IMBA. OK, ale proč by takový mělo bejt z Maštalí? a´t je v Novém městě p. S., ale proč Maštale? nevěřím ze zkušenosti, že tam bude za 10 let 3× tolik lidí. hobíci ti nepojedou do Maštalí, budou jezdit v regionu po značených polñačkách. navíc pokud se dá echo, že vedle jsou Ž´dárský vrchy a dál zase Železný hory, echt bikerů tam nebudou stovky.....

                                  a je tu určitá přímá úměra mezi tím, že stezku zjednodušíš á la Točná a v tu ránu ti naroste návštěvnost.

                                    
                                  0 0
                                  • speedy gonzales  

                                    hrne je tam czechturismus, hrne jem regionalni turisticka centrala, hrne je tam mikroregion, hrne je tam podnikatel co tam ma hotel.

                                    tome to uz je fakt napovazenou. nikdo nerika ze z mastali by mel byt bajkpark. byl to priklad atraktivni lokality kde muzou byt diky zvysujici se navstevnosti problemy.

                                     
                                    0 0
                                    • gumid  

                                      Mikroregion má dokonce vlastní systém značení "cyklo"tras… pamatuji Maštale v roku 1984, byl jsem v okolí na praxi.....byla to idyla, takový zapomenutý kout.  Pěšiny, ne stezky, a turista byl raritou… vše je jinak.

                                      0 0
                                • RomanH  

                                  Je jasne, ze CR je mala, konicku je hodne a musime se tu vsichni vmestnat. Nastesti lidi jsou lini (cim dal tim vice) a bude jich pribyvat opravdu jen tam, kde budou mit co nejvetsi zazemi, udelane stezky, postavene bufety a podobne. Vidim to u nas, turistu je cim dal mene a stezky zarustaji. Jo, region (obce) chteji vydelat, udelaji neco pro turisty a maji tam naval. Kdo znal Toulcovy Mastale pred 8ti lety ? Kdyz se podivam treba na Javorniky a Kohutku → jezdil jsem tam na lyze asi 10 let, a ted jsem tam byl na bezkach s velkym casovym odstupem → Kocurek to tam pekne „z.....l“. Samozrejme z meho pohledu, ne z pohledu jeho, lyzaru (i kdyz tem ten svah asi taky nemuze stacit) a lidi, co zamestna. Pro me z toho plyne jedine – do takove lokality v dobe, kdy tam bude narvano, nepojedu.

                                  Ted se mozna pletu a krivdim vam, ale Cembu proste vidim jako nekoho, kdo uznava, ze biker muze ve volne prirode skodit. Aby byl dopad co nejmensi, hups, tady mate firmu, co Vam tu postavi ukazkovy singltrack, date poutace, prijedou lidi, zvysi se navstevnost, pozvedne se region…Pak uz je jen krucek od toho, aby to zacalo platit plosne.

                                  0 0
                                  • gumid  

                                    Znal jsem Kohútku a okolí z let 1976,77 …pokud by byla i s okolím ve stavu z těchto let nyní, pek si troufám tvrdit, že by tam byla minimální frekvence turistů-jakýchkoliv, Jenže by taky možná nestála vůbec. Je to prostě dilema, ale zase tak zle to tam nedopadlo … bohužel, lidé mají více času na koníčky, více prostředků a možností. z toho plyne i větší zátěž zajímavých lokalit.

                                    0 0
                                • Beeda  

                                  prosimte te, ten exponencilani vyvoj je velmi pochybny, uz matemat. hlediska…takze to tak jasne nebude…

                                  0 0
                                  • speedy gonzales  

                                    to nepis me, ale expertum z WTO. rekni ze to maji blbe a pokud mozno doloz prikladem z tocne.

                                    0 0
                                    • Beeda  

                                      moc se ridis experty z wto, usa a welsu, pouzij logicke uvazovani a uvedom si vyznam slova exponencialni…

                                      0 0
                                    • Darius  

                                      bez ohledu na cembu a zasypavani korenu to s exponencialnim rustem poctu lidi v prirode vidim podobne jako Beeda… tam kde jsou dnes 2 lide, jich bude za 10 let 1024? a co kdyz je nekde dokonce 5 lidi, za 10 let se tam sjede cela republika (cca 9,7mil)? preci to ze WTO neco tvrdi, nutne neznamena, ze je to pravda…

                                      0 0
                                      • Krys  

                                        Ono si dosť ľudí pletie exponenciálny rast  s geometrickým ra­dom.

                                        0 0
                            • weekend warrior  

                              no a o to jde, jediné co jim tedy v jádru vadí, že do lesa chce i někdo jiný? Do lesa jako lesa ho pustit samosebou nechtěj, ale na cesty taky ne? To mě přijde jako setsakra omezování mé svobody -  mluvím jen obecně a o státních lesích. Nehledě na to, že mi neříkej, že průměrného lesáka z výšky jeho lakatoše a tabulkou výtěžnosti trápí zda má někde vyjetou díru od kol. A i kdyby ano, půjdeme to opravit.

                              0 0
                            • Tomáš Taich  

                              .......jasně, šup sem s urážkama, to víš, že jo............ale stejně jako Petr nahoře někde psal, že když nebrigádničíš a jezdíš, vnášíš do lesa bordel, stejně tak je blábol, že někomu jako mě a dalším jde o anarchii. je tu lesní zákon, jsou tu pravidla slušnosti. je ti to málo, chlape?

                               

                              a nevím, kde jsi přišel na to, že jsem DH či drsný týpek.........ale lichotíš mi, kadžopádně.

                              0 0
                              • speedy gonzales  

                                tome nez zacnes prekrucovat, zkontroluj si jestli se v tom uz moc neplacas. tvrdis ze „stejně jako Petr nahoře někde psal, že když nebrigádničíš a jezdíš, vnášíš do lesa bordel,“ je bohuzel naopak pouze tvuj blabol, kterym pokracujes ve vymysleni svych historek. tady nejsi ve casopise, kde neco napises a objekt psotizeny tvou bujnou fantazii prakticky nema cenu reagovat…

                                presne to bylo tak. tys polozil otazku zalozeni vzdorocemby, ja se te zeptal proti jake cinnosti cemby bude takove organizace vzdorovat. a protoze jednou z cinnosti cemby jsou treba brigady, ktere uklizi les. vzdorocemba by asi takovym brigadam chtela zabranit ne? (koneckoncu vidime jak takove stahy vypadaji v druhem vlaknu o „brigade“ na tocne)

                                   
                                0 0
                                • Tomáš Taich  

                                  ..........o dělání bordelu v lese jsi psal, když jsme ti s Bluem a spol. říkali, že stezka na Točný ničemu nevadí a neničí se a ty jsi naší politiku nechání věcí jak jsou, označil bordelem…

                                  něco napíšeš, pak to popíráš, vložíš článek z Lesnické práce, kde – stejně jako ve sborníku z konfery v Jablonci – je ve finále řešením singltrek, a přesto to popřeš. naznačuješ tu něco o článcích ve Velu, bez možnosti reakce.......­.....přitom si dáváte podmínky, kdo s váma bude dělat rozhovor, abyste znali otázky dopředu, jako vlastně jediní prahnete po autorizacích.­.............k če­mu tohle vede??? to je debata na pytel, hochu.

                                   

                                  tvůj program antiČemba beru s úsměvem jako výsledek příjemnýho večera se skleničkou něčeho chutně inspirativního. jiná věc je, že ČeMBA prostě vstupuje se svým programem na rozhodovací pole a je dost možné, že jinak smýšlející bikeři se budou muset „bránit“ i bránit svou organizací. smutné, ne? nic víc, nic míň.

                                    
                                  0 0
                                  • Michal.J  

                                    Hele ale pořád si nenapsal jaký by ta správná antičemba měla mít program, co by dělala. Možná si to psal a já to v těch složitých konstrukcéch přehlédl, takže prosím pro o pár příkladů, něco jako:

                                     

                                    Program antičemby bude:

                                    1.

                                    2.

                                    3.

                                    Díky.

                                    P.S. nikdy jsem se neživil jako novinář, ale i z toho mála co vím nějak nechápu co je špatnýho na tom požadovat autorizaci rozhovoru.

                                     
                                    0 0
                                    • Thidney  

                                      Kdyby se v novinách měly autorizovat všechny rozhovory, tak by se noviny nedaly stihnout vyrobit, natož číst :)

                                      představ si, že uděláš rozhovor s nějakým politikem, ten ti řekne A , bude chtit autorizaci rozhovoru, tak mu ho pošleš. Tázaný to dá tiskovýmu ten se nedejbože poradí s předsedou a umejou dotázanému politikovi hlavu. Ten se lekne a napíše ti, že řekl A , ale že to bylo kostrbatě řečeno a že máš napsat B. Ve výsledkuje to šílený časový zdržení a ještě dostaneš vyředěnej patvar .)

                                      Podívej tohle je přetisk z rozhovoru s Roučkem o tý šaškárně s vajíčkem v Kolíně. Jeho odpovědi tomu dávají naprostou korunu, kdyby u nich byla zpětná autorizace, tak to Rouček blokne, protože došlo ke změně postoje socanů

                                      Libor Rouček, kandidát na europoslance, který byl na mítinku v Kolíně i v Poděbradech, řekl: „Nějaká vajíčka letěla, tuším, že dvě, nějaký vysoký mladík je hodil a pak utíkal.“ Na otázku, zda to bylo v Kolíně, když tam byl předseda Paroubek, uvedl: „Mmmm, … (dlouhá pauza – pozn. red.) …já jsem nic neviděl. Jako nevylučuji to, ale nic jsem neviděl. Rozdával jsem tam podpisy a růže, nemohu to vyloučit, ale nic jsem neviděl“.

                                      0 0
                                      • makak  

                                        ok, ale Velo není deník …

                                        0 0
                                      • Michal.J  

                                        Je urcity rozdil mezi rozhovorem kdy nekoho nekde chytnes a das mu par otazek a mezi predem pripravenym rozhovorem. Velo ma prece volbu takovy rozhovor odmitnout, kdyz je pro nej pozadavek na autorizaci neprijatelny. Ale pristoupit na to a pak to pouzivat jako argument o spatnosti je srandovni.

                                        0 0
                                  • McBlacky  

                                    rozhovory bez autorizace a otázek dopředu dneska dělá málokdo. Dokonce to došlo tak daleko, že otázky za generální ředitele odpoví firemní PR a nechá jen „schválit“. Nebo to pošlou do redakcí komplet otázky i odpovědi.

                                    mluvím o neplaceném PR. Lenost redakcí totiž došla až tak daleko…

                                    tohle je případ typu Týden, Euro, M&M, Profit, Strategie… takže žádní malí hráči.

                                    0 0
                                    • Medunka  

                                      smutná tvrdá pravda.

