• Belial

    www.novinky.cz/…ozivili.html

    Bohužel stát se to může každému z nás. Co mě však velmi zaráží je vzdálenost, kterou museli urazit doktoři k postižené a teprve oni resuscitovali. To bych byl docela ********, kdybych umřel jenom k vůli tomu, že na mně někdo čumí a nedává umělé dýchání. Do smrti bych ho strašil !

    0 0
    • wroum  

      zalezi na situaci a mire racionalniho uvazovani u zucastnenych. znam lidi co i na blbej porezanej prst od krve dokazou jenom blbe cumet… proste neudelaj nic protoze jsou z toho tak perplex, ze maj co delat sami se sebou. Zalezi jaky ma clovek stesti a jestli se najde nekdo, kdo mu dokaze pomoct.

      0 0
      • Lenka.05  

        No, na místě to nebejvá jednoduchý…nedávno jsem byla u smrťáku. Tomu pánovi by teda už nepomohlo ani hejno andělů, ale – středočeká záchranná služba dorazila za déle než 20 minut, hasiči tam byli o pět minut dřív. Lidi postávali kolem, pomoc dával jeden chlapík. Ale protože byl řidič zamotanej do vraku auta, tak to stejně nebylo možný… Ale jen chci říct, že to prostě není sranda. Pohled na zkrvavenýho modrajícího člověka ve vraku auta…hele nic moc. Další věc je, že bohužel málokdo ví jak pomoct. In-natura je to všechno daleko hroznější než když si o tom přečteš. To mi asi potvrdí každý, kdo něco takovýho zažil.

        0 0
        • krhac1  

          Můžu jen a jen souhlasit. tohle mám před bránou až moc často:-((

          0 0
    • wroum  

      zalezi na situaci a mire racionalniho uvazovani u zucastnenych. znam lidi co i na blbej porezanej prst od krve dokazou jenom blbe cumet… proste neudelaj nic protoze jsou z toho tak perplex, ze maj co delat sami se sebou. Zalezi jaky ma clovek stesti a jestli se najde nekdo, kdo mu dokaze pomoct.

      0 0
    • pepino  

      Já tuhle docela čuměl v TV na toho chlapíka, jak jezdí vožralej bez řidičáku, 5× ho policajti chytli nalitýho bez papírů, jednou srazil cyklistu a teď mu „chudákovi“ zabavili auto. Řidičák prej si neudělal, protože často jezdí nakalenej, tak má strach, že by mu ho cajti sebrali. na otázku, jestli teď si ho konečně udělá No asi. Určite? No asi určitě.

      0 0
      • pepino  

        Nadejchal za ty zadržení mezi 1,8–2,7 promile.

        0 0
        • Belial  

          Jo bylo to včera v bedně. Šel bručet na osm měsíců. Každého kdo jezdí nakalený by měli upálit – bude dobře hořet.

          0 0
          • Sinty  

            bude dobře hořet není zcela jednoznačné, četl jsem, že při jednom experimentu, v rámci zkoumání spontánního sebeupálení. Naložili na určitou dobu kus masa, poté zapálili, nehořelo dobře… trochu naturalistické, ale je to fakt.

            0 0
            • Howgh  

              kus masa není živá bytost. Řekl bych, že reaguje jinak.

              0 0
              • Sinty  

                Taky to přesně nevím a ani nechci, já si jen vzpomněl na jeden experiment.

                0 0
    • Dumbo  

      vies kolko ich je rocne ? zakladat furt prispevok… neviem, neviem…

      0 0
      • Sinty  

        Být tohle moto-forum, tak je tu černá kronika denně… bohužel.

        0 0
        • Blabas  

          Jezdit rychleji jako na moto, tak je to to samý

          0 0
        • assassin  

          sem uz celkem dlouho celkem castym navstevnikem moto for a neni to tak drsne… myslim v sezone tak jeden az dva kousky tydne, vetsinou spis jako reakce na diskuzi pod clankem, treba prave na novinkach… jsou to pripady ktery rozmaznou media, nehod na kole bude podobne…ale asi jina skupina nez chodi na tohle forum.. preci jen na mtb se po silnici moc nejezdi…

          dal bych link na video z automobilove nehody v rusku, 8mrtvym kde lidi jezdi jen tak okolo, nikdo nepomuze, kameraman (taky asi projizdejici) chodi kolem dodelavajicich lidi a nepomuze, jen hleda „lepsi zaber“ … prej v rusku normlani… ze prej se tam bere ze lidi je „mnogo“ a lidskej zivot nema temer cenu…

          ale je to pro silny zaludky… a treba bych dostal banan…

          0 0
          • Belial  

            Tak tady je jeden motorkar, ktery se chtel mrknout do kamionu … asi co veze nebo tak … pro slabe zaludky – zase tak drsne to neni.

            0 0
          • Belial  

            z boku

            0 0
          • Belial  

            Co zbylo z motorky?

