• mirage

    Dobrý den

    Potřeboval bych poradit ohledně vázání na běžky.Jestli si dát na nové běžky SNS či NNN s jednou hrazdičkou nebo už jít do SNS PILOT.Běžky budu používat převážně na klasiku, protože zatím jinak neumím. Jestli převažuje víc pro než proti.Z běžkama začínám.Šupiny asi nedoporučujete?

    Předem děkuji za vaše rady a postřehy.

    0 0
    • mirage  

      Nemáte fakt nikdo s timto vázáním zkušenost.Jedu s partii na hory tak se musim rozhodnout do 2 dnů.

      0 0
      • MJ24  

        s tím vázáním ti neporadím ale byla otázka i na šupiny. Mám Bežky Atomic se šupinama, ani nevím model nejsem nějak běžkař, neřeším to, ale původní cena na nich byla 4500, tak počítám,že by mohlo jít o něco aspoň trošku lepšího. A na turistické chození/bězání 3krát 4krát za zimu mi to příjde supr ale pokud chceš jen trošku víc běhat tak jedině bez.

        0 0
    • Flegmatik  

      S běžeckými lyžemi začínáš, jezdíš klasiku a chtěl bys tam dávat SNS Pilot?

      0 0
      • mirage  

        Vázání pilot je jak na skate tak na klasiku.na klasiku je měkčí pružina na skate tuhší. tak mě to bylo řečeno.tyto běžky budu mít na dost dlouhou dobu, tak si pravě říkam jestli už radši nevzít vázání pilot.Aby to nebylo jak s kotoučokama, ted už jsou skoro na všech kolech.Ale i tak děkuji za radu.

        0 0
        • Flegmatik  

          Vždyť jsem ti nic neporadil :-) Ale spíš bych nejdřív vybral boty a až pak vázání. Když seženeš boty na Pilot, které ti sednou, tak klidně tedy i to vázání (zřejmě jen na klasiku).

          0 0
        • Vhalasta  

          No a kdyby se tě naprostý začátečník zeptal, jestli kolo s kotoučovkama, tak mu je doporučíš? Já teda ne, protože si myslím, že jsou u 80-ti procent lidí nevyužité a malokterý začátečník jde do bahna nebo ledu.

          Stejně tak u začátečníka považuji za zbytečné jít rovnou do pilota, i když tady ten cenový rozdíl není až tak velký.

          Jiná věc je u šupin, jednoznačně radím bez. Pro začátek bych totiž radil spíše širší běžky, než získáš potřebnou techniku a stabilitu. Až za 2–3 roky běhání budeš už vědět více a zjistíš, zda tě lyže nějak nelimitují.

          0 0
          • Bulda  

            já bych radil šupiny ano (ale jak jsem psal, na tvrdších lyžích), než bys získal pořebnou praxi v mazání (kterou někdo nezíská nikdy :)) tak by tě to spíš přestalo bavit …jooo, není nad různé názory :))

            0 0
          • Gorgov  

            kotoucovky rozhodne, pro kazdyho, jednoznacne, nevidim totiz duvod pro ne…

            0 0
        • Caldic  

          Takhle ja už nějakej pátek závodně běhám na lyžich, ano minulý a předminulý rok přišel Salomon s tak zvaným SNS Pilote Clasic, jenže většina profesionálních závodní ku nsi nato stěžovala, protože pásek který slouží jako druhá hrzdička se trhá a navíc při prujezdu hlobačákem se velmi často stává že jse pod druhou hrazdičku dostane sníh a tím pádem musite sundat oyži a vičistit … a proto Salomone pro rok 2010 odešel od tohodle trendu a nový model vázáni na Klasiku je už zase gumičkový……

          0 0
        • Sharka1  

          Neni az tak dulezite, jestli das Pilot nebo jiny typ vazani, ale co chces jezdit? Klasika, nebo skate.

          Tak ci tak, je lepsi koupit si vybavu na dany typ lyzovani, nekombinovat, protoze pak ti na tom nepujde ani ve stope, ani bruslit. Jestli zacinas s klasikou, kup si klasicky lyze spravne delky a tvrdosti, hulky podle vysky, vazani pak uz tak roli nehraje – ja mam Pilota a nejaky zavratny rozdil oproti NNN nepozoruju, snad jen ve zpusobu naslapavani, ktery mi prijde trochu lepsi. Na nej musis mit zase specialni boty s dvema hrazdickama. Boty bych brala taky specialni na klasiku, jsou nizsi nez skatovy nebo kombi boty, lip uzpusobeny, takze ti v nich pata lip sedi a neodre se, coz se u vyssich bot stat muze a neni to nic moc :-(

          Az Te to chytne a budes chtit i bruslit, porid si na to vybavu, nebo te to otravi driv, nez s tim zacnes.

          0 0
        • Džey Ár  

          Sákryš :-)

          0 0
      • Vrci  

        Proč ne pilota, já ho na klasičkách mám taky. Pokud mu sednou boty nevidim v tom problém.

        Co by si měl ale uvědomit je cena a kompatibilita.

        Boty musí být s dvěma hrazdičkama. Na klasiku to musí být tohle vázání, protože je u něj možné zmenšit flexi na minimum. Jakýkoliv jiný pilot je jen na bruslení.

        0 0
    • McBlacky  

      klidně bych šel do pilota. Vázání ty vydrží i víc lyží- teda ne automatika, ale mechanicka -tj ne to kde stačí našlápnout, ale to který musíš ještě rukou zacvaknout.

      třeba SNS pilot sport classic

      0 0
    • Vrci  

      První vybírej boty, a až podle nich vázání. Do pilota jít samozřejmě můžeš, ale pak musíš koupit boty s dvěmi hrazdičkami http://www.salomon.com/cz/… (zaškrtni si pilot), možná vyrábí i jiní výrobci. Já jsem s vázáním spokojen, ale zvaž, zda chceš investovat tolik peněz

      0 0
    • dada  

      hele vázání řeš podle boty – když se ti bude líbit nějaká komfortní botka na celodenní brouzdání tak asi na pilota nebude.

      šupiny sou dost zásadní – pokud začínáš a víš že ti jde o klasiku neboj se jich. ušetříš za vosky, ušetříš nervy když blbě namažeš a podle mojí osobní zkušenosti je velmi těžké namazat aby to do kopce drželo líp než šupiny. Když koupíš správně dlouhou a tuhou lyži tak na rovině tě to brzdit nebude (zato špatně mázlá lyže může) a z kopce ti to mírné zpomalení může někdy i pomoct.

      no a když budeš mít roupy tak časem dokoupíš lyže na skate. hlavě nebrat nějaký hybridy to je největší kokotina si myslet že se na jedněch lyžích dá bruslit i klasika – právě ta máza to zcela vylučuje a nemluvím o dalších věcech jako sou hůlky boty a tak.

      Takže moje rada zní: kup si komfortní botky, levný vázko – klidně co dávaj do setu na šupinový lyže (teď sem viděl hezkej set od salomonu ve sportisimu) a máš základ na klasiku v ceně do 5000 i s holema. Na skate to pak chce stejně všecko speciální – i skate boty sou úplně jiná liga než nějaký pursuity. howgh!

      0 0
      • Bulda  

        kdyz supiny, tak poradne tvrdy (zavodni)lyze, takovy ty turisticky potvory, tam ty supinky fakt brzdit umej :) pro zavodni (uzky) lyze je ale samo lepsi strojni stopa

        mam starsi Fishery RCS Double crown a jedou skoro jak normalky, kamos zaryty voskar jen koukal …s usmevem vzpominam na venkovni premazavani kdesi pod stromem :)

        konstrukce skate pilota se mi libi, je to cely kovovy, ale ten klasik model, kde je to plastik hacek a k tomu nejakej textilni cico pasek ve me moc velkou duveru nevzbudil, ovsem osobni zkusenost nemam, vlastnim stare dobre „gumove“ :) SNS

        0 0
        • Greyhound  

          Odhadnul si to dobře – cca. po týdnu mi ten plastikový háček na klasik pilotovi přimrzl k botě, nešetrně jsem lyži chtěl setřást a háček se ulomil. Vyměnit to nejde, jenom celé vázání takže pozor na to a vystupovat opatrně.

          0 0
          • mirage  

            Díval jsem se na to vázání přímo na salomon stránkách.Tak vázání eqipe classic je s plastovým háčkem na druhou hrazdu ale vázání sport classic je s železným háčkem a není tam žádný textilní pásek.

            0 0
          • ziki007  

            Ahoj, zadní část vázka s háčkem, páskem a pružinou se dá koupit i samostatně, kdyžtak napiš mail. Jinak pravda ten Pilot Equipe Classic je asi nejporuchovější vázání Salomon v jejich historii .-( Sám jsem ještě neurval, ale kámoš už zlikvidoval čtyři kousky…

            0 0
          • Kufruv  

            kamarádovi při poslední vyjížďce taky klasickej pilot vypověděl službu – textilní pásek zůstal vytaženej a přestal se vracet…

            0 0
    • Superior  

      Mam SNS s botama adidas (cca 10 stara vybava+lyze fisher) a loni sem kupoval novou vybavu SNS pilot a boty salomon te nejvyssi rady na lyzich atomic. Osobne me prekvapilo jak maly rozdil ve vybaveni sem zaznamenal, byt sem s tim novym absolutne spokojen. To co zaznamenas nejvic je to, jak mas lyze namazane a az tolik ne na tom jaka je kvalita vybaveni, aspon muj postreh (a samozrejme na tom kolik mas natrenovano:)).

      0 0
    • Maadaf  

      SNS Equipe Pilot Classic mam od minuly sezony, osobne jsem zadny problemy behem tech asi 700km nezaznamenal. Z myho pohledu muzu s klidnym srdcem doporucit, ale jak uz tu (a nejen tu) zaznelo, nejdriv vyber botu a pak res vazani.

      A supiny nebrat.

      0 0
      • Bulda  

        …s běžkama začíná …takže šupiny brát, jinak to po několikerým promazání radši zahodí …když ho to chytne, koupí lepší/přečte si něco o mazání/vyzkouší… a pak třeba taky skončí u závodních lyží s šupinama jako já :))

        0 0
        • Maadaf  

          Jen aby ho to nezacalo sr… neprestalo bavit prave kvuli tem supinam.

          0 0
        • Kufruv  

          já se teda přiznám že jsem závodní lyže s šupinama ještě neviděl…

          0 0
          • Bulda  

            doufám, že z toho neusuzuješ, že neexistujou :))

            a to, že je takový, jako Fischer (který tomu jistě rozumí víc, než kdokoli tady na BF) „vyfrézujou“ i na svůj TOP model, myslím mluví za vše…

            http://fischer-ski.com/…cts_ski.php5?…

            http://www.fischer-ski.cz/…ail-lyze.php?…

            něco podbného u salámů

            http://www.salomon.com/cz/…

            píšou sice, že jsou určený do složitých sněhových podmínek, při kterých se vpodstatě nedá dobře namazat, ale to neznamená, že nefungujou i při normál podmínkách, jen s tím, že tam se dá s voskem dokázat opravdu trochu víc (ale kolik lidí to dokáže …?)

            0 0
            • Kufruv  

              promiň, ale tohle nejsou lyže se šupinama:) viz wikipedia – mikrokontaktní skluznice. a podmínek za celou sezónu kdy se na těch lyžích dá jezdit si myslim moc není…

              0 0
              • Greyhound  

                Podle mě má Bulda pravdu a ty zmatek, protože on myslí „crown base“ což je i podle obrázku jednoznačně skluznice se šupinama. Mikrokontakt je něco jiného – jestli jsem to správně pochopil tak to nejsou šupiny, ale jen speciálně zdrsněná a následně ošetřená skluznice což funguje jen za silně specifických podmínek. Ale ta formulace u crown base „when climbing wax experts are in despair“ je výborná, tu se obávám budu vidět před očima v neděli ráno před J50 :-)

                0 0
                • Kufruv  

                  já jsem myslel že se jedná o lyže s mikrokontaktem tj. že v místě komory je skluznice přerušená a místo ní je vloženej pás z hrubšího materiálu, což myslim splňujou ty salomony z odkazu.. no koukám znovu na ty fischery a oni snad vážně maj šupinky :D přiznám se že jsem to na závodech nikdy neviděl, ale je pravda že už pár let nezávodim…

                  0 0
                  • přišlapávač  

                    asi tak dva roky? :D

                    0 0
                    • Kufruv  

                      4:) to plácání se na vejšce už se nedá označit za závodění :)

                      0 0
                  • Bulda  

                    pleteš si tyhle

                    http://www.fischer-ski.cz/…ail-lyze.php?…

                    s těmito

                    http://www.fischer-ski.cz/…ail-lyze.php?…

                    double crown jsou šupinky, nevěříš-li, přijed se podívat

                    je fakt, že double crown se už na pohled od šupinek na obyč turist lyžích dost liší :) …a vo tom to je

                    0 0
                    • Bulda  

                      a když si zajedete zalyžovat do příhraničních oblastí s větším výskytem cizozemců, hlavně němců (Krušky kolem Božáku) tak se budete divit, kolik procent z nich bude mít na nohou právě tyhle fishery s šupinama …asi tak každej třetí :)) …to jen tady u nás je to stále imeprialistickej přežitek, my přece umíme mazat :))) …kdo nezkusil, neuvěří :))

                      0 0
                      • Kufruv  

                        ale stejnak si myslim že líp pojedou lyže s voskem… no a když nevim co mazat, tak jdu bruslit, ne? ;)

                        0 0
                      • Greyhound  

                        tak to máš táto Buldo naprostou pravdu, taky jsem si toho na Božáku všim :-)

                        ta věta o imperialistickém přežitku mi silně připomíná mého otce, kterej jako správnej „climbing wax expert“ každej rok znovu vytáhne svoje železné zásoby před 25lety výhodně nakoupeného vosku Skivo za 2,50Kčs, při teplotě kolem nuly neomylně sáhne pro červenej a pak jen od matky (on to samozřejmě nepřizná) slyším dramatické historky o tom ja to buď strašně klouzalo nebo se naopak oklepávaly tuny nalepného sněhu, ony ty šupiny fakt maj něco do sebe :-)

                        0 0
                        • Vhalasta  

                          Na tomhletom sněhu bych si tě s tvojima šupinama vychutnal.

                          0 0
                          • Greyhound  

                            Jasně, mazat na teploty kolem nuly je lahůdka, si to včera taky lidi na JIZ50 tak pochvalovali až někeří jako v cíli třetí Řezáč rovnou nasadili skejtový lyže :-O

                            Kdybys sis nejdřív přečet téma do konce než něco napíšeš tak pochopíš, že šupiny nemám, ale to je jedno, (ne)zdravé sebevědomí základ úspěchu, taky bych v tvém věku chtěl takové mít ;-)

                            0 0
                            • Kufruv  

                              mě teda přijde že v té ledovaté stopě co byla by sis s šupinama ani neškrt…

                              0 0
                              • Greyhound  

                                To jsem taky snad nenapsal. Pouze jsem napsal, že při teplotách kolem nuly se blbě maže (jak se ukázalo nejen včera) a že si myslím, že v těchto situacích mají šupiny pro nezávodní především turistické použití svoje opodstatnění nezavrhoval. Nic víc, nic míň.

                                0 0
                                • Kufruv  

                                  no ale vyznělo to jako kdybys je obhajoval:) já chtěl jen napsat že když je kolem nuly a ve stopě se udělá led tak si myslim že šupiny nemaj šanci a je lepší mít lyže s voskem..

                                  0 0
                            • Vhalasta  

                              Neboj, to přijde (skoro) samo. Jak ten věk.

                              PS.: Musel jsem se zastat tatíků, i tvojeho (když to tu asi nečte).

                              0 0
                              • Greyhound  

                                Zastávat se nikoho nemusíš, včera jsem moc dobře viděl kolik ostřílenejch pardálů z kategorie M70 (o těch nižších nemluvě…) si mě povodilo jak slepýho koně, jsem jim jejich techniku a cit pro odraz moh akorát tiše závidět :-)

                                0 0
                            • Bulda  

                              celý soupaž? ten musí mít ale ukrutnou sílu v rukách

                              0 0
                              • Greyhound  

                                Jo, Řezáč se 10min před startem rozhodl, že riskovat s mázou nebude a dojel třetí na skejtech, na lyžích jen stál. Jak moh jen rukama vybušit ten kopec ze Smědavy nahoru a pak plynule pokračovat až do cíle mi moc hlava nebere… V rozhovoru v TV říkal, že ho na konci „už trochu braly křeče do rukou a do břicha“, no nedivim se :-)

                                U dálkovejch běhů je to ale běžný, většinou nemaj moc náročnej profil a jezdí se hodně soupaž, jsem s Řezáčem četl rozhovor a říkal, že se proto na tyhle běhy proti kratším závodům maže hodně na skluz a aby se to sjelo.

                                0 0
                          • Bulda  

                            To bych chtěl vidět, neříkám, že ne, ale když, tak by to určitě nebylo šupinama :)) přečti si článek postnutý níže a psaný zdá se konečně někým kompetentním a pak zkus přehodnotit ty svoje radikální názory

                            0 0
                      •  

                        Nejspíš proto že nikdo z nich neumí mazat!!!

                        0 0
                    • Kufruv  

                      to už jsem taky zjistil :) já to totiž poprvé jen tak zběžně zkouknul… ale ty salomony jsou ten typ lyží co jsem myslel já, ne?

                      0 0
                    • Pebe  

                      nevíš prosim tě, co znamená to VASA v názvu některých Fisherek? Děkuju

                      0 0
                      • dada  

                        takovej mezimodel no…nazvali to podle Vasaloppet takže jakože na dálkový běhy asi ale v reálu do bude odladěná top RCSka možná trochu doměkka…je otázka jestli je to výhodná nabídka top lyže za trochu lepší peníz anebo ***** střední třídy za nehoráznou cenu…tuším že MOC je přes 7kkč…

                        0 0
                      • Bulda  

                        nejen u fishera

                        měl by to bejt měkčí model, prý kvůli pohodlí na dlouhé běhy, takže asi něco jako softail bike na maratony :)

                        0 0
                        • Pebe  

                          takže pro mě nezávodního turistu asi nic čím bych se měl případně znepokojovat

                          0 0
                • Bulda  

                  ano, i ty máš pravdu, milý synu :))))

                  0 0
    • semtexx  

      já mám SNS pilot,a někdy mě pěkně serou. Ta druhá hrazdička prostě někdy zamrze, a nefunguje. Dostane se tam sníh a když je třeba –5stupňů tak tam zamrzne. Kamarád má boty na SNS pilot, a vázání používá normální salomon SNS.

      0 0
    • Peka  

      Tak jo, psát jsem ani nechtěl ale nakonec mi to nedalo. Co se týče vázání, jako začátečník rozdíl nepoznáš jestli máš SNS nebo NNN př. pilota. Co se týče šupin rozhodně NE! Když jsem šel prvně na běžky tak mi vrazili běžky se šupinami, že to je super. Samozřejmě nemusíš mazat. To je ale jediná taková malinkatá výhoda. Jinak – pomaleji to jede z kopce a ve skluzu a můžeš rozkrájet, nic s tím neuděláš a za druhé: ty lyže vydávají takový divný šustivý nebo možná drnčivý zvuk, že tě to po pár km začne s..t! Odjezdil jsem na nich jeden týden na Šumavě a hned poté jsem si šel koupit vlastní bez šupin. Pak už to bylo opravdu super! Že občas promažeš je normálka, je u toho i legrace když se ti nalepěj hroudy a šlapeš kopec kde ostatní podkluzují. Ale zase šlapeš i skopec kde ostatní jedou :-) Pro začátečníka bych naopak doporučil kombi lyže (pro skejt i klasiku, páč nevíš co tě chytne víc) jsou úplně v poho. Odraz ti funguje normálně tak či onak. Jediné co musíš brát na zřetel je TVRDOST!!! lyže. Tu si musíš pohlídat při koupi. Je to na té lyži většinou napsané na jakou váhu je konstruovaná.Je to opravdu DŮLEŽITÉ!!! Délku (u kombi lyže) si vem tak o 10 až 15 cm delší než je tvá výška. Měj se a až se vrátíš tak dej vědět jak to dopadlo.

      0 0
      • dada  

        žiju na úplně jiný planetě…

        0 0
      • mr.antik  

        Při rozumný dýlce se dá stejně „dobře“ bruslit i na klasický lyži. Mnohem víc ho budou pak štvát boty bez kloubu. Jestli NNN nebo Pilot je jedno, viz třeba Lukáš Bauer vs ostatní lyžařská většina.

        Šupiny – nešupiny ti neporadim – jen u šupinovejch lyží je nutný brát v úvahu, že musí sednout přesně na hmotnost lyžaře (s výbavou). Když pojedeš třeba s baťohem navíc, nepojedou. Hlavně kupovat tam, kde maj měřič tvrdosti.