                                      Škoda, že madam Kateřina nedostala otázky o Biomase dříve ;-)

                                      0 0
                                    • Thidney  

                                      no, je to krapet složitější, jsou situace, kdy je pro obě strany jednodušší vyřešit to mailem, ale  třeba rozhovory s politiky pro noviny se ještě dělají klasicky, bgyť je dopředu třeba dán okruh témat. Jiná věc je, že někteří politici strikně odmítají dávat rozhovory novinářům, kteří používají mozek a jsou schopni se na rozhovor důkladně připravit. Třeba Paroubek kontra Šídlo a Zlámalová.

                                      0 0
                                  • Volf  

                                    Tome tvoje práce ve Velu dělá z mého pohledu pro moji cyklistiku X krát více, že čemba a proto tě prosím nepoužívej výraz antičemba, protože jim tím dáváš mnohem větší význam než ve skutečnosti mají. Já bych navrhoval například SPZC / Sdružení pro zájmovou cyklistiku /.

                                    0 0
                                    • Splinter  

                                      to je brutus už:-D

                                      0 0
                                    • Vegan  

                                      Chlapci placani se po zadech jak jste skveli by vam uz slo, ted je cas postoupit na dalsi level a zacit delat neco co vytvori hmatatelny vysledek jinak jste totiz stejni jako hospoda guy`s z restaurace 4te cenove kategorie. A takto asi nikomu nedokazete, ze to umite lepe jako ta skareda skoro az nepekna vec CeMBA.

                                      0 0
                                  • karliner  

                                    boys…

                                    0 0
                                  • hankah  

                                    po autorizacích jsme prahli především proto, že v přepisu rozhovoru bylo věcných chyb jak nastláno – a promiň, ale chyby si vkládat do úst nedáme, nechceme v důsledku chyb redaktora vypadat jak blbci. a druhý důvod je, že dotyčný redaktor měl tendenci „v zájmu opravdové žurnalistiky“ přizpůsobovat naše výroky tak, jak se mu hodily do krámu.

                                    nikdy asi nepochopím takovou ješitnost. přitom autorizací se chrání i samotný redaktor před následnou stížností na chyby, zkreslení, k čemuž prostě může i nechtěně dojít.

                                    0 0
                                    • Tomáš Taich  

                                      ........myslel jsem asi přede dvěma dny, že už do téhle především Petrovými obrana-útoky-úskoky neustále zbytečně prodlužované diskuse nic psát nebudu – neviděl jsem v tom moc smyslu.......­..vždycky jsem ale jak pako znovu a znovu reagoval a pak si to vyčítal.

                                       

                                      když se ale Petr začal otírat o mou novinářskou práci, nabralo to pro mě trošku jiný důraz. není mi to příjemné, ale když se tiskový mluvčí – vedle urážek  – ohání nemožností reagovat, nezbylo mi, než se bránit podohalením roušky praxe spolupráce Velo-ČeMBA. poukázal jsem na fakt, že jako jedni z mála, ne-li skoro jediní , jste měli nadstandardní péči. a může si za tohle jen Petr svými výstřely.

                                       

                                      reagovat ale, Hanko, slovama o ješitnosti, přizpůsobování si textů, překrucování výroků, děláním blbců a vůbec de facto demenci redaktora, neschopného přepsat text z diktafonu, tak to je slušně silná kafe.....kam až  v ochraně ČeMBA zajdete?????? jakože jsem fakt člověk se smyslem pro humor, myslím, ale tohle už prdel není.

                                       

                                      čili: nejsem si vědom, že bych vědomě překrucoval výroky. pokud tím myslíš nějaký přeslechnutý slovo z diktafonu, když jsme spolu dělali interview v kavárně a pak jste to změnili v korektuře, beru. ale nic se nepřekrucovalo. jestli ale myslíš opravama věci, který jsi ty nebo TK řekla a pak jste je – po rozvaze – chtěli vyškrtnout, protože by to vlastně nebylo dobrý říkat (a že se vám vstříc vycházelo a jak!), to je něco jiného. to s vadným přepisem nemá nic do činění. totéž je myslím to, že jste měli jednou nebo dvakrát pocit, že něco říkáte off record a jiní to tak nepochopili a nebrali.

                                      nezaměňuj proto, prosím či dokonce spíš  žádám, rozdílnou interpretaci činnosti ČeMBA ve Velu z mý klávesnice za změnu přímých řečí, výroků a podsouvání. jak jsem se o to s váma dohadoval už nejednou, Velo prostě nebylo – a doufám, že nadále nebude – PR agentura ČeMBA. to by ostatně potom Pítr Slavík byl nadpočetní, že?

                                       

                                      celé tohle má, podle mého, počátek ve schíze vedení ČeMBA, že jí jdu já a podobní po krku. nebyl to ale Petr, kdo tady výš psal o tom, jak organizace má přeci právo získat si místo ve veřjným prostoru a jak ČeMBA ho má  a jak nějaký kecalové ne  mít ho nebudou etc…? a nemusí, třeba, taková organizace ve veřejným prostoru, také bejt schopná vyrovnávat  se s kritikou? vy, přijde mi, jakoukoliv berete jako útok, velmi tvrdě odplácíte a tváříte se, jakoby jste – byť nechci snižovat vaše nasaení a časový i energetický oběti – dělali dobrovolnictví v sociální oblasti či medicíně a byli tak takřka nedotknutelní­.............­..

                                        
                                      0 0
                                      • Medunka  
                                        • bod
                                        0 0
                                      • hankah  

                                        Tome, máš pravdu, musíme být schopní se vyrovnávat i s velmi tvrdou kritikou – i od lidí, jimž skutečný stav – z jakéhokoli důvodu – nevysvětlíš, ať děláš co děláš. Je to velká škola života.

                                        Novinářská práce je ale taky velmi veřejná záležitost, tak bys i ty měl být schopný se s kritikou vyrovnávat. A nebrat si to tak osobně. Ale zatraceně dobře vím, jak to je těžké. Moje výhrady k tvojí novinářské práci trvají, ale nechtěla jsem se tě osobně dotknout.

                                        0 0
                            • Peslezedirou  

                              Da soudruhu :-). A to je na bajkování v čr uplně úžasný, nevím co bych si mohl víc přát.

                              Nějak mi všichni z č. přijdete jako hysterky (snad se to nikoho nedotkne), když č. začínala, podložila svoji existenci bojem za práva bikerů, za to abychom měli kde jezdit. Slyšel jsem samé strašení o možném zákazu bikování podobně jako na svk. Na B-f jsem psal, že na současném stavu není potřeba něco měnit, tahle věta nebyla moc populární. Časem jste rétoriku změnili, vše se obrátilo na stavbu singlů, jednání s těmi ošklivými lesáky, kteří jdou proti bikerům.......kdyby č. nebyla, myslím, že skoro nikdo by nemusel plakat a bikeři by o nic nepřišli, vesele by se jezdilo dál…no jo no, nějaký marketing musíte mít.......docela by mě i zajímalo jaká je v č. kontrola peněz, kdo je „na výplatní listině“, na co se příspěvky v daném roce použijí atd…možná tohle máte na stránkách tak se omlouvám, důkladně jsem je nečetl.

                              0 0
                      • weekend warrior  

                        To si právě myslím taky. Nemělo by z mého pohledu jít vůbec o to, že stávající cesty jsou špatné a proto postavíme singly, ale čistě a pouze o to, že bike pro cestu v globálu problém prostě není. To že bike krajinu místy ničí, byť jen jako pěší turistika, tu asi nikdo nezpochybňuje, dokonce se tu najdou i lidé, kteří případné, jasné škody chtějí napravit, mistně souhlasí s regulací atd.. To že lesník na singlu vydělá nějak nechápu, jedině že by měl stánek se zmrzkou a ubytovnu?

                        Ale pokud je názor TK, byť i třeba čistě osobní, na bike cestu takovej, že vede-li cesta přes vrstevnici, nemá určitý odklon, je někde nesjízdná atd, je prostě špatná, protože na ní nemůže jet masa 95% lidí, je jasné a zcela pochopitelné, že to vyvolává veliké pozdvižení.
                        I moje přítelkyně, technicky nezdatná nechápe, proč by se měla cesta jakkoli srovnávat nebo upravovat: „Nemám-li na to tlačím, protože jinak by přede mnou musel jet buldozer, tečka.“
                        Peřeje na Zambezi přece taky nebouraj kvuli tomu, aby tam pepik, co jezdi v lete vltavu na sudu od piva, mohl stejnym způsobem stravit dovču; a ani kvůli tomu, že nesplňuje parametry pro vodácké závody.
                        Že by toto bylo ono elitářství? Pokud to znamená, že mě je v celku jedno jestli někdo někde projede, či ne, tak ano, jsem elitář. Běda tomu kdo projede víc než já!!!
                        Kolik z těch lidí, co teď jezdí cyklostezku kolem řeky na zbraslav a zpátky jenom kvůli tomu, že se teď bojí do lesa, do kopce a z kopce, protože to je nebezpečné bude jezdit na těch singlech? A kolikrát??? MTB už není adrenalinový sport?

                        malá smyčka na konec:>) Singl je v našich podmínkách východisko z nouze->která zatím není->a my se musíme snažit aby nenastala->singl je nouze:)

                        uff, dobrou noc

                        0 0
            • weekend warrior  

              No tak já děkuji všem zúčastněným v tomto podvlákně velice hutného vlákna:-) Myslím si dle napsaného, že čemba(její působení) apriori špatná není, neboť je nesporné, že dělá pro ježdění dost velký až obří kus práce. To zde uznal snad každý.

              1. sporný bod je v tom, jak má, která cesta vypadat, tedy problém esteticko-technický. To se týká cest starých, lesáckých ale i turistických, různě „poškozených“. Někdo ji chce nechat osudu, někdo opravit, ale někdo s opravou i upravit. To je a vždy bude na diskuzi, je-li více variant, je více názorů. Takže jediné o co jde, je jen se nějak domluvit. KDE A JAK SE DOMLUVIT JE TEN PROBLÉM.
              2. problém je myšlenkový, politický, zásadní a to je diskuze o tom zda, kdy a kde singletrack. Jestli sem to dobře pochopil, singletrack je podle snad všech zde řešením v problematických místech ČR. Co je ale problematické místo je zase na diskuzi. Podle většiny to není třeba Praha a okolí ale třeba první zóna NP v krkonoších(kolo zakázáno) nebo Český les(nuda hraničářských cest) po singletracku přímo volá. JÁDRO PROBLÉMU JE V MÍŘE A ZPŮSOBU PODPORY MYŠLENKY SINGLETRACKU.
              3. problém/řešení: spousta vlivných-známých lidí, alespoň v tom malém bikovém světě, nesouhlasí se stavem čemby a dumá jak to změnit, jak dát najevo a prosadit opačný názor, zda udělat opoziční organizaci atd… Proč to nezkusit změnit zevnitř organizace??? To jsou vedení a stanovy tak totalitní?

