• dancing dog

    Ahoj, v poslední době se tu objevilo pár dotazů na crossová kola. Myslel jsem, že je nás tu jen pár exotů, opovrženíhodných odpadlíků, co na něm aspoň občas jezdí, ale možná tomu tak úplně není. Mě fenomén crossu docela zajímá, sám se k němu pořád vracím, ikdyž už jsem s tím třeba ani nepočítal a stále mě na něm jezdit baví. Dovolil bych si, v rámci své zvídavosti a záliby v amaterské sociologii, jednu anketku. jen tak pro zajímavost.Za reakce díky!

    dog

    0 0
    • Krys  

      Nemáš tam odpoveď pre mňa. Nemal som, nemám, neviem či ho budem mať, ale „neštítim se“.

      0 0
    • kovar  

      mám, ale dlouho hnil doma, tak na něm začal jezdit tata  na salaš

      0 0
    • hribik A1  

      cross nemam. mam nieco horsie :-) aj ked mozno ten ohrkany stary fort, na ktorom som kedysi jazdil, a na ktorom este mozno budem jazdit, by sa dal za taky oznacit :-)

      0 0
    • pajan  

      Ja beru jen bike s uzkymi slicky (maximalne) jinak mi nevadi…ale nekoupil bych si ho asi nikdy

      0 0
    • burnout/syndrome1  

      Používám ho do práce nebo na jiné pragmatické cesty,kdy je kombinace asfalt ,polňačky a potřebuju se dostat na čas.Na vyloženě hobby vyjížkdy jen MTB nebo silnička.

      0 0
    • dancing dog  

      jenom posunuju, kdyby někdo ještě chtěl kliknout…

       

      OT:Turci nezklamali, naštvali mě ale Portugalci, vsadil jsem na ně a Turky, vypustili to a osmibába není v kapse :-(

      0 0
      • civetta  

        OT: Turci nezklamali – rvali se, coz se cekalo. Zklamali nasi… Ad tip – podekuj sam sobe, zes neveril nam :-) bylo vysoce pravdepodobny, ze Portugalci posetrej hvezdy (a proc by ne – kazdej nema tak dobrej tym jako my posledne :-() + Svycari jeste zamakaj…

        0 0
    • Vsara  

      O přejití na MTB uvažuji ve vlnách :-)). Například vždy, když mne dcera v lese trhne a já přes ty kořeny a kameny … a… místama i přenáším.

      Pak vyjedeme na silnici a vidím, že má jiné převody, slyším, že má velký odpor od pneumatik .....

      Myslím si, že zůstanu u Cross. Protože v lese po cestách se s ním dá projet většina, protože na vícedenní vjížďky na něj mohu navěsit bagáž. Protože se dápoužít i na silniční výlety … I protože na dvě, nebo dokonce tři různá kola nemám.

      Ovšem … náročný terén mi zůstane nepřístupný. … A vzhledem k tomu, že se jej děsím už jen z fotografií. …asi mi to nebude vadit.

      0 0
    • Karlos009  

      Né že bych se ho přímo štítil, už jsem na něm jednou i jel (naštěstí mě nikdo neviděl) :-), ale přesto je to pro mne těžko pochopitelný „krávokůň“. Asi má opodstatnění při delších cestách do práce, ale ne nějaké sportovně-rekreační vyžití se mi zdá jeho zaměření dost svazující. Horák s rychlými plášti nepojede o mnoho hůř (na výletech asi nikdo vteřiny nehoní) a přitom komfort, ovladatelnost a prostupnost případným terénem budou někde úplně jinde. A porovnávat crossa se silničním kolem je úplně zcestné. Je to ale můj zcela osobní názor a nikomu ho nenutím.

      0 0
      • Vsara  

        To je cosi, co si tak snadno nemohu vyzkoušet.

        Podobný názor jsem už mnohokrát četla, a zní mi i dost logicky … no … budu se muset poohlédnout po někom s MTB, aby mi jej na víkend půjčil.

        0 0
      • dancing dog  

        No, zalezi vazne na uhlu pohledu…jsem presvedcen, ze cross jezdi rychleji na asfalte nez bajk, trebaze na slajtkach, a ocenuju na nem, ze proste z toho asfaltu muzes sjet na polnacku nebo panelku a vzit to zkratkou nebo jet rychle po rozbitym asfaltu, kde bych se silnickou klickoval 5km/hod…a to ze mam rad bajk i silnicku, ale prakticnost crosse proste musim ocenovat…

        Ale kazdej ma na vec jinej nazor, navic vubec o nic nejde…

        Jinak diky vsem za nazor ci kliknuti, fakt me docela udivilo, kolik lidi na crossu jezdi, zvlaste kolik jako na jedinym kole…

        dog

        0 0
        • zum  

          No já toho crossa trochu překopal a je to spíš 29"( převody,pláště a půjde i vidle)  ale původem je cross. Takže proto jedinné :-))

          0 0
          • Martin  

            já to mám trochu opačně – vidle a převody jsou mtb, pláště zas crossové, víc než 42mm nenarvu do zadní stavby.

            0 0
            • zum  

              Ty převody tam mám MTB . Jen ten nějvětší jsem si vpředu nechal. Ať můžu na asvaltu ***** kamarády na MTb :-)) V terénu jim stejně nestačím. No jo .Už nejsem nejmladší-to je výmluva pro lenost :-)))

              0 0
              • Martin  

                pila 44z mi přijde dostatečná – ze silnice jsem zvyklý jezdit spíš kadenčně a když jsem kdysi vozíval 48z, tak mi to přišlo moc silové. ale i s pilou 44z dokážu na crossu ****** relativně dost lidí na bajkách (samozřejmě na asfaltu a na polní cestě, v terénu moc nemachruju)

                0 0
          • dancing dog  

            No, tedka sem si na crosse pořídil konečně novou vidlici, možná se taky po nějakých těch mtb 29 pláští poohlédnu, bych to ozkoušel…uvidíme, co by se do zadní stavby vešlo…

            0 0
            • Arty  

              No já si na svůj Cross pořídil údajně nejširší plášť co na cross je, a když mám duši nafouknutou na doporučovanou hodnotu tak plášt „štréchá“ o řazení na tácu. Takže jsem musel trochu „ufouknout“ :)

              0 0
              • dancing dog  

                vemu ho sebou a vyzkouším..nerad bych si pláštěma odřel rám nebo tak něco .-)

                0 0
            • Jose7  

              ja tu šířku pláštu naopak snižuju. Začal jsem s 40 mm pak jsem to snižil na 35mm a ty další pláště co budu dávat budou určitě ritchey speedmax 32mm, to myslím bude absolutně ideal.

              0 0
    • stihac  

      Ak sa momentalne cross povazuje za nieco pre slabe natury, staci ked to prezujes, premenujes na 29 a hned budes v trende a bude ti kopa bikeforistov pritakavat aky to je fenomenalny vynalez.

      :))

      0 0
    • Wakan  

      Mám ho mezi koly, hlavně při cykloturistické výpravě + ho občas vytáhnu i jinak 

      0 0
    • Tomcat  

      Pro mě tam odpověď taky nemáš. Rozhodně se crosse nebo silničky neštítím jen je nekoupím z mého pohledu mají pro mne nízkou životnost a neodolnost .

      0 0
    • drb  

      Podobne jako Krys, nemam, nestitim se a naopka ho rade lidi doporucuji, dava podle mne pro hodne „laiku“ vetsi smysl, nez MTB.

      0 0
      • dancing dog  

        Taky si myslím,že řada lidí jezdí zbytečně na MTB, když by bohatě stačil cross. Mám jednu známou, kt. s MTB za 3tku a vorkem s fakt drapákama snad v životě nesjela s asfaltu, protože mimo silnice „jí to nebaví“…je jí slyšet 5 minut dopředu než přijede + pořád si nechá dávat stejný pláště…prostě chyba při nákupu .-)

        0 0
        • winter78  

          Toto platí aj pre mňa. Pekne vystihnuté. Teraz mám cross a som nadmieru spokojný.

          0 0
        • hribik A1  

          ono chvalabohu nikto mi nemôže rozkázať čo mi má a nemá stačiť, o tom si rozhodujem sám.. pretože za pol roka trvajúcej zimy by stačiť nemusel :-)

          0 0
      • dancing dog  

        sorry, 30tku ne 3tku

        0 0
        • burnout/syndrome1  

          To je sice asi pravda, ale neviděl bych to jako problém.Pokud někomu nevadí,že bude na bajku někde o něco pomaleji než na krosu,fitness nebo silničce,je to přeci jedno.A člověk nikdy neví,kdy bude muset přes ty kořeny a kameny jet

          0 0
    • Schoscha  

      kross mi ukradli, tak jsem zase zkusil MTB.Jezdím všude, i do práce po městě.Kross byl rychlejší,ale na bajku si to víc užívám.

      0 0
    • Rokro  

      Mám ho mezi nohama, občas ho vytáhnu :-)

       

      Né, krosa nemám, nikdy jsem neměl a neuvažuju o něm. Ale ani se ho neštítím. Mám bike a silničku a nic mezitím mi neschází. Určitě je to ale pro hodně lidí vhodná varianta.

      0 0
    • BigKarel2  

      Otec a matka maj oba krose…občas na něm někam vyrazim…Ale MTB je jasná volba :)

      0 0
    • frdrx  

      V anketě mi chybí něco jako „Cross je fajn, ale cyclocross ještě víc.“

      0 0
    • oddie  

      Původně (90 léta) jsem začal na turistické silnici vyrobené z Favorita, ono tady ani nic moc jiného nebylo. Postupně se vylepšoval o osazení, pak byl nahrazen stavěným kolem s rámem od Bareše. Jak přibývalo aut na silnicích, přestávalo se mi ježdění líbit a přešel jsem na trekking. Toho jsem se držel pár let, pak jsem sháněl pro tehdejší přítelkyni starší kolo, jenže jeté trekkingy skoro nebyly, tak jsem jí koupil MTB s tím, že dám užší pláště. No a vzápětí jsem si MTB koupil taky. Na tom jsem jezdil cca 10 let, loni na podzim jsem vyzkoušel 29er a rozhodl se postavit něco mezi – rám cross a o něco širší gumy, než na crossech bývají.

      0 0
    • mogucan  

      Chybí mi možnost Mám, ale chci přejít na MTB.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.