• kubajs mtb

    Ahoj, chtěl bych si koupit nový běžky a nevim, jestli se vyplatí si koupit nějaký kombinovaný jako skate klasika. Rád bych víc skejtoval, ale sem začátečník a nevim, jak bych to delší dobu snášel, jestli bych hned od začátku byl schopnej lítat jenom na skejtech. Dík

    0 0
    • Vrci  

      Stejně se musíš rozhodnout než vyrazíš z baráku a podle toho namazat. S mázou na klasiku si nezabruslíš a s lyžema navoskovanejma jen na bruslení se ve stopě neodrazíš.

      Jinak je to jako s kolem. Klasika X skejt X combi = silnička X MTB X kros. Podle mě je to kompromis spojující nevýhody obojího.

      0 0
      • kubajs mtb  

        Takže sem si koupil skejty a boty taky skejtový, al emám eště jednu otázku, poznám rozdíl ve vázání, jestli si koupim rotteffelu R3 skate, nebo nějakou tu základní rotteffelu asi za 1000? Zajímá mě jen jestli se vyplatí koupit tu o 500 dražší. Dík

        0 0
        • Daf  

          Cos koupil? Vazani si kup na skate maji tvrdsi gumicku. Stim zakladnim se urcite taky da bruslit, ale kdyz uz sis koupil i boty na skate tak by byla skoda ted setrit na vazani.

          0 0
          • kubajs mtb  

            Lyže http://www.bartsport.cz/…sprint-skate Boty http://www.nyc-sport.cz/shop/sindex.php?… akorát že to jsou Junior provedení, čili trochu jiný provedení a nižší cena.

            Dík za ty rady k vázání. Optám se na tu gumu jinak půjdu do toho dražšího.

            Ještě jeden dotaz za bráchu: Jaký boty byste koupili na SNS vázání nejlíp na skejt(ale vzhledem k ceně může resp. možná bude muset bejt kombi)? Tak kolem 3,5k. Hodně dobře vypadaj tyhle http://www.nyc-sport.cz/shop/sindex.php?… , máte jinej typ?

            0 0
            • Vrci  

              Boty je třeba zkoušet. Každej šije podle jinýho kopita a každej má jinou nohu. Ať veme co mu sedne, asi bych se vyhnul hartjesum – docela mě zklamaly jejich boty na klasiku (nekvalitní vložka (pálily palce) a mizernej suchej zip co drží kryt tkaniček.

              0 0
              • Daf  

                Presne tak musi se to vyzkouset. Me pasovali perfektne Salomony ale jsou drahy mam Combi Pro.

                0 0
                • kubajs mtb  

                  Zajímalo by mě, jestli je salomon vázání v něčem lepší- kvůli skoro monopolu Salomonu jsou ty ceny hrozně vyskoko, vyplatí se potom vůbec do toho vázání jít? Boty samozřejmě vybírá i podle toho, co sedí.. :)

                  0 0
                  • Vrci  

                    Je to jedno jestli Salomon (SNS) nebo Rotefela (NNN). První se vybíraji boty, podle toho co sedí a pak k tomu odpovídající vázání.

                    0 0
                  • Daf  

                    Ceny vazani mi prijdou skoro stejny. Vyber bot pro dva typy vazani mi prijde taky podobnej. Ty zakladni vazani jsou podle me srovnatelne. Jen spec skate vazani Pilot od Salomonu nema u rotefelly odpovidajici protejsek. Stejne si clovek nejdriv musi vybrat botu a potom a az podle ni vazani. Boty od salomonu jsou proste drahy, ale co mam delat kdyz mi perfektne padly :)

                    0 0
            • blue  

              jak uz jsem psal dole, me ty Hartjesy vyhovujou a nemam s nima problem

              a k vazani… u slusnyho vazani se ty gumicky daj koupit v nekolika tvrdostech a jednoduse vymenit

              0 0
            • Vrci  

              tak teď už jen: http://www.swixschool.no/ www.swixsport.com/ wax viz pod norskou vlajkou

              0 0
        • Vrci  

          Koukni se na tvrdost flexoru (taková ta guma před špičkou boty). Pokud je tam stejná tvrdost je to jedno. Pokud je u toho levnějšího měkčí (nižší číslo) tak se zeptej na možnost výměny nebo vem to dražší vázání.

          0 0
        • PePu  

          V několika shopech mi bylo sděleno, že na základní rottefellu se nedají sehnat flexory s různou tvrdostí. Dle mých zkušeností je standardní flexor na bruslení příliš měkký, přimlouval bych se tedy za R3 skate.

          0 0
      • dada  

        tak sem vcera pri skejtovani premejslel nad tim tvym rozdelenim (klasika/kombi/ska­te=silnice/trek/bi­ke) a zjistil sem ze je to uplne obracene. Mozna pocitove se muze zdat ze skate je asi tak stejne cool jako bike a silnice stejnej vopruz jako klasika ale technicky je to jinak: na skate musis mit upravenou trat=kvalitni silnice. S bikem muzes vsude stejne jako s lyzema na klasiku. Rychlostne je to taky skate=silnice a vykonostne asi taky i kdyz to je asi individuelni. how­gh!

        0 0
        • Vrci  

          Já to myslel spíš tak, že ze silnice/klasiky se časem vyvynulo MTB/skejt, ale halvní bylo srovnání treking – kombi.

          Silnice neni vopruz, to bych si vyprosil :-)

          0 0
    • Twisp  

      V podstate sem resil nedavno podobny problem a nakonec sem se rozhodl pro skejt. Jsem tomu rad. Z prvu mi 2–3 vyjizdky trvalo nez sem prisel na techniku pri ktery vydrzim jet v kuse, ale za to trapeni to stalo. Ted bych nemenil. Jeste musim podotkonout ze na skejty musis mit podminky. Tady v Jizerkach sou uzasny. Taky jsem objevil kouzlo nocniho skejtovani. proste parada. :)

      0 0
    • Lookas  

      SKATE.....

      0 0
    • Daf  

      Cau jsem lyzar zacatecnik. Vim ze me vic bavi skate a chci se ho poraedne naucit. Po zkusenostech s lyzema z pujcovny jsem mel obavy jestli koupit komplet vybavu na skate. Po prvni vyjizdce s novou vybavou toho vubec nelituju. Ty lyze jedou i do kopce, kde jsem mel obavy ze mi to nepujde. Combiky jsou podle me vyhozene penize, ponevadz je stejne musis namazat podle toho co pojedes bud na skate, nebo klasiku. Takze behem vyjizdky ty styly stejne nebudes moci stridat. Kombiky jsou na klasiku kratky a tvrdy, no a na skate obracene.

      0 0
    • PePu  

      Z vlastní zkušenosti můžu jen potvrdit předchozí rady. Mám kombíky a na klasiku jsou hodně tvrdé, na bruslení zase měkké, nehledě na ne zrovna nejlepší délku na oba styly. Ještě bych doporučil vyhnout se značce Sporten (alespoň ve střední třídě, nevím jak nejvyšší modely)-špatně drží vosky (hlavně glider).

      0 0
    • MARIN  

      COMBI rozhodne NE – vlastni zkusenost neda se na nich ani poradne ani klasika ani skate. Ted ty combi uz pouzivan jenom na skate a je to s nima makacka – doufam ze brzy poridim primo skate bezky

      0 0
    • blue  

      taky sem si kombíky nenechal vymluvit a po sezoně je okamžitě s radostí prodal… říkal sem si, že nevim, jestli se občas nesvezu klasikou, nakonec sem samozřejmě celou zimu jen bruslil a když sem vyzkoušel kámošovo čistokrevný skaty, tak sem byl naštvanej, jak to hned jede jinak, líp…

      takže kombi never more, radši si kup ty skaty a příští rok si třeba kup druhý na klasiku, když ti bude chybět, uděláš líp

      0 0
    • Elwing  

      Jestli chceš jen bruslit rozhodně skate, i když jsi začátečník. Jinak je nejlepší mít oboje, na skate i na klasiku.

