• pasek

    Zdravím, tak tu máte zase jeden starej dobrej offtopick. Hodlám si koupit nějaký externí disk. a vzhledem k tomu, že jsem externodiskovej panic :-)), poradíte mi jestli jsou mezi disky nějaký zásadní rozdíly? (samozřejme krom , paměti a zápisový rychlosti)

    Já nevím, je třeba nějaká značka, kteou nekupuvat, z důvodu velký poruchovosti? nebo naopak nejaká prověřená a tak?

    ps. dík za odpovědi, a pokud jsem někoho offtopikem urazil, tak se predem omlouvám:-P

    0 0
    • Smazaný účet  

      Tak pokud nepotrebujes komunikaci po LAN nebo FW(ohnidrat), tak docela rozumne vypadaji mybook od western digital, trebas tuten:http://www.alfacomp.cz/php/product.php… …jenom mne na nem stve, ze ma modre diody(jsem na ne alergickej)

      pokud vemes nejaky ext. disk od proflakleho vyrobce jako ne western digitak, segate, verbatim, maxtor tak bych se o kvalitu nebal. Hlavne jde o logo na krabicce a pouzity materialy…

      zasadni vec..chces ten disk s sebou nejak tahat-s notebookem, nebo ho chces mit doma jako skladiste na data a prenaset jenom obcas?

      0 0
      • Chiron  

        Ty mybooky sou celkem fajn. Jeden je v rodině a zatím žádné problémy. Sice velikostně to není žádný prcek, ale to mezi 3,5" disky není nic nenormálního. Pokud to chce k noťasu a na nějaké přenášení. Byl by lepší nějaký 2,5" a bez adaptéru do zásuvky. Pak taky jestli se spokojíš s obyčejným USB, nebo u těch domácích co slouží spíš jako záloha a skladiště fotek atp. Tam bych bral spíš rychlejší FireWire 400 nebo 800, ale zase málo který PC má tenhle konektor. No a nebo podstatně rychlejší eSATA, ale taky každý pc nepodporuje. Mě tu třeba zrovna teď leží půjčený Verbatim 2TB připojený přes eSATA a ta rychlost je oproti USB co sem tu měl fakt luxus. Ale disky pouze s USB jsou většinou o dost levnější a asi bych se spokojil i s tím.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Sice mam na externim disku FW400 a na notesu taky, ale mam ho porad pripojeny pres usb, protze vsechny periferie mam stahnute do USB hubu a tak kdyz dam notes na stul, pichnu do nej jenom jedno USB. FW je sice rychlejsi a mene zatezuje procesor, ale u mne vyhrala pohodlnost:)

          0 0
        • JSt  

          meril jsi nekdy realnou prenosovou rychlost u toho disku pro usb 2.0 a pro fw? mne mybooky zatim v kazdym pripade fungovaly paradoxne rychleji po usb ;-).

          0 0
    • jIrI___  

      Nejdřív se rozhodni, jestli chceš 2,5" (nepotřebuje přídavné napájení) nebo 3,5" a pak se dá radit dál :)

      0 0
    • BlackRider  

      Za mě bych si koupil zvlášť disk + obal, protože si můžeš vybrat co chceš, jestli 5400 nebo 7200 ot. u 2,5'' disku a né jenom 5400, které jsou v drtivé většině u hotových ext. Kolikrát to i vyjde levněji.

      0 0
      • Smazaný účet  

        není to míň odolné?

        0 0
        • dieegoo  

          A jakej je podle tebe rozdíl, jestli ti disk do rámečku namontuje mongol či jiný snaživý pracovník z východu tady ve Foxconnu a nebo si to tam namontuješ sám doma? :)

          0 0
          • JakeF  

            Mám tady 2 rámečkový, protože mi vyhořel stolák, tak jsem z něj nějak potřeboval data a pak jeden klasickej Seagate 2TB a zpracování je úplně někde jinde… Navíc ho můžu nechat trvale zapnutej a on se sám zastaví a „uspí“, zatimco jeden z těch rámečkovejch běží pořád (moc mi to nevadí, mám na něm muziku), takže ho musím vypínat a hlavně zapínat ručně.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Nevim jaka je situace na trhu tedka,a le asi pred rokem jsem dosel k zaveru, ze to financne lip nevyjde a pokus si nepostis HD filmy tak propustnost USB staci. Pri kopirovani si proste chvilku pockas.

        0 0
    • nooski  

      Necelý rok mám tenhle Samsung http://www.czechcomputer.cz/product.jsp… slouží pěkně, je poměrně lehký tichý, dioda svítí do noci jak ďas, nepotřeboval zatím nikde přídavné napájení přes Y kabel. Ze spodu má koženku, takže se eodře a ještě k němu dali pěkné kožené pouzdro, takže ten můj je furt jak nový, ikdyž má plastové tělo.

      Přítelkyni jsem pořídil tenhle http://www.hddshop.cz/…0gb-2–5.html je to klasický hliníkový case a v něm noťasová 2,5. Taky jede potichu, těžší než můj Samsung, ale díky konstrukci je odolnější, dávají k němu takovou odpornou gumovou olačku, která by jej měla ochránit před pádem. V balení je Y kabel a tuším, že u nějakého noťasu byl potřeba. Ještě si vybavuju, že díky hliníkovému tělu se chladí o fous lépe než Samsung (ikdyž i ten je spíš vlažný).

      No a kámoš má tenhle WD http://www.czechcomputer.cz/product.jsp… a je to docela křáp. Často až přehnaně vybíravý na různé kabely, sem tam se sám vypojí, celý vrže a díky celoplastové konstrukci se docela rychle poškrábe. Myslím že je z těch 3 i nejpomalejší.

      0 0
      • ZuzicK  

        Mám staršího brášku toho WDčka a fakt bych ho občas někam zahodila.. zrovna teď se zase nechce připojit :-/

        0 0
      • Bomba+  

        Clovece, ja ten Essential mam ve verzi 500GB a je v pohode… Kabel pouzivam original a nikdy nebyl problem. Jedine s cim souhlasim je ta nesta

        Stna leskla povrchova uprava, ta vydrzi tak tyden :-)

        0 0
    • Kufruv  

      já bych vybíral z těch, co maj kovovej box, budou se líp chladit…

      0 0
      • Smazaný účet  

        Dobre provedene kovove boxy dela LC-Power. Pokud sestavoval externi disk, bral bych box od nich.

        0 0
    • weekend warrior  

      na domací použití, bez vnějšího přístupu(i když nějaký tam také je, ale je to nějaká podivnost:) bych za sebe doporučil wd mybook. Máme v rodině tři a zatím žádný problém.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nakopne mě někdo kterej disk vybrat?

      samsung 640gb Nejvetsi kapacita

      http://www.czechcomputer.cz/product.jsp…

      adata se zvysenou odolnosti?! 500gb

      http://www.alza.cz/…-d217010.htm#…

      usb 3.0? sice ho nemam v PC ale dobudoucna 500gb

      http://www.alza.cz/…-d198724.htm#foto

      http://www.alza.cz/…-d216895.htm#foto

      limit mam tak tech 1500,–

      díval jsem se i na rámeček + disk a to levněji nevychází.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Odolny Adata vypada hezky, ale pro bezne pouziti je imho zbytecny a guma se sasem osoupe:(

        Mi se libi tenhle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp…

        0 0
        • Smazaný účet  

          ten wd mi na obrázku připadá tlustší než by měl být :D

          0 0
        • weekend warrior  

          gumáka 750ku vozim do práce z práce na kole, na chatu atd…zmokne nevadí, spadne „nevadí“ a že by se to nějak ošoupávalo se mi nezdá

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jasne. Ja to bral za sebe, ze kdyz bych nekam tahal externi disk-treba na chatu, tka beru i notebook a tim je jasne jak se k tomu budu chovat. Do prace se rpipojuju pres FTP, tkaze nic tahat nemusim:)))

            0 0
        • Smazaný účet  

          Ten WD mám a je prima. Ovšem vzhledově na Samsung S2 nemá.. Ale nekup to za 1050 bez DPH.

          0 0
      • siafu  

        rodiče mají Transcend Anti-Shock – asi 320 GB, zatím OK a já mám interní SATA2 disky v PC – tam třeba podle parametru SMART Performance vychází líp Samsung F3 500 GB (98 %) než Seagate 7200.12 1000 GB (92 %) a ve vedení je OCZ Vertex2 55 GB (100 %)

        0 0
      • jIrI___  

        Na Samsung je 3 roky záruka.

        EDIT: nevšiml jsem si data :)

        0 0
      • Tehu  

        rozhodne di do cehokoli s USB3.0. Hlavni duvod je jak rikas… BUDOUCNOST

        0 0
      • Crempa  

        nebrat nic s diskem WD, maji tam v ramci eko zelenosti produktu priblble parkovani hlavicek po cca 10s a porad to cvaka – navic je to evidentni kurvitko, ktery posle po zaruce disk do vecnejch lovist

        jde to vypnout ale je nutne hodit disk na nejakou sata ksandu a nabootovat z firemniho wd image coz neni uplne easy postup…

        0 0
    • Toutou  

      Externí disky, hmm. Tak vybírej už i externí třmen a externí desky. Jo a náby s externíma přírubama. To bude peněz…

      0 0
    • daywee  

      doma používám TRANSCEND StoreJet 25M3 USB3.0

      mám 750 GB, má anti-shock ochranu proti nárazu (používá ho armáda :-) )

      normálně jede i 70 MB/s takže filmy ve full HD pohoda ;-)

      0 0
    • kali222  

      hledam levnejsi externi disk 1T jen na stul. prenos tak max 1–2 za rok(proto ta velikost neva). udelam velkou chybu s timhle http://www.korunka.cz/…-1tb-usb-3–0 ?

      nepisou tam otacky disku.

      0 0
      • Blunderbuss  

        Otáčky disku tam píšou na kartě parametry – 7.200 ot/min. Ale tuhle informaci bych bral s velkou rezervou. Spíš bych si vsadil na variantu, že tam bude disk s 5.400 ot/min. Verbatim HDD nevyrábí a do svých krabiček dává výrobky Samsung, WD, Seagate… Záleží na sérii. Osobně bych si raději vybral externí HDD od skutečného výrobce disků, nicméně úplně špatně koupí tohoto Verbatimu neuděláš, pokud je ti jedno, co je uvnitř.

        0 0
    • Tehu  

      ja mam od WD 1Tb passport essential a pres USB3.0 je to docela hukot oproti standartu. Pouzivam hlavne jako uloziste FullHD filmu, tak i pro prehravani primo v televizi. Takze vrele doporucuji… Je to chce co nejvetsi, me je i tento po roce malej :-(

      http://interlink.tsbohemia.cz/…d114337.html

      0 0
    • Tomcat  

      A co od toho čekáš?

      Externí disk je vždy míň spolehlivější než interní protože přenášení, protože manipulace a ještě externí disk je vždy pomalejší. než ten samej pokud by byl interní. To je bez rozdílu výrobce.

      Atd… podle mě to moc řešíš. Není to tak důležitá věc aby si nemoch kupovat podle velikosti, ceny a vzhledu. Samo tedy aby ti taky šel připojit k počítačii takže USB 2.0 je jistota. eSATA , Firewirre, USB 3.0 sou hezký taháky ale né tak rozšířený a dražší.

      0 0
    • Smazaný účet  

      OBNOVA TÉMATU:

      ze starého pc mi tady zůstal 3,5 palcový 250 gb disk IDE seagate baracuda + dvd vypalovačka LG.

      Chtěl bych ten disk zprovoznit ale nechce se mi za rámeček dávat víc jak 300,– nemáte tip na něco funkčního a levného?

      docela mě zaujalo tohle: http://www.nej-ceny.cz/…usb-2–0.html

      mohl bych tam v případě potřeby dát i mechaniku (mám notebook bez cdromky tak třeba baych to někdy využil). Máte s tím někdo zkušenosti?

      0 0
      • Smazaný účet  

        +1

        0 0
      • marapara  

        Asi toho není co moc vymyslet, za ty peníze to klidně zkus.

        0 0
      • alinceb  

        Měl sis koupit normální NTB…teď pozdě plakat nad rozlitou kaší…:P :D

        0 0
        • Smazaný účet  

          on existuje ntb do kterýho bych narval 3,5 palcovej disk?

          0 0
          • Smazaný účet  

            skoro kazdy..otazkou je, zda to pak nejak bude schopne provozu;)

            jiank asi neni moc co doporucovat. Koukl byhc se po nejakem aspon trochu kovovem ktery nema omezeni na kapacitu disku. Docela se mi libej kysne LC power a Icy box

            0 0
            • JakeF  

              Icy Box nebrat… Jeden mi tady od nich chroustá pod stolem a největší šmejd ze 3 exteráků, co mám. Špatně vyřešený umístění disku, i když jsem to vymezil polystyrenem, pořád to fakt hodně vibruje a navíc jsou problémy s kabelem, že když se s nim i jenom trochu pohne, tak vypadává… Spíš bych doporučoval Cooler Master, ten je zpracováním úplně jinde a tuším byl i o něco levnější…

              0 0
          • alinceb  

            Reakce na mechaniku, ne na HDD…:P

            0 0
      • Smazaný účet  

        no tak teď se ještě dívám na tu mechaniku a ta má přehozené konektory pro napájení a pro tu sběrnici oproti tomu hdd, nikdy jsem externí disk nerozebíral je to připojení přes nějaký kablík? protože mi nějak není jasné, jak by šel hdd i mechanika připojit.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Hele..nebylo by snazsi koupit nejakou externi mechaniku uz hotovou…co si pamatuju, tak to tak draho nevychazi…

          0 0
          • Smazaný účet  

            no to bych ji tim padem asi ani nepotreboval :) me spis jde o ten disk, ze tady lezi nevyuzitej.. a zabil bych tak nakupem 1 veci pripojeni 2 komponent :D asi koupim box na 3,5 palce a na mechaniku se vykaslu :)

            0 0
    • black.horse  

      Doporučil by mi někdo nějaký zajímavý domácí uložiště/file­server? Už pár měsíců zvažuji zda to má nebo nemá smysl… Využití primárně na zálohy fotek (už jsem kdysi dávno po kleknutí HDD o něco přišel a to moc bolí) a hudby a filmů, bude snad dostatečná pojistka RAID1. Jinak externí HDD doma nějaký máme, ale nejpřijde mi to jako elegantní řešení vše kopírovat 2× ručně.

      0 0
    • PetrVorel6  

      Také bych měl podobný dotaz – jen trochu konkrétnější. Už mám vybráno a opravdu se mi líbí tenhle disk http://www.srovname.cz/…en/k.1323005

      Má s ním někdo zkušenosti? Není poruchový?… Díky

      0 0
      • vojta1616  

        mám ten stejný jen 500GB, mám ho dva roky neustále připojený v tv a zatím bez jediného problému

        0 0
      • zug62  

        V dnešní době kupovat disk pouze s USB 2.0 my přijde jako škoda peněz. Zvlášť když s USB 3.0 stojí stejné peníze. Osobně bych při kapacitě 2TB zvažoval 2,5" (není nutné externí napájení) ale tam jsme pravda o ticku cenou jinde.

        0 0
        • smith22  

          Pokud nemáš počítač, notebook s USB 3.0 a neplánuješ v následujících 2–3 letech nějaké PC s USB 3.0 kupovat tak je ti ten disk s USBtrojkou stejně na hovno.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Externí disk se za 2–3 roky rozbije?

            0 0
            • jIrI___  

              Pokud ho často přenášíš, tak zcela jistě.

              0 0
            • smith22  

              když nejseš nemehlo tak ne :-))))…2–3 roky je doba kdy je při dnešním rychlém vývojí a čím dal se zvětšujích nárocích na kapacitu nastane pravděpodobnost, že budeš tento externí disk měnit za disk s větší kapacitou – nic nenormálního – a proto není žádná tragédie když te´d koupíš disk s USB 2.0 – a až budeš třeba za ty 3 roky upgradovat na větší disk tak se stejně k té USBtrojce dopracuješ protože to už bude standart na každem disku.

              0 0
              • zug62  

                Oni už jsou ale právě externí disky s USB 3.0 standard v dnešní době. Beru, že ne každý má v PC USB 3.0 a že ne každý mění vybavení jak ponožky ale přesto si myslím že ta investice stovky za to stojí. Jednak se jedná o „stovku“ nebo řekněme pár piv. No a pak je tu věc toho, že je to disk externí tudíž bude asi přenášen. To že USB 3.0 nemám já ještě neznamená, že ho nemá ten u koho ho připojím (a že zrovna v případě kopírování nekde na návštěve se uspořený čas může hodit). Ani nevím k čemu tuto situaci přirovnat, protože mě nenapadá moc věcí kde si za stejné peníze koupíš novější, lepší, plně kompatibilní a výkonější věc.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  no…taky je dobre s epodivat na fakt, ze USB 3.0. 2" disky maji ZCELA DEMENTNI konektor. Nekdo mozna rekne, ze to neni problem bo ten samy je na nabijeni kazdeho mobilu…ale ne kazdy mobilni kablik to utahne…

                  a skutecne ne kazdy ma tenhle kablik u pocitace…a takaz s sebou disk a k nemu drat, kdyz treba neso kamosovi/rodicum nejake filmy..opruz…

                  0 0
                  • zug62  

                    naprosto s tímhle souhlasím ale vzhledem k tomu, že se mluvilo o 3,5" disku kde taháš celé napájení mi fakt, že nosíš jeden kablík nepřišel tak zásadní

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Chtěl bych vidět každý telefon, který má ten dementní USB 3.0 konektor, co mám na externím WD disku. Jenže já mám doma 3 2.5" externí disky a každý má odlišný konektor, takže vždycky musím dávat pozor jaký kablík beru ⇒ tenhle argument je podle mě mimo, protože narazit u přátel na jiný externí disk se stejným konektorem jako má zrovna ten můj, je minimálně složité.

                    0 0
                • smith22  

                  Ano, máš pravdu.Proč nevzít jen o stovku dvě dražší disk s USB 3.0 když je tam možnost.Ale to pořád nemění nic na tom, že když doma zařízení s USB 3.0 nemáš tak je ti to fakt k hovnu tato funkce – a že to třeba můžeš využít někde u kamarádů? – ano ale to fakt záleží jen na potřebě každého jednotlivce a musí si sám zvážit a uvědomit na co ten disk bude on sám používat.To, že je to disk externí ještě neznamená, že je to primárně určeno na přenášení.Třeba já jsem za celé 3 roky ten disk nikam nepřenášel – a přenášet nehodlám – tudíž je pro mě jako vlastníka PC s USB 2.0 USBtrojka zbytečnost – a kdybych kupoval teď disk tak vezmu s USB 3.0 ale stejně to nebudu mít jak využít.Externí disk je hlavně vníman jako zálohovací zařízení, které ti ušetří spoustu místa oproti stohu CD, DVD diskům.Spousta lidí tyto disky právě k těmto účelům využívají – nahrají na ně data(fotky, videa z dovolené, další důležité soubory s podnikání atd.) a disk potom vezmou a strčí jej do šuplíku, skříně, sejfu.A ono co se týče 3.5" disků tak zrovna těm moc dobře přenášení nedělá.Na toto jsou vhodnější 2.5" disky většinou s vylepšenou odolností a prachu vzdorností.

                  0 0
              • Smazaný účet  

                Stejně tak lze argumentovat, že za 2–3 roky až budeš uprgadovat PC, tak bude standardem USB 3.0 na každém počítači ;0) A pak ti bude 2.0 disk k prdu.

                Otázkou je jestli se nevyplatí počkat na USB 3.1, keré ale nebude zpětně kompatibilní.

                0 0
      • smith22  

        Tento týden jsem ho objednával kámošovi.Včera jsem se byl na něj podívat – připojili jsme to na PC a potom na TV a žádný problém nenastal.A mohu potvrdit fakt, že tento disk je jak se píše všude v recenzích pěkně tichý – já mám asi 3 roky starej 1.5 TB Samsung Story Station a ten je teda mnohem hlučnější – hlavně když se roztáčí – ale ikdyž čte tak občas pěkně šrotuje – To tohle WD co jsem včera viděl u kámoše je krásně tichounký.

        Jinak k tomu není co víc napsat – prostě připojili jsme – funguje – jo akorát jám mám natom Samsungu i manuální vypinač – na tomto Westernu není – je to jako flashka – prostě jen připojíš nebo odpojíš USB kabel.

        Co se mi ještě na tom WD líbilo je, že boky jsou v pěkné klavírově černé barvě – stejnou barvu má i kámoš na rámu TV takže se to k tomu pěkně hodí.

        Jak říkám, tady není ani moc co psát – je to Western – takže žádnej no name šunt, kterej bych se musel bát koupit.

        0 0
        • Smazaný účet  

          U externího disku bych zrovna na hlučnosti moc nebazíroval (stejně jsou většinou hozený někde pod stolem – u mě na subwooferu – a navíc ti ho vždycky přeřvou repráky), narozdíl od disku třeba do notebooku. V notebooku mám zrovna 7.200 otáčkový Seagate a to je prostě hrůza. V tiché místnosti, když tam jsem jenom s notebookem, je prostě slyšet a to mě neskutečně točí, navíc když v 90% času při práci se notebook uchladí pasivně (a to při teplotách 45–50°C). Už mám připravené SSD, takže se na to ticho těším :0) A z hlučného 2.5" udělám rychlý záložní externí disk.

          0 0
          • smith22  

            Značku disků Seagate jsem považoval za kvalitní ovšem jen do té doby než v baráku chcípnul jeden Seagate potom za pár měsíců opět z ničeho nic druhý Seagate v jiném PC a co jsem mluvil s kámošem tak mu Seagate odešel stejným způsobem taky.Od té doby mi už jen z principu Seagate nesmí přes práh :-).

            Co se týče té hlučnosti tak samozřejmě když je puštěný film a jedou repráky tak nejde nic slyšet – to máš pravdu – ale jakmile nastane třeba tichá pasáž tak né vždy ale někdy si disk pěkně zachroustá když se snaží číst – a pravě jak říkáš, že je to externí a je většinou hozený někde pod stolem – tak takhle přesně to mám – leží ve stolku – ten stolek je samozřejmě dřevěný – a tak jak disk začne chroustat tak se to do toho dřeva „krásně“ přenáší a to je pak panečku koncert – to stejný když se disk roztáčí.Už se chystám půl roku, že to podložím nějakou pěnovou podložkou aby se to do toho stolu nepřenášelo.A ne­jedná se samozřejmě jen o tichí pasáže ve filmu – když s tím diskem pracuji a kopíruji si tam třeba filmy z PC tak to žádná hudba neběží a jde slyšet disk jak šrotuje.

            Jako mě to nijak nevadí – není nijak nesnesitelně hlučný a při tom filmu ho slyším opravdu málokdy – jen jsem chtěl poukázat na to, že ten Western je parádně tichý – nic víc

            0 0
            • Hrabex1  

              Ja mam uplne jinou zkusenost, u mych externich 3.5" disku odesly 2 ze 3 WD a seagaty mam 3 naprosto spolehlivy. S WD mam ale i spatnou zkusenost z prace. Ze 40 novych PC Dell odesla asi polovina disku WD a to i pres velmi nizkou kapacitu 40 GB (bylo to v roce 2009). Dodavatel to omlouval tim, ze se jedna o spatnou serii. Misto nich dodavali 160GB, se kteryma uz problemy nebyly.

              Co se tyka 2.5" palcovych disku, mam jeden letitej WD 250GB a ten je bez problemu.

              Myslim, ze oba 2 mame negativni zkusenost s jednou znackou, ale ojektivne bude kvalita WD i Seagate obdobna.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.