• Žídečeček

    Zdar borci,

    vím že na téma bežky tady už byla spousta témat ale nikde jsem nenašel co jsem potřeboval a tak zakládám tohle téma. Minulý rok jsem jezdil na obyčejných sportenech z krámu a nestálo to za moc a tak koukám po něčem lepším. Zatím jsem jezdil klasiku a rád bych u ní zůstal. Rozpočet mám do 8k běžky vázáni boty hole. Měřím 183 a vážím 75

    0 0
    •  

      klasický mazání voskama, mohér či nanogrip ?

      0 0
      •  

        či šupiny ?

        0 0
      • Žídečeček  

        Hele tak to úplně nevím…moc se v tom nevyznám ale úplně se mi nechce pak kupovat ještě další nářadí jako žehlička atd takže co nejlevněji :D

        0 0
        • petrx  

          U šupin či jiných náhražek se vyhneš jen mazání mazací komory stoupacími vosky, skluzné části je třeba parafínovat u všech typů běžek pokud chceš aby to nějak jelo. No a jestli ty sporteny měly hladkou skluznici a nestálo to i při správném mazání za moc, tak se šupinama, nanogripem mohérem, krom specifických podmínek na tom budeš ještě hůř.

          0 0
          • kadlec  

            ten moher je tak spatnej? nekde to vychvalujou, ze na tom i zavodnici trenujou a ze to uz udelalo pokrok a pri spravnre zvoleny lyzi to nebrzdi, tda jen pri proslapnuti

            0 0
            • petrx  

              Jede jen za specifických podmínek, není to univerzál na jakýkoliv sníh, takže např. pokud budou podmínky pro klistr tak se na nich budeš jen trápit.

              0 0
            •  

              bych řekl že zas tak špatnej ten mohér nebude http://proshopzlin.cz/…15_skins.pdf

              0 0
              •  

                znám pár lidí co jeli jizerskou na mohéru a ke klasickému mazání se vracet nebudou

                0 0
                • Žídečeček  

                  Co třeba tyhle??

                  0 0
                    • Pán z Dubu  

                      I tyto lyže se parafínují, odpadá u nich jen mazání stoupacích vosků. Parafínování je časově i prostorově náročnější činnost než aplikace vosků do stoupací komory. https://www.youtube.com/results?…

                      Zda-li tyto lyže ano, či nikoli, na to jednotný názor nepanuje. Někomu vyhovují, někdo spokojen není. Borci s vícero páry lyží vědí, na kterém sněhu fungují a na který je určitě nebrat.

                      Zakoukal ses do drahých lyží – to abys zdvojnásobil rozpočet: 8k lyže s vázáním + 8k boty a hole.

                      0 0
                      • Žídečeček  

                        no asi máš pravdu…takže hledat asi lyže i s vázáním tak do 4 tisíc abych se vlezl do těch 8??

                        0 0
                        • Barak  

                          Zkus ještě popřemýšlet, jestli to řešit všechno najednou. Jestli třeba letos nekoupit kvalitní lyže + vázko na tvoje současné boty. A příští rok zas bude větší budget a dokoupíš nové boty + hole.

                          0 0
                          • mr.antik  

                            jj pokud boty jakžtakž fungujou tak na klasiku netřeba nějaký zázrak. Klidně bych poptal na tom bazaru, ono spousta lidí něco domá má ale ani nevěří že to je nějak prodejné

                            0 0
                        • petrx  

                          Do 4tisíc se dají sehnat sportovní běžky, nadstandartních parametrů, stačí se dívat na výprodeje z loňských sezon.

                          0 0
                        • Pán z Dubu  

                          Než koupíš nové lyže, bylo by dobré se na stávajících zdokonalit v nezbytné servisní přípravě. Např. dát si v servisu vymezit mazací komoru a lyže naparafínovat, LF vosk se dá trefit dle předpovědi počasí i několik ní dopředu. Ještě lépe kompletní mázu těsně před lyžováním. Nebo pomohou zkušení kámoši. Třeba se ukáže, že stávající běžky jsou na začátečnické lyžování v úvodu sezóny dostačující.

                          Pořídit si parafíny, žehličku, kartáče, škrabky a kopyto (z obchodu či samovýroba http://radecekik.rajce.idnes.cz/…a_bezkach_1/#… ). A mazat si sám. To stejně budeš potřebovat k jakýmkoliv běžkám.

                          0 0
                      • d  

                        U těch ATOMICů mi nehraje ten rozsah 70 – 90kg. Nechce se mi věřit, že budou stejně OK pro 70kg i 90kg jezdce. Nebo tam jsou nějaké možnosti nastavení (alá různě tlusté koberce :-))?

                        Přijde mi, že při té délce 198cm se 90kg jezdec na nich z kopce ani nepohne.

                        0 0
                        • Martin  

                          jestli se chceš projet na moheru a máš dobrý odraz tak vždy počítej s tvrdostí na váhu na dolním limitu, čili tyhle lyže na 70 kg

                          0 0
                        • pocestny  

                          a nemůže to být dáno tím, že kratší lyže odpovídá nižší dop. hmotnosti lyžníka?

                          0 0
                        • Pán z Dubu  

                          Tohle je základní orientační rozpětí, aby zákazník věděl v jaké délce vybírat. I mezi lyžemi téhož modelu a shodné délky se naměří rozdílné hodnoty tvrdosti. Přesnější adresné určení se provede na krámě. Změří se tuhost konkrétního páru. Vezmou se v potaz individuální dovednosti. Vylítaný borec s dobrou technikou využije tvrdší lyže než výletník bez lyžařské kondice a techniky. Takový přesouvá obě lyže po sněhu – tzn. nezatěžuje lyži celou svou hmotností v jednooporovém postavení. Odraz nemá přes prohloubené koleno a směřuje ho se zakrnělou vertikální složkou převážně vzad. Aby takovému lyže stoupaly, potřebuje je měkčí než borec stejné hmotnosti. U voskovacích klasiček stačí máznout delší komoru. Výletníkova technika není konstantní stav, bude-li chtít posouvat své dovednosti, bude jeho lyžování např. při desáté vyjížďce v sezóně vypadat lépe než v úvodu.

                          0 0
                          • Martin  

                            jak kdo, někdo na tom stojí jak mantinel i po deseti sezónách

                            0 0
                          • McBlacky  

                            u začátečníku se taky často projeví dominantní noha a mají rozdíl v tom jak kterou lyži prošlápnou do odrazu.

                            0 0
                            • Martin  

                              a hrbení se, předpichování hůlek, šourání nohama…

                              v zásadě:

                              • kdo jezdí jako mantinel nemusí tvrdost běžek vůbec řešit, protože je to fuk, tím spíš když si ani neumí namazat
                              • kdo umí, tak ten to bude řešit, koupí si lyže v daném váhovém rozpětí, kde spadá hmotností co nejlíp do středu rozmezí a ostatní dořeší délkou komory
                              0 0
    • petrx  

      Hole bych koupil Skol Avanti (je to 100% karbon za skvělou cenu, obecný vzorec je výška*0,85), pak bych vybíral boty, které ti nejlépe sednou a dle nich vybral typ vázání (SNS, NNN), i když je pravdou, že od té doby co Salomon vypustil Prolink vázání(NNN kompatibilní), tak NNN je v současné době nejperspektivnější a tím pádem i nejširší výběr bot. Co se samotných běžek týče, záleží kde budeš jezdit, pokud jen po strojově upravených tratích, tak bych šel do běžek „sportovně-závodního“ typu (s úzkým profilem 41–44, kde je výhodou i možnost zvolit několik druhů tvrdosti v daném rozměru a mívají špičkovou, ale náchylnější na poškrábání skluznici). Pokud občas vyrazíš i mimo strojovou stopu, po turistických/roz­dupaných/zledo­vatělých trasách, je lepší volit spíše běžky širší, sportovně-turistické(profil 47–51, mají vyšší stabilitu, obvykle odolnější skluznici, bývají levnější, ale zase mají vyšší váhu a pouze jednu tvrdost), Co je nedůležitější, tak opravdu aby mazací komora odpovídala tvojí váze, takže nejlépe nechat změřit v obchodě na flex testeru. Co se značek týče, tak s léty prověřenými (Madshus, Fischer, Atomic, Salomon), chybu neuděláš. Neméně důležité je pak umět dobře namazat, bez toho ti dobře nepojedou i nejdražší běžky.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • pocestny  

        karbonové trekové hole ok – mám je a je to fajn. Samozřejmě i treková hůlka se někdy zlomí, ale na běžkách padám častěji než při chůzi pěšky, a bál bych se zlomených hůlek

        0 0
        • petrx  

          Ty karbonové hole mají hlavní přednost v tom, že nepruží, takže z nich pak nebolí lokty(+jsou velmi lehké). Křehčí jsou, to je pravda, mě se po dvou sezonách podařilo jednu zlomit, když jsem nešťastně při pádu hůlku rozsedl, ale ta daleko lepší jízda za to stojí.

          0 0
          • tomas.nov8  

            Přesně tak, karbonu bych se nebál. Hlavně třeba na bruslení sehnat kompozitový hole pro vyšší postavy je prakticky nemožný, vše by se ohybalo.

            0 0
        • pocestny  

          Kurdefix, chlapi, přes svátky jsem zlomil karbonovou holi od Leki, …nasranost maximální fakt, a to při běžné chůzi v hlubokém prašanu mi rupla pod rukou. Takže jak jsem tady v listopadu filozofoval, že bych si to na běžky nevzal, tak tvl už bych si to nevzal radši nikam! Jako fajn, že vás z toho nebolí lokty, ale …prostě nebrat. Teď to chci nechat opravit, a nechám to ženě. Neví někdo jestli se lámou Fizany a jak je to s velkými talířky jestli mají ten závit jako Leki? (jsou zajímavě lehoučké…)

          0 0
          • Krov  

            Já jsem Fizany ještě nezlomil, ale moc bytelně nevypadají a zlomit se dá každá hůl. Talířky nemají závit, nacvakávají se trochu silou. A váha je opravdu příjemná.

            0 0
    • mr.antik  

      Osobně bych šel do nějaký bazarových závodních lyží s vázáním, k tomu uvidíš, co se dá sehnat za nové boty no a snad něco zbude na hole (70/30 karbon laminát).

      Ale to samozřejmě předpokládám že budeš jezdit v upravené stopě

      0 0
      • Žídečeček  

        A kde hledat?? Na bajky je cyklobazar atd ale čistě na běžky jsem nic nenašel

        0 0
        • mr.antik  

          Já mám dobrou zkušenost s Bazarem běžeckýho lyžování na facebooku, kupoval jsem tam jedny „skoro nové“ závodky pro přítelkyní (uznávám že to nebyla mainstream velikost) a pak jedny pro sebe, ty byly jeté víc, ale pořád v parádním stavu, cenovky tuším 4500,– včetně vázání. Klasičky jsem kupoval už dost starý model (také závodně opečovávaný) asi za 1200,– s vázáním, ale na nich moc nejezdim, poroto jsem nechtěl nic novějšího.

          0 0
      • Barak  

        Na zavodni lyze uz by to chtelo nejakou techniku.

        0 0
        • mr.antik  

          Uplně stejnou jako na sportovní lyži…

          0 0
          • petrx  

            No zase pokud nebude dobře upravená trať, tak člověk co ještě nemá moc dobře zvládlou techniku, tak ve sjezdech bude s úzkýma závodníma běžkama, častěji padat.

            0 0
            • mr.antik  

              to by pak musel mít nějaké terénní nebo turistické, které nejspíš má teď. Já jsem zmlsanej Jizerkama, ale poslední dobou se upravuje na klasicku docela dost všude možně

              0 0
              • Žídečeček  

                Úplně nemám v plánu jezdit mimo upravenou trať takže ty sportovní/závodní budou asi ideál

                0 0
    • plzakj  

      Doporucuju taky tyto 2 vlakna, kde byla minulou sezonu celkem rozsahla diskuze.

      “Tu”:http://www.bike-forum.cz/…y-zacatecnik#…

      A

      “Tu”:http://www.bike-forum.cz/…ennosti.html#…

      0 0
    • Sipal  

      Můžete prosím doporučit nějakou speciálku v Praze nebo Plzni s rozumným personálem, kde poradí běžky pro manželku? Lyže radši koupíme v kameňáku, než naslepo klikat na eshopech. Díky.

      0 0
      • Martin  

        v Plzni nevím, v Praze LBS Sport na Maninách a hned vedle v Dělnické je Fischer, poradí ti v obou, takže možno prolézt oba naráz

        pak ještě Hudy na Perštýně

        úplně nejlíp ale dojet si k Nyčovi do Liberce nebo Hanychovi do Jilemnice

        0 0
      • plzakj  

        V Plzni Rockpoint (Hannah) nebo Dvorak (Intersport v Tylovce)

        0 0
    • Vrci  

      Co na klasiku pro dítě?

      Hladká skluznice, 6,5 roku, váha cca 25 kg výška 140 cm.

      Nebráním se ani bazaru, ale nechci kvůli němu cestovat přes půl republiky.

      0 0
      • Martin  

        nechceš půjčit? dítě ti z toho stejně hned vyroste a já mám po dceři, která závodí průběžně od 4 let, top kvalitní závodní běžky, které teď půjčuju, tady je to úplně dole

        na všem nové struktury, prášené opečovávané, rychle jedoucí lyže

        http://www.bsorabbit.eu/prodej.html

        0 0
    • Vrci  

      Řeším jeden problém, který jsem nečekal. Jak se se mnou začal klouzat ve stopě syn, ničím rukavice před očima. Pořád sundavám poutka holí a suchý zip nedělá materiálu rukavic zrovna dobře. Takže buď rukavice s prsty a dlaní z kůže, ale ne nic lehkého závodního. Potřebuji sice prstové, ale nadprůměrně zateplené rukavice. Druhá varianta je cvakací poutko. Co jsem zjistil, dělá je už kde kdo (leki, swix, salomon i KW+), co ale nevím, jak je to s životností mechanismu a nutností přesného vložení poutka no rukojeti (blbuvzdorné bude leki, ale co ostatní). Třetí možnost je kombinace obojího, ale mám trochu strach ze zateplení vyloženě běžkařských rukavic. Dosud jsem běhal v Chiba rukavicích. Máte někdo s poutky a samozřejmě madly zkušenost? Doporučíte rukavice?

      0 0
      • mr.antik  

        KV plus systém uplně napohodu. Na krámě ti to půjde možná ztuha ale ono se to brzy ochodí. Rukavice neporadím, většinou běhám v nejtenších One Way, pak mám tlustší BD, ale nepřijde mi v nich větší teplo. Jako vloženě teplý bych bral asi tříprsťáky.

        0 0
        • Vrci  

          V Budějcích toho bohužel na krámě moc nezkusím. Tady je jediný slušně zásobený obchod s fischer výbavou. Lepší výběr v čemkoliv jiném tu není. Možný zkusím štěstí příští týden v Mnichově, kam jedu služebně.

          0 0
          • natureman42  

            jen doplním – v ČB už je krám, kde maj asi největší výběr běžek, bot i příslušenství v JČ .. nechci dělat reklamu, tak kdyby tě to případně zajímalo, tak ve zprávě

            0 0
      • McBlacky  

        rukavice jsou model od modelu. Extrém byl, že tenké craft se rozpadly po 15 lyžováních na druhou stranu swix classic se rozpadly až po několika letech intenzivního používání.

        Rukavice na kolo se často rozpadnou hodně záhy, nejsou na zátěž tohoto typu dělané.

        0 0
        •  

          mě se rozpadli už druhý silviny, jedny vyměněný za nový a ty šli po dvou vyjížďkách taky do kopru, strašně jim praskaj švy, jak jsou na tom swix ?

          0 0
          • McBlacky  

            Silvini mám Ortles model a zatím drží. měl jsem je za 400kč a svoji ulohu ladit barevně zatím zvládaj, ale měl jsem je tak 20× max takže brzo něco říkat.

            Swix obecně dobrý, na teplejší podmínky mám Swix xc 1000. A jak jsme psal roky jsem měl model classic nesjou tak promakaný, ale svoje si odpracujou a ani bez slevy nebývaly extra drahý

            0 0
          •  

            konkrétně tyhle? https://www.sportisimo.cz/…mens/147013/

            mám taky Ortles, konkrétně tyto a bohužel se rozpadají jen se na ně podívám

            https://www.silvini.cz/…s-ma722.html

            classic bych vzal ale potřeboval bych XL, nějak prozatím nemůžu najít

            0 0
            • McBlacky  

              z toho wind blocku jsem jedny měl a jestli to jen ten tenoučký materiál tak to budou fakt jen race rukavice. Vzhledem k tomu, že Traic jsou jejich top hole, je to pravdepodobný, tak bacha na to

              0 0
      • holly  

        lillSport Coach by mohly být ty, co hledáš..mám je cca 10 let a stále dobrý.

        0 0
      • alinceb  

        Já používám na skate tenké rukavice od Swixu + hole LEKI s „provázkovým“ poutkem (vyšší modely holí) – ani jedno bych ti ale nedoporučil. V rukavicích by ti byla zima a to provázkové poutko časté odepínání nevydrží.

        Manželka ale vozí teplejší rukavice oa Zanier, tuším, že je to dámská obdoba těchto a hole má LEKI, ale nižší model, kde se zacvakává plastový zobáček – jako mají třeba tyto – takovej setup bych ti klidně doporučil. Sice to zacvakávání je trošku složitější než u provázkového poutka na vyšších modelech, ale zas je to imho celkem nesmrtelné a blbuvzdorné…

        0 0
        • Pán z Dubu  

          U Leki je ta zahaklikovací šňůřečka nejrychleji odcházející částí poutek. A nebude to vysmekáváním, ale protože se odírá každým odpichem.

          Na doprovod dítěte by stačily hole se základním navlékacím/snad­novyvlékacím poutkem bez sucháče.

          0 0
    •  

      pro turistu/kochače po loňské sézóně na mohérech si dovoluji tvrdit že než kouzlit s voskama či se trápit na šupinách je mohér to pravé, pro letošek neměním

      0 0
      • Martin  

        je to dobré řešení, ale:

        1. jen do některých podmínek (ovšem uznávám, že ty podmínky jsou relativně široké)
        2. nikdy to na skluz nepojede tak jako dobře namazané mazací běžky (ovšem při správné volbě a aplikaci vosku a správné tvrdosti/komoře)
        3. není to úplně bezúdržbové, čistit je třeba a především zevrubná příprava proti namrzání

        ad 2 nevadí na těžkém profilu nahoru – dolu, naopak hobík možná i uvítá, že mu to dolu nejede jako blázen, ovšem na tahavých soupažných profilech je to na mohéru utrpení, když člověk maká a ono to nejede a nejede

        0 0
        • McBlacky  

          souhlas, nejhorší je to pro soupaž po rovince, jinak se to dá. Na Šumavu a Krkonoše to bude optimální myslím.

          Já si pro letošek koupil na zkoušku R-Skin race od rosáčů. Pro mě i výhoda, že to naparafínuju na skluz po lyžování a do dalšího lyžování nic neřeším (vosky na parkovišti a podobný last minute fixy). Vetřít anti freeze do mohéru je potřeba jen když jsou blbý podmínky na namrzání.

          Škoda, že jsem ted byl chcíplej na to Livigno, měl jsem v plánu je testnout, byt zrovna tamní profil na to moc není

          0 0
          • Martin  

            v Livignu bys lyže s mohérem za pět minut sundal a letěli by rovnou do potoka

            bylo to vesměs jen na soupaž a když jsme šli na klasiku tak jedině nahoře v těch tkaničkách a na slabé vrstvě modrého extra

            hele, Blacky, ale já tě na klasice ještě nikdy neviděl, myslel jsem že jen bruslíš

            0 0
            • Martin  

              pardon, letěly…

              0 0
              • McBlacky  

                Já už tam jezdil tam vím jaký to je :) mě obecně sere soupaž kdekoli a na čemkoli a nepovažuju to úplně za lyžování, spíš jen za ukázku jak kdo makal v posilce přes léto.

                Dnešní systémy vazka umí posun bez nářadí (nejlíp madshus kolečkem, ale i ty rossy to dávaj) a když to hodíš dozadu, celkem to pomůže. Zatím testováno jen doma papírem pod lyží.

                klasiku taky občas dám, mám atomic wc red cheetah po nějakým Norovi ze světáku, takže celkem materiál, nicméně level zábavy to stejně moc nezvedá. Primární použití Šumava a sem tam Krkonoše.

                0 0
                • Martin  

                  právě že o posilovně to moc není, je to víc o technice, třeba já v posilovně cvičím s mnohem větší váhou než dcera a ta si mě už na soupaž v prudkém kopci dává, prostě to umí líp vyskákat a házet nohy pod sebe, na rovině ne, tam mám větší páku

                  to kolečko Madshus je pěkně hnusný, lepší je IFB jak ma Rossignol a Fischer, jen zmáčkneš pojistku a můžeš hýbat v 7. pozicích (0 a ± 3) a jde to v okamžiku, klidně během tréninku a není to tak hnusný jak ten knoflík před botou

                  0 0
                  • McBlacky  

                    já beru soupaž jako relevantní techniku na rovinu a v hodne mírným sklonu a to mi teda o síle přijde v první řade. Do prudkýho kopce to je nutný zlo, to dobrovolne jezdíš jen v závode kde bereš hladký nebo při specifickým treninku. Je to mega dřina a ještě se na to nedá koukat – můj názor.

                    to tady nerozseknem stejne a ani u piva :) to je nekonečná diskuze

                    0 0
                    • Martin  

                      proti stříďáku potřebuješ méně aerobní vytrvalosti a více síly, konkrétně výbušné dynamické síly a v první řadě silovou vytrvalost, přirovnal bych to k síle, kterou potřebuješ pro lezení na skále

                      a při dobře dělané soupaži zapojuješ celé tělo, není to takové jak to vypadá

                      0 0
                    • Barak  

                      Je to ale o síle, kterou těžko nějak v posilce nazenes. Jasne, ze je zas posilka lepsi než nic. Ale tahat přes léto větráky nebo jezdit na kolcich připraví cloveka o pořádný kus lépe.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        Bavime se porad o sportu pro zabavu jo?

                        0 0
                        • Barak  

                          Jasně.

                          Hele, není to můj případ, přes léto jdu radeji na kolo, to je jasný. Ale spousta hobiku jezdí v poslední době na kolečkových lyzich mi prijde. Treba jako doplndk ke kolu misto behani.

                          Větší „magorina“ mi prijde skočit v zimě v Praze po práci do auta a jet si odkroutit na otočku dvouhodinovku po tmě na Bedrichov. Tam by ta otázka byla spíš na místě.

                          0 0
                          • R-A-D-I-U-S  

                            Béďov / Jizerka po práci je úplně nejvíc ! ;-)

                            0 0
                            • novas752  

                              Až na ty 3–4 hodiny v autě.

                              0 0
                              • Martin  

                                cca 70 mniut tam a 70 zpátky

                                0 0
                                • novas752  

                                  Záleží jak moc rychle jede člověk skrz Prahu a po dálnici. Z Velký Ohrady na Jizerku s tim že se vyjíždí do dopravní Špičky? Za 1:45 bych to považoval za úspěch, spíš bych řekl 2:15 ne-li víc.

                                  Zpátky pozdě v noci 1:30 se asi dá.

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    psal jsem o Bedřichově a nejsem z Velké Ohrady

                                    0 0
                                    • novas752  

                                      No a já reaguju na Rafiuse z Velké Ohrady který i o jizerce psal. ;)

                                      0 0
                                • Barak  

                                  Možná tak od cedule Praha. Ale než se k ní prokoušeš…

                                  0 0
                            •  

                              přesně +1, kór když to mám pár km vod baráku :-)

                              0 0
                          • Martin  

                            já tak jezdím 1–2× týdně, jinou možnost běžkař z Prahy ani nemá

                            0 0
                            • Barak  

                              Nepíšu, že se to nedá nebo nedělá. Nedá se však už hovořit o běžném ježdění pro zabavu, jak píše Blacky. Ty si tam proste jedes odjet trenink. Nebo mozna spis tva dcera, nevim.

                              Taky jdu na lyže, když je třeba hnusně, chcije a je jasné, že nahoře to nebude lepší. Ale, že bych si to užíval…

                              0 0
                              • Martin  

                                no když chčije tak jdeme v Praze do posilovny

                                nebo Vypich, ale to je tristní

                                0 0
                              • mr.antik  

                                Tak 2× týdně (když není vyloženě hnus) tak mě to večerní, o samotě, přijde mnohem lepší než o víkendu za světla. A beru to ještě jako zábavu a udržení váhy. O víkendu, to by zas musel člověk ráno na 7:30…

                                0 0
                                • Barak  

                                  Jenže, ty jsi z Jablonce. Řeč je o tom, že skočíš večer po rachotě v Praze do auta a jedeš se na otočku sklouznout…

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    Tak z té prahy to máš táky nějaký čas domů, někdo třeba půl hodiny, to musiš odečist. já taky nejedu z práce ale domu a pak nahoru, což dá klidně hoďku… ale zpátky je to veselejší…

                                    Být z prahy tak si radši ezmu pár střed volno a je to v klidu.

                                    0 0
                                    • Barak  

                                      Jasně, že je rozdíl, jestli bydlíš/děláš na Čerňáku a nemusíš se prokousávat přes Prahu, což ti hodí v odpoledním provozu třeba 30–60 minut. Nechci se úplně hádat, jestli to je nebo není kravina. Pro mě třeba jo, protože dělám i bydlím na druhém konci Prahy.

                                      Jinak s tím volnem máš samozřejmě pravdu, obvykle si beru pondělky nebo naopak pátky a protáhnu si prostě víkend. I když rubačka tři dny po sobě celkem bolí.:-)

                                      0 0
                                      • McBlacky  

                                        Ta od tebe je lepsi jet k Mytu nebo Beroun kdyz je. Pro me to je 2:30 obe cesty a to se da-prace Vysocany a bydlim u spojky se Strasnicich. Vecer pro suchy dalnici se to docela valit.

                                        0 0
                            • Japhy  

                              Že se do toho montuju, to je fakt Bedřichov jediná možná volba? Třeba na Brdech nebo někde poblíž by se nedalo něco na trénink protáhnout? Chápu že nějaký kolečko na Vypichu vás asi nevytrhne, ale prosedět 4 hodiny v autě kvůli dvěma hodinám běžek…

                              Se mi to plácá s Dlouhou Loukou a Adolfovem do 40 km od baráku.

                              0 0
                              • Martin  

                                z Prahy je to jednoznačně nejblíže

                                tedy blíže by byl ten slavný areál Vesec pod Ještědem, jenže ten je dobře známý tím, že tam nikdy není sníh… vlastně nepamatuji kdy se tam naposledy dalo lyžovat, kromě té slovutné ostudy, pro kterou Neumannová bagrovala na Jizerce spící jezevce…

                                Brdy jsou pro turisty, občas tam něco napadne, ale to jsou tristní podmínky a není to pro trénink, navíc to ani časově není blíže

                                občas se lyžuje kolem Ondřejova, ale to není o mnoho lepší než Brdy a na trénink až na výjimky také tristní

                                bejvávaly občas dobré podmínky v Krčském lese, ale to už je let…

                                a jak jsem již uvedl, netrávím tím výletem 4 hodiny v autě, ale tak cca, tam i zpět, 2,5 hodiny

                                takový náš běžný zimní středeční modus operandi:

                                14 hodin odjezd z Letné

                                15.15 příjezd

                                15.30 začátek tréninku

                                17.30 konec tréninku

                                17.45 odjezd

                                19 hodin zpět v Praze

                                samozřejmě může být někde dopravní komplikace a situace je horší

                                0 0
        •  

          více méně souhlas, proto jsem psal určení pro turistu/kochače, je fakt že od nové louky k hřenínku či zpět je to trošku dřina :-) , na anti freeze jsem pozapomněl, loni jsem ho aplikoval jednou za čas, rozhodně né před každou vyjždkou

          0 0
          • Martin  

            je dobré ho aplikovat pokaždé, pro jistotu, i když nejsou namrzající podmínky, ideální je ten flourový Swix nebo Rex, to pak ty lyže docela i jedou

            ovšem chce to lyže vyšší tvrdosti než jaká vyjde z tabulek

            0 0
        • novas752  

          Zevrubná příprava = nastříkáš to protimrznoucim sprejem a hotovo, ne?

          0 0
          • McBlacky  

            to ani nepotřebuješ, já je teda žehlil zatím jen jednou ale normálně bez ničeho. Prostě dotáhneš žehlu na dva centimetry k mohéru a hotovo. Zas tolik bych to neprožíval. Z povahy mohéru to není na věky stejně.

            0 0
            • Martin  

              tak to jsem nezkoušel, žehličkou to snad spálíš, ne?

              normálně fluorový anti-ice od Swixu nebo pro fajnšmekry Rex Hydrex, ale ten už se prodraží

              0 0
              • McBlacky  

                já myslel že vyžehlím skluz a na mohér seru :) max ho máznu tím anti ice

                0 0
                • Martin  

                  jo tak to jo, já už myslel že se žehlí moher proti námraze, že mi něco uniklo

                  0 0
          • Martin  
            • ještě skluzné plochy musíš připravit
            0 0
      • mr.antik  

        já se letos na jakoukoliv investici do lyží vykašlal…

        0 0
    • Dr.Jackyll  

      S dovolením využiju tohle vlákno, vypadá to, že se tu sešlo pár expertů. Mám od loňska běžky Sporten Perun Pro skin s mohérovou vrstvou. Je to kratší běžka typu fitness, délky 182cm na váhu 80–95kg. Já mám s výbavou kolem 85kg a neodrazím se z nich ani kdybych se rozkrájel. Je možné, že jsem měl jít do kratší délky? Techniku mám bych řekl lehce nadprůměrnou. Chtěl jsem běžky na klasiku v špatně upraveném terénu.

      0 0
      • Martin  

        kolik měříš prosím tě, že máš klasičky 182???

        0 0
        • Dr.Jackyll  

          Měřím sice 184cm, ale na stránkách sportenu je udávájící parametr váha člověka – asi je ta lyže širší, tvrdší a kratší kvůli ovladatelnosti. Jejich profil je 51–46–48. Přešel jsem z backcountry běžek délky 185, takže mi to nepřišlo zvláštní. Jinak normální úzké běžky jsem vozil délky 205cm.

          0 0
          • Dr.Jackyll  

            Navíc mám přesně opačný problém, než jsem čekal. Běžky se chovají jako nenamazané.

            0 0
            • mr.antik  

              nešlo by to někde nechat změřit? tam by ti řekli kde je chyba

              0 0
              • Dr.Jackyll  

                Ještě mě napadlo zkusit změřit stoupací komoru listem papíru vsunutým pod skluznicí. Otázka je, jestli to půjde, když je tam ta mohérová vrstva.

