Pedály (SPD vs. mixery vs. klasika)

86 nepřečtených
  • Honza729

    Zdarec,mam kolo. Na tom by nebylo az tolik divneho, jako spis to, ze mam na nem pedaly s klipsnama. Jsem na ne leta zvykly, ale protoze jsem kluk moderni, zajima mne, jestli je prechod na SPD nebo mixery jen otazka mody nebo i funkcnosti. V zivote jsem to nemel, tak se ptam. (je mi jasny, ze potrebuju nove tretry, kufry…zajima mne vyhoda/nevyhoda jednotlivych systemu). Dikes (moje kolo je v Galerii – hardtail Trek 6300)

    0 0
    • xentar  

      jako člověk, kterej má SPD 14 dní můžu říct, že je to obrovskej rozdíl – líp se šlape a hlavně to člověka víc nutí ššlapat správně, do kruhu – pedály táhneš i když dáváš nohu nahoru… pro mě změna jako blázen, k lepšímu.

      0 0
    • Honza z H  

      No jestli jsi ještě nekupoval, tak na Trinnity mají Shimana 540 tky za 950,–. Podle mě nejlepší cena/výkon.

      0 0
    • prtavec  

      Jezdil sem SPD i mixery od CB – oboje vzdy jednu sezonu.

      Kazdej z tech systemu ma sve vyhody i nevyhody, ale je to hodne subjektivni

      spd: +noha je na nich relativne stabilni i v pripade nezacvaknuti pedalu +da se nastavit sila vypnuti, coz je vhodne do zacatku, nez si clovek zvykne

      • jen dve strany (v porovnani s CB)

      mixery: +pro me perfektni pomer mezi silou upnuti boty a snadnosti vycvaknout – v pripade silneho zaberu smerem nahoru mi bota nevyleti z pedalu, ale zaroven se snadno vycvakne do strany – takovej pomer se mi s SPD (shimano 520) nepovedlo nastavit +ma 4 strany coz hodne usnadnuje nacvakani. Krom typickeho naslapnuti zvrchu, ktere je pouzitelne i u SPD, umoznuje nacvaknuti zepredu/zezadu – polozis spicku nohu na pedal a jen nohu posunes dopredu

      • neda se nijak nastavit sila vypnuti, coz muze nekomu vadit – umoznuji pouze volbu vypinaciho uhlu (15°vs 20° – nebo 25 ted nevim)… je to v navaznosti na tom zda se oznaceny kufr da na pravou nebo na levou botu – jsou asymetricke
      • bota na pedalech je dost nestabilni, pokud neni zacvakla

      Nedavno sem jel zas s SPD, kdyz pritelka testovala slehace… vadilo mi na nich jen to, ze se mi nedarilo je nastavit tak, aby mi nevycvakli pri tahu… malem sem kvuli tomu hodil tlamu, kdyz pri preskoku pricneho prahu mi vycvakla jedna noha

      jinak vyhody SPD vs normalni pedal uz tu rikali predemnou. Jen bych jeste dodal ze mi prijde bezpecnejsi pouzivat SPD nez klipsny (s nima sem jezdil asi 1/2 sezony)

      0 0
      • Honza729  

        SUPER! Presne takovou odpoved jsem potreboval. Dikes !

        Ted jeste jake vybrat tretry.....

        0 0
      • Krys  

        SPD ti vycvaknú pri ťahu?

        0 0
        • Achi  

          Když jsem si pročítal návod na SPD tak je v něm uvedeno, že jsou dva druhy kufrů: jedny lze vypnout je při pohybu do strany, druhý typ má možnost vypnutí i při tahu, zřejmě podle předpokládaného způsobu použití – závody nebo turistika.

          0 0
      • Gad  

        Mám 520 a vytrhnout nohu nahoru šlo jen při úplném povolení. Jen jsem to zkoušel a nedoporučoval bych ani pro začátek je mít úplně povolené. Já si je na začátku utáhl asi o třetinu a bez problémů držej, nahoru to nevyrveš a do strany v poho.

        0 0
        • prtavec  

          S vycvakavanim SPD sem mel problem i pri nastaveni do cca 2/3 rozsahu smerem k silnejsimu upnuti. Nejvic mi to vadilo prave pri preskakovani prahu…

          0 0
          • Krys  

            Tak to je niečo špatne. A to nehovorím o tom, že bunyhop sa neťahá SPD-čkami. ;) Kvôli tomu skákaniu mám teraz úplne povolené SPD. Keď to ťahám pedálmi tak vycvakne, takže sa snažím skákať bez toho ťahania.

            0 0
            • prtavec  

              Bunyhop sem nikdy netrenoval a ani to nemam v planu, proste jen nechci drncat pres prah tak se odrazim… neresim zda to tahnu za pedaly nebo ne, dulezitej je pro me vysledek :)

              0 0
            • Ladap  

              Někdy to vycvakne i při dopadu, a občas se mi to stane i při jízdě ze sedla. Je to pak dost nepříjemná chvilka. Mám 520ky utažený tak na 2/3

              0 0
          • Gad  

            Já když jsem je dával na kolo tak jsem do zkusil bez přitažení a šlo to nahoru vytrhnout, ale po utažení ani náhodou. A nemaj už nejlepší léta za sebou? :-)

            0 0
            • prtavec  

              Je mozne, ze kufry uz budou trochu ojety, ale na druhou stranu, slehace jsou jety stejne a takovej problem neni :)

              0 0
              • Honza729  

                Tak me napada.....jakou zivotnost maji SPD ?

                0 0
                • Honza z H  

                  Ta životnost SPD bude dost velká, při mojem nenáročném ježdění je to nadoživotí. Trochu se používáním omelou kufry. Mám vícero bot, tak ty kufry střídám, aby byly rovnoměrně ohlazené. Jinak s novýma kuframa to pochopitelně vypíná hůř a musíš povolit pérka, než se ohladí. A údržba, jenom po větším zmoknutí ten bazmek prostříknu olejem a to je vše. Pedály jsem zatím nemazal, asi budou utěsněné dobře.

                  0 0
                  • Volf  

                    Fakt přešroubováváš kufry? Já si pořídil zimní tretry a protože mám ještě starý VP102 / x let a pořád super / tak jsem hledal náhradní kufry a nemůžu je sehnat. Oni jsou totiž v zadní části širší než klasický shimana a na netu sice nabízé náhradní kufry k VP, ale vypadají stejně jako shimano a bojím se, že se budou blbě zapínat a vypínat.

                    0 0
                  • Volf  

                    Fakt přešroubováváš kufry? Já si pořídil zimní tretry a protože mám ještě starý VP102 / x let a pořád super / tak jsem hledal náhradní kufry a nemůžu je sehnat. Oni jsou totiž v zadní části širší než klasický shimana a na netu sice nabízé náhradní kufry k VP, ale vypadají stejně jako shimano a bojím se, že se budou blbě zapínat a vypínat.

                    0 0
                    • Honza z H  

                      No když máš vícero bot, tak aby fungovaly všechny stejně, tak ty kufry po sezoně akorát zkontroluju a ty nejméně ojeté dám na provozky boty, ve kterých jezdím nejvíce atd …

                      0 0
      • Fumyko  

        mam taky 520 a eště se mi nestalo aby mi při tahu vypadla noha..

        0 0
    • Honza729  

      Poradil by mi jeste nekdo s vyberem treter ? Dekuju.

      0 0
      • xentar  

        zkus vyhledávání, já za sebe můžu doporučit Northwave Lizzard, ale mám je jen třetí týden :-) A nebo alespoň řekni, na co je chceš – liš se nejen designem, ale taky tvrdostí podřáčky ajejím vzorkem podle různejch způsobů použití, hlavní rozdíl je „dá se v tom normálně chodit“ vs, „nedá se v tom normálně chodit“

        0 0
      • Jane  

        pokud máš širší nohu, tak asi něco od Spešlu – třeba model Comp (bagbike.cz/?cmd=162­5), pokud užší tak klidně Sidi:) chůzi neřeším a mám tretry od spešlu (Motodiva – to jest úroveñ Comp), žádný turistický náhražky nechci

        0 0
      • coffield  

        Mam rad sve Answer se tremi pasky a jsou OK, perfektne vetraji, rychle vyschnou a jsou pohodlne, lec v zaberu pevne. Dobre jsou taky Specialized BG Comp – ty bez spuntu, protoze spunty ze speslu padaji. Nedoporucuji uplne jednoducha Shimana. Nevim, jestli to od 2005 zmenili, ale ty moje jsou lehce tvrdsi tam, kde nemaji byt. Zase je ale noha blizko slapaci ose.

        Vybirej tvrdost podle vyuziti. Uplne pevna podrazka a bota je mozna nepohodlna, ale pro optimalni vykon lepsi. Mekci bota je lepsi pro turistiku a pohodove jezdeni, ale vetsina sportovnich treter kolem 2000 jsou obyvatelne cely den bezbolestne i prestoze ti je budou prodavat jako „pevne“.

        Urcite nehledej nic „zatepleneho“ nebo neprofoukaveho. Je lepsi mit tretry, co vetraji, a navleky k nim – stoji jen par slupek.

