• 5.5

    Ibis Bicycles is a mountain bike manufacturer located in northern California. It currently produces the popular Mojo mountain bike frame as well as many other models. Ibis products are distributed in 33 countries.

    Currently, Ibis frames are produced in Shenzhen, China. Other Ibis products are produced in Taiwan.

    Představa , že by mohl rám mého biku upéct nějaký komunista z Číny. Pěkně děkuji, ne nechci ! Zlatý Taiwan ! Tímto u mne Ibis spadl až na samé dno…

    Co na to říkáte ?

    0 0
    • Smazaný účet  

      asi to nebude shit, ale říct si za čínskej rám 60 tyček je teda víc než neslušný…

      0 0
    • ydaho  

      panečku, to je názor!

      0 0
    • vifon  

      sa prebud, stavim sa, ze vacsia polovica oblecenia, ktore mas na sebe je z Ciny alebo Vietnamu. A bude len horsie, taka je doba…vola sa to globalizacia

      Aj ked chapem to sklamanie. Kde su tie casy ked aj SC boli made in USA

      0 0
    • Flegmatik  

      No zrovna Shenzhen je takové „Best of“ město Číny, kde to s komunismem nemá mnoho společného.

      0 0
    • mr.antik  

      no za prvé v číně je mnohem větší kapitalismus než kdekoliv jinde na světě a za druhý ukaž nějakou alterantivu, která dělá karbon jinde. Je to smutný no a třeba si tohle přečtou v RBéčku začnou dělat taky DW link :-))

      0 0
      • friblos  

        jestli začnou, tak jde RB z domu a kupuju FRANTU

        0 0
    • patman  

      nevim co tady resis, pokud ti to vadi , tak si ho nekupuj. kdybys patral po puvodu spousty jinych znackovych ramu, tak se mozna dopatras vyroby nekde v asii. je zajimave, ze u pocitacu a elektroniky to uz davno nikdo neresi…

      0 0
    • TJK  

      Uz se to resilo milionkrat, pokud je kvalitni vstupni material, schopni pracovnici a dobry management kvality je uplne jedno kde se co vyrabi, protoze to bude vzdycky kvalitni, a to ze se neco vyrabi v nerozvojovy zemi zas na druhou strane neni vubec zarukou kvality (mysleno vseobecne jako priklad)… takze to je nekonecnej flame o nicem… budto se s tim smir nebo si kup neco jinyho :-)

      0 0
      • Thidney  

        Jedno to není, pokud se fabriky staví způsobem zabereme vám půdu, zboříme vám domy a vy, hurá budete moci otročit a pokud se vzepřete jste mrtví, tak to jedno není. K čemu je moderní fabrika, když za ní není řešený nakládání s odpady. Kolik textilních bareven v číně má čističku odpadních vod. Snažím se striktně vyhýbat produkci Made in China právě z těchto důvodů, protože jsou pro mě důležitější než poměr cena/kvalita výsledného produktu. Btw Taiwan si nezaslouží být házen do jednoho pytle s čínou.

        0 0
        • TJK  

          Ted se ale primarne bavis o uplne jine problematice, ktera neni v souvislosti s vlaknem.

          0 0
          • Thidney  

            to není pravda, zakladatel threadu reagoval na výrobu v Číně a přišlo mi, že má výhrady vůči lokalitě výroby spíš vzhledm k důvodům jenž jsem uvedl než kvůli kvalitě výsledného produktu. Předpokládám, že tu si Ibis umí pohlídat. A netvrdím, že produkty vyrobené ve „vyspělých“ zemích jsou kvalitnější.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Trochu OT: Nevíte někdo kde se vyrábí oblečení Endura? Né že by to bylo důležitý, ale není to nikde napsaný, a tak mě zajímá jestli to šijou někde v Malajsii jako Camelbak nebo na Taiwanu nebo snad ještě ve Skotsku.

      0 0
    • Volf  

      Proč tě to překvapuje? Myslím si, že každý kdo se někdy dostal pracovně do kontaktu s Američany ví, že pro ně je otázkou a ukazatelem úspěchu zisk. Neznají tradice, neuznávají obecně platné hodnoty v Evropě. Myslím si, že i NHL by byli schopni dát do Číny, kdyby jim to navýšilo dostatečně příjmy. No a jediné na co jsou hrdí je nápis USA a ten klidně nalepí na čínský šrot, jen když víc vydělají.