                0 0
                • plzakj  

                  Tak zkusit to muzes. Jestli ti projde papir pod moherem. Na rovny desce, tak je neco spatne. Ale v opacnym pripade to neznamena nic.

                  0 0
                • Martin  

                  to je k ničemu, papírkovou metodou se měří hladké lyže a samozřejmě nenamazané, i kdybys tak něco naměřil, tak jak pak upravíš komoru, která je už předem daná?

                  0 0
                  • novas752  

                    No hlavně co by tim zjistil. Když se z nich nedokáže odrazit, jsou pro něho prostě příliš tvrdé a nedokáže skin zatížit.

                    0 0
                  • scoty  

                    ty Peruny jsou prostě na pytel, kdysi jsem měl tu čest…

                    0 0
                  • d  

                    No a jak teda trefím ty správné mohery (obecně) pro sebe? Prostě jen pohledem do tabulky? To asi ne.

                    0 0
                    • Martin  

                      napřed výšku, +25

                      pak se podívej do tabulek a vem ty na dolním okraji

                      pokud chceš jezdit sportovně a máš odraz tak o kategorii tvrdší

                      samozřemě toto nelze, když je člověk tak těžký, že se sotva vejde do těch nejtvrdších, ale (aniž bych tím chtěl urážet tlouštíky) pokud je člověk vyšší hmotnosti, tak zase sportovní jízdu moc neřeší a s těmi nejtvrdšími relativně vystačí

                      0 0
          • Martin  

            no on Sporten je kapitola sama pro sebe, ale o tom teď psát nechci

            běžky se vždycky vybírají podle výšky postavy a v délce, která ti vyjde pak volíš tvrdost podle váhových tabulek

            na 184 cm bys měl mít rozhodně 210 / 207

            jinak k tomu odrazu, pokud se ti nedaří (a předpokládám, žes to zkoušel na více druzích sněhu, tudíž to nebude vhodností mohéru pro daný sníh) a tvrdost máš, jak píšeš, vhodnou, bude to špatnou technikou

            doporučuji nechat se někým natočit na kameru a kouknout se na to

            a pilovat techniku ježděním bez hůlek

            0 0
      •  

        někde jsem četl že sportenu moc mohér nejde

        0 0
        •  

          pocitově třeba mohér od salomonu mě připadá lepší než Twin skin od fischeru

          0 0
          • Martin  

            ano, Salomon je v mohéru o kousek dál

            0 0
          • peter6160  

            Mám na skušku fischer twin skin pro, bohužial zatiaľ sa nedajú otestovať na snehu. Bežky sú 207cm, ja mám výšku 182cm a vahu s vecami pripadne batoh 94–95kg. Skušal som papierovú metodu a pri pohybe papiera smerom k päte od začiatku skinu som musel posunúť viazanie na –1 aby to bolo ok. Sú bežky pre mna vhodné alebo zvoliť radšej xtra stiff? a v akej dlžke? 197? 202? Vďaka

            0 0
            • Martin  

              déku máš ok, kratšími získáš jen horší skluz, nic jiného

              s tou vahou bych šel rozhodně do extrastiff

              0 0
              • peter6160  

                Pravé toho sa bojím, že skracovaním dľžky pojdú pomaly, prípadne kvoli tvrdosti bude drhnuť skin. Mám radšej volit xtra stiff 207cm pre vahu 105 – viac ako 120kg?? alebo ostať pri 207 stiff?

                https://www.fischer-shop.cz/…-ifp-2018-19

                0 0
                • Martin  

                  záleží jaký máš odraz a zda preferuješ lepší skluz, pokud dobrý odraz a preferuješ skluz tak extrastiff

                  pokud ti na skluzu nesejde a odraz máš špatný, zůstaň

                  0 0
                  • peter6160  

                    Dikes za odborné rady, ak by som vymenil za 202cm xtra stiff nebude to vhodný kompromis? Alebo to naozaj zhorší sklz.

                    P.s. na sklzu mi záleží a s technikou si ma teraz dostal ale myslím že je ok.

                    Obavam sa ze tie 207cm xstiff budu tvrde a prave na tvrdých a ľadových stopách ako sú v popisoch určené budú podklzavat. Co ty na to.

                    0 0
                    • Martin  

                      problém je, že tohle ti nikdo takhle na dálku neřekne a kdo ti to řekne tak si nevidí ani na špičku nosu

                      202 místo 207 ti nijak zásadně skluz nezhorší, ale prostě čím delší tím lépe jedou

                      důležitější ale je, aby ta 202 nebyla už zbytečně měkká, protože víc se na skluzu bude projevovat případné zadrhávání o mohér než samotná délka lyže

                      já bych osobně na tvém místě zjistil u Fischera (o zastoupení v ČB, www.sfcb.cz, paní Smržová) kdy budou mít nějakou předvádění akci, kde bude možné si vyzkoušet testovací běžky a podle toho posoudil vhodnost, do té doby bych jezdil na tom co mám

                      možná by mohli mít testovačku na Šumavském maratonu, protože Fischer podporuje oddíl, který tento závod pořádá, ale to se jen domýšlím

                      0 0
                      • peter6160  

                        202cm xtra stiff je od 95 kg cize by som bol na spodu vahy ono ve fischeru mi ponukaju 197cm xtra stiff co uz sa bojim zhorsenia sklzu. A co sa tyka testovania som zo Slovenska tu v BA nieje nič jedine mozno Tatry

                        co vybrat?

                        207cm stiff (viazanie mam na –1)

                        202cm xtra stiff (kompromis nad 95kg)

                        207cm xtra stiff ( tvrde nad 105 kg)

                        0 0
                        • Martin  

                          no tak asi bych vzal ty 207 extra stiff

                          minimálně proto, že pak budeš mít dvoje běžky a budeš si moci vytestovat které ti líp sedí a druhé prodat

                          jinak se takhle těžko radí, pokud píšu 207 extrastiff, předpokládám že máš dostatečně kvalitní odraz, řekněme lepší než průměrný

                          0 0
                          • peter6160  

                            Ak pozrem vyssie modely trebars fischer twin skin race alebo carbon prípadne vyššie vzdy sa dostanem len na 207 stiff su tieto tvrdšie ako tie twin skin pro? alebo maju rovnaku tvrdosť? Meral to niekto realne flextesterom.

                            P.S: posledná možnosť schudnúť ;)

                            Inak veľká vdaka za každú radu.

                            0 0
                            • Martin  

                              obecně čím vyšší řada lyží, tím více tvrdostí nabízejí

                              třeba Twin skin carbon má tři dvrdosti, kdežto twinskin race má jen dvě

                              konkrétní doporučené hmotnosti musíš dohledat v tabulkách výrobce

                              0 0
        • McBlacky  

          Sportenu moc lyze nejdou obecne. Flame now…

          0 0
          • Martin  

            prý se to lepší, no ale říkají to zatím jen lidi od Sportenu, takže…?

            každopádně já měl jednou doma na servis Sporteny a to jsem ještě neviděl, ty lyže vůbec nešly namazat, být moje tak si je nenechám ani jako čtyřky na kámen

            0 0
            • Vrci  

              …se to lepší… Horšit se to nemůže, to je pravda. Další možností je stagnace.

              0 0
            • ziki007  

              Hele Trepi, nový závodní klasičky jsem testoval, je to výborná lyže, klidně bych je bral…Fous si docela pěkně ošéfoval výrobní proces, zdvojnásobili počet koníků na lisu, takže můžou ladit do aleluja a s jeho sbírkou rychlých lyží má i dostatek vzorů. Akorát měli na jaře zatím formy jen na délku 206 / 202, ale to snad za léto zmákli… Jinak kdo by nechtěl Sporten, může mít Kästle .-)

              0 0
              • Martin  

                a ty teď jezdí Smutná, ne?

                0 0
                • ziki007  

                  Co vím, tak Sandra Schützová.....

                  0 0
                  • Martin  

                    pravda, smutná jezdí Fischer a Sporten-Kastle Ročárek a Schutzová

                    jinak já měl kdysi Bohemky od kluků z Dukly a byly to jedny z nejlepších lyží co jsem kdy měl

                    0 0
                    • McBlacky  

                      prý ty první Bohemky pro závodáky měli skluznici co se dávala na RCSka, což byl tenkrát top

                      jestli to je pravda nevím.

                      0 0
                      • Martin  

                        možné to je, protože ty lyže jely jako blázen a dobře i držely na zmrzlém podkladu, je to ale 25 let zpátky

                        0 0
          • Barak  

            Prý by se mělo začít blyskat na lepší časy.

            0 0
            • Martin  

              tvrděj Fousek a Petrásek, oba poněkud zaháčkovaní ve Sportenu

              0 0
              • Barak  

                To bez debat. Ale, jestli je bude jezdit Ročárek…

                0 0
                • McBlacky  

                  To me taky zarazilo. Na fischeru mu to celkem jelo

                  0 0
                • Martin  

                  takhle – bavíme se o běžné produkci na krám, tam jsou rozdíly mezi značkami statisticky v tom jakou má běžný lyžník šanci narazit na dobré lyže

                  lyže dělané pro firemního závodníka pojedou dobře, ty umí udělat každý výrobce, viz Bohemky co fasovala Dukla

                  0 0
                  • Barak  

                    Není mi úplně jasné, proč by na krám záměrně dělali lyže, které nikdo nekupuje, když by uměli udělat lyži, která jede.

                    0 0
                    • Jaarque  

                      Třeba proto, že dobrou skluznici chtějí všichni, ale dá se jich vyrobit jenom omezené množství. Výrobci skluznic jsou na světě, tuším, dva. Výrobci lyží od nich skluznice nakupují. Výroba skluznice probíhá tak, že se plast ze kterého se skluznice vyrábí, stáčí do válců, kdy jádro válce ma nejvyšší molekulární hmotnost a právě z něj se řežou ty nejkvalitnější skluznice. A nedostatkové zboží v tržní ekonomice vyskočí s cenou klidně o řád (dva…) výše.

                      0 0
                      • Martin  

                        jo, přesně tohle mi říkal Radim Nyč v době, kdy dělal servisáka Atomicu na SP, takže na tom něco bude

                        0 0
                    • Martin  

                      viz níže zmíněné

                      plus fakt, že stejné lyže se nikdy nepodaří vyrobit stejně

                      tudíž se z vyrobených lyží vybírá, určují se vlastnosti, páruje se

                      ty nejlepší lyže pak jdou smluvním závodníkům a další nejlepší do smluvních oddílů, zbytek na krám

                      0 0
                      • Barak  

                        Jasně, to jsou všechno známá fakta.

                        Ale myslíš, že teď má Sporten o tolik větší produkci lyží v top kategorii, že z nich jsou schopni vybrat takové, které obstojí v nejpřísnějším srovnání, a dříve ne? Podle mě v tom bude něco víc. Možná to, že se spojili s Kästle, možná tam přišli lidi, kteří pomohli i konstrukci lyže. Nemyslím, že jde pouze a jen o skluznici.

                        0 0
                        • Martin  

                          vždyť já nic takového netvrdím, naopak

                          • nejde jen o skluznici, ale jde i o konstrukci a správné spárování
                          • nemyslím si, že se Sporten nějak výrazně posune, určitě umí vyrobit pár kvalitních závodních lyží individuálně přesně pro Ročárka, to s velikostí produkce ani nesouvisí, dokonce bych řekl naopak, že toho snáz dosáhne menší firma s menší produkcí, pokud se nebude jednat o výběr z produkce, ale doslova o zakázkovou individuální stavbu

                          já osobně bych si Sporten nekoupil

                          0 0
                          • Barak  

                            Tak na tom posledním se shodnem.:-)

                            0 0
                            • Martin  

                              já myslím že i nad tím ostatním

                              on je tu obecně komunikační problém, že jak letí ta diskuse, leckdy se původní sdělení tak nějak záhadně zamotá, že nakonec to vypadá, že subjekt tvrdí pravý opak

                              podtrženo sečteno chci jen říct, že:

                              Sportenu se kvalitní běžky (tak kvalitní, aby statisticky měl normální člověk na krámě šanci koupit od nich dobré běžky) prostě vyrobit nedaří

                              ovšem zkušenosti a potenciál na individuální výrobu několika párů kvalitních běžek pro určitého závodníka mají (s tím se však potká Ročárek, nikoli Franta Devátej někde na krámě ve Sportissimu)

                              0 0
                              • Barak  

                                Člověk do toho nevidí, ale když se nad tím zamyslíš… Umíš udělat dobrou lyži, ok. Máš k dispozici asi lepší skluznice, máš know-how na konstrukci lyže atd. Pokud jich uděláš málo a nezhodnotíš to v prodeji, jsou to vyhozené prachy. A že to nebudou malé částky, je jasné. Navíc, kdo u nás na laufy kouká, že jo. Asi je to hlavně o testování než o nějaké velké reklamě.

                                Z toho mi tak nějak vychází, že se možná „něco“ stalo (příchod kvalitních lidí, získání know-how… nevím) a prostě by mohli začít dělat kvalitnější lyže. Tím oslovit zákazníky, kteří jsou ochotni nechat za lyže víc peněz než někdo, kdo kupuje ve Sportissimu.

                                Teď bych si je nekoupil, ale rozhodně bych měl radost, pokud by se jim to podařilo. Takže, neříkám, že to tak je, ale celkem bych jim to přál. A pokud by ty kvalitní lyže začali dělat a měl bych v budoucnu šanci, že bych za lyži Sporten v cenovce 10K koupil kvalitní produkt, klidně bych do toho šel. Do Fischeru se mi nechce už kvůli tomu, že je jezdí celé Jizerky.:-)

                                0 0
                                • Martin  

                                  ale ono se jim to právě že zhodnotí, sice dobré lyže bude mít jen Ročárek, ale většina lyžníků, co do toho nevidí, si řekne, že to bude dobrý, když to jezdí Ročárek …a koupí si špatně jedoucí lyže

                                  Fischer je asi největší šance na slušnou lyže při náhodném výběru (myslím to statisticky), proto je jezdí většina Jizerek, celé ne, ale většina

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    Možná máš pravdu. Ale upřímně, kdo kouká na laufy? Většinou lidi, kteří na běžkách sami jezdí a dálkové lyžování je zajímá. Ty moc kupovat Sporteny nebudou, mají trochu přehled. A ti ostatní diváci… pokud v přenosu bude vůbec Ročárek v záběru, detailna jeho lyže určitě ne, na pódiu taky ne (bohužel).:-) Při komentování v přenosech se konkrétní značky neřešej. Takže reklama z mého pohledu nula. Spíš bych tedy řekl, že půjde o dobrého testera, která přispěje k dalšímu ladění.

                                    0 0
                                • mr.antik  

                                  U Sportenu bych spíš typoval, že dělají ještě nějakou jinou značku a svezou s tim.

                                  Docela by mě zajímalo, kolik lidí, kdo jezdí tak nějak víc a líp, kupuje nový lyže na krámě

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    dělají například levné modely Madshus

                                    0 0
                              • Nikovlas  

                                Já si loni koupil skatový Sporteny. Přiznávám, že tovární struktura fakt moc nejela, až jsem z toho byl trochu nešťastnej. Fakt je, že jsem je jezdil jen v lepších podmínkách, takže prakticky jen závody – možná bývaly chtěly nejdřív trochu rozjezdit… Nicméně jsem to prostě nevydržel a přejel skluznici Kuzminem (speciální ocelová škrabka) – a teď už jedou slušně. Nemám patery skejty, abych srovnával, co je absolutně top – ale z běžného srovnání – když člověk nepráší – neztrácej. A na K70 jsme taky neprášili – mazali jsme nějakej starej Polar – jelo to srovnatelně jako prach (ale o dost levněji) – a mě určitě nejeli hůř než ostatním (a nikdo okolo neměl cokoli horšího než dobře rozježděný topmodely – jestli po závodnících, to nevím). Takže po sezóně můžu říct, že ta tovární uni struktura mi fakt nejela (prvních 50–100 km), ale po přestrukturování už jsou v pohodě. Když je člověk sežene za dobrý prachy, tak to podle mě není špatná lyže.

                                0 0
                                • Martin  

                                  v zásadě máš pravdu, ale bacha – Kuzmin není přestrukturování!!!

                                  a hlavně – Kuzmin se pak už nemaže

                                  celá ta myšlenka Kuzmina spočívá v tom, že škrabkou uzavřeš strukturu, lyže tím ztratí schopnost přijímat vosk, ale také výrazně snížíš schopnost přijímat špínu, která brzdí

                                  dobře kuzminovaná a kartáčovaná lyže jezdí cca jako LF vosk, tedy proti HF či prášku budou mít napřed klasicky připravené lyže vždy velkou výhodu, ovšem postupem času se ta výhoda ztrácí a na dlouhé špinavé trati je později Kuzmin dokonce rychlejší, specificky na K70 na špinavém jarním sněhu není Kuzmin vůbec od věci

                                  jinak ještě technicky k loňské K70 – mrzlo, byl přemrzlej prašan, typicky sníh, kde již má prášek minimální význam, kde se jedná o suché tření a rozhodující je konstrukce lyže a ultrajemná prašanová struktura a speciální vosky, které fungují jako tvrdidlo, například Rex Inari )taky prášek, ale neplést s práškem ve smyslu 100% fluor, Inari fluor neobsahuje žádný, protože na přemrzlý prašan to nemá význam)

                                  0 0
                                  • Nikovlas  

                                    Kuzminem kompletně odstraním původní strukturu a na skluznici zbude pouze struktura zanechaná tou nerovnou hranou. Takže to je přestrukturování.

                                    Kuzmin „se nemaže“, ale když chci využít výhod fluoru, můžu ho úplně klidně namazat stejně jako jakékoli jiné lyže, což už s úspěchem nějakou dobu praktikuju. Když jsem na kuzminovaných lyžích chtěl jet něco dlouhýho ve vlhku, prostě jsem je natáhnul HF a naprášil a jeli podobně jako kterékoli jiné naprášené lyže – s tím, že ke konci možná míň zpomalovaly, protože jsou „odchlupacené“. Nevidím důvod, proč to nemazat.

                                    Jo a na té loňské K70 jsem byl, takže mám zhruba představu, jak to tam vypadalo – proto jsme neprášili, ale použili ten Polar (který je taky v sypké formě podobné prachu) – což je prostě tvrdý parafín.

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      nechci se s tebou hádat, protože vím, jak funguje kuzmin, ale on strukturu neodstraňuje, ale uzavírá

                                      proto také z kuzminování zůstává takový ten šedý bordel a skluznice neubývá, resp. ubývá v mikromilimetrech, poznáš to snadno třeba podle nějaké rýhy ve skluznici, i když bude malá, tak kuzminem jí nevyškrábeš i kdyby ses u toho zbláznil

                                      mazat vosk nebo sypat prášek na kuzmin můžeš, ale nebude to mít vůbec žádný efekt, to jsou jen vyhozené peníze a ztracený čas

                                      0 0
                                      • Nikovlas  

                                        A tys to zkoušel mazat? Já totiž jo. Na stejnym sněhu na sucho a pak s HF.

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          jo, jo, nejde o to, že to sám Leonid přímo zavrhuje, dost jsem si s Kuzmin hrál už od roku 2012, zkoušel jsem i kombinaci s voskem a taky s tekutinami a gely, nic z toho mi nevyšlo, takže poslední 4 roky jsem používal kuzminované lyže jen na trénink, teď s rozvojem tekutin jsem upustil i od toho a kuzminované lyže mám už jen jako čtyřky na kámen

                                          v podstatě nezavrhuji skluznost kuzmina, ale snadnost jeho použití se mi už nejeví jako výhoda, jednodušší je už pro mě vzít na trénink nebo soustředění HF spreje od Rexe, konkrétně tři spreje řady HF21 a je vystaráno, na jeden trénink kolem 30 km to vystačí, myslím jedna máza, stříknout, rozleštit a jet

                                          taky jsem podobně došel k fluorovým blokům, vyjde to jako by draho při pořízení, ale vydrží ti ten blok strašně dlouho a jedna máza je pak za pár korun, takže když se chci projet jo pořádně a chci sebou tahat vrtačku a roto kartáč, vezmu bloky, za studena blok na skluznici, přejet roto korkem a roto žíní a jede to jak blázen a vydrží ještě déle než tekutina

                                          oboje ovšem obnáší dobrou domácí přípravu, tj. proparafínované a fluorem čištěné lyže, to zas u Kuzmina nepotřebuješ

                                          ovšem já se doma s lyžema mrcasím rád

                                          pokud by ses však vydal touhle cestou tak kuzminované lyže musíš dát napřed brousit na kameni

                                          0 0
                                          • mr.antik  

                                            Já se s lyžema rád nemrcasím – co to jsou ty spreje nebo tekuté vosky, HF/LF? Něco serióizního? Vím že dřív se dělaly tekuté parafíny jako taková poslední záchrana na dojetí nebo na turistiku.

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              dělají se obvykle jako vosky Ch, LF, HF a F, ty čisté fluory se používají na mázu a prášek jako urychlovače

                                              hodně se to ale vyvinulo a dnes už třeba Rex (a zdaleka ne jen Rex) nabízí řadu liquidů, které vydrží podstatně déle než jen na pár kilometrů jako dřív

                                              také se již objevují tekutiny typu HF+, tedy obohacená HF, která mají vlastnosti mezi HF a práškem

                                              výdrž tedy vyšší, aplikace jednoduchá, ale stále to vyžaduje mít poctivý základ v dobře pečované, čištěné a parafínované lyži

                                              můj doporučený postup (začněme od minulé jízdy):

                                              roto kovový kartáč

                                              fluorový čistič

                                              roto ocelový kartáč

                                              HF nebo LF

                                              škrabka, nylon, filc

                                              a taskto připravené lyže pak třeba týden jen

                                              liquid HF+

                                              roto žíně

                                              roto filc

                                              po tréninku roto kov, čistič atd.

                                              0 0
                                              • mr.antik  

                                                jasně, takže to žehlení rozhodně nenahradí ale řekněme jen prodlouží vlastnosti

                                                0 0
                                                • Martin  

                                                  úplně tak bych to nenazval, byť v podstatě je to tak, že liquid ti žehlení nenahradí

                                                  jde prostě o to, že liquid potřebuje dobřep řipravenou lyži, tedy řádně proparafínovanou

                                                  efekt je pak již hlavně v tom, že třeba na týdenní soustředění, pokud nebudeš během něj závodit a máš dobře připravené lyže, se už bez žehličky obejdeš, stačí čistič s fluorem, kartáč, filc a liquid nebo blok

                                                  na blok je ale lepší rotokartáč

                                                  0 0
                                                  • Martin  

                                                    jo a ještě výborná náhrada základní přípravy lyží, myslím prvního hloubkového parafínování po novém broušení skluznic je fluorový olej Rex

                                                    nanést, nechat působit, čím déle, tím lépe, ideálně několik dní

                                                    setřít a lze parafínovat a hned jezdit

                                                    ovšem má to smysl opravdu jen na suché lyže po broušení, jak je tam parafín tak už ne, vytlačuje to všechne vzduch ze suché skluznice

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    tady jsem se pokusil vyfotit jak vypadá skluznice po broušení strojově struktury pod tím olejem

                                                    je to jen mobilem, ale jsou tam dobře vydět bublinky vzduchu jak je vytlačován ze struktury, situace třetí den po aplikaci

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    Tak jsem byl navštívit rodiče, u nich skladuju běžky a zjistil jsem, že je všecko bez vosku, přitom jsem myslel že jsem to na jaře napustil… Kouknul jsem, co stojí tahle vodička a protočily se mi panenky i když chápu že spotřeba asi bude malá…

                                                    Nicméně co teď? Vyčistit a napustit nějakým měkkým LFkem?

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    nebo nechat rovnou raději vybrousit a nastrukturovat? pokud si pamatuju tak strukturováno bylo u nyče naposledy v únoru… vyložený šedivák na žádných lyžích není…

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    tahle vodička se nepoužívá na vysušené lyže, ale na lyže po nové broušené struktuře

                                                    jestli tvé lyže strukturovat nevím, já dávám dělat struktury nejvejš jednou za dva roky a u dobře jedoucích lyží ani to ne

                                                    suché lyže opakovaně proparafínuj

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    jasně, koupim asi baseprep na a dám jim trošku péče

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    Blok myslíš ty kostičky od Rex 20gr co stojí 3200kč?

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    jo, jo, u čistého fluoru máš tři možnosti:

                                                    1. prášek
                                                    2. sprej nebo gel
                                                    3. blok

                                                    prášek má vysokou spotřebu, je drahý, ale zase nejúčinnější a jeho aplikace vydrží nejdéle

                                                    sprej a gel se používá jen jako speed na prášek na první kilometry

                                                    blok taky, ale vydrží déle a lze ho i zažehlit a pak je to levná a účinná varianta, vydrží opravdu dlouho, zatím co prášek musíš sypat a je tak na 12–20 namazání, blok lze rozetřít za studena a pak zatřít rotokorkem nebo přejet žehličkou a jeden ten blok ti vydrží podstatně déle

                                                    navíc to při aplikace není jak na frontě I. sv. války po útoku bojovým plynem

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Zajímavé info, díky!

                                                    Můžeš odhadnout, prosím, kolik km Ti „blokem“ natřené skejty opravdu jedou v popisovaném scénaři na soustředění, kam přivezeš super promazané a opravdu slušně jedoucí lyže a během týdne jen čístíš a patláš „blokem“?

                                                    S věkem už mě to žehlení nebaví jako dřív :-) A zajímá mě to pro kategorii, „malinko svižnější turista“, nikoliv opravdový závodník…

                                                    0 0
                                              • Pán z Dubu  

                                                To běžkování je hrozně složité. Už jen vybrat správné lyže: konstrukce, krojení, skluznice, délka, tvrdost… Pak ty struktůry, vosky aby to jelo i nepodkluzovalo, čištění, žehlení, kartáčování… a pokaždé zas a znova. Nakonec to ani třeba nefunguje dobře – dozadu smeká a dopředu nejede. U klasiky je neslabším článkem, že se musí na každý odraz zastavit lyže. Chtělo by to vymyslet nějakej elektropohon – ať se ty lyže nezastavujou a jedou jen dopředu.

                                                0 0
                                                • Martin  

                                                  jo, e-lyže

                                                  a Trepifajxl se bude muset rozčilovat i na forumbezky…

                                                  0 0
                                                  • petrx  

                                                    Tak e-lyže už vyrábí Madshus, akorát to neslouží k pohonu :-D, ale ke zjednodušení správného výběru lyží na míru + k nějakým těm „chytrým funkcím“

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    jo, to je kód k párování

                                                    ale radši tu o tom moc nepiš, nebo se tu objeví ten pitomec ET pozemšťan a začne tu s teorií o ušetřených wattech :-)

                                                    0 0
                                              • peter6160  

                                                Aké máš skúsenosti s ošetrením skinu co je najlepšie na čistenie alebo proti namrzaniu. Tie pripravky od fischeru ?? Ja používam skĺzne vosky od Toko stupacie swix a toko a na skin co? Dikes

                                                0 0
                                                • Martin  

                                                  hele, já skiny nejezdím, jen jsem je zkoušel a dal pryč, protože mi to nevyhovovalo ve skluzu

                                                  můžu obecně sloužit co se týká sprejů proti namrzání, ale péčí o skin ne, zkus Zikiho

                                                  0 0
                                                • Jaarque  

                                                  Fischer a Toko jsou, co jsem slyšel, jedno a to samé. Hodně si lidi chválí Rex. Určitě bych se nebál Swixu, než něco pustí na trh, tak to vždy zcela vychytají. Letos ozkouším první sezónu, jsem vybaven fischerem…

                                                  0 0
                                        • Martin  

                                          a ještě upřesňující dotaz:

                                          vzal si tedy jedny perfektně kuzminované lyže a v testu na skluz ti jely dál poté, cos na ně aplikoval standardně HF?

                                          podmínky se mezi testy jen kuzmin a kuzmin+HF neměnily?

                                          0 0
                                          • Nikovlas  

                                            Já to nijak exaktně neměřil. Před závodem jsem vzal nakuzminovaný lyže a projel je na mokrym sněhu. Nezdálo se mi to nic moc, tak jsem šel do buňky, zažehlil HF a vykartáčoval do čista a subjektivně jely líp. Víc jsem to neřešil.

                                            Pořád mi uniká – proč by vykuzminovaná lyže s HF měla jet hůř než lyže se strojovou strukturou s HF?

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              protože lyže po kuzminování nemá jak přijmout vosk, je to vlastně ten úplně základní princip Kuzmina, uzavření struktury

                                              0 0
                                              • Nikovlas  

                                                Ale účelem není přijmout vosk, ale přijmout z něj ten fluor. Veškerou přebytečnou vrstvu vosku se stejně snažím odstranit kartáčem.

                                                0 0
                                                • Martin  

                                                  dostat dovnitř a seškrábat, to co je uvnitř pak tvoří na skluznici povrchové napětí

                                                  0 0
                                          • Nikovlas  

                                            Jenom ještě k jedné věci:

                                            Sám jsi se opíral o to, že Kuzmin tvrdí, že na kuzminovanou lyži nemá smysl dávat HF. Nooo – Kuzmin tvrdí, že celkově parafínování je na prd a že kuzminovaná lyže jede stejně jako naprášená atd atd. A oba víme, že to platí jen ve velmi specifických případech – jinak prostě nejede – jak píšeš – kuzminovaná lyže obvykle jede jako LF a na tréninkový lyže je to prostě supr řešení bez práce. Ale na závod je to obvykle nedostatečný.

                                            Moje osobní zkušenost (subjektivní – bez měření) je, že Kuzmin kecá v tom, že kuzminovaná lyže je lepší než běžná lyže s HF nebo dokonce s prachem – naopak – obvykle je horší. Navíc si myslím, že Kuzmin kecá, že HF nezlepší vlastnosti kuzminované lyže.

                                            Obecně jsem názoru, že když člověk nemá lyže, o kterých vyloženě ví, že jedou, klidně je může vzít kuzminem a jezdit na nich na suchejch – a když potřebuje zrychlit, HF na tom zabírá podobně, jako zabírá na běžné struktuře – prostě tam dostaneš fluor.

