Noční jízda - Sigma Mirage Evo+Evo X Pro, Silva L1

141 nepřečtených
  • Hurka

    Tak jsem se vrátil z první vyjížďky s těmito světly. Nakombinoval jsem Mirage s čelovkou Silva L1 (Luxeon 3W). Dojmy ze Sigmy jsou smíšené. Svítí celkem OK, při rychlejších sjezdech jsem rád za Luxeon na hlavě. Výdrž vcelku OK, svítil jsem ovšem naplno jenom ai hodinu. Docela mne překvapil nepravidelný tvar světleného paprsku Evo. Měl by být rovnoměrně rozptýlený, ve skutečnosti je to obrácené V s méně osvětleným okolím. Evo X je „do dálky“, svítí vcelku OK, ale víc žere baterku (Nipack). Ta je ovšem super, malá, lehká. Možná jsem měl koupit Blackuburna System X6 s Luxeony, o kterém jsem velmi vážně uvažoval, ale cena byla 2× více než Sigma a to rozhodlo. Nicméně Silva L1 je bomba. Svítí na cca 60 metrů, výdrž v podstatě nekonečná. Jediné mínus je úzký paprsek. Příští rok snad budou dělat nějakou rozptylku, která se na ni nasadí. Oproti Petzl Myo XP má ovšem externí bateriové pouzdro do batohu (dokonce i variantu na velké baterie), dobře se upevňuje na helmu a svítí skutečně 3W Luxeon, Petzl svítí 3W jenom v boost módu, tj. chviličku. Jízda v noci je supr dokonce i po trasách, které jsou za světla nudně známé… Už se těším na příště…

    0 0
    • smallbrother  

      jj, jízda v noci je fakt bomba, místa co dobře znáš najednou vapadaj úplně jinak. :) My sme před časem taky jezdili s touhle velkou dvojitou sigmou (starší model?). S tím silnějším světlem to byla skoro nuda, nezdálo se mi že by to svítilo málo. V podstatě jedeš na to slabší světlo a v rychlejších sjezdech si můžeš přisvítit tím dálkovým, ale výdrž akumulátoru byla jen tak 2,5 hodiny. zase bych to někdy zopakoval. :)

      0 0
    • RomanH  

      Ja Ti zavidim, ze uz jsi ji dostal. Ja ji mam obednanou jiz treti tyden a porad nic :o(

      0 0
      • Hurka  

        asi mám lepšího dodavatele… :-) sehnal mi ji člověk z kamenného obchodu, kde jsem koupil kolo.

        0 0
    • mastihuba  

      už jsi s tou silvou jel v dešti? By mne zajímala praktická zkušenost.

      www.horydoly.cz/vypsat.php?…

      0 0
      • Hurka  

        V dešti zatím ne. Ta recenze je dost kritická, ten chlapík používá lampy v jeskyních… Nemyslím, že je až tak neodolná vůči vodě. Ale uvidíme, déšť by měla zvládnou úplně bez problémů, nemá se akorát ponořit do vody.

        0 0
    • tomPY  

      Ja mám na prilbe Mirage a na riaditkach stačí nejaká LEDková(do kopca mirage vypínam). Inak bol si sám? V noci na to treba odvahu.

      0 0
      • Hurka  

        jo, byl jsem sám, trasu co znám dobře, sjíždím automaticky, takže vím, co mne čeká. bubáků se nebojím.. :-)

        0 0
        • smallbrother  

          no nevím, zkoušel jsi zastavit uprostřed lesa a zhasnout. Ta nastalá tma je fakt strašidelná. :)

          0 0
          • pepek  

            Tak, tak, včera jsem i fotil, ale bál jsem se přitom jaxsviňa. Když zhasnu, tak si nevidím ani na konec ruky. Kdyby na mě někdo houkl, tak se asi poseru. Přitom v tom lese je v noci určitě víc bezpečně, než ve městě.

            0 0
        • tomPY  

          Nejde o bubákov ale o pytliakov a myslivcov.No skrátka ked idem sám je to skúška odvahy a ked idú viacerí je to sranda.

          0 0
    • martt  

      vidim to s miragom velmi podobne ako Ty, kukni tento thread www.bike-forum.cz/…2/forum.html#…

      Teraz zase jazdim potme, mirage som este ani nevytiahol zo skrine, pouzivam staru sigmu ellipsoid a luxeon na prilbe.

      0 0
      • Hurka  

        rozhodnuto, jdu do Blackburna System X6. Můj fantastický obchodník mi to snad za ten Mirage vymění… za ty prachy už nemá cenu dělat kompromisy a někde se ve tmě přizabít… a pokoutně kutit sámodomo světílko (i když levnější) se mi nechce. Blackburn má výbornou baterku, delší výdrž, těším se na to, sdělím dojmy, až bude k dispozici…

        0 0
        • Otaku  

          neni nekde fotka jak ten X6 sviti?

          0 0
          • Hurka  

            fotka ne, ale viděl jsem jej naživo a je opravdu lepší než halogen (Sigma). praktickou zkušenost jinak na netu u nás publikoval pouze www.bikebase.cz/article.php?… . až ji budu mít, vyfotím světlo a pro srovnání ještě než ji vrátím, vyfotím i tu Sigmu…

            0 0
            • tomPY  

              Neviem čo máte proti Mirage.S tým silnejším sa dá v pohode zjazdovať ako za svetla a silnejšie by som určite nepotreboval.

              0 0
              • martt  

                asi mas lepsie oci, ja mam bryle so styrmi dioptriami. Ked v aute rozsvietim vsetko co sa da, tak je to viac ako 500 halogenovych wattov a rozhodne ani to nie je ako za svetla.

                Ta sigma svieti celkom fasa ale po vybornych skusenostiach s ellipsoidom som cakal viac.

                Jej montaz a neskladnost mi ale ide pekne na nervy, nechcem ju nechavat pred robotou na chodniku, tak ju kazdy den montujem a demontujem. Mam ten vacsi akumulator (oloveny) ale problem je s lampickami a nie akumulatorom.

                Ked to vezmem tak sumarne, mam ju presne rok a pouzil som ju asi dvadsatkrat. Pritom som na biku v zime potme prakticky kazdy pracovny den. Po zbytok dni som pouzival toho ellipsoida.

                0 0
                • djano  

                  Tento problem (casta montaz a demontaz) mam nastastie vyrieseny – v praci si bicykle zamykame do samostatnej miestnosti.

                  0 0
                • tomPY  

                  S očami problém nemám, ale samozrejme trochu prehánam.

                  0 0
    • Otaku  

      ja mam mesic www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?… Sviti to slusne, tvar paprsku je ovalny. Vydrz baterie je ovsem na pikacu. Uz setrim na lepsi…

      0 0
    • destr  

      já jezdím od mladé zásadně bez světla, protože tam jedu na starym favoritu a nechce se mi zapínat dynamo…a jezdim po lesni asfaltce, samá díra a tak, a tma je teprve, až když si nevidíš ani na řídítka ;-)

      0 0
    • Lance  

      zepredu,zezadu

      0 0
    • BB  

      Tak jsem na základě tvého threadu pořídil Silvu a jsem ti neskonale vděčný. Nekecal a jsi je to bomba. Myslím, že to můžu porovnat, protože loni jsem pořídil Blackburn System 6, dvě 3W LED diody, jedna bodová a druhá rozptýlená. Byl jsem s tím velmi spokojen, ale chtěl jsem ještě čelovku, abych lépe viděl do zatáček. Uvažoval jsem o Petzl, ale dočetl jsem se v recenzi, že je to s těma 3W trochu podfuk a potom narazil na tvoji zmínku o Silvě, která jede na 3W stále. Po delším shánění jsem koupil. Jediná nevýhoda je, že ta Silva má takový výkon, že přesvítí ty dva Blackburny a já je klidně můžu vypnout a vidím stejně dobře. Tohle vědět loni, tak pořídím pouze Silvu a nějaké laciné poziční světlo na řídítka. Ježdění s čelovkou má jeden zajímavý psychologický efekt. Loni, když jsem měl pouze Blackburny na řídítkách, tak kdykoliv jsem se podíval ze směru jízdy do lesa, tak jsem viděl černou tmu a neměl z toho moc fajn pocit. Teď když jedu, tak kamkoliv se kouknu, tak tam je světlo a mě připadá, že ani nejedu noční jízdu. Ale jedna věc je trochu nebezpečná. Vracel jsem se domů po silnici a zaujalo mě protijedoucí auto, chtěl jsem se podívat, co je to za značku. Když jsem ale Silvou prosvítil kabinu skrz nazkrz a viděl vyděšený výraz oslněného řidiče, tak jsem okamžitě sklopil „dálkovky“.

      0 0
      • Hurka  

        To je dobrý, já si zase koupuji System X6 také kvůli tvým dobrým zkušenostem, po přečtení kterých jsem si ho omrknul naživo a nakonec po vyzkoušení Sigmy Evo se pro něj rozhodnul :-) Opravdu X6 svítí méně než Silva? Vedle sebe jsem je svítit neviděl. Sigmu Evo+Evo X to prosvítí hravě hlavně kvůli tomu, že halogen je žlutý a Luxeon bílý. U té Silvy ještě čekám na dodání upevnění světla na helmu, když to tam dám jenom tak, bojím se, že po čase bude ta guma dost vytahaná, protože i při největším průměru gumy je helma o dost větší, takže ji musím dost natahovat. Blbé j, že guma je na lampu přišitá, nejde sundat a tudíž výměna je jenom za cenu rozstríhnutí té staré. „Helmet hooks“ to snad vyřeší a guma se nebude tak natahovat. Jo a jsem zvedav na tu rozptylku, kterou prý budou dělat, ten paprsek je hodně úzký, uvítal bych možnost ho nějak rozšířit… Od Vavrysu mi napsali, že v příštím modelovém roce by to měli začít dodávat… S těmi protijedoucími auty je to opravdu dobré, protože si na mne někdy probliknou nebo vůbec neztlumí dálková světla, tak ho můžu také trošku „prosvítit“…

        0 0
        • mastihuba  

          dokázal bys porovnat sylvu a myo XP. Je tam opravdu takovej rozdíl ve výdrži a ve svitu?

          0 0
          • Hurka  

            našel jsem to svícení někde na netu i s fotkama… až tak zásadní rozdíl tam není, pro mne byl velmi důležitý moment, že k Silvě mám externí bateriový box na velké LR14 do batohu, mohu i malé AA sundat a dát do batohu (to jsem na kolo chtěl hlavně a u Myo musíš pro tuto fukci koupi jinou lampu – Myobelt, u ní ale baterie nedáš na hlavu… tak si vyber). Silva je fakt univerzální ve způsobu nošení a používání. čísla ohledně výdrže jsou také někde na netu, fakta jsou, že Myo svítí méně než 3W (i když Luxeon v něm je 3W), tím je dána i možná delší doba svícení, ale jsou tam zase jenom 3 baterie, Silva má 4×AA, na externí baterie LR14 svítí doaleluja… dostal jsem k ní pro mne ne až tak významný ale příjemný opasek, na který si baterie dáš, když ji používáš při běhu nebo na běžkách (Runners belt-výhoda-neskáče ti baterka na hlavě). jo a po testu Myo XP na hlavě mi připadá, že Silva je lépe chlazená, takže pokud ji máš na hlavě, nezahřívá čelo, což je asi důvod, proč Myo jede na 3W jenom v boost módu – je blbě chlazeno… co jsem zatím netestoval, je opravdový déšť a chování lampy v těchto podmínkách. to bzučení Silvy uváděné v testech je pravdou, ale bzučí (asi jako komár) jenom při nižší intenzitě svícení, naplno svítí potichu. Funkci blikání nepotřebuji, z toho by jeden oslepnul. v některých testech si stěžovali, že při nošení tlačí na hlavě, je to jenom otázka nastavení umístění úchytek kabelu od baterky, když ho dáš někam, kde to tlačí na hlavu, je to nepříjemné, ale stačí to posunout kousek stranou a nemám s tím problém…

            0 0
        • BB  

          kombinace X6 a Silvy je dokonalá. Silva tu bodovku Blackurnu ale hravě přesvítí. Má jasnější a bělejší světlo.

          0 0
          • Hurka  

            tak to je OK, čelovku mám na svícení „za roh“ a tam, kam světla na řídítkách nezasáhnou… zajímavé je, že Silva je silnější, když Luxeon je stejný a oba jsou „do dálky“. asi je to optikou. silva má něco jako zesilovací „lupu“…

            0 0
      • slou  

        Mohl by jsi mi říct jak se Silva vměstná pod přilbu? Teda mezi přilbu a třeba brýle… Dík

        Mám včil dilema mezi Sigmou a Silvou :)

        0 0
        • Hurka  

          Blbě. Pokud nosíš přilbu správně tj. na čele a ne visící vzadu na hlavě, tak mezi brýle a přilbu už moc nedáš (alspoň já ne). Já jsem od začátku chtěl lampu, kterou budu mít na přilbě a baterku buďto na ní anebo v batohu. Ale myslím, že se Sihmou je to stejné – potřebuješ přibližně stejně místa, takže jedině na přilbu. Je to i lepší, netahá guma na hlavě, na přilbě o lampě vůbec nevíš.

          0 0
        • Paja  

          lepsi je pridelat celovku na prilbu.

          0 0
    • Bull  

      Ahoj, pridam se s dotazem … Co rikate na celovku Sigma Siled ( kupkolo.cz/pro­duct_info.php?cPat­h=69&products_id=1733 ) ? Vazne premyslim o jejim porizeni … Diky za vase nazory ..

      0 0
      • Hurka  

        původně jsem ji chtěl také (dobrá cena…), ale je tam jenom 1 LEDka, 4 AAA baterie (tj. kapacita max 900mAh oproti 2900 mAh v AA, má sice menší spotřebu, ale celkový čas svícení je mnohem kratší…). Nemá tu variabilitu nošení, kterou jsem chtěl (a Silva ji má – viz. můj příspěvek nahoře). Pokud ovšem koupíš dobré světlo na řídítka (např. tu Sigmu Evo), může jako doplněk stačit. Samostatně nebo jako doplněk ke standardním světlům za pár stovek určitě ne. Zkusil bych v každém případě někde na krámě, kde ji mají, jak ti bude sedět na helmě. Pokud chceš něco levnějšího, vřele doporučuji radši Princeton EOS bike, ten je jak na řídítka, tak na helmu a svítí lépe (zkoušel jsem ho). Mají ho k vidění např. v RockPointu Na Poříčí v Praze.

        0 0
        • Bull  

          Diky moc za tip, zajedu se podivat a vyzkousim …

          0 0
        • mosquito  

          muzes pls ten Princeton s necim srovnat, treba s nejakym obyc LED Petzlem, nebo jinyma Luxeonama ?

          0 0
          • Hurka  

            Je to standardní 1W Luxeon s poměrně dobrou optikou. Výhodou je asi lepší odolnost vůči dešti a možnost přidělání jak na řídítka, tak na čelo a na helmu. Výhoda/nevýhoda je, že baterky jsou v těle lampy, takže je nemůžeš dát mimo (do batohu). Cenově je nastejno, možná malinko níž…

            0 0
          • pop  

            dneska sem s nim jel na přilbě a nemělo to chybu.Na řidítkách sem měl jen 3diodu Mactronic Powerbeam.V te­rénu,který znáš naprosto O.K.

            0 0
    • Hurka  

      Tak jsem dneska poprvé (zatím jenom na zahradě) zkusil nový Blackburn System X6. Nádhera! S halogenem nesrovnatelně lepší, komplexní pokrytí plochy bez jakýchkoliv patvarů světelného paprsku. Kombinace „blízkého“ širokého a „dálkového“ úzkého světla je fantastické. Velmi oceňuji také stmívač na řídítkách, který asi hodně prodlouží dobu svícení. A hlavně – barva světla je stejná jako na čelovce Silva, takže se vzájemně perfektně doplňují. Zítra vyrazím do terénu, pak sdělím dojmy, později nafotím a pro srovnání zveřejním i s fotkama již opuštěné Sigmy Evo + Evo X Pro.

      0 0
      • BB  

        Tak to máme stejnou kombinaci. Mám na tebe dotaz. Jak ti funguje indikátor úrovně nabití zdroje. Píšou, že má svítit zeleně, pokud je kapacita 100–30 procent, potom má svítit červeně. Pokud klesne pod 15 procent, začne blikat. U mě je zelený ale pouze asi tak 5 minut a přejde do červené a tam je tak 2 hodiny, než začne blikat a zmenší výkon. Stejnou vadu popisují i v recenzích na MTBR.

        0 0
        • Hurka  

          Tak jsem to dneska prubnul naostro. Velká spokojenost. Po prvním nabití a svícení na plnou palbu zelená ledka svítila cca 1h20m, po dalších cca 30min. začala červená blikat a světla snížila intenzitu svícení. Svítilo to dál a dosáhlo celkového času svícení asi 2h30m, z toho 1h50m svítilo naplno, dalších 40min. se sníženým (asi 30–40%) výkonem. Pak se samo vyplo. To na první nabití není špatné, doufám, že po několika cyklech se to ještě zlepší. Fotit jsem nějak nestihnul, začalo pěkně lejt, takže jsem alespoň zkusil vodotěsnost jak Blackburnu tak Silvy L1. Oba v pohodě, jel jsem asi půl hodiny v dešti. To divné indikování úrovně nabití zdroje u Tebe bych reklamoval, měli by vyměnit baterku a v ní umístěnou elektroniku. Ty recenze jsem četl, také jsem se toho obával, naštěstí to zatím vypadá OK.

          0 0
          • BB  

            dík za info, určitě to budu reklamovat

            0 0
            • martt  

              Ak ten indikator nabitia funguje tak, ze sa iba meria napatie na baterke, tak u NiMH akumulatora to z principu nemoze fungovat. Vymena teda nema zmysel.

              Ak je v tom maly pocitac, podobne ako v mobiloch alebo notebookoch, ktory registruje prud tecuci do baterky pri nabijani a odtekajuci pri vybijani (tie lepsie modely vedia dokonca zmerat skutocnu kapacitu baterky), tak toto by sice fungovalo pomerne presne, ale si myslim, ze by tam neboli dve ledky ale taky maly displejik ukazujuci stupen nabitia.

              0 0
              • Hurka  

                má to u baterky mít elektroniku, která mimo jiné zajišťuje, že Luxeony svítí konstatním jasem i při nižším napětí baterky, reguluje nabíjení baterky (v týdenních intervalech kontroluje, jestli se nevybíjí)… Problém je, že u mnoha lidí, kteří psali recenze na mtbr.com se stalo, že pokles napětí byl indikován už pár minut po zapnutí světel – rozsvítila se červená ledka, ta pak ovšem svítila dlouhou dobu. U mne ta indikace je snad OK, pokles je indikován opravdu u cca 30% zbývající kapacitě baterie, takže si myslím, že problém je v elektronice řízení signalizace… výměna má smysl, pokud se svítí i jinou než plnou intenzitou, pak není možné odhadnout zbývající dobu svícení, pokud svítím jenom naplno, je to jasné, celková doba svícení je kolem 2h40–2h50.

                0 0
                • Hurka  

                  jo, ta signalizace stupně nabití je poměrně dobrá – zelená – 100–30%, červená – 30–15%, červená bliká 15–0% (světla se automaticky ztlumí, pokud svítila na plný výkon), před nulou asi 5–10 minut světla v minutových intervalech krátce probliknou, aby upozornily, že za chvíli zhasnou úplně. Mít tam displej, tak čumíš na displej a ne na cestu, nehledě na to, že v noci ho stejně neuvidíš a osvětlovat ho je zbytečná spotřeba, barevné ledky a optická signalizace jsou lepší.

                  0 0
                  • martt  

                    S tou tmou mas pravdu. Vtedy su ledky lepsie ako nejaka stupnica.

                    Inac ja mam na prilbe vlastnorucne zbastleny luxeon, na nom zbastleny regulator, co do neho tlaci v kuse plny prud. Indikacia stavu baterky ziadna. Ked prestane svietit, tak prestane. Vydrzi to asi 4–5 hodin na jedno nabitie.

                    Fotky su tu: www.bike-forum.cz/…ponenty.html?… www.bike-forum.cz/…ponenty.html?…

                    Este som premeral ako indikuju LEDky stav baterie na mojej sigme. Je to plus minus autobus, teda velmi nespolahlive. Pritom u olovenej baterky ma meranie napatia viac zmysel ako pri NiMH, kde je vypovedna hodnota napatia velmi nizka az ziadna.

                    Presne cisla z tych merani su tu: www.bike-forum.cz/…2/forum.html#…

                    0 0
          • adco  

            Ahoj, kupil som System X6 a tesil sa na prve vyskusanie, ale mam problem. Vecer som dal prvykrat nabijat bateriu, ale po pripojeni do siete sa nic nedeje, ziadne diody sa nerozsvietia. Kde su vlastne umiestnene a kolko ich je? Alebo robim nieco zle? Dufam, ze svetla nemusia byt pri nabijani zapojene.

            0 0
            • Hurka  

              Indikátor je jedna LEDka, která je umístěná na boku baterie. Má trojúhelníkový tvar. Podívej se na web Blackburnu, tam ji uvidíš. Nabíjení indikuje červeně, po nabítí zeleně poblikává. Současně slouží jako indikátor vybití při svícení. Je divné, že se nerozsvítí. Baterie se nabíjí? Zkus ji nechat cca 3–4 hodiny zapojenou a pak zapoj světla, měla by 2–3 hodiny svítit naplno. Nezkoušel jsem nabíjet bez připojených světel… Pokud nebude LEDka svítit ani při svícení světel, je to na reklamaci…

              0 0
              • adco  

                Dakujem za tip, uz som tu LED-ku nasiel, zial nechal som nabijat celu noc, LED-ka sa vobec nerozsvietila, rano som skusal svetla a nic. Bude problem asi v baterii, meral som vystupne napatie na nabijacke, tam je 12V. Musim to dat na reklamaciu, dufam, ze sa to vybavi skoro.

                0 0
                • Hurka  

                  možná je problém jenom v konektoru na baterce, musí se pořádně zasunout až na doraz, jinak se baterka nechytí…

                  0 0
    • pelt  

      Mel bych dotaz – jak vlastne kombinujete celovku s prilbou?

      0 0
      • dafe  

        Taky by me zajimalo, ja se bojim ze bude sjizdet… Vozim Silvu L2 na hlave a az pres to helmu. Ale je to nicmoc, helma tlaci na celovku, celovka na bryle a bryle na nos. Da se to ale ideal to neni.

        0 0
        • BB  

          já mam Silvu L1 a mam ji na helmě. Pásek na dolním okraji helmy, drží perfektně, vůbec neklouže, v pásce sjou proužky nějakého silikonu a drží to na helmě jako přilepené.

          0 0
        • Paja  

          Celovku pridelavam na helmu, vzadu zahaknu gumou od celovky za zadek helmy, vpredu pridelam nevyklopne telo celovky stahovacim nylonovym popruhem (jako je na baglech) k prvnim diram na helme. Drzi spolehlive. Krom pohodlnosti noseni je vyhoda v tom, ze celovka sedi vys nez na cele pod helmou, takze neni takovy problem s tim, ze bys nevidel pres „kour“ od huby:o)

          0 0
          • Paja  

            resp. ne „nevyklopne telo“ ale nevyklopnou cast – placku, za kterou je pridelana guma a vyklopne telo (baterky, reflektor). celovka 1W bateria slany.

            0 0
            • RomanH  

              Prosim Te, jakej ma ta celovka rozptyl svetla ?

              0 0
              • Hurka  

                stejně jako BB mám Silvu L1 na helmě zatím ez čehokoliv, drží krásně. Asi má na to veliký vliv tvar helmy – z kulatéby to možná klouzalo. Já mám KED Drive II a je v pohodě… Čekám na dodání jakéhosi přípravku na klepší přidělání lampy k helmě, to by mělo pomoci ji přidělat i na problematičtější tvar… Jinak rozptyl čeloky záleží od typu. Již jsem tady psal, že Silva je poměrně úzká asvítí hlavně do dálky, Petzl Myo XP má výhodu rozptylky, kterou lze vyklápět, jiné lampy jsem nějak déle nezkoušel…

                0 0
              • Paja  

                Tak jsem Ti to jeste jednou vyfotil, tentokrat uz uplne potme:o), ISO 100, 2,8 0,5s

                0 0
                • RomanH  

                  Diky, uz ji mam doma. Jeste jsem s ni nestihl vyjet, ale zkousel jsem ji pred domem a dost dobry (vzhledem k cene – jinak mi ta konstrukce pripada takova vachrlata, nevim, co s temi zobacky udela mraz)

                  0 0
                  • Paja  

                    Zobacky by mely byt v pohode, ta 7 diodovka, kterou jsem mel doposud, je podobne konstrukce a zobacky uz nejaky rok drzi.

                    0 0
              • Paja  

                Jeste trosku mensi, preklad nad dverma je 2,15 nad zemi

                0 0
            • Gorgov  

              Mohl bych tě poprosit o obrázek jak to tam máš přidělaný? resp fotku, treba 2. Dost o tom uvazuju.

              0 0
              • Paja  

                Vyfotit Ti to muzu, nejedna se ale o Silvu L1 ale 1W bateria Slany…

                0 0
              • Paja  

                suroviny:-)

                0 0
              • Paja  

                celkovy pohled

                0 0
              • Paja  

                detail

                0 0
                • Gorgov  

                  Díky moc za fotky, nejak sem se prekouk, myslel sem ze mas tu silvu, je tam jinej ten pas. Ale snad to taky pujde v pohode. I tak jeste jednou díky.

                  0 0
                  • Paja  

                    U Silvy by mozna mohla byt trosku nevyhoda absence horniho gumoveho popruhu (asi bude zalezet na tvaru konkretni helmy, aby popruh nemohl „sjet“ pres boky helmy), ale telo baterky by se tim nylonovym popruhem melo dat prichytit nebo pojistit uplne stejne.

                    0 0
                  • slou  

                    Tož tady je jedna Silva L1×MET V Element a trochu nudnej míša :)

                    Drží to docela v pohodě, ale na jiných přilbách nevím…

                    0 0
                    • Paja  

                      Misa je kuuul, jenom je mu ta helma trosku velka, sakra mohl jsem to dat na hlavu slonovi, to by byl zverinec:o) Drzeni – pojistit popruhem se to da na kazde helme. Krom toho neni spatne dat celovku o neco vys (v zime si tolik nedychas „kour“ do kuzelu svetla)

                      0 0
                    • martt  

                      lepsie je dat lampu na vrch prilby. Potom sa hmla nerozziari az tak strasne blizko pred ocami.

                      0 0
                      • djano  

                        Myslim ze v tomto pripade to nevadi, míša tak strasne nedycha. Inak nosil som Petzl Zora (belt) takto dole, ani stitok som nemal a hmla mi vadila iba ta prirodzena.

                        0 0
                        • martt  

                          ved hovorim o tej prirodzenej hmle. Teraz je skoro kazdy vecer. Od celovky ide taka svetelna rura, ktora je v tesnej blizkosti lampy velmi intenzivna. Tych 10 cm rozdielu medzi predkom a vrchom prilby je znatelnych.

                          0 0
                          • djano  

                            U nas zatial vecer hmlu nemame, ale inak musim suhlasit, ked je husta je to neprijemne. Ale to uz je jedno kde mam umiestnene svetlo (hmlovky nevozim).

                            0 0
      • Lister  

        no tak já mám takovou obyč čelovku – reflektor je připevněný na takovou prohnutou destičku, ktetou si máš normálně opřít o čelo pomocí klouby. K té destičce je z obou stran připevněný gumový popruh. já jsem ho z jedné ztrany vyvlíknul, čelovku dám na temeno přilby ten popruh 2× protáhnu dokola zkrz dva otvory na přilbě a zavářu kolem toho klouby té čelovky – sice ne moc elegantní, ale rychlé, jednoduché a plně funknčí zkusím to někdy vyfotit, jinak původní verze, která se mi neosvědčila je tady:www.bike-forum.cz/…ponenty.html?… Jednak to nedrželo a navíc když je to takhle vepředu tak to táhlo přilbu dolů, teď to mám prakticky uprostřed přilby na temeni a je to mnohem lepší.

        0 0
    • Michael99  

      Ahoj všem, měl bych na Vás skromný dotaz,…chci tátovi k Vánocům koupit nějaký trochu lepší osvětlení na kolo a tak jsem se rozhodl pro Sigmu Mirage EVO + Mirage EVO X. Všiml jsem si ale, že existuje ve dvou variantách a to ještě jako Sigma Mirage EVO + Mirage EVO X PRO. A tak bych se chtěl zeptat, zda verze bez PRO se liší jen v akumulátoru (Nipack) nebo jestli tam jsou ještě nějaké rozdíly (jakékoliv). Mají obě verze držák na helmu, každý světlomet vlastní vypínač a případně nějakou regulaci intenzity? Děkuji všem za odpovědi

      0 0
      • tomPY  

        Evo je stretávacie a X Pro dialkové svetlo.

        0 0
      • ihik  

        Jo, má to jiný akumulátor, jinak je to shodné. Doporučuju to PRO – lehčí akumulátor, přiděláš na rám kamkoli.

        0 0
        • Michael99  

          Tak sem koupil nakonec Mirage Evo + Evo X.....sice to má větší akumulátor a nemá to držák na helmu, ale rozdíl tisícovky mi přijde docela velkej..takhle mě to vyšlo na 1650,–Kč, což si myslím, že jde. Tak doufám, že se bude dárek k Vánocům líbit:-)

          0 0
          • Polka  

            Ja sehnal verzi PRO na bagbiku za 2300 ;-)

            0 0
            • RomanH  

              A jak jsi na tom s vydrzi ?

              Vydrzi mne ted v zime v prumeru 2 vyjizdky 1,5 hod. (z toho je tak celkove 0.5hod jizda s obema svetly). V lese mi tech 5w pro sviznejsi jizdu nestaci.

              Jinak se mi ted po chvili jezdeni se zapnutymi obema svetly rozsviti cervena ledka (v lete to vydrzelo trochu vice). Premyslim, ze bych si na tu baterku udelal obal z polystyrenu.

              0 0
              • martt  

                mne po roku a asi po 30-tich pouzitiach odisiel ten oloveny akumulator do kytiek. Aktualne ma asi polovicnu kapacitu ako ked bol novy. Na 5W vydrzi 80 minut bez svietenia ledky, potom svieti asi 15–20 minut zelena, potom cervena a po necelych dvoch hodinach uplne zhasne. Overene trikrat tento tyzden. Velku lampu uz vobec nepouzivam, ta ho vybije za chvilu.

                0 0
                • martt  

                  Doplnil by som sam seba, ze na vine tej znicenej baterky je pravdepodobne nabijacka sigma. Ta nabijacka je vrchol primitivizmu, tlaciaca obrovsky prud (okolo 1A) bez hocijakej regulacie a obmedzeni. Pritom jednoduchy regulator napatia s prudovym obmedzenim je vec za asi 10 korun. Vobec nechapem ako moze Sigma k vcelku podarenej lampe dodavat taku srotovu nabijacku.

                  Namiesto tej nabijacky teraz pouzivam staru malilinku nabijacku z mobilu Siemens S10. Ta obsahuje impulzny zdroj s napatovym a prudovym obmedzenim.

                  Ku kapacite bateriek. Pre olovene baterky sa udava kapacita pre 20 hodinove vybijanie. Teda pre povodnu 3,2Ah baterku to plati pre prud 160mA. Pritom so zapnutou 5W lampu je odber 0.8A a so zapnutymi oboma lampami je odber cez 2A. Pre tieto prudy je uz kapacita baterky o dost mensia ako nominalna. Konkretne pre tu nasu baterku okolo 2Ah, kukni specifikacie tu lib.store.yaho­o.net/lib/zbat­tery/ub634.pdf

                  Zivotnost sa pre kvalitne akumulatory udava okolo 100 cyklov pre 100% kapacitu a 200 cyklov pre pokles kapacity na 60%. Plati pre plne cykly z uplne nabiteho do uplne vybiteho stavu. Tu su kompletne charakteristiky pre velmi kvalitnu baterku urcenu specialne na cyklovanie www.standbattery.com/…es/DC6-7.pdf Predpokladam, ze bezne lacne baterky z GME vydrzia ovela menej cyklov, takze tych 30 cyklov co vydrzala moja baterka zo sigmy, so zohladnenim tej mizernej nabijacky, je asi tak maximum.

                  0 0
              • Polka  

                Pro beznej provoz vozim jen to EVO – vydrz cca ty 4 hodky. S tim EVOX tak do lesa a to zatim ale nemam zmereny, ale rek bych ze moc e e, tak 1,5–2h, pac to docela zere.

                btw. ten polystyren neni spatnej napad ;-)

                0 0
                • McBlacky  

                  z karimatky to bude snažší

                  0 0
                  • Polka  

                    Tak ta vydrz Sigmy je nasledujici:

                    5W samostatně – 4h (zmereno) 10W samostatně – cca2h (odhad, samotny to totiz asi nikdy nepouziju) 5W + 10W – 1,3h (zmereno)

                    No uvidime po pul roce :-)

                    0 0
                    • miťo  

                      Přišel jsem na chuť používání samostatně 10W lampy tam, kde nepotkám auta. Třeba na lesní asfaltce to byla špica. Jinak běžně v provozu používám 5W s 10W přisvětlením do sjezdu či jako upozornění řidičům, že tam mají dálkový.

                      0 0
    • jihra  

      Já jsem před časem sehnal z ababku světla Marwi (USA) bez akumulátoru (původnímu majiteli jej někdo šlohnul. Koupil jsem k tomu akumulátorek 6V/12Ah za 290 Kč. Světla jsou halogenová, 15W a 20W, kovová, příjemné velikosti. Mám je na lehokole a už jsem s tím pár jízd potmě udělal a je to super. Svití rovnoměrně, udělají ze tmy den. Mají jedinou nevýhodu, svítí zbatečně hodně i nahoru. Uvažuju, že na reflektorky nasadím „kšilty“ zespodu polepené zrcadlovou samolepící fólii, která vrátí světlo zpět na zem. No noční jízdy po opuštěných cyklostezkách a lesních cestách jsou zajímavý zážitek.

      0 0
    • zac  

      jenom sem to prolit a asi je dost mozny ze jsem to prehlid, ale kde se da sehnat ta Silva?Nikdy jsem se o svetla moc nezajimal a vubec nemam tuseni co je to zac. Diky moc!

      0 0
    • rock  

      Tak jsem po dlouhým přemýšlení a vybírání koupil čelovku Nightpro Elite (halogen, 12W). Večer to jdu vyzkoušet a pak k tomu ještě pořeším něco rozumnýho na řidítka …

      0 0
      • RomanH  

        Tak to uz se tesim na recenzi.

        Kde jsi ji koupil ? Ja ji videl jen na nemeckych webech.

        0 0
        • rock  

          Tak zatím nic, včera u nás mrholilo a byl nepříjemný opar, houby bych viděl. Ale nedalo mi to a cestou domů z práce jsem v opuštěném místě zastavil a zkoušel porovnat světlo s potkávačkami mého auta :-) … a auto sice vyhrálo, ale do určité vzdálenosti (odhadem tak 20m) to vůbec nebyla jiná liga … fakt už se těším, až ji vyzkouším na kole …

          Viděl jsem ji na Sportlifu a objednal jsem ji přímo u www.marwi.cz, za necelých 15 stovek vč. poštovného.

          0 0
          • Loner  

            Prosímtě ten akec se dává do zadní kapsy dresu a ta čelovka jsde posunout na helmu až za temeno? Protože jinak mě i lehčí čelovka stahuje helmu do očí a to je fakt blbý zvláš¡se štítkem. Napiš něco jaks spokojen, 12 W se mě zdá neuvěřitelně dobrý!!!

            0 0
            • rock  

              Akumulátor má přibližný tvar 5 tužkových monočlánků vedle sebe a je určený do zadní kapsy dresu. Co se lampy týká, koupil jsem si verzi určenou výhradně na přilbu (nemá popruhy, pomocí kterých by se dala nasadit přími na hlavu). Úchytnému systému bude v zásadě jedno, jetli bude držet na větracích otvorech v přilbě vpředu, na temeni nebo až někde vzadu. Je to limitované jen tvarem průduchů přilby, takže docela v pohodě … hnrd jak se s tím dostanu na kolo, dám vědet …

              0 0
              • gargamel  

                jak se to nabíjí?

                0 0
                • rock  

                  Dlouho :-( … nabíječka je v ceně lampy, ale v návodu se píše něco o 11h. Rychlonabíječku mají v nabídce taky, ale další prachy do nich vrážet nebudu. Pokud se ta dlouhá doba ukáže jako nepraktická, tak obchody jsou plné univerzálních … ale zatím o tom neuvažuji …

                  0 0
                  • gargamel  

                    Hmm, 11h neni tak zlý, ale ta lampa vypadá dobře a ta cena taky. Já mám v čelovce 1W luxeon a uvažuji o něčem výkonějším a tohle se mi celkem líbí. Objednával si ji mailem přes jejich stránky?

                    0 0
                    • rock  

                      Přesně tak. Vyměnili jsme si pár mailů, kdy mi upřesnili cenu, apod, pak jsem to objednal a za 3 pracovní dny jsem měl světlo v ruce. Btw, jsou velice ochotní, připadal jsem si, jak kdybych odebíral zboží za 100 litrů a ne za 15 stovek …

                      Mimochodem, NEMÁM zkušenost s Luxeonem, tak nemohu porovnat. Mám zkušenost s 1W čelovkou z bateria Slaný – a taky nemohu porovnat, protože NightPro je z jiného světa (taky stojí trojnásobek) …

                      0 0
          • martt  

            za necelych 1500,–Kc je to extremne vyhodne ak je to teda tento model www.bikestore.cc/…id/4598.html

            Bez toho aby som to niekedy videl v prevadzke, musim ako prve povedat, ze ten cas svietenia so 4Ah akumulatorom by mi bol prilis kratky. Realne to bude svietit 1,5 hodiny a po pol roku tak hodinu (ak to ma oloveny akumulator).

            0 0
            • rock  

              Jo, je to ona. S tou dobou svícení souhlasím, beru ta jako daň za kombinaci vysokého výkonu a nízké ceny. Poslal jsem jim mail, jestli se dá aku u nich koupit jako náhradní díl. Pokud ano a bude za rozunou cenu, tak bych tento problém považoval za vyřešený …

              Jinak do lesa to mám z domu cca 10–15km. Zatím jsem uvažoval tak, že na transport bohatě postačí obyč světlo, v lese si přisvítím čelovkou a ty 2h mi na vyblbnutí postačí. Na návrat domů si zase vystačím s normálním světlem … svět je holt plný kompromisů …

              0 0
              • martt  

                Ceny akumulatorov v jednom z najalcnejsich rakuskych obchodov vidis tu:

                www.bikestore.cc/…id/4599.html www.bikestore.cc/…id/5431.html www.bikestore.cc/…id/3662.html

                Zapuzdrena olovena baterka rovno z GME alebo podobneho obchodu je ovela lacnejsia, pritom funguje rovnako dobre (alebo zle).

                0 0
                • rock  

                  Fuj, to jsou palety. Dokonce i když budu předpokládat, že cenový rozdíly mezi bikestore.cc a marwi.cz budou stejné jako v případe samotného světla, tak to bude minimálně za litr. No, asi časem pořeším nějakou no name alternativu. Ale mám to zatím příliš krátce, zatím jsem v euforii z nové hračky :-) …

                  0 0
        • rock  

          Právě jsem přijel z venku, takže první dojmy: silnice:

          • cca 20–25m „denní světlo“ na celou šířku silnice + kus pangejtu (jdou dobře vidět turistické značky na stromech)
          • cca 50–60m viditelná krajnice
          • cca 100m odrazky na patnících

          off road (les)

          • cca 20m viditelné jednotlivé lístky napadaného listí, větvičky z nich vykukující, kořeny apod. Zkrátka vše, aby se dalo bezpečně jet.
          • cca 40m dobře viditelná cesta mezi stromy
          • dál jsem v lese nikdy nekoukal

          cestou z kopce jsem zpomaloval spíš kvůli listí klouzajícímu na blátě než kvůli viditelnosti

          Rozložení světla pravidelný kruh (respektive kužel při šikmém dopadu paprsků na zem) intenzivního světla bez čmouh. Rozptyl viz popis silnice <25m. Okolo toho navíc prstenec méně intenzivního světla, v otevřeném terénu sahající téměř až k hranici mého periferního vidění. V popisu lampy se píše o rozptylu 30°; zdá se, že to se týká toho „vnitřního“, intenzivního kruhu …

          Ty vzdálenosti jsou jenom nahrubo, měřeno podle komplu, takže to ber s rezervou. Navíc byl lehký opar, tak se to světlo trochu rozptylovalo.

          0 0
          • SNAIL  

            Tak jsem si ji na základě tvé pěkné recenze pořídil taky a musím konstatovat, že zkušenost s ní mám naprosto opačnou. Se Sigmou (i 5W) se to nedá srovnat. Svítí sice do široka, ale nevidím dopředu. Pokud mi svítí 5W Sigma, tak o téhle ani nevím. Na přísvícení do zatáček je lepší i 1W dioda (čelovka) od Baterie Slaný. Navíc mi asi po 1 hodině „odešla“ halogenová žárovka. Možná byla špatná ta žárovka a proto to vůbec nevítilo, nevím. Každopádně světlo půjde do šuplíku a baterku použiju na 10W Sigmu :-)

            0 0
            • rock  

              To je mi líto … co se dosvitu dopředu týká, na asfaltu na biku tak rychle jet neumím, aby mi světlo luxusně neosvítilo cestu (zatím vyzkoušeno +50 km/h) … Se Sigmou srovnat neumím, s Baterií Slaný ano. Ale nemá to smysl, Bateria světlu od Nightpro nesahá ani po kotníky. Nevím, v čem je problém …

              0 0
              • SNAIL  

                Pokud ti ta 1W dioda od Baterie svítí méně, pak možná byla chyba v té halogenové žárovce (vzhledem k tomu že mi vydržela 1 hodinu a pak nenávratně odešla). Zkusím tedy možná ještě vyměnit halogenovou žárovku a uvidím. Doufám že se ta žárovka dá sehnat.

                0 0
                • martt  

                  10W halogen MUSI svietit daleko viac ako 1W luxeon. Ak to tak nie je, niekde je chyba.

                  0 0
                  • SNAIL  

                    Taky mě to hrozně zarazilo, bylo to jak když je tam místo halogenu obyčejná žárovka, ale prostě to tak bylo. Zkusím tam dát jinou (pokud ji seženu) a uvidím.

                    0 0
                    • SNAIL  

                      Tak musím svůj názor na Nightpro od Marwi trochu poopravit. Špatná svítivost byla skutečně vinou vadné žárovky. Nyní jsem po reklamaci obdržel novou (i když to trvalo trochu déle) a svítivost je vcelku dobrá. Nicméně svítí opravdu dost doširoka a nedosvítí moc daleko. Současně s 5W Sigmou se ale vhodně doplňují. Kdybych měl jet ale jen s jedním z těchto světel, vybral bych si raději 5W Sigmu. Jinak přikládám ceník Marwi (Nightpro), pokud to někoho zajímalo.

                      0 0
    • Radek Broz  

      Tak včera jsem byl na nočním DH s 2 kámošema, co maj Sigmy a dost mě zklamaly – moje homemade světlo je cca 2× výkonnější a nandavali to na řidítka taky stejně dlouho jak já… To jsem o tý sigmě chvíli uvažoval.

      0 0
      • miťo  

        Zkus popsat tvoje světlo, přihoď fotky, jsem zvědav. Taky zkus udělat srovnávací foto svítivosti se Sigmou. Tvoji kámoši maj Mirage X, nebo obyč jednookou?

        0 0
        • Radek Broz  

          Maj dvojtou s tou lehci baterkou (Pro). Fakt jsem byl zklaman. Foto bych udelal, ale pred setmenim se od nas odpojil fotograf:o( Jinak měl jsem tohle etbikez.com/in­dex.php/2004/03­/15/osvetleni-vyvoj-a-slepe-cesty/ ale s menší baterkou.

          0 0
          • miťo  

            Jak můžeš srovnávat 15W od Sigmy s tvojí lampou 20–50W? Mimojiné zajímavá hmotnost, nic pro jízdy jiné než z kopce. Ale účel světí prostředky, tobě poslouží dobře.

            0 0
            • Radek Broz  

              Už tam vozim jen 20W – úplně postačuje. Píšu, že baterku jsem měl jinou (je to, myslím, 8 nabíjecích monočlánků) – tohle už je dost neaktuální fotka. Zkusím nafotit. Váha toho reflektoru je docela ok – 200g se dá uvézt. Jinak třeba na tuhle konkrétní vyjížďku jsem nahoru JEL po silnici (a částečně i tim, co vás dost považuje už za terén;-)) U sigmy jsem prostě čekal téměř stejnej výkon a minimálně nějak znatelně větší komfort – prostě mě to trošku zklamalo, zůstanu určitě u tohohle.

              0 0
              • martt  

                Sigma ma jednoducho vykon zodpovdajuci tym piatim ci desiatim wattom. Komfort montovania na riditka je vyborny, ved to tam cvaknes za par sekund.

                0 0
          • mosquito  

            vypada to dost zajimave, skoda ze se ti nepodarila ta fuze za studena :D to bych do toho asi i sel :) .. takhle skoncim u nejake lepsi celovky pac sebou nechci tahat 2kg akku a pozaduji vic hodin sviceni :(

            0 0
    • martt  

      Toto je bomba lampa, povolena dokonca aj v premavke. Akurat ta cena, viac ako desat sigiem :-(

      www.bumm.de/index.html?…

      0 0
    • Kovak  

      tak tohle světlo jsem si pořídil před Vánoci. Svítí opravdu luxusně, jen kvůli dálkovému jsem to musel dvakrát poslat na reklamaci. Vždy po pár nočních vyjížďkách přestal reagovat vypínač, buď nešlo vypnout přepnout, nebo zapnout, opravdu k vzteku. Nevím proč, ale prostě se mi nezamlouvá ten miniaturní vypínací systém ( z důvodů opravy, kontroly). Máte někdo podobnou zkušenost?

      0 0
      • Polka  

        Ne. Me se naopak odchlipla izolace dratu tesne u Nipacku, asi kvuli tomu jak byva stocenej. Ale sekundak to vyresil.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.