zážitek z Pradědu- i obyč kolo stačí pro pořádný ježdění

39 nepřečtených
  • dancing dog

    Ahoj, právě jsem se vrátil z dovo, kdy jsem byl týden v Šumperku u rodičů mé holky. Tuto oblast jsem neznal acelý týden jsem jí projížděl a procházel. jeden den jsem byl i na tůře naPradědu, spousta lidu pěšího icyklistického. Dost silničářů, ale hlavně spousta cykloturistů. zaujal mě jejich „vozový park“ , většina na obyč. bajkách nebo krossech, často veteránech s pevnou vidlicí, na kterých bylo patrné intensivní dlouhodobé užívání. Zřejměslouží dobře a jejich majitelé jsou spokojeni a s určitou nostalgií je netouží měnit. S nkolika jsem se dal do řeči a většina z nich toho na kole opravdu najede hodně a přestože to asi nejsou vyznavači závodů, najedou toho obdivuhodně hodně…při sledování fotogalerie kol zde a komentářů k vyfoceným kolům mi přpadlo, že většina z Vás by si o ta kola na Pradědu „ani neopřela kolo“ a věčné diskuze o zdvihách, hmotnosti nebo dokonce barevném ladění + o nutnosti měnit vidli nebo představec a půl roku…etc jsou svým způsobem mě nepříliš blízké- uznávám a obdivuji vyznavače sportovní jízdy , ba částečně i blázny do závodů, ale může být i pro ně ještě kolo koníčkem v původním slova smylu a jsou ještě schopni si někam pohodově zajet, aniž by sledovali rychlost, průměrnou rychlost, srd.puls, kalorie…
    Jen mě tak napadlo při pohledu na ty starý oprýskaný bajky ve srovnání s reklama na dnešní superkola od 50 ooo výše, kam se to všechno žene a kde to jednou skončí… bude kolo za 10let ještě prostředek pohody,klídku, rekreace a radosti, nebo jen symbol dupání , měření a soutěže …?! Nechci se nikoho dotknout, jen tu melu nekoordinovaně, co mě tak napadlo. Jen tak pro zajímavost, malá anketka Mír všem

    0 0
    • Lister  

      to je v pohodě, mi jsem tam napsosledy potkali nějaký výlet za základky – odhaduju tak 2–3 třída – jsem smekal před těma prckama :) Jinak jezdím pro radost a cestou mého kola si postupně realizuju svoje sny, ono není potřeba mít závodní vybavení, ale když si člověk trošku odpírá, aby si pak mohl koupit vysněný komponent a pověsit ho na bajka tak má neuvěřitelnou radost – podívej se třeba na kola od Mechanika – tam je jasný, že jsou skládaný s láskou a že by ten člověk klidně nejedl jen aby tam molh mít ladící komponent :o)

      0 0
      • Lister  

        já být hodná idnián a češtin mi moc nejde :o)))))

        0 0
      • dancing dog  

        ahoj, jasně, to chápu a nemyslel jsem to jako kritiku, sám si cuba přilepšuju/ ale jen mírně !! :-) / a znám to z motorek, taky jsem si stavěl takovej rattbike…aleměl jsem z těch lidí tam takovou zvláštní radost- 13 let starej Olpran, 50 000km, občas něco vyměněnýho, aleskoropůvodími prvky a chlápek je v pohodě a vysmátej… že honic nehoní a nic se nestane, když někam dojede o hoďku později..prostě pohoda huliče , ale bez tý trávy.. Jinak- Jeseník ujde, krásný okolí, ale v špitálu Vás prej dřou až vykořisťujou, jestli se to teda tebe týká a s někym si Tě nespletl :-) Anyway- měj se! Peace

        0 0
        • Lister  

          tyká, dřou nás z kůže :o))))))))

          0 0
          • dancing dog  

            ach jo, ty privátní nemocnice… :-((( snad bude líp!! sorry všemza odchylku od tématu!

            0 0
          • grafik  

            za to poflakovani v praci na bf se ani nedivim ;)

            0 0
            • Lister  

              náhodou te´d jsem doma :o) No a jinak jsem to vysvětloval – máme jehličkové !!!!!!! tiskárny a tam když človkě něco tiskne tak má asi tak 20 minut volno :o)))))))

              0 0
              • dieegoo  

                no je to s nima docela na dlouho, ale zas sou jediny ktery ti v jeden cas natisknou treba pet kopii :)

                0 0
          • lidumil  

            Koukám, že to je ve fšech špitálech stejný… :-(

            0 0
    • grafik  

      b)+c)+d)

      0 0
    • cabbage  

      jezdím pro radost, baví mě to+občas závod

      nedávno(včera) jsme vyslech debatu motorkářů, bylo to jak na B-F akorát jsem jim skoro nerozumel:o) prostě debatou o zdvihu se o krásný výhled z kopce neochudim a kolo pro mě může být i skoro umělecké dílo. tak proč o něm nepokecat se stejně postiženými jedinci? na zážitku z jízdy to nic nezmení( no na 4čepu je to pestřejší, a bez kotoučovek si prostě výhled do kraje nevychutnáš:)

      0 0
    • Splinter  

      Sportovní jízda a občas závod..Baví mě to a jezdím pro radost a su rád když se někam dostanu :)

      0 0
    • dancing dog  

      dík všem za reakci a žemi zatím nikdo nevynadal… sem rád, že jsem zřejmě dost mýlil. čus všem!

      0 0
    • Komi  

      Nechce se mi číst odpovědi, takže to tu třeba už zaznělo, ale ony ty dohady o gramy a design atd. .. to máš jak s tuningem aut nebo podobnýma věcma. Jsou nadšenci, kteří do toho vráží strašný prachy, ale auto je pořád nejužívanějším dopravním prostředkem dostupným téměř všem ;-) (o ekologii teď nemluvme) Jinak samozřejmě mnoho takových turistů obdivuji a to zejména osoby důchodového věku či tělesně postižené … RESPEKT

      0 0
      • Bully  

        Musim reagovat na ty „postizene“. Jel jsem ted jeden maraton v Nemecku a priznam se, ze jsem se neuvisel za jednim borcem bez nohy od kolene dolu. Klasa. A ted tu byla jedna organizovana vyjizdka, vcera rano, v Belgii. Prijel jeden typek, vstaval v nedeli o pul seste, aby dojel z Antwerp (tj.220 km tam a 220 zpet!) a pouzil svuj Cannondale tady v Ardenach a nepresunoval se jenom po rovine :) Draha zabava, ale je hned poznat, ze ho to fakt bavi.

        0 0
    • MlokCZ  

      Jezdím pouze pro radost a na pohodu, nejraději celodení výlety s 1 a více obědy a sem tam nějaký to pivko taky dám. Když jsem začínal před cca 10–11 lety na biku, tak jsem měl taky skoro nejlevnější kolo s pevnou vidlicí a jízdu jsem si užíval. Jenže to bylo tak s tím jezdit převážně po silnici, v trošku náročnějším terénu jsem byl hned vyklepanej a unavenej a za chvíli jsem chtěl zase na silnici.

      No a teď díky pořádnýmu kolu si to jednak mnohem víc užívám a taky můžu tu silnici skoro eliminovat (a nemívám ten pocit, že už dál terénem jet nechci).

      0 0
    • kurýr na bajku  

      S kym ses to bavil ? Tady si skončil !

      0 0
    • Marika88  

      Plně souhlasím. Myslím, že jízdu si vychutnám přinejmenším stejně dobře na svém levném Authorovi i nějakém super závodním kole. Jasně, čím lehčí, tím se míň nadřu, ale pro pocit z jízdy na vyjížďkách to až tak hrozné není. Mnoho lidí má nějakou úchylku a vráží do ní spoustu peněz, což třeba okolí často nechápe.
      Jsem ráda za tento thread, spousta lidí si uvědomí, že nejenom to kolo vytváří výsledný pocit z jízdy…Já bych se zařadila jako mnozí přede mnou do b,c,d.

      0 0
    • kajulka2  

      Jezdim pro zábavu, baví mě to, sem rád když dám nějakej těžkej výjezd, adrenalin ve sjezdech taky neni špatná věc, a vyjížďky s přáteli stylem „tour de beer“ k tomu samozřejmě taky patří. odpruženou vidli mám hlavně ze zdravotních důvodů, zápěstí už odmítaly pevnou i na polňačkách :(, jinak techniku a gramy a kalorie neřešim. Volim odpověď b,c,d

      0 0
    • vlk  

      ono taky dest záleží kde v těch jeseníkách jezdíš a jak, pokud po cyklotrasách a po silnicích, tak můžeš klidně na žiletce.Ale mimo trasy je to často docela brutální terén, tam to chce pořádný biky.Jsme tam byl s kamoši 3 dny a tolik co jsme měli technických problémů s koly jsme snad ještě neměli.Jen namátkou-zničená ložiska v hlavovým, zničený zadní náboj poničená vidlice apod.Jinak i ty cyklotrasy jsou někdy docela s ne zrovna rovnám povrchem např ta z červenohorského na Švýcárnu-tamý šutr-a viděl jsem tam přitom borce i na žiletkách.

      0 0
      • Lance  

        no ale reknu Ti ze zalezi co si predstavujes pod pojmem poradny biky, taky jsme jezdili skamosema do beskyd a do jeseniku,jezdili brutal – mame HT vsichni,ale jediny problem byl,ze za celou dobu jsme na ctyrech bikach to mas osm kol opravovali dva nebo tri defekty,a to mel kamos kinetica na kterem jezdi jeste selu a silu a ja to kolo mam do ted a menene skoro nic,podotykam,ze jsem jeste tehda fakt jezdil:)

        0 0
        • vlk  

          ono je to tak, že se vždy někam posunují hranice.Já také kdysi dávno jezdil oceláka s pevnou vidlí.Pak jsem koupil hvalitní ht s odpruženou a hned jsem jezdil rychleji, nebezpečněji a po horších cestách, no a teď mám ze zdravotních důvodů fulla a jezdím skoro vše a zase ještě rychleji a nebezpečněji.Ono se dá jet načemkoliv.Já jen říkám, že pro mne např nnení to lepší kolo zbytečností.Víc si na něm užívám a to co jsem tam jel by některá kola, která by na normální vyjížďky stačila nezvládla.Popravdě se mi stávalo, že některé sjezdy jsem jel sám, kamoši, že na HT to je nejetelný. apod.Užiješ si na každém kole co se týká jízdy v terénu, ale každé kolo má jinde hranice.Zase je mi jasný, když někdo přijde se sjezdovým speciálem, že se mu nemohu rovnat.Asi taky už melu blbiny.

          0 0
    • wertigo  

      No je to stejne jako u obleceni, clovek by se nemel hodnotit dle vizaze/kola.

      Zvlast kdyz ma clovek vice letnich/zimnich aktivit, tak proste nekdy nemuze mit kazde sportovni nacini na spickove urovni.

      Velke procento lidi, ja take, si rikaji cykloturisti. A to je pak kolo jen prostredek k poznavani prirody/mist.

      Kdyz vidim u nas ve meste chlapika, co jezdi na stare favoritce a ma krome Afriky, projety cely svet, o vybave to neni ta jen pomaha…

      0 0
      • vlk  

        Jo jo, tak nějak to je.Cykloturista to sem já, sem si změnil profil.

        0 0
    • martt  

      ja jazdim tiez na starom srote (Marin Bear Valley 1993). Pred par rokmi som si kupil Schwinn Moab 2003 ale ten marin mi sedi nejak viac. Ked sa tak nad tym zamyslim, v roku 2006 som na tom Schwinne este nesedel :-), na Marine mam v 2006 uz asi 4000 km.

      0 0
    • Zodiax  

      Jen bych jeste reagoval na tu zminku o kolech za 50kKc a vice … myslim, ze prodej hi-end kol tvori minimalni procento, vetsina prodanych kol jsou v hranici 10–20kKc, proste prave ta obycejna turisticka ;) Tady jsme na serveru kterej se bikovani tyka, tak se nemuzeme divit tomu, ze je tu abnormalni koncentrace „blaznu“ (v dobrem slova smyslu) :)

      0 0
      • maxtor  

        NO nevím, když se podívám na vozový park „obyčejných smrtelníků“ tak převládají vrzající a skřípající supermarketové speciály. V+ětšina lidí bere kolo jako dopravní prostředek na cestu do práce nebo na nákupy. Na to jim ty kraxny stačí.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.