Hledá se odborník na excel a grafy

134 nepřečtených
  • garretx

    Ahoj, potřeboval bych od nějakého znalce Excelu poradit. Jedná se mi o to, že nevím jak udělat jeden graf. Mám tyto vstupní hodnoty (obr 1) a potřebuji je zpracovat do grafu, který vypadá zhruba takto (obr 2). Problém je v tom, že nevím jak se vypořádat s tím, aby v jednom bode na vodorovné ose se zobrazovaly dvě různé hodnoty na svislé ose. Další omezující podmínka je, že nejde upravit vstupní tabulka tak, aby se data jednoduše poskládaly pod sebe (tím chci říct, že musí být zachovány tři sloupce :))

    Snad je můj dotaz srozumitelný.

    Předem děkuji ochotným znalcům excelu za odpovědi, moc mě tím pomůžete.

    • Ossis  

      Pravým kliknout na čáru → formát datové řady → možnosti řady → přepnout na vedlejší osu.

      • garretx  

        Zkoušel jsem, ale bohužel ta volba je neaktivní, takže tam nejde nic překliknout.

    • kali222  

      nechce se mi zakladat nove vlakno, tak si pricmrndnu tady.

      potrebuju pouze bodovy graf – bez spojnice (tu dam proste skryt :D). mam tam jen osu x a y. vzniknou mi tedy jednotlive body v souradnem systemu a ja bych potreboval, aby u tech bodu byl jeste popisek (jen jedno pismeno) a nejak mi to nejde udelat. cili, ze ten bod (treba bod se souradnicicemi x=5,y=-7 je bodem b atd…) poradite?

      • McBlacky  

        klikneš na libovolný bod a pak pravé a přidat popisky dat (nebo tak nějak)

        zobrazí se ti to co bys měl na Xku

      • Nikovlas  

        Jdou tam přidat popisky – nebo hodnoty nebo co. Rozhodně vím, že třeba u sloupsových grafů jsem si mohl nastavit, aby se u každýho sloupce (na vrcholu) zobrazila hodnota – no a tu přepíšeš na to, co tam chceš – třeba „B“.

    • Nikovlas  

      Asi bych si udělal vedle jinou tabulku, která by fungovala na základě odkazů na data z tyhle tabulky, ale s tím rozdílem, že by byly první 2 sloupce dohromady – tedy každé číslo by byla 2×. A pro první ze stejné dvojice ba byla určitá hodnota % a pro další by byla už jiná – ta samá hodnota by pak byla pro první číslo z následující dvojice…

      A graf bych dal jako bodový se spojnicí…

      Pokud chceš, aby to pak fungovalo nějak automaticky a dalo se to kopírovat a podobně, tak bych tu první tabulku udělal ob řádek, aby ta pomocná tabulka seděla a mohla se kopírovat na další řádky v případě potřeby. V tý hlavní tabulce bych pak jen sloučil buňky, aby to vypadalo normálně.

    • jIrI___  

      Měl bych taky jeden dotaz na excelovské odborníky :).

      Mám danou tabulku jako na prvním obrázku (tabulka 1) a potřebuju z ní udělat tabulku jako na druhém obrázku (tabulka 2) s tím, že když přepíšu údaj v tabulce 1, tak se to promítne do tabulky 2 tím způsobem, že to prvotní údaje v tabulce ponechá a nové údaje se vepíšou do dalšího řádku.

      Představte si to třeba tak, že mám kolo X, které se od kola Y liší v osazení jen vidlicí a já potřebuju mít v tabulce 2 u obou kol kompletní údaje, tj. všechno až na vidlici bude stejné.

      Věděl byste někdo, jestli tohle excel umí a jak na to? Díky za připomínky :)

      • AussigBiker  

        Zkus tohle: =„text“&CHAR(10)&A1

        Text v uvozovkach je text, ktery se nemeni, coz je predpokladam tvuj puvodni text. Nebo tam dej misto textu v uvozovkach cislo bundky. Znak & slucuje hodnu z bunek. CHAR(10) zalomi text na novy radek, ale musi byt nastaveno zalamovat text. A misto A1 tam dej cislo bunky, z ktery ma byt text na dalsim radku. Take treba: b1&char(10)&f6

        Edit: nepis tam ty lomitka: , to tam dodava bf.

