• moco

    Co říkáte na tento bike? Jezdil ho tady někdo minulou sezónu? Všude je vychvalován (alespoň co jsem koukal na zahraniční weby), u nás se toho moc dočíst nedá a chtěl bych nějaké praktické zkušenosti. Prvně jsem chtěl nerve al 8.9, ale když už dám takový prachy tak vemu asi o level výše, kde bude výbavička podle mého gusta.

    Na nerve al 8.9 mi vadila „měkká“ kola od Mavic, vážím 94kg (o nábojích nevím co si mám myslet) a tři placky vepředu. U elixir 7 jsem taky na pochybách.

    nerve al 9.9

    http://www.canyon.com/…es/bike.html?…

    nerve al 8.9

    http://www.canyon.com/…es/bike.html?…

    0 0
    • sp3210  

      Ahoj, mám už rok Nerve Al 9.9 2013. Vážím taky 94 kg, proto jsem tehdy zvolil vyšší model s Mavic Crossmax ST, které jsou nejpevnější 29 kola od Mavicu. Nemůžu si stěžovat, bike je parádně univerzální, posez je trochu kratší a vzpřímenější, což mi naprosto vyhovuje. Měřím 180 cm a vzal jsem Mko. Hned jsem vyhodil ultralight duše od Schwalbe a nahodil tmel, od té doby pouze jeden defekt, který tmel nezacelil. Vím, že na Avidy všichni nadávají, ale ty 7ky jsou naprosto bez problému, výborně se dávkují, jediný problém je, že pískají, ale jakmile jednou pořádně během vyjížďky zabrzdíš, tak ztichnou. Zkusím vyměnit destičky, četl jsem, že to píská kvůli nim. A samozřejmě dvojplacka super, tři už bych nechtěl, jenom mi někdy do prudkých stoupání chybí 22 zubů vepředu, to časem doplním. A taky je parádní možnost vyvedení kabelu teleskopické sedlovky dole na sedlove trubce…

      0 0
      • moco  

        díky za postřehy…tu velikost rámu sis vypočítal u canyon? Na 180cm se mi zdá eMko malé…ale každý to má jinak. Mě ve výpočtech vyšlo XL, ale ještě to musim jednou přeměřit…eLko je hezčí :-))))

        0 0
        • sp3210  

          Velikost jsem hodně řešil, ale Tomáš z Canyonu mi doporučil Mko kvůli ovladatelnosti, a taky nemám pocit, že bych potřeboval větší, je stabilní až až, natáhnout to můžeš vždycky širšíma řidítkama, což taky plánuju… :-)

          A počítej taky s tím, že kdybys bral ten model 8.9, tak to sedlo Selle Italia X1 je extra nepohodlné – je hrozně úzké…

          0 0
          • moco  

            takže myslíš, že pro mých 190cm by šla i velikost L?

            Zkusím se změřit a zkusim ten jejich „automat na velikosti“…a zkusím tam napsat i třeba o 1–2cm méně, jetli by mě to nehodilo do menší velikosti, kdyby mi XL vyšlo jen o chlup, tak bych šel spíše do Lka.

            A jinak pujdu do té 9.9ky

            0 0
            • sp3210  

              Zkus ještě napsat na ten mail Canyonu a zeptej se Tomáše Glabazni co by ti doporučil.

              0 0
            • bikerr76  

              ahoj, také zvažuji Canyona a řeším velikost, jestli na mojich 185cm „L“ nebo už „XL“… A aké řeším to samé dilema, že je osazen trojplackou a já bych asi raději dvouplacku už. Tak dej potom vědět, co jsi vybral na Tvých 190cm? Jaký je rozdíl mezi Fox Evolution a Performance nevíte?

              0 0
              • moco  

                Z canyonu m napsali ze pokud nemam nejak extra dlouhe nohy tak muzu mit klidne L.

