Jezdí se zas o něco širší řidítka?

340 nepřečtených
  • choceň

    Když se člověk díval teď na Albstadt, ale i předtím na ME v Huskvarně atd., tak má pocit, že se tam lidem zas o něco rozšířila řídítka… tak na 740 až 780… přitom skoro všichni prodejci se drží i u top modelů okolo 700 mm… např. SUP má i u Team Issue 685, další mají těch 700, u spešlu mají i 720, ale ne víc…

    Víte o tom někdo něco?

    0 0
    • libisenuj  

      Asi trosku odbocim od otazky. Mam 720 zdvih 40mm, kupuju 800 se zdvihem 50, ale budu rezat na cca 760, sirka me celkem vyhovuje, ale zdvih 50 se neda rozumne sehnat.....

      0 0
    • Breakpain  

      Giant dává na XC fully 730 mm, překvápko :)

      0 0
    • pepino  

      Já u spešlu vidím od 720 u XC přes 750 trail po 780 enduro. Ale jestli na ME mají 740 místo 720 nevím, nemal full HD TV:)

      0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Čím širší, tím víc kůůůl. Drtivá většina lidí to absolutně nevyužije, skoro to ani neudrží, ale když to je hen ten trend…

      0 0
      • Breakpain  

        No, na HT jsem to mrskal s 640, ale přiznám se, že se 730 na XC fullu to tak špatné není. Chtěl jsem je fiknout na 700, ale možná to nechám.

        Nicméně v pomalých pasážích, kde hodně točím jsem si to už párkrát zamkl a to nejsem prcek (187cm, širší ramena na cyklistu)… takže stále váhám.

        0 0
      • Tomínos  

        Jojo, nejvíc kchůl to pak vypadá když 160cm cyklista vozí 780+ rodla a protože už vlastně nedosáhne na konce gripů, tak mu na každý straně 5cm přečuhuje, ale všichni vozí široká :-)

        0 0
        • mr.antik  

          tohodle nešvaru už jsem si taky parkrát všimnul, přečuhující konce řidítek asi aby se lip trefovaly stromy

          0 0
        • scret  

          tak tak… Libi se mi jak vsichni resej co nejsirsi rodla, pritom by to mel kazdej vozit hlavne dle telesny konstituce… Je logicky, ze 780ky jsou neco jinyho pro 190cm chlapa, nez pro 160cm babu…

          0 0
          • Mr.Duck  

            Ne.

            0 0
            • scret  

              duvod?:)

              0 0
              • Mr.Duck  

                Terén, styl, um a osobní preference jsou přeci mnohem podstatnější faktory pro výběr šířky řídítek, než tělesné proporce.

                0 0
                • Radek Broz  

                  Naprostej souhlas.

                  0 0
                • Tomínos  

                  Sorry, ale nemáš pravdu, nebo ne bez výjimek. Je to o tom, že takhle široký rodla ti sice dávají pocit větší kontroly, ale pokud se dostaneš do hodně technické strmé pasáže, kde je potřeba v téměř nulové, nebo uplně nulové rychlosti zatočit a přitom být za sedlem, najednou zjistíš, že abys zatočil s hodně širokejma rodlama, tak tě táhnou dopředu kam nechceš. Je jasný, že tolik lidí takový věci nejezdí, ale takový věci jsou. A um s tím nic nenadělá, zkus si představit babu 160 cm, kam jí nad kolo posunou řidítka 780 vytočená skoro o 90 stupňů.

                  Edit: Osobní preference pak u jedinců kteří se na BF ptají jak široká rodla mají jezdit, podle mě nehrají zas takovou roli, protože stejně začnou jezdit rodla podle osobních preferencí někoho jiného.

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    Sorry, ale mam pravdu. Myslim, ze o jezdeni technickych, strmych pasazi jednu nebo dve veci vim. Samozrejme ze v extremnich pripadech muzou byt riditka prilis siroka, ale kdyz je nekdo v situaci ze ho zataceni nuti byt prilis vepredu, hledal bych problem spis v prilis dlouhem ramu. Nicmene kdyz bude ve strmem, technickem svahu za sedlem zatacet o temer 90 stupnu, hledal bych problem v technice jezdce a ne v proporcich kola :)

                    0 0
                    • mirabike  

                      něco podobnýho jsem chtěl napsat – ve svahu takovým, že je potřeba být takto moc za sedlem se nedá zatočit o 90st. otočením řidítek… ale týká se to biku se zasunutou sedlovkou, s vysokou pevnou XC konfigurací si takovou situaci dovedu představit (resp. sám jsem jí kdysi zažíval, ale tady platila i ta poznámka o technice jezdce:)

                      0 0
                    • scret  

                      nevim kolik meris, ale vezmeme si to do extremu… U maly holky ci chlapa (at nekomu nestranime) jsou dnesni siroky riditka (treba 780) jako kdyby nekdo normalni vozil pomalu 900ky… Jak by se ti pak zatacelo?:)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Už jsem to stejné psal níže a vyjde to mnohem extrémněji.

                        http://www.bike-forum.cz/…irsi-riditka#…

                        Když bych vzal pro někono s 40cm rameny + krátké ruce řídítka šířky 78cm, tak pro 60cm ramena + dlouhé ruce budou srovnatelná řídítka šířky 117cm.

                        Já to mám narozdíl od Mr.Ducka vyzkoušené na sobě. I přes 182cm mám ramena pouze 42cm a k tomu na svojí výšku extra krátké ruce (160cm postavy mohou mít ale ještě kratší ruce než já).

                        S 80cm řídítky nejsem schopný už vůbec zatáčet, jak jsou pro moje proporce naprosto nesmyslně dlouhé. Už i kolem 74cm je to hodně přepálené a zatáčí se mi s nimi hodně blbě.

                        A to neřeším žádné točení o 90°, ale běžné točení o mnohem menší úhel.

                        Na dobrou ovladatelnost a abych s tím rozumně mohl zatáčet můžu mít tak 68–70cm (pořádně otestováno, zkoušel jsem 10+ všech možných řídítek různé šířky a úhly až jsem se nakonec vrátil k užším), které stejně nevozím, protože mi nesedí na dlouhých vyjížďkách. Ale už bych je do sjezdů (kde bych ocenil tu šířku) mít mohl a neměl s nimi problém při zatáčení.

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Trochu zapomínáš na to, že víc jak metrový řidítka už ani rozměrnému člověku, kterého popisuješ, nepřinesou nic moc navíc. Asi nepojede na 25 kg kole z 32" koly a 5" plášti. A možná občas pojede někde mezi stromy a možná bude někdy míjet jiného cyklistu. Délka řidítek je také částečně ovlivněna kolem, na které jsou namontované a terénem, kde jsou používané. Proto je tebou uvedený přepočet jen teoretické hnaní se do absurdních extrémů.

                          Dvoumetrový člověk také nejezdí klasiku na běžkách délky 225 cm a na bruslení nemá 212 – nebo myslíš, že dvoumetrových běžkařů je tak málo, že se žádné firmě nevyplatí pro ně dělat dost dlouhý běžky? A nebo by se dlouhé klasičky už hůř vešly do stopy v oblouku a s dlouhými skaty by měl problém vejít se ve stoupání na manžestr?

                          0 0
                          • scret  

                            z jakeho duvodu by tedy mel prinest stejny ekvivalent pro maleho cloveka??:)) To nema logiku!

                            Je to asi neco podobneho, jako by si malej clovek kupoval vetsi ram…

                            Samozrejme do toho taky promlouva jizdni styl a urceni kola, ale hlavni faktor by dle meho mela byt telesna konstituce…

                            0 0
                          • MlokCZ  

                            Já ale vůbec netrvrdím (to píšeš ty), že 90cm+ řídítka budou k něčemu dobrá a něco přinesou.

                            Já jen ukazuju jak moc široká řídítka by musel mít jezdec s širokými rameny + dlouhé ruce, aby si mohl představit, jak blbě se bude zatáčet někomu s 40cm rameny + krátké ruce. Protože si to tu někteří evidentně vůbec nedokáží přestavit, jak se budou hodně široká řídítka chovat pro takové proporce.

                            Proporce jezdce určí nějaký rozumný interval šířky řídítek ze kterého si pak vybere už dle stylu jízdy, typu kola, umu a preferencí.

                            0 0
                            • Mr.Duck  

                              Jo, ale ten interval může být pro 160cm člověka tak 600–760,což je docela velký rozptyl :)

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Tak to je jasné, že bude poměrně velký ten interval. Ale přesně o tom to je, že bude daný proporcemi a bude třeba těch 600–760 (já bych třeba řekl 600–740, ale to už je fuk, to jsou drobné rozdíly).

                                Rozhodně ale nebude 600–840 nebo ještě větší. Řídítka se přitom dělají i těch 91,5cm, jak tu už byl odkaz.

