Upadlá levá klika Shimano Deore hollowtech II

39 nepřečtených
  • RBeil

    Ahoj lidi, nevím si rady a na netu jsem nic nenašel. Nedávno mi upadla levá klika jak jsem jel ze servisu na odmaštění brzd (zasral jsem si je olejem) a teď pár dní zpěd mi upadla ve sjezdu ale naštěstí jsem to ustál na jedné noze. Nevím proč mi to vypadlo kliky jsem dotahoval na fest a dělá si to co chce navíc havička imbusu z toho dotahování už má taky dost… Má s tím někdo zkušenosti a ví jak to opravit nebo to je na koupi nových klik. Mám Shimano Deore hollowtech II dutá osa (s SPD)

    0 0
    • Carloss  

      jak to tak čtu, tak bych to radši svěřil servisu ;)

      0 0
    • Vilém  

      Ten serizovaci sroub z boku mas ten spravny, ktery k tem klikam patri? Omackany neni? Pojistku v miste rozriznuti kliky tam mas?

      0 0
      • RBeil  

        Boční matici tam mám jen je jedno otočení ztruhnuté jak mi porpvé upadla a plastový bazmek co je v mezeře jak jsou kliki spojene šrouby tak ten zobáček je ruplý takže to spíš funguje jako podložka…

        0 0
        • Vilém  

          Hm, tak to se potom nediv.

          0 0
          • RBeil  

            Ale i tak by mě zajimalo proč to poprvé upadlo a to bylo vše ok :/

            0 0
            • Vilém  

              Tezko rict. Mozna malo utazeny ty dva srouby na klice, jiny typ serizovaciho sroubu v ose, spatne nainstalovane stredove slozeni (spatny pocet podlozek), zmetek, vim ja?

              Kdyz je ten serizovaci sroub OK, tak ho klika po dotazeni sevre a nemuze se povolit, takze ani odpadnout klika.

              0 0
        • KubaBajk  

          kliki…KLIKII???!!!…u­uuaaaa!

          0 0
      • Willy.pv  

        Vysvetlis mi prosim k cemu tam ta podlozka je? Mam nekolikate kliky s touto podlozkou (kousek plastu se zatavenym dratkem) a nikdy neprezila prvni demontaz klik. Jezdim bez ni a ze by me padala leva klika rozhodne nemuzu rict. Bocni plastova matka vporadku, utazeno tak nejak normalne. Imbusy na klice taky utahle od oka, ne moc.

        0 0
        • RBeil  

          Je to jako pojistka proti vytažení kliky když chceš kliku vytáhnout musíš ty dva šrouby úplně demontovat a ten plast vytáhnout směrem nahoru ke kolu…

          0 0
        • Vilém  

          Je tam jako pojistka proti spadnuti kliky. Pro demontazi ji musis nadzvednout, abys ji vytahl z te dirky v ose, jinak skonci jak popisujes.

          Kdysi tam meli podlozku bez te pojistky, s kulatejma dirama a ta byla spis jako ochrana proti pretazeni tech dvou sroubu na klice a prasknuti kliky.

          0 0
    • scret  

      ty asi nebudes sikovny mechanik, radeji to dej do servisu:))

      0 0
    • MysoK  

      Na fest sa to dotahuje iba do momentu 15nm (je to dokonca napisane na tej kluke)…

      Mne sa to 200km po kupe kola tiez povolilo (skor nez to odpadlo som si to stihol vsimnut), opatrne som dotiahol a pri garancke poprosil o kontrolu momentovym klucom. Odvtedy mam pokoj.

      0 0
      • RBeil  

        Já momentový klíč doma nemám tak nemohu utahovat dle hodnot na klice na všem to dělám od oka… Kolo jsem teda hodil do servisu tak uvidíme no

        0 0
        • Dejv94  

          V tom asi bude problem, vse od oka. Nekdy to chce vetsi preciznost, omlouvam se pokud jsi zkuseny servisak co to dela x-krat denne.