                Takze jak jsem psal,pomerim nohy a podle jejich automatu si zjistim o kolik cm jsem vzdalen od velikosti L

                0 0
            • ememem1  

              na ten ich kalkulator pozor. docela to sice sedi ale za prve neextrapolovat na ine biky (vychdza to v priemere tak o cislo mensie jak ine znacky) a za druhe absolutne rozhodujuca hodnota je vyska rozkroku(si to vyskusaj, men po cm trebars len vysku a potom rozkrok a uvidis), vsetko ostatne je silne podruzne. cize ak mas nahodou kratke alebo moc dlhe nohy moze ti vyjst uplna haluz.

              0 0
              • moco  

                :-) Precti si diskuzi az do konce :-)

                Jo uz jsem to resil tak ze jsem tam nahazel hodnoty a pak po cm ubíral na rozkroku. Puvodne mi vyslo XL a kdyz jsem ubral 1cm tak uz L…po tomto mereni jsem napsal jeste do canyonu tohle me zjisteni a odpovedeli mi ze z jejich zkusenosti mi doporucuji L ze mi bude vice vyhovovat…takze tak. Kdyz jsem se pak jeste pro jistotu asi „100ד zmeril tak jsem se dopocital i mene cm nez poprve a kdyz prictu 2cm podrazku tretry tak jsem furt v norme „L“. A jak jsem psal nize sam canyon se vyjadril k velikosti „L“…takze pri nejhorsim mam na koho nadavat :-):-):-)

                0 0
    • analytic  

      Ahoj, stejný případ, vážím jako Ty. Mám typ 8.9 a plná spokojenost. Ty ráfky CrossRide jsou doporučeny do 100kg ale mají rezervu, někdo mi říkal že určitou měkkost pocítíš až ve 110 kg. Kolo se mi jeví celkově ideálně tuhé, lehké, velmi dobře poslouchá řízení. Mám ročník 2013 ve předu dvouplacku, obě řazení na SRAM X.9. Mě se to jeví jako ideální, trojplacka už mi nepřijde nutná.

      Doporučuji ti ale zajet na TEST FEST do Slaného a kola si vyzkoušet. Já jsem taky řešil velikost, nakonec při své výšce 182 cm jsem volil M. Je to na rozhraní, ale M mi výborně sedne a jede se na něm líp než na větším. Mě se tohle kolo jeví jako ideální poměr cena/výkon. Podobně jako sp3210 jsem měnil ultralehké duše po 1000km a RacingRalpha po 1000km jsem zaměnil za Continental Mountain King 2.2. Přední RocketRon zatím drží, ještě na něm natrénuju a vyměním až před Králem Šumavy.

      0 0
      • bikerr76  

        Ahoj,

        takže myslíš, že na 185cm, by mi sedlo „L“ jako ulité? Koukal jsem na nějaká videa, kde bylo vybalení kola z krabice a jeho sestavení. Vše je už seřízené a opravdu to stačí jen smontovat?

        0 0
        • analytic  

          Podle mě ano, pro Tebe by bylo L určitě OK. Přesto Ti vřele doporučuji vyzkoušet na TesFestu, každý jsme trochu jiný. Vloni tam ale měli jenom velikost L. Půjčil jsem, projel se, zdálo se mi to dost vysoké do rozkroku při stání. Zvolil jsem, proto M-ko. To M-ko je pintlich (182cm). Já jsem to řešil dost dlouho, je ale pravda, že ta webová pomůcka Canyonu na určení velikosti je dost přesná. Podle katalogu se mi rámy 2013 a 2014 jeví pro typ NerveAl X.9 konstrukčně totožné.

          0 0
          • bikerr76  

            No já právě zase někde četl, že ta webová pomůcka doporučí spíš menší velikost… Test Fest je až za dlouho ve Slaným a pak než to objednáš a přijde to, tak je půl sezóny pryč… Není někdo z Prahy, středočeského nebo Ústeckého kraje a byl by ochoten kolo alespoň ukázat v reálu, popřípadě na něm vyzkoušet posed?