        0 0
      • Bulda  

        :)) … tak ukaž aspon trochu objektivity a napiš copak ti to „vrazili“ …to jako bys po první jízdě absolvované na ukrajině řek, že kolo je na h…o a budeš jezdit autem :)))

        0 0
        • Peka  

          No tak to už bych nedohledal, tuším, že to byli nějaký Fischery, potom jsem zkoušel nějaký další bez šupin (už je to pár let :-)a díky tomu srovnání jsem šupiny zavrhl. A tam bylo i to rozdílné vázání SNS a NNN a rozdíl jsem nepoznal. Nicméně radíme lyže pro začátečníka a stojím si za tím co jsem psal výše.

          0 0
      • Maadaf  

        Pokud je „kombi“ lyze dobre vybrana co se tyce tvrdosti, tak je to stejne klasicka lyze, akorat mozna o neco kratsi.

        0 0
        • dada  

          kombi lyže je prostě **********. howgh.

          0 0
          • mr.antik  

            Neřekl bych, právě je aspoň větší šánce že seženeš tvrdší lyži (záleží kolik vážíš)…

            0 0
          • Maadaf  

            Tohle by se melo tesat do kamene!

            0 0
      • stařík  

        A když vyřeších vše kombi ( lyže, boty a vázání )tak

        co děláš s holema. Taky kombi, to jest třeba Leki teleskopický, nebo vozíš dvoje a podle stylu si je přehazuješ. Z moji vlastní zkušenosti s holema na klasiku se blbě bruslí a s holema na bruslení klasika skoro vůbec nejde jet. Můj názor je, že oba styly jsou úplně odlišný a nění možné je kombinovat. Kombi se vyrábí jen proto, že turisti by si taky občas rádi zabruslili. Zničí si tím krásu klasiky a nezabruslí si. Osobně mám kombi ( i s dlouhými holemi ) i klasiku. Já hybrid kombi neuznávám. Bruslení může někoho chytit, je to sportovní technika, ale výběr terénů je v praxi dost omezený.

        0 0
    • salaon  

      K šupinovým lyžím si můžeš zkusit přečíst tohle:

      http://www.skiindex.cz/…anci-vrcakum

      a ještě tohle:

      http://www.forumbezky.cz/viewtopic.php…

      Ale spíš chci varovat před kombinací vázání SNS profil a botami SNS pilot, jak psal někdo výše – na svých lyžích mám právě vázání SNS profil a je dost problém na to sehnat boty (zatím jsem našel jen jedny od Salomonu a jedny od Botasu). Boty SNS pilot jdou připnout jen na novější typ Profilu – nový typ má vybrání na tu druhou hrazdu, starý nee. Starý od nového poznáš mj. tím, že staré vázání se skládá ze 3 částí – předek a dvoudílná pata. Nové má patu z jednoho kusu. Já mám bohužel ten starý (a tak mi v krámě doporučili uříznout kus vázání, nebo tu druhou hrazdu z boty… :) ).

      A ještě druhá věc, co jsem teda zatím jen četl – na pilotovým vázání se ta přední hrazdička uchycuje pod jiným úhlem, než na profilu, takže pokud použiješ pilotový boty na profil vázání, tak ti za chvíli odejde flexor. Když jsem na ty boty koukal, zdálo se mi, že je ta hrazda trochu víc utopená vzadu oproti botám na profil, ale jak říkám, nemám osobní zkušenost, tak se mi to možná jen zdálo.

      Takže já teď asi budu kompletně měnit na NNN (nebo že bych zůstal u staré dobré NN75…? :) )

      0 0
      • salaon  

        Tak ten první odkaz mi nějak nefunguje, tak to zkusím takhle:

        Dejte šanci vrčákům

        0 0
        • Greyhound  

          Díky za odkaz, moc zajímavý počtení. Začínám o vrčákách uvažovat :-)

          0 0
          • Bulda  

            kdybys chtel zkusit supiny na vlastni kuzi :) konkretne dvoukorunku od pana Rybáře na starších RCS, tak se ozvi

            0 0
            • Bulda  

              včera jsem je proháněl v kruškách u deutsche sousedů (super stopy) a naprostá paráda, z kopce (ani dokopce :) mi rozhodně nikdo na voskovkách neujížděl …možná proto, že většina jich měla taky DC :)

              0 0
        • Bulda  

          konečně nějaká objektivní osvěta

          95% v americe …marketingoví manažeři u Fischera se asi musí divit, proč u těch Čechů je to obráceně :)))

          dík

          0 0
          • jecnak  

            To je jednoduchy, ani kdybys chtel, tak nemas moc moznosti nejaky lepsi supinace koupit. Prosel jsem par vetsich obchodu po Praze a nic. Jedine objednat z internetu, coz se mi moc nechce, protoze je to jak ruska ruleta. Pochybuju, ze bych se trefil do vhodne tvrdosti.

            Ve stvrtek vecer znovu vyrazim do jednoho obchodu, kde maj doplnit sortiment, tak snad budu mit vic stesti.

            0 0
            • Bulda  

              presne tak, ja mel stesti v bazaru – samo dovoz z Nemecka, jete z nejake pujcovny, byly na nich jeste nalepky :)) tenkrat jsem to chtel zkusit a nove za ty penize jen na pokus nechtel …a dopad jsem jak autor článku výše s tím rozdílem, že voskovky nemám vůbec, zato dvoje DC :))

              0 0
          • dafe  

            Dobře, já povím svůj příběh s běžkama. Před 6 ti lety, protože jsem neuměl, neměl mi kdo poradit a věřil že „turistická stačí“, koupil jsem sporten favorit se šupinama, dokonce ve vzorkové prodejně sportenu. Výsledky se dostavily: jezdit byla makačka neskutečná, citelně to drhlo a vůbec nejelo, na ledu ustřelovalo, Při odšlápnutí bokem v zatáčce ve sjezdu lyže pravidelně ustřelila bokem a i pár hub z toho bylo. No a třetí sezonu už lyže do kopce ustřelovala na všem – šup s nima do bazaru a cedulka v hlavě „šupiny nikdy víc“. Pak jsem (opět ne zcela poučen) koupil hladké sportovní sporteny a když panují dobré podmínky, tak je to nesrovnatelně lepší, konečně pocit skluzu. Jenže u nás často bývá kolem nuly a namazat jde blbě a je to pruda. I zkusil jsem bruslení, ze začátku opět strašlivá makačka vinou neexistující techniky. Pak jsem se konečně naučil trochu parafínovat a žehlit a kartáčovat, zkusil potrénovat bez holí a ejhle, postupem času to šlo a občas nastoupí i omamný pocit z rychlosti. Mé závěry jsou asi takovéto:

            • nejradši bruslím, když je fyzička a trať tak to krásně letí. Za toplácání se při učení to stojí. Teď ještě pořídit pěknou úplnouskate výbavu, sakra ale stojí to dost peněz.
            • levné turistické běžky se šupinama už never, ever.
            • zajímalo by mě jestli se vrčáky rychle neojedou a nezačnou ustřelovatjako mě ty levné. Jde ta struktura nějak obnovit?
            • po mých zkušenostech se šupinama budu asi ještě pár let vrčákůmodolávat, no.
            0 0
        • obda  

          I bych do toho sel, ale bohuzel vrcaky je nutno koupit presne na vahu, aby se na nich dalo jezdit tak, jak je popsano v tom clanku. Jednou jsem to zazil. Bohuzel, staci pribrat par kil a uz to drhne :(, nebo par kil zhubnout a pak se zas neodrazis :( Mne nejakych sest kilo nahoru dela problem i na voskovejch lyzich.

          0 0
          • Pebe  

            já teď jezdim na starých šupináčích Sporten, mám 77kg a 180cm, běžky jsou tak na 65kg, maj taky 180cm a dá se na nich, akorát na rovinkách „trochu“ nejedou :-D

            0 0
            • obda  

              presne :) U voskovek zkratis mazaci komoru a jedes :)

              0 0
          • Bulda  

            tak to jsem měl asi v bazaru štěstí a o vánocích nejed moc cukroví :)) …na voskovkách si taky musíš s odrazem občas trochu „hrát“ a když to nezadupneš, tak ti podjede cokoli (vlastní zkušenost :)) …hledáš mouchy tam, kde nejsou, ta tolerance řek bych není tak těsná

            0 0
            • Pebe  

              co jsem koukal na Fisherky, tak tam je to hodně tolerantní, na těch mých je napsané 60–74kg

              0 0
              • Bulda  

                mám dvoje a jedny si často pujčuje kámoš, jezdí mu to na nich stejně dobře jak mě a váhový rozdíl mezi námi určitě přes 10kg

                0 0
          • Paja  

            Asi mas lyze s tou puvodni hmotnosti na hrane, pokud bys byl hmotnostne nekde „ve stredu“ tvrdosti lyze, stacilo by trosku zkratit mazaci komoru. To by sis pak nemohl vzit 6kilovej batoh;)

            0 0
            • obda  

              Ale jo, tou mazaci komorou se to da celkem doladit. To je prave vyhoda voskovek. U supinacu nic nedoladis, pokud priberes, tak to pak brzdi. Jinak moje lyze jsou na vahu 72–83, kupoval jsem je pred ctyrma rokama, to jsem mel tak 76. V obchode jsem delal klasicky papirkovy test, vysel idealne. (BTW je v Brne vubec prodejna s flexmetrem?) Akorat ted vazim 85kg na vysku 180cm :(

              0 0
              • Paja  

                uz jsem se ti chtel s tema 6 kilama vysmat;D ja tento problem nemam, cca od 18 vazim furt stejne ± 1–2kg a se svou vyskou bych klasicky stejne bral ty nejdelsi, nicmene docela by me zajimalo, jak moc velky vliv u tech vrcaku ma to kdyz se pohybujes na okraji vahoveho urceni, vrcaky se delaji po stejnych delkach jak voskovaci, tj. treba u Fischera je na jednu delku a tvrdost rozsah cca 15 kg, ale mazaci komoru budou mit 2 lidi na okrajich toho intervalu jinak dlouhou, u vrcaku je dlouha furt stejne. Asi to smekani/horsi odraz (podle toho na kterym okraji clovek je), nebude tak strasny, kdyz Bulda pise, ze na jedne lyzich jezdi 2 s o 10 kg jinou vahou a oba jsou spokojeni, docela rad bych se na tom nekdy svezl.

                O tom, ze by nejakej kseft v Brne flexmetr mel nevim, me stacilo papirkovy mereni (v podstate jsem zjistoval, jestli na ty lyze nejsu moc lehkej;)))

                0 0
                • obda  

                  cca od 18 vazim furt stejne ± 1–2kg

                  Provokace :) Kdyz jsem se na VS vratil z vandru domu, mel jsem i 63 kilo :(, jinak na vejsce vzdyky pod 70 :(

                  0 0
            • obda  

              Aha, psal jsem sest kilo nahoru, a vono je to skoro deset :( Nastup do prace, deti, malo pohybu a nedostatek spanku dela sve.

