Braňte se, nejste žádné ovce a zákon je na vaší straně

229 nepřečtených
  • Bren

    Díky množícím se nesmyslům v jiných threadech bych chtěl kolegům cyklistům poněkud ozřejmit jejich občanská práva v oblasti obrany před zločinem.

    Napřed něco názvosloví:

    Útok: jednání pachatele (vědomé, pachatel příčetný, zjevně starší patnácti let, osoba fyzická) proti zájmům chráněným zákonem a to jsou různé vztahy, majetek, život, zdraví. Příklady: padělání peněz, krádež kola, vydírání, znásilnění manželkou – nechlámejte se, i to zákon připouští!!!

    Nutná obrana: čin jinak trestný, jímž někdo odvrací probíhající nebo bezprostředně hrozící útok na zájmy chráněné zákonem.

    Takže dámy a pánové: nutná obrana neprobíhá jen když vám chce někdo dát do řepy!!!!

    Nutná obrana nesmí být „zcela zjevně nepřiměřená“ způsobu útoku.

    To znamená, že nutná obrna musí být vždy, aby byla úspěšná, silnější než útok. Aneb kde nepostačuje násilí, musíte použít násilí ještě většího.

    Představte si situaci, kdy na vás, jakožto stokilového chlapa, vyskočí někde za šera nebo špatné viditelnosti jinými okolnostmi (porost) padesátikilová smažka, abyste mu navalili prachy nebo že vás zbuší. Vy na to znudeně vytáhnete bouchačku a se slovy: „jdi do hajzlu“ mu nasázíte dvě do hrudi a třetí doprostřed čela, načež stylově z ústí hlavně odfouknete povýstřelové zplodiny. A tohle řeknete poldům. A jste jasní, že jo.

    Takto ne! Nějak jinak, třebas: smažka vám řekla: já tě zabiju, sáhla do kapsy a vy jste za šera rozeznali obrys střelné zbraně… Za sebou jsem slyšel nějaké lupnutí… Bylo jich asi více. Nikdo vám nedokáže že jste to neviděli a neslyšeli. Dokazuje se vina, ne nevina! Riziko zabití v rámci zákona nese útočník, ne oběť!

    Proč to? Na místě to totiž není všecko tak jasné, situace je kolikrát nepřehledná, vy nevíte koho máte za zády dalšího… To že se nakonec ví že to byl jen neozbrojený magor je jedna věc, že jste se na místě cítili oprávněně ohroženi na životě druhá věc plynoucí z vaší výpovědi přesně tak, jak to chce zákon.

    Pokud útok skončil, nesmíte v nutné obraně pokračovat. Zpacifikovaného útočníka však jste oprávněni podržet do přivolání policie tak, aby vám neublížil. Že ho to hodně bolí, to už je vedlejší produkt.

    Přiměřenost obrany dále: Vždycky je pro přiměřenost rozhodující, jaké následky v okamžiku útoku oběti hrozily. Pokud útočník vytáhne nůž, je to jasný útok na váš život stejně jako nunčaky, hvězdičky atd atd. Obrana musí být vždy důraznější útoku, aby mohla být účinná, to se opakuju.

    Jedna madam doma s dětma, ona v ložnici, děcka ve svých pokojících na takové pavlači nad obývacím pokojem a kuchyní s jídelnou. Každá to ložnička vlastní vchod. Podnikatel mužíček momentálně kdesi za babama – prej na pracovní cestě, no. K ránu slyší ženská z obýváku dole nějaké zvuky, vezme manželovu legálně drženou pistoli, rozsvítí a dole u obývákové stěny maník cpe do sportovní tašky jejich foťák. Když mu rozsvítila a on u ní viděl pistoli, začal ustupovat k onu, které si otevřel – ona ho večer nezajistila.

    Ona mu řekla aby zůstal stát, on dal nohu přes parapet okna že vezme kramle a ona to do něj našila. Do nohy.

    Vypověděla hned po činu, že našla v domě zloděje a že ho postřelila když chtěl ukrást jejich věci aby se obohatil. On řekl to samé. Byl to jen zloděj.

    Nepřiměřená obrana – soud.

    Její advokát jí zakázal dále ťápat blbosti a u soudu měl asi takovou řeč:

    • vážený soude, moje klientka nevypovídá vůbec pravdu, moje klientkav první řadě v okamžiku svého jednání a rozhodování vůbec nevědělaže to je zloděj, že je v domě jen sám, co je s dětma, proč sem cizíosoba vlezla. Manžel podniká v oboru tom a tom, v minulosti měl opakovanévýhružné telefonáty… Z těchto důvodů se klientka oprávněně cítilav ohrožení a na svoji obranu použila střelné zbraně.

    A byla z toho rázem nutná obrana. Proč to došlo k soudu? Protože policajti na místě (aby s nima čert oral minové pole v Iráku) napsali to, co bylo pro ně jednodušší, aniž ženskou seřvali že má držet kušnu a poradit se s právníkem.

    Naši hoši v obchoďáku kde byl schovaný za hadrama na věšácích pašík. Nařídili mu aby vylezl – on nereagoval, tak přes hadry celý zásobník. Proč? Jeden z hochů slyšel nebo „slyšel“ kovové cvaknutí – vyhodnotili to tak, že má zbraň… Že to bylo asi kovové ramínko… Kdyby poslechl výzvy, byl naživu. Tak vedeme 1:0. Spis nedošel ani před státního zástupce.

    Nejste povinni před útokem utíkat ani ustupovat, bránit můžete i jinou osobu nebo cizí majetek.

    Další zásada: bezprostředně po všech pro vás traumatizujících ale i těch ostatních deliktech (nehoda na silnici, bitka, požár atd) nikdy, opakuji nikdy, nevypovídejte. Policie nehledá pravdu, ona pracuje systémem nejsnažší cesty. Který účastník incidentu bude více ťápat máčku, toho utopí.

    Využijte svého práva nevypovídat, v rozrušení uděláte mletím pantem spolehlivě jen jednu věc: hodně toho poděláte sobě nebo jiným. Čím míň namluvíte blbostí, tím líp. Snažte se zabavit pamatováním si detailů, posloupnosti, ale nemluvte. To je to nejhorší, co můžete kolikrát udělat. Policii řekněte jen rámcově co se stalo, že jste rozrušeni, nebudete vypovídat. Ráno je to nějak úplně jinak.

    Jakmile se vás polda začne vyptávat aniž vám takto poradí abyste drželi kušnu než se uklidníte, nebavte se s ním dál. On je tlačen nadřízenými k hladkému průběhu všeho co se píše, aby to sedělo a nebylo to moc pracné. Polda ví jak to zkoulet, ale vy ne. Hledání pravdy je pracné, trvá a je nutno u toho hodně myslet, znát a umět. Každý takový polda s tím ale má u vedení potíže, přesto je řada poldů, kteří lidem skutečně pomohou i přesto.

    Útok nemusí začít a vy můžete jednat v nutné obraně, když zdůvodníte, že útok bezprostředně hrozil. Aneb čekat na ránu, která vás pošle k zemi, je blbost, musíte udeřit první. Zapomeňte na filmy s Chuckem Norisem. Když budete zdůvodňovat jak jste došli na to, že útok bezprostředně hrozil nesmíte použít slov, co vás napadnou, mluvte jako zákon.

    Nesmíte říkat hlavně „myslel jsem“, drbanův advokát vás na tom rozmetá po místnosti.

    Prostě například: slovní konflikt vyústil v to, že se drban proti mě postavil, zatnul pěst… a už ležel. To zatnutí pěsti nikdo ze svědků nedokáže ani nevyvrátí… Toho si nikdo nevšimne. Jen to nesmíte, stále se opakuji, všude kolem sebe vyžvanit. Pak jeho kamarádi budou bez dotazování svorně tvrdit, že měl ruce volně svěšeny podle těla.

    Je to jako byste hráli karty. Neukazujte je nikomu ani předčasně.

    To totiž prohrajete.

    Pro držitele střelných zbraní: pokud vytáhnete jednou pistoli, pamatujte, že se stáváte legitimním cílem pro nezúčastněné osoby, které netuší co se na místě děje a že jste v právu ve svém aktuálním sporu. Pokud ji vytahujete, tak vždycky s tím, že ji použijete a to rychle, efektivně a přivoláte policii. Samozřejmostí je odmítnout vypovídat.

    Jste povinni zraněné osobě poskytnout pomoc, pokud to okolnosti dovolí, já vám říkám, že to okolnosti nedovolují. I opakovaně střelený drban pořád může vrazit svému ošetřovali kudlu do ledvin!!! I s drbanem co leží v tratlišti krve a simuluje smrt zacházejte jako s nebezpečnou osobu, páky na ruku, převalit na hubu, kleknout plnou vahou kolenem mezi lopatky, opatrně prohledat, napřed jemně poťapkat, abyste si nevrazili nějakou jehlu do ruky. Pak projet.

    Při střelbě při ohrožení vašeho života a´t vás nenapadne střílet drbanovi na nohy! Ani při zásazích do oblastí těla, kde jsou důležité orgány, není zdaleka vyloučeno, že drban nebude dalších pět minut schopný střílet po vás než vypustí svou černou duši. Znal jsem poldu, co zblble humánně střelil v Brně – Černovicích tuším že drbana do nohy a drban jeho ze země na oplátku do hlavy.

    Zbraní se podle zákona rozumí všechno, čím je možno učinit útok důraznějším, i složený kapesník v dlani za účelem tvrdší rány do vaší čelisti je zbraň. Auto je zbraň, kolo taktéž… Takový roh ve vašem oku vám může způsobit sakra slzení.

    Pokud je proti vám veden útok psem nebo třeba nepříčetnou osobou o níž bezpečně víte že je nepříčetná, nesmíte postupovat podle zásad nutné obrany, kde musíte zůsobit vyšší následky než ty, které hrozily útokem vám. Tady jednáte ve smyslu krajní nouze a následky můžete způsobit jen stejné, které vám hrozily. Tzn. pacifikovat psa tím že mu oplatíte pokousání, ale nesmíte zkopat majitele. Bláznovi neublížit, je to nemocný člověk. Ledaže byste to nevěděli nebo „nevěděli“.

    Snad jsem to vyčerpal všecko. Snad se vám to někomu bude někdy hodit, v životě se takových věcí stává moře.

    0 0
    • hawrda  

      moc písmenek na nedělní ráno…

      0 0
    • jipík  

      „Doktor z vejminku“ :-D

      0 0
      • Vilém  

        Asi tak. Uz je toho trosku moc, panovi sluzba evidentne chybi.

        0 0
        • Bren  

          Tak to nečti.

          0 0
        • madcat  

          Za první to můžeš nečíst a netrápit se tím, a za druhý až se ti stane nějakej *******, do kterýho bude chtít nebo muset mluvit policie, tak budeš možná ještě rád za informace „z druhé strany“ – co říkat, jak jednat a na co si dát bacha, aby z průseru nebyl ještě větší *******.

          0 0
    • Lázeňák  

      Těší mne, že tě neodradily přitroublé příspěvky v tvých ostatních „návodech“. Mám dotaz- je rozdíl, když ublížím na zdraví drbanovi, který mi krade kolo za 5 tisíc nebo za 100

      tisíc?