            0 0
            • Breakpain  
              1. vyzkouset
              2. ano, doporucuje to spis mensi ramy, pocita to dledelky noho hlavne. Men

              v tom konfiguratoru tuhle polozku a uvidis kde je hranice. Mne chybel 1 cm do vetsiho ramu a i pri testu bych bral vetsi. Na tom mensim by to take slo, ale nerad se ‚mackam‘ a mit sedlovku na rysce … Bojim

              0 0
        • rasken  

          ahoj ano mam 8.9:) a jen nandas riditka kola sedlo a jedes:))

          0 0
      • moco  

        Tak z toho jak to tady čtu tak bych volil L

        Štve mě že pro rok 2014 dali na 8.9 tu trojplacku, dvojplacka je pravě na 9.9.

        0 0
        • analytic  

          Potom raději sáhni na rezervy a kup 9.9. Toť rada má.

          0 0
          • moco  

            To mám v plánu, je tam o dost lepší výbava…řídítka,se­dlo,brzdy,kola s naboji a brzdy. Všechno mi lépe hraje do noty. I když bych se spokojil i s 8.9, ale s dvojplackou.

            0 0
            • rasken  

              jasne xt je xt na ht jsem mel slx na 8.9 mam ty avid7 a problem zatim nepocituju

              0 0
            • analytic  

              Jo připadá mi, že ročník 2013 měl na jednotlivých typech lepší výbavu. Např. diskutovaný 8.9 byl na SRAM X.9, kateta XT, kliky Truvativ 36/22 (šedé kolo) nebo 38/24 (černé kolo). Letošní typy mi připadají s velmi mírným zlevněním o dost hůře vybavené. Osobně považuji XT za mírně horší než SR X.9.

              0 0
              • Azmir  

                V čem je horší prosímtě?

                0 0
              • moco  

                Ja myslim ze je vybaven jinymi ale stejne kvalitnimi komponenty. Akorat ze nekomu vice sedi shimano a nekomu sram…to je jen o vkusu bikera. Zalezi na vyjednavani Canyonu s firmami a jednani o cene komponentu. Canyon na kvalite urcite nesetri.

                A nejsem zastancem kombinovani shimana se sramem. Myslim ze sjednoceni komponent je krok vpred…viz 9.9

                0 0
              • jonti  

                Vozim fullu XT a na HT X9, vsechno 10-rychlostni. XT mi prijde daleko lepsi, presnejsi razeni, navic podporuje shazovani o vic stupnu dolu a je ergonomictejsi. Nazor mam presne opacny, XT radim nekde mezi X9 a X0.

                0 0
                • Azmir  

                  Asi tady budu za magora, ale na XTčku se mi řadí lip než na Sramu XX co jsem jel, ale jsou to pouze moje pocity :)

                  0 0
                • sharkeeCZ  

                  potvzuji, XT (10st) mi radi na Canyonu lepe, nez X9 (9st) na MRXu

                  0 0
                  • radek01  

                    Akorát že řazení jsi měl X7 tak to se není čemu divit,že ti to chodí lépe…kdyby ne asi by bylo něco špatně. :-)

                    0 0
                    • Goob  

                      Já jsem měl Nerve Al+ na X9, pak mi ho ukradli a koupil jsem si Nerve Al+ o řadu vyšší, ten je na XT. A musím říct, že mi teda XT sedí víc. Přesné a rychlé je to stejně, ale XT umí odřazovat oběma směry a o víc koleček najednou, to je prima. Zase teda ta bílá X9 na kole vypadala víc sexy než černé XT :D.

                      0 0
                    • sharkeeCZ  

                      hazku mam X9, X7 je jen presmyk

                      0 0
                      • radek01  

                        Bavíme se o řazení troufnu si tvrdit,že rozdíl mezi přehazovačkou skoro nepoznáš třeba slx/xt,popř X7/X9.Ty jsi měl X7 a teď slx.

                        0 0
                      • Azmir  

                        Tady je někdo odborník :)))) Ten zažitý mýtus, že přehazovačka je na kole nejdůležitější jsem myslel, že aspoň na bf už je zažehnán, vidno jsem se spletl :)

                        0 0
    • moco  

      Tak jsem se proměřil a vychází mi XL, ale je to jen o 1cm od L (přesně 1cm v délce noh)

      Přesněji… mám při měření delky nohou k rozkroku 93cm, výška hrudníku 68cm, šířka ramen 48cm a délka paže 70cm.

      Když dám u délky noh –1cm tak už mi doporučuje L.

      Tak objednám nejspíše L, protože to XL je zaprvé ošklivé a zadruhé ten 1cm nehraje roli u sedlovky

      0 0
      • skyfo  

        Na tvojom mieste by som ešte porozmýšľal nad XL, tento bike má dosť krátky posed. Ja pri mojich 185cm mám na L sedlovku dosť vysoko.

        0 0
        • moco  

          když se podívám na fotky od kolegů výše,tak tu sedlovku má vysoko každý. Konstrukce rámu mi připada, že vyžaduje sedlovku výš.

          Servisák mi radil při nastavování výšky sedla, že když si člověk dá sedlo do podpaží, měl by se dotknout středu talíře. Měl jsem to tak nastaveno u předešlého kola a šlapalo se lépe než když jsem to měl nastaveno podle svého úsudku

          0 0
          • wilda81  

            Tuhle radu slyším poprvé. Nedalo mi to, zkusil jsem a „u mě dobrý“! Tohle bude ideálka na rychlé seštelování na testovačkách :)

            0 0
            • moco  

              Taky se mi to zdalo divne ake kdyz jsem to zkusil tak se mi slapalo nejak lepe…dalo by se rict ze efektivneji

              0 0
              • wilda81  

                Zkusil jsem jenom doma, jestli mi to vychází. Zase bych tuto „vědeckou metodu“ nepřeceňoval. :)) Nemyslím si, že je u člověka přímá úměra mezi délkou nohy a ruky, ale na start to bude u mě dobrá pomůcka.

                0 0
          • Goob  

            Dotknout čím a co je přesně „střed talíře“? Osa středového složení?

            0 0
            • moco  

              Jj musis dosahnout konecky prstu stredoveho slozeni

              0 0
          • MlokCZ  

            Není nad to dle délky rukou určovat výšku sedla. Takovou poučku musel vymyslet opravdu znalec…

            Pokud ovšem člověk není úplný debil, tak raději určí nastavení výšky sedla dle délky nohou :-)

            0 0
            • moco  

              Jasne..o tom zadna…ale zkus a uvidis ze je to rychlý zpusob a pokud clovek neni „atyp“ tak to jde :-):-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Tedy jinak řečeno 95% jezdcům to nastaví výšku sedla naprosto blbě (chyba v centimetrech), 4% trochu blbě a 1% se to trefí ok a to ještě jen možná.

                A přitom dle délky nohou je to nastavené hned do nějaké startovací výchozí pozice (každému vyhovuje výška sedla trošku jinak i při stejné délce nohou).

                PS: Pro zajímavost jsem si to zkusil a nesedí mi to „jen“ o cca 3cm (nedosáhnu). Pro moje krátké ruce to mohlo být i horší.

                Ale je to fuk. I když někdo nemá vyloženě dlouhé nebo krátké ruce, tak mu to stejně nevyjde tak jak by dle nohou přesně potřeboval.

                0 0
                  • MlokCZ  

                    A?

                    Když už tedy vezmu ty metody z těch odkazů, tak ve všech odkazech píšou, že je to jen prvotní hrubé nastavení, kterým se dá začít a následně pak opravdu nastavit dle délky nohou.

                    Ovšem i ty podrobnější metody nastavení (tedy ve všech odkazech pořád ta jedna a ta samá) nejsou obecně vůbec žádné dogma a vůbec se tak nemusí dojít ke správné pozici sedla. Ale lepší než nic a mít sedlo úplně blbě.

                    Metoda paty v dolní úvrati vůbec nereflektuje individuální předozdní posun sedla daný délkou stehenních kostí. Předozadní poloha sedla mění polohu klik ve které má jezdec největší vzdálenost sedlo-pedál. A tuto polohu má každý jinak posunutou oproti spodní úvrati. Proto pak při správné výšce sedla bude každmu vycházet jinak natažená/pokrčená noha ve spodní úvrati.

                    Když už metoda dle paty na pedálu, tak vždy testovat šlapání s patou na pedálu a ne staticky ve spodní úvrati. Tím se každý dostane i do polohy největší vzdálenosti sedlo-pedál (a nevadí, že tu polohu má každý trochu jinde).