        • AussigBiker  

          Tak nic, lomitka jsou videt jenom dokud jde prispevek editovat, takze tam vlastne nejsou :)

      • black.horse  

        jestli Tě chápu správně, tak řešením je =svyhledat() ale pak mi taky mi napadá, že sis vzal asi náročnější brigádu než na co stačíš:-D

        • jIrI___  

          To pujde, to pujde! :D

          Dík oběma za tipy.

        • jakub_kencl  

          Tam bude potřeba ještě podmínka „Když“ podle typu kola a řádky se budou muset jmenovat také dle typu kola. Jinak by to přepsalo původní údaje. Tedy jestli jsem to správně pochopil.

          Porovnávací interaktivní tabulky jsou sviňa ;-)

      • petrpoko1  

        a jakou máš představu, že se ti to bude aktualizovat? Tvůj požadavek „prvotní údaje ponechá a nové se vepíšou…“ jsem pochopil jako 2 možná řešení:

        1 – uděláš si tabulku kde ve sloupcích budeš mít jednotlivá kola a tu pak celou konvertuješ na data v řádcích

        (varianta mít tu tabulku co máš a pokaždé si ji nechat zalomit na nový řádek ručně) – funkce TRANSPOZICE

        2 – máš jenom ten jeden sloupec a pak je to zralé na nějaké makro, které ti po změně těch údajů (jak má excel vědět jestli budeš měnit jenom 1 nebo všechny buňky) zkopíruje danou tabulku do té druhé

        • jIrI___  

          Abych to vysvětlování trochu ulehčil,tak změním myšlenku :). V buňce A1 mám text, který chci zkopírovat do buňky X5. Takže do buňky X5 napíšu klasicky =A1.

          V dalším kroku potřebuju nějak smazat to propojení s buňkou A1 tak, aby se zachoval text (při přepsání textu v buňce A1 zůstane v buňce X5 původní text, tj. text před přepsáním). Jde to nějak?

          • bruco  

            X5 kopirovat a vlozit ako hodnoty.

          • black.horse  

            Buď mechanicky – kopírovat a vložit jako hodnoty, ale to by pro časté aktualizování byl opruz, v tom případě bude nejrychlejší napsat si jednoduché VBA makro a přenášet to jako .Value k daným buňkám.

            • bruco  

              To by slo, ale to jednoduche makro zabije kontrolou predchadzajucich zaznamov. :-( Aj ked rucne to asi tiez kontrolovat nebude.

              • black.horse  

                tak záleží jak chce, aby se to chovalo, naprogramovat se dá cokoliv, co má nějakou logiku chování a rozhodování…

    • ghostik  

      Ahoj mám problém v Excelu, potřebuju z tabulky udělat graf. Budou v něm dva průběhy. Umím udělat každý zvlášť ale né dohromady nevíte někdo jak na to?

      • lukas aka mitro  

        Musis proste v nastaveni grafu zadat co je „x“ a co „y“…nebo oznac celou datovou oblast, prvni sloupec nech jao „x“ a druhy a ctvrty jako „y“…

        • ghostik  

          Už sem našel chybu :) Měl jsem typ grafu spojnicový skládaný a pak to dělalo bordel. Takže vyřešeno

    • lukan  

      Zdarec, trošku se tady přiživím… Potrebuju v Excelu napsat vzorec pro výpočet délky VNITŘNÍCH úseček – viz obrázek, rozměry stran A a B se budou měnit, vnitřní obdélníky budou vždy 2000×1000mm… Zkoušel jsem vzorec ={[(A/1000)-1]×B}+{[(B/2000)-1]×A}. Tento vzorec mi však Excel nějak nebere :-( za A a B jsem samozřejmě dosadil souřadnice pole kde požadované hodnoty dosazuji. Díky moc za každý nápad!

      • bruco  

        Nerozumiem, co myslis tymi dlzkami vnutornych useciek.