              0 0
        • Vhalasta  

          Vydržte a dejte šanci Popcrossům

          0 0
    • Dzany  

      Nebudu zakladat dalsi vlakno…

      Mel jsem uz doma Madshus sirius, coz byly supinace a kdyz jsem navstivil specialku v Jaromeri, kde jsem hodil rec s panem, tak me od toho varoval, ze pry si nezajezdim. Nicmene, uposlechl jsem ho a lyze vratil.

      Jelikoz jsem celej zivot hral vrcholove ledni hokej a brusleni mi nedela problem a jezdim i na sjezdovkach, tak jsem nakonec nakonec zvolil nize uvedenou vybavu. Lyze jsou Combi, ale porad vaham, zda nevzit zvlast skate a zvlast klasiku.

      Co se tyce jezdeni, tak budu jezdit do Noveho Mesta na Morave a nebo kde jsou upravene trasy pro jezdeni.

      A zpusob jezdeni, asi hodne skate a trocha i klasiky.

      lyze:

      http://www.salomon.com/cz/…

      boty:

      http://www.salomon.com/cz/…

      vazani:

      http://www.salomon.com/cz/…

      0 0
    • LubošL  

      Dle mých zkušeností je lepší vázání od Salomonu než norma NNN.

      A důvod:

      Při našlapaném sněhu na spodku boty, se SNS daleko lépe a snáze vyčistí, než NNN.

      Do boty se SNS stačí klepnout a sníh vypadne. U NNN je ho třeba velmi často vyškrabovat.

      0 0
      • Kufruv  

        vidiš a podle mých zkušeností je to zas horší – teda alespon pro boty na pilota. když ti namrzne sníh mezi těma dvěma hrazdičkama tak je docela problém to odtamtud vyštourat :)

        0 0
        • obda  

          Já bych to seřadil SNS Profil > NNN > SNS Pilot, tedy SNS profil se čistí nejlépe. Ale osobni zkusenosti s Pilotem nemam, tak to berte s rezervou.

          0 0
    • Volf  

      Asi budu za úplného kacíře, ale já mám běžky na to, abych si na nich vyrazil ven ve chvíli kdy to nejde na kole. Les mám 2 km od baráku, nesnáším strojově dělané stopy, kdy jsi jak na dálkové ovládání, takže mám staré / neprošlápnuté / běžky se šupinami a 75 mm vázání. Je to bota ve které se dobře chodí, na lyžích můžu kam chci, vyšlápnu si vlastní stopu, nemusím řešit mazání ikdyž skluzným mažu taky a je to. Jenže toto jsi asi slyšet nechtěl:-)

      0 0
      • Standa  

        Výběr šupina-nešupina je o preferencích kde se chceš pohybovat.Pokud se ale chceš dobře naučit klasiku,tak samozřejmě jedině a pouze bez šupin.Zabodnout hůlky na jedno místo a hezky bez hůlek přenášet váhu z nohy na nohu a odrážet se.Při dobré technice ti bude odpuštěno,když trochu promažeš.Pro mě osobně je klasika o technice a tak bych si šupiny nikdy nekoupil,ale věřím tomu,že to někomu vyhovuje.K tomu vázání jenom to co už několikrát zaznělo,vyber si botu a k tomu vázání.

        0 0
        • Pebe  

          jenom ze zvědavosti by mě zajímalo, čemu ty šupiny brání v učení se techniky odrazu a skluzu? To jako s nima nejde? Nejde šupinama přenášet váhu z nohy na nohu?

          0 0
        • Bulda  

          pěkná kokotina …viz. Pebe

          při dobré technice ti bude odpuštěno :)) …ale než se jí naučíš, tak ti šupiny udělají hodně velkou službu …takže úplně naopak!

          a kdž už jí umíš (a nechceš se patlat s těma měkkejma hrůzama, co všude vlezou a často pak stejně kloužou :) tak ti taky udělaj velkou službu

          samo jsou šupiny a šupiny, některý opravdu moc do skluzu nejdou …přečti si výš Vrčáky

          snad ti taky bude odpuštěno …to plácání nesmyslů

          0 0
          • Standa  

            Odpouštět mi nikdo nic nemusí,není co a není komu.Pokud chceš mít vypilovanou techniku,tak se to se šupinama nenaučíš,protože tě prostě podržej.Vidím to v oddíle na dětech.Ti co jezdí od čtyř let(učí se odraz samozřejmě bez hůlek),tak mají neuvěřitelný náskok např.před dětmi,co přijdou do oddílu až v desei.Nikdo z naší špičky se nikdy neučil klasiku na šupinách.Když máš dobrý odraz a promažeš,nadřeš se stokrát méně,než člověk se špatnou technikou.Je to sice osobní zkušenost(za ta léta asi tak s 200lidmi),ale nikdy bych si nedovolil tvrdit,že je to jediná a ta správná pravda.Záleží samozřejě na úhlu pohledu,proto jsem psal,že věřím,že to někomu může vyhovovat.Pokud ti tato jednudušší cesta,jak se tak-něak naučit odrážet vyhovuje tak proč ne,přeju ti to z celého srdce,ale nepleť prosím do svých příspěvků své ego,pak takový příspěvek nic nepřinese,jen další a další osočování.Díky

            0 0
            • Pebe  

              mě prostě zajímá jaký je rozdíl v odrazu mezi správně namazanou lyží a lyží se šupinama se správně zvolenou délkou komory se šupinama?

              Podle mě v tom žádný rozdíl být nemůže, oboje tě prostě podrží a nepodklouzne ne? To je přece základní účel mazání/šupin

              0 0
              • Bulda  

                Bulda

                0 0
              • Maadaf  

                Pokud jsou supiny novy a neojety, tak dejmetomu na vetsine snehu ano. Az supiny ztrati tovarni ostrost a trochu se ojedou, jak se pak asi chytnou na hrubym firnu, ledu nebo ve vymydleny stope?

                0 0
                • Pebe  

                  tak to zaprvé nebylo vůbec předmětem dotazu, to už to rovnou můžem položit co vydrží dýl jestli jedno namazání nebo šupiny, to prostě porovnávat nejde.

                  A zadruhé odpověď vůbec netušim, co jsem teď půjčené nodně odrbané šupiny od Sportenu, tak ty držely parádně.

                  0 0
                  • Maadaf  

                    Otazka byla, jaky je rozdl v odrazu. Proto se ptam, jak se da na supinach odrazit na na hrubym firnu, ledu nebo ve vymydleny stope. Vychazim ze zkusenosti, ze v jednom kole na namazanejch lyzich predjedu ve sjezdu lidi na vrcicich lyzich a v dalsim kole je vidim trapit se na smekajicich lyzich do kopce ve stromecku.

                    0 0
                    • Pebe  

                      jo tak, no to se musíš zeptat Standy, to já přece nevim, mě samotného to zajímá, jaký je v tom rozdíl, že jsou ty šupiny tak špatný

                      já to tu někde už psal, na běžkách zkouším po nějakých 15letech, ani si nepamatuju že by tenkrát šupiny byly, pod kopcem se namazal pampeliškový klistr a bylo o zábavu postaráno :-)

                      0 0
                    • Bulda  

                      myslím, že kdyby si tu „někdo“ přečet ten článek, nemusel by se ptát… lidi na tech lyzich, o kterych se tam pise, bys rozhodne z kopce nepredjel, nebo ne nijak vyrazne …mam kamose zaprisahleho „voskare-klasika“ a ten si presne tohle taky myslel, ze mi v poho ujede …dokud jsme to netestli v terenu …dost se divil :)) …chces se taky presvedcit? napis mail, domluvime se :)) …to plati i pro ostatni neverici Tomase :)

                      0 0
            • Bulda  

              Není zač, Stando, to byl takovej fonetickej vtip :)) každopádně žádný ego sem netahám, jen bráním šupiny před nájezdy těch, co na nich nikdy nejezdili a hlásaj ty svoje „pravdy“ mezi ostatní. Přečti si ty „Vrčáky“ a možná se poznáš hned v prvním odstavci. A když tomu tolik rozumíš, tak prosím klidně ignoruj mě, zato odpověz na Pebeho (velmi věcné!) otázky. Jestli dobře počítám, tak ty děti mají náskok 6ti let, to určitě musí být hodně znát, ale se šupinama to nemá co dělat. Mi přijde, že jeden o voze, druhý o koze. Bez techniky se na šupinách nenadřeš? Techniku se tedy naučíš nejlépe tak, že budeš bez hůlek jezdit na špatně namazaných lyžích? Na špatně namazaných lyžích se naučíš prd stejně tak jako na „špatných“ šupinách, ale na těch šupinách ti to aspoň nebude podkluzovat. Ty šupiny, o kterých se v tom článku píše ti rozhodně špatnou techniku neodpustí a když neumíš, nemilosrdně ustřelí, stejně jako vosk (samo turistický měkký lyže to je jiná, to se blíží sněžnicím a to jak s tak i bez šupin :) A co přinesou ty tvoje příspěvky? Jen jimi utvrzuješ ostatní v něčem, co už dávno není pravda. Naopak většina lidí (viz těch US 95%) by si s šupinami (těmi, o kterých se tam píše – DB, G2 atd.) ty běžky užila mnohem víc.

              0 0
              • Standa  

                Takže za prvé: odraz se nejlépe naučíš na nenamazaných lyžích(pod patou).Co se týká šupin,nic nenamítám,je to věcí různého úhlu pohledu.Pro vysvětlení: Oba dva budeme znát tu samou nádhernou dívku.Ty například z koleje a budeš do ní zamilovaný,já tu samou dívku budu znát z nevěstince,kam si bude chodit přivydělávat.Pro tebe to bude světice,pro mě kur..Oba máme svoji neochvějnou pravdu a myslíš ,že se dohodneme? Můj úhel pohledu na klasické lyžování je prostě jiný než tvůj.to je vše.Jsem z Trutnova,takže když jdu na běžky,jdu buď v okolí,nebo jedu na Černou horu.Letos to bylo jediné místo,kde se dalo lyžovat v prosinci a je to pro mě také jediné místo,kde mohu jezdit až do jara.A teď k výběru skluznice.Za zimu jdu dejme tomu stokrát na lyže.Z toho stokrát je to asi tak pětkrát,kdy je nový sníh,nebo chumelí a jde velice obtížně namazat.Dalších padesát vyjížděk je ideálních a zbytek (na Č.hoře začátek a pak před jarem)je spíše ledový povrch,na kterém se i špatně bruslí.Měl bych si kvůli pěti vyjížďkám,kdyby se možná šupiny hodily takové lyže kupovat?Z mého úhlu pohledu je to blbost.Stačí mně jedny lyže se studenou skluznicí,druhé teplé,dobré vosky a to je vše.

                0 0
                • Bulda  

                  A PAK KDO SEM TAHÁ SVOJE EGO …samý já já, jenom já …jasně, že když bydlíš pod horama a jsi denně na sněhu, naučís se dobře odhadnout sníh a namazat, ale kolik lidí to tak má? …kdybys mě do toho bordelu vzal, určitě bychom se dohodli :)) …takže: zkus vrčáky a třeba se taky dohodnem :) …pro začátek ale bude stačit, když si už konečně přečteš ten článek …jakých 5 vyjížděk ze sta?? …pleteš si podmínky, na kterých ty lyže předčí voskové (to by těch 5 ze 100 možná odpovídalo) a podmínky, za kterých ty lyže fungují sice asi trochu hůř (než DOBŘE!! mázlé voskovky), ale pořád parádně (tak 95 ze sta) …nenutím tě si je kupovat, ale netrus tu tyhle „moudra“, když jsi (zřejmě) na tom ani nestál …dle tebe by mi tedy na 95 vyjízdkách ze sta ty lyže fungovat neměly? jiné nemám a letos už jsem byl na víc vyjíždkách než pěti a ani jeden problém

                  0 0
                • Bulda  

                  a když už píšeš nějaký tvrzení, tak napiš proč …jaký je tedy důvod toho, že se odraz naučíš nejlíp tak, jak píšeš?

                  0 0
                  • Bulda  

                    netvrdím, že ne, jen jsem to nikdy neslyšel, ani na kurzu, tak se ptám

                    0 0
                • Bulda  

                  Pro Standu, aby to nemusel číst celý..

                  Kde se však oproti pionýrským počátkům skutečně pohly ledy, je segment sportovních a závodních protiskluzových modelů. Nové materiály skluznic, konstrukční technologie jáder lyží a zejména neustálé optimalizování tvarů i ploch vlastních protiskluzových struktur dostaly tuto kategorií běžek do nejvyšších kvalitativních pater; tyto lyže nabízejí relativně garantovaný odraz a skluz blížící se ideálně namazaným hladkým modelům. Nejlepším důkazem toho je fakt, že protiskluzové lyže jsou poměrně častou volbou elitních závodníků, když uhodí počasí a sněhové podmínky, při kterých tyto lyže doslova excelují – tedy teploty kolem nuly se spoustou plusových a mínusových přechodů a nový sníh.

                  S (téměř) vším si poradí

                  Závodníky jsem ale v tomto článku zmiňovat nechtěl, a už nebudu – ti nakonec mají nejmíň motivace tyto lyže používat, jelikož jejich dominantním hlediskem je absolutní rychlost jízdy. Ambicí článku je oslovit všechny ostatní, kteří nezávodí (alespoň ne s těmito lyžemi na nohou), ale hledají vysoký jízní komfort bez kompromisů a za téměř všech sněhových podmínek. Kteří třeba ocení, že lyže se jim v průběhu dlouhého výjezdu neojedou, a oni nebudou muset za jízdy přimazávat nebo přemazávat. Každý dobře víme, jak „příjemný“ takový úkon v terénu je – obzvláště v případě aplikace klistrů anebo teplých, měkkých vosků. Odstranit námrazky ze skluznice, na ještě mokrou se snažit vosk aplikovat, nanesené hrudky vosku rozetřít pěkně dlaní – na té se vosku často líbí víc než na studené skluznici. Běda, jestli vám potom zůstane sebemenší zbytek mázy někde na ruce – v rukavici za jízdy se pěkně zahřeje a pak už své lepkavé stopy zanechává všude, na co cestou sáhnete – obvykle zipy u oděvů, madlo dveří vozu, volant, řadící páka (dobře vám tak – neměli jste roztírat pravou), madlo garážových vrat, chlupy domácího mazla, pár dveřních klik v domě, koupelnová vodovodní baterie. Upřímně – pokud by neexistovala žádná jiná výhoda protiskluzových lyží, pak už jen to, že mě (od jisté doby) ušetřují výše popsaného, mi stojí za to je milovat.

                  Ale ony (další výhody) existují. Vzpomeňte například, kdy naposledy jste se na namazaných lyžích trápili na zrádných přechodech slunce a stínu, kdy rychlý skluz vystřídala taková brzda, že jste málem přepadli na bradu… Protiskluzové lyže si z takových přechodů dělají doslova legraci – rozdíly mezi teplými a studenými úseky velmi výrazně smazávají, v odrazu i ve skluzu. I když budete mít optimálně namazané hladké lyže pro jeden výchozí typ sněhu, v případě odlišných podmínek jinde na trati (přechody slunce/stín, úseky s napadaným jehličím, změna teploty v čase) pojedete na nevhodné máze. Protiskluzy vám přitom po celou dobu jízdy nabídnou konstantní komfort skluzu i odrazu.

                  Nejméně výkonné bývají protiskluzy pouze v totálně ledové stopě – v ní se jejich struktura při odrazu nemá příliš o co opřít, o co se zaseknout. Přesto i za těchto okolností osobně preferuji protiskluzy před pravděpodobně složitou, pracnou a vůbec ne jistou klistrovou alchymií, zvlášť očekávám-li proměnlivé podmínky v jiných pasážích trati. Například pouzá trocha námrazy z větví spadaná do ledové stopy okamžitě umožní odraz jak z pohádky. Čímž se nepřímo dostávám ke zřejmě nejhmatatelnější výhodě protiskluzových lyží: přijedete k tratím, neřešíte aplikaci stoupací mázy před a odstranění jejích zbytků po jízdě, pouze lyže vyndáte na sníh a po příjezdu je zase uklidíte. Žádná časová prodleva, žádné dilema co namazat, nechat vymrznout, vyzkoušet, přemazat a dokola; manipulujete vždy s čistými lyžemi.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    Zní to lákavě, ale v dnešní marketingový době bych věřil jen po vlastním otestování. V tomhle výcucu je mraky zaujatých povídaček ale objektivního minimum.

                    Jak velkej rozdíl je v rychlosti? Sám vím když skejtový lyže jedou jen o fous hůř, tak je opruz, stejně jako na soupažovejch usecích na klasice.

                    Až si koupim klasičky, stejně je budu brát jen při modrejch nebo modrofialovejch podmínkách :-))

                    0 0
                    • Bulda  

                      tak nevim, mě se to zdá objektivní dost, že by autor byl agentem Fishera nabo Atomicu mi rozhodně nepřijde. A já jsem asi taky zaujatej :))…? včera na krušnohorský třicítce mi nikdo (z mojí výkonnostní kategorie, záda vítěze jsem viděl naposledy tak kilák po startu kdesi v dáli :)) z kopce neujížděl a do kopce jsem jim naopak ujel já :)) takže: žádnej

                      Ty možná, ale je plno lidí, co bruslit neuměj, nechtěj, nebo naopak chtěj dojet dál, než může rolba :)

                      0 0
                      • mr.antik  

                        No spíš popisuje situace, který souvisejí spíš s nešikovností (použití klistru) nebo měkkého vosku. Přechody studených/teplých souvisí spíš s čistotou lyže a mazaním glideru, který on asi (dle posledního odstavce) vůbec nepraktikuje (?).

                        Ale určitě bych se vyzkoušení nebránil, ta rychlost a odraz na různém povrchu by mě zajímala. Ale jak bylo výš napsáno, při teplotách pod nulou ty problémy s vosky nejsou nijak dramatický.

                        A na dupání stopy někde v horách jsou určený asi jiný lyže (možná právě se šupinama), ale to nepraktikuju.

                        0 0
                    • Volf  

                      já mám dojem z tohoto vlákna, že jsme národ Bauerů křížený se šéfservisákem národního týmu a všichni žijeme na hřebenech Krkonoš a s běžkama na nohou jsme se narodili. Věřím tomu, že dobře namazaná lyže v souvislosti se špičkovou technikou a strojovou stopou je super, ale kolik je zde lidí, kteří jako já chtějí na běžkách jen vyrazit ven. Běžkám nerozumím a to je ten důvod proč jsem si koupil široké běžky se šupinami. Namažu je jen parafínem a vyrazím. Nikdy jsem neměl potřebu s běžkama jezdit někam za sněhem a mám je na ježdění ,, kolem baráku ,,. Vyjíždím si svoje stopy a nějaké dělení na klasiku nebo kombi atd prostě kašlu. A řešit šupiny nebo mazání bych čekal někde na běžka fóru, ale mezi hobby cyklisty to tedy čumím. Už jen proto, že běžky jsou naprosto krátkodobou záležitostí díky nedostatku sněhu. Pokud tedy nechceš s běžkama za sněhem jezdit.

                      0 0
                      • obda  

                        Všiml sis, že mr.antik je z Jablonce a tak to ježdění za sněhem je pro něj něco jiného než třeba pro někoho z Brna …

                        0 0
                      • mr.antik  

                        myslim že jseš mimo, protože tady se právě řeší použití a vhodnost šupin právě pro sportovní běžkování.

                        Co jinýho by měl dělat cyklista v zimě než běžkovat, dyť tyhle sporty jsou povahově stejný.

                        0 0
                        • mr.antik  

                          btw je fajn, že pár lidí, když je teď sníh, vytáhnou lyže a jedou někam okolo pole, myslel jsem že tohle už uplně vymřelo.

                          0 0
                          • obda  

                            Ne ne, nevymřelo :) Např. já jsem letos ve vyfrézované stopě byl jen na golfu v Jinačovicích, jinak různé vyjeté stopy okolo Brna. Z rodinných důvodů (dvě malé děti, další na cestě, a několikrát za rok na týden služebně v zahraničí) si nemůžu dovolit jet na víkend lyžovat někam dál, takže max. dvakrát do týdne odpoledne/večer po práci. A že tady teď těch vyjetých stop je docela hodně.

                            BTW mám voskovky, mazat celkem umím, ale málokdy jedu někde, kde bych oproti kvalitním vrčákům jel výrazně pomaleji. A občas musím přemazat/domazat, nebo dočasně to tahat rukama.

                            Pokud někdo jen drtí vyfrézované stopy, pokud možno se stejnými sněhovými podmínkami po celém okruhu, a umí se hodně dobře odrazit (což se u spousty lidá, co se na běžky dostanou tak max týden na dovolené a dalších 7 dní v roce asi říct nedá), pak věřím, že vrčáky neocení …

                            0 0
                  • Standa  

                    Pokud chceš zjistit pravdu (relativní),jak je to s těma lyžema,budeš muset zapomenout na všechno co jsi kde doteď přečetl a jít si to vyzkoušet.Teď v sobotu byly závody v Machově,holky tam ještě jeli klasifikaci na Olympiádu(do štafety).Byla tam Nývltová,Petrásek a hodně dětí,co se umí odrážet :-),všechno zapálení lidé do lyžování,stačí s nimi dát řeč,půjčit si lyže a vyzkoušet odraz.Nebo poprosit trenéra,ať ti něaký děcko ukáže,jak se dá odrážet na nenamazaných lyžích.Pak to na nich zkus ty,odchovanec šupin.Jenom tam sám zjistíš(objektivně) co je lepší(pro tebe) a čemu dáš přednost.Já jsem šupiny zavrhnul,ty třeba naopak přijdeš na to,že ti vyhovují.Není dál o čem diskutovat,bylo by to rýpání v hovně.Mír Všem.