              S pozdravem, JZ

              0 0
              • jecnak  

                Honzo, pokud muzes a mas chut, zastav se 10.6. v restauraci Pod Hrazi (U břehu 1372/61, 102 00 Praha-Hostivař). Muzes se tam osobne setkat s nekterymi diskutujicimi a mozna i nejakym oficialnim zastupcem CeMBA.

                0 0
                • weekend warrior  

                  jasný, to se asi jedná o ten sraz svolávaný o pár řádek vedle, ne? takže po šesté tam? doufám, že tam bude i nějaký jiný zástupce čemby než já:- )

                  0 0
              • speedy gonzales  

                velice rozumne napsano. diky za to.

                k bodu 3.

                stanovy jsou zcela standardni, podle vzoru MV pro neziskovky.

                ja vzdy vsechny nespokojene premlouval, aby do cemby vstoupili/zustali a rozsirovali nazorove proudy v cembe, jinak pouze posiluji svoje nazorove prrotivniky…jed­nodusse svoje nazory podrobili demokratickemu procesu. opravdu je tvuj nazor tak dobry, jak si myslis? ma realny zaklad? pak neni nic jednodussiho nez ziskat pro nej podporu a prosadit ho.

                0 0
                • Tomáš Taich  

                  ano, jde o to, že existují různé názory na to, co je biking. a rovněž na to, jak komunikovat se zúčastněnými politickými a úřednickými hráči v rozhodovacím a správním procesu kolem stezek. a v neposlední řadě se pochopitelně různí i požadované cíle snažení.

                  potíží je, když jedna skupina prohlásí, že ona je ta pravá, zastupuje všechny a dělá dobro vlastně i proti jejich vůli, její pohled na věc je jediný správný, zbytek diletanti, a líní padouši.

                   
                  0 0
                  • speedy gonzales  
                    1. ti co neco delaji jsou videt a slyset, ti co sedi doma ne. za to nemuze cemba, ale osklivy svet ve kterem zijeme.
                    2. cemba neni jedina prava ani nezastupuje vsechny cyklisty. jsme obcaske sdruzeni, ktere sdruzuje ceske terenni cyklisty. nic vic, nic min. prestan se prosim utapet ve svych vykonstruovanych polopravdach
                    0 0
                    • Sobi  

                      ad b. já se považuji za terénního cyklistu ale nechci se sdružovat za stávající situace ( neříkám že v budoucnu tomu třeba nebude jinak ) ale mám pocit, že někdo za mne jedná, tak jak já nechci. Mám vstoupit a zaplatit poplatek abych se mohl vyjadrit, že bych to chtěl jinak?

                      To není výpad, jen diskuze…

                      0 0
                    • Sobi  

                      Souhlasil bych s definicí, Občanské sdružení, které sdružuje část terénních cyklistů se společnou vizí, nebo tak nějak, ale definice „, která sdružuje české terénní cyklisty“ mi připadne taková absolutistická…

                      0 0
                      • Michal.J  

                        Trefný postřeh. Navrhuju abys zaslal podnět Klubu českých turistů a upozornil je na to samé co ti vadí u Čemby. A určitě najdeš spoustu dalších organizací který by to mohlo zajímat.

                        0 0
                        • Sobi  

                          Nevím proč, zatím nemám pocit že by KČT dělala něco co by mi vadilo, nebo s čím bych nesouhlasil…

                          Navíc se nepovažuju za turistu…

                          0 0
                          • Michal.J  

                            No u Čemby ti vadí že o sobě říká že sdružuje české terénní cyklisty. KČT má ve stanovách že „KČT je občanským sdružením aktivních turistů, příznivců a přátel turistiky.“ tak se ptám jestli jm to taky půjdeš vyčítat a nebo jestli máš rozdílný měřítka pro čembu a pro ostatní.

                            0 0
                            • Sobi  

                              Jak typické…

                              Nepůjdu jim to vyčítat, kdybych to měl vyčítat všem tak bych nic jinýho nedělal. Ale vyčítat to budu někomu, kdo tvrdí, že já něco chci, když to ve skutečnosti nechci. Budu to vyčítat tomu, kdo tvrdí že bikeři chtějí, když vím že ne všichni chtějí…

                              Vím, že je to pro někoho nesnadné pochopit…

                              0 0
                            • Volf  

                              Ty máš problémy s českým jazykem nebo s chápáním psaného textu. vážně nechápeč rozdíl v názvu Klub českých turistů / sdružuje české turisty /a čemba / Česká – čili národní / ?? Ta nadutost je až neuvěřitelná…

                              0 0
                              • Vegan  

                                Mozna se pletu, ale nepsal si ze uz nebudes nic psat ???

                                0 0
                              • Michal.J  

                                Česká pojišťovna, Česká spořitelna, Český svaz cyklistiky … aneb tonoucí volf se stébla chytá a hledá kam si kopnout.

                                0 0
                                • Volf  

                                  upřímně řečeno co má v názvu česká stojí za to:-) / ještě jsi zapoměl na dráhy / a Volf rozhodně není tonoucí. Tonoucí je zde placený agitátor SG, který nebyl schopen bez invektivů odpovědět na moje tři základní otázky:

                                  1. proč by se měly teréní stezky, na kterých se používá teréní kolo upravovat
                                  2. proč čemba, která svými členy tvoří necelou 0,001% populace v ČR, si uzurpuje jednat vůbec za někoho jiného, než za těch pár lidí
                                  3. jak bude čemba po určité době řešit výrazný příliv lidí do terénu zapřičiněný její činností
                                  0 0
                                  • speedy gonzales  

                                    protoze jsem placeny agitator nemam problem ti zopakovat znovu, co uz jsem zde nekolikrat rekl:

                                    1. opakuji – protoze na rade mist provozem vznikaji skody. pokud se neprovede zakladni udrzba tak se skody zacinaji zvetsovat. rozjizdeni uzke stezky do sirokeho koridoru, strhavani brehu, eroze, atd. kolo se nad terenem totiz nenadnasi…
                                    2. opakuji – cemba si nic neuzurpuje – cemba je OS sdruzujici ceske terenni cyklisty a tak i vystupuje.
                                    3. tuto otazku sis vymyslel az ted, takze ti odpovim poprve – pokud je urcita cast cinnosti zamerena na dostani vice lidi do prirody (napr sit stezek v nmps) tak tady je to osetreno tak, ze infrastruktura je na takove zatizeni pripravena. coz neni otazkou pouze stezek, ale pecliveho planovani umisteni, toku navstevniku, atd. samozrejmosti je porpurna funkce dalsich piliru nasi cinnosti jako je osveta, kodex cyklisty, udrzba stezek…
                                    0 0
                                    • Volf  

                                      Když si projdeš forum, tak zjistíš, že se již hodně dlouho ptám, kde jste vzali mandát, protože vaše členská základna je opravdu na úrovni statistické chyby. A pokud nemáte členy, tak pro koho to vlastně děláte.

                                      Do dalších diskuzí se nechci pouštět, protože bch nerad řekl něco co bych nemohl již vzít zpět, protože diskuze se již stala vzájemným osočováním. Nemyslím až tak tebe, ale když si přečteš výroky některých příznivců čemby, tak mám dojem, že vidím obtloustlé striptéry ve sparťanském kotli.

                                      0 0
                                      • speedy gonzales  

                                        ano, ptas se dlouho a ja ti dlouho odpovidam

                                        0 0
                                      • karliner  

                                        to není fair otázka, ptát se, kde vzala čemba mandát

                                        kolikrát jsi se ptal v senátu a parlamentu, kde vzali mandát řešit milionkrát důležitější věci, he?

                                        0 0
                                        • Volf  

                                          No já si zase myslím, že je opravdu ,, fér ,, ta fotka co jsi sem dal o kousek výše. Víš považuji za naprosté primitivy lidi co si dělají srandu ze starých lidí, z postižených lidí a z nemocných lidí. A do teď jsem tě nějak akceptoval. Pokud jsi tu fotku použil způsobem, který měl někoho zesměšnit, tak jsi to v mých očích udělal sám ze s sebou.

                                          0 0
                                          • cabbage  

                                            Dělat si z někoho srandu mi přijde mnohem korektnější než někoho odsuzovat za vtip..

                                            0 0
                    • Tomáš Taich  

                      …chodí-li někdo jednat za bikery, jedná i za mě............co je na tom za konstrukt???? pokud ještě umím alespoň trochu česky a neutopil jsem se v polopravdách, pak se vaše články a dokumenty jen hemží slovy bikeři chtějí, bikeři si přejí, etc........nikde jsem tam nečetl „bikeři, sdružení kolem Petra Slavíka a spol.“ či „někteří bikeři“......­............

                        
                      0 0
                      • Sobi  

                        Přesně tak jsem to právě myslel…

                        0 0
                      • cabbage  

                        Taky se tam nepíše „všichni bikeři chtějí“.. ostatně, když napíšu „cikání kradou“ tak to neznamená že všichni cikáni kradou, ale že krade ta jejich část o které mluvím;)

                        obvykle se to řeší stylem „..bikeři zastoupení čembou – dále v textu jen bikeři..“ myslící jedinec to pochopí i bez toho, nemyslící …

                         
                        0 0
                        • Sobi  

                          Když se říká, že cikáni kradou, tak se to myslí tak že většina z nich krade např 95%, když se říká že bikeři chtějí tak se mluví jen za 900bikerů, kolik je to procent ze všech v čr kdo jezdí po lese na horském kole tak si myslím že to bude pod 1% takže výrok že bikeři chtějí i při užití 5%kvantilu je BLBOST! Pokud bych připustil, že by platilo právo většiny, tak aby tento výrok platil by muselo být v ČR maximálně 1799 terénních cyklistů…

                          0 0
                          • cabbage  

                            Nikoliv, tvrzení se týká jen skupiny, kterou má pisatel na mysli;) pravda, mohl by přesněji specifikovat danou skupinu, ale to není díky kontextu nutné.

                            Navíc se mi mírně řečeno nezná, že by 95% bikerů chtělo jezdit po asflatku/šoto­lině(používám stejnou demagogii jako ty) a mlčení je souhlas…

                              
                            0 0
                      • speedy gonzales  

                        takze se prosim napriklad vrattme k memu clanku v lesnicke praci, jehoz odkaz je v tomto threadu.

                        nemusis mi ukazovat „hemzeni bikeri chteji, bikeri si preji, etc“. staci kdyz mi ukazes JEDINY takovyto nepravdivy termin.

                        pokud ne, tak si tome jen opet VYMYSLIS svoje pohadky na ocerneni cemby a dokazani sve velikosti.