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              samozřejmě že kecá, resp. přehání to, jako každý výrobce

                                              stejně tak není špatnej nanogrip, ale zdaleka není tak univerzální, jak tvrdí výrobce, stejně je to se všemi

                                              zase ale proč by Kuzmin zatajoval možnost zlepšení skluzu použitím vosku, když by to bylo jen v jeho prospěch, on sám vymýšlí speciální strukturovače a následně parafínovací válečky, jenže to právě potřebuje napřed ten strukturovač a tak nějak to i vyráží původní smysl celého kuzminování

                                              za mě jedna z více technologí, která má pro někoho smysl, ale není samospasitelná, ani zdaleka

                                              větší šanci dávám liquidům, tam se svět tak nějak ubírá

                                              0 0
                                              • Nikovlas  

                                                Kuzmin zhruba tvrdí „Materiál kvalitní skluznice má lepší hydrofobní vlastnosti, než HF vosky, ale je chlupatý, takže ho musíte parafínovat, abyste ty chlupy schovali. Moje škrabka chlupy "oholí“, takže vaše skluznice bude lepší než HF, takže je pak nesmysl to tam dávat."

                                                Jestli tvrdí, že jeho skluznice je lepší, než HF, logicky nemůže doporučovat její překrytí HFkem. Připouští pouze „čistý“ fluol, který má údajně ještě o malinko lepší hydrofobní vlastnosti. A protože dělá všechno po svym (běžky, MTBO… to je taky zajímavá kapitola :-) )… tak má ten svůj vlastní strukturovač a fluorovej buben a fluorovej kartáč a já nevim, co ještě. Já vlastně i věřím, že to určitym způsobem funguje a může to dávat smysl – i když třeba ne v takové míře – ale zatím jsem do těch jeho dalších věcí neinvestoval a asi ani nebudu.

                                                Z té jeho teorie si beru to, že skluznice není porézní houba.

                                                Myslím si ale, že i kdyby HF – jakožto ten bloček fluorového vosku – měl horší vlastnosti než ta skluznice, tak ale když ten vosk aplikuju na skluznici a vykartáčuju, přenesu na skluznici část toho fluoru, který její vlastnosti vylepší. Nepojedu totiž na bloku HF-parafínu, ale na skluznici s částečkami fluoru. A když tam zažehlím prach, dostanu ho tam ještě víc. Objektivně to potvrzené nemám, ale subjektivně mi to tak funguje.

                                                A jako ne úplně objektivní příklad – když jsem jel v NMnM na akádě na svých relativně nových sportenech na HF a kamarádovi půjčil svoje starý vykuzminovaný Fischery taky přetažený HFkem (a poškrábaný s orvanejma hranama) – tak to nejdřív jakž takž šlo, ale v posledních kolech (cca 15–20 km) jsem fakt brečel – skopce mi ujel tak, že jsem prostě neměl šanci se ho udržet. Ale to se vracíme k tomu, že ta skluznice na Sportenech prostě rychle zpomalila.

                                                0 0
                                                • Martin  

                                                  čistý fluor je lepší než HF, protože čistý fluor je téměř 100% fluor, kdežto HF je tak cca 70% fluor, ovšem to ještě samo o sobě nedokazuje smysl použití na kuzminované lyže

                                                  já spíš vidím jako možnost dát na to něco, co nekoresponduje přímo se strukturou, tj. tekutý speed nebo gel, to nejspíš kuzminované lyže urychlí na první kilometry, ostatně něco podobného je právě ten jeho fluorový buben – systém jak to využít bez struktury

                                                  prostě žehlení ať už vosku nebo prachu ne

                                                  0 0
                                                  • Nikovlas  

                                                    Já vím, že HF není 100% fluor, ale nějaký fluor na tu sklunzici díky tomu dostanu. Efekt je nižší oproti prachu, ale cena je zlomek. A nepřipadá mi, že by to bylo zcela bez efektu.

                                                    A proč si myslíš, že fluor z bubnu či tekutého urychlovače se na kuzminovanou lyži chytí, zatímco fluor v prášku nebo obsažený v parafínu ne? Z mého pohledu je rozdíl hlavně v tom, že ty druhé vyžadují vyšší teplotu, aby přilnuly k podkladu, zatímco u prvních je to zaručeno tím, že je fluor rozpuštěný v tekutém prostředku, či je nanesen mechanicky. Jinak si myslím, že mechanizmus toho, jak je jsou částice fluoru přichyceny k materiálu skluznice, se odehrává v neporovnatelně menším měřítku (molekuly?), než když se bavíme o struktuře skluznice v řádu mikrometrů.

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    já ti tohle přijatelně vysvětlit neumím, protože nejsem molekulární chemik, ale vím, že struktura se brousí na lyže kvůli dvěma věcem:

                                                    1. zlepšuje skluz skluznice po sněhu (jemná na prašan a hrubá na jarní bláto)
                                                    2. kvůli absorci vosků

                                                    no a kuzmin strukturu uzavírá

                                                    pozn.: neplést s ruční strukturou, což jsou jen vytlačené drážky fungující ad 1)

                                                    0 0
                                                  • ziki007  

                                                    Pánové, trošku mícháte hrušky s jablky…

                                                    Trocha teorie k problému zde

                                                    Jen potvrdím, že liquidy dávají pro použití s Kuzminem větší smysl, než žehlené parafíny, ověřeno na lidech .)

                                                    0 0
                                                  • Nikovlas  

                                                    Přiznám se, že tahle teorie je na mě už moc teoretická. :-/

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    no ale vždyť přesně to píšu v příspěvku na který reaguješ

                                                    0 0
    • Puamik  

      Mám doma úplně nové (nepoužité) běžky ještě s nápisem Made in Czechoslovakia. A přemyšlím, zda ně ně koupit vázaní a používat je. Běžky mají 210 cm a já mám 180 cm (váha 90 kg). Zkoušel jsem mazací komoru a je to v pohodě. Při zatížení obou lyží je tam prostor a při zatížení jedné lyže se dostanu na podložku. Takže asi by se daly použít. Ale co ta délka, Není to moc dlouhé? Díky

      0 0
      • plzakj  

        Na klasiku v pohode.

        0 0
      • Nikovlas  

        Délka jde. Nevím, jestli se takhle dlouhé dneska dělají, ale kolem 205 se dělají běžně. Na 180 je to ještě cajk.

        Spíš ještě k té komoře – důležité je, aby měla při zatížení obou lyží aspoň nějakou délku – řekněme 60 cm. Pak je otázka, jestli to má vůbec skluznici a jestli to dnes ještě bude použitelná běžka. Chápu, že je zadarmo, ale jestli je s tím spojená investice do vázání, bot, hůlek… tak by bylo nešťastné, aby zážitek kazily strašlivý běžky, které ale byly zadarmo.

        Nicméně pokud by se tohle ukázalo jako slabina, vždycky to vázání můžeš demontovat a dát na jakékoli jiné běžky.

        0 0
        • Puamik  

          No tak skluznici mají :-), jsou to běžky Sporten Polar, na skluznici je Peltonen. Ta mazací komora ma určitě 60 cm. A investice by byla jen do vázání.

          0 0
      • Martin  

        pokud je dokážeš ovládat tak délka cajk, jinak dnes se už 210 vesměs nedělají, spíš 205/207, delší mají tendenci vypadnout v zatáčce ze stopy

        komoru si změř papírkovou metodou

        0 0
        • Vrci  

          S 210 to je bohužel pravda. Měřím 193 a před lety jsem horko těžko sehnal hypersoniky v tvrdým provedení. To to byl ještě model bez NIS desky a nad ním nic nebylo a Neumannová závodila.

          0 0
    • kassar007  

      Neporadil by mi někdo, kde nechat v Praze a okolí Kuzminovat lyže? Do bedřichova na otočku se mi nechce :-)

      Díky

      0 0
      • Barak  

        Proč né? Můžeš to tam rovnou projet, vypadá to, že vyjedou rolby.:-)

        0 0
      • ziki007  

        Poradím ti – hlavně to nech udělat někde, kde mají kuzminovu škrabku skutečně ostrou a vědí co dělají… Pokud ti to někdo slíbí za pětikilo, jdi od toho. Jednou škrabkou uděláš prvotní úpravu solidně tak na 4–6 párech lyží, pak je tupá. Při pořizovacích nákladech a časové náročnosti (cca 1,5 hod /pár) si snadno dopočítáš, za jakou cenu je kuzminování pro servisáka rentabilní.

        0 0
        • kassar007  

          Proto jsem právě psal, abych se dobral nějakého kloudného výsledku. Je mi jasné, že žádná charita to není.

          0 0
    • Martin  

      u Trepifajxla, kde jinde… :-)

      napiš mi zprávu a domluvíme se, ale teď budu do konce týdne na Mísečkách, pak pár dní v Praze a pak zase pryč

      ps.: jinak jak píše Ziki, ovšem škrabky mám ostré

      0 0
    • Katarina39  

      Dobrý den. Potřebovala bych se prosím poradit a nevím kde. Tady vidím aktivní diskusi a v nadpisu slovo běžky, tak zkouším. Sháním starší běžky pro uuuplneho začátečníka, ale aby unesly váhu 130kg a výšku 180,cm…najdou se?moc děkuji..

      0 0
      • Martin  

        klasičky délka 205, tvrdost tu nejvyšší (extrastiff), ale předem upozorňuji, že i tak budou příliš měkké

        0 0
      • mr.antik  

        To asi nenajdou, s takovou extrémní váhou je to o zdraví, jako vážně

        0 0
        • tsunami  

          Proč by mělo být o zdraví se hýbat? Zvlášť na běžkách, kde neskáče, nedělá pohyby ubližující kloubům apod?

          0 0
          • mr.antik  

            Spiš jsem myslel na srdce, pokud to není sportující člověk. Taky připadně pády (už jsem pomáhal zvedat jednoho stokilového strejdu a prakticky v jednom člověku nereálné

            0 0
      • natureman42  

        Koukal jsem u nás na krámě a nejtvrdší extrastiffy (s mohérem) tu máme do váhy 127kg, jsou to tyto :

        https://bezecke-lyze.heureka.cz/…ard-2018-19/

        • sice maj trochu užší krojení (44/43/44), no pokud se bude snažit, měl by je zvládnout. Bližší info kdyžtak v sz.
        0 0
        • natureman42  

          resp. https://www.lyzelyze.cz/…ifp-2018-19/#…, když už jsme v ČR

          • jen je otázka jakou tvrdost budou mít ve skutečnosti, protože tabulková je jedna věc, finální po změření flextesterem většinou bývá jiná a někdy i dost výrazně..

          Fischer to od letoška píše na většinu svých lyží do zadní části, jestli to maj ovšem tyto, netuším.. Takže spíš si tam zavolat, ať tu tvrdost upřesní podle skutečnosti, kterou maj skladem..

          0 0
          • peter6160  

            Presne tak

            0 0
          • Martin  

            jo, tak to bývá, třeba dcera má tovární lyže, které jí výrobce páruje na váhu 55 kg no a původní údaj na lyžích je třeba 60–75, prostě se vyrábí určitá konstrukce na určitou hmotnost a když se z toho pak hledají lyže na konkrétní přesnou váhu, bývá to trochu někde jinde

            ono je asi fakt dost těžké stanovit a dodržet tak přesné výrobní postupy aby výsledek z formy vypadl přesně na původně plánovanu váhu, akorát že na krám už to pak nikdo reálně netestuje a nepáruje

            0 0
      • peter6160  

        .

        0 0
      • plzakj  

        Sel bych do sneznic. Muze se to zdat jako blby vtip, ale na tuto vahu skoro nerealny, a jak psali jini, az nebezpecny. Predpokladam, ze jako 130kg uplny zacatecnik nema dotycny moc dobrou fyzickou kondici a vztah k provozovani sprotu, navic na kluzkem povrchu. Za to jedna sezona prochazek po horach a uprava jidelnicku ho muze dostat nekam ke 100kg a pak uz to bude davat vetsi smysl. Navic se na tech lyzich stejne nikam nevysape a akorat se mu to zhnusi.

        0 0
        • Martin  

          tak sněžice jakožto vhodný inštrument mě napadají při zběžném pohledu na polední průvod mezi Šámalkou a Bedřichovem

          0 0
        • Japhy  

          Hele a co koupit dva páry a prošroubovat dvě a dvě do tandemu? To už by 130 kg unést mohlo.

          0 0
          • Martin  

            tak zase klid, je chvályhodné, když člověk s nadváhou chce se sebou něco dělat a nakonec je fakt, že je to lepší než začít běhat, protože tam dopadá na tvrdou podložku, kdežto na běžkách do měkkého sněhu přes pružnou lyží

            a v bazénu kila neztratí a na rotopedu je to otrava

            0 0
            • Japhy  

              Just my 5¢. Jak říká moje maminka, dobrou radou neuškodíš.

              0 0
              • Martin  

                dobrou radou neuškodíš, posměškem možná ano

                já té paní fandím, bohužel ale poradit neumím

                0 0
      • gerrard  

        Peltonen Nanogrip. Zkouseno osobne.

        0 0
    • Puamik  

      A co vázání?

      Salomon PROLINK AUTO

      Rottefella TOURING AUTO NIS

      Rottefella PERFORMANCE NIS CLASSIC

      Které z nich vybrat? Díky

      0 0
      • plzakj  

        Jestli nemas NIS nesku na lyzich, tak z techto 3jen ten Salomon. Jinak bys si musel sehnat jeste NIS a navrtat NIS. Jestli mas nis (vetsina starsich Fischerek), tak z techto jen ty Rottefelly. A jestli mas novy Fischery s IFP, tak ani jedno.

        0 0
      • Jaarque  

        Jakoukoli rotefellu, jde to i bez NIS desky – do lyže se šroubuje plastový mezikus, adaptér. Touring je sutomat, tj. nacvaknuti automaticky, vycvaknuti hůlkou. Performance je manuál, tj. sehnout se k lyzi, nacvaknout, zavřít, otevření sehnout se k lyži, otevření, uvolnění bity. Salomon nebrat, bezkovy svět směřuje ke dvěma drážkám (SNS tlačí jenom salomon, atomic a botas, jinak fischer ne, madshus ne, rossignol ne…)

        0 0
        • ELx  

          V odkazu máš Salomon prolink, jses trochu pozadu…

          0 0
        • natureman42  

          tvrzení „SNS tlačí jenom salomon, atomic a botas“, není zcela přesné, dovolím si ho poopravit ::

          Tedy aktuální stav je, že :

          • Atomic (se „stájovým“ Salomonem) už loni přešel na Prolink, tj. vlastní svoudrážkovou alternativu 100% kompatiblní s NNN a Atomic SNS boty už nevyrabí, z vázání tuším už pouze jeden automat SNS pro zachování kompatibility.
          • Salomon si jednohrazdové SNS Profil nechává pouze pro své nejlevnější modely turistických bot (Escape 5 a Siam 5), kde ho používá současně už s novým Prolinkem (NNN)
          • ve vyšších verzích bot používá už pouze Prolink (NNN), u některých kombi a skate bot používá dvouhrazdové SNS Pilot, které chce v tomhle segmentu používat nadále, protože pro skate svůj význam má.
          • Botas dělá analogicky to, co Salomon – tj. ve střední a vyšší třídě přešel na Prolink (NNN), u kombi a skate bot dělá verzi s dvouhrazdovým SNS Pilot a jednohrazdové SNS Profil si nechal pouze u svých základních, turistických modelů..

          Co mám insider informace přímo od Salomonu, tak do budoucna chce Salomon jednohrazdové SNS Profil zaříznout uplně, neboť z ekonomického hlediska je nesmysl, aby vyráběl dva podobné, ale navzájem nekompatibilní jednohrazdové systémy.

          Jinak za mě – pokud lyže nemá NIS nebo IFP desku, tak je imho zcela zbytečné do ní NIS vrtat a mnohem jednodušší je koupit Prolinkové vázání od Atomicu/Salomonu a navrtat ho přímo do lyže bez mezikusu, viz. Barak níže..

          0 0
          • mr.antik  

            Je mezi NNN a Prolinkem nějaké úskalí v kompatibilitě?

            0 0
            • natureman42  

              ne, NNN – Prolink – Turnamic jsou navzájem 100% kompatibilní. Jediný rozdíl je, že Prolink není nastavovací a vrtá se přímo do lyže, NNN s NIS deskou a Turnamic s IFP deskou jsou posouvací..

              0 0
          • Martin  

            zlatý SNS…

            já musel přejít na NNN z nutnosti poté, co dcera začala fasovat lyže od Madshusu a z Rottefelly jsem dosti nešťastný

            SNS byl na skate pocitově o dost lepší při vedení lyže, Rottefella se strašně špatně vycvakuje, třeba když mám lyže chycené v kopytu tak je to vždycky boj a včera na Mísečkách byla taková zima, že jsme pak nebyli vůbec schopní sundat lyže totálně promrzlými prsty, u Salomonu bylo tohle všechno v pohodě, prostě člověk zvednul špičku a bylo to, vzpomínám na něj s velkou nostalgií a dost mě mrzí, že vývoj nešel opačným směrem, protože tohle je hrůza

            0 0
            • Barak  

              To opravdu „rad“ slyším. Letos přecházím na NNN, protože většina výrobců už má na lyžích NIS desku a nechce se mi do toho vrtat. Takže jsem zvědav na podobné zážitky…

              0 0
              • Martin  

                ideální je rovnou IFP deska, jak to dělá Fischer a Rossignol, Turnamic vázání je fakt v pohodě, jen někdy při zavírání je dobré jít botou trochu na špičku, ale to je detail a funguje fakt dobře, navíc velmi komfortní při změně polohy, jen vycvakneš pojistku a hýbe se to

                0 0
              • mr.antik  

                NNN od Rotefely (kde odjíždí zadní část čelisti) občas trošku zablbo v tomhle ohledu (ale spíš bych řek že to závisí hodně na botách) ale NNN od Atomicu (což jsem zjistil až teď že je na tom na psáno PLK – Prolink), kde odjždí naopak přední část, je uplně bezproblémové.

                Co se týká vedení, tak toje pod moje laické rozlišovací schopnosti, ale řikám si, že když se na tom dá vyhrávat svěťák, tak to asi pro mě špatné nebude.

                0 0
                • Martin  

                  to je jasné, proto píšu jen že „pocitově“ lepší vedení

                  u klasiky mám naopak pocit jemnějšího kontaktu při odrazu na NNN

                  oboje je dané tím, že během bolestivého přechodu ze systému na systém jsem delší dobu kombinoval oba systémy na více lyžích a tak jsem jeden den často lyžoval dopoledne na jednom a odpoledne na druhém

                  na Rottefelle mě štve ta plastová záklapka, jak jsem psal, včera jsem s tím bojoval promrzlými prsty a na kopytu je to taky o vztek, zvlášť když člověk dělá více lyží, každé sundavá a nanadavá několikrát a potřebuje aby to odsejpalo

                  0 0
            • Nikovlas  

              Já tedy s NNN neměl nikdy problém. Jízdní vlastnosti s SNS porovnat nemůžu, protože SNS jsem jel jen párkrát na klasice. Ale předpokládám, že to nebude nijak zásadní – to by asi na svěťáku vypadalo jinak. Nicméně nandavání a sundavání mi připadá v pohodě. U nějaký starší R4 mám někdy problém, že když mi někde uvnitř namrzne led, zapíná se to docela silou, tak mám strach,aby to vydrželo. Nicméně Xcelerator má tak pohádkově primitivní mechanismus (1 pohyblivý díl), že tam nevidím žádnou skulinku pro vznik problémů se zapínáním nebo vypínáním. Chápu, že v zimě v kopytě to může být nepříjemné, ale stačí to nezacvaknout až na doraz pod tu plastovou pojistku – na kopyto to není potřeba. Tournamic jsem ještě nezkoušel – spíš je mi na tom nesympatické, že zase přichází nová platforma lyže-vázání.

              V desce na lyži obecně neshledávám zásadní přínos – vázání stejně nasadím jednou a je tam, dokud se něco nepodělá. K nějakému laborování s těžištěm jsem se nikdy neměl. A když chce člověk jezdit SNS, tak nevidím důvod, proč to nenašroubovat do tý desky (NIS je rovná, Tournamic nevím) – drží to snad líp jak v samotný lyži. (Samozřejmě chápu, že jestli dostáváte všechno s Rottefellou, tak je lepší na to přejít, aby bylo vše kompatibilní.)

              0 0
              • Martin  

                jde mi konkrétně o ten zobáček do kterého zaklapne ta otvírací páčka, teď ty novější, co mají místo kovu širší plastovou páku jsou otvírat o něco lépe, ale to zaklapování do pojistky je tam pořád stejné

                nedoklapovat v kopytu jsem už zkoušel, ale není to tak snadné, člověk se musí soustředit na nedoklapnutí a po chvíli to zas nefunguje, stačí zrovna přemýšlet nad tím, který kartáč teď vzít nebo který vosk použít

                v tuhém mrazu *******, zkušenost ze včerejších Míseček nebo loňského Šumaváka, člověk zmrzlej jak rampouch, už se vidí jen v teple a místo toho zápasí s vázáním, brečel bych v tu chvíli kdyby to šlo…


                IFP deska byla reakcí Fischera na Prolink od Salomonu, předcházel tomu nějaký soudní spor, nevím jak to dopadlo

                každopádně funguje skvěle a specifikum té desky je takové, že už na ní nejde používat SNS vrtané přes desku, pruží to na konci a s vázáním se pak blbě manipuluje, prý na to jsou zas nějaké podložky, ale to už je všechno hrozně složité a to byl asi účel

                0 0
                • Nikovlas  

                  To mě na tý IFP štve – doteď byla Rottefella 100% konzistentní a vše fungovalo se vším. Jediná změna bylo zavedení desky, ale pořád bylo dost čitelný, jestli je vázání na desku nebo rovnou na lyži. Navíc – na desku šlo ve výsledku dát cokoli – prostě user-friently řešení. A Fischer (s Rossignolem?) přišli s IFP a jeden z důvodů bylo to, aby to právě nebylo tak snadné. To je prostě čistě krok proti zájmům zákazníka.

                  0 0
                • McBlacky  

                  zas tak hrozný to není s tou mezideskou, akorát je to prasárna, akorát se to dneska posouvá směrem k posuvným vázáním a tam ty vrtaný jsou v nevýhodě.

                  Třeba pro Skin běžky je to celkem důležitý a po zkušenosti bych nebral vazko bez posunu (mám jen to běžně dostupný +3;-3)

                  0 0
                  • Martin  

                    jo, jo,.třeba Madshus už loni přišel se systémem, kdy jde posouvat pozice přímo během jízdy, fakt to funguje, akorát je to tedy exponenciálně hnus­ný

                    u klasický Rottefelly pracný, u PRO systému to jde rukou, u IFP to jde ještě líp,běžně při tréninku před závodem laborujeme s optimální pozicí na danou trať

                    0 0
                • natureman42  

                  „IFP deska byla reakcí Fischera na Prolink od Salomonu, předcházel tomu nějaký soudní spor, nevím jak to dopadlo“

                  • to je jedna věc, další věc je ta, že Rottefelle skončil před dvěma lety ochranný patent na NNN a tím pádem se na to hned vrhli další výrobci, protože proč by nadále měli platit Rottefelle licenční poplatky za používání jejího systému (Xcelerator od Fischera), resp. kupovat její vázání, když si můžou vyrábět svoje vlastní?

                  Takže hned první rok se na to vrhnul Salomon s Atomicem = Prolink a další rok Fischer s Rossignolem = Turnamic..

                  Více např. zde – https://www.premiumsports.cz/…ecke-vazani/

                  Pro zajímavost – pro příští rok se na Turnamicu změní ta otočná páčka na zap/vypínání, protože se při hromadných startech poměrně často stávalo a stává, že si jezdci mimoděk navzájem vypínají hůlkama vázání.. Čím to nahradí, netuším, to ví zatím asi jenom ve Fischeru/Rossig­nolu..

                  0 0
                  • Martin  

                    o tom soudním sporu vím, vyhráli asi prd, protože skončila ta licence, ale nerozumím tomu jak píšeš, že se Fischer a Rossignol právě proto vrhl na systém vlastní systém na desce IFP, protože přesně naopak, tím že skončila licence, mohli vesele dál vyrábět vyrábět Xcelerátory a již nic neplatit

                    co jsem slyšel přímo od zastoupení Fischera, tak to byla reakce na Prolink a se Salomonem se nesoudila Rottefella, ale přímo Fischer

                    ps.: jinak ten článek je poněkud matoucí, Turnamic není řešení, spojující všechny systémy, ale třetí řešení, použitelné na boty s NNN

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Ten článek je úplně obyčejná reklama. Jen to nějak zapomněli v úvodu zmínit…

                      0 0
                      • natureman42  

                        jo, to je, tohle bylo první co mi vyhodil gůgl a použil jsem to jako krátké vysvětlení proč Turnamic..

                        0 0
                        • Martin  

                          vždyť ok, ono ať už je to jak je to, tak je to

                          0 0
                    • natureman42  

                      jasné, jen si nejsem jistej, že licence skončila i na NIS desky – mám za to, že patent na NIS je pořád v majetku Rottefelly a proto by dávalo smysl, že Fischer s Rossignolem si museli vyvinout desku vlastní – tj. IFP..

                      Ale netvrdím to stoprocentně, budu rád když mě opravíte, mýlit se je imho lidské :)

                      0 0
                      • Martin  

                        já to nevím, jen vím, že na NIS desku šlo a jde vrtat a šroubovat SNS vázání, kdežt o na IFP desku to nejde, to podle mě není náhoda

                        0 0
    • Puamik  

      NIS desku nemám, ale tak by se tam dala přidělat. Je vázání s NIS deskou nějak výhodnější?

      0 0
      • plzakj  

        Muzes si vyladit polohu posouvanim bez nutnosti prevrtavat. Bohuzel ty volne prodejne nis desky mivaj jen 3 misto 5.

        Jo, pridelat to jde v pohode. Delal jsem takto troje lyze.

        0 0
      • Barak  

        Prodraží se ti to o NIS desku. Prolink necháš navrtat přímo do lyže.

        0 0
      • Martin  

        jestli máš boty na NNN tak SNS Prolink, jestli máš boty na SNS, tak SNS

        kdybys potřeboval, tak pár vázání na SNS mám navíc (Salamony Race Pro Pilot Carbon na skate nebo Propulse na klasiku)

        0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          Kdyz to tu tak ctu, nemel by nekdo volne boty na pilot nebo SNS na skate nebo pevnejsi kombi vel. 44.5? Primarne na nordicke brusle.

          0 0
          • Martin  

            mám na prodej jedny shodou okolností 44,5, ale to nebudeš chtít, Salomon S-Laby Carbon

            0 0
          • mr.antik  

            Mrkni na Facebook – Bazar Běžeckeho lyžovani, jak napad sníh, tak tam nabidky zas lítaj

            0 0
          • Vrci  

            Hervis má na vše na webu 25 % slevu. Jsou tam nějaký Fischery.

            0 0
            • Martin  

              no ale to už je dosti vousatá historie, kdy dělal Fischer boty na SNS, tuším tak 15 let

              0 0
    • Smazaný účet  

      Připrdnu se s dotazem. Zvažuju že bych si nadělil k narozkám nový hůlky, na klasiku. Můžete mi někdo osvětlit jaké má výhody odepínací poutko? Většinou když už sundavám hůl, tak i rukavici, hádám že jako amatér to asi neocením. Případně rozdíly u madel – lepší celokorkový nebo mix plast/korek?

      0 0
      • McBlacky  

        je to dobrý na pití, ale pokud nikam nechvátáš tak nic extra.

        madla – důležitější je systém poutka. korek at kdekoli se vydrolí časem na všem

        0 0
      • Nikovlas  

        Jsou to drobnosti – většinou spíš subjektivní.

        Hodí se to v případě, že chceš třeba pít nebo jíst a hůlka ti překáží a chceš si ji sundat – s odepínacím poutkem to může být trochu rychlejší.

        Hodí se to v případě, že chceš třeba přejít přes posypanou silnici – hůlky necháš na rukou, jen sundáš lyže, přejdeš to, chceš se obout, ale musíš vyškrábnout sníh nalepený v podrážce – musíš sundat hůlku… (to ale musí být specifický lepivý sníh)

        Někdy ti poutka sedí trochu hůř a musíš malinko laborovat s dotažením – na podruhý/potřetí už si to utáhneš na ruce tak akorát – a pak potřebuješ z nějakého důvodu sundat hůlku a čeká tě to znovu.

        Na druhou stranu některá odepínací poutka neumožňují tolik možností nastavení jako provlečená poutka. Navíc jsi pak v případě koupě nových poutek limitovaný konkrétním odepínacím systémem.

        Já mám na bruslení i klasiku hole Yoko s jejich odepínacími poutky – další drobná výhoda je, že do vaku rvu hole bez poutek, což je snazší. Poutka mám společná obvykle v ledvince. Ovšem pak ti hrozí riziko, že vyrazíš na běžky a na parkovišti zjistíš, že sis ta poutka zapomněl – a můžeš jet domů.

        0 0
        • Martin  

          já ještě přidám jednu výhodu, kvůli které jsem přešel na tento systém: jistá kompaktnost při závodech

          čekám někde s rezervními holemi a nemusím řešit zda je zlomená levá nebo pravá, prostě dcera jen odepne hůl a podám jí novou

          a pak je velká výhoda to co píše tady kolega o těch holích ve vaku, používám tubus na 4 páry holí a bez poutek jich tam nacpu 8 párů

          akorát tedy dcera si teď začala stěžovat na Yoko systém, při soupaži jí v tom bolí zápěstí, což se při použití klasického sytému na holích Swix Triax neděje, takže kdyby byl zájem budu mít na prodej 8 párů korkových madel a zaklapovacích poutek Yoko

          0 0
      • mr.antik  

        jak psali výše, jídlo, pití, focení, telefonování, oblíkání atd… Madlo asi vždycky důležitý vyzkoušet jak to sedne, tvar, velikost, i na konkrétní rukavici, i když se poutko třeba časem vytvaruje, nemusí to být vždy příjemný. Vždycky jsem vozil Plast plus korek a pohoda.

        0 0
        • mr.antik  

          jo a nevýhoda – už dvakrát jsem poutko ztratil :-)

          0 0
          • Pebe  

            super je poutko všité do rukavic, mám od Leki a nemůžu si vynachválit

            poutko už neztratíš :-)

            0 0
            • Martin  

              hele, o tom taky uvažujeme, trochu fatální jsou jejich ceny, ale kdyby to mělo dobře fungovat…

              jak je to s životností a kvalitou samotných rukavic?

