neseřiditelné brzdy XT, 100kg, GT Zaskar Pro

35 nepřečtených
  • fr33k

    Cca jednu sezonu mám GT Zaskar Pro s hydraulikama XT. Potykam se s problemem, ze nikde nejsou schopni vyladit brzdy k me spokojenosti. Jde o to, ze pokud mi brzdy seridi na stojanu a vse funguje jak ma a ja si pak na kolo sednu, je „rozladene“, brzdi, skrtak, cinka, atd. (podle servisaka a stylu jizdy)

    Na stojanu ci pri projizdce 50kg servisaka je pry vsechno ok, nic neskrta a necinka. Staci abych si na kolo sednul ja 100 kilovy a je vse jinak. V jednom servisu „prisli na problem“, zatizili sedlo vahou tela a zadni kotouc zmenil polohu vuci normalu.

    Snazil jsem se toto vyresit serizenim trmenu pri zatizenem kole, to sice pomohlo, ale ne zcela. Jakmile jsem vice zabral do slapatek, ozyva se od zadniho kola zvuk jako by bylo neco ve spicich (ten zvuk dela asi kotouc, ale zni tak jak popisuju). Coz mi pri stejnem postupu na predni brzde (uvolnit trmeny, zatizit predni vidlici, znovu utahnout trmeny) dela taktez, pokud presunu vahu na predni vidlici.

    Jak toto vyresit, jde to reklamovat? Uz vidim, jak me prodejce posle do…

    Mozna to bude pro nekoho prdel a rekne mi „zhubni“, ale situace, kdy investuju tolik do kola a mam s tim takove problemy je pro me neakceptovatelna.

    Napada me reklamace (jak argumentovat?), zhubnuti, prodej kola, novy ram. Samozrejme pri poslednich dvou moznostech byl bych financne dost ztratny, cehoz bych se rad vyvaroval.

    Poradi nekdo nejakou spasnou myslenku?

    0 0
    • kubad  

      dej kolo do servisu, tam kdes kupoval, ať ti to seřídí.

      po seřízení dej testující jízdu přímo před někým z servisu, pokud se ti to rozladí tak znovu seřídit pokud to nedokážou, máš argument k reklamaci.

      0 0
      • Charlie_R  

        Tipnul bych to na nabu, mel jsem to samy, jakmile jsem na kolo sednul, tak ty same problemy. Koupil jsem nabu na prumyslovejch a je klid

        0 0
      • Mr.Duck  

        Zasejc ono pod 100kg to bude asi cinkat/škrtat celkem lehce, a obecně to nejni problém, žejo. Jestli to i brzdí, to je věc jiná a těžko soudit takle od klávesnice, ale vzhledem k tomu jak jednoduchý brzdy sou, si myslim že to velká věda nebude.

        Myslim že když pode mnou (65kg) cinká 203 kotouč na pevný ose, tak pod někym se 100kg, předpokládám bez pevný osy bude cinkat asi cokoliv. Zkrátka bych to zkusil seřídit tak, aby to pod zátěží cinkalo co nejmíň a neřešil bych.

        Druhá věc je, jestli to dělá jakejsi zvuk jako dráty, a dělá to v záběru, tak jestli nedělá bordel výplet?

        0 0
      • nox159  

        prodejce vezme brzdy popripade cele kole a posle to na reklamaci → 30 dní bez kola → neopravnena reklamace vyrobce/dovozce reklamaci neuzna → a jsi na zacatku

        jen muj nazor :) pokud to ten kdo reklamace vyřizuje zkusi a všechno bude ok tak nema duvod reklamaci uznat, myslim ze tohle je fakt.

        btw: podle me při mekkych klikach nebo vidlici to nemuzes reklamovat (uspesne) proto ze je to mekke na tvoji vahu. Podle normy jestli nejaka je, to asi bude takze ok, takze dal se s tebou asi bavit nebudou.

        jen teoretizuju :)

        0 0
        • Ruprt2  

          jakási norma nebo co říká, že kolo má mít nosnost 120kg nebo to musí být uvedeno.

          a mých aktuálně devadesát už není takový rozdíl. Něco je podle mě na tom kole špatně.

          Pokud to rozhasí více méně normální jízdou, tak např. já to zprasím stejně trochu nenormálnější a znám šedesátikilové hejsky, kteří daji kolu zabrat jako já ne i kdyby se rozkrájel.

          0 0
          • roud  

            pokud u kola neni úveden váhovej limit neni co řešit ne ? A pokud ti prodejce prodal kolo s váhovym limitem kterej je mimo tvoji hmotnost neni to oklamání zákazníka ?

            0 0
            • Ruprt2  

              přesně tak.

              0 0
            • nox159  

              vem si kliky treba shimano sis – vahový limit tam jiste nebude a budou se dost kroutit i pode mnou 70kg co udelaji treba pod 110kg človekem to si neodvazuju tipnout ale muze to delat tak velke problemy ze nepujde seridit přesmyk, v čem je problem ? prodejce mu je nemel prodavat, vyrobce by je nemel vyrabet, zakaznik je nemel kupovat, reklamace bude neuspesna takhle se chovaji vsechny kliky tehle řady tak co s tím?

              0 0
              • šlapatko  

                Máš recht, neprodal bych polovinu kol kdybych měl kouakat na některé komponenty.Problém je že si lidé nenechají poradit.Mají pevný strop 8000kč a přesto vlak nejede.Já jim poradím že kliky jsou měké, vidlice nic moc a náby že stojí zahovno.Takový člověk příjde do druhého kšeftu, kde mu to kolo se stejnými komponenty vychválí donebe a on si ho koupí.Od jisté doby poradím velikost, určení kola a nanejvýš doporučím co časem pořídit kvalitnější.Sa­mozřejmě neprodám zakaždou cenu.

                0 0
    • vojco  

      možná je to blbost, ale ja jsem byl zvyklý utahovat rychloupínáky z Véček a jak jsem zmenil na kotouče tak mi hodne škrtali. Pak jsem je dotáh na krev a je po problému :D

      0 0
      • Mirek1  

        Přesně tak. Šel jsem ještě dál a koupil RU s těma dvěma páčkama od Crankbrothers, to se podle mýho názoru dá utahnout ještě víc. A kotouč se chová slušně.

        0 0
    • Mamut  

      Vyzera to ako malo pevna zadna stavba, alebo osa naboja.

      1.) skus brutalne utiahnut RU. Trocha to spevni.

      2.) vymen naboj za nieco s pseudopevnou osou. Napr. Novatec D362SB alebo nieco podobne a drahsie od DT.

      3.) vymen brzdy za nejake s vacsim odstupom dosiek od kotuca. Vraj by to mali byt napr. Juicy.

      0 0
    • ememem  

      tazko presne povedat ale nieco je makke. ram to asi nebude, podla mna celkovo makke kolesa. iba samotny naboj asi nie, mozno v druhom slede vidla ale ako prve bych skusil poriadne dotiahnut vyplet. ak to nepomoze tak je mozne ze su proste celkovo makke a nic ine ako vymenit ti pri tvojej vahe nepomoze. skus si nejake tuhsie pozicat co to spravi nez to zacnes riesit.

      (mal som svojho casu podobny problem odkedy mam pri svojich 95kg chrtie poriadne napnute RM0 tak to ani neskrtne).

      0 0
    • Kynio  

      Jak už ti tu radí, nejlepší by bylo investovat do nových brzd. Totiž shimano brzdy a taky hayes nine (kamoš je má a furt mu cinkaj) a starší typy mají malou mezeru mezi kotoučem a deskou. Já mám Juicy 7, jsem bez pevné osy s 203 kotoučem a cinknutí jsem ještě neslyšel. Je fakt, že ta mezera mezi kotoučem a deskou je mnohem větší, než co jsem viděl třeba u bráchy na deore hydraulikách (tam je to zabitý tam je mezera kde se vleze snad jen chlup). Váha 100kg už udělá s kolem hodně. Spíš hlavně s kotoučem. Takže v tvým případě budeš muset zainvestovat další peníze, buď brzdy, nebo zkusit náboj s pevnou osou..

      0 0
      • Kynio  

        spíš bych se přikláněl k jiným brzdám ;)

        0 0
      • Hornet  

        Brzdami to nebude, vyskusal by som pozicat ine kola, najskor to bude tym – naboj, vyplet, rychloupinak.

        0 0
      • roud  

        Vole za tohle brzdy nemůžou…

        0 0
      • McBlacky  

        moc si nepomůžeš, XT mají tak střední mezeru. Třeba formule mají ještě menší. Nový Avid mají méně než J7, ty měly snad nejvíc co jsem kdy viděl¨

        ¨

        osobně bych promazal pístky, prověřil kotouč zdali je opravdu rovný, zdali není moc kapaliny v brzdě. Pak zkontroloval patky rámu, návarku na třmen, oboje to stáhnul od barvy, otřepek a případně zafrézoval. Pak bych to zkusil s jiným zadním kolem. Pokud by nic z toho nepomohlo, zkusil bych nasadit jinou brzdu, stačí jen na třmen na adaptér. Tohle by mělo vyloučit 99% možností závady.

        kdyby nic nepomohlo, hodil bych to ze skály.

        tuhost rámu to nemůže ovlivnit, 100kg není takový extrém a zaskar přestože dost praská, není zas taková hrůza, aby se to kroutilo. Vlastně nevím o HT kde by škrtání bylo rámem.

        0 0
    • onik  

      loni 100kg avid juicy 7 160mm kotouče v pohodě nic necinkalo ale brzdy na hovno nebrzdily

      letos 90kg shimano xt 160mm kotouč a neškrtá..zkus ten naboj ja mam crossmaxy sl a bez problemu s kotoučema

      0 0
      • šlapatko  

        Jak už psali výše, brzdy seřídit při zatížení.Tebou zatížené, né servisákem.Potom může být měká zadní stavba neboo nahovno kola.Jsem zastánce konusů, ale další náby budou s průmyslama, novatec nebo nové sram X.9.Mám 80–85kg náboj LX, brzdu šteluju bez zzatížení.Mám vychytané jak to nadstavit.Kotouč musím mít těsně u venkovní destičky.Po nasednutí se hezky vystředí.Kotouč mi škrtá i na vidlici.Reba SL škrtá v ostrých zatáčkách a při jízdě ze sedla.Pevná pellska je ještě měkší.Kotouče vozím oba 160mm.Kotouče škrtají většině lidí, dá se stím naučit žít.Samo že to nemůže být extrém.Můžeš reklamovat, ale nevím jak pochodíš.Je li dobrá domluva v krámě, udělají ti odpočet za ty kola a prodají je jako jeté křehkou dívkou:-).Ty budeš mít v ruce pár peněz a koupíš u nich lepší kola.Oni nebudou tratní a ty tolik neproděláš.Mám takové zkušenosti v oblíbeném krámě, prodali mi i rok jetou vidlici.Naoplátku jsem u nich koupil vidlu drahší.

        0 0
    • bagr84  

      jen pro informaci, kdyz sem vazil 106 (s vecma 110?), XTcka mi fungovaly porad normalne.

      Udelal bych to co rika Kubad.

      0 0
    • fr33k  

      Jeste pridam informaci, ktera je mozna bezpredmetna, ale pro jistotu uvadim, protoze tomu tak nerozumim a nerad bych neco „zatajil“.

      Prekvapilo me, ze mi ted rekli, ze mam vytahany retez a odrovnanou zadni kazetu. Pritom s kolem jsem jezdil tak tri mesice, nevedu si statistiku kilometru, ale max. 800 km pri slusnem zachazeni (nekrizeni retezu, opatrne prehazovani v zatezi), zadne velke bahenni lazne, apod.

      0 0
      • Ruprt2  

        není to zcela nejběžnější, ale možné to je.

        Záleží taky na stylu jízdy a kde jezdíš někdy nemusí být vyloženě bláto, ale některá specifická místa udělají brusnou pastu, ten správný poměr bláta písku a oleje. Vůbec nemusí být bláto až po náboje.

        řetěz bys měl pravidelně měřit, ať víš jak na tom zhruba je. Někdy to jde rychle.

        Jestli jezdíš silově spíš těžké převody a nízké kadence bude ti odcházet dřív.

        0 0
      • roud  

        řetěz možná kazetu podle mě těžko…

        0 0
      • pernaaa  

        Mě pořád cinkala zadní brzda (Avid J3), už sem z toho byl uplně na nervy, tak sem to dal do servisu a je v 3,14či zadní nába. Takže to klidně může být i ten náboj. Chystám se tam dát něco na průmyslech abych měl klid…

        0 0
      • McBlacky  

        jaká to je kazeta? u extrémně levných -kola pod 7tisíc- to možné je.

        0 0
        • Ruprt2  

          toš právě, že by to měla být asi XT a tam by se to tak rychle sjet nemělo zaskar

          0 0
      • jIrI___  

        U levnějších řetězu typu HG-53 je vyhození po 800 km celkem běžná věc. Ale u té kazety pochybuju.

        0 0
    • kolokol  

      Pomohlo mi sundat třmen a pořádně rozhýbat válečky,škrtání zatím zmizelo. Cinkání mi dělala na předním třmenu závlačka, která drží desky. Stačilo ji trochu roztáhnout, aby nebyla volná.Mám 95kg a Shimano BR-M485

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.