• siskin

    Zdarec ,

    Zima už je tady ,tak se porozhlížím po prknech na bruslení. Problém je že se v tom dost neorientuju ,tak snad místní znalci poradí.

    Výška 177/ váha 72kg

    Rozpočet do 8t. max. i s botama.

    Co jsem měl možnost vyzkoušet ,tak mě dost zaujalo vázání Pilot od Salomonu s dvěma hrazdičkama ,přišlo mi to takový stabilnější ,páč nejsem bůhvijakej technik. :-) Jde pilot namontovat na běžky jiných značek ,nebo je to blbost a musí to být komplet?

    Jakou délku ,tvrdost na moje míry?

    Díky

    0 0
    • Nikovlas  

      Vázání si vyber podle toho, jaký ti budou sedět boty – ne naopak. Funkčně jsou vázání SNS Pilot a NNN naprosto srovnatelná. Ano, naprosto.

      Běžky bych doporučil třeba Madshus Ultrasonic – dají se sehnat i s vázáním těsně přes 4k nové. Nebo nějaký jetý – Fischer RCS (takřka topmodel) je běžně z vázáním za 5k, trochu víc jetý i za 4k – záleží, na co natrefíš.

      Možná bych pro tebe měl celkem dobrý hůlky za cenu celkem špatnejch. Skigo Elite (100% karbon). Měl jsem je na skate, ale koupil jsem si o 3 cm delší (měřím 180 cm). Teď měří 162 cm (od hrotů k poutkům mají malinko přes 159). Když použiješ vzorec (výška * 0,9) nebo (výška * 0,84 + 10cm) – vypadá to, že by ti byly. Dám je za 1150 Kč + poštovný – za ty prachy seženeš možná tak zlevněný KV+ Tempesta, ale to je trochu jiná liga (jsou fakt hrozně měkký). Když je neprodám, zkrátím si je na klasiku. Když je prodám, koupím si na klasiku nový. Jedno nebo druhé udělám nejpozději v úterý (ve čtvrtek odjíždím na soustředění), takže pokud bys měl zájem, ozvi se nejpozději v pondělí. Tel. 737 861 310

      0 0
      • Nikovlas  

        Nebo mail dominnikolas(u­zenáč)seznam.cz

        0 0
      • karliner  

        Tebe bych měl strach se zeptat, jaké si mám koupit auto, páč bys mi 100% doporučil Ferrari (ojeté se dá sehnat i pod milion :-).

        0 0
        • Nikovlas  

          Pokud bys měl na auto i s garáží limit 2 mega, tak by to asi byla jedna z možností.

          Počítal jsem lyže s vázkem 4000, boty 3000 a hůlky 1000 – možná pár korun navíc…

          0 0
        • Greyhound  

          To porovnání dost zásadně kulhá – ojetý běžky top kategorie oproti levnějším běžkám nemají žádnou nevýhodu typu vyšších provozních nákladů. Na běžkách je výborný, že dovolit si top materiál narozdíl od kol není až takový problém, vydrží to při rozumném zacházení několik sezón a morálně to nezastarává.

          0 0
          • Nikovlas  

            Hlavně to technologicky vůbec nezastarává – mění se v podstatě jen barevné provedení a nápisy :-)

            0 0
            • Greyhound  

              Jasně, špatně jsem se vyjádřil – to je ta největší výhoda, že i několik let starý běžky jsou pořád naprosto srovnatelný s těma aktuálníma, protože vývoj je v podstatě jen v designu, to není jak Ferrari ;-)

              0 0
        • kolda  

          ale on mu radí ojetý ferrari za cenu oktávky :)

          jinak k tématu – zkus se sehnat někoho, kdo má kontakt na lyžařský oddíly. já takhle vloni koupil funglovky Xiumy za 6tis (bez vázání). internetová cena modelu, co jde do obchodů cca 10 tis, kvalita samozřejmě jiná.

          pokud máš omezený rozpočet, tak lyže, vázko hůlky jde bazarovka sehnat top kvalita, boty klidně levnější nový.

          0 0
          • jonti  

            Ty závodní verze lyží nejsou úplně vhodné pro každého, někdy mají míň vrstev laku a jsou náchylnější na poškození.

            0 0
          • Chaingang  

            X-Ium Skate včetně bot jsem pořídil teď na zimu, tak jsem zvědavej :)

            0 0
      • Nikovlas  

        Zítra je jdu zkrátit, tak kdybys je chtěl, tak si pospěš :-)

        0 0
        • siskin  

          No ,přemýšlím. Teď jsem se ještě přeměřil ,výška 176 (rostu do země:-) ) ,výška ramen cca 150 ,ale těžko změřit úplně přesně. Nebude to na mě moc dlouhý?

          0 0
    • siskin  

      Jo ,tak s tím vázkem už mi je to jasnější. Pilot dělá víc značek jestli jsem to dobře pochopil. Tipy na nějakej eshop s dobrým výběrem a slušnýma cenama? Nebo i tip na konkretní model pro sportovního běžkaře se špatnou technikou ,leč vůli ji vylepšit, :-)

      0 0
      • Nikovlas  

        Běžky doporučuju kupovat v nějaký speciálce, kde ti vyberou pár přímo na tvoji váhu. Nastřelit to jen tak z netu – to je blbost – třeba buseš mít za stejný prachy o řadu vyšší model, ale když na tebe budou moc měkký nebo moc tvrdý, tak je ti to prd platný. Doporučil bych asi nyč sport v Liberci, LBS v Praze nebo Máru v Bedřochově.

        Boty doporučuju kupovat někde, kde si je vyzkoušíš. Jestli si je někde vyzkoušíš a pak koupíš jinde levněji – to už spíš svědčí o tvym charakteru… Jestli si je koupíš aniž by sis je vyzkoušel, tak to svědčí jen o tom, že jsi celkem střelec :-)

        0 0
        • siskin  

          No poohlídnu se po něčem v Brně. Jak se vybírají běžky podle váhy? Výrobci udávají u modelů nějaký rozpětí kg ,tak by neměl být problém to koupit i po netu? Nebo mají ve speciálkách nějakej spešl „měřák“?

          0 0
          • Nikovlas  

            Buď má speciálka speciální měřák – „flextester“, nebo maj rovnou podlahu a uměj udělat „papírkový test“ (najdeš to na internetu). Hlavně je to důležitý u klasiček, ale u bruslí to taky hraje roli.

            Podle tabulek to jde jakž takž taky – aspoň lyže na bruslení zhruba v pohodě. Pokud tedy nebudeš kupovat například Sporteny, které mají jen jednu tvrdost a v dané tvrdosti mají nuvěřitelný rozsah tvrdostí jednotlivých párů (možná i jednotlivých lyží), takže uživateli nezbývá, než vybrat délku na základě hmotnosti (což je nesmysl – měl bys mít běžky zhruba o 10 cm delší než jsi sám, aby ideálně jely, ideálně vedly a zároveň ještě byly ovladatelné, a k nim vhodnou tvrdost podle tvojí váhy – to ti Sporten nenabízí).

            0 0
            • siskin  

              Měl jsem za to že ten „papírkový test“ se používá pouze u klasiky na určení mazací komory. Jo máš pravdu , na sporteny jsem neslyšel moc chvály ,tak se jim vyhnu.

              0 0
              • Nikovlas  

                Běžky na skate mají taky pro dané podmínky ideální skluz při kontaktu jen určitou částí plochy – to se liší pro různé podmínky – ale každopádně by neměl být kontakt jen 20cm vpředu a vzadu a nebo naopak by se neměla celá prošlápnout, když se člověk postaví na jednu lyži. Ale je to pravda – tohle se nemusí zkoušet – pokud má výrobce vít tvrdostí, tak by mělo stačit vybrat podle tabulky.

                Takový teoretický článek je tady

                0 0
                • siskin  

                  Díky ,prostuduju.

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Je to fakt spíš pro zajímavost a pochopení tématiky – proč ty běžky někdy jedou, proč ne, proč někomu jinýmu jedou v jedněch podmínkách líp a jindy hůř…

                    Předpokládám, že budeš mít jen jeden pár běžek na bruslení (já taky – i když už vím, který podmínky jsou pro ně ideální a který na prd) a vybírat běžky střední třídy takhle pečlivě asi nemá moc smysl…

                    0 0
                    • jeffino  

                      nj, v duluthu začínal s běžkama scott jurek jestli se nepletu:)

                      neporadil bys jsi nějaký běžky na skate a hůlky pro 195cm člověka ? jsem se díval a hodně je toho dost krátkýho:-/

                      0 0
                      • Nikovlas  

                        Ony se moc delší běžky nedělaj – těžko seženeš 2 metry a víc. Takže nejdelší, co se v danym modelu dělaj a k nim dostatečnou tvrdost…

                        Hůlky bych asi bral zhruba 175 od hrotů k poutkům…

                        0 0
                        • jeffino  

                          jj, takže vzít třeba 195ky(to je asi maximum co na skate dělaj)

                          nebo co nějaký kombi? zamlovají se mi docela tyhle:

                          http://www.bezky-expert.cz/…bi-NIS-11–12

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            Vem si raději skaty. Combi boty jsou ok, ale combi lyže… nejsou moc ok. Takže vem 195 jestli delší nedělaj. Kratší lyže malinko hůř vedou – i tak ale nejspíš povedou líp, než combi – přecijen – skatový lyže jsou určené na bruslení, zatímco combi jsou prasopes – nečekal bych od nich lepší výkony.

                            Jediný, kdy si dokážu představit combi lyže, je klasika pro někoho s velkou nadváhou, kdo nemůže sehnat dostatečně tvrdé lyže v přijatelné délce (ne víc jak 25 cm nad postavu) – tam ho mohou kombíky (které jsou všeobecně trochu tvrdší) zachránit. Ale kupovat kombíky na bruslení je podle mě blbost – budou zbytečně moc pružit.

                            Pokud tě zajímá trocha teorie:

                            U klasiček je ideál, když při jízdě na obou lyžích se obě dotýkají ideálně velkou plochou sněhu pro ideální skluz a při odrazu z jedné lyže se celá komora (ta část, co byla doteď ve vzduchu) opře o sníh.

                            Naopak u bruslení je ideální, když i po přenesení váhy na jednu lyži zůstane styčná plocha se sněhem podobná té, jaká byla při jízdě na obou lyžích – té, která zajišťuje ideální skluz.

                            V tomhle bodě pracují klasické a skatové lyže přesně obráceně – jedny se nechají prošlápnou (dynamickým odrazem), zatímco druhé pokud možno jen trochu propruží pro dobré přenesení energie, ale neprošlápnou se. Když si vezmeš kombíky, je jasné, že se nemůžeš dočkat ani jednoho tak, jak to má být.

                            0 0
                            • jeffino  

                              mám trošku dilema, protože 195ky jsem našel pouze madshus, ale atomic jsou o 5 cm kratší a podle té jejich hmotnostní tabulky by mohly vyhovovat, jde o to, že ty atomicy se dají sehnat leněji:-/

                              0 0
                              • Nikovlas  

                                To ti neporadím… Ale myslím, že když by na těch atomicách mohl jezdit menší člověk s nadváhou, tak tobě to na nich určitě nepojede hůř jen proto, že jsi vyšší.

                                0 0
      • Nikovlas  

        O Pilotu jsem slyšel, že bejvá sranda si obouvat lyže po tom, co jsi šlápnul do mokrýho sněhu, nedej bože po tom, co ti do něj spadla lyže vázáním napřed… Ale třeba jsou to jen povídačky – já to nezkoušel.

        0 0
        • McBlacky  

          asi nesmysl, respektive při startu bez lyží (J50 atd) máš problém se vším a jinak to je celkem jedno, když namrzá tak na cestě z parkoviště do stopy musíš vyhrabávat z hrazdičky/hraz­diček u všech bot.

          0 0
          • Greyhound  

            Možná už to u novějších modelů vyřešili, ale u pilota na klasiku jsem opakovaně vytrhával plastovou koncovku z toho navinovacího pásku, navíc ten pásek představuje část navíc co se musí při namrzání čistit. Vzhledem k tomu, že funkčně rozdíl nepoznám tak jednodušší rotefella pro mě jako BFU lepší, to platí i pro skate.

            0 0
            • McBlacky  

              no asi neplatí, skate má tu druhou hrazdu celokovovou a jedinej problém je, že po cca 3–4tisících na ní udělá malej vakl ale jezdit se s tím dá v pohodě dál. jen to klape když neseš blbě lyže

              0 0
              • Greyhound  

                to jo, u skate je to kovový a vydrží, ale pořád platí, že musíš čistit od sněhu něco co tam být nemusí. většinou je to jedno, ale jsou trasy kde co pár km přelejzáš silnici a pak je to při určitejch sněhovejch podmínkách opruz.

                0 0
          • Nikovlas  

            Jasný – jen že u NNN se k tý jediný hrazdičce dostanu hrotem hůlky i zpředu, takže občas nemusím ani vytáčet nohu dozadu… Pilot má hrazdičky 2 – minimálně 2× tolik otravy… slyšel jsem i o problémech jejich pilota na klasiku se zamrzáním toho pásku, co je tam zaháklej ke druhý hrazdičce…

            Já vím, že jsou to v podstatě prkotiny – už v úvodu jsem napsal, že jsou to naprosto rovnocenné systémy a že smysl má jen vybrat si boty, které sednou a k nim pak systém…

            Už jsem taky slyšel dost kritiky k tomu, že člověk, co jede na SNS, si musí kupovat na klasiku už 3. boty, protože opět změnili platformu… teda pokud chce jejich poslední vázání…

            0 0
    • strtom  

      Přismolím se s dotazem na skate.

      Jezdím jen klasiku a vždycky skejtakum závidím tu rychlost jak profrčí kolem, ale běžkař co to zjevně uměl mi při volné diskuzi ve stopě sdělil, abych na to zapomněl, protože pokud nemám techniku, tak si vůbec nezajezdím.

      Je to tak složité?

      0 0
      • Datel Stepní  

        Loňskou sezonu jsem to lámal bez jakékoliv odborné rady co se týká techniky. Výsledek – letos jdu na školu skatu :-)

        V podstatě měl podle mého názoru pravdu, když to děláš sám jen tak jak okoukáš, zažiješ hodně chyb, na Tvém místě bych šel na kurz hned, nestojí to tolik a myslím, že to hodně pomůže. Ve skatu je víc techniky než třeba u kola, bez ní se umlátíš.

        Já se po naprostém vyčerpání na prvním skatovém výjezdu začal dívat na web, jsou k nalezení videa jak techniku trénovat, mě to dost pomohlo, ale odborné vedení je myslím o dost lepší, minimálně na začátek.

        0 0
        • jonti  

          Taky dost pomůže mít kamarády, co ti řeknou co děláš blbě, sám na to nepřijdeš. Typicky většina začátečníků říká, že mají slabé ruce a nestíhají se odrážet – jedou ale špatně nohama.

          0 0
        • kycis  

          Nejaky tip na dobre kurzy? :-)

          0 0
      • McBlacky  

        ale pak když se to naučíš :)

        jinak prvních pár tisíc kilometrů to nejede nikomu i když víš jak, tak si to musíš zažít. Různý techniky, časování v různých sklonech kopce a hlavně ta rovnováha při pokládání na vnější stranu lyže :)

        0 0
        • krokus  

          Na vnější stranu lyže? Myslel jsem, že při skatu se používá jen vnitřní hrana (při odrazu) a celá plocha skluznice (při skluzu).

          0 0
          • McBlacky  

            odraz z vnitřku je jasnej. A pak se to trochu komplikuje :)

            Abys maximalizoval skluz, tak nemůžeš položit lyži na plochu, protože v tu chvíli už bys měl těžiště blbě a začal se hned od začátku skluzu překlápět dovnitř. Takhle jezdí 90% lidí (nazávodníků) a tím si razantně krátí skluz.

            Správně musíš lyži složit pod sebe a těžiště mít ve chvíli kontaktu lehce ven mimo lyži (vyvažuješ protipohyb lyže ze které jsi se odrazil), tím ji položíš na vnější hranu (ale zase ne tolik aby jsi šel na hubu zaseknutím a zatočením). Chvíli pak jedeš po vnější hraně (respektive otisk ve sněhu je celá lyže ale víc nakloněná ven), těžiště se ti začne překlápět dovnitř a v téhle chvíli bys měl zhruba půlku skluzu jet přesně po ploše lyže. (max skluz) V závěrečné fázi se ti začne už hodně klopit na vnitřek a jdeš na odraz.

            0 0
            • krokus  

              Díky za vysvětlení! Závisí obtížnost provedení téhle techniky na vázání a na botách? Mám obyčejné vázání s jednou hrazdičkou a boty takové nižší, „kombinační“. Pořád uvažuju o upgradu běžek (+ vázání a bot?), ale nevím, jestli by to při mé mizerné technice mělo smysl. Běžky mám Sporten Combi.

              0 0
              • Nikovlas  

                Když si koupíš běžky, co doopravdy maj skluznici (takže jinou značku než Sporten) a budeš se o ně starat, tak nebudou drhnout, ve skluzu nebudeš tolik zpomalovat, trochu to pomůže držet rovnováhu.

                Když si koupíš boty s pevnějším kotníkem a tužší špičkou, ulevíš tím noze, která pak nebude unavená už jen z balancování na lyži.

                Když si koupíš vázání na bruslení (s jednou hrazdičkou nebo dvěma – to je úplně jedno), bude ti lyže líp držet na botě, patka ti nebude tolik odlítávat od paty…

                Nic z toho ti nijak zvlášť nepomůže zlepšit techniku – spíš to pomůže skrýt důsledky technických chyb. A bude to pohodlnější a zábavnější. Ale prostě – vybavení za ty chyby nemůže :-D

                0 0
                • McBlacky  

                  tuhá bota pomůže. Začínal jsem na botasu 93 (nebo jak se to jmenovalo) a po přechodu na klasiku všech klasika RS carbony mi přišla kontrola lyže v nasazení o dost lepší

                  0 0
              • Neunzikger  

                Ukazatele ozřejmující, že se důsledně nepřenáší těžiště až nad lyži ve skluzu jsou např.:

                1. namožený palec a klenba nohy na palcové straně
                2. nikdy se nespadne vně lyží – tzn. těžiště zůstává nad

                mezilyžím a lyžník se rychle kácí na druhou lyži (kde je hranice balancu se pozná, když se dostaneš za ní).

                1. Nedaří se oboustranný jednodobý.

                Jako nácvik nasazování na vnější hranu je vhodné odšlapávané zatáčení.

                Balancu vedle správné tvrdosti lyže pomůže i vhodná šířka lyží. Kdo se nedostane na běžky často, může si balanc usnadnit širšími lyžemi např. 45 mm vpředu i vzadu např.: http://obchod.nyc-sport.cz/…-12–172.html

                Hodněfofr lyže jsou vyštíhlené a vyžadují pokročilé dovednosti.

                0 0
              • McBlacky  

                na odkoukání techniky je nejlepší koukat kromě instruktážních videí na záznamy z dlouhých laufů jako třeba Engadin. Prostě cokoli kde se nejede taková podlaha ale úsporný styl v submaxu s důrazem na techniku. Na krátkých závodech se jede šrot v maxu a tam i světová špička při totálním nasazení nejede úplně čistě (samozřejmě ne všichni a pořád líp než kdokoli jinej) a je šance, že odkoukáš i nějakou tu drobnou chybku a samozřejmě oni se i snaží jet rychle díky extrémní frekvenci a ne jen perfektnímu provedení skluzu

                0 0
                • krokus  

                  Když se na běžky dostanu tak 3× do roka, tak můžu techniku odkoukávat jak chci:-) Třeba to letos bude lepší.

                  0 0
      • Nikovlas  

        Ono je to podobně i s klasikou – když někdo umí klasiku, tak je potěšení se na to dívat, jak ve stoupání na Rozmezí elegantně předjíždí 98% bruslařů, který tam potká.

        0 0
        • Greyhound  

          Jo, to je na běžkách oproti kolu to krásný, že rezervy v technice a prostor pro další zlepšování i s přibývajícím věkem je u většiny lidí obrovskej. Na druhou stranu je poněkud frustrující, že třeba na Vasáku si kdejakej děda co by ho člověk v tramvaji pustil sednout povodí kdejakýho relativně nabušenýho mlaďase jak slepýho koně, na to z kola nejsem moc zvyklej :-)

          0 0
        • mr.antik  

          Si myslim že tam je to taky hodně o fyzičce…

          0 0
          • Nikovlas  

            O fyzičce je to vždycky… ale v tomhle případě jsem mluvil o technice.

            0 0
      • prvniodkonce  

        Tak klasika je asi ještě o 70 % složitější než skate.

        0 0
        • McBlacky  

          tam už to začíná tím žes blbě namazal :)

          a pak ta rachota soupaž :/

          0 0
          • strtom  

            Při mých cyklistických rukách, mužu soupaž jen z kopce.

            0 0
            • Greyhound  

              …po skončení cyklistické sezóny začneš místo na kole jezdit na kolcích, běhat s hůlkama, mazlit se se medicinbalama, dělat shyby, tahat gumy nebo koupíš rovnou trenažér a ony ty ruce, záda a břicho (soupaže nejsou zdaleka jen o rukách) pěkně narostou a jezdit pak soupaž kopec nekopec ti přijde úplně normální ;-)

              0 0
              • McBlacky  

                radši zůstanu u skate bez tréninku předem s tím, že ruce mám jen proto, že by mi bez nich vlály rukávy od kombošky :)

                0 0
                • Greyhound  

                  Tak já to taky nehrotím a z výše uvedeného jezdím akorát občas na kolcích když jsou nevhodný podmínky (=hnus) na kolo, aspoň mě to nutí úplně neztloustnout a neshnít. Ale lidi co to žerou dělaj co jsem psal a na kolce lítaj najíždět na Mallorcu :-)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    taky pár takových případů znám :)

                    ale ono ježdění na trenálu v zimě nebo trenink ve sračkách unor/březen taky nejsou pro běžný cyklisty pochopitelný.

                    0 0
                    • jonti  

                      Loni jsem neprovozoval jedno ani druhé a potom pro mě bylo nepochopitelné, jak to ostatním v dubnu jezdí :)

                      0 0
            • Sugar67  

              +1

              0 0
    • Jituschka  

      Koupila jsem letos Kneissl glider 3D, tak jsem zvědavá. Bude legrace :)

      0 0
      • prvniodkonce  

        Taky na ně mám zálusk (na klásu). Ta firma zkrachla asi před 2 lety a teď jsou v doprodeji fakt levný. Akorát nevím, jak moc jsou opravdu dobrý a jak moc tak jen vypadaj :P

        0 0
        • Jenda  

          tak vzhledem k tomu ze stojej stejne jako nejaky srajdovaty sporteny tak pomer vykon/cena je dobrej. Urcte je spousta lepsich lyzi ale za ty penize novy tezko.

          0 0
          • McBlacky  

            jako samy nepojedou, ale to žádný

            0 0
            • prvniodkonce  

              Nevim o nich nic – jaký maj jádro, jaká je skluznice – jenom že jsou lehký a levný. Risk je zisk (ale potají doufám, že mi je už někdo fouknul :))

              0 0
        • ziki007  

          Kneissl běžky nikdy moc neuměl ,–P http://fasterskier.com/…-bluff-skis/ a ty Glidery už byly opravdu jen výkřik do tmy. Ale jako kameňačky za levno to nebude tak zlý…

          0 0
          • Jituschka  

            Na to moje ježdění…;)

            0 0
          • prvniodkonce  

            No jo, ale já nechci kameňačky, ale jednice. Akorát prostě nemám 10 papírů na RCSa.

            0 0
            • Nikovlas  

              Slušný RCS seženeš z druhý ruky za 5 nebo 6 tisíc s vázkem.

              0 0
              • prvniodkonce  

                No i tolik je momentálně pro mě dost.

                0 0
                • Nikovlas  

                  Já to jen psal v reakci na těch 10 klacků (i nové jsou levnější).

                  0 0
                  • prvniodkonce  

                    JJ, nějakej pátek mám RCSa skejtovky, a taky jsem za ně tehdy nedával 10k ;)

                    0 0
                    • McBlacky  

                      na letošek šli carbonlite docela nahoru a to i přesto, že top je aktuálně speedmax.

                      Za solidní prachy se dají sehnat akorát klasický RSCka

                      0 0
                      • prvniodkonce  

                        Což je v podstatě to samý, takže je to kromě pózingu jedno…

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Je a není… carbonlite mají podle mě tužší špičky.

                          0 0
                          • prvniodkonce  

                            Rozdíl v tuhosti špiček myslím není a hmotnostní rozdíl ani nejde poznat. Jezdil jsem carbonlity 14 dní a normal RCS jezdím furt – jediný rozdíl je, že ti tou dírou v hlubším sněhu hezky proletuje prašan :)

                            0 0
                            • McBlacky  

                              no a na firnu to dělá debilní prdící zvuk :/

                              pominu teda to, že jsem to viděl při nevinným pádu rozlomit.

                              příští rok budu kupovat nový jednice a asi se díře nevyhnu, dost možná proto půjdu do rosáčů.

                              0 0
    • kycis  

      Lyže i botky už jsou doma (oboje Salomony Equipe 8), ted ještě vybrat hůlky. Nechce se mi za ně dávat moc, očekavám, že během učení se dost utrpí. Máte někdo zkušenosti s těmahle ? S O2 20% slevou už je cena hodně zajímavá na 80% karbon. Jen se bojím, aby to nepružilo jak ryábřský pruty :-)

      0 0
      • Datel Stepní  

        Já zvolil Skol Avanti.

        http://www.skol.net/…vanti-p1293/

        jsou to 100% karbon, nepruží moc, výrazně méně než 2× dražší KV, na odborných diskusích o běžeckém lyžování je toho o nich hodně. Nejsou bez chyby, ale za tu cenu asi nic lepšího není.

        0 0
        • kycis  

          Na ty jsem taky koukal, jen me trosku odrazuje ta nutnost rezat a nasazovat madla. Jak to s nima funguje, ty se jen nasunou a je to, nebo se nejak lepi?

          S tim souvisi i dotaz jak se daji madla z hulek sundat, potreboval bych zariznout jedny hlinikovky co mam doma.

          Jaka maji ty Avanti negativa?

          0 0
          • Datel Stepní  

            Třeba tady je mraky reakcí, snad ti to přepisovat sem nemusím.

            http://www.forumbezky.cz/viewtopic.php…

            Toho zkrácení se neboj, na stejném foru je mraky informací jak na to

            0 0
          • prvniodkonce  

            Zkrátka mají úplně na ho*no všechno kromě tubusů – ale ty jsou jedničky :)

            0 0
            • Datel Stepní  

              Tak nějak :-)

              Porovnával jsem poutka s KV Tempesta a nepřijdou mě nijak tragický. Všechno mají na hovno v porovnání s dražšími holemi. Jsem na ně zvědavej. Potřebuju délku 175, tak jsem jasně upřednostnil tuhost.

              0 0
              • kycis  

                Takze pouzivas v origo setupu a bez problemu? Nechce se mi po par tydnech resit nova madla, hroty, poutka… :-)

                0 0
                • Datel Stepní  

                  Já je mám nový, tak nevím, ale jsem rozhodnutej je tak používat, hodně lidí s tím normálně jezdí, neviděl bych to tak černě, poutka jsou už jiná, dříve snad byla horší, mě přijdou v pohodě.

                  Osobně mám největší respekt z toho karbonu 100%, abych je hned nerozstřelil.

                  Za 1200 koupíš jinou hůlku vhodnou tak na lukostřelbu, zvlášť v délce 175cm. Takže to tak moc neřeším.

                  0 0
                  • kycis  

                    Merim 184cm, takze mi to vychazi podle tabulek tak o 10cm kratsi nez tobe :-) No rezat zacnu tak od 168 a postupne budu urezavat, kdyz to zkratis moc, je to v haji :-)

                    0 0
                  • McBlacky  

                    stačí pořádně přilepit talířky a pak kdyby ti nesedla poutka a madla, prohodíš z jiných z nejhoršího časem

                    0 0
                  • kycis  

                    Covece tak jsem to procital na forumbezky a zda se, ze s origo madlama clovek celkem riskuje, hodne lidi si tam stezuje, ze maji zuzujici se diru, a pak jdou nasadit jen kousek, a kdyz zatlacis, nekolika lidem prskl tubus praskl :-(

                    0 0
                • prvniodkonce  

                  V origo setupu to neni pro slečinky, ale mě to nevadí. Prostě se odrbe korek z madel a rozpáraj se poutka, ale jezdit se s tím dá, nic dramatickýho.

                  0 0
              • jonti  

                Na 175cm meris tak 198cm? Podle me je prave poutko zasadni, spis skousnu min tuhy tubus nez blbe poutko.

                0 0
                • prvniodkonce  

                  a to je takový problém poutko za pár kaček vyměnit? Tubus dělá hůl.

                  0 0
                  • tulda  

                    za pár kaček asi jak kde. Koupil sem karbonový Salomony za 2,5 a až na lyžích sem zjistil, že je mi poutko velký. Za nový chtěj 900. To mi nepříde uplně levný.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      ted jsem bral v LBSku nějaký levnější salámy a bylo to 390 myslím. Není to žádná pecka, ale jezdit se s tím dá. Mám doma jedny jetý Lka swix, ale ty by ti asi byly velký. Mě byly akorát, ale za 4 roky se vytahaly a už jsou velký :/

                      0 0
                      • tulda  

                        Dík za tip, maji tam za 350 akorát nechápu jestli za jedno nebo pár :) V nadpisu poutka, v popisu poutko :)

                        0 0
                        • McBlacky  

                          hele já v balení dva :) takže předpokládám, že to je offer pro všechny

                          0 0
                          • tulda  

                            jo uz sem jim psal – „cena samozřejmě za pár“. Ve Skořepce po mně chtěli 900, tak to de :)

                            0 0
                  • McBlacky  

                    nevím v jaký žiješ dimenzi, ale třeba poutko na Triac je za dvojku. Což je megamazec. Běžně ty lepší jsou přes litr. Základ se kterým se dá jezdit kolem petikila

                    0 0
                    • prvniodkonce  

                      No, nevím, proč bych taková poutka měl jezdit na holích, kde bych měl oželet tuhost. Jinými slovy – hole budu vždycky vybírat podle tuhosti tubusu. Drahá poutka jsem nikdy nejezdil, ale do pětistovky se jich vleze mraky dostačujících, třeba tohle .

                      0 0
                      • Greyhound  

                        No nevim, vybirat hole podle tuhosti a neresit moc poutko mi prijde jak vybirat tretry na kolo podle tuhosti podrazky a neresit jak bota sedne – vychazim z toho, ze stejne jako podrazka u treter je i u holi v urcite cenove hladine tuhost tubusu ± stejna a lisi se hlavne tim poutkem. Jeste jinak – postupne jsem vyzkousel Swix (starsi model,poutko nejdriv fajn, ale nejak se vytahalo jak psal Blacky), Madshus (nic moc)a naposledy top model od OneWay (tubus lehkej a tuhej neskutecne, ale s poutkem porad bojuju). Ted o vikendu jsem vyzkousel KV+ a poutko mi sedlo paradne takze uz dal zadnou tuhost ani vahu ±par gramu neresim a objednal jsem KV+, az budu davat soupaze jak Auckland nebo Northug tak se zamerim i na tu tuhost :-)

                        0 0
                        • McBlacky  

                          já třeba u levnějších swix Lko vytáhnu a Mko mi dělá otlak na kosti, že se mi udělá vazivová bulka a pápá lyže :/ loni jsem s tím bojoval a ke konci si půjčoval jiný hole :/ po 20km bolest po 50km konečná na minimálně týden. Exel poutko celkem ok, ale je s tím pruda to nasazovat. Leki díky tomu, že nechci investovat do dvojích rukavic je pro mě out. Salám má podobný poutka jako OW. Start mají bohužel i u race modelu poutko jako střední swix. Líbilo se mi to hodně pěnový madshus, ale to nejde single sehnat a celý hole za 5,5 to je na test dost mimo.

                          Po dlouhé úvaze jsem minulý týden vyřešil dva problémy (tuhost a poutko) naráz a to ultimátně Triacama :) Race poutka swix jsou totiž jiný konstrukce než co mám na CT aktuálně.

                          Takže ted čekám samá pozitiva :)

                          0 0
                          • Greyhound  

                            Není nad nekompromisní řešení, naštěstí u běžek se to narozdíl od kola dá ufinancovat :-)

                            0 0
                            • McBlacky  

                              To máš tak, řešíš poutka a někde v hlavě si říkáš, že i nový hole po 5tkm by to chtělo a pak ti někdo nabídne nový Start race za 3 a nový triacy za 4,5 tak mi neříkej, že bys vzal ty Starty :)

                              0 0
                              • Greyhound  

                                Tomu rozumim, na druhou stranu pokud by mi sedelo poutko stejne tak bych vahal jestli realne pocitim rozdil v tuhosti a neni to nahodou jako resit saltr XT/XTR na kolo a na nezavodni urovni neni lepsi si za tech 1500 koupit neco jinyho. A jeste bejt min nasranej pokud je clovek nahodou nekde zlomi :-) Ja ted objednal nejlevnejsi KV+ z top rady, tj. nejlepsi poutko a 100% karbon za 2800, lepsi si koupim az zacnu na lyzich vypadat jak lyzar takze asi nikdy :-)

                                0 0
                        • prvniodkonce  

                          No, myslím, že tahle diskuze vzešla od těch Avantek, takže za cenu holí kolem tisícovky jsou opravdu velké rozdíly v tuhosti a hmotnosti holí – a to jsem měl v ruce všechno možný od axonu přes kv+, swix po one-way. A tady v té cenové relaci opravdu nemám důvod kupovat si ohebné závaží jen proto, že mi tam sedí víc poutko. U top modelů to tak důležitou roli nehraje, protože tam jsou víceméně dobře tuhé všechny, ale kolem toho litru jsou tragické případy.

                          0 0
                          • McBlacky  

                            no v karbonu je spíš rarita když ty kole litru jsou k něčemu. A rozdíly mezi top modelama jsou taky velký, je to často otázka tuhost proti odolnosti na pád/kolizi při shodné váze tubusu.

                            0 0
                          • Greyhound  

                            Jo, pokud se bavime o holich za tisicovku tak ty Avanti (neznam) jsou vyjimka. Pointa je v tom, ze poutko je hodne dulezity (zvlast na takovej Vasak:-) a pokud maji levnejsi hole nevyhovujici poutka tak vymena je za dalsi cca. litr tak to jejich vyhodnost trochu meni.

                            0 0
                      • mr.antik  

                        to mám a přijde mi v pohodě, zdá se, že i něco vydrží, ale musí přesně sednout.

                        0 0
                • alinceb  

                  A proto nedám dopustit na LEKI…:)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    aktuálně sháním Madshus poutka ty jsou o mega levely the best. To ani nevíš že máš hůlku na ruce. Od Lekín jenom ty rukavice/poutka to bych bral, ale zase nevýhoda nemůžeš ladit rukavice podle teploty :)

                    0 0
                    • alinceb  

                      Já sem loni chvilku jezdil s klasickýma poutkama (Ježich mi sice naježil LEKI, ale v délce na klasiku) a byl to voser. V půlce sezóny dorazily LEKI ve správné délce a to je fakt jiný kafe…:)

                      0 0
        • Nikovlas  

          Tohle je taky užitečný vlákno

          Ale za ty prachy snad ok – jen musí člověk počítat s tím, že si bude muset sám nalepit madla a košíčky.

          0 0
    • jeffino  

      tak jsem byl dneska ve vodák sportu na bratislavské(brňáci určo znají) a na to že se tváří jako speciálka, tak výběr běžek na skate docela tristní:-(. a to nejen pro 195cm člověka.

      našel jsem tam pro sebe pouze jedny peltoneny 195cm/hard, jezdíte někdo tyhle lyže?

      pokud někdo ví o nějaké další speciálce v brně budu rád za info.

      0 0
      • obda  

        V Brně je to s lyžema tragédie :( Musíš někam jinam – nejblíže asi Slonek v NMnM. Nebo objednat třeba od Nyče, co jsem slyšel, tak běžky ti před posláním můžou přeměřit na flexmetru.

        0 0
    • alinceb  

      Maličko offtopic, i když to trochu souvisí. Potřebuju si vybrat nějaký komplet oblečení na skate.

      Moje představa je taková: Něco barevnějšího (nemuselo by být jen černé a červené) a ideálně komplet kalhoty+bunda, aby to k sobě ladilo. Zepředu nějaký neprofuk (nevím, jestli softshell a nebo nějakou šustku). Kalhoty bych chtěl volnější. Komplet bych chtěl tak do 5k.

      Zatím jsem koukal na:

      Löffler (u Kerdy) – pěkný věci, ale s stojej ranec

      Bj?rn Daehlie (u Nyče) – designově mi moc nesedí, v LBC dost provařené a taky stojej ranec

      Silvini (TOMsport) – loni jsem něco zkoušel, ale moc se mi nelíbily designově

      Salomon (Bradský) – cenově relativně v limitu, něco jsem zkoušel – zatím favorit

      Klimatex – nelíbí se mi designy a nevím, jak jsou na tom funkčně

      2117 – viděl jsem jen na netu. Ceny fajn, ale designy takové obyčejné

      Nějaké další možnosti? Ideálně někde v okolí JBC a LBC…

      0 0
      • McBlacky  

        loffler je kvalitou super, vydrží to roky když kousneš cenu. Šári má od nich kombínu 7 let a ted si kupuje novou, spíš proto, že chce, než že by se sypala.

        BJ – měl jsem na sobě ted o víkendu Pursuit kalhoty (kolem 2400kč u Nyče) a jsou fakt dobrý. Ale je fakt, že v tom běhá kde kdo v Jiz.

        Silvini – zapomen, neměli jsme od nich nic co by nemělo nějaký mouchy. Možná bych jim věřil v ty kombíně ale ty chceš volný

        Salám – záleží na ceně, to co se ti vejde do limitu koupíš jinde levněji a není to žádný zázrak.

        Klimatex – nejsi tak bohatý aby jsi si mohl kupovat levné věci :) já mám problém s jejich střihy, respektive absenci střihů…

        2117 neznám

        Ale divím se, že jsi nezahrnul Craft a Swix. Oba dělají hodně dobré věci a ve střední třídě se do 5ti vejdeš. Kdybych chtěl volný na běžky, vybíral bych z techto dvou a BJ.

        Sám teda -když nemám kombínu- vozím Newline kalhoty (šusták/fleece ze zadu), OW vršek a BJ vestu. Což je důsledek toho když to nekupuješ naráz :)

        0 0
        • alinceb  

          Švára má od Löffleru komplet a teď svému druhému švagrovi kupoval bundu (o víkendu sem jí měl v ruce). Je to super, ale 7–8k za to fakt nedám. Tolik toho na běžkách zas nenajezdim, abych musel mít špičkový věci. Spíš ty 3k radši pošetřim na příští sezónu na nový lyže nebo karbonový hole. To samé se týká BD a tam mi fakt vadí, jak je provařený.

          Pokud se nepletu, tak Nyč má i hadry od Salomonu, tak uvidím, jestli se mi tam něco nezalíbí. Uvažoval jsem o bundě Momentum nebo Superfast a kalhotech Superfast (něco má i Bradský, ale musím to vyzkoušet).

          Swix ani Craft sem úplně nezavrhl. Craft mají v Béďově (možná tam zajedu), ale kde maj Swix, to nevím.

          Ještě jsem koukal na komplet od Eleven. Tam ale nevím, jak by to bylo s funkčností a pak mám taky mám taky strach, aby v tom nahoře nejezdilo milion lidí. Psal jsem jim, jestli by šly nějak předělat barvy, tak uvidím, co odpoví…

          EDIT: A co Odlo? Cenově a kde se dá koupit?

          0 0
          • McBlacky  

            na Odlo cenově zapomen :) a OW se jim letos už svojí kolekcí taky přibližuje.

            Oboje je špička, ale nechají si to zaplatit.

            Eleven jestli myslíš tu svetle modrou se zvýraznovačovou žlutou tak to je hnus. Potkal jsme v tom včera tak 3 lidi ale zase je nepřehlídneš.

            0 0
            • alinceb  

              V tom případě Eleven škrtám. OW je co zač? Pošli nějaký link pls… Odlo je teda cenově ještě nad Löfflerem a BD? Nějakého méně známého výrobce ve střední třídě bys tam neměl? :)

              0 0
              • vitan  

                OneWay nejsou špatné

                http://www.lisshop.cz/…ani/one-way/?…

                0 0
                • alinceb  

                  Co sem tak na ně koukal, tak vypadají sympaticky barevně. A prodává to i jeden kšeft v LBC…:)

                  0 0
                • McBlacky  

                  souhlas, ale v ČR toho koupíš minimum, viz ten odkaz co dáváš.

                  http://www.onewaysport.com/ je lepší si vyhlídnout něco od nich na webu a pak si zjistit kde se to dá koupit (AT, IT, CH, DE)

                  0 0
                  • alinceb  

                    Teď sem volal do McBike. Na krámě mají zatím je bundy, ale do zítra mi zjistí, jestli má dovozce i kalhoty a jaké. Vypadá to nadějně – ty bude asi ten výrobce, kterého jsem hledal…:)

                    0 0
                    • McBlacky  

                      navíc se můžeš plácat po ramenou že v kombíně od nich jezdí Fourcade :)

                      je otázka na co tady narazíš. Oni za poslední dva roky do toho docela šlapou a dřív měli jen low a střed a ted jdou i víc do high+top jak kvalitou tak cenově.

                      0 0
                      • alinceb  

                        Ta bunda Olora vypadá super v modro-černé nebo černo-zelené kombinaci. Jen u nich na stránkách nevidím volnější kalhoty…:( Nerad bych kombinoval 2 značky, ale když to jinak nepůjde, budu to muset kousnout…

                        0 0
      • Pebe  

        a co od Craftu?

        bunda a kalhoty

        mám stejnou bundu na kolo a používám jí i na běžky, když bylo i mínus 10 a méně, stačí teplejší spodní triko a bylo v ní i dost teplo. Kalhoty mají stejný materiál.

        0 0
        • alinceb  

          Craft asi dobrý, ale na mě moc obyčejný barvy. Do teď jsem jezdil celý v černém a chtěl bych nějaké barvy. Jednobarevné věci se mi nelíbí.

          Zatím favorizuju kombinaci bunda OW Olora a kalhoty Salomon Superfast :)

          0 0
          • Pebe  

            prakticky stejná barevná kombinace, taky Softshell, od Craftu

            Craft neprotlačuju, jen s ním mám dobré zkušenosti

            0 0
      • mr.antik  

        Cenově/kvalitativně vychází dobře Swix, ten bejvá k dostání v různých obchodních centrech nebo hudáčích. Designy jsou profláklý, zas utrácet za to extra prachy nemá smysl, to bych pošetřil na něco na kolo…

        Kalhoty, vesta, nějakej fleece rolák, víc netřeba, kromě kalhot vše využiješ i na kole.

        0 0
        • alinceb  

          Já chci právě něco přímo na běžky, co na kolo tahat nebudu. Teď sem jezdil ve věcech na bika a nebylo to ono. A navíc to dostanu pod jehličnan, takže pohoda…:)

          0 0
      • alinceb  

        Tak sem dneska nakoupil. Nakonec klasická „liberecká“ tuctovka…:)

        0 0
        • McBlacky  

          BJ by Nyč :)

          0 0
          • alinceb  

            Tak tak… ale aspoň sem si vybral vzorkovou bundu, kterou v ČR nikdo jiný mít nemůže…:)

            PS: Asi byla tak hnusná, že ji nikdo jiný nechtěl…:D

            0 0
            • Pán z Dubu  

              Jestli to BJ neznamená blowjob, tak bychom mohli skejtový lyže prolítnout. Lyžovačka je jak na dubnovým firnu. Jen nejsem takový modemann jako ty.

              0 0
              • alinceb  

                Já sem na tom letos ještě nestál. Ale kolegyně v práci říkala, že to teď jede samo…:)

                No a s tou módou to není tak horký. Každý rok se mě někdo ptá, co chci pod jehličnan, tak proč si neříct o něco, co bych si sám těžko kupoval…:)

                0 0
              • McBlacky  

                zrovna o víkendu jsem si říkal to samý, že takhle dobře to loni jelo max mezi vánocema a silvestrem co jsem byl nemocnej a pak ve konci zimy asi 2 dny v týdnu :/

                škoda, že to ale je místama zle o lyže. Docela jsem jim za so+ne naložil.

                0 0
                • Pán z Dubu  

                  Já byl východnějc a Promenádní, Hraniční, Kasárenská a Knížecí bez problémů.

                  Minulá sezóna byla lepší pro klasiku na tuhé vosky – čerstvě připadlý sníh až do března.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    tam jo v neděli jsem tam byl a super knížecí i promenádní jasně nejlepší, ale my jezdíme ze stadionu a usek na Gregoráč nebo k Blaťáku je hodně s kamínkama co rolba vytahá. Nahoře nad Hřebínkem až k Máří je to místy asfalt/led :/

                    asi by se dalo i na předěl a protažená je i protrženka. Takže kdo jede ze smědavy souše nebo jizerky má to v pohodě.

                    0 0
                    • Pán z Dubu  

                      Cestu nad Protrženou, co vede k budliku Kasárenská, kdosi projel na čtyřkolce bez pásů – pro skate zkužené. Dalo by se obráceně – od Kasárenský ve stopě dolů a přes Mariánskohorské nahoru. Místa, co projela malá rolba jednou, nejsou tak tvrdý mlat, ale zase jsou rozšlapaný od pěšounů – to bude v následujících dnech ještě horší, takže asi nezbude než prosvištět páteřní cesty.

                      0 0
                • mr.antik  

                  Klasika asi jen na klistr, co?

                  0 0
    • solcpetros  

      Prosím o info, vybírám lyže na skate. Jezdím hodně u nás v Novém Městě na Moravě, začínal jsem klasikou a nyní již cca 3 roky jezdím skate.

      Potřebuji radu do čeho jít rozmezí mám 4 – 8000,–

      Váha 98 výška 194. Chci kvalitu co vydrží nekupuji lyže na rok, ale cca 5 let a více.

      děkuji solc

      0 0
      • McBlacky  

        98kilo už je dost.

        Já bych ti doporučil Fischer RCS -klasickou konstrukcí s dřevěným jádrem, ne carbonlite- délka 192, provedení stiff. Tak by jsi se mohl bez vázání vejít do tvé ceny a co se týče skluznice a vlastností je to perfektní lyže.

        ale jestli ti vydrží 5 let, to nevím, to záleží jak se k nim budeš chovat, jaké máte podmínky a kolik tisíc km za těch 5 let dáš. ZA ideálních podmínek bez vytahaných kamenů jen na hezkém sněhu s tím, že budeš parafinovat po každých 50–70km ti vydrží věky.

        0 0
    •  

      nemá někdo nějakej tip na (set) skaty s vázáním (délka 177–178 cm) ALE cp by si ještě alespoň trochu poradily s 90 kg pro vyloženě příležitostného turistu/ skate začátečníka? Cena 3–4500 Kč, díky

      0 0
      •  

        jako nástřel co tyhle Atomic Pro Skate (píšou pro těžšího lyžaře ale otázka pro jak těžkýho?)

        http://www.p-sport.cz/…e-ab0020074/

        0 0
      • Pán z Dubu  

        Běžky pod 180 cm na 90 kg asi neexistují. Dívej se ke 2 m. V LBC/JN je dost prodejců. Znalí zákazníci, konkurenční prostředí a osobní vztah k běžkám lidí na krámě zajišťuje v tomto regionu komplexní kvalitní služby. Když koupíš set, máš k tomu v ceně třeba řemínky http://www.spm-liberec.com/…na-lyze.html nebo naparafínování lyží. Projdi pár obchodů, doporučej Ti na míru i dovednosti a vybereš si. Tzn. jestli jsou o pár set dráž než vzdálený e-shop, tak ty peníze navíc nejsou vyhozený.

        0 0
        •  

          tak zrovna na 174 cm docela dvoumetrovky na bruslení odrazují

          0 0
          •  

            ještě by připadaly teoreticky v úvahu Atomic Race Skate Hard který se alespoň blížej k 80 Kg ve 184 cm

            https://www.sportisimo.cz/…-hard/49867/?…

            0 0
          • Pán z Dubu  

            Délka je celkem fuk. Klasický běžky vycházejí delší a balančně náročné dovednosti jako odšlapávání a zatáčení v pluhu se na nich též musí provádět. To skate lyže, boty i vázání jsou na to jednoznačně ovladatelnější. Krátké+měkké skaty Ti udělají medvědí službu, budou pod Tebou plavat, z hrany se neodrazíš a plotny ani neustojíš. Jak jsem psal výše, prober to v těch obchodech.

            0 0
            •  

              jelikož mám 192 cm Peltoneny Nanogripy a tam je ta délka na bruslení už celkem na překážku vzhledem k nic moc technice a do tak dlouhých skate se mi fakt nechce a jelikož jsem v minulosti už párkrát třeba Nyče navštívil tak si nejsem jist že jejich až moc odborné výklady na čem by si nejlépe mohl zabruslit by pro mě přesvědčili, beru to stejně jako že i combiky jsou prostě kompromis a fakt do žádný školičky skatu se mi nechce

              0 0
              • Nikovlas  

                Prostě výška + cca 10 cm (raději víc než míň). Kratší špatně vedou a jsou pomalejší, delší překážej.

                Po školičce skatu by ses třeba i jednou pěkně projel ;-)

                0 0
                •  

                  s moji vahou to asi nikdy nebude pěkná projíždka:-), těch 184 cm asi bude maximum kam bych chtél se skatema zajít, k delším se přemluvit nenechám

                  0 0
                  • McBlacky  

                    fischer delá extra stiff lyže, ale nevím v jakých délkách, určitě ve 192, což je pro tebe overkill. Blbý, že dělení dle tvrdostí je až u vyšších řad.

                    Délku lyže bych bral u skate postava + 5cm jako optimum a postava +10 cm pro někoho kdo už to dost umí. Pokud budeš jezdit víc prudké a dlouhé kopce tak rozhodně ty kratší.

                    0 0
                    •  

                      no právě si až na dlouhých skatech nedovedu představit třeba od přehrady nahoru ns Rozmezí, proto bych raději něco do 180cm aby byly trošku tvrdčí i když to nebude úplný ideál vzhledem k váze

                      0 0
                      • McBlacky  

                        V Jizerkách dlouhý vadí jen na minimu míst, kromě klasiky Smedava-Knajpa to pak je hlavně případ uzkých a vyplužených koryt (od Protrženky, od Bunkru, od Souše, Z Pekla, pod Bílou Kuchyní, atd).

                        Když máš široký a rovný podklad dá se to uhrát i na delších. Osobně se svýma 183cm a extra dlouhýma nohama mám radši 187 než 192 – jezdil jsem pár tisíc oboje. Do kopce jedu vysoké frekvence nohama a jako cyklista tomu zase tolik rukama nepomůžu :)

                        0 0
                        • Krov  

                          Aha, tak to jsi byl ty, kdo tam na silvestra od Protrženky tak kmital :-)

                          0 0
                          • McBlacky  

                            možný to je. Já jel v černým oblečení s trochou zelený, vesta BJ. Se mnou Šárka ve fischer kombošce a vestě Ski a bike centrum Radotín a Chuck s dlouhejma vlasama v modro černým ;)

                            0 0
                            • Krov  

                              Určitě. Šárku na běžkách poznám, fischer kombinezu vozí už nejmíň 10 let a jeden dlouhovlasej tam běžel vedle ní, lyže v ruce :-). Mně zaujala právě ta tvoje frekvence, to se tak často nevidí, ale zjevně ti to vyhovuje a nahoře jsi to pak ještě pěkně rozjel.

                              0 0
                              • McBlacky  

                                Šárka má fischer moc ráda, ale poznat jde i bez toho. Jezdí fakt hezky, hlavně v 1:1 má úžasnou lehkost a stabilitu.

                                Chuck ten kousek běžel, protože měl akorát ten den nové lyže (letošní top salomon carbony) a nechtěl si je tam odřít o kamínky ve středu koryta :)

                                0 0
                                • Krov  

                                  No jo, nový lyže jsou největší brzda :-). Nebo slitovat se nad kameňačkama a nechat jim přebrousit strukturu – to už taky nikdy neudělám.

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    Proč je špatné přebrušovat kameňačky? Normálně by to lyže měly parkrát dát v pohodě

                                    0 0
                                    • Nikovlas  

                                      Spíš, že investovat 400 do kameňaček, který budou po sezóně vypadat znovu stejně, jsou víceméně vyhozený prachy.

                                      0 0
                                      • Krov  

                                        Ale ne. Špatně to bylo proto, že jsem vlastně o kameňačky přišel, protože po přebroušení se ukázalo, že vůbec nejedou špatně a začal jsem se k nim chovat jako k áčkovým.

                                        0 0
                                        • Nikovlas  

                                          Jo tak. Moje kameňačky už maj orvaný hrany, že ani přebroušení z nich áčka neudělá (navíc jsou už jednou zlomené :-D )

                                          Ale jedou slušně – teď jsem si skluzný části oškrabal škrabkou Kuzmin a i bez parafínu to docela jede.

                                          0 0
                                        • mr.antik  

                                          já právě zvažuju první přebroušení jednic, tak jsem se trošku bál v čem to škodí :-)

                                          Loni a předloni jsem to vzdal, nový na ty aktuální zimy prostě pořizovat nebudu dokud nevychytám nějakou akci jaky pro přítelkyni „fpodstatě nový“ featherlighty za 4500 s vázáním.

                                          0 0
                                          • Nikovlas  

                                            Záleží – struktura ze servisu nemusí být tak dobrá jako tovární… nebo může bejt lepší… nebo může bejt vhodnější pro jiné podmínky…

                                            Taky si to vezme kousek skluznice – jde to udělat jen párkrát (nevím, kolikrát).

                                            0 0
                                            • McBlacky  

                                              dvakrát to dáš v klidu na všech. S tou strukturou to je fakt. Ale zase ruku na srdce, pokud nezávodíš, tak ti v čr stačí uni plusková. Eventuelně tomu pomoct dočasným strukturovačem. To bys pak musel mít doma deset párů (teploty, struktury, tvrdosti).

                                              jinak teda zítra na pluskách to bude slušná strouhačka. Večer jdu po x letech mazat modrý toko :)

                                              0 0
                                              • Pán z Dubu  

                                                Vemte klasiku. Sněhu jsou takový peřiny, že to rolba neutemuje přádně. Páteřní část, co byla jetá i v týdnu opakovaně velkou rolbou možná, ale např. vystoupat od Protrženky na Kasárenskou/U Či­hadel nebo Hraniční bude spíš bořící se stromečkování.

                                                0 0
                                                • McBlacky  

                                                  uvažuju o tom, akorát mám na klasu c1 exely hůlky a ty maj tak malý talířky, že se budou bořit. Si už dva roky říkám, že tam nechám dát větší :/

                                                  0 0
                                                  • duk  

                                                    Závoďácký košíčky momentálně nedoporučuju, dneska ráno jsme jeli velký kolo, od víkendu mám jeden košíček poloviční (mám takový středně velký) a měl jsem s tím celkem problém při soupažích, nebo 1:1.. Ale o víkendu to bude o dost lepší, když to ještě projedou ;-)

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    mě to je právě jasný, zvlášť na ty soupaže, zlomený to je hned.

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Tak hůlky do ruky a potrénovat techniku.;-)

                                                    0 0
                                  • McBlacky  

                                    tohle bylo nakonec bezpečný, já i Š jsme to vyjeli a lyže v cajku – já mám nový od půlky prosince, kdy jsem zlomil starý kamenačky a přeřadil jedničky na dvojky. Ale víš jak první kamínek nejvíc bolí :)

                                    0 0
                        • Greyhound  

                          tvl. kdybys mě na to min. čtvrtek neupozornil tak jsem si vůbec nevšim, že mám místo 187 teď 192 :-) a nebyl teď nervózní, že je mám moc dlouhý :-))

                          0 0
                          • McBlacky  

                            ty jsi v cajku, umíš to dobře. Já se zamyslím nad svojí leností a ztuhlostí a možná si koupím i delší :) Šárka si zkusila moje a uvažuje, že by šla do delších (má ted 182). Tzn bych jí posunul svoje a koupil si nový 191, který ted nahrazují 192. protože to fischer posunuj ze sudých na liché délky. Její speedy by šly do světa.

                            0 0
                  • Paja  

                    S takovymi bezkarsky atypickymi proporcemi idealni reseni nenajdes ani s tema nejtvrdsima bezkama.

                    Bud delkove i pro amatera vhodnych cca 185 cm, kde se ale nepocita s vahou pres 80 nebo vahove optimalnich cca 190, tj. +15 cm, coz je o.k. pro zavodnika, pro „turistu“ uz ale moc ne.

                    Vzal bych tvrdy 185 a zhubnul :-D

                    0 0
                  • mr.antik  

                    bracha kdysi koupil nějaky hodně tuhý madshusy u nyče, na skate pro začátečníka bych je ale nedoporučoval. Stejně nic jinýho než hard/stiff verze vzit nemůžeš. Na jizerky jsou dlouhý lyže v klidu, zaleží i na délce nohou. Obstojně jsem se svezl se svyma 166cm na délce 190cm v dřevních dobách :-)

                    0 0
                • Paja  

                  Ta rada se blbe aplikuje, pokud mas nad 185 cm ;-)

                  0 0
              • Datel Stepní  

                Školička je podle mého názoru u skate techniky to nejdůležitější. Sam se to třeba naučíš taky, ale pravděpodobně si zažiješ dost chyb a určitě to bude trvat déle. Kdo umí technicky dobře jezdit, pojede na čímkoliv. Když nemáš alespoň solidní techniku, nespasí te sebelepší lyze.

                Ja na školičce byl. Moc mi to pomohlo, ted uvazuju, ze si vezmu nějaké hodiny pro pokročilé.Bezky mam základní a nemam pocit, že mě limitují. Spis me stále limituje moje technika.

                0 0
                • McBlacky  

                  pár tisíc km pilování techniky a ono si to sedne ;)

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Pokud se člověk aktivně nezajímá o to, jak to má správně vypadat a co dělá za chyby, ani pár desítek tisíc km nebude stačit.

                    0 0
                    • Datel Stepní  

                      Přesně tak. Naučit se techniku na skate sam je extrémně těžké, možná i nemožné. Je skoro jedno jake mas běžky, rozhoduje jak umis jezdit.

                      0 0
                    • McBlacky  

                      souhlas, chce to pořád vědomě pracovat na všech stylech a soustředit se na každý krok, aby byl proveden co nejlépe.

                      0 0
              • Pán z Dubu  

                Lyže na klasiku nejsou vyráběné s takovou torzní tuhostí jako skejty. Jasně Ti při bruslení předvedly negativa příliš měkkých lyží. Když se k tomu přidá měkká guma ve vázání na klasiku a snadno ohebná podrážka bot, je přenos lyže při začátečnickém stylu hodně rozvrkočený. Já mám skate lyže 192 cm na 173 cm tělesné výšky a nepřekážejí. Vetší problém při výjezdu Rozmezí předpokládám ve Tvých 90 kg.

                0 0
                • McBlacky  

                  to je slušný, představit si, že jezdím kopce s 202cm lyžema (stejný rozdíl k výšce) si moc neumím. Na rovinky a lehký kopce 1:1 by to ale muselo jet pekelně.

                  0 0
                  • Pán z Dubu  

                    Já jsem pod 190 cm skejty ani neměl. Na běžkách se nejezdí slalom – tak to není o jejich délce. Se známými jsme si půjčovali mezi sebou lyže na porovnání a ani holkám na lyžích od větších lidí nevadila tolik délka jako tvrdost – ty lyže je vypružovaly od země a připadaly si jak na odrazovém můstku v tělocvičně. Naopak na měkkých lyžích byla nestabilní nespolehlivá opora o hranu – když místo svýho musíš ošolichat odraz a připos… do odšlápnutí, aby neustřelila vnitřní lyže.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      já už bych si teda 192 vzal medium, se 72kg radši než stiff, to vím.

                      0 0
                    • mr.antik  

                      ty dlouhý lyže vadí tam, kde se upravuje víc na úzko, takže on to zas tak krásnej dlouhej zkluz nebude, protože se zaboříš do stopy

                      0 0
    • axle  

      Dotaz pro odborníky: koupil jsem běžky, viz foto – chápu správně, že se jedná o kus vyrobený v březnu 2007?

      0 0
      • mr.antik  

        nejsem odborník ale asi jo když to tam píšou a modelově to odpovídá

        0 0
        • axle  

          Kde vzali zásoby z roku 2007? Každopádně bych čekal, že na to prodejce upozorní.

          Může být nějaký problém u takhle staré / nové lyže? No, zajdu zpět do obchodu…

          0 0
      • Barak  

        Z ceho presne soudis, že by mely byt vyrobene v breznu 2007?

        0 0
        • axle  

          Podle vyraženého „číslovacího kolečka“ na nis desce a cca podle designu, který se liší v jednotlivých letech..

          0 0
          • Barak  

            Jo, ty myslíš to vyražené kolečko… už to vidim. Myslel jsem, že podle kódu, tam jsem právě žádnou souvislost s březnem 2007 neviděl. V kterém krámě jsi to koupil?

            0 0
            • axle  

              Jo jo, přesně to. Bystří podle fotky obchod asi poznají. Považuji je za slušné prodejce a vždycky bylo vše ok.

              Tak se tam nejdřív zastavím a pak sem napíši pokračování..

              0 0
              • Barak  

                Nezdá se mi, že by se zrovna u Nyče lyže ohřály 10 let.

                0 0
      • tomxxx  

        07 muze byt jen ta nis deska. Navic zalezi za jakych podminek si je kupoval, ale stare modely bezek nutne neznamenaji, ze musi byt v necem horsi, ba naopak.

        0 0
        • axle  

          Co jsem koukal, tak deska je skoro vždy rovnou z výroby již na lyži.

          Netvrdím, že staré musí být na 100% horší.. ale není normální, aby ti obchod bez jakéhokoliv upozornění prodal 10 let starý kousek. A to si navíc tenhle obchod zakládá na tom, že jsou odborníci, solidní atd.

          0 0
          • Smazaný účet  

            V čem se teda liší tenhle kousek od novýho? Jestli ti prodali běžky podle zadání, tak vhled je asi to poslední, co brali v úvahu.

            0 0
            • axle  

              To netuším, v čem se liší – třeba taky v ničem. Jen mi zkrátka nepřijde úplně seriózní prodat deset let starý kousek (jasně, na druhou stranu netvrdili, že jde o letošní model). A pokud chceš nějaký důvod – plast, který leží někde ve skladu a deset let na něj svítí, skluznice na kterou se deset let práší.. je to ok? Ale to jsou akademické debaty. Prostě se dojdu poptat a uvidím, pak se pro zájemce napíšu výsledek.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tak pořád tady vykřikuješ, jak je někdo neseriózní a nakonec je všechno jinak. „..netvrdili, že jde o letošní model.“ Skoro bych chtěl slyšet i druhou stranu.

                0 0
                • axle  
                  • vykřikuji, jak je někdo neseriózní? – „Považuji je za slušné prodejce a vždycky bylo vše ok.“
                  • k druhé straně – „jasně, na druhou stranu netvrdili, že jde o letošní model“; rok výroby se vůbec neřešil, v tu chvíli mě to prostě nenapadlo

                  Jediné, co se řešilo, co mají v této cenové relaci, respektive jestli tyhle nebo Fischer SC. Člověk se ptá, zda-li je v nich nějaký rozdíl, co by doporučil, protože cena je různá o pár stokorun, což je nic. Shodneš se s prodejcem, že to je v této cenové kategorii „prašť jako uhoď“ a ať klidně vezmeš ty levnější Madshus. OK.

                  Vidíš rozdíl v tomhle?

                  Pokud by navíc prodejce dodal, Madshus jsou z roku 2007 (?), Fisher letošní, ale to máte úplně jedno.

                  Vzal bych si pro „dobrý“ pocit Fisher SC? Asi jo..

                  O ročníku se prodejce nezmínil protože: naschvál / zapomněl / nepřišlo mu to podstatné / neptal jsem..

                  Teď se zase opakuji: čekal bych, že se sám od sebe o roku výroby 2007 (?) zmíní, nic víc.

                  Až bude chvilka, zajdu se normálně zeptat do krámu a tím se to celé vyřeší.

                  Ptal jsem se tady jenom na rok výroby a posouvá se to celé někam, kam určitě nechci ;-)

                  Takže hezký večer..

                  0 0
        • McBlacky  

          no zaleži jak byly uskladnený, protože taková suchá skluznice deset let, to nebude dobrý jako jako podpera na rajcata. jestli stály dve tri kila tak jako kamenacky asi v cajku

          0 0
    • Vrci  

      Vytáhnu tuhle mrtvolu.

      Vždy jsem jezdil jen na klasických lyžích, ale letos bych chtěl pořídit i lyže na volnou technikou. Je tu několik ale…

      V životě jsem nebruslil, takže lyže by měla odpustit absenci techniky. Měřím cca 193 a vážím cca 100 – 105 kg. Je mi jasné, že mám koukat po hard nebo extra stiff, ale nevím po jakých modelech.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.