• Breakpain

    Mám trošku problém – řeším ho se servisem, ale rád bych věděl od znalých, pokud tu někdo je, co s tím.

    Cvaká mi jakoby v hlávku, akorát že hlávko u lefty je zcela jiné, než klasický ježek. Údajně to dle mechanika lupou ložiska a je potřeba je zalepit. Vlepil mi je do rámu a chvíli to drželo. Ale asi po 30 km mi to lupe znova.

    Zná někdo příčinu a řešení – jsou to ložiska v hlavovém složení a vyřeší to lepení (zalepil to dejme tomu blbě …)?

    Přijde mi, že to prostě vyvyklám časem, jak se opírám do řidítek, ale do garančky vše bylo oka. Pak se dala jedna distanční podložka zpod představce pryč a od té doby mě to zlobí.

    Jsem docela naštvaný, že musím už podruhé do servisu s touhle prkotinou, po tak krátké době. Předtím, po garančce to také začalo cca po 30 km. Lupání je otravné a hlavně kdo ví, jestli se tím později něco nepoškodí …

    0 0
    • DaveS1  

      Zdar, nevím jestli ti to pomůže, ale mě to dělá taky :-)

      Po přesný příčině jsem nepátral, ale ty ložiska jsou pravděpodobný. A je potřeba dodržet utahovací moment těch 2 korunek – je to 7–9 Nm.

      http://www.stenger-bike.de/…y_Manual.pdf

      Po najetí cca. 1000km od servisu se vždy objeví lupání když silově beru za rodla. Teď to musím ale zaklepat – naposledy (před 1600km) mi to promazali a zatím to drží. Z mého amatérského pohledu je to ten samý problém jako BB30 – tam co najetých 200km – rozhodit, vyčistit, namazat. Občas když se na to vyfláknu tak během jízdy do kopce jsem cvakající reklama na Cannona :-)

      0 0
      • Breakpain  

        Předpokládám, že to utahují tak, jak se má … jinak bych je asi musel … „praštit“.

        0 0
    • petr0x  

      Lefty nemám ani neznám, ale pokud používá stejný ložiska v hlavovým složení, pak to bude problém „utáhnutí“ ložiska. Ložisko má zkosenou hranu, kterou se tlačí do rámu, normálně na to ložisko tlačí šroub zašroubovanej do ježka (přes pár podložek). Hledej chybu tady

      0 0
      • Breakpain  

        myslíš tím málo nebo hodně utáhnuté ?

        0 0
        • petr0x  

          málo utáhnuté. Potřebuješ ložiska zafixovat do toho kónusu v rámu, takže utáhnout (mělo by stačit „tak akorát“). Ale nevím, jak to má Lefty udělané, proto by bylo dobrý to rozdělat a mrknout na to, co se čím dotahuje. U klasickýho kola imbus shora co vede do ježka (předtím se musí povolit představec a potom zase utáhnout)

          BTW jestli je to tato chyba, poznáš to vůlí mezi vidlicí a rámem (zabrzdi přední kolo, zamkni vidli a pohybuj s kolem vpřed a vzad). Jestli ta vůle je velká, tak si můžeš sedřít ty dosedací plochy, proto to raděj vyřeš co nejdřív. Mimochodem ta vůle tam nemusí být vidět, ale stejně to bude klapat, proto i tak utáhnout.

          0 0
          • DaveS1  

            viz návod na straně 12 v odkaze v mém předešlém příspěvku

            Potřebuješ momentový klíč a BB klíč. Pozor – je potřeba přesně vykonat instalační kroky tak je tam popsáno!

            0 0
            • petr0x  

              Jo, tam to je, zjednodušeně řečeno povolit 2 imbusy na vidlici dotáhnout nástrojem na misky a zpět utáhnout imbusy.

              Předpokladem je mít to vše vyčištěno od špíny, kamínků a tak. Kdybys to rozdělával, tak ty ložiska rovnou vyndej (z rámu) a zkoukni dosedací plochy, očisti, namaž…

              0 0
            • Breakpain  

              Bohužel to vím a už se tento úkon prováděl … přímo v servise. Tam to pomhlo, pak přišla jízda prašným prostěedím jako minule a opět lupe. Teď to zkusím projet jen po asfaltu. Jestli bude ticho, tak je to prach … a to pak teda soudruzi u jedné nohy nedomysleli …

              0 0
              • petr0x  

                Prach možná ani ne, spíš se povoluje ta matice. Zkus promazat dosedací plochy těch ložisek a pokud možno, zkontrolovat dotažení těch ložisek, jakmile to začně lupat. Jestli to bude ono, pak bude asi potřeba závit nějak odmastit a použít loctite na závity. Ale jen spekuluju, v klidu to projeď a uvidíš na co přijdeš.

                0 0
          • Breakpain  

            Ježek je vlastně ta matka vespod u leftyny a dotahuje se také „s citem“. Jak se ježek utahuje vím. Nicméně to provedeno bylo a dostavilo se to opět, proto jsem tak trošku v rozapcích, kde je kámen úrazu.