        • lukan  

          Jsou to obdélníky 3000*4000 a 2000*3000 a uvnitr jsou úsečky – potrebuju délku těch vnitřních úseček (bez obvodových)

          • bruco  

            To znamena, ze pre prvy obrazok je tato dlzka 6000?

            • lukan  

              Presne tak… A pro druhý 11000.

              • bruco  

                =(ROUNDUP(A/1000;0)-1)×B+(ROUNDUP(B/2000;0)-1)×A

                • lukan  

                  =(ROUNDUP(B3/1000;­0)-1)×C3+(ROUNDUP(C3/2000;­0)-1)×B3

                  když si to takhle doplním (za A a B), tak mi to nefunguje :( svítí mi červeně vnitřní závorky :( nějaký nápad?

                  jinak díky moc za ochotu :-)

                  • bruco  

                    Tie × si vymenil za *?

                    • lukan  

                      aha, já jsem vůůůl :D

                      díky

                    • lukan  

                      =(ROUNDUP(B3/1000;­0)-1)C3+(ROUNDUP(C3/2000;­0)-1)B3

                      teď to mám takhle, ale v poli kde se mi má zobrazit výsledek vykakuje hláška „#NÁZEV?“ :(

                      • bruco  

                        Ked som to skusal nakopirovat z BF, tak mi tam za bodkociarku hadzalo –0. Skontroluj si syntax.

                        • lukan  

                          co je syntax prosímtě?

                          • bruco  

                            Musi to vyzerat takto:

                            =(ROUNDUP(B3/1000b­odkociarka0)-1)hviezdickaC3+(RO­UNDUP(C3/2000b­odkociarka0)-1)hviezdickaB3

                            • lukan  

                              supr funguje :-)

                              moc díky ;-)

                              • lukan  

                                jen to má jednu vadu na kráse… záleží na pořadí jak vepíšu rozměry- např. u obr.č.2 výsledek vyjde správně pouze když za B3 dosadím 3000 a za C3 dosadím 4000 – naopak vyjde špatný výsledek. To už bych chtěl ale asi moc, že?

                                • bruco  

                                  Predpokladal som, ze orientacia vnutornych obdlznikov je dana. Takze orientacia vnutornych obdlznikov je zhodna s vonkajsim obdlznikom?

                                  • lukan  

                                    No mohlo by to vypadat i takto… Třeba

                                    • bruco  

                                      A co teda rozhoduje o tom, ako su orientovane vnutorne obdlzniky?

                                      • lukan  

                                        jedna se o tabuli která je tvořena z plechu 2×1m a ty vnitřní „úsečky“ jsou délky výztuh na kterách budou ty jednotlivé plechy 2×1m přišroubovány…zá­leží na tvaru tabule, někdy je lepší orientovat obdélníky na výšku, někdy na délku…

    • lukan  

      Ještě bych potřeoval poradit jak zapsat vzorec „=((C3/1800)-1)*B17+B17“ tak, aby se mi výsledek (C3/1800) zaokrouhlil nahoru….např 2000/1000=1,1111 – aby se mi to zaokrouhlilo na 2. víte někdo?

      Díky :-)

    • lukan  

      Ještě bych potřeboval jednu radu

      Dám jednoduchý příklad:

      V tabulce mám pod sebou jednotlivé výpočty a jejich výsledky které se mi sčítají do celkové hodnoty. Ne však všechny hodnoty chci mít v konečném výsledku započítány. Dá se u každé hodnoty vytvořit nějaké zatržítko, které by určovalo, jaká hodnota má být v konečném výsledku započítáná?

      • bruco  

        Zatrzitko zrovna nie, lebo je to zbytocne zlozite, ale da sa to dosiahnut. Daj mail, poslem ti subor.

        • lukan  

          lukash.sima@gmail.com

          dík bruco :-)

        • zdenek  

          Ani s tím zatržítkem to není tak složíté. Najde ho ve formulářových prvcích a stav zatržítka propojí s libovolnou buňkou. S tou pak pracuje ve vzorci. Na vytvoření je to trochu složitější než místo zatržítka zapisovat do buněk třeba „X“, ale zase zaštnutí je vychlejší (jeden klik myší).