                                0 0
                              • scret  

                                takze uznavas, ze konkretnimu cloveku nemusej vyhovovat hned just siroky riditka…:)

                                Ok, diky:)

                                0 0
                                • Mr.Duck  

                                  Kdyz to chces slyset :) Porad je tam ale tech 15 cm rozdilu co udela ten teren/styl jezdeni, a ty 3 cm mezi 750 a 780 co udelaji telesny proporce, cili proste jsou vyrazne mensi faktor nez skoro vse ostatni..

                                  0 0
                              • Tomínos  

                                No ale my jsme řešili pro 160 co řidítka 780+.

                                0 0
                        • Mr.Duck  

                          Vidíš, já mám ramena ±2cm stejně široká, 173 cm a vozil jsem od 680 až teď po 800,tak nevím jak jsi přišel na to že to máš na rozdíl ode mě vyzkoušené :) Jestli s 800mm nejsi schopný zatočit, tak si stoupni :)

                          Píšeš o dlouhých vyjížďkách, kdybych jel 100km nenáročným terénem, sám bych asi ocenil užší řidítka, ale při agresivní jízdě v náročném terénu mi při mých rozměrech 800 naprosto vyhovuje.

                          Takže se vracíme k tomu, že je to o terénu, jízdním stylu a osobních preferencích,přesně jak jsem říkal :)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            A jak máš dlouhé ruce?

                            0 0
                            • Mr.Duck  

                              67cm

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                A to je hned dohromady velký rozdíl. Píšeš ±2cm ramena a ruce máme o hodně větší rozdíl. Já mám ruce 61–62cm, dle toho jak to přesně měřím u ramene (druhá strana je daná úchopem, tam se to změří přesně bez problémů). Tedy i přesto, že jsem vyšší, tak mám o hodně kratší ruce.

                                To tě jen rozdíl proporcí pustí klidně na cca 6–7cm širší řídítka než mě pro stejný pocit ze zatáčení.

                                Tedy opravdu si nemůžeš na sobě vyzkoušet, jak já blbě už dosáhnu na 80cm řídítka.

                                0 0
                                • Pedro404  

                                  Zajímavý, mě vycházej při měření stejný proporce jako tobě, ale vozim řídítka 760 a 785.

                                  0 0
                    • Tomínos  

                      Ale dá, vím, že jsi z toho Whistleru, ale neboj i tady máme těžké technické věci. Je zajímavé, že okamžitě najdeš problém v dlouhém rámu, ale kombinace S rámu a řidítek 850 ti zřejmě přijde naprosto v pohodě :-) A pokud v tom případě někoho potáhnou řidítka dopředu, je to stále chyba dlouhého rámu. S těmi 90 jsem to možná přehnal, je to třeba 60–70.

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Mě třeba přijde kombinace S rám a 800mm řídítka v pohodě (pro mne teda) :-)

                        0 0
                      • Mr.Duck  

                        Nemusis to honit do extremu abys prokazal svuj point, kolik 850 riditek jsi v zivote videl? Jak pisu nahore, placate tu o par centimetrech v extremnich pripadech, ja vam nikde nevyvracim, ze nekdo mensi bude treba vozit o neco mensi riditka, ale teren a technika jsou diametralne podstatnejsim faktorem, tyhle vase proporce proste hraji mensi roli.

                        0 0
                        • Tomínos  

                          Ale pořád hrají roli, tady nejde o to jak podstatnou, ale jde o to, že když 180 cm a vyšší jezdec bude radit jezdci 160 cm jak má jezdit široká řidítka, může to být to samé jako kdyby mu radil jak má jezdit velký rám podle toho co mu vyhovuje, i když jsou zde zřejmě i zde extrémy, co by s tou výškou vozili S rám.

                          0 0
                          • Mr.Duck  

                            Ja nikdy netvrdil, ze telesne proporce nehraji zadnou roli. Rikam jen, ze jen podle telesnych proporci nemuzes ani zdaleka rict jak siroka riditka vozit. Podle terenu a stylu se muzes pozadavkum dost priblizit, a pochopitelne to pak podle proporci a osobnich preferenci doladis.

                            Asi jsem v prvni race scret spatne pochopil, ale kdyz tu pak nastoupi nekdo kdo treba evidentne moc nenajezdil na modernim DH a rozporuje, ze teren a styl neni vetsi faktor nez rozmery tela, je to preci blbost.

                            Hlavne se tu hadame o kravine, vsem je snad jasny, ze v extremnich pripadech muzou byt pro nekoho riditka moc siroka, jedine co jsem chtel rict je, ze nemuzes rict „ty mas takovehle rozmery tak musis vozit 680mm riditka“ a pak je dat treba na Enduro. Muzes ale rict ze „na takovehle jezdeni budes nejspis chtit 785mm riditka“, a pro 90% lidi to bude ideal.

                            0 0
                            • Tomínos  

                              Ano, já nic nenajezdil, děkuju :-) Tady, ale byla od začátku řeč o tom, že jsem ten extrém viděl a někdo malé postavy si evidentně nechal poradit mám řidítka 800 a jsou super, vezmi si je taky. A ani bych nechtěl nikomu říkat jak široká řidítka má vozit, jenže když za někým jedeš a koukáš jak mu celou jízdu přečuhují konce gripů a to o dost, je jasný, že si nechal poradit docela blbě, nebo jsem zaspal dobu a na moderním DH, případně enduru je teď moderní vozit tykadla jako je měla na nárazníku 148 Tatra.

                              0 0
                              • Mr.Duck  

                                Já zrovna nemyslel tebe :) Nicméně široká řidítka rozhodně nejsou o tom že jsou cool, proč bychom jinak nevozili ještě širší žejo. A moderní dh/enduro kolo s tím podle mě dost souvisí, kde na tom nesedíš nýbrž máš ramena téměř nad řidítky a v té poloze 80cm vážně není hodně.

                                Já nikde nevyvracím že extrémy existují..

                                Na druhou stranu, to že se někdo nedrží na konci nemusí znamenat že je to široké pro jeho proporce, můžou to být ty osobní preference. Slečna se tak držela na mých 800 mm a to má podobné proporce. Tak si dál stojím za svým, že jsou mnohem podstatnější faktory než ty proporce pro výběr šířky řídítek :)

                                0 0
                                • Lanzinho  

                                  Souhlasim s tim ze proporce na tom tolik nezavisi.. na jednom kole mam 680 a sirsi na nem nesnesu.. i kdybych mel jet narocnej teren.. a na mazlikovi mam 740 a dokazal bych si naopak predstavit i sirsi a to zadna cara nejsem (173)

                                  0 0
                                • scret  

                                  kdyz to tak ctu nekolikrat, tak evidentne myslime vsichni to stejny, jen na to koukame kazdy trochu jinak…

                                  Ja jsem toho nazoru, ze poradit komukoliv stylem „kup si sirsi riditka“ je blbost… Ad technika a styl jizdy… vetsinou kdo umi, zajede i na vratech od stodoly…

                                  A kdo neumi, nezajede ani se sirsima rodlama, ikdyz to bude treba o chlup lepsi…

                                  Kdyz to vztahnu na sebe a myho posunu od 680mm, pak 720 a ted 740ky, tak rozhodne nedavam tezsi veci… jezdim rekl bych porad stejne… Ted uvazuju o 780mm, ale zrejme jen o pocitu to zkusit… Zkousel jsem 800ky a to bylo uz na mne treba moc… A vylozene mi to vadilo za jizdy…

                                  Kdyz pak porovnam zenu, kdyz bych ji dal 740ky, tak by na to pomalu ani nedosahla…

                                  0 0
                                  • Tomínos  

                                    Prostě, když se podívám na fotku tý holčiny co sem někdo dal, tak jsem si zkoušel dát ruce stejně jako ona a vychází mi to, že bych musel vozit řidítka metr široká......

                                    0 0
                                    • vojtechposmourny  

                                      Taky jsem to zkoušel :-)

                                      Metr sedí.

                                      0 0
                                    • Lanzinho  

                                      metr široká a nedokážu si představit vybírat ostřejší zatáčku :D

                                      0 0
                                      • scret  

                                        a co teprv doma do dveri:))

                                        0 0
                                        • Lanzinho  

                                          kdybych měl bejt s metrovejma rodlama IN.. tak bych si na to vyřezal otvory ve futrech.. pak bych byl IN i mezi vchodovejma dveřma od bytů v činžáku

                                          0 0
                                      • GrumpySmurf  

                                        Vsak to mas jako na lyzich. Hezky hulkou, ehmm riditkama, naznacis oblouk, skrtnes si o zem a jedes dal…

                                        0 0
                                • mr.antik  

                                  vzhledem k tomu jak se rámy furt prodlužujou tak u malých lidí moc nehrozí že by měli řidítka pod ramenama

                                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Osobní preference někoho jinýho mhohou být odrazovým můstkem. Pokud ostatní vozí na podobný styl 720–760, tak asi u dalšího kola nebudu začínat na 680, ale raději budu postupně zkracovat delší… ale zas je jasný, že si nutně nemusím kupovat 800.

                    0 0
                • scret  

                  no tak to i mimo jine… To beru uz jako samozrejmost… ale mozna jsem to jen spatne napsal…

                  Kazdopadne si vem nejakou hodne sikovnou a dobrou treba EN bajkerku (drobna postava, 160cm), jak bude jezdit stejny klacky jako nekdo, kdo ma 190cm…

                  To mi prijde jako velkej nesmysl, at je aktualni moda jakakoliv…

                  Ad osobni preference – spousta lidi chce sirsi rodla uz jen z duvodu, ze jsou pak IN…

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    Jasný, 160cm holka s 80cm řidítkama je ten extrém, kde už je vcelku jasné že to nebude ono (I když to není vyloučené, přeci jen mají holky delší ruce), ale obecně když se fakt nebavíme v absurdním extrému tak to kde a jak jezdíš prostě je mnohem větší faktor než jak máš široká ramena :)

                    0 0
                • ememem1  

                  tak pokial nevadi ze potom sedis ne jak na biku ale jak na hajzli tak tak potom hej.

                  0 0
      • pepino  

        Já 780 fik na 740, ale hlavne kvuli pruchodnosti 800mm dveřma:)

        0 0
      • novas752  

        Já jsem na jaře přešel z 600 na 720 a nemůžu si stěžovat. Kolo se líp ovládá, daleko líp cítim přilnavost v zatáčkách…

        0 0
      • -b-n-x-  

        Presne. Za nasich mladych let jsme vozili vsichni riditka pod 60cm a jak to jezdilo. Anebo taky jsme jezdili na neMTB kolech (ruzne skladacky, esky, pionyry, atd…) v terenu a taky se dalo. Ja bych vubec MTB zrusil. Je to zbytecne :-)

        0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Máš naprostou pravdu, a taky jsem to udělal :)

          0 0
        • alinceb  

          No, mě přijde, že cyklistika se posouvá velice rychle dopředu. A když trať svěťáku v XC vypadá skoro jako enduro pro hobíky, tak se dá pochopit, že jezdci vozí 700+ rodla, aby to vůbec ukočírovali…

          0 0
          • goofy  

            Tak tak. Některé pasáže XC tratí začínají být velice zajímavé, a ty XC stroje se sedlovkami v nebesích jím tam vůbec nezávidím. :-)

            0 0
            • nomecz  

              Aspon spouste tech #radoby-enduristu dojde ze ty „pekla“ co jezdi sjede i holka na HT a 2× tak rychleji jak oni :)

              0 0
    • MlokCZ  

      A proč tě zajímá co vozí ostatní za řídítka? Přeci každý ať vozí tak široká, jak mu vyhovují dle stylu jízdy, terénu, stavby těla (hlavně šířka ramen a délka rukou) a typu kola.

      0 0
      • pepino  

        A mody, viz rovna, pak vlajdy, ted zas rovna na enduro.

        0 0
      • Nikovlas  

        Jenomže aby měl člověk vlastní zkušenost, musí se k širším řidítkům dostat – a to už může být určitá komplikace – ať už shánění někoho, kdo je půjčí, nebo jejich nákup – možná proto se tazatel ptá… Spousta lidí vozila krátký řidítka a přišlo jim to ok a řekli by ti, že jim to vyhovuje. Ale co zkusili delší, už by se nevraceli. Možná proto se tazatel ptá, jak to vidí ostatní…

        0 0
        • MlokCZ  

          A když mu ostatní řeknou svojí zkušenost, tak mu to bude stejně úplně k ničemu. Stejně tak jako někdo přešel na širší když je zkusil, tak oproti tomu zase někdo jiný zkusil širší a vrátil se k užším.

          A jsme zpět u mojeho prvního příspěvku…

          0 0
          • Nikovlas  

            Zajímavý – já si na příští kolo pořídím o dost delší řidítka právě proto, že vidím, že ostatním to vyhovuje – jinak by mě to ani nenapadlo. Takže zkušenosti ostatních asi mají význam.

            Samozřejmě – úchop na nich budu posouvat, abych zjistil, co mi vyhovuje, než to uříznu – takže je možný, že

            mě Tomínos uvidí s 5 cm přesahama na každý straně a může si myslet, že jsem jen ovce zmasírovaná marketingem… což by ale svědčilo jen o jeho vlastní omezenosti.

            0 0
            • Manzak  

              Ale je to tak, ja riditka obvykle zkracuju, nebot siroky absolutne nevyhovujou. A pokladam to za pouhou modu.

              0 0
            • Tomínos  

              Ano všichni jezdí zkoušet širší řidítka na rychlebky, myslím, že se ze mě snažíš za každou cenu udělat idiota, aniž by ses snažil pochopit o čem je řeč, to by mohlo svědčit o tvé drobné omezenosti…

              0 0
              • Nikovlas  

                Kam s tím jezdí a jaký k tomu mají důvod – to není můj problém… a skoro si myslím, že ani tvůj… Ale chápu – všichni jezdí „módní“ široká řidítka a na B-F je zase v módě posmívat se s despektem všem, co si nějakou novinku poříděj.

                0 0
                • Tomínos  

                  Ne, to není posmívání všem co nějakou novinku chtějí, já s tím na rozdíl od tebe problém nemám, dal jsem to sem aby si dotyčný uvědomil, že širší není vždy lepší, budou mu přečuhovat konce řidítek, tudíž nebude pořádně vědět kde ty řidítka má a štrejchne si. Zbytečně si rozbije hubu, ale jak říkáš, nechal si dobře poradit a je možný, že bude úspěšně propagovat, jak jsou široký řidítka super, i když mu třeba ani nedochází, že místo 780 efektivně používá tak maximálně 720.

                  Ale samozřejmě máš pravdu, že mé vyjádření nebylo úplně politicky korektní a správně bych se měl rozbrečet, že daný borec nedostal od přírody delší ruce aby si v klidu užil širších řidítek a mohl v klidu vozit něco nového…i když nechápu, proč široký řidítka brát jako novinku. Jestli tobě přijdou řidítka širší než řekněme 650 mm jako novinka, tak tě musím upozornit, že už se běžně nějaký pátek používají.

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Omlouvám se – nějak mi nedošlo, že tazatel může bejt tak blbej, že bude záměrně vozit delší řidítka a nedržet je u konce.

                    Já jsem holt trochu pomalejší, takže mi trvalo skoro deset let, než jsem postřehnul, že se na XC vozej řidítka přes 700 mm.

                    Je to tu furt stejná písnička – kotoučovky jsou marketing, 29 je marketing, 1× je marketing – na kole jsme jezdili spokojeně i bez toho všeho.

                    0 0
                    • Tomínos  

                      Kotoučovky nejsou marketing, ale je zbytečný dávat kotouče 200 mm na trekový kolo, 29 není marketing, ale je blbost si myslet, že to je ideální rozměr pro 150 cm holčinu, 1× není marketing, ale je blbost si myslet, že to musí stačit všem a pokud bude někdo tvrdit, že v tomhle nemám pravdu, dává mi to právo si myslet, že nemá uplně logický uvažování.

                      Netvrdím, že tazatel, ale co jsem viděl jsem viděl na rychlebech i cestou po superflow dolů, tudíž hláška širší řidítka jsou lepší pro stabilitu a ovládání kola v tomto případě asi doopravdy nemá smysl, nebo nevím kdy by daný cyklista dokázal líp využít šířku řidítek, když je nepotřeboval v takovém sjezdu.

                      0 0
    • xaver  

      koukáš na RedBull TV? Tam to zkresluje, řídítka vypadaj širší, ale bohužel i holky jsou krpatý a široký :D

      Jezdím 600, spokojen.

      S tím co děcka jezdí, bych na řadě míst vůbec neprojel.

      0 0
      • novcze  

        taky si nedokážu představit jezdit něco širšího než 600mm už jen z praktických důvodů jako třeba dostat se do výtahu :))

        btw. viděl jsem holčinu na cyklostezce, měla takové to střední dětské kolo a na něm asi metrový rodla … kdo jí to tam dal by zasloužil proplesknout, protože vypadala, že má problémy to udržet v rovném směru

        0 0
        • Mr.Duck  

          Taky si stavím kolo v první řadě tak, aby se dobře vešlo do výtahu a dveří. Jak se na něm jezdí nebo podstatné.

          0 0
        • Radek Broz  

          Jestli máš jako hlavní kritérium tohle, proč si rovnou nevezmeš taky to „střední dětské kolo“? Určitě by se ti to do výtahu vešlo líp.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Víš že ty řídítka se dají natočit do stran?

          0 0
          • Lišák  

            On je někdy problém v kabině pro 3 osoby, pokud jsou ještě vnitřní „skládací“ dveře. Tam můžeš natáčet co chceš. Nešlo se tam vejít ani s 58 cm. Ale taky záleží na zdvihu vidlice, počtu podložek pod představcem, zdvihu vlaštovek, výšce pláště… :-)

            Bydlel jsem v 7. patře, naštěstí jen dveře do šachty. Nosit kazdý den kolo sedm pater dolů a pak zase zpět by byl dost opruz. Nicméně bych to asi řešil jinak, než kolem, které by mně nevyhovovalo jízdními vlasnostmi.

            0 0
            • novcze  

              místní odporníci si nevšimli smajlíka na konci, ale jsme rád, že alespoň někdo si dokáže představit situaci kdy je šířka rodel značně limitující a hodně se blíží mojí situaci

              btw. nikde jsem nepsal, že mi šířka 600 mm nevyhovuje z hlediska anatomických i jízdních vlastností, prostě nejezdím takový věci abych potřeboval větší páku a při šířce ramen cca 500 mm jsou pro mě ty 600ky tak akorát.

              0 0
              • swenak  

                Já včera vyjel poprvé na 700mm a je to už moc, měl jsem problém pořádně zatočit. Ale bylo to jenom na test, objednal jsem jiná řídítka, o 10mm kratší představec a ty pak zkrátím dle potřeby.

                0 0
                • Breakpain  

                  Nelze soudit na základě jedné jízdy … dej tomu 200 – 300 km a pak dělej závěry ;) … Tím Tě nechci ukecávat … chtěl jsem na XC fullu řezat 730 … a po 150km si říkám, že to asi dělat nebudu … zvykl jsem si (je to jiné … dřív jsem měl 640). A vlastně nemůžu říct, že by to bylo horší … původně jsem si myslel, že řezání je jasné, protože první jízdy byly děs – netrefil jse mse mezi stromy, málem jsem to párkrát vzal do stromu v zatáčce atd … prostě řízení se změnilo – docela podstatně … 11cm+64cm vs 9cm+73cm … na každé kolo je lepší jiná kombinace.

                  Samozřejmě, mám 187cm a ramena „široká“, takže to u mě není extrém, jak kdybych měl 160cm :-) …

                  0 0
                  • swenak  

                    Řezat nebudu hned, to je jasné, ale pravděpodobné, protože mám 173cm a vše krátké (tedy, téměř :-) ). Ale citelně jsem už po té chvilce cítil, že mi to dělá problém, musel jsem ruce dost natahovat a problém byl i to, když jsem chtěl při stání otočit úplně jinam přes přední kolo. Cítil jsem se nemotorně. Ale určitě budu zkoušet déle, než něco upiluju :-)

                    0 0
                  • -b-n-x-  

                    9 cm představec a 73 řídítka? Ten představec dej nejvíc tak 6 cm.

                    0 0
                    • Kubiczech  

                      Říká kávová sedlina? (:

                      0 0
                    • krabica  

                      To je blbost, mám 80 mm představec a 755 mm, měl jsem i 60 mm a byl moc krátký. Je to prostě individuální…

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Tak jestli vám to takhle sedí tak dobře no. Nicméně mě ta kombinace přijde taková divná. Ale na xc to asi bude dobré

                        0 0
                    • Breakpain  

                      3cm rozdíl – to by strašně zkrátilo posed …

                      Kolo je nové a testuju to, občas je to takové „tupé“ do zatáčky… Uvažuju, že dám 8cm, ale už i teď to jde ve výjezdech docela na zadní, tim, jak nejsem moc natažený – přítlak trupu k řídítkům samozřejmě tento problém řeší, ale baví mě hodně technické výjezdy… tak nevím, co s tím udělá kratší představec…

                      Nikdy neříkej nikdy …

                      0 0
        • Atilla  

          Tak nebuď líný a to kolo vynes po schodech

          0 0
          • -b-n-x-  

            Presne, at neni liny :-)

            0 0
            • Tomínos  

              Tohle pro nikoho z BF nemůže být problém vyskákat po zadním.....

              0 0
            • Atilla  

              He na Valdickou bránu jsem nesl kolo tak 30× je tam teda jen 156 schodů.

              0 0
              • -b-n-x-  

                Tak na to bych ja osobne byl opravdu liny :-)

                Hele a ne ze by to jakkoliv souviselo s timto vlaknem, ale jsem zvedavy. Proc jsi tam to kolo 30× nesl? Fakt me zadny duvod nenapada. To jsi dolu nejak jel, nebo proc?

                0 0
                • Atilla  

                  Chodil jsem tam za kámošem co tam kdysi měl brigádu a kolo dole bych nenechal. Tak dolu jsem to taky zkusil, ale rychle jsem to vzdal. Hodně, hodně o hubu.

                  0 0
    • Miki Gee  

      pár dní zpět jsem u socializedu (full 130/130) přešel z 720 na 780 a je to super ;) vyhovuje mě to hlavně z kopce dolů kdy ta stabilita je o hodně lepší… a pokud jedu rovinu (cyklostezku) chytnu riditka u predstavce a je po starostích s odporem

      0 0
      • michomin  

        Pozoruhodné. Když ještě přidáš dalších 20 cm, kolo bude tak stabilní, že bude stát samo.

        0 0
        • Breakpain  

          když přidá 120cm .. tak opravdu bude, protože až to zapíchne mezi stromy, kolo tam zůstane stát ;o)

          0 0
      • jeniiiik  

        Presel jsem ze 720 na 750, bylo to super. Pak ze 750 na 800 a bylo to ještě lepší. A ted o vikendu jsem se svezl na kole, kde byly zase 750 a pripadal jsem si jak na detskem kole. (S Enduro, giant reign, S Stumpjumper FSR )

        0 0
        • Esi  

          no počkej za 2 roky budou řídítka 1200 to teprve bude výzva, jezdím s dětskejma 720 :-)

          0 0
    • pocestny  

      Chtěl jsem tu něco rozumného napsat, ale Mlok to napsal za mě, a když jsem si to tu líp prohlídl, tak jsem ty svoje pindy smazal, a říkám si, to je marné…

      …snad jen přidám fotku.

      0 0
      • Breakpain  

        to je příprava na Supermana? :)

        0 0
      • nomecz  

        všechno špatně na tomhle kole musej bejt vlajdy …

        0 0
      • fredy.k6  

        To je super, slouží i jako stojánek :)

        0 0
      • Manzak  

        Mam pocit deja vu, presne tahle debata tu uz byla a s ni i tahle fotka :)

        0 0
      • beranek666  

        a jednu skutečnou, jak to opravdu vypadá blbě :)

        0 0
        • Karma  

          takže jako vždy je nejdůležitější aby to „vypadalo dobře“ :) Ach jo. Já už začínám mít strach vyjet, aby mě nekdo nepomluvil, že jsem blbě oblečenej, že mám nízko sedlo, že mám široký řidítka, že mám blbou vidli, že moje kolo neváží pod 10, že tam mám moc samolepek, že mám out design, že mám nevhodný pláště no a nedejbože se projet po cyklostezce. Já se před tim profi-peletonem tady na BF fakt stydim, raději nebudu jezdit.

          0 0
        • brble  

          chybí jí tam rohy…

          0 0
    • JakeF  

      Jezdí se náročnější terén, tak i širší řidítka… Co si koupí hobbík XCčko v obchodě (u SUPa především), tak na tom stejně vyjede tak akorát k rybníku, takže těch 700 je ideální kompromis aby si připadal cool, ale zároveň se stále vešel mezi kličkující bruslařku a matku s kočárkem.

      0 0
      • Lanzinho  

        můžeš mi vysvětlit pojem hobbík? :D já si taky myslim že jsem hobbík když nejsem žádnej profi bajker, ale jenom k rybníku teda nejezdím.. furt tu ten výraz čtu ale nevim co si pod tim mám představit

        0 0
        • JakeF  

          Tak to ti gratuluju… A chceš odznáček nebo nálepku s bajkerem?

          0 0
          • Lanzinho  

            já se ptám na definici slova hobbík, nevim proč seš hnedka jedovatej, zřejmě nějakej komplex

            0 0
            • JakeF  

              Co čekáš, když nepochopíš evidentní nadsázku?

              Hobbík je člověk, co má cyklistiku jako hobby .

              0 0
        • novas752  

          Dle mého mylné označení někoho, kdo neni „zarytý cyklista“ (který jezdí ± pravidelně třeba celý rok), ale když je hezky tak občas vyjede.

          Prostě takoví ty lidi, jak se najednou objevěj na Modřanský, když je víc než 25°C. :D

          Ale těžko říct jak tuhle kategorii cyklistů nazvat správně. Amatér, začátečník…?

          0 0
          • Lanzinho  

            mně se to taky zdá jako mylný označení, proto jsem to chtěl slyšet od člověka co to slovo sám používá.. ale asi bych si to taky představil tak nějak jak jsi teď popsal

            0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Hobík může být i někdo s nájezdem 20.000 ročně. Takže celkem široký pojem.

              0 0
              • novas752  

                No jasně, ale JakeF nepoužil hobík ve významu cyklista bez licence, ale ve významu „začátečník-cykloturista“.

                0 0
                • Člověk a jeho svět  

                  To jsem nečetl a ani nebudu :)))

                  0 0
                • JakeF  

                  Hobbík je každej, kdo dělá cyklistiku jenom pro zábavu… Co jsem jak použil je jasný snad každýmu, co občas žere maso…

                  0 0
                  • novas752  

                    Tak ne každej kdo jezdí jen pro zábavu jezdí „akorát k rybníku“. Jsou lidi, co nejezděj závody a udělaj za rok třeba 15 000.

                    Tohle spojování lidí, co se nekontrolovatelně motaj jednou za čtvrt roku na áčkách, a lidí, pro který je cyklistika „srdcovka,“ mě dost štve.

                    0 0
      • mr.antik  

        pokud tam nejsou uplně lowendy, tak širší jsou lepší, ať si je každej řízne

        0 0
      • pepino  

        Ten náročnější terén jsou udusané traily a cyklostezky?

        https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
        • JakeF  

          Dneska se v XC svěťáku jezdí o kus náročnější věci, než tenhle historickej downhill…

          0 0
          • pepino  

            Určitě.

            0 0
            • JakeF  

              No bez diskuze… Vždyť tam máš co? Nějakou louku, jedny schody a šotolinu… To se dneska jezdí běžně na masovce typu KPŽ, která nemá s bajkingem nic společnýho… Že tam letěj jak hovada na nevhodnejch kolech je věc druhá, ale náročnej terén vypadá jinak.

              0 0
              • TeryPV  

                Mě vždy pobaví to Tvoje poučování a navážení se do každého kdo nejezdí bednu ve svěťáku. Mě by jen zajímalo co si tím dokazuješ? Máš malého pinďourka ? :D By mě zajímal ten Tvůj bajking, jak vypadá, co je to za hustý závody, když KPŽ jsou vlastně masová projížďka lesem po rovných cestách pro treky podle Tebe. Ach jo, je mi z takových lidí smutno…

                0 0
                • Člověk a jeho svět  

                  Podle mě charakteristiku KPŽ trefil celkem slušně.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  A není snad?

                  0 0
                • JakeF  

                  Takhle po ránu a už pod obraz? Slušná práce…

                  Asi jsi úplně nepochopil, co bylo smyslem příspěvku, tady vůbec nešlo o to co kdo jezdí, ale že prostě dneska tratě svěťáku i v XC jsou tak náročný, že široký řidítka tam pro jezdce dávaj smysl. Byť teda sám se divím, že vozí až tak široký, po startu to musí být peklo a předjíždění asi občas taky nic moc… Jinak většinou jezdím „tu druhou“ sérii, co KPŽ pořádá, takže vlastně pořád KPŽ :). A co jinýho KPŽ je, než masová projížďka lesem po rovných cestách? Jen bych neřek na treky, spíš na cyklokros…

                  Jinak mě úplně netěší zájem stejného pohlaví o mého „pinďourka“, ale i tak tě můžu ujistit, že v této oblasti rozhodně nedostatky netrpím :).

                  0 0
                • jeniiiik  

                  Jenže jako jeden z mála tady píše ze zkušeností a ne z toho co kde vyčetl a nechal si nabulíkovat a dokonce i na svém kole jezdí narozdíl od jiných tady :-D

                  Na bajkforu je poslední dobou tolik hoven a kravin…

                  0 0
            • Smazaný účet  

              Ano určite.

              0 0
            • Radek Broz  

              Měl by ses podívat na nějakej dnešní svěťák.

              0 0
    • Espen  

      Mě přijde, že mají ty rámy strašně malý. I Sagan na tom sedí jak vosa na bonbónu. Proto asi ty širší rodla.

      0 0
      • JakeF  

        Vosa na bonbonu se říká opačný situaci…

        0 0
        • Manzak  

          Ale houby, ma to dobre.

          0 0
          • JakeF  

            Vosa na bonbonu je malej člověk na velkým kole…

            0 0
            • Breakpain  

              A to bych se hádal. :)

              Velký člověk, malé kolo ;)

              0 0
              • Smazaný účet  

                hádej se jak chceš Jakef má pravdu.

                0 0
                • Breakpain  

                  V tom případě to znám celý život špatně :)

                  0 0
                • Manzak  

                  tvl, vy se s JakeF chytnete za ruce :D

                  0 0
                • pepino  

                  Nemá, jste oba vedle, ale nepřekvapuje to.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Tak určitě dáš nějaký důkaz že.

                    0 0
                    • pepino  

                      Znamená to velký člověk na malém kole, koni, motorce atd. Přijdeš na to, držím palce. Máš na to spoustu let, i když na BF jsi jeden z nejchytřejších, to zas jo, vždyť to máš i v profilu.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        A že by jsi to nějak podložil? Já třeba našel výklad přísloví kde je vysvětleno že je to držet se pevně. Takže asi tak.

                        sedí na tom jako vosa na bonbónu – pevně

                        sedí na tom jak opice na brusu – nemotorně

                        sedí tu jak husa na pekáči – pasivně

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Fakt se ve vláknu o délce řidítek hádáte o významu metafory „jako vosa na bonbónu“? Důkazy? Skutečně?

                          0 0
                          • JakeF  

                            No mě už by celkem zajímalo, jak to vlastně je… Celkem to chápu u tý spolujezdkyně na motorce, tam mi to přirovnání sedí… Ale u kol tím evidentně každej myslí něco jinýho a přitom se to na BF používá v jednom kuse… Asi to bude prostě „disproporční“ :).

                            0 0
                            • Lišák  

                              Asi to bude prostě „disproporční“ :).

                              Řekl bych, že jsi udeřil hlavičkou o hřebíček ;-) Tak bych to viděl taky.

                              0 0
                          • Smazaný účet  

                            Ty jsi tady asi nováček že :D, v málokterém vlákně se udrží směr diskuze.

                            0 0
                • TeryPV  

                  JakeF má přece vždycky pravdu !!!!

                  0 0
              • novas752  

                Ne. Podle mě to pochází z krtečka, kde se přilepí malá vosa na velký lízátko. :D

                0 0
              • pocestny  

                jo, obvykle se tím vyjadřuje velký člověk na malém kole, alespoň u mě

                0 0
              • JakeF  

                Zajímavý, já to měl vždycky spojený s malejma lidma na 29".

                0 0
                • Ice-goofy  

                  Mě to říkali, když jsem jezdil na 26´´ … co i já znám se přikláním velkej na malým

                  0 0
                • mandak  

                  Dle mě může znamenat oboje, prostě záleží na velikosti vosy a bombonu ( nebo bonbonu?). Prostě velká vosa, malej bombon: velkej řidič, malej stroj a malá vosa, velkej bombon: malej řidič, velkej stroj.

                  0 0
                • smash_mouth  

                  Tomu se prece rika Bonbon na vose woe

                  0 0
              • Pedro404  

                Co sem našel na googlu, tak to dává za pravdu tobě, všude to znamená velkej na malym.

                0 0
            • Adar77  

              Vosa na bonbonu, je vyraz pro spolucestujici/ho na supersportovni masine. Misto tam neni…

              0 0
            • roura  

              +1 Odjakživa se to u nás používá jak říká JakeF. Z dětství, když jsem dostal první „dospělácký“ kolo, si to moc dobře pamatuju.

              0 0
        • maajkee  

          Ono hodně záleží na jakým bonbónu a jak velká vosa, takže toto řčení je takové závádějící :)

          0 0
          • -b-n-x-  

            Ja si pod timhle vzdycky predstavoval normalni Bon-Pari :-)

            0 0
            • mirabike  

              já když tohle rčení slyšel, tak o Bon-Pari ještě nikdo neslyšel :D

              0 0
      • Espen  

        Možná to mám blbě. Důležitý je, že všichni pochopili :-D.

        0 0
        • JakeF  

          Což nic nemění na tom, že to je blbost… Mít vysokej rám je k ničemu.

          0 0
          • Espen  

            Nic neříkám, rámy mají takové jaké mají mít. Bylo by asi špatně kdyby měli rámy nevhodné stojí postavě. Jen říkám, že jsem viděl toho Sagana i nějaký sestřih s Cape Epic a přišlo mi, že mají ty rámy malý. Když jdou ze sedla, div nepřepadnou přes řídítka :-D.

            0 0
    • JDF  

      Já přecházel z 65cm na 78cm s tím, že jsem plánoval říznutí na 76 cm.

      Nakonec jsem to neřezal, sedlo mi to.

      Je ale pravda, že jednou jsem se skoro nevlezl mezi stromy :)

      • – –

      Jinak pokud se nepletu, výhody širokých rodel jdou ruku v ruce za použití kratších představců, dávat je na 10 cm představec je třeba nesmysl :)

      0 0
      • Cemik  

        Přesně ta samá zkušenost a jsem spokojen. Jinak moc nechápu co se tu řeší, když jsem vybíral nové tak ne z důvodu trendů ale prostě jsem to chtěl vyzkoušet (změnil jsem i predstavec) a je to prostě lepší…

        0 0
    • bullpit  

      Na sjezďáku jsem měl 680mm a na xc, co mi ukradli, něco okolo 580mm. Pak jsem dostal s novým kolem 700mm a musel koupit na sjezďáka širší, přišlo mi totiž, že to má hrozně úzký držení. Teď mám na sjezďáku 800mm a na xc 700mm a přijde mi to akorát, asi bych na xc snesl i o něco užší.

      0 0
    • meris  

      Trochu OT, ale je to taky o šířce řídítek. Je nějakej jednoduchej vzorec, o kolik kratší představec, když bych dával širší řídítka?

      0 0
      • Chlebovnik  

        Každý 2 – 2,5 cm na šířce = 1 cm na délce.

        0 0
        • enregistree  

          Presne, 56 / 12 –> 66 / 9 –> 74 / 5 –> 80 / 4 :))))

          0 0
          • Nikovlas  

            Ten poslední skok – 6 cm na řidítkách na 1 cm na představci – je to pocitově delší?

            0 0
            • enregistree  

              Ne, je to pocitove jiny ve smyslu lepsi, ale ty 80cm riditka maji asi trochu jiny prohnuti, ktery mi lip sedi. Delsi mi to urcite nepripada.

              0 0
          • MichaelSimek  

            74/6.5 ⇒ 79/4.5 a je to moc prijemna zmena

            0 0
            • JakeF  

              A pak to místo do Koutů vytáhneš na XC hnoják :D.

              0 0
              • MichaelSimek  

                koupil jsem kokpit, nezustalo na kouty :D setri se na novej zeland! ale na jestedu to politame

                0 0
            • meris  

              To je asi nejblíž k tomu, co mám jí. 74/7.

              Přemýšlím ještě nad vztahem šířka ramen vs. šířka řídítek.

              0 0
              • Mr.Dan  

                Je značný. :) Resp. přijde mi, že je to taková rovnice o třech proměnných: šířka řidítek (+backsweep), šířka ramen, typ posedu (s napřimováním posedu mají ruce přirozenou tendenci jít do víc do šířky). Zkuste si sednout na židli, dát ruce trochu dolů a dál před sebe (jako byste seděli na nějakym XC skřipci), a pak jít s rukama a trupem pomalu nahoru – uvidíte, že ruce pujdou automaticky od sebe.

                0 0
      • mr.antik  

        docela zásadní je, jak jsou řidítka prohnutý a tvarovaný a jak si

        je natočíš, tj jaká je výsledná skutečná délka „pomyslného“ představce v místě uchopu řidítek

        0 0
        • Morchella  

          Stejně není nic nad to, chytit bestii za ROHY!

          0 0
          • JakeF  

            To je něco jako poloha „na rodeo“?

            0 0
            • Morchella  

              Já mám vlastně ideální délku řídítek 80 cm, až na to, že posledních 10 cm je v pravém úhlu, což může být trochu rodeo, když z rohů nedosáhnu na brzdy :-)

              0 0
        • meris  

          To samozřejmě chápu. Ideální by bylo si půjčit představec a řídítka a vyzkoušet.

          0 0
          • Breakpain  

            Představce nejsou takový problém ne? Ve výprodeji koupíš nějaké noname za pár stovek … 2–3 rozměry a řidítka, pokud jde jen o šířku, vyřešíš posunutím gripů :-)

            0 0
            • meris  

              To mě nenapadlo. Taky možnost. A nebo tam hodím 4/80 a budu doufat, že to sedne na první dobrou :-)

              0 0
    • smash_mouth  

      Popravde sem si puvodne myslel ze je to vlakno resp. diskuse vtip …

      Na druhou stranu asi je treba si uvedomit ze ne kazdej ma dukose na to aby menil komponenty co mesic a overoval jakej trend mu vyhovuje a co je hovadina pro jeho ucely.. Nicmene tvrdit o sirokejch roďlech ze je to modni ulet chce hodne velky gule :)

      0 0
    • lutte3  

      Vozim 785mm na obou kolech a užší jak 760mm bych už nechtěl.

      0 0
      • Lanzinho  

        já mám třeba na jednom kole 680, a řekl bych že kratší by bodli.. na druhou stranu na druhym kole mám 740 a řekl bych že mi zas sou naopak akorát… takže určitě záleží taky na geometrii a posedu

        0 0
    • krabica  

      Koupil jsem 785 a nakonec zkrátil na 755. Teď spokojenost.

      0 0
    • Jirka24x  

      Booze :D toto je tak strašně individuální. Nechápu co řešite kazdymu sedne něco jiného. Začínám si myslet že cyklisticki jsou fakt Paka když to tu ctu. :D (720mm)

      0 0
    • Pedro404  

      Jo, všichni napište, co máte za šířku řídítek bez udání jakýkoli tělesný míry, je to extrémně relevantní:)

      0 0
      • krabica  

        Na míry se nikdo neptal. :-P Je to k hovnu, ale odpovědět je slušnost. :-)

        0 0
        • Pedro404  

          Na dýlku řídítek jednotlivejch lidí se taky nikdo neptal, ne?

          0 0
          • krabica  

            Nojo, blbě jsem prvně odpověděl. Mělo to být takto: Ne vozí se pořád stejně široká řídítka, mám svoje 755 šestým rokem. :-)

            0 0
      • Kubiczech  

        Osmistovky řídítka, noha pětačtyřicítka.

        0 0
      • Nikovlas  

        Málokdy se tělesné rozměry liší od průměru o víc jak 10%… ale délka řidítek se běžně liší víc. Říkej si, co chceš, ale zkušenosti uživatelů mají význam.

        0 0
        • Pedro404  

          To s tou odchylkou 10 procent je možný, ale když někdo řeší velikost rámu a neudá vejšku, tak mu snad taky neporadíš „kup si Mko, mně se na něm jezdí dobře“:)

          0 0
          • Nikovlas  

            Přesně tak – velikost rámu je totiž závislá takřka čistě na tělesných proporcích. Na rozdíl od délky řidítek :-)

            0 0
        • MlokCZ  

          Když vezmu extrém z obou stran, tak ty rozdíly jsou daleko větší než 20%.

          Šířka ramen. Může být klidně jen 40cm a naopak klidně i 60cm+. Tedy žádných 20%, ale 50%+. Délka rukou rukou, kde klidně může 50cm a také 75cm+. Tedy opět 50%+ rozdílu.

          Takže pro extrémy na trhu ani tak široká řídítka nejsou. Když vezmu, že jeden extrém budou 58–60cm, tak bys potřeboval pro druhý extrém 90cm+ a to ani neexistuje.

          Takže je to naopak, pořád nabízené šířky řídítek ani nepokryjí rozsah proporcí.

          0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Tak 90+ je holý nesmysl, stejně jako 58–60 jako extrém. Si vzpomeň, co se vozilo a 58 rozhodně extrém nebyl. Sám mám ramena dost široká a s 58 cm jsme neměl problém.

            0 0
            • MlokCZ  

              Co se vozilo není podstatné, protože se vyráběla úplně jiná geometrie biků. Na dnešní výrazně delší biky s krátkým představcem by to moc rozumně pod 58cm řídítka nešlo a také se ani nepoužívá (běžně už není k vidění nic pod dejme tomu 64–66cm). Už těch mojich 62cm co vozím je hraničních (tedy chtělo by to do náročnějšího terénu o něco širší, ale ty už nesnesu na dlouhých vyjížďkách, proto je nevozím).

              0 0
            • pocestny  

              Jak jako „90+ holý nesmysl“. A toto je co? Superstar components Yardstick

              Když má někdo přes 2 metry a jezdí bomby, tak co by ne… každý dle vlastních potřeb

              0 0
      • Mr.Duck  

        Myslím, že to moc relevantní není. Řekl bych, že je to vic o stylu ježdění (nemyslím xc/dh/… Ale „jak“ to jezdíš) a individuálním pocitům, než o rozměrech, pokud se nebavíš o extrému jako 5 letý dítě.

        0 0
      • MichaelSimek  

        porovnaval jsem s riditkama a pomer ramena rodla ma ona vetsi u 68 riditek nez ja s 79, takze valstne jeste vozim uzky :)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Nevím jestli je to tak strašně super mít pomalu 80cm rodla, ale už jsem si na švihu párkrát myslel, že přede mnou chce ze silnice startovat rogalo..... kulové rogalo, biker to byl.

      0 0
      • Člověk a jeho svět  

        No jasně, o tom to je :) Chápu, že se chce občas někdo někam i dopravit, proto musí po silnici, ale… Krutý bajker, šířka co to jde, ale valí po silnici. A tak to má být.

        0 0
    • AleZ80  

      Co znamená přečuhující řídítka ? Jako, že má od konců gripů ještě několik cm řídítek, aby se měl čím propíchnout ?

      0 0
      • mr.antik  

        nějak si techicky nedovedu představit držet se řidítek a zároveň se propíchnout… možná to maj na soupeře

        0 0
        • Vilém  

          To jsem si taky nedokazal predstavit, nez jsem videl fota toho experta, co si probodl nohu riditkama.

          0 0
          • Breakpain  

            Ale on se smotal v balíku, a někdo mu zalehl kolo, čímž došlo k penetraci svalu lýtkového a vznikl mega špíz :). Jestli si to dobře pamatuju …

            0 0
          • mr.antik  

            nj ale kdyby je držel, tak se přece nepropíchne

            0 0
        • Lišák  

          Napřed se jich držíš. Pak se jich už nedržíš. A nakonec máš pěkně kulatý monokl třeba na břichu. Byl jsem rád, že jsem měl v řídítkách špunty. Brnknul jsem lehounce koncem řídítka o strom.

          0 0
      • Tomínos  

        Ono tak nějak, prostě, že jede a je pro něj pohodlné a optimální ty řidítka držet tak blízko u řazení, že od malíčku ke konci řidítek má třeba ještě tři -pět cm místa, to tak že neustále, ne že si dá ruce blíž k sobě aby maličko změnil úchop.

        0 0
        • AleZ80  

          Aha, tak to mi přijde také jako nesmysl, si je nezkrátit. A musí se mu blbě sahat na brzdové páky.

          0 0
          • mr.antik  

            když si dám klasický dvoj objimkový gripy, brzdy a ovládání reverbu, tak tak mi při pohodlném držení brzd asi 2 cm gripu čouhají, letos to zkoušim řešit říznutýma ESI gripama, případně bych musel říznout i ty objímkový.

            0 0
            • Tomínos  

              Já mám široký ruce, takže tohle mi problém vůbec nedělá. :-) Navíc Hope mají dost dlouhý páky, mám je chycený tak čtyři cm od gripu aby mi vycházela páčka akorát na prst.

              0 0
            • AleZ80  

              Také mám objímky brzd cca 1,5 od gripů, abych ukazováčkem sahal už na zahnutou část páky.

              0 0
              • Breakpain  

                Záleží na brzdách + délce prstů + gripech. Mám to stejně, gripy Giant, brzdy Guide, prsty spíš kratší…

                0 0
    • pierogross  

      Nazdar chlapi. Nemůžu chrápat, popíjím lahváče, a tak si tady čtu. Panu zakladateli to už aní není určeno. Tohle vlákno je síla. Mě je to jako jedno, celkem se řežu, ale jestli si tohle čtou normální lidi, nedejbože feministická odnož, tak nevim. Jestli řídítka modré nebo růžové, 457,5mm nebo 800,00mm, jestli páčku po směru větru… Rybáři, holky, 4procentní reportéři, kteří se berou někde v pacifiku… to všechno je hadra ve srovnání tady s tím. Když čtu, jak Mistr Rosický po několika letech zranění a sezení na lavičce je nejlepší špílmachr v nároďáku, a jak je nenahraditelný, a ještě ho tam všichni (včetně mě) chcem, nebo když Karviná vybojuje postup do 1.ligy, a díky potápějícímu se OKD přichází o jediného dospělého sponzora široko daleko v regionu, díky čemuž možná podstoupí místo v lize jedinečnému Baníku (kur.a a to jsem patriot), tak musím četbu přerušit a jít zkontrolovat, jestli mám stejně mikrometrů prachu v levé páčce jako v pravé, ať to se mnou nehází. Dopíjím a dobrou.

      0 0
    • Jirka24x  

      To jsou takzvaní LADIČI – NEJEZDIČI.

      0 0
    • metr-x  

      každý ať si jezdí na čem chce a co mu vyhovuje. Na XC 29" mám 720 a v pohodě. Na enduru mám 800, sice jsem se s tím chvilku sžíval, ale teď už bych to asi nekrátil, vyhovuje…ale někdy mám problém se vlézt mezi stromy v lese :D

      0 0
    • -b-n-x-  

      Hele, tak k cemu se tu vlastne dospelo? Jestli jsem to spravne pochopil, tak se XC priblizilo vice EN, a tudiz jezdci pouzivaji sirsi riditka. Je to tak spravne?

      0 0
    • Smazaný účet  

      Kdysi sem vozil úzký řídítka od obyčejných vlaštovek až po bullhorny.

      Pak sem si ale dal na kolo široký vlaštovky a od tý doby když jedu na nějakým kole s úzkýma řídítkama, tak mam pocit jako bych měl ruce jakoby svázaný.

      0 0
    • xaver  

      A co takto:

      Udělejte klik, ruce ani ne na široko, ani na úzko, prostě, jak vám to při té námaze vyhovuje a kdy se citíte stabilní.

      Změřte si vnější vzdálenost rukou.

      A to je šířka vašich řídítek.

      0 0
      • mirabike  

        kliky soupaž dělám s rukama na zemi v šíři ramen a kliky „ala“ bench (lokty kolmo od těla) s velmi širokým rozestupem rukou na zemi, asi více než 800 – vyber si :D

        0 0
        • Esi  

          tak jedině vyzkoušet v jaké pozici jich uděláš nejvíc :-)

          0 0
          • -b-n-x-  

            Presne! Kazdy den je treba udelat tolik kliku kolik muzes. A to alespon trikrat denne, at to ma lepsi duveryhodnost. 1. den bych zacal tak na 50cm a kazdy dalsi den bych centimetr pridal. No a za mesic a neco bys snad mohl vedet, kde je to nejlepsi :-)

            0 0
      • mr.antik  

        bohužel nejezdim na kolo v pozici „kliku“

        0 0
        • Mr.Duck  

          Pri agresivni jizde je tam urcita spojitost. Skoro bych rekl, ze ne mala, ale pochopitelne se neda rict ze kdyz delas klik na metrovou sirku, potrebujes metrovy riditka.

          0 0
          • mr.antik  

            no jako spojitost ano ale jestli je to v pozici 74cm nebo 76cm na kliku nepoznám ale na řidtkách hodně

            0 0
      • JakeF  

        Nesmysl…

        0 0
        • Tomínos  

          Řekl bych, že úplný ne, ale pozice kdy máš největší sílu a jsi nejvíc stabilní při kliku neznamená, že ti to bude vyhovovat i při ovládání kola.

          0 0
          • JakeF  

            Přímá úměra tam bude kvůli fyziologii určitě, ale přesně to sedět nemůže, protože když zatáčíš, tak máš posunutý těžiště ven od středu řidítek… Možná by to fungovalo, kdyby člověk jezdil jen rovně :).

            0 0
            • Nikovlas  

              Zrovna tohle si můžeš vyzkoušet i v tom kliku – přenášet těžiště nad jednu a druhou ruku a vytáčet trup. Myslím, že jako odrazový můstek je to celkem dobrý návod.

              0 0
              • JakeF  

                Nepovídej :). Jako odrazový můstek dejme tomu, ale bude to ještě míň spolehlivý, než sag u pružení… Těch proměnnejch tam je mraky i mimo fyziologii – styl ježdění, osobní preference, geometrie kola, zvolená délka představce, použití/nepoužití teleskopu atd atd…

                0 0
                • Nikovlas  

                  Délku představce snad volím až jako poslední v závislosti na délce řidítek a rámu, ne? Nebo si vybíráš představec a k tomu pak řidítka?

                  Ani závislosti na použití teleskopu moc nerozumím.

                  To, že je rozdíl mezi použitím pro sjezd a na dlouhé maratony, kde si člověk ještě veze rohy – to je snad jasný. Vždyť i v průběhu jedné jízdy se obvykle mění posez, takže v některých situacích by člověk ocenil delší a jindy kratší. To je snad jasný, že přesný nástroj na určení délky řidítek není – ale tohle je prostě něco, co člověku zabere pár minut a potřebuje k tomu akorát metr a podlahu.

                  0 0
                  • JakeF  

                    S teleskopem můžeš víc pracovat těžištěm do stran = hodí se širší řidítka.

                    Délku představce a šířku řidítek je hodně rozumný vybírat spolu.

                    0 0
              • goofy  

                Jenže u kliků posunout rukou o centimetr sem nebo tam je prakticky neznatelný rozdíl. U řídítek je to naopak poměrně hodně.

                0 0
                • Nikovlas  

                  Na kole má člověk nějakou šířku zažitou – rozdíl 1 cm hned pozná a pravděpodobně mu bude ta změna v počátku připadat divná nahoru i dolu. Možná mu bude chvíli trvat, než si jinou délku zažije a třeba mu bude vyhovovat víc (nebo ne). Ten klik není univerzální ultimátní přesná pomůcka, ale může to být další vjem nezatížený zažitým stereotypem.

