• trochar

    Zdravím vás, včera mě z kola srazil automobilista, který mi vyhuboval a odjel od nehody. Bylo to kousek od náměstí v Jílovém u Prahy. Jel jsem po hlavní, on mne předjel a zabočil těsně přede mnou tak, že mě poslal k zemi na obrubník. Naštěstí jsem měl svědky a dokázali jsme dát dohromady jeho SPZ. Zavolal jsem policii, která to šetří. Jelikož mám poškozené kolo a sám jsem lehce pochroumaný, rád bych uplatnil náhradu škody. Jakým způsobem se to řeší? Mělo by to být z jeho povinného ručení, ne? Mám chtít po policii tuto informaci, nebo mne bude jeho pojišťovna kontaktovat? Díky za vaše zkušenosti a případné rady. Jiří

    0 0
    • André Vebr  

      Vzhledem k tomu, že ujel a máš na to svědky, by mě hrozně bolela hlava a záda a pěkně bych se na něm zahojil…

      0 0
      • TeryPV  

        přesně tak, oškubat toho zmetka úplně o vše !!!

        0 0
        • Martin  

          +1

          0 0
        • honza1982  

          Trenýrky bych mu nechal, špatně se mu budou shánět nové, protože to bude obrovský ko*ot.

          0 0
          • Pavel  

            Trenýrky mu budou k vonu, nebude mít co v nich schovávat. Když oškubat, tak o všechno! ;-)

            0 0
      • Mr.Dawe  

        Souhlasím, pokud mu neposkytl pomoc, vynadal mu a ještě ujel, tak bych se s ním moc nemazlil.

        0 0
      • H8me  

        +1

        0 0
      • Pavel  

        Souhlas! A ještě jsem se včera dvakrát poblil. A v noci jsem vůbec nespal, v hlavě jako v úle. A vadí mi světlo a hluk. Jo a ještě si nepamatuji, jak jsem se zvedl ze silnice.

        (otřes pivní kostky jsem měl už třikrát)

        0 0
    • trochar  

      Já si právě nenechal zavolat sanitu a šel k doktorovi až dnes. Bolí mě trochu koleno, ale nic vážného. Jelikož jsem živnostník a neplatím si nemocenskou, mám vůbec nárok na nějaký odškodnění.

      Ušlý zisk? Jak se to dokazuje a komu?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Samozřejmě že máš nárok na odškodnění pokud nejsi viník nehody, to se bude platit z jeho povinného ručení. A to ti vypočítá likvidátor škod.

        0 0
        • trochar  

          Jasné, díky za reakci. Asi tedy počkat, než se mi jeho pojiš´tovna ozve. Je to tak? Policisté to musí vyšetřit a následně, pokud řidiče uznají jako viníka nehody, bude zahájeno řízení pojistnné události? Co když s tím ten řidič nesouhlasi? Předpokládám, že nemá na výběr…

          A ještě k poškození kola. Mám silničku z Al rámu, starší model, cca rok 2000–2005. Naprosto neznámá značka Durante (okolí Trentina, malá domácí dílna), osazeno komplet Campagnolo 9s. Jak u takového kola určit cenu? Už je to skoro veterán, ne? :-)

          0 0
          • koko0925  

            Pojišťovna se Ti neozve, pokud to on sám nenahlásí a nepřizná se k vině, případně tu vinu dokáže policie a budeš ji mít na papíře. Urychlit to můžeš tak, že nahlásíš nehodu u jeho pojišťovny (ale víš která to je?) jako poškozený a pak uvidíš. Každopádně nejlépe pokud máš úrazovou pojistku a řešit to se svojí pojišťovnou.

            0 0
            • Barak  

              Pokud má úrazovku, měl by dostat odškodné z jeho pojistky a pak i ze svojí, né?

              0 0
            • Rorejs74  

              Pojištovna podle RZ(SPZ) se dá najít tady : https://ic.ckp.cz/ICwww/servlet?…

              Taky by tam mohla jít rámcově ověřit správnost té SPZ … jestli sedí alespoň značka vozu.

              0 0
              • trochar  

                super, díky za odkaz. zjistil jsem, že ta SPZ je správná. Teď už jen hrrr na ně!

                0 0
                • Rorejs74  

                  Jj, ideální je do toho oznámení škodné události na pojišťovně uvést i číslo pod kterým to vyšetřuje PČR. To by jsi měl mít na papíru do policajtů jak jsi to hlásil. Nemuselo by pak být potřeba pojišťovně znovu uvádět ty svědky a podobně. Pojišťovna by si to měla sama vykomunikovat s PČR.

                  0 0
          • Barak  

            Být tebou, budu v tomto případě aktivní a s jeho pojišťovnou se spojím sám, nečekal bych.

            Ohledně té ceny, nejlepší by asi bylo zeptat se na pojišťovně. Ale myslím, že by se stačilo třeba domluvit v servisu, kam jezdíš, aby ti podepsali a dali razítko na nějaké vyjádření, které si sám napíšeš a odhadneš cenu (nevím, 10 tis.?).

            0 0
            • trochar  

              Ahoj díky za reakci. Samozřejmě neznám pojiš´tovnu toho darebáku a pochybuju, že to bude nahlašovat sám od sebe. Asi budu muset počkat, až to vyřeší policie. Můžu akorát tak urgovat policii a tázat se v jakém to je stádiu. Pokud se prokáže vina řidiče, je ze zákona dané, že půjdou peníze z jeho povinného ručení na mé újmy, které jsem utrpěl? Díky

              0 0
              • André Vebr  

                Podal bych trestný oznámení a oslovil právníka. Nevím, jak je to teď v případě řidiče s osobou blízkou a odmítnutí vypovídat, ale pokud se jedná o ujetí od nehody se zraněním (měl sis zavolat sanitku), tak tam snad tohle neplatí…

                0 0
              • Barak  

                Někdo ti tady hodil odkaz, kde se dá podle SPZ zjistit pojišťovna → nahlaš jim to, bez ohledu na to, v jaké fázi je šetření policie. Pokud by pojistku neměl, nahlaš to na Českou kancelář pojistitelů, která by ti vyplácela peníze místo pojišťovny.

                Jinak ano, ze zákona na to máš nárok. Pakliže zavinění bude opravdu na straně řidiče.

                0 0
                • trochar  

                  Díky moc. Už se do toho dostávám a řeším to. SPZ jsem si již ověřil a zjistil, že je u Uniqu. Co když policisté shledají, že to nebyla jeho vina? (i když to byla naprosto jeho vina a mám svědky, ale policisté mi mimo jiné sdělili, že mám mít ve výpletu kol odrazky, které nemám…) Můžu se i tak obrátit na jeho pojiš´tovnu a chtít nahrádu?

                  0 0
                  • Tomcat  

                    Samozřejmě pokud si jen neosvětlený, bez reflexních prvků a odrazek za snížené viditelnosti, může to na to mít vliv.

                    Ale to kdo za to mohl, od toho je správní řízení, případně soud.

                    0 0
                  • Rorejs74  

                    Tak policie myslím o vině úplně nerozhoduje, ta to jen zdokumentuje a vyslechne svědky. O samotné vině se zřejmě bude jednat až ve správním jednání na příslušném úřadu. A proti tomu se samozřejmě dá odvolat.

                    Sice to osobně nemám rád, ale možná zkus pohledat nějaký organizace, který se na tohle specializují … na úrazovce v Brněnských Bohunicích jsem takový letáčky loni určitě viděl a nabízeli zastupování v případě nehody.

                    EDIT : Ty odrazky jsou samozřejmě nesmysl, to už dávno neplatí ( resp. jde to nahradit reflexníma prvkama na oblečení )

                    0 0
                    • MirosPikos  

                      Ad. odrazky… kdyby bylo nejhůř. Je to zapsané v protokolu? Kdyžtak si je měl a při nehodě si o ně přišel. Stejně tak reflexní prvky, které nahrazují odrazky. V extrému ti musí prokázat, že by chybějící odrazka nebo reflexní prvek mohl způsobit dopravní nehodu. Tak jako tak, on jako účastník z nehody ujel. Tam je to jasné a je jedno jestli člověk měl nebo neměl odrazku potažmo reflexní prvek.

                      0 0
                      • H8me  

                        taky zalezi, jestli se nehoda stala za snizene viditelnosti nebo behem dne, kdy je denni svetlo … to by ty odrazky a reflexni prvky nemeli hrat roli, ale chapu, ze by to na kole asi melo byt…

                        0 0
                    • Barak  

                      Ten reflexní prvek ale musí mít nějakou min. plochu, která je specifikovaná ve vyhlášce. Nějakým malým proužkem na bundě nebo kalhotách to nesplníš.

                      0 0
                      • Carloss  

                        rozměr specifikovaný není

                        0 0
                        • Barak  

                          Platilo, že odrazka musí mít minimální plochu 2.000 mm2 nebo může být nahrazena reflexními prvky na oblečení podobných parametrů.

                          0 0
              • Smazaný účet  

                nechci ti to kazit, ale na tu policii bych nespoléhal. oni ho najdou, on všecko zapře, nebo řekne že mu auto někdo vzal. tak za dva měsíce si zavolaj svědky, ti potvrdí že tam to auto bylo, ale řidiče nepoznají. a finito. ale snad aspoň tu přítomnost auta tam prokážou, takže by to z povinného jít mohlo.

                0 0
                • Tomínos  

                  Jestli mu vynadal, tak se primo videli, asi. Tak ho treba mohl videt i nekdo dalsi.

                  0 0
                • trochar  

                  včera jsem kontaktoval jeho pojiš´tovnu a ta to řeší dost rychle. dneska volali, že zítra půjdou obhlédnout škody na mém kole, oblečení atd. trochu mě to překvapuje. oni snad ani nebudou čekat na vyšetření té nehody PČR? je nezajímá, zda-li jsem si to celé nevymyslel? proč má pojišťovna zájem to řešit tak rychle?

                  0 0
                  • Johnnyxjr  

                    napsal jsem ti do sz stalo se mi něco podobného ve 2015

                    0 0
                  • Mikikuba  

                    Pozor že to pojišťovna přijde nafotit neznamená že bude hned platit. Buď musíš dodat že máš 100%tního viníka což musíš dodat s razítkem policie anebo se čaká až končí vyšetřování a pak se platí! Uháněj policii já si třeba došla osobně na policii pro ten doklad o viníkovi když mě jedna kráva sejmula na stopce a apk dělala mrtvou rybu. Takže nafocení se rozhodně nerovná vyplacení škody.

                    0 0
      • Smazaný účet  

        bolest krční páteře se nemusí projevit kriticky hned a může být i chronická = dlouhodobě snížená kvalita života ;-)

        0 0
        • trochar  

          rozumím ti. díky za radu, ale bude mi to k něčemu dobré chodit na nějaké rehabilitace, když nejsem zaměstnenec a jsem OSVČ, který si vše řeší sám, tzn. potřebuju pracovat a ne chodit po rehabilitacích…

          0 0
          • Martin  

            to asi skončíš na vozíku, když si nenajdeš čas na zdraví

            0 0
            • TeryPV  

              Bohužel, ale takhle to v našem socialistickém státě funguje. Makáš jak šroubek desítky let, odvádíš do státního na morgoše, a když se Ti něco stane nic nedostaneš. Jsi černá huba, peníze se Ti sypou aniž by jsi pohnul prstem.

              0 0
              • Qulck  

                Tak on dle svého vyjádření výše právě nic neodvádí…

                0 0
            • trochar  

              kdyby to bylo nutné, tak bych na rehabilitace chodil. nutné to však není, absolvoval bych to jen v případě, kdy by to pro mě znamenalo nějaký finanční benefit a somozřejmě budu i rád, když dotyčný řidič z toho bude mít pořádnou polízanici, to zas jo. Je to hajzl! Kdyby neodjel z místa činu, snažil se to na místě nějak vyřešit, policii bych nejspíš ani nevolal.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Moje kolize měla poněkud jiný ráz ( nedal přednost, neujel, nadýchal ) , ale třeba ti některé poznatky pomůžou.

      Počítám, že PČR ví o koho jde, pokusit se je požádat, aby ti sdělili, kde má viník sjednané povinné ručení. Pokud budou vstřícní a sdělí, tak zajít na pobočku a nahlásit pojistnou událost. Oni mu pak pošlou obálku s pozvánkou… Hlášení pojistné události je povinností majitele vozu a současně viníka, ale pokud on to neudělá a pojišťovna se to dozví od tebe, tím spíš má zaděláno na průšvih…

      Vzhledem k tomu, že on událost nenahlásil a ještě se těžce provinil ( ujetí od nehody a neposkytnutí pomoci ), tak je velká šance, že pojišťovna bude úhradu škody následně vymáhat po něm v regresivním řízení. Pokud k tomu dojde, likvidádor nehledá mouchy a zaplatí ti vše bez remcání, protože z jejich peněz to nejde…Ale záleží na konkrétní pojišťovně a smlouvě.

      Jinak já se tehdy na nic neptal a kolo hned přivezl dobrému a ochotnému servisákovi, který vystavil posudek na vzniklou škodu a pod to hodil své razítko s podpisem. Pohunek od pojišťovny, co to šel nafotit, se bavil už přímo s mechanikem. Toto by mělo přidat na důvěryhodnosti tvé osoby a ulehčit celý proces. Jinak si nech zaúčtovat i poškozené hadry, tretry a helma se oficiálně taky mění po každém pádu.

      Dále, veškeré poplatky za ambulanci, léky a další léčbu si uchovej, taky se hradí z ručení.

      A co se týče náhrady škody… Můj bratr se živí jako OSVČ a když jel do práce na skůtru, tak ho srazil náklaďák. Úplně jistý si nejsem, ale ušlý zisk by se měl vypočítat z posledního daňového přiznání.

      Tak snad ti něco z toho pomůže. Jak to čtu, vina je jeho, držkoval a ještě ujel… řádně bych ho podojil hajzla. Já tehdy skoro vyměknul, bylo mi líto starého pána, ale teď jsem rád, že jsem uplatnil vše.

      0 0
      • H8me  

        snad mu to pomuze, dobre napsano! ..... dobre rady!

        0 0
      • Pavel  

        Naprostý souhlas! Včetně té náhrady ušlého zisku OSVČ.

        A zmrda bych fakt podojil. Otřes mozku, namožená krční páteř.

        Ještě taky záleží, čím se živí. Pokud to jsou třebas výškové práce, tak doba neschopnosti je daleko delší, než třeba u kancelářského. Já jako vývojář SW a programátor bych to taky dovedl natáhnout – nespavost, nemožnost se soustředit ;-)

        0 0
    • OstravakTu  

      Oskubat,hajzla. Udelal to jednou,udela to priste a jeste hur. Navic hlava,pater,nejaka koncetina,kloub te muze zacit bolet az druhy den. Takze zajit k doktorovi a vse nahlasit. Myslim,ze v tomhle jsou lekari v pohode,zvlast pokud zmetek ujede od nehody. Drzim pesti

      0 0
    • Mixes  

      Podat trestní oznámení na neznámého pachatele je prvním krokem. Pokud to již policie šetří, tak není třeba. Velmi pravděpodobně se jedná o trestný čin a pokud by v budoucnu bylo zahájeno trestní stíhání, musíš uplatnit svůj nárok jako poškozený. Výhodou je, že v tomto případě řeší škodu trestní soud a nemusíš podstupovat torturu civilního soudu.

      Ohlásit se také jeho pojišťovně. Tam už může být postup více či méně krkolomný, ale ve finále se bude čekat na výsledky policie nebo soudu.

      0 0
    • Bruca  

      Me se stalo 4 roky zpátky něco podobného, stalo mě to zlomený obratel a 3 měsíce na LDN.

      Taky u toho naštěstí byli svědčí, policie i soud potvrdily, že jeho vína, takže mi plnila jeho pojišťovna (kooperativa). Ale těch keců od jeho pojistovny…

      Chlapec tehdy dostal roční podminku

      0 0
    • Idas  

      Ja bych na tvem miste byl opatrny co tady pises, nikdy nevys jestly to ten dotycny taky necte.

      Hlavne se nenech zastrasit dej to pravnikovy a ten to za tebe vyresi.

      K tomu doktorovy by jsi mnel kozdopadne jit.

      0 0
      • Barak  

        Proboha, proč právníka? Má svědky, SPZ, jde o běžnou nehodu. Kolo má za pár korun, na zranění to nevypadá. Právník si řekne o mnohem víc peněz než z toho řidiče dostane. Na občansko právní spor to nevypadá.