          • bruco  

            Jasne, presne ako pises, nie je to TAK zlozite, ale aj podla otazok, co mal vyssie, je to ZBYTOCNE zlozite. :-)

      • petrlos  

        toto jsem delal pomoci SUMIF, cesky neco jako SUMAKDYZ nebo tak nejak..

        do stejneho radku jako hodnota das do bunky vedle NECO, je jedno co… napr. „x“..

        pokud budu mit tabulku o 4 hodnotach a ty hodnoty budou v bunkach a1 az a4, pak bude znacka v b1 az b4..

        sumif se potom nastavi takto.. jednotlive parametry oddelit stredniky

        prvni parametr je oblast, v ktere se vyhodnoti podminka: tzn. napr. v oblasti b1 az b4 je rovno „x“ (nebo co si tam das..)

        druhy parametr je podminka.. ted si nejsem jisty, bud napsat bez zavorek <=„x“> nebo <„x“>

        treti parametr je oblast, ktera se bude scitat, kdyz bude splnena podminka.. tzn. A1 az A4..

        docela slusne je to vysvetleno tady: https://support.office.com/…1697a653039b

      • Deathwing  

        zadny slozity funkce nejsou potreba staci vysledek vynasobit jednickou pokud ho chces a nulou pokud ho nechces a jen poscitat ty vysledky

      • pocestny  

        Líbil se mi ten dotaz, tak jsem si říkal, že to zkusím – jednoduše, když říkáte.

        A šlo to celkem intuitivně.

        • lukas aka mitro  

          To co chces skryvat tam byt nemusi, ale trochu se nafouknou podminky pro soucet

          • pocestny  

            tam někdo výš psal že ‚jednoduše‘

            bez těch pomocných sloupců jsem to fakt nezkoušel

            • zdenek  

              Sloupec F být musí. I když bys ho mohl přesunout do D pod zatržítka a zneviditelnit, ale to je zbytečné. G je navíc, ale to neřeš. Sloupců je dost, tak není potřeba šetřit za každou cenu. Hlavně že to funguje a je to přehledné.

    • lukan  

      chlapi, ještě jedna maličkost, pro vás odborníky jistě žádný problém, ale mě se nedaří.....

      mám vzorec =(B3*C3)/2000000 a potřebuju aby se mi výsledek zaokrouhloval na CELÉ ČÍSLO NAHORU. jak na to prosím vás? :-)

    • lukan  

      Ještě další dotaz na kancelářské bajkery :-)

      Mám vzorce =(((B3/500)-1)+(B3/2000–1))*C3 a =(ROUNDUP(C3/500;0)-1)2500.

      Lze je nějak upravit, aby mi po dosazení hodnoty „nula“ za B3 a C3 vyšel výsledek „nula“?

      • bruco  

        =IF(OR(B3=0;C­3=0);0;(((B3/500)-1)+(B3/2000–1))*C3)

        =IF(OR(B3=0;C­3=0);0;(ROUNDUP(C3/500;0)-1)*2500)

        • lukan  

          kurde chlape ty seš odborník! kde ses takhle naučil s excelem? :-)

        • lukan  

          nějak se tomu nechce, něco zase dělám špatně…nemá být mezi if a or něco jiného než závorka?

          • bruco  

            Nie. Syntax je =if(podmienka; vyraz_ked_je_p­odmienka_splne­na; vyraz_ked_nie_je_pod­mienka_splnena).

    • lukan  

      zdravím, mám další dotaz ohledně excelu…

      jak napsat vzorec…když je hodnota v okýnku třeba A1 menší nebo rovna 1 – výsledek je 4, a když je hodnota v okýnku A1 větší než 1 – výsledek je 5.

      Díky všem odborníkům :-)

      • novas752  

        Takhle:

        =KDYŽ(A1<1;4;5)

        nebo

        =IF(A1<1;4;5)

        je to prostě tvar (podmínka;pla­tí;neplatí)

        • lukan  

          jo díky moc, je to jednoduché jak facka a já v tom hledal furt nějaké složitosti. dík!

