Giant Cypher 2008 - delka tlumice

51 nepřečtených
  • Vegan

    Cau,

    tak jsme ze San uvazovali, ze bychom ji dali jiny tlumic a, kdyz jsem se vrhnul na mereni zjistil jsem, ze ten jeji ma rozmer 183mm. tedy znacne nestandart :(. Netusite nekdo zda to tak ma bejt nebo zda to neni Stuck Down pripadne jiny trabl… Kdyz ho vytahnu tak oka vahadel pri max roztazeni maji presne 190mm proto se mi to uplne nezda.

    0 0
    • mr.antik  

      A co chcete řešit? Pružinu?

      Jinak nevim, že by zrovna Giant používal někdy něco nestandardního…

      0 0
      • Vegan  

        chci zjistit jestli to nahodou neni tech 190mm pak by se rozhdoovalo mezi VANem a DHX Air 5.0. Jednak to chce neco co nebude tak tupe jak je na 80psi se ten tlumic chova divne v klasickem terenu neni moc citlivy a na skocich jde hned na doraz coz jak DHX air 5.0 tak VAN resi. Radeji bych kvuli vazep ro sandru to DHX.

        0 0
        • kloubik  

          Zkoušeli jste TF Tuned/Push? Jinak to že chodí na doraz při sebemenších skocích je podle mě daný tím, že rám je strašně lineární, měl jsem stejný problém.

          A nejsem si jistej, že tohle vyřeší DHX Air, kterej má sice stavitelný Bottom out, ale sehnat ho s malou komorou bude asi dost těžký (a drahý), a se standardní(=HV komorou) to bude zase šíleně lineární. Nevím jak anglický TF Tuned, ale americký Push nabízí k Fox RP2 tzv. Big Hit Kit, viděl jsem na mtbr.com grafy a dokáží bez změny průběhu křivky zvednout výrazně progresivitu tlumiče jen pro poslední 1/5 chodu. Vzhledem k tomu, že jsou firmy propojené, možná by stálo za optání, jestli to neudělají i v Anglii. Přestavění tlumiče, zvýšení citlivosti a úprava progresivity na konci podle mě bude ± 3–4tis. a budete mít tlumič přesně na požadovanou váhu, jízdní styl a za peníze, za který DHX ani nic jinýho zřejmě neseženeš.

          0 0
        • mr.antik  

          Myslel jsem, že tyhle nové Reigny už třeba při 25procentním sagu na doraz jen tak nechodí, dokonce jsem to i zkoušel. Ale asi to přepákování Cypheru je blíž k Trancovi…

          Já v tom taky nemám jasno. Když chci skákat, nafouknu na sag cca 5 procent, nafouknu SPV co to jde a pak na dorazy nechodím. O pohodlí pak nemůže být moc řeč.

          Naopak co jsem zkoušel Reign X s pružinovým tlumičem (tušim DHX), tak to by mnohem pohodlnější i když ta pružina na mě byla tvrdá.

          Hejbat s progresivitou 1/5 zdvihu může pomoc tlumiči a rámu (že nechodí po dorazech), ale pořád ten průběh nebude „ono“, chtělo by to tak půl zdvihu na žehlení a půl zdvihu na skoky.

          S citlivostí tlumiče nevim jestli něco pomůže něco jinýho než pružina.

          Poslední kacířskou otázkou je, zda do tohodle kola má smysl investovat nebo zda nenašetřit časem něco „skákavého“ třeba s větším zdvihem.

          0 0
          • Sandrushe  

            k te kacirske otazce, to vis, ze nad tim do budoucna uvazuju, stejne jako vegan, ale pro mou vysku 158cm a tomu odpovidajici vahu mi geometrie Cypheru v 14,5" perfektne sedi, nedovedu si predstavit jezdit teren na necem vetsim, maximalne nejakou velmi vhodne postavenou 15" a to je maloktera a to je pri vyberu docela problem. Ale jednou to prijde urcite a resit to budu muset…

            0 0
          • Vegan  

            Jasne kolo bude jine casem. protoze jak pise sandra sehnat neco pro ni je extremni kumst. Pokukuju po reignovi z US kde se prodava ve velikosti XS za rozumnou cenu jen ram, ale i tak to neni zadarmo. A problem tam bude stejnej tlumic.

