• ondra1975

    Pořídil jsem si světlo sigma lightster. Relativně jsem s ním spokojený. Líbí se mi způsob rozložení světla. Není to klasický kužel, ale obdélník s vhodným rozložením intenzity právě pro jízdu na kole. Při správném natočení úhlu svítí přiměřeně pře kolo, ale i dál a i mírně do stran. Podle mého názoru je rozložení světla ideální. Jen jsem čekal, že to bude svítit víc. Pro mě je to dolní hranice. Bratr říkal, že svítí až moc a raději by slabší. Na běžné rekreační asfaltky a možná i kvalitní polní cesty to bohatě stačí, ale do divokého lesa bych se s tím neodvážil. Ovšem nejsem magor, abych se po nocích proháněl v divočině, když to můžu dělat ve dne. Takže podle mého názoru je sigma lightster vhodná pro běžnou rekreační cyklistiku. Zatím nevím o silnějším světle za rozumnou cenu na 4 x AA baterky. Možná Sigma Pava, ale nezkoušel jsem, i když bych docela rád viděl srovnání, protože jestli se nemýlím, tak Sigma Pava má podobné rozložení světla. Ještě dodám, že sigma lightster má jen režim on/off, žádný blikání nebo tlumený svícení, což mi vyhovuje. Na uváděnou dobu svítivosti až 20 hodin moc nevěřím. Asi to záleží na kapacitě baterie. V návodu vidím graf svítivosti, kde je zobrazeno, že to svítí 10 hodin porád stejně, a pak to téměř zhasne. Asi to má v sobě elektronickou regulaci konstantní svítivosti. Ale ten graf může být jen orientační příklad, nemusí to hned znamenat, že to svítí jen 10 hodin. Nemám to zatím vyzkoušené. Uvítám prosím radu, jaké AA nabíjecí baterky na to použít. Jsem myslel, že čím větší kapacita tím lepší, ale asi se pletu. Dal jsem tam BC batteries NiMh 3000 mAh a je to nějaký divný. Po plném nabití mi sice na sigma lightster svítí zelená kontrolka, ale po pár minutách je najednou červená. A to jsem ty baterky pře použitím 3× nabil/vybil v inteligentní nabíječce. Tak buď jsou ty baterky vadný, nebo nejsou vhodný. Přemýšlel jsem o mnohem silnějších světlech na kolo, takových těch na světlo – kabel – aku nebo těch z Číny na ty speciální větší baterky. Ale na všech těch megasilných světlech mě vadí úzký kulatý světelný kužel s oslnivým ohniskem uprostřed, dle mého názoru se takové rozložení světla na kolo nehodí. Pokud ovšem někdo může doporučit megasvětlo, které svítí široce a rovnoměrně, tak budu vděčný. Ale ještě jednou vás žádám a prosím, široce a rovnoměrně. :) Protože na běžná megasvětla je tu plno jiných témat. Držte se tedy prosím konkrétního tématu. Děkuji.

    0 0
    • Vilém  

      A to tema je tedy jake, kdyz si prejes, aby se jej lidi drzeli?

      Radsi bych toho cinana, nez toto. At klasiku, nebo s oddelenym aku.

      Kdyz vyberes se sirsim kuzelem, pripadne poresis reflektor atd. tak proti teto bludicce to bude 100 a 1.

      0 0
    • PatrikL  

      Pava

      http://www.sigma-lighting.com/…en/pava.html

      Lightster

      http://www.sigma-lighting.com/…ighster.html

      Čo z toho vyplýva? Pava ma očividne odlišný kužeľ (prakticky väčší a širší kužeľ) a o dosť vyšší výkon.

      A teraz to hlavné – Sigma Pava a XM-L svetlo s pomerne širokým kužeľom (sú ešte možnosti so širším, ale aj užším) sú na obrázku.

      Takže aj výkonnejšia sigma je na tom biedne, to tvoje nemá žiadnu šancu v porovnaní s nejakým čínskym svetlom s rozumne napájanou xm-l ledkou a s vhodným reflektorom. Aj prechod na 18650 li-ion akumulátory by bol obrovský krok vpred, kupovať teraz svetlo na 4× AA je blbé.

      0 0
      • PatrikL  

        Zdroj obrázku: http://www.light-test.info :)

        Plus „(prakticky väčší a širší kužeľ)“ malo byť „(prakticky väčší a širší hotspot)“

        0 0
        • pepko  

          Tak to je celkom slusny rozdiel. Stale vidiet, ze cyklo firmy sa zatial nenaucili vyrabat rozumne svetla za par supov ako cinania a predavaju stale iba bludicky …

          0 0
    • josh  

      Tvá úvaha je správná, do cyklosvětla bych volil co nejkapacitnější tužkovky (3Ah jsou však reklamština), v tomto případě bych je upřednostnil i před AA s nízkým samovybíjením, které jinak používám raději. Pokud ty BC baterky nejsou nějaký starý nebo vadný, tak je asi battery indikátor nastaven příliš nahoru, takže bude červenej už po mírném poklesu napětí a s tím se asi nic moc dělat nedá.

      0 0
      • Vilém  

        Nebo je nastavenej pro pouziti klasickych alkalickych baterii, ktere maji vetsi napeti.

        Tem BC tuzkam bych neveril. Kdyz tuzky, tak mam nejlepsi zkusenost s Sanyo Eneloop.

        0 0
        • josh  

          Tohle je omílaný poměrně často, jenže alkalický baterky mají vysoký vnitřní odpor, takže po rozsvícení svítilny bude vyšší napětí na NiMH. Do výkonných svítilen se alkaliky vůbec nehodí, protože neutáhnou vysoké režimy, ani elektronika s konstantní regulací se s tak velkým poklesem napětí neumí vypořádat a svítilna v nejvyšším režimu nesvítí buď vůbec a nebo jen na úrovni některého ze slabších režimů.

          0 0
          • Vilém  

            Nerekl bych, ze ve svetle, kde vyrobce udava dobu provozu, na plno 20h., bude proud az takovy, aby se projevoval vnitrni odpor natolik, ze byl ubytek napeti az takovy, aby bylo napeti nizsi nez pri pouziti NiMh.

            0 0
      • pepko  

        ja by som pouzil prave opacne tie s nizkym samovybijanim … eneloopy alebo gp recyko … kapacitne su nanic, pretoze kazdy den iba dobijat nebude a na treti den uz budu mat nizsiu kapacitu ako eneloopy …

        0 0
        • josh  

          To máš pravdu, tak holt nabije těsně před vyjížďkou.

          0 0
    • migueldias  

      nejlepší světloet maš ten starý favoritacky nebo eska nebo liberat atd… napajený na dynamo to když se rozsvítí svítí to lépe než ty led diody a nemusíš měnit baterky

      0 0
    • oddie  

      …do divokého lesa bych se s tím neodvážil :D

      Jo, to máš pravdu, to já taky ne.

      0 0
    • ondra1975  

      Nyní se přiznám, že jsem se při zakládání tohoto příspěvku příliš rozepsal a některým reagujícím tu dávám za pravdu. Překvapuje mne to. Můžete mi prosím někdo doporučit megasvětlo se širokým kuželem? Prosím napište typ a případně ještě odkaz, jak to svítí. Díky.

      0 0
    • ondra1975  

      Našel jsem na netu toto světlo:

      http://www.led-expert.cz/…U2-se-zoomem

      Jsem na něj zvědavý. Až pojedu do Prahy, omrknu ho v obchodě.

      0 0
      • ondra1975  

        Tak jsem ho omrknul. Čekal jsem lepší. Zůstanu u Sigma Lightster. Už jsem si zvykl a jsem spokojený.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.