• Karaya

    Chystám se na týden s bajkem a manželkou do Bělé pod Pradědem. Nemáte typ na nějaké pěkné trasy? Budu moc vděčný, moc to tam neznám…Díkec..

    0 0
    • wbiker  

      Když vyjedš na Videlský kříž, tak všemi směry, kterými se dáš, tě čeká skvělá projížďka.
      - po parkovišti doprava – směr Červenohorské
      sedlo
      - doleva po cyklotrase – přes Lysý vrch na
      Pásmo Orlíka, odtud buď do Jeseníku, nebo až
      na Rejvíz
      - rovně po silnici – Karlova Studánka – Hvězda – Praděd – Švýcárna – Červenohorské sedlo Jen bacha – nejezdi z Videlského kříže rovnou na Švýcárnu, je to sice jen 4 km, ale kolo poneseš na zádech a manželku asi taky.:-) Jinak – a? vám vyjde počasí:-)

      0 0
    • Meesha  

      Ja se vratil v patek… pekne rozstipanej… Davej bacha, je tam dost omezeni pro bikery a sou tam cyklotrasy (sotolinovy cesty). Je tam dost ochrancu a ty prudej. Vyjed si na tu precerpavaci nadrz u Pradedu. 12km vyzivnej kopec. Praded je taky dobrej – pres tu Svycarnu na Cervenohorsky sedlo. Tam sem vyhorel a sem docela dojebanej…

      0 0
      • gersa  

        Jen pro doplneni, jedna se o Dlouhe strane a pokud zdolas Cervenohorsky sedlo a nasledne sjezd dolu a znova vyslap na Dl.Strane, bude to dost dobry trip

        0 0
    • Lister  

      Bělá je ideální místo kde začít. To co bylo napsáno o Videlském kříži je pravda. Jinak obecně máme tady nevýhodu, že spousta tras vede po asfaltu a pak najednou je brutální terén, takže když jedeš se zubama tak se celkem nadřež a když na slikách tak se někde vysekáš. Z Bělé od hospody Cimbura je pěkný výjezd na Šerák, jen bych doporučil držet se silnice, protože značka v jednom místě uhýbá do lesa , kde je to dost náročné a pak se zase napojuje. Lepší je to po silnici. Z Šeráku po značce technický sjezdík na Ramzovou(manželka tě asi bude proklínat) pak do Jeseníku a do Bělé. Praděd je povinost. Já jezdím nahoru právě tou zkratkou z Vidlí, ale musí se asi 2km tlačit těžkým terénem ( jet se nedá a navíc je to zakázaná cesta), ale přijde mi to lepší než jed až na Sedlo.Jiná možnost jak nahoru je Vildi-Lyra-Karlova studánka-Ovčárna-Praděd. Zpátky jezdím ze Švícárny právě na Sedlo a po asfaltu do Bělé. Jedna z mých oblíbených Jeseník-Rejvíz-Zlatý chlum(rozhledna)-Jeseník. Kdyby tě zajímala nějaká určitá trasa, tak napiš.Kup si nějakou cyklistickou mapu. Tam by mělo být tras dost.

      0 0
      • Meesha  

        Serak je dobrej. Po cerveny z Ramzovy je horni pulka docela spatna a kousky se musej tlacit. Nebo bys to musel zkusit pod lanovkou. Vyhni se este zluty z Filipovic na cervenohorsky sedlo! Nebo si sebou vem horolezeckou vystroj a krovinorez…

        0 0
    • Lister  

      Tlačení se stejně asi nevyhneš. Holt Jeseníky.

      0 0
    • Karaya  

      Díky všem, stáhnul jsem někde všechny zakázaný trasy pro kolo, tak snad se ochráncům vyhnu…

      0 0
    • wertigo  

      jestli ti zbude cas a nebo bude spatne pocasi, tak super je exkurze na precerpavaci nadrz Dlouhe strane, je to s filmem, vykladem, vyletem do hlavni haly ve skale a vubec je to hodne zajimava stavba v podzemi, vyvezou te na horni nadrz (1300 m.n.m) ktera stoji za shlednuti.

      0 0
      • Karaya  

        Da se tam nekde nechat kolo?