      0 0
      • zichis  

        škoda způsobená v nutné obraně nesmí přesáhnout hodnotu toho co se snažíš zachránit. Tak si nejdřív nech u odhadce stanovit cenu útočníka a teprv podle toho jednej :-P

        0 0
      • Bren  

        Já s blbci dělal dvacet let, plně jsem si na jejich kydy zvyknul a praktikuju systém krumpáč – jedním uchem tam, druhým ven! :D

        Kdo chce ať si z toho něco vezme, kdo ne, ať si nic nebere nebo si myslí svoje.

        Na tvůj dotaz: špatně položená otázka. Každý případ je jiný, na takovou otázku, kdy nejsou uvedeny podrobnosti případu, ti nikdo není schopný srozumitelně ani jasně odpovědět. Výše škody na majetku není obecně jediné rozhodující kritérium.

        0 0
    • Lázeňák  

      Nenech se odradit, pánům zjevně ještě nikdo nic neukrad. Mám dotaz- je rozdíl, když ublížím na zdraví drbanovi, který mi krade kolo za 5tisíc nebo za 100tisíc?

      0 0
    • Davidof  

      tohle by se mělo vytesat do kamene

      0 0
    • nox159  

      přečetl jsem si to a takove informace se vzdycky muzou hodit, kdo nechce at si to nečte.

      Mi to prijde užitečne :)

      0 0
    • destr  

      Zajímavé, jenom doufám, že to nebudu potřebovat vědět.

      0 0
    • cabbage  

      Kde stojí, že obrana proti osobám mladším 15 let není nutnou obranou? Vždycky dumám odkud se ten nesmysl(byť možná platný) bere?

      A díky za osvětu, ta se vždycky hodí.

      0 0
      • Bren  

        Odpověď je trošku složitější:

        • útok proti zájmu chráněnému zákonem je úmyslný skutek. Co je úmysldefinuje zá­kon.
        • úmyslného skutku se může podle zákona dopustit jen pachatel
        • pachatel je osoba zletilá (tedy 15 let), příčetná a fyzická

        Nutnou obranou je nutno způsobit stejné nebo i větší následky (musí být důraznější) než je útok.

        Naproti tomu krajní nouze je odvracení hrozícího nebezpečí, osoba psychicky nemocná, útok pachatelem nepoštvaného zvířete,

        dítěte…

        Pokud by jsi chtěl namítnout, že když dvanáctiletý spratek vytáhne pistoli, ano, tobě hrozí smrt, můžeš ho odbachnout. Ale ne dvakrát! :D

        Četl jsem ale docela nejednotnou soudní praxi, někteří soudci brali v potaz NO i nezletilců… Výborným materiálem byly články v časáku Zbraně a náboje.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Praktické informace, to se hodí. Neuvažuješ o podnikání v poradenství v oboru?

      0 0
    • Mamut  

      Vdaka.

      0 0
    • Dlabka  

      pokud tomu rozumím dobře, tak spoléhat na to, že útočíka/útočníky zbraň, nebo varovný výstřel odradí je nesmysl?

      0 0
      • martin_bakov  

        presne tak

        0 0
      • xshreck  

        Ještě by mě taky zajímalo … kdybych měl střílet, kam mířit? Jak psal o tom brňákovi … taky na hlavu?

        Btw kdyby na mě přišla nějaká tlupa a vyhrožovali mi zabitím atd, měli zatlé pěsti a já vytáhl nůž ( oni by nic neměli ) a všechny bych pozabíjel tímhle nožem ( popř. pistolí ) je to taky přiměřená obrana?

        0 0
        • Nikola  

          Ne, to je sebevražda.

          0 0
        • martin_bakov  

          mozna sou to urban stories mozna to je znama pravda, ale dokud netrefis hlavu nebo srdce tak utocnik bude jeste nekolik desitek sekund fungovat …a pokud ma nuz v ruce a odhodlani tak je to neprijemna situace.

          0 0
          • cabbage  

            Není to UL a ani hlava není jistá, jistota je jen trefení mozečku, všechno ostatní může útočník přežít a nebo ještě dlouho pokračot v útoku.

            0 0
          • Bren  

            Houby sekund, i minut nebo hodin. :D Na to bacha. Nejhorší chybou stíhače je sledovat sestřelného soupeře, jak míří k zemi. To se obvykle najde jiný soupeř na šesté, který vítězného stíhače pošle za svým číslem k zemi.

            Nejhorší chybou obránce je sledovat, jak se útočník pokouší zvednout nebo čekat co ještě bude. Pryč z místa!

            0 0
        • Dew-spec  

          Míří se vždycky na trup, hlava a končetiny jsou příliš malý cíl… Výjimkou jsou odstřelovači, ale to je trošku jiná kapitola :)

          0 0
          • DaSnail  

            máš také mieridlá ktoré vidíš aj pri chatrnom osvetlení alebo v noci?

            0 0
            • Dew-spec  

              Nerozumím, nechápu souvislosti… :)

              0 0
              • DaSnail  

                mno, keď nevidíš mířidla, tak nemožeš mířit. napr na trup.

                0 0
                • Dew-spec  

                  Aha, z toho co o obranné střelbě vím, se v pravém smyslu slova většinou nemíří. Když to máš zažitý, prostě víš, kam míříš – +/- nějaký ten centimetr. Jinak existují ve tmě dobře viditelná mířidla např.: http://eshop.jsa.cz/launch.php…

                  0 0
                • petrun  

                  Pokud máš tolik času že si v klidu srovnáš mířidla jako při mířené střelbě, budeš těžko vysvětlovat že to byla sebeobrana.

                  Pudová střelba je to že zbraní instinktivně jako by napíchneš útočníka pistolí a zmáčkneš. V to chvíli je zbraň prodloužení tvé ruky. Při správném držení zbraně do cca.7 metrů trefíš s přesností plus/mínus čtrvt metru vše na co ukážeš zbraní.

                  0 0
                  • Sobi  

                    JJ,tento druh střelby se používá na krátkou vzdálenost tl 3–5m a to dáš naprosto v klidu.

                    0 0
                  • DaSnail  

                    tritium je fajn, keď nepomôže, neublíži

                    ináč v podstate súhlas

                    0 0
            • Mamut  

              Pri sebaobrane sa asi nestriela na 20m a viac, nie?

              0 0
              • DaSnail  

                asi moc ne.

                0 0
              • cabbage  

                Kdyby se dodržovalo že zbraň je na ochranu života zdraví a majetku

                A že útok trvá pokud má zloděj lup stále u sebe:

                Pak by se na 20m střílelo na zdrhající zloděje;)

                jednomu zlatníkovi to i po letech soudů prošlo, místo toho, aby to byla běžná praxe, kterou uzavře už vyšetřovatel.

                0 0
                • Bren  

                  Stalo se to u nás v ČR a drbana trefil do zad a soud to vzal jako nutnou obranu, to myslíš?

                  0 0
              • Bren  

                Do sedmi metrů max, přitom efektivita střelby jde hluboko pod padesát procent. Na netu jsou videa amerických poldů, kdy si s drbanem na tři metry vymění mezi sebou oba celý zásobník jeden do druhého a ani jeden zásah, to jsou nervy a stres na místě. Drban vleze do auta a ještě odejede.

                0 0
                • jIrI___  

                  Jojo, taky jsem takové video viděl. Včera se v Kobře 11 zloduch naprášil ze 2 metrů a zezadu do Simíra dávku ze samopalu a trefila ho z celé dávky jen jedna kulka do ramene, ale to Simíra samozřejmě nemohlo rozhodit, tak se otočil a z otočky zloducha trefil pistolí hned na první ránu :D

                  0 0
                • treatt  

                  Odkaaaaz :)

                  0 0
        • Ruprt2  

          Připomněl jsi mi jeden případ, který se u nás skutečně stal. v noci hezkou holku přepadl chlapík aby si užil. Holka mladá hezká a malá.

          Bohužel taky reprezentantka ČR. Držitelka několika mistrovských stupňů v karata a možná ještě něčem jiném.

          Holka to popsala tak, že to bylo v noci a bála se, a tak zůročila k čemu byla vycvičená. skončilo to nějakou zlomeninou a zástavou srdce.

          U soudu soudce řekl, že ona je dobrá a měla by to o sobě vědět. Má speciální výcvik a spoustu zkušeností s bojem proto by měla vědět, kam až může zajít.

          Výsledek nepřiměřená obrana a měla jít do vězení plus podmínka.

          Nevím jak to celé dopadlo a tak doufám že dobře. Případ jsem nesledoval a myslím, že na nějaké odvolání došlo. Je to už mnoho let.

          0 0
          • Bren  

            Ano, tomu věřím, hovada jsou i mezi soudci. I když je vycvičená atd, pořád je na místě stres, váhová a silová převaha mužského útočníka a jeho úmysl způsobit jí vážnou újmu, mimochodem pokus o znásilnění se bere jako útok na život ženy.

            0 0
      • Bren  

        To se nedá říct, spousta siláků se při demonstraci cizí síly připodělá, ale odhodlanému pachateli dáš čas na reakci, v podstatě mu sděluješ, že se bude střílet a když má on čím střílet, dáváš mu jasně najevo kde ještě jsi a že než ten kvér sklopíš, aby jsi zamířil, má více než dvě sekundy čas.

        Kam střílet je věcí jednotlivého případu a toho, co si dokážeš obhájit. Pokud vidíš že je zle, že na tebe jde pět maníků kterým nemůžeš už nijak uniknout, nevíš kolikrát ani proč, stačí aby tě svalili na zem a kopli blbě do hlavy nebo krku a jsi efektivně dead man. Že mají prázdné ruce nemusí být vůbec směrodatné. Prospěšné jistě bude, když po vytažení střelné zbraně útočníky vyzveš, aby si lehli na břicha a kdo to neudělá okamžitě, sejmeš. Pravda je, že mířit na spodní část těla je leckomu nepříjemné, kór když si ho nestačí rozhoupat.

        Jakmile totiž projevíš nerozhodnost, jsi vyřízený, v této chvíli kterýkoliv z nich například v půlkruhu může cokoliv vytáhnout a ty to nemusíš vidět. Útočník obecně nesmí dostat vůbec čas svůj útok nějak efektivně začít, v opačném případě jsi oběť. Doufám, že to je vysvětleno logicky a srozumitelně.

        0 0
    • brtnick  

      celej zásobník.rozkaz zněl jasně. chlap na motorce s taškou nesmí projet. nebyl čas ptát se, kdo je kdo…(pelíšky)

      „naši hoši v obchoďáku“ na mě působí stejně. Kdo se vlastně myslí(myslel) tím „pašík“?

      15 ti letej vystrašenej toxík, co chtěl seknout dvoje rifle?

      0 0
      • baboon  

        No pašíka u nás vždycky sřílel mezi oči řezník Vavera..Asi v tom taky uměl chodit, protože před soudem kvůli pašíkům nikdy nebyl..:)

        0 0
        • brtnick  

          :)to zjevně uměl. kdyby ho střelil jen do nohy, pašík by ho moh kousnout a eště u soudu blbě chrochtat.

          0 0
      • Bren  

        Nebyl čas přemýšlet než bude drban střílet. Jestli chtěl seknout dvoje rifle nebo troje, není směrodatné. Tím je skutečnost, že neuposlechl výzvy aby opustil úkryt a že někde něco cvaklo co znělo jako pojistka zbraně.

        Na jejich místě by jsi mohl přemýšlet tak jako přemýšlíš a jít za ním na pokec, hahaha! Když už víš oč se jednalo, to se to soudí. Takových je všude plno, když je po všem a známy všechny okolnosti.