              0 0
              • Pebe  

                já jsem na porovnání moc hobby běžkař, ale mám je myslím už třetí zimu a zatím drží v pohodě

                0 0
                • Martin  

                  co máš přesně za model?

                  jinak koukám na profil, máš nádherný kolo, akorát mi furt vrtá hlavou to víčko od lahve na hlavku

                  0 0
                  • Pebe  

                    Leki Nordic Cruise Shark

                    ale kupoval jsem je v outletu asi za 1200. Jsou takové lehce zateplené. Na ruce extra netrpím a vydržím v nich i kolem –10°C. Třeba teď o víkendu bylo –5°C ale foukalo hodně a v závěrečném sjezdu k autu mi už docela ruce studily.

                    za pochvalu děkuju, víčko už tam je dávno obyčejné, vidlice jiná a i kola jiná. Ale fotky se mi líbí a tak to neměním ;-)

                    0 0
            • Nikovlas  

              Blbý je, že u Leki je možnost buď koupit samotná madla a rukavice (netuším, co to stojí), nebo koupit nějaké hole s těmito madly a k nim hole s použitelnými karbonovými tubusy, nebo rovnou vypláznout nesmyslný prachy za hole Leki s rozumnými tubusy (5000? fakt netuším). Protože to, co člověk koupí od Leki v cenách do 3000, je dobrý možná k rajčatům, když nebude moc velká úroda, aby to ohnula.

              0 0
              • Martin  

                je to tak

                blbý, že dcerka to zjistila až teď, protože pro ní můžu mít hole Swix Triac za zlomek ceny, jenže jen při týmové objednávce, která se dělá na jaře na příští rok a na Leki nemám žádné slevy a ty jejich běžné ceny jsou fakt šílené

                0 0
              • Smazaný účet  

                Takže Leki do 2 tisíc ani neuvažovat? Dá se v týhle ceně něco rozumnýho sehnat – karbon nebo karbon/kompozit? Nejsem žádnej závodník, doteď jsem si vystačil s historickejma laminátovejma.

                0 0
                • Nikovlas  

                  Kolem 2000 se už daj sehnat solidní 100% karbonový hole. Běžně například Yoko 7100, nedávno jsem někde ve slevě viděl Ski-go Elite. Nebo extra levné Skol Avanti, které ale mají hrozná madla a poutka – nicméně tubusy jsou slušný.

                  Karbon/kompozit je vždy buď těžší nebo měkčí (nebo obojí). Sice se říká, že 100% karbon snadno praskne, ale mě se to u těchhle „základních“ karbonů nikdy nepotvrdilo – a to jsem už na hůlky lehnul hodněkrát. Myslím, že tyhle legedy o křehkém karbonu se zakládají na zkušenostech s top závodními holemi, které jsou opravdu extra lehké a tuhé – a předpokládám, že ta optimalizace těchto parametrů se negativně promítla do nižší houževnatosti – ale to je moje nepodložená představa. Myslím, že na přechodu od kompozitu ke 100% karbonu si člověk pohorší pouze cenou.

                  0 0
                  • Martin  

                    ke Skol Avanti jsem se už vyjadřoval obsáhleji a myslím že i tady: hodně levný 100% karbon z Ruska, poutka hned na výměnu, nemotorné košíky, které navíc praskají, hůl má špatné rozložení hmotnosti po délce, tj. je taková toporná, ale za tu cenu opravdu lehká a pevná a pro nadšeného sportovce hobíka, který chce šetřit nebo pro hobíka, který jezdí laufy, tj. značné riziko zlomení hole ve startovní skrumáži, dobrá alternativa

                    Yoko jsem měl top model 9100 několik párů za 2500 Kč (ovšem je to cena za kterou se běžně neseženou), špičkový tubus, lehký, pevný, výborně rozložená hmotnost, košíky mizerné, vylamují se z nich bodce, doporučuji ihned vyměnit, zaklapovací systém poutek za mě ok, ale třeba dcera je už nechce, od chvíle kdy se naučila jezdit soupaže a jde do toho víc silou jí z nich bolí zápěstí

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    koukám že asi budu muset počkat na nový rok, protože ve 155 je skoro všecko pryč, nebo za cenu značně vyšší než ty 2 tisíce. nevíte případně něco o skol race sport? podle toho mini obrázku mají asi jiná madla, ale na webu ruského stc-ski jsou hůlky rs buď 60% karbon nebo 90% karbon a ani jedny nevypadají jako ty skol.

                    0 0
                    • petrx  

                      Kdoví, třeba je to zakázková výroba pro Skol, nebo obrázek staršího modelu, např u Avanti co jsem posledně objednával poté co se mě podařilo zlomit hůl, tak madla mají oproti tomu na obrázku korek nalepený úplně kolem dokola (což mě vyhovuje víc) a poutka taky mění co nový model(i když ty jsou stejně mizerný narozdíl od madel, který jsou fajn)

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak jsem pořídil Avanti. Zatím jsem to netestnul, snad v týdnu. Trochu mě zarazila velikost poutka, navlíknu ho dobře, ale přes zápěstí sotva zapnu pásek se sucháčem. Asi to budu muset dotvořit na šicím stroji.

                      0 0
                      • tepovka  

                        Taky jsem si nyní pořídil karbonové hole Skol Avanti. Jsem s nimi maximálně spokojený. Fakt je ten, že je nemám porovnat s jinými karbonovými holemi, ale pro mě poměr cena – výkon bezkonkurenční. Velikost poutek mám L a sedí mi dobře, madla a korek zatím v pohodě.

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Takže po nějakých 8 km jsem ztratil košíček, supr začátek dovolený… tak buď najdu servis kde mi vymění košíček, nebo vytáhnu starý hole (jak jsem byl prozíravý!). Ale jinak dobrý, madlo ok, pocitově jsou díky kratšímu poutku o něco delší než ty starý laminátky.

                        0 0
                        • Martin  

                          už jsem to tu psal, z tšchto holí je použitelný jen tubus, poutka rupnou, košíčky nedrží, praskají

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          Takže dokončení příběhu pro ty co o těchhle holích uvažujou.

                          Na zbytek dovči jsem použil starý hůlky, stejně jsem toho moc nenaběhal. V jednom skiservise jsem vydyndal za 80 Kč dva košíčky, který jsou tvarově téměř stejný jako ty stc. Jedinej rozdíl byl ten, že tyhle měly průměr díry 9 mm a hůlky jsou 10–10,5 mm. Ale vnější průměr stejnej. Takže jsem akušroubovákem odvrtal díru na 10 mm a košíčky vyměnil. Nedivím se, že jsem ten jeden původní ztratil. Rusáci tam nedávaj moc lepidla, jen trochu dospodu, na stěnách tubusu skoro nic nebylo. Ve spodku tubusu byl jakýsi gumový špunt, nevím k čemu, myslím že je spíš na škodu. Prdnul jsem tam lepidlo z tavné pistole, uvidíme jak dlouho mi tam tyhle košíčky vydrží. ;-)

                          0 0
                          • plzakj  

                            Hm, ja menil kosicky na Fischerkach a taky tam lepidla bylo strasne malo. Navic jsem daval 9,5mm kosicky na 9mm tubusy. Dostatek lepidla a pohoda. Odjezdil jsem s tim celou sezonu.

                            0 0
                          • petrx  

                            Taky jsem řešil vypadávání košíčků u těchto holí, ono toho lepidla krom toho, že je ho tam málo mě nepřijde úplně nejkvalitnější, zkoušel jsem i lepidlo z tavné pistole ale to drželo ještě hůř, tak jsem koupil z xc sportu malý kalíšek s lepidlem přímo určený na madla a košíčky a přelepil vše tím a už čvrtým rokem drží naprosto pevně. Jo a jinak košíčky samotné mě nepřijdou tak hrozný, krom slezlých nápisů nepraskly a to hole používám i na „back country“ běžkování. Madla jsou taky OK, krom jednoho mírně prodřenýho místa v korku (v místě mezi palcem a ukazováčkem, na funkci to ale nemá vliv) jsou v naprostém pořádku,mizerný poutka pravda šly hned na výměnu.

                            0 0
                • mr.antik  

                  KV plus, neni to teda 100% karbon ale slusný hole, madla i nacvakavací pou­tka

                  0 0
      • Vrci  

        Loni a rok před tím jsem běhal se synem (5 – 6 let). Každou chvíli jsem hůlky sundával (tažení, vyndávání jídla a pití, běh bez hůlek, zvedání kluka ze země…) a za každou zimu zničil o suchý zip jedny rukavice – nevydržely palce.

        0 0
    • plzakj  

      Věděl by někdo, jak je to s parkováním u Božího Daru u areálu Jahodovka? Je tam zákz vjezdu s výjimkou na povolení (už nevim, koho přesně). Dneska tam stálo tak 30 aut a lidi odtud lezli na magistrálu, tak se mi nechce věřit, že tam neparkujou i civilové?

      0 0
      • Radek Broz  

        Je tam zákaz (Jako ostatně všude kromě neuklizenýho městskýho parkoviště:), minule tam prudili i trenéra z Jahodovky.

        0 0
    • Puamik  

      Změřil jsem si papírem mazací zónu a mám to od špičky vázání 48 cm dopředu a 11 cm dozadu. Neměly by ty čísla být víc do zadní části lyže?

      0 0
      • Zbyněk  

        Nejsem teda žádný odborník, ale od místa, kde se upíná bota do vázání zhruba 20 cm dopředu, vzadu po patu. Máš zřejmě blbě namontované vázání.

        0 0
      • Martin  

        asi si blbě měřil, tohle vyžaduje zkušenost, nemrcasit se na tom, mít přesně rozloženou váhu na obě lyže atd., zanes si je teda radšin na flextestr, má to každá lepší speciálka

        0 0
      • Vrci  

        Vidím to na křivou podlahu nebo přenášení váhy. Sám to v podstatě nemůžeš dobře změřit. Stoupni na lyže znovu a rovně a řekni někomu.

        0 0
        • Martin  

          tak samozřejmě se předpokládá, že jeden stojí a deuhej měří

          0 0
          • plzakj  

            Vhodnej je treba rovnej stul :-)

            0 0
            • Vrci  

              Nebo pracovní deska na kuchyňské lince.

              0 0
              • ELx  

                Všechno bude různé křivé a prohle… A zmeris prd.

                0 0
                • Martin  

                  měří se tak běžně, jen je třeba umět na těch běžkách stát

                  0 0
                  • plzakj  

                    Je to dobry na vychozi urceni. Ono je pak nejlpsi si zkusit maznout tenkou vrstvu dopredu a zkusit, jak to drhne a jak se to sjizdi. Po par vyjizdkach si clovek najde tu spravnou hranici :-)

                    0 0
                    • Martin  

                      právě že na výchozí učení je nejlepší ten flextester, protože začátečník prostě ještě neumí na lyže správně stoupnout

                      jinak úplně nejlepší metoda je vzít běžky do dobře vystružené mírně nakloněné stopy, máznout na celou skluznici parafínový blok (jen ručně natáhnout, nežehlit), sklouznout se ve stopě a podívat se, kde všude je vrstva sedřená a kde zůstala, to je pak mazací komora, pokud se lyže od lyže liší, tak došlo k přenesení váhy na jednu lyži a to pak zprůměrovat

                      0 0
    • Puamik  

      Když bych teď koupil nové běžky model 15/16, bude tam to stáří něčemu vadit? Asi ne, sám mám běžky 30 let staré :-).

      0 0
      • Puamik  

        Tak co? Vadí ten ročník běžek 15/16? Je lepší kupovat letošní modely?

        0 0
        • plzakj  

          Tak na turistiku ti to bude fuk. Jestli resis parafinovani, fluor a rychlost, tak skluznice budou pravdepodobne vysuseny a nebudou mit takovy vlastnosti, jako novy lyze. Zalezi taky, co je to za skluznice. U levnejch modelu je to fuk.

          0 0
          • Puamik  

            Jsou to tyto lyže Fischer SC CLASSIC

            0 0
            • plzakj  

              Jestli na nich nehodlas zavodit, tak je vem. Hlavne je dulezita spravna delka a tvrdost na tvou postavu. Spis nez stav skluznice.

              0 0
              • Puamik  

                Díky, ještě přemýšlím o těchto bežkách

                Fischer SUPERLITE WAX

                a těmi rok 15/16 Fischer SC Classic NIS

                Je mezí němi velký rozdíl? Má smysl brát ty dražší?

                0 0
                • plzakj  

                  Ty drazsi ze sportisima jsou mirne sirsi → budou stabilnejsi a bude se na nich lepe jezdit v ne uplne dokonale stope. Skluznici maji stejnou. Je to fuk. Kolik meris a vazis? Ty levnejsi maji max 202 do 84kg.

                  0 0
                  • Puamik  

                    Já měřím 180, vážím 90, žena měří 160, váží 55, dcera měří 165. váží 60 :-)

                    0 0
                    • plzakj  

                      Tak pro tebe ty 202 budou nejspis mekky. Radsi ty drazsi ve 204. Pro zenu a dceru klidne ty levnejsi ve 192 – dle te tabulky a delky. Zena at si vezme jeste batoh a dcera at moc nepribira :-)

                      0 0
                      • Puamik  

                        I pro ženu 192 i když má 160? Není těch 32 cm moc?

                        0 0
                        • plzakj  

                          Jo, ta by uzila kratsi. Ale velikost vidim jen u tech drazsich.

                          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Puamik  

      Můžete doporučit bundu na běžky v které se nebudu při běhu potit? Díky.

      0 0
      • mr.antik  

        Jasně, žádná bunda.

        0 0
      • Puamik  

        No tak softshell asi ne, v tom se asi hodně potí. A co tato? Craft Bunda Storm 2.0 máte někdo zkušenost?

        0 0
        •  

          mám oranžovou, prozatím nejlepší bunda na běžky co jsem kdy měl a že jsem jich dost ozkoušel, sehnal jsem na sanasport v akci se slevovým kupónem za 1590 kč zdarma s dopravou

          0 0
          •  

            pozor, na hubeňoury bude dost široká, určo ozkoušet velikost v kameňáku a potom z taktických důvodů objednat o pár/dost stováků levněji na netu :-)

            http://eshop.yettisport.cz/…-vel-m_3343/

            0 0
          • Puamik  

            co pod to nosíš? jen 1. vrstvu a do jakékoliv teploty?

            0 0
            •  

              Je to bunda takže triko s dlouhým rukávem a druhou vrstvu taky s dlouhým, převážně mám skoro vše od Craftu nebo Sensoru

              0 0
      • Martin  

        tak někdo se potí ve všem, ale rozhodně doporučuji dospod funkční prádlo od Craftu, nic lepšího fakt není, letitá zkušenost při tréninkovém i závodním nasazení, dobré je mît 2–3 typy a brát je podle teplot, Craft Extreme, Active apod., na to berem už jen kombinézu a vestu, ovšem i při jiné volbě – bundy apod., neprohloupíš u Craftu

        0 0
        • plzakj  

          Ja mam skvelou zkusenost i s Odlo. Odvadi vlhkost vyborne. Ja jsem typ, co se poti ve vsem a jezdim hodne dynamicky i na kole. Kdyz jdu sam, tak jdu hodne na lehko, protoze vim, ze ze me bude lejt a za 2.5h mam odjeto. Kdyz jdu na “vylet” s rodinou, tak si beru o vrstvu vic a nejdu do takovych intenzit.

          Bundu mam Ebdura windchill, ktera ma v predu neprofuk a ‘vetraci’ zada. Ale urcite by slo neco, co bude dychat jeste vic.

          0 0
          • mr.antik  

            Co se týká bundy, dlouho jsem byl skeptický a jezdil jen v lehké vestičce, teď mám North Face Isoventus (určení je tedy trailrunning) a nic jinýho nenosim. Sice už je barva taková vyblitá ale snad ještě dlouho vydrží.

            https://www.thenorthface.com/…-jacket-ckr6#…

            0 0
          • McBlacky  

            Odlo taky mohu jen doporučit.

            0 0
            • Martin  

              ono vlastně těžko radit, protože chybí základní informace, tj. pojetí běhu tazatele, jestli si představuje turistiku, hurá sportovní pojetí (nemyslím to ironicky) nebo výkonnostní trénink, teprve podle toho má smysl se bavit ejstli dvě vrstvy nebo tři, jestli bundu, kožich, vestu atd.

              0 0
              • McBlacky  

                Ja myslel jako spodni vrstvy, vrsek je jasne individualni. Teda jak kde -Jizerky tam musis mit BJ jinak ti neprodaj ani vodu na Hrebinku;)

                0 0
                • Martin  

                  no letos je zatím v Jizerkách nejlepší jezdit v atombordelu

                  0 0
                • mr.antik  

                  Přesně tak… ale on ten BD kupodivu celkem dobře funguje, asi jako všecko sportovní v podobných kategoriích (Craft, Odlo) i levnější Swix hadry jsou slušný. Hlavně vynechat Husky aspol. Od nich jedině flísku.

                  0 0
                  • peter6160  

                    Silvini? Táto: https://www.silvini.cz/…a-mj426.html

                    0 0
                    • peter6160  

                      Bunda vyskúšana a musím ju vrátiť, kto má väčšie ramená ;) asi to tlačím aj rukami :) absolútne nevhodný strih okolo ramien tlačia zipy.

                      0 0
                      • Pán z Dubu  

                        K rozsahu pohybu v ramenním kloubu při odpichu na běžkách nepatří odepínací rukávy. I kdyby Tě zipy netlačily, tak o ně okolí rozedřeš.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          záleží jak to je udělaný, mám bundu fischer (loeffler výrobce) používám jen s připnutými rukávy a nic nevadí a zatím ani se neodírá. Je to možná tím, že primárně jezdím skate.

                          0 0
                          • Vrci  

                            Mám od Kalase Tagete. Víc toho ta bunda strávila na běžkách než na kole a se zipama v podpaží taky problém nemám. Ale na rozdíl od Tebe vůbec nebruslim. Teď už nejsem takovej vlčák, o víkendu dám jednou nebo dvakrát 45 km v okolí Kvildy v klidným tempu mezi 7 a 8 km/h.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              mam tu samou a taky o zipech nevim

                              0 0
                              • Pán z Dubu  

                                Bundy jsou různě šité z různých materiálů. Roli bude hrát i např. jak je mohutná figura v oblasti paže a hrudníku. Ale kombinace faktorů, že rukávy na zipech nečiní na běžkách problém, se natrefit zjevně dá.

                                0 0
                            • McBlacky  

                              45 klasikou kolem Kvildy je solidní nálož. Vždycky jsem rád, že zapadnu někam na regenerační polívku (nejradši Finsterau u stadionu).

                              0 0
                              • Vrci  

                                Tam to mám taky rád, bohužel v poslední době tam moc lidi nerespektují jednosměrnost stop, dobře vaří i na Modravě v pivovaru.

                                Tuhle sobotu nejsem byl: Horská Kvilda, Kvilda, Prameny, Březník, Modrava, Rybárnu, Černý Potok, Modrava, Filipova Huť, Horská Kvilda.

                                Na celém okruhu jsou v podstatě jen dva kopce – Černá Hora a z Modravy na Horskou Kvildou.

                                0 0
                                • Zbyněk  

                                  Ke Tmavému potoku jsme jednou nebo dvakrát jeli ze Zadova… Teda trochu jinou cestou, z HK na Antýgl a Rokytu a podél drátů na Modravu (ani nevím, jestli se to ještě upravuje) a zpět kolem Lovčí skály na FH s návratem přes Zlatou studnu.

                                  0 0
                      • petrx  

                        To je u každého dost individuální, mě zase moc nesedí střih oblečení od Craftu.

                        0 0
      • Paja  

        Pokud se potis hodne, mohla by ti od Craftu vyhovovat Lithe boky a vnitrni strana rukavu je ze sitoviny.

        Je to sice cyklovetrovka, ale zada nejsou nejak prehnane prodlouzena.

        0 0
    • bodlak2  

      Kateřina Smutná dnes v La Diagonele 1.

      0 0
    • scoty  

      Hoši, potřeboval bych doporučit boty na klasiku. Noha 45, pokročilý.

      Myslel jsem třeba rcs ve 46…?

      Dík:)

      0 0
      • mr.antik  

        na klasiku to musí sednout jak ulitý a je uplně jedno co to bude za značku (jen aby to sedělo i na vázání samozřejmě :-)

        0 0
        • scoty  

          Tak jsem zkoušel dvoje Fischery a jsou strašně úzký…

          Alpiny a Salomony ve slušným provedení už neměli…

          0 0
          • mr.antik  

            Salomony mi přišly taky užší, Alpiny širší…

            0 0
            •  

              mám širší a vyšší nárt, alpiny i salomony mě sednou perfekně, chce to ozkůšat

              0 0
          • McBlacky  

            nizsi rossy jsou mega siroky, od C10 jsou uzsí

            0 0
          • scoty  

            Tak to vypadá na salomon rc9 prolink, nebo alpina rcl.

            Nevíte jestli ty prolink půjdou dobře na vázání xcelerátor? Ty alpiny jsou přímo na xcelerátor doporučený…

            0 0
      • McBlacky  

        Ja sel pro fischer a odnesl si rossignol, kamos podobne na skate. Dost pohodlny a padnouci boty. Vyssi rady tradicne uzsi, ale da se vybrat slusna sportovni sirsi bota ve stredni rade.

        0 0
      • Paja  

        Tady pisou, ze maji 45 1/3 i 46

        RC 9

        RC 8

        0 0
      • Tom-T45  

        Digestoř moc pěkná, ale pokud to nebylo schválně (možná to byl vtip, který jsem jen nepochopil), tak bych klidně ten správný odkaz na diskuzi o chlupatých běžkách bral, protože uvažuju, že je koupím ženě.

        0 0
      • plzakj  

        Nejakej copy&paste problem odkazu. Takze znovu a lepe. Digestor nebyla zamerne :-)

        https://bezky.net/…toupaci-pasy#…

        0 0
        • Smazaný účet  

          většina těch stěžovatelů bude kombinace blbý techniky a možná blbý tvrdosti… kupodivu všichni na sportenech?

          0 0
          • mars  

            Ja mám tie Sporteny (Perun Skin) od minulej sezóny a pre mňa ako bežkárske nemehlo sú najlepšie, aké som si mohol kúpiť. Vystriedal som pred nimi dvoje s mázou a jedny so šupinami, spokojný som až s týmito – dá sa na nich spokojne bežkovať aj bez dobrej techniky a ozaj sú pre danú hmotnosť konštrukčne kratšie než iné, takže aj ovládatelnejšie na zjazdoch, pričom na zjazde idem rovnako rýchlo ako kámoš na klasikách s mázou.

            0 0
    • MirosPikos  

      Dokáže mi někdo říct, jaké váhové zatížení mají tyto běžky? a jestli na ně dám bez problémů toto vázání? Hledám nějakou lowcost variantu na občasné vyjetí 2–3 do roka.

      0 0
      • Jaarque  

        Ultrasonicy v 205 jsou přibližně na 70–85kg, může se to mírně lisit kus od kusu. Dávat tam prolink je prasecina, musel bys jej provrtat skrz NIS desku, která je na lyži již z výroby nalepena. Kup radeji roteffelu performance classic.

        0 0
      • Barak  

        Pouzij tenhle adapter:

        https://www.rockpoint.cz/…face-adaptor

        0 0
        • Jaarque  

          Čím méně adaptérů, tim lépe. Jediná moznost, když potrebujes dostat SNS botu na NIS, ale jinak ne, tim spis, když rotefella a prolink stojí plus minus podobně… Prolink je dobrý třeba na holou lyži bez desky.

          0 0
      • natureman42  

        Komu není rady, tomu není pomoci.. :)

        za 1) proboha nevrtat,žádnej adaptér nemontovat, Prolink=NNN, který se pořád dá koupit nějaký máme skladem

        za 2) opravte mě jestli se mýlím, ale to zero v názvu znamená, že ta lyže má speciální úpravu mazací komory pro teploty kolem nuly (kdybys nehledal jen podle ceny, tak jinde se dozvíš, že „Mezi sekcemi rychlé závodní skluznice P-Tex 2000 Electra je pogumovaná skluznice Zero jako speciální vložka s jemnou texturou pro přilnutí a skluz v mokrém, obtížném sněhu od teploty –4°C výše“)

        za 3) stav se a já ti půjčím nějaký testovací skiny – chápu, že (bůhvíproč) pořád chceš mazací klasiku a chápu, že chceš aby ti to jelo, ale skin taky jede a zkus pohovořit třeba se Zikym nebo Standou, který si u nás skiny koupili…

        za 4) když na to přijde, tak ti mazací klasiku za dobrou cenu prodám taky, nejedeme jen v chlupech, máme nebo můžeme mít i spoustu mazaček.. (aneb „support your local dealer“ ;-)

        0 0
        • MirosPikos  
          1. To byl můj omyl a má neznalost. Samozřejmě bych nerad vrtal.
          2. Ano, Ultrasonic jsem měl jako lacinou dostupnou variantu. Doporučil mi je Petr, tak už je mám přes měsíc v hledáčku. Nebyl jsem si jistej tím Zero.
          3. Mohery rád zkusím, i jsem vyčetl že ideální jsou právě na Šumavu. Tedy že se mi z kopce tak nerozjedou a nebudu se dřít na nekonečných rovinách či mírném klesání. Jenže levný mohery prostě nejedou. A nevím jestli pro moje potřeby (2–3× do roka?) chci RC, co bral brácha.
          4. Botky chci brát jistě u „local dealer“ ale běžky víš, že jsem tam hledal v pátek hodinu a nic aktuálně dostupného jsme nenašli. Hůlky v hlíně s lepšími poutky také ne. Ale rád to vezmu u vás, když něco najdem. Taky kde jinde. Určitě to za ten přístup stojí. Jen se vnitřně přesvědčit, že běžky opravdu potřebuju a klidně připlatím, abych měl kvalitní základ. Vyzkouším ten moher a uvidíme. Cestou z Blavy bych ti cinknul, ohledně termínu půjčení. V pátek je brácha u zubaře takže připadá v úvahu ÚT nebo ST. Ale nemám s kým jet.
          0 0
          • petrx  

            Těm zero bych se opravdu vyhnul jestli jsem to taky pochopil dobře jedná se o běžky s mikrokontaktem na teploty kolem 0 a tím pádem nepoužitelné na jiné podmínky.Když už tak bych hledal standartní ultrasonicy ve váze cos uvedl bych šel určitě do 205 délky (vážím podobně, a jsem dlouholetým uživatelem této řady,210 by se ti jistě smekali podobně jako mě 205 když jsem tehdy při nákupu vážil 80 Kg), běžky této řady mají skluznici(PTex 2000 Electra) velmi dobrou, akorát u pokud dlouho ležely ve skladu tak je potřeba nejméně 3× proparafínovat aby se rozjely.Jinak pokud chceš aby to jelo, tak bych se vykašlal na teď děsně módní a obchodníky velmi protěžované běžky s nalepeným stoupacím pásem, je to jen recyklovaná 30let stará technologie, která se 80tých letech stejně jako šupiny se ukázala jako slepá ulička(krom toho že to pojede pomalu, tak je to naprosto nepoužitelné na soupaž a občasné zabruslení). Na běžky s NIS podložkou patří opět vázání NIS (dělá je pokud vím pouze roteffela jelikož se jedná o její patent) stejně tak na běžky s IFP půjde jen vázání pro IFP(dělá je jen Fischer a rossignol na běžky stejné značky)

            0 0
            •  

              mohéry pokud jsou vybrány s ohleden na váhu jsou úplně v pohodě použitelné na soupaž, na bruslení jsou k prdu ale to příznivcům klasického stylu vůbec nevadí

              0 0
          • natureman42  

            Mám otestováno cca. 10 různých skinů (od Salomonu, Atomicu, Fischera) a tak bych jen poznamenal : „tedy že se mi z kopce tak nerozjedou“ – ale rozjedou .. rozjedou se jako kráva, tedy stejně jako voskovací.. :-)

            „Jenže levný mohery prostě nejedou“ – testoval jsem i levný SALOMON AERO 7 a čoveče divil by ses, ale jely .. a drahý Atomic Redster C9ky jedou tak, až to není hezký (kolega hobík je na Zadově porovnával se svýma Fischer Carbonlite a jeho názor byl, že mu přišly prakticky stejně rychlý jako jeho mazačky)

            Stav se, něco ti pučím, otestuješ na vlastní nohy..

            0 0
        • ziki007  

          Ja si u vas skiny nekupoval ,)

          0 0
      • Feďa  

        Zbavuju se staršího modelu Madshus Ultrasonic classic délky 205 cm, včetně vázání. Občas škrábanec na vrchu i na skluznici. Viz foto. Jezdil jsem je s mými parametry 180 cm / 75–82 kg.

        Komplet za 1300 Kč.

        0 0
    • Puamik  

      taková blbůstka. Líbí se mně pásky na svázání běžek co mají závodnící. Běžky jsou spojeny vedle sebe. Jsou to tyto pásky?

      " FISCHER Pásek XC Podium":https://www.repasport.cz/…podium-15-16

      Díky

      0 0
    • natureman42  

      kdyby náhodou – v obchodě se budeme „zbavovat“ zbytků letošní kolekce Fischer, Salomon a Atomic – konkrétně mazacích, skinových a skate top modelů Fischer Carbonlite a Speedmax, Atomic Redster C7 a C9, Salomon S/Race a S-Lab. Slevy vesměs kolem –40%

      Kdyby někoho zajímaly bližší podrobnosti, tak případně v sz

      0 0
    • tomxxx  

      Ahoj, nezkousel uz nekdo sporten rs skate elite? Jak sporten delal roky sracky, tak se tyhle prej dost povedly.

      0 0
      • Barak  

        Nezkoušel. Ale bez osobního vyzkoušení by u mně asi převážily pochybnosti, zda za stejné peníze nemůžu mít osvědčenou kvalitu u jiného výrobce a šel bych jinam.

        0 0
      • McBlacky  

        možná se daj koupit výrazně levněji, ale podle MOC jsou podobně jako Fischer RCS. Díky tomu moc nevidím důvod experimentovat.

        0 0
        • tomxxx  

          Duvod je, kamarad je ma doma a jedou lepe nez rossignol xium.

          Namaze oboje stejne a z kopce mu o 20kg lehci pritelkyne ujizdi. Na kalsiku ma holka obycejnejsi model RS a taky jedou lepe nez rossy. Problem je v tom, ze je trochu mozny, ze dostala nejaky z race programu. Proto me zajima, jestli je nekdo nejezdi. Usetrenej peniz az tolik neresim, jestli dam 8 nebo 10 za bezky je fuk, na vazani a botach stejne neusetrim.

          0 0
          • McBlacky  

            může to být rozdíl ve struktuře, na jiným sněhu to může být jinak.

            lyže ze závodního programu – at už to ve sportenu znamená cokoli – jsou většinou lyže, které mají větší kapacitu skluznice držet parafín. Konstrukčně jsou stejné jako top modely (u značek co to nešmělí).

            Další rozdíl dělá to, že jsou dobře párované s minimální odchylkou (a nejsou křivé) a hlavně to, že se nabízí ve více provedení upravy skluznice (struktura), zatímco na krámě koupíš v lepším případě 3 typy, nejčastěji jen dva.