            0 0
            • assassin  

              no nevim ze to lepis zrovna na muj prispevek… me tohle lidi posilaj celkem casto na mail, prave proto ze vi ze jezdim na moto… a tohle je docela dost stary…

              no mozna me to ma odradit… ale dokazu najit drsny fotky lidi kteri spatne dopadli pri mene akcnich cinostech…

              0 0
              • Belial  

                To nemela byt narazka na tebe … ja jen tak ze jsi se zminil o motorce a mne to zrovna prislo na mejl

                0 0
          • Sinty  

            Tím moto-forum, myslím motoristický svět všeobecně, bohužel, statistika o počtu usmrcených lidí hovoří jasně. Sice to zní zvláštně, ale zdá se mi, že řidiči kamionů, motorkáři a turisté ze zahraničí, se chovají k cyklistům ohleduplněji, než osobáci.

            0 0
            • assassin  

              bohuzel je to tak… je velky mnozstvi aut (dopravnich prostredku obecne) vsude se specha, ridi velky mnozstvi lidi ktery k tomu nemaj vztah.. jen proto ze musej – prace atd. a kdyz se k tomu pripocte to ze se to vse pohybuje prilis rychle – clovek ma organismus se vsim vsudy „konstruoavanej“ na nakou rychlost kterou se v prirode pohybuje.. tzn kolem 20kmh… na rychlosti vetsi uz nema zrak, reakce atd … a myslim ze dejme tomu za poslednich 100let jeste evoluce nemela cas to nejak vyrazne zlepsit…

              takze pak nehod uz vyjde spousta uz i jen statisticky … ± naky procento tech co se chovaj v provozu navic jako bezmozci…

              0 0
              • Krys  

                Teraz pred hodinkou som videl ďalšie číslo do štatistiky. A robím si ďalší zárez. Dnes som síce nesedel v električke, ktorá preškolila drzého šoféra, ale sedel som v stojacej električke, vedľa ktorej protiidúca električka zaparkovala nevhodne odbáčajúce auto. Som práve dvihol hlavu od knižky a šup ho tam, rovno pred mojími očami. V priebehu pol roka 3 zárezy je už na mňa veľa. Začínam mať z elktričiek nervy v kýbli. Teda nie z električiek, ale z vodičov, ktorí si neoveria pred vjazdom na koľajnice, či sa tam niečo nerúti.

                0 0
                • assassin  

                  no tramvaj je silnej souper… na toho by meli davat i borci v SUVeckach:) ale zase to vetsinou byvaji „jen“ plechy… male rychlosti…

                  0 0
    • Blabas  

      To, že lidé nepomohou, je smutné, smutnější je, že to neumí, protože je to nikdo nikdy nikde neučil. První pomoc se na školach nevyučuje a když, tak to neumí ani přednášející. Na autoškole leckde 40 let staré testy ze zdravovědy. Do toho strach z infekce a naopak nulové obavy z postihu za neposkytnutí pomoci. Chce to systémovou změnu. Co tak vím z okolí, většina profíků by i na školách přednášelo. Je i v našem zájmu mít vzdělané obyvatelstvo. Zájem ze stran zřizovatelů ale není. A tak je vše při starém. Každej jen čumí a nedělá nic. Pak mi do toho ještě kecá stylem : „Nehejbejte s ní, třeba má nějaký vnitřní zranění!“ Mezi námi úroveň znalostí a schopností poskytnout první pomoc je i u zdravotníků žalostná.

      0 0
      • Belial  

        S těma zdravotníkama máš asi pravdu. Podle mně má asi největší znalosti v oblasti první pomoci horská služba. Osobně jsem se setkal s tím, když se kámoš docela brutálně vysekal na motorce, nemohl hýbat nohama a borci se sanitky ho na lehátko nahazovali jako pytel brambor, přitom jim tato informace byla známa. Nepřijel ani doktor, ale to prý nemusí. Jiná story: Přítelkyně se při sjezdu na kole srazila s kámošem č. 2 :) a on si zlomil ruku. Při návštěvě nemocnice (asi ve 22:00) nám bylo sděleno: A to si myslíte že umřete, že to nepočkalo do rána – aktivní sestra, nemocnice Vsetín.

        0 0
        • Blabas  

          Osobně si s čistým svědomím dovolim tvrdit, že nejlepší v poskytování první pomoci jsou záchranky. Problém vyhořelosti, degenerace, nezájmu,.. to tvrzení ale trochu shazuje. Chtělo by to " kontroly z vedení" na všech úrovních zdrav. systému, ale to by bylo průserů:-) Nakonec nejefektivněji vypadá HS nebo Vodní ZS, jsou to částečně zájmové organizace a tam můžeme předpokládat slušnou míru nadšení pro věc.

          0 0
      • karliner  

        Kolegyně si dělá řidičák a docela mne zarazilo, kolik je třeba naučit se pro řízení nesmyslných věcí typu rozdílu mezi fungováním vznětového a zážehového motoru, jak fungují kotoučové a jak bubnové brzdy apod. nemluvě o údržbě a opravách motorového vozidla, což mi přijde jako dost velký anachronismus v době, kdy třeba u svého auta si podle manuálu nesmím ani sám vyměnit prasklou žárovku… A asistenční služba je součástí snad každého pojištění. Naproti tomu první pomoci se pozornost téměř nevěnuje…

        0 0
      • Smazaný účet  

        nahodou, ve skole se zdravoveda uci. teda mozna ne vsude a zalezi asi taky na iniciative ucitelu, ale ja jsem byl se zakladkou i se stredni na cervenym krizi, kde jsme si zkouseli dychani z ust do ust na figurine a takovy ty zakladni prvky prvni pomoci. bohuzel uz si ale moc nepamtuju jak se ma treba dychat z ust do ust… a taky bych to ani po psychicke strance asi sam nezvladl…

        0 0
        • Blabas  

          To je ten problém. Hodinová návštěva červeného kříže a je po prdeli, máme splníno. První pomoc je návyková záležitost, chce to trénink, aby nezapracovala psychika, když ji potřebuješ.