                  0 0
                  • goofy  

                    Teoreticky může, ale prakticky je to na houby…

                    0 0
                    • JakeF  

                      +1

                      0 0
                      • Nikovlas  

                        Docela by mě zajímalo – když si někdo kupuje kolo a zvažuje, jak dlouhá řidítka – co byste mu doporučili?

                        0 0
                        • JakeF  

                          Maratony 680, XC 700, Trail 720, Enduro 750, DH 800, ± nějaká korekce kdyby byl dotyčnej v extrému s výškou. Od toho se dá myslím celkem slušně odpíchnout.

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            Celkem zajímavý přístup v porovnání s Mlokovým názorem, že to nejzásadnější jsou tělesné proporce jezdce… nicméně mně osobně je sympatičtější, když případný tazatel dostane alespoň nějakou konkrétní radu (děkuji), než něco ve stylu „To strašně záleží na hrozně moc aspektech, postavě, šířce ramen, délce paží a ještě mnohem víc. Já si svůj posed nastavil naprosto dokonale, ale tobě poradím jenom… no – máš to těžký.“

                            0 0
                            • JakeF  

                              Nikde nevidím, že by Mlok tvrdil cokoliv o souvislosti toho jak děláš kliky a jak máš mít široký řidítka. Úměra tam určitě nějaká bude, ale od přesnosti to má daleko asi jako vybírání sedla podle toho, jaká ti sedí kancelářská židle…

                              Mně je nesympatický, když dostane tazatel jako konkrétní radu úplnou kravinu… Kliky můžeš podle zvyku dělat s úchopem o 30 cm jinak a optimální šířka řidítek se tím změní minimálně.

                              0 0
                              • xaver  

                                děláš li obyčejně kliky „nevýhodně“… proto doporučuju toho „soudruha“ za krk , až ti půjde o kejhák, měl by ti instinkt poradit, jak daleko od sebe ruce :D

                                0 0
                                • JakeF  

                                  A to všechno jen kvůli tomu, abych zjistil optimální šířku řidítek, pokud nebudu při jízdě na kole zatáčet? Paráda, jdu na to…

                                  0 0
                                • Breakpain  

                                  .

                                  0 0
                              • Nikovlas  

                                Já netvrdil, že Mlok psal něco o klikách – já narážel na to, že kritizoval prakticky každé doporučení s tím, že je to bezvýznamné. Za mnohem užitečnější považuji například tvoji radu – a to i přesto, že je to třeba úplná kravina.

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Co kritizuje a nekritizuje Mlok nechám na něm, na můj vkus přistupuje ke všemu moc vědecky…

                                  0 0
                          • MichaelSimek  

                            ja bych 30 ke vsemu pridal (az teda na dh :)

                            0 0
                          • choceň  

                            Tohle je zajímavý názor… je to někde něčím podložené? Zdroj? Nebo jen názor / zkušenost?

                            0 0
                            • JakeF  

                              Názor a zkušenost… Pro dnešní kola už bych to ale cca o kategorii posunul k širším, všechno se posunulo víc do terénu a k položenější vidli se hodí širší řidítka.

                              0 0
                              • -b-n-x-  

                                To jo. Ja ted jezdim do prace (takze takovy „commuter bike“) se 750 riditky. A prijde mi to super :-)

                                Do terenu pod rekneme 700, je sebevrazda. To se pak kolo stava neovladatelne.

                                :-)

                                0 0
                                • choceň  

                                  No, když se člověk mrkne na specifikace kol, která vozí Nino, tak i pro rok 2020 řezal rodla na 680 mm…

                                  0 0
                          • Atilla  

                            Myslím si, že to má být k typu postavy. Mě se osvědčilo prostě volně položit ruce na stůl, nebo něco podobného do uvolněné polohy. Dělat to podle kliků je blbost, protože podle toho jaké cvičíš víc ty ti jsou bližší a já přešel ze širokých na vojenské s lokty podél těla, protože jsou náročnější.

                            0 0
                          • krabica  

                            Ono je to dost individuální a navíc dost záleží, jaké člověk používá gripy, na obou kolech mám 800 řídítka, ale díky různým gripům mám na jednom o cca 4cm užší úchop.

                            0 0
            • mirabike  

              někdy dovnitř ;-)

              0 0
      • Morchella  

        Změřte si vnější vzdálenost rukou…A to je šířka vašich řídítek.

        Věštba se vyplnila – udělal jsem klik a vzdálenost sedí přesně s šířkou mých řídítek :-)

        0 0
    • xaver  

      pochybuješ-li, požádej nejbližšího soudruha, aby ti při kliku sednul za krk.

      Pak to správné roztažení rychle najdeš.

      0 0
      • Breakpain  

        Se soudruhem za krkem už to bude spíše konstantní ležák, ne :)

        0 0
        • -b-n-x-  

          Zase zjistit optimální polohu jak ležet po pádu je taky dobré :-)

          0 0
      • pierogross  

        S prominutím, já si myslím, že je to úplná blbost, i s tou fyzio. Kde na kole tlačíš silou, jako při kliku, řídítka k zemi? Pokud jedeš do prudkého kopce, jen na ně naleháváš, abys neodlepil předek, je to úplně jiná činnost. A při sjezdu máš zas zadek vzadu, zas je to úplně jiná fyzio. Takže tu souvislost s klikem ejejéj…Ale jinak dobrá diskuse… :)

        0 0
        • -b-n-x-  

          Covece, ja (ani nevim proc) tusim, ze to nejakou souvislost mit bude. I kdyz se to nezda :-)

          0 0
          • pierogross  

            Ale jo, může být, mě se to zas nezdá vůbec, no. Třeba to tu nějaký borec navodí profesionálně… :)

            0 0
        • Mr.Duck  

          Při sjezdu tlačíš řidítka k zemi víc, než co jinýho :)

          0 0
          • pierogross  

            No to jo, ale v jaké pozici? Mě se právě zdá, že je to úplně jiné, ale nejsem profík, abych to moh rozebrat, a taky se můžu jen mýlit, to je fakt.

            0 0
            • Tomínos  

              Jestli při sjezdu dáváš zadek dozadu, tak si chceš záměrně ublížit. (jsou situace kdy musíš být zadkem vzadu, ale z celkový doby jízdy je to naprostý minimum).

              0 0
            • Mr.Duck  

              Ideálně máš bradu ± nad představcem, čili to k tomu kliku nemá zas až tak daleko.. Teda nemyslím nohama žejo :)

              0 0
              • AleZ80  

                Co člověk, to názor. Třeba Dressler to naklánění nad řídítka moc nedoporučuje.

                0 0
                • Tomínos  

                  Nojo, ale jak jsem tak koukal, tak to vysvětloval spíš při přejíždění překážky na rovině a do kopce, navíc to co on tam ukazuje jako špatně je, že máš řidítky v podstatě už ramena.

                  0 0
                • JakeF  

                  Tohle je taky pro úplný začátečníky… Tam je rozumnější, když se radši nacpou dozadu. Čím líp umíš číst terén a pracovat s kolem, tím častějš je pak lepší zůstat vepředu, kde máš nad kolem lepší kontrolu a lepší výchozí pozici pro zvednutí předního kola.

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    Presne tak, prijde mi to jako rada pro nekoho, kdo v terenu nikdy nebyl, a podat to takhle mi prijde ze muze nadelat vic skody nez uzitku. Z vlastni zkusenosti vim, ze kdyz se naucis jezdit za sedlem, dost blbe se to odnaucuje.

                    0 0
        • Nikovlas  

          Jak jinak při jízdě na kole působíš na řidítka? Drtivou většinu času (zvláště v intenzivnějších chvílích) je to tlak – jako v kliku. Takže vědět, v jaké poloze dosáhneš optimálního rozložení síly, polohy ramen a lopatek a nějak obecně kloubní centrace, není k zahození. Ten rozsah je relativně velký a je to jen jeden z faktorů, ale je to zároveň jedna z pomůcek. Když třeba víš, že při 760 už se ti propadá hrudník mezi lopatky, tak zvážíš, jestli i na to enduro nezvolíš kratší řidítka.

          0 0
          • pierogross  

            No vidíš, konečně solidní reakce. Dyť říkám, když se najde profík… Já si to třeba takhle do souvislosti nedávám, spíš jde u mě o pocit – jezdím pohodičku, vyhovuje mi 720, ale co bylo super že jsem zkrátil představec ze 105 na 80mm. Bavím se o 29".

            0 0
            • -b-n-x-  

              Tak se toho neboj a vyzkusej riditka 800 a predstavec 40 :-)

              0 0
    • Jirka24x  

      když jedu po asfaltu držím řídítka blíž k predstavci. Když drtim terén tak na koncích. 720mm.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.