      0 0
    • Martin  

      Řešil jsem obdobné pře měsícem a šel jsem do combi. Na klasiku jsou naprosto v pohodě, na bruslení jedou míň. Jelikož jezdím obojí a na dvoje nemám, je to v podstatě jediná možná cesta. Jenom musíš před bruslením co nejlíp umejt stoupací vosk. Nikdy nebudou tak dobrý jako dvoje speciály (totéž dýlka hůlek), ale pokud jezdíš obojí a nechceš investovat do dvojich běžek tak se combiků neboj.

      0 0
    • M@rtin  

      Myslím, že jak většina lidí výš napsala – Combi je nejhorší možný kompromis a spojuje jen nevýhody obou. Rozhodni se jestli chceš klasiku a nebo skate radši a podle toho se rozhodni – lyže pro druhý styl pak můžeš dokoupit vždycky.

      Já jsem to řešil nejdříve tak, že jsem si koupil „teplé“ lyže na skate, později „studené“ a letos dokupuju i klasiku.

      Přeji šťastnou ruku a rozhodně se vyvaruj Combi lyží.

      0 0
    • alfons007  

      A co boty?

      0 0
      • PePu  

        Hlavně takové, které padnou :). Pokud chceš jen bruslit, nevidím důvod ke koupi neskatových bot. Jestliže plánuješ i klasiku (a nemáš/nechceš vydat moc peněz za další boty), existuje řada kombi bot. Samozřejmě to nebude úplně stejné jako se speciálně určenými botami, ale dá se (téměř bych se odvážil tvrdit, že u bot není kombi určení takový problém jako u lyží).

        0 0
      • MARIN  

        U bot v combi nevidim problem ale pozor na http://www.botas.cz/index.php?… Behem jednoho roku se mi na nich odparal/rozpadl vsechem suchy zip a musel jsem si nasivat novy.

        0 0
      • blue  

        mam Hartjes Racing Kombi

        http://axonsport.cz/…ng_kombi.gif

        ale rekl bych, ze jediny co je odlisuje od cistokrevnejch skejtovejch je to, ze nemaj druhou prezku na podrazce, na klasiku bych si je snad ani nebral, na to mi prijde ta bota v kotniku prilis neohebna, je to spis takovej prezkac na bezky

        0 0
      • Daf  

        Combi boty jsou v pohode. Spec skate boty maji casto dve osicky na vazani Pilot, ale jdou upnout i do vazani profil. Aspon co se tyce systemu salomon. Mimochodem tyhle boty jsou pekne drahy cca 5000 a vic.

        0 0
    • dada  

      Je to hodne o terenech. Ty ses z liberce takze urcite skejty, jizerky sou fakt super…zavidim. Ja sem z krusnejch takze ted si budu ke skejtum dokupovat i klasiku protoze jezdit furt dokola na jednom 3km okruhu uz mne pomalu prestava bavit. A s klasikou si lze uzit i krusny-da se jet prejezd na vikend nebo i na tri dny a je to docela zazitek.

      0 0
      • blue  

        tak nejezdi jen na tom okruhu… ja byl teda v Krusnejch na skatu jen jednou, ale rozhodne to nebyl jen 3 km okruh a jezdeni to bylo lepsi nez na Jizerkych precpanych magistralach

        0 0
        • dada  

          zalezi jak kde…nad Ustim je 20km Adolfov a tam sou na skejt fakt jen 3km. Na nove mesto to mas uz takovejch 40km a tam ma nejdelsi okruh 7.5km. No a pak uz jen bozi dar kde je sice hezky ale mam to 120km a precpany je to taky. Takze bejt v Liberci kde mne MHD nebo auto doveze na 50ku za 10 minut mi prijde fakt luxus…

          0 0
          • blue  

            si z Krusnejch a mas to na Bozak 120 km? tomu teda moc nerozumim

            0 0
            • dada  

              cos mel ze zemepisu? koukni se na mapu a zjistis ze se jedna o nejdelsi hreben u nas. Jinak opakuji ze sem z Usti n.l. a to je v krusnych horach stejne jako treba Bublava kam to je snad 150km. V krusnejch se da udelat krasna hrebenovka jak na kole tak na bezkach (samo klasika) ale jinak sou to hory docela o nicem…:(

              0 0
          • MARIN  

            Na N.Meste je vic okruhu cest na skate nez jen ten 7,5km okruh. Da se vyjet nahoru na Vitisku a odtud az na Cinovec a zpet letos (konkretne posledni vikend) byla upravena stopa az na Pramenac a okolo a pro dalsi trate neni zadny problem prejet hranici a skatovat v Nemecku.

            0 0
            • dada  

              kdyz na to novy mesto uz je to dost daleko na to abych tam jel po praci..

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Na to abych jel kamkoliv za snehem po praci je uz dost tma.

                0 0
                • dada  

                  jaky si to udelas takovy to mas…ale uznavam ze bydlet v praglu tak z mnoha ruznejch duvodu sem v praci taky dele.

                  0 0
                • dada  

                  no jo ale ted koukam ze ty nejses z praglu…

                  0 0
              • MARIN  

                Jo jo vsak po praci taky chodim jen u nas na stadion na skate(sice je to celkem nuda ale porad lepsi jak trenazer a 1,5–2h se to da v pohode vydrzet a vecer je to osvetleny od sjezdovky :)

                0 0
                • dada  

                  a kde je to u vas? to mate stadion na bezky nekde ve meste???

                  0 0
                  • MARIN  

                    Ne mame atleticky oval a mel by jsi to k nam dal jak na to N.Mesto. Mezibori – kousek nad Litvinovem

                    0 0
                    • dada  

                      Mezibori rulez!!! Nikdy sem tam nebyl ale kdyz se na to kouknu v mape tak je jasny ze je to nejlip umisteny sidliste na svete :)

                      0 0
                      • MARIN  

                        Je tam teda asi 6panelaku a spousta cihlovejch baraku ale sidliste bych tomu nikdy nerek – dokonce jsme mesto sice jen o par kousku ale jsme :). Nas pan starosta to prezentuje jako nejvetsi kruhovy objezd v Evrope :)

                        0 0
                        • dada  

                          no unikát je to každopádně…este rekni že na tom ovále máte sněžny dělo to by bylo hodně cool!

                          0 0
                          • Pá-dlista1  

                            Kdyz maji ve vesnici bikepark, proc by nemohli mit na hristi snezny delo ;)

                            0 0
                          • MARIN  

                            Snezny dela jsou 2 ale jen na sjezdovce cca 50m od stadionu. Uklidnim te ale tim ze stadion se nezasnezuje :)

                            0 0
    • frof  

      Mame s pritulkyni Sporteny kombi.Prevazne na nich bruslime .Nejsme zadni draci.Na to nase smykani ze strany na stranu to staci.Boty Alpiny kombi.Maximalne spokojeni.Vybavu jsme poridili za cca 6500kc.Kombi jsme vybrali pro vetsi moznost vyuziti na tratich..Ne vsude je tak dobre pripraveno na brusleni.S kombi muzem i na trate pro klasiku,ktere prece jenom ruznych regionech republiky prevladaji.Jak nekdo tady psal brousit stale dokola stejny 3km okruh.To nas nebavi.

      0 0
      • Martinkaa  

        Konecne nekdo jako ja :-). Taky jsem si letos koupila Sporteny kombiky a jsem s nima maximalne spokojena. Na bezkach to moc nehrotim. Jezdim na nich hlavne pro radost. Nejsem vyhraneny typ ani na jeden styl (coz pani prodavacka moc nechapala :-)). Za barakem nasadim bezky a jedu, kam me nohy zanesou :-). A kdyz je nekde zmrzla krusta, nebo prohrnuta cesta, tak si zabruslim :-). Obcas jedu nejaky hreben v Beskydech, ale je to spis takovy freeride. Na bruslarskou stopu clovek moc casto nenarazi. A kdyz, tak si rada zabruslim a neresim, jestli mam dostatecne rychle bezky :-)

        0 0
        • frof  

          Pro dobry pocit a radost z pohybu o tom je.Jasne.

          0 0
    • davidak  

      Ještě jeden dotaz- v čem se liší skatevá lyže od klasiky? Somozřejmě v dýlce, tvrdosti, materiálu, ale můj dotaz směřuje hlavně na drážky- já mám Fischery RCS Plus Skate a ty nemaj proti bráchovejm Sportenům(právě kubajs mtb) zdaleka takový drážky(hrany) na bocích, přitom jsou oboje lyže primárně určený na skate. Ty Sporteny je maj minimálně o 1 mm víc vysunutý do prostoru. Jak je to možný?

      0 0
      • Vrci  

        Sporteny to mají i na klasikách.

        Rozdíl je hlavně ve velikosti a tvaru špičky a tvaru vybrání (klasika 41–43–43, skate 44–41–44).

        0 0
    • Feďa  

      V listopadu jsem koupil Fischery LS Combi (192cm na mých 180cm a 72kg váhy) a jsem s nima maximálně spokojenej. Nepoužívám je na závody, ale jako tréninkový doplněk MTB, takže mi na rychlosti až tak nezáleží.

      V rozporu s výše uvedenými postřehy na nich jezdím jak klasiku, tak i bruslím. A to na jedné vyjížďce. Namažu na klasiku a když je vhodný úsek (tzn. rovina, mírný kopec nahoru či dolů) tak bruslím (dle chuti-klasiku ale preferuju). Do prudších kopců mi to bruslením nejede – s technikou jsem na štíru:-( a navíc intenzita je pak úplně jinde než v pásmu AP.

      Mám na nich najeto tak 400km. Za humny v Lužických horách pouze klasika (naprosto bez problémů), v Krkonoších střídavě. Např. včera jsem dal cca 60km, z toho třeba úsek ze Špindlu po zeleném okruhu mezi 2–4 km pouze bruslením. Stejně tak mírnější úseky po 13B do Míseček, Benecko, Ručičky atd. Vše s mázou (jak vosky, tak klistr). Splnilo to přesně to, co jsem od kombiků čekal, nijak se při jízdě netrápím a užívám si to:-)

      0 0
      • MARIN  

        Nezlob se na me ale neverim tomui ze si uzivas brusleni na bezkach namazanych na klasiku – to proste nejde. Zkousel jsi uz ten rozdil pri brusleni kdyz mas namazano na brusleni a na klasiku?

        0 0
        • Feďa  

          Zkoušel jsem to – vozím sebou sprej na smývání vosku, takže jsem ten samý úsek probruslil s mázou i s čistou skluznicí. Samozřejmě, že to byl velký rozdíl – ale jen než jsem přijel pod první kopec. Na ten jsem prostě technicky (nebo i silově?) neměl. Běžky jsem tedy znovu namazal a pokračoval klasicky. Jediný – a to podstatný – rozdíl pro mě byl v kvalitě sněhu. Na čerstvém sněhu se s mázou bruslí podstatně hůř než na tom současném tvrdém resp.zmrzlém. Takže na čerstvém sněhu jsem bruslil jen při mírném klesání (s podporou gravitace:-) občas i na rovince. No a nyní, když to ve zledovatělé stopě prokluzovalo, jsem zvládal bruslit i ve stoupání. A fakticky bez problémů.

          0 0
          • Vrci  

            Když máš na klasiku blbě namazáno, tak se bruslí dobře. Kdybys namazal jak máš tak to bude i na ledu jako na prašanu – nezabruslíš si.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.