                        0 0
                        • Tomáš Taich  

                          .......jsem to už psal, že jsi veliký vtipálek, Petře! nejít o můj oblíbený biking, ale o takový badminton, zasměju se tvému humoru skoro á la Monty Pythoni......­..zatím to ale bude absurdní spíš jak v nějakým Kafkovi, ne?

                           

                          jakože co chceš slyšet, přečíst si? kukni se na svůj článek, kde píšeš o bikerech skutečně OBECNĚ, jakoby měli jednotné zájmy a tužby, a ČeMBA tam skutečně figuruje jako jejich obecný zástupce. a taky tam je velice jasně řečeno, že sice jsou tu úzké stezky, které bikeři vyhledávají, že ale MNOHÉ nevyhovují a eventuální potíže že řeší dobrá praxe z venku, tedy singltrek. já to nepsal, to ty............

                          čemu na tom nerozumíš?

                          tvé prohlášení o mém opětovném vymýšlení si a snaze očernit ČeMBA je pak dosti troufalé a myslím, že mimo kompetence a dobrý vkus mluvčího.....­.............­....

                           

                          (a měřím stále 178 cm, ať se tady honíš za vlastním ocasem a koušeš se do něj sebevíc…ale zkus to ještě chvilku, třeba do rána povyrostu!)

                             
                          0 0
              • Twister  

                Díky za rozumný názor.

                0 0
          • Sobi  

            Uf tak to jsem se dostal na černou listinu! To nás pak budete střílet? Nebo nás pošlete do gulaku stavět singly? :-O

            Mám dojem že tu sebereflexi, měli tady užít i jiní. Hlavně si uvědom, že kdo tady začíná s osobnímy útoky jsi právě ty a čembisti. Zásadně vždy se začíná osobním útokem, jak tomu oponent nerozumí atd… Je snad nové heslo čemby: „Nesouhlasíš-nerozumíš“ či „Nesouhlasíš tak jsi neodborník“.

            Je krásné jak každou diskuzi končíš tím jak by se všichni měli nad sebou zamyslet jaký jsou to blbci. Je to tvůj standartní útěk.

            Neříkám, že za všechno můžou, to není pravda, přečti si ten celý thread od začátku a pak užij tu sebereflexi.

            0 0
          • blue  

            to asi počítáš nějak špatně, já těch nespokojenců vidim mnohem víc… a ke mě si udělej taky černej puntík, protože nesdílim oficiální správnej názor, takže tomu nerozumim a mám tedy špatnej názor

            bohužel ale musim naprosto souhlasit s Volfem, kterej dost přesně vystihl podstatu problému

             

            zajímavý by bylo, kdyby se bezstarostnej Blacky zeptal Tomáše Kvasničky na jeho názor na stezky kolem Točný, nebo kdyby se kdokoliv zeptal Tomáše Kvasničky na jeho neveřejnej názor na bajkování po současnejch turistickejch stezkách a jestli by pak Twistera ještě to legální bajkování bavilo, až se TK podaří u lesníků prosadit jeho způsob úpravy stezek jako ten správnej a ten, bez kterýho to nejde

            taky by bylo zajímavý, když zase budete vynášet do nebes střediska jako Coed y Brenin, kdybyste k tomu vysvětlili podstatnej rozdíl mezi mnohem striktnějším a selektivnějším zákonem, kterej upravuje přístup na stezky v UK a mezi zákonem u nás, pak se to totiž ukáže v trochu jinym světle

            není ani bez zajímavosti, že britskej bajkovej novinář středisko typu Coed y Brenin považuje za McDonald bajkingu a radši jezdí do Skotska, kde je přístup na všechny přírodní neupravovaný stezky pro všechny uživatele rovnocennej

             

            škoda, že tě tvoje zaměstnání staví do takový schizofrenie, na slovenskejch stezkách kolmejch na vrstevnice plnejch kořenů a kamenů ses bavil parádně, snad jen to, že tě Kvasnička platí, tě omlouvá

            0 0
            • weekend warrior  

              ufff, může mi někdo nějak osvětlit to co je napsáno mezi řádky? tedy něco o téměř militantním zastávání singtracků ze strany TK, něco o přiblblejch elitářskejch pražácích z točný atd…???

              0 0
              • weekend warrior  

                blue a ostaní více problematiky nej… vedení čemby znalí. Čekal jsem více informací(omlouvám se za zcela dementní tón předchozího příspěvku). Ale takto je pro mě tvůj příspěvek jen na bázi poplašné zprávy nebo lépe řečeno o nařčení/obvi­nování v osobní rovině. Jde mi jen čistě o to, abych podporoval zájmy toho komu jsou blízké i moje zájmy. Z tvého příspěvku, rozhovoru ve Velointestu a z ohlasu zde na foru čuju, že se mi názory TK asi nelíbí. Jde mi jen o potvrzení či vyvrácení této doměnky.

                Moje názory na věc jsou pochopitelné z obsahu mých příspěvků v tomto threadu.

                Nechce-li se ti prát špinavé prádlo zde, nabízím svůj mail: zeman@qwe.cz.

                Děkuji tobě i všem dalším přispěvatelům k tomuto, pro mě docela důležitému tématu.

                0 0
              • speedy gonzales  

                ja myslim ze je to snadno vysvetlitelne.

                tomas kvasnicka absolvoval desitky a stovky jednani s ochranou prirody nebo lesniky ohledne reseni problemu spojenych s bajkovanim (viz napr ZDE ).  proto ma jasnou predstavu co je obsahem moznych problemu a chce temto problemum v urcitych pripadech predchazet a neboji se bajkerum rict na rovinu, ze ty problemy tu jsou i kdyz se jim to nelibi. takovymi problemy je napriklad vyjizdeni vice stop, prudka eroze, strhavani brehu stezek.

                je faktem, ze tomas preferuje udrzitelne bajkovani (nezpusobovani eroze, nevyjizdeni novych stop, …), ale to prece neznamena, ze nehaji stavajici bajkovani. kdyby tomu bylo naopak tak ho vykonny vybor organizace na minutu odvola. stavajici stezky tu musi byt vzdycky, ale je prozirave kritickym problemum predchazet. uvedomme si ze ty cesty a stezky po kterych jezdime maji sveho majitele, ktery se muze velice rychle nas*at.

                pro poradek jen pripomenu, ze se v tomto threadu neresi zasypani vsech korenu na svete ani cemba nepripravila navrh zakona o zakazu bajkovani ale pouze byla u opravy, jak se zde shodlo vice mistnich (nebudu hodnotit zda ano nebo ne) problematickeho (asi 3metroveho?!?) u­seku.

                0 0
            • Splinter  

              zajímavý by bylo, kdyby se bezstarostnej Blacky zeptal Tomáše Kvasničky na jeho názor na stezky kolem Točný, nebo kdyby se kdokoliv zeptal Tomáše Kvasničky na jeho neveřejnej názor na bajkování po současnejch turistickejch stezkách a jestli by pak Twistera ještě to legální bajkování bavilo, až se TK podaří u lesníků prosadit jeho způsob úpravy stezek jako ten správnej a ten, bez kterýho to nejde

              Tohle mne zaujalo… Šlo by to rozvést?

              0 0
            • speedy gonzales  
              • pokud bajkovy novinar povazuje coed y brenin za bajkovy mc donald tak to je jedine spravne, protoze lokalita vznikala se zadanim prinest kvalitni moznost bajkovani vhodnou pro 90% bajkeru.
              • ano, ve Walesu je mnohem striktnejsi rezim a mnohokrat to tu zaznelo. proto se bavime take prikladech z dalsich zemi. napriklad z colorada, kde jsou jak okruhy singltreku tak husta sit lesnich cest a vse vedle sebe vpohode funguje.
              • co ma nase bajkovani spolecneho se zasypanim dvou korenu v praze? pokud se stav stezky zhorsuje a hrozi ze se cela rozese*e pak by mela byt opravana – to je muj konstantni nazor, ktery mam v cesku i na slovensku (jestli se to delo i v kauze "2 koreny, nevim, o tom se hadej s mistnima)
              0 0
              • blue  

                o legislativě v UK tady nikdy nepadlo ani slovo… a co se týká toho McDonalda, rozhodně to nebylo myšlený tak, že jsou z toho odvázaný jako vy a stejně tak maj obavy z rizik, který s tím můžou bejt spojený

                 

                a znovu ti opakuju, že tvůj úsudek z jedný fotky je špatnej… na tom úseku s kořenama se nic nezhoršovalo a ničemu to nevadilo, a žádný rozesrání nehrozilo… navíc ty kořeny nebyly odkrytý díky bajkerům, jak se neustále snažíte namluvit, ale byl to přirozeně odhalenej kořenovej systém, jakejch jsou v lesích tisíce…

                0 0
                • speedy gonzales  

                  ano, o legislative v uk tady nepadlo ani slovo, protoze toto je thread o oprave 3metroveho useku v praze. na bf to samozrejme je uvedeno mnohokrat, minimalne s volfem jsme o tom diskutovali nekolikrat.

                  co se tyce stavu stezky, neco tvrdis ty, dalsi tvrdi neco jineho. proto rikam at si to vyrikate mezi sebou. ja tu opravu nevymyslel ani nenaridil ani neprovedl, udelali to mistni bajkeri na svuj popud.

                  0 0
                  • Tomáš Taich  

                    ..........obdivuju všechny, kdo mají ještě energii zdolat všechny nové příspěvky a zodpovědně odpovědět, nejen vyštěknout......na to musí padnout tatranek! nechci přidávat další podnět textové inflaci, nicméně jen krátké vysvětlení k praní špinavého prádla na veřejnosti a psaní mezi řádky.

                     

                    začne-li někdo podsouvat novinářům účelové tendence vedoucí přinejmenším ke zničení ČeMBA, vzpomínat v textech, jak ten a ten přeci dobře ví (jinak napsáno: zatajuje vám to!), jak co bylo,  a  přitom sám  o svých činech hovoří jen v oficiální verzi, něco nehraje a nemůže se pak divit, že i druzí naznačí, jak se věci měly v zákulisí.