          0 0
        • hribik A1  

          ja co viem tak je to v podobe 2 hodiny dokopy za cele studium aj to si z toho kazdy vratane mna pamata prakticky gulove, pretoze sa to vzdy bralo ako ulejvaren, huraaa nemame hodinu!

          0 0
          • Blabas  

            No a naučit dospělé studující záchranáře „Jen“ resuscitaci a to jak teorii tak praxi, aby to fakt uměli a já je mohl pustit do světa trvá spíš 20 hodin než dvě. A zapomínaj docela rychle.

            0 0
      • Pablo  

        Mě by vůbec nevadilo, kdybych každý 2 roky tak jak musím na technickou, musel i třeba na 2h přednášku o první pomoci. Tu přednášku by měly vyučujícím platit pojišťovny, protože by se jim to 100× vrátilo na výdajích za léčení. Imo kdyby to bylo takhle zadarmo jak píšu, ani by lidi moc neprotestovali.

        0 0
        • assassin  

          nejsem si jistej jestli je to jen v „technicke“ znalosti prvni pomoci… oni by to leckdy dokazali.. ale prece se neuspinej od krve nebo tak neco.....

          kamosku srazilo auto na moto a ona jeste lezela na zemi ale pani z fabie uz ji nadavala jak ji znicila auto… o nejake starosti jak na tom je nebo dokonce pomoci nemuze byt rec…

          0 0
          • Blabas  

            to ale kurzama nespravíš, že se lidi chovaj jako, že:„Nejsi můj příbuznej, tak máš po žížalkách“ Zažil jsem ve vlastní praxi, že i lékař se umí schovat za bukem jen aby si ho nikdo nevšiml a nemusel náhodou něco dělat. To je v lidech, bez ohledu na jejich erudici

            0 0
            • assassin  

              jj tak to je… sam jezdim na moto uz dlouho, ted na kole z kopce… takze jsem si vzdycky rikal jestli bych dokazal pomoci kdyby se neco stalo… jako ze velka pravdepodobnost je u obojiho… pohled na krev totiz moc nemusim, v nemocnici je mi blbe jen tam vkrocim… ale uz sem uspesne po crashi pri FR vytahl klukovi zapadlej jazyk… tak to snad se mnou nebude tak spatny .. samotnyho me to prekvapilo:)

              0 0
          • Pablo  

            Tak to je jasný, že to není jen ve znalosti, ale spousta lidí by i pomohla, jen netuší co a jak :( Ze strachu aby neublížili ještě víc nakonec buď jen koukaj nervózně vyhlížej sanitu a nebo „pomůžou“ a opravdu spíš ublížej. Já jsem třeba byl u kámoše co se ošklivě rozštípal o závoru, sice nezmatkuju a krev mi nevadí (teda když mi jí berou tak jo :), ale jinak celkem ok), no ale stejně jsem si nebyl jistej, že dělám všechno ok, bylo to ještě před příchodem mobilů. Nakonec jsem byl rád, když mi pomohla nějaká turistka co se tam vyloupla, nedávno předtím byla na nějakym kurzu a tak jsem věděl, že děláme správně.

            0 0
      • Dumbo  

        my sme to mali na zakladke v ramci biologie, pomoc topiacemu, pomoc zasiahnutemu prudom atd,… v pameti to vsetko mam, kto vie jak by som sa zachoval, kriesit som este nikho chvalabohu nemusel…

        0 0
      • pepino  

        Já se to učil při branný výchově, heč:)

        0 0
    • treatt  

      No, já jsem si sám zaplatil kurz první pomoci. Jedna skoro celá sobota s klukem ze záchranky. Skvěle vedeno, hodně nározně… Výsledek? Mám osvědčení o absolvování kurzu. Tím pádem mám povinnost pomoci, pokud se k něčemu nachomejtnu. A s tím jsem si to taky dělal. Ale jak bych se v reálu zachoval, asi nechci vědět, snad to nebudu potřebovat. Podle zkušeností s některýma pořezáníma a tak jsem totiž zjistil, že jsem docela zmatkař. Pomohl bych vždy a cítím to jako povinnost, jak bych to ale zvládl, je otázka…snad jo…

      P.S. V tomhle je hodně hustý, že jakýkoli zdravotní personál má ze zákona povinnost pomoci zraněnému nebo ohroženému na životě. To ale na druhou stranu znamená, že když (ad absurdum) holka, co nastoupí první den na zdrávku, neví vůbec nic, netknutá a půjde okolo bouračky, kde v šoku bude na ty lidi jen paralyzovaná zírat, tak by správně měla jít do lochu…Kamarádka se toho docela v prvních týdnech na zdrávce děsila

      0 0
      • Blabas  

        Jen ti to upřesním. Ne každý zdravotník, ale každý občan je povinen poskytnout první pomoc v plném rozsahu svých vědomístí a schopností. A to pod rizikem stíhání, ale za prvé Kde není žalobce není soudce, za druhé když nic neumim, nikdo mě to neučil, pak je maximum zavolání záchranky a stopování za jak dlouho přijedou. Většina takových ale zapomíná, že má taky řidičák a tam prošla kurzem a tedy stíháni být můžou. Horší to logicky maj podstatně zdravotníci, to dá rozum.

        0 0
        • André Vebr  

          Já trošku odbočím – kurzy 1. pomoci, atd. to je všechno krásný. Shodou okoloností jsem se teď v pondělí v této oblasti pohyboval (jeli jsme na otočku do Karvinné) a docela jsme nevěřili vlastním očím. Potkali jsme asi 5 cyklistů, bez jediného světla, odrazky a ještě ke všemu v tmavém oblečení. Všechno to byli „cyklisté“ jedoucí z/do fabriky, počasí že by psa nevyhnal, déšť se sněhem, venku tma. V té slotě nebyli vůbec vidět, asi až 10 m před autem, prostě něco neuvěřitelnýho. Ne jeden, ale VŠICHNI! Tak jsme si říkali, že si akorát koledují aby je někdo sejmul. No a netrvalo to ani den..... Nebyl jsem u toho, pravda, nechci se v žádném případě nikoho zastávat a nevím co se přesně stalo, ale já mám tady z té oblasti takové zkušenosti, takže pokud to byla podobná střelkyně, nemůže se nikdo divit, že to takhle dopadlo.

          0 0
          • Blabas  

            Jo taky potkávám naprosto neosvětlený lidi na kolech a tam se hláška „Říkáš si o to“ přímo nabízí. Některý lidi jsou fakt sebevražedný kamikaze a hovada, to druhé protože zmindrákujou druhého účastníka tedy řidiče

            0 0
          • Luke  

            pokud jako ridic potkam nejakeho neosvetleneho cyklistu a je tma jak v pytli, tak ho ze zasady vytroubim. aby si ti magori uvedomili, co delaji. myslim, ze ta stovka za blikacky nikoho nezabije.

            0 0
            • Belial  

              Doporucuju tu zasadu provadet az vedle neho a ne za nim .. mne tak jeden ozraly typek malem spadl pod kola … nastesti jsem neco podobneho cekal a zabrzdil jsem

              0 0
            • kolombo  

              Už několikrát jsem potkal cyklistu, který intenzivně svítil dopředu a zadní blikačka byla vidět až z bezprostřední blízkosti :-(

              0 0
              • hribik A1  

                raz sa mi zadna blikacka pokazila a musel som dojst bez nej. mal som vtedy len reflexnu vestu a predne svetlo (tie mam dve, zadnu blikacku som mal vtedy iba jednu). tak som svietil aspon s tym, a to tak, ze co to dalo

                0 0
    • smith22  

      Sem byl rychlejší :-)

      www.bike-forum.cz/…ostatni.html?…

      0 0
    • honza.hk1  

      jak se to vezme…na cestě je to těžké a taky není. V dubnu loňského roku jsme s manželkou a 3,5 letým synem vyrazili jedno páteční odpoledne do asi 800m vzdálené hospůdky na pivko a limču. Bylo fajn jarní odpoledne. Malý si to vrčel na elektrické čtyřkolce a my za ním lehce poklusávali, protože to měl zrovna sundané z nabíječky a tak to jelo :-). Za námi z kopce to mazal 8 letý kluk na BMX kole. Na pitomém zpomalovacím retardéru si lehce nadhodil přední kolo a dopadl už na hlavu a ne na kola. Zamotaný v kole ležel obličejem na asfaltu a nehýbal se. Ohnul jsem se k němu a první slova byla, ty seš blbej viď. Ovšem když jsem mu chtěl pomoc zvednout, tak se ani nehnul. Tělo neskutečně strnulé, místo očí jen bělmo a obličej rozšvihaný. Vrazil jsem manželce mobil, ať volá záchranku a já se snažil ho rozdýchat. Byla to minuta možná dvě co se po uvolnění jazyku rozeřval na celé kolo. Záchranka tam byl cca za 12 minut. Všude krve, náš malý u toho a nikde nikdo. Nikdo neřišel jestli něco nepotřebujeme. Všude zástavba rod. domů a bytovek a nikdo…když přijela synitka, tak se vyrojili všichni během 20 vteřin. Kluk měl nakonec prasklo lebku a potrhaný obličej. V létě jsem ho potkal na houpačce v parku jak oblbuje holky, takže vše ok, ale tam jsem nepřemýšlel co dělám nebo proč. Až večer doma jsem sidal panáka a rozklepali se mi nohy :-).

      0 0
      • honza.hk1  

        ufff…rozklepaly se mi nohy :-) sorry :-)

        0 0
      • Blabas  

        Budiž ti to ke cti, žes pomohl. Jen kdyba Vás takových bylo více.

