• Superior

    V uvedeném článku o správné délce lyží (http://www.nyc-sport.cz/…zek-a-2.html?…) se píše, že místo combi lyží je mnohdy lepší sáhnout po kratší a tvrdší klasické lyži, která pro daný účel (skate+klasika) může posloužit lépe a pravděpodobně bude i kvalitnější. Chci se zeptat, jestli si myslíte, že to samé je možné říct o čistě skejtový lyži, tzn. doporučili byste koupit místo kombi lyže nějakou skejtovou lyži pro hmotnost lyžaře o třeba 5 kg lehčího než sem sám (tj. mírně měkčí)? … nebo uvažuju blbě a mam si raději koupit „klasické“ kombíky? Vím, že ohledně těhle běžek už tady diskuze byla, ale tohle je trochu jiný pohled. Díky moc za odpověď.

    0 0
    • prvniodkonce  

      Kombíky jsou každopádně prasopes k ničemu (z vlastní zkušenosti – mám je a už nikdy více).A nahrazovat to tvrdými klasičkami a měkkými skejtovkami je taky k ničemu, skejtovky nenamažeš na stoupání, bo jsou jinak tuhý a klasičky na skejt budou buď dlouhý nebo na nich zase nepůjde jet klasika, bo budou krátký. Navíc s hůlkami klasické délky se prostě nedá bruslit, ale jen šmajdat a s hůlkami na skejt se nedá jet střídák, zase prasopes „něco mezi“ nic nevyřeší, nemluvě o botách a tvrdosti podrážky a vázání… Byl jsem naivní, koupil si před 3 roky kombíky, že budu jezdit oboje. Klasiku jsem na tom jel jednou, bruslí se na tom blbě. Letos jsem si koupil klasičky, příští sezonu skejtovky a bude vyřešeno. Bohužel jinak to nejde.

      0 0
      • Superior  

        Díky za postřehy. Proč myslíš, že ty skejtovky nenamažes? … protože je neprošlápneš (proto sem myslel mírně měkčí) nebo že skluznice skluznice má jinou sktukturu a nebude to na ní držet? Spíš preferuju bruslení, ale všechno se vybruslit nedá …

        0 0
        • prvniodkonce  

          klasická lyže je uzpůsobená pro mazací zónu, zatímco u skejtovky se to neřeší a tuhost i při stejném označení (s,m,h) je jiná (měkčí a „déle rozložená“) – jak píšou u Nyče – nesmí být moc tuhé, aby neustřelovaly – jde tam lyže do odrazu od hrany za skluzu, a tak namazaná skluznice stoupacím voskem, byť ve stoupací zóně, bude brzdit – a taky se ten vosk sjede. Co se vybruslit nedá, nedá se vyjet ani klasikou – takže stromeček je jediné řešení.

          Řešil jsem úplně to samé, ale závěr je prostě takový, že je to jako u kol. Krosové kolo nepodrží v terénu a na silnici klade odpor. Na bajku se po silnici jede blbě a na silničce v terénu taky.

          0 0
        • venabch  

          No pokud preferujes brusleni a mas to nekde pobliz upraveny na skate tak si kup skate, kam je to upraveny tam vybruslis . Ne ze by na skate ski vosk nedrzel ale skate si je konstruovana tak aby si jel po cele plose lyze porad. Kdezto klascka je delana tak ze bezne jedes jen po pate a spicce a jen kdyz se odrazis tak jedes po zone s voskem (meri se to podle vahy jinka velice zhruba plati od paty asi o delku boty pred spicku vazani) . Navic jak skejtovou lyzi jednou namazes tak uz pak hur pojede . Je to hodne o mazani.

          0 0
      • stařík  

        Přesně tak a prasopes i včetně vázání.

        0 0
    • venabch  

      Ahoj

      Zalezi jak moc na tom chces litat . Pokud se na tom cas od casu projedes a nebude ti vadit ze nemas techniku tak se to da. Jinak kombi lyze se v podstate nevyrabi v zavodni kvalite . Boty kombiky jsou v pohoode pouzivaji se na skiatlon treba.

      Pokud to beres na turistiku tak ti combi lyze asi vyhovovat budou ale na zadny vykony to neni. V podsate skejtovky pokud nebudou ultra trdy tak nemaj mazaci komoru tak ze by se ti hrozne sjizdel vosk a nejo by to. Asi je opravdu lepsi varianta koupit si treba nejake 192–195 klasicky a da se oboji . Na zavodeni jednoznacne dvoje ski

      0 0
    • mr.antik  

      Několik Krkonošskejch 70tek jsem celkem v pohodě odkskejtoval na klasičkách. A v tom má ten článek pravdu. Ale obráceně to bohužel nejde.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.