            0 0
          • Martin  

            rozdíly mezi těma lyžema jsou na statistické úrovni, tj. nemá smysl poměřovat dva páry, pouze je tím řečeno, že máš u určitých modelů určitých značek větší šanci na jedoucí lyže

            dále samozřejmě nezáleží jen na aktuální máze, ale především na tom jak lyže byly a jsou opečovávané a taky na strukturách, na jiném sněhu to může být zase naopak

            0 0
    • Krov  

      To ale přece hodně záleží na aktuálních podmínkách vs konstrukce lyže a struktura. Parafín je až třetí v řadě. Lyže z race programu má samozřejmě větší potenciál než běžná lyže v obchodě, ale nikdy nebude lepší za všech podmínek, prašanky prostě na firnu nepojedou a naopak. Rozhodně bych z toho nedělal závěry, že je to lepší lyže. Sporteny mají pošramocenou pověst a získat ztracenou důvěru bude pro ně těžké. Zatím bych šel do osvědčených značek.

      0 0
      • tomxxx  

        Proto prodavaj lepsi lyze jako kästle.

        0 0
        • Barak  

          Kastle je jen značka, kterou koupili, protože má na západě zvuk a lidi na ni budou spíš slyšet než na Sporten, Artis atd. O kvalitě výsledného produktu to nic nevypovídá. Čímž neříkám, že ty lyže jsou špatne. Nejsou to ve finale jen prebrandovane Sporteny?

          0 0
          • Krov  

            Jsou. Kastle myslim v poslednich 30 letech bezky sami vubec nevyrabely. Ted je delaji v Novem meste a maji to byt ty premiove modely. Marketingove se chteji prosadit hlavne v dalkovych bezich.

            0 0
          • tomxxx  

            Dyt to pisu, jen sem to nerozepsal polopate.

            Rs race uz sporten nema v nabidce a podle me to jsou ty nejdrazsi kastle…jenze za tu cenu uz skutecne nema cenu experimentovat.

            0 0
            • Barak  

              Ok, pochopil jsem to „lepsi“ ve smyslu jiného produktu, ne brandu…

              A do čeho teda půjdeš?

              0 0
            • natureman42  

              Udajne tam maj bejt zmeny v konstrukci, ale nevim to jeste uplne presne – predevcirem jsem na ty top modely 20/21 koukal na ISPO a vypadaj docela dobre.. (vcetne toho trojuhelnikovyho „vajicka“ ve spicce)

              Ty letosni jejich obchoďák uplně nechválil, uvidíme co nam rekne k ty nastupujici kolekci.. Uprimne ale jestli se k nam na obchod mame rozhodnout v plusminu stejny cenovy tride mezi TOP Rossignolama „s Fourcadem“ a Kastlema, ktery v ČR moc lidi neznaj, tak volba je celkem jasna..

              0 0
              • McBlacky  

                Jen pozor, že ty Fourcadky nejsou top model co rossy vyrábí :)

                • Kastle už roky nevyrobilo lyži co by za něco stála, takže vůbec nemá smysl o nich uvažovat.
                0 0
                • natureman42  

                  jasný, na ISPO jsem na ně koukal, moc pěkný.. Teď jsem to ale myslel obecně jako že Rossy jsou prostě „lyže s Fourcadem“ :-) (stejně jako Crussis jsou „ekola s Jágrem“ :)

                  Zvažujeme právě pro příští rok, jestli nevzít ještě topy od Rossignolu (a doplnit tak Fischer Carbonlite-Speedmaxy + Salomon S-Laby, co už máme..) Jejich obchoďák se docela snaží a Rossignol má narozdíl od Kästle mezi běžkařskou veřejností zvuk..

                  0 0
                • ziki007  

                  Kästle = Sporten… Takže se o nich dá uvažovat úplně stejně, jako o Sportenech…

                  0 0
                  • McBlacky  

                    barum=continental ?

                    0 0
                    • ziki007  

                      Stejná lyže, stejná výrobní linka, jiná folie navrchu… Ale to je jedno, nebudu ti šlapat na kuří oko…

                      0 0
                      • Barak  

                        Namátkou nejvyšší skinová lyže (ve Sportenu RC Classic SKIN, v Kästle XP20), mají stejnou váhu, stejné krojení.

                        0 0
                      • tomxxx  

                        Na vsak, blacky tomu neveri, ale je to tak. Jen sporten ji uz nema, aby nekanibalizovali na sve top znacce

                        0 0
                      • McBlacky  

                        v pohodě, jestli to tak je, nedává to moc smysl co do uplatnění na trhu, ale budiž.

                        ve značkách lyží mám vybráno. Sportenům jsem dal šanci dvakrát a vzhledem k tomu, že i top lyže od fischer/rossi/a­tomic/salomon stojí v porovnání s tím jak dlouho vydrží uplný nic, není důvod tady šetřit a doufat, že to možná pojede.

                        0 0
                  • DALIS  

                    K

                    K

                    Kastle jim testuje Ročárek.Mají přímo prodejnu u vchodu do podniku.Ty jejich nejlepší lyže se dají koupit v jejich prodejně za 7500kč.Na tom světáku co probíhal v NM je prodávali za 6500 i s vázáním.Dá se s nimi domluvit cena.Já jsem měl zájem o lyže s NANOGRIPEM,které se nemažou,ale tento typ lyží nedělají.

                    0 0
                    • tomxxx  

                      A neni lepsi skin nez nanogrip?

                      Klasiku nejezdim, tak se ptam.

                      0 0
                      • Martin  

                        obojí dost na hovno

                        0 0
                        • roman 3D  

                          ale prd

                          0 0
                          • Martin  

                            ano? kolik jsi toho na nich najezdil? nechceš ty mé? dám ti je se slevou, strašně rád bych se toho nesmyslu zbavil

                            a myslím to vážně (tu slevu)

                            0 0
                            • roman 3D  

                              několik stovek km už to bude za ty dva roky, mám dvoje takže si je klidně nech a zkus se na nich naučit:-)

                              0 0
                              • Martin  

                                aha, několik stovek za dva roky.. tak díky, diskuse je mi trochu jasnější

                                0 0
                                • petrx  

                                  Njn. legendární Roman3D – učebnicová ukázka ovce co se řídí reklamní propagandou, kdyby bylo v módě skákat z okna z 10.patra, tak bude první kdo z toho okna skočí.

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    Na několik stovek km za dva roky je to podle mě ro mnoho lidi dobre řešení.

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      takhle: několik stovek ročně rovná se pro mnoho lidí zbytečnost učit se mazat a držet řadu stoupacích vosků – budiž, jenže, na druhou stranu stejně tak dobře na těch pár set stačí mít dva uniklistry Swix ve spreji, smývač ve spreji, škrabku, 3–4 tuhé vosky a korek, což je investice zanedbatelná a půjde to prostě lépe… za mě má mohérovka jednu jedinou výhodu a oblast použití – když jsou ty neskutečné podmínky, kdy je to třeba dole na klistr a nahoře na pevnej nebo se podmínky stále mění, to budiž

                                      0 0
                                      • Barak  

                                        Jasně, stačí mít základ, o kterém píšeš. Jenže, musíš vědět, kdy co namazat. To je ten problém. Já toho v Jizerkach nalitam dost, zkušenosti s smazáním mám. Ale když nejsou jasne podmínky, např. typické jarní lyžování nebo kdyz behem zimy delsi dobu nesnezi a je to umlacene na klistr nebo je naopak čerstvý a je to na vosk, tak stejně nevím co maznout. A když pominu, že se mi v 7 ráno v kose na parkaci nechce mazat vosk a patlat klistr už vůbec ne, stejně z podmínek na stadionu vůbec nic nepoznám. Protože v noci mohly být malé srážky, na stadaku třeba pršelo a nad Kristianobem to přešlo do sněžení. Kolikrát je to teplota tak na hraně, že prostě neodhadnes, jestli pršelo i nahore nebo ne. Víš dobře, ze casto se meni podminky uz od Buku nebo Samalky. Takže často, v poslednich par letech zvlast, než abych riskoval, že se a klasice poradne nesvezu, raději jdu v sobotu na skate, omrknu podmínky a v neděli jdu na klasiku.

                                        0 0
                                        • roman 3D  

                                          +1, neuspěšní pseudo závodníci ať klidně mažou, já si jdu běžky užít:-)

                                          0 0
                                          • Martin  

                                            možná, kdybys nebyl úplně blbej, bys věděl, že běžky si člověk užije, pokud správně namaže… ty párstovko za dva roky…

                                            0 0
                                          • Barak  

                                            Abych myslenku dokoncil, neznamena to, ze skin lyze jsou na jezdeni podle me nejaky extra zazrak.:) Ted je testuju, jestli bych si je na zmíněné podmínky neporidil. Zatím ale nejsem přesvědčen, že za nejasných podmínek bych měl jít na skiny místo na skate. Zatím z toho mam dojem, že ten pás brzdí víc, než zkousnu. Bez debaty ale, že pro mnoho lidi je to jasná volba.

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              které zkoušíš?

                                              já budu příští týden zkoušet Speedmaxy, zatím tedy nejskluznější a přitom dobré v odrazu byly Intelligripy Madshus, ovšem zase mohér se po dvou jízdách odlepil, což si myslím, že by běžky za 16 klacků mohly vydržet o pár jízd déle, co?

                                              0 0
                                              • Barak  

                                                Už jsem to tu psal. Zkoušel jsem Madshus Endurace Intellgrip. Skluz mě nenadchl ani s vázáním vzadu a lyži tvrdší, než bych měl dle váhy mít.

                                                Chci ještě zkusit Rossignol, Fischer a Atomic. U všech značek nezkousim závodní top lyze, ale vyšší sportovní modely. Nechci tolik investovat. Pokud bych totiz některé nakonec vzal, nebudou to jednička, ale jen doplňkové lyže pro ty probírané podmínky, kdy bych jel byval skate.

                                                0 0
                                                • natureman42  

                                                  Doporučuju vyzkoušet skinový Atomic Redster C7/C9 s možností nalepit červenej SPEED SKIN nebo Salomon S/Race (RC10) s růžovým eSKINRACE – oproti klasickým skinům jsou jemnější a nižší.. Jedou jak vítr, jen se člověk musí umět odrazit..

                                                  0 0
                                                  • Martin  

                                                    já jen doufám, že k tomu eSKINRACE není na záda baťoh s baterií…

                                                    0 0
                                                  • natureman42  

                                                    e jako eXchange – tj. jednoduchá výměna skinu přímo ve stopě.. od letoska to už maj obě značky, loni s tím přišel Atomic

                                                    0 0
                                                  • petrx  

                                                    jednoduše vyměnitelný pásy přímo ve stopě to už má řadu let Fischer u backcountry běžek z easy skin série.

                                                    0 0
                                                  • natureman42  

                                                    Back country easy skin (špička easy skinu se provleče lyží a zaklapne) je pro klasický xc běžky – kde je primarni požadavek na co nejlepší skluz – prakticky nepoužitelny, s ním se dá prakticky jen chodit, ne klouzat..

                                                    Oproti tomu jsou výměnné Easy Exchange skiny od Atom/Salám určené pro klasicke xc – tj. odraz-skluz. Jen narozdíl od ostatních značek nepotřebuješ pro výměnu žehličku atd..

                                                    Tj. s Easy skinem pro Bcountry běžky bych to rozhodně nesrovnaval

                                                    Video zde –

                                                    https://www.youtube.com/watch?…

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    fuj to se mi ulevilo!!!

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Díky, ty C9 mám možnost zkusit.

                                                    0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            málokdy s tebou souhlasím, ale teď ano

                                            0 0
                                        • Martin  

                                          člověče, Plho, vždyť o tom tu již dobrou půlhodinu hovoříme…! četls můj příspěvek, když už píšeš přesně totéž co já?

                                          0 0
                                          • Barak  

                                            Cetl. Jenom mi z toho prislo, ze ty nejasné podmínky z tvého pohledu nenastavaji moc často. Proto jsem to rozepsal víc, protože si naopak myslím, že jsou dost často. Toť vše.

                                            0 0
                                            • roman 3D  

                                              tak hodně lidí proměnlivý podmínky v jizerkách nezná

                                              0 0
                                              • Martin  

                                                tak to mají recht, v jizerkách třeba já neznám, v Jizerkách však ano

                                                0 0
                                            • Martin  

                                              ok

                                              já to taky nerozvedl, ale bohužel, v našich podmínkách občas ty podmínky nastávají, ovšem jednodušší než mohér je prostě se naučit soupažit

                                              0 0
                                              • ELx  

                                                Tak určitě je pro průměrného hobika, který se jde sklouznout na Jizerky, jednodušší soupazit z Bedřichova na rozmezí, než si poridit lehce drhnouci moher :-D

                                                0 0
                                                • kokoska.rokoska  

                                                  Nechci rušit vaši odbornou debatu, ale třeba zrovna pro mě to fakt bylo nejjednodušší a nejspolehlivější řešení. Když (z jakéhokoliv důvodu) nemůžu bruslit, jedu soupaž

                                                  0 0
                                                  • ELx  

                                                    Tak když se chci jet projet klasikou, tak fakt nechci soupazit. Klasiku miluju pro ten dokonalý pohyb.

                                                    0 0
                                                  • roman 3D  

                                                    +1, ne každý chce být jako Standa Řezáč, to je panečku pohled na některý co funí lak lokotka a jedou jako hlemýžď, hlavně že soupaží:-)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    tak snažím se zde lidem ,dík vlastní zkušenosti, pomoci poukazem na to, že se lze soupaž snadno naučit, pokud člověk překoná první bariéru, pár lidí to zkusí a třeba mi poděkuje, pár lidí to vzdá, tak to chodí, tobě něco radit nemá smysl, tak proč píšeš své kraviny? já alespoń radím, ty děláš co???

                                                    0 0
                                                  • mm  

                                                    Co v případě Moravy – Beskydy, Jeseníky? V takovém případě vidím soupaž jako neaplikovatelnou a naopak skin je to nejlepší, co se pro hobby skupinu v posledních letech objevilo.

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    hele to nevím, jezdím tam málo, pro mě, prosím bez urážky, jsou to pohoří běžkařsky tristní, myslím tím zázemí, úpravy tratí apod., takž epokud jsou tam náročná těžká stoupání tak souhlas

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Průměrný hobik nemá ročně odmakano v tréninku 500+ hodin. Sorry, jestli jsem se nějak vyrazne seknul.

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    ale nemusí, na soupaži není nic tak světaborného, ne víc než to mít nastavené v hlavě a trocha zvyku, dokonce aerobně je to úspornější než stříďák a rozhodně tedy zabírá celé tělo, nikoli jen ruce a ramena, jak si snad někdo myslí

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    Bych si dovolil nesouhlasit. Na solidni tempo soupazi v mirnych kopcich (Jizerky) to chce mit dost namakano. Vy drete celej rok 5–6× tydne tak to uz nevnimas. Normalni lidi co nechodej do posilky nebo nejezdi od pulky leta kolce si rozhodne nestrihnou 30–40km soupaz tempem pod 4m/km ;)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    Milane, dřeme, aby to jelo, ale já píšu o něčem jiném, píšu o tom, že tahle technika je především v hlavě a taky o tom, že tahle technika je specifická tím, že při prvních pokusech vypadá nedostižně, stačí ale relativně málo a je úplně v pohodě a vím, že ji může zvládat každý, kdo se zvládá na lyžích průměrně pohybovat, ted yjasně ž ene každý, třeba roman3D halt ne, není každému dáno alespoň průměrných pohybových schopností, ale většina ano, jen to chce překlenout tu prvotní bariéru** a vím opravdu moc dobře o čem píšu**

                                                    0 0
                                                • Martin  

                                                  ano, je

                                                  0 0
                                                  • ELx  

                                                    Nebuď tak sebestredny. 95%hobiku by měla problém dojet soupazi k buku. A už vůbec ne svižně. Kroutili by se u toho jak žížaly vyveseny v hulkach. Žádná radost z pohybu.

                                                    0 0
                                                  • petrx  

                                                    Zato s drhnoucímí kozími chlupy na skluznici co při sjezdu kvílí jak vysavač bude pohyb opravdová krása.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    To si pletes se supinama;)

                                                    Slabej pokus o hate

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    Milane, neplete, pokud není stopa dokonale rovná tak bohužel řvou i mohéry, ne tolik co šupiny, ale řvou taky

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    právě že v tom není vůbec žádná sebestřednost, právě že vím, že po určitém nároku na začátku tohle zvládne každý, viz příspěvek výše, je to jen a pouze o tom „chci“ a také o správné technice, která uleví tricepsu a ramenům, ze správné soupaže bolí víc nohy než ruce, asi nevěříš, ale je to tak

                                                    0 0
                                              • Barak  

                                                No, nevím.:)

                                                0 0
                                                • Martin  

                                                  ale jo, jen mám pocit, že to řada lidí vzdá po prvních metrech aniž by se to pokusila naučit, ovšem takto bychom ani neuměli jezdit na kolech, že?

                                                  0 0
                                                  • Barak  

                                                    Asi nemá cenu to dál řešit. V tomhle se prostě neshodneme. Někdy mi přijde, že ti úplně chybí empatie a máš problém podívat se na věci z hlediska lidí, kteří nemají zdaleka takovou výkonnost jako ty, tráví na lyžích mnohem méně času, jezdí na úplně jiném materiálů atd. atd.

                                                    0 0
                                                  • roman 3D  

                                                    dobrá výkonost se projevuje dobrým umístěním na bedně

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    :-D

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    docela by mě zajímalo, jak tento tvůj „příspěvek“ souvisí s meritem na které reaguješ, vůz a koza, co?

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    ale houby věc empatie, jen vím, že je tam první bariéra, kterou může překonat každý a nemusí být přitom vůbec Standa řezáč, ba může být docela drobná a subtilní ženská, proč asi?

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    No, ono se stačí podívat na to, kolik lidí z celkového počtu jede na holých lyží třeba na J50. A neberu Elitu samozřejmě. Zvládnutí soupaže, abys sis vyjel kopec typu Rozmezí, není úplně triviální záležitost. Vyžaduje fyzickou přípravu a potom správné zvládnutí techniky. To je pro většinu hobby lyžařů, kteří nestojí na lyžích 4× v týdnu, poměrně problém.

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    souhlasím, v tomto se s tebou nepřu, ale já přece píšu o jiné situaci – o situaci, kdy jsou na mazání blbé proměnlivé podmínky a v nich je má zkušenost taková, že než mohér to radši soupaž

                                                    a merito mého příspěvku je v prostém sdělení, že soupaž je méně náročná, než se zdá při první pokusu o ni – to je celé

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Tak teď jsi to stočil trochu jinam. Jasně, pokud člověk soupaž umí, je pro něho při proměnlivých podmínkách určitě lepší, než se pokoušet trefit mázu.

                                                    Já jsem ale oponoval jen a pouze z toho důvodu, že jsi to vztáhl i na průměrného hobíka. Proto jsem kontroval, že zvládnout soupaž natolik, abys vyjel třeba Rozmez, není úplná legrace.

                                                    Jinak souhlas, že to z počátku vypadá těžší, než to ve skutečnosti je.

                                                    0 0
                      • DALIS  

                        Tento týden jsme s chlapama testovali obojí.I ty skiny. Protože je koupil jeden kamarád.Ty skiny,že nemůže vyjet ten celý kopec na závodní trati co vede tím tunelem NM. Já a druhý kamarád,který je velice dobrý lyžař jsme vyjeli ten kopec klasicky skoro až na vrch.No a ten kámoš co ty lyže koupil jenom do půlky kopce.Co tím chci říct, že hodně záleží na technice jízdy což on nemá a ještě k tomu má špatný koleno.A koupil ty nejlepší lyže Fischer RCS.Na těch už to musí člověk umět.A ten nanogrip se nám jevil nejlepší.To stoupání jsme vyjeli až na vrch.Ta lyže je konstrukčně úplně totiž jiná.Tady ten typ lyží dělají už jenom pro amatéry.

                        0 0
                        • Barak  

                          K té technice bych přidal i fyzicku. Jakmile začneš odcházet fyzicky, jde do kopru technika a pak je to prostě boj o holáč.:)

                          0 0
                        • Martin  

                          úplně se v tom tvém příspěvku neorientuji, ale jen dodám, že Fischer RSC není zdaleka nejlepší model od Fischeru, spíš takový lepší hobby, nad ním jsou ještě Carbonlite a ještě nad nimi Speedmax, obě se dělají v Twinskin provedení, ale za mě ten Twinskin systém od Fischera stojí za prd, i při správné tvrdosti lyže a dobré technice zadrhává a odraz přitom nikterak tutový (a to píšu o podmínkách vhodných pro mohér), což je, odle mého pozorování dané tím, že mají ty pásky příliš úzké na tutový odraz a není to čistý mohér a mají je pod patou již příliš vystouplé ze skluznice, což zase způsobuje to zadrhávání… jinak kdyby někdo měl zájem, tak 2× jeté Race Twinskiny co jsem testoval mám na prodej, 207 cm, 72–91 kg, přesnou váhu si člověk našoupe vázáním, ale ideál tak na 75 kg

                          0 0
                          • Barak  

                            To jsi me moc nepotesil. Ten Race model jsem měl v plánu pri nejbližší příležitosti otestovat. Pak je v planu test Rossignolu a Atomicu. Madshus Intellgrip jsem zkousel minuly tyden.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              Rossy jsou ok, jen ten skin nevydrzi tolik co treba provedeni od salomonu. V ramci moznosti i jedou.

                              0 0
                              • Barak  

                                A jaké zkoušet z hlediska tvrdosti? Slýchám rozporuplné názory. Někdo říká, držet se doporučení výrobce a vzít lyže podle tabulky. Jiní zas, zkoušet o něco tvrdší. Co bys podle zkušenosti doporučil?

                                Zas nemám možnost a ani se mi moc nechce zkoušet lyže různých výrobců a od každé ještě různé tvrdosti…

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  Kdyz umis na klasice tak si vem tvrdsi. Pokud ne tak mekci. Mam 203cm 68–80kg rozsah a moje vaha bez niceho je 73–74. Snesl bych i tvrdsi, ale o moc jemnejsi odstupnovani se nedela. Odraz se z toho da hrozne flakat, tvrdsi by byly narocnejsi ale zase by na nich sla silovejsi soupaz, to na techto nejde (se zvedanim kotniku).

                                  0 0
                                • Martin  

                                  tvrdší a move system, když potřebuješ aby to jelo tak se posuneš na paty

                                  0 0
                            • Martin  

                              jo a Madshus byl perfektně skluzný i dobrý v odrazu, ale zase se dceři po dvou trénincích odlepil

                              0 0
                              • Barak  

                                No, mě to právě moc nepřišlo. Nezkoušel jsem teda Red Line, ale jen Endurace. Na druhou stranu, vycházel mi index flexe cca 46 a zkoušel jsem 51, takže bych čekal lepší skluz a těžší odraz. Ale skluz mě teda moc nenadchnul. Možná od toho čekám přílišnou podobnost s mazací lyží, nevím.

                                0 0
                                • Martin  

                                  a je na těch Endurancích 100% mohér?

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    Ne, je to kombinace. Vázání jsem zkoušel Xcelerator MOVE system a postupně jsem ho posunul až do úplně zadní polohy.

                                    0 0
                                  • Barak  

                                    Btw na jaké lyže vůbec jde Roteffella namontovat, kvůli integrovaným deskám na lyži, aby se přes ně nemusela přivrtávat? Asi jenom na Atomic, Salomon, Madshus?

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      na všechny co za to stojí ;) naopak sns je dneska porod nekam dostat a ten systém je reálně po smrti.

                                      0 0
                                      • natureman42  

                                        Jednohrazdovy SNS Profil skončil už loni, dvouhrazdovy SNS PILOT skončí tuším do dvou let

                                        PROLINK (Salomon/Atomic klon NNN) je jediná budoucnost..

                                        0 0
                                      • Barak  

                                        No počkej, myslím to vážně. Třeba na Fischer lyzi nenasunu nic jinýho, než Fischer vázání. Nebo jo?

                                        0 0
                                        • natureman42  

                                          všechny současný Fischerky (snad krom backcountry modelů, který maj svý vlastní bc nnn vázání) jsou vybavený IFP deskou a na ní už nic jinýho než TURNAMIC vázání nenasuneš.. Takže jestli chceš jinej systém než NNN(TURNAMIC), tak musíš koukat po běžkách bez desek od jiných značek než FISCHER..

                                          0 0
                                        • Martin  

                                          nenasuneš a dokonce ani nepřivrtáš, mají to, mrzáci, udělný tak, že to pak pruží v krajích

                                          0 0
                                    • Martin  

                                      Rottefela na NIS desku ze jmenovanych na Madshus, Fischer a Rossignol uz maji desku na IFP, Atomic a Salomon jsou bez desky

                                      0 0
                                      • natureman42  

                                        trochu doplním:

                                        – klasičky od Salomon a Atomic od letošní zimy můžou být i s deskou – tzv. PROLINK SHIFT PLATE – zkráceně PSP.

                                        https://www.salomon.com/…t-plate.html#…

                                        Na tuhle desku se pak nasunuje posuvné vázání PROLINK SHIFT a to buď ve verzi PROLINK SHIFT PRO CLASSIC (kompozitová špička) anebo PROLINK SHIFT RACE CLASSIC (karbonová špička). Narozdíl od konkurenčního TURNAMICU se posunuje jen špička, pata je pevná součást desky.

                                        https://www.salomon.com/…-pro-cl.html

                                        https://www.salomon.com/…race-cl.html#…

                                        Vázání se dá posunovat o 2 dílky vpřed (lepší grip) nebo vzad (lepší skluz).

                                        Deska se dá koupit i samostatně – tj. pokud někdo má lyže bez desky, může si PSP desku na ně našroubovat a nasunout jedno z výše uvedených vázání.

                                        0 0
                          • natureman42  

                            jako clovek co Fischery prodává jen malinko opravim

                            : „že mají ty pásky příliš úzké na tutový odraz ..“ :

                            • říká to víc lidí, jen s jednou vyjímkou – nejvyšší verze TWIN SKIN SPEEDMAX 3D má pásky kupodivu širší, viz. fotka – vlevo komora SPEEDMAXů, vpravo komora modelově nižších CARBONů. Tj. až na malou mezírku mezi nima se šířkou přibližují celoskinům od Salomonu, Atomicu ad.

                            : „a není to čistý mohér“ :

                            • verze TWINSKIN SPEEDMAX, CARBON, RACE a SUPERIOR by měly mít dle katalogu (snad!) čistý mohair, od verze TWINSKIN PRO níž je to MOHAIR mix..
                            0 0
                            • Martin  

                              Bude to tak, udělal jsem blbost, že jsem nevzal Speedmaxy, říkal jsem si že na trénink to stačí, ale nestačí, od jisté úrovně prostě nestačí, ale hlavní problém u nich bude ten příliš vystouplý moher pod patou, člověk pak nezrychlí když se posune –3, ba právě naopak, dostane těžiště nad ten zub na skluznici, Madshus tam tohle nemá

                              0 0
                              • McBlacky  

                                maj to všechny ? není to výrobní vada – blbý nalepení nebo špatný frézování lyže?

                                0 0
                                • natureman42  

                                  Těžko říct, za mě Trepi je první koho slyším si na tohle stěžovat.. náběhová hrana TwinSkinu je uložena níž, postupně vystupuje.. nicméně Fischer to prezentuje jako výhodu pro lepší skluz vs. solidní odraz..

                                  Každopádně dobrý vedet

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    cokoli vystupuje ze skluznice to brzdi, i spatne rozetreny klistr kdyz ma hrbolky tak jede na hovno

                                    Blacky: pristi tyden to jdu do Fischera zkoumat

                                    0 0
                                    • natureman42  

                                      schválně mrknu u nás v práci – máme tu všechny modely od Twin Skin Performance az po Speedmax 3D TwinSkin.. zkusim porovnat napr. s Atomicem nebo Salomonem..

                                      btw: kdyby mel nahodou nekdo chut otestovat nejaky top skinový Fischery (Pro, Race, Speedmax), Atomici (C3, C7, C9) nebo Salámy (RC10 a S/Race skin) a mel by cestu pres Jizni Čechy, tak se ozvete do posty – máme jich tady v testcentru docela dost v ruznych vahových kategoriích..

                                      0 0
                                      • Vrci  

                                        a kde je v jižních Čechách otestovat… Jedinej sníh je možná na Březníku u Modravy a to už jsou vlastně západní Čechy.

                                        0 0
                                        • natureman42  

                                          jasný, aktuálně skoro nikde, mozna tak kolem Kvildy a Modrava-Březník .. noo, treba jeste nejaka ta zima prijde, i kdyz tomu uz asi nikdo moc nevěří.. :)

                                          https://bilestopy.cz/…umava/kvilda

                                          0 0
                                          • plzakj  

                                            Ja bych se ozval pristi rok, jestli bude snih :-D Letos uz to nevypada :-(

                                            0 0
                                        • Martin  

                                          zrovna jsem se chtěl zeptat na totéž… :-(

                                          0 0
                                          • Vrci  

                                            Kdyby aspoň mrzlo, dalo by se na bruslích na rybníky nebo pískárny. Ale tohle je na prd, daří se bacilum a ani na kolo se pořádně nedá vyjet.

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              nebo vážit hodiny v autě cestou do Alp či Dolomit, já se zrovna vrátil z Toblachu a tam to byla nádhera, ovšem ta cesta kolem Mnichova je otravná a dálnice na Budějice v nedohlednu, ach jo!

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Nádhera je to od vánoc, ale už to ubývá ;-) Dneska v 1.500 m.n.m. +10°C :-D

                                                0 0
                                                • Martin  

                                                  já jel prvně na běžkách mezi Toblachem a Cortinou a byl jsem cele konstrenován tou krásou jak tě tam v průsmyku svírají ty rozeklané štíty, nad tebou Monte Cristalo a pak ta trať po bývalé železnici, uzký tmavý tunel, pak most nad propastí, prostě nepopsatelná nádhera, které se vyrovná jen letní pohyb na kole tamtéž

                                                  a bylo sice po poledni teplo, ale trať držela nádherně vymrzlá, no závidím ti, že se ti podařilo se tam odstěhovat

                                                  0 0
                                    • natureman42  

                                      tak jen pro info ad vystupující skin :

                                      (k testu jsem vzal modely Fischer SpeedMax 3D TwinSkin, Atomic C9 Skintec, Salomon S/Race eSKINRACE a (trochu starší model) Madshus Terrasonic Intelligrip

                                      Takže na pohmat i vizuální prozkoumání:

                                      • Fischer, Salomon a Atomic maj předek skinu zapuštěnější, následně směrem dozadu skin u všech postupně vystupuje. Nejvíc má začátek skinu do lůžka zapustenej Salomon (prakticky na úroveň skluznice) a vystupuje nejpozvolněji, pak Atomic a po něm Fischer
                                      • Madshus oproti ostatním má vystouplej i začátek skinu! a navíc má takovou specialitu, že zhruba ve 2/3 je vystouplej nejvíc a směrem ke konci se zase zapouští. Jedná se ale o cca. 2 roky starej model, nevím jak u aktuální kolekce, jestli to už předělali anebo takhle to maj furt.. Co jsme je ale loni na měli možnost otestovat letošní kolekci, tak skiny od Madshusu jely z všech těhle 4 značek subjektivně asi nejmíň..
                                      0 0
                                      • Barak  

                                        Hm, zajímavý srovnání, díky.

                                        Otázka je, jestli to něco vypovídá o jízdních předpokladech. Každý z výrobců bude odlaďovat lyži právě na ten svůj pás.

                                        0 0
                          • DALIS  

                            No já se omlouvám,bral jsem to ta nějak všeobecně.Ta lyže byla vyvinuta na složité podmínky teploty sněhu.Je to určitý kompromis mezi výjezdu do kopce a jízdou z kopce.Já zatím jezdím na lyžích 60 let.Co vím profíci už na nich nejezdí závody,jenom trénují,když je kolem 0.Určitě je lepší klasika!Na zmrlý sních klistr,na prašan tuhý vosk.Jak jeto něco mezi tím je problém a právě na takové podmínky byly ty lyže vyvinuty.Tady to forum občas čtu,protože člověk porovnává z více pohledů na daný problém.A že jsme zrovna s kamarádama řešili stejný problém,tak jsem se zapojil do debaty.Díky za vaše velice odborné názory na věc.

                            0 0
                            • Martin  

                              Ne, ja ti ten prispevek neodporuji, myslel jsem ti, ze jsem neoochopil presne co chces vyjadrit, ttratil jvem se v tom

                              0 0
              • tomxxx  

                o kastlích nemluvim, tam je to docela jasný, že nemá cenu experimentovat

                spíš jde o ty sporteny, který by šlo teď někde všťourat za 8000. Nicméně se mi moc experimentovat nechce a obstarám rossignoly, salamony nebo fischery.

                0 0
                • Martin  

                  dcera letos má možnost testovat na závody Fischer Speedmax a Madshus 2.0 a zatím jí pokaždé vyšly lépe Madshusy (i za shodných struktur a shodné péče samozřejmě)

                  0 0
    • Martin  

      obecně lyže z tzv. race programu jsou vyráběné stejně jako lyže na krám, ale obvykle se u nich používá skluznice z vnitřku návinu, která má o něco lepší vlastnosti a jsou tyto lyže pečlivěji měřeny a párovány, výsledná kvalita skluzu je opět jen statistická hodnota, základní význam má péče, mazání a souznění struktury s daným typem sněhu, ze tří uvedených faktorů má vůbec největší význam kvalita čištění skluznic – můžete dostat ty nelépe jedoucí lyže na světě a mazat si je i na trénink práškem, pokud je ale nebudete pořádně čistit a napouštět velmi rychle se takové lyže úplně zastaví

      0 0
      • Noviak  

        Jak bys doporučil čistit lyže? Ro hobika. Myšleno z pohledu minimální čas a dostatečné výsledky. Stačí pomoci stažení horkého parafinu jednou za X km a pred kazdym voskovanim bronzovy kartac?

        0 0
        • Martin  

          naprosty udeal je fluorizovany cistic Maplus, jen natres hadrikem, pockas par minut a vykartacujes a mas lyze ciste a jeste lehce napustene fluorem, jeste dal sel Rex, ktery ma v cistici fluor i parafin, takze mas i konzervacni vrstvu, vse prace na par minut, delam po kazdem treninku, jdyz je spina tak dukladneji, lyzim se tim stale lehce zlepsuji jizdni vlastnosti

          0 0
          • Pán z Dubu  

            Mám Rex glide cleaner a smrdí tak ukrutně, že lyže vynáším čistit z domu ven.

            S čističem, s nímž lze zůstat s lyží na kopytě v interiéru, by bylo mrcasení nejmíň.

            0 0
            • Martin  

              Blbost, nesmrdí, resp. rozhodně smrdí méně než čistič třeba od Swixu nebo žehlení prášku, já s ním dělám normálně doma v pokoji, nepleteš si ho se smýcačem klistrů? A čistič Maplus smrdí taky víc

              0 0
              • Pán z Dubu  

                Nepletu. Nemám Tvoji smradoodolnost.

                0 0
                • Martin  

                  on to bude spíš zvyk, smradoodolný je jen defekátor, viz příslušná hutná diskuse

                  resp. jinak se zeptám: tobě skutečně víc smrdí Rex než třeba Swix?

                  totiž jde o to, že Swix je jen smradlavá chemie, kdežto v Rexu je i parfín a ten smrad z něj je prostě jemnější

                  0 0
            • Dumbo  

              Kúp drevené lyže a môžeš aplikovať pine tar, borovicovy dehet, ten ti domov prevonia nádherne :) a vosk nesmrdí

              0 0
              • Martin  

                náhodou to není zas až tak dávno co se skluznice natíraly dehtem

                a některé oblíbené stoupací vosky mají dehtovou složku dodnes

                0 0
              • petrx  

                Co ty víš třeba nám marketingoví stratégové vysvětlí, že dřevo výrazně lépe absorbuje parafín oproti plastu a začnou se běžky s dřevěnou skluznicí prodávat jak na běžícím páse, podobně jak dnes běžky s nalepenými zvířecími chlupy, které hodně frčely naposledy v 80 letech minulého století.

                0 0
          • Noviak  

            Díky za tip.

            0 0
          • Mike Pery  

            Záleží jakým kartáčem to potom vykartáčuju? Ocel/bronz/nylon?

            0 0
            • Martin  

              čistič kartáčuj vždy kovovým hrubým, protože lyži i „provzdušníš“, tj. otevřeš strukturu pro mazání

              trochu jiné je to o čističe Rex, který má v sobě parafín, zde se jen oopakuje aplikace bez kartáčování dokud se harřík přestane špinit, pak necháš lyže být, ten parafín funguje i jako ochranná vrstva a kartáčuje se až před příštím tréninkem, tj. před příštím parafínováním

              Maplus a spol se kartáčují hned a lyže by s epak měla něčím zakonzervovat – napustit, ideálně stačí tekuté vosky, nesahat do toho zbytečně žehličkou

              0 0
        • scoty  

          Já to tak dělám.

          0 0
    • jerrymouse  

      Zneužiju téma:

      Je tohle opravitelné? Bohemia Plus Skin. Sotva sezónu jeté (prakticky nové), dobře uložené běžky…přijdu k nim poprvé v sezóně a jedna lyže je zlomená cca 25cm od špičky. Asi spadla na špičku z místa uložení, ale samozřejmě o tom nikdo nic neví. Skluznice je ok.

      Popř. jestli někdo zkoušel přesvědčit Sporten, aby jim poslal jen jednu.

      Díky!

      0 0
      • Smazaný účet  

        Kdysi jsem zlomil zánovní běžku a nakonec jsem od prodejce sehnal druhou z reklamace.

        0 0
        • jerrymouse  

          No ona je kupovaná už 2017, ale jezdil jsem primárně skate (proto byla „skoro nová“). Zkusím to přes prodejce, třeba něco vymyslí/má něco na půdě.

          0 0
      • mr.antik  

        Tak to byl asi slušnej pád… ale poptej opravu, to ještě poslouží…

        0 0
        • jerrymouse  

          Tak je to u stropu garáže – cca 2m. Popř. na to mohl táta narvat nosič na kola, aniž by si všimnul…

          0 0
      • ziki007  

        Dá se opravit. Nedomlel Vysoké nad Jizerou, Nyč sport Liberec

        0 0
        • jerrymouse  

          Super, díky. Zkusím poptat něco po Plzni, jinak jsem taky našel jednu opravnu v Praze.

          0 0
        • scoty  

          Jj, pan Nedomlel mi jednou super spravil skialpy.

          0 0
      • jerrymouse  

        Koupil jsem místo nich k vánocům Atomic Redster C7 (skin), 207cm. Měly být prakticky stejné (váhové rozpětí, udávaná tvrdost, 207/205cm) – aspoň dle obchodu, se kterým jsem telefonoval, ale dneska jsem je byl projet a nechápu – zároveň mi drhnou jako debil a navíc se z nich skoro nedovedu odrazit (podmínky na modrej vosk, –10, prašan) – nikdy jsem neměl v těchhle podmínkách s těma Bohemia Plus Skin problém – skluz jsem o parník lepší a odraz naprosto jistej (i do kopce). S těmahle jsem rád, když se odrazím dobře na rovině (musim si k…vsky dávat pozor na techniku a i tak to občas klouzne).

        Přitom mají předvrtané díry na vázání a vycházelo to na těžiště správně. Dokázal by mi někdo říct, co je špatně (krom toho, že jsem lama a neumim se odrazit – to sice vim, ale s těma Bohemia Plus Skin mi to šlo)/co mám zkusit, než je pošlu pryč a nechám ty Bohemie opravit?

        0 0
        • McBlacky  

          Jestli drhnou a zaroven se neumis odrazit tak jsi bud opravdu nemehlo, nebo jsi nestahl konzervacni vosk z vyroby ;)

          Pokud drhne skin na rovine a neumis se odrazit, jsi nemehlo tutove a k tomu mas mekky bezky.

          0 0
          • jerrymouse  

            Je tam holmenkol basewax a na něm fluorwax, to jsem aplikoval před jízdou. Na rovině to jakž takž šlo (tam se umim s nějakou pravděpodobností menší jak nula odrazit i z nenamazaný), ale zdaleka ne tak dobře, jak z těch Sportenů. Jakmile se to trochu otočilo do kopce, tak odraz byl dost v prdeli (i když jsem dupal jako …). Nemůže bejt blbě komora/pozice vázání? Kdybych neměl srovnání ze Sportenů, tak řeknu, že jsem total lempl, ale ty mi prostě fungovaly úplně v pohodě (snad krom ledu).

            0 0
            • Barak  

              Bud muze byt vázání příliš vepředu a nejede to. Nebo moc vzadu a neodrazis se. Pokud to drhne a neodrazis se, kam bys ho chtěl posunovat?

              Blbe komora byt na skinech nemuze, proto tam mas určitě váhové rozmezí.

              0 0
              • jerrymouse  

                Fajn, z toho mam jasnej závěr, že jsem prostě lempl … necham opravit ty Sporteny a tyhle pošlu dál.

                0 0
                • Barak  

                  Nějaký Redster skiny jsem loni jeden den zkoušel a ze by se z toho neslo odrazit, tak to ani náhodou.

                  0 0
                • petrx  

                  Pořiď si mazací, tam se dá ne úplně vhodná tvrdost korigovat délkou mazací komory. XD

                  0 0
                  • jerrymouse  

                    Dík, ty mam taky (nějaký turistický .. asi Favority) :D Já byl právě naprosto spokojenej s těma předchozíma mohérama, tak jsem byl teď trochu zklamanej, že mi to funguje úplně opačně, jak ty předchozí (drhne a neodrazim se místo aby to pěkně jelo a odraz byl tutovej skoro všude). Ale ty původní stačí opravit, tak se aspoň rozhoupu a ty nový koupí kamarád (má o 10kg a 8cm víc a byly mu akorát). Drhnutí byl nakonec asi sníh a kvalita stopy, včera byl skluz o trochu lepší.

                    0 0
          • jerrymouse  

            Ještě mi napadla možnost, že tenhle konkrétní mohér potřebuje nějaký kilometry, aby začal slušně fungovat + mam měkký. Nebo tvrdý a drhlo to, protože blbej sníh :D

            0 0
        • jerrymouse  

          Tak dneska v Mariankách z těch Atomiců byly úplně jiný běžky, než minulej tejden. Naprosto jistej odraz a pěknej skluz. I bez hůlek do kopce (snažil jsem se trénovat odraz, jestli tam nemám nějaký velký chyby). Ještě jsem je doma radši jednou přetáhnul parafínem, naostřil škrabku, strhnul, vykartáčoval a nastříkal moher nějakým Rex Skin Care. Takže to byla asi kombinace špatně staženýho parafínu a sněhu (na kterým ten novej mohér nefungoval optimálně).

          0 0
    • BabbaJagga  

      Ahoj, blíží se nám (snad) běžkařská sezóna, tak bych se chtěl poptat, zda někdo z přítomných jezdil/-í klasičky Madshus Hypersonic C3 CL cold? Co mě zajímá: struktura skluznice „cold“ = použití na pevné vosky, zatímco wet na klistry? Nebo jsou i nějaká doporučení ohledně teploty? Díky.

      0 0
      • plzakj  

        Nejsem zadnej zavodnik, ale myslim, ze struktura je “skluzova zalezitost”. Cold do mrazu na suchej snih. Wet do tepla na mokrej snih, aby odvadelo vodu.

        Na klistry se patrne delaj specialni verze s vyssi kapsou, ale typ stoupaciho visku a struktura spolu nesouvisi.

        0 0
        • BabbaJagga  

          OK, blbě jsem se vyjádřil, ale v jádru jsem myslel to samý. Jeden pár na mokrý sníh mám, teď bych to rád doplnil ještě o další pár na teploty někde v intervalu od –10°do –3°C. Šlo mi hlavně o to zjistit, co „Cold“ u Madshusu znamená, jelikož jsou to seveřani… aby jejich cold nebyl třeba pro –15°C a níž… No a protože už je to starší model, tak se blbě shání relevantní info.

          0 0
      • Barak  

        Pokud budeš mít jen jedny lyže, tak pro podmínky v CR se cold nekupuji.

        0 0
        • BabbaJagga  

          Díky, mám ještě jeden pár vyloženě na mokrý sníh, tak právě hledám, čím to doplnit na prašan a teploty někde v intervalu od –10 do –3°C.

          0 0
          • Barak  

            V tom případě bych vyčlenil ty starší na klistry a koupil jedny na tuhé vosky. Na tech par dni v roce se Cold skluznice pri dvou párech lyží nevyplatí.

            0 0
            • Krov  

              Proč ne? Pokud už má jedny plusový lyže, tak druhý by právě měly mít odlišný vlastnosti. Takže především jemnější strukturu a to z výroby splňují coldy. Plus se může trochu lišit konstrukce, ale tam nemusí být výsledek jednoznačný. Dnů, kdy budou coldy lepší, je poměrně dost, třeba každý netransformovaný sníh za minusových teplot. Naopak bych nevyčleňoval lyže podle vosků či klistrů, více lyží se pořizuje kvůli skluzu, stoupáky fungují na všem.

              0 0
              • Barak  

                Protože z mé zkušenosti, jako někoho, kdo na horách nebydlí a netráví na běžkách 80 dnů v roce, ale jezdí na víkendy a prodloužené víkendy, tak těch dní, kdy jsou podmínky na coldy prostě není tolik. Poslední roky se polovinu sezony jezdí na teplých klistrech, takže já osobně bych raději měl lyže na jedny na tuhé, druhé na klistry z čistě praktického hlediska s údržbou.

                0 0
                • Krov  

                  Ty nečistíš vosky či klistry po každé vyjížďce? To neber jako útok, vím, že to dost lidí dělá, ale na dobrou mázu to nepovažuji za ideální.

                  0 0
                  • Barak  

                    Jistě, že čistim. Ale kombinovat vosky a klistry na jedněch lyžích je pro mě osobně prostě opruz. Zvlášť, když se rychle mění podmínky, jeden den je na tuhý, druhý na klistr a pak zas třeba na tuhý. Navíc ty lyže, co si budem povídat, pokud tím čištěním nestrávíš dopoledne (ber s rezevou), tak ti ten klistr po vyčištění stejně vždycky někde trochu zůstane. Ne na skluznici, ale třeba na boku. Právě, že mám rád lyže čisté a dobře připravené, takže mě to střídání prostě vadí.

                    0 0
                    • plzakj  

                      +1. Klistry taky radsi patlam na starsi lyze.

                      0 0
                      • Krov  

                        Vždyť je to práce na 10 minut. A klistry se nedávají jen do plusových teplot. Občas se taky klistry a vosky kombinují, resp. překrývají. Ale zabíhám už trochu jinam. Chtěl jsem původně hlavně sdělit, že koupit k wet lyžím jako druhé coldy, jak zvažoval tazatel, považuji za rozumné.

                        0 0
    • jandoo  

      Zdravím přítomné a prosím o pomoc. Potvrdí mi někdo kompatibilitu bot a vázání na klasiku?

      Boty: Fischer XC Control (podrážka TURNAMIC Performance)

      Vázání: Rottefella Performance Classic

      Předem děkuji.

      0 0
      • tomxxx  

        Zacvaknout to půjde, ale jsou to spíš skatove boty.

        0 0
        • jandoo  

          Neměly by být, Fischer je klasifikuje jako na klasiku, ani ne jako combi („sole flex-soft“). Ale je pravda, že ohledně nich ještě trochu váhám, ve finálním výběru jsou:

          1. Fischer XC Control
          2. Fischer XC Comfort Pro

          Které byste na nesportovní klasiku primárně do stopy a občas mimo stopu zvolili vy?

          0 0
          • jandoo  

            Ještě to jednou zkusím postrčit. Jde mi hlavně o to, jestli ta opora kotníku o Control už není spíš v klasice na škodu (i když by měla být v předozadním směru pohyblivá). Nemá prosím někdo zkušenost?

            0 0
            • tomxxx  

              Já.bych si koupil boty čistě na klasiku. I Race řada od Fischeru má čistě klasikarsky boty od 2,5 tisíc.

              0 0
              • jandoo  

                O cenu mi v první řadě nejde. Koukal jsem i na RC5, ale říkal jsem si, že na moje užití budou vhodnější spíš něco z té turistické řady. U těch XC Control se mi líbí to zvýšené zpevnění v kotníku. Bohužel se teď nedá moc zkoušet a navíc bych je už chtěl mít na příští víkend (včera jsem utrhl podrážku na starých botách).

                0 0
          • plzakj  

            XC Controly mam, predchozi model. Ta opora kotniku je plastova a pri klasice nijak nevadi. Ale na brusleni to neni nic zazracnyho.

            0 0
            • jandoo  

              Díky, to jsem potřeboval vědět. Ohledně bruslení nemám skoro žádné ambice, jsem spíš na klasiku (navíc budu mít lyže 207cm). Stačí, když se v nich bude dobře odšlapovat v zatáčkách :)

              0 0
              • plzakj  

                Jo, to jde dobre. Nemam s cim srovnavat. Jsou to my prvni boty, kdyz odmyslim tatovo kozeny botasky :D Taky mam 207…

                0 0
            • zdenek  

              Taky je mám a ta opora mi tam přijde zbytečná. Kdybych ji demontoval, ani bych si změny nevšiml. Jinak s botama spokojenost.

              0 0
            • obda  

              Souhlas, žena je má taky, a na klasiku plast ničemu nevadí.

              0 0
    • Jituschka  

      Tak vidím, že je tu jako vždy tolik expertů, že zde určitě najdu odpověď na své dotazy! :-D

      Vybírám běžky na klasiku (resp. ty už jsem si koupila, https://www.sportisimo.cz/…f-cl/229644/, takže jsou přípustné jen kladné reakce :) ) Měřím 170 cm, koupila jsem 195 cm a když na nich stojím, papír se pod ně nevejde. Jsou moc měkké nebo mám nastavit vázání posunutím dozadu?

      A teď ještě vybírám boty. A dotaz zní – jak by měly sedět, jak měkké by měly být, jak tvrdé, jak vysoké? Na běžkách na klasiku jsem nejela roky, takže moc nevím, jaký jsem lyžař :-D rozhodně se na nich udržím, ale technika dorazu atd. bude jistě bídná. Chtěla bych na nich ale spíš sportovat, než se jenom ploužit, avšak reálně se na hory dostanu z nížiny párkrát do roka, takže do toho nechci zase tak moc investovat.

      Není moc výběr, takže jsem zatím zkoušela jen tyhle:

      Fischer RC3 classic – ty jsou moc úzké a tvrdší + při ohybu nohy tlačily shora.

      Salomon RC8 VITANE NOCTURNE PLK – pohodlné jako bačkory, měkké při ohybu, dostatečně široké, volnější u kotníku (vadí to něčemu?). Pocitově bych brala tyhle, ale zase si nechci koupit něco vysloveně turistického, abych se pak nemohla zlepšovat směrem ke sportovní jízdě.

      0 0
      • Barak  

        Na papir bych se vykašlal. Jestli se dostaneš na lyze par dni v roce, technika tam stejně zadna nebude. Tak to prostě je. Takže bych lyze projel a podle pocitu kdyztak soupnul vázání.

        Co se týká bot, kup ty, které jsou ti pohodlne.

        0 0
      • tomxxx  

        komoru chce řešit na opravdu rovné podložce, podlaha nemusí být ideální. Pak dost záleží u, někoho kdo nemá cit pro rozložení hmotnosti, jak na ty lyže stoupne. Další věc je, že 170 cm je hodnota o ničem, je potřeba znát i tvojí hmotnost, klidně můžeš mít metrák a pak jsou ty lyže měkké a opravdu je prošlápneš moc.

        0 0
        • Jituschka  

          To chápu, studovala jsem to taky horem spodem a je s podivem, že mě napadlo až teď se zeptat tady :-D ale Madshus u tohoto modelu hmotnost neřeší, narozdíl od jiných, ale bere to pořád podle výšky. Na delších bych se stejně zabila, takže to nemá jiné řešení.

          0 0
          • tomxxx  

            To že nemaj tabulku nic neznená, osobně bych vybíral na klasiku hlavně podle hmotnosti a na skate podle výšky postavy. Je to mega zjednodušení, musíš vyladit oboje a né jen jedno, ale na úplně základní šmajdání to tak je.

            0 0
          • Barak  

            Pokud vím, u Madshusu je to řešené tak, ze mají nějaký vzorecek, kam zadáš výšku, váhu a možná ještě jaky je člověk lyzar a vypadne ti dvojciferne číslo, které by melo byt co možná nejvíce shodne s tím, jaké je uvedené na konkretnim paru lyzi.

            0 0
      • McBlacky  

        Boty na klasu urcite pohodlne, tlacit by nikde nemely a to ze jsou pocitove backory nicemu nevadi. Diky vysce boty stejne nejde docilit ovladatelnosti skejtove boty (pro srovnani). Volnejsi na kotniku neni problem, v kazde bote se kotnik pri klasice posunuje proti bote, nekde vic jinde mene, dulezite je aby nebyl v bote spoj svrsku a podrazky blbe proti tvaru kotniku a nedelaly se v tom miste puchyre. To je o bote, ne o sirce.

        Co se tyce posunu vazani, to neni reseni pro mekke/tvrde lyze. Amaterum s tim nedoporucuji vubec hybat a pikud tak jen dopredu kdyz lyze extremne prokluzuje na ledovate stope. Posun dozadu je garance ze se s bidnou technikou zabijes pri prvnim sjezdu nebo technicke pasazi.

        Pokud budou lyze neustale drhnout a nepojedou ani v dobre stope, tak se smir s tim, ze te ceka novy nakup. Trapit se je zbytecny.

        0 0
        • Jituschka  

          Ok, díky. Mám combi boty od Salomonu na skate a dobrý, akorát nemám zas tak moc fyzičku, takže jsem při prvním výletu po šesti letech málem umřela :-D (24 km, 460 m nastoupáno). Ale na skate mám SNS, takže teď je to i s nákupem nových bot, nechám si asi ty Salomony RC8 Vitane Nocturne PLK. A s vázáním teda radši hejbat nebudu.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Osobně bych bral spíš tužší boty, než bačkory, a pevnější u kotníku. Já bral kombi Alpiny i když skate neplánuju. Měl jsem předtím měkčí boty a děsně mě sralo, když byla měkčí stopa, lyže uskakovaly a bota se mi kroutila. Taky počítej že se výstelka po chvíli trošku vymáčkne a uvolní – jak dlouho jsi měla boty na noze?

        Jinak mohér nutno odzkoušet v reálu, tam asi papírem moc nezměříš, počítej že si budeš chvíli zvykat.

        0 0
        • Jituschka  

          Nojo, ale já mám poměrně široká chodidla a už jsem si koupila množství blbých bot na různý aktivity, že jsem na to dost opatrná. Ty Fischery byly nepohodlný už po pár minutách. Combi boty mám, jezdila jsem na nich zatím skate a jsou strašně tuhý u kotníku, mají takový ten plast nahoře a to se obávám, že by mohlo být nepohodlný (ale nový boty kupuju proto, že combi jsou SNS). Pro srovnání foto, vlevo combi, vpravo na klasiku.

          0 0
          • McBlacky  

            Combi boty na klasiku vetsinou maj problem s tuhou podrazkou a je pak hodne necitlivy odraz a ta bota nema patricnou flexi celkove. Proste ten pocit proti dobry bote na klasiku a combi je znat na prvni odraz. Co se jede v combi lip je soupaz , zvlast kdy zvedas paty. V tom ta tuzsi bota je jistejsi a pri dopadu zpet na lyzi se nestane ze treba kousek uhne. Ocenis hlavne v rychlosti

            0 0
            • Jituschka  

              Co se jede v combi lip je soupaz , zvlast kdy zvedas paty. – Tak to je v pohodě, s tím nebudu mít problém :-D

              0 0
          • Smazaný účet  

            Tak rozhodující je že ti nesedí. :-) Vzpomínám že jsem si kdysi zkoušel Fischery a taky mi byly úzký. Tak jsem koupil pohodlný (spíš asi turistický) Rossignoly, ale tam se mi po půl hodině výstelka vymačkala tak, že mi pata začla drhnout o nějaký šev skeletu a výsledek byla rozedřená pata. Ale v ruce jsem přitom měl problém to místo najít. Do Alpin mám problém se nacpat, ale za chvíli jsou akorát.

            Dej spíš na Blackyho, ten to má víc v noze, já se jen tak plácám. :-)

            0 0
          • Pán z Dubu  

            Když nemá lyžař/ka naběháno, rozsahy pohybu při klasice nejsou takové, že by šlo mluvit vytříbené technice, kombi boty nejsou na překážku. Zpevnění boty v oblasti hlezna – ať vnější, či všité do boty – je dobrá opora při odvratech a přívratech lyže, je i jistější udržení lyže ve hraně při plužení či odšlápnutí.

            0 0
          • scoty  

            Měl jsem ten samý problém: starší combi moc tvrdé, fisher klasik úzké a salomony bačkorovitě neseděly…

            Přidal jsem tisíc, pořídil jsem Alpina RCL klassik a naprostá spokojenost. O 2 třídy lépe udělaná bota, s mírně sportovní ambicí..:)

            https://www.skatepro.cz/747-25087.htm?…

            0 0
            • Jituschka  

              A já teda ještě potřebuju, aby byly teplý :-D Já kdybych měla kompatibilní vázání, tak to zatím zkusím v těch kombi a pak by se vidělo, ale to moc nejde…

              0 0
            • RomanH  

              Uz jsi neco z toho SkatePro bral ? Jestli se jim da verit a jak dlouho trva doruceni. Dikec.

              0 0
              • scoty  

                Kolegyně tam minulý týden brala vel 39, to měli ještě hodně velikostí. Teď už vidím jen 46, tak asi fungujou…

                0 0
                • RomanH  

                  Dikec. Ja se tam prave pred Vanocemi dival na BC Alpina Alaska, ale radeji jsem je pak vzal na Slovensku v TopSki.

                  0 0
            • Jituschka  

              Tak nakonec jsem vyzkoušela ty Alpiny NCL a kromě toho, že to byla malá velikost, tak byly fajn, kombinace salomonů v pohodlí a Fischerů. Tak ještě zkusím tyhle RCL z roku razdva a uvidím https://www.sunshop.cz/…-na-bezky--/

              0 0
              • scoty  

                Ty starý RCL určitě NE. Teče dovnitř. Budeš k nim ještě shánět návleky za 1200…Navíc jsou neprodyšné a špatně schnou…

                0 0
                • Jituschka  

                  A bude rozdíl mezi těmi RCL a Salomony v tom, jak do nich poteče?

                  0 0
                  • scoty  

                    To nevím. Ty Salomony neznám, to jsou boty o třídu níž, ale evidentně jsou ušité stejným způsobem jako ty staré Alpiny tj.nechráněný steh proti vodě.

                    0 0
                    • Jituschka  

                      A právě si říkám, že za podobnou cenu bych mohla mít lepší boty, jen starý model :)

                      0 0
              • scoty  

                Teď kouám, že by 5.2. mohlo přijít zboží:

                https://www.skatepro.cz/747-25087.htm?…

                0 0
    • Hedus  

      Taky jsem letos bádal co koupi za běžky. Nakonec jsem vzal Sporten Perun Pro 174 cm ( měřím 175/80) a je to přesně to, co jsem potřeboval. Vhodné na klasiku a super i na bruslení. Takový kraťoučký obojetník. Sintrovaná skluznice, takže mažu jen stoupák. Vzal jsem k tomu Botasky komby a jsem moc spokojený.

      0 0
      • petrx  

        Sitrovaná skluznice právěže aby jela vyžaduje proparafínování, smysl to nemá u extrudované.

        0 0
        • Tom-T45  

          Taky mě to zaujalo. Mám je taky a v první chvíli jsme se lekl, že jsem to doteď dělal špatně :-)

          0 0
        • McBlacky  

          cely to asi smeruje k upkne zakladnimu turistickemu uziti. Extra kratke na oba styly, navic combi, mazane jen stoupakem. To nema smysl resit, dulezite je, ze majitel je spokojeny.

          0 0
    • Jituschka  

      A čím mažete ten skin? Nějakým voskem? http://www.nyc-sport.cz/369-skin-ont

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Doktorzet  

      Ahoj, už se tu párkrát řešil twin skin, mám pár dotazů. Funguje to třeba i když je třeba kolem nuly? Nebo to je vyloženě na přemrzlý sníh? Jak často se ten twin skin musí měnit? Jestli teda měnit jde. Mám vybrané TWIN SKIN PRO STIFF, takže střední tvrdost lyží. Bude to ok na 73–75? Jsem průměrný lyžař, můj um není nelepší ani nejhorší.

      0 0
      • Doktorzet  

        Ještě mi vypadla délka lyží 202.

        0 0
      • Barak  

        Funguje to za všech podmínek, někdy lepe někdy hure, a to nejen, co se týká odrazu, ale i skluzu.

        Lyze vybirej podle tabulky, takže jestli ti vyšly 202cm STIFF, tak bych to nezpochyboval.

