• Spící kníže :-)

    Ví někdo kolik je druhů testů pro cyklistu. Které z nich mají největší vypovídající hodnotu. Jsou ty stěžejní pro určení a následného vyhotovení tréninkového plánu?

    0 0
    • McBlacky  

      od méně sofistikovaných, ale svépomocí dostupných jako třeba Conconiho test, nebo test FTP pomocí wattmetru je možný absolvovat test na stacionárním kole s měřením VO max – Spiroergometrie myslím a pak samozřejmě test na stacionárním kole schodovitý test laktátové křivky.

      Profi stáje pak používají komplexnější metody.

      Je důležité si říct co a jak budeš trénovat a podle toho si vybrat test. Já si osobně si myslím, že pokud by tě trénoval trenér s rozsáhlou znalostí tréninku podle watů – v čr jich je ale jen minimum, teda těc co to umí, ne těch co si myslí, že to umí – tak vůbec na testy jít nemusíš a stačí na trenažeru se silnicí s wattmetrem dát serii testovacích zátěží, porovnat s daty z terénu z delší švihů a podle toho se dá ušít super trénink. VE finále tepy pak sleduješ jen jako indikátor stavu únavy a zdravotního stavu a celý to jedeš na wattmetr.

      Doplňkově k tomu ten laktátový test mít můžeš, ale tepy fakt tolik lítají a navíc nejsou konzistentní vypovídající veličinou při opakování intervalů, že bych se na to asi vykašlal. Plus aby o mělo smysl, šel bych 3× ročně.

      Pokud ti někdo bude psát trénink podle tepů, je pro tebe nejlepší laktát, nebo teda bez něj se neobejdeš.

      0 0
      • radek01  

        Mám udělaný laktát od Martínka 1× ročně před sezonou jen abych věděl prahy a pro mé účely dostačující vlastně jsem začátečník 4 roky trénuji trochu systematicky tak ještě nějaký rok aby byla vytrvalost a doufám,že to pojede je potřeba si dávat ty nejvyšší cíle takže 10 v kategorii bude pro začátek stačit. :-)

        0 0
      • karliner  

        Ad Conconi – dočetl jsem se v 53×11, že to je největší šarlatán tréninkového procesu vytrvalostních sportovců.

        0 0
      • Spící kníže :-)  

        Díky myslím že to je vyčerpávající odpověď. Ano v podstatě s tebou souhlasím s tím že ne každý by ten trénink s těma watama uměl. Na druhou stranu si myslím že profi závodník co s tím léta pracuje mám sám o sobě praxi velkou jak v této tréninkové metodě tak i co se týče dalších podstatných věcí, regenerace, cvičení, stravy apod, je asi to nejlepší vedení co si můžu dovolit a je v místě dostupné. Taky mi to v podstatě tak řekl, jestli to má mít smysl tak měření 3× ročně. Domluveni jsme že udělám měření teď po sezoně kdy jsem toho najezdil už víc než minulé roky. Pak uděláme testy před sezonou po zimní přípravě, kdy se zapojí posilovna, běžky a hory. No a potom by mělo být měření ve špičce sezony. Tam by mělo být vidět nějaké srovnání. Ještě si dovolím takovou malou otázku. Myslíž že už se na tomto prvním měření projeví že na kole sedím cca 5× týdně a opravdu tomu už dávám. Není to jen takové vožení. Jen holt nebudu mít porovnání se stavem třeba před rokem nebo dvěma protože žádné měření jsme neabsolvoval. No a poslední dotaz je jaké pracoviště navštívit. Trénér jednoznačně doporučil dvě nejlépe vybavená pracoviště – Brno, a Prahu.

        0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Naměří ti nějaký výsledek, který se dá srovnat dejme tomu s průměrnými hodnotami. Takže ti na základě jednoho testu VO max dokáže lékař říct, že tvoje výkonnost je třeba nadprůměrná ve srovnání s normou. Jestli to ale dokážeš efektivně přetavit v určité disciplíně je věc další…

          0 0
          • Spící kníže :-)  

            Právě, ono číslo na papíře nemusí znamenat že to člověk někde dokáže prodat. No a další věc je ta že pokud je to centrum kde dělají testy klubům mají velkou zásobu výsledků lidí co jezdí silnici první rok takže jisté porovnání tam bude. Ovšem je to jen srovnání.

            0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Já myslím, že zase tak velká zásoba to asi nebude…

              A navíc, na té výkonnosti se projeví i to, cos dělal před tím. Říkals, že si běhal… To se na VO max projeví taky.

              Ale uvidíš sám. Když to vyjde dobře, je to příjemná masáž ega :)

              0 0
      • Spící kníže :-)  

        Ještě co bych tu jaksi doplnil , že je to lékařské vyšetření a mělo by odhalit pokud má někdo zdravotní problém. Například se srdcem. Dělají se tam různé zátěže a každý člověk i když mladý nemusí být nutně 100 % zdravý. Třeba že to při normálním životě na sobě nepociťoval. Druhou výhodou je že ta lepší pracoviště dovolí vlastní kolo, ne jen nějaký stacionární kde se člověk na to nějak poskládá. Určité testy se dělají i na chodítku jak mi bylo řečeno ale to je asi pro jiné druhy sportů.

        0 0
        • jecnak  

          Na choditku budou asi nejake specialni testy pro male deti a duchodce.

          0 0
        • McBlacky  

          na laktát jdi do Casri k Martínkovi. Ten ti i řekne jak na tom jsi, srovnání má obrovský.

          konkrétně srdce stačí jít na EKG, ultrazvuk a rozbor krve. To je tak jediný co chodím pravidelně – resp jednou za dva roky.

          Když jezdíš hodně a hodně si dáváš víc hodin v kuse a do velký únavy tak bych pravidelně po dvou měsících chodil na krevní testy, at ti nezničíš játra a ledviny. To ti udělá i obvoďák.

          0 0
          • Spící kníže :-)  

            No právě to jezdím hodně a víc hodin v kuse to docela sedí. Tím se dají játra nějak odrovnat?

            0 0
          • Spící kníže :-)  

            Ještě ten MUDr. Martínek je tam možnost vzít své kolo?

            Dle trenéra v Brně mi radil Centrum sportovní medicíny a MUDr. Sýkorovou spolupracuje s Favoritem – Brno takž by srovnání měla taky mít.

            0 0
            • biker jura  

              jo jenže ten jejich rotoped není nic moc

              0 0
            • McBlacky  

              Kolo k Martínkovi ano

              odrovnat úplně ne, ale při zhoršených jaterních testech se nedoporuče trénovat, zbytečně je zatěžuješ a můžou se poškodit. Proč to jsem nikdy nestudoval. Když mi někdo dá stopku pro takovýhle věci, tak se až tak neptám, protože pokud to je od člověka co ví co říká, je lepší poslouchat.

              0 0
        • Beeda  

          co to zvanis, zadne lekarske vysetreni se u techto testu standardne nedela! i na srdce je cela rada od zakladnich az specialnich vysetreni.

          imho nevytvarej radoby chytre otazky na ktere znas radoby odpovedi abys vypadal zajimave, pak jsi za blba, navic pokud to potvrdis nakou koninou ;-)

          0 0
      • Spící kníže :-)  

        Ještě by se zde hodil návod jak na takové testy jít. Pokud jsi to absolvoval víš jak se na to připravit. Teď myslím jestli před tím si dát 2–3 dny uplného volna bez kola. Nebo se jít den předtím projet. Jestli na to jít po noční v práci kde i to může mít za výsledek horší hodnoty. Čeho se před tím rozhodně vyvarovat. Toto myslím bude i pro jiné zajímavé.

        0 0
        • McBlacky  

          já na nich teda nikdy nebyl :)

          ale poslední šrot tři dny před, dva dny před jen komp max zdv, den před volno a dost spát, dost pít a jíst dobře.

          zároveň 2–3h před poslední lehké jídlo. Ne kafe ani kolu ani zelený čaj atd před aby to nezkreslovalo.

          0 0
    • Amoondre  

      Prizivim se ve vlaknu

      delaji nekde v Brne zatezovy test s moznosti vlastniho kola?

      0 0
      • Spící kníže :-)  

        No podle mých informací ano, ale víc ti řeknu až na to sám půjdu.

        0 0
        • radek01  

          K Martínkovy si kolo vzít nemůžeš mají tam 2 kola upnuté vetší a menší jediné co si můžeš vzít jsou pedály nebo tam mají spd.

          0 0
          • Rakosnik  

            K Martinkovi si naopak kolo vzit muzes, dokonce to doporucuje.

            0 0
            • radek01  

              No vidíš hned jsem chytřejší takže tímto se omlouvám za bludy já tam viděl ty dva Treky a myslel,že to přehazovat nejde.

              0 0
            • Spící kníže :-)  

              Rovněž si myslím že vlastní kolo s nastavením je pro měřeného člověka lepší než nějaký cizí stroj, kde se mu nemusí nějak dobře sedět ani šlapat. Ale oni samotní tam věděj nejlíp co je dobrý.

              0 0
              • radek01  

                http://casri.cz/…-diagnostika

                Tak měl kolega pravdu mě vyděsilo právě to uchycení a tady to píšou, že nepotřebuješ kola.

                0 0
                • Spící kníže :-)  

                  Ale když tak sleduju tak myslím MUDr. Martínek je pojem a má v tom mnohaletou praxi. Velké množství změřených lidí tak má jasně hned přehled jak na tom člověk je. Jistě má velké srovnání.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    tak hlavně Martínek v ČR založil celý šílenství ohledně tréninkových plánů – Cyklotrenink. Další už jen viděli, že to sype a naskočili na vlak.

                    Jenže nejsou tak erudovaný jako Martínek s Vojtěchovských, nebo Purmenský a další kdo mu s tím v určité fázi pomáhali a pomáhají

                    0 0
                    • Spící kníže :-)  

                      Právě proto si myslím že je to jasná volba. Ještě bych dodal že, to co člověk dělal předtím než naskočil na kolo mu může dát hodně navíc. Oproti tomu, kdo jen naskočil na kolo a nic předtím nedělal.

                      Mám srovnání s klukem co dělal závodně běžky, druhý vesloval a s klukem co nedělal nic. Ten co před kolem nedělal nic je jasně poslední. I když najel zhruba stejně.

                      Proto si myslím že jakýkoliv vytrvalostní sport i kdyby jen běh na 10–20 km pravidelně tě hodně posune.

                      0 0
                      • Amoondre  

                        Kdo by to byl rekl, ze?

                        0 0
                        • Spící kníže :-)  

                          No on je ten rozdíl na první pohled vidět. A opravdu to tak je. Tím nemyslím že ten co před kolem nic nedělal je nějaký cvalík. Jen prostě za sebou nemá minulost těch 5–7 let v něčem.

                          0 0
                          • Amoondre  

                            ja uz fakt nevim jestli se smat nebo brecet

                            jeste nam napis nejake ohromujici fakta, treba ze 1+1=2

                            0 0
                            • Spící kníže :-)  

                              Tak fakt to je, dřív jsem si myslel že stejným tréninkem lidé budou na stejné úrovni, ale není to tak. Rozhoduje u toho xy věcí a to co bylo před je ta největší přednost. Sám to vidím v realu. Možná že ty takové srovnání nemáš.

                              0 0
                              • Amoondre  

                                To mas pravdu – srovnani nemam. Misto srovnani mi ale staci zapojit mozek abych na neco takove „prisel“

                                0 0
                            • vasek80  

                              Mi ten kluk připomíná jak se říká, že někdo potřebuje blbého a silného. Jen on místo siláka trénuje jak zvíře a patrně je hodně trénovanej, ale blbej také.

                              Tohle vážně není normální.

                              Dřív mu vysvětlujem, že tisíce km najetých na MTB mu byly základem, ač on to vyvracel a nyní nám bude vysvětlovat to, co se mu všichni snažili říci a vysvětlit.

                              0 0
                              • Amoondre  

                                jsem mu dlouho daval sanci, ale uz jsem taky jak ostatni skalopevne presvedcen, ze on to ma jako hobby – trolling BF

                                0 0
                              • Člověk a jeho svět  

                                To mi připomíná – nejsi ty z dvojčat? Ne, a proč? Protože jeden nemůže být tak … (doplň dle chuti) :)

                                0 0
        • radek01  

          Žádná speciální příprava před sezonou aby jsi věděl jak na tom jsi a jak probíhala zimní příprava a pokud to budeš brát strašně vážně tak tam musíš tak 3× do roka.

          0 0
          • Amoondre  

            kdyz jsem byl na testech skoro presne pred rokem, kdyz tam pujdu ted, da mi to nejaky obrazek o tom jestli jsem neco natrenoval? Jak moc se projevi mozna kratkodoba forma, nebo naopak „propad formy“?

            0 0
        • biker jura  

          to by mě dost zajímalo kam? povídej :D

          0 0
        • Amoondre  

          nebud tajemny jak hrad v Karpatech …

          0 0
    • Beeda  

      jeden s jmenuje test Spícího knížete;-)

      0 0
    • Delkim  

      jj, Martínek je klasa, já si tam vystačím s tím pravým Trekem :)

      teď v září jdu na další testy

      0 0
      • Spící kníže :-)  

        On je to Trek jo? Jsem si nevšim. :-) Já myslel že je to nějakej erární stroj z Dukly :-)

        0 0
      • Spící kníže :-)  

        Už je to teda doba co jsi to psal a naměřili ti něco extra? Doba měření a přeměření všeho možného se blíží :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.