        Když jsi na místě a nevíš odkud ti která přilítne, jednáš čistě pudově.

        Ať chceš nebo ne, tohle je válka, kde se střílí ostrou municí a jsou i mrtví. No a znáš to: je krásné padnout za svoji vlast, ale ještě krásnější je přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.

        0 0
    • Krys  

      Môžem zabiť psa, ktorý na mňa útočí?

      0 0
      • Chiron  

        To by mě taky celkem zajímalo. Když na mě vletí rozzuřený pes, zahryzne se do mně. Teoreticky mi jde o život, tak bych ho snad mohl zabít ne? Ono zabít nebo zneškodnit psa není zas až takový problém. Akorát asi málo kdo, když už má pes jeho ruku v tlamě reflexivně použije patřičný chvat.

        0 0
        • DaSnail  

          jedine v prípade že tvoja hodnota je väčšia jak hodnota toho psa.

          btw, jaký chvat máš na mysli?

          0 0
          • Chiron  

            No neměl sem na mysli něco konkrétního. Ale v takové situaci kdy už pes visí na ruce, ideálně levé když jste pravák, je asi nejlepší psa začít škrtit druhou rukou a svalit ho na zem. Nebo obejmout krk, chytit ho za ucho nebo chlupy a prudce přetočit. Psovi to zláme vaz. Akorát to chce dost síly a u nějakého rotvajlera by to asi nešlo při jeho stavbě těla. Nebo psa povalit na zem na bok, přikleknout mu nohu a druhou mu přetočit na druhou stranu. A nebo ho prostě bezhlavě začít mlátit do čumáku. Otázka je, jestli to psa vyřadí nebo pokouše i druhou ruku. Ale tohle je už fakt extrém, ale sem tam se objeví nějaká zdivočelá smečka a většinou to pro napadeného neskončí vůbec dobře.

            0 0
            • karliner  

              Tebou popisované metody fungují tak na jezevčíka nebo pudla. Teriér si jich ani nevšimne :-)

              0 0
              • Chiron  

                A jak jinak chceš toho psa aspoň sundat když už ti visí na ruce? Napadá mě jedině mu vrazit prsty do očí. Kopat moc nejde. Takhle se dá zneškodnit vlčák, to vím jistě. Bojové plemena by byly problém.

                0 0
                • Bully  

                  Misto reality moc ctes a jeste blbosti.

                  0 0
                • Bren  

                  Když ti na ruce visí pes, je to cvičený pes, který je cvičený na tu ruku skočit. Jinak tě pes vezme kde dosáhne první.

                  V okamžiku, kdy se ti ale čokl zahryzne do holé ruky nebo jen přes nějakou mikinu, žádný chvat nebo co to tady kdo vymyslel, už nepoužijete a to si pište že ne. On totiž ten pes, přesně jak to má v programu svého chování, zatřese hned potom hlavou zleva doprava, takže vám poškodí pazouru docela slušným způosbem ale co hlavně nastane je tzv. paralyzace bolestí. Tak on loví vysokou.

                  Dělal jsem patnáct let psovoda u armády i policie, psi mě kousali i do hlavy a podobně.

                  Na psa co to skutečně umí existuje jediná obrana a to nebát se ho a i když zaútočí, lapnout ho oběma rukama z každé strany za hlavu a držet. Zubama na vás nemůže a akorát se vzteká. Na ty ostatní stačí jen změnit prudce výšku postavy, buďto si předtím přidřepnout a pak vyskočit nebo vztyčit ruce.

                  Málokterý pes taky vstřebá váš protipohyb.

                  0 0
                  • Sobi  

                    Tomuhle říkám obraný zákus, chtěl bych to naučit svojí čubu! :-) Tohle musí být strašně bolestivý, zákus do podpaží! Au…

                    0 0
                    • jIrI___  

                      A pak hurá na cyklostezku udělat pořádek s bruslaři :-))

                      0 0
                      • Sobi  

                        Vím o jiných místech a jiných personách! ;-))))

                        0 0
                  • treatt  

                    „Psa typu německého ovčáka apod není třeba zabíjet (zvlášť v mírových podmínkách by to ve střední Evropě vyvolalo nežádoucí pozornost) a psa lze zneškodnit v okamžiku jeho útoku výskokem uchopením za kůži vedle hrtanu. Pak lze psa převrátit na záda a podržet ho v této podřízené pozici po několik sekund, dokud pes nezakňučí. Pak je možno jej pustit a tento pes Vás již nikdy nenapadne.

                    Další zmínka se týkala obrany vsunutím prstů do krku. Tento postup navazuje pouze na nezdařenou obranu plochou dlaní. Pes neskousne, dokud nerozevře tlamu na větší rozměr, než je průměr předmětu, do kterého se chce zakousnout. Pokud tedy nastavíte psovi dlaň na plocho, překvapí ho, že nedokáže natolik otevřít tlamu. Začne tedy stáčet hlavu na stranu a Vy můžete pohybem ruky přimět psa k dalšímu stočení hlavy. Druhou rukou uchopíte psa na zmíněném místě. Pes se otočí po ruce, která ho uchopila a v ten okamžik ho uchopíte druhou rukou z druhé strany. Protože tou dobou obvykle stojí pes na zadních nohách nebo je ve výskoku, podmetem (ogo.shi nebo osoto-gari) dostanete psa na záda a zalehnete ho. Pes se obvykle za 2–3 sekundy vzdá. Pokud přiběhne hlídka se samopalem, nebude střílet na svého psa. Následně vržením psa proti psovodovi získáte výhodu při útoku na psovodovu zbraň. Jednou poražený pes Vás již s největší pravděpodobností znovu nenapadne. Rovněž do stopování člověka, který ho již jednou porazil, se psovi příliš nechce a Vy máte větší šanci přežít blízko střeženého prostoru. Pokud však psa smrtelně zraníte, psovodi obvykle nejprve střílejí a teprve potom Vás , těžce zraněného a neschopného účinného odporu, dopraví k "taktickému výslechu“.

                    Pokud při obraně plochou dlaní pes přece jen dokáže dostat čelisti do polohy, kdy Vás do ní může kousnout, nastává situace, kdy nemáte dost času s rukou uhnout. Pak můžete jedině vrazit ruku psovi do tlamy a uchopit ho za jazyk. Pes se vzápětí vzdá. Prvoplánový pokus vrazit psovi prsty do tlamy vyžaduje dvojnásobek času a Vaši nevýhodu, protože pes reaguje mnohem rychleji."

                    0 0
                    • ememem  

                      to bych chcel vidiet, mozno nejaky manik zo specnazu ktory neregistruje ze mu chyba koncatina a funguje dalej az kym neni mrtvy on alebo protivnik.

                      0 0
                    • martin_bakov  

                      Pekna teorie, ale jelikoz tohle sem nevidel delat ani Chucka Norrise tak myslim ze to je picovina, dokud si to clovek nema moznost 100× natrenovat (potrebujes tak 100 nemeckych ovcaku protoze po uspesnem odrazu utoku uz te nikdy nenapadnou :O ) tak PAK mooozna by se to v realu nekdy povedlo, ale spis bych se videl na chirurgii s traumatem ruky :)

                      Nejlepsi by asi bylo mit u sebe nuz a kdyz pujde do tuhyho tak psa bouzel zabit.

                      0 0
                      • Vilém  

                        Tak to bych te chtel videt s tim nozem:)

                        0 0
                        • Krys  

                          Tak ono sa hovorí, že proti dospelému mužovi s nožom nemá pes šancu.

                          0 0
                          • Vilém  

                            Rika se lecos. Tomuto bych veril, kdyz budes ten utok cekat, budes mit poradnou kudlu, kterou budes mit vytazenou a budes vedet jak na to.

                            0 0
                            • treatt  

                              V příručce, o kterém jsem psal o kousek níž, se píše něco ve smyslu „pokud máte nůž a nejste malá holka a prohrajete souboj se psem, jste naprosto neschopný idiot“ :)

                              Ono je to v zásadě jednoduché – nastavit levou ruku, pes se do ní zakousne, pravou rukou vrážíš kudlu do jeho odkrytého břicha, pes s tím nemůže cokoliv udělat…

                              0 0
                      • treatt  

                        Psal to vojenský veterinář, o něco dál zmiňuje, že tohle je ideální dělat do 35ti, ve čtyřiceti zjistil, že už prostě není tak rychlej a když mu pittbul prokousl rameno, tak to nechal radši mladším :)

                        Jinak jsem před časem četl návod, jak se bránit útoku psa, bylo to psané z hlediska vojáka. Bohužel to nemůžu najít, ale jako majiteli psa s velmi blízkým skoro 4 letým vztahem k němu mi vůbec nedělalo dobře to číst..techniky typu „pokud je Váš spolubojovník napaden psem, který je do něj zakousnutý, dobrá technika je přistoupit k psovi zezadu, chytil ho za zadní nohy, zvednout je dozadu nahoru, chodidlo položit na kořen ocasu a za současného tahu vzhůru vší silou se opřít do nohy. Psovi tak vykloubíte nohy, zpřetrháte vazy a způsobená bolest ho donutí povolit skousnutí“ jsem si moc nechtěl představovat :)

                        Každopádně psal jednu věc – pokud se nebavíme o jezevčíkovi nebo jorkšírovi, ale o velkých silných psech – není možné očekávat, že ze souboje vyjdeš bez zranění. To prostě nejde. Naopak je pro úspěch souboje zásadní se dopředu smířit s tím, že budeš zraněn a bude to hrozně bolet. Jde tu ale o život a útočící pes je šelma, která si Tě chce ulovit a nefunguje u něj to, že Ti jiný člověk dá na budku, získá převahu a to ho uspokojí. Když jde takhle do tuhého, pes už si Tě chce ulovit. Takže nejde počítat s tím, že toho jen tak nechá. Proto je dobré vybrat levou ruku, která se „obětuje“, aby mohl být pes překonán..

                        Prý to jde nacvičit a pokud člověk takovým soubojem projde, má úplně jinde sebevědomí a ostatní psi to vycítí. Většinou si pak už nedovolí zaútočit..mno, teorie je prostě zajímavá :)

                        0 0
                        • Richi  

                          Nejsem psovod, ale většina těhle zaručených tipů jsou kraviny.

                          Strkat psovi ruku něka, kroutit mu hlavou … kokotiny.

                          Pokud má pes 70 kg svalů, čtyři nohy a je menší, je mnohem silnější než obyčejný 70 až 80 kg vážící nijak zvlášť trénovaný napadený člověk.

                          A když už jsme u toho, jak mu rychle někam něco strčit, doporučuji jednoduchý test.

                          Dejte mu klacek do huby a pokuste se ten klacek rukou znovu chytit když si hraje.

                          Pokud pes nechce, nejste ve většině případů dostatečně rychlí na to aby jste dokázali ten klacek zachytit.

                          Zapomeňte na nějaké strkání nebo kroucení.

                          0 0
                          • jipík  

                            proč kokotiny několikrát jsem to použil jednou to je popsaný tady http://www.bike-forum.cz/…-kolech.html#… nechce se mě to pořád rozepisovat ale jak už máš jednou ruku v psí tlamě je to nejlepší řešení jak psa pacifikovat i pes musí dýchat a ušima mu to moc nejde

                            0 0
                            • Richi  

                              Jsem srozumněn s tím, že jsi odborník, že máš psy rád a dobře jim rozumíš.

                              Pochopím když si někdo jako ty v takovém případě poradí. Ovšem ty jsi buď na takové situace vytrénovaný, nebo jsi se je naučil řešit praxí.

                              Pokud budeš mít černý pás v karate a napíšeš jak nejlépe zneškodnit útočícího člověka, jistě to dokážeš, ale 90% napadených nikoli.

                              A tohle je to samé. Velkého útočícího psa nejde nijak jednoduše pacifikovat bez dostatečného výcviku, zkušeností a – a to v prvé řadě, bez dostatečné fyzické dispozice.

                              80kg napadený člověk – muž, bez základní fyzičky, nikdy nesejme skoro stejně těžkého psa i kdyby se posral, což tak zřejmě stejně skončí.

                              0 0
                              • jipík  

                                pes je jenom psychologická zbraň nejsem žádný odborník prostě jsem samouk který se jenom neleknul a nezačal panikařit když se pes po něm ohnal. nemá cenu se tady o tom rozepisovat. a vubec tady je to o kolech jestli ma nekdo zajem popovidat si o psech tak at dojede, anebo si najde WWW.desensky.cz nebo jak to ma. ted mame na provozovne dva Rotvajlery sice nejsou moje, dělají že jsou ostří, ale to je jenom divadlo, ve skutečnosti to jsou to mazlici.

                                0 0
                        • Zdeno Micio  

                          Zmrzačit psa je ještě horší než ho zabít

                          0 0
                        • Tomínos  

                          Ten medvěd očividně nevěděl do koho jde!!!! :-) V tomhle případě bych to bral jako týrání zvířat ale Chuckovi to do očí neřeknu :-))

                          0 0
                    • karliner  

                      Nevím, nakolik je to myšleno vážně, ale netuším, jak a jak dlouho bych musel trénovat, abych byl schopný bránit se útočícímu čoklovi tak, že bych mu strčil ruku do tlamy, chytil ho za jazyk a doufal, že čokl ví, že mne nesmí hryznout a že se má vzdát :-DDD

                      0 0
                      • treatt  

                        No já asi musím začít i zatraceně posilovat, vážil jsem teď svojí rotvindu stylem sám na váhu, pak jí chytit do náručí a na váhu spolu. Jako né, že bych jí nezvedl, nebo neudržel v náručí, ale abych jí z lehu chytil a „následně vržením psa proti psovodovi získal výhodu při útoku na psovodovu zbraň“, tak to nevím teda :-D

                        0 0
                        • Vilém  

                          Pritelkyne provozuje takovy maly vycvik psu a ted ji tam, mimo jine, chodi zenska s Moskevskym straznim psem. Na to ze je to fenka, ma asi 5 mesicu, tak ma tak kolem 40kg. Taky jsem vcelku zvedav, jak ji bude panicka zvladat az doroste.

                          0 0
                          • Sobi  

                            Mne stačí 20kg Malina a když vidím co dokáže, tak jsem rád že mám maximálně tohle! :-)

                            0 0
                          • ememem  

                            no, a sme zas pri podstate problemu aj ked tej fesande sluzi ku cti ze na ten cvicak chodi.

                            0 0
                            • Vilém  

                              No taky jsem se nad jeji volbou podivoval. Manzel pry chtel filu, ta se ji zdala ostra, tak jako puvodem ruska, zavzpominala na tatinka vojaka a nenapadlo ji nic lepsiho nez si poridit MSP. Navic jako prvniho psa:( Musim vsak rict, ze za asi 2 mesice co chodi, udelala veliky pokrok a zacina na to prichazet. I tak je ta fena tvrda jak svina a nevim jak to bude v dospelosti.

                              0 0
                        • Bren  

                          Jo, jenže tohle je výcvik speciálů a když na ten výcvik zabrousíš více, ti chlapi (například v Iráku hlídka Bravo two zero), utíkali při honičce s Iráčany cca půl dne s bergeny o váze kolem 80 kg na zádech!!!!! Plus osobní zbraň a zbylá výstroj!!!! Pro takového je docela hračka hodit padesáti kily na pět metrů.

                          0 0
                          • treatt  

                            No právě…říkám, že to bych musel trošku začít makat a poněkud jiným směrem, než z hlediska cyklisty :)

                            Jako tihle kluci jsou nehorázný, o tom žádná..

                            0 0
                            • karliner  

                              zelený mozky…

                              0 0
                              • Bren  

                                Pokud jsi byl na vojně, tak tam jsi si mohl udělat na dnešek už docela falešnou představu. Tím nechci říkat, že tam nejdou magoři do zbraní a tak, ale někdo má rád holky, někdo vdolky a někdo to holt dělat musí.

                                0 0
                      • DaSnail  

                        musíš mu tú ruku vraziť až do žalúdka, pevne uchopiť a prudkým trhnutím vytiahnuť komplet vnútornosti von. väčšinu psov dosť rozhodí keď im trčia vlastné črevá z papule a okamžite prestanú útočiť. je velká pravdepodobnosť že ťa ani v budúcnosti už nikdy nenapadne.

                        ten blbý pepřák funguje tiež, ale keď psiska zneškodníš ním, tak ti to na rozdiel od prvého spôsobu nezabezpečí obdiv u dám ani rešpekt u pánov…;o)

                        0 0
                        • Krys  

                          Keď tú ruku strčíš hlbšie a chytíš ho zvnútra za chvost, tak ho môžeš prudkým trhnutím vyvrátiť naruby. :)

                          0 0
                          • madcat  

                            To bych snad ani nechtěl vidět :-D

                            0 0
                          • DaSnail  

                            to by bola paráda, ale musíš mať jednu ruku dlouhou fest… 8o)

                            0 0
                            • Krys  

                              Ono to má ešte tú výhodu, že mu potom zuby idú pri hryzení od seba, takže ti už nemôže ublížiť. :)

                              0 0
                          • karliner  

                            Tato metoda už ale vyžaduje opravdového profíka.

                            0 0
                            • Sobi  

                              A dlouhý ruce! :-))))

                              0 0
                              • Bren  

                                A nezapomeňte, že je budete mít až po ramena od hoven při tom převracení psa naruby! :D

                                0 0
                                • Sobi  

                                  Ježiši… jestli to bude labrador, tak to sou psí popelnice… a to bych fakt naruby vidět nechtěl! :-))))

                                  0 0
                          • jIrI___  

                            :-DD pěkná taktika

                            0 0
                          • Radez  

                            :-))) tak to by byl mazec

                            0 0
                          • H4N$  

                            A kdyš z něho ještě vytřepeš kosti a kůží si vytřeš pr..l tak už nikdy psa ani nezahlídneš =)

                            0 0
                  • brtnick  

                    naopak tady s tebou stopro souhlasím, je to přesně tak, jak říkáš. zalehnout a chytit oběma rukama „pod bradou“,(vrazit 1 ruku pod obojek, když má), pevně držet a pak čekat, až pes poleví v aktivitě a začne kňučet, nebo příjde páníček. Z větších plemen jsem měl tu čest poprat se s hovawartem a ridgebackem(voba si začli:) a obékrát jsem vyváz bez zranění.

                    (hovawart kňučel a znova mě pak napad až po 2 dnech, takže dílčí úspěch, ale to byl pes magor, páníček se kvůli němu furt musel stěhovat)

                    za uši bych psa radši netahal, nemaj to rádí a vaz jim to asi stejně nezlomí. nejlepší obrana je stejně útěk.

                    0 0
            • Nikola  

              Jestli chceš ještě v životě někdy jezdit na kole, tak tohle rozhodně nezkoušej na větším psovi.

              0 0
            • DaSnail  

              no, ja ti nevim. vela šťastia.

              0 0
          • ememem  

            to je imho totalna blbost. mohol by si dat link na nejaky zakon? pokial viem u nas uz chvala panu bohu vdaka predchadzajucemu ministrovi spravodlisti obrana aby bola ucinna moze byt silnejsia ako utok (coz je naprosto logicke kaorat to v ramci importu zapadneho humanizmu dlho neplatilo) o nijakej cene tam rec neni.

            0 0
        • Krys  

          Najlepší chvat je použitie strelnej zbrane alebo noža.

          0 0
        • Bren  

          Zabít ho můžeš, pes je brán z hlediska zákona jako věc. Jenom upozorňuju, že jeho pohyblivost a mrštnost bude patrně nad síly silné většiny lidí. Když se párkrát některý splašil, dokázal jsem jeho útoky tak – tak ještě odrážet anebo ho chytit aby na mě nemohl, ale přeprat ho… eééé. A to byli jenom NO a sem tam Rotvik.

          0 0
          • Krys  

            Veď práve. Keď nemáš pri sebe zbraň a nie si veľký chlap, nemáš proti psovi šancu. Preto nechápem ten voľný pohyb psov po meste.

            Viem, že nie každý pes je krvilačná sviňa, ale už sa mi stalo, že po mne vyštartoval pes, kým jeho pán telefonoval. Kľučkoval som medzi autami na parkovisku, kým sa pánovi uráčilo odvolať si psa.

            Dá sa s tým vôbec niečo robiť? Čítal som už všelijaké návody. Ale no uznaj: „ponúknuť mu ľavú ruku, najlepšie zabalenú do niečoho a keď sa pes zakusne, opakovane ho bodnúť nožom“. Ha, už sa vidím.

            0 0
            • Bully  

              Sam vidis, ze te pes ani pokousat nechtel. Kdyby totiz chtel, tak nepises takovehle prispevky a reknes nam rovnou ze te proste seredne pokousal. Ver mi, ze majitel skutecne agresivniho psa (tj. mozna tak ani ne 1%, co ho tak cvici bud schvalne nebo je naprosty ignorant a podarilo se mu skutecne dokonale zpackat jeho vychovu) ho nenecha navolno behat vubec a ty jsi vzdycky potkal jenom psa, co instinktivne pronasleduje, takze si chce jen hrat. Ze tomu majitel musi predejit pokud tohle jeho pes dela je jina vec. Nedelejte tu z toho prosim kovbojku, tady by kazdy hned strilel lidi i psy bez duvodu.

              0 0
              • ememem  

                vies co neuraz sa ale chod s takymyto nazormi volakam.

                ty jsi vzdycky potkal jenom psa, co instinktivne pronasleduje, takze si chce jen hrat. – kua pes nema co instinktivne vybehnut na cloveka, to je k..t pes aj majitel, ja neviem behom sekundy rozoznat utok od instinktivnej potreby sa hrat takze ja som v tomto pevne rozhodnuty – insitnktivne ho akymkolvek sposobom v zavislosti od konkretnej situacie paralyzujem (predstav si pod tym co chces) a je mi jedno co si o tom myslia vsetci majitelia psov. inak to patri do ineho threadu ale nedokazal som neodpovedat. inak presne psickari tvojho razenia sposobili ze som uz voci psom asi aj trocha predpojaty.

                0 0
                • Bully  

                  Ve zkratce- pisu jenom to, ze kdyby te pes chtel skutecne dostat, tak te proste dostane, at budes delat skautika na internetu nebo i ve skutecnosti.

                  Pokud te dostat nechce a ty hned uvazujes o tom jak ho zabijes, jsi normalni magor a jako takovy me urazit nemuzes, neboj.