                    0 0
                    • Bulda  

                      …nejsem odchovanec šupin, to jem nikde nenapsal :) právě naopak a právěže už jsem dávno přišel na to co mi vyhovuje a proto mi vadí, když někdo naprosto obecně hází všechny šupiny do jednoho pytle a tvrdí, že šupiny nejedou, že se na nich nedá naučit odrážet, přenášet váha a podobný nesmysly …takže stále platí, že ty jsi ten, komu k objektivnímu posouzení chybí něco vyzkoušet, ne já!

                      holkama z olympiády atd. se tu neoháněj (jen tak mimochodem, to většinou dělaj lidi, co jim schází argumenty :), tady si to čtou lidi, co se do repre nehrnou (aspon tý lyžařský :) a třeba ani nemaj čas se učit odraz tak precizně, aby se odrazili z nenamazaných lyží, aby se naučili dobře namazat a nakonec třeba ani po každým výletě čistit skluznice smývačem a přesto se chtějí dobře povozit

                      samozřejmě netvrdím, že by se to děcko nedovedlo z těch lyží, jak zminuješ odrazit líp, to pravděpodobně ano, já to dík tem šupinám ale prostě nepotřebuju :) a jak už jsem psal odpustí toho spoustu, ale určitě ne úplně špatný odraz

                      ještě stále jsi nezodpověděl Pebeho otázky

                      0 0
                      • Bulda  

                        objektivitu všem a šupiny těm, co nechtěj závodit (na vrcholový úrovni, jinak to samo jde, viz výše :) a patlat se s měkkejma voskama

                        0 0
                      • Bulda  

                        a jak koukám, výš jsem se taky oháněl Bauerem …tedy dobrá, zkus se zeptat těch repre holek, jestli náhodou z těch mnoha párů lyží, co jistě mají, nemá jeden třeba takovou „divnou“ skluznici v mazací komoře …ale ono je to vlastně fuk, důvody viz. výše a fakt, že tys na šupinách nestál (nebo ano? z textu mi plyne, že ne) to nezmění

                        …sorry, mi přijde jak když se bavím s gramcem, co na něm přeskakuje deska

                        no, možná bude chyba v tom, co ty považuješ, za dobře zvládnutou klasiku, jestli právě Bauera apod. tak potom ano, ale to jsi měl asi psát na jiné forum

                        každopádně i Bauer apod. šupinky používají, ale jen za hooodně specifických podmínek, kdežto „nám“ poslouží skoro vždy

                        0 0
                        • mr.antik  

                          jenže závodnící musí závodit při všech podmínkách (proto maj taky tolik párů lyží). My amatéři jezdíme jen za dobrých podmínek (fialovej, modrej, zelenej), čili když není potřeba patlat nějaký měkký humáče.

                          Je to jako s pláštěma na kolo.

                          0 0
                          • obda  

                            My amatéři jezdíme jen za dobrých podmínek (fialovej, modrej, zelenej)

                            Hmm, když se tak podívám na svoje vosky, tak nejvíc spotřebovávám red special a red silver, pak violet special – tedy jde o teploty kolem nuly … Zelenej už jsem nepotřeboval ani nepamatuju.

                            0 0
                          • Bulda  

                            já myslím, že my amatéři musíme jezdit, když máme volno (víkend) a ono se to bohužel často moc nekryje s těmi ideál podmínkami …kolikrát tu budu ještě psát, že ty šupiny nefungují jen za těch specifickývch podmínek kolem nuly, ale vpodstatě za všech a to sakra dobře a když zvolíš správnou tvrdost, tak frčí i z kopce a amatér pozná rozdíl jen semtam „po zvuku“ :) …zrovna v sobotu jsem míjel plno lidí co sundavali lyže se slovy „zas..nej červenej“ (či jiná barva :) …a jestli voskovky jsou o něco rychlejší, tak to rozhodně nestačí na dohnání týhle „ztráty“ z jejich mazání, přemazávání a mytí :) …taky jsem pak koukal na nějaký cizí lyže, resp okukoval vázání (pilot classic sport) a nechtěně si při tom šáhnul na sluznici – mám ten sajrajt na ruce ještě ted :)

                            0 0
                            • Volf  

                              Letos jsou naprosto ideální podmínky na běžky které nepamatuji už několik let. Přesto jsem byl na běžkách do včerejška asi tak 10×. Takže moje volba je naprosto jasná. Jen jsem spíše překvapený, jak se tady vše polarizuje a dostává okamžitě do konfrontační roviny.

                              0 0
                              • Bulda  

                                to je tím, že někteří tu nedokážou přenést přes srdce, že by se ty „nemožný“ šupiny :) mohly vyrovnat jejich voskovejm miláškům …taky jsem je zatracoval, dokud jsem náhodou v bazaru neobjevil Ficherky RCS (top model) právě se šupinama a začalo mi to vrtat hlavou, jak něco takovýho může bejt na tak dobrejch lyžích a kdyby to aspon trochu nefungovalo, tak by to přeci nedělali …nedalo mi to spát tak dlouho, až jsem je koupil a byl jsem hoodně překvapenej (nejen já :), jak dobře to funguje a přitom nebrzdí z kopce

                                0 0
                            • kafac  

                              Abych pravdu rekl, tak jsem si letos asi po 20letech zase koupil bezky, klasicky mazaci. Poprve po 20 letech jsem mazal a vyrazil do stopy. Ze zacatku jsem se trosku trapil nez jsem se rozjel, ale pak naprosto pohoda, dokonce se me par lidi ptalo cim mam namazano. Pak jsem dobehl na jakejsi kopec a tam nejaci asi taky zacatecnici breceli, ze maji supiny, a ze se na tomhle (namrzlej tvrdej snih) neda s supina jezdit…

                              Tak nevim…

                              0 0
                        • Maadaf  

                          Bauer a spol supinky nepouzivaji. Mikrokontakt nejsou supiny.

                          0 0
                          • Bulda  

                            tak mozna, ze je jeste nepouzil (asi nebyly ty „specificke podminky“, nevim), ale nekde jsem urco cetl, ze je vlastni, krom nekolika desitek dalsich :)

                            vim :)

                            08.01.2010 13:33:09 || arrow || 62.40.76.xxx

                            pilot vázání ano či né (úroveň 7)

                            Podle mě má Bulda pravdu a ty zmatek, protože on myslí „crown base“ což je i podle obrázku jednoznačně skluznice se šupinama. Mikrokontakt je něco jiného…

                            0 0
                        • Standa  

                          Těžko se bavit se žábou ve studni o oceánu.Toto téma je pro mě vyčerpané.

                          0 0
                          • Bulda  

                            sorry, to ty si lebedíš v tý svý studni super techniky odrazu! :)

                            tak už prosímtě konečně napiš, PROČ se na šupinách nejde naučit odrážet (když jsem se to naučil i já a právě až na šupinách :), minimálně mě a Pebeho to zajímá

                            a když už se oháníš tím oceánem …přečti si, jak velký podíl mají šupináče na trhu právě „za oceánem“

                            určitě tomu rozumíš, ale asi jsi až moc zaujatý tím závodním pojetím

                            0 0
                            • Bulda  

                              a mě by ještě taky zajímalo, jestli ty šupiny zavrhuješ na základě nějaké vlastní špatné zkušenosti, nebo je to jen teorie? …či dokonce setrvačnost?

                              0 0
                              • Eva  

                                ty voe jak to ctu,na pristi rok je chci taky :-)))

                                0 0
                              • Eva  

                                Ja vlastne jedny mam,na sportovnich Madshuskach,ale bohuzel jsem netrefila tvrdost,jsou tak max do 60kg,spis mene :-(,do kopecka jsem jak kamzik,ale z kopce to proste nejdede :-(

                                0 0
                                • Bulda  

                                  chceš půjčit? váhu doladíme cihlama do báglu …nebo lahváčema pro me a Premka :)))

                                  0 0
        • Bulda  

          uff …„Pro mě osobně je klasika o technice a tak bych si šupiny nikdy nekoupil“ …takže na tom asi jezdí jen ti, co to neuměj? …a že jich třeba i na svěťáku za jistých sněhových podmínek je :)) včetně Bauera

          a Fischer, Atomic a spol vyrábějí své top modely se šupinama jen proto, aby neumětelové mohli honit vodu :)) …?

          0 0
          • mr.antik  

            kdo se nechcet patlat s voskama předjde na skate. Je to rychlejší, pohodlnější, jen z toho trošku bolej kolena a kyčle

            0 0
            • Bulda  

              a kdo přešel na skate, zvyknul si na cisty voskovani gliderama a ted by rad (zas a lip) i tu klasiku… :))

              rychlejsi ano, zbytek tezko rict :)) kazdopadne omezenejsi vyber tras

              a zkusil uz jsi nekdy klasiku v poradny strojovy stope? uzasnej zazitek, horska draha hadr :))

              0 0
              • RomanH  

                To s tou stopu muzu potvrdit. V loni jsem si vzal do Schladmingu po kamaradove premlouvani i bezky. Jeli jsme do Ramsau a kdyz jsem se tam zaradil do stopy, nechapal jsem. Fakt uzasnej zazitek, a to mam obycejne bezsupinate turisticke sporteny a na bezkach vyjedu najedu jen tak 200km za sezonu.

                0 0
                • Paja  

                  ona ta krajina proti backcountry v pul metru prasanu taky jinak ubiha, oboji ma neco do sebe…

                  0 0
              • mr.antik  

                neboj, já jezdil vždycky klasiku a ne uplně špatně – ale jak říkáš, baví to jen v dobře udělané stopě a na dobrém sněhu.

