• Volf

    No neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a tak si moje milejší polovička zlomila čéšku v levým koleně. Máte někdo nějakou skušenost s tímto zraněním. Jo a nejsnutnější na tom je, že to nebylo na biku:-((

    0 0
    • Biker jak Pes  

      Taťka si ji kdysi dávno taky zlomil. Následek: asi 2 týdny celá noha v sádře … :(

      BTW: taky to nebylo na biku, dělal voloviny kolem bazénu, spadl a kolenem narazil přímo do betonového obložení na kraji bazénu …

      0 0
    • pos3k  

      zkusenosti primo s timhle nemam, ale preji hodne trpelivosti a uspesnou lecbu kolena jsou potvory :(

      0 0
    • jipík  

      No taky to nebylo na kole, obnášelo to dva měsíce sádru a asi po 10 letech operace, ale díky kolu chodím absolutně bez problémů začal jsem rehabilitovat na kole už po týdnu po operaci, ono záleží jak je zlomená já měl tříštivou na několik úlomků a to dělalo problémy.

      0 0
    • Pekáček  

      Brácha měl po střetu s autem prasklou čéšku, dodneška s kolenama problémy nemá, zato já měl 2005–6 (vrozená displazie). A to jsme dvojčata a já najezdím 50% toho co brácha. A začlo mi to náhle, žádné plíživé počátky.

      0 0
    • MartinS  

      Záleží na typu zlomeniny, dost často se musí operovat, hlavně zlomenity které jdou napříč a dochází oddálení úlomků, menší zlomeniny např okrajových částí lze léečit konzervativně sádrou. V každém případě pokus zlomena jde na kloubní plochu je nutná operace.Je potřeba počítat s fixací cca 6 týdnů.Doporučil bych si připlatit za odlehčenou (plastovou) „sádru“.K přesnému vyjádření bych potřeval rtg snímky.

      0 0
      • Volf  

        No jde o příčnou zlomeninu, která byla řešena operativně / dráty / a noha je zafixována ortézou. Podle posledních snímků by nemělo dojít k trvalým následkům. Bohužel tak jak už to bývá, šlo o naprosto banální věc ve smyslu, že došlo k pádu po zakopnutí na hranu ulomené kachle.

        0 0
      • Volf  

        Nejsi na úrazovce ?

        0 0
        • MartinS  

          Ne ve Vojenské nemocnici. Jinak tohle bežný postup léčby, používají se dráta a event. drátěná klička. Je důležité aby kloubní plocha (směrem ke kolenu)byla srovnaná pokud možno co nejlépe, ale i tak je tak větší riziko artrózy ve stáří.Do 40ti je třeba klouby šetřit po 40ti namáhat.Polovičce přeji brzké uzdravení.

          0 0
          • Volf  

            Díky a snad to bude dobrý. Na úrazovku jsem se ptal, protože tam mám určitý ,, konexe,, :-) ale prý to je zbytečný, protože to je dobře odoperovaný u nás…

            0 0
    • capo  

      Ahoj,

      mám prasklou čéšku po pádu z motorky. Konzervativní léčba, rigidní ortéza (nesmím vůbec ohnout nohu v koleni) na 6 týdnů.

      Kdo z vás si tím prošel nebo něco ví – měl jsem debatu s rehabilitační sestrou, která mě celkem překvapila. Mám nohu sice neohýbat, ale jinak normálně cvičit – sedat ji v sedě, hýbat s ní do stran – při tom všem se ale logicky zapojuje stehenní sval. Na mou námitku že tak bude sval tahat za čéšku odpověděla že to je v pořádku, že se čéška tímto jen semkne více k sobě (má to prasklé horizontálně). Neshodli jsme se úplně na tom jak moc mohu na nohu našlapovat – lehce určitě – sama mě učila chodit o berlích. Otázka je jak moc to mám šetřit, nebo jestli můžu chodit i víc, když mě to nebolí a sval se při tom téměř nezatíná, noha samozřejmě neohýbá…

      Samozřejmě každý tady tvrdí něco jiného, tak bych se rád zeptal kdo si tím prošel a jaké měl restrikce, zkušenosti… A co pak následná rehabilitace, zbývají mi ještě 3,5 týdne.....

      0 0
      • Yura  

        No sestra asi chce, aby tam proudila nejaka krev s zivinama a mohlo se to dat do kupy. Ty sam musíš vedet jakej pocit mas při jakem pohybu. Svaly ti na te noze atrofujou tak jak tak, ale to je to poslední co bych resil, hlavne aby ta ceska dobře srostla..

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Nevím, kde bereš tu jistotu ohledně toho, že atrofii svalů bys řešil až jako poslední. „Cvičit, cvičit, ať nepřijdeš o svaly, bude to trochu bolet …“ bylo první, co jsem od primáře slyšel po probuzení z narkózy po operaci menisku.

          0 0
          • Yura  

            Když mas zlomenou cesku a nemuzes ohnout nohu v koleni, tak jak chces zamezit atrofii tech svalu na noze aniz by jsi nenarusoval hojeni te cesky? Atrofovane svaly das pak cvicenim do kupy a je jedno jestli to bude trvat mesic nebo pul roku, ale jakmile ti nejak blbe sroste ta ceska, tak mas v hajzlu koleno nadrobo. To ti pak budou ty svaly na te noze k nicemu, když budes kulhat jako krypl..

            edit- taky ti urcite něco říká svalova pamet. Takze kdo mel před urazem vymakana, vysportovana stehna, tak se vrati do původního stavu bez problemu relativne rychle. Něco jiného je, když se dolame nesportujici clovek absolutne bez znamky osvaleni a pak mu doktor řekl, aby ty klouby, pater apod. spevnil tim, ze kolem nich nabere nejake svaly. To se pak resi hur u takových lidi..

            0 0
          • capo  

            Nojo, jenže to je nesrovnatelná situace. Ty jsi byl po operaci a od tý doby se to mohlo už jen zlepšovat.

            Já jsem po úrazu, ten se operací řešit nebude a nejdřív se to musí zahojit. Kdybych mohl, cvičil bych to hned, ale nemůžu přece cvičit, když bych si tím čéšku ještě více rozhojil… Takže hledám ideální kompromis.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Výkonnostním sportovcům závidím asi jen to, že když se někde zrakví a omezí si vlastní hybnost, tak mají někoho, kdo s nimi kvalifikovaně hýbe (tedy těmi nezasaženými částmi).

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.