            Teď jsem to dotáhl a projedu to mimo les – najedu 50 km po asfaltu. Pokud to bude potichu, pak dám opět prašnou cestu 30–50 km a jestli to začne, jsem doma. Mám takový divný pocit, že to je možná ono … mně se nelíbilo, že ten závit ze spoda je přístupný bordelu … lítá to tam přímo od kola :-/

            0 0
    • mtucek 1  

      ahoj

      me lupani nedelalo hlavko,ale samotna lefty ,stacilo vyresetovat loziska

      a namazat drahy vazelinou.Pokud uz ma vice najeto od servisu doporucuju

      komplet servis.

      0 0
      • Breakpain  

        500 km … to mi nepřijde moc :( je to funglovka. Hlavně když bylo rozebraný hlávko a lepený ložiska, na chvíli to ustalo …

        0 0
        • mtucek 1  

          s tim lepenim lozisek nevim .Lefty jezdim od na trech ruznych kolech od r.2002 a nikdy tento problem nebyl,

          0 0
          • Breakpain  

            Ještě je tu jedna věc – prach, který se spodem dostane do hlávka? Je to otevřený zespodu a jsou tam závity odhalený, takže když tam něco skočí, může to pak takhle lupat ? … zkusím udělat „zátku“. Nevím, teď jsem byl kontrolovat dotažení a bylo to něco kolem 7,5, tak jsem to dotáhl na 9 Nm … ale teď to nelupalo, tak zvažuju, jestli to nedělá prach, co se tam dostane … mám pocit, že se mi to stalo až na prašný cestě … ale to možná jen „maluju čerta na zeď“.

            Jinak mám teda trošku větší váhu – 100kg, ale jezdí na tom i těžší údajně bez problému, tak tady to asi nebude …

            0 0
            • mtucek 1  

              Zatka nic nevyresi ,zkus povolit objimky Lefty ,dotahnout spodni matici a znovu dotahnout objimky na 9 nm.

              0 0
              • Breakpain  

                zátka – no, nelétal by tam bordel zespodu alespoň

                Mno, já dotáhl jen objímky – spodek by měl být dotažený oka … uvidíme. Půjdu to projet a případně to udělám jak píšeš (problém je, že tohle v servise už dělali … hech).

                Bude to ještě zábava koukám, ale děkuji za rady, jsem rád, že jsou nějaké reakce, alespoň mám možnosti :).

                0 0
    • šlapatko  

      Nespíš prach.Stačí pojezdit pár km a může začít lupat, vrzat.Rozebrat vyčistit, dotáhnout.Nic jiného ti nezbyde.

      0 0
      • Breakpain  

        Tohle je teorie číslo dvě – ale to by znamenalo, že pokaždé, když pojedu bordelem to ihned začne vrzat :-//

        0 0
        • šlapatko  

          Žádné kolo není zcela tiché, jesli ano je jen oázkou času kdy vrzat začne.Často odstraňuji vzání.Někteří lidé zaplatí balík za tiché kolo. Většinou je to jen údržbou.

          0 0
        • kravjec  

          prachem to podle mně určitě není ,myslím že to potřebuje dotáhnout

          0 0
          • kubad  

            existuje víc verzí uchycení lefty k rámu, některé nemají žádné dotahování a vůle je vymezena jen přepětím uchytů Lefty, takže bych osobně problém v dotažení nehledal !

            0 0
          • Breakpain  

            Beru zpět dotažení jen na vizuální mezeru, (jakmile mezera zmizí – konec utahování), je ještě horší, lupe v tom o dost více. Takže dnes jsem to dotáhl na hranici snesitelnosti (dokud ložiska chodila volně) a vyzkouším.

            Začíná mě to „*****“ … kolo za takovej balík peněz a takhle to vrže jako největší ratejna …

            Ještě je tu další možnost – když vrátím distanční kroužky pod představec a přestavne to … :-//. Začalo to dělat až po tom, co jsem oddělal první podložku (respektive né já, servis …).

            0 0
            • RUSH  

              Asi Ti nepomůžu, jezdil jsem krátce karbonový Scalpel (měl jsem ho jako náhradí kolo, po dobu opravy mého kola) a lupal taky, přesně jak píšeš. Taky jsem to různě utahoval a povoloval, ale nepomohlo to. Technik mi pak říkal,ať to neřeším, že jsou to ložiska, a že to pak zase dá do pořádku (kolo jsem měl pár dní).

              0 0
              • Breakpain  

                Hech no … „zvláštní“ :), ale díky.

                0 0
                • pepek  

                  Mně to dělal spešl taky, bylo potřeba vnější kroužek ložiska zalepit do rámu-mírně se pootáčel a lupal. (použil jsem UHU+300) Třeba to jejich lepidlo nedrželo.

                  0 0
                  • Breakpain  

                    NO, zesrali to oni, takže mu ještě jednou řeknu, ať to zalepí … :). Stejně to kolo tam bude muset jít kvůli servisu u vidle.

                    0 0
                • RUSH  

                  No to je tak, za prvé jsme v roce 2012 měnili představec, protože ten původní jsem při pádu ohnul a protože starý (2008) typ tyče a představce už nebyl, měnili jsme za komplet OPI. A za druhé problém s ucházením Lefty řešili výměnou spodní nohy přímo v ASPIRE Brno. Dohodnul jsem se s nimi, že mi na dobu opravy půjčí předváděčku (ASPIRE).

                  Na mém hliníkovém Rushi se cvakání nakonec podařilo vyladit, na půjčeném karbonovém Scalpelu to zlobilo. Co bylo dál už nevím, žádného CD už nemám, prodal jsem ho.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.