    • lukan  

      zdar jak sviňa,

      rád bych pokračoval v excel školení:-)

      1.)PŘÍPAD Č.1

      V Listu1 mám jména a hodnoty…v druhém listu potřebuji, aby se mi zobrazovaly jména (+příslušná hodnota) u kterých je hodnota jiná než nula, nebo prázdné pole (když tam bude 0 nebo prázdné pole, příšlušné jméno by se nemělo zobrazovat).

      2.)PŘÍPAD Č.2

      v Listu2 mám jména, hodnoty a sloupec kde do Listu2 vybírám znakem „X“ poadované řádky…ty by se měly objevit v Listu2 (jméno+příslušná hodnota).

      Snad je můj dotaz srozumitelný, věřím že tahle úloha řešení má, ale za boha na něj přijít nemůžu, tak se obracím na vás :-)

      • lukan  

        jsem kus cypa…tenhle obrázek je správně

      • black.horse  
        1. kombinace =svyhledat() a =když() pokud neznáš, na syntax mrkni do nápovědy
        2. na dvojku bych si být Tebou asi spíše napsal jednoduchý makro (buď na tlačítko, ale asi lépe na událost worksheet change)
      • zdenek  

        Obojí by šlo jednoduše zkopírováním tabulky na druhý list a zapnutím filtru. V prvním případě filtr na sloupci hodnot – vypnout prázdné a 0. V druhém filtr na sloupci s X – vypnout prázdné.

        Zkopírováním nemyslím přes schránku jako hodnoty, ale jako odkazy:

        • označil levou horní buňku na Listu 2
        • „=“
        • přepnout na List 1
        • kliknout na levou horní buňku tabulky
        • na Listu 2 vybrat označenou buňku
        • chytit za pravý dolní okraj a zkopírovat na požadovaný počet sloupců a řádků

        Netuším, k čemu to petřebuješ. Třeba by stačilo krátkodobě zapínat filtry na Listu 1…

      • kliiima  

        Případ 2: pokud neumíš makro, když(svyhledat()=„x“;sv­yhledat();0) a nebo na jednom listu sloučit buňky a na druhým rozdelit

      • lukan  

        díky moc všem, ale zatím se mi to nijak nepodařilo vyřešit… jako nejschůdnější cesta pro mě mi přišlo řešení kliiimy Případ 2: pokud neumíš makro, když(svyhledat()=„x“;sv­yhledat();0) ale asi bych to potřeboval vysvětlit trochu nějak obšírněji.

        jinak nějaké makro a tak vím že existuje, ale to je asi tak vše co o tom vím :(

    • nitraq  

      Má excel nějakou funkci na přičítání měsíců k datu? Nebo jak to lze vyřešit?

      Ve sloupci A jsou datumy, ve sloupci B počty měsíců, ve sloupci C chci součet těchto dvou buněk vedle sebe. Když tedy bude v A1 např. 1.2.2017, v B1 2 (měsíce), tak v C1 bude 1.4.2017.

      • nitraq  

        Kdo se moc ptá, málo googlí:) Našel jsem, funkce EDATE.

        • hekynen  

          Ano, to jde použít taky, jen ale funkce nevrací datum, ale pořadové číslo dne, takže buňku/y je potřeba explicitně formátovat jako datum.

      • hekynen  

        =DATUM(ROK(A1);­MĚSÍC(A1)+B1;D­EN(A1))

        resp.

        =DATE(YEAR(A1);MON­TH(A1)+B1;DAY(A1))

    • mandak  

      Taky bych potřeboval help, zda někdo rychle neví:

      Potřeboval bych VBA skript. Mám dvě tabulky: tabulka A má např artiklove čísla, počet, jednotku atd. Pak mám druhou tabulku, kde jsou pouze artiklove čísla. Potřeboval bych do třetí tabulky vyfiltrovat hodnoty z první tabulky, ale jenom ty, které se shodují s artiklovymi čísly ve druhé tabulce. Nějaký nápad?

      • ˘Ö˘ Krab  

        Obojí seřadit podle #ART, použít funkci svyhledat, za #ART čísla druhé tabulky vypíše potřebné údaje z první.

      • JakeF  

        Kolik za něj nabídneš? :)

        Otázka je, jestli by ti ale opravdu nestačil ten VLOOKUP nebo INDEX/MATCH a pak přes filtr vybrat jen hodnoty, kde to nehází error.

      • hekynen  

        To by mělo jít v pohodě přes VLOOKUP (česky SVYHLEDAT).

        VLOOKUP(odkaz na sloupec s artiklem ve druhé tabulce; prvnitabulka!Slou­pecSArtiklem:Pos­ledniSloupecSez­namuHodnot; PořadovéČísloS­loupecSVýsled­kovouHodnotou­; FALSE)

        Příklady/návody třebas zde: http://office.lasakovi.com/…unkce-excel/

        • mandak  

          No mě se to právě přes VLookup nechce dělat, protože to potrebuju blbuvzdorny. Jako už mám zdrojak na VBA přes rozšířený filtr, ale nemůžu tam nějak namapovat, aby pokaždý bralo z první tabulky definovány počet řádků.tzn. pokud týden jedná má tabulka 50 řádku, počítat s 50, pokud druhý týden 400, tak počítat se 400. Prostě skript, který mě zavede na adresu např: sloupec J(ten je tam vždy) a řádek poslední vyplnenej.

          • mandak  

            Prostě u radku, kde se definuje range:A1:J489, potřebuju data A1:„poslední řádek ve sloupci J“.

            Snad je to pochopitelný :) já vim, že je to kravina, ale už nad tím půlhodiny badam a furt jsem v erroru

            • JakeF  

              Range(„J1“).Select

              Selection.End(xlDow­n).Select

              posledniHodnota = ActiveCell.Row

              Sheets(„xxx“)­.Range(„A1:J“ & posledniHodno­ta).AdvancedFil­ter …

              Asi… Píšu to z hlavy, nechce se mi to zkoušet.

              • mandak  

                Už jsem na to přišel, díky za nakopnutí, to jsem přesně potreboval. Yeeees.

          • JakeF  

            Pokud víš, že jsou všude vyplněný hodnoty, tak na poslední hodnotu v sloupci tě dostane „Selection.En­d(xlDown).Selec­t“, pak si můžeš přečíst parametr „.Row“ vybraný buňky do proměnný, odečíst hlavičku a máš počet hodnot. Případně ani neodečítat, pokud tu proměnnou používáš jako adresu řádku a začínáš loop od 2.

            Nebo to rovnou napsat do DO WHILE/UNTIL loopu, kterej pojede, dokud nenarazí na prázdnou buňku.

    • blackseal  

      Dobry vecer. Potrebujem zistit, ktora bunka (jej oznacenie) obsahuje maximalnu hodnotu z vybraneho rozsahu. Ide to vzorcom? Vopred vdaka 

      • JakeF  

        Jakože adresu buňky, která má nejvyšší hodnotu, třeba „C6“? No určitě by to šlo ve VBA napsat, předdefinovanýma funkcema mě způsob nenapadá.

        • blackseal  

          Presne tak. Ked som namatkovo preletel referencne funkcie, nic mi nedavalo zmysel.

          • plzakj  

            A co s tou adresou pak budes delat? Proc nejde pouzit hodnotu?

            • blackseal  

              Samozrejme, je to prkotina, v praci mam pristupy do viacerych systemov, okolo 30, hesla sa musia raz za cas menit a kedze mam svoje roky a priemernu pamat, pisem si do excelu user name, nove heslo a datum zmeny. A niekde hore som mal najnovsi datum – max a vedla som chcel mat referenciu na bunku, ktora to max obsahuje. Isteze, pri cca 30 riadkov je vyhladanie zrakom otazkou par sekund. Len som chcel vediet, ci to ide vzorcom.

              • nitraq  

                A co si prostě seřadit tabulku podle data s nejnovějším nahoře?

              • plzakj  

                Ctrl+F (nebo jaka je zkratka pro hledani v excelu)

              • Japhy  

                A připadá ti to z pohledu bezpečnosti ok? Když už si ta hesla musíš někam psát, použij nějakou osvědčenou aplikaci na správu hesel. Jinak stejná rada jako tu už zazněla – VBA funkce nebo nějaký filtrovatelný a seřazený seznam.