        0 0
        • honza.hk1  

          no chtěl jsem tím jenom říct, že když tam člověk zůstane sám se zraněným, tak by dle mého pomohl snad každý. Nechat tam ležet člověka v bezvědomí, no to snad ne! A jak se říká, tak všechno zlé je pro něco dobré. Tady je to poněku tvrdé pro ponaučení, ale asi to jinak nejde. Osmiletý kluk na BMX, co jede z fotbalového tréninku přece nebude vozit přilbu. Po tomto incidentu má každé dítko v okolí přilbu. Bydlíme na předměstí HK v zástavbě rod. domů a bytovek a každý se tu tak nějak s někým zná, takže tohle se neutají. A náš syn? Ten by na kolo do sedačky nebo na jeho černého přípojného draka (viz. foto :-) )nesedl díky tomu bez přilby. Za což jsem rád. Dokonce nahlas komentuje všechny cyklisty. Sedmdesátiletá babka jede na kole s nákupní taškou a on volá…ta nemá přilbu, to je špatně ne ta je hloupá :-). A co mu na to mám říct! Nic, má právdu. Chápu, že takový cyklista v přilbě na ukrajině vypadá poněkud směšně, ale není tohle právě ta riziková skupina? A neohrožuje jen sebe,ale také nás řidiče, protože když nám tam vjede a bude to zlé, tak většinou stejně i řidič dostane flastr a pokud bude mít přilbu, tak to nemusí končit tak zle.

          0 0
          • Blabas  

            Já dceru vycvičil na tolik, že když vidí někoho bez helmy, tak křičí, že to není cyklista ( a to někdy sedí na kole za sto papírů ). Mě jednou nepustila z baráku, když jsem potřeboval jen na poštu v civilu. Na státní úrovni je ale prevence nulová. Helmu povině všem jako na motorkách a pokutovat, stíhat. Když lidem nestačí jako motivace celistvost svých mozků, pak osvědčená represe je asi jediným řešením. Bohužel

            0 0
            • hribik A1  

              preco by mala byt helma povinna? co je do toho statu? za svoje zdravie nech si je zodpovedny kazdy sam, mozeme sa bavit o vycleneni krytia urazov hlavy spod zdravotneho poistenia ak nastali bez helmy, ale nevidim dovod, preco by to malo byt povinne a preventivne sa za to pokutovat. kto ide bez helmy, nikoho druheho okrem seba neohrozuje, tak nech si sam nesie zodpovednost. zdravotnu, aj financnu pri lieceni. to by sme uz mohli aj prijat zakon o povinnosti nosenia zimnej bundy od 15. oktobra do 15. marca bez ohladu na pocasie

              0 0
              • Blabas  

                Aha, tak zrušme povinnosti typu pásy v autech, helmy na motorkách, autosedačky, helmy na stavbách, atd… Vždyť je to přeci každého věc a alespoň bude dost volných orgánů. Za normálních okolností s tebou jsem za jedno, ale jako člověk, který je u těch vyteklejch mozků první, říkám NE, tentokrát se neshodnem.

                0 0
                • honza.hk1  

                  souhlasím s tebou, protože je to svým způsobem každého věc, ale také nás všech. Jezdím na kole a taky jezdím autem, a to každý den poměrně hodně. A představa, že mi tam vjede někdo a stačí se jen ťuknout a on spadne na hlavu a je průšvih na světě. Dnes jsem to měl s holkou na bruslích snad o 10 cm. Jela ve městě po pravé straně a když jsem jí měl u pravého předního blatníku, tak po její pravé ruce se hnulo na zpátečku zaparkované kolmo stojící auto. Ona udělala myšku do silnice a já na poslední okamžik do protisměru. Klika, že tam nic nejelo…jinak nevím. Takhle může dopadnou každý z nás a hned. Nařídil bych to i na in-linech…prostě na veřejné komunikaci bez pardónů.

                  0 0
                  • hribik A1  

                    potom ovsem aj chodcom, inac to akosi nema logiku. aj chodca ked zrazis nechraneneho, a ked opancierovaneho, ten druhy bude mat mozno mensie nasledky a pre teba teoreticky mensi trest. a sme pri zakone o povinnej zimnej bunde…proste za tym ze do takychto veci statu nic neni si stojim. stale by sa to dalo inac riesit. mozeme sa bavit napr. o znevyhodneni osob bez patricnych ochrannych prostriedkov v pripade nehody (vlastna spoluucast, vacsia vlastna zodpovednost za zranenie pri nehode a z toho vyplyvajuci mensi postih pre vodica a pod.), ale s tymto sa suhlasit neda. vdaka takym starostlivym ochrancom mame napr. slovensky lesny paskwil, meranie 90tky na rovnych a prehladnych usekoch a najroznejsie podobne veci. cim viac kompetencii za vlastny zivot zveris do ruky statu, tym ta bude viac ovladat

                    0 0
                    • hribik A1  

                      co tak sa na tych cestach zaoberat skutocnou bezpecnostou a trestat veci ktore skutocne nebezpecne su? napriklad nedodrzanie bezpecneho odstupu, nebezpecne predbiehanie v neprehladnom useku a pod.?

                      0 0
                      • Krys  

                        Ako? Ako by to mali realizovať? To by museli policajti neustále križovať cesty alebo neustále lietať vrtuľníkom. A odtiaľ by bol už len malý krok k totálnej policajnej buzerácii.

                        0 0
                        • hribik A1  

                          drahovsky.blog­.sme.sk/c/135420­/Nie-rychlost-je-pricinou-nehod-na-dialnici-pred-Bratislavou.html

                          • diskusia pod tym

                          od povinnej prilby aj pre chodcov neni maly krok k totalnej buzeracii? to samotne je totalna buzeracia. tiez by sa dalo povedat, ze kedze lesny paskwil odradi od jazdenia po lese neskusene rodinky s detmi a vobec siroke masy obyvatelstva, vsetkych okrem fanatikov, poklesne urazovost cyklistov v lesoch, lebo dalej jazdia iba ti skuseni fanatici. pasy v autach pomozu pri banalnych autonehodach, lebo tam ked tuknes v malej rychlosti, mas okolo seba kopec plechu, to druhe auto nenarazi priamo na teba, ale na plechy, preto tam pasy pomozu. ked ma ako cyklistu, alebo inlinistu zosrotuje auto, tak mi nejaka prilba bude s velkou pravdepodobnostou platna ako hajzel v lese, teda pri rychlostiach nad nejakych tych 50, 60, cize prakticky vsade mimo obce (preto vidim na cestach jej vyznam skor v obci/meste nez mimo nej, na hlavnych cestach to uz velky rozdiel nerobi). obycajne pady na cestach, cize urazy bez asistencie auta – tam tych tazkych tak moc zase neni, dost si neviem predstavit ako sa da bikom naprat to na ceste napr. do stromu alebo do piliera mosta

                          0 0
                          • Krys  

                            Som unavený z práce a nechce sa mi teda teraz púšťať do veľkých debát. Poznamenám len, že ten článok možno hovorí pravdu, ale nedokazuje, že neprimeraná rýchlosť nemôže byť príčinou nehody. Neexistuje jedna univerzálna príčina nehody. To, že nedodržanie bezpečnej vzdialenosti spôsobuje nehody, nevylučuje, že ich spôsobuje aj neprimeraná rýchlosť. A taktiež, nejazdí sa iba na tom spomínanom krátkom úseku ďiaľnice, ale aj inde. Prekvapuje ma, že práve ty používaš takýto logicky nevyvážený članok ako argument. Smutné je, že mnoho ľudí ten článok zoberie tak, že „šak čo, rýchlosťou to nie je, tak kľudne môžem jazdiť rýchlo“.

                            Nechce sa mi teraz gúgliť, ale ak sa dobre pamätám tak najčastejšími príčinami nehôd sú neprimeraná rýchlosť (tuším že 60%), nesprávne predbiehanie a nedanie prednosti. Samozrejme, všetci vieme, že skutočnou príčinou väčšiny nehôd je kokocia vodiča vola.

                            0 0
                            • hribik A1  

                              velmi dolezite je tam to nePRIMERANA. primerana rychlost na danom useku neni na rozdiel od tzv. povolenej, co je cislo hlavne pre policajtov, konstantna, ale meni sa s ostatnymi podmienkami: premavka, pocasie a pod. za idealnych podmienok moze byt primerana okolo maximalky alebo mierne nad nou (neobhajujem jazdu vysoko nad bezny standart, nielen ze sa zvysuje nebezpecenstvo nezvladnutia vozidla, ale ani velka cast ostatnych nepocita s tym ze tam niekto pojde trebars 180 mimo obec, alebo aj cez 200 po dialnici, napr. policajny prezident packa), za inych, prave ta spominana hmla, sneh, poladovica, moze byt neprimerana aj taka co je pod ten limit. a je prave na rozume vodica/kokocii vodica vola, aby neprekrocil tu PRIMERANU (a nedopustal sa tych ostatnych veci, napr. nebezpecne predbiehanie, nedanie prednosti v jazde atd.)

                              0 0
                    • Krys  

                      Odkedy sú pásy povinné, radikálne ubudlo zbytočných úmrtí pri banálnych autonehodách. A možno ti to bude znieť paradoxne, ale najzávažnejšie nehody sa stávajú na rovných prehľadných úsekoch. A na takýchto úsekoch sa rýchlosť prekračuje najčastejšie.

                      0 0
                      • hribik A1  

                        kde je napisane ze na rovnych prehladnych usekoch je to samotnou rychlostou? take celne narazy su hlavne z riskantneho predbiehania (ked neni dostatocny kus volnej cesty), alebo celkove neprisposobenie rychlosti stave cesty, pocasiu atd. v jednej situacii moze byt primerana rychlost napr. do 110, v inej na tom istom useku je aj 60 moc, napr. v hmle, na poladovici a pod.

                        0 0
                    • Blabas  

                      Hele chlape, Tvé argumentace fungují za předpokladu ideálního právního systému, rozumných politiků, taky vyžadují rozumné opatrné a zodpovědné občanstvo, pěstěnou prevenci, včasnou výchovu,… neboli UTOPII Kéž by alespoň polovina toho, co je rozumné, bylo aplikovatelné na stádo zvané obyvatelstvo žijící v chlívě zvaném ČR v čele s pastýři zvanými politici. Rozumný kompromis je snad cestou.

                      Můj tchán jezdí celoročně ve dne v noci a po silnici. Helmu nechce, protože mu nesluší, je v ní teplo, věc navíc,… Moje argumenty o zodpovědnosti za své zdraví nebere. Helmu do lesa prý chápe, ale na silnici neni potřeba. Už asi jediné, co ho donutí, je zákon a riziko pokuty.

                      0 0
                      • rasto  

                        dodavam za posledni vetu: a pad, pri kterem si rozbije hlavu, padne do bezvedomi a probere se az v nemocnici. musi mit ale stesti, ze se probere :-/ btw, me na hlave praskly u 2 prilby. bez prilby nevyjedu ani pro rohliky.

                        0 0
                      • hribik A1  

                        je snad vecou statu aby sa nezabil? ak ano, to sme v horsej totalite nez som si kedy myslel ze sme. ak chce stat za AKUKOLVEK cenu „chranit“ svojich obyvatelov a zobrat z nich vsetku zodpovednost na seba, potom to znamena, ze sme pren fakt len figurky na platenie dani

                        0 0
                        • honza.hk1  

                          tak tady opět nesouhlasím. nevím kolik totality jsi ve svém životě vzhledem k věku zažil a kolik jsi toho autem najezdil, ale když nic jiného tak kolik třeba stojí ta následná péče o po úrazech. A situace, že jim odepřeš péči, to asi ne, že. A aby si to platili, že neměli přilbu, no to je poněkud pozdě. A kuřáci také nemají dražší léčbu, atd. Takže uzákonění přileb je zcela jednoduché a základní řešení. A přirovnávat to k nařízení zimních bund nebo chodcům? Chůze je náš přirozený pohyb, ale pokud používáme určité prostředky jako vymoženost doby či jako potěchu, tak také musíme používat ochranné pomůcky. Ono to k tomu dojde stejně jako to došlo u motorek dle kubatur, pak pro spolujezdce, atd.

                          0 0
                          • hribik A1  

                            ono ked bude medialne znamych par pripadov takych, komu po vylieceni z urazu hlavy bez prilby exekutor pobral vsetko mozne, tak to motivacne byt moze…vcelku by som chcel vidiet vymahanie takehoto zakona a „preventivne“ pokutovanie tam, kde jazdia cyklisti de facto nanebezpecnejsie – rozne dediny, kde jazdia bezne opiti, bez svetiel a pod., a ktore lezia z velkej casti na odlahlych cestach, kam policajt nepachne jak je rok dlhy. tam to stejne nikto dodrzovat nebude! tam ich moze aspon ciastocne motivovat naozaj len trestanie nasledkov

                            prirovnavam k chodcom preto, lebo ked sa to dovede do absurdna, tak keby mal chodec blembak, mozno by ho nezabil cencul padajuci zo strechy, alebo mal mensie nasledky ked ho zrazi auto…je to presne stejna argumentacia ako pri cyklistoch

                            0 0
                            • honza.hk1  

                              tady musím souhlasit s tím, že ten kdo jede na kole a je zmazaný jak zákon káže, tak asi těžko bude brát na zřetel to, že by měl mít přilbu, ale to je opět problém policie. Tady si myslím, že by měšťáci měli být aktivní a stavět cyklisty. Večer bez osvětlení, zmazané…atd. A tady by to jistě fungovalo jak píšeš, tedy i na té vesnici, až by Lojzo jel na kole nakropený jak carský důstojník a dostal třeba jen 200, tak se to brzy rozkřikne a bude to možná i fungovat, ale to, že někdo nebude mít přilbu a v případě úrazu si to bude muset platit, tomu nevěřím protože argument bude ten…jezdím na kole celý život a nikdy jsem neupadl na hlavu nebo mě se to stát nemůže, padají statní, ale já?! Tady je ta výstraha poněkud vzdálená…nejdřív se musí bourat a to s ti bez přilby právě nepřipouští.

                              0 0
                              • hribik A1  

                                lenze keby burali skutocne, potom to bude cisto ich problem, do ktoreho nebude zatiahnuty nikto druhy, financne ani inac. v tom vidim ten rozdiel, a istu hranicu za ktoru by stat nemal zasahovat. k obecnej policii, tam by som sa obaval toho ze az sa po dedine rozkrikne ze obecni policajti franta s pistom, ktorych cela prislusna horna dolna pozna, davaju pokuty za blembaky a za to ze chlapi jazdia z krcmy nakropeni, tak budu mat franta a pista hned na druhy den na autach prepichnute gumy a auta obidene s korunou, pred barakmi obesenu macku a v krcme pri prvej prilezitosti dostanu cez drzku, oni sa na to potom vykaslu a lojzo a ostatni budu jazdit z krcmy nakropeni jak carski dostojnici dalej. ide totiz o bezny dedinsky standart, ktory si tamojsi dedincania budu branit zubami-nechtami. proste cas od casu to niekto skontroluje na hlavnych tahoch, ale na zapadnutych ulickach a dedinach tazko

                                0 0
                                • Krys  

                                  Myslím, že je lepšie mať televíziu zo zásuvky plnú gýčosračiek, ako televíziu plnú reportáží o síce nešťastných ale poučných príbehov. Všetky dojmy, ktoré som pri priamej konfrontácií s tvojou osobou získal, nasvedčujú o tom, že máš IQ nad štatistickým priemerom (80–120). Bojím sa tej chvíle, keď zistíš, že 80–120 je 98 percent populácie. Myslím si totiž, že až vtedy začneš byť skutočne múdry. A to bude potom mega popičofka. Né, fakt, vážne, počkaj chvíľu kým sa dostavia skúsenosti.

                                  0 0
                                • pegal  

                                  celou dobu meles hovna...........

                                  0 0
                                • Blabas  

                                  To co je dlouhodobě navyklé a tolerované se zkrátka může a je třeba měnit. Povinnou přilbou ubude úrazů s následným dlouhým léčením či trvalou invaliditou a tak klesnou výdaje i Tobě. Lépe vyvolat diskuzi pokutami opilých a neosvětlených a neohelmovaných, než dělat reklamu v TV, jak stát účtuje chudákovi na vozíku léčbu protože neměl helmu. První vyvolá diskuzi a vejde v povědomí tedy pozitivní dopad. Druhé vyvolá diskuzi jak je ta vláda a policie a zdravotnictví na poblití, jaký jspou to kurvy, že postiženému ještě takhle ubližují. Nikdo nekoukne na hledisko jestli měl helmu. Jak zmiňuje Krys čas tě poučí, neboli jheště zmoudříš. Taky jsme byli asi takoví bojovníci za logiku a rozum, ale obyvatelstvo není x jednotlivců, individuální rozum přechází v kolektivní a tam se je často hodně čemu podivovat.

                                  0 0
                                  • hribik A1  

                                    bohuzial, je tu par faktorov navyse:

                                    • aj prve vyvola diskusiu aj negativnu – ake su na vlade a v parlamente kurvy ktore chcu kazdemu vsetko rozkazovat. keby sa navrhol taky zakon, uz teraz pocujem vo vsetkych krcmach to trieskanie do stola. s pokutami neosvetlenych a opitych (takisto ako pri autach s pokutami tych co idu neprimeranou alebo VYRAZNE nadlimitnou rychlostou) pochopitelne suhlasim, pretoze tito ohrozuju okrem seba aj druhych na ceste, napr. chodcov, inych cyklistov. pri helmach vidim ten rozdiel v tom, ze prave tym nikoho dalsieho, okrem seba neohrozuje. osobne by som napriklad radsej uvital reflexne oblecenie pre chodcov na tmavych cestach medzi obcami, nez toto. keby mali rozum, sami by si na tmavu cestu vzali viditelne oblecenie alebo malu blikacku. tu ide o viditelnost, co je vec, ktora ma priamy dosah na inych ucastnikov cestnej premavky.
                                    • jedine o co mi ide je to, aby sa v ramci bezpecnosti nezachadzalo pridaleko. s takymto pristupom totiz mozem kludne tvrdit, ze vitam slovensky lesny paskwil, lebo moj trebars stryco jazdi po lese a mne to pripada nebezpecne, tak nech tam nejazdi. konec koncov, oficialne sa to odovodnovalo bezpecnostou…hra­nica medzi bezpecnostou a buzeraciou je niekedy dost tenka, ja ju teda vidim tam, kde ma moja cinnost priame dopady na niekoho ineho (napr. jazda bez svetiel, opity jak doga a pod.) a kde dopada len na mna a nikoho dalsieho. tam by som radsej videl posilnenie prvku vlastnej zodpovednosti – napr. spoplatnenim dosledkov ako je to na slovensku s horskou sluzbou.
                                    • aj slovensky navrh s prilbami obchadza tych, ktori by ich skutocne najviac potrebovali – napr. dochodcov nachylnejsich k padu, a vlastne aj ozralcov (na ktorych, ako je vidno z praxe, ziadny zakon bohuzial neplati, jedine vtedy by platil keby bol policajt naozaj na kazdom rohu) pretoze ti bezne neopustaju vlastnu dedinu
                                    0 0
    • Volf  

      jednou jsem poslouchal v televizi nějakého doktora a ten říkal, že první pomoc dokážou bez předsudků poskytnout hlavně děcka. Dospělí se bojí nemocí a toho, že ublíží. Jinak kdysi na vojně jsme oživovali kluka, který celý hořel a dodneška cítím ten zápach spáleného masa a je to už 24 let...... No snad bych byl schopný pomoci ve chvíli kdyby to bylo třeba......

      0 0
    • Zekon  

      Já bych musel pomoct nedokázal bych s tím svědomím žít že mohla žít ale já sem jí to neumožnil navíc když chodím k hasičům tak teprv to bych se musel stydět jak blázen

      0 0
      • krhac1  

        Dobrákama se moc nechlub…sou tady taky názory že je to banda ožralců…kterejm je škoda dávat nějaký peníze na fungování…to až teče do bot to sem tam někdo ocení..

        0 0
        • Blabas  

          Dobráci jsou pokud vím hlavně na vsích, protože z města daleko a na vlastní profíky není peníz. To, že se o nich slyší jen v rámci soutěží, které tradičně bývají zakončeny veselicí, jim pravda nedělá zrovna dobrou reklamu. Na druhou stranu mám mezi nimi pár přátel v různých koutech Čech a musím říct, že se snaží umět hodně. Konkrétně ve zdravovědě jsou na tom mnohdy lépe, než profíci, školit chtějí, sami o to žádají.

          0 0
    • orca.1  

      a cyklista vs. vlak.. www.novinky.cz/…y-vlaku.html

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.