• Corbett

    Trochu z jiného soudku, ale proč ne, když je venku taková sibiř. Tak co, kdo z vás pálí slivovici, nebo jiný lahodný mok a jak jste letost dopadli, když byla taková bída na úrodu. Já mám čtyři stařičké trnky, které urodily pár uschlých švesteček. Když to zhrnu, tak na tu bídu z toho bylo 140 – 150 kg kvasu z kterého jsem napálil 17 litrů velmi kvalitní (za tyto slova byych dal ruku do ohně, pokud to není pravda) a lahodné slivoce. Na prodej není, ale kdy chtěl někdo ochutnat, tak třeba na dalším Velocampu na který určitě pojedu.

    • Medunka  

      Palis, palim, palime… Stryckove kolem o 106, jen kdyby ta uroda byla lepsi ;-( NEjak pujde slivovice s cenou nahoru ;-( Ale Oskorusovice letos bude…

    • mastihuba  

      ale jo. Co se nezdaří víno, to se proženene přes aparát v pálenici. S modrým jsme na tom špatně.
      Někteří už začli pálit i ječmen. Trocha ječmene, trocha, cukru, do toho kvasnice. Po destilaci se tam kápne karamel a v nouzi se to dá i vypít.

    • kubrt  

      Letos jenom hrusky, jaka bude to jeste nevim, palim mezi svatkama, ale zalozeno mam slusne – 600 litru mace, tak snad neco z toho vypadne :-)

    • midlander  

      Tvrdej je humus, já jedu v medovině.

    • goofy  

      Ja ne, ale deda jo… Letos sme meli urodu svestek vyjimecne dobrou, takze mame ve sklepe nejakych 700 litru kvysu, a po weekendu se de na vec… ;o) Jinak palime vsechno co se da, takze jabka, hrusky, a uplne luxusni jsou letos tresne… Proste uplna lahoda. Sem zvedyvy jak dopadnou ty svestky… ;o)

    • BH  

      kolik %?, palil jsem drive, dokud bylo z ceho, pak prisla Sarka a bylo po trnkach, no a tak jsem strelil i tu zahradu.Dokonce 2× jsem palil i ve Sluskach. Ted mam dobry zdroj v ramci rozvetvene rodiny.Tu otazku bych mozna doplnil, mate doma palenicu?Sice to asi nikdo oficialne neprizna,ale na Valachach je domacich palenic neurekom, jak jiste vis. Nastesti podle pripravovaneho trestniho zakona, paleni nacerno pro svoji potrebu uz nebude trestny cin. tedy oficialni palenice v nasem kraji shynou na ubyte. No a pokud bude prilezitost muzeme porovant kdo ma lepsi tu slivovicu. jak jsite vis, for je mimo kvalitniho kvasu i v % a hlavne nepustit tam na zaver tu horcinu.Nedavno jsem kostoval polskou slivovicu mela pres 70%, tak to byla sila.

      • mastihuba  

        jednou jsme pozbírali vzorky z domácích i ofiko pálenic a dali je na chemickej rozbor. Kupodivu oficiální pálenice na tom byly s výsledkama malinko hůř než ti co to poctivě dělali doma. Nutno dodat že do oficiálních potravinářských norem se vešlo všech pět vzorků co jsme testovali.

        • BH  

          no nastesti se do toho testovani nedostal vzorek z lavorovice, to je totiz ta prava domaci.Ovsem ta by asi zadnym zdravotnim normam nevyhovela.

      • Corbett  

        Ve Slušovicích jsem letos pálil poprvé a zůstanu Slušovské pálenici věrný. Ještě než jsem se oženil, tak jsem pálil na Hvozdné. Jak jsem do toho ale kopnul , tak jsem dvakrát pálil s tchánem v takové klasické domácí pálenici ve Všemině. Manželka ze Všeminy pochází, ale slivovice nebyla tak dobrá jak bych si představoval. Nelituji toho, že jsem přešel k oficiální pálenici. Je to sice drahé jako čert, ale slivovice je nesrovnatelně lepší. Pálím něco těsně přes 50%, přesně je to letos 50,4% a tu hořčinu tam lít už nenechám.