        0 0
        • Meesha  

          Muzes ho tam nekde privazat. Dejte si to nahoru. Jednou stranou je to 5,5 (nic moc) , ale kdyz to vezmete zadem, tak je tam vyzivnÿ 12km stoupani po asfaltu!

          0 0
          • Cyril  

            Esli myslíš to stoupání z Loučné nad Desnou jak se uhne někde za mostem u „zámku“ vpravo podél Trojramenného? potoka nahoru tak to opravdu stojí zato a myslím, že je to nejlepší kopec v Jeseníkách. Jen nevím jestli se neprojíždí nějakou oborou která je občas zavřená = neprůjezdná cesta (nebo přetahování kola přes plot).

            0 0
            • Hanes  

              Neboj dostaneš se tam. Buď po asfaltu, ale daleko krásnější je terén. Je tam značení z časovek. Vyjedeš kousek od vrtulí. Další krásnej výjezd je z Vernířovic a to jak na Dlouhé stráně nebo na Franckovu myslivnu jak je libo. Jo a výjezd po staré cestě na Červ. sedlo z Koutů paráda je to i naopak.

              0 0
            • Bobo  

              Hele, při cestě z Loučné na Dlouhý stráně bacha na sváteční kolaře, co se nechají vyvízt pod přehradu autem a pak frčí okolo vrtulí dolů. Před nedávnem jsem tamtudy jel (na silničce-vražda) a bylo to dost vo hubu, když se proti mně vyřítili ze zatáčky. Přijde mi, že se z tohodle pseudoDH stává nějakej národní sport. To samý se rozmáhá i v Orlickejch horách. Nic proti nim, ale neškodilo by trochu ohleduplnosti. Jinak, asfaltka je to nádherná, z Loučný se na ni dostaneš, když projedeš okolo benzínky, po pár metrech je nalevo samoška a naproti ní je odbočka doprava. Tak to je ona.

              0 0
        • wertigo  

          ja jsem tam byl bez kola, pruvodce te pak po prednasce, ktera se kona v arealu spodni nadrze, vyveze na horni nardz busem nebo jedes svym autem.

          Cela exkurze trva tusim 2,5 hodiny.

          Lupeny se kupuji 2 vesnice pred prehradou u jedine benziny co v te obci je, na nazev obce si ted nevzpomenu, mistni ti poradi.

          Jestli tam jde zamknout kolo – to fakt nevim s kolem tam nikdo na exkurzi nebyl, mozna si tam zkus zavolat. akorat pri jizde autem na horni nardz jsme potkali kolare jak jedou nahoru, je to teda paradni kopec…

          0 0
    • Bunda  

      je tam toho požehnaně…http://ww­w.ejeseniky.cz/cy­klotrasy.php

      0 0
    • RomanH  

      Jak se da co nejkratsi sjizdnou cestou dostat z Pradedu na Dlouhe strane ? Pujde to po modre „Pod Pradedem“ pres Divoky dul alespon s kolem na ramenou sejit ? Na vikend budu v okoli Vrbna a Karlovy studanky a chtel bych nejak zkombinovat Ovcarnu, Praded, Svycarnu a Dlouhe strane, nejlepe v jednom dni. Diky.

      0 0
      • Paja  

        Modra je ta co odbocuje kousek od zacatku stoupani z Ovcarny na Praded doleva z kopce ke spodni nadrzi Dlouhe Strane? Pokud jo, tak je to dost prudka cesticka se serpentinama, sli jsme to kdysi odspodu nahoru s velkyma baglama a byl to zahul… s kolem na rameni to nejak slezes (ale jak moc te to bude bavit?:)

        0 0
      • Bobo  

        A co takhle ze Švýcárny po zelené dolů na konec Koutů a vrátit se zpátky po asfaltce okolo spodní nádrže? Sice je to za Švýcárnou kousek po těch lávkách, ale to se celkem dá. Po modré je to dolů dost drsný i pěšky.

        0 0
        • Hanes  

          Jo, ale nemusel bys jet až dolů do Koutů abys nejel furt po asfaltu, ale v jedné z posledních pravotočivých zatáček odbočit doleva na „Hladovou cestu“ a jedeš lesní cestou zhruba po vrstevnici a vyjedeš kousek od mostu nad dolní nádrží.