            0 0
          • kloubik  

            Jestli Sandruše váží 45 kg, tak pokud ten tlumič nedají upravit, tak ať je to pružina nebo vzduch, nikdy to nebude z pohledu citlivosti „ono“. DHX Air má debilně nastavenou Compression Tune a podle mě nebude citlivej ani v pružinový verzi. Nechápu proč u tak drahýho tlumiče nemůže být v základu stavitelná low a high speed komprese, aby si to člověk nastavil dle požadavků. Třeba jako u Rockshox Vivid.

            Jinak pokud pružinu, tak podle diskusí na mtbr.com zvolit VAN R a poslat ho na úpravu. Nastaví ho přesně podle požadavků, ve výsledku pak po úpravě není rozdíl mezi upraveným VAN R a upraveným DHX Coil a VAN R se sežene podstatně levněji.

            Otázkou je, jestli by se na Cypher vešel v té velikosti 190 mm.

            Jinak ještě k tomu průběhu RP2, podle mě když zvládnou upravit konec, musí dle zadání upravit případně klidně celej průběh dle požadavku. Pokud ale na kole i normálně jezdíš, přijde mi mnohem lepší mít upravený jen právě konec zdvihu, protože když to takhle zvednou už od půlky a k tomu si připočteš SAG 25 %, tak podle mě pak to kolo nebude vůbec pohodlný, protože nebude mimo skoků chodit vůbec do zdvihu.

            0 0
            • Vegan  

              5kg uber a mas sandrinu vahu :) jinak vazi 45kg s batohem kde ma 3L vody v camelu :)

              0 0
    • kloubik  

      Je tam nestandardní velikost tlumiče…stejné jako na Trance X. Když jsem měl ještě tohle kolo, taky jsem se bál stuck-downu po změření oko-oko. Ale pohled do návodu to vyloučil. Mrkni na webu na návod nastavení systému Maestro, jsou tam ke všem kolům rozměry tlumičů a délka chodu, pro Cypher je to 184/44 mm. Bohužel velký nestandard :-(

      Když ale tlumič vyndáš, zadní stavba jde ještě trochu přizvednout, neměl jsem tu možnost, ale na 70–80 % by se tam podle mě vešel tlumič 190 mm (ale je možný, že pak už by někde mohl zadní trojúhelník narážet do rámu, nevím). Kdybys měl možnost to zkusit, kdyžtak to sem hoď, hodně by mě to zajímalo, protože by se tím dal přidat zdvih…

      0 0
    • Vegan  

      Tak jsem jeste dnes koumal az jsem dokoumal a to tak ze totalne. Ponevads a protoze ty svine tam davaji uplne fest atipyscky tlumice. Spodni prumer oka tlumaku je 15mm

      0 0
      • Jenda  

        ad tlumic – nepomohl by nejaky RS monarch? – tusim ze v otevrenym stavu jsou na tom s citlivosti velmi dobre a jsou hodne progresivni coz je evidentne potreba, modely 2010 by meli byt i dostupne se samostatne hustitelnou negativkou. Jinak s tim prumerem spodniho oka – poptej se v Bikelivy – verim ze by si s tim dokazali nejak poradit – proc je tam vlastne takovejhle atyp?

        0 0
        • Vegan  

          Protoze Giant :) ne prej je to kvuli tuhosti psali v anglicky psanych propagacnich materialech.

          0 0
          • Jenda  

            boha to je ********* – jestli honej tuhost pres uchyceni tlumice tak je neco spatne :-) podle me by nemel byt v principu az takovej problem tam vrazit normalni tlumak sehnat jinej cep (coz trochu problem je) a udelat redukcni vlozky.

            0 0
            • Vegan  

              Ni tak on ten cep drzi i spodni vahadlo takze asi to nejakou roli sehraje.