                  Jinak pisu, ze si tohle pes dovolit proste nesmi, aby nekoho honil – tedy je to zalezitost a zodpovednost jeho majitele, aby tohle proste nedelal, protoze je to NEPRIPUSTNE. Netusim jakeho jsem podle tebe razeni, ale rekl bych ze by bylo fajn kdyby tohle ctili vsichni.

                  Pokud takovy nejaky polosileny militant napadne bezduvodne meho psa (me, mou zenu, dite, ..), poslu te samozrejme na hodne dlouhou dobu k zemi i bez poucek probiranych tady v tematu, bude to obrana a je mi fuk jake z toho budou nasledky.

                  0 0
                  • karliner  

                    Hergot, ty budeš vzhledem ke svému vzrůstu hodně vostrej týpek.

                    0 0
                    • Bully  

                      Denne nataham v rukach i par tun, ale o tom to neni. Tohle me trosku vytocilo :o)

                      0 0
                  • Bren  

                    On není magor, ale hodně lidí se psů skutečně hodně bojí, i když bezdůvodně. Špatně jsi to pochopil.

                    0 0
                    • Bully  

                      Snad. Na rozdil od psu zabiji treba automobily, a docela dost, proto jeste nepisu ze budu strilet na kazde, co se blizi mym smerem. Nastesti je to tu spis tlachani teoretickych skautiku, necham to plavat.

                      0 0
                    • ememem  

                      ale houby sa ich bojim. problem je v tom ze zijem vo vacsom meste kde 90% psov obyva panelak, na cvicak nechodi (jeden mam za barakom kedysi to tam zilo dnes tam pomaly nikto ani nepachne) tym padom su este vacsi magori jak ich majitelia, von chodia navecer tak na hodku-dve vyvencit a potom nevedia co zo sebou. 80% majitelov psov vo velkomestach su vypatlanci bud typu cim ostrejsi pes tym lepsi image alebo slepice co to maju namiesto manzela deti a asi s tym asi aj sukaju. o tom ze by havinkovia aj nejako posluchali nebodaj boli vycviceni a mali elemnetarne sposoby ze ako na sa ludi instinktivne neskace a nerozbieha ako za potencionalnou koristou pripadne pudovo sa deckam neberie z ruky hot-dog lebo v prirode co vidim zozeriem a pod. sa nemoze byt ani reci. navyse tym ze je niekolko miest kde je v meste akoze priroda a ides tam ci uz na biku alebo s deckami von a samozrejme sa tam koncentruju aj psickari tak je na temer kazdodenny konflikt zarobene.

                      a tom ze bezdovodne – skus pogooglit ze kolko krat za posledny rok napadol pes decko a sposobil mu vazne az smrtelne zranenie. ja som ich napocital za minuly rok 14.

                      0 0
                  • ememem  

                    to je sice trosku nieco ine ako si napisal ale v principe je to furt dokola to iste – z pohlasdu psickara sa havo chcel len hrat tak si len tak instinktivne na niekoho vybehne. z mojho pohladu nepsickara hovorim ze nemam sancu rozoznat ci je to hra alebo utok v pokial sa rozbehne za mojimi deckami tak to ani nemienim skumat a preventivne(podla teba bezdovodne) to beriem ako utok. sam uznavas ze podobne sprsavanie je nepripustne tak potom o com sa vlastne dohadujeme :-)?

                    a k tej dokola omielanej zodpovednosti majitela – ok, dobre, ciste pravne je to v poriadku ale kua rozbehne sa po mne pes alebo majitel? mam snad najprv riesit majitela?

                    0 0
                • Vilém  

                  trocha predpojaty – prelozeno znamena. Kdykoli se objevi neco o psech, tak okamzite vsem musim sdelit, jak jsou to nebezpecny krvelacny bestie, ktery na me za kazdym rohem cihaji s potrebou se do me zakousnout. Takze preventivni pouziti zbrane je na miste.

                  0 0
                  • ememem  

                    nemusim a ak si si vsimol tak ani nezacnem len ma vzdy vytocia podobne nazory.

                    0 0
              • Krys  

                Ako sory, kráčam si po chodníku do práce, zrazu po mne vyštartuje pes a ja musím kľučkovať medzi autami. To mi nepripadá vôbec v poriadku. Je mi jedno čo ten pes chcel.

                Strašne rád by som sa chcel naučiť takéhoto psa zabiť.

                Inak ten pes nemal šancu ma dostať medzi tými autami. Nestíhal vyberať tie pravé uhly.

                0 0
                • Sobi  

                  Měl si štěstí že to nebyl belgičan, ten by vyskočil na auto a pak skočil na tebe! ;-)

                  0 0
                  • Krys  

                    To by som sa už ale fakt asi nasral a psa dohrýzol. :)

                    0 0
                • Bren  

                  Jo tak pes co tě chce dostat (pro něho to je lov) nestačí vybírat pravé úhly, tož to vykládej někomu jinému. Po dvou zatáčkách nejpozději by tě měl. Jeho start je úplně něco jiného než tvůj, o brždění ani nemluvím. Má níže těžiště, spurtuje celým tělem…

                  0 0
                  • Krys  

                    No dva krát som to dal, potom ho odvolal pán.

                    Ešte niekto chce spochybniť moje slová?

                    0 0
                    • karliner  

                      Sice jsi nikde nepsal, že jsi běžel, ale to bych zpochybnil. Nedovedu si to představit :-)))

                      0 0
                      • Bren  

                        Ale tvoje slova nikdo zpochybňovat nechce, jen že tě ten pes nechtěl skutečně dostat, ale jen si hrát.

                        Kdyby jsi nám nechtěl věřit, zajdi si na cvičák, ať ti půjčí rukáv, dej si fóra, pak ať pustí psa a zkus udělat ty dva prudké úniky. Pak nám tady napiš, kdy tě měl. Až uvidíš kolikrát rychlejší je pes člověka, tak to pochopíš.

                        0 0
                        • Sobi  

                          Znám to z pohledu jak figuranta, tak i psovoda! Když tě chce dostat tak věř že se mu to povede! ;-)

                          0 0
                        • Krys  

                          Možno sa chcel iba hrať, ale to predsa nie je podstatné.

                          Ten pes stál na chodníku a niečo skúmal v tráve vedľa chodníka. Keď som bol od neho cca 10 metrov zdvihol hlavu a zavrčal. Tak som zastavil a hľadal som kadiaľ by som ho obišiel. V momente ako som zastavil, vyštartoval smerom ku mne s vycerenými zubami a vrčaním. Takéto chovanie u psa vyhodnocujem ako útok. A keď niečo vyhodnotím ako útok, tak presne podľa tvojích inštrukcii som mal vytiahnúť zbraň a zaútočiť prvý.

                          V podstate mal ten pes šťastie, že som pacifista a zbrane nenosím.

                          Tá debata je aj tak zbytočná. Psíčkar nepochopí, že nie všetci ľudia sú do psov zbláznení. A naopak, kto psa nemal, nepochopí, aké je to úžasné.

                          0 0
                          • jIrI___  

                            Hlásím se jako vyjímka :). Psa jsme měli a nebylo to pro mě vůbec úžasné. Když pošel, tak jsem byl rád, že naši nepořídili dalšího.

                            0 0
                          • Pedro404  

                            To je dobrý, ten kontrast Som pacifista a Strašne rád by som sa chcel naučiť takéhoto psa zabiť.

                            0 0
                • Zdeno Micio  

                  Strašne rád by som sa chcel naučiť takéhoto psa zabiť

                  poslyš, ty musíš být hodně surový člověk, když napíšeš něco takového.

                  0 0
          • karliner  

            Já tomu pohledu na psa (nebo jiné zvíře) jako na věc moc nerozumím, když za týrání zvířete (tedy věci) můžeš dostat i nepodmíněný trest, ale když si úmyslně rozsekáš třeba svoji TV (taky věc), tak tě trestat asi nikdo nebude. Není k tomu nějaký výklad?

            0 0
            • Bren  

              Trestní zákon bere psa jako věc. Zákon na ochranu zvířat ho chrání jako zvíře před dlouhodobým nebo intenzivním a taky bezdůvodným ubližováním. Rozhodně zákon an ochranu zvířat nebude uplatněn ve chvíli, kdy zvíře někoho napadne a on jeho útok odrazí, i když… Pes napadl děcka na hřišti, přijela tam městská, psa chtě – nechtě střelila protože se nedal chytit a stále se snažil na lidi kolem dorážet, bylo to hodně riskantní s celopláš´tovým střelivem střílet mezi lidma, ale povedlo se.

              Jenže pes ještě žil, tak vzal jeden strážník hokejku od jednoho kluka a tou ho dorazil. No a objevily se názory, že to neměl dělat… Že ho měl střelit. Pseudohumanisti a blbci jsou prostě všude. Že se kulka klidně o cokoliv odrazí v naprosto nemožném úhlu, ten idiot co to vyblil, v životě nejspíš neslyšel ani netušil…

              0 0
              • karliner  

                To mi právě není jasný, jak jeden zákon může ke stejné věci (psovi) přistupovat úplně jinak, než druhý. Z této nelogičnosti potom vyplývají situace, jako třeba ta, co popisuješ.

                0 0
                • Bren  

                  A poslanci co ty zákony předělávají jsou jako nadlidé nebo co? :D Víš jak probíhá schvalování zákonů, kde si debilci poslanci myslí, že problematice rozumí? Třeba u klasické 316/2000 Sb. o provozu na poz. komunikacích bylo podle Bartoše z ODS, když jsem mu dával fučet a bavili jsem se o jejich debilních aktivitách, 219 stran různých pozměňovacích návrhů. Přitom takový zákon je odborníky do sněmovny vždy připraven tak, aby navazoval na ty druhé, nekřížil je. Jenže tihle čeští všeználkové jsou přeci nejchytřejší…No a ze sněmovny jde jeden zmetek za druhým.

                  Jak třeba chápat to, že ti obchodní partner nezaplatí fakturu, ty z ní musíš ale odvést daně a stát mu na konci vrátí DPH z toho, co nikdy nezaplatil, trvá to už dvacet let nebo kolik a nikoho to nesejří?

                  Si myslíš, že je zajímaj naše problémy? Nemyslíš, já vím. :D To si nemyslí dneska asi fakt nikdo. :D

                  0 0
                  • brtnick  

                    jojo, s tou DPH to je dobrý.

                    pronajímáme prostory na statku a chronickejm neplatičum vystavujem faktury, až když něco z dluhů zaplatí.

                    0 0
    • buba CZ  

      Bren:děkujeme za tento obsáhlej a ucelenej článek přeloženej do srozumitelného jazyka.V originále to zní pro některé lidi skoro jako cizí jazyk.

      Tahle tématika je hodně složitá a při vyhodnocování takových případů je to chůze na tenkém ledě.Nicméně jako poučka je tento článek výbornej.

      0 0
    • McBlacky  

      co se taky doporučuje – Když v obraně střílet, tak zabít. osobně nevím jestli bych na to měl, ale za postřelení jsou problémy jistý. Minimálně bude vypovídat proti. Při zastřelení je jenom vaše verze.

      0 0
      • buba CZ  

        Když vytáhneš střelnou zbraň tak jsou problémy vždy ať už postřelíš nebo zastřelíš a když jsou svědci tak nemusíš ani střílet.

        V tomto případě žádné doporučení neexistuje.Ve většině případů použití zbraně k sebeobraně hraje velkou roli adrenalin a čas a nikdo neví jak zareaguje.Taky funguje určitý pud sebezáchovy který Ti říká abys nestřílel dokud nemusíš,ale na tohle hodně lidí i policistů dojelo a už nejsou mezi náma.

        Ten článek je hodně výstižný a nezaškodí si ho přečíst i třeba dvakrát nebo třikrát. :-)

        0 0
        • karliner  

          Třeba na podzim, jak jeden policejní cowboy zastřelil svého kolegu, napodruhé se mu konečně podařilo postřelit neozbrojeného pronásledovaného a na toho se to potom pokoušeli benga navlíct :-/

          0 0
          • Bren  

            Tak kriminální služba, to je složka sama o sobě. Ti nám na střelnici pálili pravidelně pod nohy, výstřel jistoty brali doslovně a o taktice zákroku a opatrnosti na místě činu neměli ani ponětí… To není Cobra elf!

            Kriminálka u PČR má velmi omezenou jak střeleckou tak tělesnou přípravu, někteří kvér i dva roky nevytáhnou z trezoru, řada se jich neunavuje ho nosit ani ve službě, aby je netlačil…

            Ten případ byl logickým vyústěním amatérismu SKPV nedostatkem tréninku. Ale není to jejich vina.

            0 0
      • Dew-spec  

        Jj, to jsem od kámoše četníka slyšel taky. Tvrdil, že úplně nejlepší je oddělat i svědky, ale věřím, že to už si dělal legraci :)

        0 0
      • ememem  

        absolutne presne. ja bych to este „priformuloval“ tak, ze tahat zbran bez absolutneho odhodlania zabit (coz vobec neni az take easy jak sa vyprava pri pive) je totalny nezmysel, ak ho nemas skoncis pravdepodobne mrtvy. preto ak na toto clovek nema a navyse neni treningom „vystrielany“ tak ze dokaze aj v strese cosi rychlo trafit je lepsie ju nenosit.

        0 0
        • DaSnail  

          ja by som to nepriformuloval. keď sú vhodné podmienky, tak je hrozba strelnou zbraňou účinná a nikto nemusí byť zranený.

          keby sa to zvrtlo, tak stačí maličko pohnúť prstom.

          0 0
          • ememem  

            tak pokial nahodou nejaku vlastnis a myslis si to tak ti prajem aby si ju nikdy nemusel vytiahnut ani len naznakom. ta tvoja veta by sa dala z opacnej strany povedat ze hrozba strelnou zbranou je rovnako smiesna ako hrozba ping-pongovou loptickou pokial je druha strana odhodlana na vsetko (co nikdy nevies) a ty uvazujes nad tym ze hrozba bude stacit.

            0 0
            • DaSnail  

              ďakujem za prianie. ja ti prajem aby si nikdy nemusel postrielať bandu výrastkov za to, že si napr budú robiť prdel z toho že máš blbý účes.

              0 0
          • Sobi  

            Tak to je blbost, protože zastrašování střelnou zbraní může být pro třetí nezúčastněnou osobou to že ty ohrožuješ někoho dalšího a můžeš chytit vstřel do zad!!!

            Zbraň jde z pouzdra jen v momentě kdy mám zvolenej střelecký úhel a jsem přesvědčen že se protáhne hlaveň! ;-)

            0 0
            • DaSnail  

              a v prípade že protahuješ hlaveň smerom na nejakého týpka, si třetí nezúčastněná osoba bude myslieť že je všetko ok a v klude bude pokračovať smerom do kina… 8o)

              0 0
          • Bren  

            A reagovat tak na ránu zboku nebo zezadu nezůčastněné osoby, která tě považuje za gaunera, co? Už i policajti takto u nás stříleli na nepravého a trefili… Bacha na to. Neukazujte kvér když ho nechcete použít a to ani za opaskem.

            0 0
        • Bren  

          Přesně tak.

          0 0
    • Dew-spec  

      Brene, měl bych taky jeden dotaz. Jakou munici je podle Tebe lepší používat pro sebeobranu? Celoplášťové střely a doufat, že to nekoupí nikdo jinej, než útočník a mít malé bezvýznamné plus u soudu nebo střely s řízenou deformací a počítat s tím, že mi to dají u soudu sežrat? Dík za názor.

      0 0
      • martin_bakov  

        dostanes ode me male bezvyznamne plus kdyz s touhle otazkou pujdes diskutovat nekam jinam nez na bike forum ;)

        Jinak u soudu ti to mozna daji sezrat, ale diky dobre zvolene munici budes treba vubec nazivu :) …kdyz sebeobrana tak bez kompromisu.

        0 0
        • Dew-spec  

          Neřekl bych, že jde o můj život, ale spíš o zdraví a život okolních lidí. Mám slušnou šanci přežít ať použiju jakoukoli munici…

          Tohle už dááávno není fórum o kolech… :)

          0 0
          • buba CZ  

            Jde o to aby nebyla zraněna nezůčastněná osoba,což je s celoplášťovou střelou problém.Kdo se v tom vyzná tak ví o čem mluvím.V praxi hodně lidí používá pro svojí obranu zakázané střelivo a to pro obrovský zastavovací účinek,který při použití celopláště při zasažení do měkké tkáně a vysoké hladině adrenalinu nemusí pro zasaženého nic znamenat,normálně střela proletí a útočník jde dál.

            0 0
            • Mamut  

              Pred par rokmi priamo v metre na IP zabila nejaka smazka policajta nozom do srdca, pretoze policajt vedel co ma v hlavni a do poslednej chvile sa bal v tom priestore strielat netusiac kam vsade sa to po priestrele poodraza. Jeden z hlavnych argumentov pri diskusiach, ci policia nema zacat pouzivat hnusnejsie (ale ucinejsie) strelivo.

              0 0
              • ememem  

                // Jeden z hlavnych argumentov pri diskusiach, ci policia nema zacat pouzivat hnusnejsie (ale ucinejsie) strelivo.// – co sa toho „hnusnejsieho streliva“ tyka treba dodat ze argumenty proti jeho pouzivaniu su pseudoargumenty ludi co nemaju o veci ani sajnu (vselijaky posahany ludskopravny aktivisti a podobna nikde a nikde nepracujuca smazkochamrad) a vo svojej nevedomosti si zamienaju strely s riadenou deformaciou za dum-dum gulky co su dve naprosto rozdielne veci.

                0 0
                • DaSnail  

                  tak, tak, dum-dum gulky sú proti moderným strelám málo účinné, nespolahlivé a môže byť nebezpečné aj pre strelca…

                  0 0
                  • ememem  

                    ni vzlom, nemusime to tu ani rozoberat ale nemozem sa zbavit pocitu ze o tom nemas ani sajnu.

                    0 0
                    • DaSnail  

                      ok, necháme to tak. koho to zaujíma, tak trochu pogúgli a urobí si vlastný názor. ;o)

                      0 0
                • Bren  

                  Žádné dum-dum střely neexistují a nikdy neexistovaly, to byla jen fabrika v Indii nebo kde a ten výraz se laicky zcela neodborně používá pro jakékoliv střelivo s nestabilním chováním střely po zásahu cíle. Jako třeba vojenská běžně používaná munice 5,45×45 mm nebo 5.56×45 mm. Naproti tomu střely s řízenou deformací se zastaví v cíli a předají mu veškerou energii. Ale člověka o váze 50 kg nedokáže „zastavit“ ani takové střela, jen způsobí dostatečný šok organismu, aby nebyl až tak bujarý. Na „zastavení“ nemá žádná střela z ruční zbraně dostatečnou energii, to by muselo odhodit i střelce aneb zákon akce a reakce.

                  0 0
                  • ememem  

                    len na vysvetlenie co som tym chcel povedat (teda nie ze bych ta chcel poucovat) – pod pojmom dum-dum sa povodne mysli strela s jadrom z makkeho olova odhaleneho v prednej casti a expanznou dutinou na horte pricom nemala ziadnu perforaciu pre predom riadenu deformaciu. v kombinacii s vysokou energiou(rychlos­tou) kedze to bola puskova strela sposobovala pri zasahu hydrodynamicky efekt a rozsiahle poskodenia tkaniva. dnes sa bezne (tazko povedat ci ucelovo alebo nevedomostou) takto oznacuje kazda strela „zo zrezanou spickou“ a tym sa to zamiena za strelu s riadenou deformaciou coz je evidentny nezmysel.

                    0 0
              • Dlabka  

                Ne ne, on v metru střílet nemohl, ne že by nechtěl. Ta fetka měla nějakej bodák na tyči

                0 0
      • Dlabka  

        poloplášťové! Přeci nemáš v úmyslu zastřelit i babičku se psem

        0 0
        • cabbage  

          Protože dokonce ani bezplášťové střely se nedeformují, tak to nemá význam, jakákoliv smysluplná střela je u nás obhužel zakázaná, resp. musel by jsi využít faktu, že na sebeobranu smíš nosit i dlouhou zbraň a do ní používat expansní lovecké střelivo, anebo brokovnici..

          0 0
          • martin_bakov  

            Chces rict ze je povolene zakonem to abych rano nastoupil s kafem a novinama do metra a tam bude lovec lidi s brokovnici na kline ?

            0 0
            • cabbage  

              Bude-li splňovat požadavek na skryté nošení a bude-li mít na ZP skupinu E, pak v tom není žádný zákonný problém.

              0 0
      • Bren  

        Jednoznačně řízená deformace, krinda. Luger projde sedmi lidma, motorem auta… Policie je nemá jenom proto, že jsou drahé. Proto taky ty řady průserů. Vedení na to kašle, lidí je jako sraček.

        0 0
    • cabbage  

      citace ze strelectvi.cz:

      //nevim jak vy, ale když jsem se dostal do nějaký situace, že bylo třeba nějak realizovat obranu, tak jsem se tak soustředil na okolí, že na řvaní mi nezbylo. snažil jsem se poslouchat co nejlíp, co se děje okolo, aby mi náhodou někdo nestepoval za zády s nožem. ne že bych nekomunikoval s útočníkem, ale abych vyřvával na celý kolo, to ne. a myslim, že když jsem všechny situace ustál, tak to byla úspěšná taktika. někdy skandování okolí sebralo útočníkům odvahu snad ještě rychlejc, než samotná pistole. ono když za vámi stoji 20 lidí, který skandujou „střílejte, neserte se s nima“, má to jistej demoralizující účinek :D , kor, když si už zacpávaj uši a dávaj tím najevo, že oni jsou na tu střelbu připraveni. //

      :-D

      0 0
    • C-ampari  

      Dobře napsáno. Většinu jsem netušil a jsou to věci které není na škodu znát. Díky

      0 0
    • Sobi  

      Jen jsem chtěl doplnit, že nutnou obranou, můžeš útočníkovi způsobit újmu na zdraví v maximální míře jaká ti z jeho strany útokem hrozila.

      Ale jak si psal, zbraň, může být cokoliv.

      Jako střelec, krátká palná, jsem získal jistá doporučení. Ideální je pokud sebou nesu vlastní zbraň, nést sebou i jeden čistý, třeba vyhazovací nůž, zabalený tak aby na něm nebyly vaše otisky. V případě nejasné situace je možno, tento nůž pro jistotu útočníkovi dát do ruky a obtisknout jeho otisky na střenku a pozor! I na čepel!!! Pak můžete vypovědět že jste jasně viděli zbraň v ruce a osoba s výhruškami zabití k vám vykročila či se rozeběhla. Zapoměl jsem jen uvést, že útočník je mrtev! Protože pravidlo střelce č.1 je to, že mrtvola nemůže vypovídat! On pokud by to přežil, tak ředne že neví co se stalo, že si chtěl nožem třeba jen vyčistit nechty, a obránce, byl agresivní a měl rasistické kecy a jsi v prdeli!!! Střelba probíhá zásadně na vytální zonu do oblasti sleziny a srdce. Samozřejmně do protokolu uvedeme že jsem chtěl střílet do oblasti stehen ale jak útočník ke mne prudce vyrazil a já jsem se přirozeně snažil od něj oddálit tak jsem se zaklonil, zbraň se dostala trošku víše, cítil jsem ohrožený, útočník nereagoval na mé výzvy aby od útoku opustil a bum, bum, bum a je to! :-) Hlavně do něj nevyprášit celý zásobník (G17 má 17nábojů 19mm luger a to neokecáte! ;-) )

      0 0
      • Sobi  

        Oprava!!! 9mm Luger to byl překlep! :-)))) V 19mm už by to byla brokovnice :-)))))

        0 0
      • treatt  

        Těch překlepů je tam víc, ty nejzářnější – vYtalita, trochu vÍše..

        0 0
      • cabbage  

        Nemáš pravdu, platí „zcela zjevně nepřiměřená“ a to ještě k tomu co tobě se jevilo – k tomu všemu musí soud přihlédnout, bohužel v praxi to tak vždy nefunguje..

        0 0
      • DaSnail  

        no neviem, ale v dobe keď má skoro každý pri sebe videokameru zamaskovanú jak mobilný telefón, by sa takáto akcia nemusela vyplatiť.

        0 0
      • Bren  

        S tím čistým nožem: každá věc na kterou se sahá, nese jednak spousty přes sebe se překrývajících a zcela nečitelných daktylek, pachových stop a stačí malinko tak i DNA. Samozřejmě tvoje pachovky a tvoje DNA. To by jsi si silně naběhnul i bez té kamery jak zmiňuje kolega níže…

        0 0
        • Sobi  

          Aha, tak ještě před pár lety to prošlo… tedy to znám jen z „vyprávění“, ale připadlo mi to funkční.

          To dělají takové rozbory pokaždé, nebo jenom za určitých okolností. Díky za upřesnění a odpověď! :-)

          0 0
          • Zdeno Micio  

            To myslíš vážně, že bys to provedl v reále? Kdybys ho třeba zastřelil oprávněně v nutné obraně a pak mu dal ještě do ruky nůž, tak je docela dost pravděpodobné, že by se to obrátilo proti tobě. A určitě bys byl v takové stresující situaci, že bys to neprovedl dokonale. Předpokládám, že by na tom noži ani nebyly mikrostopy jeho oblečení nebo místa odkud ho vytáhl a při výslechu by ses do toho akorát tak dobře zamotal. De facto, pokud bys to takto zkamufloval, tak by ti ani nevěřili, žes střílel v sebeobraně. Zas nedělej z policajtů blbce. Na toto jsem musel reagovat.

            0 0
            • daymaker  

              no někteří tady píšou, jako kdyby byli Jesse James zamlada. :-) Nevím, nevím… Někoho střelit, to chce kuráž a reflexy. Já byl v krizové situaci 2×, naštěstí pokaždé beze zbraní. Jednou jsem dostal na budku, naštěstí rozumně a bez následků. Podruhé už jsem byl starší s jiným sebevědomím a dal jsem ránu jako první. To se rovnalo vítězství. Pokaždé to bylo 1×1 a na férovku. I tak jsem byl ve stresu až dost. Představa několika bezmozků, jediné řešení je asi ústup. pokud nejsem trénovaný na takovou situaci. Nejvíc mě asi hrozí představa, že napadne někdo mě společně s mou přítelkyní nebo rodinou. Co teď…? zakročit musíš… hnus… bohužel je to normální zákon džungle, právo se řeší až potom.

              0 0
            • Bren  

              Jo vidíš, ještě na mikrostopy jsem zapomněl. S tím nožem to nikdy takto fungovat nemohlo, pohádky ovčí babičky. Moc se někdo dívá na televizi, kde detektivky ztvárňují umělci, co o tom vědí lautr ale lautr kulové. :D

              0 0
              • Sobi  

                To znám z vyprávění z jedné střelnice na severu, ale to už je let co jsem tam chodil :-) ale vím, že to jednou v Teplicích prošlo…

                A taky jsem to i uvedl, neříkám že je to moje zkušenost… připadalo mi to ale reálný.

                0 0
                • karliner  

                  Jasně. Kámoš má nějakýho známýho a jeho kámošovi to prošlo :-)

                  0 0
                  • treatt  

                    A Sobi už to plánoval na TK :-D

                    0 0
                    • Sobi  

                      :-)))) budu změnit taktiku! :-)))) Ještě že mám belgičana, ikdyž toho trenuju na někoho jinýho… ale vždyť oba cíle jsou ze stejnýho hnízda tak to bude jedno! :-))))

                      0 0
                  • Sobi  

                    Ne prošlo to přímo kolegovi z betonárky, už tam stejně nedělá, tak je to jedno. To byl rok 2002 tuším :-)

                    Respektive tak to bylo řečeno a dalšími lidmi potvrzeno, ale já u toho nebyl. :-)

                    0 0
                    • karliner  

                      Nedělá tam, protože sedí za vraždu a falšování důkazů – zapomněl Sobi dodat :-)))

                      0 0
                      • Sobi  

                        No je pravda že po roce jsem s ním stratil kontakt :-))))

                        0 0
                    • Bren  

                      Zkus si nahrát nějakou situaci na ulici a pak se zeptej tří svých kámošů, kteří ji budou schválně sledovat, co se stalo. Uvidíš že nebudou schopni vypovědět stejně co viděli ani ne před pěti minutama.

                      Zkus nechat sledovat jinou událost jednoho kámoše a pak aby její popis předal druhému. Od toho druhého nepochopíš že se jedná o tutéž událost.

                      A nakonec zkus říct složitý právní případ o nutné obraně jednomu kámošovi a nechej si to od něj hned potom zopakovat. Tam zjistíš, že lidi rozumí jen některým výrazům a vyloží je ještě zcela po svém.

                      0 0
    • treatt  

      Díky, skvěle napsáno, záslužný, že na to dáváš svůj čas. Spousta zajímavých věcí, co člověk běžně netuší..

      0 0
      • Bren  

        Netuší, protože mu to nikde nikdo neřekne, ale je velice vysoká pravděpodobnost, že určitě opatrnost bude v životě často potřebovat. Ve školách se učí kraviny, policie tomu nevěnuje vůbec pozornost, já jsem se fakt zabýval těmito věcmi celou dobu, proto vím jak to lidi zajímá a jak je to překvapuje.

        Policie neustále vykřikuje něco o blbých a naivních přepadených důchodcích, jenže docela slušně nedokáže těmto lidem jasně z očí do očí na nějaké besedě říct: všecko je v pohodě, dokud neotevřete dveře, pak jste už bezbranní. A ti přepadení to už vědí. Jak já se hádal s tiskovýma mluvčíma… Prej naivní důchodce: to jsou lidi s obrovskýma životníma zkušenostma, jenom už nestačí fyzicky ani rychlostí myšlení. To řekla mimo jiné pětadvacetiletá kravka, co se na mluvčí dostala proto, že umí používat to, co má mezi nohama. Buď jí to ke cti, ale tohle mě fakt vytáčelo.

        0 0
      • Zdeno Micio  

        No běžnej člověk toho netuší asi hodně a když zde někdo zmiňoval vraždu, tak bych také něco uvedl.. Třeba jak se vražda odloží Usnesením jako náhlé úmrtí nebo nešťastná náhoda. Pokud člověk vidí jak na místě pracuje výjezdová skupina SKPV (hovořím konkrétně o Praze, kde je největší nápad tr. činnosti), kdy si případ nepřevezmou, pokud oběť nemá na těle alespoň 5 bodných ran nebo 3 střely, tak nad tím zůstává rozum stát.

        Stal se případ a určitě je jich mnoho víc:

        Jednou odpoledne byla přivolána policie na jednu nejmenovanou ubytovnu v Praze, kde vesměs bydlí zahraniční dělníci a lidé soc. slabí. V jednom z pokojů byl svým spolubydlícím nalezen mrtvý muž středních let ležící na podlaze s rozbitou hlavou v kaluži krve. Policii přivolala recepční poté co ji to oznámil ten spolubydlící a na místo se ihned dostavila RZS (rychlá záchr. služba) a policisté z místně příslušného místního oddělení. Poté co lékař záchranky konstatoval smrt z dosud nezjištěné příčiny, byla policisty MOP cestou operačního důstojníka na místo přivolána výjezdová skupina SKPV, aby si případ převzala z důvodu, že zde může být podezření na násilnou smrt ze strany cizí osoby. Výjezd na místo dorazil asi po hodině, jelikož jeli podle pořadí z jiného případu. Technik SKPV zde provedl foto a videodokumentaci. Vyšetřovatel a operativec na místě prováděli šetření a vytěžování spolubydlícího, personálu ubytovny a také vytěžování hlídky, která zde byla jako první. Vyšetřovatel už po příjezdu na místo byl evidentně ve špatné náladě a byl nevrlý, jelikož ten den toho měli hodně a od rána se nezastavili(výjezd sloužil v 24hod. směnách). Provedl zde šetření, které spočívalo v prohlídce těla a vytěžování zůčastněných osob a nakonec si případ nepřevzal z důvodu, že v dané věci neshledává žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že se zde jedná o podezření ze spáchání tr. činu. Na místě nebyly zjištěny žádné stopy po zápase, případně jiné stopy a odůvodnil to tím, že pravděpodobně ten muž upadl hlavou na roh stolu, což mělo za následek smrt. Nebyla nařízena soudní pitva, ale jen zdravotní, která pokud není zájem nic neřeší(to by patolog musel najít při pitvě podezřelé skutečnosti a byla by nařízena soudní). Případ tedy zůstal na základním oddělení policie (MOP), která ho po měsíci odložila jako nešťastnou náhodu. A přitom MOP řeší jen náhlé úmrtí vesměs u starých osob, kde je jasně prokázáno, že k úmrtí došlo z příčin chorobných, což potvrdí právě zdravotní pitva.

        Samozř., že se mohlo v daném případě jednat o nešťastnou náhodu, ale mohlo se jednat i o vraždu nebo o zabití, což ale nikoho nezajímalo a nikdo to neřešil. Přitom kriminální policie si má přebírat každé případy, kde jsou podezřelé skutečnosti a to byl i tento případ. již se nezmiňuji o případech jakoby sebevražd skokem z okna nebo ze schodů, případně utonutí v potoce… je jich spousta

        Jen hlupák někoho prostřílí nebo pobodá jak řešeto. Zde je evidentní, že si to asi sám neudělal. Jednodušší je někoho zlikvidovat elegantně bez známek násilí a nejlépe se to dělá právě v Praze, kde se nestíhá dokumentovat natož něco šetřit. Tam se totiž ani pomalu nestíhá spisy odkládat. Nedivím se, že je 90–100% objasněnost, když se berou případy jen zcela evidentní. Nebo slyšeli jste poslední dobou o vraždě, že by někdo někoho shodil z okna? Každý si jistě vzpomene na nechvalně proslulé vraždy manželů Stodolových, které byly kamuflovány a také původně odloženy dle § 159a/1 tr. řádu jako náhlé úmrtí starých osob. Ani nechci domýšlet kolik běhá na svobodě vrahů, jelikož jim to nikdo nemůže dokázat a ani není zájem. Toto všechno jsem si nevycucal z prstu, to je fakt jak to funguje a myslím, že Bren jako starý praktik o tom taky ví své.

        0 0
        • martin_bakov  

          husty

          0 0
        • madcat  

          Hele co znamená to „vytěžování“? To bude hádám nějakej policejní slang, a asi to nebude nic s nákladní přepravou, což? :)

          Jinak teda si všímám, že se tu velmi často používá slovo „drban“ – hlavně teda Bren to používá prakticky bez jiných variant.. to je taky nějakej policejní „terminus technicus“ pro podezřelýho/pacha­tele nevábnýho vzhledu, nejčastěji asi feťáka nebo bezdomovce?

          0 0
          • Zdeno Micio  

            Vytěžování – sbírání informací od lidí a to ústně

            Drban – ničema, zločinec, prevít, zloděj, feťák

            pašík – pachatel

            El paso – loupežné přepadení

            Úřeďák – Úřední záznam

            Ohledačka – Ohledání místa činu

            Olepit – snímání otisků prstů drbanovi

            Espézetka – služební odznak

            Trubka – služební telefon

            Trestňák – trestný čin (nově přečin)

            Éčkař – pachatel, který spáchá majetkový delikt, ačkoliv už za něj byl v posledních třech letech odsouzený.

            Neznámec – neznámý pachatel

            Známec – známý

            Víc mě zrovna teď nenapadá

            0 0
            • Bren  

              DBA – dopravně bezpečnostní akce – aneb mlácení čárek pro vedení, aby mělo odměny za kvantitu všeho, od pokut po počet zastavených aut, prostě jedno co, ale po sovětském způsobu mnóga!

              KB – kontrolní bod – aby prej řadoví aspoň něco dělali, musí se jim psát kontrolní body, tj. od kdy do kdy kde budou stát, co tam budou dělat, co nebudou…

              KO – kontrola osoby- tiskopis sloužící k základní mravenčí práci při skládání mozaiky minulosti v daném rajónu, kdo kde s kým v jakém autě jakého popisu byl kontrolován..

              Domácí zabijačka – rodinné bitky vším možným všech se všema

              VrZ – majáky se sirénou

              Signál – výjezd na signál z nastražené policejní pasti ve vytipovaných objektech

              Drban – osoba žijící jinak než ti, co makají

              Spoření – procenta z platu – policajt nemůže dostat pokutu v blokovém nebo správním řízení stejně jako voják nebo hasič. Jeho řeší nadřízený různými tresty nesrovnatelně tvrdšími než dostávají civilisté, tady to jsou řádově pět a více tisíc v hajzlu.

              Rychlík nebo vrtulník – RZP aneb rychlá, sanitka rychlé záchranné pomoci

              Špektaška – služební brašna

              ŠUP – postaru zkratka pro školní policejní středisko, kam svého času byli policajti jednou za čas na tři týdny vysláni na školení a různé akce, většinou v krajských městech.

              ÚDH neboli údolí dutých hlav – policejní škola.

              0 0
          • jIrI___  

            Drbany nás nazýval mistr na dílně pokaždé, když jsme něco podělali :)

            0 0
        • karliner  

          Tak to je k zblití. Benga jsou líný, nevyšetřujou tedy už ani vraždy, natož krádeže, jediný, kde jejich aktivita je vidět jsou odposlechy, pyskování kvůli reformám a buzerace na silnicích. A ještě se svým lemplovstvím vychloubají na veřejných fórech.

          0 0
          • Bren  

            No tak to byl výkřik znalce policejní denodenní pakárny, hotový hlas lidu!!!

            Můžu se tě zeptat, co děláš za práci, jen rámcově, abych ti mohl názorně vysvětlit jak jsi líná svině a ještě se tím chlubíš taky? Uvidíme jak se ti to bude líbit, hahaha!

            0 0
          • Zdeno Micio  

            Tak nevím o jakém vychloubání hovoříš – já jsem napsal to co je pravda a nemůžu ovlivnit práci někoho jiného, pokud je to tak nastavené. Mě samotnému se to nelíbí, ale pokud do té problematiky alespoň trochu vidíš, tak zjistíš, že je špatně nastavený celý systém. Tím, že se o tom bude mluvit, tak se něco může změnit a ne, že se to nechá být. Vynadej mi tedy, že jsem vůbec něco takového napsal. Dle tebe asi raděj nic nevědět a byl bys spokojenější a můžeš se i nadále dívat na TV Nova, jak policajti berou úplatky na silnicích.

            Jo a pokud se ti tedy nelíbí, že tě někdo 2× za měsíc zastaví v autě a dá ti dýchnout, tak nevím no…nenazýval bych to buzerací. Kdyby ti nějaký opilec s dvojkou v krvi přejel dítě, tak bys byl určitě rád, že? A divil by ses kolik takových nezodpovědných řidičů nebo neřidičů jezdí po našich cestách. Náš národ prostě ještě není na takové úrovni a uvědomění, aby taková prevence vymizela. Ty dopravní akce jsou hlavně kvůli těm bláznům a ne kvůli slušným řidičům.

            0 0
            • Tomínos  

              Kdyby jsi byl co proto, tak opilého, případně neslušného řidiče, nebo gaunera poznáš jen od pohledu a na druhý pohled už víš všechny trestný činy co kdy spáchal, na západě to tak všichni policajti mají a proto se tam nekrade nebourá a vůbec se tam nedějí takový zvěrstva, pak se nesmíš divit, že tady na vás mají pro vaši neschopnost lidi pifku! :-)

              0 0
              • Zdeno Micio  

                S tím souhlasím, ale nevím co to řeší. Zastavit musíš beztak, jelikož policista nepozná z dálky, že za volantem sedí drban a hlavně… nalití jezdí i vizuálně slušní řidiči ba i poslanci a nepoznáš nic.

                0 0
                • treatt  

                  Nějak mi moc nejde dohromady slovo slušný se slovem poslanec, ale to jen tak na okraj :)

                  0 0
                • Tomínos  

                  No já to myslel hlavně ironicky na to že policajti nic nedělají jen buzerují. Každej by chtěl aby ho armáda polišů chránila když se cítí v nebezpečí, ale když veze kozatou sousedku a machruje tím, že s ní jede kilo po městě už jsou poliši buzeranti když se ho pokusí zastavit.

                  0 0
              • Bren  

                Jestli někdo z policajtů čeká něco jako lásku publika, je padlý na kokos. Policie je represivní orgán vymáhající nějakou disciplínu a tudíž musí být neoblíbená. Takže tady se nic měnit nemusí. Problém je v tom, co mě sralo celou dobu, že se slušní lidí před náma klepali a drbany nic nesralo. Zcela špatně… Věřím tomu, že se slušný bude o to své kulové málo co má bát pořád, ale ten drban by se měl podělat strachy, když na něho policie přijde, bohužel to tak není a v této pseudohumánní společnosti dlouho nebude.

                0 0
                • Sobi  

                  Problém je spíš v legislativě, a ta pokud se nezmění, tak nemůže policie změnit své chování.

                  Mám zkušenosti s policií v zahraničí a to je nebe a dudy!

                  0 0
                  • Zdenda CUBE  

                    Opravdu? Tak si zajeď do Rakouska a blbě se s českou SPZ podívej na poldu a hned ti vysvětlí co je to demokracie !! :-(

                    0 0
          • Bren  

            Policie skutečně ojebává všechno co jde, což je jedna stránka věci a padesát procent pravdy. Druhých padesát procent pravdy je, že se tatáž policie musí zabývat „případy“ různých magorů, co volají večer co večer, musí se tam jet, musí se to zpracovávat…

            Případy ukradených kol, kdy majitel nezná ani výrobní číslo, ani značku kola, ztracených peněženek hlášených jako určitě jistá krádež, po roce nahlášených vloupání do zahradní chatky atd atd. spolehlivě zahlcují těch pár maníků, na které má policie tabulková místa a kteří to prostě NESTÍHAJÍ. Že je u policie více než jednou takový sbor kancelářských krys co se nepodílí nijak na policejní práci pro lidi, je chyba systému, ne těch doslova chudáků, co za pár šupů bez příplatků za soboty, neděle, svátky, noční, bez možnosti si přivydělat, opít se, pobít se, doknce i vybourat se vlastním autem aniž jste pili… makají stopadeát hodin ročně přesčas bez nároku na mzdu protože to tak schválili poslanci.

            Jenom magor se na takovou práci rychle nevykašle.

            0 0
            • jIrI___  

              Ale zase se musí nechat, že je to jedno z mála zaměstnání, kde po nějaké době ve službě a jejím následnem ukončení dostává člověk rentu. Takže magor je ten, kdo skončí před tou potřebnou odslouženou „rentovou“ dobou :). A renta je podle mě jedna z věcí, která lidi k policajtům táhne. Osobně znám víc než dost lidí, kteří si odsloužili, skončili, mají teď normální práci a na přilepšení jim každý měsíc sype nějakou tu tisícovku stát.

              0 0
              • Bren  

                No to žiješ asi někde jinde. Renta byla podle starého zkona po deseti odsloužených letech, ale 5700,–Kč měsíčně. Výš než asi 11 tisíc nikdo nedostal, mohl tam být i padesát let.

                Pak došel nový zákon, kde se věk pro rentu zvednul na 15 let a to 20% hrubého platu za poslední kalendářní rok. Do toho Langerova reforma, který sebral cca 5000 Kč řadovým a dvojnásobně to zvedl vedení.

                My řadoví museli do pryč ještě ten rok, jinak bychom zaplakali nad výdělkem, kdybychom podali žádost až v říjnu, dostali bychom rentu v vypočítaného průměru v následujícím ro­ce.

                Neznal jsem žádného poldu, co by šel k policii kvůli rentě, o tom se mluvilo, až když nás Langer nazval někým, s kým se dále nepočítá.

                Jinak si asi neuvědomuješ, že za deset, patnáct nebo dvacet let už neumíš z původní profese, pokud teda nějakou ale máš, vůbec nic. Takže uplatnění v civilu pro toho kdo nepřejde na druhou stranu, není zase bohviečo.

                Já skoro rok šprtal, chodil po melouchách zadara a na rady ke známým, abych se do původní profese nějak zase dostal. Věř tomu, že na řadové četníky nikdo v civilu nečeká. Ta renta je doslova a do písmene odškodnění od policie za to, že tě policie vyplivne docela nepoužitelného pro další profesi.

                On ti totiž služební zákon přímo zakazuje, že si nesmíš přivydělávat. Teda mimo jinou pakárnu, kterou by moc lidí v civilu nebylo ochotno zkousnout. I proto každému nedoporučuju nástup k této složce. Není tam teď o co stát.

                0 0
                • ajfel  

                  Vyčerpávájící…, zneškodňování psů a volba střeliva mi je jasná…, ale co takový „všednější“ problém jako 2 zlomený tužky v nenadepsaný obálce ve schránce jako reakce na upomínku nezaplacené faktury a upozornění, že to, co podle mého nezaplácnutého díla dělá, je v rozporu se zákonem? Jak se bránit, nebo co podniknout v tomto případě ostřílený matadore ?

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.