        0 0
      • yetti  

        Boty vybirej tak, ze si jich v nejakem vetsim cykloshopu vyzkousis co nejvic a ty ktere Ti budou nejlepe sedet si vem. V tom se moc radit neda, akorat ber spis tuzsi podrazku, pac se v tom lip slape, ale zase hur chodi, takze zase je jenom na Tobe co mas s nima v planu. Me treba nejlip sedely tretry Luis Garneau Ergo Grip a mam je uz treti sezonu a porad drzi a jsem s nima maximalne spokojenej.

        0 0
        • Honza729  

          Diky, ja jen jestli je nejaka znacka „vyzkousena“.­.....nechce se mi za ne davat vic jak dvojku, tak snad neco sezenu ted po konci sezony…

          0 0
          • xentar  

            s tím sháněním to bude těžké – moc velikostí už není, já obešel snad 10 obchodů, manželka ještě víc, ale narozdíl ode mě neměla štěstí. vyzkoušené značky jsou určitě specialized, sidi, diadora, northwave, což ais neni velká pomoc.

            0 0
    • Lin  

      Je to individualni, ja mela koupeny spd a mesic jsem se neodhodlala, mela jsem z toho strach.. No a pak svete div se, vyjela jsem a zatim zadna kolize, naslapnuti mi slo uplne samo, jak kdyby tam byl magnet:), vyslapnuti taky ok, je jen treba na to myslet trosku dopredu. Mam je hodne na volno, kdyz jedu tak si zkusmo vyslapavam a naslapavam. Mam pedaly shimana a boty specialized, oboje spokojenost.

      0 0
    • Honza729  

      Tak mam vybrano. Shimano MP 540. Jen se mi nepodarilo zjistit, jestli jsou oboustranne, vi to tu nekdo ? Diky

      0 0
    • Honza729  

      Dovolte mi jeste jeden Lama dotaz, ale chci mit v tom jasno:

      Je uplne jedno, jake tretry koupim, nebo je potreba brat ohled na typ SPDcek ?

      Dik a sorry za mozna blbej dotaz.

      0 0
      • kleinis  

        Je to jedno…proste k nim pridelas kufry a je to! Ty spesly sou dobry jak se resilo nahore, mam je a su max spokojenej…sidiny sou jina cenova kategorie!

        0 0
      • kleinis  

        Teda kdyz koupis mtb tretry…nevim jak je se silnickama

        0 0
      • pop  

        No jako blbej dotaz se to asi jeví,ale ten ohled bych na to bral. Konkrétně Shimana SPD neseděj ideálně s tretrama Specialized. Mně to nevadí,ale třeba MArtinkaa si kvůli tomu kupovala jiný pedály.

        0 0
        • kámen úrazu1  

          Tak to slyším prvně. Vozím tretry Specialized a nášlapy Shimano, ničeho jsem si nevšimla. Jak se to projevuje?

          0 0
        • kleinis  

          Ja to tak vozim a no problemo…a rekl bych ze ta kombinace spesly compy + nejaky 5– je hodne rozsirena a nikdo si nestezoval… jak se to projevuje?

          0 0
    • marekmaue  

      no, nejdřív si kup normální SPD abys to vodskoušel a pak náký drahí šlehače .. :-)

      0 0
    • Honza729  

      Tak hlasim, ze prvni svih s SPD v pohode, usta cela, paradne jsem si zajezdil a pedaly s klipsnama hazim psum. :-)))

      Dik vsem za rady :-)

      0 0
      • xentar  

        gratuluju, klipsny jsou fakt snad horší než obyč pedály ale neboj se, on ten karambol přijde , jako na mě dneska ;-)

        0 0
        • Honza729  

          Nestras......ja uz zacal dneska machrovat v terenu......:-))))

          (tim spis, co ? :-))))

          0 0
          • xentar  

            no, já sem nemachroval, jen jsem prostě debil poždě začal zvedat přední kolo při šikmym nájezdu na obrubník, kolo se šmejklo a já ležel dřív, než bys řekl švec. Nejlepší způsob, jak pokřtít nový kolo :-) Vlastně ani nevim, jeslti by ybl rozdíl, kdybych měl platformy. nejspíš ne, ale ani po třech týdnech ježdení s SPD to rozhodně nemám úplně zautomatizovaný, takže si dávej bacha

            0 0
            • Honza729  

              Davam. :-) Ja kdyz spadnu, tak se hned tak nezvednu, uz mi neni tricet :-)))

              btw.: je v poradku, ze ma tretra s kufrem v pedalu trochu vakl ? Plus minus tri cm do stran…

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse