Sigma PC 15 - prosba o radu po prvním použití

31 nepřečtených
  • Mofo

    Zdravím, dnes sem poprvé jel s tepákem Sigma PC15, žádnou předchozí zkušenost s tepákem nemám, tak proto možná trochu laický dotaz. Nastavil sem si prahy jednotlivých zón a snažil se jet v zóně základní vytrvalosti. Horní hranici této zóny mám na 145 tepech, když se však tep na displeji dostal cca na 138, už to ukazovalo, že se pohybuju ve vyšší zóně, stejně tak tomu bylo i u spodní hranice, tzn. už asi při sedmi osmi tepech pod prahem mi to ukazovalo vyšší zónu. Je to normální a pokud jo, mám se řídit ukazatelem tepů nebo spíše indikátorem zóny?

    0 0
    • fíha  

      Pod „ukazovalo vyssi zonu“ chapes toten mrnavy symbol hore? Mrkol by som sa, ci ju pripocitalo do pamati tej zony a ak ano, riad sa hodnotou a symboly neres. Toto som nikdy nesledoval, spolieham sa na to, ze to porozdeluje do pamati zon tak-nejak dobre…

      0 0
      • Mofo  

        Jo, přesně to myslím. No v paměti to většinu času ukázalo v té prostřední zóně, ale podle tepu na displeji sem jel převážně v té první. Tak nevím, co si z toho vybrat…

        0 0
        • fíha  

          To si ma nahlodal, mrknem na to, ale zatial verim, ze to skakanie symbolov moze byt nejake zaokruhlene. Uvidime. A tiez mi to onehda prestavilo tie prahy podla seba, ale len raz, potom v poho.

          0 0
    • zac  

      no me totiz prijde (a asi to tak fakt je :)) ze po tom co si clovek rucne nastavy vsechny prahy tak se stejne automaticky zase prenastavej podle vahy a udaju co tam jsou zadany, takze uz jsem to potom neresil a jezdim jenom podle aktualniho tepu a prahy mam v hlave… :)

      0 0
      • Mofo  

        tak to by bylo docela na h… Potom je tam většina funkcí úplně k ničemu, ne:

        0 0
        • zac  

          on v tom asi nejakej figl bude ale momentalne mi staci jenom ty aktualni… :)

          0 0
        • fíha  

          Bude sa to muset vyskusat motanim sa okolo tej hranice a stopovanim nezavisle. Mozes zacat prvy

          0 0
          • Mofo  

            no určitě to ještě zkusím, ale moc tomu nevěřím…

            0 0
    • Mofo  

      Jinak se chci zeptat ještě na něco, doteď sem podle tepáku nejezdil, ale intenzita v oblasti základní vytrvalosti se mi zdá strašně nízká, docela pohodové tempo (prahy bych měl mít dobře, byl sem v CASRI). Co vy na to, plácám kraviny?

      0 0
    • Mofo  

      Máte ještě někdo podobnou zkušenost, nebo je ten můj tepák zralý na reklamaci?

      0 0
    • Paja  

      Ja na ty malinky symbolky nahore za jizdy nekoukam, bo na ne nevidim:o)takze jsem zatim nezkoumal, jestli to sedi, ale predpokladam, ze pokud v nastaveni jsou zony spravne, tak cas straveny v nich je taky spravne, snad…:) Pokud nastavis pohlavi, vek, vahu a potom zmenis hranice zon na ty, ktere mas z vysetreni, tak uz potom nesmis hybat treba s vahou, protoze by to ty prahy samo zmenilo podle automatickeho vypoctu. Kdyz se kouknes do settings-hr zones, tak tam mas ty zony nastaveny spravne?

      0 0
      • Mofo  

        Jo, tak máš pravdu, já sem asi ještě potom měnil věk a celé se to přenastavilo… Tak se všem omlouvám za mystifikaci.

        0 0
    • Mofo  

      Jinak se chci zeptat ještě na něco, doteď sem podle tepáku nejezdil, ale intenzita v oblasti základní vytrvalosti se mi zdá strašně nízká, docela pohodové tempo (prahy bych měl mít dobře, byl sem v CASRI). Co vy na to, plácám kraviny?

      0 0
      • Mofo  

        Takže se mnou nechce nikdo podělit o zkušenosti? :-)

        0 0
        • fíha  

          No dobre, aby si nepovedal… Ak sa ti zda, ze udrzat sa v spodnom pasme je problem, tak aj mne sa zda. Aby som to udrzal pod 140, musim sa plazit do prace, rovina, bezvetrie, polooblacno, ist na nespoteniesa a vobec, dost sa snazit. Takze pri beznom jazdeni v lese som zasadne nad, ale nejak som sa s tym vyrovnal a hlavne sa mi nezda, ze by to vadilo.

          0 0
          • Mofo  

            Takže v pásmu základní vytrvalosti moc nejezdíš? Základní objemy by se měly najíždět v tomto pásmu, ale nevím, jestli to vydržím… Na spinneru se to ještě dá, ale na biku v lese si to nedokážu moc představit…

            0 0
            • fíha  

              Teraz jazdim akurat obcas do prace, takze ked to pomenujem najizdeni kilometru, tak trochu. Ale inak jazdim naprosto nevedecky, system kedy sa da a kolko sa da a potom to tak vypada. Ale ajtak, mne to bavi.

              0 0
          • Paris  

            No já mám opačný problém. Abych měl tep okolo 140 tak do toho už musím svižně šlapat. Já si myslím že je to o trénovanosti! Mimochodem mám taky PC15:)

            0 0
          • Daf  

            Nepodcenuj to jezdi podle toho tepaku. Ono kdyz jses plne odpocinutej tak se do te zony dostanes velice lehce, ale kdyz treba pojedes druhej, nebo treti 3–5h trenink po sobe nebude problem se v te zone udrzet. Objemy najizdej na silnici v terenu to nejde dost efektivne. Az budes mit neco natrenivano budes pri tech stejnych tepech muset slapat vetsi silou. To uz ti pak neprijde jako takova pohodicka.

            0 0
            • Mofo  

              je to tak, že s rostoucí trénovaností se mi budou snižovat prahy? To znamená, že když teď jedu na horní hranici základní vytrvalosti na nějakých 145 tepech, po nějaké době už 145 tepů nebude základní, ale třeba intenzivní vytrvalost, mám pravdu?

              0 0
              • Daf  

                Prahy se muzou soupat ruzne. Zvlast pokud s treninkem zacinas. Spis ale nahoru. Ale dulezitejsi jakym vykonem na tom prahu jedes. Ciste teoreticky kdyz budes mit hodne natrenovano tak budes mit AP a AnP od sebe treba jen 10 tepu. Takze vykon na ANP nebude zas o tolik vyssi nez na AP. Takze kdyz pojedes na AP tak ti to rozhodne nebude pripadat jako ze se flakas protoze do slapani uz davas docela velkou silu pritom ale nemas problem to udychat. To co jsempsal pred tim jsem myslel tak ze kdyz casto trenujes a je telo trochu unavene. Uz ti nevystreli tepy tak rychle nahoru a lepe se to hlida :) Precti si dnesni clanek od Vojtechovskyho na MTBS.

                0 0
    • Kagňátko  

      Taky mám PC15 a mám ten stejný problém. Při 157 tepech mi to hlásí, že už jsem na hranici toho lepšího výkonu ale podle výkonnostních testů u doktora jí mám až v 180 tepech.

      0 0
      • fiberman  

        Ty zóny jdou přece manuálně nastavit, tak si tam nastav hodnoty z testů.

        0 0
    • kafac  

      Těch 180 bude asi tvuj tepovej strop. HZ (Healat Zone) je 55–70% max TF (tepové frekvence) spalují se hlavně tuky FZ (Fitnes zone) je 70–80% max TF spalují se hlavně uhlohydráty PZ (Power Zone) je 80–100% TF – výkonostní sportovci Max TF je nejlépe udělat zátěžovým testem, nebo výpočtem: Muži: 210 – „polovina věku“ -(0,11 x váha)+4 Ženy: 210 – „polovina věku“ -(0,11 x váha)

      0 0
      • JirkaB  

        Zatím jsem to nevyzkoušel na kole, pouze na spinningu. Za 50 minut mám najeto 70% v PZ, průměrnej tep 157, maximum 192. Byl to spíš silovej trénink, ale i tak se mi to zdá hodně.

        0 0
        • Tesi  

          mě se zase nedařilo si nastavit nějakou rozumnou maximální TF, ta co ji tam dosadí měřák mi přišla nízká. Až pak jsem jel jednou přes Polsko okolo Adršpašskejch skal a tam mě za jednou vesničkou začali honit dva psi, každej z jedný strany a najednou jsem měl maximálku 186 (je mě 45) a bylo po starostech, teď už si to ty zóny vypočítává ze skutečně naměřený maxTF a ty zóny jsou jakž takž v souladu s mým naturelem :-)

          0 0
      • Polka  

        A jezdite podle tech prahu co spocita PC15ka nebo podle napr. techto – zdravi.medicen­trum.com/ed/0/do­/calculator/tra­ining/ (pro pokrocile), kde ty prahy vyjdou o neco vyssi?

        0 0
        • fíha  

          To, co vypocita Sigma, je vzdy nejake taktne-jemne k organizmu. Minimalne k tomu, co mi povedala sportova doktorka. Bacha na nu, chce Ta setrit!

          0 0
        • quassar  

          Jdou ty zatezovy zony nejak prenastavit?

          0 0
          • Polka  

            Jasne ze jde (manualne v menu HR ZONES). Ja jsem tak ucinil hned, protoze dle vypoctu PC15 to moc neodpovidalo.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.