                     

                    osobně pro mne nemá smyslu hájit se před nařčeními Petra Speedyho G. – bezpochyby stejně na svých andělských křídlech již odletěl někam mimo náš svět podrazáctví a vědomých lží. ke všemu výše zmíněnému, ke všem ofiko výčtům činnosti ČeMBA, křiklounství oněch zaslepených protisingltrekářů a snahy poplivat činnost organizace vůbec, stejně jako k pražským dvoum metrům Lávek, waleskému zákonodárstí a schůzkám ČeMBA s lesáky  napíši jen jediné:  ano, ČeMBA hájí (i TK na konfeře v Jablonci) vjezd bikerů do lesa. Ano, toto heslo je na propagačních materiálech organizace. avšak také ano, ČeMBA jako svůj vzor uvádí stezky budované dle určité metodiky, která se následně projevila třeba i na Lávkách. tato metodika není jediná na světě (viz např. Whistler), ve svém důsledku však může  vytvořit paradox:  brojí se za vstup do lesa,  a rozdávají se také hojně materiály, v nichž se píše, že to co se tam nachází, není pro MTB ČASTO vyhovující a žádané a že světová praxe jde jinudy.   je pak s podivem, že bikeři  u nás i jinde ve světě cítí tento rozpor a mají obavu z jeho plodů? a tento rozpor mezi hájením stávajícího a vnášením nového pak je patrný i v jisté schizofrenii názorů či spíše psaných textech a proslovených projevech činovníků ČeMBA.

                     

                    nikdo nechce řic, že svět bez ČeMBA by byl apriori lepší. nicméně pokud tato organizace hodlá – a že se o to dere! – zastupovat obecně bikerstvo, nechť si nejen zde odpustí ony invektivy, ale ať také laskavě naslouchá hlasu bikerů. dost možná totiž že hlasy debatujících tu jsou shodné s počtem účastníků sjezdu ČeMBA, fakticky rozhodujícím o politice organizace a tedy vlastně (přeneseně nárokovaným mandátem ČeMBA ve veřejném prostoru) i českých bikerů.

                      
                    0 0
                    • Andrzej  

                      zkus psat prosim citelneji, diky :)

                      podle toho co jsem pochopil z 3. odstavce si myslim, ze se dela z komara velbloud (metodika opravy – strach o normalni lesni cesty).

                      a 4. odstavec je pekne srozumitelny  a doporucuju vsem kteri maji pripominky k cinnosti cemby at ji zkusi ovlivnit, urcite to nebude tolik lidi jako tech co jenom pindaji na bikeforu.

                      0 0
                    • jecnak  

                      Vim, ze to chce koule, ale co kdyby se podobna uvaha objevila ve Velu? Pro me by to byl duvod si ho koupit.

                      0 0
                    • Sobi  

                      No připojuji se k Ječňákovi, ve Velu pokaždé čtu propagandistické články Čemby, a to mi hodně nesedí. Bylo by možná udělat, nějaký článek obsahově vyplívající z těchto diskuzí.

                      Musím uznat, že mi trochu vadí zpolitizování třeba posledního čísla: předvolební kampañ začíná a vychází článek „Komunální politik“ kde se na mě zubí bilboard strany zelených s oním komunálním politikem a článek je snad jeho blahořečení… poté článek Cyklistické dobytí kongresu se skrytou reklamu na Čembu… pak reklama na obalu, jeden inzertní layout…

                      Zní to sice dost zle, ale Velo mám předplacený, těším se na něj, rád ho čtu, ale byl bych nerad kdyby chytil onen nádech Reflexu, kdy se z kulturního časopisu, stal časopis politický.

                      Bylo by fajn kdyby vyšlo i něco z toho co píšeš. Je to napsaný pěkně a věcně, já bych to tak nedokázal ( proto asi nejsem redaktor :-) )

                      Myslíš že by to mělo šanci projít?

                      0 0
                      • Tomáš Taich  

                        ......myslel jsem, že články ve Velu byly většinou v tomhle duchu – tedy ČeMBA ano, ale ne nekriticky...­.....teď již je to ale každopádně na jiných, k poslednímu květnu ve Velu končím.

                         
                        0 0
                • Jituschka  

                  Já to nechci nijak hájit, nerozumim tomu, ale tady šlo přece o to, že hodně lidi ty kořeny nedokázalo přejet, proto to objížděli spodem, kde se začal ten svah hodně sypat. Tohle teda byla možnost, jak by ti lidé zase jezdili na přímo a neničili tu cestu dál. Nešlo teda o záchranu úseku nahoře, ale toho od stromu nalevo.  Nebo to chápu špatně? Fakt se nechám ráda poučit, bez jakékoliv ironie. Dík.

                  0 0
                  • blue  

                    ale kvůli tomu nebylo nutný to tam zasypat, jak se to udělalo

                    0 0
                    • Twister  

                      A jak se to tedy mělo udělat?

                      0 0
                      • blue  

                        už jsem ti to psal

                        0 0
                        • Jituschka  

                          My to chceme vědět taky :) Teda pokud jsi to nepsal někde tady v té změti. Díky.  

                          0 0
                        • Twister  

                          Asi je to moje chyba, ale nic konkrétního jsem nezaznamenal. Chtěli jsme to přece probrat přímo na místě, ne?

                          0 0
                          • blue  

                            psal jsem ti to v jednom mailu hned po opravě tý stezky, než jsem se začali domlouvat na setkání…

                            takže ještě jednou… pokud mělo bejt cílem zjednodušení cesty pro míň zdatný cyklisty, stačilo zasypat jen jednu stopu, např. tu přímou kolem stromů vpravo a zbytek nechat bejt… rozhodně si nemyslim, že bylo nutný zasypat úsek 5 m širokej a 10–15 metrů dlouhej… žádnej jinej problém, kromě tý díry za kořenama, v tom úseku nebyl

                            0 0
                        • cabbage  

                          cedule „ZÁKAZ OBCHÁZENÍ/OBJÍŽ­DĚNÍ“ resp. ono známé  „CYKLISTO SESEDNI Z KOLA“?;-)

                           
                          0 0
                • hawrda  

                  Co je to UK?Ukrajina nebo Spojené Království?Já jen o čem je řeč…

                  0 0
          • jecnak  

            Mne si taky muzes pripsat do seznamu.

            0 0
          • Peslezedirou  

            Jsem fanda čemby od jejího založení.......:-))))

            0 0
          • přišlapávač  

            já jsem další

            0 0
          • Sobi  

            Tak jsem se vrátil z víkendu a pročítám co se tu napsalo… Jen jsem čekal na tvoje vyjádření… Mám dojem, že nás nechápajících neodborníků je možná víc než tři!? Není to něco podobného jako katolická církev ve středověku, která měla jeden výklad bible, neustále strašila peklem a kdo mel jenom jinej názor či se nemodlil ( buď k bohu nebo k asi k DD ve vašem případě ) tak byl kacíř, napsán na seznam a upálen.

            A napadla mne taková otázka, podle čeho se soudí kdo tomu rozumí a kdo ne?

            Podle čeho hodnotíte kdo je odborník a kdo ne?

            Proč každý, kdo vyjádří jiný názor či nesouhlas, je ihned napaden osobním výpadem?

            0 0
            • Martinson  

              Prezentaci zastánců čemby na oblíbeném singlu považuju za hodně kontroverzní. Padající cesta je v pořádku a má mou plnou podporu a kdyby vyšel čas jdu i makat.

              Zasypávání kořenů je ku*vení trasy, protože takových kořenových úseků tam je spousta. Pokud se část čembistů začne ukájet na rovnání takových úseků, tak se tam snad budeme muset přinýtovávat ke kořenům a bránit singly vlastními bajky a těly.  Trochu přeháním, ale vážne mě štve, že pod rouškou konání dobra někdo mění  to co mě vyhovuje.

              Na Točný byl velký problém když byla zasypapána cesta za letištěm. Pro neznalé magistrála směrem k Maturitě a dál. To se nic neprobíralo a vyjezdila a vyšlapala se nic moc cesta  nová, kde se lidi na kolech s chodcema dost melou. To je prostor kde může Čemba a její příznivci získávat kladný body.Tam rozjeďte akci a fakt přijdu i s lopatou.

               
              0 0
              • Twister  

                Na stezce pracovali převážně nečembisti, Čemba opravu zastřešila z toho důvodu, že na stejné stezce teď Čemba jedná o opravě lávek.

                Důvody zasypání kořenů jsem tu už vysvětloval několikrát. Trochu mě mrzí, že o této opravě/úpravě se tu stále mluví tak, jako bychom naschvál zarovnaly jediný dva kořeny v Praze a chtěli tak všem zkazit bajkování.

                Úsek za letištěm z mého pohledu patří k nejhezčím pasážím téhle trasy a nevidím tam důvod k úpravám. Stezka drží svou stopu, neeroduje, je zábavná a svým trasováním nedovoluje rychlou jízdu a tak předchází uživatelským konfliktům. Pokud použiju tvoje slova: nechci měnit to, co mě vyhovuje.

                0 0
                • Martinson  

                  Je to zarostlá klikatice v navozenejch sra*kách z tunelu, kde byla bagrama brutálně zasypána (asi 3m vysoko) původní vrstevnicová cesta , ta se kdysi vyjezdila po zákazu jízdy krajem letiště.

                   Tak se nech řeči o cestě co patří k tomu nejhezčímu, to se asi fakt nedomluvíme. Nediskutuješ solidně, nebo jsi tam ještě nedojel.

                  Je fakt , že tam to je dál od autobusu a nedalo by se machrovat za odpoledne, tam by muselo makat 20 lidí celý vikend.

                  0 0
                  • Pebe  

                    nebo mluvíte každej o jinym úseku, ty asi mluvíš o nějaké cestě nad letištěm, zatímco Twister mluví o cestě která pokračuje za budovou letiště až k těm skokánkům a dál…

                    0 0
                  • jecnak  

                    Myslim, ze kazdy se bavite o necem naprosto jinem.

                    0 0
                    • Martinson  

                      Cesta po ploše je zakázaná, to je ta původní. Občas se jezdí. Od ní vlevo je ta navážka pod  kterou zmizela cesta. Je to jediná cesta za Letištěm, která byla takhle zavežena. Myslím že Twister nechce rozumět a dělá ze mě pitomce. Vždyť tam těch cest zase tolik není. Už jsem se toho BF zase nějak přejedl, ale na rozloučenou přidám obrázek.

                      0 0
                      • Twister  

                        Tak vida. Mysleli jsme to samé. To bych nevěřil, že se na to dva lidi můžou koukat tak různě.

                        0 0
                      • Pebe  

                        tu původní cestu teda vůbec neznám a ta současná klikatá kamenitá stezečka mezi ostružiním je super, toť můj názor

                        0 0
                        • Gad  

                          Já původní znám, ale tahle mi přijde taky super.

                          0 0
                  • Twister  

                    Myslim, že snaha je o klidnou diskuzi. Tak se toho prosím drž.

                    Myslím cestu, která vede podél letiště a letištních budov a pokračuje až k jeho jižnímu konci. Je tam navážka kamení a vykácený les, teď to tam zarůstá náletem. Stezka se kroutí, mění sklon a následně zapluje zase do lesa a vede přes 2 rokle.