                • blackseal  

                  Mam to ulozene na konte, kde sa tiez musim dostat heslom (toto si naozaj neukladam), dokonca mam aj ten excel zaheslovany (ani heslo do excelu nemam v exceli), nerobim v NASA.

      • nitraq  

        Pokud ne VBA, tak kombinací MAX a VLOOKUP. Vedle každýho čísla si napíšeš textově označení buňky – C1, C2 atd., pak použít max a podle něj přes vlookup vyhledat textový označení buňky.

        • blackseal  

          Toto presne ma napadlo :). Ale hladal som elegantnejsie riesenie.

          • nitraq  

            Asi netřeba hledat elegantnější:) Čas strávený hledáním se ti nevrátí na rychlejším nebo elegantnějším řešení.

        • plzakj  

          Adresu bunky nemusi psat, to umi vratit fce Address, cesky nevim, asi “adresa” :-)

          • JakeF  

            No a jak jí vložíš ty parametry řádku a sloupce? :)

            • plzakj  

              Row(),Column() ;-)

              • JakeF  

                …který potřebujou jako argument tu adresu buňky, kterou se tím právě snažíš zjistit :)

                • plzakj  

                  PRD…

                  • JakeF  

                    …okay, NEBO svý vlastní buňky… Pořád nevidím způsob, jak tam jako parametr dát tu buňku s nejvyšší hodnotou.

                    • plzakj  

                      To netvrdim. Ja reagoval na toto “každýho čísla si napíšeš textově označení buňky – C1, C2 atd”. Neni potreba nic opisovat, staci natahnout vzorec a pouzit vlookup. Ale s ohledem na diskuzi vyse, ctrl+f nebo serazena tabulka jsou pro zvoleny ucel mnohem jednodussi reseni.

                      • JakeF  

                        Jo takhle, to samozřejmě jo… Já myslel, že ten VLOOKUP chceš dát do toho, aby to vyhodilo hodnotu jedním vzorcem.

                        Jinak když o tom tak přemýšlím, tak napsat tu funkci by bylo celkem primitivní. Range jako parametr, pak dva vnořený for loopy přes sloupce a přes řádky a v tom jeden IF, kterej by updatoval 2 kontrolní proměnný „adresa“ a „hodnota“, pokud je nová hodnota vyšší než aktuální. Na konci by to jen vysypalo hodnotu proměnný „adresa“.

        • plzakj  

          Jsem se nudil:

          Sloupec B hodnoty, Sloupec C adresy (fce “=ODKAZ(ŘÁDEK();SLO­UPEC())”)

          Adresa nejvyssi hodnoty v E3: “=VYHLEDAT(MAX(B2:B­6);B2:B6;C2:C6)”

          Pro zminovany usecase je jeste potreba zadavat datum ve spravnem tvaru. (Nebo prevest na cislo), aby bylo mozne hledat max/min.

          • blackseal  

            Dik, toto posobi najkompaktnejsie :).

          • JakeF  

            Jsi mě navedl na myšlenku, jak to udělat bez toho pomocnýho sloupce… Ale bude to fungovat jen pokud je datum ve správným formátu a především jsou všechny hodnoty v jednom sloupci. Přes víc sloupců už by to asi bez VBA opravdu nešlo.

            =ADDRESS(MATCH(MAX(B:B);­B:B;FALSE);2)

            • plzakj  

              Pekny. Rikal jsem si, ze by to nejak mohlo jit, ale uz jsem byl linej hledat vhodnou fci v helpu. Ta 2ka je cislo sloupce natvrdo (jen pro info ostatnim).

              Ted nastane druhy problem, jak najit bunku s adresou B:48576 :oD ctrl+f bude rychlejsi volba.

              • JakeF  

                Makrem by šlo jednoduše nastavit, ať se ti rovnou při změně nastaví i hypertextovej odkaz na cílovou buňku nebo si tam vedle přidat tlačítko.

Nová reakce na zakládající

Pro napsání příspěvku se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.