• RomanH

    Omlouvam se za poradny Off Topic, ale kdyz uz se zde resily podlahy, auta i eko domky…

    Protoze v obci, kde se chystam stave RD neni kanalizace, resim problem jimka x COV

    Uz jsem pro tu COV skoro rozhodnut (vychazi to ceno lepe a v pripade hydrogeologickeho posudku nema stavebni urad namitek). Slysel jsem, jak jsou COV citlive na nicitel bakterii typu SAVO. Zajimalo by me ale, jak snaseji treba caste prani, mycku (soli, leštidla, prasek ), pripravky na odstranovani vodniho kamene (Real, Cilit…), pisecek na obcasne umyvani vany (Cif,…), co se stane v pripade delsiho neobyvani domku a podobne. Je mi jasne, ze cim mene chemie, tim lepe, ale obcas se tomu proste clovek nevyhne.

    A ted kontretne. Rozhoduji se mezi temito COV :

    AS – VARIOcomp K www.asio.cz/ BIOCLAR B6 www.bioclar.com/sk/0401.html BIO CLEANER BC4 www.abian.cz/?…

    Cenove jsou si hodne podobne, ale ten posledni BC4 se mi libi papirovymi vystupnimi parametry nejlepe.

    Jaky je vas nazor ? Diky.

    0 0
    • Lance  

      jak jsi s barakem daleko?:)

      0 0
      • RomanH  

        Dokoncuje se projekt, ale tam uz to musis mit dane.

        0 0
        • Lance  

          jo jasne, ale v prubehu stavy to muzes zmenit

          0 0
          • RomanH  

            No, musez, ale treba kdyby se ukazalo, ze misto COV das predsi jen jimku, tak uz to pujde hodne spatne.

            0 0
          • Excel  

            okrajově změna z ČOV na jímku je, co se papírování týče sranda, k jímce nic nepotřebuješ, povolí stavební úřad, změna z jímky na ČOV už problém je, potřebuješ projekt s razítkem specialisty vodaře a vyjadřuje se k tomu institucí až to pěkné není, speciálně pokud jde přepad do vsaku…

            0 0
    • Daník  

      Fakt zajímavý topic na bike foru:) Asi tak, žádná mini ČOV zázraky nedokáže a jako malý „organismus“ je nestabilní. Je to samozřejmě lepší než nic, ale v případě, že zkolabuje (což se může stát snadno vlivem chemikálií, zanesení, výpadku proudu, kolísání zátěže..), budou výstupní parametry pravděpodobně horší než u vícekomorového septiku.Asi bych si tedy vybíral dle:

      • míry záruky (na výrobek i výstupní parametry)
      • životnosti (rozhodně nerez)
      • referencí (dotaz firmě na uživatele v okolí a kontaktovat je)
      • náročnosti a nákladnosti obsluhy, údržby, proudu, energie.
      0 0
    • Ruprecht  

      když jsem viděl název tak jsem myslel, že ČOV je český olympijský výbor :-)

      0 0
    • MartinXC  

      Teda zírám, jak jste to s výstavbu rozjeli! Předpokládám atypický domek … kolik dáte za projekt ? (taky řeším nové enduro versus jeho dopad na potenciální výstavbu :-)

      0 0
      • RomanH  

        Nene, zadny atyp, klasika 12×8 metru na patro + pristresek pro auto. Podle stavebni firmy mensi domek, podle obsahu me penezenky velky :)

        Projekt mi dela sousedka projektantka, komplet vcetne materialoveho dotazniku pro stavebni firmy by mel stat do 50000 Kc. Jako stavebni matros bude palena cihla (Supertherm, Porotherm)

        0 0
    • Koala MC  

      Pracuji jako projektant v oboru ZI Než bych ale rozepisoval to na co se ptáš,tady je odkaz který téměř přesně zodpoví tvé dotazy.

      voda.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=28­03&h=6&pl=37

      Obecně se dá říct,že čistící prostředky VELMI výrazně ovlivní chod,respektive účinnost malé ČOV. Malá ČOV je opravdu „znouze ctnost“,bohužel se tímto způsobem řeší i věci,které se dají vyřešit jinak,lépe..a leckdy i levněji..

      0 0
    • Excel  

      jsem sice pozemák, ale k rodinejm domům jsem jich pár dělal pro specialisty, tady na brněnsku eště stojí za řeč čovka od Separy DČB 5K, jinak co je hodně velké svinstvo je olej z friťáku, pokud bys ho vylil do odpadu, tak ti čovka vychcípá a účinnost nula, s ostatní běžnou chemií z domácnosti (praní, myčka) by si to mělo poradit. A poslední věc, bacha na celkové náklady, čovka je jedna věc, ale projekt, výkop, podkladová deska, osazení (případné obbetonování) napojení a cena docela vylítne nahoru

      0 0
      • RomanH  

        Diky moc. O tom oleji jsem uz byl taky informovan a ty naklady navic mi jsou jasny. I tak to ale vychazi lepe nez jimka, nehlede na naklady spojene s vyvazenim – pro nas bych potreboval cca 20–30 kubiku (abych tam nemusel volat fekal kazdou chvili).

        0 0
    • DyEm  

      co je to ČOV? Český olympijský výbor? :)

      0 0
    • Fannys  

      Myslím

      0 0
    • Fannys  

      běžné čistíci prostředky asi nebudou problém – tady jim na to odpověděli v dotazech http://www.asio.cz/cz/faq… nebo jste s tím někdo měl problém?

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ze zkusenosti znameno…mycka jednou za den je vpohode..pocho­pitelne ale se saponatama musis opatrne, bo to ty potvrurky muze pobit…

      Budou v dohledne dobe budovat kanalizaci? Pokud jo, tak se ti snadno stane, ze do splaskove kanalizace ti nedovoli napojit vyvod z COV (voda neobsahuje zradlo pro breberky) a do destove kanalizace to napojit nesmis…

      0 0
    • Smazaný účet  

      A jak je to s povinností připojit se na obecní kanalizaci?

      Před cca dvěma měsíci jsme koupili, usadili, zabetonovali, připojili a zprovoznili domácí čističku odpadních vod s možností vývodu pročištěné vody do obecní kanalizace a nebo jako užitkovou vodu na svůj pozemek.

      Celý roky jsme se chodili ptát jestli bude obec dělat obecní čističku. A prej nebude.

      Najednou ale budou dotace a obec jí postaví.

      Musíme se připojit napřímo bez naší čističky a tim pádem platit poplatek za obecní kanalizaci?

      Ta naše domácí čistička taky stála poněkud hodně a o tej dřině při kopání, usazování a připojování ani nemluvim.

      0 0
      • sodek  

        ty furt musíš někde něco ojebávat …

        ale jinak k tématu – ve stavebním povolení k domácí ČOV by správně mělo být specifikováno, jak to s tou povinností připojit se je nebo není. Ze stavebního povolení je potřeba vycházet.

        Pokud to nemáš ve stavebním povolení, pak ti to musí posoudit Vodoprávní úřad (laicky stavební úřad pro vodařské věci)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Co je na tom na vojebávání?!

          Vysázim za domácí čističku skoro 40 tisíc a pak se mam připojit na obecní kanalizaci a platit ještě znova za obecní kanalizaci?

          To se na tu svojí čističku mam chodit potom koukat jak mam v zemi 40 hadrů úplně k hovnu?!

          0 0
          • sodek  

            Přesně tak, k hovnu, měls investovat víc do auta, do kola a jiných věcí, nad kterými ses tady jindy čílil. Pak bys neměl na čističku a nemusels tady brečet nad přípojkou…

            Jinak každá normální obec řekněme loni na podzim věděla, jestli dotace a stavba bude nebo nebude. K tomu se váže projektová dokumentace a spousta dalších vyjednávacích capin. Tak bych skoro řekl, že nás tady s těmi dvěma měsící lakuješ. Možná ti křivdím.

            0 0
            • Martyss  

              Přesně tak, k hovnu, měls investovat víc do auta, do kola a jiných věcí, nad kterými ses tady jindy čílil. Pak bys neměl na čističku a nemusels tady brečet nad přípojkou

              Jenom drobná poznámka k finanční situaci. Mám několik spolužáků v tomto oboru na pozici technologů a zde je prostor pro snižování nákladů velký. Oproti jiným oborům chemie, kde se tře bída s nouzí.

              0 0
      • RomanH  

        Pripojit se tusim nemusis, ale platit stocne ano – na to ma obec pravo.

        0 0
      • Excel  

        Domovní čovka vychází kolem sto papírů tj.(projekt, koupě, osazení, připojení, elektro) takže čtyřicetník je slušná cena. Ohledně zrušení čovky a napojení na kanalizaci, je to součást podmínek uděleného stavebního povolení od ŽP protože to nařizuje vyhl. 501/2006 §24b odst.2.

        Žumpa nebo malá čistírna musí být umístěna a řešena tak, aby bylo umožněno výhledové připojení stavby na kanalizaci ukončenou čistírnou odpadních vod. Po připojení stavby na kanalizaci ukončenou čistírnou odpadních vod musí být u žumpy nebo malé čistírny zajištěno ukončení jejich užívání.

        0 0
        • RomanH  

          Zlatych 100 litru proti tomu, az mu nasadi stocne :-)

          0 0
        • Smazaný účet  

          A těch 40 tisíc jako co? To jako že co sme si to sme si.