                    Z mého poledu velmi pěkný úsek.

                    mapa

                     
                    0 0
                    • Medunka  

                      Nepamatuji se,  jak vypadala před, nejsem si ani jistá, zda jsem ji před zažila, ale taková, jaká je teď, se mi líbí právě pro tu hravost. Takže sdílím tvůj pohled

                      0 0
                      • Jituschka  

                        Taky mě to teď baví a nepřijde mi, že by bylo potřeba na tom něco měnit…Ale nero­zumim tomu.

                        0 0
                • ales.v  

                  Docela s nadhledem se tady bavím Vaší hádkou úpravy lávek a nějak jsem neměl potřebu na to reagovat, i když se jedná o můj oblíbený úsek, ale co se týká cesty za letištěm, uznávám že tento úsek je hravý a zábavný, nicméně byl vytvořen uměle popř. vynucen okolnostmi a ignorantstvím Skansky, a jeho dnešní podoba je extrémně nebezpečná. Pokud se pohybujete proti směru ostatních uživatelů, ideálně neděle šestá večer, kdy se vracím k domovu směr Zbraslav, tak je první zatáčka při nájezdu od letiště fakt adrenalin, už se mi asi třikrát stalo, že jsem se tam s někým potkal a úniková cesta směr ostružiní vpravo, maliny vlevo nic moc. Takže pokud by se někdo z Vás rozhodl, že by stálo za to s tím něco udělat, rád se přidám.

                  0 0
                  • Martinson  

                    Díky za trochu podobný pohled, podobných téměř střetů jsem tam zažil několik, je to hlavní tah od letiště a zpět od Maturity. Občas tam je husto a do těch krajních zatáček se jezdí ještě dost v tempu a není vidět. Po dešti se dál od letiště rozjíždí celá šíře cesty do dost hlubokých srágor, pěšáci nás tam asi trochu nenávidí, protože tady to je jen od nás a ne od koní.

                    Pro ty ostatní: Pokud to je pro někoho tohle nejkrásnější cesta okolo Točný, tak si nedovolím něco na ní hrabat jinak než svojím zadním drapákem, navíc nabízím exkurzi  na asi 20 lepších .

                    0 0
                    • jecnak  

                      Dobre, ale co tedy navrhujes delat?

                      0 0
                      • Martinson  

                        Střídá se tam navážka z tunelu s měkkým humusem, který se vyjezdil pod trávou.  Podle mě by se měla vrátit k vrstevnicový variantě, protože je to hodně zatížená spojovačka s rychlým nájezdem, kde by ideální bylo trochu zpomalit jezdce bez ztráty přehlednosti. To co tam je navožený je ale dost hutná hlína, nevím kdo se může ozvat když se na to hrábne.

                        0 0
    • Kinetic  

      Nechci nabádat k upravování bajkovacíhc tras k těžšímu nebo lehčímu, kdo chce něco takového, ať si zajede do bike parku nebo na Heinikárnu.

      Každopádně oprava toho svahu je super! Dneska jsem jel Lávky nahoru. Až je budete opravovat, (ne upravovat) rád pomůžu. Každopádně jeden svah by chtěl zpevnit co nejrychleji. Jasně, dá se jet i jinudy, ale. Viz foto!

      PS: Podemnou se to neutrhlo, jen mi sjelo zadní kolo po vlhkém kořenu dolu, ale ohnutá patka, odřenej rám a zarytej velkej tác do hlíny nic moc.

      Jinak vašemu nasazení tleskám!

       
      0 0
      • Twister  

        Můj osobní názor ( a nikomu ho nenutím ) že tenhle úsek není na opravu vhodný. Potok to tam bude vymýlat furt dál, takže by se muselo masivně kopat a to by hodně odnesly okolní stromy, který celý ten břeh drží kořeny. Navíc je tam možnost jet brodem, a jestli se podaří opravit lávky, tak i přes lávky. Já bych tenhle kus nechal být svému osudu.

        0 0
        • Kinetic  

          Jasně, dá se jet brody, ale tuhle zatáčku mám rád hlavně dolů, krásná klopenka. Dolů to sice není projet vůbec žádný problém, ale kdyby se zřítila, byla by to škoda.

          O kopání dál do svahu nemůže být řeč. Spíš jsem měl třeba na mysli postavit opěrnou zídku „z potoka“ a ten podemletej břeh podsypat, aby se neutrh úplně.

          Jinak jo, zatim se to dá samozřejmě projet i nahoru. Pád byla moje blbost, malá rychlost na kluzkej kořen. Otázkou je, jak dlouho to místo ale vydrží v tomhle stavu.

          0 0
      • Gad  

        Jeli jsme tam dnes taky a myslim, že oprava svahu neni moc super, protože je tam luxusně podkopanej smrk. Až to foukne, bude dole. A to místo kde jsi složil bajka je přesně to, na které bych nesahal. Je to obtíznější místo a dnes jsme tam projeli asi v 9-ti lidech a jde to. Pokud na to někdo nemá, ať to vezme spodem.

        0 0
        • Twister  

          Trochu si říkám, jestli má cenu ještě stále reagovat, je to trochu nekonečný příběh…

          Smrk už předtím stál na hraně a kořeny měl ve vzduchu. Ano, odkopali jsme část svahu, ale myslím, že tomu stromu už to výrazně neuškodilo. Někde se jezdit musí a po té zídce by to nešlo. Kdyby se to neudělalo, časem by stejně spadnul do díry, která by se tam postupně vydrolila.

          0 0
          • Volf  

            A co se divíš. To že ,, demokraticky ,, zastáváš jedinou možnou a správnou cestu očividně není považováno ostatními za správné. Ale máš pravdu, že je to stále stejná písnička. Poručíme větru dešti, protože my jsme ti co mají svaté právo měnit podmínky ostatním bez jejich souhlasu. A až se ozvou vlastníci té stezky / ono to možná nechcete slyšet, ale od troku 1989 již zase žijeme ve státě, kde všechno někomu patří, tak bude označen za zpátečníka a škůdce MTB.

            0 0
            • Twister  

              …Bohužel už mi to připomíná diskuze z Olkycem a jeho alteregy. S tím, že někdo, byť s dobře míněnou, opravou/úpravou stezky nesouhlasí nic nenadělám, ale to, s čím se tu teď oháníš, jsem už vysvětloval několikrát. Ale když chce někdo rýt za každou cenu…

              0 0
              • Volf  

                Dobře tak jinak. Dneska tam přijede někdo, kdo se prostě rozhodně, ža tam chybí pořádný skokánek a udělá ho tam. Já budu rozpálený do běla a budu to pranýřovat. Ty nejspíš budeš zjiš´tovat jestli to neudělal někdo z čemby a podle toho se rozhodneš, jak budeš reagovat. To je ten rozdíl mezi námi.

                0 0
                • Pebe  

                  skokáneček už tam dávno jeden je, fakt nevíš o čem mluvíš a přijde mi že ani nevíš s kým mluvíš, zrovna Jirka není z těch pilířů Čemby kteří budou zatvrzele stát za svým.

                  A mám ti takovej dojem, že je i někde výš napsáno, že tahle úprava je majitelem schválená.

                  0 0
                • jecnak  

                  Viz. Pebe, ale mas jiste pravdu, kdyz se ptas co dava Cembe, respektive Twisterovi mandat rozhodovat za ostatni co je a co neni spravne. V tomhle pripade je to souhlas majitele, schopnost se sebrat a konat a nakonec i jakasi porada od lidi co uz neco podobneho delali. Pokud si nekdo dohodne s majitelem lesa skokanek, pak ho ma mit a ty ani ja s tim nic nenadelame, maximalne si muzem ten les koupit a pak si tam budovat ci borit podle sveho uvazeni.

                  0 0
        • Kinetic  

          Ok, smrku jsem si nevšim. Necháme to osudu a pak budem jezdit po smrku :-)

          0 0
      • Lucia..1  

        tady se to dá objet přes ten malej brod:-) od tý doby, co jsem taky podobně dopadla, tak už přes to nejezdim…

        0 0
      • McBlacky  

        dá se to v klidu jezdit i za mokra, jen se nesmí plazit pomalu, to pak přesně tohle udělá :)

        0 0
    • Sobi  

      Tak asi už konečně na závěr… Hezky jsme Twisterovi zmasakrovali vlákno. Podle mne se čím dál víc, se projevují hlasy proti nynějčí činnosti Čemby. Už se tady hádáme dlouho… Petře ty jsi z Prahy viď? Co takhle Twistere, Speedy, Karlinere, Ječňáku atd… Co se takhle sejít třeba pod Hrází a tam si vyříkat… Ne před záchotky, ale u skleničky :-)

      Bylo by fajn se sejit jako bikeři ať čembista či nečembista. Mám pocit, že se s tím musí něco udělat, jinak nakonec půjdeme proti sobě, už teďka cítím velké tendence k vytvoření opozice, což by ve výsledku uškodilo všem…

      0 0
      • karliner  

        já jsem pro, ale slib, že nebudeš mluvit o dálničních mostech a produkci elektrické energie :-)))

        snad nám to VV čemby nezakáže a nevyloučí mne, když tam přijdu :-)))

         
        0 0
        • Sobi  

          Kdybych tě neznal! ;-))) Nikdy jsem o nich tam nemluvil! :-)))

          Ale slibuji:

          Slibuji před svými druhy, že budu pracovat, učit se a žít podle pionýrských zákonů, abych byl dobrým občanem své milované země, Československé socialistické republiky, a svým jednáním chránit čest pionýrské organizace Socialistického svazu mládeže.
          Heslo:
          Výzva: K budování a obraně socialistické vlasti buď připraven!
          Odezva: Vždy připraven!

          Stačí to? :-)))

          0 0
        • jecnak  

          10.6. klasicky po seste Pod Hrazi. Konecne je pocasi, ze tam budem moct dorazit kolmo.

          0 0
      • speedy gonzales  

        to tu muselo padnout pres 200 reakci abychom se dobrali prinosneho prispevku?:-)))

        ano, schuzku rozhodne vitam a myslim si ze je to nejlepsi cesta k resni problemu. bohuzel z prahy nejsem. v praze budu tenhle ctvrtek, ale mam uz bohuzel domluvene schuzky az do vecera. 10.6. nedavam protoze budeme po tydennim maratonu s bajkovou skolkou a budu muset zpracovat podklady pro vyhodnoceni.

        0 0
        • karliner  

          tak to je pochopitelný, co je schůzka s pražskými „rebelanty“ proti vyhodnocení bajkové školky…

          0 0
          • jecnak  

            Xas ale na to, aby se tam zas akorat smal za papirem a nerekl buu je opravdu lepsi, kdyz bude vyhodnocovat.

            0 0
          • speedy gonzales  

            mam velice presne zavazky k partnerum, ty bohuzel i pres nesouhlas prazskych rebelantu hodlam dodrzet. rad se ale domluvim na jinem terminu

            0 0
            • karliner  

              já si myslím, že kecáš a na školku se vymlouváš, kdybys chtěl a naše názory tě opravdu zajímaly, tak si čas najdeš a přijedeš…

              0 0
              • speedy gonzales  

                prijet na schuzku do prahy pro me znamena odsunout den prace (jsem ze zlinskeho kraje). v situaci po bajkove skolce, nemozne. tim ze me budes osocovat nicemu nepomuzes.

                krome toho se potrebujete dohodnout predevsim mezi sebou, protoze jako nemistni vam v konkretni problematice a dohadovanio platny prilis nebudu.

                opet nabizim moznost domluvy na jinem terminu.

                 
                0 0
                • karliner  

                  tak jsem se dozvěděl, kde přebýváš a celkem chápu tvoje argumenty – pardon

                  0 0
                • Sobi  

                  Tak to je jasný pokud jsi ze Zlina… Chápu… Třeba to nějak vymyslíme :-)

                  0 0
      • cabbage  

        Možná bych se stavil -  bych se rád dozvěděl, jaký že je plán anitičembistů – zatim z nich nic kloudného nevypadlo…

        0 0
    • RomanH  

      Uff, tak jsem to cele prelouskal, souhlas s Tomasem Taichem, Volfem, Bluem, Splintou, Jecnakem…

      Jsem z Brna, dane misto neznam, ale jakekoli „vylepsovani“ prirody mi vadi, a to nepatrim mezi zrovna technicke jezdce. Pokud neco nezvladnu, kolo rad prenesu. V loni v Livignu jsem se projizdel po tech umelych singltracich a vzdy jsem se tesil, az zkonci a ja se z nej dostanu do volne prirody, kde mi nikdo nenarovnal kazdy kaminek.

      Scoty tu daval fotky z Holedne. Pres 10 let jsem bydlel na Kamenaku a ty singly byly uzasne. A diky tomu, ze mi je nikdo neupravoval a oni menily (eroze, listi, klady,…) svoji podobu, se mi za tech 10 let nezprotively.

      0 0
      • Medunka  

        s posledním odstavcem souhlas. Dost se mi líbí teď po zimě projíždět singlíky které znám a zjišťovat, že díky přírodě jsou některé místa, které jsem na podzim nosila sjízdná a naopak. Dělá to tu cestu zábavnější

        0 0
        • Sobi  

          No a vo tom to je! :-) Zrovna nedávno jsem zjistil, pár nesjízdných úseků v Železných horách a naopak jsem našel pár pár príma trailů :-)

          To je to co mne na tom baví! :-)

          0 0
          • Gad  

            S vámi třemi naprostý souhlas!

            0 0
            • scoty  

              Chtěl bych vás všechny 4 nade mnou ubezpečit, že pokud je člověk za posledních 100 let součástí přírody, pak jsou všechny stezky (singly) od Červeného kopce po prýgl, které se snažíme s partou udržovat průjezdné , čistě přírodního původu…:)

              0 0
              • RomanH  

                Jsem cekal, kdy tu neco takove padne. Jen jsem chtel rici, ze tech stezek je dost, diky myslivcum, KCT, rybarum, a nevim komu jeste. Nechci budovat dalsi, a pokud nejake opravovat, tak jen tehdy, pokud k tomu je opravdu duvod (viz. strzena cesta na pryglu), a ne pokazde, kdyz vyleze ze zeme nejaky koren nebo voda vyhloubi rygol (sjezd z Babiho lomu).

                0 0
                • zbartos  

                  Bohužel se asi těžko shodneme na tom, kdy už je nutné cestu opravovat a kdy ještě ne.

                  Dobrý sjezdař na 200/200 pravděpodobně nebude považovat nějakou 20 cm hlubokou erozni rýhu za překážku, ale já na HT už ano. Nehledě na to, že je jasné, že erozní rýha se bude zvětšovat a někdo z toho může obviňovat cyklisty. Tak proč  čekat, až to nesjede ani Pepek, a až nás cyklisty budou vláčet tiskem, když se to může opravit už dnes ?

                  BTW Strženou cestu na Pryglu myslím nechaly opravit LČR (příp. MČ Bystrc) komeční firmou za docela dost peněz. Takže bych zrovna tohle neuváděl v diskuzi o dobrovolné práci a o ČeMBě..... Tedy jestli myslíš, tak jako já, to co je na fotce http://www.czex.cz/zbartos/ska­ly1.jpg v tex­tu http://www.czex.cz/…os/vbaba.htm .

                   
                  0 0
                  • RomanH  

                    Jasne, o tom, co se (a jak) ma opravit, si vicemene rozhodne vlastnik.

                    Mne na Cembe vadi to, co psal Tomas Taich ci Weekend Warior vyse :

                    ČeMBA by měla říkat lesníkům, ne že jim postaví singly, ale že bikeři neškodí.

                    Nemělo by z mého pohledu jít vůbec o to, že stávající cesty jsou špatné a proto postavíme singly, ale čistě a pouze o to, že bike pro cestu v globálu problém prostě není. To že bike krajinu místy ničí, byť jen jako pěší turistika, tu asi nikdo nezpochybňuje, dokonce se tu najdou i lidé, kteří případné, jasné škody chtějí napravit, mistně souhlasí s regulací atd…

                    Pokud je názor TK, byť i třeba čistě osobní, na bike cestu takovej, že vede-li cesta přes vrstevnici, nemá určitý odklon, je někde nesjízdná atd, je prostě špatná, protože na ní nemůže jet masa 95% lidí, je jasné a zcela pochopitelné, že to vyvolává veliké pozdvižení.

                    Nechci byt v budoucnu odkazan na nejake bike-parky ci urcene trasy. Straseni situaci na Slovensku ? Slovensko je samostatna republika, tvori si sama svoje zakony - taky neprijimame vsechno, co si vymysli treba v ramci silnicniho zakona. V CR ma svobodny pohyb po lese tradici, sam si pripadam jako turista (byt je to v 80% na biku), vazim si KCT za znaceni a zmapovani nasi republiky. Turisty taky nikdo nevyhani z lesa mimo znacene cesty (mimo NP), tak bych chtel, aby to tak zustalo i pro bikery.

                    0 0
              • zbartos  

                Nedávno jsem jel po žluté TZ z Veverské Bitýšky na Junáckou louku a zdála se mi ta cestička nějaká lepší než před cca dvěmi měsíci. Vy jste tam Scoty něco opravovali ?

                0 0
      • RUR  

        No, nerad bych ti bral iluze, ale  většina stezek na Holedné (tedy těch ± vrstevnicových) je načisto umělý výtvor (ty tarasy jsou místy vidět dostatečně jasně) , stejně jako " prygltrail" ( odstřílené skály mluví za všechno). Báječně je to vidět na zelené z Obory na  Veveří, kde je onen přírodní singl podepřen místa až cca 4m vysokým tarasem :-) Nevím jak tebe, ale mě vždycky učili, že pokud se umělá stavba rozpadá neříká se, že se mění , alebrž chátrá.  Dofám, že nemyslíš, že bychom měli nechat příkladně naše památky se samovolně a přírodně měnit až k demoličnímu výměru :-D

        0 0
        • RomanH  

          Neboj, iluze mi neberes, je mi jasne, ze se tam pulmetrovej zpevnenej chodnik nevyslapal sam od sebe :)

          Postoj opravam viz vyse, a co se tyce meho postoje k pamatkam, tak je to pripad od pripadu – kdyz vidis rozborene zdi, ktere nemuzes kvuli pamatkarum zbourat, tak se vubec nedivim, ze nekteri vlastnici rychle pozvou bagr.

          0 0
    • kudlanka32  

      hmmm…mmm…eh Zajimava diskuse. Dost dlouha na muj vkus. Taky jsem trochu premyslel proc se „opravilo“ zrovna to misto ktere se opravilo. Musim se tam podivat v realu.To ze ty koreny jeste vypadaj jako koreny mi taky prislo divny, ale jako dukaz o neskodnosti cyklistiky bych zrovna tuhle trasu neuvadel.

      nazor z jine strany: http://envis.praha-mesto.cz/(tedgiabuc4am­cg55lozasb45)/zdroj­.aspx?typ=7&id=­23514&sh=-1526519107

      Musim rict ze tohle misto opravdu cyklistikou trpi, kdo si pamatuje jizdu zde jeste s celopevnakem (tak 14 let minus) tak vi co myslim. Byla to jednoducha cesticka, ted je to terenni dalnice pro ozraly bikery z tocny (ja:). Jaka bude za dalsich 20 let si netroufam odhadnout. Je to stara cesta, a dobre zalozena takze ty projevy cyklistiky v podobe znicenych brehu neni nic cim se muzem chlubit. Meandrujici potok se zdevastovanyma brehama. Chtel by nekdo aby tak dopadly treba meandry Botice? Ty nastesti nejsou ve svahu :) Jakmile kus cesty zmizi tak se vyjede vedle dalsi nekde az je to i trojity coz mi prijde na to malicky udolicko az az… Mozna by to chtelo fakt opravit ty lavky. A vubec mi nejak prijde ze se puvodni singl-cesticky rozdvojuji i ztrojuji, obcas za to muzou i kone pac rozmoklou cestu zplunduji a nikdo po tom nechce jezdit…

      A to nahore nad letistem no-comment. Jako chapu ze i HC bikeri musej nekde jezdit ale fakt nevim co na ty stavby rict. Myslim ze by mely byt v min peknym prostredi… Lidi uprimne, co kdyby se takhle mely promenit vsechny singly v okoli prahy?

      Nerikam ze to je muj svetonazor, spis sem zkousel na to kouknout okem ouradu, necyklistu a vyletniku, ktery dal za prahu nedojdou a to je jediny kam chodej…

      0 0
      • Šopy  

        možná sis toho nevšim, ale absolutně neporovnatelně více devastujících stop, než bikeři za cca 15 let užívání tohodle trailu zanechali na Lávkách lesáci za cca 2 roky

        0 0
        • kudlanka32  

          to je pravda, masovy cyklisteni kazdy ceste jen prospiva…a takovej strom pokrytej prknama to dekor kazdyho vyhledu :)

          k tem lesakum – ja myslim ze tam byl slusnej polom, tak pred dvema rokama

          0 0
          • Šopy  

            A jak vznikne polom uprostřed lesa, navíc v údolí? Nebude to třeba proto, že někdo nevhodnou těžbou ukrajoval z kraje lesa stále víc, až ho zbavil jeho přirozenejch větrolamů? No a kdo to tak asi byl??

            0 0
        • Vegan  

          Bouzel sis asi nevsiml ty jine veci nikdo se nikdy a nikde nepokousi zakazat lesakum vstup do lesu ani ochrana prirody, ale s myslenkou zakazat vstup cyklistum ba dokonce i pesim s tim si obcas par uredniku pohrava kdyby minymalne v NP, ale co se cyklistu tyce tak kolikrat i jinde staci aby dostal nekdo pozornost od myslivcu kterym pry plasime zver. Tim nerikam, ze to aktualne hrozi ja osobne o nicem takovem nevim jen vim, ze pri jednanich na urade se obcas setkam s urednikem/po­litykem jez cyklisty v lese nechce.