          0 0
          • RBeil  

            Tak kliky jsem dotahoval na doraz zas abych nestrhl záit… Servisák nejsem leda tk domácí svůj sokromý :)

            0 0
    • jonti  

      Problem je, ze kdyz se to jednou povoli a jezdi s tim, tak se trochu vyzvejka klika nebo osa a sedi to o neco hur.

      O to dulezitejsi je potom poradne usadit pravou kliku – dorvat ji do ramu opravdu na doraz, nejlip gumovym kladivem. Urcite nestaci stazeni tou plastovou veci v leve klice.

      Utahnout imbusy je taky nutne spis vic nez min.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Co tomu „dorvani“ reknou loziska?

        tipuju ze nic bo neumi mluvit..ale kdyby mohly, tak jenom mezi zuby zaskripaji to si ku*va delas prdel!

        0 0
        • alinceb  

          Mezi zuby? Spíš mezi kule…;)

          0 0
        • RBeil  

          ono jestli bušíč gumovou palící do boku kliki nebo na tom kole jedeš těžkým terénem a stojí ti na nich 75kg tak to výjde asi na stejno :)

          0 0
          • mr.nikdo  

            To si delas srandu?

            Uz ti nahore psali, ze klikY jsou klikY.

            A navic na tom stojis v jine poloze, nez kdyz do toho z boku majznes gumovou palickou :-D

            0 0
        • nitraq  

          Vtip dne!:)

          0 0
    • dEvilPS3  

      obnovuju toto tema… spadla mi leva klika pri zaberu a rupla ta pojistka. Jeste ze mela zena auto a sjela pro me, jinak bych asi tehoz dne nedorazil dom :D Nevi nekdo kde se da sehnat nova? Na eshopech jsem nic nenasel :(

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Nová klika nebo pojistka?

        0 0
      • lidumil  

        Tos zničil závity v klice, že sháníš novou?

        PS: Máme doma na 5 kolech XTR kliky 960, tu pojistku máme jen na jedněch a ničemu to nevadí.

        0 0
      • dEvilPS3  

        blbe jsem se vyjadril, myslel jsem pojistku novou. Klika je ok. Me se bez ty pojistky klika vysrouvovava, respektive vysroubovava zavernou matii :( Mam tam modrou eloxovanou, ted jsem jel s oby plastovou a ta se zda zatim drzi, i kdyz jsem jel jen 10km na zkousku. Rad byh tam ale vozil tu modrou :D

        0 0
        • worlusho  

          Kliku ti na ose drží ty dva imbusové šrouby co jí ztahují k tisícihranu. Ani ta tzv. pojistka (apropo není to pojistka, ale tak maximálně indikátor správného zasunití kliky) a ani ta boční matice neslouží k tomu aby ti držely kliku na ose.

          0 0
          • Vilém  

            Ten bocni sroub castecne ano. Po dotazeni klika sevre hlavu sroubu a brani jeho povoleni, takze to castecne jisti taky.

            Osobne mi taky neni moc jasny, jak k popisovane situaci muze dojit, mozna ten tuningovy sroub v kombinaci se spatne dotazenou klikou.

            0 0
            • worlusho  

              Myslel jsem to tak, že kdyby jsi tam neměl ani tu boční matku a ani tu západku, tak ta klika tam musí držet a nesmí spadnout. Na jednich klikách mám Al matku shimano na ostatních kolech už plastovou, nestudoval jsem co ji tam zafixuje proti ztrátě. A že by ta plastová matka měla něco udržet, tak o tom dost pochybuji. S upadlou klikou mám jednu příhodu, soused na chatě si nechal přestrojit rám fulla, protože neměl klíč na misky a nechtělo se mu čekat až dorazím a v servise mu na širokou mufnu dali všechny podložky pod misky. A to si to nechal přestrojit ve spešlu a byl to spešl. Než to upadlo ujel cca 100km, pak už to tam nedrželo posledních 5km jel na jeden pedál. :)

              0 0
    • Karlos14  

      Zdravím, měl bych dotaz. Na nové silničce mně při poslední vyjížďce upadla levá klika a ztratil jsem tím pádem zajišťovací plastovou matici co je z boku kliky. Problém je, že v servisu ji nemají a musejí ji objednat. Bohužel není skladem a vypadá to ,že na ni budu chvíli čekat. Dotaz zní, zda se dá jezdit bez ní a klika nebude padat? Napadlo mě použít nějaké závitové lepidlo, ale nevím jestli by to pak šlo dolů. Jinak jsou to kliky Shimano 105. Díky za rady

      0 0
      • Rorejs74  

        Tak ještě můžeš přinejhorším podpořit překupníka a než seženeš tu originální, tak tam dát tuhle cirkusovou :)

        https://www.cyklobazar.cz/…osledni-kusy

        Jen je potřeba zjistit ten správnej průměr. Může se to lišit mezi MTB a ROAD a myslím že i starší ROAD to měli jinak.

        0 0
        • petrun  

          Překupníci jsou šmejdi. Podporovat šmejdy znamená souhlasit s nimi. Ať raději počká až to přijde z Ali. Zatím může jezdit bez. Ty 2 imbusy z boků to 100% udrží. Matka je tam jen na doražení klik bez nutnosti mlátit palicí na osu :-D

          0 0
        • bezdratova.sprcha  

          Dneska jsou MTB i ROAD zaměnitelné, minimálně u Tiagry jsem to tak měl. Starší road však měly menší průměr a ještě k tomu tak úplně pitomě vyřešený ten závit, že jsem se jednou naštval a propíchl to širokým plochým šroubovákem a utahoval tím :)

          0 0
      • iron.hide  

        Pokial nie su tie kluky znicene, co asi ne lebo su nove, tak tu maticu tam nepotrebujes, nedrzi to na nej. Je len vymedzovacia, kluka potom drzi na tych dvoch sroboch.

        Ked to odpadlo mne, tak uz to nedrzalo, lebo tisichran bol uz tak zniceny, musel som kupit nove kluky. Ale ty to mas nove, tebe to bude drzat aj bez plastovej matice.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Matic jsou na alli tri ******, ve vsech moznych barvach i rozmerech. Jsou vyrobeny z duralu, utahuji se beznym inbusakem a stoji par centu. Jsou mnohem lepsi nez plastova shimana a jine uz ani nepouzivam.

        Klika ti bez matice urcite nespadne, ale taky bez ni spravne nenastavis vuli v loziskach.

        0 0
    • Karlos14  

      Blbě jsem to napsal. Kolo je bazarové. Kliky asi už mají pár let za sebou. Asi to budu řešit závitovým lepidlem. Akorát nevím zda ho nanést pouze na ty 2 imbusové šrouby, nebo i na tisícihran? Když to budu chtít např. za rok povolit tak by snad neměl být problém?

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Na ten šroub co je z boku lepidlo nedávej. Ten slouží pouze a jenom k tomu, aby před utažením těch dvou imbusových šroubů se kliky připlácly na ložiška středu. Poté, co utáhnu kliky, tak ten vymezovák zase povolím. Vůbec nic by se nestalo, kdyby tam při jízdě nebyl, takže pokud znáš někoho kdo HT2 kliky má, tak si od něj na jedno utažení vypůjč.

        Jinak HT2 kliky (tj ty dva imbusy) by neměly být utažené nijak silně. Tuším že to bývá do 15nm. Pokud upadává levá klika, jedná se o defektní díl. Určitě by to šlo nějak zafušerařit, ale na klikách bych nic takového nechtěl mít.

        A jak už bylo zmíňěno, náhradní matice seženeš z Aliexpress za pár korun a ještě k tomu můžeš mít nějakou pěknou barvičku :)

        0 0
        • Vilém  

          Nevim co mas za kliky, ale na starsich XT a SLX klika, po dotazeni dvou imbusu, vymezovaci matici stahne a jisti proti povoleni.

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Je možné. Já už tu matici však několikrát sundával z utažených klik, jak silnice tak MTB. Deore, XT a Tiagra.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.