        Měnit se musí podle opotřebení, tedy v závislosti na tom, kolik toho za sezonu odjezdis, v jakém terénu a jak.moc se o lyzw staras. Klidně to vydrží nekolik sezon.

        0 0
        • natureman42  

          souhlas, jen bych malinko doplnil/opravil – každá lyže má na pod vázáním tabulku s tzv. FA INDEXEM, na kterým je vytištěná přesná tvrdost daného páru změřená na továrním flextestru na konci výrobního procesu.

          A jelikož každý pár je originál a prakticky pokaždý je každej pár jinak reálně tvrdý – klidně i o 10kilogramů nahoru/dolu, tak tohle je pro vybrání té pravé TWIN SKIN PRO prakticky základ úspěchu. Tabulka je dneska už spíš orientační.

          0 0
          • Barak  

            Je to tak, u lepších lyzi bývá štítek. Taky jsem vybíral mezi několika páry …

            0 0
          • Doktorzet  

            Ok díky, takže lepší vybrat konkrétní pár na krámě, než kupovat na internetu.

            0 0
            • Vrci  

              Pokud mají na internetu skutečně skladem, můžeš vznést dotaz a vybrat a objednat telefonem. Pokud do objednávce objednají ve velkoobchodu je lepší kamenný obchod. Pokud mají v kamenném obchodě jen jeden pár, je to stejné jako na internetu.

              0 0
              • natureman42  

                neobjednaji – tedy ne z Cech, český velkosklad Fischera nema nic, leda ze by ten eshop tahal z Nemecka ale i tam to bude špatný, páč obecne je (nejen) Fischer bez lyzi a myslím ze i nemecti velkoodběratele nebudou prekypovat extra zasobami..

                Takze u eshopu si urcite nechat zjistit reálnou tvrdost ze štítku, na prodejně si to zjistis sam..

                0 0
            • Barak  

              A hlavně se nenechat ukecat, ze ti to na krámě ještě premeri, pokud tam na tebe noc mít nebudou. Často mají prodejci tendenci zpochybňovat to, co je na štítku konkrétního páru uvedeno. Jednak mají flextestery kolikrát stare a neserizovane a druhak se mi několikrát stalo, že v tom samem krámě změřili různí lidé stejnou lyzi různé…

              0 0
              • natureman42  

                .. a hlavne merit skinovy lyze dost dobre ani nejde..

                0 0
                • Barak  

                  To nevím proč, třeba na rossignolu jsem našel i informace, jak to měří. Údajně trochu odlišné, než jiní výrobci.

                  0 0
                  • natureman42  

                    yop, rad si prectu, mel bys link?

                    0 0
                    • Barak  

                      No, zkusím dohledat… Řešil jsem to loni při jednom reklamačním sporu. Dokonce jsem to řešil i s ceskym dovozcem, kde mi to potvrdili.

                      Edit: jestli si to ale dobře pamatuji, tak šlo o to, že se to měří na flextesteru na nějakou vzdálenost před začátkem skinu. A u Rossignolu ta vzdálenost byla trochu jiná než u ostatnich výrobců, už nevím jestli to bylo mene nebo více.

                      0 0
              • natureman42  

                Jeste k tomuhle – „Často mají prodejci tendenci zpochybňovat to, co je na štítku konkrétního páru uvedeno.“ – jestli si to fakt zažil a jednalo se o zpochybńování továrnou změřený tvrdosti uvedený na štítku (tj. Fischer, Salomon, Atomic) a ne katalogový, která je samozřejmě orientační a není uplně relevatní vzhledem k rozdílné tvrdosti každého páru (tu má na lyžích například Rossignol nebo Kastle), tak takový chytráky bych s chutí naprášil dovozcům/výrobcům – jejich dodavatelům, jakou dělaj jejich práci skvělou reklamu.

                Jinak ono změřit dobře skin klasickým flextesterem není imho uplně jednoduchý, protože ty barevný nožíky, kterýma se určuje výška komory při zatížení samozřejmě mezi skinový pásky strčíš jinak než u hladký skluznice a pokud skutečně nevíš jak měřit skin (kterej je navíc kratší než klasická komora), tak imho obecně nemáš mandát cokoli na tom štítku od výrobce zpochybňovat..

                0 0
    • koňák  

      Zdravim, vyuziju tematu. Loni jsem si koupil nove bezky s moherem, najezdil tak 100km, velka spokojenost. Letos jsem zkousel jen tak za barakem, byla zhruba nula, snih se lepil na skluznici a vicemene neslo jet. Co v takovem pripade aplikovat?

      0 0
      • Pán z Dubu  

        Skluznici umýt smývačem pak užít

        skluzný vosk = „parafín“ = „glider“ https://www.nyc-sport.cz/…parafiny-bcy

        mohér ošetřit https://www.nyc-sport.cz/397-skin-lce

        0 0
        • koňák  

          a tohle vsecko jak casto cca?

          0 0
          • tomxxx  

            Ideálně po každý jízdě (teda spíš před každou jízdou). Jestli si s tím nic nedělal, tak není divu, že to drhne.

            Jinak jestli si jel někde u baráku, že sis musel prošlapávat stopu (tak sem to pochopil), tak na to mohér taky úplně vhodný není.

            0 0
          • Pán z Dubu  

            Záleží na kvalitě skluznice – jak dokáže podržet vosk.

            Nároky lyžařů jsou také rozdílné. Nakolik cílenou mázu chce na konkrétní podmínky.

            Čerstvě napadaný sníh není špinavý ani abrazivní. To se dá několik desítek km najet.

            Na použitém a starším sněhu ideálně pokaždé.

            Určitě si pořiď smývač. Papírové utěrky doma jsou.

            Pro nenáročnou údržbu Tekuté parafíny do teplot, ve kterých lyžuješ např. https://www.xcsport.cz/…-60ml-detail + nějaký teplejší

            „Zatřepej, namaž, nech zaschnout, vylešti a jeď!“

            Škrabku a Kartáč.

            A ty tekuté pajcungy na mohér.

            Zažehlování tuhých parafínů nech prozatím na servisech.

            0 0
            • koňák  

              Diky chlapi, hrozna veda ty bezky… zlaty kolo :)

              Asi to teda ted dam do servisu, ale poridim ten smyvac a ty tekuty parafiny. A pajcung na moher.

              0 0
              • mais  

                Záleží, jak moc to žereš – není problém si udělat z voskování lyží vědu na týdny měsíce a roky, se spoustou statistik a zázračného sypání.

                Já to dělám u běžných běžek na něco jako turistické použití tak, že mám základ, kterej zažehlím, očistím vykartáčuju na to jedu tři univerzální vosky – jeden do mrazu, druhej přechodovej do nějakých –5 do + 5, třetí do tepla a hotovot, přičemž tím přechodovým mažu 90 procent času.

                Běžky mají normálního člověka bavit a motivovat k tomu, aby se hejbal venku a ne, aby si na sebe upletl další kříž…ono to je to tak s každým rekreačním sportem, akorát nevím proč, ale ředa hobíků to žere a řeší víc než profíci… u nás v okolí už je takové pořekadlo: „Řeší to jak Jawař olej.“ Odkazující na to, že nikdo neřeší olej do benzínu víc než Jawař, přičemž jawě je z principu fuk jakej olej, hlavně, aby ho bylo dost..

                0 0
              • Radek Broz  

                Ale… samozřejmě se na to dá dost ***** a hlavně jezdit. Nebo věnovat přípravě víc času než projezdíš. Já byl dneska poprvé a jen jsem stáhnul, co tam bylo z loňska a předpokládám, že na to minimálně týden nešáhnu, Ale pak jsou lidi, který by z tohohle přístupu kleplo:)

                0 0
                • Zbyněk  

                  Tvůj přístup je velice rozumnej. Mám to podobně.

                  0 0
                • McBlacky  

                  Kdyz jsou dobry lyze tak staci jednou za 70–80km to vzit solidnim parafinem a dobry.

                  Nebo jednou za cca 150km a mezitim to trikrat liznout tekutym hfkem.

                  1 0
                • mr.antik  

                  Teď je to v pohodě, furt připadává čistej. Ale na jaře je sníh směsice všemožnejch bordelů co používaj klasici, co padá ze stromů, ze zadních částí psů + co tam za celou zimu nafoukalo ze vzuchu.

                  0 0
        • mm  

          Dá se pořídit teskutý parafín, co by měl delší výdrž než avizovaných 15–20km? (faktickou)

          Můžu tekutý glide wax použít na běžky dříve opatřené Kuzminem?

          0 0
    • gersa  

      Poprosím o radu s výběrem běžek pro ženu.

      Technicky je na tom velmi dobře, váha 60kg. Chtěla by Skin nebo šupiny, je jí to jedno

      Mazat neumíme ani jeden a asi ani nechceme umět

      0 0
      • tomxxx  

        Skin je v klidu, šupiny nebrat.

        Stejně bys měl mazat skluzný vosk.

        0 0
      • saxanajam  

        Jedině kůži! Ale bacha, úplně bezúdržbový to taky není, chce to pravidelně čistit, impregnovat a když bude jezdit v bordelu (vyčuhující kameny, hlína, kořeny), tak se za chvíli vytrhá a bude potřeba vyměnit. No a skluzné plochy samozřejmě mazat skluznými vosky.

        0 0
      • Vrci  

        Rozpočet na lyže? Jinak určitě kožíšek. Šupiny jsou špatné na odraz ia hlavně i skluz. Délka lyží výška manželky plus cca 10 cm a tuhost podle její váhy s oblečením. Pokud je na tom skutečně technicky velmi dobře https://youtu.be/3rjKA9116pQ a dá několik km bez použití hůlek, tak vybrat z dané skupiny ty tužší nebo rovnou mikrokontakt.

        Sklizené pluchy ale voskovat budeš muset, jinak se nesveze. Nákup LF parafín, čištění a impregnace na skin, čištění na skluznici a izolepou.

        0 0
        • gersa  

          Co třeba tohle?

          https://www.bikerun.cz/…skin-medium/

          To by i odpovídalo ceně kterou do toho chci dát

          Případně tohle

          https://www.wantedsport.cz/…ro-w-skin-2/

          0 0
          • Vrci  

            Kolik měří?

            0 0
          • tomxxx  

            Tak jestli dávat pětku za základní Kästle = sporteny, tak bych přidal litr šel do těhlech:

            https://www.sporticus.cz/…lassic-skin/

            Mám je doma a nejsou to vůbec blbý lyže. Oni je ani pro sezonu 21/22 už nemají v katalogu, jen horší modely, podle mě si je nechávají pro značku kästle, kde bude cena o dost horší.

            0 0
          • Vrci  

            Pokud se Sporten velmi výrazně nezlepšil, tak od něj ruce pryč Když k tomu přidáš 1000 za vázání jsi skoro na .https://www.daj­sport.cz/lyze-bezecke/bezky-rossignol-delta-sport-r-skin-ifp-vazani-race-classic&volbashow=18443­2#shvarianty

            0 0
            • tomxxx  

              Jsou to jiný běžky než bývaly bohemky, kterejm odpadávaly skluznice. Fakt jsou v klidu. Osobně mě celkem dost láká koupit RS Skate za tu pětku a mít je jako lepší kameňačky.

              0 0
              • Vrci  

                Já měl problém s tím, že skluznice nedržela parafín a hrozně rychle šedla.

                0 0
          • gersa  

            Líbí se mi ještě tyhle

            https://www.snowinn.com/…/138288449/p

            Ale nikde jsem nedohledal hmotnostní tabulku/doporučení

            0 0
        • tomxxx  

          kam se vlastně mikrokontakt poděl? přijde mi, že to býval hit a teď už všichni tlačí skin.

          0 0
          • Vrci  

            Používal se, dokud se běhalo nohama. Dneska se rve všechno soupaž. Na to stačí hladký lyže.

            0 0
            • tomxxx  

              ? Mluvím o hobíkách a běžkách pro ně.

              0 0
              • Vrci  

                To mikrokontakt ve velkým nepoužívali. Používalho ten, kdo měl víc páru na klasiku (teplý na firn a klistry, mikrokontakt kolem nuly na a cold na jemnozrnný čerstvý sníh).

                0 0
        • Vrci  

          … výška manželky plus cca 10 – 20 cm a tuhost…

          0 0
        • McBlacky  

          Kdyz si koupi mikro tak bude jezdit jen par podminek za sezonu ;)

          0 0
        • koňák  

          cau, mam dotaz k tomu videu… zacal jsem bezkovat loni, najeto tak 130km total a porad se tomu na videu neblizim. vzdycky mi lyze pri odrazu podklouzne.. je to mou technikou nebo mam blby lyze? :)

          0 0
          • Barak  

            Jestli pochybuješ, že máš blbé lyže, blbé ve smyslu tvrdé, doporučuji buď zkontrolovat váhu na štítku, případně tvrdost přeměřit. Ale dost pravděpodobně to bude v technice.:-)

            Co můžeš udělat pro zlepšení odrazu je to, pokud máš skiny a posuvné vázání, posunout ho blíže ke špičce lyže. U mazacích lyží přeměřit případně komoru, o něco ji případně rozšířit a zamyslet se i nad tím, jestli nemažeš příliš „na skluz“.

            No a pak samozřejmě to hlavní, co trénují pořád i profíci v SP. Trénovat techniku a odraz. Na youtube se dá najít spousta videí, kde je ten pohyb rozfázovaný na jednotlivé části a k tomu samostatná cvičení.

            0 0
            • koňák  

              Jo, mam skiny s posuvnym a presne to jsem udelal, ze jsem to ted naposled posunul uplne dopredu. Lehce lepsi to bylo, ale jen lehce :)

              0 0
              • Barak  

                Pokud jsi to tedy udělal a seš si jistý, že máš lyže správně vybrané na tvou váhu, řešil bych techniku.

                Jak se ptáš níže, záleží, jakou formou k tomu přistoupíš. Pokud to budeš řešit sám, doporučuji nakoukat různá videa, kde se řeší jednotlivé fáze toho pohybu, které pak zapadnou do sebe.

                Pokud na to nemáš trpělivost nebo nemáš někoho kolem sebe, kdo by tě to naučil, není ostuda, když si zaplatíš instruktora. Za den se rozhodně naučíš všechno co potřebuješ a na čem můžeš dál stavět.

                0 0
          • koňák  

            spatne zarazeno, dotaz byl k videu co sem daval Vrci (https://youtu.be/3rjKA9116pQ)

            0 0
          • mr.antik  

            jedeš vždy tak, abys nepodklouznul, ale pokud máš pocit že odraz je tragický i za dobrých podmínek a v dobré stopě, tak bych to viděl v pořadí mazání, lyže… záleží i jak to jede/nejede ve skluzu

            0 0
            • koňák  

              Lyze mam skiny, takze mazani na odraz asi ne… klouzou zda se ok. Porad doufam ze je to technikou, ale nemam sajn za jak dlouho je clovek schopen se to naucit (kdyz je mu skoro 40).

              0 0
          • Smazaný účet  

            Zkoušíš to i takhle bez hůlek? To hodně naučí opřít se do špičky a odrazit se, jít tělem dopředu.

            0 0
      • saxanajam  

        Ještě teda, když to tu tak čtu, tak bych byl opatrný řídit se radami zvážit a změřit manželku a pak vzít podle tabulek „tyhle“ lyže (délka/tuhost). Jedna z mála nevýhod skinů je, že odrazová komora je pevně daná a když vybereš špatně, tak už s tím moc neuděláš. Tady bych opravdu neváhal zajít do specializované prodejny, kde si může manželka lyže „vyzkoušet“. A skoro bych i doporučil ať se na to obleče tak, aby vážila přibližně stejně, jako v tom, v čem pak bude lyžovat.

        0 0
        • gersa  

          To bude dost problém. Je to dárek k Vánocům a pokud bych jí o tom řekl, tak mě pošle tam kde slunce nesvítí, protože nic nechce a stačí ji kombiky co mám.

          A taky bude dost problém někde něco pořídit, výběr je bídný :(

          0 0
          • saxanajam  

            No, tak to budeš muset risknout :-).

            0 0
            • Vrci  

              Vždyť ji zatím ani nezměřil. Víme, že má cca 60 kg. Ale jestli měří 120 cm nebo 180 můžeme jen hádat. Vzhledem k tomu, že vybíral i extra měkké sporteny i x-stiff atomic, tak jich má možná víc.

              0 0
              • gersa  

                160cm. Myslel jsem, že důležitá je hlavně hmotnost

                0 0
                • tomxxx  

                  Tak pokud člověk není extra hubenej nebo vyžranej, má většinou na výběr dvě délky o různých tvrdostech.

                  0 0
                • saxanajam  

                  Ano, je to tak, primárním parametrem pro výběr běžek je hmotnost lyžaře a to jak na klasiku, tak na skate. Ohledně délky lyže je to potom o ovladatelnosti kontra rozložení hmotnosti na delší plochu a tedy lepší skluznosti. Přičemž, čím vyšší lyžař, tím si může v daném rozsahu dovolit sáhnout pro delších lyžích, protože je zde předpoklad, že bude mít výše položené těžiště a tedy určitou výhodu při ovládání lyží, především pak ve sjezdech a v zatáčkách. To samé platí pro zkušenější lyžaře, kteří zpravidla také „půjdou“ po delších lyžích, kdy upřednostňují skluznost/rychlost a zároveň nemají problém s ovládáním delších lyží.

                  0 0
                  • Vrci  

                    Já bych to viděl obráceně. Primární je výška a schopnosti. Dle prohlášení má výbornou techniku (odrazu i odšlapavani), takže bych bral lyže v délce 175 až 180, a mezi nimi vybral tu tuhost, která bude pro váhu 65 kg plus (60 váží, oblečení, voda, sváča..)

                    0 0
    • Doktorzet  

      Je tady dost běžkařů, tak to zkusím… Nezbavuje se někdo náhodou mazacího kopyta na běžky? Použil bych ho tak 2× do roka, tak se mi nechce kupovat nové…

      0 0
    • kycis  

      Ahoj, nikde jsem nansel vlakno na detske bezky a tak vyuziju tohle.

      Shanim bezky pro prcka, 8 let, meri ted momentalne cca 137cm ale vazi celkem dost, 35kg sucha vaha, bez bot a obleceni.

      Vloni mel skin bezky z dekace, ale moc spokojenej jsem nebyl, po 2 sezonach obcasneho pouziti leze barva z bocnic a do lyze se dostava voda.

      Jenze ted jde o to, ze treba u supinovejch bezek z dekace bych mohl vzit delku 145cm, na vahu 35–44kg, kdyz koukam treba na sporten , mel by na tu vahu mit 160cm. Na tom by se prerazil :-(

      Nejake tipy a rady?

      0 0
      • Vrci  

        Lyže pro Decathlon dělá Sporten. Tak aby to nebylo z deště pod okap.

        0 0
        • kycis  

          Fakt? Tak to neni dobra zprava. Nekdo nejaly tip na slusne bezky cca 145-max 150cm na 35–38kg? Supiny nebo skin.

          0 0
          • Barak  

            Sporten je i v profi poli, takže bych se te značky apriori nebál.

            1 0
            • McBlacky  

              A nejen s nalepkou sporten ;)

              1 0
            • tomxxx  

              Ty vyšší modely sportenu nejsou vůbec blbý běžky. Jen co je dobrý postupně ruší jako sporten a následující sezóny prodávají jako kastle.

              0 0
          • natureman42  

            Salomon Aero Junior Skin (ev. Salomon RC Skin Junior pro výkonnostně laděnýho juniora), Atomic Pro Cx , Rossignol Speed R-Skin, Fischer Twin Skin Sprint JR .. pro nezavodni pouziti nemuzes udelat spatnou volbu ani jedným modelem, jen vybrat tu optimalni na pomer výška/váha..

            0 0
    • scota  

      Co si myslíte o Madshus Nordic Pro Skin? Běžky jsem naposledy kupoval asi před 20 lety a se skiny nemám žádné zkušenosti. Mělo by to slušně stoupat do hospody a potom z hospody svištět rychle dolů na chatu ;-) Překvapuje mne, že délka 182 i 187 cm je určena na váhu 75–90 kg. Podle čeho se se mám rozhodnout? Jezdím sportovním tempem v Orlických horách, Krkonoších a Jizerkách. Díky.

      https://www.madshus.cz/…ro-skin.html

      0 0
      • MichalOld  

        Konkrétně tyhle lyže neznám. Obecně ale platí, že lyžař s dobrou technikou a fyzičkou s nižší hmotností zvládne delší a tužší lyži. U lyžaře s vyšší hmotností mu lyže víc odpustí, protože ji prošlápně snáz. Od skinu můžeš čekat to, že nikdy nejede jako hladká lyže s dobře trefenou mázou. Ovšem pokryje moc dobře většinu podmínek. Já osobně si u nás v Jizerkách, kde dost často teplota kolísá od –2 do +2 st, dle nadmořské výšky v jednom dni, nemůžu skiny vynachválit.

        0 0
        • scota  

          Díky moc. Jak často se ten skin musí čistit a měnit?

          0 0
          • Vrci  

            Čistit a impregnovat po každé jízdě, spolu s voskováním lyže. Měnit po poškození.nebo opotřebení.

            0 0
          • McBlacky  

            Menit nejpozdeji kdyz 1/4 mas pryc. Zalezi od lyzi jak dlouho to vydrzi a taky od podminek.

            0 0
          • natureman42  

            Jeste doplnim :

            • výrobce udávají reálnou průměrnou výdrž skinu 600–800km. Ale je to fak indivindy – někdo to v tréninku dokáže sjet za sezónu, turistovi vydrží klidně i 4–5 let..
            • zrovna u Madshusu bych si dal pozor na vystouplou část skinu – tj. skin není rovnoměrně zapuštěn do lůžka v lyži jako u většiny ostatních výrobců, ale zhruba v polovině/ 1/3? vystupuje ven víc (Madshusky uz na krámě nemáme, nemůžu mrknout, ale uvidíš sám) Tj. tam imho bude nejvíc dostávat přes zadek, ale reálnou zkušenost nemám.. (jezdím na skinech od Fischera-Salomonu-Atomicu a Rossignolu)
            0 0
            • McBlacky  

              Tak mezi fischer a rossi je rozdil obrovskej. Rossi jdou srat klidne za 500km a u fischeru si toho nevsimnes.

              0 0
    • člen  

      Běžkařská fóra jsou vesměs mrtvá, přidám svůj dotaz sem. Nějaký tip na běžky pro chlapce 160 cm, 46 kg? Ideálně normální mazací běžky za rozumnou cenu (sklouzne se párkrát a zase z toho vyroste).

      Bohužel mám pocit, že v levnějších kategorií se dělají jen šupinky v něž nemá důvěru (nelze podle váhy regulovat délku odrazové plochy a pak buď neprošlápne vůbec a prokluzuje nebo moc a drhne). Možná lepší v této oblast skiny? Tam když prošlápne více, měly snad jet z kopce i po té mohérové vrstvě, bez většího brzdného účinku. Nebo jak to funguje? Nemám zkušenost, poctivě a ke své spokojenosti mažu.

      Další věc je, že výrobci asi nikdy neviděli živé dítě. Třeba fischer, juniorské běžky se skinem délky 170 cm (tj na postavu 150 až 160 cm) udává hmotnost lyžaře 56 kg a více. Ne že by takové děti nebyly, ale ty se 155 cm a 60 kg asi běžkovat moc nebudou.

      Tedy nějaký tip na lyže pro výše uvedené dispozice (160 cm, 46 kg)? dík

      0 0
      • mr.antik  

        Na facebooku ve skupině Bazar běžeckého lyžování se přesně takových lyží teď točí spousta…

        Jinak pokud to jsou závodní lyže tak je i juniorský závodník prošlápne a pokud je to víc na turistiku tak zase lidi berou kratší.

        0 0
        • člen  

          Nemám účet na ksichtoknize. Normální web bazary nic moc nenabízí, o kamenném bazaru už nemluvím vůbec (sbírka sns vázání, která logicky už nikdo nechce).

          Jinak závodník není, ale nevím jestli mu tedy dávat na 160 cm výšky 150 cm juniorské lyže, které odpovídají jeho váze.

          0 0
          • mr.antik  

            Škoda, to nevim jestli se vůbec někde jinde inzeruje.

            Ale pokud nehceš nutně skin tak to doladíš mazáním ne?

            A počítej hmotnost komplet, včetně bot, hůlek, zimních hadrů, baťohu s termoskou atd…

            0 0
            • roman 3D  

              by se mi chtělo pořád přemazávat když se teploty a podmínky střídají jak fusekle

              0 0
              • člen  

                Jj nejčastěji tak často jako fusekle tj ráno před dalším dnem. On ten vosk z předchozího dne je sjety, tak je potřeba přimáznout. Práce max 3 min. Za obě lyže. A ani tohle neplatí moc u děti, kde jim ten modrý swix díky širokému teplotními rozpětí a malým km vydrží na několik dnů za sebou.

                0 0
            • člen  

              Jenže klasické mazací lyže v juniorské kategorii (když vynecháme drahé modely pro juniorské závodníky) prostě nemohu najít. Mám pocit ze výrobci to staví do roviny: buď je dítě závodník, kterému maže servis nebo když závodník není tak jen bezky s protismykem, protože to nikdo nebude umět namazat. Varianta rodič umí mazat a dítě nemusí být nutně závodník ( nebo proste rodič jen nechce dávat za dětské lyže na dvě sezóny 5+ tis.) pro ne asi neexistuje.

              0 0
              • Melvin  

                No ale mě připadá, že to je teď u všech běžek. Kdy u levných asi počítají s tím, že si je koupí člověk co neumí mazat, tak je dělají většinou se skinem. Jinak se 160 cm to už je výška mnoha ženských, tak bych zkusil kouknout i na ženské či na dospělácké. Co jsem koukal, tak i dospělácké začínají třeba na 165–170 cm a 45–50 kg.

                0 0
                • člen  

                  Dík za tip, mohu zkusit. viděl jsem už nějaké ženské, ale na růžových mi kluk jezdit nebude

                  0 0
              • skaj  

                Jdi do Decathlonu a máš to vyresene i se skinem na dětskou váhu.

                https://www.decathlon.cz/…_/R-p-311828?…

                0 0
                • člen  

                  Taky děkuji za aspoň jeden konkrétní tip.

                  Je to možnost, ale když kouknu na recenze, tak většina lidí si stěžuje, že se ten skin pas odlepil hned během první nebo několika prvních jízd. Opakuje se, že pás vydržel jen 30 minut nebo 3 km.

                  Ano, hledám levnější běžky, ale zase ty peníze nemusím vyhazovat z okna

                  1 0
                  • skaj  

                    Zase Decathlon je k reklamacim fakt vstricny. Kazdopadne u nas ty bezky budou jezdit treti sezonu bez ztraty kyticky.

                    0 0
                    • člen  

                      jj, může jít o konkrétní kus. Věřím i v úspěšnou reklamaci, ale zase představa, že ráno ženu děti z postele, jedu hodinu+ někam na běžky a po 30 minutích se vracíme protože to číňan blbě přilepil, není nic moc. ale jako jednu z možností si znamenám.

                      0 0
                    • Karaya  

                      U nás je s Dekáčem taky dobrá zkušenost. Máme jich doma několik – dětské i dospělé – a žádný problém, ani naznak odlepovani. Nabehano určitě ke 400km.

                      0 0
                  • Paja  

                    Synovec má na dospělé variantě odjety 2 zimy, žádný velký běžkař to není, ale přes stovku to má najeto určitě a pokud vím žadný problém s odlepováním skinu neměl a ani skin zatím ani vyznamně nepelichá.

                    Myslím, že v komentářích k některejm z těch jejich lyží psali o tom, že snad měli problém s várkou lepidla, což bude důvod toho odlepování. Bylo tam, že vadný skiny zdarma mění.

                    0 0
      • Barak  

        Konkrétní lyze neporadím, ale pro prilezitostneho běžkaře, u ktereho o nějakém extra stylu asi nejde hovořit a lyzovani mu nechceme znechutit, existují lepší varianty než mazaci lyze. Sel bych do skinů. Když dobře vybereš na váhu, nebude to drhnout o moc více, než lyze namazana na extra tutovku. A ve finále ani to lehke drhnuti z kopce nemusí byt, u některých nepříliš si jistých sjezdaru, dokonce až tolik na škodu.

        1 0
        • Nitroglycerin  

          Pro turistu mi přijde ideální Peltonen NanoGrip. Je víc typů, já mám Facile s nanovrstvou po celé skluznici. Tím mi skončila starost ohledně vosků.

          0 0
          • roman 3D  

            Nesouhlas, za mrazů pod –10 jsou oproti skinům téměř nefunkční

            0 0
            • Barak  

              A že těch dnů pod –10 za sezónu je…

              0 0
              • roman 3D  

                jelikož jezdím večer někdy v noci s čelovkou tak v jizerkách je pod –10 celkem často, když teda není obleva, nanogripy jsem měl a na větší mráz jsou lepší skiny

                0 0
                • hawrda  

                  Kluk asi nejezdi s celovkou v noci po horach.

                  Jinak bys měl vedet, ze Jizerska OPS zadala loňskou zimu lyžaře, aby se v noci nevydavali do stopy s celovkou s ohledem na zvěř, kterou to ruší.

                  To ale ignorant jako ty asi dodržovat nehodlá.

                  1 0
                  • Jakobo  

                    V klidu! Třeba jezdí v noci do Polska. Neviděls film Kakonoš a lišníci??

                    1 0
                  • Barak  

                    Ono se to těžko dodržuje, když na jednu stranu apelují, aby lidé nejezdili a na druhou stranu tam každoročně pořádají Night light marathon, který trvá 2 večery a zúčastní se možná stovky lidí.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      Mas dojeto do deviti vecer, kdyz se jezdily obe techniky za jeden vecer.

                      A je to jednou za rok.

                      Nehledej problem kde neni. Nebo vymluvu to tam po nocich brousit ;)

                      Spis bych to respektoval proto, aby to rolba vecer projela a do rana to vymrzlo a ne ze z toho dvacet nocnich skejtaru udelala oranici ktera zmrzne.

                      0 0
                      • Jakobo  

                        V CR teda nebezkuju a nebudu se dohadovat, ze je to uplne jina situace. Tady v Norsku se jezdi jak ve dne tak v noci a neslysim zadne narky o rolbe nebo rozrytych tratich. Zvirata si zatim taky nestezovala a to tu dokonce jsou nektere trate osvetlene do 11 vecer (co vedou lesem, ne v nejakem lesoparku). To zas nejaky horlivy pseudomyslivec vymyslel ptakovinu o nocnim klidu od klekani po kuropeni a jiny horlivy zemedelec si pro zmenu aby se to nepletlo zase stezuje na premnozenou vysokou. Vysoka to ma u zadku a zajici tim tuplem, svine srny mne sezraly vsechny kere vysazene na zahrade a je jim jedno, ze sousedka ma psa, ktery na ne steka, zahrada je osvetlena a 20 m vedle jezdi metro. To jako fakt.

