OT: Softshellová bunda na zimu do města - je vhodná?

53 nepřečtených
  • jIrI___

    Jelikož se pomalu, ale jistě blíží zima (jupí!), začínám vybírat novou bundu na zimu. Jelikož jsem 3 sezóny měl nějakou Horsefeathers a byl jsem s ní maximálně spokojený (za ty roky nevybledla, napárala se ani se mi ji nepodařilo roztrhnout, byla lehká a teplá, vydržela bez poškození skok z auta na posyp u silnice :-)), atd.), tak jsem se díval opět do nabídky téhle firmy. Celkem mě tam zaujala softshellka. Jelikož s tímhle materiálem nemám žádné zkušenosti, tak jsem se chtěl zeptat, jestli v ní v zimě ve městě (Brně) nezmrznu – budu ji používat jen na běžné chození do školy, města, hospody, atd. :-). K nám na hory si nechám tu starou osvědčenou. Taky by mě zajímalo, jestli je třeba se o softshell nějak speciálně starat a jak je odolný vůči mechanickému poškození. Díky všem za reakce.

    0 0
    • jonti  

      Neni softshell ako softshell, do mesta by som doporucil nejaky volnejsi menej technicky strih. Nosim taku bundu, do nuly je v pohode, ak je fakt velka zima, tak treba nieco hrubsie.

      0 0
      • jIrI___  

        No právě že tohle je letos nový model takže nikdo ještě s touhle konkrétní bundou nemá bohužel žádné zkušenosti :-/

        0 0
      • Milenius  

        Pridam dotaz: on je nejaky rozdil, jestli jedu ve meste nebo po poli? Teda krome parady a pripadneho prani, co v tom meste nadelam ;) Slapu prece porad stejne ne?

        Ja mam softshell od lonska od alpine a je super, vzhledem k tomu, ze byla draha, tak ji strezim jako oko v hlave…

        0 0
    • tiru  

      jo jo jo    HF – the best label :)))

      0 0
    • Almond  

      Mechanickou odolnost softshellky jsem velmi pečlivě otestoval při pádu z kola v 30km/h na asfaltu ;-) Po pádu jsem pečlivě studoval – vrchní vrstva je velmi tenká, většinou voděodolná – prodřel jsem v ní kruh o průměru cca 1,5cm. Pod ní jakási gumově vypadající membrána, v ní se objevila už jenom malá dirka, spodní vrstva byla bez porušení :o) nevím jestli ti to nějak pomohlo, plyne z toho jenom jedno ponaučení – nepadat se softshellkou, je to docela drahá záležitost…

      0 0
      • mosquito  

        taky pridam padaci-odrenou zkusenost, svihl sem s sebou se softshellkou od Alpinepro (rekl bych ze je to asi tak prumer kdyz kouknu na cenu a jeji kvality), nicmene ma povrh jakoby pogumovany ripstop a ne klasickou neoprenovitou vrstvu a myslim ze diky tomu je odrena jen ta struktura a jinak to docela ustala

        0 0
        • drtyc  

          alchemy od mountain – asfalt beton kolej ve 20ti nechytla moc smyk ten pobraly nohy a dobry.

          14 dni t aska pres rameno cca 10kg volne plandaci dve hodinny denne chuze a lehce nadrena vrstva jak kdyz bavlneny triko zacne zmoklovat a jeste je to jak vata  – ne jak seprana vata do cucku ale proste prouzky chmiri.

          0 0
    • madcat  

      Nevím jak kterej softshell, ale moje bunda directalpine glider žádnej drtič mrazu není.. když zatuhne pod nulu, tak to chce něco silnějšího… jinak ale i na kolo je super, není sice úplně prodyšná a člověk se trochu potí, ale není to tak hrozný, a navíc se dají rozepnout takový zipy vzadu na rukávech, kterýma to potom solidně větrá… ale jestli to má i tahle to nevím

      0 0
      • jIrI___  

        Na kolo bych s ní ani nepách, protože v zimě nejezdím. Prozatím to ale, podle reakcí, vypadá na klasiku, protože nehodlám vypláznout skoro 3k za bundu a pak se v ní někde třepat zimou :-)

        0 0
        • Almond  

          Já si ji koupil právě a hlavně na kolo, speciální cyklistickej střih… Pokud nepadám, nemůžu si jí vynachválit :) Když aktivně šlapu, neni problém ani –10°C, možná i míň, ale to už na kolo nelezu.. Pokud není sjezd extrémně dlouhej, bunda teplo udrží a neprochladnu. Dá se v ní celkem na pohodu jezdit až do +15°C, což mi přijde jako solidní rozsah. Je pravda, že když člověk nesportuje, je ta spodní hranice posunutá k bodu mrazu.

          0 0
      • Vojtas  

        mám ji taky a pod nulu sem s ni teda este nebyl, ale v horach kde hodne fouka me byla zima kdyz sem mel jenom tohle a pod nim triko, ale jinak je dobra, snadno omyvatelna, v poradnym desti sem ji zatim taky moc netestoval, tak ze pod to do zimy urcite neco zahrevnyho, jinak je ok jak rikas, staci rozepnout kapsy a rukavy a za chvilku je vyvetrano :)

        0 0
    • Log1ck  

      Moje zkusenosti se SS na bezny noseni po meste sou stejny jako uvadeli ostatni, cili do nuly to de, pod nulou uz ne. Ale i kdyz je treba pet nad nulou a fuci vichr nebo je vlezly chladno tak je v ni pri delsim stani zima. Co se odolnosti HS vs SS tyce tak urcite vyhrava HS. IMHO je SS jen do mesta zbytecnost. SS je vynikajici vec pro outdoorovy vyuziti, ale do mesta nema zadnej vyznam, leda ten ze SS je jaksi v mode :-) Zalezi taky na konkretnim SS, rozdily sou veliky a tenhle zrovna mi podle obrazku prijde takovej uchylacky lesklej :-) Na SS je aspon pro me sikozni prave ten mat. Jeste me zarazej ty udavany udaje membrany 2.000 VODĚODOLNOST, 2.000 PRODYŠNOST. To esli nezapomneli u obojiho ctvrtou nulu tak je to docela mizerie :-) Jednoduse shrnuto: SS jako jedinou bundu do mesta na zimu ne. A ja osobne bych do tyhle SSky nesel.

      0 0
      • jIrI___  

        Paráda, dík za výklad. Takže tahle softshellka padá. Škoda, že má letos HF u ostatních modelů takový podělaný design, který se mi vůbec nelíbí. Budu se asi muset mrknout u konkurence :-D

        0 0
        • Log1ck  

          Vernost (znacce) je pekna vec no, ale vocad pocad. Ikdyz me ty jejich jiny modely neprijdou tak hrozny. Tak at te tvuj vkus dovede k nakymu dobrymu kousku, at uz je tvuj vkus takovej, zes uvazoval o ty softshellce v decentni cernocerny barve a nebo makovej, ze v zabickove zeleny :-D

          0 0
      • Jogador  

        Mě ta firma vůbec pijde na dělání sportovních bund taková zvláštní, já bch si od nich sportovní bunde teda nekoupil, to je jako si kupovat od moiry společenský oblek. Každý se má držet svého kopyta:)

        0 0
        • jIrI___  

          Jak jsem psal hned v úvodu, jednu bundu od nich už mám (je to klasická z kolekce 6/6k, ale 3 roky stará) a ta vydrží snad všechno a v zimě se v ní dá chodit i bez mikiny, jen v triku s krátkým rukávem (pokud teda není –20°C) :-). Takže já nemám důvod měnit značku… I když asi nakonec asi budu muset.

          0 0
          • tiru  

            jj já jí mám ještě dýl asi 6 let  :) a pořád je teplá…

            0 0
      • Mamut  

        IMHO je SS jen do mesta zbytecnost. SS je vynikajici vec pro outdoorovy vyuziti

        Presne naopak. V skutocnom outdoore si nemozes dovolit premoknut len preto, ze prisiel dazd dlhsi ako 10 minut. Tam musis mat HS s dokonalou nepremokavostou a priedusnostou podla penazenky. Naopak najlepsie pouzitie SS je mesto a outdoor iba v zime, kde zo snehu nepremokne a je teda zamenitelny s HS.

        Prave SS je robeny na kratke dazde a vsetko mozne pocasie, co stretnes v meste. Tam stat 2h v dazdi s batohom na chrbte asi stat nebudes. Nevyzera tak nepatricne ako HS a je pohodlnejsi na nosenie. Ale ak outdoorom nazyvas prechadzky po stromovke, tak beriem (pred par mesiacmi som videl vedecke navody na hudy.cz ako sa spravne obliect a vybavit na poldenny vylet s detmi).

        0 0
        • jIrI___  

          Hoši, vy mi to rozhodování vůbec neusnadňujete :-D

          0 0
          • drtyc  

            pod mamuta bych se podepsal.

            0 0
          • vrazdit  

            taky si myslim ze ma Mamut pravdu.

             

            co se tyka chladu, tak navic zalezi hlavne co si obleces pod bundu… bunda je vrchni ochranna vrstva, teplo musi byt v druhe vrstve…

            0 0
            • drtyc  

              on nekdo asi bere „after lunch outdoor activity“ jako outdoor a mamut proste bere outdoor, jako celodenni vybeh nekam, kde se nepobezim schovat pri prvnim destiku do hospody. pak vzniknou nedorozumeni. na ty poobedove aktivity samozrejme taky softshell ok.

              0 0
        • Log1ck  

          Tak de o to co se rozumi presne tim outdoorovym vyuzitim :-) Kdyz nekolikadenni tury tak tam asi SS nevystaci pze muze lejt jak z konve a SS promokne, tam je pak HS jasna volba. Ale kdyz  se clovek vyda nekam ven a zna predpoved pocasi a vi ze nema nijak brutalne lejt, nebo jede nekam v zime, na lyze, de na kolo atp a nema potrebu lezt ven schvalne kdyz ma lejt tak dle me staci SS. Dobrej SS nakou tu pulhodinu lehciho deste vydrzi a clovek se za tu dobu bezne dostane do suchyho bezpeci  :-) Ja zadny hnusny pocasi nevyhledavam a SS mi na kratkodoby a neextremni aktivity staci. Do mesta je SS co se vlastnosti tyce taky dobrej, ale imho sou civilni hadry lepsi, ne kazdej potrebuje vypadat ve meste jako horolezec :-)

          0 0
    • postula  

      Ja osobne mam dve sofshellky jednu Sessions kterou pouzivam spis jako nepromokavou mikinu do mesta na jaro chladnejsi dny v lete a podzim je super a druhou Sensor a tu mam jen na hory a na turistiku v zime kdys jsem na prochazce na horach taky pohoda ale do mesta ji nenosim proste dokud se hybes je to celkem oka..dulezite je se pod ni oblikout ve vrstvach stejne jako pod zimni bundu…ale pokud ji chces jako jedinou bundu do mesta tak to urcite ne zvol radeji nejaky vice vytepleny model normalni zimni bundy..v tech jsou taky celkem rozdily jestli je uplne light jen na snb nebo lyze a nebo jestli je vyteplená ty jsou dobre spise do mesta..

      0 0
    • Nikolka  

      Ahoj, softshellové bundy mám dvě – moc jsem si ten materiál oblíbila, bunda je lehká, relativně tenká a je v ní teplo, chodím v tom prakticky celý rok. Jednu mám FIREFLY (u nás docela neznámá firma, koupila jsem ji v rakousku na ledovci) a ted na jaře jsem si koupila GOLDWINu což bude asi lepší kvalitka tak jsem zvědavá jak obstojí v zimě, ta FIREFLY uplně v pohodě v zimě, když jsem pod to hodila třeba rolák Spyder tak jsem v tom i lyžovala. Pokud nebude – 20 tak podle mě v pohodě se v tom dá vydržet, i když je pravda že není softshell jako softshell jak už někdo psal výše…

      0 0
      • Nikolka  

        samozřejmě pod to v zimě nějakou mikinu nebo něco, jen v tričku bych zmrzla :)

        0 0
    • scret  

      zaprvy bych se te nejdriv zeptal, proc sis vybral softshellku? kvuli funkci? ze se libila? a potom co od ni ocekavas? ze zahreje? spatne!

      a abych to teda vzal poporadku, softshell je matros hlavne pro aktvini sportovni pouziti, tzn. aby se v tom clovek hejbal… ma skvele vetrat, ma udrzet neco malo vody, snehu atd. a je vetruvzdornej… funkci zahrivaci nema! tudiz rychle v ni ztracis teplotu pokud se nehybes, diky toimu ze je urcena pro sport, vyzaduje bay se pod ni clovek „sportovne“ oblikal, myslim tim ze proste musis vrstvit…

      jak uz tu psali nekteri prede mnou, proste si vyber jinou bundu,resp. jinej matros… softshell by te nejspis zklamal…

      ja sam mam vyzkouseno par softshellu, sam mam jednu spickovou, se kterou se jednou budu tezko loucit… nosim ji jak do mesta, tak na hory…

      0 0
      • jIrI___  

        Přesně tohle jsem chtěl slyšet. Vybral jsem si ji z toho důvodu, že se mi prostě z nabídky zalíbila nejvíc a navíc jde vidět v softshellu chodit čím dál víc lidí (i ve městě). Asi to bude nějaká módní vlna nebo co. Ale jak už jsem psal výš: nestojím o to, abych se v bundě za 3k klepal zimou, takže zůstanu u klasiky. Dík za příspěvek.

        0 0
        • RoKo  

          nevim jak ostatni, ja mam bundicku od Nord Blanc a nemuzu si stezovat… do 0 v ni chodim jen v tricku s kratkym rukavem a pod hodim jen mikcu… samozrejme to neni na stani na zastavce autobusu… ale chuze je dostatecny pohyb pro zahrati… Navic tu mou muzu upravit na vestu, coz se taky nekdy hodi ;)

          ta moje uz neni (asi starsi model) ale neco takoveho http://www.nordblanc.com

           

          PS: lonska zima nebyla nijak zvlastni a celou jsem ji v tehel bundicce odchodil… nerikam ze mi bylo obzvlast teplo ale zima mi nebyla… az doslouzi tak kupuju zase jen softshield…

          0 0
          • jIrI___  

            Já mám podmínku, že musí mít kapucu. Čepici na hlavě nesnesu a zas chodit bez čepice v těch chladných zimních větrech a fujavicích taky není nějak extra příjemné :-)

            0 0
            • RoKo  

              a ja ti ji neberu… jen jsem uvedl jakou bundu mam a jak se vni citim a tak… princip techto bund bude obdobny (stejny) a ty jsi si vybral bundu s kapuci… ;)

               
              0 0
            • scret  

              taky mam softshellu s kapuci, je to idealni bunda na vsechno… bez kapuce bych ji nechtel…

              0 0
              • jIrI___  

                Jenže co jsem se zatím díval, tak byla většina normální – bez kapuce. Pár s kapucí jsem jich našel, jenže zas byly (pro mě) za nekřesťanské peníze. Jedině ta HF by přicházela v úvahu, ale jak jsem se díval na vodní sloupce a prodyšnost, tak 2k/2k u HF byla oproti ostatním celkem mizerie :-/

                0 0
                • postula  

                  jeste Nugget dela s kapuci a bude podle me lepsi nez od HF alespon s jarnima bundama sou fajn zkusenosti…ale ma trosku rapovy design podle me…a cena je taky 2990,–

                  0 0
          • scret  

            promin ze to tak reknu,ale bohuzel Nordblanc neni firma ktera by zvladla udelat kvalitni softshellu, resp. ktera ji ma v nabidce…

            0 0
            • mountaineer  

              Myslim ze si tu kdysi psal ze delas v outdoor shopu,mohl by si sem hodit par dobrejch firem u kterych by stalo se podivat na ss bundu?Chtel bych ji na kolo i jako civil.Treba by to zajimalo vic lidi nejenom me. Diky.

              0 0
        • scret  

          no moda je spis v tom, chodit po meste vymodenej jak outdoorak…:) kdyz jsem delal na krame, tak mi tam kazdej den chodilo takovych lidi dost, z toho jsem vzdycky kvet:) kdyz ti prijde chlapik v botech proste do hor (kategorie B/C) Hanwag Alaska a je na nich videt ze proste ty chodily mozna tak po asfaltu a nizke trave kolem baraku, tak to cloveka fakt dorazi…

          ale jinak u softshellu bych se nebranil tomu, ze proste do mesta idealni univerzal… lehkej destik to prezije, neprofoukne to, dejcha to a v zime se halt pod to trochu obliknes…

          0 0
          • jIrI___  

            A asi by byla i výhoda, že bych nemusel kupovat další bundu na jaro/podzim :-)

            0 0
            • scret  

              vsechno je to o tom, co od ty bundy chces… pokud jenom jako zimni, tak proste vem nejakou tu skejtovou… proste SS je matros na „aktivni“ pohyb a podle toho se k tomu musi pristupovat…

              0 0
    • siafu  

      Na normální nošení by si člověk koupil nějakou bundu „civilního“ vzhledu jako nabízí třeba Highpoint Mania New – má odepínací kapuci, odvětrávání v podpaží plus pro mě lepší parametry prodyšnosti, nepromokavosti… prostě mi připadá, že by mi v softshell bundě bylo zkrátka vedro, navíc v Brně snad zima už ani není:)) …takže ten Highpoint považuju za takový více univerzálnější – jedinou vadou na kráse je pro mě příliš úzký a dlouhý střih:/

      0 0
    • ziki007  

      Do města nosím Sensor Tactic – úplná spokojenost.

      0 0
      • scret  

        ta neni spatna, skoda jen ze je tezsi…

        0 0
    • visions  

      a co tato?

      http://www.dykeno.cz/produkty.php?…

      0 0
      • jIrI___  

        Odkaz mi nefunguje, ale ne stránkách jsem našel jenom jednu bez kapuce. A moje podmínka je, aby měla kapuci (viz. výše).

        0 0
        • visions  

          Je to tahle.Kdyby měla kapuci,je za tu cenu perfektní,ale i tak by šla.

          http://www.dykeno.cz/detail.php?…

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • scret  

            za tu cenu to ma bohuzel softshell akorat v nazvu… jinak za tu cenu je to hezky,ale od kvalitni opravdovy softshelly se parametry budou diametralne lisit!

            0 0
    • antuch  

      já si koupil todle…sice to není soft shell, ale má to vyztužený rukáva cordurou…na socka kempu sem osobně vyzkoušel, co to vydrží-udělal sem vertikální hodiny…:-)

      http://scottusa.com/…hanical_wear

      0 0
    • Tušnak  

      mám takovou bundu od Hannahu a jsem s ní max spokojený, chodím v ní prakticky celou zimu ve městě i v horách. Ale jak je fakt zima tak vytasím klasickou zimní membránovou bundu.

      0 0
    • mastihuba  

      řiká vám něco Rutex-Termovel? zahlíd jsem od nich bundu ze softshellu a docela bych do ni šel.

      0 0
    • deutschland  

      Mám černou civilní SS bundu s kapucou od Tilaku a do města určitě doporučuju.Do města triko +bunda,když přituhne tak přes to větrovka jako další vrstva a v pohodě.Nosím jí i na lehčí výlety dl.termotriko+SS a může bejt i pod nulou a člověk se v tom tolik nepotí jako v goráči když leze do kopce.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce