Kdo umí opravit Shimano Nexus 7 v Brně

16 nepřečtených
  • jadrnicekvit

    Ahojte,

    víte kdo umí opravit Shimano Nexus 7 v Brně. Děje se mi to, že když šlápnu několikrát dopředu tak se aktivuje torpédo… a pořád dokola.

    Diky za tip.

    VIT

    0 0
    • Bulda  

      co to znamená „aktivuje se torpédo“? jako že začne brzdit protišlapací brzda?

      čelisti brzdy jsou na vlastní převodovce téměř nezávislé co se týče rozebírání, takže jestli se do toho bojíš kouknout že by se na tebe vysypalo tisíc koleček převodovky, tak nemáš čeho

      0 0
      • jadrnicekvit  

        Jo zacne to brzdit kdyz slapnu dopredu tak po trech slapnutich.

        0 0
        • Bulda  

          a nejel jsi na tom nekdy bez prisroubovane paky, co zachytava reakci brzdy (ten plech, co se pridelava objímkou k ramu)? Pak staci malo a celisti brzdy se rozlomi a muze to takhle zlobit. Sila od brzdeni je mnohem vetsi nez reakce na osu od převodovky ale bez prisroubovane paky staci i ta. Kus, se kterym jsem mel tu cest ja, teda brzdil stále ale prisel k tomu presne jak pisu. Vysledkem byl nakup nového naboje a i ten byl problém sehnat samostatne. Brzdu jsem rozebral a prevodovka zustala cela, není se ceho bat.

          0 0
    • Bulda  

      hlavne se nebat :)

      http://www.bike-forum.cz/…l-41648.html

      0 0
    • oddie  

      Neměl by někdo čas a chuť rozebrat/vyčis­tit/namazat/slo­žit mi Nexuse 7? V Praze, oproti nadpisu :) Já na to nějak nemám čas a morál…

      0 0
      • Dejv94  

        Zas takovej morál na to nepotřebuješ, není to nic složitýho, nic se nerozsype. Já dělal Nexusa loni a vše bylo na „sekce“ který jsem prošplíchal a vyčistil, promazal a složil. Mrkni na netu na návod a zjisíš, že je to vlasně vpohodě.

        0 0
        • Bombos3  

          Mám kolo také s Nexusem 7. Opravdu je to tak snadné? Kdysi jsem tu viděl fotku po rozebrání a byla to plná krabice koleček. Je k tomu potřeba nějaké zvláštní nářadí a tak?

          Jo a mimochodem – náhodou někdo nevíte, jak se to vlastně seřizuje? Na netu jsem našel, že se má zařadit 4. stupeň a a pak srovnat rysky. Čtvrtý stupeň problem není, je u něho i šipka (na ukazateli převodu), ale žádné rysky ani zespoda ani zeshora tam nemám. Seřízené to asi tak blbě není, jelikož to funguje, ale rád bych to měl poladěné přesně. Nějaké nápady?

          Netuší někdo jak moc tomu vadí řazení při šlapání? Typicky třeba při rozjezdu z křižovatky? Občas se z toho ozývají dost ošklivé zvuky, asi moc „tlačím na pilu“.

          Díky za rady

          0 0
          • oddie  

            Je tam takové okénko, pod ním červená čárka. Shora, v podstatě na té páce, za kterou tahá lanko.

            0 0
          • Dejv94  

            Jako do kolečka to jde rozdělat, ale to mi přijde zbytečné, myslím že i v návodu bylo, že se ten vnitřek vyndal jako celek a pak namáčel do nádoby se Shimano olejem. Nářadí snad jen myslím nějáký konusáky a klíče. Seřizuje se to tak, že zařadíš 4 a na nábě, jak tahá lanko, za rameno kde je zaháklé lanko jsou červeny rysky (zvrchu i zespoudu myslím), a ty se musí srovnat. Mě teda Nexus v tahu neřadil.

            0 0
            • Bombos3  

              Tak jsem konečně našel ty červené „rysky“. V mém případě se jednalo o opravdu miniaturní zbytky barvy a jen zespoda, ale zadařilo se.

              Nicméně se z toho ozývají občas dost divné zvuky a hlavně je v tom písek – zkrátka to potřebuji rozebrat. Zkusím to popsat jak si to představuji a případně mě prosím opravte.

              Vyndám kolo z rámu, sundám bubnovou brzdu, odmontuji matici na straně brzdy. Sundám všechny věci co jsou součástí vnějšího „táhla“ nexusu a pak se mi to povede vyndat?

              Dá se to udělat jen s multiklíčem a hasákem? Nedávno jsem vymezoval vůli a šlo to v rámci možností dobře. Mám čekat něco horšího? Bude hodně vadit, když tam dám olej na řetěz místo speciálu Shimano?

              Díky za rady

              0 0
              • Dejv94  

                Přesný postup si nepamatuju, jel jsem přesně podle návodu na udržbu (v angličtině nebo němčině to bylo). Multiklíč a hasák ti stačit nebude, myslím, jsem potřeboval nějákej velkej konusak. Olej na řetěz bych tam nedával, osobně jsem to prolil čistidlem, pak nechal dlouho vykapat do sucha a pak jsem to celý ponořil do převodovkovýho oleje co se dává do aut, snad nějákej 80W nebo 85W.

                0 0
        • oddie  

          V pohodě to sice asi je, ale s tím, co mám všechno v zásobárně práce se k tomu dostanu tak někdy příští zimu…

          0 0
    • Jakobo  

      Dnes rano cestou do prace, zarazeny nejtezsi (nejrychlejsi) prevod, po projeti krizovatkou jsem na rovine trochu prislapl do pedalu, ale fakt ne moc, ozvalo se neprijemne praaasknuti z naby. Jako kdyby preskocil zub nebo nedej boze se neco zlomilo. Vsechno funguje dal jak ma, ani vzapeti po tom prasknuti jsem necitil nejaky odpor nebo skripot.

      Mam se obavat, ze se zlomila oska planetoveho kolecka, ulomil zub nebo neco jineho destrukcniho? Take mne planda retez, chtelo by to uz dopnout, ale aby preskocil retez se mne moc nezda. Jasne, divny dotaz, spis jen pokud nekdo ma podobnou zkusenost. Je to jak rika titulek 7 r Nexus. Rozdelavat se mne to samozrejme nechce…

      Jako ma toho za sebou dost a uprimne moc bych se nedivil. Tahani vozejku, kazdodenne 500 m prevyseni cestou domu casto s tezkym nakupem na nosici, takze pokud neco ruplo je to dusledek pretezovani.

      0 0
    • TommyP3  

      Na alfine mi to občas udělalo když nebyl správně serizený. Zkus vyndat lanko i s bowdenem a změř si délku volné části lanka od koncovky po šroub táhla. Jestli neodpovídá může být planeta jakoby v mezipoloze a při záběru skočí nahoru nebo dolů. U mě to tuším je 101 mm. Jak to má nexus teď nevím.

      0 0
      • Jakobo  

        To me take napadlo, ze preskocilo mezi stupni razeni. Zkusim se na to podivat a hlavne to nejakou dobu pozorovat. Pokud neco uvnitr zacne chrastit nebo blokovat tak pak by to bylo jasne. Dik za reakci.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.