                        1 0
                        • hawrda  

                          Ono Norsko asi není prtave Česko s petavymi horami.

                          Hlavne tedy ty Jizerky jsou diky úpravě stop celkem vytížené co se bezkovani týče.

                          A pokud mne někdo z napr OPS požáda, abych tam v noci nejezdil, tak se budu snažit jim vyhovět.

                          O tom zda je přímo v Jizerkach přemnožena sparkata zvěř nevím, snažím se respektovat pravidla pohybu na bezkach v dane lokalitě.

                          0 0
                          • Sooree  

                            Jako chápu a taky se snažim dodržovat určitý pravidla, ale na druhou stranu podle mě tý zvěři a přírodě obecně škodí daleko víc víkendový davy a zájezdy lidí, který hory dočasně změněj na takovej zimní Václavák. Nemluvě o tom, že drtivá většina z nich se naprosto neumí chovat, a to jak ve stopě, tak mimo ni.

                            Jeden / pár osamocenejch lyžníků jedoucí v tichu za tmy s čelovkou jsou za mě teda o dost šetrnější…

                            1 0
                            • roman 3D  

                              přesně, lépe bych to nenapsal, jet do jizerek v sobotu či neděli po osmé ráno je za trest

                              0 0
                            • hawrda  

                              Nejsem odborník na předmětnou problematiku, jen se snažím vyjít vstříc napr takovému požadavku:).

                              Oni to v te žádosti vysvětlovali, třeba by se to dalo dohledat.

                              0 0
                        • saxanajam  

                          Hele, ale vám teď v Norsku nic jiného, než jezdit jenom v noci, nezbývá, ne? ????.

                          Ber mě s rezervou, jen takový kamarádský rýpnutí.

                          1 0
                          • Jakobo  

                            No vsak prave. To podle pravidla tma – celovka – domu by se pak mohlo lyzovat pouze v prave poledne plus minus 2 hodiny a nekde ani to ne.

                            0 0
                      • Barak  

                        S posledním odstavcem souhlas.

                        Já nikde problém nehledám. Jenom říkám, že vyžadovat omezení jízdy za tmy a pak tam udělat tam za tmy závod, jde proti sobě. Místňákům je o stejně u zadku (nemyslím jenom romana). A taky nemyslím, že ty tam kvůli tomu apelu přestaneš po večerech jezdit.;-)

                        0 0
                        • mr.antik  

                          Já teda na Jizerky jedu za bilého dne jen 1× za zimu když je Bobolopet. Sorry jako zvířátka (jestli tam teda nějaká jsou).. na druhou stranu, do max. půl desátý jsem vždycky u auta, to ještě není noc.

                          0 0
                          • Barak  

                            No, není noc… Co myslíš, že ta zvířátka od setmění v těch závějích dělají? Jdou chrápat, né? Takže jestli je člověk vyruší v 9 večer nebo ve 2 ráno, je už celkem jedno.:-)

                            0 0
                            • mr.antik  

                              no asi jako jo, ale myslim že je víc vyruší ty rolby co se tam motaj celou noc potom.

                              Jinak požadavek chápu a mlčím.

                              0 0
                              • Barak  

                                Moje řeč! A proto navrhuji, aby se po setmění neupravovalo. Dost se pak podle mě omezí i ti běžkaři s čelovkami.:-)

                                0 0
                                • mr.antik  

                                  rolby jezdí dle předpovědi počasí, ale rozhodně ne před devátou. Naopak večer je to zmydlený nejvíc, nicméně je to jediná možnost jak si trošku víc zajezdit.

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    Já ti rozumim. Když mrzne ve ne i v noci, tak to není problém. Blbé je, jak píše Blacky, když jsou přes den plusové teploty a hodně vlhký sníh, tak to přes noc krásně vytvrdne, a to i včetně rýh od večerních běžkařů. To je pak kolikrát ráno lahoda.:-) Ale chápu, že je člověk přes den v práci a pak si chce zajezdit, no.

                                    0 0
                            • Jakobo  

                              Ty zvirata u nas dnes uz stejne ziji spis jako v zologicke zahrade a te prumyslove krajine se chte nechte musela prizpusobit. Tak je bezne videt stada na poli vedle dalnice nebo zeleznicni trate, kde v jednom kuse projizdeji auta. Pokud jim nikdo neublizuje tak se asi neboji nebo ja nevim, ty srny za barakem na me cumi ze 6 metru ode me a neutecou.

                              Jinak zalezou do porostu a nebudou bloumat kolem trate.

                              0 0
                  • roman 3D  

                    děkuji za tvou starost, zákaz tam rozhodně není a nebudu se tlačit ve stopě s motajícíma se pražákama

                    0 0
                    • hawrda  

                      Ne, zákaz tam není, je to jen zadost OPS směrem k slušným lidem.

                      Ze ty jsi kreten, je vec druha.

                      1 0
                      • roman 3D  

                        teď jsi urazi všechny jablonečáky a liberečáky co si jezdí v klidu zajezdit večer s čelovkou, doporučuji ti jiné hory:-)

                        0 0
                        • hawrda  

                          Pokud budu brát co tu meleš, tak o víkendu přes den tam stejne jezdi jen Pražáci, tedy nikdo z Jablonce ani Liberce tam v tu dobu není.

                          A urazil jsi je hlavne ty, neb je nepovažuješ na rozdíl odemne za slusne lidi.

                          0 0
                          • roman 3D  

                            v sobotu a v neděli jezdíme rozhodně jinam než do jizerek, jsou tu v okolí pěkné tratě a stopy kde je klidněji od lufťáků co si myslí že hory jsou jejich

                            0 0
                            • hawrda  

                              Ty luftaci tam jezdi utratit peníze.

                              Kam jezdíš ty, nikoho nezajímá.

                              0 2
                  • Pán z Dubu  

                    Argument s rušením zvěře je zástupná hovadina. Nelyžuju za tmy, jezdím ráno, někdy i s rozedněním. Nepotkal jsem v Jizerkách na lyžích nikdy žádnou zvěř, neviděl jsem stopy na trati (spárkatá by využívala úseky, kde se neboří) žádné exkrementy, žádný okus stromků podél trati. Zvěř tam není – není blbá – stáhla se níže, kde sníh není a lze přežít úsporněji. Nejsou tam ani žádné krmelce s doplňováním krmiva.

                    2 0
                    • mr.antik  

                      Já to vnímám jako problém jen u toho tetřívka, je fakt plachej. Ale zase je jich tam 30 samců, to se snad vlezou… Úplně nechápu, proč by se zašívali přes den někde mimo a pak na noc chodili blíž k hlavním trasám.

                      Předpokládám, že nějaký srnky atd.. snad neřeší, co by tam nahoře dělaly a většina zvířat je dost přizpůsobivá.

                      Ten roční průměr 300 lidí/noc je fakt dost divnej. Na parkáčí bývá do 50 aut když jsou podmínky a v deset už mizej všichni pryč.

                      0 0
                      • hawrda  

                        Co ubytovaní?

                        0 0
                        • Barak  

                          Proč by ubytování chodili lyžovat v noci, když přes den nemusejí do hokny?

                          0 0
                          • hawrda  

                            Dobra otazka, třeba s ohledem na počasi, program s detma, nebo proste dobrodružství:).

                            0 0
                            • Barak  

                              Ok, ale to budou jednotky lidi, ne? Největší zastoupení tam budou mít místnaci. Lidi z Jablonce a Lbc, kteri jdou na lyze po práci. A pár silencu z Prahe, kteří tam jedou po práci na otocku.

                              1 0
                              • hawrda  

                                Ano, to zní logicky.

                                0 0
                              • mr.antik  

                                Když tam jedu cca na šestou tak chytnu velkou vlnu co se vrací někde z Nový Louky (buď vyrazili ještě nějak za světla nebo se sekli v hospodě), tak větší polovina bez světel, včetně dětí atd… Od Blatnýho rybníka už jsou to jen jednotky kusů.

                                Ale nevim co ten průměr tak navyšuje, kolik lidí v noci tam prochází třeba tenhle týden? Mám trošku pocit že si někdo plete průměr a maximum.

                                0 0
                      • roman 3D  

                        když je dost sněhu tak se jezdí večer nahoru autobusy a potom se dojíždí až do Jablonce, k Liberci, do Jozefáče, Lučan prostě tam kam až jsou udělaný stopy

                        0 0
                      • Pán z Dubu  

                        To máš pravdu, že se to týká asi jen ptactva.

                        Tetřívek je od konce března asi měsíc v toku – to se kohouti předvádějí (a poměřují pinďoury) na otevřených prostranstvích – slepice je sledují. Proto v tomto čase někde rolba nejezdí (Pašerácká cesta, Smrková cesta od Č.Smědé k Předělu, kolem Paulovy paseky). Zákaz lyžování tam není.

                        0 0
                    • McBlacky  

                      Ja potkal tetrivka ve dne na trase k Protrzence.

                      0 0
            • Nitroglycerin  

              V takovým mrazu jsem radši někde zalezlej:-) Nemám vyzkoušeno ale je to samozřejmě možné, jj

              0 0
          • natureman42  

            Zeptám se pro zajímavost – Jak často se musí nanovrstva obnovovat? A jak je to procesně náročný – doma nebo nutnost servisu ve speciálce? A kolik ta obnova stojí??

            Ptám se proto, že skin běžnej turista mění tak 1× za 3–5 let, u některých výrobců je už skin ve formě samolepky bez nutnosti žehlení, tj. jen sundá starej a nandá novej během pár minut klidně i ve stopě.. Cena skinu se dneska pohybuje v průměru od 800–1100,– Kč.

            Navíc nanogrip dělá nemýlímlise pouze Peltonen, tj. člověk se musí uvázat k jedný značce a nemá tak možnost vybrat si z široký nabídky skinových lyží různých výkonnostních kategorií od desítky jiných značek ala Fischer, Salomon, Madshus, Rossignol, Atomic, Kastle, Sporten atdatd…

            No offence, vím že na B-F je nanogrip stále velmi populární a jeho majitelé asi ví proč, ale mě osobně přijde skin v tuhle chvíli jako nejuniverzálnější volba pro většinu turistického mainstreamu, co se chce aspoň trochu sklouznout.. (pro chodiče a opatrný, co chtěj brzdit i z kopce, pak ideálně šupiny..)

            1 0
            • McBlacky  

              Jde dost i o cenu, nanogripy jsou levny.

              0 0
            • Nitroglycerin  

              U starších typů myslím uváděli 2 000 km, u novějších snad až 4 000 km. To turista (včetně mně) má na hoooodně dlouho. Po možnosti a ceně obnovy jsem se ještě nepídil.

              Drobná nevýhoda je, že při teplotě kolem nuly mohou skluznice namrzat. Postačí je ale před jízdou přestříknout antifreeze sprejem, nechat oschnout a je to. Značkový sprej něco stojí ale po čichu mi to přijde jako běžná impregnace na oblečení nebo obuv za pár korun.

              0 0
            • saxanajam  

              V údržbě nanogripů se nevyznám, to předesílám hned na začátek. Každopádně když jsme vybírali běžky pro manželku, tak nanogripy byla jedna z uvažovaných variant a prodejce k tomu řekl, že po nějakém čase/nájezdu (přesně už nevím, ale matně si vybavuji, že pro normálního „smrtelníka“ relativně dlouhém) se ta na nanovrstva opotřebuje a obnovit se nedá, ale že se pak ta skluznice dá normálně zbrousit a běžky lze dál používat jako klasické mazací.

              Můj názor, pro toho, kdo je aspoň trochu sportovně založenej, bych doporučil skiny, i žena je nakonec zvolila a je naprosto spokojená.

              0 0
            • Nitroglycerin  

              Nanogripy jsou dobré opravdu pro turisty a lidi, co toho moc nenajezdí. Kdo jede jednou za rok na týden na hory, k tomu 1–2 víkendy, najede třeba 100–200 km za zimu … na údržbu stačí hadr a ten sprej (no dobře, ještě škrabka a smývač vosků kvůli bordelu, co si člověk nalepí ve stopě po waxerech:-)). Člověk nepotřebuje vosky, žehličku, stojan, znalosti.

              Před 25 lety (a kily…) jsem preferoval skate, mám doma od Swixe i tu žehličku a stojan a plnou bednu vosků ale dneska se na běžky vydám párkrát za rok a klasika + Nanogrip je pro mně jednodušší. Manželce jsme je koupili také a přestala se vztekat, že má špatně namazáno.

              Nevím jak moc brzdí skiny, neznám je. Ale na rozdíl od šupin se dá na Nanogripech i trochu zabruslit, když člověk jede nějakou dlouhou rovinku a chce si orazit.

              0 0
              • MlokCZ  

                Já bych ty nanogripy neviděl až tak pozitivně.

                Pár let jsem jezdil nejvyšší model šupin od Fisheru přesně vybraný na mojí hmotnost a po celou dobu jsem sám byl překvapený, jak dobře jedou a byl maximálně spokojený.

                Byl to nějaký předchůdce těhle

                https://www.fischer-ski.cz/…tep-2022-23/

                Hmotností tabulka mi vůbec neseděla a měl jsem dle měření myslím o dvě kategorie delší (a tenkrát ta tabulka byla i lehce jiná, mám délku těsně přes 2m na 72kg hmotnost).

                Jedinou funkční nevýhodou byly jen určitý typ muld ve sjezdu, kde prostě došlo nevyžádaně k většímu kontaktu se šupinami a k nepříjemnému zabrždění. Ale to nebylo časté a dával jsem si na to pozor. Třeba na Silberhuette, kam jsem vždy jezdil nejvíce, tak na nejvíce (mnou) ježděném okruhu takové místo bylo jedno jediné a ne moc výrazné (tvar dané muldy).

                Skluz byl ale opravdu výborný a ve sjezdech jely perfektně.

                Pak tu tedy byla další nevýhoda ohledně údržby a to, že stejně bylo potřeba je voskovat, aby dobře jely.

                Pak jsem zkusil a pořídl nanogrip a ten se ukázal jako velké zklamání. Byla to tedy jedna z těch prvních verzí a měl jsem variantu nanogrip jen na části, tedy tu více sportovní. Tzn. zbytek se také musel voskovat.

                A při srovnání s těmi šupinami:

                • ve sjezdech to jelo znatelně hůř
                • skluz to samé
                • přitom odraz byl často také horší než šupiny
                • a v některých podmínkách to hodně namrazalo jak už píšeš

                Co se týká bruslení, tak to za mě není žádná obecná výhoda nanogripu. V mojem případě nešlo bruslit vůbec na ani jednom už z důvodu délky. Takže pak už nějaký vliv jak je problém s bržděním komory je už fuk. Na bruslení jsem stejně měl vždy k tomu vhodné běžky.

                Pokud někdo měl nějaké kratší více turistické (existuje v obou případech), tak je to pak jiná situace a tam bude nanogrip o něco lepší.

                Skiny už jsem pak nejezdil, protože už nějaký ten rok se svojí šlachou na běžky nemůžu, takže tam nemám srovnání. Je možné, že by to bylo lepší než ty šupiny.

                0 0
                • MlokCZ  

                  A ještě doplním, že po nějakém tom ježdění nanogripu jsem zase vytáhnul zpět ty šupiny a vrátil se k nim.

                  0 0
        • člen  

          …”když dobře výbereš váhu”… to to pravé řeším, ze ty váhy u lyží ( i juniorských) v délce 170 cm moc nekoresponuduji s tím kolik váží běžné 11 létě dítě. A už vůbec nevím co budu dělat za rok, kdy by měl mít podle výšky bezky třeba 180 cm, tedy dospělé. Proste 12 lety kluk muže mít klidně ke 170 cm ale váží tak o 30% min než dospěly 170 cm muž.

          0 0
          • Barak  

            A kolik teda tvůj kluk meri a váží?

            0 0
            • mr.antik  

              Píše 160/45, žádný extrém, což může být klidně i lehčí dospělá ženská.

              0 0
              • Barak  

                Kouknul bych na Kastle, tam by se něco vybrat dalo.

                0 0
                • Barak  

                  Kastle XA10 JR 170 medium (horní limit 36–50 kg)

                  Kastle RX10 JR plus 167 hard (36–45 kg)

                  A nebo už dospělé:

                  Kastle XP20 plus 180 hard (41–50 kg)

                  Kastle XP20 skin 180 hard (41–50 kg)

                  0 0
                  • člen  

                    Diky, XA10 JR vypadají váhově ok, jen je to ta šupina, které moc nevěřím

                    RX 10 JR jsem nědke našel jako medium nikoliv hard, to jsou skiny (lepší), ale 8000 bez vázání nedám.

                    Našel jsem ještě Salomon RC ESKIN JR – skiny a v délce 175 na hmotnost 40 až 50 ks, to by mohlo fungovat

                    0 0
                    • Barak  

                      Jo, ty Salomony by mohly být fajn.

                      Vycházel bych primárně z toho, že je lepší, když bude odraz tutovka i za cenu toho, že budou lyže drhnout. Pokud jde o juniora, který vyjede na hory párkrát za sezonu, není úplně dobré mu to znechutit.

                      2 0
                      • člen  

                        Jj, to souhlas. hledám to nej, ale zase kvůli těm několika výletům (než zase vyroste) v tom nechci topit kopu peněz.

                        0 0
          • skaj  

            Bezky by mel mit podle vahy, ne vysky – na tu s klidem zapomen. Bez problemu muze nezavodici 12 lety 170cm vysoky kluk jezdit na 160–170cm bezkach.

            1 0
            • člen  

              Vím, že základ je váha, proto hledám tu správnou. Bohužel asi budu muset opustit dospělá scénář. „chci běžky 205 cm a v rámci této délka hledám tvrdost pro váhu 80 až 90 kg“ a místo toho začít u té váhy (a smířit se s relativně neodpovídající délkou)

              Bohužel doporučená váha není nikdy jako vstupní parametr hledání / v označení výrobku a velmi často chybí tento údaj úplně. Proto zkouším zde.

              0 0
            • Vrci  

              Délku vybrat podle výšky a pak podle váhy správnou tvrdost. Pokud vybereš na průměrnou váhu a schopnosti extra tvrdé, budou lyže moc krátké a nestabilní. Pokud se vezmou ty nejměkčí, budou moc dlouhé, bude se s nimi špatně zatáčet, nepůjde s nima odšlapovat, budou pro zlost ve stromečku.

              0 0
              • skaj  

                Jo, v idealnim svete pro dospeleho to takhle udelas. V realite pro 12 let stareho nezavodiciho kluka vyberes bezku podle vahy tak, aby se tutove odrazil. Delka lyzi nejak vyjde, a je uplne jedno, jestli budou posunute o 10cm sem nebo tam. On se dost mozna behem tech dvou let co bude bezky mit stejne vyskove posune tak, ze idealni delka bude uplne jinde. Zvlast kdyz na tom chces setrit.

                1 0
                • člen  

                  Právě proto, že trochu počítám s tím posunem během dvou let, je mi blbé mu teď podle váhy koupit třeba třeba fisher 150 cm, když za dva roky bude mít 175 cm. to už by mi přišlo fakt krátké.

                  Navíc 150 cm měl do teď. Ale možná udělám v prvé řadě to, že ho na ně postavím a pokud je úplně neprošlápne, tak se smířím, že to vypadá blbě, hlavně že mu nebude prokluzovat, a nechám ho na nich ještě rok. Pak třeba přibere a nejdu něco jeho kg. Problém je , že ty 150 sm už bych pomalu potřeboval pro jeho mladší setru, kde si to, že by zůstala se 135 cm na 120 cm hodně měkkých lyžích moc představit neumím.

                  Prostě o víkendu najedeme na papírkovou metodu a uvidíme.

                  0 0
              • člen  

                skaj výše má pravdu, pokud jsi četl jen poslední příspěvek, tak jsem Tě tím příkladem klasického myšlení u dospělých (nejdřív délka, pak váha) asi zmítl, ale já řeším dítě, kde právě skutečně musím tento model opustit, hledat podle váhy a pak se smířit, že výška nemusí odpovídat klasickým poučkám.

                0 0
                • Vrci  

                  Mám dvanáct let starého kluka. Běžky jsem vybral skiny od atomicu. Vybral jsem je podle délky, a protože šlo o model, kde nebylo rozdělení tvrdé měkké a Fila byl u horní hranice, nechal jsem si všechny rozbalit, změřit tvrdost a vzal ty nejtvrdší. Ale to předpokládaná nákup v kamenném obchodu s trochou širším sortimentem.

                  0 0
        • člen  

          …špatně zařazeno

          0 0
    • Velomiwookie  

      nazory na tohle https://www.alza.cz/…lue-grey-red?…

      lama bezkar, ambice lehky, prevazne placani po strednich cechach za barakem, kde se nejaka stopa obcas objevi. Moznost vyjet ze stopy a vyrazit skrz pole, dvakrat do roka sportovnejsi pohyb stopou na horach.

      0 0
    • scota  

      Milý Ježíšku,

      přál bych si nové běžky Madshus NORDIC PRO SKIN, ale nejsem si jistý zda zvolit 187 cm (75–90kg), nebo 192 cm (75–90kg) poradíš mi prosím? Měřím 174 cm a vážím 80 kg.

      https://www.heliasport.cz/…90-black-red

      0 0
      • mr.antik  

        Určitě ty delší (i tak mi přijdou krátké, ty bych bral osobobně při svých 166cm)

        Jinak, máš to zváženo i s oblečením, ledvinkou/batotehm, hůlkama, botama, termoskou, foťákem atd.. nevim co všecko lidi vozej.

        0 0
    • cibi  

      Poprosím o radu:

      Dosloužili mi běžky.

      čeká mne nákup nových.

      Ale:

      • mám 130 kil
      • cca 175 výšku

      Existují běžky, no teda spíš choďky :-) pro mne?

      Použití několikkrát za zimu, vrcholný výkon je vyhrabat se na Javořinu a dostat se zpět.

      Občas se potřebuji dostat po do ledu vyježděné (neposypané) cestě.

      V strojem dělané stopě jsem vlastně nikdy nejel , takže možná něco z kategorie backcountry?

      namazat to umím, teda alespoň tak, aby to stačilo na mé použití.

      0 0
    • Tatut  

      Zdar Obnova tématu.

      Pro zacatecnika šli by jste do

      • klasické hladké běžky a mazat 2 druhy vosku (stoupání a klouzání)
      • mohérové pásy
      • šupiny

      Na klasiku…

      0 0
      • hawrda  

        Pro úplného začátečníka bych volil supiny.

        0 0
      • HadVoe  

        na klasiku moher. lepsi udrzba, lepsi ucinek a “nevrci” za jizdy. moher vymenis pri poskozeni, supiny nee. jen si pohlidej spravnou vahu. pro vykon je lepsi mazat, ale je to veda a obcas otravne. btw: na sunshop maj zajimavy ceny starsich modelu sporten.

        0 0
      • Honza03  

        To záleží jak moc tě zajímá jak to pojede. A jak moc se chceš v tom sportu posouvat. Já šel před rokem do mohéru a je třeba mít běžky přesně na váhu + posuvné vázání a učit se techniku. Pokud ti nevadí to mazání tak mazací budou asi nejlepší volba. Mě teda ty mohéry dost podkluzují při teplotách kolem 0. Pokud chceš jen pár vycházek ročně bez ambice na rychlost tak šupiny nejlépe podrží.

        0 0
        • hawrda  

          U skin lyzi uz se musí umět minimálně ve stoupani umět trefovat do odrazu.

          S tím souvisí jak píšeš mít opravdu dobre vybrané lyze na svoji váhu.

          Mazaci lyze jsou dnes pro zacatecnika nesmysl.

          Jak to nebude na modrý extra, tak se z toho zblázní.

          Já bych se pro zacatecnika opravdu držel tech supin.

          A bývalo tu par opravdu extra zkušených lyžařů, třeba se objeví a poradi lepe.

          0 0
      • Tatut  

        Ještě doplním ze nejvíc se dnes daji koupit s moherem, pak supiny a nakonec hladké ;)

        O posouvání v technice ani nejde. Spis turistika když napadne :) na nejbližší bezkarskou trať to mám 100km :(

        0 0
        • McBlacky  

          Tak to supiny, moher mimo strojive stopy funguje hure a pokud je hodne prasanu tak proti supinam bez sance pri proslapavani stopy. Meli jsme chatu na Vysocine presne v miste ze rolba nehrozil nikdy a supiny byly nejlepsi.

          Sam mam mazaci i moher a beru v 90% moher ikdyz teda jsou na me spis tvrdsi, co jsem mel pred tim byly na odraz vyrazne lepsi a na skluz ne o tolik pomalejsi v dobre stope. V hrbolate jsou na prd jak supiny tak skin

          2 0
          • Andrzej  

            Muzes vic popsat to chovani moheru v cerstvem snehu? Nezabira, podjizdi, nebo drhne? A mas vyzkousene i rozdily mezi snehem mokrym a prasanem? Pomalu se chystam na nove bezky, a vzhledem k tomu ze dobre namazat se da jenom v casti roku, casto byva hrozny snih, tak bych taky rad uz neco bez mazani…

            0 0
            • McBlacky  

              V prasanu se z nich neodrazis. Na mokrem jsou ok, na ledovce je zase lepsi supina. Nejvetsi nevyhoda supin je, ze to dela priserny zvuky, pak teda diky tomu, ze to casto dava na fitness a levny lyze, tak je slozitejsi vybrat neco solidniho.

              Pro tebe ale stejne bude lepsi kratsi a sirsi lyze. Delsi a uzsi jsou naopak super do upravene stopy.

              0 0
              • Andrzej  

                Ja prave uz ted jezdim hlavne v jesenikach „prazskym stylem“ – autem az co nejvys k urolbovane stope :). Ale mimo nekolika vikendu kdy je kvalitni snih je cim dal castejsi situace, ze behem jednoho dne clovek zazije velke rozdily teplot, slunko, stin, a na to nejsem schopny namazat, hlavne ke konci zimy. Vylety mimo stopu jsou vyjimecne, ale nemam s nemazacima bezkama zkusenosti a zajimalo me co to v tom neupravenem snehu udela. Treba i kdyz prisnezi do urolbovane stopy.

                0 0
                • McBlacky  

                  Kdyz nenasnezi moc tak ok, kdyz tolik, ze stopu zmizi, tak jsi v pytli. Na promenlivy jarni podminky je skin super.

                  0 0
                  • Honza03  

                    Mám teda jiné zkušenosti v prašanu mi to spíš moc nejede (možná by to chtělo jiný vosk) odraz je horší, ale určitě je to mnohem horší při oblevě, nebo na namrzlém. Vážím s výbavou přes 90 tak možná to hraje taky roli.

                    0 0
        • Velomiwookie  

          Ja si koupil jako naprosta lama atomic savor 48 s moherem na placani se po Ricansku kolem Prahy (byva tu stopa po lesich, ale obcas je treba k ni dojet prasanem pres pole), kdyz napadne a jede to perfektne… loni jsem se na nich trochu trapil v krusnejch, ale letos me to velmimile prekvapilo a pobavilo :)

          0 0
      • Paja  

        Nanogrip, nejmenší udržba, funguje v největším rozsahu podmínek.

        1 0
        • Tatut  

          co člověk to názor :)

          kdo by to řekl, že koupit běžky je taková věda.

          0 0
        • Nitroglycerin  

          Pro turistu na klasiku ideální. A když je možnost/terén, dá se na nich i jakžtakž zabruslit.

          0 0
          • McBlacky  

            To jsem v praxi videl parkrat a diky fakt male skluznosti lyzi to je spis rychlejsi stromecek.

            1 0
            • Nitroglycerin  

              Já to myslel spíš na rovině. My s bídnou kondicí a nadhmotností dlouho neusoupažíme, tak si člověk orazí a chvíli zabruslí. Nepřišlo mi to tak špatné ale v porovnání s dobře namazanou lyží to asi moc nejede, to je pravda:-)

              Na běžky už bohužel jezdím/chodím minimálně. Z dřívějška mám krásný skejty Nanosonicy (od Máry ze stadionu, second hand po Jerry Ahrlinovi!), mám žehličku i mazací stojan od Swixu, krabici vosků, kartáče, škrabky ale … když jedu tu a tam na běžky, sáhnu po Nanogripech a nemusím nic řešit. Do batůžku škrabku (na klistry ve stopě po jinejch:-), sprej proti namrzání vody (je fajn v teplotách kolem nuly) a víc materiálu nepotřebuju. Na ty skejty už objektivně nemám:-(

              Nanogripy mi přijdou ideální pro příležitostného turistu.

              1 1
        • roman 3D  

          nanogrip nefunguje za nízkých teplot na přemrzlém sněhu

          0 0
          • Paja  

            To tam ale klidně můžeš máznout trochu stoupacího vosku, kterej pak bez vlivu na nanogrip odstraníš.

            0 1
    • ZDRI  

      Na běžkách jsem se „narodil“ (Jizerky), roky vozím mazací klasiku, zkoušeny i několikery mohéry (nic moc – o dost pomalejší). Loni v zimě jsme dceři koupili Nanogripy (jezdila bez nás – neměl kdo mazat). Jsme už stejně velcí, takže byla možnost na různém sněhu opakovaně testovat/porovnat dobře namazanou klasiku i Nanogrip. Přes různé podmínky (kaše, čerstvý prachový, ledová stopa) se na Nanogripech vždy dalo jet, rozdíl v rychlosti je, ale pro sportovní/rekreační lyžování zanedbatelný (vyjma delší soupaže). Výsledek – na letošní sezónu jsme sobě i manželce koupili další 2 páry Nanogripů – už bychom nikdo neměnil. Navíc s kombi vázáním a kombi botami se s tím dá i celkem slušně zabruslit (…samozřejmě – čistý skate je o něčem jiném…).

      1 0
      • intermo  

        Co to je kombi vázání?

        0 0
        • ZDRI  

          Rottefella Touring Auto Combi NIS + boty Botas Control Proling (pro mě ideálně široké a pohodlné).

          Celé je to trochu pevnější a jistější (i při odšlapování ve sjezdech) než normální klasika.

          0 0
      • hawrda  

        Ten nanogrip bych chtěl někdy zkusit.

        Jenze už takhle mám doma tři páry lyzi ( 2× klasika, 1× skin).

        Ty skiny jsem kupoval koni v Dekaci na zkoušku a už jsou z nich jednicky:).

        Na mazacich jsem byl letos jednou.

        Je ale fakt, ze už nemam žádné velké ambice, jen se trochu vyluftovat a moc se s tím nemazat :D.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.