          0 0
      • makak  

        Na to jsem se chtěl vlastně zeptat, když už se tu řeší zda zasypání kořenů a oprava břehu ano či ne … co ten „bike park“ o kus dál?

        Řekl bych, že chlapci letos v zimě s výstavbou nezaháleli a v horní pasáži přibylo docela dost staveb. Jak to je, jsou tolerování, mají to od někoho povolené, koupili to ?? Nechci to tu nijak jitřit, jen se ptám.

        0 0
    • Rolei  

      Otvyrat a slavyt… garatuluju :-)

      0 0
    • jecnak  

      Jen tak pro zajimavoste jeste neco k nelegalnimu jezdeni a postojich CeMBA.

      http://www.lidovky.cz/…estovani.asp?…

      0 0
      • speedy gonzales  

        jecnaku, rad vysvetlim. tohle nema s postojem cemby nic spolecneho, cely clanek si autor vycucal z prstu. okamzite jsem reagoval timto mailem editorovi a autorovi:

        Dobrý den,

        rád bych reagoval na článek „Vznikají stezky pro horská kola“, který
        dnes vyšel v Lidových novinách 30.4.2009 a jehož autorem je Bedřich
        Kratochvíl.

        V článku je celá řada nepřesností, na které musím upozornit. Tyto
        chyby jsou způsobeny především neprofesionální prací autora. Protože
        článek poškozuje terénní cyklisty i naši organizaci, prosím o nápravu.
        Je mi jasné, že s tištěným článkem už nic nenaděláte, ale prosím o
        opravu chyb v elektronickém článku na www.lidovky.cz.

        Nepřesnosti shrnu raději přehledně v bodech:

        – PŘEDEVŠÍM! Cyklisté se po lesních cestách a stezkách pohybují
        legálně, toto právo jim garantuje lesní zákon (289/1995 Sb.). Výrok v
        článku je zcela fatální omylem, kterým jste poškodili české terénní
        cyklisty.
        - Použití klišé „terénní cyklistika = adrenalin“ je v této souvislosti
        nepřesné a neprofesionální. Mimojiné náš interní výzkum z roku
        2008 ukázal, že 42% terénních cyklistů jezdí na kole kvůli odpočinku,
        32% kvůli zážitkům z přírody a adrenalin preferuje pouze zanedbatelný
        počet cyklistů. Adrenalinové klišé je pro cyklisty stejně příjemné,
        jako to o zkorumpovanosti pro novináře.
        - V projektu, o kterém píšete, se nejedná o singltreky ale o obnovené
        historické chodníky (!!). V Rychlebských horách se nestaví, ale pouze
        obnovuje.
        - Další nepřesností je, že Česká mountainbiková asociace se sice
        podílela na přípravě projektu, projekt je však realizován občanským
        sdružením Rychlebské stezky.

        Chápu, že v optice běžného čtenáře se může v některých případech
        jednat pouze o drobnosti, ale věřte, že taková „sestava“ chyb
        poškozuje cyklistiku v přírodě v Česku a znepokojila členy naší
        organizace. Proto žádám o vyjádření a nápravu.

         
        0 0
        • weekend warrior  

          dík, pěkně. někde bych volil asi trochu jiná slova, ale pokud píše sra.ky tak… ale nic se asi ze strany LN nestalo, co???

          0 0
          • speedy gonzales  

            s lidovkama mam uz jednu spatnou zkusenost. sice nakonec reakci otiskli, ale stalo me to pulden telefonovani od certa k dablu. ted jsem poslal mail autorovi a nadrizenym a dal to uz neresil…

            0 0
        • Beeda  

          no hura, spravna korektura:-)  30km noveho singlu to byl byla uz mega brigada:-)

          0 0
        • jecnak  

          Jsem rad, ze to slyslim.

          0 0
        • Sobi  

          S tím Kratochvílem byl už jednou problém, to vím, taky jsem psal na lidovky něco v tom smyslu, jaký ze sebe dělají brak, když otiskují takový záchvaty jako je Kratochvíl…

          Bohužel lidovky už neví co psát, tak se chovají obdobně jako blesk, či šíp…

          Jde to s nima z kopce, spíš už je to pěkný DH!

          Jinak tvá reakce je pěkná a slušná, díky ( no fakt :-) )

          A teď prosím promiň, neber to jako výpad… ale tady jde právě vidět jak chování či postoje Čemby vnímají ostatní ( ač z důvodu že nemají informace, nebo bohužel se jmenují Kratochvíl… ) a k čemu to může vést… A jde vidět co může spůsobit slovo singltrek…

          Ještě jednou jsem ti chtěl říct, že s tvojí reakcí plně souhlasím.

          0 0
      • weekend warrior  

        pane ředitel, tak toto je fakt na pytel:( to, že je tam nesmysl v podobě „nelegálně“ se dá vysvětlit neznalostí, či zaujatostí autora, ale prohlášení o nepotřebě jezdit jinde ze strany čemba mana je fakt na ....., to by se prostě stávatt nemělo. Plus se jasně, během několika slov mění v mínus. Nebo je v rychlebech něco jinak, zvláštní ochrana, vyjímka ze zákona?

        0 0
        • speedy gonzales  

          proti clanku se cemba i pavel hornik durazne ohradili, bohuzel je cely vymysleny…

          0 0
          • jecnak  

            Vcetne jeho vyroku?

            0 0
            • speedy gonzales  

              citace si vybasnil do formatu aby mu pasovaly do clanku o nelegalnosti, adrenalinu a vyjadreni jeho kamose z CSOP (ktereho kontaktuje vzdycky a ktery vzdycky placne podobnou blbost). pavlovi akorat telefonoval ze by v budoucnosti rad napsal clanek. druhy den vysel tenhle smysleny paskvil.

              0 0
              • blackwater  

                Speedy má pravdu, ten člověk se mnou deset minut telefonoval a pak jsem mu poslal náhledy fotek 600×800. S tím, že kdyby něco mělo vyjít ať se ozve, že mu pošlu fotky v plné velikosti.

                No hnus. Tři základní věci jsem m u zdůraznil a všechny napsal přesně obráceně. Co na to říct…

                0 0
            • weekend warrior  

              no to by mě taky zajímalo. Je to sice šťourání od člověka, který jediné co zatím udělal je, že ustřihl nějaké větve čouhající mu do cesty a i členský příspěvek zaplatil až po upomínce, ale jde tu o ten ofiko postoj.

              0 0
              • speedy gonzales  

                tohle v zadnem pripade NENI oficialni postoj ani vyrok cemby.

                0 0
                • mera  

                  S podobnými případy to nebude neobvyklé – tady je šance, a to pro ně článek doslova vyrobit (ve spolupráci s realizátorem). Stejně časem vzniknou další články až se obnovené stezky zprovozní, proč si to nepohlídat; a dá to ve výsledku méně práce než pak zase něco dementovat. Ale nesmí to vyznít jako PR Cemby, ale jako příklad aktivity místních + výhody z toho plynoucí, což může inspirovat další lokality. A nekamenujte me, vycházím z praxe, ač se mi to principielně nelíbí.

                  0 0
                  • blackwater  

                    Takhle to chystáme, ale pan Kratochvíl se tvářil, že se chce jen předem informovat a o tom, že druhý den vyjde článek neřekl ani slovo. Jediné řešení je teda vůbec nemluvit po telefonu s novinářema, jen jim předat připravené Tiskové materiály a doufat, že to nedo… Bohužel mám nějaké hloupé návyky, a tak když se mě někdo na něco slušně zeptá, odpovím mu.

                    0 0
    • cabbage  

      Dneska sem si to byl projet a myslim, že se vám to povedlo, jen mě zarazilo kolik ste ukopali toho svahu…

      0 0
      • Twister  

        Toho svahu není ukopáno tolik, jak to vypadá. Dobrýho půl metru přibylo tou zídkou.

        0 0
    • Jituschka  

      Dneska jsem se tam byla projet a ta oprava/úprava či jak to říct se mi líbí, hlavně ty zídky na zpevnění sesouvajícího se svahu. V tomhle místě si myslím že ten zásah měl opodstatnění.

        
      0 0
    • karliner  

      Twister a Čemba vyhlašují brigádu na úpravu lávek o těchto víkendech:

      12.6 – 13.6. a 19.6.-20.6.

      První víkend se bude jednat hlavně o přípravu materiálu – vytahání hřebíků, roztřídění, nařezání prken – a přípravy v terénu – odkopání a vytvoření základu. Druhý víkend by se mělo již stavět. Potřeba jsou lidé s vlastním nářadím – kleště, kladiva, pily, lopaty, motyky, krumpáče, atd.

      0 0
      • Twister  

        Supr, dík žes to sem dal. Nějak jsem furt v jednom kole, tak na některý věci zapomínám.

        0 0
    • jecnak  

      Tentokrat ruku k dilu neprilozim. Jednak se za to stavi CeMBA a jednak jsem videl to „drevo“ co do lesa prijde.

      0 0
      • cabbage  

        pražce?

        0 0
        • Twister  

          Pražce jsem opustil. Je to vyřazený dřevo ze stavby. Mám, co mi kdo kde dal.

          0 0
          • karliner  

            Dnes jsem tudy jel a je tam zase spousta nových „čeko-northshore“ lávek, ty zůstanou nebo je budete likvidovat?

            0 0
            • Twister  

              Já se tam hlavně musim tenhle týden kouknout, jak jsem říkal, nestíhám. :) Ty, co tam byly už v zimě bych klidně nechal, ničemu nevadí. Zvláště tu úzkou nad rygólem, bude to zábavnější alternativa klasické lávky.

              0 0
              • karliner  

                já tam byl naposledy někdy začátkem dubna a přišlo mi nových a většinou i zábavných) docela dost.

                0 0
                • Mr.Duck  

                  Jo, já tam byl asi 2 tejdny zpátky, a ty c tam sou, hlavně ze začátku, ty sou moc pěkný, jen víc a houšť )

                  Jinak ten první vikend asi budu na Lipně, ale druhej bych se možná moh zastavit a přiložit ruku k dílu, uvidim co se dá dělat )

                  0 0
                • Mr.Duck  

                  Jo, já tam byl asi 2 tejdny zpátky, a ty c tam sou, hlavně ze začátku, ty sou moc pěkný, jen víc a houšť )

                  Jinak ten první vikend asi budu na Lipně, ale druhej bych se možná moh zastavit a přiložit ruku k dílu, uvidim co se dá dělat )

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.