              0 0
              • Jenda  

                tak to jo – v tom pripade jedine nechat predelat normalni tlumic – myslim ze pokud jde standardne koupit vlozka do toho oka coz vzhledem k tomu ze je to spotrebak by melo tak by to nemel byt takovej problem – materialu na prevrtani je tam urcite dost

                0 0
    • warzone  

      Zlata RP2…moja jazdi Reigna(XS) na tom Float Rku a ja som mal na Reignovi RP2 a poviem ti,ze to bol uplne iny chod-akoby to bol iny ram…Urcite jej budem riesit tiez iny tlmic ked budu nejake eurace.

      btw.ja jazdim tiez Float R na Spicym(compr.tune min.) a tiez to nieje bohvieco.Povedal by som ze este horsie ako na Reignovi.

      0 0
      • Sandrushe  

        muzu se zeptat, kolik tvoje slecna meri? O reignovi v XS uvazuju taky, ale tusim ze je to 15" tak nevim, u nas ho na vyzkouseni tezko nekde sezenu…

        0 0
        • warzone  

          Ahoj,Lucka ma 164cm a jej ram je 15"co je uz XS(dovoz z US),ak by ste mali cestu okolo nieje prolem vysksat :o)

          0 0
      • Vegan  

        Pokud myslis toho reigna co mas v profilu to je Sko ne ? Pokud myslis noveho ten se v XS tusim prodaval jen v US a ten ma vnitrni prumer dolniho oka tlumice 15mm stejne jako cypher takze jiny tlumic tam nedas .. :(

        0 0
      • mr.antik  

        Co bys tam dal za tlumič? Tu RP2(3)? Já si spíš teda pohrávám s myšlenkou uzavřít další investice do toho kola, ale kdyby se naskytnul nějakej dobrej kup, tak bych mu dal ještě další šanci…

        0 0
        • warzone  

          je to dobry ramik,skoda by ho bolo predat(ja som uz svoj predal a olutoval,ale snad bude nieco este lepsie :)Dal by som jej tam tu RP2 s compr.tune min.,je to obrovsky rozdiel-ako som uz pisal a ona zase moc neskace(a aj keby,pochybujem,ze s tymi jej 50kilami bude davat doraz…)

          0 0
          • Sandrushe  

            s tlumicem co mam ted pri skocich jdu na doraz i ja s 42kg ;) a to neskacu nic velkyho.

            0 0
          • mr.antik  

            Já jsem s nim taky spokojenej, vydrží hodně, ale bohužel nevim, jaký tlumič by odpovídal mým požadavkům (jestli lineární nebo progresivní – a jak moc)

            0 0
            • Vegan  

              ja myslim ze idealni je linearni tlumic s nastavytelnym pneumatickym dorazem. Pokud tam ten doraz neni je to pruser a pak je potreba progresivni ten ale zase neumi dobre zehlit.

              0 0
              • mr.antik  

                Jenže to bude tak lineární, že při rozumném sagu bude stačit velmi malý impuls k tomu se to zhouplo do zdvihu, což je to, co mi teď vadí. Jám mám rád, když se to postupně utlumuje…

                Aspoň tak to chápu, ale moc uplně nechápu, za co může chování stavby a za co chování tlumiče.

                0 0
                • warzone  

                  A co tak Vanilla?Zatial kto ho tom rame mal,ten si pochvaloval… :)

                  napr.Vladol:

                  http://bike-forum.cz/…il-6224.html

                  0 0
                  • mr.antik  

                    No to bych na tom musel sedět. Každý má ty preference jiný a nechce se mi provádět drahý experimenty na tlumičích…

                    Třeba se tu objeví Mlok a řekně nějaký moudra z likage :-)

                    0 0
                    • warzone  

                      no Vlado aj Robo co som sa s nimi rozpraval boli tou zmenou nadseny,riesi to presne to,co popisujes-citlivejsi chod s mensou linearitou :)

                      0 0
                      • mr.antik  

                        Abychom si rozuměli v těch pojmech tak jsem to radši nakreslil. Červená čárá je současný stav (tak nějak :-) a já bych se chtěl nějak přiblížit k modré…

                        0 0
                    • MlokCZ  

                      Tady se moc poradit nedá. Problém je v tom, že není znám přesný požadavek. Stejná stavba + stejný tlumič je pro jednoho moc lineární a pro druhého moc progresivní. Takže nelze nikdy říct o kolik potřebuje někdo jiný progresivnější/li­neárnější průběh. Tohle dokážu říct pro svoje kola, ne pro někoho jiného.

                      Ty ale nemáš s těmi průběhy moc jasno. Nahoře píšeš, že pokud chceš skákat, tak musíš přifoukat a nemšá skoro žádný sag a počátek je nežehlivý. Tohle je z popisu příliš lineární průběh. Potřebuješ zachovat konec zdvihu (jak to máš přefoukané) a počátek aby chodil do zdvihu více (tedy i se zvětšil sag, i to lépe žehlilo). To znamená větší progresivitu.

                      Na tom obrázku si to ale nakreslil přesně obráceně.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        Červený obrázek předpokládám to, když to mám přefoukané, jak hlavní komoru, tak SPV.

                        Pokud mluvim o citlivosti, tak myslim spiš tu „otupělost“ danou právě tím přefoukáním.

                        Ale i když přefoukám, při většim impulsu jde zadek do zdvihu víc, než bych chtěl (proto je červená čára tak vodorovná na prvních 2/3 zdvihu) – asi je to přehnané – jen aby bylo jasno

                        Při přefoukání doraz nedávám, ale ostře a rychle se mu přiblížím, je to takový efekt „žvejknutí“ se zadní stavby. Bolí mě z toho kotníky, i když doraz není cejtit.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Aha, takhle už to chápu. Jen mi není jasné, proč tedy přefukuješ tolik i SPV komoru.

                          Jak se to chová když hodně nafoukáš hlavní komoru a SPV naopak co nejméně?

                          Je jasné, že jakmile použiješ metodu většího tlaku v SPV, tak citlivost půjde zcela do háje a zabije se to zcela. I minimální povolený tlak v SPV komoře už je na citlivosti hodně znát (že už není nic moc).

                          Tou kombinací větší tlak v hlavní a minimální v SPV se přeci té modré křivce musíš přiblížit.

                          Je ale možné, že když nenafoukáš SPV, že zase progresivita půjde dolů příliš a tedy potřebuješ pouze dosáhnout podobného průběhu jako s přefoukanou SPV komorou aniž by to tak kurvilo tlumič jako SPV. To bys u toho řešení s Monarchem i RP23 s úpravou měl.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Možná máš ale moc protichůdné požadavky. Tím myslím, že bys chtěl skoky tlumit extrémně plynule v celém rozsahu druhé poloviny zdvihu a přitom aby to slušně žehlilo mimo skoky.

                            To ale nejde. První polovina zdvihu pouze mimo skoky je hrozně málo, minimálně 2/3 potřebuješ použít, spíš ale ještě více.

                            Prostě pokud full má být žehlička mimo skoky, tak bude velmi ochotně chodit až klidně do 80% zdvihu. A při velké skoku musí mít hodně progresivní konec. A v tu chvíli samozřejmě bude poměrně dost energie tlumit na těch posledních 20% a nebude ten skok tak krásně plynule zatlumený.

                            A když to bude zase opačně, tedy necháš na ty skoky více, tak nebude v té první části chodit tak moc ochotně do zdvihu a nebude to taková žehlička.

                            0 0
                          • mr.antik  

                            Mě se ani ten průběh s nafoukanou SPV nelíbí. Sice není cítit doraz, ale efekt je podobný, na velké rázy tlumič používá maximálně horní pětinu zdvihu (ta progresivní část) a v podstatě je to dost podobný.

                            Zkusím ještě, jak bych musel foukat hlavní komoru, kdybych SPV nechal na minimu.

                            0 0
                    • MlokCZ  

                      A dle toho popisu výše bych zkusil nějaký progresivní tlumič, třeba Monarch. Tím, že bude progresivnější, tak abys zachoval ten konec (tedy aby bylo třeba stejnou sílu na to, aby šel na doraz), tak bude stačit méně nafoukat než ten Manitou a budeš mít rozumnější sag a bude to lépe žehlit v první části zdvihu.

                      A možná že RP23 se standardní komorou + úprava v TF tuned s požadavkem i na zvýšení progresivity by také bylo řešení.

                      0 0
                  • Vegan  

                    Myslim ze pruzina na tom bude cca stejne jako DHX 5.0 Air s tim rozdilem ze nebude zahrivat a bude mozna jeste o fous linearnejsi

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      U pružinového tlumiče můžeš změnou pružiny hodně zahýbat průběhem.

                      Měkčí pružina + větší předepnutí nebo tvrdší pružina + menší/žádné předepnutí dá oboje stejný sag, ale odlišný průběh.

                      A na rozdíl od vidlic se tady dá předepnutím udělat hodně.

                      Tedy pružinu takhle jednoduše s tím vzduchovým srovnávat nelze.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        Tak jsem dneska namontoval půjčený pružiňák (Vanilla) s 550lbs pružinou, předepnutí cca o centimetr.

                        Zatim pocitově je to ten průběh, který by mi vyhovoval (zítra přes den to projedu). Hmotnost je příšerná (cca 250gramů navíc) :-))

                        Je nějaký vzduchový tlumič, který by měl takový průběh?

                        0 0
                        • warzone  

                          kazdy kto tu vanillu do toho ramu dal,uz nechce inak :)

                          0 0
                          • mr.antik  

                            nojo, já jí mám jen pučenou, navíc 190mm. A ještě nějak divně (moc) tlumí i když je otevřená.

                            Ale 600gramů :-O

                            0 0
                          • mr.antik  

                            Takže výsledek:

                            S předepnutou pružinou cca 15 procent – citlivost výborná, to jsem čekal. Průběh mnohem lepší, dorazu jsem se blížil dost, ale nekonal se. Samozřejmě se to při šlapání víc houpalo (měl jsem platformy), ale ve snesitelnejch mezích.

                            Pak jsem zkusil citlivější nastavení s předepnutím na 7 procent, to bylo už dost houpací, při utlumeným seskoku za 80cm na placku už byl výraznej doraz.

                            Nějakej výraznej rozdíl mezi oběma nastaveními se nekonal. Chtěl jsem zkusit ještě větší předepnutí, ale rozlomila se mi patka, tak jsem to zabalil.

                            Hmotnost však dost příšerná, bunyhop s obtížemi a vůbec ovládání kola mi přišlo náročenější, i když je to „pouhých“ 250gramů navíc.

                            Takže je tu docela dylen – vybrat nějakej novej vzducháč, který bude mít podobnej průběh, koupit nějaký obyč pružiňák (X-fusion, nebo něco jetýho, ale jakou pružinu??) a nebo to nechat být a vykašlat se na další investice do tohodle kola a třeba příští rok koupit nový rám nebo kolo který bude víc vyhovovat mým potřebám (Reign X 2010, Torque…)

                            0 0
        • Pavlos  

          Hele jezdil jsem reigna 05 a muzu rict ze ten swinger tecn chod toho ramu hodne mrsi zacatek totalne necitlivy a pak sileny propad a najednou doraz. Ja bych ted sel cestou vymeny tlumice nez prodeje ramu. Asi bych zkusil monarch od rock shox kdyz uz mas pika.

          ted jsem chvilku(rok)jezdil velmi nepravidelne reigna 08 s DHX air4.0 no chod byl super chtelo by to ale bottom out kolecko a navic mi byl strejne maly tak sel nedavno do sveta.

          0 0
          • mr.antik  

            No a ten Monarch doporučuješ proč?

            Pika mám, ale rád bych 160 s měnitelným zdvihem (Talas, Durolux, ?)

            0 0
            • Pavlos  

              nedoporucuju jenom pisu ze bych jej zkusil asi ze zvedavosti

              0 0
              • warzone  

                Ak chces ostat pri vzduchu,tak RS Monarch bude podla mna dobra volba na ten ram.Je progresivnejsi a citlivy.

                Osobne som skusal jeho predchodcu Pearl a jeho chod sa mi moc pacil.

                0 0
                • mr.antik  

                  Ok, pokoukám jestli někde nemaj v akci Monarch 3.x nebo 4.2 :-))

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.