          0 0
          • RomanH  

            Diky moc, a co ta neznacena cesta kousek pred Svycarnou udolim cesnekoveho potoka ? Znate to tam nekdo ? Vcera jsem si koupil mapu, zaskrtal vsechny zakazane useky cest (diky VLKOVI za prehled) a nakombinoval jsem trasu znacene / neznacene cesty v delce cca 60–70 km s prevysenim cca 2000.

            0 0
            • Hanes  

              Zrovna v pátek jsem se na tu cestu od švýcáírny díval, ale nikdy jsem to nejel – vyzkoušej a napiš jak se jelo. Jinak takovej zážitek: kousek pod švickou je odbočka doleva. V 95 roce ji lesáci protahovali všude bahna, ale nevyzkoušej to.Najednou scesta skončila, bahno za mnou přede mnou sráz medvědího hřbetu a tak kolo na ramena a po pařezech dolů. Až pojedeš kolem dolní nádrže dolů tak mrkni doprava na ten kopec s pasekou to je on. Šel jsem to dolů skoro půl druhé hodiny. Jinak si to v Jeseníkách užij!

              0 0
              • RomanH  

                Jo diky, na tu stran jsem se dival v loni na podzim :o) Ja bych to prubl, ale budu tam s manzelkou, tak neslibuji. Drive jezdila 3000–4000 km za rok, ale loni diky tehotenstvi najela 0 a letos ma jen neco okolo 800km. Chtel bych toho stihnout co nejvice a zaroven ji moc nestrhat, takze jestli si jeste po vyjezdu Praded – Svycarna troufne jet dolu Cesnekem, vyskrabat se na Dlouhe strane, pak opet dolu a pres Cervenohorske sedlo po modre zpet na Praded a Karlovu studanku, jdu do toho. Jinak v loni jsem jel jeden pekny sjezdik z Ostruzniku do Petrikova (tusim ze modra znacka).

                0 0
                • Bobo  

                  My se budeme teď o víkendu taky plzat po Jeseníkách, bohužel pěškobusem. Dneska ve tři odjíždím na silničce na Červenohorský sedlo, rodina si za mnou v závěsu poveze šunky v plechovce. Třeba se někde potkáme. Jakýho máš býka? (Až mě sejme nějaký biker, abych věděl, že jsi to byl ty :-) ).

                  0 0
                  • RomanH  

                    Nepotkame, my tam jedeme pristi vikend (teoreticky v patek odpoledne – Utery, dle toho, jak se nam podari zajistit hlidani). Na bike budeme mit cas asi jen So+Ne, proto ten spech. Bika mam ve fotkach biku na B-F, manzelka ma podobny, akorat ma bilou Marathonku, jine plaste, rafky a sedlo. http://www.bike-forum.cz/forum/bikes.php?…

                    0 0
    • RomanH  

      Za 14 dni se chystame do Jeseniku a potreboval bych poradit. Pravdepodobne tam pojedeme i s dcerkou a s vozikem. Podle mapy jsem si nasel takovou okruzni cestu z Ludvikova pres Maly Ded, Svycarnu, Praded a Hvezdu zpet do Ludvikova. Melo by to vse byt OK. Ja samozrejme vim o zakazu z Cerniku pres Maly Ded na Svycarnu, ale chtel jsem se zeptat, jak ta cesta vypada – protlaci se tam ten vozik, nebo to jsou kamenne schody ? (Pripadne jak nejlepe se z toho Cerniku dostat i s vozikem na hreben – prijedeme tam po te ceste, kterou maji oznacenu pro bezkare). Jen tak pro predstavu, terenu se vubec s vozikem nebojime, jde jen o to, zda je cesta dostatecne siroka (cca 1m) a zda tam nejsou obrovske balvany, pres ktere to neprotahnu.

      Ted pominme aktualni pocasi – dival jsem se na internet, ze na Pradedu je momentalne pres 1m snehu. Protoze ale jezdim do Jeseniku tak 2× do roka, muze se mi to hodit pozdeji. Diky.

      0 0
      • mlyny  

        Já osobně bych tama nejela ani bez vozíku. Modrá, co vede rovnou z Videl ta je úplně na nic- tam je to bez cesty a kopec jako kráva a z Kříže nahoru…taky kopec jako kráva, já to tam znám jenom v zimě, na kole by mě tam v životě nenapadlo jet. Hodláte jet něco vyloženě tak náročného jak popisuješ, nebo bys uvítal i nákou trasu, u které nebudeš „plivat krev“?

        0 0
        • RomanH  

          Ne, vetsinou byvame ubytovani v Ludvikove a tak jsem podle mapy hledal okruzni cestu okolo 50-ti km, kde se bude moci dcerka tak zhruba v pulce nekde probehnout a my se budeme moci obcerstvit. A jako bonus beru vyjezd na hlavni hreben. O fyzicku strach nemam, nejak to zvladnu, ale jde mi o to, zda zhruba ten 1,5 km od Cerniku vytlacim i s vozikem az na Svycarnu (skoro az k Cerniku se dostanu po ceste pro bezkare)

          0 0
          • Lister  

            Ona i cesta pro běžkaře může být vražda. Jak jsem ti už psal do mailu tak si mylsím, že nejlepší řešení jak se dostat z videl na Švýcýárnu je oklikou přes Červenohorské sedlo, po lesní asfaltce kolem Vysokého vodopádu a pak z červenohoráku na Švýcárnu po běžkařské (ne po červené – teď nemám před sebou mapu). Je to sice delší, ale právě ten úsek z červenohoráku je jeden z nejkrásnější v jeseníkách s nádhernými výhledy směrem do Koutů. A pro vozík to nebude žádný problém.

            0 0
            • mlyny  

              Nevím, jestli to není pro ně už moc dlouhý, ale je to stoprocentně lepší. Mě by se líbilo vzít to na druhou stranu- z Videlského kříže po žluté přes Orlík a Kazatelny na Rejvíz, tam třeba obídek a tak, a pak po červené pohodičkou přes Drakov do Vrbna.

              0 0
              • Lister  

                Jo jo tahle trasa je dobrá a pro vozík jak dělaná, jen bych to jídlo nechal asi až ne Rybářskou baštu před Vrbnem. Smažený pstruh mňam :-)

                0 0
                • mlyny  

                  Smažený pstruh je sice mňam, ale jako místní bych do Rybárny v Mnichově nešla. Ceny jsou pro Němce a jídlo mi extra taky nepříde.

                  0 0
            • RomanH  

              Diky Vam vsem, vecer mrknu do mapy.

              0 0
    • Twistercube  

      Tak jsem v neděli udělal malej :-) výlet z Ramzové přes Šerák – červenohorský – Švýcárnu – Praděd a zpět. Na Šerák lanovkou, protože nahoru je to síla. Jediná sjízdná cesta je po sjezdovce hlavně z Čerňavy, protože Čerňava – Šerák se dá akorát hodit bike na rameno a je to cca 2km. Na vřesovou studánku je to technický kamenitý a nosící. Je tam ale vstup jen pro pěší, ale ty 3 kiláky se to stejně pulku nese. Jinak ze Studánky dál už pohoda. Počasí nádhernýna pradědu cca 12 stupňů. A příště Dlouhý stráně. Myslel jsem že je tam zákaz autem nahoru??? Jinak příjemné cestování po Jeseníkách.

      0 0
      • beady  

        Zákaz vjezdu na spodní i horní nádrž je (platí už od odbočky z Koutu n. D.. Neplatí ale pro ty co jedou na exkurzi do elektrárny, která se platí a v ceně té vstupenky je povolenka k vjezdu. Proto na horní nádrž jezdí procesí aut co půl hodina, hodina. A jinak co jsem si všiml, tak i ti co na exkurzi nejedou a vjezd povolenej nemají, zákazem si rozhodně hlavu nelámou… Jinak výjezd na Dlouhé stráně rozhodně stojí za to! (akorát bacha na auta:-)

        0 0
      • vlk  

        to teda koukám, co jsem tam byl naposled, tak tam byla závora.

        0 0
        • Vladimír  

          zavora je az uplne nahore pod horni nadrzi, kdo jede s exkurzi tak se pres zavoru dostane. Ja osobne to jezdim nahoru po te druhe ceste (kolem vetraku) kudy procesi aut nejezdi, ale i tam se auto da potkat. A na Serak se da od Ramzove dostat take pres Obri skaly, ale odtud je to opet kolo na rameno.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.