    • jihra  

      Mám naštěstí příbuzné v tom správném slivovicovém kraji, takže přísun kvalitního moku je.

    • kovar  

      Kvasu máme asi 1 tunu, kurňa jak já nemám rád třepání a sbírání trnek.

    • midlander  

      k té slivovici: jeden člověk když nebyly švestky tak koupil nějak levně větší množství sušených švestek odněkud z ciziny a zkvasil to… nezkoušeli jste to taky?

      • Corbett  

        Tchán před nějakým časem, když se neurodilo koupil švestky z Madarska, pokud se nepletu a řeknu ti, že to byl pěkný hnus. Mám na mysli výsledek. Nedalo se to pít.

    • kajulka2  

      Letos ne, v tu „správnou“ dobu přišel mráz a nebylo žádný ovoce, jinak jablka a švestky. Když se povede a má mezi 53–60% tak je to lahoda ;)

    • TinkTink  

      Ja kazdopadne nepalim…todle resi otec – letos to ale byla bida…tech svestek teda moc neni… :-/…ale klidne prodam slivovici… :o)))

    • stařík  

      Ne, jen kupuju a konzumuju a tím roztáčím kolo výroba-spotřeba-výroba-spotřeba …

      • vzduch  

        Jak jste na tom s oblibou té které gořalky ? Já : 1. slivovice
        2. whisky
        3. vodka

        • pos3k  
          1. irska whisky
          2. cesko-moravska domaci „whisky“ (slivka)
          3. voda z kohoutku
          4. pivo :-)
        • Gatier  

          1.pivo 2.c.vino 1.c.vino 2.plzen :) 5.„cista“ voda

        • TinkTink  
          1. Kofola
          2. Voda
        • cabbage  
          1. voda
          2. mineralka
          3. sodovka
          4. kola
          5. vodka
          6. slivovice/becher

          . . . . . 99998. pivo 99999. vino 8(na lezato).ovocne stavy :o))

        • speedy gonzales  

          „Jak jste na tom s oblibou té které gořalky“

          se mi libi, co vsechno dokazou nekteri jedinci zaradit pod pojem goralka

          :-))

        • Azagthoth  
          1. fernet citrus brzdeny pivom 12°
          2. Absolut vodka
          3. Jim beam
          4. Vinovica (min. 65%)
          5. Kofola
    • madcat  

      nepálím, nemám důvod, nedal bych ten hnus do huby… sorry ale určitě ste rádi za názor taky z opačnýho konce spektra konzumentů…

    • RomanH  

      Jasne ze palime. Slivovice je lek, pomahala mi prekonavat prujmy v Pakistanu a v Indii, spolu s cajem a s acylpyrynem mi pomaha srazet teplotu (krasne se po tom clovek vypoti), zahreje me pri navratu ze zimniho bikovani… Jen tech svestek letos moc nebylo :o(

      • Lance  

        i kdyz acylpyrin neni antibiotikum neni to risk???

        • RomanH  

          Nevim, me to naucil deda a ten se dozil 94 let pri plnem zdravi..

          Do hrnku nalijes deci caje, deci slivovice, vezmes si acylpyrin, zalezes pod perinu a propotis pyzamo. Druhy den jsem vetsinou zdravej jak rybicka.

        • gadzo  

          nejni, jenom játra dostávají větší záhul, ale na něco umřít musíme…

    • wertigo  

      letos bida neni z ceho palit. ale koupil jsem 3litry svestek rok 2000, 200,–/litr – to jde ne :-)) aspon na bezky bude…

    • martin65  

      pálil jsem, dokud bylo dost švestek, ale polední roky je to dost bída, takže slivku kupuju přes eshop https://www.panalfred.cz/slivovice/ kde je fakt super výběr

Nová reakce na zakládající

Pro napsání příspěvku se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.