                Teď jsem na svoje klasičky už moc těžkej, ale určitě si časem nějaký koupim

                0 0
                • Bulda  

                  jojo, jsem jen uvedl vlastní příklad skievoluce :))

                  0 0
    • ememem  

      kedze som sa vcera vecer co som sa vratil z nocneho bezkovania rozhodol ze si kupim namiesto tych 10 rocnych prkenok nove bezky tak sa mi toto vlakno naozaj hodilo.

      mam 190cm, 100kg a bezkujem prevazne v kopcoch doma za barakom (karpaty) kde o nejakej upravenej stope(nie to este na skate) nemoze byt ani reci, naopak, rozdupane, hrbolate, rozosrane, tisic druhov snehu atd. a neznasam voskovanie. viac menej som rozhodnuty kupit supinace akurat po prestudovani tohoto vlakna som si neni uplne isty ze ake. zas uplne backcountry lyze nechcem, bolo by fajn keby to trocha aj islo a obcas sa volakde aj nejka urobena stopa vyskytne. rozmyslal som o sporten favorit ale po tom co tu o nich pise dole dafe asi nie, raz som nejake supinace od sportenu mal a docela to koresponduje s mojou skusenostou. rozmyslal som tie fischer crown ale po zhliadnuti ceny ako tiez nie. tolko do toho nevrazim. nakoniec asi skoncim u tych sprotenov konkretne uvazujem nad modelom perun. ma s nimi niekto skusenost? pripadne vie niekto na zaklade popisu a obrazku odhadnut co to asi bude zac? pripadne nejaky iny tip na moju vysku, vahu a uvedeny druh jazdenia tak do no povedzme 150 E (iba lyze). dik.

      0 0
      • Pebe  

        tyhle by taky šly ne?

        0 0
        • ememem  

          aj hej. pre mna zrejme xl? co je to tam za viazanie? mam take obyc sns boty kebych bral s viazanim bude to pasovat?

          0 0
        • ememem  

          a este otazka k tym supinam – dost casto s stava ze aj ked je dost snehu tak cez den je plus a vecer ked idem – takze to viac ci menej namrza. cu uz, bratislava. ako sa na takomto namrznutom podklade spravaju supiny? sa to pripadne tiez voskuje?

          0 0
          • Pebe  

            pro tebe asi ty XL

            jinak sám na běžkách začínám, po nějakých 15 letech, tak asi nebudu ten pravej. Ale co jsem pochopil tak se šupiny nemažou

            0 0
            • Bulda  

              přečti si ten článek Dejte šanci vrčákům pořádně, konkrétně odstavec Mazat se musí …nemažou se stoupacíma, ale napustit parafínem, to jim (včetně šupin) rozhodně udělá dobře, záleží teda taky jakou máš skluznici, polyetylen (snad je to dobře, skluznice levných turist lyží :) myslím není porovitej a mazat se opravdu nemusí, vosk na tom snad ani moc nedrží

              0 0
              • Pebe  

                já to bral tak, že se ptal jestli mazat ty šupiny stoupacím voskem/klistrem

                jinak jsem článek četl dvakrát a po zkušenosti byť s kratšíma a váhově nevhodnýma šupinama jsem pořídil tyhle na to moje šaškování to bude bohatě stačit, závodit na běžkách nehodlám

                0 0
                • ememem  

                  já to bral tak, že se ptal jestli mazat ty šupiny stoupacím voskem/klistrem – presne tak som to myslel. kde si kupoval tie fischery? kamenak ci net??

                  0 0
      • ememem  

        este link na ti sporteny

        0 0
        • Caldic  

          Takhle ja už nějakej pátek závodně běhám na lyžich, ano minulý a předminulý rok přišel Salomon s tak zvaným SNS Pilote Clasic, jenže většina profesionálních závodní ku nsi nato stěžovala, protože pásek který slouží jako druhá hrzdička se trhá a navíc při prujezdu hlobačákem se velmi často stává že jse pod druhou hrazdičku dostane sníh a tím pádem musite sundat oyži a vičistit … a proto Salomone pro rok 2010 odešel od tohodle trendu a nový model vázáni na Klasiku je už zase gumičkový…

          0 0
          • ziki007  

            Čoveče, Caldič, ta čeština… Jinak souhlas, Pilot Cl je asi nejmíň povedený vázání, co kdy Salomon stvořil. I když já ještě nepřetrhl a to už nějakej pátek nezávodím .-)

            0 0
    • dancing dog  

      Fajn, ze v zime i zimni tema..nevim, jak je to s pilotem, mam 2× obyc. salomon SNS, ale co se tyce supin- resil jsem loni to same a nakonec to skoncilo postupnym porizenim sporten favorit bez supin a sporten rubicon s protiskluzem. Favorit beru na delsi vyjizdky ve skupine, abych zdrzoval co nejmin, rubicona na solo toulky kolem baraku nebo chaty apod. a popravde, vic si to tehdy uzivam, ale to je mozna tim, ze me nic a nikdo nehoni…

      jinak podle me neco jako backcountry bezky neexistuji, na skutecne! backcountry je potreba sneznic nebo skialp.lyzi, vrcholem je pro me splitboard, ale to uz stoji moc penez na to, jak bych ho malo vyuzival… takze sneznice, SNB na zada, ehm 1–2 x rocne, jaxe ted sype, to by zase mohlo vyjit…bezky sou super, mam za barakem les prave ted s 40 cm snehu, zejtra vyrazime, snad dneska nejaky nadsenci vyjeli v lazenskym lese dneska stopu…

      0 0
    • Tehu  

      boty se dvouma hrazdickama jsou SNS nebo NNN ? Dekuji

      ilustracni foto

      0 0
    • JMT  

      Pořídil jsem si celkem slušný hladký lyže+všechny ty vosky k tomu a vůbec mě to nebavilo, pak jsem pořídil uplně levný šupinový salomony ve sportisimu a od tý doby mě to baví. Včera jsem to zkoušel a vedle jedoucí kamarád na hladkých lyžích byl zanedbatelně rychlejší (váha nastejno) do prudkého kopce nepopsatelný komfort proti mazání.

      0 0
      • GrumpySmurf  

        To nikdo nevyvraci. Supinky nak fungujou, a tak linejm budiz prano.. Nadruhou stranu, kdyz na to prijde, tak skutecne dobre pripravena lyze z supinek udela deckou trikolku.. A bylo by naivni myslet si opak

        0 0
        • Gabriolet  

          Můžu se tady prosím zeptat na svoji běžkařskou výbavu? Nejsem žádná přebornice, ale pokud je sníh jezdím převážně klasiku občas trochu bruslím, ale to spíš po rovině a dle terénu. Asi před 3 lety jsem si koupila nové boty Salomon Siam 5TR určené na klasiku a dostala jsem nové lyže, podotýkám, že dostala, tzn. nevybírala jsem je sama. Jsou to Salomon equipe 6 combi s vázáním SNS pilot sport clasic 100flex. Od té doby si připadám jako lyžař začátečník, protože se s tímto kompletem nemohu sžít. Lyže mi připadají hrozně vratké, klasika ve stopě je ok, ale na hladkém povrchu nebo při pokusu o bruslení si lyže dělají co chtějí. Můžete mi poradit kde je chyba?

          0 0
          • GrumpySmurf  

            Typnul bych, ze problem bude v botech. Salomon Siam 5TR podle webu jsou klasicky „stary“ sns, ne piloty… Nikdy jsem nezkousel stary boty v novym vazani, ale neco mi rika, ze to nebude uplne ono. Proto mozna ten pocit vratkosti / zvejkani. Sns pilot ma pro torzni/bocni pevnost tu druhou hrazdicku, a ne spalek pred botou, jak to bylo u starych sns.. Zkuste nasucho zacvaknout botu, zvednout patu a zakvedlat s botou. Neverim ze bota bude pevne drzet ve vazani..

            0 0
            • Gabriolet  

              Hmmm, asi máte pravdu, ale co teď? :( koupit nové boty boty pilot a nebo na ty combi lyže jiné sns vázání? spousta lidí tady v diskusi ty piloty odsuzuje a taky všichni píšou, že se mají lyže a vázání kupovat až podle bot… na druhou stranu výměna vázání by byla ta nejmenší investice. Díky

              0 0
              • figur  

                Musí se vyměnit jak boty, tak vázání. Z těch nižších řad boty třeba tyto :http://www.salomon.com/…ot-cf-1.html?… a vázání toto: http://www.salomon.com/…t-combi.html?… . Boty budou mít dvě hrazdy, ta první je vlastně čep, kolem kterýho se bota točí a ta druhá půjde do toho táhla. Výměna pouze bot – nelze použít,nebudou kompatibilní se stávajícím vázáním. Vyměnit pouze vázání – se stávajícími botama to půjde použít ale nic se nezmění, protože to táhlo pilota zůstane ležet (absence druhé hrazdy) a žvejkání zůstane.

                0 0
                • Gabriolet  

                  Teď už to teda vůbec nechápu :/ rozumím tomu, že vázání sns pilot = boty pilot se 2 hrazdama a to by mělo sedět na salomon combi lyže, nebo ne? a druhá varianta klasik sns boty + klasik sns vázání a to by mělo sedět na tytéž lyže nebo je problém i v tom, jak jsou lyže a vázání staré? jako že řada 6 equip je kompatibilní pouze s botou 6 equip apod?

                  0 0
                  • figur  

                    Na ty stávající lyže jde samozřejmě osadit jakékoliv vázání SNS, já jsem navrhnul kombi, protože občas přibruslíte. K tomu je třeba boty s dvěma hrazdama. V této rekreační kategorii boty nemají přesné určení, pro jaký styl jsou určeny. Smysl tedy má – sladění bot a vázání. Kombinace, kterou jsem navrhnul vyhovuje tomu, co jste napsala a vedení lyží se s pilotem určitě zlepší. Podstatné tedy je, aby boty i vázání měly v označení typu pilot.

                    0 0
                    • Gabriolet  

                      Aha, teď už mi to je jasné. Díky za osvětu ;)

                      0 0
                      • Pytlik  

                        Celkove to asi reseni je, ale takovej nutnej kompomis. Brusleni nebude nic moc (boty nejsou dost tvrdy, aby se neviklala a nebolela noha a predpokladam, ze bezky budou kvuli „i klasice“ na brusleni zbytecne dlouhe a budes si slapat na patky). Takze na brusleni spis provizorne.

                        Na klasiku zase budou kombi bezky asi dost tvrde. Ale budiz, snad to namaznes a rozumne proslapnes.

                        Pokud neni vic financi a chces mit jedny boty, tak bych si dal u tech bot pri zkouseni predevsim pozor, aby nebyly v ohybu prstu moc tvrde (pokud to maji byt jako zpevnene „kombi“ boty – jde to totiz pozadavky proti sobe – pro skate potrebujes ohybovou cast tvrdou, pro klasiku zase mekkou.). V kombinaci s tvrdsi kombi gumou ve vazani totiz pak dochazi k tomu, ze pri klasice se boty tak lehce nezvedaji a neohybaji v prstech a drou ti patu…A to tak, ze casem do krve…

                        0 0
                  • Paja  

                    Menit oboji neni urcite nutne, bud vymenit vazani – misto SNS pilot dat SNS profil nebo boty – k vazani SNS pilot koupit pilot boty, boty SNS profil se na vazani pilot, jak uz sis vyzkousela, pouzit nedaji.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Jakoze kombinaci bota Nepilot x vazani Pilot vymeni za bota Pilot x vazani Nepilot? :D

                      EDIT: blbe zarazeno, mela to byt radoby vtipna reakce na radu o uroven vys

                      0 0
                      • GrumpySmurf  

                        A kdyz veci vyhodis do kose dostatecne rychle, tak zcela zdarma jako bonus dostanes moznost zalozit dalsi dotaz.. A to se vyplati :D

                        0 0
                    • Gabriolet  

                      Díky za radu :) a pochopila jsem správně, že vázání SNS pilot clasic a bota pilot určená na klasiku bude dobrá kombinace do stopy? a nebo je pilot vázání a pilot bota určená převážně na skate? Jako zlatý vázání 75 a staré univerzální běžky vám teda řeknu… v dnešní době tolika možností, aby se v tom prase vyznalo! ;)

                      0 0
                      • Nikovlas  

                        Existuje pilot vázání i pilot bota speciálně na klasiku. Všechny piloty jsou vzájemně kompatibilní – i skatová bota lze nacvaknout do klasickýho vázání, když je obojí pilot. (A obráceně.) Nicméně Salomon před pár lety přišel s další platformou SNS Propulse speciálně pro klasiku, která není kompatibilní s ničím jiným. Zatímco Rottefella dělá stále vše v rámci NNN vzájemně plně kompatibilní, Salomon už má 3 platformu nekompatibilní s předchozími…

                        0 0
                      • -b-n-x-  

                        75? To je takove to stare vazani za 50,–Kc? To bylo dobre zlo :-) Ve srovnani s tim je asi jakekoliv nejlevnejsi SNS profil super pohoda :-)

                        0 0
                        • GrumpySmurf  

                          tak ale 75 si porad taky muze koupit, kdyz ji sedela.. :)

                          kdyz gabriolet preferuje klasiku, tak pilot bota na klasiku v combi vazani a na combi lyzi bude vpohode, pokud teda ta lyze skutecne neni moc tvrda..

                          levnejsi varianta je nechat stary sns boty, koupit stary sns vazani a nahodit to na tuhle combi lyzi..

                          0 0
                      • Paja  

                        Ne, puvodni vazani od Salomonu – SNS s jednou hrazdickou se oznacuje SNS profil, novejsi s dvema hrazdama SNS pilot (+ jak uz ti psal Nikovlas nejnovejsi propulse pro zmenu s jednou hrazdou, ktery je jen pro klasiku).

                        Jak profil, tak pilot jsou ve variante pro klasiku (umoznuje vetsi pohyb boty ve vazani) nebo brusleni (mensi pohyb) + ve sport (nezavodni) verzi jeste kombi (neco mezi).

                        Jak to napsat jednoduseji uz me nenapada ;-)

                        0 0
        • McBlacky  

          Grumpy – jediný co mi přišlo hodně zajímavý jsou skintec od atomicu, cena odpovídá.

          0 0
      •  

        šupiny napikaču, z kopce se odpichovat, na hrbolu se skoro zastavíš, přibruslení tragédie, jsem taky línej mazat a ažnanogripy to vyřešily po tom co jsem měl troje šupiny

        0 0
      •  

        Šupiny můžou fungovat jen v ideálních podmínkách,tedy nejlépe čerstvý sníh,strojem upravená stopa a maximálně mírné stoupání,na vše ostatní jsou vosky,třeba na byť i mírně namrzlém sněhu vůbec nebudou fungovat,zato z kopce budeš bzučet jak čmelák a časem je stejně zničíš..Navíc když dáš na šupiny vosk tak se to pak blbě umývá.Tedy na závěr:prodavač,kte­rý doporučuje šupiny buď není běžkař,nebo je sváteční běžkař,nebo je zkrátka DEBIL.

        0 0
        • McBlacky  

          ne každý je závodník. Když se podíváš na čem jezdí velmi sváteční lyžaři tak jsou to převážně šupiny a velmi si to pochvalují. Zvlášť pro starší lidi s horší rovnováhou a reakcemi je to možnost jak se dostat na hory.

          0 0
        • zzd426  

          to je blbost, jezdil jsem na mazacích, ale letos jsem koupil se šupinama, z prostého důvodu. S manželkou chodíme na běžky společně a jsme rádi že nám děti někdo pohlídá aspoň na tři čtyři hodiny. A když jsem jezdil na mazacích tak jsem musel mazat až na místě podle podmínek jaké panovali, pak když to nejelo tak ještě upravit a najednou půl hodiny bylo pryč. koupil jsem šupinové s délkou na spodní hranici váhy, tedy musím do lyže více šlápnout, ale nedrhne ani při sjezdu, skluz je taky super, necítím žádný odpor a šlapou i na ledu…

          jen je prostě potřeba vybrat správnou délku i tvrdost, a hlavně přenést se přes to že jezdíš na looserovksých lyžích podle většiny machrů co stejně si ty mazací běžky ani pořádně namazat neumějí nebo jim to maže někdo jiný…

          0 0
          • Nikovlas  

            Se základní pointou souhlasím… nicméně pro sportovní jízdu ti nepomůže zvolit správnou tvrdost, protože buď je budeš mít tak tvrdé, že jedna lyže unese celou tvoji váhu, a tudíž ve skluzu nebudeš drhnout – ale pak chci vidět ten odraz – nebo je budeš mít normálně tvrdé nebo klidně i trochu tvrdší – na obou lyžích to sice klouzat bude, ale ve střídáku to prostě bude drhnout.

            0 0
          • Dlhý pes  

            Podepisuju. Nejsem žádný běžkařský guru ale něco mám odježděno i bez šupin, teď už druhé běžky se šupinama a už nechci jinak, nechci řešit mazání, chci aby ta lyže fungovala v co možná nejširším rozsahu podmínek. Samozřejmě musí být správně zvolena dle hmotnosti. Ano ,když je dobře namazáno bez šupin tak to bude znatelně rychlejší ale to řeší závodníci. To všechno platí pro klasiku, bruslení to je zcela jiná kapitola.

            0 0
          •  

            Tak natom ledu bych to fakt chtěl vidět to by ty šupiny musely být snad z oceli,nehledě nato že jak ty šupiny škrkneš někde při sjezdu o vyčnívající kámen, tak je ponich,tedy po jejich fungčnosti

            0 0
          •  

            Namazáno můžeš mít vždy už z domu:modrým swixem který vyhoví většině podmínek,když je namístě něco jiného,tak ho přemažeš čímkoliv jiným co je měkčí,myslím třeba červený tuhý swix nebo vosky na zmrzlý,nebo mokrý sníh.když máš štěstí na dobré podmínky vydržíš s modrým tuhým i celou sezónu,stačí občas přimazat.

            0 0
            • McBlacky  

              nic ve zlým, ale kolik toho na klasice najezdíš za zimu?

              za běžnou zimu totiž toho natočíš víc na klistru než tuhým atd.

              Vyjet na čerstvý když je „dobrá podnula“ umí každej, pak se to ale trochu komplikuje. Bavíme se o mazání komory, mazaní skluzných částí je trivka, na to skutečně stačí 3–4 vosky na celou zimu.

              0 0
              • JSt  

                kdyz chodis na bezky jen z jara, muze byt. ;-)

                0 0
                • Nikovlas  

                  Poslední roky to fakt podstatnou část sezóny bylo na klistr…

                  0 0
                  • GrumpySmurf  

                    kazdej mistr maze klistr

                    0 0
                  • JSt  

                    na bezky chodim malo, ale klistr jsem nepouzil od kuvajtu napadeni. coz bude mozna dane i mou nenarocnosti. cerveny (je teplo) a modry (je zima) swix pokryje vetsinu turistickych vyletu. bezkama se supinama odpadne i toto rozhodovani. ;-)

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Babičce na cestu pro rohlíky taky vždycky stačila skládačka…

                      0 0
                      • JSt  

                        pouzitim techto dvou vosku si nezkuseny bezkar dokaze nejmin pokazit vylet. ;-)

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          Ano, ja jednou v davne dobe zkusil namazat – samozrejme jsem to neudelal dobre, takze me to pak nejelo. Od te doby jsem mazal vzdycky jenom nejakou svickou predni a zadni cast lyze (v pripade mokreho lepiciho snehu trosku i stred) – no a holt jsem kazdy kopec radeji nejak vydrel, nez aby me to brzdilo nekde na rovine, nebo z kopce. Chapu ale, ze pro zkusene bezkare to musi znit hrozne :-)

                          0 0
                          •  

                            Taky se mi už stalo že jsem musel klister dávat dolů jak se to začlo lepit ale z šupinama na zmrzlém sněhu si neškrkneš tedy do kopce

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              Dneska stačí kouknout do mobilu na meteoradar a máš celkem slušnou jistotu, že bude/nebude sněžit…

                              0 0
                              •  

                                Jenže někdy to je na slunku hodně jinak než v lese a pak je trochu problém

                                0 0
                                • Nikovlas  

                                  Musíš namazat na to, co je v lese a na slunku si pomoct rukama :-)

                                  0 0
                        • GrumpySmurf  

                          Promin, ale mazat jen modrej, nebo cervenej je proste lajdactvi.. Je mi jasne, ze nekdo ma rad sm a pokud ti to tak staci, tak super, enjoy…

                          Jen pak nikomu nerikej, ze mas pripravene bezky a ze by jsi vyrazil, nekdo by te mohl vzit za slovo a vyjet s tebou ven. Chudak nevedel co ho ceka..

                          0 0
                          • JSt  

                            kdyz si chces kochacne prejit hreben, vic opravdu nepotrebujes. pokud nejsi na lyzich kazdy tyden ani nemas prostor se naucit mazat, takze to vzdycky bude nejaky pokus, pripadne pokus nasledovany pokusem. ;-)

                            0 0
                            • GrumpySmurf  

                              Tye ja fakt nevim… Vosky zas tak moc nestojej a pokud se stim budu patlat, tak to snad udelam poradne. Mit doma 5tuhejch, 3tekuty a naky to mejdlicko neni zas tak moc…

                              0 0
                              • JSt  

                                pokud se tim zabyvas vic, souhlasim s tebou. spousta vyletniku nestoji o to sahodlouze studovat, cim na co a jak namazat a pak jim to stejne jeste nebude fungovat podle ocekavani. ty supiny jsou imho nej.

                                0 0
                  • McBlacky  

                    loni skoro celá zima, moc nepadalo a často to šlo nad nulu.

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.