      0 0
      • BB  

        Do styku s američany jsem se dostal a to, co paušálně tvrdíš, je nesmysl. Asi jsem měl štěstí na pohodáře, jako je zrovna Scott Nicol z Ibisu. Tak ten zrovna nepatří k těm, kdo by šli pouze za ziskem. Pokud se vyhýbáš výrobkům z Číny kvůli ničení prostředí, tak to teda buď důsledný a vyřaď dobrou polovinu produkce z naší provenience. Když vidím, co se u nás pouští do vzduchu a vody, tak si moc s Čínou nezadáme. Taky se mrkni, jak je spousta našich věcí nehospodárně balená, taky se doporučuji vyhnout a co ty lidi všechno vyhodí na černé skládky po lesích. A tam už je zcela jedno, jestli se to vyrobilo ekologicky v Evropě, nebo americky ziskuchtivě v Číně.

        0 0
        • Nimrod  

          srovnávat čechy s čínou pokud jde o ekologii výroby je naprostá blbost

          0 0
          • Honzyn  

            Od Endury neco jezdim,je to made in China!A je mi to jedno.V Cine,Ta­iwanu nebo Malajsii se dela snad 99% vyrobku,to nejen pro cyklistiku.Kar­bonove ramy Specialized S-Works,nejvyssi modely Treku,karbonovy Fisher Superfly…Made in Taiwan.Je zbytecne toto resit.Az nedavno jsem si vsiml,ze na mem prvnim biku z roku 1994,ceska znacka Fort,je dole nalepka Made in Taiwan.:-)

            0 0
          • BB  

            v čem je to tak nesrovnatelné, ovzduší v Ostravě lze srovnat, skrývky povrchových dolů jsou taky moc fajn. Jenom abychom se za čas nedivili, až se dozvíme, že jsme v zahnojování špička dokonce i před Činou.

            0 0
            • Nimrod  

              neříkám, že jsme na tom kdovíjak dobře, ale pokud bys občas přičuchnul třeba ke greenpeace plátku, tak bys mluvil jinak. tuším že zrovna na konci roku tam byl článek o číně. nemyslím si, že by byl někdo větší znečišťovatel. otázka jen je, jak moc to sere ty tlustý kravaťáky, co sedí v nejvyšším patře mrakodrapech a podobných zrůd, ať už v americe, nebo kdekoli jinde na světě, kteří tam vyrábí. nikdo jiný s tím nic asi v dohledné době nemůže udělat

              0 0
              • fousek  

                Informace z platku, kterej vydava greenpeace, bych bral maximalne na roven jedna pani povidala

                0 0
                • Al Stra  

                  připomíná mi to Strážnou věž

                  0 0
                • Nimrod  

                  tam šlo spíš o to, že tam je trošku vidět, jak jsou na tom čechy. pokud chceš něco, kde plivají na čínu i z jiných zdrojů, stačí hledat na netu, najdeš toho jistě hodně

                  0 0
                  • mr.antik  

                    kdyby u nás celej západní svět koncentroval svoji hromadnou výrobu, tak to u nás ani nikde jinde nebude o moc lepší…

                    0 0
                    • Nimrod  

                      no jo, jenže my máme aspoň normy, co se může vypustit z fabriky ven, oni to nemají. tudíž by to u nás sice růžové nebylo, ale bylo furt o dost lepší, jak v číně

                      0 0
                • Nimrod  

                  jinak ještě zpátky, doopravdy se tu dohadujeme o tom, jestli má čína neekologickou výrobu?

                  0 0
                  • fousek  

                    Ja nevim, nikdy sem tam nebyl a i kdybych tam byl tak to asi nedokazu posoudit.

                    Ona jakakoliv vyroba je neekologicka. To ze jsou v evrope nejaky normy je sice hezky, ale papir snese vsechno a to jestli se ty normy dodrzujou je druha vec a treti vec je jestli se ty normy dodrzovat daji.

                    Navic norma treba resi to ze pri vyrobe nesmi utect zadny mnozstvi nejaky chemikalie. Ta se necha odvest firmou na likvidaci nebezpecnych opdadu a ta ji nekde ulozi, treba na skladku, nebo ji odveze Cinanum a ty ji nekam taky odlozi (mista tam maj docela dost)

                    0 0
                    • Nimrod  

                      samozřejmě, že asi každá výroba je neekologická, jenže díky těm normám to není tak děsivé, jako by bylo bez nich, to je snad jasné. je snad také jasné, že by to měl někdo kontrolovat co dělají firmy s nebezpečným odpadem nevím, nicméně máš pravdu, že v číně běžně a ve velkém spalují plast, to si doopravdy asi nikdo jiný netroufne, takže možné je všechno. když byly olympijské hry v pekingu, tak tuším, že celé město a přilehlé okolí pár dní před a během her nic nevyrábělo z důvodu aspoň trošku čistějšího vzduchu. pamatuju, jak tuším ve světě na primě ukazovali, že většinu roku tam přes smog není vidět na víc jak cirka sto metrů. že mají kontaminované řeky sajrajtem je všeobecně známé z médií, ale to jsem si myslel i celkově o výrobě…

                      0 0
                      • fousek  

                        Ano kontroluje se jestli firmy maji papir na to ze predali nebezpecny odpad firme co ma certivikat na likvidaci nebezpecneho odpadu. To co ta likvidacni firma s tim odpadem udela je velka neznama.

                        Stezovat si na Cinu ze nici zivotni prostredi je rek bych minimalne divny, nebejt poptavky z ostatniho sveta tak Cina nic nevyrabi, takze ekorvouni by spis meli rvat at se nic nevyrabi. A myslim si ze kdyby se ten samej objem veci vyrabel treba v evrope tak znecisteni je sice mensi (otazka je o kolik, ja bych rek ze ne o moc), ale budeme ho mit tady my, protoze pri vetsine pokrocilejch technologii vyroby se ty nebezpecny odpady produkuji tak jako tak, akorat jich nemusi bejt tolik.

                        0 0
                        • Nimrod  

                          právě že jde o to, aby toho odpadu bylo co nejméně a byl co nejméně nebezpečný. doopravdy o nic jiného si myslím že nejde. a názor, že v v číně je znečistění jedno, důležité je, že ho tu nemáme v takové míře my, mi přijde přinejmenším divný

                          0 0
                          • fousek  

                            Tak jinak, pokud by se vyroba presunula z Ciny do Evropy, USA a Japonska, tak by cena spotrebni elektroniky vylitla o nehoraznou sumu. A pritom na znecisteni planety by to melo minimalni vliv, protze ty odpady by byli treba jen o par % mensi. Navic pochybuju, ze by to tu jeste nekdo umel vyrobit. Co ja vim tak snad Intel dokaze vyrobit procesor kterej je na 32nm technologii a pak taiwansky firmy. A to je otazka jestli Intel tu tovarnu taky nema v Cine. Ukaz mi nejakej vyrobek, kterej je ryze made in EU s nejakou polovodicovou soucastkou.

                            0 0
                            • Nimrod  

                              vím, jak to myslíš, jen mám jiný názor na těch pár procent. neukážu ti nic, do elektroniky nevidím, ale nějak mi nejde na mysl, proč když to zvládne tajvanec, proč by to nezvládl i někdo jiný se stejnou technologií a znalostma. že by cena vyletěla nahoru při výrobě jinde se nepřu

                              0 0
                            • KRAJIC  

                              V dnešních poměrech by se asi našlo hodně lidí, kteří by za elektroniku rádi zaplatili dvojnásobek výměnou za to, že by nepřišli o práci vlivem hospodářské krize jenž je důsledkem honby za maximálním ziskem – přesuny výroby do číny. Elektroniky se nenažereš.

                              0 0
                              • fousek  

                                Blby je ze i obycejnej obchodnik s potravinama potrebuje ze zakona registracni pokladnu (coz je jednoucelovej pocitac) a asi by se promitla porizovaci cena ty pokladny do tech potravin.

                                0 0
                              • pepek  

                                No myslím, že dvojnásobek je málo. Některý věci jsou tam i 50× levnější.

                                0 0
              • jIrI___  

                Ekoteroristi, to bude určitě velmi důvěrohodný plátek. Asi tak jako Aha! :-))

                0 0
        • Thidney  

          asi to bylo i na mě :) Věř mi, že třeba v textilním průmyslu – barvírny /v tom se krapet pohybuju/ pořád rozdíl je. Hlavně u fabrik „třetího a nižšího řádu“ – tím myslím fabriky kde se třeba objemem uchytí průměrní „výrobci“.

          Pro mě je to v kombinaci s neůctou k lidským právům příliš silné kafe. Samozřejmě hodně jde o masovou produkci, což Ibis není. V jeho případě se dá ohlídat daleko více věcí a to stojí peníze. Hospodárnost balení to souhlasím, ale mám pocit že jde o celosvětový problém. V tom se snažím alespoň u našich produktů něco málo dělat ,)

          Černé skládky bych do toho netahal – to je věcí odpovědnosti jednotlivců vůči okolí a sobě samým. To nemá moc spojitost se systémy fungování státní moci, práva a zvuku odražených podzemních duchů.

          0 0
          • Nimrod  

            máš pravdu, čínská vláda je jedno z nejodpornějších věcí… ne, že bych se o to moc zajímal, ale co se tam děje, to je doopravdy děs a hrůza. proto aspoň SVOBODNÝ TIBET!

            0 0
            • pepek  

              No ono ten Tibet, než to zabrali číňani, byl holý středověk. Takže zase bych to tak černobíle nepodával.

              0 0
              • Nimrod  

                upřímě řečeno bych raději žil v době kamenné, než v dnešním tibetu

                0 0
                • Thidney  

                  no jo, ale to jen proto, že v době kamený jsi mohl lovit cokoliv a kdekoliv bez povolenky :)

                  0 0
                  • Nimrod  

                    :-)

                    já bych byl sběrač, lovci jsou dle mého idioti :-)

                    0 0
              • teepeex  

                no comment

                0 0
              • Nimrod  

                jinak četl jsi něco od lobsanga rampy? pak bys třeba maličko pochopil mnoho věcí…

                0 0
        • mr.antik  

          Myslim že v americe tu ekologii taky tak moc nehrotěj, jen prostě odstěhovali hromadnou výrobu do číny.

          Druhá věc je, kde se dělaj ty polotovary a suroviny (vlákna,textilie, lepidla, laky atd…) i když je to Made in USA…

          0 0
        • Volf  

          Mluvíš hezky, ale o úplně něčem jiném. Já mluvím o levné výrobě. A to že Američan má nastavené parametry úspěchu tak jak jsem popsal, tak za tím si prostě stojím. A černé skládky jsou zapřičiněné chybou systému a chybami ve výchově.

          0 0
          • BB  

            Mluvím jenom o tom, že obecná tvrzení, že američané neuznávají hodnoty obecně platné v Evropě je ta největší hloupost, kterou můžeš říct. Jeden argument za všechny, proč tedy asi američani dvakrát museli tu nóbl Evropu zachraňovat ve světových válkách. A že se jim sakra nechtělo. Podle tebe to asi muselo být z důvodu zisku chtíče a uznávání nějakých nám cizích hodnot.

            0 0
            • Volf  

              Jo tak to potom ano. To už se vysvětluje. Děkuji za osvětu a žij blaze. Já mluvil o hodnotách z hlediska výroby. Pokud vím, tak jsme řešili přesun výroby do Číny. A mám dojem, že to i zrealizovali :-)

              0 0
      • KRAJIC  

        Vidím to hodně podobně.

        0 0
    • Thidney  

      Jen tak na okraj bohužel i Swiss made u hodinek znamená, že podíl součástek strojku vyrobených ve Švýcarsku neklesl pod 50% . O pouzdrech, sklíčkách a řemíncích se cudně mlčí. Takže pokud se někdo k tý Číně přímo přizná tak je mi to milejší.

      0 0
      • Wilhelm  

        s tím Švícarskem se mi to moc nezdá, Německo má v hodinářství nutný podíl 80 % a víc …

        0 0
        • Thidney  

          vcelku přehledně je to překvapivě popsaný na wiki :)

          perla je tohle

          “It is not generally known that quite a few Swiss companies have watches assembled in China for export to North America, Asia and even Europe, where the brand name is more important that the “Swiss made” label. Such watches may consist of a Chinese case and a Chinese crystal, a Taiwan-made dial and metal bracelet and Japanese hands. If the movement is to be considered Swiss, 51% of its value must be Swiss and at least the last wheel must be added in Switzerland. Swiss watch brands without the “Swiss made” label are usually equipped with a Japanese movement. The “Swiss parts” label means that the movement is assembled in Asia using kits consisting at least partially of Swiss made components.”

          0 0
          • vifon  

            zaujimavy clanok. Esteze mam Swiss made, rucne skladane :-)

            0 0
    • CraObs  

      a jeje, to aby som sa teraz bal ze sa mi to cele zlomi pod ritou..

      v principe je uplne jedno kde sa to vyraba, hlavne je udrzat normy a kontrolu..

      napr v SR sa vyraba VW, Kia, Peugeot a kazde z tych aut su uplne inde aj ked su rovnaka trieda..

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce