• Kohout

    <span style=„font-size: 8pt; color: black; font-family: "Arial“,„sans-serif“;">Dnes jsem se neplánovaně připletl do trasy závodu Kolo pro život, který se jel kousek od Prahy. Měl jsme namířeno z Prahy na Karlštejn po červené a po marných pokusech vyhnout se trati závodu jsem rezignoval a zeptal jsem se pořadatele, jestli můžu jet kousek po trase závodu (potřeboval jsem do Mořinky). Řekl, že není problém, když pojedu po kraji a nebudu překážet. Smířen s tím, že se za těch pár km, co pojedu po trase, se kolem mě přežene X desítek závodníků jsem vyrazil. Záhy jsem zjistil, že to nebude až tak žhavé. Ve sjezdu z Vonoklas na Karlík měla část závodníků problémy vůbec kopec sjet. Větší šok mě čekal o pár set metrů dále ve výjezdu na Mořinku. Někteří vůbec neměli techniku tento kopec vyjet (v noci trochu sprchlo a mírně to klouzlo) nebo jim chyběl dech a kolo tlačili. Po dobu, co jsem jel po trase závodu, jsem předjel odhadem 30–40 cyklistů. Mě nepředjel nikdo!! Podotýkám, že jsem rekreační cyklista, ročně najedu cca 2,5 tkm. Nikdy jsem nezávodil. Na trasu závodu jsem se připojil tak 20 km, po startu. Kdyby to bylo ke konci, tak neřeknu.

    <span style=„font-size: 8pt; color: black; font-family: "Arial“,„sans-serif“;">Nechci, aby to vypadlo, že machruju atd. Jen mě docela překvapilo, jak tragická byla výkonnost a technika některých účastníků (samozřejmě z kategorie „příchozí“). Startovné na závod je nezanedbatelných 700,–Kč. 

    <span style=„font-size: 8pt; color: black; font-family: "Arial“,„sans-serif“;">Zajímalo by mě, jaká je motivace lidí zúčastňovat se podobných závodů? Takže malá anketa:

     
    0 0
    • jonti  

      Cloveku to proste robi dobre moct sa sustredit len na to ako maka, vidiet ako sa zlepsuje, akoje lepsi ako ten a ten clovek ktory mu minule dal 10 minut.

      Myslim si ze nejazdim zle, ale nijak rozumnejsie si to ze rocne na cestu a startovne vynalozim vyse 20000Kc zdovodnit neviem.

      0 0
    • TheIF  

      Ty jo to je startovné už 7kil ? Kdo to za ty prachy může jezdit…

      0 0
      • Rychlej turista  

        Za pouhých 7 stovek je z tebe závodník. No nekup to.

        0 0
        • TheIF  

          Na závodnika si mužu hrát zadačo na cyklostezce, nasadit drsnej výraz, začít pořádně dupat do pedálu a ve většině případu budu i nejrychlejší :-)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Jenomže když na takové davovce skončíš na 500. místě, tak je z tebe king. A k tomu právě potřebuješ nejen to číslo za pouhých 700, ale předev­ším dav 2 000 lidí, z nichž ale 1 500 na kole prakticky vůbec nejezdí a jsou tam ze stejného důvodu. Když takový borec pojede nějaký závod okolo hnoje, tak si ani neškrtne, protože čím menší účast, tím hůř se dá zajet výsledek, aby to opticky dobře vypadalo. Takže čím větší dav, tím víc je to závod, pravděpodobnost, že za tebou skončí víc lidí je taky větší a tím pádem jsi větší závodník. Stačí se podívat na „Cyklistickou událost roku“ podle Novy.

            0 0
          • Honza z H  

            :-)) Tak proto sis pořídil tu silničku, abys vypadal jako závodník?

            0 0
    • McBlacky  

      asi záleží koho jsi chytnul. Myslím, že první stovka to rozhodně nebyla :)

      myslím, že více než polovina účastníků nemá najeto ani to co ty, ale chtějí si zkusit jaké to je závodit. Sjezd do Karlíku v plný palbě pro ty co to neznají může být problém a v následném výjezdu to klouzalo hodně i mě a to si myslím, že technika i dech mi tam nechyběly – nakonec jsem dojel na 50 fleku celkově, ale ke konci jsem musel 4 místa pustit, protože se mi povolila kazeta – nešly řadit nejtěžší pastorky. Je to i o volbě obutí, když jedeš semislick a máš nafoukáno okolo 2,5bar a více tak to je oříšek. Na pár místech ztratíš, ale rovinky a lehčí terén pak letí.

      0 0
    • Blade  

      Šikovnej způsob, jak na KPŽ přilákat další davy lidí.

      0 0
      • Howgh  

        nechápu proč jezdit zrovna KPŽ. Taky mně vadí nekřesťanské startovné, ale dyť každej týden se jezdí několik závodů. Je z čeho vybírat.

        0 0
        • RedAce  

          Suprova organizace. KPZ je supr, jen kdybyho jezdilo min lidi :-)

          0 0
          • petebike  

            v cem je KPZ super ? krome organizace zazemi nevidim zadny pozitivum – a taky to ze tam jezdi ceska spicka…

            0 0
            • RedAce  

              Znaceni a zabezpeceni tras, dostatek jidla, hodne wapek, bezproblemovy parkovani, vysledky, program, …

              0 0
              • petebike  

                i na KPZ se bloudi, jidlo neresim,wapky ? moje posledni KPZ – hodina fronta „az po vyhlaseni“,vysledky ma dneska hodne zavodu uz vecer na webu,…

                 

                jinak proti KPZ nic moc nemam, jen ze to je serial budto pro profiky aby si vydelaly nejakou korunu a nebo pro lidi kteri si chtej uzit hezky den ve spolecnosti ne­kolika set zavodniku…

                0 0
          • kolda  

            podle me je rada daleko lepsich zavodu,nez serial KPZ. ti se snazi delat jen co nejvetsi masovky.

            0 0
    • hribik A1  

      nemam motivaciu a nezavodim, svoje zavodnicke tuzby si obcas uspokojim na ceste s traktorom. tiez ich nechapem :-D

      0 0
      • Misiak  

        ako organizator, vyberas aj startovne od tych traktoristov? :)

        0 0
        • hribik A1  

          vidis, to ma nenapadlo. tak ked budem obiehat nabuduce traktor, nastavim smerom k nemu klobuk, popripade prilbu pokial klobuk nebude k dispozicii, a trebars mi donho traktorista nieco hodi (napr. vajgel) :-D

          0 0
      • TheIF  

        Offtopic

        Jééé ja tě dneska viděl ty seš fakt k nepřehlédnutí :-) Jses přihnal na tvé pirani na pustevny. Já byl dnes nakouknout uvás (Velký Javorník – Kopanice – Bumbálka) a jsem přemýšlel jestli se tam někde nebudeš potulovat a ty jsi přitom brázdil naše hory…

        0 0
        • hribik A1  

          na tej ceste kde som cumel na vyhlad na frenstat? tam som si vsimol par bikerov…a 1 000 001 kolo­bezkarov :-D

          0 0
          • TheIF  

            jj kousek od te pujčovny koloběžek sem si kupoval frgála… Bych na tebe zavolal, ale přece jen sem si nebyl jistej, pořádně sem ani nevěděl jak ta tvá hajtra vypadá bylo to spíš podle popisu co jsi psal v diskuzích :-)

            Koloběžkářu sem tam taky pár potkal jak zběsile kličkují. Ještě že ty díry ozančili žlutou, ale i tak jsem jich pár vymet…

            0 0
            • hribik A1  

              navrchu ta cesta nevyzerala az tak strasne…to je tak derava?

              0 0
              • TheIF  

                No ony jsou tam celkem velké díry a jak jedeš 50+ lesem kde prosvíta slunko tak kličkuješ na poslední chvíli.. Na fullu bych to neřešil (ani bych tama nejel…), ale bal sem se o ty chrtí ráfky na XCsilničce:-)

                0 0
                • hribik A1  

                  ja som sa vracal tak ako som prisiel, takze hentou cestou som nesiel, len zvrchu som ten kusok videl…ona je tam taktiez 30ka a pri tom mnozstve ludi co tam islo by o moc viac nebolo bezpecne ani na kvalitnej ceste

                  0 0
                  • TheIF  

                    Nj lidí tam bylo nějak extrémně na tom parkovišti na pustevnách se už ani nevlezli a parkovali i na cestě, dole v Trojanovicích to bylo taky natřískaný a vykoupili mi borůvkový frgal grrrrrr :-)

                    0 0
                    • hribik A1  

                      nj, ani som sa tam moc nemotal, nemalo to cenu. niekedy ked budem mat tu moznost tak tam vyrazim v pracovny den, trebars si to tam obzrem lepsie

                      0 0
    • hodny soused  

      mimo jiné jsou závody dobrý na to,když si chce někdo zkusit nějaký sjez,nemusí mít  strach,že tam bude rodinka s kočárkem za zatáčkou.

      Jednou za čas je dobrý se projet po „organizované“ trase,nemuset stavět na každý křižovatce a dávat přednost.Nemusíš tahat moc pití,jsou občerstvovačky.

      0 0
      • Vilém  

        Co ty vis? nekde se po trati v protismeru prohani konaci, tak proc ne rodinka s kocarkem?

        0 0
        • hodny soused  

          ano, jede se za provozu,ale mnoho jezdců předemnou to pročísne a já už si jedu hezky vzadu v klidu :-)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Vzadu si moc klidu neužiješ, právě tam je hodně nebezpečno. 

            0 0
            • obda  

              JJ, mám strach že na mém prvním závodě mě někdo sestřelí, protože tak pomalu jako já z kopce nikdo nejezdí. Asi sem exot, ale jezdím jen tak rychle, abych kdykoliv bez problémů (a pádu! – nerad padám) zastavil na vzdálenost, na kterou mám rozhled.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Mňo, jak jsem koukal na loňský záznam z Novy, tak tam jsou lidi schopni spadnou sami od sebe, jen tak, při jízdě na asfaltu do mírného rovné­ho kopce. Takže vzadu tě někdo sestřelí, když to vůbec nečekáš a vůbec to nemusí být ve sjezdu a musíš být ve střehu, kdykoliv se poblíž tebe někdo objeví. Proto to chce hned od začátku jet vpředu, pak ti může být jedno, kolik a jakých lidí jede.

                0 0
    • Dados  

      No já třeba nikdy na závodění nebyl, ale nedávno se naskytla příležitost (Okolobudějc), tak jsem jen tak zkusil 30 km trasu. Musim říct, že to byla zajímavá zkušenost (18. místo celkově) ale hlavně mě pobavilo se sejít s tolika bajkerama na jednom místě, pokecat a vůbec užít si tu atmosféru – holt bylo to moje poprvý :) Taky mam tu trasu kus od baráku, tak můžu kdykoli vyrazit pokořovat svůj rekord a nebo si ji jen tak projet. Příště zkusim delší trasu, třeba bude sranda :) …snad bude… :D

      0 0
    • jonti  

      Zavody KPZ a specialne ty v okoli Prahy jsou v tomto docela specificke. Je tam hodne rychliku, prvni stovka je opravdu rychla, a taky hodne lidi co na kole skoro nejezdi.

      Klasicke maratony maji kazdeho z techto extremu mit, ale taky vlastne i min ucastniku.

      0 0
    • Howgh  

      to máš podobný, jako když staří fotři (mladí taky) si zahrají fotbal nebo něco podobnýho. Nikdo se nepozastavuje nad tím, že mají špatnou techniku a špatně se jim běhá. Hrají s plným nasazením a je jim u toho dobře. Cyklistický závody jsou holt organizované tak, že jedou všichni dohromady – slabí i lepší. A je to tak dobře. O to větší rajc..

      0 0
    • Běžec  

      Když už jedu na nějakej závod, tak kvůli sobě, zjistit jak na tom jsem, trochu si vytnout, případně projet si pěknou (je-li) trať.

      0 0
    • xentar  

      proč „závodit“?

      hlavně kvůli atmosféře. Ten dav na startu, tuny adrenalinu na začátklu a záplava endorfinu na konci. A je mi jedno, jestli mě předjede 150 lidí nebo tisíc, stačí, když dojedu.

      0 0
    • gobike  

      No jak to tak vypadá, tak jsi se přimotal až do zadních řad těch závodníků, ale prostě někteří to berou jako zábavu, né závod. Jak jsem na kpž poznal, někteří opravdu jedou jenom s cílem dojet a ne moc se u toho zapotit :)

      0 0
      • TheIF  

        celkem drahej špás za 7kil pojezdím i s obědem celý víkend…

        0 0
        • kolda  

          ale to neni tak cool…

          0 0
        • heretik  

          No, pravda, že 700 už je trochu nehoráznost, ale zas to mají zábavu na celý den… ti co to ujedou za dvě hodiny a na občerstvovačce stačí sotva zachytit kelímek s ionťákem to maj z tohoto pohledu „dražší“ ;-)

          Ale vážně, vždycky se mi na závodech líbilo:

          • fajn atmosféra, spousta podobně „postižených“ lidí, setkání s kamarády i známými
          • motivace k lepším výkonům, vždycky je za kým se honit, člověk někoho předjede a za chvíli narazí na dalšího :)
          • zařízené občerstvení během akce i po ní
          • naplánovaná zajímavá (obvykle) a neznámá (aspoň poprvé a někdy i podruhé) trasa, takže nejedu ani pořád to, co znám, ani nemusím mapovat na každým rozcestí
          • dost mě baví, když mi policajti zastavujou auta, když zrovna po cestě přejíždím silnici :)
           
          0 0
      • heretik  

        Mno, sám se taky snažím „závodit“, teda aspoň to moc neflákat, ale musím říct, že to se mi na mtb maratonech, a zvlášť těch masových, docela líbí, že to jezdí spousta lidí pro zábavu – je to jejich způsob, jak s těma penězma naložit, a když jim vyhovuje se na občerstvovačkách cpát rohlíkama, koláčema, pivem a tak, přivezený tyčinky si snízt vleže na louce, zatímco se dívají na kolemjedoucí jezdce, je to jejich boj… dokud uhnou z cesty, když jede někdo rychlejší, tak proč ne? Jasně, že ti vepředu mají jinou soutěž, ale ty závody jsou i proto, aby propagovali horskou cyklistiku mezi masy, a jsem celkem rád, že se to daří. Ale taky už tyhle masovky (KŠ, většina KPŽ) skoro nejezdím, a když tak nějakou delší trasu, kde nebude tisíc lidí.

        0 0
    • kolda  

      ja mam par favoritnich akci, kde je pekna trasa, prijemna atmosfera  –  drasal, silesie,R50 a par mensich akci. vyjimkou je OL50,ktera se mi moc nelibi ani trati,ani tou atmosferou,ale start mam vyslovene pred domem, tak to beru jako povinnost. ale pokazde si rikam,ze dalsi rok uz ne..

      motivace – porovnat se s kamosema, trochu pohecovat. snazim se dat do toho vse, nejezdim zavody jako vylet (to fakt nechapu, radeji pojedu sam),na druhou stranu nemam klapky na ocich a nemam zapotrebi „jet pres mrtvoly“ a hazet bordel do lesa,jak nekteri „zavodnici“, zejmena ucastnici KPZ.

      0 0
      • Honza z H  

        Tak dobře, ještě to tu nepadlo, ale hlavní důvod je ta fůra hezkých ženských, tolik jich pohromadě neuvidíš na žádném jiném závodě :-)) 

        0 0
        • Howgh  

          …Freude, Freude, Freude,

          vždycky na tě dojde…

          0 0
        • kolda  

          kterou akci myslis konkretne? jestli OL5O, tak souhlas:)

          0 0
        • Milenius  

          Myslis tu fůru pěti zenskych? Asi jezdím špatný závody :(

          0 0
          • Howgh  

            opticky se jich jeví hodně, protože člověk si baby spíš všimne, ale v průměru se závodů zúčastňuje zhruba 10% bab.

             když jseš dobrej a jedeš moc vpředu, máš smůlu. ony se vyskytují spíš v zadní polovině pelotonu. Je to bezva způsob seznamování.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.