                    Já vozím sedlo nastavené tak, že při šlapání patami se už na sedle lehounce přesýpám (tedy v bodě, kdy je pedál nejvzdálenější od sedla nataženou nohou už těsně nedosáhnu).

                    A uvedená metoda (noha ve spodní úvrati) mi úplně nevychází.

                    Je to o malinko výše nastavené sedlo.

                    A najeto se sedlem výše i níže (oproti tomu co vozím) mám mnoho kilometrů testování a vím co mi sedí a co ne.

                    A že zrovna u posedu a obzvlášť ve výšce sedla jsem opravdu ladič a vadí mi i rozdíl typu 2–3mm (které okamžitě poznám když na jednom ze svojich kol to nastavím ledabile třeba po nějakém servisu; což se moc nestává, mám na sedlovkách značky – stalo se mi ale teď naposledy po výměně sedla za ten stejný typ, konkrétní kus ale neměl přesně stejnou výšku ližin jako ten předchozí).

                    Vnímám i nepatrně jinou výšku boty na zimních tretrách a to mám opravdu minimální rozdíl oproti letním.

                    Výška sedla je ale individuální záležitost a žádné přesné pravidlo obecně neplatí. Tzn. dva jedinci se stejnými proporcemi nemusí vozit sedlo nastavené stejně vysoko. Do hry vstupují i faktory jako flexibilita, zdravotní anomálie, atd.

                    A stručně bych popsal správnou výšku sedla takto. Nastavit co nejvýše s tím, že musí platit následující:

                    • nesmí to dlouhodobě způsobovat žádné zdravotní problémy
                    • musí být jezdec při daném nastavení schopen dobře kruhově šlapat(což např. při přesýpání na sedle při příliš vysoko nastaveném sedleopravdu nejde)
                    0 0
                    • moco  

                      Tim jsem chtel jen ukazat ze to neni vymysl a sedlo se takto da nahrubo nastavit,ja si to takto nastavil na predeslem kole a bylo to ok. Clovek muze jezdit jezdit a zkouset co mu vyhovuje nebo aby mel jistotu tak navstivit BG fit.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        To jsem právě teď zmiňoval, že ani BG Fit není vůbec žádná jistota.

                        Já si dobře vybavuju, jak tu někdo byl na BG Fitu a pak „jen“ změnil výšku sedla o 2cm oproti tomu co mu naměřili :-)

                        0 0
                    • MlokCZ  

                      Ono ty návody se s tím vůbec moc nepárají. Po kroku nastavení předozadní polohy sedla ani zmínka, že je potřeba případně korigovat výšku sedla, pokud se předozadně sedlem pohnulo (a zvlášť pokud více).

                      Ono pak ani předozadní poloha dle kolmice není dogma, že tak přesně musí být. A navíc i se používá metoda svislice z jiné části kolena (což dá rozdíl klidně více než 1cm).

                      Není tam vůbec zmíněno, že správně změřit svislici není vůbec žádná sranda. V reálu to změří dost lidí úplně blbě. Ono není vůbec jednoduché při statickém sezení na kole držet správné natočení pedálu které odpovídá reálně tomu při šlapání.

                      A stačí lehce natočit pedál a celé měření vyjde klidně o centimetry jinak.

                      Sedlo vodorovně je taky jen velmi orientační rada, i když to tak může někdy vycházet. Sklon sedla závisí na posedu a čím sportovnější posed, tak tím bude potřeba dát špičku sedlo o něco níže (pro stejného jezdce a stejné sedlo). A samozřejmě výrazně záleží na tvaru konkrétního sedla.

                      Ono se to tu ale řešilo i nejen v rámci univerzálních jednoduchých pouček, které jsou jen velmi orientační.

                      Tím myslím diskuze k BG Fitu, že i z něj občas někomu vyšly dobré nesmysly.

                      0 0
                      • moco  

                        tak to se zastavim za tebou pro nastaveni

                        0 0
                      • ememem1  

                        to sa inac pomerne dost cudujem lebo to neni zrovna metoda typu „omierame, porovname s tabulkou a nastavime“.

                        0 0
                • moco  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                  0 0
                • moco  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                  0 0
        • bikerr76  

          já se také rozmýšlím nad velikostí a mám také 185cm…kolik Ti zbývá ještě sedlovky, v rámu, než by byla na max?

          0 0
        • moco  

          můžeš mi ještě napsat – jen informativně – kolik máš výšku rozkroku? Díky

          0 0
          • bikerr76  

            tak jsem to změřil na 86cm v botech…

            0 0
          • bikerr76  

            jsem to nasypal do toho jejich pomocníka a vyšla mi velikost M, takže mám asi vyřešeno, L mi musí být dobře:)

            0 0
            • moco  

              Napis do canyonu oni ti doporuci velikost kdyz jim napises sve rozmery a co od kola cekas.

              0 0
      • moco  

        Teď mi psali z Canyonu (po mém odeslání proporcí), že z jejich zkušeností je pro mou postavu vhodnější rám L

        0 0
        • rasken  

          teda u te 8.9 je sedlo Selle Italia X1 utrpeni:(( na ht jsem mel Bontrager evoke rl budu muset zas investovat do noveho.(

          0 0
          • moco  

            snad to skončí jen u toho sedla…aby jsi ještě nezjistil,že kola nejsou moc tuha, že by to potřebovalo lepší :-)))

            To už se pak vyplatí jít do 9.9…takhle jsem přemýšlel při výběru já :-)

            0 0
            • rasken  

              hehe prd poznam co je moc tuha je to me 2 kolo proste sednu a jedu:)) max necham casem neco zaplec u hnoje:))

              ale jinak je to parada jsem moc spokojen:))

              0 0
              • moco  

                Já taky prd poznám :-))) Ale jak jsem psal nejvíc mě tam štvala trojplacka u modelu 8.9 2014, proto beru 9.9…a tam je výbava se kterou jsem max.spokojen a nemám k ní nejmenší výhrady

                0 0
    • moco  

      Takze 9.9 objednano ve velkosti „L“. Snad kluci z canyonu meli pravdu s velikosti ramu, dal jsem na jejich rady…oni jsou odbornici na sve kola ze :-) Pokud sedlovka nepujde za max.tak no problem

      Dodaci lhuta dle shopu druha polovina dubna.

      0 0
      • ayreon82  

        Ahoj. Nenašel by se někdo, kdo je na Brněnsku vlastníkem 29" Nerva ve velikosti L nebo XL? Mám okolo 190cm a toto kolo je horký favorit na příští dream-bike. Bez osedlání se ale bojím objednávat velikost střelbou od pasu.

        0 0
        • Pan.Fazole  

          já mam 191cm, tak tak nějak vim co pro sebe potřebuju

          a co tak koukam na tu geometrii tak bych se bál i XL že mi to bude krátký (nemluvě o tom že bych nemoh dát kratší představec)

          možná to máš jinak , nedokážu říct

          ale řek bych že pro tebe nemá smysl přemýšlet nad L

          0 0
          • Dorsiflex  

            Ono je ta délka o pocitu a tom, co má člověk rád. Třeba já mám 2 metry a kupoval jsem fulla XL s 90mm představcem a sedlovkou s offsetem. Teď tam mám sedlovku bez offsetu, 75mm představec a mám chuť zkusit ještě kratší.

            0 0
        • madcat  

          Přidávám se k dotazu s tím „L-kem“ na Brněnsku :) Pokusím se sice letos na Test Fest do Jedovnice dostat, ale pro sichr se ptám…

          0 0
    • Smazaný účet  

      Zdravim.Jsem mesic majitelem Nerva AL 8.9 velikost XL.Merim 187 cm a velikost mi naprosto vyhovuje.Od kamarada jsem zkousel velikost L a nesedelo se mi pohodlne.Dale je treba brat v potaz,ze naslapy+boty pridaji dalsi cca 2–3cm na vysce.Tudiz komu se to ve velikosti lame o 1cm,volil bych vetsi variantu.Neni problem nechat nekoho vyzkouset,jsem od Humpolce.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.