          Připoj se na kanalizaci s čističkou a vyhoď 40 papírú za novou čističku z okna?

          0 0
          • RomanH  

            Popravde, toto byl jeden z duvodu, proc jsem to nakonec vzdal. Projekt jsem mel, vodopravkem jsem prosel, ale pak mi dali platnost rozhodnuti tusim na 10 let a povinnost nechat si testovat vzorky + archivovat protokoly. No a k tomu jeste koupit tu COV.

            Pokud obec bude muset budovat kanalizaci, ma dve moznosti – jednu velkou COV pro vsechny, a nebo prispet jednotlivym uzivatelum na COV a tu povinnost prenest na ne. Zalezi na velikosti obce a dalsich okolnostech – bud se ji vyplati prvni, a nebo ta druha varianta. Ze je to cely pro maly obce EURO nesmysl (hovna tu byly od pocatku) vime vsichni, tak premyslej u voleb (a komouse jsem zrovna nemyslel).

            0 0
          • karliner  

            To by se za totáče nestalo.

            0 0
          • Excel  

            Pokud bys měl písemné vyjádření obce, že kanalizace nebude v dohledné době třeba 5 let zbudovaná a najednou je všecko jinak tak bys možná mohl požadovat náhradu.

            0 0
            • karliner  

              :-DDDDDDDD

              0 0
              • Excel  

                Jakože právníkovi nasype dalších 40 ať to leze k tý stovečce, jsem myslel. Náklady řízení dvacetník. Pověst v obci k nezaplacení.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  To je extrém. Pokusit se prostě domluvit, aby se na mě při rozesílání složenek jaksi pozapomnělo a čistou vodu ze své čističky posílat na svou rozlehlou zahradu.

                  0 0
                  • RomanH  

                    aby se na mě při rozesílání složenek jaksi pozapomnělo

                    To nemyslis vazne, ze ne. Prave z tohoto duvodu je ta pravomoc obce takto nastavena. Ta kanalizace / cisticka se z neceho zaplatit musi. Mel sis to zjistit dopredu a nechat si to dat pisemne do zadosti o povoleni.

                    Stejne, co Te k tomu vedlo, ze jsi tam tu cisticku usadil? Nestacilo si doma vsechno nachystat (odpady, elektriku), aby jsi pak nemusel nic rozkopavat (dvorek, zdi), a v pripadne potreby jen otocil koleno z jimky ?

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      My sme měli původdně k rekonstukci chalupy projektovanou jímku-septik.

                      Ale pak jsme se rouhodli pro čističku.

                      0 0
                      • pepek  

                        Puvodně jsem chtěl auto bez klimy a se švihadly, no a teď mám klimu i elektriku a eště problém s al koly, která jsem puvodně nechtěl, ale pak výhodně koupil, ale nejsou napsaný v papírech. Tak bych chtěl, aby se na to pozapomnělo

                        Koukám, že máš furt stejný problémy :-)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Co má společnýho auto s čističkou?

                          0 0
                          • pepek  

                            osobu majitele

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Jenže to auto řešim asi fakt trochu z vlastní blbosti.

                              Oproti tomu s tou čističkou už přestává sranda.

                              Vrazit do něčeho skoro 40 tisíc, hromadu práce-ručně kopaná díra v počasí jaký snad teď na začátku dubna nemohlo ani bejt horší…

                              0 0
                              • hony007  

                                Když si neumíš zavolat na MNV, tak si nestěžuj!

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  A co sme dělali do teď posledních pár let?!

                                  Tak to jim necinklo na úřadě, že když se jich chodíme ptát na obecní čističku, nebo jestli si máme udělat svojí, tak snad pak moch starosta zajít hned co byla tahle informace a říct aby sme si už svojí nekupovali.

                                  0 0
    • dancing dog  

      Koupili jsme dum i s cov,je to dobra vec, ale pokud nemas stesti nebo se tomu dost nevenujes, jednou za par let ji stejne musis komplet odsat cucem a zacit znovu… Ja se ji trochu venuju, funguje slusne, nesmis do ni lit jedy ve velkem- hlavne savo, ale prasky na prani atak mame normalni, jen obcas je treba doplnovat bakterie.. Cena elektriny pro cov je podle me trochu nizsi nez stocne ve meste kde jsme driv bydleli…

      0 0
      • jIrI___  

        Doma jsme zjistili, že největší zabiják bakterií v čističce je myčka nádobí, resp. chemie co z ní vytkám. Takže pro bezproblémový chod čističky je asi nejlepší myčku nádobí používat opravdu jen v nutných případech.

        0 0
        • tomxxx  

          Neni to náhodou tim, že do letoška v prostředcích do myček nebylo regulováno množství fosfátů, ale v pracích prostředcích už se používat nesmí?

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.