• Autumnbiker

    Zdravím. Do současné doby jsem vyznával jen MTB, ale letos z jara uvažuji o koupi nějaké silničky. Nejsem žádný závodník ani polikač kilometrů. Ročně tak ± 7 tis. km. Podnikám ale i celodenní výlety i s 5 hod, strávenými na kolo. Sháním proto nějakou pohodlnou silničku na ty naše tankodromy. Cenově by se mělo kolo vejít do 80 tis. Kč. Mí favorité jsou následující bez udání pořadí: Jinak asi nemá dle mého nájezdu cenu řešit zda 105 nebo ultegra? A co diskový brzdy brát nebo ne, podle mě zas tak smysl nemají, vážím 85 kg a na špalkách to v poho vše ubrzdím. Jinak mám v plánu jezdit silnici a občasným výletem přes polňačku. Děkuji za postřehy.

    Cannondale

    GT Grade

    Merida Ride

    Scott Solace

    Trek

    0 0
    • lunochod  

      Proč píšeš silnička když chceš endurance :-)

      0 0
    • MI.KU  

      Synapse je fajn jen škoda těch převodníků – pavouk je až na Hi-Mod u Synapse.

      Ty FSA moc nevydrží – zas náhrada pak za jiné je levná.

      Kola budeš zřejmně rychle měnit – jinak bývají víc utažené takže trochu povolit.

      Podívej se po 2016 je to úplně stejný rám i sada jen mas vyšší verzi Aksií – sedlovka karbon C2 riditka a predstavec C2 oproti horším C3 na 2017 a hlavně Hollowgram se SpideRing – z verze Hi-Mód za 115000 a ještě das o par tisíc min – cca kolem 65000 ;)

      0 0
      • Autumnbiker  

        Cannondale mi je nejsympatičtější a je pravda že 2016 vypadá lépe .

        0 0
        • MI.KU  

          Jj 2017 nechali cenu ale ,,ojebali,, osazení.

          Jinak třeba bys našel i levněji taky záleží jakou budeš chtít velikost.

          A pokud bys už bral 2017 tak bych jim řekl ze bez pavouka ne nebo 15 tisíc dolu – podívej se kolik za ty kliky Hollowgram a SpideRing převodníky chtějí – a i zbytek osazení nějakou tu tisku udělá.

          Rozdíl ve váze tam taky bude – 2016 bude lehčí cca 0,4kg? To bys musel pohledat.

          0 0
    • tromboonen  

      Ten seznam mas trochu nesourodej, GT Grade bych vyhodil, je to trochu jina kategorie, vic do terenu, mene na silnici ve srovnani s ostatnimi.. endurance silnice s kvalitnim 27 mm a vice silnicnim plastem polnacky da bez problemu a na silnici to furt jede dobre, dobra volba.

      Taky tam mas neco na rafkovejch a neco na kotoucich, pokud neplanujes kazdodenni jezdeni za kazdeho pocasi, kotouce nejsou IMHO nutnost, za stejne penize dostanes s rafkovyma lepsi a lehci kolo… jen bych se rozhodnul, co vlastne chci a pak porovnaval porovnatelne.

      Synapse je urcite dobra volba, ale relativne draha, Domane je taky fajn, zbytek nemam zmapovanej, ale vypada to dost podobne, ve finale je to o tom, co se Ti bude vic libit a ktera znacka vic zaujme (plus dostupnost/ve­likost/geometri­e), ja bych se z toho seznamu asi rozhodoval mezi Synapsi a Domane.

      0 0
      • jecnak  

        Rozhodoval bych se stejne. Vybava je teda u Treku celkem prachbidna za tu cenu. Rekl bych, ze Domane bude trochu pohodlnejsi a vyrazne tezsi kvuli kotoucum. Pokud netrvas na kotoucich – jezdis prevazne za sucha a nebudes chtit extra siroke plaste, tak bych vzal Domane 5.2C

        0 0
        • Autumnbiker  

          .5.2c není taky špatná volba, a 28 pláště se na něj narvou a větší bych asi nedával

          0 0
    • HKs  

      Zdravím, nedávno jsem řešil podobnou situaci, dovolím si pár subjektivních postřehů.

      Pokud nejezdíš za deště na karbonových ráfkách nebo opravdu dlouhé sjezdy, diskové brzdy tolik nepotřebuješ, akorát se ti zvýší hmotnost kola o cca 500g. Samozřejmě tlak výrobců nezastavíš a do 5ti let bude mít diskové brzdy každá silnička.

      Vozím 105ku, Ultegru jsem nikdy neměl příležitost zkusit. Co jsem slyšel a četl, spolehlivě fungují obě, úspora je pouze v hmotnosti.

      Na Canyon jsi koukal? Canyon Endurace

      Giant mě také zaujal Giant Defy

      0 0
    • fsoucek  

      Já bych si ještě víc ujasnil co chci. Buď silničku, nebo i něco mimo cesty. Já mám čistokrevnou silničku na silnici a pak jsem pořídil ještě cyklokrosové kolo, které zvládne silnici i mimo silnici, ovšem už je to něco za něco – jezdím 33 mm pláště Challenge Almanzo, což už je na silnici znát, ne že by to nejelo, ale silnička proti tomu letí. Na druhou stranu by se mi moc do lesa nechtělo na klasických silničních pláštích, byť v 25 mm (třeba oblíbené Conti GP 4000). Pokud máš MTB, není co řešit, protože v terénu se vyblbneš na horáku. Takže bych šel do čistokrevné silničky, v této ceně např.:

      https://www.canyon.com/…-0-aero.html

      http://www.bmcbike.cz/…chine-SLR01/

      http://www.bmcbike.cz/…chine-SLR02/

      0 0
    • Autumnbiker  

      Díky za komentáře, uznávám že to GTčko je tam trochu navíc. Jinak jezdím převážně za sucha, takže kotouče striktně nevyžaduji, jak jsem psal v úvodu. Co se týká mých typů je to jen nástřel a nebráním se dalším značkám. Na BMC jsem taky koukal, ale spíš bych šel do Granfonda než to těch SLR. A chci si to kolo před koupí osahat, nemám v plánu kupovat nic přes net co není u nás pořádně k sehnání, což je problém Canyon i když uznávám, že poměr cena/výkon/ je u nich téměř bezkonkurenční, ale případné problémy se servisem no nevím…

      0 0
      • mr.antik  

        servis u silničky, co to je?

        osahaní bez projeti k stejně k ničemu

        0 0
        • Autumnbiker  

          myslím vyzkoušet třeba na víkend, jak mi kolo sedne

          0 0
          • mr.antik  

            tak to je jiná..... a asi dost omezující podmínka

            0 0
            • MI.KU  

              Proč omezující – z toho co chtěl není problém zapůjčit ty kola.

              0 0
              • mr.antik  

                plus Spešl, Giant.. prostě velký značky a tim asi konec. A to ještě na jaře, takže zas třeba už nebudou výprojeový letošní modely.

                Já když kupoval silničku, dal jsem na recenze lidí co tomu rozumí, protože bych stejně prd poznal

                0 0
                • MI.KU  

                  Souhlas – proto bych nejdříve prolezl weby a zkoukl kanály jako Cycling Weekly, Global Cycling Network, Bike Radar, Cycling Tips… kde na ty kola co zvažuje najde kvalitní recenze. Až si z toho vybere nějaké nejlepší kousky tak si je prohlídnout, projet, prodiskutovat konkrétní otázky a vybrat si.

                  Sám sem vybíral půl roku byl to dost kolotoč ale je to lepší než zajít na fórum a říct chci kolo za tolik a vzít bez toho že by si k tomu udělal sám názor.

                  A zde se často razí dost ,,jednostranné,, názory.

                  Takže bych dal přednost zahraničním recenzím kde se věci berou z většího nadhledu.

                  0 0
    • asitohlene  

      Ahoj..

      Myslim že poslední tvůj komentéř si mě vytrl z úst :o) – (Autumnbiker)

      Pokud jezdíš (aspoň do teď) MTB a silničku si nikdy nejezdil. Samozřejmě podle gusta žádný dišputát..

      Můj názor je ten že než vydat dost velkou finanční část za něco co neznáš. Neni lepčí tedy si kolo půjčit popřípadě koupit klidně AL (hliníkovou silničku) v bazaru?? Já osobně jsem jezdil ocelovou ale to už je dýl. Teď mam AL a proti karbonovýmu MTB je to pořád výbornej rozdíl..

      0 0
      • Autumnbiker  

        tak já si silnici občas půjčím od kámoše a celkem mě to chytlo, už mi jen MTB prostě nestačí

        0 0
    • Jirka24x  

      silničku za 8O s občasným ježděním po polnačce :D Odpadávam … :D

      0 0
    • Idas  

      A co takhle Ghost?

      http://www.absoluts24.de/…ed-2017.html

      0 0
    • Autumnbiker  

      tak co poslední dobou pročítám recenze a dojmy na různých webech tak budu nakonec volit mezi Trek Domane 5.2c, Cannondale Synapse a BMC GF01. Dalším názorům se nebráním.

      0 0
      • RomanF  

        Cau jezdim synapse 2014 a nemuzu si ho vynachvalit ale nemuzu moc porovnat s ostatnimi koly. Je to moje prvni karbonove kolo a splnuje vse co jsem ocekaval. Tuhost ramu je vyborna. Diky slopingu a potrebe kratsiho ramu vzhledem k me postave mam dost vytazenou sedlovku ktera dobre pracuje na horsich cestach. Nedavno jsem si udelal radost karbonovymi koly na galuskach tak doufam ze to kolo posune jeste o level vys. Za me cdale. 

        0 0
    • Smazaný účet  

      Cannondale Synapse Carbon Ultegra Disc C 2015 za 70tis.

      http://www.bikegallery.cz/…-disc-c-2015

      0 0
      • MI.KU  

        Drahý – tady je 2016 v lepším osazení za 62 tisíc.

        https://www.paulscycles.co.uk/…ULTEGRA-2016

        0 0
        • Breakpain  

          Nedíval jsem se u nás ;-), ale pokud jsi z Čech – většinou budeš chtít takhle drahé kolo od nás ⇒ různé benefity v daném obchodě ;-). Alespoň já to tak vnímám.

          Ač si servisuju kolo sám – jsou věci, které nestihnu nebo na ně nemám nářadí – pak je velký rozdíl v přístupu, pokud jdeš do obchodu, kde jsi kolo koupil ;-). (rychlost a cena – zatím to platilo u všech kol, co jsem kupoval – Trek, Giant, Cannondale)

          0 0
          • MI.KU  

            Taky sem kupoval kolo v ČR – i když sem si ho projížděl v UK – ale bral jsem ho v ČR jen proto, že tou dobou bylo jak v UK tak DE za stejnou cenu takže se nedalo ušetřit – po koupi jsem sice šel na garancku ale kuli záruce a td a teď už tam s kolem nikdy nepůjdu – jelikož si servis všeho udělám sám.

            Žádný benefit v tom nevidím.

            Jak jsem psal současnej model 2017 je hůře osazenej za 73000 – ta 2015 za 70 taky a mimochodem 70 za 2 roky starý model když novej je o 3000 dražší je nekřesťanská cena. Nejlíp osazeny je 2016 a dá se najít kolem 60 tisíc což už je argument pro koupi ze zahraničí – majitel za to muže koupit třeba kvalitní tretry a pedály, nebo oblečení na kolo, či už má 10000 na lepší záplety.

            0 0
            • Breakpain  

              Co je pro jiného bonus, pro druhého být nemusí ;) … oba to vztahujeme čistě na svou osobu :-) …

              0 0
              • MI.KU  

                Dobře – tak pokud by bral Synapse v ČR tak bych pohledal tu 2016 – taky je v ČR v nabídce sice ne za tak lákavou cenu jako jinde ale nějakou tisku od 2017 taky ušetří – rozdíl sou hlavně kliky s prevodnikem a vyšší model aksii plus karbon sedlovka a lehčí riditka a predstavec – možná se to zda jako prkotiny ale je to cca 0,4kg rozdíl váhy a hlavně dobrejch 10000 rozdíl co si Cannondale účtuje jen za ty kliky.

                0 0
                • RomanF  

                  A co pockat na nejakou dobrou silnicku na bazaru a za usetrene penize koupit poradne kola? Udelal jsem to tak a nelituju. Pokud te ale netlaci penize tak nove je nove.

                  0 0
                  • MI.KU  

                    Tak já koupil nové – a tazatel chce taky nové – jen píšu ze u tohoto konkrétního kola co měl ve výběru a má ho jako jednoho z favoritu se vyplatí jít po medelu z 2016 který má nejlepší osazení a dá se zároveň sehnat za lepší peníze než 2017 co chtěl zakladatel vlákna.

                    A já bych ho tedy vzal ze zahraničí kde je o 10 tisíc levnější.

                    0 0
    • PavlikXSS  

      Pokud by byl zajem o cannondale tak mi napiš a ja jsem schopný zjistit co dodavatel ještě má a klidně ti nějakou nabídku pošlu ;)

      0 0
      • MI.KU  

        PS – tu 2016 Ultegru? Za kolik na kotoučich a za kolik s ráfkovejma? ;)

        0 0
        • PavlikXSS  

          Napiš mi do zprav konkretni model nebo třeba fotku :) a hlavne velikost

          0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Jestli chceš fakt silnici, tak odbourej ty občasné polňačky a najdi si čistokrevnou silnici a neřeš kočkopsy ;)

      Osobně bych nezatracoval ani ten bazárek, můžeš tam najít za takový rozpočet už celkem pěknou raketu. Na druhou stranu chápu, jestli chceš kolo nové.

      0 0
      • Smazaný účet  

        +1.

        Pokud si chce jízdu po silnici užít ( a navíc s takovým rozpočtem ), tak čistá silnička mu nabídne super svezení a zábavu. Pokud to zamýšlí volněji, turistika, a polní cesty, tak bych šel pak rovnou do CX ( ale CX spíše „americké“ stavby ) a neřešil nějaké gravelo-grado-štěrko-lety :-) A jak bude v TV vysílání Tour de France, tak na CX hodí silniční gumu a ty 3 týdny si taky hladce zajezdí :))

        0 0
        • tromboonen  

          Ale ten jeho seznam (az na Grade, ktere jsme mu doporucili vyskrtnout) nejsou zadni kockopsi ani sterkolety, proste endurance silnicky, tedy plnohodnotne silnice, akorat ve srovnani s cistym zavodakem s pohodlnejsi geo (pro nekoho ergonomicka nutnost) a semtam s nejakym „jako“ tlumenim, pro hobika neplasana na delsi trasy IMHO idealni kolo, nemyslim si, ze by na ciste silnici musel nutne nejak ztracet jen kvuli kolu, ne kazdej je chrt co se zvohne jak paragraf a posklada na neslopingovou hajtru, ne kazdemu vyhovuje tvrdej ram a 23 gumy na 10 atmo uz jsou dneska fakt prekonany, 25 je standard a 27 te rozhodne nezpomali, pokud teda neresis extremni aero, coz vetsina smrtelniku neresi. Furt lepsi, nez si koupit zavodaka „protoze je to cool“ a pak skuhrat ze me boli zada a neujedu vic nez 70 km, protoze je to moc nizke a dlouhe (samozrejme zalezi jak je kdo rostlej, CC jsem mu doporucil hned v prvni odpovedi).

          Konkretne Synapse tusim 2014 nebo 15 model byla hodnocena jako nejlepsi v kategorii a zadna zvejkacka to rozhodne neni, ditto Domane.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Však já jsem se pouze přidal k názoru vyvarovat se kočkopsům ( Grade a spol ), a posléze doplnil variantu, kdyby toužil po vymetání polních cest,

            Ten elaborát je zbytečný, já proti pohodlnější geo nic nemám ;) Sám bych si kolo s nízkou hlavou asi nekoupil a třeba té Synapse bych se vůbec nebál. Vykašlal bych se na nějaké elastomery a softy ( Specialized/ Pinarello ) a zaměřil se na kolo s dostatečně vysokou hlavou, spíš kratším rámem ( mít delší představec ) a možností obout 25–27mm.

            A s tím „extra aero“… podívej se na kola sprinterů za poslední 2 roky, moc 23mm gald asi nenajdeš. Třeba zde je vidět, že borec QS má solidní balony. http://www.roadcycling.cz/…an_other.jpg

            Momentálně kupovat kolo, tak asi jdu do Trek Emonda SL. Geo velmi použitelná a podle slov majitelů žehlička, která ale jde za pedálem.

            0 0
            • tromboonen  

              Sorry, znelo to jako par lidi tady, co endurance nepovazujou za silnicku.. a re 23, prave ze v profi na tom uz nikdo nejezdi, vetsinou 25–26, obcas vic, ale mezi amaterskymi valecniky stale narazis na nazor nejlepsi je 22mm tufo nabuseny jak beton.. za me cim sirsi tim lepsi, cca 27–28, dokud to nekoho neomezuje vahou pri extremnim vrchareni.. a tohle zvladne i ty polnacky s rezervou.

              0 0
    • kesu  

      Ahoj,

      moc zkušeností s tím nemám, co můžu porovnat je Solace, který mám v disc verzi 3 sezonu a Domane. Domane je pohodlnější v zadní části, respektive ve schopnosti pružit pod sedlovou trubkou. Solace bych zase řekl, že je lepší v přední. Celkově je ale Domane pohodlnější.

      Kotoučovky jsou pro mě velkou výhodou v tom, že mám lepší pocit ve sjezdech. Čas od času to vezmu někam, kam cesta nevede a ta jistota je prostě jinde. Jinak nutnost to pochopitelně není. Problém je hmotnost, kola osazovaný z fabriky mají v téhle kategorii 1650 a víc g. Podstatně to odlehčit skoro nejde. Respektive jde, ale za hodně peněz a je to reálně 200g. To nediskový kola s váhou 1200g se sehnat dají.I Lightweight disk kola jsou docela těžký.

      Být to moje volba, pořádně bych si to nejdřív vyzkoušel. Problém silničky aspoň v mým případě je, že potřebuju jet aspoň 3 hodiny, abych na tom něco poznal. Na biku mi stačí pár metrů a vím co je kde „blbě“. Kotoučovky bych si vzal určitě. Co bych nechtěl je jak tu někdo píše „čistokrevnou“ silnici, protože je to prostě strašně nepohodlný. Ale to je o preferencích. Co bych nechtěl ani zadarmo je CX kolo. Na tom „kočkopsu“ si pár kilometrů z celodenní vyjížďky po polňačce v klidu dáš. A jezdit celej den po polňačkách na CX kole by mě nikdo nedonutil ani za peníze.

      0 0
      • tromboonen  

        No to CX zas tak marny neni – jako dvojka/univerzal, ale souhlas, jako primarne silnicka je lepsi endurance.

        0 0
        • kesu  

          Znáš tu teorii o ideálním množství kol, které je definované jako n+1 s tím, že n je aktuální množství..

          Jinak souhlas

          0 0
          • tromboonen  

            Tak ja intenzivne pracuju na tom, aby to bylo n=2… MTB pujde na mensi ram mladejmu, stejne na tom nejezdim, sice je pravda, ze se mi za ta leta zadrelo za nehty dalsich X stroju, z nichz cca 3 si drzim, respektive valej se nekde ve skladu a jezdej minimalne, takze to se nepocita, ne? :)

            0 0
      • tomxxx  

        Ale tak zase není CX jako CX. Já teď vybírám a přijdou mi občas rozdíly v geo jako noc a den. Americké a evropské pojetí je hodně rozdílné.

        0 0
        • kesu  

          Tak to jo, já spíš narážel na to, že zadavatel chce kolo na delší vyjížďky pro rados. Plnohodnotně využít CX kolo jde, ale kdo na tom v terénu vydrží víc než hodinu. A pokud člověk chce jet na celej den, tak bych si nenaplánoval většinu v terénu, ale na silnici. A těch pár přejezdů, kde z nějakýho důvodu není zpevněnej povrch, se s 28mm gumama na „endurance“ silničce dá v pohodě.

          A pokud chci jet celej den v terénu, nevezmu si silničku ani CX kolo ale bika.

          0 0
          • GrumpySmurf  

            nj, ale na endurance uz blatniky k 28mm gumam nedas.

            0 0
          • Breakpain  

            CX vidím (u sebe) jako ieální řešení – většinou tam lze dát kompakty 50/34 :-) …

            • dáš tam přes zimu blatníky
            • občas máš chuť se proletět lesem (má to své kouzlo) = dáš jiná kola s adekvátním obutím
            • lze jedit balóny i galusky – volba je na tobě

            Jediné, co je trošku problém – vybrat správnou geo a sehnat to za rozumné peníze.

            2 roky souběžně provozuju CX i silničku a čím dál tím víc se mi potvrzuje, že mít lepší CX v karbonu, tak nepotřebuju předchozí dvě kola ;-).

            tzn až mi morálně obě kola doslouží, prodám je a koupím už zřejmě jen CX v karbonu plus dvoje záplety …

            ALE já o sobě vím – že primárně na tom jezdím sólo tréninky ;-), přestal jsem jezdit s ostatníma, protože máme rozdílnou výkonnost a to co pro ně bylo „easy“, tak já měl „jazyk na vestě“ a v půlce švihu mě utavili …

            0 0
      • Smazaný účet  

        Neprotiřečíš si trochu ? Píšeš, že čistokrevnou silnic bys určitě nechtěl, ale píšeš, že jezdíš na Domane…

        0 0
        • kesu  

          Jezdím na Scottu Solace, porovnání s Domane jsem napsal proto, že jsou tyhle dvě kola ve výběru zakladatele diskuze

          0 0
          • Smazaný účet  

            Pochopil jsem to tak, že aspoň nějaký čas jsi na Domane jezdil. A pak mi to nedávalo smysl to o té čistokrevné silničce, protože na Domane nevidím nic, kvůli čemu by se nedala nazvat čistokrevnou silnicí ( minimálně v amatérském balíku dost oblíbené kolo ).

            0 0
            • kesu  

              Pro srovnání jsem se na tom svezl. Přišel mi na tom hlavně ohromnej rozdíl schopnosti tlumit rázy od zadního kola a od předního. Ten zadek je neuvěřitelnej, naopak přední část je taková normální.

              Ale ty kategorie, to je stejný jako Trail bike a XC bike, u některých výrobců se to dost překrývá.

              Psal jsem to proto, že pro mě je pohodlí dost důležitý. Chápu, že někdo kdo honí vteřiny, volí tuhý tvrdý kolo. Odezva na šlapání je prostě jiná. Ale na vyjížďky pro radost.

              0 0
              • milan.v  

                Jak už jsem psal – pohodlí najdeš např. na Specialized Roubaix, stejně jako já …

                0 0
              • Smazaný účet  

                To je ale právě nesmyslné klišé, že kolo, které jde za pedálem, musí být nutně tvrdé a nepohodlné :-) Já naopak nahonění vteřin uvítám, když kolo sem tam něco vyžehlí, aby se jezdec mohl co nejvíc soustředit na výkon :)

                Já mám osobně dlouhodobější zkušenost s Trek Madone ( ta klasická, ne ta aero mrcha ) a Cinelli Saetta.

                Trek: výborná žehlička, líný ale také nebyl, reaktivita uspokojivá.

                Cinelli: Výborně jde za pedálem, oproti Treku citelně lepší ovladatelnost, reaktivita perfektní, ale komfort je zase nižší.

                Co jsem slyšel od spokojených uživatelů, tak obě vlastnosti kombinuje třeba Trek emonda, nebo CD supersix.

                0 0
    • milan.v  

      Nezatracoval bych ani toho Specialized Roubaix… Pohodlnost, kvalitní rám …

      0 0
      • tromboonen  

        Ovšem radši 2016 a starší, ještě před tou hrůzou s odpružením předku… někdo nevydejchává ty Zertz poštěváky, mě osobně se na tom rámu (ve správné barevné kombinaci) líbí, ale funkčně jsou spíš zbytečné, starší modely (2015) by někde mohly být za relativně slušné ceny (na Spešla).. ale celkově je to myslím šumák, mezi Domane, Synapsí a Roubaixem jsou rozdíly minimální, kvalita obdobná, někdo může preferovat jízdní projev jednoho oproti jinýmu, ale ve finále je rozhodování mezi těmito třemi spíše o preferenci vzhledem ke značce a vzhledu konkrétního kola.

        0 0
        • McBlacky  

          Novy roubaix je uplne jinde, minimalne predek nepochopis jak to dokazali, zadna guma, ani30mm tohle nedokaze.

          0 0
          • tromboonen  

            Priznavam, ze jsem na nem nejel, ale tazatel chce rafkovy brzdy, to uz snad nedelaj, ne? A taky je proste hnusnej na pohled, ja zustanu u SL4 generace… a BTW nepruzi ten predek i kdyz nechces, treba ze sedla, v zatackach a tak?

            0 0
        • tomxxx  

          Jen mě u loňského rubéčka napadá jedna věc…nemá náhodou jako jedinej ročník spolu s cruxem scs zarní nábu? Je to totální zhovadilost a když bude ctít dát nové záplety, bude muset shánět zadní náboj, kde moc velkej výběr neni a mezi továrníma zápletama je odkázanej na rovaly a pouze na dva modely.

          0 0
    • tomxxx  

      Momentálně je trochu s endurancema problém, páč od každé značky je pojedí dost jiné. Některé jsou hodně jako CX se slopingem a některé se blíží silničnímu kolu a ve výsledku mezi jejich geo může být hodně znatelný rozdíl a asi to nikdy nerozklíčuješ dokud na to nesedneš.

      0 0
      • tromboonen  

        Spis nez kdyz si to neporovnas se svymi vysledky z CC, ne?

        To je podle me super, ze mas na vyber, ne vsechny firmy maj dva druhy geometrie pro jeden model jako Trek… holt obcas Ti nesedne konkretni vyrobce, ale zato mas moznost najit neco od jineho, co pasuje jak prdel na hrnec, a priznejme si, rozdily mezi jednotlivymi vyrobci na stejne urovni zas tak zasadni nejsou. Trochu to pravda komplikuje vyber neinformovanym, ale kdyz uz vis, co chces, tak je to podle me spis velka vyhoda.

        0 0
    • JakeF  

      Vybírám podobně, aktuálně jsem prakticky rozhodnutej vzít znovu Giant Defy, spíš jen váhám jestli potřebuju Di2 nebo ne :). Mám zkušenosti s nižším modelem a ten rám je super. Co se týče výbavy, tak za 80k už je Pro 1, kde máš hydrauliky, Ultegru a karbon kola na pevnejch osách, což je u „značkovýho“ kola super nabídka.

      Jinak za mě jsou kotoučový brzdy budoucnost, do ráfkovejch už bych dneska nešel.

      0 0
      • Breakpain  

        „potřebuješ“ ;-) … je to příjemné … vyzkoušel jsem si to a lituju toho, protože od té doby je „chci“ ;) …

        0 0
        • tromboonen  

          Chceš = potřebuješ, jinak si to neobhájíš :)

          0 0
        • JakeF  

          No tam je ještě druhej faktor, že bych bral s Di2 loňskej model, kterej se mi ale nelíbí barevně… Takže se spíš přikláním ke klasice a hezčímu rámu. Ale jednou u tý elektriky stejně skončím, to je mi jasný od chvíle, co jsem jí poprvé vyzkoušel :).

          Škoda tý žlutý, bejt to jen černo-stříbrný, tak je to celkem pěkný kolo.

          0 0
          • tromboonen  

            U Giantů se nepovedené barvičky řeší elektrikářskou páskou, to nevíš? DaD říkal, že je součástí balení :)

            Ale jinak ten stříbrnej je pro mě nejhezčí co jsem zatím viděl, i s tou žlutou.

            0 0
            • JakeF  

              Nojo, ale ty máš taky Roubaix s červenýma bowdenama a líbí se ti :).

              0 0
              • tromboonen  

                Chtěl jsem napsat rovnou, že my asi nebudem mít podobnej vkus, ale nechtěl jsem rejpat.. třeba do toho dorosteš :) Že někdo nemusí červený bowdeny beru, ale ten stříbrnej je na Giant fakt docela decentní, i s tou žlutou, třeba by „na Tobě vyrost“.

                0 0
                • JakeF  

                  Stříbrno-černej by byl decentní… Ta žlutá to kazí.

                  0 0
                  • tromboonen  

                    Píšu „na Giant decentní“ :) Jinak kromě elektrikářskejch pásek existuje i ta stříbrná, to dáš…

                    0 0
          • Breakpain  

            Čoveče, tak to Tě chápu, když vidím tu stříbrnou … i bez té žluté to není můj šálek kávy … To bych asi na elektriku dlabal taky :D

            0 0
      • tomxxx  

        To je docela parádní cena. Já shánim spíš nějakou CX, ale i to maj docela slušné

        0 0
    • ms82  

      Tak ja to vlakno taky zneuziju, ale treba to pomuze i puvodnimu tazateli. Mam celkem jasno, co chci: Canyon Ultimate CF SLX 9.0 SL ale jeste jsem se prisel radeji zeptat, jestli je to dobry napad ;-)

      „Silnicni“ kolo jsem si koupil pred 4 roky cyklokrosku: Cube Cross Race 2013 jeste nez se objevily nejake gravel/all road/endurance kola. Prezul jsem na touringove plaste a najel na nem postupne 1500, 4000, 4500 a 7500 km/rok. Po lonskem roce uz jsem zacal zvazovat cistou silnicku, preci jen tohle zase tak moc rychle nejede (vim, ze je problem hlavne v jezdci ;-)).

      Otazky mam nasledujici.

      Geometrie meho stavajiciho CX kola je blize endurance silnicce, nebo se to neda porovnat? Bude to velky skok na cistokrevnou silnicku? Podotykam, ze jsem (po drobnych upravach posedu) na tomto kole zadne problemy nemel a par vyletu pres 150 km jsem na nem absolvoval.

      Druha hlavni otazka je, co jeste potrebuji a co uz jsou vyhozene penize a nepoznam :-) Vim, ze se na to tezko odpovida, ale jelikoz jsem lepsi silnicky na kratsi ani delsi dobu nemohl vyzkouset, nemam s cim porovnavat. Pro aspon nejaky kontext, v lete jsem mel pujceny powermeter a sic po nemoci, na Revnicaku jsem jel 20 min na 245 W. Nebyl to FTP test, jen kopec v ramci delsiho vyletu. A ackoliv se to muze zdat vetsine malo, s mou musi vahou neco pres 60 kg to neni zase takova tragedie. Na rovine proste 40 km/h jezdit nikdy moc nebudu.

      Na novem kole bych jezdil jen za sucha. Kdyz je hnusne, beham. Nynejsi krosky bych se nezbavoval, mozna bych ji v budoucnu vymenil za neco s diskovymi brzdami. Na silnicce diskove brzdy ale zatim nechci, vaha navic se mi nelibi a desti se budu usilovne vyhybat.

      Strucne shrnuti – zajima me s cim se da srovnat geometrie me krosky, za co na novem kole penize dat a co je zbytecne, navrhy kol. Z dalsich znacek jsem jeste zvazoval Trek nebo BMC (koukam i jak to vypada, ackoliv by to nemelo byt podstatne kriterium). Diky za reakce!

      0 0
      • madik  

        Osobne nemam zadne zkusenosti s „chovanim“ ruznych geometrii. Na to jsou tu asi lepsi experti. Nicmene abys treba byl schopen si overit jak se na kole seskladas, muzes si treba nakreslit geometrie ramu v meritku. Na obrazku je priklad z ceho treba vychazim ja, kdyz mam momentalne Gravel bike GT Grade v L se 110 predstavcem a 17 stupni do negativu a jak to jen slo dolu..

        Porovnamam s Canyon silnicnimi ramy v M, je tam vzdy nejvyssi a nejnizsi poloha predtavce s 16mm minimalni podlozkou pod nim..

        Snad to bude videt, je treba si zazoomovat ;)

        0 0
        • madik  

          Nahrani se moc nepovedlo..

          0 0
          • ms82  

            No to si budu muset asi taky zkusit nakreslit. Ale nevim, jestli to vubec tak presne zmerim. Druha vec je, jestli je geometrie soucasneho kola optimalni. Pro nove kolo bych mozna zvazil i nejaky bike fit.

            0 0
            • tromboonen  

              Rozděl si geometrii na dvě věci:

              1. posed, pokud máš současnej vychytanej (pro jistotu ještě ověř na CC), tak se snaž aby Ti nový kolo, ať bude jakýkoli kategorie, umožnilo ten samej posed plus mínus řekněme 2cm horizontálně i vertikálně na rodlech bez nějakých extrémů jako je pidi nebo obr představec nebo komín podložek a představec do pozitivu a pořád velkej drop.. jedna věc jestli se budou podobat ty rámy samotné když je nakreslíš v měřítku (asi kromě výšky středu), druhá jestli třeba když hlava silničky bude vušší, bude pořád možný nastavit stejnej posed (a bez obr dropu).
              2. chování kola, ovlivňujou to věci jako rozvor, délka zadní stavby, výška středu a trail (o kolik je předkopnutej přední náboj před osu hlavy), obecně čím delší ty vodorovné rozměry jsou, tím je kolo „klidnější“ a líp drží stopu, viz tady Cyklokrosky (evropské školy) bejvaj předozadně krátké aby se otočily okolo tyčky plotu na trati, ale Cube myslím patří k té americké škole, kdy maj cca road geometrii, extrém závodní silnice může být živější (a méně stabilní), endurance cca poodobná, nebo víc protažená a víc stabilní, osobně preferuju na naše rozjebané silnice, viz ten článek
              0 0
              • ms82  

                Konecne jsem se zmeril a zadal do CC:

                Fit StyleThe Competitive Fit

                Top Tube Length 57.9 – 58.3 Cm

                Seat Tube Range CC 58.9 – 59.4 Cm

                Seat Tube Range CT 60.8 – 61.3 Cm

                Stem Length 12.2 – 12.8 Cm

                BB Saddle Position 83.5 – 85.5 Cm

                Saddle Handlebar 57.9 – 58.5 Cm

                Saddle Setback 6.5 – 6.9 Cm

                Seatpost Type Not Setback SHOP ROAD BIKES

                YOUR MEASUREMENTS

                Actual Inseam91 Cm

                Trunk65 Cm

                Forearm40 Cm

                Arm69 Cm

                Thigh63 Cm

                Lower Leg59 Cm

                Sternal Notch157 Cm

                Total Height189 Cm

                Namalovat si to neumim a nevim, jak to vubec sedi na me soucasne kolo, natoz pripadne na ten Canyon. Mrknete na to nekdo? Pokud to miry budou divne (meril jsem se sam), nebo budu mezi velikostma, zajdu jeste na ten Bike Fit (mozna zajdu tak jak tak). Rozdily mezi Honzou Dubcem a tim fitem ve Scottu (Praha)?

                0 0
                • ms82  

                  Asi to zapadlo, neokomentuje nekdo? Diky.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Od oka u Canyonu Ultimate jsi mezi L a XL, na L bys potřeboval delší představec, XL by nejspíš sedlo tak, jak je.

                    Po zakreslení: L s představcem 130mm/0° osou ve výšce 35 mm nad hlavou, při poloze sedla –66mm/845 mm dá dosah SH=582 mm při dropu 132 mm.

                    Po zakreslení: XL s představcem 110mm/0° osou ve výšce 35 mm nad hlavou, při poloze sedla –66mm/845 mm dá dosah SH=579 mm při dropu 117 mm.

                    S představcem 110mm/-6° (takový nějaký tam nejspíš bude, ± stupeň) a osou představce ve výšce 35 mm nad hlavou (vypadá to na cca 10 mm krytka hlavového složení + 1/2 z cca 40 mm objímky představce + přibližně tak jedna 5–10 mm podložka), při poloze sedla –66mm/845 mm dá dosah SH=584 mm při dropu 128 mm.

                    Volil bych asi (mimo závodní nasazení) raději velikost XL, protože se dají snáze nastavit rozdílné polohy řídítek běžnými představci. U L by ses mohl dostat do neřešitelné situace při potřebě mít řídítka dostatečně vysoko.

                    0 0
                    • ms82  

                      Skvele, diky. Jeste jednou dvakrat premerim sebe a stavajici kolo. To kolo jsem ted jen zkusil narychlo a vyslo mi SH=574 mm, sedlo 845 mm a drop 65 mm (ty druhe dve miry s vetsi nepresnosti), pricemz me v posledni dobe po kole boli bedra, a tuhnou trochu trapezy. Loni v lete jsem na tom najel dost i bez vetsich problemu, ale asi jsem mezitim hybal se sedlem (nejen vysku, ale dopredu/dozadu) :-/

                      Ten velky skok v dropu me trochu desi, takze XL by v tomto vypadalo asi prijatelneji. A samozrejme vetsi moznost s tim nekam pohnout zni lepe. Jeste jednou dik.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Hlavně by to chtělo vybírat v sérii Endurance a ne Ultimate. Pokud vůbec Canyon. Není nad to, si pořídit kolo, na kterém se sice nedá vydržet, ale je pěkné a bylo drahé.

                        0 0
                        • ms82  

                          Pekne bych kolo chtel, drahe byt nemusi :-) Souhlasim ale, ze kolo, na kterem se nebudu citit dobre, mi bude na nic. Stavajici kolo jsem pridal pro porovnani. Rozhodne jsem pri jeho vyberu moc nepremyslel – zeptal jsem se v prodejne, tam mi rekli: „To nejvetsi“, tak jsem ho vzal. Taky na zacatku s mym najezdem to bylo asi jedno. Ted kdyz uz na tom kole obcas sedim nekolik hodin, chci vyberu venovat vice usili. Canyon se mi libi, jak uz jsem psal, ale subvence od nich nemam, takze pokud je to blby napad, budu zvazovat dalsi kola.

                          0 0
                    • ms82  

                      Update – pred mesicem se mi rozsypalo kolo. Nez prisel nahradni dil, pujcil jsem si Cannondale Super Six velikosti 58 na discich na vikend. Bez nejakeho ladeni posedu jsem na tom najel 300 km a zacaly me bolet zada (bedra). Hned potom mi pujcil kamarad kolo (nezkoumal jsem velikost, ale zpetne jsem zjistil, ze to byla 55 vel Bianchi 928). Na tom jsem najel tak dve ste a uz se nedalo vydrzet. Zada me zacaly bolet i na me cyklokrosce. Abych to zkratil, na obou kolech (Bianchci i muj Cube) jsem to resil snizenim sedla, dle nekterych poucek boli bedra z moc zavodniho posedu. Jezdil jsem dal, ale postupne se akorat zhorsovalo a behem delsich jizd jsem musel davat pauzu, tempo jsem jet nemohl vubec. Tenhle tyden jsem konecne byl na bike fitu a vysledek byl nasledujici. Bianchi muzu vratit kamaradovi. Na mem Cubu slo sedlo o 3.5 cm (!) nahoru, coz je jeste o dva cm vys, nez bylo, nez jsem s tim zacal laborovat a uplne dopredu. A predstavec opacne (ne nahoru ale vodorovne). Jeste tam pujdu, az si na ten posed trochu zvyknu, nicmene rovnou jsem otestoval na 50 km dost ostre jizdy. Jel jsem i rychle i proto, ze jsem konecne mohl. Nadhera. Timto davam za pravdu, ze kolo, ktere sedi, je daleko lepsi nez hezke kolo ;-)

                      Nove ma muj Cube sedlo 862 mm, SH=576 mm a drop 10 cm (dost nepresne zmereno). Pry je tam jeste prostor jit niz a dal. Reach a stack jsem si zapamatoval 409/592, zbytek mereni jeste dostanu mailem.

                      Nevim, jestli tedy daneho mereni vyuzit k nakupu noveho kola jeste letos. Najel bych na nem uz jen tak 3 tisice. Ac jsem na te testovacce diskove brzdy nechtel, dost me nadchly. Sjezdy me bavi a s temi disky to byla parada. Na druhou stranu paky byly peklo, nedalo se to drzet (ultegra). Vypada to, ze prepracovana ultegra by problem s pakama resila, ale na kolech bude asi az pro pristi sezonu. Uvazuji tedy, ze bych se zatim podival nejakem kole na sezonu dve, na ultegre a rafkovych brzdach. Dle mereni z toho bike fitu bych se mel spise asi koukat na zavodnejsi geometrie. Jelikoz by to bylo docasne kolo, asi me nejvic zajima dobry pomer cena/vykon, lepsi kolo bych si pak koupil uz na discich. Nebo se na to vykaslat a pockat do pristi sezony (ale to si taky muzu rikat kazdy rok :-)).

                      Diky za pripadne navrhy kol, ktere by vyhovovaly popisu a geometrii vyse. Canyon Ultimate by nejspis sel jen s o 1 cm delsim predstavcem, Trek se mi zda pekelne drahy, na to co ma za osazeni a hlavne kola, BMC vypadalo jako lepsi alternativa (spise asi TeamMachine).

                      0 0
                      • ms82  

                        Proste neco srovnatelneho s Canyon Ultimate CF SLX 8..0 ?

                        0 0
                        • johny.h  

                          Toho mam od lonska doma a max. spokojenost. Jen jsem zmenil sedlo za sirsiho Spesla a dal bezdusove plaste Schwalbe one pro a je to pecka. Mam L a merim 187cm.

                          0 0
                          • ms82  

                            Dik za doporuceni. Jeste jsem dostal tip na letosni jetou Emondu, tak asi testnu, jak by mi byla. Zalezi taky na cene.

                            0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Tak hlavně cokoliv prohlásit o jakémkoliv kole bez toho, aby sis na něm přesně nastavil svůj posed (ať už je jakýkoliv) nemá žádnou vypovídací hodnotu. Minimálně sedlo jsi měl dát správně jak výškově, tak předozadně a pokusit se přiblížit vzdálenosti sedlo-řídítka vhodným otočením představce bez ohledu na případný menší drop.

                        0 0
                        • ms82  

                          Jestli reagujes na to Bianchi, tak jsem to asi nenapsal uplne jasne – na bike fitu jsme zacali s nim, sedlo se hodne zvedlo, dal se tam docasny predstavec, na kterem se dala ladit delka. Abych na tom mohl jezdit, musel bych tam mit asi 14 cm predstavec a podlozek 5 cm. Proste nastavit by to mozna slo, ale fitter to prirovnal k tomu, ze bych si koupil o dve cisla mensi boty a udelal si do nich diry na palce, abych v nich mohl chodit. To se mi zdalo jako dostatecne jasne prirovnani, tak jsem rozhodl, ze radeji udelame tu cyklokrosku a silnicku si najdu ve spravne velikosti.

                          0 0
                      • ms82  

                        Muj nekonecny pribeh vybirani kola pokracuje :-) Letos uz na nem evidentne moc nenajezdim, ale chtel bych se alespon rozhodnout. Nyni jsem dostal nabidku na novy Scott Addict 20 2017 Je to Ultegra (az na kazetu a retez), kola jsou ekvivalent DT Swiss R24, jestli jsem spravne hledal, vaha cca 7.4 kg. Cena lepsi nez podobny Canyon. Geometrii jsem srovnaval s aktualnim nastavenim na svem kole a mozna to bude chtit o pul centrimetru delsi predstavec, ale jinak by to melo byt asi v pohode.

                        Ma s timhle kolem nekdo nejake zkusenosti nebo pripadne muze okomentovat? Neni to sice asi moje vysnene kolo, ale na druhou stranu me zatim spise brzdi nohy nez kolo :-) Predpokladam, ze pokud bych nebyl spokojeny, da se to po pristi sezone nejak rozumne prodat (?).

                        0 0
            • Breakpain  

              Jestli si nejsi jistý – zajdi si na bike fit, abys zjistil, jakou geo by to kolo mělo vůbec ideálně mít a pak filtruj dle toho ;-).

              Rozhodně bych nekupoval kolo a až pak šel na bike fit – dá se domluvit, že tam jdeš na vyřešení velikosti kola a posedu a že se pak dodatečně dostavíš s kolem, aby Ti ho dle měření nastavili.

              Zkus třeba Tri-Expert – Jan Dubec ;-) …

              0 0
              • ms82  

                Ano, ten triexpert zvazuji a je jasne, ze bych sel pred :-)

                @tromboonen: Clanek o geometrii jsem precetl, vlastne uz jsem mozna nekdy neco podobneho cetl, ale zase to asi zapomenu. Radeji si to ulozim pro referenci.

                No a soucasny posed je dobry, ale nevim, jestli to nemuze byt jeste lepsi :-) Treba jsem si proste jenom zvykl.

                0 0
    • Autumnbiker  

      tak jsem jse se bavil se známým a ten si vychvaloval Canyon, konkrétně má CF 9.0, což taky nevypadá zle + super design, celkem mě nahlodal…ach jo

      0 0
      • Autumnbiker  

        respektive má vyšší model CF 9.0 DI2 , ale mě by stačil ten výše uvedený, ještě to bude hlavolam.

        0 0
      • Autumnbiker  

        pořád přemyšlím zda L nebo XL, přikláním se k Lku. pro porovnání dávám mé proporce

        Measurements:

        Inseam: 91

        Trunk: 67

        Forearm:34

        Arm:67

        Thigh:66

        Lower Leg:60

        Sternal Notch:158

        Total Body Height:188

        The Eddy Fit (cm)

        Seat Tube Range c–c: 60.2 – 60.6 cm

        Seat Tube Range c–t: 62 – 62.5 cm

        Top Tube Length: 54.8 – 55.2 cm

        Stem Length: 10.4 – 11 cm

        BB–Saddle Position: 80.2 – 82.2 cm

        Saddle Handlebar: 55.5 – 56.1 cm

        Saddle Setback: 8.5 – 8.9 cm

        The Competitive Fit (cm)

        Seat Tube Range c–c: 58.9 – 59.4 cm

        Seat Tube Range c–t: 60.8 – 61.3 cm

        Top Tube Length: 54.8 – 55.2 cm

        Stem Length: 11.5 – 12.1 cm

        BB–Saddle Position: 81 – 83 cm

        Saddle Handlebar: 54.7 – 55.3 cm

        Saddle Setback: 7.3 – 7.7 cm

        0 0
        • tomesik  

          Dle mého názoru jsi mezi L a XL a to dost těsně.

          0 0
        • mr.antik  

          nemaš možnost zkusit u toho kamaráda jednu z nich?

          0 0
        • Autumnbiker  

          Tak co jsem měl možnost zkusit Trek Madone a Cann. CAAD tak mi sedí vel. 58. Jinak k tomu Canyonu. Pročítal jsem různá fóra, hlavně na bikeradaru kde je věnované celé vlákno Canyon Endurace a nyní bych určitě volil XL, tuhle velikost mi doporučili i na na podpoře Canyon.

          0 0
          • McBlacky  

            mám podobně inseam (92), ale jsem menší (182) a u Treku a Spešlu mi je 58, díky disproporci bohužel s představcem 9cm, ale to se nedá nic dělat. Tobě by měly být dobře s klasickou silniční 11–12

            0 0
            • Breakpain  

              Mám hodně podobné proporce 187/91 jako zadavatel a když jsem projel Madonu v 58, bylo to „divné“ … mně osobně sedla 60ka, hlavně díky vyšší hlavě :). Představec mám myslím 10cm …

              0 0
    • Autumnbiker  

      Tak mi přistála nabídka na Canyon model 2016 v elektrice v uvedené konfiguraci ve velikosti XL za 60 tis. Kč. První majitel. Údajně najeto 1000 km. Asi to vezmu.

      0 0
      • Člověk a jeho svět  

        Podle té poslední fotky to má nějak pekelně vysokou hlavovku, ne?

        0 0
      • mr.antik  

        aspoň vyzkoušíš velikost. jestli je ve stavu skoro novyho tak proč ne. Vypadá parádně

        0 0
      • satch  

        ale na tom canyonu píšou 3XL, ne? proto ta hlava je taky 234mm, jak píše Člověk…

        0 0
      • tromboonen  

        Dej si velký bacha na tu velikost, výhodná koupě něčeho, co Ti nesedne a pak budeš nevýhodně prodávat..

        Top tube ti vychází 55, takže bys měl mít 56/Lko? a tohle jsou štafle jaxsvňa.

        0 0
      • Autumnbiker  

        3XL jsem nahodil pro představu o osazení, jinak mám v pácu XL, projedu a uvidím

        0 0
        • tromboonen  

          I to bude asi moc, nějakým rychlým projetím se to neprojeví, zvlášť když o tom moc nevíš, dvakrát měř, nebo radši víckrát, znáš to..

          0 0
        • satch  

          Klidne to vyzkousej.(XL) Endurace má menší reach, takže to třeba bude ok…

          0 0
      • kotew CZE JIHLAVA  

        Ahoj,

        kdyby to byla tvoje velikost tak není o čem,tohle ti ale bude fakt obrovský.

        Už jak je to lišácky focený ze zvrchu:D

        0 0
    • Radovan84  

      A co třeba nová Orca?Za 80t na elektrice a myslím že by nějaká ta slevička taky mohla být.Já mám teda model 2016 (viz profil) ale spokojenost.Do­živitní záruka na rám,sleva taky byla, dobré jednání s obchodnikem.Vše v pohodě…

      http://www.albie.cz/…m20i-2017-1/

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tak ta je, nad španěly jsem vždy slintal. Hned jsem si vzpomněl i na tvé kolo ;-) No rozštípat nyní kolo, tak to mám jako variantu k emondě :o))

        0 0
        • Reggie  

          já teda nevím ale řazení v elektrice venkem?

          0 0
          • madik  

            Prezentačními fotkami bych si nebyl uplně stopro jist, viz foto :)

            Ale vzhledem k tomu, že píšou o vnitřním vedení brzdových lanek, tak asi na té vněší elektricě neco bude. Byl by to dobrý hegeš mít extérní baterku..

            0 0
            • fantozzi  

              Tak to je pecka, to jsou „rezervni“ brzdy? :-)

              0 0
              • MI.KU  

                Jj výrobce přišel na to ze lepší než ráfkové nebo kotoučové brzdy jsou ,,dual rimdisk brakes,, top novinka s jediné možné řešení pro rok 2018 – do roka a do dne to bude mít 90% cyklistu ;)

                0 0
              • zdenek  

                Jedny na brždění, druhý na parádu. :-)

                0 0
          • Radovan84  

            Záleží o jaký typ rámu se jedná. Jsou tři verze.

            0 0
      • McBlacky  

        zrovna tahle mi přijde fakt hnusná barevně

        0 0
    • mvd  

      Teď jsem si ho objednal

      Edit: Ale není to žehlička tankodromů podle Tvých představ.

      0 0
      • madik  

        A proč by nemohla být se správným obutím? Tzv co nejšiřší kvalitní pláště co půjdou osadit nafouknuté na úrovni 5–6 bar s latex dušemi. Případně tubeless na 4–5bar né-li méně..

        0 0
        • mvd  

          Jo jo – ty 23 půjdou asi rychle pryč. Ráfky široký jsou, tak uvidíme, co tam vleze. Dá-li pánbůh, tak by se tam 28 mohlo nacpat :o)

          0 0
        • Radovan84  

          Mrkni ještě na Infinito na kotoučích pokud hledáš žehličku co se rámu týká a balóny tam narveš taky.

          Je toho mrraky.Za 80,– si už můžeš vybírat téměř z čehokoliv a od značek které tě jen napadnou a máš k ní sympatie.

          Základ je vždy stejný. Pořádně se změřit,rozmyslet zda chci gravel,endurance, klasiku či aero.Kotouče ano/ne.Elektrika ano/ne.

          Vybrat co se mě líbí a mám na to koruny,porovnat geometrie a hurá nakupovat :-)

          Orbeu sem dával spíš jen jako okrajovou možnost. Pro někoho ale může být zajímavá možnost si libovolně kombinovat barvy a tak.

          Jinak nevěřil bych že to někdy napíšu ale koupil bych Canyon Endurance na kotoučích.Fakt se mě to líbí a na tvé požadavky bych řekl že super volba.

          Samozřejmě základ je ale správně zvolená geometrie.

          0 0
      • MI.KU  

        Vypadá hezky ;) gratulace

        0 0
        • mvd  

          Díky :o) Nejvíc mě potěšilo, když jsem přesně to samý našel na českým e-shopu taky ve slevě – za 83.000,– Tolik nebyla v UK ani katalogová cena.

          0 0
          • MI.KU  

            Jj oni si v ČR leckdy myslí že sme úplně blbý :D

            0 0
      • Smazaný účet  

        Docela výrazná změna ve všech ohledech, proti crossovému kolu :) Ale je hezký. Na Scott dobrý design.

        0 0
        • mvd  

          Počkej, na tohle nejde dát nosič??

          0 0
        • mvd  

          Tak v sobotu první vyjížďka. Říkal jsem si „nejsem na to zvyklej, ještě budu cestou dolaďovat posed, po zimě zlenivělej, radši to vyvezu na půl cesty vlakem“. A dobře jsem udělal. Pardubice – Moravská Třebová průměr 23,5 km/h. Když mně to v sezóně sedlo, tak jsem na krosu udělal dvoudenní výlet Praha – Moravská Třebová – Praha průměrem 28,5 km/h.

          Kde je problém? Jasně, zlenivělej po zimě. Nebo že by to bylo tím, že foukalo celou cestu proti 6–8, nárazy 10–12 m/s??

          Dělám si prdel. Kolo je neskutečná raketa :o) Ještě jsem nesnižoval komín pod představcem na optimální výšku, takže jsem dal luxusně 80 km v dolních úchopech s pokrčenejma rukama. Na tom krosu bych v sobotu nedal ani 20 km/h. Ten vítr je prostě peklo.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Podle mě krok správným směrem ;) Jen mě to zarazilo, dřív ses prezentoval jako čistý turista, nikoliv cyklista sportovec – a tenhle scott je závodní střela. Ať slouží, podle mě nebudeš litovat.

            0 0
            • mvd  

              Tak já jsem úplně „čistý turista“ nebyl. Turisti (kromě blahý paměti Rychlýho turisty) obvykle nejezdívají 200+ průměrem 25+. A zaměření neměním – jenom rozšiřuju. Příští cesta do MT bude s vozíkem, a na něm 6 ks šatních dveří 60×242 cm :o)

              O silničce (že ji zvažuju a jednou si ji koupím) jsem přece mluvil dávno. Stalo se to tak, že loni přítelkyně chtěla na dovolenou, na kterou mně se moc nechtělo, ale souhlasil jsem. No, a v zimě mně manželka (stále tatáž osoba) oznámila, že si koupím novou silničku a basta. A že ve svým rozpočtu na ni počítá s 50.000,–. Jo, považuju se za šťastnýho člověka :o)

              A ještě máme v obýváku hezký doplněk :o)

              0 0
              • McBlacky  

                tak jak jinak se tě zbavit :)

                0 0
              • Smazaný účet  

                Je to nějaký pátek zpět, co ses dušoval, že kolo pro tebe není sport, nejdeš sportovat, ale někam se dopravit, a silnička je pro tebe nevhodná. Ale hledat to nebudu, nestojí mi to za to, z mého pohledu krok dopředu ;)

                0 0
                • mvd  

                  Každej se nějak vyvíjí, ne? :o)

                  Ale z toho co jsem tvrdil se moc nezměnilo:

                  • Netvrdil jsem, že nesportuju, ale že nejezdím na tréninky a samoúčelný vyjížďky. Že jezdím někam z nějakého důvodu (nebo aspoň záminky :o) ) Když se podíváš v profilu na první větu mého motta, tak pořád platí každé písmenko :o)
                  • Koncept užitné cyklistiky si chci ověřit i na tomhle kole. Když jsem si tady v diskusích četl, jak je cyklistika drahý koníček, tvrdil jsem, že mně naopak vykazuje úsporu. Takže jsem si založil excelovou tabulku, kde se v jednom sloupečku hromadí veškeré výdaje na tohle kolo, a ve druhém hodnota jízdného vlakem nebo autobusem na trasách, které jsem na tomhle kole „užitně“ absolvoval. Zatím je bilance zdánlivě beznadějná, ale uvidíme za čas. Předpokládám kladnou bilanci za cca 6–8 let, ale trend už by měl být jasný po roce.
                  • Silniční převody (moje oblíbené téma :o) ). Už po prvním víkendu se mi potvrdilo, že kazeta 11–28 rozhodně není vše řešící univerzál. Fakt mi v mírném profilu vadí při řazení v rychlostech kolem 35 km/h skok o dva zuby. A protože jsem to předpokládal, tak už jsou objednané kazety 12–25 a 11–32, k té větší kazetě samozřejmě GS hazka s delším ramínkem, a k tomu ještě převodník 34 z. V základu mám 52/36, takže naplňuju moje slova z diskuse, že když jednou silnička, tak s dvojpřevodníkem 52/34. A jo, všechny tyhle položky se hromadí v nákladovém sloupečku mé excelové tabulky :o)
                  • Použitelnost na dálkové jízdy. Ano, tady došlo k velké změně mého postoje. Pomohlo vlákno „Bikepacking-aneb-na-kole-nalehko“, kde jsem našel inspiraci, jak ověsit i silničku tak, že bude použitelná.

                  Hele, z Moravský Třebový to není do Hodonína tak daleko, abychom se nemohli setkat na půl cesty a dát nějaký ten „samoúčelný švih“, co Ty na to? Jenom nevím, jak to vykážu v té své tabulce :o)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    S tou kazetou souhlas, při tréninku mě ten skok 17–15 neskutečně vysíral, volba točit jak kašpar, nebo diesel kadence ( volil jsem spíš kašpara ), Jinak mě kazeta vyhovovala, takže jsem si poskládal 12–28, vyhodil jsem 11, kterou jsem použil nad jednou a doplnil 16, kterou jezdím naopak často.

                    Kliky 52/34? No hodně štěstí… Ten skok by mě štval víc jak ta kazeta. Vozím 52/36 a je to ok, lehce menší skok by někdy se hodil, to bych pak volil 50/36.

                    0 0
                    • jecnak  

                      Pro hobika, jezdiciho na pohodu a jeste relativne nizke waty neni ten skok az tak hrozny, proste jen vic podradi na kazete. Naopak 36 a 34z je v prudkem kopci docela znat. Ne kazdy delsi kopce dava v klidu na 350w a vic. Vyhoda je, ze se dneska u roztece 4*110 da relativne rychle a levne ta mala placka prohodit. Dokonce chodi kombinace 53/34(6).

                      0 0
                      • mvd  

                        Jo jo, malej převodník 105 za 250 Kč, no nekup to :o) A přehození je stejně rychlý jako u kazety.

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Mohu potvrdit, přecházel jsem z kompaktu na semi-kompakt 52/36 a ty dva zuby jsem hezky cítil :) Resp, 34 byla moc malá, takže 36 ok, ale s 52 jsem chvíli bojoval.

                        Jo, došaltruješ to, ale než to doladíš, tak tě to „zastaví“, ale to asi ty znáš ;)

                        0 0
                    • mvd  

                      Skok mezi převodníky přece vždycky koriguješ na kazetě. Teď při konfiguraci 52/36 × 11–28 jsem korigoval v horní části kazety o 2, v dolní části o 3 pastorky. A jestli to bude při 52/34 nahoře o 3 a dole o 4 pastorky, nevidím v tom komplikaci. Až na konfiguraci 52/34 × 12–25 to bude korekce o 5 pastorků – to aby si při shazování člověk nacvičil parkinsnovký třes :o)

                      0 0
                      • McBlacky  

                        52/34 s 12–25 takový harakiri jen kvůli skoku 15–17. Umím si to představit při tréninku úzce definovaných intervalů na trenažeru, venku v reálu dva zuby kolem 15z pastorku nejsou extra skok.

                        Možná to je tím, že vozíš 52 placku a s 50kou by ti to sedlo, nebo máš extrémně úzký kadenčně efektivní rozsah (často u lidí co jezdí jen roviny nebo trénují na dlouhý TT).

                        0 0
                        • mvd  

                          Jsem zvyklý jezdit v rozsahu kadence 90–100. Ne, že by to nešlo i lehce pod 90, ale už to vnímám jako nekomfortní. Je to velký paradox, ale takhle mě rozmazlil můj kros s převody 3×10 48/36/22 × 11–23. Tam jsem první řazení se skokem o dva zuby měl při poklesu rychlosti pod 24 km/h.

                          12–25 je po jednom zubu až do 19z. To je při kadenci 90 rychlost 31 km/h. Tam už můžu jít na malý převodník, a protože změna převodníků v této části kazety je ekvivalentem 6,5 pastorku, rozhoduju se podle změny profilu, jestli budu korigovat o 5, nebo o 6. Při řazení na převodníku dojde k drobnému zpomalení, takže při shazování na malý převodník korekce o 5 pastorků a akorát to naváže. Pokračuju dál v jednozubových skocích znovu na 19z. To už jsem s převodem 34×19 na rychlosti 20 km/h a přestává mi vadit, že dál už to bude po dvou zubech.

                          Při rozjíždění to po jednom zubu nechám dojít až na 34×13 a při nahazování velkýho převodníku koriguju (opět kvůli drobnému zpomalení) o 6 pastorků na 52×19 a zase mi to krásně naváže. Korekce nahoru o 6 jsou dvě cvaknutí páčkou, takže žádnej problém.

                          Já jsem to už někde psal, že na převody jsem úchyl :o)

                          A rozhodně nejezdím jenom roviny, ani netrénuju na dlouhý TT. Do tohle vyhraněnýho úzkýho pásma kadence jsem se dostal dálkovejma trasama, kdy si musím hlídat, abych jel co nejefektivněji.

                          Ta 52 pila s nejmenším pastorkem 12z mně tam naopak smysl dává. Je to prakticky identický převod, jako jsem měl na krosu 48×11. Tam jsem ho použil opravdu výjimečně, tady tak nějak předpokládám výrazně častější využití :o)

                          0 0
                          • McBlacky  

                            Jezdit rychlosti kolem 20–30km/h na malou pilu, to je taky docela zvláštní. škoda, že už se nechodí RT, by ti vysvětlil proč to není ok.

                            já samozřejmě uznávám výhody řazení po zubu – doma mám na trenálu 11–23. Venku mi to přijde kromě použití na dlouhých rovinách nebo při závodech, kdy si nechceš nechávat diktovat kadenci, abys držel balík méně důležité.

                            0 0
                            • mvd  

                              Já nechci znevažovat zkušenosti dlouholetých silničářů, když sám jsem si silničku právě pořídil. Ale fousaté úsloví „per tam velkou“ mně přijde ze stejného těsta jako „galuska musí být jak šutr“. Už se to tady taky diskutovalo a tady je odkaz na laboratorní měření.

                              The efficiency difference between an equal gear that involves the 24 sprocket and the 13 sprocket can be worth 1–2 watts when riding in the 200–400 watt range.

                              0,5 % při 85 % rozdílu pastorků. Při rozdílu 52/34 (53 %) to bude kolik? 0,3–0,4 %? Jsem v klidu. To, že spousta silničářů se zapřísahá, že je v tom obrovský rozdíl, se už taky diskutovalo. Na větší pile generuje stejný převod vyšší frekvenci – rychleji to bzučí. Placebo je mocný fenomén :o)

                              0 0
              • iceduck  

                ahoj, co máš mezi stěnou a pneu? Mikropoličku?

                0 0
                • mvd  

                  Jo, dá se to tak nazvat. Chtěl jsem to mít ultra minimalistický, aby nic nerušilo pohled na „umělecký dílo“ :o) Je to plastový L profil 30×20 mm. Prodávají to v Hornbachu jako metrový tyčky. Na silničku je ta hrana 20 mm akorát. Jenom to drží balanc, váhu nese ten závěs za pedál.

                  0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Chtělo to směr MT – Pardubice, to bys měl avg 32,5 :). I zlenivělej po zimě :) PS: kudy jsi jel, celkem se tam často taky motám.

            0 0
            • mvd  

              Po státovce. Na auta jsem zvyklej a nevadí mi. A taky jsem chtěl být v MT co nejdřív – měl jsem tam sraz s manželkou, která jela stejným vlakem jako já. Já jsem vystoupil v Pardubicích, ona ve Svitavách.

              Včera jsme dojeli společným výletem do České Třebové, tam si ona sedla do čekárny a já jsem si to ještě střihnul na stejnej vlak do Chocně. Na to, že se párkrát brzdilo, tak průměr 32 :o)

              0 0
    • Silniční-Pirát  

      Takové sračky za tolik peněz…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ahoj, nechci zakládat nové vlakno tak to dám sem.

      Rád bych vás poprosil o radu. Hledám silničku do 40k. Přemýšlel jsem o Canyonu https://www.canyon.com/…-7-0-sl.html

      Díky za případní tipy-

      0 0
      • Mirec.K  

        Tiež nad ním uvažujem, aj keď v neskoršom časovom horizonte. Nie je lepšie vziať model CF 8.0? Výmenou za Ultegru dostaneš lepšiu sedlovku (aspoň sú na ňu dobré ohlasy), i keď je pravda, že to má aj iné kolesá, a v tom sa už neorientujem, či sú lepšie Aksiá alebo tie DT. A ešte je kúsok lacnejší (ani jeden ale do 40 000).

        0 0
        • Smazaný účet  

          Horší sada ale zase DT bych věřil asi více.

          0 0
          • tromboonen  

            DT jsem teda nejezdil, ale Aksiím se dá věřit dost hodně… není to úplně nejlehčí, ale držáky rozhodně, jako základ kola, ke kterým se pak pořídí něco svátečnějšího, bych se toho osobně nebál… a rozdíl mezi Ultegrou a 105 ve stejné generaci, jak už tady mnohokrát padlo, jsou více méně nápisy (a 00 prd gramů a méně studící páky u Ult:)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak váha kol mě nevadí. Naopak potřebujeti aby unesly mých 115kg.

              0 0
            • mvd  

              Nějaký rozdíly tam mezi 105 a Ultegrou jsou. Teď mě u Scotta podvedli. Slibovali kompletní Ultegru s jedinou výjimkou – kazeta 105. Dokoupil jsem ještě dvě 105 kazety, a že z tý původní z kola (11–28) budu zkoušet 19z pastorek a porovnávat to, jak to řadí ve srovnání s 19z pastorkem z 12–25 (má jiný náběh na zubech), když to použiju na skládaný kazetě. Sundám kazetu, no není to taky Ultegra ?! Místo samostatnýho 19z pastorku karbonovej dvojpavouk, a mám po zkoušení – druhej pastorek na dvojpavouku mě nevyhovuje do skládačky. Mám to reklamovat?

              Smajlíka dávat nemusím, že ne?

              0 0
              • tromboonen  

                Někdo to s tebou myslím rád vymění za 105:) V kazetách rozdíl samozřejmě je, ostatně při samostatném nákupu se spíš vyplatí ta Ultegra

                0 0
              • lunochod  

                Mám objednanou 105, rád ji vyměním za Ultegru až mě dojde:-)

                0 0
    • Deleony  

      Pokukujem po cesťáku na Di2 do cca 70tis.kč(čo je cena Ultimate CF SL 9.0 Di2 v akcii), geometria skôr závodná(aero rámy nevylučujem, ale nemajú zjavnú výhodu a sú ťažšie), rám primerane tuhý.

      Zvažoval som Kellys URC 90 na ktorý by som dostal podobnú zľavu, je už ale vypredaný. Nejaký ďalší tip na konkurenta toho Canyonu?

      Diky

      0 0
      • Yura  

        Me to prijde jako ulet si kupovat kolo za tolik penez od znacky jako je kellys. :D

        0 0
        • Deleony  

          ,,od znacky jaky je kellys´´ ..nezabúdaj že rámy si takmer žiaden výrobca nerobí sám, mne osobne na nálepke na ráme veľmi nezáleží :-)

          Konkrétne URC sa vraj ale veľmi vydaril, minimálne čo sa týka tuhosti. Ten je ale z hry von, nemá ho už ani výrobca na sklade.

          Takže iné alternatívy.

          0 0
          • Yura  

            Ja nerikam, ze to bude srot, ale proste za ty penize se uz vetsina lidi nediva na takove znacky jako je kellys, pells, force apod.. :D Jo jestli by tam byla fakt velka sleva a bylo to osazene kvalitnima kolama apod. tak proc ne, ale jinak bych sel urcite do toho canyonu.

            0 0
            • Deleony  

              Presne ako píšeš je to o značkách :-) Zľavu by som mal fakt dobrú(cenovo na úrovni SL 9.0 Di2) ale sú už v M vypredané, tak to neriešim. Na rám boli veľmi dobré ohlasy, kolesá nič extra, ale to nemá ani Canyon.

              0 0
      • JakeF  

        Kellys za 70 si může koupit jen magor…

        Jinak Di2 je pěkná hračka, ale jako hlavní kritérium při výběru kola bych to nebral, reálně to nic nepřináší. Rám a kola jsou daleko důležitější.

        0 0
        • Yura  

          Prinese problemy.. Kdyz zapomenes dobit baterku a zjistis to 100km od baraku. :)) Taky nechapu co v tom lidi vidi. Na kole je prece krasna ta jednoduchost a to ze potrebujes jen svoje nohy. Resit nejake oleje v brzdach, elektrinu v razeni apod..

          0 0
          • JakeF  

            To zas přeháníš… Elektronika i olej v brzdách potřebujou míň údržby než lanka v bowdenech a fungujou líp.

            Jen bych Di2 nebral jako klíčovej faktor při výběru kola, radši lepší rám a/nebo kola a mechaniku, než Kellys na Di2.

            0 0
            • Deleony  

              Di2 nie je kľúčový faktor, iba podmienka pri výbere. Mal som mechaniku Shimano aj Campa a skrátka chcem ísť do elektroniky tentoraz.

              Rám je určite najdôležitejší, ale v tejto cenovej relácii sa asi nedá vybrať vyslovene zlý, ak teda vyhovuje geometriou.

              Okrem Caynonu mi ešte padla do oka Strada RR6 v podobnej cene, ale je na ňu málo recenzíí, aj keď pretekári si ju pochvaľujú(ale to môže byť neobjektívne). Vzhľadovo sa mi páči viac ako Canyon.

              Pamätám že minulý rok v takomto období už bolo vo výpredajoch dosť zaujímavých bajkov na Di2(Izalco, atď.), tento rok je to s výberom horšie…

              0 0
              • JakeF  

                Já Di2 jezdím a jak říkám, je to hezká hračka, ale je to až jedna z posledních věcí, co bych na silničce vyžadoval. Naproti tomu třeba hydraulický kotoučovky jsou funkčně ohromnej rozdíl.

                Kellys je rám obyčejná polepená čína nevalný kvality. Za nižší cenu ok, za 70 už bych chtěl něco hezčího.

                Jinak v M-ku má třeba Progress letošní Giant Defy , třeba by byli schopní vzhledem ke konci sezóny už udělat lepší cenu nebo přes nějakýho prodejce… Osobně jsem přesně tenhle model chtěl, ale už nebyla moje velikost, tak jsem právě vzal vyšší na Di2.

                0 0
                • tomsam  

                  Di2 jezdím a nevidím důvod kupovat kolo za 80t bez ní (to je jako za 45t kupovat hlínu). Za mě palec nahoru, super rychlé řazení a 2× do měsíce to po 1200km holt nabiju :-)

                  0 0
                  • Pebe  

                    1200km?

                    Mě to teda vychází na 2500–3000km, asi tolik neřadím. Nabíjím až když se to rozsvítí červeně

                    0 0
                    • tomsam  

                      Nabíjím celkem pravidelně po servisu/myti. Ještě nikdy jsem nezažil „žebravý oko“.

                      0 0
                  • JakeF  

                    To já vidím důvodů dost… Slušnej rám je důležitější, karbon kola jsou důlěžitější, hydraulický kotouče jsou důležitější… A to už se pak s Di2 není snadný vejít.

                    0 0
                    • tomsam  

                      slušný rám – myslím, že canyon endurance CF není tak špatný

                      kotouče – díky nechci, věčné cinkání, jezdím většinou za sucha a nesjíždím alpy

                      karbon kola – když kabon, tak galdy a ty jsou celkem opruz na servis a náklady na provoz nejsou také nejnižsí. Váhově si také extrémě něpomůžeš (pokud nehovoříme o kolech za 30t+).

                      0 0
                      • JakeF  

                        Canyon rám v pohodě.

                        Kotouče dobře nastavený necinkaj, neškrtaj ráfky o špalky při jízdě ve stoje a dělaj i menší hluk při brždění… Obecně co se týče vydávaných zvuků, tak jsou kotouče naopak výrazně lepší.

                        Karbon kola jedině galdy platí u lowend číny. U slušnejch kol není důvod se bát.

                        0 0
                        • jonti  

                          Karbon kola jedine galdy plati u rafkovych brzd bez ohledu na znacku.

                          0 0
                          • JakeF  

                            O důvod víc jít do kotoučů :).

                            0 0
                            • jonti  

                              S temi kotouci je to tezke. Resim podobny vyber jako autor vlakna. Na trenink a jezdeni v okoli Prahy a do prace za vsech podminek jsou kotouce super, za dve zimy jsem ted probrzdil rafky.

                              Ale do Alp a na jezdeni co nejlepsich casu do kopce tady by bylo hezke mit co nejlehci kolo a na 6 kg to jde s kotouci blbe. Idealni mit jedno Roubaix na kotoucich a jednu superlehkou Emondu SLR do kopcu.

                              0 0
                              • JakeF  

                                Podle mě ty gramy moc hrotíš… Ultralehká Emonda zas nepojede po rovině a proti kotoučům budeš ztrácet ve sjezdech.

                                0 0
                                • Ladnonna  

                                  Jestli jezdíš rychleji než profíci na Tour tak možná ano.

                                  Sám sem kotouče jezdil a raději se vrátil ke klasice.

                                  0 0
                                  • JakeF  

                                    Proč bys měl jezdit rychleji? Naopak oni možná to lehčí kolo ve výjezdu docení, hobbík fakt nepozná, jestli jel výjezd o 5 vteřin delší nebo kratší dobu. Určitě ale ocení větší bezpečí ve sjezdu.

                                    0 0
                                    • Ladnonna  

                                      To je jako bych ti řekl ze hobik ocení snazší výšlapy což u dlouhých kopců v Alpách budou u hobika minuty, zato z kopce ani neslapou a jedou opatrně a výrazně pod limit, k tomu stačí i klasické brzdy.

                                      0 0
                                      • JakeF  

                                        Minuty to nebudou ani náhodou…

                                        0 0
                                      • Chlebovnik  

                                        LOL. Si to spočítej, kolik do kopce udělá ~700g na kotoučích. Ty minuto. =D

                                        http://bikecalculator.com/

                                        0 0
                                        • JakeF  

                                          700 g je ještě hodně pesimistický, reálně to je míň.

                                          0 0
                                          • Chlebovnik  

                                            Jasný, ale víš co, mohl by se tady vyskytnout MI.KU, který by vytáhl ty svoje Cannondaly a už by to jelo.

                                            0 0
                                            • MI.KU  

                                              Mě už to nebaví – až si projedete stejnou verzi kola se stejnou sadou a porovnáte klasiku vs kotouče zjistíte ze klasika jede lip.

                                              Tím končím a dal na nic neodpovidam.

                                              0 0
                                        • Ladnonna  

                                          Tyhle teoretické výpočty sou k ničemu, připočti vyšší aero odpor a hlavně fakt že hobík jakmile pocítí že mu to jede hůř zpomalí – demotivující efekt.

                                          Podle teoretických výpočtů taky nemají karbonová kola smysl, protože ten rozdíl je naprosto minimální.

                                          0 0
                                          • JakeF  

                                            Kotouče maj cca srovnatelnej aero odpor, podle některejch měření dokonce nižší. Psychologickej efekt, že bys jel pomalejš se nedostavuje z celkem jednoduchýho důvodu… Jedeš pomalejš na hranici měřitelnosti. Pokud se blbě vyspíš, tak to udělá efekt mnohokrát větší.

                                            Naopak vysoký karbony maj efekt zvlášť na rovinách jasně prokázanej a změřenej.

                                            0 0
                                            • Ladnonna  

                                              Na 100 km s jakým časovým přínosem při prumerce hobíka kolem cca 25–28 km/h

                                              0 0
                                              • JakeF  

                                                Jak 25–28? Jezdíš snad těch 40, jak jsi psal dole, ne?

                                                Tady máš test… ENVE proti Mavic Ksyrium SLR cca 2 km/h při 30 km/h. To není málo…

                                                0 0
                                                • Ladnonna  

                                                  Jezdí průměrný hobik 40? Dole mluvíme o voze tady zas o koze, to si nepleť.

                                                  Tak kolik vteřinek udělají ty kola třeba 35–50mm při 25–28 průměru na 100 km? Tolik že pro hobíka to jsou vyhozené peníze.

                                                  0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Vyhozený peníze to jsou každopádně, ale proč si tahat prachy do hrobu…

                                                    Podle testu, co jsem posílal, by to při 30 km/h průměru udělalo kolem 12,5 minuty.

                                                    0 0
                                                  • Ladnonna  

                                                    Takže při 25 nějakých od oka 8 minut – no a hobik co to pojede cca 4 hodiny těch 8 minut nepocití.

                                                    Jo máš pravdu že než si tahat prachy do hrobu raději si udělat radost, i když to bych za tu cenu jel raději na cyklodovolenou, třeba i na 3–5 dovolených.

                                                    Samo na závody jsou ty minutky/sekundy velké plus, ale tam jde o jiné průměry.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Takže 8 minut rozdílu hobbík nepocítí, ale pár gramů navíc a neexistující aerodynamický rozdíl u kotoučů jo?

                                                    0 0
                                                  • Ladnonna  

                                                    Ano, protože vyjet prudký kopec většinu lidí ničí už jen ten fakt, že před nimi ten kopec je, natož když jim to i hůř jede. Není to jen par gramu je to velkej bidon pití a pár drátů navíc které kladou odpor.

                                                    Pokud pojedeš několik 12% kopců na třeba 100 km trase tak ten rozdíl váhy je také v minutách.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Pokud pojedeš několik 12% kopců na 100 km, tak ten rozdíl je v desítkách vteřin a hravě ho doženeš v následujícím sjezdu.

                                                    0 0
                                                  • Ladnonna  

                                                    Podle tvého kalkulátoru je to kolem 5 minut.

                                                    Ve sjezdu díky kotoučům…? Nevšiml jsem si že by Kittel zvládl někomu ujíždět ve sjezdu díky kotoučům – a to se jeli sjezdy i za mokra – naopak jiní ujížděli jemu.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Tys koukal na televizi a nevšim sis… Já kotouče třetí sezónu na silnici jezdím a všimnul jsem si… Určitě chápeš, proč se ti nepovede mě přesvědčit :).

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Ten, kterej je podle tebe teoretickej a k ničemu? Co jsi do něj proboha naházel za čísla?

                                                    Já když to do něj zadám v pesimistický variantě, tak to vychází 1,4 minuty. To je na 50 km sjezdů reálný najet zpátky. Na mokru i výrazně víc.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    v rychlejším sjezdu, kdy máš avg nad 50 řekněme, je aero efekt kurevskej.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Je, ale kotouče nemaj aerodynamiku horší. V některých testech vyšla i líp, taky mě to překvapilo… V tomhle směru jsem čekal, že kotouče budou ještě pár let zaostávat, než se pořádně využije nových možností profilace ráfku.

                                                    0 0
                                                  • MI.KU  

                                                    Nejde jen o rafek jde o celek – mít na predku 14–16 drátu vs 24 je rozdíl.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Já mám vepředu 20 drátů a to jsou klasický tenký DTčka. Dát tam CX Ray, tak aerodynamicky už nic o moc lepšího nevymyslíš, když se dává míň, tak už to bývaj tlustší hliníkový nebo karbonový…

                                                    Druhá věc je, co pak takový kolo se 14–16 dráty předvádí s ráfkovýma brzdama, když člověk jede ve stoje. Kola za čtvrt mega s vahou pod UCI limitem a člověk aby se styděl stoupnout, protože to začne šktat a vydávat zvuky jak Olpran za desítku ze supermarketu…

                                                    0 0
                                                  • MI.KU  

                                                    Ty Zera co mám mají 16 na předku a na zadním 14 u kazety 7 z druhé strany – pod 90kg ve stoje se ani nehnou a špalky mám cca 0,5–1mm od ráfku.

                                                    Hold člověk nesmí koupit bláto.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    No, jenže Zera maj právě tlustý dráty, takže to těžko srovnávat jen podle počtu… Nebo teda lehko srovnávat, ale má to vypovídací hodnotu úplně stejnou jako když to srovnáváš podle gramů :).

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    aby to takhle bylo seřízený pod milimetr, nemáš chod páky nekomfortní do sjezdu?

                                                    fakt bych to rád viděl, reference mám u různých mavic, FR3, LW, FFWD, Bontrager, různý číny a při větší palbě si škrtly všechny a to mezery byly standartní tzn kolem 2mm

                                                    0 0
                                                  • Člověk a jeho svět  

                                                    LW škrtají? To snad ne…

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Zippy taky škrtaj…

                                                    0 0
                                                  • Člověk a jeho svět  

                                                    Jakože LW musí škrtat, protože škrtají Zippy…? :)))

                                                    0 0
                                                  • MI.KU  

                                                    Nemám – mám paky přitažený blíž k riditkum chod je sice kratkej a hned začnou zabírat ale mám to tak rad – jinak kombinace 6800 a Swiss Stop.

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Mno, tady se musím zastat MIKU. Moje Shamaly stoprocentně neškrtaj. Mám tu takový krátký brdek s cca 30% stoupáním, kde se to snadno zkouší.

                                                    Dlouho jsem si myslel, že to tak je u všech slušnějších kol, ale už vím, že ne.

                                                    Zatím jsem dokonce přesvědčen, že karbonová kola obecně mají větší boční flexi a čím vyšší ráfek, tím je flexe vyšší. Má empirická zjištění mi nedávno vysvětlil Ječňák, že samotné CF ráfky jsou holt příliš měkké v bočním směru.

                                                    0 0
                                                  • MI.KU  

                                                    Přesně tak ona tuhost CF kol je v jejich ose nebo jak to nazvat ale do boku zas tak tuhý nebejvají – třeba něco podobného je často i u CF rámů – když jim z boku zatlacite do zadní stavby tak se kroutej i když teď už je to vesměs lepší.

                                                    Navíc pokud má kokoska.rokoska ty Shamal dyl jak rok tuším tak má C15 ráfek a s novou C17 ta tuhost je ještě vyšší.

                                                    Za mne Zero/Shamal fajn povedený kola kde se těžko bude hledat něco tužšího.

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Nejsem na rámy odborníkem, ale u mé kozy (a všech, které jsem měl tu čest vyzkoušet), je boční flexe nula. Takže obecně to pro CF rámy určitě neplatí.

                                                    0 0
                                                  • Orbicek  

                                                    Doporučuju k četbě http://www.slowtwitch.com/…ss_3449.html

                                                    Ono paradoxně podle článku karbony dřou o brzdy protože je rafek tuhy-kdyz zstlacite na jedné stra, tak na druhé se vychýlí, zatím alu má tendenci se pohnout, ale asi stejne má největší vliv kvalita zapletu

                                                    0 0
                                                  • MI.KU  

                                                    Jo a nejsou to nejlehčí kola i tak o 150g lehčí jak ty 30mm karbony od Gianta – takže vejska a šířka rafku cca stejná, menší počet drátu a nižší váha při velmi dobre tuhosti – na úrovni 50mm Bor.

                                                    Někdy vyzkousej lehký tuhý kola ;)

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Váhu u Giantů dělaj těžší diskový náby, který tě ale moc netrápí, protože jsou u středu otáčení… V nejlehčí verzi maj ty kola 1335g a co vím, tak to jsou pořád stejný ráfky, ty moje jsou navíc ještě bez brzdný plochy. Takže když srovnáš srovnatelný verze, SLR jsou lehčí než ty tvoje Fulcrumy a jsou to slušně tuhý kola.

                                                    Zvažoval jsem vyměnit dráty za CX Ray, což by ušetřilo tak 100 g, ale je to zbytečný. Člověka to nezrychlí na měřitelný úrovni… Taky jsem kdysi nutně musel mít 1400g kotoučový kola na MTB závody, ale stejně jsem ve výsledku jezdil úplně stejný časy. Třeba z toho taky časem vyrosteš…

                                                    0 0
                                                • tomsam  

                                                  Heh, kouknul jsem na test a bezva, takže když si koupim na silničku za 80t (viz zadání tématu) kola za cca 80t, tak se mi opravdu na kole, na které mi žádné peníze už nezbyly zvedne průměrka o 2km/h? SUPER, běžím to koupit :-).

                                                  0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Tak je jasný, že nejlepší poměr cena/výkon má ukrajina z bazaru.

                                                    0 0
                                                  • tomsam  

                                                    Boha, čtěš ty věci v souvislostech? Borec tu vybírá kolo v nějakém cenovém rámci a vy tu trolíte ,jak kdyby měl rozpočet 1/4 mega. Končím, tohle opravdu nemá smysl.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Proč? Posílal jsem tu kolo od jedný z nejlepších značek na světě na karbon kolech, hydraulikách a Ultegře, co se do ceny vejde… Pokud trefíš posezónní slevy, tak to půjde i s Di2.

                                                    0 0
                                                  • MI.KU  

                                                    Od kdy je Giant jedna z nejlepších značek?

                                                    Jasne ti psal ze chce spis DI2 a ze hydrauliku nechce tak mu nevnucuj endurance traktor.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Od kdy není? Defy je hodně oldschool endurance, max 28 gumy, tuhej rám a endurance z toho dělá akorát vyšší hlavovka, což většina lidí stejně řidítka níž nepotřebuje a tenká sedlovka, aby to trochu tlumilo.

                                                    Za ty peníze jde i s Di2, ale chce to trefit akci.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    že by od té doby co je jedna z pěti co vyrábí masově carbon rámy. Pro sebe a pro hafo dalších značek ;)

                                                    0 0
                        • tomsam  

                          Jo, 3× do týdne kola měním, nebo dávám kolo do/z trenažeru, budu pořád ladit brzdy – děkuji nechci. Výhody pro mne minimální, vyšší hmotnost a opruz se servisem.

                          0 0
                          • JakeF  

                            Stejný argumenty, jak 10 let zpátky, když přecházely na kotouče MTB :). Za pár let po ráfkovejch brzdách na silnici neštěkne pes, stejně jako dneska na MTB.

                            0 0
                            • jonti  

                              +1

                              0 0
                            • Pebe  

                              Nemyslím si že to bude tak rychlé.

                              Přeci jen jsou silničáři mnohem větší konzervy, na silnici se mnohem méně jezdí ve sračkách a když už vyjedeš na silnici v nepříznivých podmínkách, tak kolo dostane menší čočku než MTB.

                              Až se kotouče aspoň přiblíží váhou ráfkovým brzdám, tak to veme rychlý spád, do té doby bude u většiny výkonostních silničářů otázka váhy ve prospěch ráfkových.

                              0 0
                              • Yura  

                                90% lidi co nema karbonova kola (rafky) a nejezdi imrvere dlouhe sjezdy v Alpach apod. kotoucovky na silnicce nepotrebuje. K cemu jako? Ikdyz je me jasny, ze v momente, kdy budou v profi jen kotouce. Bude chtit i kazdej hobby cyklista kotouce. Krome tech starych pardalu teda, kteri to asi nedokazou prekousnout a dojezdi to se spalkama.. :)

                                0 0
                                • JakeF  

                                  90 % lidí jezdí na bajku terén, na kterej by stačila cyklokroska, ale stejně vozí fully… Kotouče jsou výrazně pohodlnější na použití, těch pár gramů navíc nemá na jízdu reálně měřitelnej vliv, respektive co tě zpomalí do kopce, to tě zrychlí z kopce, v obou případech to ale budou minimální rozdíly.

                                  0 0
                                  • Yura  

                                    Tady jde o tu jednoduchost te silnicky. Kde si seridis/vymenis sam uplne vsechno a ne resit ruzne kapaliny, oleje a podobne nesmysly jako se resi na fullech atd..

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      Vyměnit destičky je záležitost jednoho imbusu a vydrží tam mraky dlouho, výměna kapaliny na silničce bude záležitost tak počítám 5 let a průměrně zručnej člověk to zvládne bez problémů se sadou z Alíka za 8 dolarů za dost možná i kratší dobu, než trvá výměna vnitřně vedených bowdenů.

                                      Co tam máš dál?

                                      0 0
                                      • jonti  

                                        Vnitrne vedene bovdeny nespominej, ze to davaji na silnicky kvuli designu a aerodynamice chapu, ale proc to serou i na mtb. Peklo to je.

                                        0 0
                              • JakeF  

                                Uvidíme… Já teď o víkendu v Alpách už na nových kolech viděl kotoučů celkem dost. Jak říkáš, silničáři jsou konzervy a navíc kola nemění tak často, ale kotouče jsou jednoznačná budoucnost. Otázka je jenom jestli za 2 roky nebo za 5.

                                0 0
                            • MI.KU  

                              Jenže silnička není mtb ale co chtít od někoho kdo se s ni teprve seznamuje a jezdil hlavně mtb.

                              PS: proč to nevozi na Tour když je aktuálně mají povolené a má to tolik úžasných výhod dle tebe?

                              0 0
                              • JakeF  

                                Chápu, za těch 5 let ježdění na silnici jsem ještě nestihnul chytit ten správně konzerváckej silničářskej přístup, že čím víc kolo drncá a nebrzdí, tím je rychlejší :).

                                Na Tour se kotouče vozí, vždyť už na nich i někdo vyhrál etapu. A to se podrž, bylo to na kole, co mělo cca 8,5 kila, na tom se podle tebe ani nedá jezdit (a to pomíjím, že to mělo těžkej aero karbon rám, takže tvůj Caad je lehčí, tužší a líp brzdí, fakt škoda že nejedeš taky :)). Za pár let budou na Tour jezdit kotouče všichni…

                                0 0
                                • tomsam  

                                  Pořád dokola, líp to brzdí, i se špalkama od obyč ultegry zaflekuju zadní kolo, že si zatancuju jak na motorce, když musím najednou prudce brzdit. Prostě 25mm silniční plášť na silnici nemá takovou trakci jako traktor na MTB na nějaké šotolině. Testy jsou hezké, ale v praxi většina uživatelů na silničkách v našich končinách ocení spíše investici do jiných komponent. Jedinou výhodu bych viděl, že pokud máš ultra drahá karbon kola, tak si je časem neprobrzdíš :-).

                                  0 0
                                  • JakeF  

                                    Jak říkám, stejný diskuze jsme tu vedli 10 let zpátky, když se přecházelo z véček na kotouče… Taky všichni zvládli na véčkách kolo zablokovat a kdo dneska véčka vozí?

                                    Výhoda kotoučů je hlavně ve výrazně lepší dávkovatelnosti brzdný síly a menšímu vlivu vody a bordelu v případě jízdy na mokru. Teoreticky na véčkách tu sílu na plášť taky vyvineš… Reálně pokud nemáš modelový ideální podmínky, tak je brzdná dráha na kotoučích vždycky kratší.

                                    0 0
                                    • tomsam  

                                      Až budu 30pct jezdit na vodě a ve sjezdech nad 70km/h ve kterých se musí následně brzdit, tak kotouče zvážím. Jinak je cena/váha hovadina.

                                      0 0
                                      • JakeF  

                                        Jak myslíš… Já na kotoučích jezdím, průměrky vyjížděk mi to nezpomalilo, pocitově pomalejší to taky není a když jsem vybíral nový kolo, tak ráfkový už jsem rovnou z výběru vyřazoval…

                                        Cítíš tam ten rozdíl někoho, kdo to dlouhodobě vyzkoušel a někoho, kdo o tom akorát teoretizuje na netu? :)

                                        0 0
                                        • tomsam  

                                          Ano, mám letos najeto na silničce jen 11t km. Takže asi opravdu jen teoretizuju :-). Já říkám to, že ti to v čechách nepomůže (viz téměř všichni na tour) a proto je hovadina do toho investovat a mít z toho jen opruz pri servisu.

                                          0 0
                                          • JakeF  

                                            Na kotoučích? Taky jsem byl s ráfkovejma spokojenej, než jsem pořádně vyzkoušel kotouče…

                                            Servis je míň náročnej než u ráfkovejch. Jedině na výměnu kapaliny je potřeba sada asi za 8 dolarů z Alíka, nicméně při zátěži silničních brzd většina lidí kolo dřív vymění, než by jí potřebovala.

                                            0 0
                                            • tomsam  

                                              Kotouče mám na MTB – za pár let odježděno pravda pouze 60t km. A s kolama tam manipuluju velice nerad, věčné problémy s cinkáním. Na silničce to pomůže rozhodně méně a s koly šachuju furt, tak proč si přidělávat problémy? Jo vlastně žádné výhody to v reálu nepřinese, ale proč si život nezpestřit a nepřiplatit si za to že?

                                              0 0
                                              • JakeF  

                                                Jestli ti věčně cinkaj kotouče na bajku, tak bude hlavně nasráno v rukách… To si opravdu radši kotouče na silnici nepořizuj, v první zatáčce bys to poslal přes řidítka.

                                                0 0
                                                • tomsam  

                                                  Lepší, než mít nasráno v hlavě ty rychloservismane. Zkus lehká kola – počkat, ty vozíš těžítka vlastně.

                                                  0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Díky tomu „nasráno v hlavě“ mě naštěstí nemusí trápit, jestli kotouče stojí o pár umaštěnejch tisícovek víc :).

                                                    0 0
                                                  • MI.KU  

                                                    Když ti nejde o par umastenych tisícovek proč jezdíš lacineho Gianta – proč ne nějakou značku?

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Jaký máš lepší značky než Giant? Vybíral jsem mezi Spešlem, Trekem, Cannondalem a Giantem… Giant z toho vyšel nejlíp, tak jezdím Gianta.

                                                    A na to moje plácání je kolo za 120 už tak zbytečnej luxus, přecijen pořád mě víc baví bajky…

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    lehká kola a cinkání kotoučů spolu nesouvisí.

                                                    lehká kola spíš na silnici často škrtají o špalky :/

                                                    0 0
                                                  • tomsam  

                                                    Cinkání jsem myslel u MTB.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    to se mi dělo jen s Formulema brzdama, avid, shimano, sram mi neškrtá. Vozím většinou jen 160 a 180 kotouče. Když kotouč hodně upečeš tak pak má tendenci se opakovaně vlnit pod větší záteží a cinkat – to mi ted delá zadní xtčko na AMku a prej ice tech lepší chlazení – dobrej bullshit :/

                                                    0 0
                                              • jonti  

                                                To je právě velká výhoda kotoučů, stačí mít jedny kvalitní karbony (klidně lehčí než má JakeF) a pod a nemusíš je ani v horších podmínkách měnit a můžeš na nich jezdit pořád. Navíc u karbonů s kotouči odpadá většina problémů s plášti a nemusíš vozit galusky.

                                                0 0
                                                • tomsam  

                                                  Ano, ale ty lehčí karbon kola na „slušných“ nábách stojí cca polovinu rozpočtu kola (30–40t +). To je nutné také dodat.

                                                  0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Nextie na CX Ray a DT 350 vychází kolem 20. Váha cca 1500 g na kotouče při 45mm ráfku a pláště.

                                                    0 0
                                                  • tomsam  

                                                    Ty DT RR21 mají náboje DT240 ne 350 :-). Ale což DT jako DT že? (pššt…cena je 2× taková, ale to se nehodí do krámu)

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    Predni jsou skoro stejny a zadni je rozdil jen vaha, jinak rohatku maj oba.

                                                    0 0
                                            • MI.KU  

                                              :D ty mě bavíš

                                              Lanko zvládnu vyměnit cca za 30–40 vteřin – zvládneš vyměnit kapalinu pod minutu času?

                                              Hydraulika je výrazně složitější systém a pokud někde netesni pístek jsi skoro v prde…li – u klasiky není co pokazit a opravu zvládne školák – nebo v dřívějších dobách kdy kluci uměli vzít sroubovak do ruky ano.

                                              V ČR kotouče nemají smysl.

                                              Na silnici nejezdis tak ze bys měl ráfek ponorený v bahně a vodě – plášť je vysoký 25mm a pokud je na silnici tolik vody nedá se po ni jezdit na ziletce díky adhezi plastu.

                                              Z kopců jezdím 80 pravidelne a ubrzdíš to vždy.

                                              Za sucha je brzdna draha stejná

                                              Za mokra když mas dobrý špalky je téměř stejná – rozdíl par procent.

                                              A jak často – kolik procent z roku – jezdíš sjezdy v dešti?

                                              0 0
                                              • JakeF  

                                                Měnit lanko bez výměny bowdenů nemá smysl.

                                                Netěsnící pístek jsem za celej život neměl. A to při závodním enduru dávám brzdám celkem zabrat…

                                                Brzdná dráha je stejná za sucha a na perfektním asfaltu. Vždycky jinak jsou kotouče lepší.

                                                0 0
                                              • mvd  

                                                Jak jsem psal níž s tím kulíkem :o) Ono to možná vyznělo, že to je proti argumentaci tomsam, ale není. Je to konstatování, že každý má tendenci obhajovat a chválit to svoje. JakeF má prostě jen tu tendenci větší, než je obvyklé :o)

                                                0 0
                                                • JakeF  

                                                  Proč? Měl jsem silničku na véčkách, měl jsem silničku na kotoučích… Na jaře jsem vybíral novou, tak jsem pochopitelně vzal to, co mi vyhovovalo víc… Tomu se říká zkušenost, ne jak místní konzervy, co obhajujou to, co jezdí 20 let a odmítaj všechno nový od karbonu přes kotoučový brzdy po širší gumy…

                                                  0 0
                                                  • mvd  

                                                    Já bych se snad ani nebránil novinkám. Co ale vím jistě, že nemám takový rozpočet, jako SKY. Takže dokonce i ve chvíli kdy oni přejdou na kotouče, já si kvůli tomu nový kolo kupovat nebudu.

                                                    Na jaře jsem si koupil svoji první silničku (pokud nepočítám Favouše z klukovských let) a vím jistě, že pokud ji nerozštípu, tak mně vydrží hóódně dlouho. Je to jenom Scott Addict 20 2016, ale na ty moje výlety mně to stačí.

                                                    Po všech těch diskusích tady jsem s obavama čekal první déšť, jak se s tím ty mizerný brzdy poperou. A hrozně jsem se divil, že to brzdí úplně normálně.

                                                    Tak jak nehoním vteřiny do kopce, nehoním je ani ve sjezdu, abych ocenil, že to můžu dvakrát za sezónu v dešti pustit o dvacet metrů blíž zatáčce, přesně dávkovat brzdný účinek na mokru a ušetřit tu jednu vteřinu na každý zatáčce :o)

                                                    0 0
                                              • Yura  

                                                Heh proc se dohadujete. Proste ma kotouce, tak brani kotouce. Kdyby mel spalky, brani spalky.. :)) U me je nejvetsi argument stale profi cyklistika. Staci se podivat jake vrazdy se odjely na spalkach. Kdyz to stacilo/staci jim, tak me to bude stacit tuplem a pokazde kdyz bude jakykoliv problem, tak jsem si jistej, ze me staci imbus a problem vyresim za par minut. To o kotoucovkach asi rict nemuzu ze..

                                                0 0
                                                • MI.KU  

                                                  Přesně tak ale JakeF musí bejt sjezdar jak něco když mu rafkovy brzdy nestačí a překračuje je svými schopnostmi.

                                                  Takovej Kwiatkowski by se od nej jistě rad něco přiučil.

                                                  0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Proč bych je musel překračovat, abych ocenil líp dávkovatelný a předvidatelný brzdy? Vyšší bezpečí ocení člověk bez ohledu na to, jaký má schopnosti.

                                                    0 0
                                                • McBlacky  

                                                  Pro tour trvalo roky než začali vozit 25–26mm galdy na nižším tlaku.

                                                  Stejně tak jim déle než v hobby trvalo začít vozit kazety s maxem 28 až 32 na hodně kopcovatý etapy.

                                                  Je to čistě o tom co zrovna tlačí výrobce materiálu.

                                                  sám vozím špalky a beru je jako voser, rozhodně to není jednou nastavit a zapomenout. Musí se to doladit když se sjedou a skutečně nestačí jen dotáhnout lanko, ve finále to zabere víc času komplet než dát jednou za rok nový desky.

                                                  Na druhou stranu souhlasím, že pro pižlání po rovinách ČR to je dostatečný. Bydlet víc v kopcích a jezdit kopce, už to není optimální – z hlediska toho co je dnes dostupné.

                                                  0 0
                                            • lunochod  

                                              Vecpu se sem se svým dotazem zajímalo by mě jak je na tom Defy se zadní stavbou jestli třmen nemá tendenci rezonovat což je na bajku často problém… Rád bych si ke stávající silnici pořídil ještě nějakou endurance :-)

                                              0 0
                                              • JakeF  

                                                Minulá Defy to trochu dělala, ale byly to mechanický brzdy a možná byl problém v kotoučích… Nová Defy s hydraulikama naprosto bez problémů. Od 2017 pak maj ještě navíc pevný osy.

                                                Nicméně jak už jsem tu psal, jako doplněk ke sportovní silničce bych Defy nebral, je to geometrií, max 28 pláštěma i celkově vlastnostmi rámu blíž klasickým silničkám, než co se jako endurance dneska představujou nový modely.

                                                0 0
                                • MI.KU  

                                  Zase meleš hovínka a taháš sem něco co sem nepatří.

                                  Jo vozí je Kittel – vlastně už ne – a ještě někdo je tam měl.

                                  Zajímavé že třeba SKY – tým kterej má propočítaný snad i přínos prdu v kopci, rozpočet jak něco, upravené dresy do detailu co do aero a td kotouče nevozí – to je jasná odpověď – jelikož pro ně nemají přínos – ale ty po 5 letech na silnicce tomu rozumíš víc tak jim poraď určitě cekaj na experta jako jsi ty.

                                  Až budeš silnici jezdit 20 let a víc tak zřejmně dozrajes o čem to je.

                                  0 0
                                  • JakeF  

                                    Myslíš jako ty, co odmítáš každou novinku, co se v posledních 20 letech objevila?

                                    Jak říkám, dej tomu pár let… Kotouče na silnici jsou mladá věc, je kolem ní hodně kontroverze a pořád jsou kola spíš jenom lehce upravený, aby kotouče použít šly. Teď nový už se budou rovnou navrhovat, aby s kotoučema co nejlíp fungovaly. Především doladění rámů a tvaru ráfků, který už nebudou muset mít brzdnou plochu.

                                    Za pár let si to tu přečtem a těm argumentům se zasmějem, stejně jako to teď děláme, když někdo najde starou diskuzi na bajkách. Vývoj naštěstí nezastavíš.

                                    0 0
                                    • tomsam  

                                      A náhodou není účelem tohodle vlákna vybrat silničku v současné době za nějakou cenu? ŽEBY? Ale uživatel opravdu může vklidu počkat pár let až se to opravdu poladí – to přeci není problém.

                                      0 0
                                      • JakeF  

                                        Prosím :)

                                        0 0
                                        • tomsam  

                                          Ale na tom nemáš Ty svoje super areo kola viď, nebo to je špatná fotka? Takže v reálu to váží o 500–700g víc, stojí to víc než klasika, opruz při měnění kol/upínání do trenažéru a jede to úplně stejně jako klasika. Co tam máš dál?

                                          0 0
                                        • tomsam  

                                          Když se spokojí s klasikou za 55t https://www.canyon.com/…-cf-9-0.html. Ale proč si za kotouče, které nic nepřinesou nepřiplatit 25t že? Vždyť to je jen 1/3 pořizovací ceny, navíc s 200g těžšími výplety :-)

                                          0 0
                                          • JakeF  

                                            Místo karbonů nízký hliníkový kola? To nemylíš vážně to srovnání, viď? :)

                                            Nehledě na to, že porovnáváš kolo v akci s plnou cenou u dodavatele. Je vidět, že argumenty fakt dochází…

                                            A nežer tak ty gramy, co ušetříš na lepší akceleraci, to ztratíš na horší setrvačnosti na rovinách… Gramy jsou dobrý akorát k honění ega nad svým kolem v BF galerii.

                                            0 0
                                            • tomsam  

                                              Tak si ty slavný karbony, co maj nadváhu klidně do toho kopce tahej. Já to mám odježděné a víc získám na soupavosti (stoupám vždycky), než na brždění kotoučema na mokru. Když už budeš ten karbon chtít, tak si za těch zbylejch 25t můžeš nějaký vybrat :-).

                                              Cenu porovnávám takovou, za jakou nakoupím dnes, ne to co bude/nebude zítra. Ale to vy vyzionáři nepochopíte.

                                              0 0
                                              • JakeF  

                                                Spokojeně tahám… A jedou pěkně. Gramy se fakt řeší akorát na internetu, viz ta TdF etapa vyhraná na 8,5 kg Venge na kotoučích, Kulhavý vyhrál minulou olympiádu taky na výrazně těžším kole s výrazně těžšíma kolama proti Schurterovi. Ale chápu, na honění ega na BF je to ideální hodnota, protože se snadno porovnává :).

                                                0 0
                                                • tomsam  

                                                  Ano, já zapoměl jednu etapu vyhrál někdo na kotoučích – celkem placka čili sprintersko/ča­sovkářská etapa, takže váha nějak nehraje velkou roli (spíš naopak se využívá setrvačnost), ale to jistě jako největší odborník na světě víš.

                                                  A já zapoměl, všichni uživatelé na BF jsou výkonostně minimálně na úrovni J. Kulhavého.

                                                  Co tam máš dál?

                                                  0 0
                                                  • Yura  

                                                    Trochu mimo resit vahu kola v profi pelotonu, kdyz maji limit 6,7kg a lehci kola se musi dovazovat zavazim v sedlovce apod ne? V tom pelotonu o 150 lidi nebo kolika je hlavne dulezity, aby to vsem brzdilo stejne. Jinak to nebude fungovat nikdy. Jinak ze se prejde na kotoucovky je skoro na 100% jasny. Je to podobne jako ty saskarny u MTB, kde se fut neco meni, jen aby menili a kupovali i hobbyci..

                                                    0 0
                                                • tomsam  

                                                  Na vyjížďce mě napadlo podívat se na čem jezdil zmiňovaný Kittel, když se nevalila placka…no hádejme…ale koutouče tam nevidím, buď jel bez brzd anebo tam měl stará véčka – asi aby nevyhrál ty etapy všechny.

                                                  http://sport.idnes.cz/…listika.aspx?…

                                                  hm…

                                                  0 0
                                                  • MI.KU  

                                                    Sou to ráfkové brzdy – z druhé strany vidlice a na spodní zadní stavbě.

                                                    Jo měnil to dle etap – kopce jel na klasice – dokonce i Bejk v TV to komentoval jak se tím krasne ukázalo do jaké míry jsou kotouče marketing a jezdec na tom jede, ale jakmile jde do tuhého jdou kotouče stranou.

                                                    Dobře zes to vystoural ;)

                                                    0 0
                                                  • MI.KU  

                                                    A jinak pokud se teď opět nic nezměnilo mají byt v 2018 opět zakázané.

                                                    0 0
                                            • MI.KU  

                                              Jak vysoký že jsou ty Giant karbony z odkazu? Kolik váží? Jaký mají náboje? Chceš říct ze DT Swiss RR21 jsou horší kola? :D

                                              0 0
                                              • tomsam  

                                                Nestraš, on to všechno jezdil, ví o tom všechno :-)

                                                1650g a 30mm

                                                https://www.bike24.com/p2204406.html

                                                vs 1415g

                                                https://www.dtswiss.com/…-21-DICUT-en

                                                Ale to nemáš v kopci šanci poznat :-)

                                                0 0
                                                • JakeF  

                                                  No… A máš snad? :)

                                                  Roky jsem závodil na bajkách, kde jsem vyzkoušel mraky různýho materiálu, včetně bajkovejch kol lehčích, než tyhle silniční DTčka… A jakej myslíš, že byl reálnej vliv na moje postavení ve výsledkový listině?

                                                  Letos na jaře jsem vyměnil Defy za jinou, takže víceméně stejný kolo… Jen o 400g lehčí karbon kola, lehčí rám, lehčí doplňky, hydraulický brzdy. Rozdíl na průměrnejch rychlostech jsem nezaregistroval… Možná do kopců to jede trochu líp, ale pořád jsem na dost kopcích nepřekonal svý časy s minulou Defy.

                                                  0 0
                                                • MI.KU  

                                                  Takže horší kola ;) a nábám od DT bych věřil kujva víc ;)

                                                  0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Těžší = horší? :) Nahoře máš testy, který jasně ukazujou, že aerodynamika dělá víc než váha…

                                                    Smůla je, že ty náby na Giant kolech jsou DT :).

                                                    0 0
                                                  • Honzis  

                                                    nejvíc dělá zhubnout 5kg :-)

                                                    0 0
                                          • mvd  

                                            Kdysi jsem putoval s batohem po Kamčatce, povídal si večer u ohně s družstvem námořní pěchoty, něco mého tam vehementně obhajoval, načež kapitán s úsměvem odvětil: „Každyj kulik svoji bolota chvaliť.“ :o)

                                            0 0
                                        • MI.KU  

                                          Zase ten turistický traktor ;)

                                          Nejlepší kolo na světě :D

                                          0 0
                                          • JakeF  

                                            Na to moje turistický plácání průměrama přes 30 km/h nebo vyhlídkový 300 km švihy v Alpách to stačí…

                                            0 0
                • Deleony  

                  Skúsil som už asi všetko okrem elektroniky a tentoraz mám vo výbere jasno. Okrem toho Ultegra 6870 končí a nová bude cenovo určite inde, keď nová mechanika 8000 stojí skoro to čo 6870 Di2. Treba brať kým je :-)

                  Napr. kotúče na cesťáku som už mal tiež a neberie ma to, Zoncolan nezjazdujem…

                  URC sa vypredali rýchlo a ohlasy sú fajn, ak si ten rám neskúsil, nekritizoval by som to. Z číny je 99% rámov. Pekný v 90-ke zrovna nebol, ale to nie je ani Ultimate v Stealth, tam treba asi robiť kompromis, polep na ráme a farbu v tomto neriešim.

                  Defy by som zrovna za závodný rám nepokladal, podľa mňa je to skôr turistika. TCR by bolo už fajn, Propel sa mi zdá byť už koza.

                  0 0
                  • JakeF  

                    Hele, jak myslíš… Pokud je Di2 tvůj životní sen, tak si ho kup. Pokud jde o funkci, tak ty peníze navíc jsou víc znát jinde.

                    Jinak Defy je velmi rychlý kolo, TCR jsem jezdil před ním a na naše silnice je Defy lepší a rychlejší.

                    0 0
                    • Brus  

                      defy může být pohodlnější, určitě není rychlejší, jestli je lepší už je věc každého soudruha

                      0 0
                      • JakeF  

                        Jak říkám, jezdil jsem obojí… Defy je velmi tuhej rám do záběru a už na trochu horším asfaltu je znatelně rychlejší. TCR je super na perfektním asfaltu a rovinách, ale perfektní asfalt v ČR moc nepotkáš a roviny mě nebaví… Na Defy není problém jezdit vyjížďky s průměrkama výrazně přes 30 a honit KOMy na rychlejch segmentech a jindy si střihnout 300 km celodeňák v Alpách. Pokud sedne geometrie, tak je to perfektní univerzál.

                        0 0
                        • Ladnonna  

                          Průměry přes 30 sem jezdil i na hliníku.

                          U takové rychlosti je to jen honeni si trička – chleba se láme při průměrech ke 40 tam potom má smysl řešit rám.

                          0 0
                          • JakeF  

                            Tak samozřejmě, když máš 10 W/kg na ANP, tak řešíš jiný problémy :).

                            0 0
                          • mvd  

                            Tý jo! A já jsem si zrovna říkal, jak mně to na tom mým novým kolečku pěkně jezdí. A ono houby :o(

                            Kolik je slušný průměr na akci návratových (pátek večer tam, sobota pauza, neděle večer zpátky) 360 km, 2600 výškových metrů a většinu času lehounký protivítr 2–3 m/s (fakt protivítr podle vlajek, kouře a tak – ne jen pocit ve tváři – ten se dostavuje i při jízdě s lehkým větrem v zádech)?

                            0 0
                            • Člověk a jeho svět  

                              No večer… 180 s nějakým průměrem 32,5 máš bez jediné zastávky na cca 5,5 hodiny, tos vyjel spíš odpoledne ;)

                              0 0
                              • mvd  

                                Ten večer mi tam naskakuje asi proto, že podstatná část cesty je večer. Vyjíždím odpoledne, dojíždím v noci :o)

                                Za jízdy nejím, dávám si dvě 10–15 min. přestávky. Ještě, že nemám ty závodnický ambice a jezdím si jenom na výlety :o) Když koukám, co ukazuje comp (čistý jízdní čas bez přestávek), tak teď naposledy to byl avg 30,2 km/h.

                                0 0
                    • Deleony  

                      Životný sen to nie je, skôr idem hierarchiou dole po sadách čo som už mal. Je to len jeden z parametrov ktoré som si určil.

                      Skrátka kvalitný karbón, závodná geo, Di2, a cena ±70k. Značka, farba rolu nehrá.

                      0 0
                  • Biermann  

                    Nevyhrál na tom turistickým kole náhodou Dumoulin Paříž – Roubaix? Ale tam teda asi profíci jezdí na turistických kolech, aby se odreagovali :)

                    0 0
                    • McBlacky  

                      To jezdej stejne jen aby se mohli sprchovat v tech oldschool sprchach se jmenama ;)

                      0 0
    • tom xtr  

      Ahoj. Kámoš měl prakticky stejné požadavky na novou silnici jako ty – jemu jsem doporučil LP Pulsium 600 (sám jezdím tvrdýho Xeliuse). Je z ní docela nadšený, elastomery jsou znát, je to přitom pořád hodně sportovní stroj.

      Jeden test nižšího modelu Pulsium 500 vyšel před časem na Bike+Ride.

      0 0
      • Yura  

        Heh to je strasna pokrivenina..

        0 0
      • JakeF  

        Já si pořád nedovedu představit, jak může elastomer v tomhle místě výrazněji pomoct… Vždyť je to skoro na konci sedlový trubky, to kdyby v elastomeru mělo udělat pohyb 2 mm (což není skoro nic), tak prostředek trubky se musí prohnout tak o centimetr… Čímž neříkám, že to nemůže být pohodlný kolo, může slušně tlumit zadní stavba, jen ten elastomer mi tam přijde spíš pro psychologickej e­fekt.

        0 0
        • Deleony  

          Súhlasím, niečo podobné má Roubaix.

          0 0
          • JakeF  

            Ale ten to má právě v místech, kde to dává smysl…

            0 0
            • Deleony  

              Niekde som kedysi čítal nejaký test tých ,,tlmičov´´ na roubaix a vraj to niečo robí, ale je to takmer nepostrehnuteľné=pla­cebo.

              0 0
              • JakeF  

                Pohodlnější je Roubaix znatelně. Ale jestli to dělá jinak řešená profilace a vrstvení karbonu nebo elastomery, to už fakt neposoudím.

                0 0
                • Deleony  

                  Skús(ak ho máš) vybrať tie elastomery a myslím že budeš hovoriť rovnako:) To skrátka robí rám a geometria že je pohodlný. To mu neberiem, len neverím že ten zázrak robí kus gumy niekde strčený.

                  0 0
                  • JakeF  

                    Nemám, jezdím Defy, Roubaix jsem akorát zkoušel starší, to nový s pružícím představcem bych nechtěl…

                    Ono to má v místech elastomerů profilaci, která pružení pomůže… A pokud se to udělá u karbonu dobře, tak to opravdu funguje. Třeba starej Scalpel měl 80 mm zdvihu zadní stavby a spodní trubka neměla žádný čepy, jen profilaci a vrstvení karbonu takový, že čepy ani nebyly potřeba. U silnice stačí ten pohyb výrazně menší.

                    0 0
                • tomas.nov8  

                  Tak to já si teda myslim pravej opak, vůbec nepřipadá, že by Rubéčko bylo pohodlnější než Pulsium. To jak která technologie funguje, do toho nevydím, ale pohodlnější je pro mě určitě Pulsium.

                  0 0
                  • JakeF  

                    Já to myslel Roubaix proti klasický silničce. LP jsem nejel.

                    0 0
              • tromboonen  

                Ten elastomer je odnimatelny, podle toho, co ukazovali, tlumi spis takove to „brneni“ kdyz se samotna savle rozvibruje… me pripada, ze je to tam trochu na paradu, ale z videi bylo videt, ze trubka bez toho vibruje jak ladicka na piano, s tim ne… ale tlumeni jako takove dela spis karbon a detaily ramu… zalezi, jak je tam ten elastomer umisteny, tady je vylozene na povrchu, respektive v takove kapse, kdyby byl v nejakem preruseni, je to neco jineho..

                V textech bylo videt, ze Roubaix efektivne tlumi, ale neni mekkej, porazil i Domane stejne generace, ale ve finale je to spise o obuti nez o vecech na ramu.

                0 0
              • milan.v  

                Tak to by mě zajímalo, jak to placebo dělá, že mi cvakne na doraz při projetí nějaké větší díry, když to nezvládnu …

                0 0
        • tom xtr  

          Rozdíl v pohodlí mezi tvrdým Xelius a tím Pulsiem je znatelný, toho si nejde nevšimnout (a na prakticky stejných kolech + pláštích). Jestli by se toho efektu dalo dosáhnout i bez elastomeru a jen konstrukcí rámu neumím posoudit, z různých důvodů myslím spíš ne.

          Jinak tomu systému pružení LP říká SAT a evidentně mu veřej, pro rok 2018 ho dávaj i na nový HT-XC rámy.

          0 0
          • tom xtr  

            … když už se rozvířila diskuse k elastomerům v rámu: hezký test LP ProRace SAT s elastomerem v rámu (v tomto případě MTB) a myslím realistickým hodnocením vyšel na Bike and Ride.

            0 0
      • Deleony  

        Ahoj, diki za tip, mrknem sa aj na Xelius, tie rámy sú vzhľadovo zaujímavé :)

        0 0
    • Deleony  

      Trochu sa debata odklonila ku kotúčom a kadejakým iným veciam.

      Má niekto skúsenosti s touto značkou? http://www.strada-bikes.com/cesta/#…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.