        0 0
        • trochar  

          ano, to je pravda. nerad bych to řešil více, než je nutné. budu spokojený, když od pojiš´tovny dostanu náhradu škody a ten hňup si to bude dostatečně dobře pamatovat. srazí cyklistu (předpokládám, že PCŘ vyšetří, že to byla jeho chyba), neposkytne pomoc, ujede,…stačí to na to, aby mu odebrali na nějaký čas řidičák?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Za ujetí od nehody se zraněním myslím bude rád, když to skončí jen pokutou a odebráním řidičáku. Kdyby tě i odvezla sanitka tak mu snad i rovnou daji neposkytnutí první pomoci kde to řeší soud.

            0 0
            • Barak  

              Já bych to tak jednoznačně neviděl. Píšeš na základě popisu jedné strany. A i kdyby to bylo přesně, jak píše, je otázka, kolik toho viděli svědci a co zapsali do protokolu. Protože to ve finále může dopadnout, takovou výpovědí řidiče: „Nehoda se opravdu stala,přiznávám. Zastavil jsem, zkontroloval zda cyklista není zraněný, což nebyl (shoduje se s výpovědí poškozeného, že nevolal sanitku a nic mu nebylo) a ani neříkal, že by měl něco poškozené. Tak jsem nasedl zpět do auta a jel dál“. Takže pokuta a jede se dál.

              0 0
    • milan.v  

      Dneska je „právník“ takové zaklínadlo, všichni o něm mluví, aby druhou stranu omráčili, ale platit by to nechtěli… ;o)

      0 0
      • Idas  

        Ja myslel ze toho pravnika plati pojistovna toho vynika te dopravni nehody.

        0 0
        • Barak  

          :-) Vrat se na zem.

          0 0
          • Idas  

            Nezlob te se ja ziju cely zivot v Nemecku, a mne nenapadlo ze to je v cechach jinaci.

            Ujeti od nehody je v nemecku trestny cin!

            0 0
            • Barak  

              V ČR je to samozřejmě taky trestný čin. A v takovém případě se s viníkem soudí stát, ne poškozený. A bůhví, jak to v tomhle případě bylo. Chlapík zastavil, poškozený nebyl zraněný a ani si třeba v ten moment nevšiml, že má poškozené kolo. Mohlo to být jakkoliv.

              0 0
              • oberleutnant Weiss  

                V ČR to není „samozřejmě taky trestný čin“, trestný čin je to pouze v případě, že došlo ke zranění a řidič neposkytl zraněnému pomoc. Pro německé kolegy už jsem vyslýchal jako obviněného i šoféra, který při vjezdu do areálu fabriky zavadil o bránu, něco na ní pocuchal, nasadil to zpátky a jel dál, aniž by událost oznámil policii. To mi zase přišlo jako opačný extrém…

                0 0
          • Smazaný účet  

            Ikdyž žije v Německu, tak má pravdu. Pokud by došlo k soudním tahanicím, tak z viníkova povinného ručení by ti pojišťovna měla hradit i právní výlohy. jen si nejsem jistý, zda to uhradí kdykoliv, nebo pouze v případě rozhodnutí soudu ve tvůj prospěch.

            Takže může dojít k paradoxu, že nebudeš spokojen s likvidací události a tvoje protistrana ( pojišťovna ) ti pak zaplatí právníka.

            0 0
            • Barak  

              Pokud se budeš soudit s pojišťovnou v občansko právním sporu, protože nebudeš souhlasit s výší odškodnění, zaplatí pojišťovna při prohraném sporu soudní výlohy, stanoví-li to soud. To už se ale soudíš s pojišťovnou a ne s viníkem. A vůbec, tohle je úplně absurdní debata, když vlastně nedošlo k téměř žádné škodě.

              0 0
              • Tomcat  

                Pánové už tu zase plete dvě věci jedna věc je rozhodnout kdo nese vinu druhá jaká by měla být náhrada škody.

                Nelze to brát jako automatický totéž.

                0 0
                • koko0925  

                  Normálně se náhrada škody odvíjí od počtu strávených dní v nemocnici nebo na neschopence. Takže v tomto případě to bude max. pár korun za šrámy na kole.

                  0 0
                  • Tomcat  

                    Neříkám od čeho se co odvíjí , koukni se jak se to větví.

                    0 0
              • Qulck  

                Pojišťovna zaplatí náklady spojené s právním zastoupením i tehdy, pokud žádný spor neproběhne. Podle dohody České kanceláře pojistitelů a ČAK se takto „mimosoudně“ hradí max tři úkony právní služby a tři paušály podle advokátního tarifu.

                0 0
    • koko0925  

      Myslel jsem to obecně k původnímu dotazu.

      0 0
    •  

      to je ***** k pohledání https://plzen.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

      0 0
      • Libores  

        „Nenapadlo mě zpomalit, protože jsem vázán jízdním řádem a musím dodržovat časy,“ no ty vole…

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Jízdní řád je jednoznačně nad zákonnou úpravou pravidel silničního provozu, slušností i zachováním zdraví a života bližního. Tomu říkám profesionalita skoro až za (cizí) hrob.

          0 0
        • Pentaroth  

          To je ale cur.ak! Jsem myslel,ze bezpecnost no.1. Ale asi ne,dneska asi JR je dulezitejsi…

          0 0
        • -b-n-x-  

          Klasicke „Nebyl cas premyslet …“

          0 0
      • Smazaný účet  

        Nebyl čas lámat si hlavu kdo je kdo, rozkaz zněl jasně… jízdní řád :D

        0 0
        • Martin  

          No takového fakt ukřižovat hlavou dolů. Co kdyby tam šla transgender matka s kočárkem?

          0 0
          • AussigBiker  

            Nebo strakaty kotatko.

            0 0
            • Martin  

              To by bylo úplně v kosočtvercu. Nicméně když kolikrát vidím, jakým stylem jezdí řidiči hromadné dopravy, mám pocit, že ty autobusy museli někde ukrást.

              0 0
              • Bubaaak  

                Dnes si jeden stěžoval na fb že auto parkuje 30 cm od obrubníku… Matiz, šířka auta 1450mm :D

                0 0
              • Tom-T45  

                Na druhou stranu, a tím se nechci pana autobusáka jakkoli zastávat, někteří cyklisté se vyloženě snaží, aby na silnici nebyli vidět. Včera jsem jel autem asi 30 km a potkal potkal jsem dva kousky, celé v černém, bez odrazek a s téměř nesvítící blikačkou. Dokážu si představit, že pokud by se to zkombinovalo s nějakým nadšeným mlhovkářem, který by jel přede mnou, tak bych neměl šanci někoho takového vůbec vidět.

                0 0
                • Martin  

                  Na nesvítící cyklisty je tu napsána hromada kritiky… taky je nesnáším.

                  0 0
                  • AussigBiker  

                    Jojo a jeste jestli jel z hospody a trochu se motal, tak tomu nepomohl (myslim ten cyklista), ale uz se asi nedovime v novinach.

                    0 0
                  • -b-n-x-  

                    Take je nemam moc rad. Kdyz jedu na kole potme, tak v nejakych tmavych mistech, kde treba nesviti mesic a tak, tak kolikrat vubec nejsou videt. Parkrat jsem se s takovym uz malem srazil (kdyz ani on nevidel me).

                    :-)

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  Vzhledem k tomu, že toho řidiče oslnilo slunko, tak nevím, k čemu by mu ta blikačka a odrazky byly.

                  0 0
                  • Tom-T45  

                    Tak v tomhle případě odrazka asi ne, ale třeba nějaké výraznější oblečení nebo helma někdy může dělat právě ten rozdíl kdy „vidím z dálky/vidím na poslední chvíli“.

                    0 0
                • gerrard  

                  Jj taky mam zazitek, jedu z vedlejsi na hlavni a odbocuju doprava a mam hozeny blinkr. Na hlavni davam prednost autum co se hrnou mym smerem z leva. Pode mnou se prosmykne borec na horaku na kreditku a posle to vedle tech projizdejicih aut, at se klidne poserou. Ona je tam zuzena cesta kvuli ostruvku na prechodu. Proste obcas ma nekdo v hlave nasrane.

                  0 0
    • Bender382  

      Tak co, kdo v Kynšperku včera urval zrcátko a blinkr a ani nezastavil?

      5:45 https://youtu.be/zrWl2ABgS5c

      0 0
    • zderes  

      .

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.